Leiderdorps Weekblad

12 september 2018

Leiderdorps Weekblad 12 september 2018


Topdrukte op eerste Jaarmarkt

Direct vanaf de opening om 13.00 uur was het razend druk op de Jaarmarkt. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

succes n "Waar komen al die mensen vandaan? Het lijkt wel of we hier naast het Centraal Station zitten, steeds komt er weer een nieuwe golf."Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps Museum, had duidelijk niet verwacht dat het al meteen na de opening zó druk zou zijn bij de allereerste Jaarmarkt Leiderdorp, op zaterdag 8 september. Rond half twee liep er al een dichte menigte langs de honderd kramen op de Laan van Ouderzorg, waar de kraam van het museum er een van was. In de loop van de dag werd het nog veel drukker. Ook op het grasveld voor winkelcentrum Winkelhof, waar vanaf kwart over één non-stop optredens waren, verzamelden zich steeds meer bezoekers. Dat bereikte een climax toen de zussen Lisa, Amy & Shelley, samen O'G3NE, kort na vijf uur het podium betraden.

Organisatoren Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Rudeboy Media kijken tevreden terug. "We hadden gehoopt op tienduizend bezoekers, het zijn er tussen de vijftien- en twintigduizend geworden", zegt Slappendel. "We hebben veel positieve reacties gehad, niet alleen van de bezoekers, maar ook van de marktkooplui; die waren heel tevreden over hun omzet."

Van Meurs prijst de groep van dertig vrijwilligers die hebben geholpen met op- en afbouwen van de markt en gedurende de dag hielpen om alles in goede banen te leiden. "We hadden echt een topteam, heel zelfsturend. En super enthousiast, sommigen begonnen zaterdag om 6 uur 's ochtends en waren en tegen middernacht nog."

Dat de Jaarmarkt Leiderdorp in 2019 zijn tweede editie gaat beleven, staat als een paal boven water. Al zullen er dan zeker wel wat dingen aangepast worden. Van Meurs: "Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Volgend jaar beginnen we eerder met de markt, om een uur of elf, en dan stoppen we ook eerder, om zes uur. De topact bij Winkelhof plannen we dan aansluitend, zodat de markt ook meteen leeg is."

Wellicht komen er op de markt zelf nog meer verkoopkramen. Bezoekers zouden dat op prijs stellen, heeft Slappendel opgemaakt uit de reacties op Facebook. "We gaan de dag nog uitgebreid evalueren met alle betrokkenen, zodat we nog wat goede puntjes op de i kunnen zetten voor volgend jaar."

Zie ook de foto-terugblik op P7.

Open dag brandweer

kazerne n Dat de brandweer meer doet dan alleen branden blussen, laten de brandweervrijwilligers van de kazerne Leiderdorp zien tijdens hun open dag op zaterdag 15 september. Van 10.00 tot 16.00 uur is de kazerne aan de Simon Smitweg 11 geopend voor het publiek.

De organisatie belooft "een dag zo afwisselend als het brandweervak zelf". Behalve de traditiegetrouwe vlam in pan, wordt ook een demonstratie gegeven van technische hulpverlening. Met een blik naar de nabije toekomst wordt een voertuig gedemonstreerd dat op alternatieve energie rijdt. Het verleden beleven de bezoekers met de historische materialen. De kinderen kunnen stiekem slim worden tijdens een Brandweer-speurtocht. Bovendien staan op het terrein informatiestands van BurgerNet, HartVeilig Wonen en Brandveilig Leven waar alle vragen gesteld kunnen worden.

VRIENDENFEESTEN n Drie dagen ontmoeting, muziek en gezelligheid

Samen afval rapen op World Cleanup Day

Christa's Ride blijft groeien

Eén team voor
al het
welzijnswerk

Incluzio gaat welzijnswerk uitvoeren met één integraal team

De hoofdrolspelers uit het onderhandelingsproces tussen gemeente en Incluzio bij elkaar. V.l.n.r. Marleen Stuivenberg (gemeente Leiderdorp), Janine de Vries (projectleider Incluzio), Peter de Visser (algemeen directeur Incluzio), Han Paulides (contracthouder Incluzio), Joke Boot (gemeente Leiderdorp) en wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n Doek valt definitief voor Pluspunt en SCw

Door: Corrie van der Laan

verandering n Pluspunt en het Sociaal Cultureel werk (SCw) Leiderdorp houden per 1 januari definitief op met bestaan. Incluzio, het bedrijf dat met ingang van 2019 verantwoordelijk wordt voor het preventieve en algemene welzijnswerk in Leiderdorp, heeft besloten te gaan werken met één integraal team. Dat gaat zich bezig houden met zowel het ouderenwerk (nu Pluspunt) als het jongerenwerk (nu SCw) en alles wat daar tussenin zit.

"Het is pijnlijk voor de bestaande organisaties", beseft Janine de Vries, projectleider in Leiderdorp voor Incluzio. "Maar op deze wijze kunnen we de lijnen kort houden en de sociale ondersteuning overzichtelijker en sneller maken. Bovendien voorkom je dubbelingen. Het geld dat daarmee bespaard wordt, kan weer elders in het sociaal domein worden ingezet."

Ze benadrukt dat Incluzio wel de kennis en ervaring van de huidige welzijnsorganisaties wil behouden. "Daarom gaan we voor ons team eerst werven onder de medewerkers van die organisaties. Bij gelijke geschiktheid krijgen zij de voorkeur."

Met die werving wordt zo snel mogelijk gestart. Dat kan nu ook want de uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente Leiderdorp en Incluzio is maandagmiddag 10 september officieel ondertekend.

Bij die gelegenheid keek wethouder Angelique Beekhuizen (LPL), verantwoordelijk voor het sociaal domein, terug op de opschudding die eerder dit jaar ontstond toen duidelijk werd dat het welzijnswerk heel anders georganiseerd zou worden. Die commotie is begrijpelijk, aldus Beekhuizen. "Het ís een grote verandering." Maar, stelde ze , "We hebben goed gekeken naar de manier waarop we de dingen nu organiseren. En dat kan beter." Dan gaat het vooral om het beter afstemmen van vraag en aanbod. Nu wordt er gewerkt met specifieke doelgroepen, terwijl mensen die hulp nodig hebben steeds minder makkelijk in hokjes te plaatsen zijn, lichtte de wethouder toe. Waarbij ze meteen helder maakte waar ze naartoe wil: "Inwoners die ongeacht tot welke doelgroep zij behoren, snel en laagdrempelig ondersteuning krijgen, dichtbij in de wijk. Zo wordt voorkomen dat zwaardere hulp nodig is en kunnen we de kosten beter beheersen."

Incluzio heeft al een bijeenkomst gehad met de medewerkers van Pluspunt en SCw. In oktober zijn er bijeenkomsten met de vrijwilligers. "We hopen dat ze zich ook straks via Incluzio blijven inzetten voor Leiderdorp. Wij heten ze in ieder geval warm welkom", zegt De Vries. Wat er gebeurt met de vele activiteiten die Pluspunt en SCw nu organiseren, is nog niet helder, geeft ze aan. "Van dingen die nu heel goed werken ga ik niet zeggen 'het moet stoppen'. Maar er is nog niets zeker, daar ben ik heel eerlijk over."

In november wil Incluzio kennis maken met zoveel mogelijk Leiderdorpers. "We willen weten waar ze behoefte aan hebben." Ook daarna houdt het bedrijf de vinger nauw aan de pols. "We zullen niet foutloos werken. Maar we leren van onze fouten en zullen ons ontwikkelen."

Kinderarts Alrijne genomineerd voor Pablo Award

publieksprijs n Dr. Michel Weijerman, kinderarts en downspecialist bij het Downcentrum Nederland van Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp, is vanwege zijn expertise en inzet op het gebied van Down genomineerd voor een Pablo Award.

De Pablo Award is een publieksprijs die tijdens het INC Awards gala wordt uitgereikt. De INC Awards zijn in het leven geroepen door Stichting De Upside van Down en Stichting Downsyndroom om organisaties die mensen met een verstandelijke beperking omarmen voor het voetlicht te brengen.

Michel Weijerman is genomineerd voor de publieksprijs, samen met presentator Johnny de Mol en Thijs Swinkels, oprichter van Brownies & Downies. De naam 'Pablo Award' refereert naar de bekende acteur Pablo Pineda (Yo, también), die zelf het Downsyndroom heeft.

De stichting De Upside van Down en stichting Downsyndroom streven ernaar om mensen met Down of een verstandelijke beperking te blijven 'includeren' in de samenleving (vandaar de naam 'INC' Awards). De INC Awards worden op 13 november 2018 gepresenteerd in Huis ter Duin in Noordwijk. Tijdens de feestavond worden zo'n vierhonderd gasten met en zonder verstandelijke beperking verwacht.

Linda Germs, lid van de voordrachtcommissie van de INC Awards, vertelt waarom kinderarts Weijerman is genomineerd: "Toen onze zoon geboren werd, was er nog weinig bekend wat Down met zich meebracht. Michel was onze eerste kinderarts die uitging van de mogelijkheden en denkt in kwaliteit van leven."

Weijerman vindt de nominatie een grote eer: "Graag wil ik bewerkstelligen dat de kwaliteit van leven van mensen met een beperking zo goed mogelijk is. Het zijn ook gewoon mensen, en die horen erbij in onze maatschappij!"

Stemmen op Michel Weijerman kan via www.incawards.nl/publieksprijs.

Een deel van de vrijwilligers die zaterdag door de gemeente in het zonnetje werden gezet. Met vooraan (4e van rechts) burgemeester Laila Driessen. Foto: Johan Kranenburg

Waardering voor alle vrijwilligers

feestje n Zo'n honderdvijftig vrijwilligers werden in de namiddag van zaterdag 8 september bij de feesttent in park de Houtkamp getrakteerd op hapjes, drankjes, muziek en entertainment. Het vrijwilligersfeestje was in opdracht van de gemeente Leiderdorp georganiseerd door iDOE. Alle Leiderdorpse vrijwilligers waren ervoor uitgenodigd. Met deze Waarderingactie Vrijwilligers 2018 bedankte de gemeente de vrijwilligers voor hun inzet in het afgelopen jaar.

Fietser te water geraakt en overleden

hulpdiensten n De hulpdiensten hebben zondagavond 9 september iets na 7 uur tevergeefs geprobeerd een fietser te reanimeren die bij de Nieuweweg in Leiderdorp te water was geraakt. De man werd drijvend in het water aangetroffen. Hoe hij in de sloot terecht gekomen is en hoe lang hij in het water heeft gelegen, is niet bekend. De politie doet nader onderzoek.

Cursussen voor kinderen

Dwars n Het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp start de komende tijd in gebouw Dwars (Bloemerd 1c in Leiderdorp) met een aantal cursussen voor kinderen.

Voor kinderen van 8 jaar en ouder is er een nieuwe cursus techniek waarbij ze zelf constructies ontwerpen en maken. Ook elektriciteit komt aan de orde. De cursus bestaat uit vier lessen op de woensdagmiddag van 13.30 tot 14.45 uur, te beginnen op 19 september. De kosten bedragen € 35,- p.p.

Op donderdag 20 september van 15.45 tot 17.15 uur is de eerste les van een cursus schilderen voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Onder leiding van docente Inge Adriane Cornelisse maken de kinderen in zes lessen een eigen schilderij. De kosten bedragen € 20,- p.p.

Maandag 24 september is er een informatieavond voor ouders over de nieuwe cursus weerbaarheid voor kinderen van 8 jaar en ouder. De cursus zelf begint op 1 oktober.

Alle informatie is te vinden op www.dwarsleiderdorp.nl. Mailen kan ook: info@scwleiderdorp.nl.

Cursus voor DJ's

MOL n Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) biedt dit najaar voor het eerst een cursus voor DJ's in spé. Leraar is Faar Douidi. De cursus bestaat uit tien lessen. De eerste vier zijn groepslessen, daarna maakt iedere cursist in vijf individuele lessen zijn eigen nummer. Tot slot is er een presentatie voor publiek. De DJ lessen worden gegeven voor verschillende leeftijden op dinsdagmiddag en -avond. Meer informatie en inschrijven: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl of 06-22320600.

Spikecursus

volleybal n Voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar die kennis willen maken met volleybal organiseert volleybalvereniging Leython DC ook dit jaar weer de Spikecursus. De cursus bestaat uit tien lessen op de woensdagmiddag van 16.45 tot 18.00 uur in sporthal De Does in Leiderdorp. Opgeven kan via de website www.leythondc.nl.

Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 16 september een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Pluim voor duurzaam bandenbeleid

Directeur Matthijs Verhaar van Profile International overhandigt het certificaat aan wethouder Willem Joosten (geheel rechts). | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Certificaat n De gemeente Leiderdorp ontving vorige week vrijdag het certificaat 'Duurzaam op de Weg' van Profile Tyrecenter Truck Europe. Leiderdorp is de eerste gemeente in Nederland die voldoet aan de hoge eisen voor duurzaam bandenbeleid met het wagenpark. Dat resulteert in minder brandstofverbruik, CO2-uitstoot en kosten.

Wethouder duurzaamheid Willem Joosten (VVD) van de gemeente Leiderdorp kreeg het certificaat uit handen van algemeen directeur Matthijs Verhaar van Profile International. Joosten: "Wij vinden het belangrijk om ons wagenpark op een duurzame manier goed op orde te houden. Door regelmatig onderhoud van de banden scheelt dit op lange termijn veel kosten en onnodig CO2-uitstoot. In onze duurzaamheidsagenda is mobiliteit een belangrijk thema voor Leiderdorp. Zo zijn er 13 oplaadlocaties voor elektrische auto's gerealiseerd en worden dienstauto's aan het eind van hun levensduur vervangen door elektrische voertuigen."

CO2-reductie

De gemeente Leiderdorp heeft voor het wagenpark Profile Leiden, Nooteboom als centraal aanspreekpunt. Het wagenpark van Leiderdorp wordt viermaal per jaar ter plekke gecontroleerd. De gegevens worden vervolgens verwerkt in het digitale systeem Fleetcheck. Tussentijds wordt het materieel regelmatig gecheckt op uitlijning, bandenspanning, balancering en op onregelmatigheden in het bandenprofiel. Deze aanpak resulteert in een CO2-reductie van 26.800 kilogram per jaar.

Duurzaam op weg

De besparende producten en diensten vormen de basis voor het certificaat 'Duurzaam op de Weg'. Voor Leiderdorp worden vernieuwingsbanden van Bandag gebruikt die leiden tot minder grondstoffengebruik en de emissie van CO2 verlaagt. Het produceren van een vrachtwagenband kost 220 kilogram CO2, terwijl het vernieuwen van een band maar voor slechts 39 kilogram CO2-uitstoot zorgt. Een reductie van de CO2-emissie van maar liefst 181 kilogram.

Jarno Oskam, adviseur bedrijfswagenbanden bij Profile Nooteboom: "Leiderdorp is een mooi voorbeeld voor andere gemeenten in ons land."

Samen afval rapen op World Cleanup Day

n Leiderdorpse organiseert actie tegen zwerfvuil

opruimen n Zondag 16 september zal Leiderdorp er plotseling een stuk netter uitzien. De dag daarvoor, op Wolrd Cleanup Day, organiseert Marieke van Leeuwen een opruimactie. Samen met hopelijk heel veel mede-Leiderdorpers gaat ze dan de strijd aan met het zwerfafval in de openbare ruimte.

Wie mee wil helpen, kan zaterdagochtend 15 september om half elf verzamelen op het plein van basisschool De Regenboog aan de Marjoleintuin 58. Daarvandaan heeft Marieke een aantal routes van twee tot drie kilometer uitgezet, die uitwaaieren over het dorp. "Zo bestrijk je best een groot oppervlakte." Dankzij medewerking van de gemeente heeft ze afvalknijpers beschikbaar en via Supporter van Schoon hesjes en handschoenen zowel voor kinderen als volwassenen. De kinderen krijgen achteraf een mooi diploma en natuurlijk zicht op de berg met afval die ze hebben opgeruimd!

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om elders in Leiderdorp in de eigen straat of wijk een half uurtje afval van de straat en uit perken te rapen. Iedereen die dat doet maakt kans op een prijs. Marieke: "Van de gemeente krijg ik kortingsvouchers voor regentonnen en afvalgrijpers en van Albert Heijn Winkelhof mag ik leuke producten weggeven om het ecologisch verantwoordelijker leven makkelijker te maken. Die prijzen ga ik zondag om 13.30 uur verloten in de Houtkamp, tijdens de activiteiten voor de Dag van het Park."

Wie mee wil dingen moet het resultaat van zijn opruimwerk voor 16 september 10.00 uur op Facebook of Instagram zetten, met #worldcleanupday en tag Fairhups in het bericht. Of je stuurt een foto naar info@fairhups.nl. De winnaars kunnen hun prijs meteen ophalen bij de stand van de energieambassadeurs in de Houtkamp. Lever dan gelijk jouw zak met zwerfafval in en je krijgt er een nieuwe afvalzak voor terug.
Wie er zondag niet bij kan zijn, kan de uitslag van de verloting zien op de website fairhups.nl, via Facebook en Instagram.

BLOG

Dat Marieke de opruimactie organiseert, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze is sinds begin dit jaar volop bezig met duurzaamheid en milieu. Met haar gezin probeert ze zo veel mogelijk ecologisch verantwoord te leven. "Eigenlijk wilden mijn man en ik al veel eerder de stap maken naar een meer duurzame levensstijl, maar met twee kleine kinderen van 3 en 4 jaar leek het ons zo lastig", vertelt ze. "Daarnaast was er het gevoel van 'het maakt toch geen verschil wat ik doe'. Maar als niemand een stap zet, gebeurt er zeker niks."

Nu ze elke dag bij zichzelf begint, voelt ze zich zeker een wereldverbeteraar en ontdekt steeds meer wat ze kan doen. In haar blogs op de website www.fairhups.nl doet Marieke verslag van de ontdekkingen die ze tegenkomt onderweg naar een duurzamer leven. "Zo hoop ik ook anderen te motiveren en inspireren."

Hospice De Mare zoekt Leiderdorpse vrijwilligers

De ondertekenaars van het convenant aardgasvrij. | Foto: PR Foto: PR

verhuisplan n Hospice De Mare is een warm gastvrij huis waar gasten in alle rust en geborgenheid hun laatste dagen, weken en soms maanden doorbrengen, op een manier zoals zij dat willen. Dit kleinschalige huis biedt plaats aan zes gasten. Momenteel is het hospice nog gesitueerd in Oegstgeest, maar het is de bedoeling dat het op afzienbare termijn – wanneer een geschikte locatie is gevonden - verhuist naar Leiderdorp. Daarom wordt nu alvast gezocht naar Leiderdorpse vrijwilligers.

Om de gasten de aandacht en zorg te geven die zij verdienen, zijn veel vrijwilligers nodig. Naast de aanwezigheid van de verpleegkundige 24 uur per dag, zijn het de vrijwilligers die er tussen 8 uur ' s morgens en 21 uur 's avonds voor de gasten zijn. Vrijwilligers zijn de motor bij Hospice De Mare; zij runnen het huishouden en zorgen voor de huiselijke sfeer; een vers bloemetje op tafel, verse koffie en thee in de huiskamer, het voorlezen van een boek of 'er gewoon zijn' op momenten dat er niets gezegd hoeft te worden. Ook bieden ze aandacht en een luisterend oor aan de bezoekers van onze gasten

Een vrijwilliger verwoordde het zo: "Het woord hospice roept bij de meeste mensen een wat beladen beeld op van stervende mensen en rouwende familie. Dat is zeker een belangrijk aspect, maar er wordt hier ook geleefd . Er wordt veel gelachen, taart gegeten, verhalen verteld en genoten van de jaargetijden, met het uitzicht vanuit de huiskamer op het park."

Alle vrijwilligers worden geschoold in de zorg en begeleiding van de terminaal zieke mens. Ervaring hebt in de zorg is handig, maar niet noodzakelijk. Wie liever niet rechtstreeks met zorg bezig is, kan zich bijvoorbeeld ook inzetten als kookvrijwilliger.

Heeft u vragen of interesse? Neem dan contact op met de coördinator van Hospice De Mare Louise Drabbe, 06-23267137 of met de manager Nelly van der Does, 06-41347827, of via info@hospicedemare.nl. Zie ook de website; www.hospicedemare.nl.

Regio Holland Rijnland gaat voor aardgasvrij

convenant n Woensdag 5 september zetten een aantal partijen binnen de regio Holland Rijnland hun handtekening onder het Convenant Aardgasvrij. Met de ondertekening bepalen zij dat nieuwbouw in Holland Rijnland geen aansluiting meer krijgt op het aardgasnetwerk. Daarnaast wordt vanaf 2050 in de gebouwde omgeving geen aardgas meer gebruikt voor de verwarming van gebouwen.

De ondertekenaars van het convenant zijn de provincie Zuid Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Omgevingsdienst West-Holland, Holland Rijnland, alle gemeenten in de regio en netbeheerder Liander.
Het Convenant Aardgasvrij vloeit voort uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarin spraken 195 landen af om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken vóór 2050. Het aardgasvrij maken van Nederlandse gebouwen sluit hier op aan. Volgens de gewijzigde Gaswet mogen sinds 1 juli 2018 nieuwbouwplannen niet meer uitgaan van een aardgasaansluiting.


Gelijk speelveld

Vóór 1 juli 2018 waren in de regio Holland Rijnland al veel nieuwbouwplannen in procedure genomen. De regio wil met de ondertekening van het Convenant ook bij deze plannen aansluitingen op het aardgasnet voorkomen. Hierdoor ontstaat een gelijk speelveld voor initiatiefnemers in de bouwwereld. En misschien nog wel belangrijker, voor de hele regio wordt hiermee een signaal afgegeven: geen aansluitingen op het aardgasnet meer.

De omslag naar alternatieve warmtevoorzieningen is een grote opgave voor de regio. Daarom werken de gemeenten in Holland Rijnland samen aan warmtevisies die ze op lokaal niveau vaststellen en uitvoeren. Een belangrijk uitgangspunt is dat bij de overgang naar aardgasvrij de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk blijven. Ook daar moet het convenant bij helpen.

Jaarmarkt

Foto: J.P.Kranenburg

Er was van alles te zien, horen, beleven en kopen op de eerste Jaarmarkt Leiderdorp. Met muziek bij Winkelhof, honderd kramen van lokale ondernemers en verenigingen op de Laan van Berendrecht en een foodplein bij Santhorst. Op de foto's: boven - optreden O'G3NE, rechts - drukte op de Laan van Berendrecht, onder - een menigte voor het podium bij Winkelhof, linksmidden (met de klok mee) Fietsmaatjes, optreden Young@Heart, meet & greet met Batman en Spiderman, knutselen op het kidsplein. | Foto's: J.P. Kranenburg, C. v.d. Laan en W. Schellekens

Foto: Wim Schellekens
Foto: Johan Kranenburg
Foto: Corrie van der Laan
Foto: Corrie van der Laan
Foto: Johan Kranenburg
Foto: Corrie van der Laan

Drie dagen ontmoeting, muziek en gezelligheid

De Vriendenfeesten werden uitgeluid door het razend populaire Unity NL on Tour. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

feestweekend n "Alle dagen zijn in hele goede harmonie verlopen, dat vind ik het belangrijkste." Voorzitter Fried de Rave van de Stichting Vrienden van het Oude Dorp kijkt tevreden terug op de Vriendenfeesten in park De Houtkamp die afgelopen weekend duizenden mensen trokken.

Door: Corrie van der Laan

Een deelnemer aan het Klootschietfestijn in actie. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Het begon vrijdagavond 7 september met de Vriendenquiz, die met 28 team helemaal volgeboekt was. Terwijl de regen af en toe roffelde op het tentdoek, was de sfeer binnen opperbest.

Zaterdag begon rustig, te rustig naar mening van de organisatoren. Niet zo vreemd, want de eerste Jaarmarkt Leiderdorp, die plaats vond net naast het park op de Laan van Berendrecht, was een grote concurrent. "Die dag moeten we volgend jaar misschien, in overleg met de organisatie van de Jaarmarkt, anders invullen", kijkt De Rave alvast vooruit.

'Dit is nu echt een mooi feest voor Leiderdorp'

In de namiddag liep het feestterrein van de Vrienden weer vol toen daar de Waarderingsactie Vrijwilligers 2018 werd gehouden (zie ook pagina 3). En 's avonds was de Terug naar de Koets O'Theek discoparty een doorslaand succes. "We wilden een dansfeest voor dertigplussers neerzetten en dat is helemaal gelukt. Van de bezoekers viel 95 procent in de doelgroep. De reacties waren ook heel positief, 'Dit is nu echt een mooi feest voor Leiderdorp', kregen we te horen."

De basis van de Vriendenfeesten was ooit het Klootschietfestijn, dat zondag alweer voor de zevende keer werd georganiseerd door de Vrienden. De belangstelling voor de wedstrijd, waarbij teams een balletje in zo weinig mogelijk worpen langs een parcours gooien, neemt de laatste jaren echter af. Dit keer hadden slechts tien teams zich ingeschreven. "We gaan evalueren of we het Klootschietfestijn nieuw leven in gaan blazen of dat we het eerste deel van de zondag op een andere manier gaan invullen", kondigt De Rave alvast aan.

Het was een korte stilte voor de storm want tussen 3 en 6 uur zondagmiddag, bij de afsluiting van het weekend met Unity NL on Tour stond het feestterrein weer hutjemutje vol. "Dat is altijd weer een prachtig feest, iedereen gaat er happy vandaan", aldus De Rave.

Burendag in Leyhof en wijk Ouderzorg

contact n Burendag, zaterdag 22 september, wordt in Leiderdorp op heel wat plekken gevierd. In de wijken Leyhof en Ouderzorg maken actieve bewoners er een echt wijkfeest van.

In de Leyhof is het Burchtplein de plek waar het allemaal gebeurt. Daar staat om 14.00 uur de koffie/thee/limonade met wat lekker erbij klaar. Dat lekkers is vooraf thuis door kinderen gebakken, die het ook zelf rond mogen delen. Vervolgens staat er een wandeling op het programma. Een prima manier om bij te kletsen, maar gelijktijdig is het de bedoeling in een stukje van de wijk het zwerfafval op te ruimen. Om 15.30 uur start een spelmiddag voor de kinderen. De Burendag wordt rond 17.00 uur afgesloten met een borrel met een hartig hapje.

Bij slecht weer gaat de burendag in de Leyhof niet door. Meer informatie is te vinden op de www.leyhof.org.

In de wijk Ouderzorg hebben bewoners van de straten Rijnenburg, Rosenburg, Boekenburg, Brittenburg, Splinterlaan en Van der Valkbouwmanweg de handen ineen geslagen en organiseren ze Burendag voor de allereerste keer gezamenlijk. Het feest voor de wijkbewoners wordt op de Boekenburg gevierd. Die straat wordt vanaf 12.00 uur afgesloten voor verkeer, het programma loopt van 15.00 tot 23.00 uur. De bewoners kunnen deelnemen aan diverse workshops en activiteiten. Er zijn spelletjes voor jong en oud om elkaar beter te leren kennen en vanaf 17.00 uur kan iedereen na- en bijpraten bij de barbecue.

De jaarlijkse Burendag wordt ondersteund door het Oranje Fonds en Douwe Egberts. Doel is het onderlinge contact tussen bewoners in buurten te verbeteren.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag, 20 september, 14.00 uur

Foto: PR

THE DRESSMAKER, van Jocelyn Moorhouse

Het verhaal van de mooie, getalenteerde Tilly Dunnage (Oscarwinnares Kate Winslet). Na jarenlang bij exclusieve modehuizen in Parijs te hebben gewerkt, keert Tilly terug naar haar geboortedorp op het Australische platteland om zich met haar excentrieke en dementerende moeder Molly te verzoenen. Gewapend met haar naaimachine en feilloze gevoel voor haute couture transformeert en bevrijdt ze de vrouwen van het dorp.

Donderdag, 4 oktober, 20.00 uur

BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS, van Dany Boon

Philippe Abrams, post-directeur in Salon-de-Provence, is getrouwd met Julie, wiens depressieve buien hem het leven haast onmogelijk maken. Om zijn vrouw een plezier te doen, probeert hij zich te laten overplaatsen naar de Côte d'Azur. Maar zijn plannetje mislukt. Als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het Noorden.

Donderdag 18 oktober, 14.00 uur

TULIP FEVER, van Justin Chadwick

Dit liefdesverhaal speelt zich af tijdens de Tulpenmanie in Amsterdam in de 17e eeuw. Een tijd waarin tulpen meer waard zijn dan goud. Het oogverblindende weesmeisje (Alicia Vikander) is vanuit het klooster waar zij opgroeide, uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz).

Donderdag 1 november, 20.00 uur

MY HOUSE IN UMBRIA, van Richard Loncraine

Een trein die zachtjes over de glooiende heuvels van het Italiaanse platteland tuft, ontploft. In een van de rijtuigen bevinden zich vier overlevenden: 'De Generaal', een bejaarde Engelse gentleman; Werner, een jonge Duitser; Aimee, een achtjarig meisje dat haar ouders bij de bomaanslag verloor en Emily Delahunty, een Engelse romanschrijfster.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp Toegang: 7,50 p.p. Donateurs: 5,00. Reserveren via: info@filmhuisleiderdorp.nl, betaling: contant aan de zaal.

Activiteiten, optredens en informatie tijdens Dag van het Park

evenement n De Houtkamp staat zondag 16 september in het teken van de Dag van het Park. Op verschillende plekken in het Leiderdorpse park is dan van alles te zien, doen en beleven.

Dat begint al om 11.00 uur met een sportieve work-out. Het programma loopt door tot 16.00 uur.

Bezoekers kunnen verschillende sporten uitproberen, genieten van optredens van dansgroepen en koren, en rondslenteren over de braderie. Daar staan ook informatiekramen van Leiderdorpse

organisaties en instellingen.

Van Rijn Festival

Tijdens de Dag van het Park, die vooral plaatsvindt middenin De Houtkamp, organiseert kunstenaarscollectief Fields of Wonder tussen 14.30 en 17.00 uur bij de vijver aan de rand van het park het Van Rijn Festival. Een culturele happening met theater en dans. Het festival heeft 's avonds om 20.30 uur nog een heel bijzonder toetje in de vorm van een dansvoorstelling op het water.

17 camera's

Een kentekenregistratiecamera wordt opgehangen in de Van der Marckstraat. Foto: J.P. Kranenburg

kentekenonderzoeken n Vorige week zijn op 17 plekken langs Leiderdorpse wegen kentekenregistratiecamera's opgehangen. Ze zijn bedoeld voor kentekenonderzoeken die van 10 tot en met 24 september zullen plaatsvinden in twee gebieden in de gemeente: rond de Spanjaardsbrug en in Leiderdorp Zuid. Doel is meer inzicht in verkeersbewegingen te krijgen, onder meer ten behoeve van een nieuw Integraal Verkeers- en Vervoerplan voor de gemeente. Kijk voor meer informatie over de kentekenonderzoeken op www.leiderdorp.nl/inwoner/projecten/kentekenonderzoeken. | Foto: J.P. Kranenburg

n Lions zorgen voor muziek bij Scarabee

Brigitte van Elburg van Scarabee ontvangt de cheque uit handen van Lions Peter de Ligt (rechts op de foto) en Huibrecht Bos. Foto: PR

cheque n Enkele maanden geleden was Brigitte van Elburg (bestuurslid inloophuis Scarabee) te gast bij de Lionsclub Leiderdorp om te vertellen over Scarabee, een regionaal inloophuis voor mensen geraakt door kanker. Het resultaat was een fraaie cheque die zij op maandag 3 september ontving uit handen van Peter de Ligt (rechts op de foto) en Huibrecht Bos. De sfeer in het inloophuis zal nu nóg beter worden, want dankzij de donatie kan een muziekbox voor in de huiskamer en in de activiteitenruimte worden aangeschaft.

Inloophuis Scarabee is gevestigd aan de Oude Vest 17 in Leiden. Zie ook www.inloophuisscarabee.nl.

Speelplaats Houtkamp klaar

De nieuwe speelplaats in park De Houtkamp. Foto: J.P.Kranenburg

opening n Het was de bedoeling dat de mooie nieuwe speelplaats in het Leiderdorpse park De Houtkamp afgelopen woensdag, 5 september, officieel geopend zou worden. Fikse regenbuien gooien echter roet in het eten. De opening door wethouder Jeff Gardeniers is uitgesteld tot woensdagmiddag 26 september. Ondertussen kan er wel al gespeeld worden op de houten klim- en klautertoestellen. | Foto: J.P. Kranenburg

week in beeld

'Opbrengst Grote Clubactie heel welkom voor extraatjes'

Diederik Twaalfhoven in de aanval. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

loten n Ook in Leiderdorp gaan vanaf 15 september weer enthousiaste leden van een aantal clubs op pad om loten te verkopen voor de Grote Clubactie. De loten kosten 3 euro per stuk en 80 procent van de opbrengst (dus 2,40 euro per lot) van de loten gaat rechtstreeks naar de verenigingen die ze verkopen.

Een zeer welkome aanwinst voor de clubkas, zegt voorzitter Arie van de Nadort van de Basketbalvereniging Leiderdorp (BVL), een van de clubs die meedoet. "Meestal levert de Grote Clubactie ons zo'n 2.500 euro op. Wij gebruiken dat geld om te investeren in de jeugd en in materialen. Daarnaast helpt het om de contributie op een schappelijk niveau te houden." BVL heeft circa 160 leden, waarvan driekwart jeugd is. "Dankzij de Grote Clubactie kunnen we activiteiten organiseren als een zomerkamp en een NBA-night, waar we wedstrijden laten zien uit de nationale Amerikaanse competitie."

Bij BVL is het ook vooral de jeugd die op pad gaat voor de Grote Clubactie. "We brengen er een wedstrijdelement in, met een prijs voor de beste verkoper en een prijs voor het team dat de meeste loten verkoopt."

De meeste loten worden verkocht aan familie en vrienden van leden, is de ervaring van Van de Nadort. "Maar dit jaar zullen zeker ook winkels en bedrijven benaderd worden. Er is nu namelijk voor het eerst een Superlot, dat staat voor 50 normale loten. Ondernemers die dat kopen steunen niet alleen de club maar kunnen de loten ook weer gebruiken door ze bijvoorbeeld als reclameactie weg te geven aan klanten."

Behalve BVL doen in Leiderdorp de volgende clubs mee: Alrijne Ziekenhuis (Afdl Dialyse), De Boulende Stier, Gehandicapten Sportvereniging De Sleutels, Leiderdorpse Reddingsbrigade, Ruitervereniging Liethorp, Scouting Leiderdorp en Zwem- en polovereniging De Kleine Does.
Verenigingen kunnen zich nog steeds opgeven voor deelname aan de actie. Ga hiervoor naar clubactie.nl of bel 013 - 455 28 25.

Alecto heren pakken punt bij vuurdoop in Overgangsklasse

Hockey n Voor de eerste keer in de geschiedenis van Alecto komt het eerste herenteam dit seizoen uit in de Overgangsklasse. Het maakte de eerste wedstrijd, zondag op eigen veld tegen Groningen, des te spannender. Alecto had het niet makkelijk maar pakte toch een punt (2-2).

De equipe van Sander Rottier en Maarten Memelink (doorgeschoven naar assistent-coach na het vertrek van Hidde Kuijers) had de nodige wisselingen doorgemaakt op persoonlijk vlak en wist van tevoren niet waar het stond qua niveau. Tegenstander Groningen is een Overgangsklasser met ambitie en met de invoering van de nieuwe Promotieklasse, tussen de oude Overgangsklasse en Hoofdklasse in, is een top vijf plek een doelstelling.

Afwachtend

Alecto begon afwachtend en de bezoekers hadden in de beginfase duidelijk de overhand. De geel-bruinen groeide in de wedstrijd en zagen een strafcorner van jongeling Jesse Huisman gestopt worden. De eerste treffer viel uiteindelijk de treffer aan de andere kant, in een eerste helft van weinig kansen.

Na rust beet Alecto meer van zich af en kwamen er binnen vijf minuten na rust maar liefst drie strafcorners achter elkaar. Hier werd niet uit gescoord. Tien minuten voor tijd kwam de beloning voor het harde werken. Thomas Eggen wist een strafbal om te zetten in de eerste goal voor Alecto in de Overgangsklasse.

Vijf minuten later kwam Alecto zelfs op voorsprong toen Jesse Huisman een strafcorner schitterend in de kruising schoot. Lang konden de Leiderdorpers er niet van genieten want luttele minuten later lag de bal aan de andere kant in de goal, toen een strafcorner via-via langs keeper Youri Muller caramboleerde. Uiteindelijk kreeg Jarmo van der Velden nog de ultieme mogelijkheid om in de absolute slotseconden Alecto de overwinning te schenken, maar voor open goal schoot hij op de paal.

Met een punt sloot Alecto dus de eerste wedstrijd af. Volgende week volgt in Were Di een zeer sterke tegenstander. De afslag is om 14.45 uur in Tilburg.

Meer deelnemers en vettere cheque bij 9e editie Christa's Ride

De start van de toertocht van de Christa Mensert Memorial Ride. | Foto: J.P. Kranenburg

Fietsen n Bijna 250 deelnemers gingen zondag iets na middaguur het van start voor de negende editie van de Christa Mensert Memorial Ride. Weer enkele tientallen meer dan vorig jaar. De groeit zit ook in de opbrengst van de benefietfietstocht. Organisator Pao Busteros León kon een cheque van 2633,77 euro overhandigen aan directeur Jan Warning van het Instituut Asbestslachtoffers.

Zoals altijd kon gekozen worden tussen een familietocht van 25 kilometer en een toertocht van 75 kilometer. De toertocht is altijd verreweg het populairst maar dit jaar trok de korte route tocht ook zo'n 70 deelnemers.

Debby Halvemaan in actie. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

Start en finish waren bij Leiderdorpse skeelerbaan in het Weteringpark, waar zondag voor het eerst ook een dikkebandenrace voor kinderen werd gehouden, voorafgaand aan de echte Ride. Het extra programmadeel was eigenlijk uit nood geboren, vertelde Busteros León. "Eind juli hoorden we dat we twee uur later moesten vertrekken omdat de Ride for the Rose door Leiderdorp kwam. Toen hebben we deze aanvulling bedacht." Hoewel er maar acht kinderen mee deden, is Christa's Dikkebandenrace uitstekend bevallen. "Het was ontzettend leuk om te zien. De kinderen maakten er echt een wedstrijd van en hun ouders waren ook razend enthousiast. Volgend jaar gaan we dit zeker weer doen, en dan zullen we het vooraf wat meer promoten, bijvoorbeeld via de scholen."

Over Christa's Ride

De Christa Mensert Memorial Ride, kortweg Christa's Ride, is genoemd naar Christa Mensert, een Leiderdorpse vrouw die in september 2009 overleed aan mesothelioom of asbestkanker. Sinds 2010 organiseert haar echtgenoot, Paco Busteros León, ieder jaar Christa's Ride. De gehele opbrengst gaat naar het Instituut Asbestslachtoffers en komt zo ten goede komt aan onderzoek en aan steun voor hen die lijden aan asbestkanker.

Velocitas komt nog wat tekort bij debuut in Overgangsklasse

Korfbal n Het groenblauwe tenue mocht zaterdag eindelijk de kast weer uit. In mei vierde Velocitas 1 nog groot feest vanwege de unieke prestatie die ze hadden neergezet: kampioen én voor het eerst in de geschiedenis promotie naar de Overgangsklasse. Nu, ruim drie maanden later, is het zover. De grote uitdaging gaat van start.

Afgezien van wat door de zon getinte gezichten, is het net of ze niet zijn weggeweest. Fit en fanatiek staan ze in het veld. Lichtelijk gespannen wel, want de Overgangsklasse is niet niks. Als kersverse debutant het opnemen tegen al meer ervaren clubs. Dat weerhield Velocitas er echter niet van om positief te blijven. De eerste wedstrijd moest namelijk gespeeld worden tegen Meervogels/Fisica 1, 'het cluppie' van coach Leo van den Bos. Hun trucjes en tactieken zijn voor Leo dus niet onbekend.

Velocitas begon goed aan de wedstrijd. Beide teams waren gewaagd aan elkaar. Op aanvallend gebied -de bal viel door beide korven- maar ook verdedigend. Het scoreboard gaf na twaalf minuten dan ook terecht een gelijke stand van 3-3 aan. Nu kreeg Velocitas echter wat meer moeite met scoren, met een achterstand als gevolg. Het schortte niet aan strakke verdediging, maar toch lukte het Meervogels om hier doorheen te breken. Met een stand van 4-6 werd de rust ingeluid.

In de tweede helft besloot Velocitas dat er verandering moest komen in de stand. Waar de bal aan het eind van de eerste helft niet veel zin leek te hebben de korf in te gaan, gebeurde dat nu wel. Na zeven minuten had Velocitas het voor elkaar de stand terug te brengen tot een gelijkspel, 8-8.

Meervogels was het hier niet mee eens en besloot te laten zien wat ze werkelijk in huis hebben. Nu bleek pas echt dat het niveau van Meervogels - een van de sterkere in de poule - niet helemaal te evenaren was voor de Leiderdorpers. Slim spel en mooie passes leidden tot een achterstand voor Velocitas. Doordat ook Velocitas veel kansen had en hier en daar nog een doelpunt wist te maken, bleef de schade zeer beperkt. De wedstrijd werd verloren met 12-18.

Vrijwilligers gevraagd

Ook de Leiderdorpse vestiging van Alrijne Ziekenhuis heeft vrijwilligers nodig. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

n voor activiteiten op gebied van zorg, welzijn en dienstverlening

PLUSPUNT n Deze rubriek is samengesteld door Pluspunt voor Welzijn en Dienstverlening. Voor algemene vragen op het gebied van vrijwilligerswerk kunt u terecht bij Pluspunt, tel. (071) 5413536 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur) of via info@pluspuntleiderdorp.nl.

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Leiden en omgeving zoekt vrijwilligers die het mede mogelijk maken voor mensen in hun laatste levensfase om deze thuis in de eigen vertrouwde omgeving af te sluiten. Als vrijwilliger wordt u ingezet om familie en mantelzorger(s) te ontlasten. U neemt de zorg dan enkele uren over, zodat familie even tijd voor zichzelf heeft. Uw taak is aanvullend op die van de mantelzorger(s) en de thuiszorg. Van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze een dagdeel per week beschikbaar zijn. U volgt trainingen en krijgt ondersteuning om dit werk te kunnen doen.

Meer informatie: Annette Kemerink (coördinator), T. 06-51002071, E. info@vptzleidenenomgeving.nl, W. www.vptzleidenenomgeving.nl

ActiVite zoekt vrijwilligers die kunnen helpen op de dementieafdeling in De Ommedijk:

• Gastvrouwen/mannen die in de huiskamer voor een gezellige sfeer, koffie en thee schenken, eventueel een spelletje spelen en een warme maaltijd koken. Inzet in onderling overleg.

• Actieve vrijwilligers die de bewoners met dementie op allerlei manieren aan het bewegen helpen? Denk aan wandelen (di.middag) duofietsen, attributen-doorgeefspel, begeleiding en meedoen met Zumba (do.morgen).

• Vrijwilligers die de bewoners naar en van restaurant De Dijk brengen voor de koffie (10.00 – 11.15) en de warme maaltijd (12.00 – 13.30 uur). Hulp bij het schenken van koffie en bij de maaltijd, vooral op woensdag, is ook welkom.

Meer informatie: Annemieke Kloet, E. vrijwilligerswsc@activite.nl

Eva zoekt buddy's. Onder meer voor mevrouw K. (79) uit Tsjetsjenië. Ze spreekt nog niet goed Nederlands, maar begrijpt wel veel. Het is dus een leuke uitdaging om mevrouw te ondersteunen bij de Nederlandse taal, samen boodschapjes te doen en haar meer bij te brengen over de Nederlandse cultuur en gebruiken. Daarnaast is het leuk om zelf meer te weten te komen over haar Tsjetsjeense achtergrond. Mevrouw heeft osteoporose en maakt voor uitstapjes gebruik van een scootmobiel. Afspreken kan heel flexibel in de week, gezien mevrouw een klein netwerk heeft en nog niet veel activiteiten onderneemt. Graag een wekelijks contact voor een paar uurtjes.

Meer informatie: Marja den Hollander, T. (071) 5161445, E. m.d.hollander@wijzijneva.nl

Woonlocatie Hans Vonkstraat zoekt voor een sociale, vriendelijke, rustige dame (rookt) van 54 jaar met niet-aangeboren hersenletsel een rustige spontane vrijwilliger die samen met de cliënte een eenvoudige kookactiviteit vorm wil geven. De activiteit is vooral gericht op 'het samen doen' van de boodschappen in het Winkelhof. De cliënte heeft enige vaardigheden om de maaltijd te bereiden, maar het is toch gewoon gezelliger om dit samen met iemand te doen

Meer informatie: Mirte Heuzen, Hanneke van Delft of Monique Otten, tel. (071) 7200850, E. wvhansvonkstraat@gemiva-svg.nl

Home-Start zoekt vrijwilligers, die opvoedingsondersteuning, praktische hulp en emotionele steun bieden aan ouders met tenminste één kind t/m 6 jaar of 7 tot 14 jaar. De vrijwilligers bezoeken de gezinnen een halve dag per week tijdens een periode van ongeveer een half jaar tot een jaar. Home-Start biedt vrijwilligers maatschappelijk zinvol werk, een gecertificeerde cursus, goede begeleiding en deskundigheidsbevordering, gezelligheid/collega's, onkostenvergoeding en verzekering, levenservaring verbreden.

Meer informatie: Örpen Duregger (coördinator van Home-Start Leidse regio), T. 06 10 98 56 73, E. o.duregger@humanitas.nl, W. www.home-start.nl

Het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp vraagt:

Vrijwilliger extra aandacht kwetsbare ouderen. Maandag t/m zaterdag van 09:30 – 13:00 uur / 15:00 tot 18:30 uur. Werkzaamheden: Aan de hand van de werkmap kwetsbare ouderen het programma uitvoeren volgens de HELP afspraken: Activiteiten (het maken van een praatje, spelletje o.i.d. aanbieden), Oriëntatie (het wie, wat, waar), Bewegen (Oefen- of loopprogramma), Voeding (ondersteuning/stimuleren bij eten en drinken) Functie-eisen: Servicegerichte en een klantvriendelijke houding, Affiniteit met ouderen, Zelfstandig kunnen werken, Goede beheersing Nederlandse taal, Rustige en geduldige uitstraling, Minimaal 1 dagdeel per 2 weken beschikbaar / minimaal 6 maanden, Bereidheid voor het volgen van de introductie (halve dag) en de scholingsdag.

Vrijwillige brancadier. Diensten op doordeweekse dagen van 08.30 – 12.30 of 12.30 – 16.30/17.30 uur. Werkzaamheden: Patiënten brengen en halen van verpleegafdelingen naar een andere afdeling voor een onderzoek of operatie. Dit gebeurt in een bed of een rolstoel een enkele keer aan de arm. Als vrijwillige brancardier voldoe je aan de volgende functie-eisen: een enthousiaste, servicegerichte- en klantvriendelijke instelling;, een goede beheersing van de Nederlandse taal, zelfstandig kunnen werken, je werkt graag in een team, je bent goed ter been en hebt geen fysieke beperkingen, je maakt nl. flink wat kilometers tijdens je dienst.

• Vrijwilliger activiteitenbegeleiding /huiskamer op woensdagochtend van 10.00 tot ca. 12.00 uur.

Werkzaamheden: Patiënten begeleiden naar de huiskamer en terug, patiënten in de huiskamer koffie, thee of fris aanbieden, meedoen met de aangeboden activiteiten in de huiskamer, taken van de activiteitenbegeleiders 'promoten' bij de patiënten (flyer), patiënten motiveren naar de huiskamer te komen. Functie-eisen: Een servicegerichte instelling, zelfstandig kunnen werken, wen goede bewegingsvaardigheid, een beschikbaarheid van minimaal 1 dagdeel per week.

Meer informatie over één van deze functies: Pauline Hidding of Els Gruijs (coördinator vrijwilligerswerk Alrijne Ziekenhuis), E. pphidding@alrijne.nl of esgruijs@alrijne.nl

Kernteam Kerstafette zoekt: Mensen die hun handen uit de mouwen willen steken. Kerstafette vindt plaats van 13 t/m 16 december op verschillende locaties in Leiderdorp. Er is van alles te doen, van een kerstmarkt tot optredens, van een hardloopwedstrijd tot een lichtjestocht. Er zijn 3 soorten vrijwilligersnodig:

• Evenementbegeleiders. Zij ontvangen gasten en artiesten. Controleren plaatsbewijzen, begeleiden mensen die moeilijk ter been zijn, verzorgen de catering en regelen de communicatie tussen het podium en de artiesten;

• Chauffeurs, zij rijden mensen van en naar de evenementlocaties en halen mensen die weinig mobiel zijn op en brengen hen thuis;

• Bouwers. Zij bereiden de locaties voor: bouwen podia, zetten dranghekken, marktkramen. is veel sleepwerk, maar ook rijden om spullen op te halen en af te leveren. Verder is er binnen het kernteam ook nog plaats voor een penningmeester. De tijdsinvestering bestaat uit: Een vrijwilligersbijeenkomst voorafgaand aan het evenement. Hier worden taken besproken en verdeeld.

Alle andere taken zijn enkele uurtjes per activiteit. Afhankelijk van de persoonlijke keuze, een evaluatiebijeenkomst. Dagen: Donderdag 13 t/m 16 december, 's ochtends, 's middags of 's avonds. Meer informatie: John Peters, T. 0618669987, E. jpeters@scwleiderdorp.nl

Hospice Issoria zoekt kookvrijwilligers. Vrijwilligers in Issoria werken als team. Je kookt minimaal één keer per week en per toerbeurt af en toe in het weekend. Vrijwilligers worden ingewerkt en krijgen scholing. In Issoria is geen dag hetzelfde; we verwachten dat vrijwilligers flexibel zijn in wisselende situaties in de hospice.

Meer informatie: (071) 5142275, E. info@issoria.nl, W. www.issoria.nl, F. Hospice Issoria

Verpleeghuis Leythenrode zoekt:

• Een vrijwilliger die op maandagmiddag wilt helpen bij activiteit Hersengymnastiek van 14.15-16.15 uur. De werkzaamheden bestaan uit het ophalen/terugbrengen van bewoners en in een ontspannen sfeer meedoen.

• Extra handjes die willen helpen bij de avondboterham en koffieschenken hierna, op vrijdag van 16.30-20.00 uur.

• Een vrijwilliger die het leuk vindt om met bewoners van de pg-afdeling eenvoudige houtwerkjes te maken, onder begeleiding van een activiteiten-begeleidster. Dag en tijd in overleg.

• Een vrijwilliger voor de Beweeg-activiteit in de oneven weken, van 10.00-12.15 uur, een vrijwilliger die het leuk vindt om in ontspannen sfeer bewoners te stimuleren in beweging te komen.

• Voor de zaterdagmorgen (9.45-12.00 uur) een vrijwilliger die het leuk vindt om met bewoners 'in gesprek' te gaan, tijdens een gezellige activiteit waarbij ook de krant gelezen wordt en een quiz gespeeld wordt.

• Een vrijwilliger voor de vrijdagmorgen (10.00-12.00 uur) die wil helpen bij een activiteit waarbij kleine lekkernijen gebakken worden.

• Vrijwilligers die om de week op vrijdagmiddag willen komen helpen bij de gezamenlijke kerkdienst. De dienst begint om 15.00 uur en voorafgaand drinken we eerst koffie/thee met elkaar.

Meer informatie: Melinda Voerman (coördinator vrijwilligerswerk), T. (071) 5817830, E. mavoerman@alrijne.nl

Activiteitencentrum Gading zoekt:

• Computervaardige topper. Bent u computervaardig, sociaal, geduldig, beheerst u de Nederlandse taal goed en staat u open voor feedback? Dan zoeken wij u! We zoeken ondersteuning voor verschillende dagdelen. Hoeveel en welke dagdelen wordt natuurlijk in overleg besloten.

• Sportieve vrijwilliger. We zoeken iemand die het leuk vind om te fietsen en sociaal is. Onze cliënten zijn niet in staat om zelfstandig met de fiets het dorp in te gaan. Door gebruik te maken van speciale fietsen met trapondersteuning kunt u met onze cliënt op pad. Wij zoeken een fietsmaatje op verschillende dagen.

• Digitaal Ontwerptalent (InDesign/Photoshop/Illustrator). Bij Design@Gading werken dagelijks circa 10 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap, een stoornis in het autistisch spectrum en/of niet-aangeboren hersenletsel. Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die onze clienten kan ondersteunen bij het ontwerpen in Indesign, Illustrator en/of Photoshop. Heeft u ervaring met 1 of meerdere van deze programma's en bent u creatief, geduldig, heeft u inlevingsvermogen, beheerst u de Nederlandse taal goed en staat u open voor feedback, dan zijn we op zoek naar u! We zoeken ondersteuning van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00. We gaan graag in gesprek om de mogelijkheden te bespreken, want een dagdeel ondersteunen is ook mogelijk.

• Een vrijwilliger die het leuk om samen met een cliënt te wandelen en is het geen probleem vindt om een rolstoel te duwen. Cliënten willen graag wandelden van maandag t/m vrijdag tussen 10.30 en 12.00 en tussen 13.30 en 16.00. Wanneer en hoe vaak u, uw talent inzet is vrijblijvend en in overleg.

• Keukenprins(es) die het leuk vindt mensen met een beperking te ondersteunen bij hun werk in de koffiekeuken. Wat kunt u verwachten: Een praatje met cliënten of medewerkers, samen met cliënten lunchkarren klaar maken, de keuken schoon houden, koffie en thee karren opruimen, boodschappen doen. Wij zoeken ondersteuning op donderdag en vrijdag. Hoeveel dagdelen wij gebruik mogen maken van uw talent bespreken we altijd in overleg.

In Gading kunnen mensen met een beperking terecht voor veel verschillende activiteiten. De locatie heeft veel expertise op het gebied van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en een lichamelijke handicap. Maar ook mensen met autisme, een chronische ziekte als Parkinson, een psychiatrische of verstandelijke beperking behoren tot de doelgroep. Activiteitencentrum Gading is onderdeel van de Gemiva-SVG Groep en is te vinden aan de Griffioen 15, 2352 SH te Leiderdorp.

Meer informatie: Esther Trago, T. (071) 589 82 02, E. esther.trago@gemiva-svg.nl

vrijwilligersvacatures

Nieuws van Pluspunt

Zo 16 sept: Koren zingen voor ouderen

Optreden van seniorenkoor Young@Heart o.l.v. Annemieke de Groot in het kader van de Dag van het Park. Locatie: de Houtkamp. Tijd: 14.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden is niet nodig.

Wo 19 sept: Themaochtend

Wouter Verbiest, uitvaartverzorger bij Monuta, verzorgt de presentatie 'gaan-zoals-je-bent'. Locatie: BplusC bibliotheek, Van Diepeningenlaan 110, 10.00-11.30 uur (inloop vanaf 9.50 uur). Toegang € 2,50. Aanmelden is niet nodig.

Do 20 sept: Samen Koken Samen Eten

U kookt en eet samen een heerlijk 3-gangendiner. Tijd: 17.00-21.00 uur. Locatie: AC Gading, Griffioen 15, Leiderdorp. Kosten: € 7,50. Aanmelden bij Pluspunt tot uiterlijk ma 17 sept 12.00 uur.

Di 25 sept: Langste Tafel

Ter gelegenheid van Burendag en de Week van de Eenzaamheid organiseren de Winkelhof, gezamenlijk met Gading en Pluspunt een gratis lunch van 12.00 - 14.00 uur voor de inwoners van Leiderdorp. Deze lunch wordt aangeboden door de winkeliers van Winkelhof en verzorgd door vrijwilligers van Gading en Pluspunt. Locatie: op het Hemaplein in Winkelhof. Kosten: geen. Aanmelden bij Pluspunt.

Ma 1 okt: Museum Plus Bus

Op ma 1 oktober van 9.00 tot 16.15 uur organiseert Pluspunt i.s.m. de Museum Plus Bus een bezoek aan het Joods historisch museum voor mensen die zelf niet meer naar een museum kunnen. Vanaf Pluspunt rijdt er een speciale bus met lift en er is beperkt ruimte voor rollator/opvouwbare rolstoel. De lunch kost 12 euro, verder is de dag gratis. De plaatsen zijn beperkt; zo snel mogelijk aanmelden bij Pluspunt.

Buurkamer de Hoeksteen

Elke week op donderdag is er gelegenheid voor bewoners van de Schansen en Dreven om binnen te lopen bij Buurtkamer de Hoeksteen. Locatie: Houtschans 107. Tijd: 10.00-12.00 uur.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl, website: www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. (071) 5894304.

zondag 16 september, vierentwintigste zondag door het jaar

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskamp. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 16 september,

Dorpskerk

10.00 uur: ds. IJ. Akkerman, Den Haag.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

10.00 uur: dhr. R. van Dijk.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071)5415962.

De Scheppingskerk van de Protestantse Gemeente aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. | Foto: PR

zondag 16 september, 10.00 uur: Kerkdienst in het kader van 'kerkproeverij'. U bent van harte welkom!

woensdag 19 september, 20.00 uur: kerkdienst.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Info.: bgldorp.nl, secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 16 september

10.00 uur: leesdienst (H.C. 33).

16.30 uur: ds. J.S. van der Net.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 16 september, 10.15 uur: ds. S.P. van de Meulen.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

10 t/m 16 september: TP Poelgeest (M.A. Wildenbeest / J. Chan), J.P. Thijsselaan 75, 2341 PD Oegstgeest. Tel. (071) 5174442.

17 t/m 23 september: TP Remmert-Schreinemachers (S.A.E. Remmert-Schreinemachers), Geversstraat 50. 2342 AB Oegstgeest. Tel. (071) 5726600.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.