Leiderdorps Weekblad

13 november 2019

Leiderdorps Weekblad 13 november 2019


Hoog tijd voor De Derde Helft

De commissie Clubhuis De Derde Helft, met Koos Koster staand tweede van links, laat zien wat er allemaal mogelijk is op de Derde Helft-ochtenden. | Foto: Björn Martens Foto: Björn Martens

Door: Corrie van der Laan

inloopochtenden n 55-plussers die het leuk vinden nieuwe mensen te ontmoeten en samen met anderen sportieve of culturele activiteiten te ondernemen en wellicht zelf te organiseren. Maar ook oudere dorpsgenoten die het gewoon prettig vinden een kop koffie te komen drinken in een levendige en gezellige omgeving. De doelgroep waar de gloednieuwe Leiderdorpse commissie Clubhuis De Derde Helft zich op richt, is heel breed. En, zo weet commissievoorzitter Koos Koster, rijk vertegenwoordigd in Leiderdorp.

Vanaf eind deze maand organiseert Clubhuis De Derde Helft tweemaal per week een gratis inloopochtend, elke woensdag in de kantine van voetbalvereniging RCL en elke donderdag in de kantine van hockeyclub Alecto, allebei gevestigd in sport- en recreatiepark De Bloemerd. De feestelijke aftrap is op 27 november bij RCL waar om 9 uur de koffie klaar staat.

De Derde Helft is bedacht door het Ouderenfonds. Doel is om 55-plussers op een laagdrempelige manier te betrekken bij sportieve en sociale activiteiten en een ingang te geven bij vrijwilligerswerk. De naam 'De Derde Helft' is een knipoog naar de 'derde helft' van het leven wanneer werk minder dominerend is en het tijd is voor gezelligheid, parallel aan de nazit van een wedstrijd.

In Leiderdorp is het idee van De Derde Helft opgepakt door welzijnsorganisatie Incluzio, RCL, Alecto en OWN Agency. Dat juist de Leiderdorpse voetbalvereniging en hockeyclub erbij betrokken zijn, ligt voor de hand, vertel Koster. "Beide verenigingen zijn al bezig met activiteiten speciaal voor ouderen." RCL is anderhalf jaar geleden gestart met walking football, een voetbalvorm voor 60-pussers, en Koster heeft zelf na de zomer bij Alecto walking hockey opgestart."

Sportief en cultureel

Nu is het zeker niet zo dat De Derde Helft gefocust is op voetbal en hockey, benadrukt hij "Je kan van alles bedenken: biljart, badminton, jeu de boules, bridge, maar ook literaire ochtenden, lezingen of computerlessen. Zoals het er nu naar uitziet zullen er op de ochtenden bij RCL meer doe-activiteiten zijn terwijl bij Aleco de nadruk wat meer op culturele activiteiten komt te liggen."

Lees verder op P5

Gemeenteraad neemt zelf een kijkje

Raadleden, omwonenden en gemeenteambtenaren aan de Dijkwacht. Op de achtergrond de Oude Spoorbaan waarlangs dranghekken zijn gezet die de hoogte van de beoogde geluidsschermen weergeven. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Politiek n De Leiderdorpse gemeenteraad is er al tijden over aan het steggelen: als de Oude Spoorbaan straks als onderdeel van de Leidse Ring Noord verbreed wordt naar tweemaal twee rijstroken, moet de maximum snelheid dan omhoog naar 70 kilometer per uur of moet het 50 blijven? Een snelheidsverhoging betekent dat er geluidsschermen langs de weg moeten komen van 1,25 tot 2 meter hoog en dat zien veel omwonenden niet zitten. Maandagmiddag kwam een aantal raadsleden naar de Dijkwacht om een indruk te krijgen van het effect van geluidsschermen op het uitzicht. Waarbij dranghekken even voor geluidsscherm speelden. Komende maandag buigt de raad zich opnieuw over de plannen voor de Leidse Ring Noord en dan moet onder meer de maximum snelheidsknoop worden doorgehakt.

Sinterklaas komt zaterdagochtend aan in Leiderdorp

intocht n Komende zaterdag, 16 november, komt de pakjesboot met de goedheiligman en heel veel Pieten aan boord aan in Leiderdorp.

Rond 10.00 uur meert de boot af aan de Ockenrode, ter hoogte van de Tollenaersingel. Daar zal burgemeester Laila Driessen Sinterklaas welkom heten. Aan boord zullen ook de groepen 1, 2, en 3 van de School Kastanjelaan zijn, die eerder die ochtend de grote kindervriend tegemoet zijn gevaren. Sinterklaas rekent er natuurlijk op dat er heel veel kinderen met hun ouders op de kade staan om hem op te wachten. Zij hoeven zich niet te vervelen want muziekpieten van Tamarco en andere bands zorgen voor muzikaal vermaak.

Lees verder op P7

28e boekenmarkt

Scheppingskerk n De 28ste editie van de boekenmarkt in de Scheppingskerk vindt plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 november. In de Leiderdorpse kerk liggen dan duizenden boeken en tientallen legpuzzels keurig gesorteerd klaar voor de verkoop. De voorraad van de Protestantse Gemeente Leiderdorp bevat ditmaal ook een speciale stapel sinterklaas- en kerstboeken.

Lees verder op P5

De vijf auteurs bij elkaar, v.l.n.r. Emil Broesterhuizen, Dick de Boer,, Edward Sodderland, Willem Hovestreyd en Hans Endhoven. | Foto: Jan Kees Schelvis Foto: Jan Kees Schelvis

Leiderdorp
tijdens de 80-
jarige oorlog

Genoeg materiaal voor een hele serie

Raad unaniem akkoord met begroting 2020

RECENSIE n Een avondje vol lachsalvo's

Veerkrachtig RCL trekt stand drie keer gelijk

Waarderende woorden voor oud-wethouder Angelique Beekhuizen

Burgemeester Driessen spreekt Angelique Beekhuizen toe. | Foto: J.P. Kranenburg, Foto: Johan Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

afscheid n Ze had nog heel veel willen doen en het valt haar zwaar dat ze niet verder kon gaan als wethouder. Daar wond Angelique Beekhuizen-Wesseling, tot 14 oktober wethouder namens de Lokale Partij Leiderdorp, tijdens haar afscheidsspeech op 6 november geen doekjes om. Zij stapte op na een conflict met de LPL fractie. Het moet haar goed hebben gedaan dat zoveel mensen, niet alleen uit Leiderdorp maar uit de hele regio, naar De Sterrentuin waren gekomen om haar de hand te drukken en waarderende woorden te spreken.

Burgemeester Laila Driessen memoreerde dat met Beekhuizen een "groot sociaal hart" in het college kwam. Beekhuizen trad eind 2016 aan als wethouder sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, wijkgericht werken en communicatie. Haar grootste wapenfeit is de omvorming van het welzijnswerk in Leiderdorp. In plaats van een aantal organisaties die ieder een stukje voor hun rekening namen, is er sinds 1 januari dit jaar één brede welzijnsorganisatie, Incluzio. Een stap waar een politieke moed voor nodig was en die voorgaande wethouders sociaal domein niet gelukt was, zo zei Driessen. Als symbolisch afscheidsgeschenk gaf ze Beekhuizen een echte Leiderdorpse dakpan. "Die staat voor de beschutting die jij het liefst aan iedereen zou willen geven."

Fietsmaatjes

Een bijzonder cadeau kreeg Beekhuizen ook van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp. Voorzitter Ben Crul speldde haar de erespeld van de stichting op, als dank voor haar steun in de afgelopen jaren. Dat de fietsmaatjes een warme plek in het hart van Beekhuizen hebben, bleek ook uit de uitnodiging voor haar afscheidsreceptie. Daarin gaf ze aan dat een donaties voor Fietsmaatjes op prijs werd gesteld. Een verzoek waaraan vele van de gasten gehoor gaven.

Tweede of derde leven voor boeken en legpuzzels

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Zo'n boekenmarkt, legt organisator Hans Kapteijn uit, is er niet zozeer ter meerdere glorie van de kerk. "Van de opbrengst gaat een kwart naar een project in het buitenland. Dit jaar gaat het geld naar het Salvation Centre Cambodia (SCC), dat zich - samen met de Protestantse Kerk in Nederland - al sinds 1994 inzet voor kwetsbare kinderen in de grote steden in Cambodia.''

Verder is het mooi meegenomen dat boeken en legpuzzels door de boekenmarkt een tweede of derde leven krijgen. Pas in het uiterste geval komen onverkoopbare producten bij het oud papier terecht. Kapteijn ziet veel liever dat bezoekers – soms voor een habbekrats – met de 'buit' naar huis gaan.

De boekenmarkt in de kerk aan de Van Poelgeestlaan 2 duurt vrijdag 22 november van 18.30 tot 21.00 uur en zaterdag 23 november van 10.30 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

'Etalage van duurzaamheid'

Politiek n De Vronkenlaan in de Leiderdorpse Vogelwijk moet een inspiratie voor alle Leiderdopers worden als het gaat om duurzaamheid. Dat bepleitte de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad vrijdag tijdens de begrotingsvergadering.

Maak van de straat, waar mede dankzij de scholen die eraan liggen dagelijks heel veel Leiderdorpers doorheen rijden of fietsen, een etalage van duurzaamheid door de daken vol met zonnepanelen te leggen, zo stelde fractievoorzitter Bob Vastenhoud voor. De daken van de woningen aan de noordzijde van de lange doorgaande weg zijn ideaal gelegen voor zonnepanelen. Er liggen er ook al een hoop maar kunnen er nog veel meer bij.

GroenLinks ziet hierin een rol voor de gemeente weggelegd, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat de bewoners via een energiecoöperatie financieel profiteren van de opgewekte duurzame energie, die dan ook met dorpsgenoten gedeeld kan worden.

Een motie van GroenLinks, waarbij het college wordt opgeroepen zich in te spannen om van de Vronkelaan een lichtend voorbeeld van duurzaamheid te maken, kreeg de unanieme steun van de gemeenteraad.

Ontbijten met de burgemeester

Burgemeester Laila Driessen (achteraan aan de middelste tafel), hapt een gezond en gezellig ontbijtje weg met de kinderen van De Hasselbraam.| Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

gezond n Een deel van het atrium van het Leiderdorpse gemeentehuis was donderdagochtend 7 november omgevormd tot eetzaal. Hier schoven 24 kinderen van groep 1 tot en met 7 van basisschool De Hasselbraam aan om samen met burgemeester Laila Driessen en wethouder Willem Joosten te genieten van een gezond ontbijt.

Het 'Burgemeestersontbijtje' was in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. Behalve in Leiderdorp vonden vorige week in zo'n 250 andere Nederlandse gemeenten, waarvan 38 in Zuid-Holland, Burgemeestersontbijtjes plaats. Daarnaast werd op 2.750 scholen samen ontbeten door alles bij elkaar een half miljoen kinderen. Doel van de actieweek is om de aandacht te vestigen op het belang van een goed ontbijt waar je ook de tijd voor neemt.

Hoog tijd voor De Derde Helft

VERVOLG VAN VOORPAGINA

"De hoop is dat de bezoekers met eigen ideeën komen, die dan met een aantal anderen uitgewerkt kunnen worden. Het mooiste is als hier allerlei spin-offs uit voortkomen."

Koster realiseert zich dat de grootste uitdaging wordt om de doelgroep over de drempel te krijgen, hoe laag die ook is. "Met name voor mensen die nooit in De Bloemerd komen, kan die drempel toch hoog voelen. We hopen dan ook dat deelnemers aan walking voetbal of walking hockey anderen meenemen en dat je zo een sneeuwbaleffect krijgt. Er zullen niet meteen vijftig man op de stoep staan, maar het idee is dat dit langzaam groeit en een plekje in Leiderdorp verovert."

Leiderdorpers lopen New York City Marathon voor het goede doel

Arno van Dijk met zijn medaille. Foto: PR

ervaringen n Arno van Dijk en Bastiaan Duijm uit Leiderdorp hebben op zondag 3 november de 49ste editie van de New York City Marathon gelopen. Allebei steunden ze daarmee een goed doel. Voor Arno van Dijk was dat voor de TUI Care Foundation van zijn werkgever TUI Fly. De foundation ondersteunt lokale projecten op vakantiebestemmingen en wil zo een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling. Bastiaan Duijm liep voor CliniClowns, de welbekende organisatie die speciaal opgeleide clowns inzet om zieke kinderen en mensen met dementie momenten van plezier en ontspanning te geven. Hieronder vertellen de twee Leiderdorpers over hun ervaringen tijdens de ultieme hardloopwedstrijd.

Arno van Dijk:

Bastiaan Duijm heeft het gehaald! Foto: PR

"De run stond al jaren op mijn bucketlist: de New York Marathon. Ik ben een enthousiaste hardloper en probeer unieke plekken in de wereld op te zoeken waar je kan lopen. Zo heb ik eerder dit jaar de Spitsbergen halve marathon gelopen. Ook echt een bijzondere en unieke ervaring.

Hardlopen in New York is een hele belevenis. Na het zingen van het Amerikaanse volkslied wordt er in verschillende 'waves' gestart. Met Frank Sinatra op de achtergrond met het welbekende nummer 'New York, New York' starten wij over de Verrazzano-Narrows Bridge richting Brooklyn, vanuit Queenboro Bridge richting Manhattan. Het publiek is overweldigend en schreeuwt me met "Come on Arno, you can do this" naar mijn volgende mile. De massa's mensen die langs de kant staan te dringen op een glimp op te vangen van een van de hardlopers is bijzonder en geeft je het gevoel om die finish te gaan halen.

Vanuit 5th Avenue lopen we Central Park in, de laatste miles voor de finish. De pijn in knieën, kramp in de hamstrings begint nu wel parten te spelen, maar het hoofd roept: "doorzetten nu!".

I have made it! Met een zware medaille om mijn nek loop ik (net zoals mijn mede 55.000 lopers) vol trots door New York.

Bastiaan Duijm:

"Na wat jaartjes met vallen en opstaan wat hardlopen besloot ik in december 2018 dat ik een stapje verder wilde gaan. Via Facebook kwam ik een oproep tegen om een trail in Oostenrijk van 35km te lopen voor Cliniclowns. Familie, vrienden, lokale ondernemers, en de Koningin Juliana School hebben me enorm geholpen bij het inzamelen van geld voor dit fantastische doel; niets mooiers dan een glimlach op het gezicht van een kind! Het was zo'n succes dat ik ook de cliniclowns kon vertegenwoordigen in 'The Big Apple'.

3 november, 6 uur in de ochtend. De bus staat voor het hotel, nu gaat het echt gebeuren. Een goed ontbijt is naar binnen, de juiste voeding voor onderweg tijdens het lopen zit in de heupgordel. Aangekomen op het start terrein laaien de zenuwen nog meer op, wat een mensen! 55.000 deelnemers uit de hele wereld staan naast de Verrazona bridge te popelen om van start te gaan.

Om 10.15 uur klinkt het startschot van mijn wave. Het zonnetje schijnt, de temperatuur is perfect en de eerste meters over de grootste brug van de VS zijn al indrukwekkend. Na de brug komt het eerste contact met het publiek, een miljoen mensen staan vanaf hier aaneengesloten langs de kant om ons naar de finish te dragen op hun geschreeuw en gejoel, wat een ervaring!

Via Brooklyn, Queens en The Bronx komen we met nog 10 kilometer te gaan aan in de wijk Manhattan. Vanaf hier word het lopen zwaarder, nu maar hopen dat de man met de hamer niet of in ieder geval zo laat mogelijk komt. Het gejoel en de aanmoedigingen van de kant worden harder en harder, de rijen supporters dikker en dikker, WOW! De laatste kilometers worden zwaarder en zwaarder maar het publiek draagt je bijna letterlijk over de finish!

Na 3 uur en 37 minuten hardlopen kom ik dan eindelijk over de eindstreep in Central Park. Met de tranen in mijn ogen realiseer ik me dat ik mijn eerste marathon heb mogen lopen."

Raad unaniem akkoord met begroting 2020

politiek n Heel spannend werd het niet tijdens de bijzondere gemeenteraadsvergadering van vrijdag 8 november waar de Leiderdorpse politiek de begroting voor het komende jaar besprak. Op zich is dat goed nieuws; het betekent dat de gemeente geen grote financiële problemen heeft en de raad geen lastige knopen hoefde door te hakken.

Dat Leiderdorp goed gevulde reservepotten heeft, maakte het een stuk eenvoudiger voor het college om een sluitende begroting te presenteren, stipte fractieleider Bob Vastenhout van oppositiepartij GroenLinks aan. Maar, zo gaf ook hij toe, "Er ligt een nette begroting". Het was dan ook geen verrassing dat de Programmabegroting 2020 unaniem werd aangenomen.

Lastige keuzes liggen wel in het verschiet. Komend voorjaar wil wethouder Daan Binnendijk (financiën/CDA) een plan presenteren om de dreigende structurele begrotingstekorten aan te pakken. Er moet namelijk voor de jaren na 2020 flink wat geld gevonden worden voor met name de jeugdzorg en de renovatie en nieuwbouw van scholen. Hij heeft al aangegeven dat dit plan zal meerdere opties zal omvatten, zodat de gemeenteraad kan kiezen hoe de verwachte gaten in het gemeentelijk huishoudboekje gedicht kunnen worden. De felle discussies die vrijdag ontbraken, zijn dus zeker te verwachten in juni volgend jaar.

Motie: hou bruggen dicht in spits

politiek n Al jaren pleit de Leiderdorpse VVD-fractie ervoor om de bruggen in en om Leiderdorp dicht te houden in de spitsuren. Nog altijd is het niet gelukt de provincie Zuid-Holland, die erover gaat, daarin mee te krijgen. Bruggen worden voor recreatievaart niet bediend tussen 6,45 en 9.30 uur en tussen 15.30 en 18,30 uur, maar voor beroepsvaart gaan ze de hele dag open. En dat leidt tot 'dagelijkse verkeersinfarcten', aldus de VVD. Tijdens de begrotingsvergadering van vrijdag 8 november probeerde de fractie het nogmaals. Fractievoorzitter Bart Hoenen diende een motie in waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de provincie om ervoor te zorgen dat de bruggen in de hele Leidse regio, en vooral die rond Leiderdorp, niet meer open gaan in het hoogtepunt van de spits, tussen 8 en 9 uur 's ochtends en tussen 5 en 6 uur 's middags. De motie werd gesteund door achttien van de negentien aanwezige raadsleden.

Groot Leiderdorps Dictee op live streaming

meeschrijven n De achtste editie van het Groot Leiderdorps Dictee, die plaatsvindt op woensdag 20 november, kan ook thuis worden gevolgd en dus ook meegeschreven.

De tekst van deze taalkundige krachtproef, die door de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) wordt georganiseerd, wordt opnieuw opgesteld door Tanneke Schoonheim, voorzitter van de Spellingscommissie van de Nederlandse Taalunie. Ook al voor de achtste keer zal burgemeester Laila Driessen de tekst voorlezen.

Het dictee vindt plaats in het gemeentehuis, waar de gemeente de deelnemers gastvrij onthaalt. Het dictee staat open voor individuele deelnemers, maar ook voor teams van drie tot vijf personen. De resultaten van de beste drie deelnemers per team zullen bepalen welk team als winnaar wordt aangewezen. Het groot Leiderdorps Dictee is live te volgen op de website van de gemeenteraad, www.raadleiderdorp.nl .

Op 20 november begint het dictee om 20.00 uur, de deelnemers worden vanaf 19.30 uur ontvangen met koffie of thee in de hal van het gemeentehuis. De prijsuitreiking zal om ongeveer 21.30 uur zijn, waarna de bijeenkomst wordt besloten met een hapje en een drankje, aangeboden door de gemeente.

Individuele deelnemers kunnen zich (uiterlijk dinsdag 19 november) aanmelden bij de LVU, leiderdorp@volksuniversiteit.nl, onder opgave van naam, adres, telefoonnummer en emailadres. Teams kunnen zich op hetzelfde mailadres aanmelden, onder opgave van de namen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de teamleden én de naam van het team.

Maar belangstellenden kunnen dus ook thuis het dictee maken. Op www.raadleiderdorp.nl vindt u op 20 november de link naar de live-uitzending.

Programma intocht Sinterklaas in Leiderdorp

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Na het welkomstwoord van de burgemeester schudden Sinterklaas en zijn Pieten vele kinderhandjes en delen pepernoten uit. Daarna stapt de Sint in een open koets voor een rondtocht door het dorp met stops bij de Oranjegalerij en winkelcentrum Santhorst. Eindpunt is winkelcentrum Winkelhof. Voordat de Sint daar arriveert, is op het Hemaplein een leuk voorprogramma te zien.

Route en tijden rondrit (tijden onder voorbehoud):

Eerste etappe (start 10.50 uur): Ockenrode-Hoofdstraat-Irenestraat-Frederik Hendrikplein-winkelcentrum Oranjegalerij (aankomst 11.00 uur).

Tweede etappe (start 11.30 uur): winkelcentrum Oranjegalerij-Frederik Hendrikplein–Irenestraat–Mauritssingel–Ericalaan–Accacialaan-Kom van Aaiweg–Essenpark–Hoogmadeseweg–Simon Smitweg-gemeentehuis (aankomst 12.00 uur).

Derde etappe (start 13.00 uur): Simon Smitweg-Persant Snoepweg-Van Diepeningenlaan-winkelcentrum Santhorst. (aankomst 13.15 uur).

Vierde etappe (start ca. 14.00 uur): winkelcentrum Santhorst-Laan van Berendrecht-Winkelhof (aankomst 14.10 uur). Sinterklaas is tot 16.00 uur aanwezig op het Hemaplein.

De intocht van Sinterklaas in Leiderdorp wordt mede mogelijk gemaakt door winkelcentrum Winkelhof, AH en Dirk Winkelhof, winkelcentrum Santhorst, AH Santhorst, Oranjegalerij, Leiderdorpse Ondernemers Vereniging, gemeente Leiderdorp, Stichting Vrienden het Oude Dorp, Unity FM, de Leiderdorpse Reddingsbrigade, EHBO Leiderdorp, brandweer en politie Hollands-Midden, muziekvereniging Tamarco, Uitgeverij Verhagen en heel veel vrijwilligers.

Bijzondere kennismaking met Leiderdorpers tijdens 80-jarige oorlog

Dick de Boer bij de Dorpskerk, die een belangrijke rol speelt in het boek. | Foto: C. v.d. Laan

Intensief archiefonderzoek leidt tot verrassend boek

historie n Aanvankelijk mikten ze op een boekje van zo'n 80 tot 90 pagina's. Het zijn er 432 geworden. "Je komt gaandeweg tot de ontdekking dat er zo ontzettend veel materiaal is, je zou er een hele serie van kunnen maken." Aan het woord is de Leiderdorpse historicus Dick de Boer. Samen met een team van geschiedenisliefhebbers heeft hij het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' geschreven, dat volgende week maandag officieel gepresenteerd wordt in de Dorpskerk.

De vijf auteurs bij elkaar, v.l.n.r. Emil Broesterhuizen, Dick de Boer, Edward Sodderland, Willem Hovestreydt en Hans Endhoven. | Foto: Jan Kees Schelvis Foto: Jan Kees Schelvis

Door: Corrie van der Laan

Het boek heeft als ondertitel 'Schetsen van een dorpssamenleving'. En dat dekt precies de lading, stelt De Boer. "Het is gelukt om heel dicht op de huid van de mensen uit de zestiende en zeventiende eeuw te komen. Je ziet de kleine conflicten, het drama als ze een kind verliezen. Tegelijkertijd leggen we ook steeds de relatie tussen die dorpsgemeenschap en de grote problemen die speelden in de wereld eromheen."

Oud schrift

De kiem voor het boek werd jaren geleden gelegd. Dick de Boer, die zich in Leiden specialiseerde in Middeleeuwse geschiedenis en in 1992 als hoogleraar werd benoemd aan universiteit van Groningen, keerde na zijn emeritaat terug naar de Randstad en streek neer in Leiderdorp. Zijn echtgenote werd al snel actief bij de Leiderdorpse Volksuniversiteit en lijfde hem in om een cursus Oud Schrift te geven. Een vervolgcursus focuste op het ingewikkelde schrift van rond het jaar 1600 en dat mondde weer uit in een cursus 'Schrijf zelf geschiedenis' waarvan archiefonderzoek een belangrijk onderdeel was. Er bleek enorm veel fascinerend materiaal te liggen. Een klein groepje deelnemers besloot daar in te duiken met het doel de lotgevallen van Leiderdorpers in de Tachtigjarige Oorlog te beschrijven.

5 schrijvers, 9 hoofdstukken

Uiteindelijk heeft het schrijverscollectief zich beperkt tot negen hoofdstukken waarvan De Boer er vijf voor zijn rekening nam. Leidraden daarin waren de frictie tussen Leiden en Leiderdorp, de perikelen rond de herbouw van de Dorpskerk, het onderwijs en de cultuur. Daarnaast schreef hij de inleiding. De andere vier hoofdstukken staan op het conto van Hans Endhoven, Emil Broesterhuizen, Edward Sodder-

land en Willem Hovestreydt. Ieder heeft daarbij zijn eigen interesse en expertise ingezet. Voor Sodderland zijn dat de herbergen, waar het toen toch vrij kleine Leiderdorp een overvloed van had. Hovestreydt is een expert wat betreft de geschiedenis van Huis ter Does en schrijft over dit kasteel dat als enige in Leiderdorp het beleg door de Spanjaarden heeft overleefd. Endhoven doet al dertig jaar onderzoek naar de Leiderdorpse steen- en kalkfabrieken en geeft een inkijkje in het leven van steenmanager Verdoes. En Broesterhuizen heeft de archieven uitgepluisd voor alle mogelijke cijfers over de bevolking.

Vondsten

Het meeste studiemateriaal kwam uit het Leidse stadsarchief. Maar ook de archieven van de kerk en het Hoogheemraadschap waren goede bronnen. Soms brachten verwijzingen de schrijvers bij archieven in andere steden, vertelt De Boer. "In het Nationaal Archief in Den Haag, het Archief van Schiedam en het Utrechts Archief hebben we een aantal afgedwaalde stukken teruggevonden, bijvoorbeeld in de rubriek 'varia', maar ook in archieven van de Classis (de kerkprovincie) en in familiearchieven."

Een ware schat van informatie over het leven in het Leiderdorp in de decennia rond 1600 kwam uit de zogeheten Dingboeken, die bewaard zijn gebleven vanaf kort na 1564. Hierin werden conflicten tussen dorpsbewoners tot in smakelijke details genotuleerd.

De boedelinventaris van Louis van Renterghem was ook een gouden vondst. Van Renterghem was een Vlaming die naar Leiderdorp was gekomen om hier schoolmeester te worden. In de volkstelling kreeg hij het etiketje 'schamel volk'. De Boer: "Hij behoorde dus niet tot de notabelen en was niet rijk. Wat niet wegneemt dat hij het spectaculaire aantal van 26 boeken had en 'vier

borden tafreelkes', oftewel schilderijtjes, aan de muur."

De Boer is zelf gestuit op een heel bijzonder brok informatie dat volgens hem "aanleiding zou kunnen geven tot een spectaculaire historische roman": een omkooppoging van Johan van Oldenbarnevelt, de raadspensionaris van de Staten van Holland. Het had allemaal te maken met de verkoop van Leiderdorp aan Leiden. Het geld daarvoor, duizend gulden, werd al in 1582 betaald aan de prins van Ligne, de Leiderdorpse ambachtsheer. Maar de daadwerkelijke overdracht kwam er maar niet van want de Staten van Holland bleven dralen met het geven van hun toestemming.

'Aha, dat is de prijs van het smeren van de machine'

Na een jaar of tien besloot de stad Leiden de zaak vlot te trekken met kostbare cadeaus. De Boer: "De eerste informatie vond ik in een bundeltje papieren met kladrekeningen van Jan van Hout, de Leidse stadssecretaris. Daarin was sprake van zilveren schalen gevuld met gouden munten. Toen ik dat zag dacht ik: 'Aha, dat is de prijs van het smeren van de machine'." Gedegen detectivewerk bracht hem tot de conclusie dat een van de schalen aangeboden was aan Johan van Oldenbarnevelt. Die niet omkoopbaar bleek en het cadeau weigerde. Via een omweg kwam de schaal toch bij de familie Van Oldenbarnevelt: in 1595 (of misschien pas in 1597) werd de echtgenote van Johan verblijd met de gift. En – verband of niet - de overdracht van Leiderdorp was toen snel een feit.

Startletters

Niet alleen aan de inhoud maar ook aan het uiterlijk van het boek is veel aandacht besteedt. Vormgever Jan Kees Schelvis heeft er iets bijzonders van gemaakt. De bladzijden worden gescheiden door een blauwe 'rivier' en de startletter van elk hoofdstuk is in het lettertype van de Acte van Verlatinghe uit 1581 uit de drukkerij van Jan van Hout.

Het boek is verluchtigd met veel illustraties. Om die te vinden was nog niet zo eenvoudig; er is niet heel veel bewaard gebleven over het dorpse leven uit die tijd. "Gelukkig waren er twee schilders uit de parochie Leiderdorp, Jan Porcellis en Hendrik Antonissen, die hebben zitten schilderen aan de Hoge en Lage Rijndijk. Daar zijn wel tekeningen van die we hebben kunnen gebruiken."

Op de vraag wie de auteurs als potentiële lezers van het lijvige boekwerk zien, antwoordt De Boer: "We hopen iedereen. We hebben geprobeerd het zo te schrijven dat het voor iedereen leuk is om te lezen. Het is ook echt een primeur: het allereerste boek dat is geschreven

over een dorp in de Tachtigjarige Oorlog."

Op maandag 18 november om 16.00 uur wordt het officiële eerste exemplaar van 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' uitgereikt aan burgemeester Laila Driessen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19. Geïnteresseerden zijn welkom daarbij aanwezig te zien. Vooraf aanmelden via uitgeverij Ginkgo (tel. 071-5125636 of 06-82918875, e-mail uitgeverijginkgo@xs4all.nl) wordt op prijs gesteld.

Vanaf 18 november is het boek ook te koop bij boekhandel De Kler (Winkelhof) het Kijk- en Afhaalpunt (Hoofdstraat 164-166), de Volksuniversiteit Leiderdorp (Splinterlaan 156) en – na de heropening – het Leiderdorps Museum (Vronkenlaan 46).. Dankzij subsidies is de prijs slechts 29,95 euro.

Lezingencyclus LVU

programma n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) organiseert naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog – schetsen van een dorpssamenleving' de lezingencyclus 'Leiderdorpers in de 80-jarige oorlog'. Hieronder het programma.

Donderdag 28 november 2019, 20.00 – 22.00 uur:

Dick de Boer: Een samenleving in beweging: van dorp naar stadsheerlijkheid;
Emil Broesterhuizen: Mannen, vrouwen en kinderen van Leiderdorp: wonen, leven, werken.

Donderdag 12 december 2019, 20.00 – 22.00 uur:

Dick de Boer: Touwtrekken om de Leiderdorpse kerk;
Dick de Boer: Naar school in Leiderdorp.

Donderdag 9 januari 2020, 20.00 – 22.00 uur:

Willem Hovestreydt: Het Huis ter Does en zijn bewoners;
Hans Endhoven: Een Leiderdorpse ondernemer: steenmanager Verdoes.

Donderdag 23 januari 2020, 20.00 – 22.00 uur:

Edward Sodderland: Herbergen, tappers en herbergiers;

Dick de Boer: Loterij, rederijkerij en andere cultuur.

Schrijftolk

De lezingen worden begeleid door een schrijftolk, die de gesproken tekst projecteert op een speciaal scherm. De lezingen kunnen daardoor ook door slechthorenden goed gevolgd worden!

Inschrijving is mogelijk voor de cyclus als geheel dan wel voor de afzonderlijke lezingen. Degenen die voor de gehele cyclus inschrijven kunnen het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' aanschaffen voor € 22,50 (voorintekenprijs

€ 25, winkelprijs € 29,95).

Voor meer informatie en inschrijving: kijk op www.volksuniversiteitleiderdorp.nl of mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

700 bezoekers op 19e winkelochtend ouderen

Genieten van gezelligheid, muziek en heerlijk eten in de sfeervolle Blauwe Vogelzaal. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

druk n Razend druk was het woensdagochtend 6 november in het Winkelhof. Voor de negentiende keer werd in het Leiderdorpse winkelcentrum een speciale winkelochtend georganiseerd voor ouderen en mensen met een functiebeperking. Er kwamen zo'n zevenhonderd bezoekers op af.

Speciaal voor deze ochtend hadden de winkeliers mooie aanbiedingen en sponsorde Winkelhof eigenaar Wereldhave koffie en gebakjes. Daarnaast waren kramen neergezet met allerlei informatie voor de doelgroep. Ook liep er een goochelaar rond en was er live muziek van het koor Young@Heart en gitarist Kees Kulk.

Tussen het winkelen door kon worden genoten van koffie met een petit-fours. Op de achtergrond gitarist Kees Kulk die bekende liedjes uit vroegere tijden zong. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Leerlingen van de derde klassen van het Visser 't Hooft Lyceum Leiderdorp hielpen tijdens de winkelochtend bezoekers die bijvoorbeeld rolstoel afhankelijk zijn door ze in het winkelcentrum rond te rijden. Zij doen dit in het kader van hun Maatschappelijke Stage. Leden van serviceclub Lions Leiderdorp begeleidden groepjes leerlingen bij het halen en brengen van mensen vanuit Leythenrode en de Ommedijk.

De winkelochtend werd altijd georganiseerd door Pluspunt. Toen die ouderenstichting per 1 januari dit jaar werd opgeheven, sprong Annemiek de Groot met haar bedrijf Things2Do in het gat. Waarbij zij werd ondersteund door welzijnsorganisatie Incluzio. De nieuwe situatie was even wennen, vertelt De Groot achteraf, maar werkte uitstekend.

Volgend jaar hoopt zij de twintigste editie van deze speciale winkelochtend te kunnen organiseren. "Als het tenminste lukt om het allemaal financieel weer rond te krijgen."

Verwenmiddag voor mantelzorgers

Waardering n Het hele jaar zetten ze zich belangeloos in voor een naaste. Woensdag 6 november werden mantelzorgers zelf een middagje verwend.

EVA, een regionale organisatie die mantelzorgers ondersteunt, en welzijnsorganisatie Inlcuzio Leiderdorp hadden de mantelzorgers uit de Leidse regio uitgenodigd voor een uitgebreide high tea omlijst met muziek. Zo'n 85 mantelzorgers uit Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude waren op die uitnodiging ingegaan en genoten op 6 november in de Blauwe Vogelzaal van Brasserie Park in Leiderdorp van een gezellige en smakelijk middag.

De high tea was georganiseerd in het kader van de Dag van de Mantelzorg. Op en rond deze landelijke waarderingsdag (10 november) worden mantelzorgers, mensen die minimaal acht uur per week onbetaald zorgen voor een naaste, in het zonnetje gezet.

Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude hadden gezamenlijk een programma opgesteld met verschillende leuke activiteiten voor mantelzorgers. De high tea in Leiderdorp was de aftrap. Verder was er donderdag een koffieconcert in Oegstgeest, vrijdag een stampottenbuffet met muziek van een shantykoor in Zoeterwoude en zaterdag een brunchbuffet met muziek van The Netz in Leiden.

Martine de Bas benoemd als wethouder voor LPL

De kersverse wethouder Martine de Bas (rechts) krijgt bloemen van burgemeester Laila Driessen. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

politiek n De begrotingsvergadering in Leiderdorp op vrijdag 8 november eindigde met een feestelijk moment: de beëdiging van Martine de Bas als wethouder voor de Lokale Partij Leiderdorp.

De Bas (40) volgt Angelique Beekhuizen op die op 8 oktober aftrad na een conflict met haar fractie. De nieuwe wethouder zal de volledige portefeuille van Beekhuizen overnemen, wat betekent dat ze verantwoordelijk wordt voor het sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, wijkgericht werken en communicatie.

Maarten van Nieuw Amerongen. | Foto: PR Foto: PR

Ze werkte hiervoor bij de gemeente Culemborg als manager sociaal domein en veiligheid bij de gemeente Culemborg. Als voormalig gemeenteraadslid voor D66 in de gemeente Oud Beijerland (2014-2017) heeft ze ervaring met lokale politiek.

De Bas woont in Gorinchem, een kleine 90 kilometer van Leiderdorp. Dat lokte het nodige commentaar uit van onder meer D66 en VVD, die het opvallend vonden dat juist een lokale partij een wethouder van 'buitenaf' inbracht. VVD fractievoorzitter Bart Hoenen kon niet nalaten op te merken dat zijn partij de enige in de coalitie is met een Leiderdorpse wethouder. En Jeroen Hendriks (D66) raadde De Bas aan om met het oog op duurzaamheid toch maar een elektrische auto aan te schaffen. De Bas kreeg wel de ruimhartige steun van de raad. Haar benoeming kreeg het fiat van 17 van de 19 aanwezige raadsleden, twee raadsleden stemden blanco.

Nieuwe voorzitter voor SGP Leiderdorp e.o.

politiek n Na het vertrek van voorzitter Evert van de Pol uit Leiderdorp, zocht de lokale afdeling van de SGP een vervanger. Die vond men in Maarten van Nieuw Amerongen (22). De afgelopen vijf jaar woonde hij in Leiden, waar hij politicologie en filosofie studeerde, afgelopen zomer verhuisde hij naar Leiderdorp.

Van Nieuw Amerongen is duidelijk over de doelstellingen: "De komende jaren willen we een stevige basis leggen richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Samen met de ChristenUnie knokken voor behoud van onze raadszetel, meer prioriteit geven aan ledenwerving en studenten meer betrekken bij de afdeling."

Om die woorden kracht bij te zetten, organiseert SGP Leiderdorp en omstreken donderdag 28 november een politiek café in Leiden. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, is te gast en zal spreken over de waarde van de grondwet. "Hij weet als geen ander zijn publiek te boeien, of het nu studenten zijn of een groep doorsnee Leidenaren. De grondwet komt tot

leven als Voermans begint te spreken", aldus de kersverse voorzitter. Hoewel het politieke zwaartepunt in Leiderdorp ligt, wil de afdeling zich ook nadrukkelijk richten op de rest van de Leidse regio.

Het politiek café op donderdag 28 november vindt plaats in café De Vergulde Kruik in Leiden. Aanmelden is niet nodig, de toegang gratis en het eerste drankje is op rekening van de afdeling. Aanvang 20.00 uur.

Gratis hulp bij reparatie spullen

repaircafé n Woensdag 20 november van half 2 tot half 4 vindt weer een Repair Café plaats bij activiteitencentrum Gading aan Griffioen 15. Reparatie-experts staan dan klaar dan om iedereen te helpen bij het herstel van onder meer elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed, rollators en rolstoelen en andere kapotte spullen. Gereedschap en basismaterialen zijn aanwezig. Het werk van Repair Café Leiderdorp is gratis maar donaties zijn welkom.

n RECENSIE

De cast van de klucht 'Een rondje balkon voor meneer'. | Foto: Jac Ros Foto: Jac Ros

Een avondje vol lachsalvo's

toneel n Zaterdagavond werd de gymzaal van het Zijlkwartier weer omgetoverd tot een heuse theaterzaal. Al gauw zat de zaal vol verwachtingsvolle theatergasten. Die verwachting werd zeker ingelost. En hoe!

Songs2Sing tijdens het kerstconcert van vorig jaar in de Dorpskerk. | Foto: Esther Trago Foto: Esther Trago

De toneelvereniging van het Zijlkwartier staat bekend om zijn geweldige kluchten en ook dit jaar vliegen de lachsalvo's je om de oren. Zaterdag 9 november werd 'Een rondje balkon voor meneer' opgevoerd, een klucht van Ray Cooney. Roel Beijer zet als Richard Willey een zeer geloofwaardige afgevaardigde van het Lagerhuis neer. Een schuinsmarcheerder die al snel in de problemen komt als hij tijdens een nachtelijk avontuurtje met zijn maîtresse Jane Worthington (Marjolijn Rijnsburger) een lijk ontdekt in de hotelkamer. Als bekend wordt dat hij daar een romance beleeft, kan dat het einde van zijn carrière betekenen dus zet hij alles op alles om het lijk (Martin van Geffen) weg te werken. Al snel schakelt hij zijn collega George Pigden (Marcel van der Hoogt) in om hem te helpen. En dan gaan we echt los. De mannen vallen van de ene in de andere hilarische situatie.

Het lijk blijkt een ingehuurde privédetective die Jane en Richard in de gaten moest houden van Ronnie (Martijn Mulder) de vriend van Jane, die ook al snel woest in de hotelkamer verschijnt. Ook Pamela, de vrouw van Richard (Marielle van Gijzen), doet een verrassingsbezoek en als dan het lijk toch niet dood blijkt te zijn is de chaos compleet.

Richard probeert zich uit elke situatie te redden, maar met een kelner (Alice LeMaitre) die alleen klaarstaat om te helpen als daar een financiële vergoeding tegenover staat, een hotelmanager (Roos Nieuwenhuis) die de goede naam van haar hotel niet kwijt wil, en een kamerheer (Hugo van Steenbergen) die überhaupt niets begrijpt, wordt het hem niet makkelijk gemaakt. Ook zuster Foster (Saskia Steenbergen) komt nog langs na een zeer verontrustend telefoontje aan de moeder van George.

Zoals een goede klucht betaamd loopt de een na de ander plots de kamer binnen, worden er mensen verstopt in de kast en zelfs het raam speelt een belangrijke rol.

De mensen in de zaal leven mee alsof ze zelf het plot kunnen beïnvloeden en de acteurs moeten regelmatig de rust pakken om het publiek uit te laten lachen. Laten we ook de mensen achter de schermen (Liesbeth Kersbergen en Danielle van Dongen) niet vergeten, want mede door hen liep de avond op rolletjes.

Dubbel afscheid

De avond werd afgesloten met een dubbel afscheid. Mariëlle speelde haar laatste rol bij het gezelschap en ook regisseur Jack Beijer legt na 35 jaar het bijltje erbij neer en dat mocht niet ongemerkt voorbij gaan. Na meer dan 50 voorstellingen als acteur en 15 voorstellingen als regisseur zal hij zeker gemist gaan worden. Maar als je dan toch afscheid moet nemen, kan ik me geen beter stuk voorstellen dan deze.

Als je van een avondje humor houdt zou ik zeker volgend jaar een bezoek brengen aan het Zijlkwartier want met deze groep mensen vergeet je dat je naar een amateurproductie kijkt.

Tekst: Jerry Abbier

Twee kerstconcerten Songs2Sing

Koor n Het Leiderdorpse popkoor Songs2Sing verzorgt ook dit jaar weer twee muzikale kerstconcerten in eigen dorp. De sfeervolle dorpskerk in Leiderdorp is gelukkig ook dit jaar weer de perfecte plek voor deze kerstconcerten. Songs2Sing, onder leiding van dirigent Annemiek de Groot en begeleid door de eigen liveband Music2Play, zingt dan een gezellige mix van moderne en klassieke kerstliederen. De concerten vinden plaats op zaterdag 21 december en zondag 22 december. Het concert begint op zaterdag om 20.00 uur, op zondag om 15.00 uur. De zaal gaat een half uur voor aanvangstijd open.

Kaarten zijn vanaf 22 november voor 10 euro te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof en natuurlijk op 21 en 22 december aan de zaal. Het is ook mogelijk kaarten online te bestellen, zie de website www.songs2sing.nl voor meer informatie.

Kinderdisco in zwart en wit

Foto: PR

Dansen n Kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar kunnen lekker uit hun dak gaan tijdens de kinderdisco in gebouw Dwars op vrijdagavond 15 november.

Thema van de disco is 'Black and White' en als kledingadviers geldt: zwart met wit. De disco is van 19.00 tot 20.30 uur. De entree bedraagt € 2,50 per persoon, een consumptiekaart kost ook € 2,50. Gebouw Dwars ligt aan de Bloemerd 1C (naast sporthal De Bloemerd) in Leiderdorp.

De disco wordt georganiseerd door DJ dejord met medewerking van AVS Evenementen Service.

Vragen? Bel 06-20504338 of 06-51252126.

Poppentheater

kindervoorstelling n Poppentheater Koekla uit Edam komt zondagmiddag 17 november naar het Ons Huis gebouw in Zoeterwoude Dorp. Op het programma staat de voorstelling Aladdin.

De korte inhoud: Aladdin droomt ervan om prins te zijn. Op een dag klopt er een vreemde man aan, die beweert zijn oom te zijn. Hij zegt zijn wens te kunnen vervullen, als Aladdin een klusje voor hem opknapt. Hij neemt Aladdin mee op een vliegend tapijt naar een grot in de woestijn, op zoek naar de magische lamp. Dan komt de Djinn, de geest uit de lamp tevoorschijn. Hij laat Aladdin zien dat zijn oom de gemene tovenaar Djafar is, die wil trouwen met de prinses om zo de macht te grijpen. Samen smeden ze een plan om hem te stoppen.

Aladdin is een wondermooi sprookje uit Duizend-en-een-nacht vol magie en humor, in een eigentijds jasje. De ritmische muziek en het kleurrijke decor met animatie en vol spannende verrassingen voert de toeschouwer mee naar een wereld van Oosterse steden, woestijnen en paleizen.

De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4 tot 9 jaar. De aanvang is 15.00 uur, kaartjes à 4 euro zijn vanaf 14.30 uur te koop aan de zaal.

De voorstelling wordt georganiseerd door Stichting Jeugdtheater WOUW. Meer informatie op www.wouwzoeterwoude.nl.

Klassieke muziek in Leythenrode

concert n Drie Spaanstalige muziekstudenten van het Koninklijk Conservatorium geven zaterdagmiddag 16 november een concert in de Pyramide, de recreatiezaal van het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode aan de Hoogmadeseweg 55. Het trio speelt werken voor cello en viool. Het concert begint om 15.00 uur en eindigt om ca. 16.15 uur. De zaal is open vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan uitsluitend per mail: wvanpolanen@alrijne.nl.

Muziek en kunst in de kerk

concert n Op zondag 1 december wordt een concert gegeven in de Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk 18 te Zoeterwoude-Rijndijk. Tegelijkertijd wordt in het atrium van de kerk een expositie gehouden van werken door diverse kunstenaars uit de regio.

Samen met sopraan Corina Overgaauw en onder de leiding van Nigel Hutson speelt kamerorkest 'die Bachfreunde' een aantal werken uit de baroktijd. Zo worden aria's van J. S. Bach en G. F. Händel en een hoboconcert van Tomaso Albinoni uitgevoerd.

De kerk is open vanaf 14.30 uur, het concert begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een 75 minuten. De toegang is gratis (een gift na afloop ter bestrijding van de onkosten is welkom). Na het concert is er gelegenheid om de kunstwerken te bekijken en met de kunstenaars en uitvoerende musici te praten, eventueel onder genot van een gekochte consumptie.

Het orkest 'die Bachfreunde' treedt al meer dan tien jaar op in Nederland. Daarnaast heeft de groep succesvolle concerten in Frankrijk en België gegeven.

De Goede Herderkerk (eerder de Meerburgkerk genoemd) is een bekend en monumentaal gebouw. Onlangs is tijdens een ingrijpende restauratie de kerk helemaal opnieuw ingericht en zijn veel van de oorspronkelijke beschilderingen weer zichtbaar in het interieur teruggebracht tot volle pracht.

Lezing over schoutenfamilie Van Rijn

Genealogie n In zijn meest recente publicatie beschrijft Jacques Duivenvoorden de 16e en 17e eeuwse eigenaren van het huis Woelwijk in Voorschoten, namelijk de schoutenfamilie Van Rijn. Over deze familie zal hij vertellen in zijn lezing voor de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging in de Scheppingkerk in Leiderdorp op dinsdag 19 november.

Het huis Woelwijk staat in een regio waar in de voorbije eeuwen veel buitenplaatsen stonden. In de 17e en 18e werden oude boerderijen door rijke families gekocht en verbouwd tot buitenplaats. In de tweede helft van de 19 eeuw was de betovergrootvader van Jacques Duivenvoorden eigenaar van deze voormalige boerderij in Voorschoten. Al vele jaren doet hij onderzoek naar de eigenaren en bewoners van deze boerderij en schoutenwoning. Deze uitgebreide zoektocht in allerlei archiefbronnen en literatuur levert telkens weer bijzondere vondsten en verhalen op.

De lezing van 19 november begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.15 uur) in de Kapelzaal van de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2. Ook niet-leden van de Vereniging zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

cultuur & uitgaan

Genomineerden Leiderdorpse Sportverkiezingen zijn bekend

De winnaars van de Sportverkiezingen 2018. | Foto: Ton de Vrind

namen n De Stichting Sportpromotie Leiderdorp heeft de genomineerden voor de vijfentwintigste editie van Leiderdorpse Sportverkiezingen bekend gemaakt.

In de categorie 'Sportman van het Jaar' zijn dat Calvin Stenus (badminton), Twan van der Zeeuw (voetbal) en Siem van Osnabrugge (korfbal). Kandidaten voor de titel 'Sportvrouw van het Jaar' waren er minder, hier zijn maar twee dames genomineerd. Het gaat dan om Fleur Jaspers (roeien) en Rozanne Voorvelt (waterpolo).

Tennisvereniging de Munnik, hockeyvereniging Alecto en korfbalvereniging Velocitas zijn de kanshebbers voor de titel 'Sportvereniging van het Jaar'. Wat betreft de 'Sportteams' zijn dat het eerste team van RCL onder de 15 jaar (voetbal), KanoRijnland team A (kanopolo) en het eerste herenteam van Leython DC (volleybal).

In de categorie 'Talenten' heeft Leiderdorp altijd een ruime keuze. Dit jaar zijn bij de meisjes genomineerd Kim Schrama (basketbal), Mathilde Voorvelt (waterpolo), Bo Hoogvorst (schaatsen/skeeleren) en Angel Daleman (schaatsen/skeeleren). Bij de jongens zijn dat Angelo Kamperveen (voetbal), Jan van 't Land (hockey) en Stan Springer (schaatsen).

Een deskundige jury bestaande uit Bionda van Overloop, Ron Hoogendam, Carolien van der Horst en Jan Vos bepaalt wie de uiteindelijk winnaars worden.

Ook de 'Sportvrijwilliger van het Jaar' wordt dit jaar gekozen door de jury, dus niet door de verenigingen zoals de afgelopen jaren het geval was. Genomineerd zijn Ben Bemelmans (Leython DC), Sandra van Iperen (SV Alecto) en John en Sisca de Zwart (RCL).

Star Arward

Dit jaar wordt voor het eerst een 'Star Award' uitgereikt aan één van de kandidaten.

Alle winnaars worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke jubileumavond op vrijdag 29 november in Zalencomplex A4 aan de Elisabethhof 15 in Leiderdorp. Kijk op www.sportpromotieleiderdorp.nl voor meer informatie.

RCL komt drie keer terug van achterstand

voetbal n RCL had het zaterdag op eigen veld niet makkelijk tegen Soccer Boys. Al na twee minuten profiteerde de ploeg uit Bleiswijk van defensieve chaos bij RCL. Keeper Glenn Sloos, die zich later in de wedstrijd knap herstelde, tastte mis waardoor Dave van der Steen simpel kon inkoppen. Even later werd de doelman omspeeld, maar kon Lars Verdel met een sliding op de doellijn nog redding brengen. Binnen korte tijd brachten de bezoekers de ene fraaie kans na de andere om zeep. Zo bleef de genadeklap uit en kon RCL zich langzaam maar zeker in de wedstrijd voetballen. Het werd uiteindelijk een middag met doelpunten, aanvallend voetbal en spanning tot de laatste seconde. Een winnaar kwam er met 3-3 niet.

Omdat de Boys nalieten te scoren, rook RCL meer en meer zijn kans. Nick van Bemmel schoot een keer voorlangs, maar de boomlange verdediger Sander Blijleven moest er aan te pas komen om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, koppend natuurlijk. De bezoekers protesteerden, want zij meenden dat Blijleven zijn tegenstander eerst geduwd had. Ze hadden daar zeker een punt. Met 1-1 werd wonderbaarlijk genoeg ook de rust gehaald.

De tweede drie kwartier begon net als de eerste, met een RCL dat zwaar onder druk stond. Soccer Boys had echter een penalty nodig om tot scoren te komen via Ruben van den Bosch. De roodwitten knipperden amper met de ogen en trokken ten aanval om de stand weer gelijk te trekken. Dat lukte via Van Bemmel en de treffer was er een van grote schoonheid. Thom Wijnalda kon voor eigen succes gaan maar gunde het leer aan Van Bemmel. Die krulde de bal met veel gevoel in de bovenhoek.

Ook op en langs het veld laaide kort voor tijd de discussie rond wel/geen penalty weer op. Soccer Boys schoot de bal tegen de onderkant van de lat waarna het leer tegen de arm kaatste van een RCL verdediger die op de doellijn stond. Er werd voor een strafschop gefloten die opnieuw onberispelijk door Van den Bosch benut werd. 'In de knip' dacht men aan de kant van de opponent. Zij kenden de veerkracht en vechtlust van RCL echter niet zoals die ook eerder te zien was tegen Valken'68. De tomeloze inzet werd vlak voor het verstrijken van de reguliere tijd beloond met de 3-3 van de voet van Wijnalda.

Bloemerdploeg toont veerkracht en vechtlust

In de slotseconden van de ruim bemeten extra tijd leek een verdediger van de Boys nog hands te maken in eigen strafschopgebied, maar een strafschop bleef uit. "Je zag niet alleen dat het hands was, je hóórde het ook. Het zit ons niet mee", verzuchtte Ewoud Kroneman na afloop. "Ik hield mijn hart vast het eerste kwartier, maar we bewezen vandaag weer eens dat je RCL er niet zomaar onder krijgt. We blijven knokken zonder dat het ten koste gaat van het voetbal denk ik. Bij ons geen ram naar voren en hollen maar. De trainer hamert er steeds op dat we van achter opbouwen en dat lukte ook vandaag voor een groot deel. Dat maakt het niet alleen leuk voor ons en het publiek, maar ook de vele doelpunten en onze vechtlust maken ons voetbal aantrekkelijk. Vandaag een punt, dan een week stil en vervolgens tegen DoCoS. Dan komen wat geblesseerden terug en dat verbreedt onze mogelijkheden. Uiteindelijk hoop ik ergens hoog in de middenmoot te eindigen."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Ruud Fray

Eindelijk nieuwe fietspaden Engelendaal

Vorige week werd gestart met het vernieuwen van het fietspad langs de Engelendaal, hier ter hoogte van de Laan de Berendrecht. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

betonplaten n De slechte toestand van de fietspaden langs de Engelendaal is al lange tijd een bron van ergernis voor vele fietsers. Maar het leed is nu bijna geleden. Deze week is de gemeente Leiderdorp gestart met de vernieuwing van de paden. De bekende rode tegels worden vervangen door gekoppelde prefab betonplaten. Dit soort platen zijn ook gebruikt bij het fietspad langs de Persant Snoepweg waar ze hun nut al hebben bewezen; het fietscomfort wordt duidelijk verbeterd.

Met de aanpak van de fietspaden langs de Engelendaal had de gemeente aanvankelijk willen wachten op de aanleg van de warmterotonde, een pijpleidingennetwerk dat heet water vanuit de Rotterdamse haven naar de Langegracht in Leiden moet gaan vervoeren. Het beoogde tracé loopt door Leiderdorp waarbij de leidingen onder het fietspad aan de westkant van de Engelendaal moeten komen te liggen. Een ideaal moment om werk met werk te combineren. De komst van de warmterotonde is echter uiterst onzeker geworden. Daarom is nu toch maar eerder gestart met het vervangen van de fietspaden.

Zwarte band voor Ada van Proosdij

Foto: PR

Judo n Ada van Proosdij (links op de foto) heeft zaterdag 9 november haar zwarte band judo gehaald.

Ada begon tien jaar geleden met judo bij het Leiderdorpse Sportcentrum van Houdt. Na jarenlang trainen en wedstrijden, en met behulp van uitstekende judo docenten, heeft zij deze meestergraad in het judo bereikt. De laatste jaren was zij actief bij Sportschool Rob van der Hoorn in Oegstgeest. Het judo heeft haar zowel mentaal als fysiek enorm veel kracht gegeven. Zij kan een inspiratie zijn voor iedereen die iets wil bereiken in de judosport.

Op zaterdagochtend geeft Ada samen met judodocent Kay van Rijn judolessen bij Sportcentrum van Houdt aan de Luykendreef.

Trimloop NL..ML

Hardlopen n Op zondagochtend 17 november organiseert NL..ML een trimloop over de afstanden 3, 7, 10,14, 17 en 21 kilometer door polderpark Cronesteyn.

De inschrijfkosten bedragen 2 euro tegen administratiekosten en 3 euro met herinnering en loterij. Inschrijven aan de kantine van tuinvereniging Cronesteyn aan de Vrouwenweg in Leiden. De start is om 10.30 uur. Bel voor meer informatie met 06-10858523 of kijk op www.ideoma.nl/nlml.

Recreanten Leython DC zoeken trainer

Volleybal n De eerste twee recreantenteams van de Leiderdorpse volleybalvereniging Leython DC zijn op zoek naar een trainer. De gemotiveerde mannen en vrouwen trainen samen op de maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur in sporthal De Does. Mix 1 speelt wedstrijden in de Top-poule (3de klasse) en Mix 2 speelt in de A-poule (4de klasse). Het is een groep die van een uitdaging houdt, nieuwe dingen wil leren en wil groeien maar vooral plezier aan de volleybalsport wil beleven.

Potentiële trainers kunnen een mailtje sturen naar recreanten@leythondc.nl en zijn welkom om op maandagavond langs te komen in De Does om te zien wie Mix 1 en 2 zijn en wat ze kunnen.

Bingo-avond

zijlkwartier n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op vrijdagavond 15 november van 20.00 tot 23.00 uur een bingo in het clubhuis aan de Van der Marckstraat 19 te Leiderdorp. Deelname kost 15 euro voor tien rondes.

sport / actueel

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Vr. 15 nov: Kinderdisco

Van 19.00 tot 20.30 uur is er disco voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar in Dwars. Het thema is Black & White. De kosten zijn € 2,50 voor entree en € 2,50 voor een consumptiekaart. Van te voren aanmelden is niet nodig.

Ma. 18 nov: Meidenmiddag

Voor meiden tussen de 11 en 14 jaar is er elke maandag van 15.30 tot 17.00 uur meidenmiddag in Dwars (Bloemerd 1c). Vandaag dromenvanger maken. Kosten: €1,00. Bij interesse kun je contact opnemen met Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Wo. 20 nov: Start kookgroep voor alleengaanden

Kook je vaak voor jezelf en vind je dat te saai. Lijkt het jou leuk om samen met andere alleengaanden te koken, samen te eten en nieuwe mensen te ontmoeten, dan ben je elke woensdag of donderdag om 17.00 uur welkom in Dwars, Bloemerd 1c. Kosten: € 3,00. Aanmelden per mail: rvegmond@incluzio.nl

Op maandag Dagactief in Buurtactief 't Oude Dorp

Voor de senioren en hun mantelzorger die wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. Voor meer info: Ella Koning (tel. 06-83148424) of Gwendolyn van der Ven (tel. 06-83097594).

Inloopspreekuur financiën

Bij het inloopspreekuur zijn de budgetcoach, de sociaal raadsvrouw, de activeringscoach (voor statushouders), een medewerker van de Stadsbank en een vitaliteitscoach aanwezig. Tijd: 10.00-12.00 uur. Plaats: Dwars, Bloemerd 1c.

Gratis proefles Meer Bewegen voor Ouderen

U kunt kennismaken met dit sportaanbod aangeboden door Profit Sports en Incluzio. Het aanbod is terug te vinden op sportleiderdorp.nl – rubriek sportkennismaking.

Gratis proefles volksdansen

Heerlijk met de voetjes van de vloer in een ongedwongen sfeer. De volksdansgroep danst op dinsdagmiddag en sluit altijd af met een lekker kopje thee of koffie. Het aanbod is terug te vinden op sportleiderdorp.nl – rubriek sportkennismaking.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp. Tel. (071) 5413536, e-mail leiderdorp@incluzio.nl, website: www.incluzioleiderdorp.nl.

RK parochiekern De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat (en kerkgebouw) geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. E-mail degoedeherder@yahoo.com. Website: www.hhpp-oost.nl. Bij dringende pastorale zorg kunt u noodnummer 06-13295436 bellen (niet bedoeld voor uitvaarten en te voorziene ziekenzalving).

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude.

zondag 17 november, Drieëndertigste zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. het Dames- en Herenkoor. Er is kindernevendienst.

Protestantse Gemeente te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

vrijdag 15 november

Ommedijk

11.00 uur: ds. E. de Paauw, weeksluiting (Heilig Avondmaal).

Leythenrode

15.00 uur: pastor T. de Jong (Heilig Avondmaal).

zondag 17 november, diaconale zondag

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw.

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

10.00 uur: ds. E. Herlaar.

De Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. | Foto: PR

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

LET OP: zondag 17 november GEEN DIENST

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 10.00 uur.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 17 november

10.00 uur: leesdienst.

15.30 uur: stud. P.C. Vlot (H.C. 31).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 17 november, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

11 t/m 17 november: TP Smaal (C.H. Pos-Smaal), Dalkruidzoom 12A, 2353 RW Leiderdorp. tel. (071) 5893568.

18 t/m 24 november: TP Zibold (I. Zibold), Vrijheidslaan 57, 2331 JR Leiden. tel. (071) 5768019.

Gratis advies voor ondernemers

Vrijdagmiddag 15 november van 14.00 tot 16.00 uur is er een gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28 in Leiden.

U bent ZZP-er of kleine zelfstandige en u heeft vragen over het ondernemerschap? Van plan om een bedrijf te gaan starten? Of wilt u met uw bedrijf nieuwe uitdagingen aangaan? De adviseurs en specialisten van Ondernemersklankbord stellen hun tijd, kennis en ervaring geheel belangeloos ter beschikking.

www.ondernemersklankbord.nl

Programmering Unity.NU 105.7FM

Week 46

07.00-10.00: Jouw muziek en info
10.00-12.00: Michel Wesseling
12.00-14.00: Jouw muziek en info
14.00-16.00: Elmar Bus
16.00-19.00: Jouw muziek en info
17.00-19.00: Politiek @ Unity (vr)
19.00-21.00: Johan @ Unity (vr)
21.00-23.00: Hitmix @ Unity (vr)

Televisie

Maandag: Het Nachtelijk Gesprek met Ab van der Wiel.
Dinsdag: Thomas @ Unity
Woensdag: Rudo!
Donderdag: Unity NL Café
Vrijdag: Weekoverzicht
Zaterdag: Vlog Naomie Noëlle

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies. Meer info: tel. (071) 7200871.