Leiderdorps Weekblad

8 juli 2020

Leiderdorps Weekblad 8 juli 2020


Uitgestelde lintjes voor gedecoreerden

Vooraan, met bloemen, de gedecoreerden, v.l.n.r. Jan Albert Dop, Beatrix Nieuwenhuis, Rina Cooijmans, Niek de Wolf en Simon Verstraaten, achter het college van B en W met v.l.n.r. wethouder Rik van Woudenberg, burgemeester Laila Driessen en wethouders Daan Binnendijk en Willem Joosten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

onderscheidingen n Tien weken nadat ze een telefoontje van burgemeester Laila Driessen kregen met de mededeling dat het koning Willem-Alexander had behaagd hen Koninklijk te onderscheiden, kregen vijf Leiderdorpers vrijdag 3 juli hun lintje opgespeld in het atrium van het gemeentehuis.

Het ging dit jaar allemaal heel anders dan anders. Traditioneel worden op de dag van de lintjesregen, de laatste vrijdag voor Koningsdag, de nietsvermoedende gedecoreerden met vaak zeer vindingrijke smoezen naar het gemeentehuis gelokt waar hun families en vrienden dan al verzameld zijn in de raadszaal. Nu moesten ze het op 24 april doen met een telefoontje, direct gevolgd door een bos bloemen die de Oranjevereniging bij hen thuis kwam afleveren.

Afgelopen vrijdag werden ze alsnog in het openbaar in het zonnetje gezet. Vanwege de coronamaatregelen konden er veel minder genodigden bij zijn dan anders – er gold een maximum van tien gasten per gedecoreerde - maar het werd toch een feestelijk samenzijn.

Burgemeester Laila Driessen met lintje en bloemen op weg naar één van de gedecoreerden. Foto: J.P.Kranenburg

Beatrix Nieuwenhuis-Ditmar, Rina Cooijmans-Ommering, Simon Verstraaten en Niek de Wolf werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, Jan Albert Dop werd bevorderd tot Ridder in de Orde van de Oranje Nassau. Driessen ging uitgebreid in op de merites van de gedecoreerden die zich stuk voor stuk gedurende vele jaren geheel belangeloos hebben ingezet - en zich nog steeds inzetten - voor de samenleving.


Spatmasker

Driessen wilde de lintjes graag persoonlijk opspelden. Omdat dat onmogelijk is op een afstand van anderhalve meter, had ze een spatmasker had geleend van het LUMC waarmee ze de gedecoreerden coronaveilig kon benaderen. Op de foto hiernaast is Driessen getooid met spatmasker op weg naar een van de decorandi.

AGENDA n Zomeractiviteiten

Wethouder Willem Joosten en project manager Claudia Hoogmoed samen met zwemmascotte Jip, vlak voor ze de Dwarswatering in gaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Wethouder zwemt voor goede doel

In actie
voor
Swim to
Fight Cancer

Herinneringen aan WOII

Zorg-Vuldig viert 20-jarig bestaan

Wethouder geeft voorzet voor Swim to Fight Cancer 2021

Wethouder Willem Joosten en project manager van Swim to Fight Cancer Leiderdorp Claudia Hoogmoed samen met zwemmascotte Jip, vlak voor ze de Dwarswatering in gaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Volgend jaar met hopelijk vijfhonderd Leiderdorpse deelnemers

Door: Corrie van der Laan

Vrijwilligers Reyneke en Henry regelden de gewassen voor de Voedselbank. | Foto: PR Foto: PR

benefiet n De eerste Leiderdorpse editie van Swim to Fight Cancer, die op zondag 30 augustus zou plaatsvinden, is geschrapt vanwege het coronavirus. Om toch wat aandacht te vragen voor Fight Cancer en het onderzoek dat de organisatie ondersteunt, zwom de Leiderdorpse sportwethouder Willem Joosten (VVD) zaterdag een stukje in de Dwarswatering, samen Claudia Hoogmoed, project manager van Swin to Fight Cancer Leiderdorp. Een voorproefje voor 29 augustus 2021, wanneer het benefiet zwem-evenement in Leiderdorp in de herkansing gaat.

Het werd een intiem gebeuren, met slechts een tiental aanwezigen, voornamelijk organisatoren en pers. Ondanks de miezerregen en stevige wind was de sfeer prima. Maar de lokale primeur van Swim to Fight Cancer had er natuurlijk eigenlijk heel anders uit moeten zien, vertelt Hoogmoed. “Wij gingen uit van in totaal zo’n vijfhonderd zwemmers, waaronder vijf businessteams van tien personen, honderdvijftig kinderen en driehonderd losse deelnemers. En natuurlijk heel veel toeschouwers aan beide kanten van het water en op de brug.”


Miljoenen voor onderzoek

Swim to Fight Cancer wordt al een jaar of vijf georganiseerd in steeds meer gemeenten in Nederland. Hoogmoed: “De organisatiekosten worden gedekt door sponsorgelden. Deelnemers betalen een inschrijfgeld en laten zich vaak ook sponsoren door familie en vrienden. De afgelopen edities leverde dat over het hele land genomen zo’n 2,5 tot 3 miljoen euro per jaar op. Geld waarmee Fight Cancer onderzoek naar kanker financiert.”


Namens de burgers

Dit jaar zou het open water zwemevenement op maar liefst 22 locaties plaatsvinden. Maar corona zette hier een streep door. Als alternatief voor de grote actie heeft Swim to Fight Cancer gevraagd of leden van het college van burgemeester en wethouders in de verschillende gemeenten namens hun burgers een deel van het beoogde parcours wilden zwemmen. De oproep had succes: zaterdag zwommen in vijftien gemeenten in totaal dertien burgemeesters en zeven wethouders een stukje van de Swim to Fight Cancerroute. De Leiderdorpse wethouder Willem Joosten was een van hen.

Naast de brug naar sportpark De Bloemerd ging Joosten op de natte en kille zomerochtend met volle overtuiging het water van de Dwarswatering in als vertegenwoordiger van de Leiderdorpers. “Dit is iets waar de gemeente zich graag voor inzet. Iedereen heeft in zijn omgeving wel te maken met kanker, het gaat ons allemaal aan”, aldus de wethouder. Volgend jaar staan Claudia Hoogmoed en haar team opnieuw paraat om Swim to Fight Cancer in Leiderdorp te organiseren. En dan geeft de gemeente opnieuw haar volledige medewerking, zo beloofde Joosten.

Kijk op de website fightcancer.nl voor meer informatie over Swim to Fight Cancer, het onderzoek dat wordt gesteund en mogelijkheden om te doneren.

>Oogst schooltuinen voor de voedselbank

Aardappels n De leerlingen van groep 6 van de Leiderdorpse basisscholen konden afgelopen voorjaar vanwege de coronacrisis niet aan de slag op het schooltuinencomplex in park De Bloemerd. Maar dat betekent niet dat de tuintjes braak zijn blijven liggen. Vrijwilligers hebben een aantal gewassen geteeld en vorige week kon geoogst worden. Dat leverde zes kratten aardappelen en een krat courgettes op voor de Voedselbank Leiden en omstreken.


Op slot was geen optie

Het was de bedoeling dat het schooltuinenseizoen in de laatste week van maart van start zou gaan met het traditionele paadjes trappen. Maar daar zette de lockdown een streep door. Het bestuur van de schooltuinen en de vrijwilligers realiseerden zich dat het geen optie was het schooltuinencomplex gewoon op slot te gooien; alles zou dan dichtgroeien met onkruid met als gevolgd dat tuinieren volgend seizoen een stuk lastiger zou worden. Bovendien waren de pootaardappelen, pootuien en alle zaden al besteld en geleverd. Samen is besloten om toch een aantal tuintjes uit te zetten, aardappelen en uien te poten en een deel in te zaaien met afrikanen, bloemen die goed zijn voor de bijen.

Vorige week was het tijd om de aardappelen te rooien en was een deel van de courgettes rijp voor de pluk. In de komende periode is het de bedoeling om nog meer courgettes en ook uien naar de Voedselbank te brengen.


Honing

De bijen in de bijenstal op het complex van de Schooltuinen hebben ook weer hun best gedaan en er is, net als voorgaande jaren, honing te koop. Dat kan elke woensdagmorgen tussen 9.30 uur en 12.00 uur. Loop gerust even binnen.

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Barbecue

Alles was in huis gehaald voor de eerste barbecue nu – wat wij dachten – de grootste corona-ellende achter de rug was. Worstjes, spekjes, karbonaatjes, sateetjes, volop kipfilet, stokbrood (bruin en wit) en vier verschillende sauzen. En wijn natuurlijk: rood, wit en rosé. Van alles was er voldoende om een paar dozijn familieleden, vrienden en kennissen op royale wijze te ontvangen. Een verhuurbedrijf kwam statafels brengen, parasols (geel, rood en blauw). Ook werd een batterij barbecue’tjes in de keuken opgesteld.

‘We doen het.’ Na lang wikken en wegen en na de door Rutte aangekondigde versoepelingen, durfden wij het wel aan; buiten staat het virus machteloos. Mondkapjes? Doe er maar veertig, voor de zekerheid. Desinfecterende gel? ‘Natuurlijk, je weet van de smetvrees van Hans en Ria.' De anderhalvemeter afstand tot elkaar leverde geen probleem op. De weersverwachting? Zon! Sinds de corona-uitbraak waren de temperaturen zomers.

Het begon eigenlijk allemaal veelbelovend. Dat de zon het liet afweten was wel jammer, maar het lichte briesje maakte veel goed. Het sociaal kussen (1-2-3 en een 4e als bonus) bleef zonder al te veel discussie achterwege, ook het handen schudden. Het bleef bij een elleboog en voetje-trap. De eerste paar glaasjes werden gretig naar binnen geklokt, de drankjes begeleidden de eerste smakelijke hapjes, aangereikt door een inderhaast in huis gehaalde horecahulp.

En toen begon het te storten. Tegelijk stak er een tornado-achtige wind op. Al de mensen in huis halen, dicht op elkaar gepakt, uitgesloten! Zo rustig als iedereen was gekomen, zo snel maakten ze zich uit de voeten. De boel opruimen? Nee hoor, ben jij een haartje? We schoven het toepasselijke maar drakerige ‘Winden waaien om de rotsen’ in de dvdspeler, kropen bij elkaar op de bank en schonken nog eens in.

Een paar dagen later – de zon straalde weer, het kreng - werden de tafels, parasols en de hele mikmak aan messen, vorken en borden opgehaald. ‘Een geslaagd feestje geweest?’ vroeg de geblokte man opgewekt. ‘Breek me de bek niet open,’ zei ik, terwijl ik hem een tas vol vlees aanreikte. ‘We hadden weer eens te veel ingeslagen. Eet smakelijk.’

>Vrienden gaan Digitaal Quizzen

vriendenfeesten n De Vrienden van het Oude Dorp hebben besloten om toch een onderdeel van de Vriendenfeesten in het eerste weekend van september door te laten gaan. Voorzitter Herbert Zilverentant: “Wij gaan digitaal Quizzen. Vanuit eigen huis of tuin kunnen teams meedoen aan de Vriendenquiz. We zijn druk bezig met de voorbereidingen en zullen later met meer informatie komen. Regel alvast een team en hou vrijdagavond 4 september vrij. Wij hebben er enorm veel zin in om toch een onderdeel van de Vriendenfeesten te kunnen organiseren.”

Teams kunnen zich al aanmelden via e-mail martijn@oudedorp.nl.

Herinneringen aan WOII

Franciscus Merkelijn. Foto: Emile Snell

Het is nu 2020 en dus 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In Nederland gebeurde dat in mei 1945, in voormalig Nederlands Indië, het tegenwoordige Indonesië, in augustus 1945.

Nog meer dan in voorgaande jaren komen bij overlevenden herinneringen uit die donkere periode weer naar boven. Natuurlijk, herinneringen zijn gebeurtenissen opgeslagen in de sluiers van het verleden en aangevreten door de tijd. Maar zij blijven buitengewoon waardevol. Niet alleen voor hen die moeten leven met die herinneringen, maar juist ook voor ieder ander om te leren voor de toekomst.


Het is met deze intentie, dat ik een aantal Leiderdorpers heb gevraagd hun herinneringen aan de oorlog te delen. Tot half augustus verschijnt om de week een van hun verhalen in deze krant. Ik heb ze kunnen – of misschien moet ik zeggen: mogen – optekenen mede dankzij de tussenkomst van Annelen van Wetten, die activiteitenbegeleidster van verschillende van deze senioren is en hen heeft weten te bewegen met mij over deze donkere tijd te praten.

In deze aflevering vertelt Franciscus Merkelijn wat hij zich nog weet te herinneren van de oorlogjaren.

                        Emile Snell

Verpleegstersuniform biedt bescherming

Franciscus Merkelijn werd op 6 januari 1937 geboren in Oegstgeest en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. Hij komt uit een gezin van drie personen, vader, moeder en hijzelf. Zijn opleiding tot onderwijzer genoot Franciscus aan de rijkskweekschool in Den Haag. Hij heeft als leerkracht gewerkt in Alphen alwaar hij ook is getrouwd. Hij woont sinds bijna twee jaar in Leiderdorp.

Het is opvallend dat het eerste wat Franciscus invalt, wanneer gevraagd wordt naar zijn oorlogsherinneringen, het de schrik van zijn moeder is, toen bekend werd gemaakt dat de invasie was begonnen. Hij weet nog duidelijk tot in detail de jurk die zijn moeder die dag droeg, te beschrijven. En ook de kleuren van die jurk kan hij zich nog herinneren. En hij weet nog dat de snit van die jurk in de zestiger jaren weer modern werd.


Moestuin

In verhouding tot anderen en dan vooral tot degenen die de hongerwinter hebben moeten meemaken, viel het voor de familie Merkelijn enigszins mee. Dat kwam deels doordat zij de beheerder van een maalderij in Zevenhuizen kenden. En die kon nog weleens voor voedsel zorgen. Ook hadden zij een moestuin, waar een bijzonder verhaal achter zit.

In de eerste weken van de oorlog was een drietal Duitse militairen bij hen ingekwartierd. Het waren nog maar jonge jongens weet Franciscus zich te herinneren. Nauwelijks nog echte soldaten, die ook maar door hogere machten de oorlog in waren gestuurd. De achtertuin van hun huis was nogal ruim bemeten. De soldaten hebben geholpen om die tuin om te spitten tot een echte groentetuin. Het lukte grootvader, die ook bij hen in huis woonde, om aardappels in die grote tuin te verbouwen. En ook dat heeft hun geholpen om de oorlog redelijk goed door te komen. Verder was er een oom Henk en die schoof hen wel eens wat tarwe toe. Hoe hij daaraan kwam weet Franciscus niet.

Toch is ook bij hen de honger niet hun deur voorbij gegaan. Hij weet nog dat zijn moeder wel eens een fietstocht ondernam naar onder andere die oom Henk om voedsel te halen. Altijd liep je dan het gevaar om aangehouden te worden door soldaten en dan je moeizaam verkregen voedsel en je fiets kwijt te raken. Nu was een zus van zijn moeder verpleegster. Als zijn moeder zo’n hongertocht ondernam, leende ze het verpleegstersuniform van haar zus. Want het was bekend dat 'krankenschwesters' niet werden aangehouden.

Franciscus weet zich ook nog te herinneren dat Engelse vliegtuigen een station bij vergissing bombardeerden en dat op dat moment hij en zijn moeder daar in de buurt liepen. Maar die herinneringen zijn wat vaag. Duidelijker herinnert hij zich dat er een razzia in hun buurt plaatsvond en dat de Joodse familie Goudsmit werd opgepakt en afgevoerd. Slechts twee leden van die familie hebben het kamp overleefd.

Van de bevrijding staan hem nog twee dingen duidelijk bij. Ten eerste dat een buurman naar zijn vader riep: “Nu is alles voorbij”. En dat zijn vader, die fel anti-Duits was, toen terugschreeuwde: “Nee buurman, nu begint het pas!”. Het tweede was, dat toen er militairen in hun jeeps op de Warmonderweg voorbij kwamen, hij tot zijn (jongens)verbazing geen Duitsers maar Canadezen in die jeeps zag zitten.

Daarnaast herinnert hij zich dat mensen vertelden hoe ze eindelijk weer echte sigarettenrook opsnoven en echte sigaretten rookten. En verder was er voor het eerst sinds lang weer een beetje elektriciteit.

Wat wil jij behouden uit de coronaperiode?

Moderator Huibrecht Bos (l.) en medeorganisator Jan van Trigt in het park. | Foto: Hester Smits.

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Foto: PR

Niet op bezoek bij opa en oma, met een grote boog om anderen heen lopen: er zijn maar weinig mensen die daarvan genoten hebben. “Maar er zijn ook een heleboel dingen ontstaan die mensen waarderen”, zegt Huibrecht Bos, medeorganisator en moderator van het 1,5 meterdebat. “Bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding kunnen geven aan je kind, doordat je thuis werkt. Of een videovergadering houden in plaats van naar het buitenland vliegen voor een vergadering.”


Persoonlijke dilemma's

Hoe je hier tegenaan kijkt, is voor iedereen verschillend. Juist over die persoonlijke dilemma’s gaat het 1,5 meterdebat. “We willen je helpen om je af te vragen wat jíj zou willen behouden. Daar heb je direct invloed op. We gaan geen maatschappelijke discussie beginnen over of we met z’n allen minder moeten vliegen, of hoe het onderwijs anders georganiseerd zou moeten zijn. Alles is een gegeven, behalve je eigen keuzes”, aldus Bos.

Bezoekers van het 1,5 meterdebat worden geprikkeld door trendwatcher Richard Lamb. Hij houdt drie korte praatjes waarin hij beschrijft welke bewegingen hij ziet in de samenleving, en hoe hij verwacht dat dat gaat doorwerken. Tussendoor gaan de bezoekers in kleine groepjes met elkaar in gesprek aan de hand van vragen.


'Dit debat is echt bedoeld voor iedereen'

In het park is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Er komt een geluidsinstallatie, zodat Richard Lamb goed te verstaan is. Bezoekers die willen zitten, kunnen zelf een klapstoel of kleed meenemen. De gemeente Leiderdorp heeft meegewerkt door snel een vergunning voor dit evenement af te geven.

De bijeenkomst duurt van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur en wordt gehouden op het eerste veldje rechts, komend vanaf de Laan van Berendrecht, direct voor de kruispuntbrug. Wie na afloop iets wil blijven drinken, wordt verzocht zelf een drankje mee te nemen.


Het 1,5 meterdebat is een variant op de dilemmadebatten die anders in de Dorpskerk worden gehouden. “Het lijkt ons hartstikke leuk om een event in de open lucht te houden. Op een mooie zomeravond is het buiten aantrekkelijker dan binnen”, zegt Bos. Bij slecht weer wordt het debat in de Scheppingskerk gehouden, op loopafstand van het park.

De dilemmadebatten zijn een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. “Bij de kerk zitten mensen die zich bezighouden met belangrijke vragen in het leven”, verklaart Bos. “We vinden het leuk als mensen daar over nadenken. Ook buiten de zondag en buiten de kerkdienst willen we daar ruimte voor bieden. Dit debat is echt bedoeld voor iedereen.”

>Disco voor kinderen

zomer n DJ dejord organiseert vrijdagavond 17 juli een disco voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

Het thema is ‘Zomer’, het kledingadvies is dan ook ‘kleding passend bij de zomer’. De disco vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1C in Leiderdorp. De entree is 3 euro per persoon, een consumptiekaart kost 3 euro. De voorverkoop is vrijdag 10 juli van 17.00 tot 20.00 uur en woensdag 15 juli van 14.00 tot 16.00 uur.

Wie tijdens de disco vragen heeft, kan bellen naar 06-20504338 of 06-51252126.

De kinderdisco is een activiteit van AVS Evenementen Service.

>De Bron zwaait juf Janny uit

AFSCHEID • Na 47 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs nam juf Janny Verweij vorige week donderdag afscheid. De Leiderdorpse basisschool De Bron zette haar in het zonnetje. Nadat ze in een kunstig versierde bakfiets was opgehaald door haar groep, genoot zij met de leerlingen rondom de school van allerlei spellen. Hoogtepunt was een defilé langs de juf. Alle groepen zongen, haalden herinneringen op en overhandigen geschenken. Onder de aandacht werd gebracht dat juf Janny veel liefde heeft voor kunst en natuur. Diverse keren bezocht zij met de leerlingen musea.

Janny is begonnen als kleuterleidster, maar eindigde haar loopbaan in groep 7/8. Zij is werkzaam geweest in Delft, Waddinxveen, Zoetermeer en Leiderdorp. | Foto: PR

7 / 16

ZOMERACTIVITEITEN

agenda n Ook wie deze zomer in Leiderdorp blijft, hoeft zich niet te vervelen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waarbij voor elke leeftijd wel wat te beleven is:

Donderdag 16 juli

Foto: PR

14.00 – 16.00 uur: Korte wandeling langs de zomen van Leiderdorp

De groep bestaat uit maximaal vijf personen. Is de animo groter dan worden de hulpgidsen ingeschakeld en gaan er meer groepen op pad. Leiding: Margje Baas. Locatie: Bij aanmelding hoort u de plaats van vertrek. Kosten: € 2,50. Aanmelden of meer informatie: Protestantse gemeente Leiderdorp via marja.meerburg@ziggo.nl of tel. (071) 8877880 of 06 45149435.Geef uw naam en (e-mail)adres of telefoonnummer door.


Dinsdag 21 juli

10.00-16.30 uur: Sport en Speldag voor kinderen

Sportactiviteiten, oud-Hollandse spelletjes, springkussens en stormbaan voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Georganiseerd door RCL en AVS Evenementenservice. Locatie: RCL, Bloemerd 2. Kosten: € 8,-. Aanmelden of meer informatie: e-mail sport4spel@gmail.com.


Donderdag 30 juli

12.00 tot 14.00 uur: Muzikale lunch bij Brasserie Park

Lunch bestaande uit een soepje, sandwich, smoothie en kopje koffie. Stichting Muziek Onderwijs Leiderdorp zal tijdens de lunch een muzikale activiteit verzorgen: 'Weet je nog'. Locatie: Van Diepeningenlaan 2. Kosten: € 10,- p.p. Aanmelden of meer informatie: Gemeentehuis Leiderdorp balie Incluzio (contant betalen s.v.p.). Graag diëten en/of allergieën doorgeven.


Elke woensdag

9.30 uur: Rondje met Ron

Wandeldata: woensdag 8, 15, 29 juli( 22 juli géén wandeling). Verzamelpunt: buiten bij de Big Bazar Leiderdorp, Van Diepeningenlaan 10-12. De wandeling begint met een warming-up. Advies: draag makkelijk zittende kleding en (wandel)schoenen. Deelname is gratis en vrijblijvend, aanmelden niet nodig.


Elke dinsdag en vrijdag

9.00 - 10.00 uur: Vitality Club Leiderdorp         

Samen op een ontspannen manier sporten. Locatie: Clubhuis Scheidsrechters Vereniging, Boomgaardlaan 20, 2351 CR, Leiderdorp. Kosten: € 1,- per week, ongeacht aantal keer aanwezig. Aanmelden of meer informatie: aanmelden is niet nodig, meer informatie www.vitality-club.nl/leiderdorp.


Culturele tip

Breng een bezoek aan het Leiderdorps Museum. Locatie: Schoolgebouw De Bron, Vronkenlaan 46. Openingstijden: t/m 19 juli op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. In de schoolvakantie zijn op afspraak groepen welkom (€25,-). Meer informatie: info@leiderdorpsmuseum.nl..


Meer activiteiten zijn te vinden op www.mijnleiderdorp.nl

Eindelijk weer met IVN de Munnikkenpolder in

De Munnikkenmolen in de Munnikkenpolder, met op de voorgrond bloeiende zwarte mosterd. | Foto: PR Foto: PR

excursie n Vanwege de coronacrisis konden de excursies van de IVN naar de Leiderdorpse Munnikkenpolder maandenlang niet doorgaan. Maar nu mag het weer! IVN-gidsen gaan op vrijdag 10 juli van 19.30 tot 21.00 uur wandelen in de polder. Geïnteresseerden zijn welkom om mee te lopen.

Er is nu veel te genieten in de polder. In de vogelplas bruist het van (jong) leven. De zorgzame klutenouders verjagen volhardend het bergeendenpaartje uit de buurt van hun vier kleintjes, kleine plevieren scharrelen actief rond en de visdiefjes (ongeveer dertig broedende vrouwtjes) alarmeren massaal als meeuwen of andere predators komen aanvliegen. De planten, waaronder de zwarte mosterd, staan in bloei, maar de maaimachine dreigt.

In de grote entreehal van het museum staat een Romeinse stad van Playmobil. | Foto: PR Foto: PR


Groepjes van vijf

De IVN gidsen zijn voorzichtig en houden zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat de wandelaars afstand houden en dat wordt gelopen in groepjes met maximaal vijf deelnemers per gids. Daarom is vooraf aanmelden voor deze excursie noodzakelijk. Aanmelden kan via e-mail maddyvanholland@ziggo.nl, wie zich aanmeldt, ontvangt een bevestiging.


Verzamelen

De groepjes verzamelen vanaf 19.15 uur in de polder onderaan de brug over de A4. De opgang naar de brug is te bereiken via de Willem-Alexanderlaan schuin tegenover het gemeentehuis of via de Boomgaardlaan. Zorg voor voldoende kleding en neem vooral uw eigen kijker mee, want de gidsen kunnen hun kijkers niet uitlenen. Ook worden dit keer geen telescopen gebruikt.

>Romeinse zomervakantie in Rijksmuseum van Oudheden

familietentoonstelling n Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staat deze zomervakantie (tot en met 30 augustus) in het teken van de Romeinen.

Zo’n 2000 jaar geleden liep de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes, dwars door Nederland. Langs de rivier de Rijn. Archeologen deden in de Romeinse forten en de omliggende dorpjes heel veel bijzondere vondsten, zoals de zwaarden en helmen van de soldaten, maar ook kinderspeelgoed en sieraden van hun vrouwen en kinderen. Meer dan driehonderd van die spullen zijn nu te zien in de familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’. Kinderen van 7 jaar en ouder kunnen daar al puzzelend met een speurboekje de verhalen van al die Romeinen langs de Rijn ontdekken.

Voor iedereen van 10 jaar en ouder is er de app ‘Romeinen Quest’. Daarmee zijn de Romeinen Marcus, Caius, Flavia of Valeria te volgen in de museumzalen over Nederland in de Romeinse tijd. Door puzzels te kraken en te speuren naar aanwijzingen bepaal jij hun reis en hun lot. En zo leer je al gamend de mooiste verhalen over de museumcollectie kennen. De app ‘Romeinen Quest’ is gratis te downloaden in de App Store en in de Play Store als onderdeel van de Limes-app.

Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd aan het Rapenburg 28 in Leiden. Het museum is elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Vooraf kaarten reserveren kan via www.rmo.nl.

>Zomermuziekweken MOL

Kennismaken n Wie alvast wil kijken of muziek een mooie hobby is voor het nieuwe schooljaar, kan in de laatste twee weken van de zomervakantie langskomen bij de Leiderdorpse muziekschool Stichting MOL. Kinderen kunnen meedoen aan verschillende driedaagse workshops waarin ze een instrument kunt proberen. Deze kennismakingscursus is bedoeld voor kinderen die nog geen instrument bespelen (leeftijdsgroep 5-6 jaar en 7-10 jaar). De keuze is uit piano, viool, gitaar, blokfluit of harp.

Wie al wel een instrument bespeelt, kan bijvoorbeeld meespelen in het VakantieOrkest en gitaar- of harpensemble of zich opgeven voor bandcoaching.

Het volledige programma en inschrijfformulieren zijn te vinden op www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

>Zomerse strandexcursies

Schepnetjes n De Strandgroep van IVN Leidse Regio organiseert deze zomer excursies op het strand bij de Uitwatering in Katwijk. Er gaan schepnetjes mee om in de strandmeertjes te zoeken. De IVN gidsen geven uitleg over wat er in de meertjes en langs de waterlijn gevonden wordt.

De eerstvolgende excursie is op vrijdag 17 juli van 19.30 tot 21.30 uur. Wie mee wil, moet iets voor half 8 verzamelen op het parkeerterrein Noordduinen (let op, betalen is alleen mogelijk met pin) aan de Noordduinseweg in Katwijk aan Zee, op de hoek bij de KNRM-loods. De excursies zijn gratis en voor alle leeftijden. Vooraf aanmelden is verplicht via e-mail ivnstrand@outlook.com of door te bellen met Sonja Meijer via 06-37005024.

Tip: neem een windjack mee. Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen. Voor kinderen die met garnalennetjes vissen is een handdoek en droge kleding handig.


De volgende excursies zijn op zaterdag 25 juli om 14.00 uur en op zaterdag 8 augustus om 14.00 uur.

cultuur & uitgaan

Alzheimer- telefoon

Het Alzheimer Café is dicht vanwege de coronacrisis maar mantelzorgers en familieleden van thuiswonende mensen met dementie kunnen 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur een luisterend oor vinden via de Alzheimer telefoon: 0800-5088. Op de websites dementie.nl en alzheimernederland.nl worden dagelijks tips gegeven hoe te handelen in deze coronatijd.

>MS fonds zoekt collectanten

Van 16 tot en met 21 november 2020 vindt de landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds plaats. Daarvoor is het MS Fonds hard op zoek naar collectanten in Leiderdorp.

MS (multiple sclerose) is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen aangevallen en beschadigd. Hierdoor komen signalen van en naar de hersenen niet (goed) door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden. In Nederland hebben 17.000 mensen MS en elk jaar komen hier zo’n 1.000 mensen bij. De eerste symptomen treden meestal op tussen het 20e en 40e levensjaar.

Het Nationaal MS Fonds investeert de opbrengst uit de MS collecte in innovatieve onderzoeken naar MS. Wie wil meehelpen in de strijd tegen MS door te collecteren, kan zich aanmelden via www.nationaalmsfonds.nl/collecteren.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl