Leiderdorps Weekblad

4 december 2019

Leiderdorps Weekblad 4 december 2019


Leiderdorp huldigt beste sporters

De winnaars van de Leiderdorpse Sportverkiezingen 2019. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Sportverkiezingen n Tijdens een bruisend sportgala in Zalen A4 werden vrijdagavond 29 november de beste sporters van Leiderdorp in het zonnetje gezet. Tafeltennisser Calvin van Stenus en roeister Fleur Jaspers werden gehuldigd als Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Het eerste team van kanopolovereniging KanoRijnland kreeg de prijs voor beste sportteam van 2019.

Het was alweer de vijfentwintigste editie van de Leiderdorpse Sportverkiezingen, zoals altijd georganiseerd door de Stichting Sportpromotie Leiderdorp (SSPL). De avond opende flitsend, met een dynamische film die een overzicht gaf van de sporten van alle genomineerden, een video-welkomstwoord van NOS sportverslaggever Gert van 't Hof en een daverend optreden van Marchingband Tamarco.

Minuut stilte

Tussen alle feestelijkheid door, werd vanzelfsprekend ook stilgestaan bij het overlijden van Jan Vos (zie ook het In Memoriam op pagina 15), een van de oprichters van de SSPL, op 28 november. Vos was lid van de jury van de Sportverkiezingen, die verder bestond uit Bionda van Overloop, Ron Hogendam en Carolien van der Horst. Van Overloop roemde zijn inzet voor de sport in Leiderdorp waarna de goed gevulde zaal een minuut stilte in acht nam.

Talenten

Na een openingslied waarin Esdor van Elten alle genomineerden bezong, werden allereerst de prijzen uitgereikt voor de sporttalenten van 2019. Bij de jongens was de uitverkorene Jan van 't Land, hockeyer bij LSC Alecto, bij de meisjes was dat Kim Schrama, basketbalster bij BS Leiden.

Nieuwe prijzen

Speciale waardering in de vorm van twee nieuwe prijzen ging naar twee bijzondere sporttalenten. Stan Springer, die al jaren zodanige schaatsprestaties levert dat hij voor de vierde keer als talent genomineerd was maar nooit met de hoofdprijs naar huis ging, kreeg een Oorkonde eervolle vermelding. Angel Daleman ontving de Star Award. Angel is een multitalent dat de ene na de andere gouden plak binnenhaalt, niet alleen als skeeleraar maar ook als kort- en langebaanschaatsster.

         Lees verder op P15

Vier dagen genieten van Kerstafette

evenement n Het wordt vier dagen genieten van de donkere dagen voor kerstmis. Van donderdag 12 tot en met zondag 15 december vindt in Leiderdorp de vierde editie plaats van de Kerstafette. Met kerstmarkten, muziek en dans, en activiteiten voor jong en oud op verschillende locaties in het dorp. Op de website kerstafette.nl is het volledige programma te vinden.

Nieuw dit jaar is de Grote Kerstshow met dansgroepen en koren op zaterdagavond 14 december in het RCL clubgebouw. Hiervoor kunnen nu al tickets gekocht worden bij Sport2000 in winkelcentrum Winkelhof en bij Incluzio Leiderdorp in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Wie alleen bij het voorprogramma met optredens van jongere kinderen wil zijn (19.00 – 20.00 uur) betaalt 2,50 euro. Tickets voor de hele feestavond, die duurt tot 23.00 uur, kosten 5 euro.

Ook nieuw is het lunchbuffet voor ouderen, omlijst met live muziek, op zondag 15 december. Alle senioren kunnen hierbij aanschuiven, kaartjes zijn af te halen bij de balie van Incluzio Leiderdorp.

Volgende week in deze krant meer over de Kerstafette 2019 die wordt georganiseerd door een gelegenheidscollectief van Leiderdorpse verenigingen, maatschappelijke instellingen en stichtingen met behulp van een groot aantal vrijwilligers.

VVD, CDA, D66 en CU-SGP gaan het samen proberen

politiek n De fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie-SGP gaan proberen een nieuwe coalitie te vormen. Maandagavond 2 december hadden de vier fractievoorzitters hun eerste gezamenlijke gesprek. "Ik heb alle vertrouwen dat we eruit komen", zei VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen, die het initiatief voor deze coalitieonderhandelingen heeft genomen, dinsdagochtend. "Leiderdorp moet weer een stabiel bestuur krijgen. Ieder van ons voelt de verantwoordelijkheid om zich daarvoor in te zetten."                        (Lees verder op P3)

Tevreden gezichten bij de opening van clubhuis De Derde Helft. Vlnr: Pierre Overloop (Bloemerd Onroerend Goed & Sport), Olaf McDaniel (Oldstar), Kees Kist (ex-voetbalinternational, Ambassadeur Nationaal Ouderenfonds), Joyce Thissen (Incluzio), Robert van Egmond (Incluzio), Gerard Stevens (Oldstar) Foto: Johan Kranenburg

Succesvolle aftrap De
Derde Helft

Oogst van één dagje rapen: 19.472 peuken

Belangenvereniging A4/HSL deelt uit

HONDENWEER n Winter

Dit hier was brood- en broodnodig

Externe formateur gaat onderhandelingen voor coalitie begeleiden

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Ja, er zijn lastige onderwerpen waarover de fracties van VVD, D66, CDA en CU-SGP stevig van mening verschillen, erkent Hoenen. De Leidse Ring Noord met de kwestie van de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan - de reden dat de coalitie van LPL, VVD en CDA klapte* - is daar één van, maar niet de enige. "Ook op gebied van financiën en regionale samenwerking zijn er flinke discussiepunten. Maar we zitten nu in zo'n bizarre situatie dat we niet uitsluitend op partijpolitieke belangen moeten hameren. We zijn ons ervan bewust dat iedereen offers zal moeten brengen. Waar het om gaat, is dat de Leiderdorpers weer een goed gemeentebestuur krijgen."

Hoewel de vier partijen wel degelijk de urgentie voelen om vaart te maken bij het vormen van een nieuwe coalitie wil Hoenen zich niet laten opjagen. "Het is belangrijk om nu een coalitie neer te zetten die het de rest van deze raadsperiode volhoudt. Dat betekent dat we de formatie zorgvuldig moeten aanpakken. Daarom trekken we ook een externe formateur aan om het proces te begeleiden."

Hij geeft aan dat als de formatie lukt, de op 18 november opgestapte wethouders Willem Joosten (VVD) en Daan Binnendijk (CDA) weer gevraagd wordt terug te komen. Het betekent wel dat de enige nu nog zittende wethouder, de op 8 november dit jaar aangetreden Martine de Bas (LPL), het veld zal moeten ruimen.

Onverwachts

Hoenen had een week geleden zeker niet verwacht dat hij nu in een formatieproces zou zitten. Toen waren de berichten nog dat de coalitieonderhandelingen tussen de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), PvdA, D66 en GroenLinks voorspoedig verliepen. Die onderhandelingen waren vrijwel direct gestart nadat de LPL bij de aanvang van de raadsvergadering op maandag 18 november de coalitie met VVD en CDA opblies. Er lag zelfs al een conceptakkoord, dat volgens LPL, PvdA en GroenLinks "mede dankzij de goede inbreng van D66 tot stand is gekomen".

Het werd plotseling anders toen D66 zich vrijdag uit die onderhandelingen terugtrok. Fractievoorzitter Jeroen Hendriks liet in een persbericht weten dat D66 "te weinig vertrouwen in een goede afloop" had. Als reden noemde hij de fundamentele meningsverschillen van de partijen op enkele onderwerpen, waarbij het dan met name gaat over de financiën en de samenwerking in de regio. Ook gaf Hendriks aan dat veel leden van D66 in Leiderdorp geen heil zien in het voortzetten van de gesprekken.

Voor LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg kwam het opstappen van D66 onverwachts. "De punten die D66 noemt, de financiën en de samenwerking in de regio, waren nog niet besproken Wat de LPL betreft, en dat geldt ook PvdA en GroenLinks, hadden we er best uit kunnen komen", zei hij maandagavond.

Aanvankelijk lieten LPL, PvdA en GroenLinks weten dat ze verder zouden praten zonder D66. Maar daar kwamen de drie partijen, die samen 10 van de 21 raadszetels hebben, een minderheid dus, snel op terug.

Meteen nadat vrijdagavond bekend werd dat de combinatie LPL-PvdA-D66-GroenLinks van de baan was, heeft Hoenen contact opgenomen met fractieleiders Mirjam van der Stelt van het CDA, Geert Schipaanboord van de CU-SGP en Jeroen Hendriks. VVD, CDA, D66 en CU-SGP hebben samen een krappe meerderheid van 11 zetels, De reacties waren toen bemoedigend genoeg om maandag het gesprek over nieuwe coalitieonderhandelingen aan te gaan.

* Binnen de in het voorjaar van 2018 aangetreden coalitie van LPL, VVD en CDA rommelde het al langer maar de druppel was onenigheid over de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan wanneer deze deel gaat uitmaken van de Leidse Ring Noord. LPL wil die snelheid op 50 km/uur houden, VVD en CDA zijn bereid naar 70 te gaan, zoals ook Leiden wil. Overigens heeft ook D66 zich uitgesproken voor vasthouden aan 50 km/uur, CU-SGP kan leven met optrekken naar 70 km/uur.

        Tekst: Corrie van der Laan

'Dit initiatief was brood- en broodnodig'

Kees Kist (derde van links in oranje trainingsjack) opende Clubhuis De Derde Helft en gaf een training Walking Football. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

n Clubhuis De Derde Helft voor 55-plussers enthousiast van start bij RCL

opening n Clubhuis De Derde Helft, het initiatief van het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met voetbalvereniging RCL, hockeyclub Alecto, OWN Agency en welzijnsorganisatie Incluzio, is woensdag 27 november feestelijk bij RCL geopend. Het clubhuis wil een ontmoetingsplaats zijn voor 55-plussers uit Leiderdorp en omgeving. Onder het motto 'Ontmoeten en meedoen' kan men in het clubhuis anderen ontmoeten, gezellig meedoen aan een (of meer) activiteiten of zomaar een kopje koffie drinken. "De drempel is zo laag", aldus Henk Koster, een van de initiatiefnemers, "dat iedereen zich hier thuis zal voelen."

Tevreden gezichten bij de opening van clubhuis De Derde Helft. Vlnr: Pierre van Overloop (Bloemerd Onroerend Goed & Sport), Olaf McDaniel (Oldstar), Kees Kist (ex-voetbalinternational, Ambassadeur Nationaal Ouderenfonds), Joyce Thissen (Incluzio), Robert van Egmond (Incluzio), Gerard Stevens (Oldstar), Dick van der Bijl (voorzitter vv RCL), Robert Guis (OWN Agency). Op de voorgrond: Bert van Eijk (Oldstar). | Foto J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Door: Cees Mentink

"Ik ben vanmorgen om half zeven van huis gegaan, om hier stipt op tijd aanwezig te zijn", vertelt de in Drenthe wonende legendarische voetballer Kees Kist. Hij is ambassadeur van de Ouderenbond en maakt overal waar een clubhuis De Derde Helft wordt geopend zijn opwachting. Kist houdt niet alleen een wervende toespraak, ook geeft hij een training waaraan enkele tientallen dames en heren deelnemen. "Wat een geweldige opkomst", aldus de goalgetter van weleer. "Het weer was vanmorgen niet uitnodigend en de opening van het clubhuis is om negen uur aan de vroege kant voor onze doelgroep."

Voluit gaan

De 'spanning' die de 'blonde, snelle pijl' onderweg voelt, glijdt van hem af bij het zien van de massale opkomst. Wanneer het orkest Goed Idee, met zangeres Laila, vrolijke noten over de aanwezigen uitstrooit, is de toon gezet. Eerst koffie, vervolgens toespraakjes van Henk Koster, wethouder Martine de Bas ("Ik ben de langst zittende wethouder van Leiderdorp, haha", doelend op de bestuurscrisis in het dorp) en Kees Kist, natuurlijk. Voor wie aan de veldtraining deelneemt is het omkleden geblazen, wie de voorkeur geeft aan een partijtje biljarten, tafeltennis, sjoelen, schaken of tafelvoetbal, kan ook voluit gaan. Verder zijn er de nodige bezoekers die nieuwsgierig zijn, ze genieten van een geurig gratis kopje koffie (met een plakje cake – "Is er iemand dood?") en een praatje maken. Bij elkaar zijn er meer dan honderd bezoekers en het is genieten voor iedereen. Ook voor diegenen die op het ruimte terras van de voetbalclub boksles nemen of zich aansluiten bij de groep 'iets ouderen', die deelnemen aan 'lekker bewegen'.

Walking Football/Hockey

Rik van der Geest, coördinator Breedtesport van de gemeente Leiden, komt een kijkje nemen en zegt onder de indruk te zijn van de opkomst. "Ik ga onderzoeken of we dit ook bij ons kunnen opzetten." Hij geeft meteen een idee om de toeloop te bevorderen: "Wie iemand ook warm kan maken voor De Derde Helft en hem of haar meeneemt, krijgt een kopje koffie aangeboden." Reanne van Kleef, bestuurslid van vv Lugdunum, heeft vooral oog (en camera) voor de training van Kees Kist. "Er is een nog steeds groeiende belangstelling voor Walking Football, ideaal voor ouderen die al dan niet gevoetbald hebben. Ik ga mijn film op de club laten zien." Ook de enkele weken geleden op een weinig chique manier weggestuurde wethouder Angelique Beekhuizen, die zich ook ingezet heeft voor De Derde Helft, heeft aandacht voor de diverse sportieve programma-onderdelen. Hardloper en voetbalscheidsrechter Piet van der Meer schrijft op het 'Hebt u een idee?'-bord: Warming-up, rondjes lopen of wandelen door De Bloemerd, cooling-down en gezellig napraten. Daaronder staat: Volleyballen bij Leython en Schilderen.

'Wij komen beslist terug'

Een groep wandelaars komt de kantine van de voetbalclub binnen, benieuwd wat er gaande is. Hun reactie: "Enig, wat een goed initiatief. Hiermee haal je ook mensen die alleen zijn uit huis en ze hoeven niet eens mee te sporten." RCL-voorzitter Dick van der Bijl glimt van oor tot oor. De gastheer spreekt met en luistert naar talloze aanwezigen en speelt een stevig partijtje tafeltennis tegen Kees Kist. Mevrouw Co van Leeuwen, die met haar vriendin ("Al meer dan vijftig jaar") aan de koffie zit, laat noteren: "Dit hier was brood- en broodnodig. Wij komen beslist terug."

Enigszins verhit komt Cor Beij binnenlopen, de voetbalscheidsrechter heeft er net een training op zitten. "Mijn woensdagochtend reserveer ik voor het werken aan mijn conditie. Die moet goed zijn, ik pak nog elk weekend mijn wedstrijdje mee, met plezier." De derde helft is voor Cor al jaren vast pandoer: "Na een wedstrijd vind ik het leuk nog even na te zitten, met een biertje. Op donderdagochtend ga ik eens kijken bij deze Derde Helft bij Alecto."

Bij de veteranen van ASC speelt Chris Oppenheimer nog altijd competitie. De technisch vaardige Leiderdorper zegt 'nog even' niets te zoeken te hebben bij RCL of Alecto." Maar als hij over enige tijd stopt met competitievoetbal, is het zeker niet uitgesloten dat hij zich aansluit bij De Derde Helft, geeft Chris aan: "Het is dichtbij, ik woon om de hoek."

'Gereserveerd voor jezelf'

Het laatste woord komt van Kees Kist, die de hele ochtend geestdriftig is voorgegaan bij allerlei sporten: "Iedereen is enthousiast, dat is heerlijk om te zien, al die ouderen die genieten. Ik zeg altijd: Noteer clubhuis De Derde Helft in je agenda of zet het op de kalender. Het moet zich vast zetten in je systeem: woensdag- of donderdagmorgen De Derde Helft. Niks aannemen voor die ochtenden, ze zijn gereserveerd voor jezelf." Wijze woorden.

Het clubhuis is op woensdagmorgen open bij Voetbalvereniging RCL, op donderdagmorgen bij Hockeyclub Alecto, allebei gevestigd in het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. Het wekelijkse programma start om 09.00 uur met koffie en duurt tot 12.00 uur.

De Nationale Ouderenbond heeft opnamen gemaakt van de startdag van De Derde Helft in Leiderdorp. De beelden zijn te zien op de website van de bond.

Een dagje rapen: 19.472 peuken

Burgemeester Laila Driessen, hier omringd door Straatjutters, toont de oogst van een dagje peuken rapen in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

opruimen n Een groep van 32 mensen, bestaande uit vaste en gelegenheidsstraatjutters, heeft zaterdag 30 november in Leiderdorp maar liefst 19.472 sigarettenpeuken van straat gehaald. Dit duizelingwekkende aantal werd 's middags om 3 uur bekendgemaakt door burgemeester Laila Driessen.

De burgemeester sprak vorige week woensdag tijdens de Avond van Leiderdorp, georganiseerd door de Rabobank, al haar waardering uit voor het werk dat de vrijwilligers van Straatjutters Leiderdorp doen om de gemeente te verlossen van zwerfafval. Bij die gelegenheid koos ze de vrijwilligersgroep als goed doel voor een bedrag van vijfhonderd euro dat ze namens het RabobankWensenfonds mocht overhandigen.

Zaterdag was Driessen verheugd over de hoge opkomst aan vrijwilligers en ze was vol lof over deze actie; dat er zoveel peuken op straat belanden, is ook haar een doorn in het oog. De sigarettenpeuken werden verzameld in een grote, transparante buis op het Hemaplein van winkelcentrum Winkelhof. De peuken bleven maar toestromen en de buis bleek ondanks zijn royale formaat niet groot genoeg zodat extra vazen en bakjes nodig waren. Ook de vrijwilligers hadden niet verwacht dat er zo snel zo veel opgehaald zou worden: "Ik heb gisteravond de buis zelfs nog smaller gemaakt omdat ik dacht dat het raar zou staan als we maar een bodempje zouden rapen" zei een van de organisatoren.

De vele peuken die in heel Leiderdorp zijn verzameld, komen overigens niet bij het restafval terecht; het innovatieve Brusselse bedrijf PuriFungi zal de sigarettenpeuken verwerken tot peukenverterende asbakken, een geweldige vorm van recycling.

Schadelijk

Het was de allereerste Peukenactie van de Straatjutters Leiderdorp, die nu ruim een jaar bestaan. Vanaf 10.00 uur 's ochtends stonden de vrijwilligers in Winkelhof om voorbijgangers te informeren over de schadelijkheid van sigarettenpeuken voor het milieu. "Jullie hebben mij aan het denken gezet" zei een man die over de actie had gelezen. In peuken zitten namelijk meer dan vierduizend gifstoffen, zware metalen en plastic, waardoor ze slecht zijn voor plant en dier. Jaarlijks komen, alleen al in Nederland, zo'n 10 miljard peuken op straat en in de natuur terecht. Sigarettenpeuken worden door dieren vaak voor voedsel aangezien en één peuk vervuilt tot wel acht liter (grond)water.

Zakasbakken

Verkleed als peuk vroegen sommige Straatjutters aandacht voor dit probleem. Bovendien deelden ze handige zakasbakken uit aan rokende Leiderdorpers. Een milieubewuste alternatief voor de straat, als je je peuk kwijt wilt. Wie rookt en nog geen zakasbak heeft, kan er gratis één afhalen op het Leiderdorpse gemeentehuis.

De Straatjutters hadden ook een prijsvraag verbonden aan de actie. Winkelende Leiderdorpers konden raden hoeveel peuken er opgehaald zijn en degene die het dichtst in de buurt zit, wint een leuk pakketje dat is samengesteld door Albert Heijn.

Deze eerste grote peukenopruimactie van de Straatjutters Leiderdorp is mede mogelijk gemaakt door Stipt Print&Sign, Wereldhave, Praxis, De Blauwe Roos, Albert Heijn en de gemeente Leiderdorp. Het succes van deze actie zal nog wel voortduren, hopen de sponsoren en de Straatjutters; met de zevenhonderd uitgedeelde zakasbakken is vast gezorgd dat er minder sigarettenpeuken in het milieu belanden.

Einsteintjes in Leiderdorp

Het Einsteintje (ook wel de ragebol of pluizenbol genoemd), de vrucht van de bosrank. | Foto: Marian Kathman Foto: Marian Kathman

Hebben jullie ze ook gezien, al die Einsteintjes in Leiderdorp, nu her en der te vinden in plantsoenen, bermen en tuinen? Nog niet op veel plaatsen, maar het aantal lijkt toe te nemen.

Ik heb ze onder andere gezien langs de Engelendaal en aan de Berkenkade. Waar ze aanwezig zijn, zijn er vaak honderden bij elkaar, wuivend in de wind, prachtig glinsterend met tegenlicht. Of … met zielig aan elkaar geplakte pluizenbollen in de regen.

Die Einsteintjes zijn de vruchten van de bosrank. Ze lijken op de ragebol van de oudere wetenschapper Einstein. Ze bestaan uit vele 'haren' die eigenlijk veervormige uitgroeisels van het dopvruchtje zijn. Die staan kronkelig en spiraalsgewijs alle kanten op. Ze zijn pluizig en vederlicht. Die ragebollen zijn dus ook pluizenbollen.

Als de vruchten rijp zijn, laten ze met veertje en al los en kan de wind ze weg voeren. Zo kan de plant zich verspreiden. Soms komen de veertjes niet ver en kunnen de buren genieten van vele opschietende bosranken. Soms komen ze veel verder en zorgt de wind voor nageslacht in andere wijken of gemeentes.
De voorwaarde is wel dat er kalk in de grond zit. In het wild komt de bosrank dan ook vooral in Zuid-Limburg en de duinen voor.

De bosrank, een Clematis, is een van de weinige inheemse liaansoorten in Nederland. En de enige liaan die zo dik kan worden dat Tarzan zich er in kan uitleven. Dan heeft de plant wel tijd van leven nodig.
In Leiderdorp zie ik de bosrank meestal op struiken en lage bomen. De vruchten groeien als een sluier op dat struweel. Daar heeft de wind vat op de vruchten.

Ik vind dat de vruchten van de Bosrank op pluizenbollen lijken. De Engelsen hebben een andere mening, zij noemen de Bosrank old man's beard. Maar is een warrige old man's beard niet ook een soort pluizenbol? Daarnaast noemen ze de bosrank traveller's joy. Dus ook zij vinden die vruchten heel mooi!

Andere pluizenbollen

Zijn er nog meer soorten Einsteintjes in Leiderdorp? Ik vind van niet, maar het ligt er ook aan hoe je het bekijkt. Iedereen kent de vruchten van de paardenbloem. Je zou ze met wat goede wil ook pluizenbollen kunnen noemen. Als je goed kijkt zijn de pluisjes daar echter geen slappe veervormig vertakte haartjes, maar meer stevige parapluutjes. Ook een heel mooi gezicht, zeker met tegenlicht.
De parapluutjes zijn niet veervormig vertakt en staan niet kronkelig alle kanten op. Integendeel, ze zijn heel recht in formatie op de bloembodem geplaatst. Dus dan maar geen Einsteintjes?

Toch lijken de vruchten van deze twee verschillende plantensoorten zeker op elkaar. Ze hebben ook eenzelfde doel: verspreiding door de wind. En daar ze hebben dezelfde oplossing voor gevonden: lichte vruchten met oppervlaktevergroting. Voor de bosrank heel handig in deze tijd van: "Hoor de wind waait door de bomen. Hier in huis zelfs waait de wind".

Tekst: Ton Gordijn

Leiderdorps meisje (15) neergestoken in Den Haag

Politie n Een van de drie slachtoffers die vrijdagavond 29 november zijn neergestoken in de Grote Markstraat in Den Haag, is een 15-jarig meisje uit Leiderdorp. Een 13-jarige jongen uit Den Haag en een 15-jarig meisje uit Alphen aan den Rijn werden ook slachtoffer. De slachtoffers zijn later op de avond uit het ziekenhuis ontslagen. Ze kennen elkaar niet.

Rond 19.45 uur ontving de politie een melding van het steekincident. Ter plaatse bleken er drie mensen gewond te zijn geraakt. De politie is direct met meerdere eenheden naar de Grote Marktstraat gegaan.

De man die wordt verdacht van het neersteken van de drie tieners, is nog niet aangehouden. Er is de hele nacht naar hem gezocht. Op de Grote Marktstraat stak hij vrijdagavond zomaar op de jongeren in en ging er daarna vandoor. Door Black Friday was het extra druk met koopjesjagers.

Lichte verhoging tarief Oasen

Drinkwater n Bij Oasen, de drinkwaterleverancier in Leiderdorp, kost 1.000 liter drinkwater in 2020 € 1,16 (incl. btw). Dat bedrag is hetzelfde als in 2019. Door een stijging van de overige kosten neemt de prijs voor het vastrecht in 2020 toe met € 2,56 naar         € 80,39 (incl. btw) per jaar. De 21 gemeentelijke aandeelhouders van Oasen keurden het nieuwe tarief op dinsdag 26 november goed.

Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 8 december een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Reis langs het plafond van de Sixtijnse kapel

De Sibila Libica, één van de sibillen (maagdelijke priesteressen) die Michelangelo heeft afgebeeld in de Sixtijnse kapel. | Foto: PR Foto: PR

lezing n Kunsthistorica Karin Braamhorst geeft dinsdagavond 10 december een lezing bij Kunstkring Leiderdorp over Michelangelo en de Sixtijnse Kapel.

"Op deze dag, de 10e mei 1508, heb ik, Michelangelo, beeldhouwer, van onze heilige Heer paus Julius II vijfhonderd pauselijke dukaten ontvangen voor het beschilderen van de pauselijke Sixtijnse kapel, waaraan ik vandaag begin." Met die woorden aanvaardde de Florentijnse meester Michelangelo Buonarroti - tegen zijn zin - een enorme opdracht van de paus. Hij vervaardigde op een duizelingwekkende vijfhonderd vierkante meter een serie fresco's met taferelen uit het Oude Testament die heden ten dage als het hoogtepunt van renaissancekunst worden beschouwd.

Na vier jaar was het gewelf tot de laatste vierkante meter beschilderd. Het werk had bij Michelangelo tot een bizarre oogafwijking geleid: hij kon op den duur alleen nog lezen en tekeningen bestuderen als hij de papieren hoog boven zijn hoofd hield.

De vele mythes die zijn ontstaan over het beroemdste plafond ter wereld - over kabbalistische sekten, blasfemische codes en, meest recent, over geheime anatomische lessen die erin verstopt zouden zitten - steken maar bleekjes af tegen de ongelooflijk spannende kunstverhalen die erover te vertellen zijn. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat in de Sixtijnse kapel krachtige heidense sibillen (maagdelijke priesteressen die hun ingevingen kregen van verschillende goden) mochten worden afgebeeld? Hoe kon de kerk toestemming geven voor deze raadselachtige godslastering in het hol van de leeuw? En waarom zijn de eerbiedwaardige voorouders van Christus zo lusteloos en verveeld geportretteerd? Karin Braamhorst neemt de toehoorder mee op een fascinerende reis langs het plafond van de Sixtijnse kapel en vertelt het wonderlijke en spectaculaire verhaal van een geniaal meesterwerk.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Wie geen lid is van de Kunstkring betaalt de toegang 8 euro.

SPARK zoekt werkzoekenden in schoonmaak, zorg en horeca

netwerkevenement n Mensen met een uitkering die op zoek zijn naar een baan kunnen vrijdag 13 december naar een netwerkevenement van het ondernemersplatform SPARK komen. De werkzoekenden gaan met de ondernemers een uur lang zwerfafval opruimen op De Baanderij in Leiderdorp. Dit onder aanvoering van de Leiderdorpse Straatjutters.

Op deze manier hoopt SPARK dat de werkgevers en werkzoekenden op een vernieuwende manier met elkaar in contact komen. De deelnemende bedrijven zijn opzoek naar personeel, bij een juiste match ontstaat er direct een kans op een baan. Voorafgaand aan de opruimactie vindt er een ontbijt plaats, na afloop is er een kop koffie.

Ben je opzoek naar werk in de zorg, schoonmaak of horeca, dan kun je reageren. Voor deze branches zijn er ondernemers uit de regio aanwezig. Aanmelden kan per mail via info@sparkmvo.nl. Het ontbijt start om 8.30 uur bij AREA071 in Leiderdorp en het evenement is rond 11.00 uur afgelopen. Deelname aan deze activiteit is gratis.

SPARK is een platform van ondernemers, die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk vinden. Met elkaar verenigen zij zich om meer aandacht te vragen voor de 3 P's: People, Planet en Profit.

Nieuws van de LVU

Lezingen n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) organiseert een lezingencyclus over onderwerpen uit het boek ´Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog – Schetsen van een dorpssamenleving' dat vorig maand is verschenen. De tweede 'duolezing' is getiteld 'Kerk en school' en vindt plaats op donderdag 12 december van 20.00 tot 22.00 uur. Beide lezingen worden verzorgd door prof. Dick de Boer, voornaamste auteur van het boek. De eerste lezing, 'Touwtrekken om de Leiderdorpse kerk', laat zien dat men pas in 1620 het Leidse stadsbestuur zover kreeg dat de kerk weer kon worden opgebouwd. In de tweede lezing, 'Naar school in Leiderdorp', worden de schoolmeesters van Leiderdorp in het begin van de 17e eeuw in beeld gebracht. De lezingen zijn ook te volgen voor slechthorenden; een schrijftolk projecteert de gesproken tekst op een scherm.

Italiaanse maaltijd

Op donderdag 12 december van 17.30 tot 21.30 uur kunnen liefhebbers van de Italiaanse keuken bij de LVU leren hoe een traditionele Italiaanse maaltijd te bereiden. De docente geeft daarbij een inkijk in de Italiaanse tradities en gewoonten. Uiteraard wordt gezamenlijk genoten van de bereidde gerechten.

Rembrandt

Donderdagavond 19 december staat bij de LVU in het teken van Rembrandt. In een fascinerend proces zijn bouwhistorici en archivarissen van Erfgoed Leiden in staat geweest om nauwkeurig de plek aan te wijzen waar het geboortehuis van Rembrandt heeft gestaan aan de Weddesteeg en om een 3D-reconstructie te maken van het huis (inclusief het interieur), de molen van Rembrandts vader en de omgeving. LVU docent Pieter-Jan de Vos vertelt in zijn lezing over het onderzoek én het indrukwekkende resultaat. Dat resultaat is ook zien in virtual reality-beelden met behulp van speciale VR-brillen. De lezing is van 19.30 tot 21.00 uur.

De lezingen en workshop vinden plaats bij de LVU aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. Meer informatie en aanmelden: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732.

Groot Kerstcircus Leiden met nieuw programma

Laserman, een van de spectaculaire acts van het Groot Kerstcircus Leiden. | Foto: PRt Foto: PR

topartiesten n Het Groot Kerstcircus Leiden presenteert vanaf zaterdag 21 december top circusartiesten uit binnen- en buitenland in twee voorstellingen om 12.00 en 15.30 uur. Een compleet nieuw programma speciaal voor mensen uit Leiden en omgeving samengesteld met zeer verrassende sterke elementen.

Bereid je voor op daverende acts met een keur van acrobaten en een hilarische clown. Geniet van het ruim twee uur durend kerstcircusprogramma in een sfeervolle ambiance. Negen dagen lang zetten onze artiesten hun beste beentje voor. Kerstcircus Leiden is er in geslaagd een absoluut topprogramma te presenteren en doet een gooi naar de titel 'Beste en gezelligste circus van Nederland'.
De Mexicaanse Adela hangt aan haar haren hoog in de circuspiste en voert daar elegante circuskunsten uit. Reken maar dat deze act heel bijzonder is. Wat kinderen zal aanspreken is de act van Duo Waldek & Pavel die huizenhoge sprongen maken op een trampoline. En wat te denken van een vurige Gaucho-act met Edit en Raúl. Konstantin Beck komt op een stoere motor de piste binnen en gaat daarop nog eens balanceren met rolarolaplanken. Kijk op de website grootkerstcircusleiden.nl voor alle acts en om plaatsen te reserveren. Het circus biedt een mooie actie: een vroegboekkorting van 5 euro op elke ticket, tot 20 december kun je profiteren van dat voordeel. En voor de laatste voorstelling op 29 december zijn alle tickets te boeken met 10 euro korting. Wacht er niet te lang mee, want vol is vol.

Vrouwen over Rembrandt

monologen n In het kader van het Rembrandtjaar wordt op zondag 8 december om 14.30 uur in de aula van de begraafplaats Groenesteeg door Dik Kompier een voordracht gegeven met als titel 'Vrouwen over Rembrandt'.

Deze voordracht bestaat uit vier monologen door de vrouwen uit het leven van Rembrandt: zijn moeder, zijn vrouw Saskia van Uylenburg, zijn huishulp Geertgen Dircx en zijn geliefde Hendrikje Stoffels.

De teksten, van Dik Kompier zelf, zijn gebaseerd op historische feiten. Hierin wordt beschreven hoe deze vrouwen Rembrandt hebben ervaren. De uitgesproken belevenissen worden gelijktijdig geïllustreerd door middel van een presentatie van schilderijen, tekeningen van Rembrandt en tijdgenoten en foto's van locaties. Al met al een filmisch gebeuren.

Dik Kompier was docent Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing aan het Bonaventura-college in Leiden. Zijn brede historische kennis van onder meer de 17e eeuw is de basis voor deze voordracht. Hij vertolkt de verhalen, zich inlevend in de ervaringen van de vier vrouwen.

Zie www.begraafplaatsgroenesteeg.nl voor meer informatie over de begraafplaats.

Signeersessie

Boek n Dick de Boer, Emil Broesterhuizen en Edward Sodderland, drie van de vijf auteurs van het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog' zijn zaterdag 7 december van 14.00 tot 15.00 uur in boekhandel De Kler in Leiderdorp voor een signeersessie.

Het boek geeft bijzondere inkijkjes in het wel en wee van een dorpsgemeenschap in de periode van de 80-jarige Oorlog. Juist de microgeschiedenis brengt de spanning tussen de heftigheid van de oorlog en de traagheid van het bestaan in beeld.

Bewoners van Leiderdorp hadden het moeilijk. In het begin van de oorlog door de gevechtshandelingen en daarna doordat het dorp steeds meer in de houdgreep van het naburige Leiden kwam.

Het boek is te koop bij De Kler voor € 29,50.

cultuur & uitgaan

Belangenvereniging A4/HSL deelt uit

Alle gelukkige ontvangers bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

cheques n De Leiderdorpse Belangenvereniging A4/HSL heeft het afgelopen jaar flink geld uitgedeeld. Via het A4 Wensenfonds zijn tienduizenden euro's geschonken aan projecten die positieve invloed hebben op het gebied direct rondom de verdiepte rijksweg. Vanaf april 2018 konden verenigingen, instellingen en particulieren plannen indienen. Dinsdagavond 26 november werden in het clubgebouw van de scoutingvereniging dertien cheques uitgedeeld, variërend in waarde van 250 tot 5.000 euro, bij elkaar goed voor een bedrag van 23.900 euro.

Door: Corrie van der Laan

Sinds 2012 ligt de A4 ter hoogte van de Leiderdorpse Kerkwijk en Oranjewijk in een tunnelbak en de inrichting van het gebied rond de verdiepte snelweg werd in 2015 afgerond. Het werk van de Belangenvereniging A4/HSL is al enkele jaren klaar. Maar de kas was nog flink gevuld. Ondanks de bedragen die nodig waren voor verschillende acties en rechtszaken, was het geld dat de ruim driehonderd leden in zo'n kwart eeuw aan contributie hebben betaald lang niet opgebruikt. Teruggeven aan de leden was geen optie, daarvoor zijn er teveel verhuisd, overleden of uit zicht van de vereniging verdwenen. Daarom besloot het verenigingsbestuur in 2017 om het geld via een wensenfonds zo in te zetten dat alle omwonenden van de A4 in Leiderdorp er profijt van hebben.

De gelukkigen

Zo'n veertig aanvragen werden ingediend, een derde deel werd gehonoreerd. Daarbij had een beoordelingscommissie van leden het laatste woord. Hieronder de gelukkige ontvangers:

• De loopgroep VanDrielRunners kreeg 250 euro waarvoor shirts zijn aangeschaft voor de groep die ieder jaar in Wageningen het Bevrijdingsvuur ophaalt en dat in estafette naar Leiderdorp brengt.

• De Stichting Schooltuinen Leiderdorp kreeg 500 euro voor een nieuwe druk van het receptenboekje dat ouders helpt om lekkere maaltijden te maken met de groenten die hun kinderen oogsten.

• Het Leiderdorp Museum ontving 500 euro voor het digitaliseren van de collectie. Bovendien was er een bijdrage van 1.250 euro voor de expositie 'Nieuw licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen'.

Buurtactief 't Oude Dorp kan dankzij een donatie van 1000 euro het buurthuis gezelliger maken.

• 1.500 euro was de bijdrage voor het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog. Schetsen van een dorpssamenleving'.

• Dankzij de bijdrage van 2.000 euro kon de Stichting Kunst in de Heemtuin afgelopen voorjaar het community art project Atelier Heemtuin organiseren, waarbij kinderen van de School Kastanje-laan beelden maakten in het park.

• De Leiderdorpse Reddingsbrigade kreeg 2.500 euro om drie overlevingspakken aan te schaffen. Daarmee kunnen de redders ook bij regen en kou verantwoord het water op.

• De School Kastanjelaan ontving 3.000 euro, bedoeld voor materialen voor techniekonderwijs voor de bovenbouw.

• Ook de Stichting Vrienden van de Koningin Julianaschool kreeg 3.000 euro als bijdrage voor een nieuw speelhuis voor de kleuters op het speelplein.

• De 3.400 euro die de Rijnlandse Molenstichting kreeg, zijn gebruikt voor informatieborden bij de Munnikkenmolen en de Meerburgermolen.

• Het grootste bedrag, 5.000 euro, was voor Scouting Van der Does–Liethorp die met het geld het VaDeDo eiland geschikt wil maken voor scoutingkampen; het eiland wordt voorzien van aanlegsteigers en een kampvuurkuil.

Bankje aan Rob Noépad

Zelfs na deze uitdeelronde is de pot nog niet helemaal leeg. De belangenvereniging heeft nog wat achtergehouden voor een laatste project, vertelt vice voorzitter Robert van Emmerik. "We willen een blijvende herinnering aan de Belangenvereniging A4/HSL realiseren. Daarbij denken we aan een mozaïekbankje met het logo van de vereniging in het park langs de tunnelbak." Dat bankje zou bij voorkeur moeten komen aan het Rob Noépad, dat is genoemd naar de man die zich van vanaf de oprichting in 1990 heeft ingezet voor de Belangenvereniging A4-HSL en van 1998 tot 2012 voorzitter was. Rob Noé overleed in 2014.

Over de Belangenvereniging A4/HSL

De Belangenvereniging A4 werd opgericht in 1990 nadat in het oude deel van Leiderdorp grote onrust ontstond over de plannen voor de verbreding van de A4. In 1993, toen het ernaar uitzag dat ook de hogesnelheidstrein een tracé dwars door Leiderdorp zou krijgen, werd de naam gewijzigd in Belangenvereniging A4/HSL.

Twintig jaar van overleggen en actievoeren leverde veel op: voor de HSL werd een lange tunnel onder het Groen Hart door aangelegd en de verbrede A4 kreeg een verdiepte ligging door het oude dorp. In 2015, nadat het A4-project was opgeleverd en de doelstellingen van de vereniging waren behaald, werd unaniem besloten toe te gaan werken naar opheffing.

Rabobank Wensenfonds reikt cheques uit tijdens klantenavond bij RCL

Foto: PR

winnaars n Tijdens 'De Avond van Leiderdorp', de klantenavond van de Rabobank, werden de cheques uitgereikt aan de winnaars van het Rabobank Wensenfonds.

Twaalf Leiderdorpse verenigingen en stichtingen kregen geld om een wens te vervullen. Hockeyclub Alecto ontving 2.500 euro voor het Oldstars Walking Hockey programma. De Stichting Schaats- en Skeeler Centrum Leiderdorp kreeg een bijdrage van 3.075 euro voor de aanschaf van een maai- en veegmachine. De supportersvereniging van RCL kan straks het tuingereedschap netjes kwijt dankzij een bijdrage van 3.105 euro voor een opbergcontainer. Studentenroeivereniging Asopos de Vliet vroeg en kreeg 2.000 euro om de roeibak te vernieuwen en de Harttrimvereniging Leiderdorp kan 1.250 euro toevoegen aan de spaarpot voor een draagbare AED.

De Leiderdorpse Reddingsbrigade heeft dankzij de gift van 3.500 euro genoeg om een nieuwe buitenboordmotor aan te schaffen. Stichting Nadja kreeg 3.500 euro om de natuurspeeltuin verder aan te passen voor kinderen met een handicap. Velocitas wil het clubhuis verduurzamen en kreeg daar 2.820 euro voor. De Vrienden van de Hasselbraam ontvingen een bijdrage van 1.245 euro voor de herinrichting van het schoolplein. Drie speelplekken in Leiderdorp kunnen aantrekkelijker gemaakt worden dankzij het Rabobank Wensenfonds. Stichting Speeltuin de Triangel kreeg daarvoor 1.215 euro, Stichting de Gele Speeltuin 1.035 euro en Buurtvereniging Op Dreef 825 euro.

Daarnaast kreeg World Servants Leiderdorp een bijdrage van 5.000 euro uit het Fonds buitenlandse projecten van de Rabobank. 28 Leiderdorpse deelnemers gaan dat gebruiken om onder leiding van een lokale aannemer in Malawi een school uit te breiden met twee leslokalen, latrines en wc's.

Als toetje mocht burgemeester Laila Driessen een cheque van 500 euro overhandigen aan een door haar gekozen goed doel. Dat werden de Straatjutters Leiderdorp, die om de week een aantal straten in de gemeente ontdoen van zwerfafval.

Voetbalverslaggever Jan Vos overleden

Niet onverwacht, maar wel veel te vroeg is Jan Vos, alom bekend om zijn jarenlange kundige voetbalverslaggeving, op 76-jarige leeftijd overleden. Jan was speaker bij de wedstrijden van RCL, werkte mee aan de regionale voetbalwebsite van LeidenAmateurVoetbal (LAV), stond 25 jaar geleden aan de wieg van de Stichting Sportpromotie Leiderdorp (SSPL), die onder meer jaarlijks de sportverkiezing organiseert.

Dick van der Bijl, voorzitter van RCL, reageerde aangeslagen op het verdrietige nieuws. "Jan kenden wij als aimabel mens, die met zijn sonore stemgeluid de thuiswedstrijden iets extra's gaf. Zeer verdrietig dat wij hem moeten missen." Hennie Kanbier, oprichter en hoofdredacteur van LAV, roemt de jarenlange samenwerking met Jan, noemt hem "de razende verslaggever en altijd enthousiaste medewerker" van LAV. De website legde als eerbetoon de voetbalberichtgeving voor een dag stil. De 25ste Sportverkiezing van Leiderdorp vond afgelopen vrijdag plaats, zoals Jan dat ook gewild zou hebben.

Buizenradio

In 1992 begon Jan Vos zijn carrière als radioverslaggever (RCL-UVS), in 2014 noteerde hij zijn 400ste radioverslag (Lugdunum-RCL). Hij was al heel vroeg in de ban van de radio. Vriendjes kochten een bouwpakket en knutselde een kristalontvanger in elkaar. Dat kon Jan niet betalen, hij had een piepkleine buizenradio en luisterde – onder de dekens – op zaterdagavond naar Dorus en rilde van spanning wanneer het sciencefictionhoorspel 'Sprong in het heelal' werd uitgezonden. Op zondagmiddag stemde hij af op Avro's Sportrevue, noteerde de voetbaluitslagen en bekeek de standen en doelpunten voor/tegen tijdens de veel te lange preek van de dominee. Op 16-jarige leeftijd ontworstelde hij zich aan zijn beklemmende gereformeerde milieu van boete, schuld en schaamte, Jan tekende voor zes jaar in het leger en wist wat hij wilde worden, boordwerktuigkundige, en de wijde wereld in. Daar kwam niets van. Hij voetbalde de teleurstelling van zich af. Bij Dejo (Den Haag), ZCFC (Zaandam) en CSV (Apeldoorn). Noeste avondstudie werd bekroond met de titel Ing, waarna hij zich stortte op de ontwikkeling van hardware, waarop software supersnel kon draaien.

Jan kon smakelijk vertellen over zijn journalistieke periode – freelance – bij de Leidse dag- en weekbladen, over het 'live'-verslag RCL-Feyenoord 2 in augustus 1992 voor Radio Leiderdorp: "In de radiokamer zou een aansluiting zijn, niet dus. Ik snel naar het honk van de supportersvereniging, spring op de tafel, doe het bovenlicht op, heb zicht op het veld en doe verslag. Haha."

De voetbalclubs zagen Jan Vos graag komen, hij was altijd rustig, goed voorbereid en toch ook zeer aanwezig door zijn martiale snor, rijzige gestalte (1 meter 90) en direct herkenbare stem.

Met het overlijden van Jan wordt een tijdperk afgesloten. Vandaag wordt ongetwijfeld onder grote belangstelling afscheid genomen van deze markante Leiderdorper.

                Tekst: Cees Mentink

Sporters in het zonnetje

Links: de sportman en -vrouw van het jaar, Calvin van Stenus en Fleur Jaspers; rechtsboven: jurylid Bionda van Overloop reikt de Star Award uit aan Angel Daleman; rechtsonder: Sportvrijwilliger van het jaar Ben Bemelmans (met bloemen) kreeg zijn prijs uit handen van Pierre van Overloop. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Foto: J.P. Kranenburg
Foto: J.P. Krananburg

Sportvereniging

Ieder jaar wordt ook een sportvereniging bekroond, die zich met speciale activiteiten heeft onderscheiden. Dit keer ging de prijs voor de Sportvereniging van het Jaar naar Alecto, ondermeer vanwege het opstarten van een regionaal opleidingsprogramma voor de jeugd en het Walking Hockey voor senioren.

Sportvrijwilliger

Sportvrijwilliger van het Jaar werd Ben Bemelmans, de superplanner van volleybalvereniging Leython DC. Hij zorgt niet alleen dat de wedstrijddagen en -avonden vlekkeloos verlopen maar helpt ook nog bij jeugdtrainingen.

Sportteam

De keuze voor het Sportteam van het Jaar lag eigenlijk wel voor de hand. Dat werd het eerste kanopoloteam van KanoRijnland dat afgelopen seizoen de titel pakte in de landelijke hoofdklasse en daarmee Nederlands kampioen kanopolo werd.

Sportman en Sportvrouw

Zoals het hoort, werden de sportman en sportvrouw als laatste categorieën bekendgemaakt. Als 'Sportvrouw van het jaar' werd roeister Fleur Jaspers van Asopos de Vliet gekozen. Zij won WK goud met de vrouwen 8 in de categorie onder 23 jaar.

De verrassing van de avond was de bekroning van badmintonspeler Calvin van Stenus van de BC Spotvogels als Sportman van het jaar. Hij werd kampioen van de regio Zuid-West in de categorie onder 17 jaar in zowel het enkelspel als het herendubbelspel als het gemengd dubbel.

Optredens

Zoals altijd werden de sportverkiezingen gelardeerd met een variatie aan optredens. Dit keer was er dans van de ID Dance Factory en zang van Meike van der Veer en Danny Vermeer. Daarnaast vertelde Roland Nuis, de vader van Olympisch schaatskampioen Kjeld, over zijn ervaringen als ouder van een topsporter en oogstten de dames van de Zora Lightshow volop bewondering voor hun spectaculaire show met verlichte hoepels.

Veranderingen

Deze zilveren editie van de Leiderdorpse Sportverkiezingen zal zeker niet de laatste zijn. Al kunnen de organisatoren van de SSPL wel wat extra menskracht gebruiken, zo zei voorzitter Henk Morsch na afloop. Ook wordt nagedacht over veranderingen in de opzet. "Wellicht gaan we naar een andere locatie en passen we ook het concept wat aan. Nu zitten bijvoorbeeld de genomineerden in de zaal maar het kan ook goed werken om ze aan een tafel op het podium te hebben."

RCL gaat Kagia voorbij in laatste twintig minuten

voetbal n Het kan snel verkeren in het voetbal. Zaterdagmiddag 30 november keek RCL twintig minuten voor tijd nog tegen een 2-1 achterstand aan in de wedstrijd tegen Kagia. Maar na de gelijkmaker door Roy Weenink lag de wedstrijd weer open. En in de laatste minuut van de officiële speeltijd ontfutselden de Leiderdorpers hun gastheren ook nog het gelijkspel. RCL won met 2-3.

Bij RCL nam Andrew Bontje weer plaats tussen de palen na lange tijd van afwezigheid vanwege blessureleed. In de Leiderdorpse ploeg was er voorts een basisplaats weggelegd voor Mickey Tromp en verdween Nick van Bemmel naar de kant omdat de middenvelder ziek was geweest deze week.

RCL startte beter, maar de eerste serieuze kans was voor de ploeg van René Ras. Rens Lamboo vond zijn maatje Tijd van der Schinkel die echter net terug was van een blessure en nog moest warmdraaien. Bontje kon met zijn voeten redding brengen. Dat kon hij later niet toen het genoemde tweetal elkaar weer vond. De pass van Lamboo was magnifiek en Van der Schinkel bewees zijn waarde: 1-0.

De bezoekers pakten de draad weer op en deelden plaagstootjes uit via Lars Verdel en de buitenspelers. Lamboo testte Bontje vlak voor de pauze nog even met een schot waar een gevaarlijke stuit achter schuil ging. Het bleef bij 1-0, maar niet voor lang. Op slag van rust kon Thom Wijnalda een hoekschop van Roy Weenink vrij, maar wel erg overtuigend, binnen werken.

Na de pauze nam RCL weer de regie en Weenink knalde kort na het begin naast. Daarna probeerden Weenink en Verdel het ook nog eens, maar van honderd procent kansen was geen sprake. Dat was ook niet aan de orde toen Van der Schinkel na een afgeslagen aanval de bal in de voeten kreeg. De buitenspeler had evenwel een heerlijke trap in huis die Bontje te machtig was. Dat doelpunt viel enigszins uit de lucht, maar daardoor moest RCL vol aan de bak om geen averij op te lopen in Lisserbroek.

De 3-1 had zelfs ook nog kunnen vallen. De ingevallen Elwin Kool brak door op rechts en had een puike voorzet in huis. Bontje kon er nog met een vingertop aan zitten waardoor Van der Schinkel net niet goed uitkwam met zijn passen om de wedstrijd denkelijk te beslissen.

Even later viel het vierde doelpunt wel, maar daar zette RCL de handtekening onder. Wijnalda legde af op Weenink die keurig binnenschoot. In de laatste minuten golfde het spel op en neer en kon het nog steeds twee kanten op.

Terwijl de '90' op het scorebord verscheen, viel de 2-3. Een schot kon niet goed worden gekeerd, waarna Weenink zijn tweede doelpunt kon vieren via de rebound.

Bron: Leidenamateurvoetbal/ Hennie Kanbier

sport / nieuws

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

De Sterrentuin wordt in 2020 verbouwd. Daarom verhuist Incluzio Leiderdorp eind deze maand tijdelijk naar het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan 1 waar het een eigen balie krijgt.

Za. 7 dec: Melody Makers

Optreden van de 'Melody Makers', een orkest dat muziek speelt uit de jaren 50-60. Tijd: 14.30-16.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten: gratis toegang. Kaarten zijn vanaf 28 nov bij Incluzio af te halen. Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door de Regenboogschool in Leiderdorp.

Di. 10 dec: Lunchcafé

De vrijwilligers van het lunchcafé bereiden weer een heerlijke 3 gangen lunch voor u. Aanvang 12.00 uur in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten € 6,00. Aanmelden tot 6 dec. bij Henka Brouwer, tel. (071) 5418595 (antwoordapp. inspreken).

Do 12 t/m zo 15 dec: Kerstafette

Ook dit jaar weer 4 dagen genieten van de donkere dagen voor Kerst met allerlei activiteiten, zoals (kinder)kerstmarkten, muziek, sterrentocht, een lunchbuffet en meer. Voor meer informatie zie www.kerstafette.nl

Dinsdag: Huiswerkklas

Zitten jouw kinderen ook vaak in de knoop bij het maken van huiswerk? Dan zijn ze van harte welkom bij de huiswerkklas. Hier kunnen ze alleen of samen met hun vrienden terecht om huiswerk te maken, krijgen ze de kans om vragen te stellen en worden ze actief geholpen en gemotiveerd door ervaren begeleiders. Elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in Dwars, Bloemerd 1c. Bedoeld voor leerlingen van de onderbouw (middelbare school) en leerlingen uit groep 7 of 8. Kosten: €20 per schooljaar. Voor meer info: Lise Huitema via lhuitema@incluzio.nl

Woensdag: Inloopspreekuur financiën

Bij het inloopspreekuur zijn de budgetcoach, de sociaal raadsvrouw, de activeringscoach (voor statushouders), een medewerker van de Stadsbank en een vitaliteitscoach aanwezig. Hier kunt u terecht met uw korte vragen. Tijd: 10.00-12.00 uuur. Plaats: Dwars, Bloemerd 1c.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp, tel. (071) 5413536, e-mail: leiderdorp@incluzio.nl, website: www.incluzioleiderdorp.nl.

RK parochiekern De Goede Herder

Foto: Corrie van der Laan

Secretariaat (en kerkgebouw) geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. E-mail degoedeherder@yahoo.com. Website: www.hhpp-oost.nl. Bij dringende pastorale zorg kunt u noodnummer 06-13295436 bellen (niet bedoeld voor uitvaarten en te voorziene ziekenzalving).

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude.

donderdag 5 december, 19.15 uur: Adventvespers

zondag 8 december, tweede zondag van de advent

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskamp. M.m.v. het Dames- en Herenkoor. Er is kindernevendienst.

Protestantse Gemeente te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

vrijdag 6 december

Ommedijk

11.00 uur: C. Moejes, weeksluiting

zondag 8 december, 2e Advent

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

15.00 uur: pastor S. de Ruiter, gehandicaptendienst.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, m.m.v. cantorij.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: W. Smit, dovendienst.

De Power City Church aan de Elisabethhof in Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

10.00 uur: J. Koeleman.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 10.00 uur.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 8 december

10.00 uur: leesdienst.

18.30 uur: ds. A.A. Brugge (H.C. 33).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandag 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 8 december, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen.

.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

2 t/m 8 december: TP Zoeterwoudsesingel (R. Breuk), Zoeterwoudsesingel 50, 2313 EK Leiden. Tel. (071) 5132828.

9 t/m 15 december: TP Rijnsburgersingel (B.W.J. Scheeren), Rijnsburgersingel 9, 2312 NA Leiden. Tel. (071) 5652919.

Programmering Unity.NU 105.7FM

Week 50

07.00-10.00: Jouw muziek en info
10.00-12.00: Michel Wesseling
12.00-14.00: Jouw muziek en info
14.00-16.00: Elmar Bus
16.00-19.00: Jouw muziek en info
17.00-19.00: Politiek @ Unity (vr)
19.00-21.00: Johan @ Unity (vr)
21.00-23.00: Hitmix @ Unity (vr)

Televisie

Maandag: Het Nachtelijk Gesprek met burgemeester Bouvy.
Dinsdag: Thomas @ Unity
Woensdag: Rudo!
Donderdag: Unity NL Café
Vrijdag: Weekoverzicht
Zaterdag: Vlog Naomie Noëlle

Kerst-In Merenwijk

De Stichting Ouderen Kerst-Ins organiseert op Tweede Kerstdag van 11.00 tot 19.00 uur voor de 34e keer haar kerstfeest voor senioren vanaf 55 jaar met een muziekprogramma, koffie met gebak, lunch en diner. Het kerstfeest vindt plaats in Centrum De Regenboog aan de Watermolen 1 in de Leidse Merenwijk.

Kaarten à € 12,50 p.p. zijn t/m 15 december van 10.00 tot 12.00 uur verkrijgbaar bij o.a. Buurtcentrum Vogelvlucht, Boshuizerlaan 5; Centrum de Regenboog, Watermolen 1; Buurtcentrum Matilo, Zaanstraat 126.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies. Meer info: tel. (071) 7200871.