Leiderdorps Weekblad

23 januari 2019

Leiderdorps Weekblad 23 januari 2019


Primeur: veegwagen met filter voor fijnstof

Wethouder Daan Binnendijk (rechts) krijgt de sleutels van de nieuwe veegwagen uit handen van Albertus Nieuwenhuis van veegmachineproducent RAVO. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

verduurzaming n Als eerste gemeente in het land heeft Leiderdorp een veegwagen met fijnstoffilter. Albertus Nieuwenhuis van veegmachineproducent RAVO overhandigde vrijdagochtend 18 januari de sleutels aan wethouder Daan Binnendijk van openbare ruimte.

Door: Corrie van der Laan

Bijzonder aan de nieuwe wagen is dat deze in staat is het met het straatvuil opgezogen fijnstof te laten neerslaan en samenklonteren, zodat dit niet weer naar buiten geblazen wordt. Daarnaast is RAVO HYGiON, zoals de veegwagen officieel heet, voorzien van een Euro 6 dieselmotor, de schoonste die voorhanden is.

Stuur rechts

Opvallend is dat het stuur rechts zit. Logisch, volgens Jeroen van Duivenbode, die samen met zijn collega Leo Smit straks met de machine de straten van Leiderdorp schoon gaat houden. "Je stuurt de wagen langs rechterkant van de weg, zo zie je beter wat je doet." De veegwagen heeft drie borstels, twee vaste links- en rechtvoor onder de wagen en één flexibele. Deze derde borstel veegt het vuil uit de goot, waarna de twee vaste borstels het richting de zuigmond van de wagen dirigeren.

SAIGA Particle System

Aan de RAVO HYGiON zit een stevig prijskaartje van 190.000 euro maar dan heb je ook wat. Bij de vorige generaties veegwagens werd het opgezogen fijnstof met de luchtstroom mee weer net zo hard naar buiten geblazen. Deze nieuwste versie heeft het zogeheten SAIGA Particle System dat positief geladen ionen in de uitgaande luchtstroom brengt.                

Lees verder op P5

Bob Reidsma kruipt voor de foto even in de huis van een middeleeuwse Leithonner. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

'Nieuw licht op Leithon' opent 3 maart

Waardig
afscheid voor Joachim Jägel

NATUUR n De boom is dood, lang leve de boom

Vervanging Driegatenbrug uitgesteld

Blik op leven
in 7e en 8e eeuw

Opnieuw WK goud voor Kampschreur

zitskiën n De Leiderdorpse zitskiër Jeroen Kampschreur heeft maandag 21 februari goud gepakt op de reuzenslalom tijdens het WK para-alpineskiën. Zie pagina 7

Werk aan Driegatenbrug opgeschoven tot najaar

D66-ers gingen op zoek naar het verhaal van de buurt zelf. | Foto: PR Foto: PR

wegwerkzaamheden n De Leiderdorpse Driegatenbrug wordt pas na 1 oktober dit jaar vervangen. De brug is weliswaar aardig versleten maar volgens adviesbureau OC2 is uitstel tot na het hoogseizoen geen probleem.

Door: Corrie van der Laan

De Driegatenbrug wordt pas na het hoogseizoen van 2019 vervangen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Het werk stond aanvankelijk gepland voor de periode mei, juni en juli, maar juist in die tijd komt er het meeste verkeer over de brug in de Zijldijk. De Zijldijk is namelijk de enige toegangsweg naar zuidwestelijke kant van de Kagerplassen, die in de zomer veel recreanten trekken. Naar aanleiding van vragen van de D66 fractie en een verzoek eigenaar J van Schie van een aan de Zijldijk gevestigd watersportbedrijf, heeft het college van burgemeester en wethouders het adviesbureau gevraagd of de daadwerkelijke vervanging opgeschoven kon worden tot het najaar. Het antwoord daarop was positief. Wel moeten de huidige verkeersmaatregelen, waarbij verkeer maar vanaf één kant tegelijk over de brug mag, worden gehandhaafd. Ook moet in de gaten gehouden worden of de conditie van de brug niet verder achteruit gaat. In de periode tot 1 oktober zal de technische staat van de brug continue gemonitord worden.

De Driegatenbrug is ruim tachtig jaar oud en bleek bij een inspectie afgelopen zomer flinke slijtage te hebben. De draagkracht is met zeker 25 procent afgenomen wat vervanging op redelijk korte termijn noodzakelijk maakt. De gemeenteraad stelde daarvoor in december een budget beschikbaar van ruim 1,3 miljoen euro.

Als eenmaal met de vervanging van de brug gestart wordt, duurt het vijf tot zes maanden totdat het verkeer er weer overheen kan. Tot die tijd moet verkeer dat via de Zijldijk richting Warmond wil, gebruik maken van de Nieuweweg. Deze smalle weg is nu alleen toegankelijk voor fietsers, voetgangers en vergunninghouders maar wordt de komende maanden voorzien van vijf bypasses zodat auto's kunnen uitwijken voor tegemoetkomend verkeer.

In principe moet de nieuwe Driegatenbrug in functie zijn voor de start van het vaarseizoen op 1 april 2020, maar een strenge winter kan daarbij voor vertraging zorgen.

D66 maakt fietsronde door Buitenhof voor gesprekken over verkeer

politiek n Leden van de Leiderdorpse fractie van D66 maakten zaterdagochtend 18 januari een fietsronde gemaakt door wijk de Buitenhof om in gesprek te gaan over verkeer. Zij spraken onder andere met buurtbewoners over het sluipverkeer op de Cor Gordijnsingel, de verkeerssituatie op de Van der Havelaan en de onduidelijke oversteekplaatsen bij scholen De Hobbit en 't Bolwerk.

Vorige week kondigde de fractie aan dat zij de komende zaterdagen de Leiderdorpse wijken ingaat om input op te halen voor het Integraal Verkeer en Vervoersplan (IVVP), dat over een aantal maanden in de gemeenteraad zal worden behandeld. De Buitenhof stond als eerste wijk op de agenda. "Voor de fractie is het erg fijn om naast alle documenten en verkeersplannen ook de wijk in te trekken en het verhaal van de buurt zelf te horen.", zegt D66-fractievoorzitter Jeroen Hendriks. "Buurtbewoners hebben vaak creatieve oplossingen voor hun lokale verkeersproblematiek en daarnaast hoor je op deze manier de echte knelpunten in de wijk, cruciaal voor onze eigen input voor het IVVP. Zo hebben we nu met eigen ogen kunnen zien dat ook op een rustige zaterdagochtend de Cor Gordijnsingel massaal gebruikt wordt als doorsteekroute naar winkelcentrum de Winkelhof en terug. Iets wat zorgt voor erg gevaarlijke situaties en overlast voor omwonenden door de inrichting van de weg."

Ook een oproep online om suggesties wat betreft verkeer in te sturen, leverde volgens de fractie tientallen reacties op.

Aankomende zaterdag is D66 vanaf 10:30 uur te vinden in het Oude Dorp, onder andere voor de verkeerssituatie van de Ericalaan en Willem-Alexanderlaan. Maar ook de andere wijken komen nog aan bod.

GroenLinks gaat troep langs Engelendaal te lijf

politiek n Troep op straat behoort tot de voornaamste ergernissen in ons dorp. Om daar wat tegen te doen houdt GroenLinks Leiderdorp zaterdag 26 januari een wijkactie rond de Cor Gordijnsingel. Bij Het Keerpunt 2 verzamelt de groene brigade om 11.15 uur.

De plek is niet toevallig gekozen. Bewoners wezen de gemeenteraadsfractie op de armetierige staat waarin het Gerard Kempermanplantsoen, het gebied tussen de flat en de Engelendaal, verkeert. De gemeente spendeert weliswaar tonnen meer dan afgesproken aan groenonderhoud, maar dat heeft lang niet altijd het gewenste effect.

Fractievoorzitter Bob Vastenhoud van GroenLinks deelt de zorg van de bewoners en vindt al tijden dat de gemeente het groenonderhoud anders moet aanpakken. Maar de partij wil niet blijven hangen in klachten uit het verleden. Daarom steken raadsleden en vrijwilligers de handen uit de mouwen, het liefst in eendrachtige samenwerking met buurtbewoners. Zeker in de buurt van de Engelendaal valt er voldoende zwerfafval te verzamelen.

De organiserende partij zorgt voor koffie, thee en limonade voor iedereen die komt meehelpen of gebruikmaakt van het spreekuur in de open lucht.

Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning van GroenLinks Leiderdorp (tim.brouwerdekoning@raadleiderdorp.nl of telefoon 06-38030152).

Jeff Gardeniers nieuwe voorzitter CDA Leiderdorp

Het Gerard Kempermanplantsoen ligt er wat triest bij. | Foto: PR Foto: PR

politiek n De leden van het CDA Leiderdorp hebben woensdagavond 16 januari tijdens een algemene ledenvergadering ingestemd met de benoeming van Jeff Gardeniers tot voorzitter hun afdeling. Hij neemt het stokje over van Arie Meerburg, die voorlopig aanblijft als vice-voorzitter in het bestuur.

Jeff Gardenier woont sinds 1983 in Leiderdorp en heeft zijn sporen verdiend in de Leiderdorpse politiek. Van 2002 tot 2006 en van 2010 tot 2014 was hij raadslid, van 2006 tot 2010 en van 2014 tot eind november 2018 wethouder voor het CDA.

Gardeniers trad op 26 november vorig jaar af nadat hij een vertrouwelijk mail van een projectontwikkelaar naar zijn fractie had doorgestuurd.

Voor secretaris Liesbeth Vogels van de CDA afdeling was het 16 januari de laatste vergadering in die functie. Zij wordt opgevolgd door Jan van Trigt. Ook algemeen bestuurslid Ajold Muntinghe nam afscheid. Penningmeester Pierre van Overloop en algemeen bestuurslid Aad Vons blijven aan in het bestuur.

Geen zonnepark op terrein Ikea

Het terrein tussen de Persant Snoepweg en de A4 waar de grote blauwe doos van Ikea had moeten komen. Foto: Corrie van der Laan

bouwterrein n Het is economisch niet rendabel een tijdelijk zonnepark aan te leggen op de braakliggende grond van Ikea in de Leiderdorpse Bospolder. Dat concludeert Ikea na eigen onderzoek.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Eind mei vorig jaar werd duidelijk dat Ikea geen groot woonwarenhuis gaat bouwen in Leiderdorp. Dat als gevolg van een wijziging in de investeringsstrategie van de internationale Ikea Group. Eind 2017 is Ikea wel officieel eigenaar geworden van de grond op de beoogde bouwlocatie tussen de Persant Snoepweg en de A4, die nu al een aantal jaren braak ligt.

In juli vorig jaar nam de gemeenteraad unaniem een motie van D66 aan waarin het college werd gevraagd samen met de Zweedse woonwinkelgigant te onderzoeken of het mogelijk is het bouwterrein tijdelijk te gebruiken voor duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld door het vol zonnepanelen te leggen.

Ikea heeft gekeken naar de mogelijkheden van een verplaatsbaar zonnepark, zo schrijft het Leiderdorpse college nu aan de gemeenteraad. Het blijkt dat de zonnepanelen meer dan tien jaar moeten blijven liggen om de investering terug te verdienen. Waarbij dan ook nog wordt gerekend op een subsidie, die nog niet zeker is.

Tien jaar terugverdientijd is veel te lang

Die tien jaar vindt Ikea te lang; het is de bedoeling dat er ruim eerder een andere ontwikkelingsmogelijkheid voor het terrein gevonden wordt. Een kortere exploitatietijd zou niet alleen economische onrendabel zijn maar wellicht ook niet duurzaam; het is de vraag of het handig is de zonnepanelen na enkele jaren elders opnieuw te gebruiken omdat er tegen die tijd waarschijnlijk betere versies op de markt zijn.

Het college wil binnenkort met Ikea overleggen over andere duurzame manieren om het terrein tijdelijk te gebruiken. De gemeenteraad noemde vorig jaar ook de mogelijkheid om hier biomassa te telen.

Ikea heeft ook laten weten dat er nog geen beslissing is genomen over wat het concern uiteindelijk wil doen met het bouwterrein. Daarover wordt tweemaal per jaar overlegd in de hoge regionen van het bedrijf en dat gebeurt weer eind maart.

Veegwagen met fijnstoffilter

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Daardoor worden de piepkleine zwevende stofdeeltjes ook positief geladen en aangetrokken door een negatief geladen collectorplaat waarop ze samenklonteren tot grotere deeltjes en kunnen neerslaan. Het systeem is ook nog eens zo ontworpen dat bij de reiniging geen lichamelijk contact is met het fijnstof.

De aanschaf past in het beleid van de gemeente Leiderdorp om het wagenpark te verduurzamen. "Als je spullen gaat vervangen, moet je nadrukkelijk naar duurzaamheid kijken", zo verklaarde wethouder Binnendijk. "En fijnstof is een groot probleem, in heel Nederland. Wij zijn de eerste gemeente die nu een veegwagen met fijnstoffilter hebben, maar er zullen er zeker meer volgen."

Knutselen op het Hemaplein

gading n Activiteitencentrum Gading organiseert woensdagmiddag 30 januari van 14.00 tot 15.45 uur weer een knutselactiviteit op het Hemaplein in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof.

Thema is dit keer 'winter'. Kinderen kunnen een plaatje van een sneeuwpop of pinguïn versieren. De afbeelding is alvast ingebrand op een plankje voor een mooi effect. Met stiften, papier en wattenbollen kan er een mooi kunstwerkje van gemaakt worden.

Deelname is gratis en vooraf opgeven is niet nodig. Ieder kind mag één plankje versieren.

Net niet

De Leiderdorpse ijsbaan in het Weteringpark op maandagmiddag 21 janauri. Foto: Johan Kranenburg

ijsbaan n Even zag het ernaar uit dat de Leiderdorpse ijsbaan begin deze week open zou gaan. Maar door teveel zon, te weinig vorst en daarna de sneeuw is het net niet gelukt.

Maandochtend waren de verwachtingen hoog gespannen. De ijsbaan in het Weteringpark was prachtig dichtgevroren en de ijslaag mat drie centimeter. De ijsmeesters van de Vereniging IJssport Leiderdorp (VIJL) lieten het water onder het ijs weglopen, waarmee die paar centimeter in principe genoeg zou zijn. Op Facebook sprak de VIJL de hoop uit dat aan het eind van de dag geschaatst zou kunnen worden. Helaas gooide de zon roet in het eten en zorgde voor plassen op de baan. Dinsdagochtend bleek dat de aangroei in de nacht onvoldoende was geweest. "Het ijs op sommige plekken nu nog maar een centimeter dik", moest VIJL voorzitter John de Lange melden. Een uurtje later ging het nog sneeuwen ook. Toch blijft De Lange optimistisch: "Het is nog geen lente, we houden hoop."

Klaverjassen

kaarten n Marchingband Tamarco organiseert vrijdag 25 januari een koppelklaverjasavond in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 20.00 uur, inleggeld 6 euro per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Maatjes blijven helpen, ook in Leiderdorp

hulpverlening n Tijden veranderen, ook in Leiderdorp. Maar de vrijwilligers van stichting Voor Elkaar Leiden e.o. blijven ook actief in Leiderdorp nu het sociaal-maatschappelijk werk er anders is georganiseerd. Leiderdorpers met schulden, zonder baan of zonder sociaal netwerk kunnen terecht bij de afdelingen SchuldHulpMaatje, JobHulpMaatje en Hulp in de Praktijk (HiP). Op deze terreinen beschikt de professioneel geleide vrijwilligersorganisatie over goedgetrainde Maatjes. Ze kunnen de verhalen inmiddels dromen.

Schulden? Laat je

meteen helpen!

Een alleenstaande vrouw met twee kinderen vroeg hulp omdat ze schulden had. Er liepen al een paar betaalregelingen, maar de terugvordering van de Belastingdienst van teveel ontvangen toeslagen veroorzaakte problemen. Zij meldde zich bij SchuldHulpMaatje en een Maatje hielp haar om alles op een rij te krijgen. Toen bleek dat er onvoldoende geld was om de schulden binnen billijke termijn af te betalen, heeft ze zich - begeleid door het Maatje - gemeld bij de Stadsbank om schuldsanering aan te vragen. Samen maakten zij alle papieren en overzichten in orde voor de aanvraag en na enige tijd was het geregeld.

Maatjes komen ook ingewikkelde situaties tegen, maar schromen niet om ook dan te helpen bij alles wat nodig is om overzicht en rust te krijgen.

Laatste zetje naar baan is begin van ommekeer

Een 45-jarige vrouw zonder werk probeert haar leven via JobHulpMaatje weer op de rails te krijgen. Na een echtscheiding raakte zij haar huis, werk en kinderen kwijt en kreeg ze schulden en gezondheidsklachten. Begeleid en aangemoedigd door een JobHulpMaatje dat met haar meedacht solliciteerde ze met succes naar een baan bij een winkel. Prompt kwam zij in een opwaartse spiraal, met meer geld, verhalen, zelfvertrouwen en vond enkele maanden later een prachtbaan die paste bij haar opleiding. Zonder financiële zorgen kon de vrouw weer leuke dingen doen met de kinderen en bloeide zij verder op.

,,Een crisis kan iedereen overkomen'', zegt de vrijwilliger van JobHulpMaatje. ,,Je probeert het vol te houden, ook naar de buitenwereld toe, maar je komt in een neerwaartse spiraal terecht Dan heb je iemand nodig die er voor je is en met je oploopt'.

Iemand die kan helpen

Ook wanneer iemand geen sociaal netwerk heeft, staan de vrijwilligers van HiP klaar voor praktische hulp of een praatje. Hulp in Praktijk is op allerlei gebied een aanvulling op het bestaande zorgaanbod: een klusje in huis of tuin, bezoekje of eruit bij eenzaamheid, hulp bij formulieren, computer, boodschappen, voedselpakket, doktersbezoek of om ergens overzicht in te krijgen.

Stichting Voor Elkaar Leiden e.o. is bereikbaar via (071) 20 321 20 of www.VoorElkaarLeiden.nl.

Ultiem reddingsplan langere ijsbaan mislukt

politiek n Ook de allerlaatste reddingspoging voor het plan een ijsbaan van 333 meter in Leiden te bouwen, is gestrand. De omliggende gemeenten zouden zich dan garant moeten stellen voor leningen van alles bij elkaar zo'n 3,5 miljoen euro. Leiderdorp, Noordwijk, Kaag en Braassem en Zoeterwoude zien dat niet zitten, meldde de Leiderdorpse sportwethouder Willem Joosten maandagavond.

Maandagmiddag hebben wethouders van de vier gemeenten in een conference call overlegd met de Leidse wethouder Paul Dirkse. Deze lichtte het voorstel van de Stichting IJshal om geld bij elkaar te krijgen voor een langere ijsbaan nog eens toe.

De gedroomde ijsbaan van 333 meter kost 3,5 miljoen meer dan de nu geplande ijsbaan van 250 meter. De Stichting IJsbaan wil dat bedrag lenen van de gemeente Leiden. Het geld voor de terugbetaling, die wordt gespreid over dertig jaar, zou moeten komen uit extra verhuurinkomsten van ijsclubs uit de omgeving, die dan hun eigen clubhuizen aan derden verhuren.

Leiden staat daar niet onwelwillend tegenover, maar wil wel dat de regiogemeenten borg staan, wat betekent dat ze beloven bij te springen als het afbetalen niet lukt.

Het was al bekend dat Alphen niet mee wil doen en Katwijk heeft niet gereageerd, zo vertelde Joosten maandag aan de Leiderdorpse politiek. "Voor ons zou dat betekenen dat we, naast het geld dat we toegezegd hebben voor de financiering van de 333 meter baan, ook nog voor een groot bedrag garant moeten staan en dat voor een periode van dertig jaar. Daar is onvoldoende draagvlak en politieke wil voor."

Politiek verdeeld over drie-hondenregel in APV

politiek n Hoeveel honden mag iemand tegelijkertijd uitlaten in een gebied als De Bloemerd? De Leiderdorpse politiek is er nog niet uit, zo bleek maandagavond tijdens de behandeling van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin lokale wetgeving is vastgelegd.

In de APV 2019 is opgenomen dat het college van burgemeester en wethouders plekken kan aanwijzen waar het verboden is om per persoon meer dan drie honden uit te laten. De nieuwe regel is bedoeld om overlast door hondenuitlaatdiensten te voorkomen. Met name in sport- en recreatiepark De Bloemerd zouden die regelmatig komen met busjes vol honden. De bedrijven zijn ook nog eens allemaal afkomstig van buiten Leiderdorp, zei burgemeester Driessen maandag.

Inspreekster Tineke van Rooy van hondenuitlaatservice De Kwispeldienst kan het op zich wel begrijpelijk dat de gemeente de regels wil aanscherpen. Maar een limiet van drie honden per persoon vind ze te ver gaan en ook niet effectief. "Dan vraag je gewoon twee buurvrouwen om mee te gaan en loop je met z'n drieën met negen honden." Het is beter onder voorwaarden ontheffingen te verlenen, vond ze. Leg bijvoorbeeld vast dat per professionele hondenuitlater maximaal zes tot zeven honden meelopen, dat de honden geselecteerd worden op gedrag en dat de uitlaters goed herkenbaar zijn, waren een paar van haar suggesties.

De politiek is verdeeld over de kwestie. VVD, CDA, GRoenLinks en LPL twijfelen aan het nut van de drie-hondenlimiet. ChristenUnie-SGP en D66 zien de noodzaak wèl. "Je wordt niet blij als je in een uitlaatgroep van vijftien honden terecht komt", zei D66-er Ed Grootaarts. Die overigens de marge wel wil oprekken naar vier honden.

Burgemeester Driessen gaf aan dat ze best bereid is afspraken te maken met bedrijven als de Kwispeldienst zodat die niet van de ene dag op de andere verbannen worden uit de Bloemerd. "Maar ik heb wel een handvat nodig om uitwassen tegen te gaan", zo gaf ze mee aan de raad, die volgende week maandag de nieuwe APV moet vaststellen.

Frans-Nederlands koppel al twintig jaar aan het roer bij Snackbar De Splinter

Een hulpvrager met Maatje. | Foto: PR Foto: PR

jubileum n In januari 1999 verliet Hervé Granger, samen met zijn vrouw Claudy en hun twee dochters, zijn familie in Frankrijk om in Leiderdorp Snackbar De Splinter over te nemen. Inmiddels kunnen zijn zich al twintig jaar kunnen de trotse eigenaren noemen van de beroemde Leiderdorpse cafetaria, waar zij op professionele en uitermate vriendelijke wijze hun klanten voorzien van een heerlijk patatje en bijpassende snack.

Het geheim van het succes? De combinatie van Nederlandse professionaliteit en de Franse bourgondische levensstijl. De mengelmoes van deze twee culturen zorgt voor een prefect gebalanceerde samenwerking tussen het echtpaar.

Herve, Claudy, Anaëlle en Jacqueline voor snackbar De Splinter. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Ondersteund door de jongste dochter Anaëlle en hun trouwe medewerkster Jacqueline cateren zij aan diverse bedrijven en particulieren. Al twintig jaar lang leveren ze producten van hoge kwaliteit voor een zacht prijsje. Mede door hun vaste clientèle kunnen zij twintig jaar na dato nog steeds spreken van een groot succes en ze hopen dat nog heel veel jaren voort te zetten.

Snackbar De Splinter is gevestigd aan de Splinterlaan 11 in Leiderdorp.

Jeroen Kampschreur pakt weer wereldtitel

zitskiën n De Leiderdorpse zitskiër Jeroen Kampschreur heeft maandag op de eerste dag van het WK para-alpineskiën zijn titel op de reuzenslalom met succes verdedigd. In het Sloveense Kransjka Gora was hij in beide runs de snelste. Het zilver ging naar zijn teamgenoot Niels de Langen.

Op het WK van 2017 was Kampschreur in het Italiaanse Tarvisio behalve op de reuzenslalom ook de beste op de slalom en de combinatie. Die twee onderdelen staan ook nu weer op zijn programma. Vandaag, woensdag 23 januari, gaat hij proberen zijn wereldtitel op de slalom te prolongeren.

Bij de Paralympische Spelen in 2018 in Pyeongchang pakte hij goud op de combinatie.

Zuid-Hollandse 55-plussers willen verhuizen, maar kunnen niet

Veel ouderen hebben een verhuiswens. | Foto: Elien Dumon on Unsplash Foto: Elien Dumon, Unsplash

woningmarkt n Zo'n 35.000 Zuid-Hollandse 55-plussers willen het liefst doorstromen naar een appartement, maar het beperkte aanbod maakt dat ze in hun eengezinswoning blijven zitten. Ontwikkelaars en gemeenten zetten vooral in op de nieuwbouw van eengezinswoningen. Dat is een type woning waar er al veel van zijn in Zuid-Holland maar "bezet" worden gehouden door de oudere woonconsument.

Een en ander blijkt uit De Grote Omgevingstest Zuid-Holland, een representatieve enquête onder 50.000 inwoners van Zuid-Holland naar woonwensen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van onderzoeksbureau Springco, de provincie Zuid-Holland, 3 regio's, 41 Zuid-Hollandse gemeenten, 42 corporaties en 10 vastgoedpartijen. Een van de resultaten is dat 70 procent van de inwoners van Zuid-Holland niet wil dat er nog in de weilanden wordt gebouwd.


Empty-nesters

Veel ouderen willen graag in hun eengezinswoning blijven wonen als de kinderen het huis uit zijn. Maar een groep van ongeveer 35 procent van deze zogeheten empty-nesters - leeftijd 55-75 jaar, zonder kinderen - heeft op korte termijn wél een verhuiswens.

Op dit moment worden zo'n 100.000 rijtjeshuizen in woonwijken bewoond door deze groep. Uit het onderzoek blijkt dat 7.000 van deze empty-nesters graag een appartement in een stadswijk zou willen, 18.000 een appartement in hun huidige woonwijk en 10.000 een appartement of huis in het dorp of op het platteland.


Belangrijk signaal

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Wonen) noemt de uitkomsten een belangrijk signaal: "Zeker als we kijken naar de demografische ontwikkeling. Deze groep wordt steeds groter. Door nu meer in te zetten op woningbouw voor empty-nesters, ontstaat er een voorraad die beter is afgestemd op de toekomstige vraag. En die vraag is: minder woonwijken met eengezinswoningen. Een bijkomend voordeel is dat we voor appartementen ook minder ruimte nodig hebben."

Woonkwaliteit

Een andere bevinding uit het onderzoek is dat de populariteit van de standaard woonwijken afneemt. Een groot deel van de hedendaagse woonconsumenten had liever gewoond in een echte stadswijk of juist in een dorpse of landschappelijke omgeving, dan in de suburbane woonwijk waarin zij nu wonen. Dit geldt ook voor veel empty-nesters, huishoudens in een grote woning van wie de kinderen inmiddels het huis verlaten hebben.

Aortascan kan nu ook in Leiderdorp

Gezondheid n De Leiderdorpse echopraktijk De Linde en de Aortastichting hebben de handen ineen geslagen. Sinds kort kan iedereen terecht bij De Linde voor een buikecho, de AAA-quickscan, waarmee veel leed kan worden voorkomen.

In Nederland lopen (zonder dat te weten) ruim 50.000 mensen rond met een verwijding van de lichaamsslagader in de buik, en dat is feitelijk een tijdbom. De medische term voor deze aandoening is 'Aneurysma-Aorta-Abdominalis', kortweg AAA genoemd. Jaarlijks sterven in Nederland minimaal 1.000 senioren (ongeveer 750 mannen en 250 vrouwen) aan deze aandoening.

In meerdere EU-landen wordt preventief bevolkingsonderzoek gedaan, maar hier is dat (nog) niet het geval. De Aortastichting is in 2017 opgericht om het voor iedereen in Nederland mogelijk te maken om middels een eenvoudige echometing van de buikslagader vast te stellen of er mogelijk sprake is van zo'n aneurysma in de buik. Tijdige behandeling kan dan plaatsvinden, waardoor onnodig sterven wordt voorkomen. Hiervoor startte de Aortastichting een samenwerkingsverband met verschillende echocentra in het land die reeds vele jaren ervaring hebben met echografie van de buik (o.a. bij zwangere vrouwen). De aldaar reeds beschikbare know-how en faciliteiten zijn ook uitermate geschikt voor de beoordeling van de lichaamsslagader (aorta) in de buik en garandeert, dat zo'n preventieve AAA-quickscan verantwoord kan worden uitgevoerd.

Met ingang van januari 2019 heeft de Aortastichting het aantal AAA-QuickScan-centra uitgebreid tot ruim veertig, waarvan Echopraktijk De Linde in Leiderdorp er één is.

Een afspraak maken voor een aortascan bij Echopraktijk De Linde via de website www.echopraktijkdelinde.nl, per mail info@echopraktijkdelinde.nl of telefonisch via (071) 8795227. De kosten zijn 40 euro en worden (nog) niet vergoed. Een deel van het geld gaat naar de aorta stichting.

Tips voor samengestelde gezinnen

themabijeenkomst n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert op 7 februari 2019 een themabijeenkomst over samengestelde gezinnen.

Er komen steeds meer samengestelde gezinnen. Margarita Bernal, stiefcoach/relatietherapeut bij Stiefgoed Leiden, laat tijdens de themabijeenkomst zien hoe je je goed kan voorbereiden op het vormen van een samengesteld gezin. Ze legt uit wat de fases van een samengesteld gezin zijn, wat je rol is binnen het gezin, hoe je het beste om kan gaan met je stiefkinderen en met je ex-partners, en hoe je elkaar als partners kunnen steunen.

Deze bijeenkomst is voor stellen die binnenkort gaan samenwonen of inmiddels samenwonen, maar verbetering willen in de wijze waarop het gezin functioneert. Wie zonder partner wilt komen, is ook welkom. Het heeft alleen een groter effect als je samen komt.

Deze gratis themabijeenkomst vindt plaats op donderdag 7 februari 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in Het Gebouw te Leiden. Voor aanmelden of meer informatie ga naar www.cjgcursus.nl

Basiscursus EHBO

hulpverlening n EHBO-vereniging Leiderdorp organiseert een basiscursus Eerste Hulp Bij Ongelukken. De cursus bestaat uit vijftien lessen en wordt gegeven in de Brandweerkazerne aan de Simon Smitweg 11 in Leiderdorp. De eerste les is op is op donderdagavond 24 januari.

Cursisten leren de basisvormen die een EHBO-er na examinering dient te beheersen, volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. De lessen worden gegeven door een ervaren instructeur in een prettige en ongedwongen sfeer. De cursus wordt afgesloten met een landelijk erkend examen.

Kennis van EHBO is voor iedereen belangrijk. Immers, je moet er toch niet aan denken dat je eigen kind, partner, ouders, familieleden of die goede vriend(in) iets overkomt, en jijzelf of de omstanders weten niet wat te doen om snel de juiste hulp te bieden.

De basiscursus EHBO kost 235 euro inclusief lesboek, materialen en examen. Vele ziektenkostenverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) deze cursus. Kijk voor meer informatie op de website: www.ehboleiderdorp.nl of bel met Divera Kapteijn (voorzitter) via (071) 5891171 of 06-27173041. Aanmelden voor de cursus kan ook schriftelijk bij Renee Vink (ledenadministratie), Splinterlaan 187, 2352 SH in Leiderdorp.

Open training voor kleuters bij Velocitas

Korfbal n Kinderen van 3 tot 6 jaar kunnen zaterdagochtend 2 februari van 10.00 tot 11.00 uur meedoen met een open training van korfbalvereniging Velocitas. Zo kunnen ze vrijblijvend op een leuke en ongedwongen manier kennismaken met de korfbalsport.

De jongste jeugd wordt bij Velocitas de Kangoeroes genoemd. Zij trainen altijd op zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in sportcentrum de Does aan het Amaliaplein in Leiderdorp en tijdens de veldperiode op het Velocitasterrein in sportpark De Bloemerd.

Zaterdag 2 februari wordt het een gezellige ochtend waarop bewegen en samen spelen centraal staan. Ook zal er tussendoor tijd zijn voor een glaasje limonade en een gezonde snack.

Kinderen kunnen worden opgegeven via e-mail meedoen@sv-velocitas.nl onder vermelding van Kangoeroetraining.

Oriënteren op vrijwilligerswerk

Workshop n Wie zich vrijwillig in wil zetten of eens van plek of project wil wisselen, maar niet goed weet wat hij of zij wil, is welkom op 5 februari bij de oriëntatieworkshop van 'Verder Leiden' voor inwoners van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. In deze workshop krijgen deelnemers informatie over vrijwilligerswerk en gaan ze in kaart brengen welke kwaliteiten ze hebben en wat wensen en mogelijkheden zijn. Hierdoor kunnen ze gericht oriënteren en zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Meer informatie is te vinden op www.i-doe.nl/agenda.

Bingo-avond

zijlkwartier n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert vrijdagavond 25 januari een bingo in het clubhuis aan de Van der Marckstraat 19 te Leiderdorp. Deelname kost € 15,00 voor tien rondes. Bij negen rondes zijn drie prijzen per ronde te winnen. De laatste ronde is een superronde met waardebonnen.

Op deze avond zijn ook loten te koop voor mooie prijzen. Aan het eind van de avond is de trekking. De organisatie trekt ook uit opgehaalde bingokaarten nog wat leuke prijsjes, om degenen die met bingo niets gewonnen hebben toch naar huis te laten gaan met een troostprijsje.

De bingo-avond begint om 20.00 en duurt tot ca. 23.00 uur, waarna er nog tijd is om na te praten. Iedereen is welkom, het is niet nodig lid te zijn van de buurtvereniging.

Yoga voor mensen met kanker

Ontspannen n Bij Flow Yoga Leiderdorp wordt vanaf donderdag 7 februari yoga gegeven voor iedereen die geconfronteerd is met kanker.

Door op een ontspannen manier te bewegen, met lotgenoten, leer je weer vertrouwd te raken met je lichaam. Door de rustige oefeningen wordt je lichaam langzaamaan weer soepeler en krachtiger. Yoga helpt om het vertrouwen in jezelf en je lichaam terug te krijgen. Ook geeft het meer rust in je hoofd. De yogahoudingen worden aangepast aan ieders mogelijkheden. Na de les drinken wordt gezamenlijk thee of koffie gedronken en is er gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen.

De lessen worden gegeven door Bianca Hofman, hatha yoga en yin yoga docent. Zij heeft als coördinator gewerkt in een inloophuis voor mensen met kanker. Vanuit deze ervaring is zij de opleiding yoga en kanker gaan volgen om vervolgens bij diverse inloophuizen yogalessen te geven. De eerste les is op donderdag 7 februari van 13.00 tot 14.00 uur. Het is mogelijk gratis een proefles te volgen Voor meer informatie: www.flowyogaleiderdorp.nl Locatie: Flow Yoga Leiderdorp, Splinterlaan 154c in Leiderdorp.

Speelgoedbeurs in Merenwijk

verkoop n De vrijwilligsters van het voormalige tweedehandsspeelgoedwinkeltje in De Sterrentuin in Leiderdorp organiseren een speelgoedbeurs in de Leidse Merenwijk. Deze vindt plaats op zaterdag 2 maart van 13.00 tot 17.00 uur aan het Valkenpad 5. Iedereen kan hiervoor speelgoed, dat in uitstekende staat moet zijn, aanleveren. Van de opbrengst is 70 procent voor de eigenaar. Wie speelgoed wil aanleveren, moet vooraf mailen naar dekoning123@casema.nl. De organisatoren sturen dan de richtlijnen van de beurs, een nummer en een lijst om speelgoed te prijzen.

Het speelgoed moet op vrijdag 1 maart tussen 19.00 en 21.00 uur of zaterdag 2 maart tussen 10.00 en 12.00 uur gebracht worden naar het Valkenpad. De verkoop is zaterdag 2 maart van 13.00 tot 17.00 uur. Het ophalen van niet-verkocht speelgoed en het uitbetalen staat gepland voor 2 maart tussen 18.00 en 19.00 uur.

Inkijkje in het leven van allereerste Leiderdorpers

Foto: Bob Reidsma

n 'Nieuw Licht op Leithon' opent 3 maart voor publiek

tentoonstelling n Het wordt wellicht de meest bijzondere tentoonstelling die het Leiderdorps Museum ooit gehad heeft. 'Nieuw Licht op Leithon' geeft een inkijkje in het leven van wat je de allereerste Leiderdorpers kan noemen: de bewoners van het vroegmiddeleeuwse dorpje Leithon dat van ca. 600 tot 840 na Christus gevestigd was aan een lang geleden dichtgeslibde zijarm van de Oude Rijn, in het gebied waar nu de Hoogmadeweg ligt.

Twee van de opgegraven voorwerpen, boven een knijpschaar om schapen te scheren, onder een naaldenkoker van brons. | Foto's: PR Foto: Bob Reidsma
Bob Reidsma kruipt voor de foto even in de huid van een vroegmiddeleeuwse Leithonner. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

In het museum worden vanaf het eerste weekend van maart een vele tientallen voorwerpen tentoongesteld die zijn gevonden in de grond van het voormalige Samsomveld, naast tennispark De Munnik. In 2013 zijn hier, voordat de bouw van de nieuwe wijk Leithonpark startte, uitgebreide opgravingen gedaan door archeologen van de Universiteit van Amsterdam. "Ze zijn zes maanden bezig geweest en het onderzoek heeft een miljoen euro gekost. Maar dan heb je ook wat", zegt directeur Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum. Er werden zo'n 200.000 vondsten uit de grond gehaald. Heel veel dierenbotten maar ook munten, werktuigen en onderdelen van weefgetouwen. Het pronkstuk is de schatbuidel van een smid, met staafjes metaal, munten en sierspelden oftewel fibula's.

Die grote oogst is te danken aan het riviertje de Leithe, dat zich door het dorpje slingerde, vertelt Reidsma. "Mensen gooiden van alles in het water en veel daarvan is heel mooi bewaard gebleven in de klei." Naast voorwerpen zijn ook allerlei sporen van voedselplanten gevonden. "Fascinerend hoeveel ze uit die moddertroep hebben weten te distilleren. Het geeft een prachtig beeld van wat mensen toen aten en dronken. Op grond van de pollenonderzoek is onder meer achterhaald dat hier bier gebrouwen werd uit hop en granen. De onderzoekers hebben dat bier zelfs nagemaakt. De eerste poging was niet te drinken maar de tweede pakte zo goed uit dat ze daar honderd flessen van hebben geproduceerd."

Alles bij elkaar is er een heel mooi beeld ontstaan van hoe de mensen in die vroegmiddeleeuwse tijd leefden. De bevindingen van de archeologen zijn uitgebreid beschreven in een 880 pagina's dik rapport dat eind 2017 werd gepresenteerd. Met dat rapport als basis is speciaal voor het Leiderdorps Museum een publieksvriendelijk boekwerkje geschreven met de titel 'Nieuw licht op Leithon. Leiderdorp in de Vroege Middeleeuwen'. "Tachtig pagina's, lichtvoetig en laagdrempelig geschreven en rijk geïllustreerd", prijst Reidsma aan. Je leest erin in wat voor huizen de Leithonners leefden, hoe hun omgeving eruit zag, hoe ze in hun levensonderhoud voorzagen, wat voor kleding ze droegen en wat de pot schafte. Ook is er aandacht voor wat er bekend is over hun rituelen rond geloof en bijgeloof. Het boekje wordt gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling en zal vanzelfsprekend te koop zijn in het museum.

Nieuwe vitrines

De komende maand is het Leiderdorps Museum gesloten. Dan wordt met man en macht gewerkt aan het opbouwen van de tentoonstelling die de hele ruimte in beslag zal nemen. Om wat tipjes van de sluier op te lichten: Er zijn speciaal vier nieuwe stofdichte vitrines aangeschaft om de meeste bijzondere artefacten veilig uit te stallen. Op de grond worden foto's geprojecteerd die bezoekers het idee geven dat ze door de opgraving lopen. En er is een verkleedkist zodat kinderen én volwassenen kunnen zich uitdossen als Leithonners waarna natuurlijk een foto genomen moet worden bij het nagemaakte vroegmiddeleeuwse huisje.

Het museum heeft diep in de buidel moeten tasten om de tentoonstelling en publicatie van het boekje mogelijk te maken. Het totale prijskaartje van 28.000 euro kan opgebracht worden dankzij financiële steun van onder meer het Rabobank Wensenfonds, Fonds 1818 en de gemeente Leiderdorp die 7.500 heeft toegezegd. Reidsma is ervan overtuigd dat het de investering waard is. "We hebben het hier over wat echt de allereerste nederzetting in Leiderdorp was. Het doordringt je ervan dat je hier op historische grond woont."

De tentoonstelling Nieuw Licht op Leithon is te zien van zondag 3 maart tot en met zondag 16 november in het Leiderdorps Museum aan de Van Diepeningenlaan 110 (De Sterrentuin). De openingstijden zijn op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Tweemaal keramiek maar wel heel anders

Een scène uit de uitvoering van de opera Nabucco van Verdi in de Stadsgehoorzaal in 2017.| Foto: Spotlight Fotografie) Spotlight Fotografie

expositie n Bijzonder werk van twee keramisten, Marianne van der Salm en Nicole Stevens is tot begin april te bewonderen in de vitrine van Kunstkring Leiderdorp in de Sterrentuinaan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

Hoewel beide kunstenaars met dezelfde technieken en materialen

Foto: PR

Een beeld van Nicole Stevens. | Foto: PR

werken, zie je meteen verschil in de objecten: bij Nicole zie je fantasiebeelden terwijl Marianne veel schalen en vazen maakt. Bij beiden zie je dat er heel veel tijd en aandacht is besteed aan alle objecten en dat ontdek je helemaal als je hun toelichting op het proces hoort.

Om te beginnen is er de keuze tussen verschillende soorten klei, van heel licht tot zwaar, iedere soort in verschillende tinten, van lichtgrijs tot aarderood. Van de klei wordt het object opgebouwd door middel van plakken of ringen, of ingelegd in een bestaande mal. Hierbij moet de klei zorgvuldig ontdaan worden van luchtbelletjes, omdat één luchtbelletje ervoor kan zorgen dat het object in de oven uit elkaar spat.

De kleurkeuze is belangrijk voor het glazuren, omdat dezelfde kleur glazuur op de verschillende kleuren klei anders uit de oven komt.

Het bakproces van de objecten kent verschillende, heel complexe technieken, van de traditionele kleioven tot de zaagsel- of pitoven en de RaKu-oven. Deze laatste heeft zijn oorsprong in de Japanse theetraditie, waar de theekommen op een speciale manier werden gebakken.

Het resultaat is een expositie van prachtig keramiek.

Muzikaal Tuynieren met 'Leuk dat je er band'

Muziek n Zondag 27 januari is het weer Muzikaal Tuynieren in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn. De muziek wordt dan verzorgd door 'Leuk dan je er band'. Met twee mooie zangstemmen en een goede muzikale begeleiding van keyboard, solo- en basgitaar en drums speelt deze band nummers uit vervlogen tijden.

Het optreden is van 16.00 tot 18.00 uur. Zoals gebruikelijk kan na afloop genoten worden van een eenvoudige maar smakelijke maaltijd voor slechts € 12,50 per persoon. De dagschotel bestaat dit keer uit kipsaté, Franse frietjes, komkommersalade, atjar en kroepoek. Reserveren voor het eten via tel. (071) 5411464 is gewenst.

De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Meer info op www.dehollandschetuyn.nl of op Facebook.

Opera Festa zoekt tenoren, bassen en alten

oproep n Het Leidse operagezelschap Opera Festa zoekt tenoren, bassen en enkele alten voor de Franse opera 'La vestale' van Gabriele Spontini. Opera Festa presenteert dit meesterwerk in een nieuwe, kamermuzikale bewerking. De Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vormt het bijzondere en toepasselijke decor voor drie uitvoeringen op 28, 29 en 30 juni 2019.

Sinds 2011 verzorgt Opera Festa semiprofessionele uitvoeringen van aansprekende opera's, zoals Nabucco van Verdi in de Stadsgehoorzaal in 2017 en Cavalleria Rusticana in de Pieterskerk in 2015.

Aan deze vijfde operaproductie van Opera Festa werken verder professionele solisten en orkestmusici mee. De artistieke leiding is in handen van dirigent Wim Dijkstra en regisseur Saskia Bonarius.

Enthousiaste zangers met liefde voor muziektheater kunnen zich nu aanmelden voor het Festa Operakoor. De koorrepetities zijn op zondagavonden vanaf 3 februari in de aula van de Vrije School Mareland in Leiden. Vanaf 21 juni wordt intensief gerepeteerd onder leiding van regisseur en dirigent. Kosten bedragen € 225 voor het hele project. Aanmelden kan via operafesta@hotmail.nl.

cultuur & uitgaan

Vogels tellen in eigen tuin op 25, 26 en 27 januari

Roodborstjes zie je in deze tijd veel in de tuin. | Foto: Alain Gighnone/ AGAMI. Foto: Alain Gighnone/ AGAMI.

burgeronderzoek n Zet de voedertafel klaar en hang de vetbol op. Want op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen aan het grootste burgeronderzoek van Nederland. Benieuwd hoe? Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling heb je een half uurtje de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Kopje koffie erbij en kijken maar.

Door de resultaten door te geven help je bovendien Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in je tuin.

Liefde gaat door de maag

De liefde van vogels gaat door de maag, dus wie goed voert krijgt veel bezoek van vogels. Wie zich nu al inschrijft via www.tuinvogeltelling.nl ontvangt daarom de gratis special Vogels Voeren. Hierin lees je alle tips en tricks om de vogels naar jouw tuin te lokken!

Vogels herkennen

Meedoen met de Tuinvogeltelling is leuk, je leert de vogels in je tuin wat beter kennen en eigenlijk is het tellen heel eenvoudig. Vogelbescherming doet er alles aan om je te helpen de vogels te herkennen. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, compleet met herkenningstips en geluid. Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van vogels helemaal appeltje-eitje. Vul de kleur en de grootte in en Vogelbescherming vertelt je welke vogel je ziet.

De resultaten

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 16e keer georganiseerd. Voorgaande edities hebben inmiddels een schat aan waardevolle informatie opgeleverd. Zo is de achteruitgang van de huismus terug te zien in de resultaten, net als de opkomst van de halsbandparkiet. Nog een interessant feitje: in de telling is duidelijk te zien dat de vogels te vinden zijn in de tuinen waar goed gevoerd wordt.

Hoe werkt het ook alweer?

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op 25, 26 en 27 januari 2018. Meedoen is simpel: 30 minuten lang noteer je de vogels in de tuin en de resultaten meldt je op www.tuinvogeltelling.nl of via de gratis app tuinvogels te downloaden via www.tuinvogeltelling.nl.

De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Nieuws van de LVU

educatie n Eind januari en begin februari is er bij de Volksuniversiteit Leiderdorp weer een ruime keuze aan workshops. lezingen en cursussen. Hieronder een greep:

Vilten bloemcorsages - Vilten is een oud textielambacht waarbij je met je handen uit merinowol, warm water en zeep vilt maakt. De merinowol is er in vele kleuren; daarnaast kan de wol met (gekleurde) schapenkrullen, zijden vezels en stoffen worden versierd. Beginners leren de basistechnieken en gevorderden gaan een stap verder. Deze workshop, de eerste van een serie van drie, is gewijd aan het maken van bloemcorsages. Maandag 28 januari, 19.30 – 22.00 uur.

Goden van Egypte - Het verhaal van de Egyptische goden begint bij de vele scheppingsverhalen. Elke regio in Egypte had zijn eigen schepper en scheppingsverhaal. Een deel van de vele afbeeldingen van deze goden is bijeengebracht op de tentoonstelling 'Goden van Egypte' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Diana de Wild verzorgt een lezing met aansluitend een museumbezoek. Vrijdag 1 februari, 14.00 – 16.00 uur.

Feiten over gezondheid zoeken en vinden op Internet - Hoe zorg je ervoor niet te verdwalen in het enorme aanbod van informatie over gezondheid op Internet? Hoe vind je niet te veel en niet te weinig? En: klopt alles wel wat op Internet staat? In deze lezing worden de stappen behandeld voor het vinden van goede informatie. Ieder kan bij deze lezing meedenken en meedoen, je hoeft niet gestudeerd te hebben of handig te zijn met Internet. Maandag 4 februari, 14.00 – 16.00 uur.

Chopin, Liszt en hun liefdes - Chopin en Liszt waren beide briljante pianisten en schreven heel veel pianomuziek. Chopin heeft vergeleken met Liszt maar weinig pianorecitals gegeven. Liszt was, wat men nu zou noemen, een "popster" achter de piano. Dat ze allebei op reis zijn gegaan met hun minnaressen, verbindt beide heren. De dames hebben allebei, nadat de verbintenis met hun componisten voorbij was, een sleutelroman geschreven. George Sand over Chopin en Marie d'Agoult over Liszt. Aukeline van Hoytema vertelt in haar lezing over beide musici en hun romances en brengt bijpassende muziek ten gehore. Woensdag 6 februari, 20.00 – 21.30 uur.

Aquarelleren en tekenen - Tijdens deze cursus van twaalf lessen kunnen beginners de basistechniek van aquarelleren en/of tekenen onder de knie krijgen, terwijl de meer gevorderde cursist zijn of haar techniek kan verfijnen. De docent werkt met opdrachten, zoals bijvoorbeeld het tekenen van een klein stilleven, een landschap of portret. Ook kan je terecht voor het maken van 'moderne' kunst. De cursus is geschikt voor mensen met en zonder ervaring in aquarelleren en tekenen. Eerste les: woensdag 6 februari, 10.00 – 12.30 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Ruime winst Velocitas in afscheidswedstrijd Jägel

korfbal n De wedstrijd Velocitas – Telstar van 19 januari stond in het teken van Joachim Jägel. De laatste wedstrijd van de Leiderdorpse aanvaller deed recht aan zijn lange loopbaan in het eerste: tegen de club uit Hoevelaken werd overtuigend met 36 – 23 gewonnen.

Velocitas vloog uit de startblokken en leek de wedstrijd al beslist te hebben toen na een kwartier de 12 – 5 viel. Nick van der Zee bezette de rebound, zag zijn heer verkeerd instappen en werd op zijn wenken bediend door Debby Halvemaan, die de wegtrekkende Nick mooi aanspeelde. Het duo zou in de tweede helft het trucje nog een keer herhalen.

Niemand kon voorzien dat 10 minuten voor rust het spel van de Leiderdorpers in elkaar zou zakken. Zeker niet toen Sanne Glasbeek de marge op 9 zette. Ze zag haar dame voorbij vliegen, draaide zich om en aarzelde niet: 16 – 7. Een monsterscore leek in de maak.

Van superieur naar zoekende

En dan gaat het ineens mis bij Velocitas. Waar eerst nog rustig gezocht werd naar de juiste kans, werden de zakkende verdedigers uit Hoevelaken nu op hun wenken bediend door gehaaste schoten en slordige pases. Het verschil van 10 slonk naar 2. Zeker toen er vlak voor rust een strafworp gemist werd door Velocitas begon de ploeg zich zorgen te maken: 17 – 15.

Coach Leo van den Bos bewees maar weer eens dat hij de juiste snaren weet te raken bij zijn ploeg. Velocitas ging weer op zoek maar deed dat nu rustig en zonder een surplus aan overtredingen. De gaten in de verdediging bij Telstar werden ineens weer gevonden en benut: Mitchell de Boer staat na een mooie beweging helemaal vrij als hij de 23 – 16 maakt.

Een waardige afsluiting

Met nog vier minuten op de klok was het moment van de wissel eindelijk daar. De kinderen van Joachim haalden onder luid applaus van het toegestroomde publiek de aanvaller naar de kant. Even daarvoor maakte Joachim zelf nog de 30 – 20, waarmee hij een mooie carrière van tien jaar afsloot. De lovende woorden voor Joachim kwamen na de wedstrijd, die ondanks de penibele slotfase van de eerste helft overtuigend gewonnen werd.

Een fraai afstandsschot van Christel Zwanenburg was één van de laatste hoogtepunten van de avond. Eindstand: 36 – 23. Een goede generale voor de zware wedstrijd tegen BEP aankomende zaterdag.

Tekst: Siebe Schuemie

RCL komt er niet aan te pas in Voorschoten

De hele schaakploeg van het Stedelijk Gymnasium. | |Foto: PR Foto: PR

voetbal n Koploper Voorschoten '97 toonde zich zaterdag tegen RCL een waardige lijstaanvoerder. Met bij vlagen uitstekend voetbal werden de Leiderdorpers regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd en de overwinning voor de thuisploeg was dan ook dik verdiend te noemen. Het enige verwijt dat André Lourens zijn mannen zou kunnen maken, was dat de 2-0 eindstand een zeer magere afspiegeling was van de werkelijke krachtsverhoudingen in het veld.

Voorschoten '97 opende voortvarend. Peer van Paasen was na een kleine tien minuten spelen bijna doeltreffend, maar RCL-doelman Gideon de Lange wist ten koste van een corner nog redding te brengen. Een minuut later was het toch bingo voor de thuisploeg. Jordy Manuputty kwam aan de linkerkant goed door, zijn voorzet bereikte Ben Beumer die de bal in één keer teruglegde op Van Paasen. De behendige middenvelder bedacht zich geen moment en met een werkelijk schitterende volley liet hij De Lange kansloos: 1-0. Tien minuten later verdubbelde de thuisploeg de voorsprong. Uit een corner van Ronnie Verplancke kopte oud-RCL speler Nicky Guijt raak (2-0). Ook in de rest van de eerste helft heerste het trio Manuputty, Verplancke en Van Paasen, RCL stond erbij en keek ernaar. Kenmerkend voor de Leiderdorpse onmacht, was dat pas in de 43e minuut de eerste doelpoging van RCL te noteren viel.

RCL-trainer Soekhai probeerde via twee wissels (Vijlbrief en debutant Levi Overduin) het tij nog te keren, maar het was zaterdag een mission impossible voor RCL. De Leiderdorpers speelden in de tweede helft weliswaar iets beter dan in het eerste bedrijf maar het was voor het publiek meer wachten op de 3-0 dan op de aansluitingstreffer. Dat het derde doelpunt ondanks diverse grote kansen (Verplancke, Maatoug) niet viel, konden de gastheren zichzelf aanrekenen. Zo bleef het dus bij 2-0 voor de Adegeest –bewoners, die na afloop zagen dat het gaatje met de achtervolgers was vergroot.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Sem Nazloomian

Angel snelste pupil B van Nederland

Foto: focusbijhanneke

SCHAATSEN De Leiderdorpse schaatsster Angel Daleman (11) heeft dit weekend in Groningen het Nederlands Pupillen Toernooi voor pupillen B gewonnen. Zowel op de 500 als de 700 meter bleef ze al haar leeftijdgenoten ruim voor. Ook de winst in het eindklassement was zeker. Angel mag zich nu officieus Nederlands Kampioen noemen. De beker is uitgereikt door oud schaatsster Margot Boer. | Foto: PR

Joachim Jägel bedankt het publiek. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans v.Herwijnen

Leython DC op dreef

volleybal n Op papier had Thor, de nummer 2 van de ranglijst, de beste kansen in de wedstrijd van zaterdag tegen Leython DC. Maar de Leiderdorpse volleybalsters waren op dreef en versloegen de gastvrouwen met 1-3.

De wedstrijd in Bergambacht startte een half uur te laat maar Leython DC was bepaald niet ontregeld door het uitstel en gaf Thor in de eerste set geen enkele kans (19-25). In de tweede set waren de rollen omgedraaid en had Leython DC weinig in te brengen tegen een ontketend Thor (25-17). In de derde set ging het gelijk op. Leython DC bracht op de service Dianne van der Eik en Yolande Zuijdgeest in die allebei direct een ace produceerden. Dit zette Thor weer onder druk en met goede verdedigende acties van Fleur de Groot en de aanvallen van Anne van Gimst werd de derde set nipt binnengesleept (23-25). Daarna zat Leython DC lekker in de flow met een glansrol voor Anna van der Eik die liet zien dat er zeker met haar rekening dient te worden gehouden door de toekomstige tegenstanders. De set ging met 18-25 naar de Leiderdorpse ploeg die zich met deze overwinning steviger op de derde plek nestelt.

Schakers Stedelijk Gymnasium pakken tweemaal goud op NK

schaken n Achttien leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden, waaronder negen jeugdschakers van SV Leiderdorp, reisden woensdag 16 januari af naar Alkmaar om daar deel te nemen aan de finale van het NK Schaken voor Schoolteams Voortgezet Onderwijs. Met groot succes: de delegatie kwam terug met tweemaal goud.

Het evenement viel samen met het Tata Steel Chess Tournament on Tour en vond plaats in de prachtige 16e-eeuwse Sint-Laurenskerk. Het SGL had zich middels landelijke voorronden weten te plaatsen met maar liefst vier teams: een SGL team in leerjaarcategorie VO I (algemeen) en drie SGL teams in categorie VO II (eerste twee leerjaren).

Op voorhand waren scholen uit Rotterdam, Utrecht en Heemstede geduchte concurrenten. Na een spannende middag bleek echter in beide categorieën het SGL de allerbeste. Dus tweemaal goud, tweemaal kampioen van Nederland. Een bijzondere prestatie. De kampioenen mochten de bekers in ontvangst nemen van schaakgrootmeester Loek van Wely.

Uitslagen zijn te vinden op de website https://www.schaken.nl/nk-schoolschaak/vo/teamfinale.

Tekst: Ingrid van der Putten

Nieuws van Incluzio

Foto: Studio 38c Remco Lassche

Iets organiseren in uw buurt?

Robert van Egmond (foto), buurtcoach van Incluzio, helpt met het organiseren van bewonersinitiatieven en opzetten van nieuwe vormen van dagbesteding in Leiderdorp."Veel Leiderdorpers willen iets organiseren in hun buurt, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Die mensen kunnen bij mij aankloppen. Velen weten me nu al te vinden. Zo zijn er ideeën voor een huiswerkklas, een ruilwinkel en willen mensen ergens samen een kopje koffie kunnen drinken. Het is nu natuurlijk nog niet te zeggen of alles doorgaat, het ene zal makkelijker te realiseren zijn dan het andere. Ik ga met name hard mijn best doen om meer buurtontmoetingsplekken te creëren en te zorgen dat vrijetijdsbesteding voor iedereen in Leiderdorp mogelijk is, nu zijn er nog wel eens obstakels."

Robert was de afgelopen twaalf jaar jongerenwerker bij SCw Leiderdorp. Naast nieuwe bewonersinitiatieven zal hij ook bekende activiteiten van het SCw als het hutten bouwen in de zomervakantie en Halloween in de Houtkamp op zich nemen.

Voor de organisatie van Halloween zijn we op zoek naar partners. Dansschool de Rode Sneakerz is al aangesloten, maar er zijn meer mensen nodig om een kernteam te vormen. Een eerste bijeenkomst van het kernteam staat gepland op woensdagavond 13 februari.

Bewoners die iets willen organiseren in hun buurt, maar ook bedrijven en andere maatschappelijke organisaties kunnen contact opnemen met Robert via rvegmond@incluzio.nl of 06-83285822.

Samen kunnen we nog meer bereiken in Leiderdorp!

Actie Kerkbalans

De Protestantse Gemeente Leiderdorp doet mee aan de landelijke Actie Kerkbalans. Tot en met 1 februari zamelen vrijwilligers van de kerkelijke gemeente geld in om het vele waardevolle werk dat de kerk doet te kunnen voortzetten.

De opbrengsten van de Actie Kerkbalans vormen de basis waarop kerken, die geen subsidie ontvangen, financieel steunen. In Leiderdorp besteedt de Protestantse Gemeente de inkomsten onder meer aan het beheer en onderhoud van hun kerkgebouwen, de monumentale Dorpskerk in de Hoofdstraat en de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan.

Maar ook de vele laagdrempelige activiteiten van de kerkelijke gemeente kosten geld. Zo ondersteunt de diaconie kwetsbare groepen in de samenleving en organiseert de kerk activiteiten voor jong en oud. De Protestantse Gemeente Leiderdorp heft geen contributie, maar moet het vooral hebben van vrijwillige bijdragen.

Ook mensen die geen lid zijn kunnen geld overmaken ten name van Protestantse Gemeente Leiderdorp, op rekening NL31 INGB 0005 1231 96, o.v.v. gift. Zo'n bijdrage is aftrekbaar bij de belasting als gift aan een goed doel (ANBI).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

22 t/m 28 januari: TP Remmert-Schreinemachers (D.J. Remmert), Geversstraat 50, 2342 AB Oegstgeest. Tel. (071) 5726600.

29 januari t/m 4 februari: TP Snoep (L. Jongsma / C van den Bergh), Rijnsburgerweg 94, 2333 AD Leiden. Tel. (071) 5175636.

Parochie De Goede Herder

Foto: Corrie van der Laan

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 27 januari. Derde zondag door het jaar

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Dingjan-Zonneveld. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 27 januari

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw, m.m.v. cantorij.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Het gebouw van de Power City Church aan de Elisabethhof in Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 27 januari

10.00 uur: leesdienst (H.C. 1).

18.00 uur: ds. W.A. Zondag.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 27 januari, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl