Leiderdorps Weekblad

4 juni 2020

Leiderdorps Weekblad 4 juni 2020


Brandwacht geeft het goede voorbeeld

De cameraploeg van SBS Shownieuws filmt het balkonbewegen aan de Brandwacht. In het busje van de Vriendenloterij volgt Jan Versteegh het voorbeeld van Nathalie Beekman (in zwart shirt). Burgemeester Driessen (met geel jasje) staat links van Nathalie. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

balkonbewegen n De bewoners van de appartementen aan de Leiderdorpse Brandwacht speelden een prominente rol tijdens de eerste Nationale Balkon Beweegdag, die werd georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds, Vriendenloterij en Menzis.

Het beweeghalfuurtje werd vrijdagochtend 29 mei live uitgezonden via Facebook. VriendenLoterij-ambassadeur Gerard Joling verzorgde in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam samen met Sjaak Swart de feestelijke opening van het landelijke evenement. Daarna werd overgeschakeld naar Leiderdorp waar presentator Jan Versteegh in de binnentuin van het appartementengebouw aan de Brandwacht klaarstond om samen met bewoners en burgemeester Laila Driessen de les van fitnessinstructeur en RCL-er Nathalie Beekman te volgen. SBS Shownieuws was aanwezig met een cameraploeg.

De Brandwacht was een van de in totaal 150 locaties in Nederland waar vrijdagochtend ouderen op hun balkons in beweging kwamen.


Naar de mensen toe

In Leiderdorp wordt het balkonbewegen al sinds begin april georganiseerd door Clubhuis De Derde Helft in samenwerking met Incluzio. Clubhuis De Derde Helft, een vrijwilligersgroep die wekelijk (sportieve) activiteiten voor ouderen organiseert in de clubhuizen van RCL en Alecto, startte er mee omdat het reguliere programma vanwege corona afgelast moest worden. ‘Dan gaan we naar de mensen toe’, was het idee.

Een drietal fysiotherapiepraktijken werd benaderd om één of twee keer per week een sessie Balkon Bewegen te geven bij diverse seniorencomplexen in Leiderdorp. Door het enthousiasme van de teams van fysiotherapiepraktijken de Ommedijk, Goudeket en Lagas, en wat later ook het aquasportteam van Sportfondsen Leiderdorp, konden op acht locaties in Leiderdorp (’t Keerpunt, de Ommedijk, de Bloemendaalse-laan, de Brandwacht, Huis ter Does, Van Alphenstaete, Kwikstaartplein en Roodborststraat), gedurende zes weken heel veel lessen gegeven worden.


Lees verder op P5

Ik heb het vak van predikant hier geleerd

Esther de Paauw nam het initiatief voor Kerstnacht in de Houtkamp en ging vier keer voor in deze dienst. | Foto: Frits Onvlee Foto: F.J. Onvlee

Ds Esther de Paauw neemt afscheid

HOERA! n Felicitaties voor geslaagden

Steeds meer oplaadpalen in Leiderdorp

Meteen al druk bij Lidl aan Amaliaplein

Webinar over lastige scheidingen

Raadslid Geert Schipaanboord (geheel rechts) en burgerraadslid Arie Janssen (geheel links) van de ChristenUnie-SGP zeggen 'dank je wel' met taart. Foto: PR

OPVOEDING • Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert in samenwerking met Tischa Neve een webinar voor ouders van kinderen van 2 tot en met 16 jaar, die te maken hebben met een lastige scheiding. Tischa geeft tips hoe je kinderen goed kan begeleiden tijdens en na de scheiding.Dit webinar vindt plaats op dinsdag 23 juni 2020 van 20.30 tot 21.30 uur.

Een scheiding heeft een hele grote impact op kinderen. Zeker als de scheiding niet makkelijk verloopt. Helaas komt het vaak voor dat scheidingen veel schade toebrengen aan kinderen.

Zit je midden in een pittige scheiding en wil jij zorgen dat jouw kinderen zo goed mogelijk door en uit jouw scheiding komen? Wil je niet blijven hangen in boosheid of verslagenheid maar er alles aan doen wat jij zelf kunt om er voor je kinderen te zijn? In dit gratis webinar (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) deelt kinderpsycholoog en opvoedkundige, maar ook ervaringsdeskundige Tischa Neve haar tips.

Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl. Er is een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Na het webinar is deze een maand terug te kijken.

>CU-SGP zegt het met taart

bedankje n De fractie van ChristenUnie-SGP in de Leiderdorpse gemeenteraad bracht dinsdagmorgen 26 mei een bezoekje aan de milieustraat aan de Simon Smitweg. De milieustraatmedewerkers en de mensen van de buitendienst kregen een taart van de politici als dank voor hun tomeloze inzet in de afgelopen drukke weken.

Omdat mensen vanwege de coronamaatregelen meer thuis zijn, gaan ze ook meer opruimen. “Ze beginnen op zolder met de opruiming en als ze het hele huis gehad hebben, beginnen ze weer opnieuw”, zo schetst een van de medewerkers de situatie. Daarom was het afgelopen weken erg druk op de milieustraten in heel het land.

Zo ook in Leiderdorp. Per dag kwamen er ongeveer zeshonderd mensen naar de Leiderdorpse milieustraat en dat is fors meer dan normaal. Er stonden meermaals lange rijen tot aan de Persant Snoepweg. Toch was de sfeer goed en de bezoekers van de milieustraat staken graag waar nodig een helpende hand toe.

Ondanks de coronacrisis gaat ook het ophalen van huisvuil onverminderd door. Fractievoorzitter Geert Schipaanboord: “Ik ben onder de indruk van de inzet van onze gemeentelijke mensen, en het was mooi om onze waardering vandaag concreet te maken.”

LEZERS SCHRIJVEN

Rommel en glas bij een vuilnisbak in de Munnikkenpolder. Foto: PR

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meerdan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Op vakantie gaan? Geen goed idee!

Hoe kun je denken dat, als de wetenschappers zeggen dat er een tweede piek komt van corona rond de vakantietijd, je dan veilig op vakantie kunt? Hierdoor vergroot je de kans dat er ook echt een tweede piek komt. Is het echt nodig om op vakantie te gaan en een nieuwe piek corona te riskeren?

Ik zou dit jaar naar Amerika gaan, mijn droombestemming. En ik vind het heel jammer dat ik daar nu waarschijnlijk niet heen kan gaan. Ook al zou ik wel kunnen, eigenlijk wil ik het ook niet. Want tijdens een vakantie zoek je bekende plekken op, net als andere toeristen. Waardoor er weer veel mensen bij elkaar zijn. En bovendien komt deze pandemie door globalisering, doordat iedereen overal heen reist.

Kijk, ik snap het wel. Mensen willen graag op vakantie. En die zeggen dat het je eigen verantwoordelijkheid is om 1,5 meter afstand te houden. Maar dat doet niet iedereen.

De gezondheidszorg heeft al een harde klap gehad en kan niet nog een andere harde klap opvangen. En daarom moeten we respect hebben voor wat de gezondheidszorg nu al gedaan heeft en ze met niet met een tweede piek van corona weer overbelasten.

Dus waar kies je voor, een zeer waarschijnlijke tweede corona piek of voor één keertje gewoon in de zomervakantie thuis blijven?


Mark van Aalderen (16 jaar), Leiderdorp

>Wat jammer van onze Munnikenpolder

Zowel afgelopen zondag als op Tweede Pinksterdag schrokken wij tijdens de wandeling door de mooie Munnikenpolder van de enorme hoeveelheid glas op de (fiets)paden en bij een van de molens. Het glas van de vitrine met uitleg over de zwaluwoever is eruit geslagen en ligt dik over het (fiets)pad verspreid. Bij de molen in de hoek van de Dwarswatering en de Does lagen vele kapot gegooide (bier)flesjes en veel afval.

Hier een oproep aan een ieder die graag wil verblijven in de Munnikenpolder om niet alleen drank en etenswaren mee te nemen maar deze ook bij vertrek op te ruimen.

Met elkaar zorgen we er dan zo voor dat het leefbaar blijft voor alle recreanten.


Aan de gemeente vragen we om vaker een controle uit te voeren in de polder, en dan niet alleen op mensen die rommel maken en zaken vernielen maar gelijk de hondenbezitters aan te spreken die 'gewoon' in het broedseizoen hun hond vrij laten rondrennen.


Charlotte Rammeloo en Floor van de Loo, Leiderdorp

‘We hebben heel hard mensen nodig’

Een deel van het team van Pro Cura met Renate Tuijten geheel rechts zittend op de bank. | Foto: PR Foto: PR

n Pro Cura zoekt verpleegkundigen en verzorgenden op alle niveaus

zorg n Voor veel zorgmedewerkers, met name in ziekenhuizen en instellingen, was het keihard aanpoten tijdens de coronacrisis. De Leiderdorpse thuiszorgorganisatie Pro Cura had het juist net wat rustiger dan normaal, vertelt directeur Renate Tuijten. Onverwacht, want de draaiboeken lagen klaar om in te spelen op mensen die thuiszorg nodig zouden hebben als gevolg van de besmetting met corona. Maar in de Leidse regio was het virus mild aanwezig en kregen de thuiszorgorganisaties maar enkele corona besmette klanten in zorg. Gelukkig maar want in eerste instantie was er tekort aan beschermende materialen. Sinds enkele weken zijn die voldoende beschikbaar.

Foto: PR

Niet alleen kwamen er weinig zieken bij maar het reguliere werk liep wat terug. “Een aantal cliënten zegde de thuiszorgmomenten af omdat het toch weer een extra contact is wat een risico op besmetting meebrengt”, legt Tuijten uit. Inmiddels is het weer minstens zo druk als voorheen. En daarmee is ook de krapte aan medewerkers weer voelbaar. Wat de reden is dat Tuijten de publiciteit heeft gezocht: “Zeker in de zomermaanden juli en augustus wordt het moeilijk de roosters te vullen. We hebben heel hard mensen nodig”

Het gaat dan met name om verpleegkundigen niveau 4, maar alle niveaus zijn welkom. “En ook mensen die huishoudelijk werk willen doen, kunnen bij ons aan de slag.” Tuijten hoopt dat haar oproep gehoord wordt door bijvoorbeeld mensen die vroeger in de zorg hebben gewerkt en hun vak weer willen oppakken. “Je bent heel welkom, ook als je er een lange tijd uit geweest bent. Je kan dan bijvoorbeeld starten in het huishoudelijk werk en met begeleiding teruggroeien in je oude beroep. Werknemers kunnen zich bij ons ook verder ontwikkelen; Pro Cura is een erkend leerbedrijf en werkt samen met opleidingsinstituten als MBO Rijnland, de Hogeschool Leiden en het Mondriaan college.”

Pro Cura is 25 jaar geleden gestart als particuliere thuiszorgorganisatie. Dertien jaar geleden heeft Renate Tuijten de organisatie overgenomen en het werkveld verbreed. Pro Cura biedt nu alle hulp en zorg aan huis, van huishoudelijke ondersteuning en wijkverpleging tot 24-uurs en psychiatrische zorg. De focus ligt daarbij op zorg bij dementie en palliatieve zorg. De cliënten wonen in Leiderdorp, Leiden en Oegstgeest.

In de afgelopen vijf jaren is het aantal werknemers van Pro Cura ruim verdubbeld. Vijf jaar geleden waren er 45 mensen in loondienst, nu zijn dat er honderd. Omdat vrijwel iedereen parttime werkt, komt dat neer op bijna vijftig fte. “Er is duidelijk een behoefte aan een kleinschaliger zorgorganisatie met korte lijnen, zowel naar de cliënten als naar huisartsen en praktijkondersteuners”, zo verklaart Tuijten de groei. Pro Cura is nu een middelgroot organisatie en die jas past de organisatie prima. “We hebben nu extra mensen nodig maar veel groter willen we niet worden; voor ons is het belangrijk om de menselijke maat te houden.” Bij Pro Cura kennen de medewerkers elkaar. “Er is een soort familiegevoel. Soms zelfs letterlijk, een aantal van onze werknemers is echt familie: moeders en dochters en nichtjes.”

Wie meer wil weten over werken bij Pro Cura kan kijken op de website www.procurathuiszorg.nl of mailen naar info@procura.nl.>Vis van het Hof in Winkelhof geopend

KNIP • Een echt feest is nu niet mogelijk, maar de opening van Vis van het Hof in de versstraat van het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof, werd toch een feestelijke gebeurtenis.

Eigenaar Bertus Bos keek donderdagochtend 28 mei trots toe hoe burgemeester Laila Driessen samen met zijn zoon Bart het lint doorknipte.

De ondernemers werden overladen met complimenten. Driessen prees vader en zoon Bos voor hun moed om in deze moeilijke tijd te investeren in een nieuwe zaak. Omstanders lieten duidelijk horen hoe mooi ze de nieuwe visspecialiteitenwinkel/lunchroom/catering vinden.

Het terras naast de winkel was donderdag nog dicht maar vanaf 2 juni kunnen bezoekers hier gehoor geven aan de oproep op de winkelmuur: ‘Eet vis als het er is’. | Foto: J.P. Kranenburg


>Nieuw: Heel Kind Coaching

praktijk n Begin dit jaar is Brenda Stekelenburg (foto) in Leiderdorp gestart met haar praktijk Heel Kind Coaching.

Heel Kind Coaching biedt begeleiding aan (hoogsensitieve) kinderen en gezinnen, wanneer zij uit balans zijn, dan wel geconfronteerd zijn met minder leuke en/of nare gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld pesten, vastlopen op school, autisme spectrum stoornissen, ziekte, overlijden, diverse trauma, verlies, depressie of burn-out.

Brenda Stekelenburg is een HBO-gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut/coach. Naast de nieuwe praktijk aan huis heeft ze sinds 2015 een paardencoachingspraktijk buiten in het Groene Hart. Kijk voor meer informatie op de websites www.heelkindcoaching.nu (praktijk aan huis) en www.heelkindcoaching.nl (paardencoaching).

11 / 18

Foto: PR

Lieve Indy,

You did it! Wij zijn super trots op jou.

Love you

Foto: PR

Maurits,

Wij zijn ontzettend trots,

papa, mama en Floris

Foto: PR

Lieve Esmée,

Van harte gefeliciteerd met je HAVO diploma!!! Wij zijn trots op je! Nu genieten en op naar de PABO.

H,M,S&V

Foto: PR

Lieve Daan,

Je bent onze held, dat je je diploma hebt gehaald, ondanks de moeilijke omstandigheden.

Papa, mama en Suzanne

Foto: PR

Lotte, Johannes en Job,

Gefeliciteerd toppers!!

Jeannette, Martijn, Jessica, Elise en Joris Anker

Foto: PR

Gefeliciteerd Paul,

met het behalen van je VWO diploma. We zijn trots op je!

Niels, Vera, Désirée en Jan

Foto: PR

Lieve Michelle,

Gefeliciteerd met je diploma

Wij zijn zo trots op jou

Je bent een kanjer

Liefs Mama en Willem

Foto: PR

Richard van der Wolk,
Gefeliciteerd met het behalen van je diploma, we zijn allemaal super trots op je!!

Dikke kus Papa Mama en de rest.

Foto: PR

Leo van Goozen,
Gefeliciteerd met het behalen van je diploma !
We zijn allemaal super trots op je !
Dikke kus Franny Jeffrey, Lisa en natuurlijk ook van Opa & Oma en de rest.

Foto: PR

Lieve Anne,

Gefeliciteerd met je Havo diploma, kanjer! Succes op de HALO.

Dikke kus van papa, mama, Sam en Tom

Foto: PR

Lieve Nils en XiuMing,

Hard gewerkt en nu allebei geslaagd!

Wij zijn dubbeltrots. Gefeliciteerd!

Liefs, pappa en mamma

Foto: PR

Lieve Jay,

gefeliciteerd man, you did it! Heel veel succes en plezier met je toekomstplannen.

Je trotse ouders

Foto: PR

Lieve Fee,

Gefeliciteerd met je diploma, kanjer!!

Liefs, papa mama en Noa

Foto: PR

Lieve Isis,
Supertrots zijn wij op jou met het behalen van je Havo.
Je bent een kanjer!
pap en mam

Foto: PR

Heel blij en apetrots ben ik op Mikkie Veeren omdat zij voor de Havo is geslaagd en ook nog allerlei baantjes heeft gehad tijdens haar studie.

Love you Mikkie, Oma Molen

Foto: PR

Lieve David,

Hartelijk Gefeliciteerd! Geslaagd voor je VMBO-TL diploma! Heel veel succes in 4 HAVO!

Liefs, mama, papa, Anneroos en Louise

Foto: PR

Hartelijk gefeliciteerd kanjer wij zijn trots op jou!

Veel liefs, Papa en mama en Tom


Foto: PR

Deze hele lieve schat, Louren van Egmond, heeft haar Corona diploma ook binnen!

Foto: PR

Sandor,

Gefeliciteerd je bent geslaagd!

Wat zijn we trots op je!

Liefs van papa mama en Christie

geslaagd / actueel

n Oud-international en oud-RCL-coach Liesbeth Migchelsen overleden

Liesbeth Migchelsen na afloop van de kampioenswedstrijd van RCL in mei 2011. | Foto: Nathalie van Heyningen Foto: Nathalie van Heyningen

voetbal n Voetbalster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen is op 26 mei na een kort ziekbed overleden. Zij was 49 jaar. Negen jaar geleden was zij als assistent-coach van de RCL vrouwen een belangrijke factor in het behalen het Nederlands kampioenschap door de Leiderdorpse voetbalsters.

Migchelsen speelde onder meer bij SV Saestum en AZ. Na haar actieve voetbalcarrière kwam de geboren Harderwijkse in het seizoen 2010-2011 naar RCL. Samen met coach Hans de Winter leidde ze de Racing vrouwen naar het landskampioenschap bij de amateurs. Een prestatie van formaat dat voor een heel groot deel te danken was aan de kennis van Migchelsen. Met name haar sterke analytisch vermogen was daarbij belangrijk. Op basis van haar technische en tactische kennis werden in de KNVB bekerstrijd ook eredivisieclubs als Willem II en FC Twente subliem door de amateurs van RCL verslagen Zij bleef daarbij altijd bescheiden en op de achtergrond. In deze periode behaalde Migchelsen ook haar UEFA licentie.

Hans de Winter noemde haar ‘een pure vakvrouw met veel kwaliteiten en een enorme dosis ervaring. Altijd recht door zee met onmiskenbaar haar eigen doelstellingen’.

Na RCL werd Migchelsen hoofdtrainer bij het Australische Canberra United. Later nam ze samen met Vera Pauw het Zuid-Afrikaanse team onder haar hoede en daarna werd ze assistent-trainer bij China onder 20. Sinds 2011 was ze als docent verbonden aan de KNVB en UEFA.

                        Tekst: Gert-Jan van Heyningen

‘Kerstnacht heeft saamhorigheid en zingeving gebracht’

Esther de Paauw nam het initiatief voor Kerstnacht in de Houtkamp en ging vier keer voor in deze dienst. | Foto: Frits Onvlee Foto: F.J. Onvlee

n Vertrekkend predikant Esther de Paauw blikt terug op tien jaar Leiderdorp

interview n Ze is geliefd om haar heldere uitleg over de Bijbel: leerzaam en met beide voeten in de hedendaagse wereld. Kerstnacht in de Houtkamp was haar initiatief en is niet meer weg te denken uit Leiderdorp. Jong en oud voelt zich bij haar thuis en neemt daarom met spijt afscheid van dominee Esther de Paauw. Na tien jaar te hebben gewerkt voor de Protestantse Gemeente Leiderdorp begint de 36-jarige predikant aan een nieuwe baan in Wassenaar. Aanstaande zondag neemt ze afscheid.

Esther de Paauw in actie tijdens Kliederkerk, speciale vieringen voor jonge kinderen in Leiderdorp. | Foto: PR Foto: PR

Door: Janneke Dijke

Esther de Paauw was tien jaar geleden net afgestudeerd als theoloog en was bezig met het afronden van haar studie filosofie. In de wijk Zijloord werd ze tijdelijk predikant als vervanger van dominee Pieter van der Ende. Een jaar later kwam ze in vaste dienst van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Uit de begintijd herinnert ze zich vooral de warmte en het meeleven van de mensen met elkaar die haar positief verrasten. “Ik was in die tijd natuurlijk echt nog een beginneling”, vertelt ze. “Ik heb het vak van predikant hier in de praktijk geleerd en ben de gemeente heel dankbaar voor de ervaringen die ik heb mogen opdoen.”


Fietslichtjes

Veel Leiderdorpers zullen De Paauw kennen als de predikant die voorging tijdens de eerste vier edities van Kerstnacht in de Houtkamp. Het idee kwam uit haar koker: ze herinnerde zich de massale kerstnachtvieringen in het dorp waar ze opgroeide en wilde proberen ook zoiets in Leiderdorp voor elkaar te krijgen. “Het idee was dat we daarvoor de kerk uit moesten en het park in, omdat dat voor veel mensen een vertrouwde plek is”, vertelt ze. “We hoopten dat eerste jaar vier- tot vijfhonderd mensen te trekken. Het werden er uiteindelijk rond de duizend. Ik zie nog altijd dat ontroerende beeld voor me van al die fietslichtjes die via de Laan van Berendrecht naar ons toe kwamen. Kerstnacht in de Houtkamp is omarmd door heel Leiderdorp, het heeft zoveel losgemaakt, het heeft saamhorigheid en zingeving gebracht aan een grote groep mensen. Ik had misschien gehoopt dat we dat in tien jaar konden bereiken. Dat dat meteen het eerste jaar al lukte en dat het doorgaat, dat is echt super.”


Vrijheid en vertrouwen

De leden van de Dorpskerk en Scheppingskerk zijn actief en creatief, vindt De Paauw. “Dat zie je nu in de coronatijd. Er zijn heel veel initiatieven: de diensten worden gefilmd zodat mensen thuis mee kunnen kijken, de kerk is meerdere ochtenden per week open voor een gesprek, mensen onderhouden contact via Zoom en andere kanalen, en met Pinksteren hebben allerlei mensen taart gebakken voor mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Er kan veel, er is veel vrijheid en vertrouwen. Dat zag je ook bij de kerstnachtdienst, waarbij we feitelijk zeiden: ‘we sluiten de Scheppingskerk op kerstavond’. Niemand maakte problemen. Ouderen belden me op en zeiden: ‘ik kan niet zo lang staan, maar ik ga wel naar de Dorpskerk, want ik vind het een hartstikke goed idee’. Op die flexibiliteit ben ik als predikant echt trots.”


Kennis delen

Esther de Paauw staat bekend als een dominee met veel kennis van de Bijbel, die ze graag wil delen. “Geloof gaat voor mij in de eerste plaats over vragen als ‘hoe moet je leven’, ‘waar bouw je op’ en ‘hoe vind ik vertrouwen in het leven met alles wat er gebeurt’. Voor mij is geloven samen bouwen aan een gemeenschap waarin we diepere normen en waarden concreet maken zoals liefde, compassie en rechtvaardigheid. Dit zijn thema’s waarover je niet alleen met ouderen, maar juist ook met jongeren heel goed kunt praten.”

Om vanuit die normen en waarden te kunnen leven is de Bijbel een geweldige inspiratiebron waaruit je altijd weer nieuwe dingen kunt leren, zegt ze. “Bij het maken van elke preek leer ik nieuwe dingen en vind ik nieuwe woorden voor mijn geloof. Ik vind het leuk om dat door te geven, en te laten zien wat je allemaal kunt vinden in die oude verhalen. Het is fijn om te merken dat dat mensen echt helpt.”


Afscheid in coronatijd

Op zondag 7 juni neemt Esther de Paauw afscheid van Leiderdorp, in een dienst die in verband met corona een paar dagen eerder al wordt opgenomen en vanaf 10.00 uur online staat op www.pgleiderdorp.nl. De Paauw heeft de afgelopen periode veel mensen al gedag gezegd, want een afscheidsreceptie zit er niet in. “Het is heel jammer dat er door de coronacrisis zoveel belemmeringen zijn om op een normale manier afscheid te nemen”, zegt ze. “Aan de andere kant weet ik wat we met elkaar hebben gedeeld de afgelopen jaren. Dit vreemde afscheid doet helemaal niets af aan alle hele goede jaren die ik hier heb gehad.”


Esther de Paauw wordt op zondag 14 juni bevestigd als predikant van de Protestantse Gemeente Wassenaar. De Leiderdorpse kerken zijn op zoek naar een vervanger voor De Paauw in het predikantenteam, dat verder bestaat uit Stephan Kurtzahn en Hester Smits. Tot die tijd wordt De Paauw vervangen door Suzan ten Heuw.

>De Volksuniversiteit Leiderdorp blijft actief! U ook?

educatie n Nu we langzamerhand weer wat meer vrijheid krijgen, blijft de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) actief. In de aanloop naar de zomer staan er nog enkele interessante activiteiten op het programma:

De geest uit de fles – moderne filosofie - In deze Maand van de Filosofie organiseert de LVU vanaf maandag 8 juni een cursus van 6 lessen over moderne filosofie.Sinds Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is 'de geest uit de fles'. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie. Niet alleen de filosofie, maar de hele cultuur is van die worsteling doordrongen. De cursus wordt gegeven aan de hand van het boek 'De geest uit de fles' van Ger Groot, oud-hoogleraar filosofie in Nijmegen. Het boek, met bijpassende website, biedt een uitstekend overzicht van de moderne filosofie, verbindt haar ook aan moderne kunst, literatuur en zelfs reclameboodschappen. De lessen zijn van 19.30 tot 21.30 uur en worden online via Skype gegeven.


Breitner vs. Israels - Breitner en Isaac Israels behoorden in hun jonge jaren tot de Haagse school, maar ontwikkelden zich tot vooraanstaande leden van de Amsterdamse Impressionis­ten. Beiden werden gevierde kunstenaars, die dankzij hun jarenlange wedijver het beste in elkaar naar boven wisten te halen. De expositie ‘Breitner vs. Israels, vriendschap en rivaliteit’, laat dat zien. De tentoonstelling is nog tot en met 6 september te bezoeken in het Kunstmuseum Den Haag. De LVU organiseert in de grote zaal van gebouw Splinterlaan 156 een lezing op vrijdag 12 juni, 14.00 – 15.30 uur, die u op de tentoonstelling voorbereidt. De lezing is ook online te volgen.


Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, Leiderdorp (ma t/m vr, 9.30-12.00 uur).

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Sigaretje?

Het gebeurde een paar weken geleden. Het is met dit fraaie weer nauwelijks voor te stellen, maar het stormde en de man zat op zijn rollator om de hoek van de straat, uit de wind. Nieuwsgierig vroeg ik wat hij daar deed. "Uitpuffen", zei hij en zuchtte en steunde. "Ik heb kranten weggebracht en flessen in de glasbak gegooid. Nu ben ik uitgeteld." Het was hem aan te zien.

Samen keken we naar de mannen die aan de overkant een appartementencomplex aan het bouwen waren. Uit het niets merkte hij op: "Buiten rook ik nooit, binnen wel. Zware shag." Hij volgde de bouwwerkzaamheden, sprak zijn verbazing uit over de hoge kranen die tot 'in de hemel' leken te reiken. "Ik rook al mijn hele leven. Toen ik met twaalf jaar mijn plechtige communie deed, kreeg ik een slof sigaretten, andere jongens ook. Sigaretten als cadeau was heel gewoon. Ik reed ook met mijn vader mee, die vrachtwagenchauffeur was. Ik moest onderweg shaggies voor hem rollen. 'Neem er zelf ook maar een', zei hij dan, en dat heb ik ook gedaan. Sindsdien rook ik, al 68 jaar."

Nooit last gehad van dat roken? Ja, kortademig was hij geworden, gisteren nog, hij kreeg geen lucht. "Ik heb de longarts gevraagd of het soms beter is om met roken te stoppen", ging hij verder. 'Nee hoor, je longen zitten toch al vol met teer', luidde het antwoord. Hij stond met moeite op en schuifelde naar huis. “Eerst de vlam in een zware van Van Nelle, daarna een puffie, voor meer lucht. Gegroet."

>Nieuw: ‘Saartje voor jou’

kindercoachpraktijk n Kindercoach Sandra Rijsdam van 'Saartje voor jou' heeft onlangs haar deuren geopend in Leiderdorp.

Niet iedere ouder heeft een kind wat gemakkelijk door het leven huppelt, het leven is ook niet altijd eenvoudig voor een kind. De coronatijd heeft bij sommige kinderen ook een flinke wissel getrokken. Je kunt dan denken aan boze buien, slapeloosheid, onzekerheid, faalangst en zo zijn er veel zaken waar een kind mee kan worstelen. Voor ouders soms heel moeilijk en zeker niet eenvoudig om hier doorheen te breken.

‘Saartje voor jou’ wil daar hulp bieden. Rijsdam probeert op een rustige manier kinderen inzicht te laten krijgen in hun gevoelens en emoties, zodat ze op eigen kracht verandering in kunnen zetten.

Sandra Rijsdam, afgestudeerd kindercoach, is moeder van vijf en heeft jarenlang met kinderen gewerkt. Zij behandelt kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar. Kijk voor meer informatie op de website www.kindercoachpraktijksaartjevoorjou.nl.

>Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl. Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook.

Alzheimer- telefoon

Het Alzheimer Café is dicht vanwege de coronacrisis maar mantelzorgers en familieleden van thuiswonende mensen met dementie kunnen 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur een luisterend oor vinden via de Alzheimer telefoon: 0800-5088. Op de websites dementie.nl en alzheimernederland.nl worden dagelijks tips gegeven hoe te handelen in deze coronatijd.

>Nabestaanden-café online

In deze vreemde en voor veel nabestaanden moeilijke tijd organiseert het Nabestaandencafé op zondag 7 juni van 14.30 tot 15.30 uur een online bijeenkomst onder leiding van vaste gastvrouw Esther Zwartepoorte. Het thema is: 'Hoe gaat het met je'. De bijeenkomst is interactief en deelnemers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen en het thema samen te bespreken.

We leven in een onzekere en voor velen eenzame tijd, bezoek is niet of maar beperkt mogelijk. Mensen in de rouw ervaren veel gevoelens en emoties. Naast het missen van je geliefde dierbare, mis je ook een arm om je heen. En hoe is het als je in deze tijd van iemand afscheid moet nemen. Kon je daarin nog nabij zijn? Wat betekent dat voor je rouw?

Om de beslotenheid van de online bijeenkomst te waarborgen is vooraf aanmelden vereist. Dit kan per mail via info@nabestaandencafeLeiden.nl o.v.v. naam, mailadres en telefoonnummer. Deelnemers ontvangen een mail met een link voor toegang tot de bijeenkomst.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl