Leiderdorps Weekblad

11 september 2019

Leiderdorps Weekblad 11 september 2019


Vriendenfeesten waren weer top

Grote drukte tijdens de afsluiting van de Vriendenfeesten met Unity NL on Tour. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

feestweekend n De megagrote feesttent die de Stichting Vrienden van het Oude Dorp had gehuurd voor de Vriendenfeesten 2019, bleek waterdicht. En dat was maar goed ook want het feestweekend in het Leiderdorpse park De Houtkamp startte vrijdagavond 6 september met enorme hoosbuien. Maar in de volle tent, waar 31 teams meededen aan de Vriendenquizzz, was het droog en gezellig. "Al moesten we bij de laatste vraag, het raden van muziekfragmenten, het volume hoger zetten om boven het gekletter van de regen op het tentdoek uit te komen", vertelt voorzitter Fried de Rave van de Vrienden.

Zaterdagmiddag werd de tent gebruikt voor optredens van rockband Got It! en de Captain Midnight XL band. De hoeveelheid publiek viel een beetje tegen, wat zeker ook te maken had met de concurrentie door Ruth Jacott die rond dezelfde tijd optrad bij op de Jaarmarkt bij Winkelhof. "De afstemming met de Jaarmarkt organisatie had beter gekund", geeft De Rave toe. "Dat is iets om volgend jaar mee te nemen." Ook 's avonds bij het 'Terug naar de Koets-O-Theek Disco Classics'-feestje had het best wat drukker mogen zijn. De tent was met ruim driehonderd dansliefhebbers nog lang niet vol. "De feestavond houden we erin, maar wellicht kunnen we de volgende keer live muziek en disco combineren", denkt De Rave alvast vooruit.

Een onaantastbaar programma-item is het klootschieten op de zondag waaraan dit keer twaalf teams meededen.

Het weer zat mee op deze laatste dag, zodat de bezoekers van Unity NL on Tour, dat traditioneel voor een knallende afsluiting van de Vriendenfeesten zorgt, in het zonnetje konden genieten van en meezingen met Hollandse hits. "Ik schat dat er zondagmiddag zo'n vijf- tot zevenhonderd mensen zijn geweest. Leiderdorpers, Leidenaars, jong en oud, alles door elkaar. Gewoon mooi om te zien", zegt De Rave.

Maandag is de voorzitter nog wat hees maar zeer tevreden over de alweer vijfde editie van de Vriendenfeesten. "Het was een zwaar maar geweldig weekend". Voor de zes bestuursleden van de Vrienden was het flink aanpoten – "Vandaag zijn drie van ons nog van 7 uur 's ochtends tot 2 uur 's middags bezig geweest met opruimen"- maar de doelstelling is weer bereikt: een driedaags dorpsfeest neerzetten vol muziek, entertainment en lekker eten en drinken. Op naar de zesde editie!

Workshops reanimatie en gebruik AED

ehbo n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) organiseert in samenwerking met de Leiderdorpse EHBO-vereniging deze maand twee workshops over reanimatie en het gebruik van AED bij volwassenen en kinderen.

Sinds enige tijd worden er in Leiderdorp op allerlei plekken AED's geplaatst. Zo hebben steeds meer mensen een AED binnen handbereik, die zij zouden kunnen gebruiken om dorpsgenoten en anderen die onwel geworden zijn, te helpen. Maar dan is het wel noodzakelijk om te weten hoe dat moet.

In de praktijkgerichte workshops van de LOV en EHBO-Leiderdorp leren de deelnemers hoe te handelen als plotseling iemand onwel wordt en in elkaar zakt. De deelnemers krijgen instructie en oefenen op poppen en met AED's. De workshops worden door ervaren instructeurs gegeven volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

De workshops 'Reanimatie en gebruik AED bij volwassenen' zijn op maandag 23 en maandag 30 september van 19.30 tot 22.30 uur aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. Deelname kost € 37,50. De workshop op 23 september wordt ten behoeve van slechthorenden ondersteund door een schrijftolk.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl of tel. (071) 5411732.

Petitie voor beeldenexpositie

kunst n Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert al acht jaar een jaarlijks wisselende beeldententoonstelling in de Leiderdorpse heemtuin in park De Houtkamp plus activiteiten daaromheen, zoals workshops en speurtochten. Maar het voortbestaan van de beeldenexpositie is nu hoogst onzeker geworden. Voor de tentoonstelling van 2020 is geen subsidie geregeld in de begroting van de gemeente. Zonder deze subsidie kan er geen tentoonstelling worden georganiseerd.

De stichting heeft hierover een brief aan de gemeenteraad gestuurd en is een online petitie gestart om de beeldententoonstelling ook de komende jaren te behouden. Wie de heemtuin een warm hart toedraagt, kan deze tekenen op kunstindeheemtuin.petities.nl of een bericht sturen aan info@kunstindeheemtuin.nl.

Kijk voor meer informatie op www.kunstindeheemtuin.nl.

De clinic startte met oefeningen om de spieren los te maken. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Alecto start met walking hockey

Adviesraad nu voor hele
sociaal domein

Succesvolle Jaarmarkt, ondanks regen en wind

Ruth Jacott kreeg een enthousiast onthaal van het toegestroomde publiek. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

evenement n Het weer zat niet mee tijdens de tweede editie van de Jaarmarkt Leiderdorp op zaterdag 7 september. Harde wind en regenbuien vormden best een uitdaging voor de kraamhouders langs de Laan van Berendrecht. Maar het weerhield de Leiderdorpers en regiogenoten niet om een kijkje te komen nemen, kon organisator Rudo Slappendel opgelucht constateren.

Hij schat dat er evenveel bezoekers waren als vorig jaar, toen de teller op ruim vijftienduizend stond. "Het leek wat rustiger op de Laan van Berendrecht maar dat komt doordat we twee uur vroeger gestart waren; de stroom was meer gespreid."

Paco Busteros León (links) overhandigt de cheque aan een vertegenwoordiger van het Instituut Asbestslachtoffers. Op de achtergrond staan de deelnemers aan de toertocht klaar voor de start. | Foto: J.P.Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Nieuw dit jaar was dat het marktlint doorgetrokken was tot in winkelcentrum Winkelhof. "Dat is goed bevallen bij de winkeliers die we spraken. Het was druk en gezellig binnen."

Ruth Jacott

Bij de optredens op het grasveld bij het winkelcentrum was het vrij rustig, totdat Ruth Jacott het podium betrad. Ze kreeg een enthousiast onthaal van het toegestroomde publiek, dat vervolgens bleef hangen om ook de optredens van onder meer Voice of Holland finalist Menno Aben en YouTuber/zangeres Sterre Koningmee te pakken.

"Volgend jaar willen we zeker editie 3 van de Jaarmarkt organiseren", weet Slappendel nu al. "In grote lijnen op dezelfde manier als dit jaar maar we gaan nog evalueren dus er kunnen best weer wat wijzigingen optreden. Tips van Leiderdorpers zijn trouwens erg welkom, die kunnen gemaild worden naar info@jaarmarktleiderdorp.nl."

Deelnemersrecord bij laatste Christa's Ride

benefiet-fietsevenement n 321 deelnemers, meer dan ooit tevoren. De tiende en laatste Crista Mensert Memorial Ride op zondag 8 september was werd het succes waarop organisator Paco Busteros León gehoopt had.

Christa's Ride, genoemd naar de echtgenote van Busteros León die in 2009 overleed aan asbestkanker, is een benefiet-fietsevenement ten bate van het Instituut Asbestslachtoffers. Zoals inmiddels traditie is, overhandigde Busteros León voor de start van de fietstochten over 75 en 25 kilometer de opbrengst van vorig jaar aan een vertegenwoordiger van het Instituut Asbestslachtoffers. Op de cheque stond dit keer een bedrag van 2.800 euro, ook al een record.

Hoeveel de sloteditie opgebracht heeft, wordt later pas bekend, maar Busteros León verwacht dat het record van 2018 verbroken zal worden. "De allerlaatste cheque ga ik samen met de ouders van Christa naar het Instituut Asbestslachtoffers brengen."

Busteros León stopt met Christa's Ride omdat de organisatie hem simpelweg te zwaar wordt. Hoewel veel mensen het jammer vinden dat na tien jaar een eind aan het evenement komt, heeft hij alle begrip gekregen voor zijn besluit.

Wellicht gaat hij nog wel door met Christa's dikkebandenrace, die zondag zijn tweede editie beleefde met veertien jonge deelnemers. "Maar daar ga ik nu nog geen uitspraken over doen. Eerst nog de laatste loodjes van het opruimen en afronden van de laatste Ride, en dan uitrusten. Het was een geweldig dag maar ik ben blij dat het achter de rug is. Het is goed zo."

Eerste evenement met ecoglazen in Leiderdorp

Bestuurslid Christ Kreugel van de Vrienden van het Oude Dorp trakteert de vrijwilligers op lekkere snacks. | Foto: C. v.d. Laan Foto: C. v.d. Laan

duurzaam n "Het was even wennen voor de consument", kijkt organisator Rudo Slappendel van de Jaarmarkt Leiderdorp terug. Hij heeft het dan over de ecoglazen die zaterdag 7 september voor het allereerst werden gebruikt bij een Leiderdorps evenement.

Wie een drankje kocht op het jaarmarktterrein bij winkelcentrum Winkelhof, betaalde daarbij een borg voor het glas. Bij elk volgend drankje werd dat glas geruild voor een schoon exemplaar, wie vertrok leverde zijn glas weer in en kreeg de borg terug.

Wethouder Willem Joosten heeft net de eerste ecopitcher bier getapt en schudt de hand van Nico de Bruin van Grand Café Hofplein, die het experiment met de ecoglazen coördineert. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

De ecoglazen moeten zorgen dat de hoeveelheid afval en zwerfvuil vermindert, en wat dat betreft is het experiment helemaal geslaagd, vertelt Slappendel. "We hadden maar de helft van het aantal afvalcontainers van vorig jaar nodig. En na afloop lag er bijna geen rommel op het terrein, ik heb alleen een paar fritesbakjes opgeraapt."

Wel bleek dat het consumptiemuntensysteem in combinatie met de ecoglazen niet handig werkte. "Dus wellicht stappen we volgend jaar over op betalen met contant geld."

De ecoglazen zijn aangeschaft met steun van de gemeente. Het is de bedoeling dat ze ook gebruikt kunnen worden bij andere evenementen in Leiderdorp.

Verwenmoment voor lokale vrijwilligers

vrijwilligersborrel n "In het buitenland staat Nederland bekend om drie dingen: de tulpen, de molens en de vrijwilligers in Leiderdorp." Met die woorden wilde burgemeester Laila Driessen zaterdagmiddag 7 september maar even aangeven hoe belangrijk al die mensen zijn die zich geheel belangeloos inzetten voor de Leiderdorpse samenleving.

Als je iedereen telt die regelmatig vrijwilligerswerk doet, moeten het er een paar duizend zijn. Tweehonderd van hen, vooral wat oudere vrijwilligers, hadden de uitnodiging van de gemeente Leiderdorp en welzijnsorganisatie Incluzio aangenomen om zaterdag naar de vrijwilligersborrel te komen, bij de grote tent van de Vriendenfeesten in park De Houtkamp. Ze werden verwend met hapjes en drankjes, lovende woorden van de burgemeester en muziek van de band Captain Midnight, en konden in het zonnetje gezellig bijpraten.

Het gaat goed met het vrijwilligerswerk in Leiderdorp, kon Incluzio vrijwilligerscoördinator Cobi van der Plas melden. Het aantal dat zich inzet voor projecten van de welzijnsorganisatie groeit. "Aan het begin van het jaar hadden we er 95, nu 162." Van der Plas probeert vacatures op gebied van vrijwilligerswerk te matchen met mensen die graag wat willen doen voor een ander. "Daarbij kijk ik altijd wat het beste bij iemand past. Het is dus lang niet altijd zo dat vrijwilligers terecht komen bij projecten van Incluzio. Iemand die bijvoorbeeld graag tuiniert, kan best via mij bij de schooltuinen aan de slag gaan." Wie op zoek is naar vrijwilligerswerk kan contact opnemen met Cobi via 06 275 100 84 (maandag t/m donderdag) of e-mail cvdplas@incluzio.nl.

Tot de bodem

Regenwormen vormen de belangrijkste schakel in de keten van natuurlijke compostering. | Foto: Ron de Goede

Wij staan er niet dagelijks bij stil, het belang van goede grond. We bouwen er huizen op, leggen asfaltwegen aan en hier en daar ligt er een stukje 'bloot'. Dat benutten we dan om er voedsel op te verbouwen, een weiland voor het vee of gewoon wat groen om in te recreëren.

In je vrije tijd lekker buiten zijn vinden veel mensen fijn, en we genieten dan van joggen in het park of barbecueën in de soms (volledig) bestrate achtertuin. En daar wil ik het nu even over hebben. In een gezonde bodem krioelt het van het leven. Bodemdieren zoals pissebedden, duizendpoten, slakken, spinachtigen en niet te vergeten wormen zijn erg belangrijk voor een gezonde bodem en vormen een complex bodemvoedselweb. Bodemdiertjes helpen water te zuiveren, maken van herfstbladeren en plantenresten weer voedsel voor de planten van volgend jaar en houden samen met schimmels en bacteriën de grond gezond. Het regenwater wordt veel beter vastgehouden en planten groeien een stuk beter. Maar onder het asfalt, bestrating en zand gebeurt er weinig.

Vooral regenwormen zijn heel belangrijk voor het ontwikkelen van een vruchtbare bodem die geschikt is voor landbouw. Ze vormen de belangrijkste schakel in de keten van natuurlijke compostering. We kennen in Nederland alleen al zo'n 25 verschillende soorten regenwormen, die weer onderverdeeld worden in 3 groepen. De pendelaar graaft verticale gangen en trekt plantenresten tot ver in de grond. Dat zie je soms als er dode plantenresten rechtop uit de grond steken. Door zijn diepe gangen zorgt hij voor bodembeluchting. In deze gangen vinden de plantenwortels gemakkelijk hun weg en kan het regenwater in de bodem zakken. De oppervlaktegrazer leeft in de strooisellaag. Hij breekt afgestorven organisch materiaal af en zorgt voor lucht in de toplaag zodat het geen harde verdichte zode wordt. De grondeter leeft ondergronds. Hij eet zich door de grond heen en eet afgebroken organisch materiaal. Darwin zei ooit: "Wormen zijn de ploeg van de bodem". Al het werk dat de wormen verrichten is gratis en vormt een vruchtbare basis voor de groei en bloei van gewassen. Ook al heb je niks met wormen, ze zorgen met zijn allen toch maar mooi voor heel veel vruchtbare wormenpoep en luchtige aarde die goed regenwater kan vasthouden. Wormen en andere bodemdiertjes vormen op hun beurt weer een lekker hapje voor egels, mollen en (weide)vogels. Zonder een gezonde bodem is er geen gezuiverd water en veel minder eten voor ons!

Vind je het leuk om wat meer te weten over bodemdiertjes? Van 26 september t/m 6 oktober 2019 zijn weer de landelijke Bodemdierendagen. Ook is er een leuke zoekkaart van ARK die je gratis kunt downloaden zodat je zelf op zoek kunt gaan naar al die spannende en nuttige beestjes.

Tekst: Ada van der Aar

Fietspaden drastisch verbeterd

Wethouder Binnendijk ervoer zelf hoeveel comfortabeler het nieuwe fietspad is. Het bord met het fietsende meisje op de achtergrond komt te staan bij elk fietspad dat de gemeente onder handen neemt en verhuist dus binnenkort naar de Hoogmadeseweg. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

fietscomfort n Het fietspad langs de Persant Snoepweg tussen de rotonde bij het Alrijne Ziekenhuis en de kruising met de Engelendaal is drastisch verbeterd. Het is verbreed en de tegels zijn vervangen door prefab beton elementen die het fietscomfort moeten verbeteren. Na er zelf een stukje over te hebben gefietst, bleek wethouder Daan Binnendijk (Openbare Ruimte en Financiën) tevreden met het eindresultaat. Binnenkort worden meer fietspaden van deze betonplaten voorzien.

Door: Nelleke Thissen

Binnendijk fietst dagelijks van zijn woonplaats Rijnsburg naar Leiderdorp en ondervindt daarbij zelf, zo zegt hij, dat de fietspaden in Leiderdorp er slecht aan toe zijn. Dat komt onder meer door losliggende tegels en door het wegdek groeiende boomwortels. De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de conditie van straten en wegen. "Dat impliceert goed onderhoud, ook van fietspaden", betoogt de wethouder.

Leiderdorp is vorige zomer al gestart met verbetering van het fietspadennet. Toen zijn prefab platen op het stuk van het fietspad langs de Persant Snoepweg ter hoogte van park De Houtkamp gelegd en ze bevallen uitstekend. Nu is dus de beurt aan een aantal andere fietspaden die hard onderhoud nodig hebben. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het fietspad langs de Persant Snoepweg richting de Stierenburg. Vanaf 16 september krijgen de paden aan de Hoogmadeseweg de nieuwe betonplaten en daarna is de zuidkant van de Engelendaal aan de beurt.

Met de Engelendaal had de gemeente aanvankelijk willen wachten op de aanleg van de warmterotonde, en pijpleidingennetwerk dat heet water vanuit de Rotterdamse haven naar de Langegracht in Leiden moet gaan vervoeren. Het tracé loopt deels door Leiderdorp waarbij de leidingen onder het fietspad aan de westkant van de Engelendaal komen te liggen. Een ideaal moment om gelijkertijd het fietspad aan te pakken. De komst van de warmterotonde is echter uiterst onzeker geworden. Daarom wordt toch maar eerder gestart met het werk aan het fietspad.

In totaal is met deze verbeterslag 700.000 euro gemoeid. Dat bedrag is beschikbaar gekomen door verschuiving binnen het gemeentebudget, zo laat een woordvoerder weten. Zo vielen werkzaamheden in de wijk Leyhof veel goedkoper uit.

De prefab betonelementen die nu op de fietspaden komen zijn duurder dan andere materialen, maar pakken op termijn veel goedkoper uit, weet wethouder Binnendijk. "Ze zijn duurzaam, vergen nauwelijks onderhoud en hebben een lange levensduur." Boomwortels kunnen er niet doorheen groeien. Doordat de elementen aan elkaar worden vastgekoppeld, voelen fietsers geen voegovergang wat plezierig fietst. Ook de beschermende toplaag levert het nodige fietscomfort. Ander voordeel is dat deze elementen geen fundering nodig hebben en kabels en leidingen makkelijk te bereiken zijn.

Omdat het vernieuwde en verbrede fietspad tussen de Engelendaal kruising en ziekenhuis rotonde bedoeld is voor tweerichtingsverkeer gaat het fietspad aan de overkant verdwijnen. Een klein stukje vanaf de rotonde tot aan de bushalte wordt voetpad. De rest wordt teruggegeven aan de natuur.

Zwerfvuil opruimen op 21 september

straatjutters n Over de hele wereld gaan mensen op zaterdag 21 september, World Cleanup Day, naar buiten om zwerfvuil op te ruimen. Ook in Leiderdorp is een groep actief.

Zaterdagmorgen om 10 uur verzamelen de Straatjutters bij de tafeltennistafel op het plein bij de Winkelhof. De Straatjutters zijn herkenbaar aan hun afvalgrijpers, vuilniszakken en groene vestjes met logo. Grijpers en ringen voor de vuilniszak zijn ook te leen die ochtend. In kleine groepjes gaan de Straatjutters, en iedereen die mee wil helpen, de buurten rond de Winkelhof in. Zo wordt Leiderdorp een beetje schoner.

Opruimen doen de Straatjutters om de week op vrijdagmorgen. Kijk voor meer informatie, of om de Straatjutters te vragen jouw buurt aan te pakken, op facebook en op de webstie straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl.

Gratis hulp bij reparatie spullen

repaircafé n Niet weggooien, maar maken! De meeste dingen die in en rond huis kapot gaan, hoeven echt niet meteen naar de vuilnisbak. Met wat handigheid is het probleem vaak te verhelpen. Wie dat niet zelf kan, kan woensdag 18 september aankloppen bij de vrijwillige reparateurs van het Repair Café Leiderdorp.

Zij helpen bij reparaties aan onder meer elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed, rollators en rolstoelen. Gereedschap en basismateriaal zijn aanwezig.

Het werk van Repair Café Leiderdorp is gratis. Wie iets van zijn waardering wil uitdrukken, kan een vrijwillige bijdrage achterlaten in de pot op de ontvangsttafel.

Het Repair Café is elke derde woensdag van de maand van half 2 tot half 4 bij Gading aan de Griffioen 15. De ingang van Gading is achter de benzinepomp aan de Engelendaal.

Adviesraad adviseert nu over hele sociaal domein

Basisschool Regenboog vraagt aandacht voor de actie 'De scholen zijn weer begonnen'. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

verbreed n Sinds 1 juni 2019 adviseert de Wmo-adviesraad de gemeente Leiderdorp niet meer alleen over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), maar over het gehele sociaal domein. De adviesraad heet daarom voortaan: Adviesraad Sociaal Domein Leiderdorp.

Via de Adviesraad Sociaal Domein kan het gemeentebestuur van Leiderdorp advies vragen over (concept)beleid rondom onder andere jeugd, werk en inkomen, cultuur, maatschappelijke ondersteuning, sport en gezondheid. Maar de adviesraad kan ook ongevraagd op eigen initiatief met een advies aan burgemeester en wethouders komen.

Wethouder Angelique Beehuizen (2e van links) met adviesraadleden (v.l.n.r.) Babs Banning, Hein van der Zande (voorzitter), Jessica Langenhoff en Jan van Gorp. Op de foto ontbreken Wies Dahmen, Matthijs Landsmeer en Astrid Selier. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Wethouder sociaal domein, Angelique Beekhuizen: "Met de instelling van de Adviesraad Sociaal Domein gaat een wens van het college in vervulling. Binnen het sociaal domein kunnen onderwerpen niet los van elkaar worden gezien. Een adviesraad die vanuit een breed perspectief naar vraagstukken kijkt, is dan ook van grote meerwaarde."

De voorzitter van de adviesraad, Hein van der Zande, doet tevens een oproep aan de inwoners van Leiderdorp om de adviesraad te komen versterken: "Het takenpakket van de adviesraad is uitgebreid. Het advieswerk is waardevol en aantrekkelijk. Wij zoeken nieuwe leden die deskundig zijn op de hierboven genoemde beleidsvelden en mee willen denken over gemeentelijk beleid."

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Hein van der Zande via de website www.adviesraadsociaaldomeinleiderdorp.nl. Hij neemt dan snel contact met u op. Op de website is ook meer informatie over de adviesraad te vinden.

Aandacht voor verkeersveiligheid

oproep n Ze zijn niet te missen. Bij de entrees van Leiderdorp hangen de spandoeken 'De scholen zijn weer begonnen' langs de weg. Een van de leerlingen van de Regenboog dacht dat ze bedoeld zijn om kinderen erop te wijzen dat ze weer naar school moeten, vertelde directeur Roel Sarneel van de Leiderdorpse PC basisschool donderdagochtend 5 september. Maar zo is het natuurlijk niet. Verkeerswethouder Willem Joosten kwam 's ochtends vroeg naar de school om uit te leggen dat de spandoeken bedoeld is om alle weggebruikers erop te wijzen dat er met de start van het nieuwe schooljaar weer heel veel kinderen en jongeren op de weg zijn, waardoor het belangrijk is extra alert te zijn. Een oproep die zeker geen overbodige luxe is; juist in de eerste weken na de zomervakantie zit er een duidelijke piek in het aantal ongelukken waarbij jonge weggebruikers betrokken zijn.

Natuurlijk moeten automobilisten goed opletten, maar kinderen die naar school lopen of fietsen moeten ook voorzichtig zijn. En, zo benadrukte de wethouder, de fietsers moeten er voor zorgen dat hun fiets voorbereid is op de herfst. "Het wordt alweer een stuk sneller donker, hebben jullie al gecontroleerd op je fietslamp het doet? Check dat vanavond even, samen met je ouders", zo gaf Joosten de kinderen mee.

Verjaardagsmarkt WOOON

Foto: De WOOON Lentemarkt, afgelopen april. | Foto: Rudeboy Media Foto: Rudeboy Media

kramen n Woonboulevard WOOON in Leiderdorp, organiseert zaterdag 21 september een verjaardagsmarkt. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er diverse kramen en vanaf 11.30 uur is er live muziek tijdens Unity NL on Tour.

Op de markt is een divers aanbod te vinden. Zo is er een aantal kramen met (woon)accessoires waaronder oorbellen, armbanden en spulletjes voor in huis. Verder wordt er kleding aangeboden en verkoopt schrijfster Shanty Lepelaar haar boeken. Ook schoonheidsproducten zijn aanwezig en er is een kraam met dierenbenodigdheden. Het is nog mogelijk om een kraam te boeken voor de markt, dit kan via www.wooon-leiderdorp.nl.

Tijdens Unity NL on Tour, zijn er optredens van onder andere Django Wagner, Ferry de Lits, Wesley Ponsen, Christa Kerdijk, Theodoor en Randy Blommaert. Tussen de optredens door zijn er leuke prijzen te winnen.

WOON viert traditiegetrouw haar verjaardag in september. Dit gebeurt met hoge kortingen in de winkels en dit jaar voor het eerst met een markt. Deze verjaardagsmarkt is de tweede markt die de meubelboulevard dit jaar organiseert. In het voorjaar vond er een lentemarkt plaats.

De Verjaardagsmarkt bij WOOON, aan het Meubelplein in Leiderdorp, is gratis te bezoeken.

AH krijgt sushi kiosk

zakelijk n Albert Heijn Winkelhof is op maandag 16 september de hele dag gesloten om de winkel enkele upgrades te geven. De belangrijkste aanpassing is dat er een sushi kiosk van Sushi Daily wordt geplaatst midden in de winkel.

Bij de sushi kiosk wordt sushi ter plekke gemaakt. Suhsi Daily heeft al meer dan zevenhonderd kiosken in tien landen. De kiosk in AH Winkelhof is vanaf donderdag 19 september in bedrijf.

Volgende week maandag wordt ook de vleeswaren- en kaasafdeling van AH Winkelhof verbeterd en het vegetarisch assortiment flink uitgebreid.

Supermarktmanager Nathan Ririhena kijkt enorm uit naar de geplande aanpassingen: "De winkel is erg toe aan een opknapbeurt. Zonder de indeling drastisch te veranderen en met behoud van de ruime paden, grijpen wij het plaatsen van de sushi kiosk aan om een aantal veranderingen door te voeren die aansluiten bij de vraag van onze klanten".

De komst van de sushi kiosk wordt gevierd met een loterij en diverse openingsacties. Meer info hierover is te vinden op Facebook en in de winkel.

Uitleg voor ondernemers

wab n Donderdag 19 september organiseert de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging (LOV) in samenwerking met Maaike Wetting (Wetting en de Roode advocaten) en Bram Devilee (Devilee Coaching & Advies) een themabijeenkomst over de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

Deze wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om vast personeel in dienst te nemen. Het ontslagrecht wordt aangepast, er zijn wijzigingen in de ketenregeling en medewerkers hebben eerder recht op een transitie vergoeding. Maar er is meer.

Maaike Wetting geeft uitleg over de nieuwe wet en Bram Devilee vertelt over medewerkers tevredenheid en hoe deze te meten is.

De themabijeenkomst vindt plaats van 16.30 tot 19.30 in AREA071 aan de Sisalbaan 13 in Leiderdorp. Er wordt gezorgd voor een broodje. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via de website lovleiderdorp.nl.

Schrijftolk bij de LVU

ondersteuning n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) introduceert een speciale voorziening om slechthorenden beter in staat te stellen om een lezing, workshop of cursus te kunnen volgen. Een aantal lezingen en workshops zullen worden ondersteund door een schrijftolk.

Ouderen lijden vaak aan gehoorverlies en mijden daarom vanwege hun gehoorproblemen soms lezingen, excursies of workshops. Dat is jammer en onnodig. Tegenwoordig zijn er naast gebarentolken ook schrijftolken. Deze typen de gesproken tekst op een speciaal toetsenbord in, waarbij deze direct op een groot scherm wordt geprojecteerd. Het blijkt dat ook de goedhorende aanwezigen vaak meekijken omdat deze ondersteuning erg prettig is. Iedereen mist immers wel eens een zinnetje.

Op de website van de LVU zijn de activiteiten waarbij een schrijftolk aanwezig is, voorzien van het internationale logo voor doven en slechthorenden.

Van pillen draaien naar praten

Het woensdagteam van Apotheek Boehmer met geheel rechts Liane Bakker. Jaqueline Schoonwater staat 3de van rechts, Maartje Algera hurkt 2e van rechts. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

jubileum n Woensdagochtend negen uur. In apotheek Boehmer aan de Florijn 21 in Leiderdorp zoemt het van bedrijvigheid. Twee assistenten helpen aan de balie, een zestal andere is druk bezig met het bijeenzoeken en klaarzetten van medicijnen, controleren van de voorraad, invoeren van gegevens in de computer en vele andere werkzaamheden. In het kantoor van de apothekers gaat de telefoon non-stop. De apotheek heeft twaalfduizend klanten in het bestand en dat betekent een hoop werk.

Wie had dat gedacht toen Guusta Huizer-Boehmer veertig jaar geleden, om precies te zijn op 16 juli 1979, de deuren van haar apotheek opende die toen nog gevestigd was in haar woning aan de Florijn 19. In een ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum geschreven terugblik memoreert de inmiddels oud-apotheker hoe ze die eerste ochtend met haar twee apothekersassistenten vol spanning op de eerste klant wachtte. En hoe ze die dag slechts zestien recepten te verwerken kregen. "We hadden op meer gehoopt maar ik dacht: het komt wel goed!" En daar heeft ze gelijk in gekregen.

SONY DSC Foto: PR

In 2010 ging Guusta Huizer officieel met pensioen en heeft ze het werk overgedragen aan Liana Bakker, die daarvoor al achttien jaar haar rechterhand was. De apotheek, die sinds 2007 de vorm van een maatschap heeft, is van hen samen.

Bakker leidt vandaag de dag een team van 28 medewerkers en wordt daarin bijgestaan door tweede apotheker Maartje Algera en farmaceutisch manager Jacqueline Paardekooper. De drie vrouwen geven een inkijk in het bijzondere bedrijf dat de apotheek anno 2019 is.

Zorg op maat

De apotheker die pillen draait en zalfjes mengt, is verleden tijd, vertelt Bakker. "Zelf medicijnen bereiden gebeurde al veel minder toen ik begon en in 2014 zijn we er helemaal mee gestopt. Dat hebben we overgedragen aan een centrale bereidingsapotheek. Onze focus ligt op andere dingen: receptencontrole, medicatiebewaking, communicatie met artsen en vooral het praten met patiënten: hebben ze alles wat ze nodig hebben, kunnen we vragen beantwoorden."

"Een paar jaar geleden zijn we officieel 'medebehandelaar' geworden. Door onze contacten met artsen maar ook bijvoorbeeld met de thuiszorg hebben we het bredere plaatje. Onze visie is dat we de patiënten begeleiden langs hun hele levenspad."

In dat kader is Apotheek Boehmer anderhalf jaar geleden gestart met het buddy project om mensen in hun laatste levensfase te ondersteunen. "Daarbij worden twee assistenten gekoppeld aan de patiënt", licht Algera toe. "De patiënt, of zijn mantelzorger, wordt direct door zijn buddy geholpen als hij in de apotheek komt. De buddy's bellen ook elke week om te vragen of er nog medicijnen nodig zijn. We krijgen hele positieve reacties op het project."

Paardekooper vult aan: "Wij proberen het zo prettig en makkelijk mogelijk te maken voor al onze patiënten. Zorg op maat leveren, dat is onze kracht."

Digitalisering

In de afgelopen jaren zijn er ook in de apotheek enorme sprongen gemaakt op gebied van digitalisering. De meeste mensen kennen nog wel de rekken vol grijze bakjes waarin medicijnen klaarlagen om opgehaald te worden. Ieder met de naam van de patiënt er op en keurig gerangschikt op alfabetische volgorde. Een hele klus om dat op orde te houden en soms lastig om snel het juiste bakje te vinden. Bakker: "Een patiënt kwam een keer de medicijnen voor 'van de Week' halen. Heb ik eindeloos naar een bakje met 'Week' gezocht. Totdat ik erachter kwam dat dit natuurlijk niet de patiëntennaam was…" Tegenwoordig krijgt ieder recept een 'track and trace' code waarmee de klaarliggend medicijnen simpel terug zijn te vinden in de diepe laden van de apothekerskasten. Veel eenvoudiger, al moet je wel nauwkeurig zijn met het invoeren van de codes. Maar nauwkeurigheid zit ingebakken in het apothekersvak.

En de digitalisering gaat nog verder. "We zijn nu op weg naar volledig papierloos werken", zegt Paardekooper.

Een minder prettige ontwikkeling is het groeiende medicijntekort in Nederland. Algera: "Ook wij merken dat steeds meer. We besteden tegenwoordig veel tijd aan het aan het zoeken naar de beste alternatieven voor onze patiënten."

Soort van medisch VVV

Eén ding is in de afgelopen decennia niet veranderd, weet Bakker. "Veertig jaar geleden kwamen mensen de regelmatig de apotheek binnenlopen om advies te vragen bij gezondheidsproblemen. Dat gebeurt nog steeds. En dat is ook goed, wij proberen altijd meer te doen dan alleen maar het doosje medicijnen doorschuiven. Ik zeg wel eens: wij zijn een soort van medisch VVV van Leiderdorp."

Tekst: Corrie van der Laan, foto: J.P. Kranenburg

Leiderdorpse loopt Ladiesrun voor Pink Ribbon

Prestatie • Op vrijdag 6 september liep Eveline van Koetsveld van Ankeren uit Leiderdorp de 5 km tijdens de Ladiesrun in Leiden. Een prestatie met een bijzonder verhaal.

Eerder dit jaar kreeg Eveline de diagnose borstkanker en volgde een periode van onzekerheid en intensieve behandelingen. Ze richtte zich op haar herstel en ontmoette meer vrouwen die, net als zij, op jonge leeftijd door borstkanker zijn getroffen. Eveline besloot een actie op te zetten om geld in te zamelen voor Pink Ribbon. Ze hoopt vooral dat screening in de toekomst eerder mogelijk wordt. Als fervent hardloopster koppelde Eveline haar actie aan de Ladiesrun en trainde ze om zelf deel te kunnen nemen.

De animo om Eveline te steunen was groot. Samen met meer dan dertig andere lopers in Team Eveline, onder wie haar dochter Sophie, kwam ze over de finish. Voor Pink Ribbon hebben ze het mooie bedrag van 2.500 euro bijeen gebracht. Op de foto Eveline en haar dochter (midden vooraan) met het hele team.

| Foto: PR

Leiderdorp genomineerd als Bijvriendelijkste Gemeente

kanshebber n Leiderdorp is een van de vijftien gemeenten die door Nederland Zoemt is geselecteerd als kanshebber voor de titel 'Bijvriendelijkste Gemeente'.

De genomineerden zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren.

Op de landelijke Natuurwerkdag, 2 november, wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt.

Inbrekers aangehouden in oude dorp

politie n In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 september heeft de politie na een achtervolging drie verdachten van een poging tot inbraak in de Resedastraat in Leiderdorp aangehouden. Het gaat om Oost-Europese mannen van 20. 46 en 49 jaar.

Een alerte getuige belde de politie toen ze onbekenden over een schutting zag klimmen. Twee van de mannen werden vlak bij de woning aangehouden, de derde na een korte achtervolging. Dankzij de inzet van surveillancehonden vonden agenten in de omgeving inbrekerswerktuigen. Die zijn in beslag genomen voor nader onderzoek. Vlakbij de woning namen agenten ook nog een auto in beslag die wellicht is betrokken bij de poging tot inbraak.

Buurtactief zoekt secretaris

oproep n De Leiderdorpse Stichting Buurtactief Het Oude Dorp is per direct op zoek naar een nieuwe secretaris.

Buurtactief Het Oude Dorp is een buurtvereniging die streeft naar een goede leefomgeving in het 'oude' deel van Leiderdorp, waaronder de wijken Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk vallen. Regelmatig worden zelf activiteiten georganiseerd, of activiteiten van anderen ondersteund, die de contacten tussen bewoners bevorderen.

Kandidaten voor de positie van secretaris moeten in het Oude Dorp wonen en zich betrokken voelen met de buurt. Werkzaamheden van secretaris zijn onder meer het notuleren tijdens vergaderingen, het maken en (online) verzenden van de Muurkrant, het onderhouden van de website (samen met een deskundige) het schrijven van persberichten en het onderhouden van contacten met bijvoorbeeld de gemeente en Incluzio.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via e-mail buurtactiefleiderdorp@gmail.com

Programma Leiderdorp

overzicht n Hieronder een overzicht van de opengestelde monumenten en de activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen tijdens Open Monumentendag in Leiderdorp op zaterdag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur.

• OUDE RAADHUIS – Hoofdstraat 3

Van 1935 tot 1979 raadhuis, nu een bedrijvengebouw. Hier zijn bruidsfoto's te zien van ruim vijftig echtparen die in de raadzaal in de echt zijn verbonden. Ook is er een foto-expositie over de bouwgeschiedenis. In de raadzaal is er een doorlopende presentatie over de historie van de Kerkwijk.

• KREATIEF DANSCENTRUM - Kerklaan 13

Gebouwd in 1863 als Gemeente School, later gebruikt als Dorpshuis. Tegenwoordig is het een balletschool. Te zien is een foto-expositie over de bouwgeschiedenis. Ook kan een kijkje genomen worden bij de balletlessen.

• DE HOLLANDSCHE TUYN - Hoofdstraat 24

Het ruim 400 jaar oude gebouw was ooit de stal bij de herberg aan de Bruggestraat 1. Nu een café-restaurant. Buiten is muziek van een handdraaiorgel en er kunnen oud-Hollandse spelletjes gedaan worden. Kinderen kunnen een ponyritje van 10 minuten maken.

Hier is het vertrekpunt voor wandelingen met vertellers langs panden met een verhaal in de Hoofdstraat. Per groep kunnen maximaal 10 personen mee, de wandeling duurt een half uur.

Ook vertrekt hier de paardentram voor rondritten van een half uur door de Kerkwijk. Per rit kunnen maximaal 14 personen mee.

Bij de Hollandsche Tuyn staat ook de informatiestand voor Open Monumentendag 2019.

• DORPSKERK - Hoofdstraat 19

De kerk, herbouwd vanaf 1620, met de monumentale grafstenen en 18de-eeuwse orgel is te bezichtigen. Tevens een expositie keramiek Margreet Roorda en optredens van leerlingen van de St. MuziekOnderwijs Leiderdorp.

• 'T TREFPUNT - Hoofdstraat 19

In het achter de Dorpskerk gelegen verenigingsgebouw worden lezingen gegeven over oude Leiderdorpse herbergen.

Ook zijn hier poppenkastvoorstellingen met o.a. Jan Klaassen en Katrijn.

Een wandcollage toont historische foto's en foto over de bouwgeschiedenis van het gebouw.

• MOBIELE KOLFBAAN - Plein van School Kastanjelaan, Kastanjelaan 6

Demonstraties kolf en kolf spelen onder leiding van instructeurs van de Koninklijke Nederlandsche Kolfbond.

• VOORMALIGE MONDING RIVIER DE LEITHA - nabij Hoofdstraat 38

Informatiestand met foto-expositie over de rivier die hier uitmondde in de Oude Rijn. Aan de Leitha lag het vroeg-middeleeuwse stadje Leithon.

• LEIDERDORPS MUSEUM - Van Diepeningenlaan 110

Expositie 'Nieuw Licht op Leithon' over archeologische opgravingen van het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp

Consumpties zijn verkrijgbaar bij café-restaurant De Hollandsche Tuyn (Hoofdstraat 24).

Bron: Programmaboekje Open Monumentendag Leiden en Leiderdorp (zaterdag verkrijgbaar bij informatiestand aan de Bruggestraat).

Plezier in de Hoofdstraat

De Dorpskerk gezien vanaf de Bruggestraat, eind negentiende eeuw. | Foto: PR Comité OMD

activiteiten n Bezoekers van Open Monumentendag in Leiderdorp hoeven dit jaar geen grote afstanden af te leggen. Vrijwel alle opengestelde monumenten en activiteiten zijn geconcentreerd in de Hoofdstraat, tussen de Berkenkade en de Eikenlaan.

Thema van Open Monumentendag 2019 is 'Plekken van plezier'. En plezier maken kan zeker op zaterdagmiddag 14 september in Leiderdorp. Natuurlijk kunnen er monumentale gebouwen bezichtigd worden, maar er zijn vooral veel leuke buitenactiviteiten te doen.

De Hoofdstraat is afgesloten voor autoverkeer tussen de Berkenkade en de Eikenlaan. Dat geeft ruimte voor oud-Hollandse spelletjes ter hoogte van café-restaurant De Hollandsche Tuyn, ponyrijden voor kinderen en rondritten met een oude paardentram. Iets verderop, bij de School Kastanjelaan op de hoek van de Kastanjelaan en de Lindelaan, kan kennis gemaakt worden met het kolfspel, dat enkele eeuwen geleden razend populair was in herbergen.

Als het gaat om de opengestelde monumenten, heeft het Comité Open Monumentendag Leiderdorp gekozen voor plekken waar werd getrouwd, gedoopt en gefeest. Het voormalige raadhuis aan de Hoofdstraat 2 is een plek waar heel veel Leiderdorpers tussen 1935 en 1979 in de echt zijn verbonden. Uitvergrote foto's van meer dan 50 echtparen die elkaar hier het jawoord gaven, hangen aan de wand van de oude trouwzaal.

De Dorpskerk heeft in zijn bijna vier eeuwen van bestaan heel wat trouw- en doopplezier gezien. De kerk met zijn monumentale grafstenen en 18de-eeuwse orgel is altijd de moeite van het bezoeken waard, maar nu extra dankzij een keramiek expositie van Margreet Roorda en optredens van leerlingen van de Leiderdorpse muziekschool.

De oude Gemeente School op de hoek van de Hoofdstraat en de Kerklaan werd een plek van plezier toen de school werd gesloten en ingericht als Dorpshuis. Beheerders Ab en Zus Diseraad boden de leden van de toneel-, zang- en gymnastiekverenigingen hier een plek om plezier te ma­ken. Tegenwoordig wordt er gedanst door de leerlingen van het Kreatief Danscentrum dat er sinds 1987 gevestigd is.

Natuurlijk mag De Hollandsche Tuyn niet ontbreken in het rijtje opengestelde monumenten. Het huidige café-restaurant was aanvankelijk de stal bij de oude herberg aan de Bruggestraat.

Leiderdorp had in vroegere tijd heel wat herbergen, vooral rond de Doesbrug. Ze komen weer tot leven in de lezingen die worden gegeven in 't Trefpunt, het verenigingsgebouw van de Dorpskerk.

In de Hoofdstraat zijn natuurlijk nog heel veel meer interessante monumenten. Wie daar wat meer over wil weten, kan meelopen met een van de 'wandelingen met vertellers' die vertrekken bij De Hollandsche Tuyn.

Open Monumentendag in Leiderdorp wordt georganiseerd door het Comité Open Monumentendag.

cultuur & uitgaan

Old Stars walking hockey geïntroduceerd bij Alecto

De clinic startte met oefeningen om de spieren los te maken. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Hockey n Old Stars walking football werd een kleine anderhalf jaar geleden geïntroduceerd in Leiderdorp, donderdagochtend 5 september was het de beurt aan Old Stars walking hockey. Bijna dertig 55-plussers, zowel mannen als vrouwen, waren naar het terrein van Alecto gekomen om kennis te maken met deze variant van hockey waarbij je absoluut niet mag rennen, de bal alleen mag pushen (dus niet slaan) en elkaar niet mag aanraken.

Door: Corrie van der Laan

De opkomst was ruim boven verwachting, vertelde Koos Koster, coördinator van het walking hockey bij Alecto. Veel deelnemers hebben vroeger gehockeyd bij Alecto, een aantal is nog actief bij een van de trimhockeyteams. Voor sommigen is hockey nieuw. "Walking hockey is perfect voor iedereen die de sport leuk vindt maar door blessures of andere redenen niet meer kan of wil rennen", aldus Koster.

Old Stars walking hockey is net als Old Stars walking football een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. "Wij merkten dat het beweegaanbod voor ouderen niet aansloot bij wat ouderen willen", lichtte Koen de Jong van het Ouderenfonds toe. "Walking football is een groot succes en we denken dat hetzelfde gaat gelden voor walking hockey. Onlangs hebben we een introductieclinic georganiseerd bij HDM in Den Haag en Alecto is de tweede club in het land waar we dat doen. We hopen natuurlijk dat andere clubs ook enthousiast worden en dat dit zich als olievlek uitspreidt."

De clinic werd gegeven door Bovelander Hockey Clinics. Eerst waren er oefeningen om de spieren los te maken, daarna een aantal trainingsvormen met en zonder bal en natuurlijk werden er ook wedstrijdjes gedaan, met vijf tegen vijf op een kwart veld, een kleine goal en geen keeper.

Fysiotherapeut Maarten de Fockert, sinds jaar en dag begeleider van de Alecto hockeyers, legde uit dat bij het trainen wordt het Atletic Skills Model toegepast. "Daarbij staat veelzijdig bewegen op de eerste plaats, hockeyvaardigheden komen daarna pas."

Na afloop was het tijd voor napraten met een drankje in de kantine. Want ook het sociale aspect van walking hockey is voor het Ouderenfonds én voor Alecto een belangrijke reden om deze sport te omarmen.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 19 september, 14.00 uur

EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE.

De negenjarige Oskar ontdekt een sleutel in een vaas in een kast. De sleutel behoort toe aan zijn vader; daar is hij zeker van. Maar op welke van de 162 miljoen sloten in New York past deze?

Dit is het begin van een zoektocht van Oskar en een amateurdetective door de vijf stadsdelen van New York en in de door elkaar gegooide levens van vrienden, familie en volslagen vreemden.

Donderdag 3 oktober, 20.00 uur

LOVING VINCENT

Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. De film bestaat uit de schilderijen van Van Gogh of beeltenissen in de stijl van zijn werk. Het verhaal wordt verteld met twaalf met de hand geschilderde olieverfschilderijen per seconde.

Zondag 13 oktober, 20.00 uur

COLETTE

Een jonge plattelandsvrouw trouwt met een beroemde literaire ondernemer rond de eeuwwisseling in Parijs. Op verzoek van haar man schrijft ze bestsellers die onder zijn naam gepubliceerd worden. Haar zelfvertrouwen groeit en haar werk beïnvloedt niet alleen haar leven en haar huwelijk, maar ook de wereld om haar heen.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110. Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl.

Toegang € 7,50, donateurs € 5,00. Betaling contant aan de zaal.

Trimloop NL..ML

Hardlopen n Op zondagochtend 15 september organiseert NL..ML een trimloop over de afstanden 3, 7, 10,14, 17 en 21 kilometer door polderpark Cronesteyn.

De inschrijfkosten bedragen 2 euro tegen administratiekosten en 3 euro met herinnering en loterij. Inschrijven aan de kantine van tuinvereniging Cronesteyn aan de Vrouwenweg in Leiden. De start is om 10.30 uur. Bel voor meer informatie met 06-10858523 of kijk op www.ideoma.nl/nlml.

Spikecursus

volleybal n Voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar die kennis willen maken met volleybal organiseert volleybalvereniging Leython DC ook dit jaar weer de Spikecursus. De cursus bestaat uit tien trainingen op de woensdagmiddag van 16.45 tot 18.00 uur in sporthal De Does in Leiderdorp. De eerste training is op 18 september.

Tijdens de Spike-cursus leren de kinderen de eerste beginselen van het volleybal: bovenhands spelen, onderarmtechniek (pass), serveren en natuurlijk de spelregels. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan balvaardigheid en behendigheid; dit alles op een speelse manier, want plezier in het spel staat voorop.

De cursus staat onder deskundige leiding van trainers van Leython DC. De kosten bedragen € 45,- per kind. Opgeven kan via de website www.leythondc.nl.

sport / uitgaan

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Ma. 16 sept: Themabijeenkomst

Thema is 'Vroeger was geluk heel gewoon'. En nu je op leeftijd bent? We gaan in gesprek over waar je gelukkig van wordt en over de vraag of jezelf ook een beetje zin kan maken. Van 11.00 tot 12.00 uur, aansluitend met lunch, in het Trefpunt, Hoofdstraat 19. Kosten: € 2,00. Aanmelden bij Incluzio.

Di. 17 sept: Samen koken, Samen eten

Op de 3e dinsdag en 3e donderdag van de maand samen met anderen een 3-gangen diner koken en eten. Locatie/tijd: Gading (Griffioen 15) 17.30 uur. Kosten € 7,50. Aanmelden bij Incluzio.

Vr 20 sept: Kinderdisco

Lekker dansen in Dwars (Bloemerd 1c) tussen 19.00 en 20.30 uur. Kosten € 2,50 entree en € 2,50 consumptiekaart. Voor info lhuitema@incluzio.nl

Do. 26 sept: Internetcriminaliteit, hoe te voorkomen?

Er komt een deskundige van de politie informatie geven over internetcriminaliteit. Locatie/tijd: Dwars, Bloemerd 1c van 14.30 tot 16.00 uur. Aanmelden via veiligheid@leiderdorp.nl o.v.v. uw naam en internetcriminaliteit of bij Incluzio.

Jongerenactiviteiten

O.a. op woensdag sport in de wijk bij Zijlkwartier en op donderdag sport in de wijk op Hubrechtplein. Voor meer activiteiten/info zie incluzioleiderdorp.nl #jongleiderdorp.

Coaching op Leefstijl

GLi CooL is een programma voor mensen met overgewicht. Naast voeding, bewegen en gedrag is er ook aandacht voor slaap & ontspanning, stress, vitaliteit en werk & privé balans.. Voor meer informatie: carolien@waagcoach.nl

Mantelzorgwaardering

Verleent u mantelzorg aan een inwoner uit Leiderdorp? Dan kunt u tot 15 oktober 2019 de mantelzorgwaardering aanvragen. De voorwaarden en het aanvraagformulier van de mantelzorgwaardering zijn te vinden via www.incluzioleiderdorp.nl onder het thema mantelzorgondersteuning.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp, tel. (071) 5413536, e-mail: leiderdorp@incluzio.nl, website: www.incluzioleiderdorp.nl

RK parochiekern De Goede Herder

Foto: Corrie van der Laan

Secretariaat (en kerkgebouw) geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. E-mail degoedeherder@yahoo.com. Bij dringende pastorale zorg kunt u noodnummer 06-13295436 bellen (niet bedoeld voor uitvaarten en te voorziene ziekenzalving). Voor meer informatie: www.hhpp-oost.nl

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude.

zondag 15 september, Vierentwintigste zondag door het jaar

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskamp. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

vrijdag 6 september, 11.00 uur: weeksluiting door pastor S. Poppe in De Ommedijk.

zondag 15 september

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, Maaltijd van de Heer.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur J.P. Karstens + tolk, dovendienst

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

10.00 uur: ds. E. Herlaar.

Het gebouw van de Power City Church aan de Elisabethhof in Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

donderdag 12 september, DIENST VERVALLEN

zondag 15 september

10.00 uur: leesdienst (H.C. 23).

15.00 uur: kand. G.P. van Nieuw Amerongen.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 15 september, 10.15 uur: ds. J. Magliano-Tromp.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

9 t/m 15 september: TP Leident (I. Paumere), Merelstraat 184A, 2352 VH Leiderdorp. Tel. (071) 5898262.

16 t/m 22 september: TP Poelgeest (M.A. Wildenbeest / A.H. Bakker), J.P. Thijsselaan 75, 2341 PD Oegstgeest. Tel. (071) 5174442.

Alzheimer Café

Thema: Dementie of vergeetachtigheid

Iedereen is wel eens vergeetachtig. Niet op namen kunnen komen, een afspraak vergeten of waar zijn mijn sleutels? Het zijn normale tekenen van vergeetachtigheid. Als je merkt dat het geheugen niet meer goed werkt, kan dat komen doordat je het druk hebt of even niet zo geconcentreerd bent. Vergeetachtigheid is van alle leeftijden.

Maar wat nu als vergeetachtigheid van invloed is op het dagelijks leven of in uw relatie met andere mensen? Zou er meer aan de hand kunnen zijn? Wanneer gaat u naar de huisarts en wat kan die voor u betekenen? Huisarts Frank Zuure uit Leiderdorp wil hier graag over vertellen. Hij komt op donderdag 12 september in het Alzheimer Café.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De 'kroegbazen' Joke Vos en Martine Heruer heten u op donderdag 12 september van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. De livemuziek wordt verzorgd door de Netz.

De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op tel. 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl. Zie ook de website: www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Meer info: tel. (071) 7200871.