Leiderdorps Weekblad

1 juli 2020

Leiderdorps Weekblad 1 juli 2020


Tweede dak voor Zon op Leiderdorp

De bestuursleden van Zon op Leiderdorp (v.l.n.r. Lodewijk van Aernsbergen, Coen Huisman, Johan Kools, Henk van Rooijen en Ton Cremers) bij sportzaal Hoftuyn. Foto: Marieke van Leeuwen

duurzaam n Een klein half jaar na de opening van haar eerste zonnedak heeft zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZoLd) een tweede locatie gevonden om opnieuw een groot aantal zonnepanelen te plaatsen: het dak van sportzaal Hoftuyn, tussen de scholen aan de Leeuwerikstraat.

Tekst en foto: Marieke van Leeuwen

Op het dak is ruimte voor 200 panelen. Enkel de technische keuring van het relatief nieuwe dak is nog nodig voordat ZoLd aan de slag kan gaan met de voorbereidingen.

ZoLd is in de zomer van 2018 opgericht door enkele enthousiaste Leiderdorpers die daadwerkelijk een steentje willen bijdragen aan de omschakeling naar groene energie in hun gemeente. Doel was om inwoners die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen toch de kans te geven om zonne-energie op te wekken; zij kunnen certificaten kopen voor collectieve panelen op de daken die de coöperatie mag gebruiken. ZoLd heeft de lat hoog gelegd: het streven is om uiteindelijk duizend zonnepanelen te exploiteren in Leiderdorp.

De eerste 224 panelen zijn eind vorig jaar geplaatst op het dak van de loods bij de milieustraat aan de Simon Smitweg en begin dit jaar officieel in gebruik genomen. Het afgelopen voorjaar hebben ze 17 procent meer elektriciteit opgeleverd dan was verwacht, vertelt ZoLd voorzitter Johan Kools, wat goed nieuws is voor de 28 leden van ZoLd die allemaal één of meer certificaten hebben gekocht.


Inschrijven

Ook voor het tweede dak gaan de certificaten in de verkoop. Bewoners die in de buurt wonen - dat wil zeggen postcode 2352 en de postcodes daar direct omheen - kunnen zich binnenkort inschrijven via de website www.zonopleiderdorp.nl. De certificaten geven per stuk recht op een opbrengst van 250 kWh per jaar. Een aantal mensen komt direct in aanmerking voor de nieuwe certificaten, zij visten bij het vorige dak net achter het net. Daarnaast zijn er nog voldoende certificaten voor andere geïnteresseerden. De terugverdientijd voor de certificaten, die ca. 265 euro per stuk gaan kosten, ligt naar verwachting op zeven tot negen jaar. Daarna leveren de zonnepanelen nog ongeveer vijftien jaar stroom voor de certificaathouders.         Lees verder op P9

100.000 euro uit overschot in coronapot

politiek n Na alle berichten over aanstaande bezuinigingen, nodig om structurele tekorten op de begrotingen voor de komende jaren te dekken, kwam het Leiderdorpse college van B en W begin deze week voor de verandering met positief financieel nieuws: bij de eindafrekening over 2019 blijkt dat er 873.627 euro over is. Van dat geld wordt 100.000 euro gereserveerd voor ‘lokale coronamaatregelen’. De rest gaat in de algemene reserve.

Het positieve resultaat is grotendeels te danken aan meevallers in de kosten voor de bibliotheek, onderwijs en sport, bij elkaar goed voor 4 ton. Nog eens 3 ton kwam binnen door een teruggave van BTW over de jaren 2015 tot en met 2018.

De 8 ton is overigens niet alles wat de gemeente overhield in 2018. Al eerder kon 1,5 miljoen euro aan overschotten op het sociaal domein, de grondexploitatie en de algemene uitkering toegevoegd worden aan de verschillende reservepotten.

De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening en het jaarverslag over 2019 tijdens een digitaal te volgen raadsvergadering op maandag 13 juli om 20.30 uur.

Aaron Pieterson en Mieke Oorschot, hier in de Houtkamp, trainen regelmatig met volle bepakking. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Pieterpad
lopen in
twee weken

We zijn allebei enorme doorzetters

Gescheiden
inzameling
luiers te duur

De mooiste
van 503
bijenfoto's

NATUUR n Exoten

Van Pieterburen naar Pietersberg in 2 weken

Aaron Pieterson en Mieke Oorschot, hier in het Leiderdorpse park De Houtkamp, trainen regelmatig met volle bepakking. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

n Leiderdorps stel wil 498 km lopen voor goede doel

uitdaging n Het hele Pieterpad lopen in ongeveer twee weken. Dat is de uitdaging die Mieke Oorschot en Aaron Pieterson zichzelf gesteld hebben voor hun zomervakantie.

Links Anne en haar dochter Nadja, rechts het nieuwe boekje. Foto: PR
Foto: PR

Door: Corrie van der Laan

Geen geringe opgave want de wandelroute tussen Pieterburen in het noordelijkste puntje van Groningen en de Sint-Pietersberg in zuidelijkste puntje van Limburg meet 498 kilometer. Met de tocht wil het Leiderdorpse stel geld inzamelen voor de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting die zich inzet voor mensen met taaislijmziekte.

Mieke (20) studeert psychologie in Leiden, Aaron (20) werkt fulltime bij defensie. Voordat de coronacrisis uitbrak, hadden ze hun plannen voor de zomervakantie al klaar. Ze zouden eerst de Nijmeegse Vierdaagse lopen, die gepland stond van 21 tot en met 24 juli, en daarna naar Kreta gaan. En misschien zat er ook nog een uitstapje in naar de Alpen om te backpacken langs een stuk van het Mont Blanc trail. Maar covid-19 zette een vette streep door de Vierdaagse en maakte de buitenlandse trips hoogst onzeker. “Toen dachten we: ‘is er niet iets leuks te doen in Nederland?' Daarbij kwamen we al snel uit op het lopen van het Pieterpad”, vertelt Mieke. “We hebben ruim twee weken, dus met gemiddeld 35 kilometer per dag moet het lukken en hebben we zelfs nog een beetje speling.”


Doorzetters

Mieke heeft vorig jaar voor het eerste keer de Vierdaagse van Nijmegen gelopen en dat ging haar prima af. Aaron heeft al zeven Vierdaagsekruisjes, vorig jaar liep hij zelfs de langste afstand, 50 kilometer per dag. Dus ze kunnen wel wat aan. Wel lopen ze het Pieterpad met meer bepakking want ze gaan in principe van camping naar camping. Aaron: “Op één plek moeten we een Bed & Breakfast nemen omdat er geen camping op de route ligt en we komen ook langs mijn oma, waar we twee nachten willen blijven en een rustdag inlassen. Maar verder is het aan het eind van elke dag de tent opzetten.” “Het wordt zwaar maar we zijn allebei enorme doorzetters”, zegt Mieke.


Taaislijmziekte

Ze besloten al snel een goed doel aan hun wandeltocht te hangen. De keuze was niet moeilijk. Een oom van Mieke heeft cystische fibrose, beter bekend als taaislijmziekte. Dit is een erfelijke ziekte waarbij slijm dat op verschillende plekken in het lichaam geproduceerd wordt, heel taai is en daardoor slecht afgevoerd kan worden. Het leidt vooral tot problemen in de longen – patiënten hebben het vaak erg benauwd - maar ook in bijvoorbeeld het spijsverteringskanaal. De ziekte is ongeneeslijk maar er zijn de laatste jaren wel grote vorderingen gemaakt om de symptomen te bestrijden en het ziekteproces te vertragen.

Via Facebook (www.facebook.com/donate/559445711412611/) zijn Mieke en Aaron een inzamelingsactie gestart ten bate van de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting. Op diezelfde Facebookpagina zullen ze straks foto’s, filmpjes en een blog van hun wandeltocht delen. Wie het goede doel wil steunen maar dat liever niet via Facebook doet, kan een mailtje sturen naar Mieke via mieke.oorschot@outlook.com.


Wanneer ze starten, is nog niet helemaal zeker. “Dat wordt ergens tussen 6 en 10 juli, afhankelijk van hoe mijn tentamens gaan”, zegt Mieke.

>Nieuwe bundel columns over Nadja

boekje n Precies vijf jaar na het verschijnen van de eerste bundel met columns over de belevenissen rondom haar meervoudig beperkte dochter Nadja, heeft Anne van Zwieten uit Leiderdorp, initiator achter de Stichting Nadja (voor vrijetijdsbesteding voor kinderen met beperkingen) opnieuw een boekje uitgebracht. Dit keer spelen de vijftig columns, vergezeld van zwart/wit foto’s, zich af rondom de pubertijd van Nadja.
Nadja heeft cerebrale parese (afgekort CP), wat letterlijk hersenverlamming betekent, in de meeste gevallen ontstaan door zuurstofgebrek tijdens de geboorte.


Het boekje kost € 12,50 en is te bestellen via de website www.stichtingnadja.nl of via e-mail stichtingnadja@gmail.com. De opbrengst gaat naar Stichting Nadja.

>Kerken weer voorzichtig open

Aanpassingen n Gedurende de hele coronacrisis was het in principe toegestaan om kerkdiensten te houden met maximaal dertig bezoekers. Daar werd vrijwel geen gebruik van gemaakt; bijna alle kerken namen het zekere voor het onzekere en schakelden waar mogelijk over op online diensten. Maar nu per 1 juli de coronamaatregelen verder versoepeld worden en bijeenkomsten met maximaal honderd mensen zijn toegestaan - mist de anderhalve meter wordt gehandhaafd - gaan de ‘live’ kerkdiensten weer voorzichtig van start. Ook in en rond Leiderdorp.


Scheppingskerk

In de Scheppingskerk van de Protestantse Gemeente Leiderdorp wordt zondagochtend 12 juli voor het eerst weer een fysieke kerkdienst gehouden. Er is ruimte voor vijftig kerkgangers. Massaal zingen is niet toegestaan, net zo min als het gebruik van de garderobe of koffiedrinken na afloop. Ook gelden speciale looplijnen en moeten mensen op anderhalve meter van elkaar plaatsnemen. Wie erbij wil zijn, moet vooraf een plek reserveren. De kerkleiding wil het aantal plaatsen geleidelijk uitbreiden naar tachtig, voorlopig het maximum in de Scheppingskerk.

Om ook de thuisblijvers te bedienen, heeft de Protestantse Gemeente Leiderdorp nu ook de beschikking over apparatuur om kerkdiensten live uit te zenden via www.pgleiderdorp.nl.

Goede Herderkerk

In de rooms-katholieke Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk worden vanaf zondag 5 juli weer vieringen gehouden. Daarbij kunnen maximaal 70 kerkgangers aanwezig zijn. Ook hier geldt dat vooraf aanmelden verplicht is. In de kerk worden looproutes gemaakt en er wordt na afloop van de dienst geen koffie of thee geschonken. Diensten blijven digitaal te volgen via kerkdienstgemist.nl.

Boterhuispolder op z'n mooist

Foto: Anko Lubach

zonsondergang n Aan het eind van de tropisch warme donderdag 25 juni was het heerlijk om te wandelen in de Boterhuispolder. Leiderdorper Anko Lubach neemt dan altijd zijn camera mee. Hij hoopte op een mooie zonsondergang en werd op zijn wenken bediend.

Bovenstaande foto heeft Lubach om iets over half 10 genomen aan de zuidkant van de polder, nabij de 'Koeienrotonde' in de Oude Spoorbaan, kijkend naar het noordoosten, in de richting van de Zijl. Op de achtergrond zijn de bomen langs de Nieuweweg te zien.

ZOMERACTIVITEITEN

agenda n Ook wie deze zomer in Leiderdorp blijft, hoeft zich niet te vervelen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waarbij voor elke leeftijd wel wat te beleven is:

Woensdag 15 juli

11.00 - 14.30 uur: Vaartocht 'Uitwaaien in het Groene Hart'

Incluzio biedt deze vaartocht aan met dank aan een bijdrage van Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en het Oranje Fonds. Deze vaartocht is speciaal door Rederij van Hulst ontwikkeld voor de anderhalve-meter-samenleving. Bijzonderheden: inclusief een lunch (geef bij aanmelden eventuele allergieën aan). Maakt u gebruik van een rolstoel, geef dat dan bij aanmelden aan.

Opstapplek: Zijldijk 30, Leiderdorp. Kosten: €20,- p.p. Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 7 juli bij de balie van Incluzio in het gemeentehuis van Leiderdorp (Willem-Alexanderlaan 1). Bij aanmelding contant betalen.


Donderdag 23 juli

14.00 - 16.00 uur: Workshop Bewegen ‘Kom uit je corona bubbel’ door More than dance by Giselle

Beweeg je mee vanuit je corona bubbel? Samen op muziek in beweging komen en elkaar weer ontmoeten op gepaste afstand. Een middag verbinden en delen van ervaringen. Een vrolijke workshop samen sterk maar dan anders. Trek kleding aan die lekker zit en neem sportschoenen/makkelijke schoenen mee

Locatie: Dwars, Bloemerd 1c (buiten bij goed weer). Kosten: €5,- incl koffie en iets lekkers. Aanmelden bij de balie van Incluzio in het gemeentehuis van Leiderdorp (Willem-Alexanderlaan 1). Bij aanmelding contant betalen. Er is een beperkt aantal plekken dus wacht niet te lang met aanmelden.


Elke zaterdag

14.00 - 15.00 uur: Hapkido, Koreaanse zelfverdedigingssport

Starters komen een paar keer kennismaken en doen mee aan een reguliere training, die is aangepast aan de huidige situatie, de opkomst en het weer. Deelnemers moeten 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn.

Locatie: Van der Marckstraat 19. Kosten: geen. Aanmelden niet nodig. Kijk op www.hosinhapkidoteam.nl voor meer informatie.


Verschillende dagen en tijden

Kennismakingsaanbod Yoga Leiderdorp

Yin yoga, power yoga, pilates, spierversterking vrouwen of hatha yoga.

Locatie: Buitenhoflaan 64. Kosten: 'vakantiekaart’ €50,- voor vijf lessen naar keuze, geldig in de maanden juli en augustus. Aanmelden of meer informatie: lieke@resultspersonaltraining.nl of 06 – 25 57 58 70.


Meer activiteiten zijn te vinden op www.mijnleiderdorp.nl.

>Laat je testen, ook bij milde klachten

corona n Het aantal positieve coronatesten blijft dalen in de regio Hollands Midden. Vorige week zijn 2969 coronatesten afgenomen waarvan slechts 0,3 procent positief waren, in totaal tien personen. Er zijn geen nieuwe coronaclusters ontstaan. Dat meldt de regionale GGD.

De GGD dringt erop aan dat mensen zich ook bij milde klachten laten testen. Te vaak doen ze dat niet omdat ze ervan overtuigd zijn alleen maar een ‘gewone verkoudheid’ te hebben. Bovendien heerst het misverstand dat de coronatest maar één keer gratis is. Dat klopt niet; iedereen kan zich zo vaak als nodig gratis laten testen op corona.

Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s.

>Tieners in Hollands Midden zijn minder gaan drinken en roken

onderzoek n Het percentage leerlingen (13 tot en met 16 jaar) in Hollands Midden dat alcohol drinkt, is sterk gedaald sinds de vorige meting in 2013. Ook roken minder leerlingen dan zes jaar geleden.

Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd die in het najaar van 2019 is uitgevoerd onder leerlingen in het voortgezet onderwijs in het hele land.

In de regio Hollands Midden hebben zo’n 13.000 leerlingen in klas 2 en klas 4 de uitgebreide vragenlijst ingevuld. Hierin waren vragen opgenomen over de lichamelijke en psychosociale gezondheid, welzijn, leefstijl (onder andere alcohol, roken, drugs, bewegen, seksualiteit), vrije tijd en school.

Alcohol

Van alle leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 46 procent ooit alcohol gedronken, dit is vergelijkbaar met zes jaar geleden. Het percentage dat de afgelopen vier weken heeft gedronken is wel gedaald: van een derde naar een kwart. In klas 2 heeft 1 op de 10 leerlingen recent alcohol gedronken en in klas 4 zijn dit 4 op de 10 leerlingen. Er is nauwelijks verschil in alcoholgebruik tussen jongens en meisjes.


Roken

Net als voor alcoholgebruik is voor roken een positieve trend te zien. Van de leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 8 procent aangegeven wel eens een sigaret te hebben gerookt, in 2013 was dit nog een kwart. De helft hiervan rookt wekelijks. Er is geen verschil in rookgedrag tussen jongens en meisjes. E-sigaretten worden wel meer gebruikt door jongens dan meisjes. Van de jongens heeft 23 procent ooit een E-sigaret gebruikt, tegenover 14 procent van de meisjes.


Stress, maar positief

Stress wordt aangegeven door 43 procent van de leerlingen, vaker in klas 4 dan in klas 2 en vaker bij meisjes dan bij jongens. Somberheid komt eveneens meer voor bij meisjes dan bij jongens. Desondanks ervaren ongeveer 9 van de 10 jongens en 8 van de 10 meisjes hun gezondheid als (zeer) goed, voelen zich meestal (zeer) gelukkig, zijn (zeer) tevreden met hun leven en hebben (veel) vertrouwen in de toekomst.

Politie waarschuwt voor kettingdieven

berovingen n De afgelopen twee maanden zijn in Leiderdorp, Lisse, Hillegom en Voorhout in totaal zes (oudere) dames beroofd van hun gouden ketting. Omdat de impact op de slachtoffers zeer groot is, wil de politie mensen alert maken op deze extreem laffe vorm van beroving. “Elk slachtoffer is er wat ons betreft één te veel en een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Jur Westra van politieteam Leiden Noord licht toe: “Elke diefstal is natuurlijk strafbaar. Maar als je het als dader specifiek gemunt hebt op een kwetsbare doelgroep, hebben wij daar als politie echt geen goed woord voor over. Wij zetten hoog in om de verantwoordelijken in de kraag te vatten.” Daarom startte onlangs een rechercheonderzoek en besteedde het regionale opsporingsprogramma Team West (Omroep West) dinsdag 30 juni ook aandacht aan deze berovingen. Op basis van de verklaringen van de slachtoffers lijkt er sprake te zijn van verschillende daders. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een georganiseerd verband.


Wees alert

De werkwijze van de daders is ronduit laf. Ze trekken de ketting van achteren met kracht van de hals van het vaak oudere slachtoffer. Het is lastig om een advies te geven om een beroving te voorkomen. “We kunnen kwalijk adviseren om niet meer naar buiten te gaan of helemaal geen sieraden meer te dragen”, aldus Westra. “Maar we vinden het wel nodig om mensen alert te maken op deze vorm van berovingen. Een mooie ketting kán de aandacht trekken van iemand die verkeerde bedoelingen heeft. En met dit mooie weer dragen we immers allemaal geen jas of sjaal, dus zijn de sieraden die mensen dragen goed zichtbaar en dat vergemakkelijkt de beroving. Dat maakt natuurlijk niet dat iemand het recht heeft een beroving te plegen, maar het is verstandig om hier alert op te zijn.”


Doe aangifte

Bent u slachtoffer van een beroving, of een ander misdrijf, bel dan altijd direct 112. Immers, 112 daar pakken we daders mee. Bent u al eerder slachtoffer geworden, maar heeft u dat nog niet bij de politie gemeld? Doe dit dan alsnog. Via nummer 0900-8844 kunt u een afspraak maken voor een aangifte. Wanneer u daar behoefte aan hebt, is slachtofferhulp ook beschikbaar.

>Op naar de duizend zonnepanelen

VERVOLG VAN VOORPAGINA


ZoLd krijgt alle medewerking van de gemeente Leiderdorp. Zowel het dak van de loods aan de milieu-straat als het dak van de sportzaal waar ZoLd nu aan de slag wil, is eigendom van de gemeente. Ook biedt de gemeente praktische ondersteuning en een financiële bijdrage van 500 euro om een deel van de aanloopkosten te vergoeden. ZoLd heeft daarnaast een subsidie van 2.000 euro ontvangen van Fonds 1818. Dat is niet alleen voor het dak van de sportzaal waarmee ZoLd nu aan de slag gaat maar ook voor een volgend dak. Want ZoLd is voorlopig nog niet klaar. “Wethouder Rik van Woudenberg van duurzaamheid heeft taart beloofd als we de duizend panelen halen, en daar gaan we voor”, aldus Kools.

De coöperatie blijft op zoek naar samenwerkingen voor het plaatsen van grote zonnedaken. Zeker nu de Provincie Zuid-Holland 4 miljoen beschikbaar heeft gemaakt in het kader van hun ‘aanvalsplan zon’ om bij bewoners en bedrijven financiële belemmeringen weg te nemen.


Ervaring inzetten

Particulieren en organisatie die zelf een zonnedak willen realiseren, kunnen ook aankloppen bij ZoLd, laat Kools weten. Het bestuur wil haar verworven ervaring graag vrijwillig inzetten om anderen op weg te helpen.

leiderdorp & regio

Inzameling oud papier op nieuwe manier

scheppingskerk n Een golf van opluchting gaat door Leiderdorp. Vanaf dinsdag 7 juli kunnen mensen hun oud papier eindelijk weer naar de Scheppingskerk brengen. Deze maandelijkse service aan de Van Poelgeestlaan 2 was door de corona-crisis geruime tijd onmogelijk, maar kan op een nieuwe manier worden hervat.

Ook coördinator Hans Kapteyn van de Protestantse Gemeente Leiderdorp is blij met de hervatting van de inzameling, die tussen 7.00 en 16.30 uur plaatsheeft. ”Mensen kunnen voorlopig alleen met oud papier en karton bij ons terecht”, zegt hij. ”Voorheen namen wij ook boeken in ontvangst, maar daarvoor hebben wij nu helaas geen plaats. Er komt pas ruimte als we een boekenmarkt hebben gehouden. Dat zal vanwege de hygiënevoorschriften nog niet zo snel gebeuren.”

Hans Kapteyn zegt het met bloedend hart, want onder normale omstandigheden neemt hij boeken met open armen in ontvangst. "Ik snap dat mensen meteen aan onze kerk denken als zij boeken een mooie bestemming willen geven. In de loop der jaren hebben wij een naam opgebouwd. Maar inzamelen zonder verkoopmogelijkheden tijdens een boekenmarkt is onmogelijk. Hopelijk kunnen mensen hun boeken zo lang zelf nog even stallen, want die hoeven van mij


Oud papier en karton welkom, boeken nog even niet

niet bij het oud papier terecht te komen."

Wat de inname van het oud papier betreft, hanteren de vrijwilligers van de kerk op dinsdag 7 juli een nieuwe werkwijze, corona-proof. Kapteyn: "Om onnodige drukte te vermijden en ten minste anderhalve meter afstand te houden, laten we mensen hun oud papier op tafels leggen. Pas daarna ontfermen wij ons erover. Het is wat omslachtiger, maar veiligheid en gezondheid van ieder gaan boven alles.’’

Op een vergelijkbare manier is het straks ook weer mogelijk om houdbare artikelen voor de Voedselbank Leiden en omstreken op de maandelijkse ‘oud-papierdag’ aan te bieden. Coördinator Ellis Groothoff ziet hierin een welkome aanvulling op de wekelijkse Voedselbank-momenten: maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Scheppingskerk en dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Dorpskerk.

Meer inlichtingen: kerkelijk bureau Protestantse Gemeente Leiderdorp 071-5890259 of kerkbureau@pgleiderdorp.

>Ruilwinkel blijft hele zomervakantie open

ruilen n De ruilwinkel aan de Buitenhoflaan 1 in Leiderdorp blijft de hele zomer, ook in de zomervakantie, open op de woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Bij de ruilwinkel kunnen mensen spullen inleveren die niet ze meer gebruiken. Dat levert punten op waarmee ze andere spullen uit de ruilwinkel kunnen 'kopen'.

Vanzelfsprekend moeten bezoekers zich in de winkel houden aan de geldende regels van het RIVM. De inrichting is zo aangepast dat het mogelijk is anderhalve meter afstand te houden. Om te zorgen dat er niet te veel klanten in de winkel zijn, wordt momenteel gewerkt met tijdslots van een half uur. Een tijdslot is te reserveren door op maandag tussen 13.00 en 17.00 uur te bellen met 06 27376668. Ook worden per klant niet meer dan tien artikelen ingenomen. Het uitgebreide protocol met de regels staat op de website www.incluzioleiderdorp.nl/ruilwinkel.

Nabestaanden-café Leiden

Het Nabestaandencafé Leiden organiseert zondagmiddag 5 juli van half 3 tot half 4 een openlucht bijeenkomst op begraafplaats Rhijnhof. Thema van de bjieenkomst is ‘De kracht van poëzie bij rouw’.

Op een mooie, ruime plek op begraafplaats Rhijnhof, in de open lucht en op gepaste afstand van elkaar, kan een ieder de kracht van poëzie bij rouw ervaren. Anne Remijn (praktijk Eb en Vloed) draagt gedichten voor uit haar nieuwe bundel, afgewisseld met muziek van cellist Ruud Meester

In verband met de coronamaatregelen is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan via info@nabestaandencafeleiden.nl. Degenen die zich opgeven, ontvangen een mail met het toegangsbewijs. Bij slecht weer kiest de organisatie een andere veilige vorm.

>Alzheimer- telefoon

Het Alzheimer Café is dicht vanwege de coronacrisis maar mantelzorgers en familieleden van thuiswonende mensen met dementie kunnen 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur een luisterend oor vinden via de Alzheimer telefoon: 0800-5088. Op de websites dementie.nl en alzheimernederland.nl worden dagelijks tips gegeven hoe te handelen in deze coronatijd.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

>Volg het Leiderdorps Weekblad ook online:

www.leiderdorpsweekblad.nl