Leiderdorps Weekblad

8 augustus 2018

Leiderdorps Weekblad 8 augustus 2018


Laatste keer Middenafstand bij Triathlon Leiderdorp

sport n De 26ste editie van de Triathlon Leiderdorp, op zondag 12 augustus, wordt er één zonder toeters en bellen. "We hebben dit jaar alleen de drie afstanden die altijd de basis vormen: de Middenafstand, de Sprint en de Olympische afstand. Verder geen poespas", zegt Jeroen Fakkeldij van de organiserende Triathlon Commissie van De Zijl Zwemsport. Het is dit jaar wel de laatste keer dat de Middenafstand op het programma staat. Want in 2019 gaat het Leiderdorpse sportevenement stevig op de schop.

"Dan willen we, net als vorig jaar, een landelijke competitiewedstrijd hiernaartoe halen. Ook gaan we meer triatleten toelaten tot de Sprintafstand en de Olympische afstand, die dan ieder twee starmomenten krijgen. En in de middag zijn we van plan activiteiten voor de jeugd toe te voegen", kijkt Fakkeldij vooruit. Om dat allemaal mogelijk te maken, moet wel de Middenafstand, de langste van de drie, sneuvelen. "De Middenafstand duurt van 's ochtends half negen tot ver in de middag en zet eigenlijk het hele programma op slot. Bovendien merken we de laatste jaren dat de belangstelling voor deze afstand afneemt", verklaart Fakkeldij.

2.500 meter zwemmen, 87,6 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen tijdens de Triathlon Leiderdorp kan dit jaar dus voor de allerlaatste keer. Met als gevolg dat het aantal inschrijvingen veel hoger is dan in de afgelopen jaren. "Meestal bleven we steken op rond de honderd deelnemers, nu zitten we op honderdvijftig."

Ook de Sprint – 750 meter zwemmen, 23 km fietsen en 5 kilometer hardlopen – en de Olympische afstand – 1.500 meter zwemmen, 40,7 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen- zijn helemaal volgeboekt. Maar dat is ieder jaar zo. "We moeten altijd heel veel mensen teleurstellen, vandaar dat we graag naar twee startmomenten voor deze afstanden willen zodat er dubbel zoveel triatleten mee kunnen doen."

Lees verder op P10

Incluzio B.V. definitieve winnaar aanbesteding welzijnswerk

gunning n Het Leiderdorps Weekblad meldde het al in de krant van 18 juli, maar nu is het officieel: Incluzio B.V. gaat per 1 januari 2019 het welzijnswerk in Leiderdorp organiseren.

De gemeente Leiderdorp heeft de aanbesteding op donderdag 2 augustus definitief aan het Schiedamse bedrijf gegund. Het gaat om het organiseren van (delen van) het welzijnswerk (o.a. ouderenwerk en jongerenwerk), vluchtelingenondersteuning, delen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van alle inwoners van Leiderdorp.

Tot nu toe werkte de gemeente met meerdere organisaties samen voor de verschillende vormen van ondersteuning, zoals ouderen- en jongerenwerk en het sociaal team. De subsidies die deze organisaties ontvingen, worden met ingang van volgend jaar gecombineerd binnen één opdracht. Het is de bedoeling dat die verandering het mogelijk maakt om het aanbod meer in samenhang te brengen en beter op de wensen van de inwoners af te stellen.

Met ingang van oktober kunnen de inwoners kennis maken met Incluzio. Dan staan er bijeenkomsten gepland die ook tot doel hebben om goed de behoeften van de Leiderdorpers te peilen. Incluzio meldt dat ze bij de overgang van activiteiten, diensten en projecten nauw zal samenwerken met bestaande aanbieders, zoals Stichting Pluspunt Leiderdorp, Stichting Sociaal Cultureel werk Leiderdorp en andere organisaties. Janine de Vries en Han Paulides van Incluzio Leiderdorp rekenen daarom op een soepele overgang. "Er is ons veel aan gelegen om de overgang zorgvuldig op te pakken. Om die reden werven we nieuwe medewerkers voor Incluzio Leiderdorp in eerste instantie onder bestaand personeel van de huidige organisaties. Wanneer zij geschikt zijn, hebben zij voorrang. Ook met de vele vrijwilligers gaan we in gesprek om hen te behouden. Zij zijn belangrijk voor Leiderdorp, dus ook voor ons!", zegt Paulides die geboren en getogen is in Leiderdorp.

Kijk voor meer informatie over Incluzio op www.incluzio.nl of neem contact op met Janine de Vries via jdvries@incluzio.nl.

Zomerrooster

Het Leiderdorps Weekblad komt in de vakantieperiode uit volgens een zomerrooster. Dat betekent dat de krant volgende week, woensdag 15 augustus, niet verschijnt. Vanaf 22 augustus ligt het Leiderdorps Weekblad weer zoals gebruikelijk elke week in de bus.

HONDENWEER n Namen

Pluim voor
regionale aanpak

Hart van
Holland
genomineerd

1899 euro voor Stichting Nadja

Job Buddy Leiderdorp is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse

ondernemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. Inmiddels is Job Buddy ook actief in Zoeterwoude.

De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van Promo071.nl. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Dit keer geeft Astrid zomertips voor werkzoekenden.

Niks komkommertijd

Het werd steeds warmer in het zonnetje op het terras. Het heerlijk verkoelende drankje compenseerde ruimschoots. Ik had een afspraak met een lokale ondernemer uit mijn netwerk, eventjes lekker bijkletsen want we hadden elkaar een tijd niet meer gesproken. Thuisgekomen bedacht ik dat ik nog een stukje voor in de zomerperiode moest schrijven voor het Leiderdorps Weekblad.

Inspiratie genoeg; iets over werkloos zijn en zoeken naar werk in de zomerperiode. Dat is voor veel werkzoekenden toch lastig, merk ik in de gesprekken die ik voer met mijn cliënten en deelnemers van Job Buddy.

De zomerperiode is aangebroken, de straten zijn leger, iedereen lijkt op vakantie te zijn. Vakantie zit er voor veel werkzoekenden dit jaar niet in; de terugval in inkomen en de onzekerheid over hoe lang het duurt voordat er weer een baan wordt gevonden speelt hierin een grote rol.

Ondertussen wil de werkzoekende ook de zoektocht naar werk in deze zomerperiode voortzetten, maar er zijn minder vacatures en veel werkgevers gaan op vakantie. Vooral augustus staat echt bekend als 'komkommertijd'. Maar er zijn zeker ook kansen!

Netwerken

In de zomer is het vaak makkelijker om in een ongedwongen sfeer van een feestje, festival of barbecue te netwerken. Netwerken doe je namelijk ook binnen je privé contacten. Want iedereen heeft een netwerk. Je kunt de mensen die je ontmoet laten weten dat jij op zoekt bent naar een nieuwe baan.

Na de zomerperiode stijgt het aantal vacatures elk jaar weer fors. Maar als werkzoekende kun je wel alvast van de rustige zomer gebruikmaken om jezelf in de kijker te spelen bij een potentiële werkgever. Weet je iemand of heb je tijdens het netwerken iemand leren kennen die op een interessante, leuke plek werkt? Neem eens contact op met deze persoon om een kopje koffie te drinken. Daar is in de zomerperiode vaak meer tijd voor.

Blijf actief

Naast netwerken kan de zomer ook gebruiken worden om (alvast) werkervaring op te doen. Er zijn heel veel seizoensgebonden functies, zoals bijvoorbeeld in de horeca- en toerismebranche. Extra handjes zijn altijd nodig in deze periode. Tegelijkertijd blijf je naast het solliciteren ook lekker bezig en kun je jouw CV vullen met werkervaring. Werken tijdens de zomerperiode bewijst dat je van aanpakken houdt en dat je gemotiveerd bent om een nieuwe baan te vinden. Werkgevers waarderen het als je actief bent.

Tijdelijk vrijwilligerswerk doen kan ook een mogelijkheid zijn. In sommige gevallen mag je dit na toestemming van het UWV met behoud van je WW doen. Daarnaast is het ook een mooie manier om eens binnen een organisatie rond te kijken en te ontdekken of er functies zijn die bij jou passen.

Maar…. geniet ook van de zomer! Al ga je niet op vakantie, vul een thermoskan met een koel sapje, stap op de fiets en rij naar het strand. Ga het huis (of de tuin) uit en zorg dat je onder de mensen komt. Zo kan het vakantiegevoel toch nog op je overslaan. En hoe heerlijk is het als je thuis komt en je weer nieuwe energie hebt opgedaan om je te richten op het solliciteren?

Wilt u meer lezen en te weten komen over Job Buddy of denkt u: "Hé ik vind het ook wel leuk om een groep te starten in een gemeente waar ik een breed netwerk heb", neem dan contact op met Astrid via astrid@jobbuddy.org. Meer informatie over Job Buddy is ook te lezen op de website www.jobbuddy.org

Voor de groep die we gaan starten in Zoeterwoude zoeken we nog werkzoekenden en buddy's. Informatie en aanmeldingen via conny@jobbuddy.org.

Dance for Health tweemaal in Leiderdorp

kennismaken n Bewegen is gezond. Zeker voor mensen met Parkinson, MS of Reuma. Dance for Health biedt, door middel van bewegingsprogramma's, de mogelijkheid je gezonder en fitter te voelen. Sinds april vorig jaar oefent een Leidse Dance for Health groep elke woensdagochtend in het Poortgebouw van het LUMC. Deze maand komt de groep naar Leiderdorp. Iedereen die kennis wil maken met Dance for Health is op woensdag 22 en woensdag 29 augustus van 10.30 tot 11.30 uur welkom in het gebouw van Pluspunt aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp.

Als je een chronische bewegingsaandoening hebt is dansen niet het eerste wat er in je opkomt. Maar dans daagt uit. In een veilige omgeving met gelijkgestemden actief bewegen op allerlei vormen van muziek doet je vrij en onafhankelijk voelen. Er wordt gewerkt aan balans, houding, flexibiliteit, kracht en coördinatie. Ook het trainen van het geheugen is belangrijk.

José, deelneemster: "Dansen met Dance for Health betekent voor mij me vrij en gelukkig voelen door beweging en muziek."


Daarnaast speelt het sociale aspect een rol. Je kunt in de lessen je eigen mogelijkheden ontdekken en op een verantwoorde manier je grenzen opzoeken. Dance for Health combineert kennis en ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. Docenten worden intern opgeleid en jaarlijks bijgeschoold volgens de laatste ontwikkelingen in het werkveld.

De lichamelijke achteruitgang bij Parkinson is duidelijk zichtbaar en heeft een grote impact op iemands leven. De danslessen zijn een plezierige manier van bewegen en werken positief op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking.

Voor mensen met MS is het belangrijk dat zij in beweging blijven en in balans met hun energievoorraad.

Bij reuma gaat het erom te leren de inspanning aan te passen aan de mate van beperking. Op een verantwoorde manier blijven bewegen kan de verergering van bestaande en het ontstaan van nieuwe gewrichtsproblemen doen verminderen.

Je conditie verbeteren heeft een goede invloed op het bezig zijn in het dagelijks leven. Ook de sociale aspecten van het dansen in een groep spelen een rol bij de effectiviteit van de lessen. Door mee te doen met de ritmes van de dans en de begeleidende muziek leer je beter bewegen. Bovendien toont onderzoek aan dat dans en muziek het functioneren van de hersenen bevorderen.

De lessen duren een uur, de deelnemers maken vloeiende bewegingen op muziek, gericht op de mogelijkheden, niet op de beperkingen. Het programma is voor iedereen geschikt ongeacht het conditieniveau. Ervaring met dans is geen vereiste.

Maartje, deelneemster: "Geconcentreerd bewegen op muziek doet me ontspannen en tegelijkertijd voel ik dat het goed is voor mijn lijf"

Nieuwsgierig? Kom kijken en wellicht meedoen op de woensdagochtenden 22 en 29 augustus van half 11 tot half 12 bij Pluspunt.

Cursus Positief opvoeden

CJG n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert een nieuwe cursus 'Positief opvoeden', bedoeld voor ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar met emotionele en/of gedragsproblemen, die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding. De start is op 4 september van 19.30 tot 21.30 uur in Gebouw RijnVeste aan de Sandifortdreef 19 in Leiden. De cursus duurt acht weken en bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten en drie telefonische contacten met de trainer. Kijk voor kosten en meer informatie op www.cjgcursus.nl of www.cjgleiden.nl.

Winnaar MasterChef op bezoek bij Spakenburgse Visspecialist

V.l.n.r. Bart Bos, Frederick van Emstede en Bertus Bos voor de deur van De Spakenburgse Visspecialist. | Foto: PR Foto: PR

bedankje n Maandagochtend 30 juli kwam Leiderdorper Frederick van Emstede, de winnaar van het televisieprogramma MasterChef Nederland 2018, langs bij De Spakenburgse Visspecialist op de buitengalerij van Winkelhof. Het bezoek was bedoeld om eigenaren Bertus en Bart Bos te bedanken voor hun lessen in haring schoonmaken, een techniek die de Frederick nodig had voor een van de recepten die hij maakte tijdens de kookwedstrijd.

De Leidse Dance for Health groep oefent in het LUMC Poortgebouw. | Foto: PR Foto: PR

Frederick won op 13 juli de finale van MasterChef, een programma waarin hobbykoks de heerlijkste gerechten bereiden, die worden beoordeeld door chef-koks Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk. In achttien afleveringen versloeg Frederick zijn negentien concurrenten zodat hij zich nu 'Beste amateurkok van Nederland' mag noemen.

Culturele wandeling in de Leyhof

Foto: PR

architectuur n Op zondag 26 augustus organiseert de Volksuniversiteit Leiderdorpse (LVU) in samenwerking met bewonersvereniging De Leyhof een culturele wandeling door de Leiderdorpse wijk Leyhof. Een mooie gelegenheid om gezellig te wandelen met wijkgenoten en meteen wat meer te weten te komen over de achtergrond van de Leyhof, die gebouwd werd tussen 1995 en 2000. De rondleiding wordt verzorgd door ëén van de architecten die aan de totstandkoming van de wijk heeft meegewerkt.

Het Burchtplein in de wijk Leyhof. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

De wandeling start om 14.30 uur op het Burchtplein met een kopje koffie. Om 17.00 uur is de groep weer terug op het Burchtplein. Meedoen is voor leden van De Leyhof gratis; niet-leden betalen € 5,– p.p. Vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan via e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl of tel. (071) 5411732.

Leiderdorpse acts op jaarmarkt

optredens n Op de Jaarmarkt Leiderdorp, op zaterdag 8 september, treden landelijk en regionaal bekende groepen op, waaronder meidengroep O'G3NE, Barry Badpak de coverband Support ACT. Maar er is ook volop ruimte voor locale acts. Zo staan de koren Young at Heart, Komopjuh en Songs2Sing op het programma. Ook de Leiderdorpse zanger Rick Melissen geeft acte de présence. Verder zijn er diverse dansdemo's van dansstudio De Rode Sneakerz.

De Leiderdorpse zang- en theatergroep Komopjuh! zingt her/vertaling van wereldhits. | Foto: PR

Honderd kramen

Jaarmarkt Leiderdorp beleeft haar eerste editie op zaterdag 8 september tussen 13.00 en 21.00 uur.. Op de Laan van Berendrecht zijn dan honderd kramen te vinden waar bedrijven en verenigingen zich presenteren.

Ook is er een zorgplein van ActiVite, het FloreoKidsplein met diverse kinderactiviteiten en het autoplein van Toyota van Haasteren. Verder wordt er een foodtruckplein gerealiseerd.

Op www.jaarmarktleiderdorp.nl is meer informatie over het programma te vinden. Via deze site is het ook mogelijk een kraam te huren.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag, 16 augustus, 14.00 uur

VICTORIA AND ABDUL, van Stephan Fears

De Van der Marckstraat is sinds 30 juli weer open in twee richtingen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Deze film vertelt het verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India.

Donderdag 6 september, 20.00 uur

GOD'S OWN COUNTRY, van Francis Lee

Johnny werkt van 's morgens tot laat 's avonds op de boerderij van zijn ouders, verscholen in de mistige landschappen van Yorkshire. Hij probeert zijn frustraties weg te drinken in de lokale pub en beleeft seksuele avonturen die nergens toe leiden. Als een Roemeense seizoensarbeider voor enkele weken op de boerderij komt werken, voelt Johnny allerlei ongekende emoties.

Donderdag, 20 september, 14.00 uur

THE DRESSMAKER, van Jocelyn Moorhouse

Deze film vertelt het verhaal van de mooie, getalenteerde Tilly Dunnage (Oscarwinnares Kate Winslet), Na jarenlang bij exclusieve modehuizen in Parijs te hebben gewerkt, keert Tilly terug naar haar geboortedorp op het Australische platteland om zich met haar excentrieke en dementerende moeder Molly te verzoenen. Gewapend met haar naaimachine en feilloze gevoel voor haute couture transformeert en bevrijdt ze de vrouwen van het dorp.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp
Toegang: 7,50 p.p. Donateurs: 5,00

Reserveren via: info@filmhuisleiderdorp.nl, betaling: contant aan de zaal

Rood-witte barrières weg uit Van der Marckstraat

Verkeer kan weer richting Vronkenlaan

verkeer n Autoverkeer kan weer in beide richtingen door de Leiderdorpse Van der Marckstraat rijden. Na ruim twee jaar zijn maandagochtend 30 juli de rood-witte plastic barrières verwijderd, evenals de borden die wijzen op het eenrichtingsverkeer.

Het deel van de Van der Marckstraat tussen de Lijnbaan en de kruising met de Vronkenlaan werd begin juni 2016 afgesloten voor verkeer richting de Vronkenlaan. Dat naar aanleiding van jarenlange klachten van bewoners die vooral in de spits veel last hadden van druk autoverkeer door de smalle straat. Al snel bleek echter dat het wel rustiger werd in de Van der Marckstraat, maar drukker in enkele omliggende straten in het Zijlkwartier en de Vogelwijk. En dat laatste was natuurlijk niet de bedoeling.

Het nieuwe college van B en W wil nu eerst alle verkeersbewegingen in het Zijlkwartier, de Vogelwijk en de Baanderij in kaart brengen. Dat gebeurt via een kentekenonderzoek dat gepland staat voor september dit jaar.

Die informatie wordt gebruikt voor het opstellen van een nieuw Integraal Verkeers- en Vervoersplan (IVVP), waarin definitieve maatregelen worden opgenomen om de doorstroming van het verkeer door de gemeente te verbeteren en sluipverkeer door de wijken te verminderen. Dat IVVP moet er voor de zomer van 2019 liggen.

Observaties tijdens een warme, kurkdroge zomer

In verdord gras proberen soms andere planten het over te nemen, zoals de wilde pastinaak. | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Wandelend door de Munnikenpolder zie ik lepelaars. Een aantal jaar geleden zag je die hier eigenlijk nooit. Dar moest je voor naar Zoeterwoude fietsen. Bij vogelplas Starrevaart zaten ze wel eens. Maar nu dus gewoon ook in Leiderdorp.

De grote zilverreiger is ook een soort die je hier steeds meer ziet, vooral in de winter. Broeden doet de grote zilverreiger onder andere in de Oostvaardersplassen. In de winter komen hier vogels uit andere delen van Europa overwinteren. Daarom kan je ze dan ook in Leiderdorp tegenkomen.

De plassen zijn nog nat in de Munnikkenpolder, maar verder is het er erg droog. Volgens het KNMI was de afgelopen maand de droogste juli sinds de regenmetingen begonnen. De aanhoudende warmte en droogte begint die van het recordjaar 1976 te overstijgen. Ook augustus is warm en droog gestart. Het beetje regen dat we gehad hebben, zet geen zoden aan de dijk. Dit zie je aan het gras. Dit is behoorlijk bruin. Toch is het niet overal even bruin. De niet gemaaide stukken doen het beter dan de gemaaide stukken. Ook stukken met kruiden doen het vaak beter. Nou hoort gras op een gegeven moment wel bruin te worden, maar dan vooral de toppen met het zaad erin. Het blad blijft dan toch groen.

De Boterhuispolder heeft onder andere waterberging als functie. Er zijn stukken die normaal gesproken nat zijn, maar die nu droog vallen. Op een van die plekken zag ik een paar weken geleden de barsten in de klei staan. Laatst ging ik daar weer kijken. Wat schetst mijn verbazing: de plek is helemaal begroeid met perzikkruid. Dan vraag je je toch af waarom die plant daar groeit. Daar heb ik de literatuur voor geraadpleegd. Perzikkruid is een eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie. Het is een echte pionier die graag op kale grond groeit, bij voorkeur langs waterkanten. Dat verklaart een hoop: zo'n drooggevallen stuk in de polder is onbegroeid en daarmee geschikt voor pionierplanten. De grond lijkt erg droog omdat deze is gebarsten, maar dat is slechts de bovenste laag. Daaronder is het nog nat.

De kort gemaaide stukken gras zijn bijna allemaal verdord. Hier en daar zie je dat andere kruiden het proberen over te nemen. Zo zag ik dat op een verdord stuk gras wilde pastinaak bloeien. Pastinaak, een schermbloemige met gele bloemen, is een groente die door de Romeinen is meegenomen naar onze streken. De pastinaak werd veel gegeten tot de aardappel met Columbus mee naar Europa kwam. De pastinaak wordt nu weer geherintroduceerd als vergeten groente. Oorspronkelijk was de pastinaak niet veel groter dan een wortel. De gekweekte variant is een stuk groter. In de oorspronkelijke hutspot die op 3 oktober werd gegeten zat ook pastinaak. Ga maar eens kijken buiten, misschien kom je ze wel tegen.

Tekst: Ruben de Faber

Watertekort, wat nu?

Het Hoogheemraadschap houdt het waterpeil momenteel vrij hoog. Op de foto de Dwarswatering. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

hoogheemraadschap n Sinds 2 augustus hebben we in Nederland officieel te maken met een watertekort. Hoewel er nog steeds water uit de kraan komt, staan nu de natuur en waterkwaliteit onder druk. Het beschikbare water moet zo goed mogelijk beschermd en verdeeld worden. Het hoogheemraadschap van Rijnland draagt hieraan bij door het waterpeil op orde te houden, verzilting tegen te gaan en de waterkwaliteit te bewaken tegen symptomen als blauwalg en botulisme.

Waterpeil - In een groot deel van de polders staat het waterpeil hoger dan gebruikelijk voor een zomerpeil. Dit doet het hoogheemraadschap om verzilt grondwater, dat naar boven komt, tegen te gaan. Bijvoorbeeld in de hoofdvaart van de Haarlemmermeer wordt het peil op 10 cm gezet. Zo probeert Rijnland te voorkomen, dat er minder chloriderijk water in de polder ontstaat.

Droogtegevoelige dijken - Ook in de veenpolders probeert Rijnland waar mogelijk de bovengrens van het waterpeil op te zoeken om uitdroging zoveel mogelijk tegen te gaan. Het hoogheemraadschap blijft ook doorgaan met inspecties van veendijken en kades.

Zoetwater - De waterschappen doen er alles aan om het zoete water dat er nog is, zoveel mogelijk te sparen en te verdelen. Dit gebeurt onder meer door de sluizen op kritieke punten, waar veel verzilt water binnenkomt, te sluiten. Dit was vrijdag het geval bij Spaarndam. Ook wordt sinds twee weken gewerkt met de zogeheten KWA regeling (Kleinschalige Water Aanvoer) die zorgt voor manieren om toch zoet water aan te voeren.

Waterkwaliteit - Tot slot werkt Rijnland aan de waterkwaliteit door metingen te verrichten in natuurlijk zwemwater. Daarnaast wordt gekeken of meldingen van dode vissen en vogels kunnen wijzen op symptomen als blauwalg en botulisme.

Bron: website hoogheemraadschap Rijnland: www.rijnland.net

Nominatie Hart van Holland voor aanpak regionale leefomgeving

De gemeenten van Hart van Holland.

regio n Het Hart van Holland, dat bestaat uit tien gemeenten in de regio waaronder Leiderdorp, is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die werken volgens de nieuwe Omgevingswet.

Het idee bij deze wet is dat een ruimtelijk plan niet alleen van de overheden komt, maar uit overleg met betrokkenen in de regio. De samenwerking van de gemeenten Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Voorschoten en Wassenaar, dus Het Hart van Holland, is volgens de jury bijzonder te noemen. Sinds 7 augustus kan iedereen stemmen en zo Hart van Holland helpen om de trofee te winnen.

Omgevingsvisie 2040

De omgeving waarin wij leven, de ruimte om ons heen waarin wij wonen, werken, recreëren, winkelen, fietsen, wandelen en studeren, hoe ziet die in het Hart van Holland er in 2040 uit? Houden we droge voeten bij hoosbuien? Zijn er nog genoeg planten en dieren? Kunnen we allemaal nog ergens wonen en werken? Waar komt onze energie vandaan? Samen met inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties als het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft het Hart van Holland aan de hand van deze vragen de Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 opgesteld.

Wethouder Ton de Gans (Ruimtelijke Ontwikkeling, Zoeterwoude): "De uitdagingen waar we het over hebben

In kleur de gemeenten van Hart van Holland. | Illustratie: PR

in Hart van Holland gaan over de gemeentegrenzen heen. Het gaat hierbij om de belangen van onze inwoners. Een stem op Hart van Holland is dan ook een blijk van waardering voor deze unieke aanpak. Het is voor alle deelnemers een stimulans om zo door te gaan!"

Stemmen

Niet eerder in de Nederlandse geschiedenis stelden tien gemeenten een gezamenlijke agenda voor de ontwikkeling van een omgevingsvisie op. Dit heeft het Hart van Holland succesvol gedaan. "Het onderwerp energietransitie is op regionaal niveau stevig op de agenda gezet en is hiermee inspiratie voor lokale en regionale overheden op dit onderwerp. De inhoudelijke verdieping op energietransitie, water en biodiversiteit gaat verder dan menig ander onderzoek", aldus het juryrapport. Daarom is het Hart van Holland een van de zes genomineerden uit tientallen aanmeldingen.

Het Hart van Holland kan gesteund worden door te stemmen via www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl/trofee. Wie de meeste stemmen krijgt, wint de Aandeslag-Trofee die op 10 september wordt uitgereikt door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Steeds meer blauwalg in natuurzwemgebieden

Waterkwaliteit n In steeds meer recreatieplassen in de regio wordt zwemmen afgeraden vanwege de aanwezigheid van blauwalg. Op de website www.zwemwater.nl worden waarschuwingen afgegeven voor delen van receatiegebied Vlietland, voor 't Joppe en de Kagerplassen en het Valkenburgse Meer.

Voor de Klinkenbergenplas geldt zelfs een zwemverbod. Eind vorige week leek het of in de Oegstgeester plas de blauwalg was verdwenen, maar maandag 6 augustus vormde zich een verdachte blauwgroene laag aan de noordwest- en westoever. Het hoogheemraadschap werkt aan de bestrijding van blauwalg.

De kwaliteit van het zeewater in de buurt (Noordwijk, Katwijk, Wassenaar) is nog wel in orde.

leiderdorp & regio

Inschrijving geopend voor 9e Christa Mensert Memorial Ride

n Nieuw dit jaar: Christa's Dikkebandenrace voor kinderen van 5 t/m 12 jaar

fietstocht n De negende editie van de Christa Mensert Memorial Ride vindt plaats op zondag 9 september. Deelnemers kunnen kiezen voor de familiefietstocht van 25 kilometer rond Leiderdorp of de sportieve tocht van 75 kilometer door het Groene Hart. Voor de eerste keer wordt dit jaar voorafgaand aan de fietstochten Christa's Dikkebandenrace georganiseerd voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. De voorinschrijving voor de Ride en de dikkebandenrace is geopend via de website www.christasride.nl.

De twee fietsroutes zijn zorgvuldig uitgezet met als doel te zorgen voor maximaal fietsplezier. De deelnemers treffen slechts één verkeerslicht, dat ook nog eens uitstaat op zondag. Lekker doorfietsen dus! Of je een kilometervreter bent of een gezellige trapper, Christa's Ride biedt voor elk wat wils.

De tochten beginnen en eindigen allebei bij de kantine van de Vereniging IJssport Leiderdorp aan de Boomgaardlaan 18 (in het Weteringpark). Wie een van de fietstochten wil rijden, moet om 11.00 uur bij de start zijn. Een startbewijs voor de 25 kilometer lange familiefietstocht kost 7 euro per persoon, voor de sportieve tocht van 75 kilometer betaal je 10 euro per persoon.

Racen op de skeelerbaan

Voordat de fietstochten van 25 en 75 kilometer beginnen mogen kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud meedoen aan de Christa's Dikkebandenrace op de skeelerbaan. Dat kan op een gewone (stads)fiets of mountainbike. De winnaar krijgt een mooie prijs en mag zich een jaar lang 'Leiderdorps Kampioen' noemen. Deelname is gratis. Uiteraard worden alle ouders en begeleiders van harte uitgenodigd om samen met hun kleine fietshelden deel te nemen aan de Familietocht van 25 kilometer. Deelnemers aan de dikkebandenrace moeten zondag 9 september om 10.00 uur bij de skeelerbaan zijn,


Over Christa's Ride

De Christa Mensert Memorial Ride, kortweg Christa's Ride, is genoemd naar Christa Mensert, een geliefde, levenslustige Leiderdorpse vrouw die midden in het leven stond. In 2006 werd bij Christa mesothelioom of asbestkanker vastgesteld, een ongeneeslijke ziekte waaraan ze op 7 september 2009 is overleden.

Een van Christa's mooiste eigenschappen was haar vanzelfsprekende inzet voor anderen. Zo vroeg ze om bij haar uitvaart geen geld aan bloemen uit te geven maar het in haar geest liever te doneren aan het Instituut Asbestslachtoffers, die belangen en welzijn behartigt van mesothelioompatiënten. Hiermee zorgde zij al voor een forse bijdrage aan het medisch onderzoek ten bate van lotgenoten. En Paco Busteros León, Christa's echtgenoot, kwam erdoor op het idee om de Christa Mensert Memorial Ride

Gehele opbrengst is bestemd voor het Instituut Asbestslachtoffers

in het leven te roepen.

De gehele opbrengst van de Ride gaat naar het Instituut Asbestslachtoffers en komt zo ten goede aan onderzoek en aan steun voor hen die lijden aan asbestkanker.

Zwemmen zonder wetsuits bij Triathlon

Deelnemers aan de Middenafstand in 2017. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De start-, wissel- en finishlocatie voor alle drie de afstanden van de Triathlon Leiderdorp is aan de Zijldijk, ter hoogte van woonboulevard De Baanderij. Het startschot voor de Middenafstand wordt al gelost om 8.30 uur, de Sprint start om 9.30 uur en de Olympische afstand om 10.30 uur.

blauwalgvrij

Voor zwemonderdeel wordt een parcours uitgezet in de rivier de Zijl. Ondanks het warme weer van de afgelopen weken is het water hier nog van goede kwaliteit, weet Fakkeldij. "Vorige week is het getest en was het blauwalgvrij. Voor de wedstrijd gebeurt dat nog een keer maar ik verwacht daar geen problemen." Wel is de watertemperatuur zo hoog dat de deelnemers aan de Sprint en aan de Olympische afstand geen wetsuit mogen dragen. En het ziet ernaar uit dat ook de Middenafstanders hun isolerende pak thuis moeten laten. "Bij de laatste meting kwamen we op 24,3 °C en boven de 24,6 °C zijn wetsuits ook voor deze afstand verboden." Wat het best spannend maakt. "Veel triatleten zwemmen liever met wetsuit, vanwege het drijfvermogen. Daardoor lig je vlakker in het water en heb je minder weerstand", legt Fakkeldij uit.

strafbox

De triatleten maken vrijwel alle fietskilometers op de N445. Vanaf de wissellocatie gaat de route via de Zijldijk en de Nieuweweg naar de provinciale weg richting Roelofarendsveen. De middenafstanders rijden zeven maal heen en weer op het stuk tussen de rotonde op de grens van Leiderdorp en de rotonde vlak voor de kruising met de A4, de sprinters doen dat tweemaal en de deelnemers aan de Olympische afstand viermaal. Bij het fietsonderdeel is 'stayeren', het rijden in de luwte van een voorganger, absoluut verboden. En daar wordt dit jaar heel streng op gehandhaafd, vertelt Fakkeldij. "We hebben vier motoren met juryleden die het razendsnel in de smiezen hebben als iemand in de fout gaat. De overtreder krijgt een blauwe kaart en moet dan bij terugkomst op de wissellocatie voor hij de finish overgaat één tot zes minuten in de strafbox plaatsnemen."

hitteplan

Het hardloopparcours is uitgezet over de Zijldijk en het fietspad langs de Oude Spoorbaan waarbij één (Sprint), twee (Olympische afstand) of vier (Middenafstand) gelopen moeten worden. Als het erg warm wordt, boven de 30 °C, gaat in overleg met de hulpdiensten een hitteplan in werking. Dan worden extra drinkposten ingezet en eventueel afstanden ingekort.

startschot

Het startschot voor de Middenafstand wordt om half 9 gelost, om half 10 gaan de sprinters te water en de Olympische afstand begint om half 11 met het zwemonderdeel. Vorig jaar kwam de snelste sprinter na ruim 68 minuten over de streep, bij de Olympische afstand klokte de winnaar 2 uur en 2 minuten en de winnaar van de Middenafstand finishte in 3 uur en 58 minuten

Aanmoedigen

Publiek is de hele dag om de sporters aan te moedigen welkom bij het wedstrijdterrein aan de de Zijldijk. "Natuurlijk maken we het daar weer gezellig, met muziek en kraampjes met eten en drinken", belooft Fakkeldij.

Nieuws van de Volksuniversiteit

educatie n In de laatste week van augustus heeft de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) nog een groot aantal activiteiten op het programma staan:

Fototrip 'Architectuur' Leiden

Wandel langs Scheltema, de Nobel, de nieuwbouw van de Lakenhal en de parkeergarage op de Lammermarkt naar het Achmea-gebouw en het station. Luister naar de verhalen van de gids en maak begeleid door onze fotodocent prachtige foto's van opmerkelijke gebouwen in de historische binnenstad van Leiden. Tot besluit een drankje op een aangenaam terras.

Vrijdag 24 augustus, 14.00 – 16.30 uur. Start Beestenmarkt
Bespreking en bewerking van uw foto's: donderdag 30 augustus, 19.30 – 21.00 uur, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110

Rondleiding en proeverij Brouwerij Pronck

De jonge, ambachtelijke brouwerij Pronck brouwt al enkele jaren smakelijke bieren. In de rondleiding door de brouwerij hoort u verhalen over het brouwproces. Tot slot proeft u vier bieren en krijgt daarbij passende hapjes.

Vrijdag 24 augustus, 16.00 - 18.00 uur, Brouwerij Pronck, Langegracht Leiden

Whiskyproeverij

U krijgt alle te horen over hoe whisky wordt gemaakt en hoe allee stappen in het proces de smaak van het uiteindelijke product bepalen. U proeft zeven verschillende Schotse whiskies, waartussen u grote verschillen zult opmerken.

Dinsdag 28 augustus, 19.00 – 22.00 uur, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110

Origami

Leer de basistechnieken van deze subtiele Japanse vouwtechniek, waarmee, met behulp van speciaal origamipapier, praktische kunstwerkjes te vouwen zijn.

Donderdag 30 augustus, 10.00 – 12.00 uur, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110

Beleef Italië, een culinaire workshop

U bereidt een traditionele Italiaanse maaltijd, zoals Italianen die thuis ook eten. Onze docente vertelt over de tradities en gewoonten gerelateerd aan de ingrediënten en recepten. En uiteraard geniet u samen met de andere deelnemers en de docente van de maaltijd ei u heeft bereid.

Donderdag 30 augustus, 17.30 - 21.00 uur, Gading, Griffioen 15

Ontspanning en beweging: Tai Chi, Yoga en Meditatie tegen speciale zomerprijzen!

De LVU organiseert lessen Tai Chi, Yoga, en Meditatie en beweging tegen een speciaal tarief. Maak nu kennis met Tai Chi en Yoga voor € 6,50 per les:

Tai Chi: Zaterdag 18 en 25 augustus, 10.30 – 11.30 uur, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110

Yoga: dinsdag 21 augustus en woensdag 22 augustus, 9.30 – 10.30 uur, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110

Informatie en aanmelding

www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, e-mail leiderdorp@volksuniversiteit.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Voetbalstart staat voor drie dagen plezier

Foto: PR

balgevoel n Op woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 augustus wordt bij RCL in het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd voor de 32ste keer de Voetbalstart georganiseerd. Drie dagen plezier voor voetballertjes van 5 tot en met 12 jaar die zo het balgevoel weer helemaal terugkrijgen na de zomerstop.

Er doen niet alleen RCL-leden mee, maar ook kinderen die lid zijn van een andere club en kinderen die niet op voetbal zitten maar gewoon drie dagen gezellig en sportief bezig willen zijn met vriendjes of vriendinnetjes. Met 222 aanmeldingen is de Voetbalstart helemaal volgeboekt.

De kinderen worden verdeeld over vier poules en elke poule bestaat uit zes teams. Elk team heeft twee of drie leiders. Daarnaast zijn er smeermoeders die voor de kinderen, drie dagen lang, een heerlijke lunch verzorgen, en trainers die tijdens de dagen de diverse onderdelen begeleiden. Al met al zijn er ruim honderd vrijwilligers in touw om er weer een fantastisch evenement van te maken.
Tijdens de Voetbalstart worden allerlei leuke oefeningen gedaan om de balbeheersing en techniek te verbeteren. Verder staat op het programma een meerkamp, kleine vier-tegen-vier toernooien, zwemmiddagen en een groot toernooi op vrijdag. Elke dag start ongeveer om 8.30 uur en eindigt rond 16.15 uur.
Hoofdsponsor dit jaar is de Rabobank. Vandaar van het evenement nu voor het eerst officieel de Rabobank Voetbalstart heet. Daarnaast krijgt RCL voor de organisatie ondersteuning van een groot aantal andere sponsoren.

n Snacken in de polder

Foto: Johan Kranenburg

Leiderdorps Weekblad fotograaf Johan Kranenburg kwam tijdens een fiets­tochtje langs de randen van Leiderdorp plotseling oog in oog met deze fraaie ooievaar die zijn maaltje bijeen scharrelde in een nog altijd groene weide in de Boterhuispolder. De langbeen had net een lekkere snack te pakken: een stevige groene kikker.

Flower Parade Rijnsburg gaat 'Around the World'

Foto: PR

rijnsburg n Steden, landen, streken, uitgebeeld op de praalwagens van Flower Parade Rijnsburg. Het thema is dan ook niet voor niets: ´Around The World´. Een thema waar ontwerpers en arrangeurs mee uit de voeten kunnen.

Toparrangeurs afkomstig uit heel Nederland gaan aan de slag met ruim 250.000 bloemen en planten en tonen hun mooiste en nieuwste creaties. Dat maakt Flower Parade Rijnsburg bijzonder. De Rijnsburgse parade is trendsetter op het gebied van bloemsierkunst.

Het ontwerp voor de praalwagen waarop Zuid-Amerika wordt uitgebeeld. | Illustratie: Jora Vision Foto: PR

Op zaterdag 11 augustus a.s. rijdt de fleurige parade door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Flower Parade Rijnsburg presenteert zich voor de 73e keer.

Twaalf praalwagens

Met twaalf praalwagens, twee muziekwagens, dertig andere met bloemen versierde voertuigen is deze parade een van de mooiste in Nederland. De honderden muzikanten en figuranten maken van Flower Parade Rijnsburg tot een rijdend theater.

Tip: bezoek op vrijdag 10 augustus de gratis toegankelijke Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg. Vanaf 19.00 uur is er een sfeervolle avond vol muziek en bloemen. Hier kun je op je gemak alle wagens bekijken en fotograferen. Op zondag 12 augustus zijn de praalwagens de hele dag nog te bewonderen op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Bankkantoor wordt pop-up bioscoop

leiden n Goed nieuws voor alle filmliefhebbers in Leiden en omstreken: in het oude ABN-AMRO kantoor aan de Stationsstraat opent deze zomer de Red Carpet Lounge, een pop-up bioscoop en filmclub die de komende maanden geldt als dé culturele hotspot van filmstad Leiden. Op zaterdag 1 september vindt de feestelijke opening plaats.

De oplettende kijker heeft het waarschijnlijk al wel gezien: aan de gevel van het oude bankgebouw is een gigantisch lichtbord verschenen en binnen zijn al geruime tijd verbouwingswerkzaamheden bezig. Dit allemaal om een plek te creëren waar alles kan. Filmvertoningen, vrijdagmiddagborrels, een werkplek met uitstekende koffie, feestjes: in de Red Carpet Lounge is overal ruimte voor. Om deze te vullen werkt Bioscopen Leiden in het pand samen met verschillende culturele partners, waaronder het Leiden International Film Festival, dat in de Red Carpet Lounge zijn eigen filmmuseum opent.
Het oude kantoorpand staat op de nominatie om in 2019 gesloopt te worden, tot die tijd was de gemeente Leiden op zoek naar een manier om leegstand in het gebouw te voorkomen. Bioscopen Leiden werd aangetrokken om op deze centrale plek de rode loper in filmstad Leiden uit te leggen. "Dit is voor ons een plek om te experimenteren en om te leren wat de Leidse filmliefhebber wil zien", aldus Govert de Kok, mededirecteur van Bioscopen Leiden. "Extra mooi is natuurlijk dat tegenover de Red Carpet Lounge over enkele jaren onze megabioscoop De Geus opent. Dit is een perfecte gelegenheid om de locatie al wat beter te leren kennen en om te experimenten met alles wat hier mogelijk is."


Na een intensieve verbouwing opent de Red Carpet Lounge vanaf half augustus haar deuren voor alle filmliefhebbers. Ideeën en wensen voor de programmering zijn zeer welkom en kunnen ingediend worden via info@bioscopenleiden.nl. Op 1 september wordt de Red Carpet Lounge officieel geopend, maar vanaf half augustus is het pand al sporadisch toegankelijk voor het publiek.

leiderdorp n Buurtactief Het Oude Dorp bestaat uit betrokken Leiderdorpers die zich inzetten voor alles dat te maken heeft met hun wijken: Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk. Afgelopen voorjaar heeft Buurtactief 't Buurthuis geopend, een plek waar bewoners van oud-Leiderdorp elkaar kunnen ontmoeten, kletsen, spelen, leren, eten en drinken. Hieronder een overzicht van de openingstijden en activiteiten in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4 (Oranjegalerij):

• Maandag (vanaf 24 september) van 10.30-11.30 uur: cursus valpreventie, bestaande uit vier lessen. Georganiseerd door ActiVite. Aanmelding verplicht via (071) 5161415.

• Elke dinsdag van 10.00 – 12.00 uur: inloop koffie-ochtenden.

• Vanaf 11 september elke dinsdag van 15.50-17.00 uur: chillen voor de jeugd van 12 tot en met 16 jaar (i.s.m. Dwars).

• Elke woensdag van 10.00 -11.00 uur: voorlezen voor kleintjes van 0-4 jaar (i.s.m. Pluspunt).

• Elke donderdag 10.00 – 12.00 uur: inloop met digitaal voorlichting (i.s.m. Pluspunt). Word handiger met uw smartphone, tablet, laptop of computer. Tijdens de inloopochtend beantwoordt Wim Kanters al uw individuele vragen.

• Per 11 september: elke dinsdag van 15.30 – 17.30 uur chillen voor de jeugd van 12-16 jaar (i.s.m. Dwars).

Alle activiteiten zijn kosteloos. Een kop koffie/thee/limonade kost 50 cent. Buurtactief is nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de activiteiten. Ook ideeën voor activiteiten zijn welkom. Voor vragen, ideeën, aanmelden als vrijwilliger of verzoek voor de nieuwsbrief mail naar: buurtactief@hotmail.com

Parkrijtuigdag op Duivenvoorde

Historisch rijtuig. | Foto: PR Foto: PR

voorschoten n Op zondag 19 augustus wordt de terugkeer van vier historische parkrijtuigen naar kasteel Duivenvoorde feestelijk gevierd met een dag vol dieren en demonstraties in het park.

Vroeger hadden de bewoners van Duivenvoorde de rijtuigen in bezit om hun kinderen in rond te laten toeren. Het is bijzonder dat op deze zondag de bok weer voor de kar loopt en de ezelwagen weer wordt getrokken. De antieke voertuigjes, die zich in zeer slechte staat bevonden, zijn gerestaureerd bij Restauratiebedrijf Stolk in Balkbrug.

De afronding van dit project is een feestelijke dag in het park vol eigenwijze ezels, knuffelbare geiten, bokkige bokken en aaibare pony's. Dit wordt mogelijk gemaakt met medewerking van het Nederlands ezelstamboek, ponystamboeken en fokkers van de Nederlandse Landgeit.

De hele dag staan demonstraties met ezels, bokken en Welsh-, Shetland- en Dartmoorpony's op het programma met om 15.00 uur het defilé. Ook wordt geshowd hoe adellijke kinderen vroeger pony leerden rijden. Op verschillende plekken op het landgoed mag u de dieren aaien en bewonderen. Gehinnik, gebalk, gemekker en geratel van ijzeren wielen zullen de geluiden zijn op het voorplein van het kasteel.

In het kasteelpark zal een governess cart, vrij vertaald 'gouvernantekarretje', worden voortgetrokken door een Shetlandpony, en de bokkenkar wordt aangespannen met een heuse Nederlandse landgeit. Uniek is het span ezels dat uit België komt; dat is vrijwel nooit meer te zien op de weg.

Bijzonder is het moment dat het ponyrijtuig van Duivenvoorde wordt aangespannen. Het tuig is gepoetst, een chique pony gevonden en er is een knecht die in het antieke palfrenierspak past. Iedereen kan dan zien dat dit elegante rijtuigje méér is dan een 'stukje kinderspeelgoed' van vroeger. Living history ten top.

Ter gelegenheid van de rijtuigdag zullen er rondleidingen door het kasteel worden georganiseerd. Deze starten om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur en duren ongeveer een uur. Tickets zijn te bestellen in de webshop (vol = vol) van kasteel Duivenvoorde. Dunea sponsort een watertappunt, let op: om hiervan gebruik te maken moet wel een eigen flesje meegenomen worden.

De parkrijtuigdag vindt plaats op zondag 19 augustus van 10.00 tot 16.00 uur op landgoed Duivenvoorde in Voorschoten. Tickets zijn vooraf te koop via www.kasteelduivenvoorde.nl of aan de ingang van het park, (maar vol is vol!). Horecagelegenheid de Hof van Duivenvoorde is de hele dag geopend en het is mogelijk een consumptie te gebruiken in de prachtige Marotzaal. Honden zijn niet toegestaan. Op de website is ook de laatste parkeerinformatie te vinden.

Nachtvlinders kijken in Cronesteyn

Een agaatvlinder. | Foto: G. v.d. Klugt Foto: G. v.d. Klugt

leiden n Op zaterdagavond 18 augustus kan men nachtvlinders zoeken, vangen en (laten) determineren op Schooltuinencomplex de Akkerdistel, Cronesteyn 2G. De leiding is in handen van gidsen van IVN Leidse regio in samenwerking met de Vereniging Leidse Schooltuinen.

De activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar met hun begeleiders. Wie mee wil doen, wordt gevraagd om 20.30 uur aanwezig te zijn; het moment van vertrek kan men zelf bepalen, maar is uiterlijk 23.30 uur. Zelf meenemen: een zaklantaarn.

Deelnemers bekijken de nachtvlinders en andere insecten die afgekomen zijn op de opstellingen met lakens en lampen en op de speciale stroop. Daar vliegen allerlei kleine motjes naar toe, maar ook grote, mooie vlinders worden zo gelokt, zoals pijlstaarten, huismoeders, rood weeskind en piramide-uil. In het lokaal zijn boeken en zoekkaarten aanwezig om de gevangen insecten te determineren.

Zie voor meer informatie: www.polderparkcronesteyn.nl en www.schooltuinenleiden.nl.

Fotowedstrijd

leiden n De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) en het Waterambacht Leiden (WAL) organiseren in samenwerking met de gemeente Leiden de fotowedstrijd 'De schoonheid van het Leidse water'.

Deze wedstrijd is een onderdeel van het project 'Opschoning van het Leids water' in het kader van het Programma Binnenstad 2018 van de gemeente Leiden. De wedstrijd is eind juli gestart en eindigt op zaterdag 15 september 2018.

Inwoners van Leiden en de Leidse Regio kunnen deelnemen met maximaal drie foto's die gestuurd moeten worden fotowedstrijd@oudleiden.nl. Een onafhankelijke jury zal na de sluitingsdatum beslissen over de toekenning van drie verrassende prijzen, die uiteraard met het Leidse water te maken hebben. De prijsuitreiking zal geschieden op 17 oktober 2018 tijdens een watersymposium van het WAL.

Het wedstrijdreglement is te vinden op de websites van de HVOL en het WAL (www.oudleiden.nl, www.waterambachtleiden.nl ).

cultuur & uitgaan

1899 euro voor Stichting Nadja

Merijn Tinga als veilingmeester, met als hulpje een van de kinderen van Stichting Nadja. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

veiling n Volgend jaar kan de Leiderdorpse Stichting Nadja weer een vakantie voor kinderen met een (meervoudige) beperking organiseren op het Robinson Crusoë eiland in de Loodsdrechtse Plassen. Dat mede dankzij de 1899 euro die de groenteveiling tijdens Sail Leiden op zondag 29 juli opbracht. Vanaf een platbodem traden bekende Leidenaars als plastic soup surfer Merijn Tinga en marktkoopman Ilias El Marsse op als veilingmeesters. Iedereen kon bieden op groenten en fruit en zo Stichting Nadja steunen.

Nieuws van Pluspunt

Zomeractiviteiten uitgelicht:

Do 9 aug.: Broodje Cultuur

Uit het Leids Archief laat Sigrun Brouwer een film zien over het leven en werken in en om Leiden. De film wordt vertoond onder het genot van een lekkere lunch. Aanvang: 12.00 uur. Kosten: € 6. Aanmelden t/m ma 6 aug.

Do 16 aug: Broodje Cultuur

Tijdens een lekkere lunch vertelt Rienier Kempenaar, akkerbouwer en restauranteur van De Dyck Woubrugge, hoe het is gekomen dat hij het beste uit de polders rondom Woubrugge graag in zijn restaurant wil serveren. Aanvang: 12.00 uur. Kosten € 6. Aanmelden t/m ma 13 aug.

Do 16 aug: Strandrups

Voor L'dorpers die zelf niet of nauwelijks op stap kunnen gaan omdat ze b.v. slecht ter been zijn organiseert de Lions Club Leiderdorp Rhijnlandt een uitje naar de strandrups. U wordt thuis opgehaald (vanaf 12.00 uur) en teruggebracht. Kosten € 9 (kosten vervoer/koffie met wat lekkers betalen de Lions). Aanmelden noodzakelijk.

Do 16 aug: Samen Koken, Samen Eten

U kookt en eet samen een heerlijk 3-gangendiner. Tijd: 17.00-21.00 uur. Locatie: Gading. Kosten €7,50. Aanmelden bij Pluspunt tot ma 13 aug., 12.00 uur.

Buurtkamer De Hoeksteen

De maand augustus is buurtkamer De Hoeksteen, Houtschans 7 gesloten. De Mahjongclub op donderdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur gaat aldaar, ook tijdens de vakantietijd, gewoon door. U bent welkom als u nieuwsgierig bent naar dit Chinese spel.

't Buurthuis, oude dorp

Op wo. van 10.00 tot 11.00 uur lezen vrijwilligers van Pluspunt voor uit boekjes voor de kleintjes van 0-4 jaar. Het is de bedoeling dat vaders, moeders, opa's, oma's of begeleiders mee komen.

Op do van 10.00 tot 12.00 uur tijdens de koffie inloop is er een vrijwilliger van Pluspunt beschikbaar die mensen kan helpen verder wegwijs te maken op telefoon of tablet.

't Buurthuis ligt aan het Frederik Hendrikplantsoen 4a.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl, website: www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

De Nieuw Apostolische Kerk op de hoek van de Engelendaal en de Buitenhoflaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. (071) 5894304.

zondag 12 augustus, Negentiende zondag door het jaar. Hoogfeest Maria ten Hemel opneming

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskam. M.m.v. Jongeren-Middenkoor.

zondag 19 augustus, Twintigste zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

                                                

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 12 augustus

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw.

Alrijne Ziekenhuis

10.00 uur: ds. E. Herlaar.

zondag 19 augustus

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: dhr. A.F. de Best, dovendienst.

Alrijne Ziekenhuis

10.00 uur: mw. N. van Spelde.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Info.: bgldorp.nl, secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Van 15 juli t/m 26 augustus zijn er geen kinderclubs tijdens de dienst. Dit i.v.m. de zomervakantie.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 12 augustus

10.00 uur: leesdienst.

18.30 uur: kand. M. Blok.

zondag 19 augustus

10.00 uur: leesdienst.

16.30 uur: leesdienst.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 12 augustus, 10.15 uur: zomerdienst dhr. L. Ladan.

zondag 19 augustus, 10.15 uur: ds. J. Brüsewitz (Leiden, Do).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

6 t/m 12 augustus: TP Merenwijk, Buizerdhorst 103, 2317 DC Leiden. Tel. (071) 5220164.
13 t/m 19 augustus: TP De Korte Vliet, Brahmslaan 20, 2324 AM Leiden. Tel. (071) 5762925.
20 t/m 26 augustus: TP De Oude Singel Tandartsen, Kooilaan 55, 2315 EC Leiden. Tel. (071) 5226040.

Gratis advies voor ondernemers

Vrijdag 10 augustus is er van 14.00 tot 16.00 uur een gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28 in Leiden.

ZZP-er of kleine zelfstandigen met vragen over het ondernemerschap kunnen die stellen aan de adviseurs en specialisten van Ondernemersklankbord. Zij stellen hun tijd, kennis en ervaring geheel belangeloos ter beschikking.

Kijk voor meer informatie op

www.ondernemersklankbord.nl.