Leiderdorps Weekblad

24 juli 2019

Leiderdorps Weekblad 24 juli 2019


'Hamers neer, even wat drinken'

Tussen het huttenbouwen door genieten van een verkoelende artificiële regen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Huttenbouwen n Op het zonovergoten parkeerterrein bij sporthal De Bloemerd klinkt dinsdagochtend gehamer, het gelach van kinderen, de brom van een elektrische zaag en zomerse muziek. Dan een stem door de luidsprekers: "Nu allemaal de hamers neerleggen en even wat komen drinken. Dat is belangrijk. En denk ook aan het insmeren!"

Alexander van der Sel heeft met medeorganisatoren Karin van der Reijden en Régina Dirkse de nodige maatregelen genomen om de 170 kinderen die meedoen aan het driedaagse huttenbouwfestijn zo koel mogelijk te houden in de tropische temperaturen. Elke twintig minuten een drinkpauze, badjes met water waarin sponzen liggen om de fanatieke timmeraars verkoeling te bieden en af en toe een regen uit tuinslangen. De ouders hebben allemaal een mail gehad waarin aangeraden wordt de kinderen zonnebrandolie mee te geven en een hoedje op te zetten. En woensdag en donderdag, wanneer temperaturen boven de 35 graden worden verwacht, is de start een half uur eerder, zodat ook eerder gestopt kan worden.

        Lees verder op pagina 11

Krant op vakantie

Redactie n Het Leiderdorps Weekblad gaat ook dit jaar weer tweemaal een week op vakantie. Op woensdag 7 augustus en woensdag 21 augustus verschijnt er daarom geen krant. Volgende week vindt u ons nog gewoon op de deurmat.

Even op een rijtje:

Woensdag 31 juli: wel een krant;

Woensdag 7 augustus: geen krant;

Woensdag 14 augustus: wel een krant;

Woensdag 21 augustus: geen krant.

Vanaf 28 augustus weer wekelijks het Leiderdorps Weekblad in de bus.

Ook een (pers)bericht of foto insturen? Dat kan naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl. Onze deadline is iedere maandag om 10.00 uur voor de eerstvolgende editie. Meer nieuws op www.leiderdorpsweekblad.nl.

Vrijwilligers in het zonnetje

vrijwilligersborrel n De eerste zaterdag van september, tijdens de Vriendenfeesten, organiseert Incluzio Leiderdorp een vrijwilligersborrel voor alle vrijwilligers die werkzaam zijn in Leiderdorp.

Op deze manier wil de welzijnsorganisatie de vele vrijwilligers in het dorp in het zonnetje zetten en bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar.

De vrijwilligersborrel wordt gehouden op zaterdag 7 september van 16.00 tot 18.00 uur n de grote tent op het centrale veld in park De Houtkamp. Vrijwilligers die hierbij aanwezig willen zijn, kunnen zich inschrijven bij de balie van Incluzio in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110G. Wie is ingeschreven, kan 7 september tussen 11.00 en 17.00 uur bij de kraam van Incluzio Leiderdorp vier consumptiebonnen én een bon voor een gratis warme hap ophalen.

Incluzio hoopt heel veel vrijwilligers te kunnen inschrijven en op 7 september te begroeten bij de grote tent in De Houtkamp.

Werk Stierenbrug maandag gestart

De autoweg en het fiets- en voetpad zijn maandagochtend afgesloten voor alle verkeer, het werk kan beginnen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

verkeer n Voor al het verkeer dat gewend is gebruik te maken van de Leiderdorpsebrug, beter bekend als de Stierenbrug, wordt het even doorbijten deze zomervakantie. De brug die de Persant Snoepweg in Leiderdorp verbindt met de Hoge Rijndijk in Leiden is maandag 22 juli afgesloten voor al het verkeer, en dat blijft zo tot en met zondag 1 september.

De brug wordt flink onderhanden genomen. Van de niet bewegende wegvlakken wordt zeventien centimeter asfalt verwijderd. Vervolgens komt er een laag gewapend beton met daarop nieuw asfalt. Het bewegende deel van de brug krijgt een nieuwe slijtlaag. Verder worden de stalen onderdelen geschilderd en worden er camera's geplaatst voor de bediening. De oude slagbomen worden vervangen door nieuwe en er komen extra slagbomen bij.

Het werk wordt uitgevoerd door de provincie Zuid-Holland in opdracht van de gemeente Leiderdorp. Op www.zuidholland.nl/leiderdorpsebrug is meer informatie te vinden over het werk aan de Stierenbrug.

De familie Pieterson heeft het volbracht! Foto: PR

Leiderdorpers in Nijmeegse Vierdaagse

Gehaald ondanks blaren en slaaptekort

Bacteriën eten grondwater stuk schoner

Kannerschool snakt naar
uitbreiding

HUISVESTING n 'Statenhof ideaal voor seniorenwoningen'

Natuurlijk waren er ook Leiderdorpers onder de tienduizenden deelnemers aan de 103de editie van Nijmeegse Vierdaagse, die plaatsvond van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juli. Op deze pagina acht van de kanjers uit ons dorp die de wandeluitdaging hebben volbracht en vrijdagmiddag op de Via Gladiola werden onthaald als echte helden.

Finn met zijn eerste Vierdaagsekruisje. Foto: PR

Finn van Koutrik

Jongste deelnemer op de 40 km

Finn van Koutrik heeft zijn eerst Vierdaagsekruis binnen. Gezien zijn jeudige leeftijd, kunnen er nog heel veel volgen. Hier het verhaal dat zijn vader inzond:

'Een van de Leiderdorpse wandelaars die de afgelopen week de 103e Vierdaagse van Nijmegen succesvol heeft uitgelopen is de 11-jarige Finn van Koutrik.

Voor Finn, die samen met zijn vader wandelde, was het zijn eerste Vierdaagse. De afgelopen maanden trainde Finn heel regelmatig. Met een paar honderd training kilometers in de benen, waaronder de Wandel Marathon van Leiden, stond hij op de eerste dag aan de start.

Finn was dit jaar een bijzondere deelnemer doordat hij als jongste deelnemer op de 40 kilometer deelnam aan het grootste wandelsport evenement ter wereld.

Dat Finn min of meer zelf al had besloten om de vier dagen uit te lopen, werd duidelijk toen een medewandelaar na binnenkomst op de derde dag tegen Finn zei : "En nu niet meer opgeven". Waarop Finn direct antwoordde "Ik ga sowieso niet opgeven!"

Ook veel rusten wilde hij niet. Even gaan zitten om te lunchen? Nee hoor, als je wandelend kunt ontbijten kan je ook lopend lunchen. Zonder veel problemen en blaarvrij wandelde Finn door het Land van Maas en Waal richting Via Gladiola om afgelopen vrijdag het Vierdaagsekruisje op te spelden.

O ja hij wil volgend jaar weer, maar dan de 50 kilometer.'


Danièle, Aaron, Manuel, Maurice en Jaimy Pieterson en Mieke Oorschot

De familie Pieterson heeft het gehaald! Foto: PR

Gehaald ondanks opeenstapeling van ongemakken

Onder de 41.235 lopers die de Via Gladiola hebben gehaald, waren Maurice Pieterson en zijn gezelschap. Op de foto, met tussen haakjes het aantal maal dat ze hebben meegedaan, ziet u v.l.n.r. Danièle Pieterson (2), Mieke Oorschot (1), Aaron Pieterson (7), Manuel Pieterson (5), Maurice Pieterson (14) en Jaimy Pieterson (10). Maurice stuurde onderstaand verhaal:

Piet Hoogeboom heeft de 4 x 30 erop zitten. Foto: PR

'Editie 103 van de Nijmeegse Vierdaagse was wederom een prachtig wandelevenement. Aaron en Maurice liepen de 50 kilometer en de rest 40 kilometer. Danièle, 13 jaar, mag volgens de reglementen de 30 kilometer lopen maar zij sloot zich vanwege de gezelligheid aan bij haar broer en zus en Mieke, de vriendin van Aaron.

De weersomstandigheden waren goed en volle moed gingen ze, samen met meer dan 45.000 andere wandelaars, van start in 'the walk of the world'. Vermoeide voeten, stramme spieren, blaren, warmteuitslag en een chronisch slaaptekort stapelden zich op naarmate de kilometers zich aaneen regen. Opmerkelijk was dat onze debutante Mieke het minst last had van dit alles.

Ruim 3.000 uitvallers over de gehele week, maar de stemming bleef goed en na 160 - of 200 - kilometer kwam daar de finish in zicht voor de wandelaars. Ruim 11 kilometer voor de finish barstte het feest al los in de Nijmeegse straten die tijdens de Vierdaagse luisteren naar de namen Via Begonia en het finale stuk Via Gladiola.

De beloning was een medaille of een nummer, beide voelden als een Koninklijke onderscheiding. Die dubbel en dwars verdiend is door de wandelaars.'

Piet Hoogeboom

In 2021 gewoon weer van start

Op de foto hiernaast ziet u Piet Hoogeboom met gladiolen in de hand bij de finish van de Vierdaagse. Zijn dochter Ellen schreef aan deze krant:

'Mijn vader, Piet Hoogeboom, heeft voor de achttiende keer de Vierdaagse volbracht.

Piet is een rasechte Leiderdorper, geboren en getogen. Piet is 80 jaar en dat maakt het uitlopen van de Vierdaagse nog meer bijzonder.

De 80-jarige leeftijd is hem niet aan te zien, zit nog weinig sleet op. Wij gaan er elk jaar maar 'gewoon' vanuit dat Piet de Vierdaagse maar eventjes uitloopt. Maar zo gemakkelijk is het niet! Trainen, kilometers maken en zo gezond mogelijk leven is zijn devies.

Dit jaar is het weer gelukt, zonder kleerscheuren vier dagen lang 30 kilometer lopen! Daar mag Piet trots op zijn. Volgend jaar gaat hij gewoon weer van start...'

60 miljoen liter grondwater voorzien van bacteriën

Woensdag 17 juli is de stalen groene keet met de saneringsinstallatie aan de Hoogmadeseweg verwijderd. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Vervuiling onder Kerkwijk voor flink deel opgeruimd

sanering n De inzet van bacteriën om de vervuiling van het grondwater diep onder de Leiderdorpse Kerkwijk op te ruimen, heeft succes. De concentraties aan giftige stoffen die nu worden gemeten in de sterkst vervuilde delen, rond het Van Leeuwenpark en bij de Hoogmadeseweg, zijn een factor tien tot honderd lager dan negen maanden geleden, bij de start van de saneringsoperatie.

Door: Corrie van der Laan

Vorige week woensdag werd de stalen groene keet met de saneringsinstallatie aan de Hoogmadeseweg verwijderd, evenals ondergrondse pompen en detectiesystemen in het projectgebied. De Omgevingsdienst West-Holland, de opdrachtgever voor de sanering, blijft nog wel drie jaar volgen of de bacteriën ook korte metten maken met de resterende vervuiling.

Erfenis chemische wasserij die afval dumpte in achtertuin

Het grondwater is vervuild met vluchtige chloorkoolwaterstoffen. Ze zijn in de bodem gekomen doordat een chemische wasserij die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gevestigd was aan het Van Leeuwenpark afval met daarin de reinigingsmiddelen PER en TRI dumpte in de achtertuin. In 1985 werd de vervuilde grond pal achter het bedrijf al tot een diepte van twee meter afgegraven. Maar daarmee was niet alles verdwenen. Restanten van de schadelijke stoffen zijn in de loop der jaren tientallen meters in de grond weggezakt. Ze vormen geen gevaar voor de gezondheid van de mensen die erboven wonen, maar hebben zich wel steeds verder in het grondwater verspreid. Een onderzoek uit 2008 liet zien dat de vervuilde plek diep onder de grond zich bleef uitbreiden in zuidoostelijke richting. Maar op dat moment gebeurde er niets.

Er kwam pas schot in de zaak toen de Omgevingsdienst West-Holland de zaak oppakte. In 2015 bleek uit een nieuw onderzoek dat de vlek tot aan de A4 kwam en 800 miljoen liter grondwater omvatte. De Omgevingsdienst maakte een plan van aanpak om de vervuiling op te ruimen. Daarbij werd besloten alleen het zwaarst vervuilde stuk, vanaf de bron van de vervuiling aan het Van Leeuwenpark tot aan de stroomafwaarts gelegen Koningstraat, aan te pakken.

In juni vorig jaar is aannemer NTP Milieu uit Enschede gestart met de aanleg van een ondergronds systeem om grondwater rond te pompen tussen de Koningstraat en de Hoogmadeseweg. Aan de Hoogmadeseweg kwam een bovengronds saneringsstation waar bacteriën aan het grondwater werden toegevoegd. De Dehalococcoïdes bacteriën, die van nature ook in de bodem voorkomen, zijn in staat stukjes van de chloorkoolwaterstofmoleculen af te 'eten' waarmee ze de giftige stoffen onschadelijk maken.

24.000 liter voedingsstoffen en 65.000 liter koolstofbron

Sinds toenmalig wethouder Jeff Gardeniers in oktober 2018 de pomp aanzette, is 60 miljoen liter grondwater voorzien van bacteriën. Om de bacteriën een goede start te geven, hebben ze in totaal 24 duizend liter voedingsstoffen en 65 duizend liter koolstofbron meegekregen. Eerst is het grondwater tussen 5 en 15 meter diep behandeld. Toen dat in februari dit jaar klaar was, is hetzelfde proces uitgevoerd voor het grondwater tussen 15 en 45 meter diepte. Deze fase werd enkele weken geleden afgerond. Bovendien is in oktober vorig jaar en vorige week de bodem bij de wasserij extra geïnjecteerd met bacteriën en voedingsstoffen.

Stabiele eindsituatie

De Omgevingsdienst West Holland blijft de voortgang van de biologische afbraak in ieder geval tot 2022 monitoren. Projectleider Arjen Heins verwacht dat tegen die tijd over de hele vervuilde plek bekeken zo'n 90 procent van de verontreiniging is afgebroken. De volle 100 procent is technisch en financieel niet haalbaar, stelt hij. Maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken om te komen tot een zogeheten 'stabiele eindsituatie'. "Die is bereikt als de dan nog aanwezige restverontreiniging zó beperkt is, dat er geen sprake meer is van risico's voor mens, milieu of verspreiding. Met name dat laatste, de verspreiding was aanleiding voor het laten uitvoeren van de sanering."

De hele operatie heeft een kleine miljoen euro gekost, een bedrag dat voor rekening komt van de provincie Zuid-Holland.

Klaar voor de eerste paal

De entree naar het bouwterrein vanaf de Willem-Alexanderlaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

lidl n Het hele terrein naast het zwembad De Does op het Leiderdorpse Amaliaplein is vorige week kaalgestript. Het ligt nu klaar voor de start van de bouw van de Lidl supermarkt. De planning is dat deze week de heipalen de grond in gaan. Dat gebeurt niet door traditioneel te heien, maar met een schroeftechniek die minder overlast geeft van geluid en trillingen.

Op het terrein op de hoek van de Willem-Alexanderlaan en de Ericalaan komen behalve de supermarkt ook 21 sociale huurwoningen. Het heiwerk voor de woningen gebeurt na de bouwvakvakantie.

In verband met de veiligheid is er een aparte toegang voor werkverkeer naar het bouwterrein gemaakt vanaf de Willem-Alexanderlaan.

Het is de bedoeling dat de Lidl in 2020 open gaat. Voor die tijd moet er nog wel een definitief plan komen voor de verkeersafwikkeling rond het Amaliaplein.

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Waar zijn die boa's als het echt nodig is?

Ik wil graag even reageren op het stukje over de rol van Leiderdorpse boa's op de gemeentepagina in de krant van vorige week.

De 'handhavers openbare ruimte' doen ongetwijfeld goed werk in Leiderdorp maar waar zijn die boa's als het echt nodig is?

Het voetpad (!) langs de Dwarswatering tussen de vissteiger en Gallaslaan en tussen de Gallaslaan en Persant Snoepweg is een honden uitrenzone. Het pad is (behalve voor begeleidende coaches van de roeivereniging) verboden voor fietsers, die moeten hun weg vervolgen via de Grotiuslaan. Aan beide kanten van het pad staat dit overigens keurig netjes met borden aangegeven.

Als ik hier dan rustig mijn hond uitlaat komt het zeer regelmatig voor dat je bijna letterlijk voor de sokken gereden wordt door fietsers die lak hebben aan de regels. En als die fietsers er op aangesproken worden dat het een uitrenzone voor honden is en dat fietsen verboden is, kan je vaak een grote bek krijgen.

Vooral in de zomertijd is het niet echt leuk om daar te lopen met je hond, het zou de Leiderdorpse boa's dan ook sieren als ze hier eens zouden handhaven.

Jos van der Ploeg, Leiderdorp

Romeinse vaarwandeltocht

limes n Wie wil recreëren en gelijkertijd een stukje geschiedenis wil opsnuiven, kan dat deze zomer doen tijdens een Romeinse vaarwandeltocht langs het Leidse en Leiderdorpse deel van de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Deze grens werd gevormd door de (Oude) Rijn waar talloze Romeinse forten langs lagen, verbonden door de Limesweg langs de zuidelijke oever van de rivier. Eén van de forten, Matilo, bevond zich in Leiden vlakbij de huidige Leiderdorpse brug. Op de plek ligt nu het archeologisch Park Matilo. Het park vormt een onderdeel van de vier uur durende vaarwandeltocht inclusief lunch waaraan kan worden deelgenomen op de zaterdagen 27 juli, 17 augustus, 7 en 28 september en 12 oktober.

Programma: vertrek om 10.00 uur per sloep van de Leidse Rederij aan de Apothekersdijk in Leiden; 10.30 uur wandeling met gids door Park Matilo; 11.30 uur varen; 12.00 uur Romeinse lunch bij Hoeve Dijkzicht aan de Achthovenerweg 13 in Leiderdorp; 13.00 uur varen; 14.00 uur Aankomst Leidse Rederij (Apothekersdijk).

Kosten € 35 per persoon, inclusief sloep, schipper, rondleiding en lunch. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.sloepennetwerk.nl/arrangementen.

Triathlon Leiderdorp met nieuwe onderdelen

sportevenement n De 27ste editie van de Triathlon Leiderdorp, op zondag 11 augustus, krijgt twee nieuwe onderdelen: de Stayersprint en de Jeugd Supersprint. Bovendien wordt de dag afgetrapt met een ploegentijdrit voor wielrenteams.

In het programma is ruimte gekomen omdat vorig jaar afscheid werd genomen van de Middenafstand, de langste van de traditionele drie afstanden op het Leiderdorpse sportevenement. Gebleven zijn de Olympische Afstand (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen) en de Sprintafstand (750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen).

Deelnemers aan de Stayersprint leggen dezelfde afstanden af als bij de gewone sprint. Het verschil zit in het fietsonderdeel: bij de Stayersprint mag je 'stayeren', dus zo dicht achter een voorganger rijden dat die je uit de wind houdt. Bij de gewone triathlon is dat strikt verboden.

De Jeugd Supersprint is toegevoegd vanwege de toenemende populariteit van de triathlon onder de jeugd. Deelnemers van 12 tot en met 16 jaar kunnen hun krachten meten met 300 meter zwemmen, 12 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen.

Bij de ploegentijdrit gaat het om 40 kilometer fietsen in ploegen van maximaal vijf deelnemers.

De start- en wissel- en finishlocatie is aan de Zijldijk, ter hoogte van woonboulevard De Baanderij.

Gewoonlijk zijn rond deze tijd alle onderdelen al volgeboekt maar dit jaar is dat anders. Wat er ongetwijfeld mee te maken heeft dat de triathlon nu precies middenin de zomervakantie valt. Alleen voor de Olympische Afstand zijn alle plekken bezet. Inschrijven kan nog voor de Sprintafstand, de Stayersprint, de Jeugd Supersprint en de ploegentijdrit. Op de website www.triathlonleiderdorp.nl staat alle inschrijfinformatie.

'Statenhof ideaal voor seniorenwoningen'

Foto: PR

huisvesting n Een gemiste kans. Zo noemt oud-VVD wethouder en -statenlid Cock Huigen het plan om de Statenhof in Leiderdorp te gebruiken voor de huisvesting van ruim tweehonderd studenten.Het leegstaande kantoorpand naast winkelcentrum Winkelhof is juist een ideale plek om seniorenappartementen in te realiseren, stelt ze. "Het gebouw ligt dicht bij allerlei voorzieningen: winkels, de gezondheidscentra aan de Florijn en De Ommedijk en bovendien park De Houtkamp."

Door: Corrie van der Laan

Een artist impression van hoe de getransformeerde Statenhof eruit moet gaan zien. Foto: J.P.Kranenburg

Huigen, die op een steenworp afstand van de Statenhof woont, vertelt dat ze al eerder via het seniorenoverleg van de VVD-Leiderdorp bij het gemeentebestuur heeft gelobbyd voor de optie van seniorenwoningen maar daar verder niets over had gehoord. "We voelden ons echt overvallen door het plan om hier zoveel studentenwoningen te maken."

Volgens het Leiderdorpse college van B en W is studentenhuisvesting de enige mogelijkheid is om problemen met de parkeernorm te voorkomen. Er is geen ruimte om extra parkeerplekken te creëren bij de Statenhof wat betekent dat de nieuwe bewoners een plekje moeten vinden in de parkeergarage van Winkelhof. En die wil Winkelhof eigenaar Wereldhave beschikbaar houden voor klanten.

Onderzoeksbureau Ecorys heeft berekend dat studenten gemiddeld 0,07 auto per persoon hebben waar nog 0,09 moet worden bijgeteld voor de auto's van bezoekers. Bij elkaar kom je dan uit op 33 auto's voor de 206 studio's die ontwikkelaar CityStone Group B.V. voor ogen heeft. Dat gaat nog wel lukken in de parkeergarage. Maar voor seniorenwoningen wordt gerekend met 1,4 auto per woning, wat voor 103 appartementen 145 parkeerplaatsen en dus een parkeerprobleem zou betekenen

Huigen brengt daartegen in dat het autobezit onder de groep ouderen die zij voor ogen heeft veel en veel lager is. "Ik denk aan senioren die niet meer zo mobiel zijn, maar met wat extra hulp nog wel zelfstandig kunnen wonen. Er is een duidelijke behoefte aan woningen voor deze groep in Leiderdorp."

Vrees voor parkeeroverlast

Ook andere omwonenden zijn niet gelukkig met het plan van ontwikkelaar CityStone Group, zo bleek vorige week donderdag tijdens een informatieavond. Bewoners van de Laan van Berendrecht hebben twijfels bij de parkeerberekeningen. Zij zijn ervan overtuigd het autobezit onder studenten veel hoger ligt dan 0,3 per persoon. Ook vinden ze dat te simpel wordt gesteld dat studenten alleen 's avonds thuis zijn en parkeerplekken in beslag nemen. "Zo werkt het niet", stellen ze. "En als de parkeergarage vol is, parkeren de bezoekers van Winkelhof bij ons op de parkeerplaats."

Geen feestvierders

De buren van de Soeverein zijn bovendien bang voor geluidsoverlast. Volgens Hans Pluis van de CityStone Group is die angst niet nodig. Hij gaat ervan uit dat 70 tot 80 procent van de appartementen aan internationale studenten wordt verhuurd. "Dat zijn niet de feestvierders, het zijn nette studenten die hier komen om hard te studeren." Er zullen ook duidelijke huisregels gaan gelden, er wordt een huismeester aangesteld en op elke verdieping komt een 'huisoudste' die eerste aanspreekpunt is.

Snel starten met verbouw

De studio's in de Statenhof krijgen een vloeroppervlakte van tussen de 21 en 40 vierkante meter, met een gemiddelde van 27 vierkante meter. Er is gerekend met een huurprijs van ca. 525 euro per maand.

Als de omgevingsvergunning is verleend, wordt meteen gestart met de verbouwing en uitbreiding, vertelde Pluis vorige week donderdag. Op zijn vroegst, wanneer er geen vertraging optreedt door bezwarenprocedures, is dat al in oktober dit jaar.

Het intern verbouwen van het pand, waarbij metalstud wanden worden gebruikt, duurt maar een maand of zes. De eerste 168 studio's zou dan al tegen de zomer van 2020 in de verhuur kunnen. De opbouwen op het hoofdgebouw en een lager deel, waarin nog eens 38 studio's komen, hebben een bouwtijd van ongeveer een jaar.

Hittegolf in beeld

redactie n Deze week lopen de temperaturen op richting 38 graden en sneuvelt wellicht het warmterecord uit 1944.

Donderdag komt het kwik naar verwachting uit op 38 tot 39 graden. Het warmterecord uit 1944 van 38,6 graden in Warnsveld, nooit zijn hogere temperaturen gemeten op een officieel meetstation, komt volgens MeteoGroup zelfs opnieuw in het vizier.

De redactie is benieuwd hoe de inwoners van Leiderdorp de hitte te lijf gaan. Extra ijsje, deuren dicht, airco aan? Veel naar het strand of een zwembad(je) in de tuin? En hoe doen de (huis)dieren het?

Maak een leuke/bijzondere/originele foto hoe u de warmte bent doorgekomen en stuur deze naar de redactie.

De mooiste foto('s) krijgen een mooie plek in het Leiderdorps Weekblad van woensdag 31 juli. Stuur uw foto naar: redactie@leiderdorpsweekblad.nl.

VakantieBijbelClub in laatste vakantieweek

Met wat hulp van vrijwilligers worden prachtige hutten gebouwd. | Foto: J.P.K. Foto: J.P.Kranenburg

kinderen n Bouwen met Lego, Duplo of Kapla, dat vindt elk kind superleuk. Deze zomer gaat de VakantieBijbelClub ook over bouwen en mogen de kinderen lekker zelf aan de slag! Op dinsdag 27 en woensdag 28 augustus staan de deuren van het Zijlkwartier in Leiderorp weer open voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Het thema van de club is dit keer 'Bouw je mee?' Op dinsdag wordt een echte klassieker verteld: het verhaal van de Ark van Noach. Daarna knutselen de kinderen een mooie regenboog en leren een liedje. Op woensdagmorgen staat een verhaal dat Jezus vertelde centraal: de gelijkenis van een wijze en een domme bouwer. Deze morgen wordt gezamenlijk zelf een huis gebouwd dat staat als een huis… En aan het eind van de morgen is er een stapel versgebakken pannenkoeken.

Lekker knutselen tijdens de VakantieBijbelClub. | Foto: Simon Ploeger Foto: Simon Ploeger

De VakantieBijbelClub is er voor alle kinderen, het maakt niet uit of ze al iets weten van de Bijbel of niet. Beide morgens beginnen om tien uur. Buurthuis Zijlkwartier ligt aan de Van der Marckstraat 19. Voor de VakantieBijbelClub is geen opgave nodig. De morgens zijn gratis. Als ouders het fijn vinden om bij hun kind te blijven of even mee te kijken zijn ze gedurende heel het programma welkom.

Voor meer informatie, kijk op Facebook: Vakantiebijbelclub Leiderdorp, of bel Jentine Schipaanboord: 06-40280800.

Volleybalclinic voor jongens en jeugdtrainers

Volleybal n Op zaterdag 7 september komt Yannick van Harskamp, volleybaltrainer van het Nationaal Jeugdteam onder 17 jaar, naar onze regio voor een clinic.

Deze is speciaal voor jongens van 12 tot en met 18 jaar en voor jeugdtrainers. Ook beginnend volleyballers zijn welkom. De trainers kunnen na de zaaltraining inspiratie opdoen bij Boukje Smeets, die haar ervaringen uit de hockeysport graag wil delen. Het evenement vindt plaats in sporthal Duinwetering in Noordwijk.

De open clinic is een initiatief van volleybalverenigingen Leython DC (Leiderdorp), Novo (Noordwijk), VCO (Oegstgeest), VCS (Sassenheim), RVV (Katwijk) en Liusna (Lisse).

Aanmelden kan via de website www.7septvolley.nl of e-mail 7septvolley@gmail.com.

Heerlijk huttenbouwen

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Niet alleen de kinderen genieten op deze eerste dag van het huttenbouwen, ook de begeleiders, allemaal vrijwilligers, staan te glunderen. "Het is altijd weer een feestje", zegt Dirkse.

Het huttenbouwen, dat sinds jaar en dag steevast plaatsvindt in de eerste week van de zomervakantie, was dit jaar bijna niet doorgegaan omdat de vaste organisator, het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp, per 1 januari 2019 opgehouden is te bestaan. Maar Van der Sel, Van der Reijden en Dirkse zijn tijdig in het gat gesprongen. Zodat kinderen van 6 tot 12 jaar zich drie dagen lang weer heerlijk kunnen uitleven en met met hout, verf en doeken een heel huttendorp bouwen.

Douaneregels buiten de EU: veel gestelde vragen op een rij

Wanneer bij in- of uitvoer geen aangifte nodig is, gaan reizigers door de groene doorgang 'Niets aan te geven' op Schiphol. | Foto: PR Foto: PR

invoeren n Schelpen uit Caraïbisch Nederland, exotisch fruit uit Thailand of waterpijptabak uit Turkije. Enkele voorbeelden van herkenbare aankopen die Nederlandse vakantiegangers mee naar huis willen nemen van bestemmingen buiten de EU. De Nederlandse douane krijgt in de zomermaanden veel vragen over wat je wel of niet mag invoeren in Nederland. De Douane adviseert vakantiegangers voor vertrek de Douane Reizen App te downloaden, die per bestemming aangeeft wat de regels zijn.

Voor iedereen die binnenkort zijn koffers pakt, zet de Douane vier veel gestelde vragen op een rij.

1 - Mag ik koraal en schelpen meenemen?
Koraal is beschermd en mag nooit mee. Voor sommige schelpen zoals karkoschelpen geldt een maximum van drie stuks. Maar niet vanuit Caribisch Nederland. Daar geldt een uitvoerverbod voor karkoschelpen.

2 - Hoeveel alcohol en tabaksproducten mag ik meenemen zonder belasting te betalen?
Reizigers mogen 16 liter bier en 4 liter niet mousserende wijn meenemen. Daarnaast is 2 liter likeurwijn of 1 liter sterke drank toegestaan. Wat betreft tabaksproducten mag je 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo's of 250 gram waterpijptabak meenemen. Bij combinaties gelden aangepaste hoeveelheden.

3 - Mag ik maaltijden meenemen?
Dit hangt sterk af van de maaltijd. Zuivelproducten en vlees mogen nooit mee. Het maakt niet uit of deze rauw, bereid of gedroogd zijn. Ook gelden er regels voor bepaalde soorten vis en kruiden.4.

4 - Mag ik planten of stekjes meenemen?
Voor planten, zaden en stekjes geldt dat deze alleen mee mogen met een speciaal certificaat, uitgeven op de vakantiebestemming

Kun je iets voor mij meenemen?

Uit een recente peiling in opdracht van de Douane blijkt dat bijna een kwart van de reizigers (23,8 procent) weleens is gevraagd een souvenir of specifiek product voor iemand anders mee naar Nederland te nemen. Er wordt beduidend minder vaak gevraagd alcohol, sigaretten of tabak mee te nemen (15,8 procent). Bij twijfels over aankopen tijdens toekomstige vakanties zegt 67,5 procent van de Nederlanders de regels te gaan checken via de Douane. Dit kan eenvoudig met de Douane Reizen App voor Android en iOS en op Douane.nl.

Voor persoonlijk advies deel je een vraag of foto op Facebook of Twitter met #magditmee.

Led verlichting bij manege en voetbalvelden

Veld 3 (foto) van RCL is al voorzien van LED-schijnwerpers in de klimmasten, het college van B en W wil ook LED-verlichting op de kunstgrasvelden 4 en 5. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Duurzaam n Het Leiderdorpse college wil de verlichting in sport- en recreatiepark De Bloemerd verduurzamen. Burgemeester en wethouders zijn van plan 80.000 euro uit te trekken voor LED verlichting bij twee velden van voetbalvereniging RCL en rond de paardenbak bij manege Liethorp.

Het is de bedoeling dat rondom de velden 4 en 5 van RCL de schijnwerpers op de bestaande stalen masten vervangen worden door LED-schijnwerpers. Het gaat dan om in totaal 24 lampen op twaalf masten.

Rond de paardenbak van manege Liethorp komt een geheel nieuwe lichtinstallatie, bestaande uit vier stalen klimmasten en vier LED-schijnwerpers.

Na de zomer moet de gemeenteraad besluiten of hiervoor geld wordt vrijgemaakt.

Vier decennia Apotheek Boehmer

Jubileum n Vorige week dinsdag, 16 juli, was het precies veertig jaar geleden dat de Leiderdorpse Apotheek Boehmer de deuren opende.

De apotheek was toen nog tijdelijk gevestigd in het woonhuis Florijn 19, de staf bestond uit eigenares apotheker Guusta Huizer-Boehmer en twee apothekersassistenten. Die eerste dag werden er dertien recepten verzorgd.

Anno 2019 is Guusta Huizer met pensioen en zwaait Liane Bakker de scepter in de apotheek die al heel lang is gevestigd aan de Florijn 21. Zij wordt ondersteund door tweede apotheker Jacquelien Paardekooper, minimaal negen assistentes, een hulpmedewerker, een farmaceutisch manager en een bezorger.

Dit hele jaar is een feestelijk jaar voor de apotheek. Aan het eind van deze zomer blikken we met apothekers Guusta Huizer en Liane Bakker in deze krant uitgebreid terug op de afgelopen vier decennia.

Huisartsen-posten Rijnland heeft nieuw telefoonnummer

zorg n Vanaf heden zijn de Huisartsenposten Rijnland telefonisch bereikbaar via (088) 4274700 of via de website www.huisartsenpostenrijnland.nl.

Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor spoedeisende huisartsgeneeskundige zorg buiten kantooruren op werkdagen tussen 17.00 en 08.00 uur, in het weekend en op feestdagen.

Twijfelt u of u direct een huisarts nodig heeft, raadpleeg dan de website www.huisartsenpostenrijnland.nl.

Voor medische klachten die niet dringend zijn, kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts (of diens vervanger) op de eerstvolgende werkdag.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag, 1 augustus , 20.00 uur

THE WAY

Tom Avery, een oogarts uit Californië, krijgt op een dag het bericht uit Frankrijk dat zijn Zoon Daniël bij een storm in de Pyreneeën is omgekomen. Hoewel de relatie nooit echt goed was, besluit Tom toch naar Frankrijk te reizen waar hij ontdekt dat Daniël was begonnen met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Tom besluit zelf de route uit te lopen.

Zondag 11 augustus, 20.00 uur

CALL ME BY YOUR NAME

De gevoelige en gecultiveerde Elio is enig kind van de Amerikaanse-Italiaanse-Franse Perlmanfamilie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de jongen en de zomergast aan de Riviera.

Donderdag 15 augustus, 14.00 uur

LION

Een 5-jarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta; duizenden kilometers van huis. Hij overleeft vele uitdagingen, waarna hij door een stel in Australië wordt geadopteerd. 25 jaar later besluit hij op zoek te gaan naar zijn verloren familie.

Donderdag 5 september, 20.00 uur

EVERYBODY KNOWS

De in Argentinië woonachtige Laura keert samen met haar twee kinderen voor een bruiloft terug naar haar geboortegrond. Het familiefeest na afloop van de huwelijksvoltrekking krijgt een dramatische wending wanneer de dochter Irene kort na een mysterieuze stroomstoring spoorloos blijkt te zijn verdwenen. Al snel rijst het vermoeden dat het tienermeisje is ontvoerd door iemand op het feest.

Zondag 8 september, 20.00 uur

THE BIG SHORT

The Big Short gaat over de financiële crisis van 2007 tot en met 2012, met de problemen op de huizenmarkt en de kredietcrisis als aanloop hiervan. In de film wordt deze crisis belicht vanuit het perspectief van vier buitenstaanders, die zien wat de banken, de media en de overheid niet zien: de naderende instorting van de wereldeconomie.

Donderdag 19 september, 14.00 uur

EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE.

De negenjarige Oskar ontdekt een sleutel in een vaas in een kast. De sleutel behoort toe aan zijn vader; daar is hij zeker van. Maar op welke van de 162 miljoen sloten in New York past deze? Dit is het begin van een zoektocht van Oskar en een amateurdetective door de vijf stadsdelen van New York en in de door elkaar gegooide levens van vrienden, familie en volslagen vreemden.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110. Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl.

Toegang € 7,50, donateurs € 5,00. Betaling contant aan de zaal.

ZOMERACTIVITEITEN

overzicht n Ook wie deze zomer thuis in Leiderdorp blijft, hoeft zich niet te vervelen. Er worden vrijwel dagelijks activiteiten georganiseerd, waarbij voor elke leeftijd wel wat te beleven is. In deze krant vindt u een wekelijks overzicht van de Zomeractiviteiten 2019. Hieronder het programma voor week 31 (28 juli tot en met 3 augustus).

Maandag 29 juli

10.00 – 12.00 uur: Financieel café over toeslagen voor senioren. Plaats: Dwars. Kosten: gratis. Aanmelden niet nodig.

Maandag 29 juli t/m vrijdag 2 augustus

#JongLeiderdorp. Sport- en speldagen, waterspeeldagen en een Voetbaltoernooi. Volg #JongLeiderdorp op instagram voor juiste locaties en tijden. Kosten: gratis. Aanmelden niet nodig. Organisatie: Incluzio Leiderdorp.

Dinsdag 30 juli

10.00 – 12.00 uur: Inloop koffieochtend. Plaats: 't Buurthuis. Kosten: gratis (koffie/thee € 0.50). Aanmelden niet nodig. Organisatie: Buurtactief 't Oude Dorp.

Woensdag 31 juli

14.30 – 15.00 uur: Voorlezen voor kleuters. Plaats: BplusC bibliotheek in De Sterrentuin. Kosten: gratis. Aanmelden niet nodig. Organisatie: BplusC.

Donderdag 1 augustus

10.00 – 12.00 uur: Inloop koffieochtend. Plaats: 't Buurthuis. Kosten: gratis (koffie/thee € 0.50). Aanmelden niet nodig. Organisatie: Buurtactief 't Oude Dorp.

14.00 uur: Klassieke muziek. Agnes Luk en Ricky Mulder brengen een voor u geselecteerd muziekprogramma ten gehore. Plaats: Incluzio, Splinterlaan 156. Kosten: € 1,-. Aanmelden niet nodig.

20.00 uur: Film: The Way. Plaats: Filmhuis Leiderdorp in De Sterrentuin. Toegang: € 7,50. Reserveren via info@filmhuisleiderdorp.nl. Vermeld bij uw reservering: de film, uw naam, en het aantal kaarten. Organisatie: Filmhuis Leiderdorp.

Vrijdag 2 augustus

9.30 – 11.30: Koersbal. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten: gratis. Aanmelden niet nodig. Organisatie: Incluzio Leiderdorp.

20.00 -22.00 uur: Zomeravondfilm: The Way. Na afloop worden ervaringen van Tom Avery die na de dood van zijn zoon naar Santiago de Compostella loopt, besproken onder leiding van ds. Stephan Kurtzahn. Plaats: Dorpskerk. Kosten: € 5,-. Aanmelden mag maar hoeft niet. Organisatie: Protestantse Gemeente Leiderdorp.

Zaterdag 3 augustus

10.30 – 13.00 uur: Arduino Café. Gelegenheid tot vragen stellen, discussiëren en informatie inwinnen over Arduino. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten: € 5,-. Aanmelden: info@volksuniversiteitleiderdorp.nl. Organisatie: Volksuniversiteit Leiderdorp.

10.30 – 11.30 uur: Tai Chi – iets voor jou? Plaats: De Sterrentuin. Kosten: € 6,- per les, € 27 voor 5 lessen. Aanmelden: info@volksuniversiteitleiderdorp.nl. Organisatie: Volksuniversiteit Leiderdorp.

Adressen

Dwars: Bloemerd 1c

't Buurthuis, Frederik Hendriklaan 4

Dorpskerk, Hoofdstraat 19

De Sterrentuin: Van Diepeningenlaan 110.

Musical Summer Week voor kinderen

Theater n In de laatste week van de zomervakantie organiseert de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei een Musical Summer Week voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar.

Tijdens deze week, van maandag 26 tot en met vrijdag 30 augustus, staan toneelspelen, zingen en dansen centraal. Onder leiding van musicaldocent Norman van Huut en dansdocent Annette Mandos wordt gewerkt aan hoogtepunten uit een vrolijke familiemusical. Op woensdagavond is een filmavondje waarbij gezamenlijk de filmversie van de musical bekeken wordt en op vrijdag wordt de week afgesloten met een presentatie aan familie en vrienden in het minitheater in gebouw De Sterrentuin.

De deelnemers krijgen elke dag een gezonde lunch en 's middags een lekker tussendoortje. Op woensdag en vrijdag wordt ook gezorgd voor avondeten.

masterclass

Op dinsdag komt er een artiest, die in vele musicals gespeeld heeft, een masterclass geven. Hij/zij heeft veel tips en ervaring. Een mooie gelegenheid om van alle te vragen, bijvoorbeeld over hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ook zal hij/zij gaan werken aan een scène, liedje of dans. Natuurlijk wordt tot slot een foto gemaakt en kan iedereen een handtekening krijgen.

De kosten voor de hele week bedragen € 215,- 'all-in' (lunch, tussendoortjes, avondeten, drinken en de masterclass). De Musical Summer Week gaat door bij minimaal tien aanmeldingen en de inschrijving is pas definitief na betaling. Toverkids (seizoen 2018-2019) ontvangen 10 procent korting.

Mail voor meer informatie of inschrijven naar info@toverlei.nl of bel 0683171668.

Data: 26 tot en met 30 augustus

Locatie: Theater Toverlei, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp

Meer informatie: www.toverlei.nl

Expositie stillevens in De Sterrentuin

Vorig jaar werd een musical gebaseerd op het boek 'Olivier Twist' van Charles Dickens ingestudeerd. Op de foto de uitbeelding van de scène waarin de weesjongen in het werkhuis vraagt om meer eten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

kunstkring n Prachtige stillevens van Coosje Munts-Bergmans zijn tot 7 oktober te bewonderen in de vitrine van Kunstkring Leiderdorp in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.

Coosje Munts begon relatief laat met schilderen. In Drenthe, waar ze een lange periode heeft gewoond, ontstond haar liefde voor schilderen.

Coosje Munst-Bergmans bij enkele van haar schilderijen. | Foto: PR

Zij volgde schildercursussen bij Caroline Verschoor, die haar de oude technieken van verf mengen, paletopbouw en compositie leerde. Veel aandacht krijgt de opbouw van een schilderij: eerst met houtskool de compositie grofweg neerzetten en vervolgens laag voor laag met olieverf de kleurnuances, het licht en donker en de schaduwen aanbrengen. Zo ontstaan de door haar zo geliefde kleine fijne schilderijen van alledaagse voorwerpen.
Haar inspiratie en onderwerpen haalt ze uit het gewone leven: een brood op de plank, een pot met bloemen, glazen flessen, een vogeltje op een tak. Ook is zij gefascineerd door het werk van kunstschilder Henk Helmantel. Het liefst schildert Coosje Munts op masoniet, geperst hout dat door toevoeging van olie watervast is gemaakt.
Momenteel is Coosje in regio Leiden zoekende naar een atelier waar ze haar technieken, vooral het goed neerzetten van schaduwen, kan vervolmaken.

www.coosjemunts-bergmans.nl

Kerkelijke zangmiddag met 'evergreens'

dorpskerk n Liefhebbers van bekende liederen uit de protestantse traditie zijn op woensdagmiddag 31 juli in de Dorpskerk aan het goede adres. Daar worden dan van 14.30 tot 16.00 uur gezamenlijk vele 'evergreens' gezongen, met voor ieder wat wils.

Ds. Stephan Kurtzahn leidt de bijeenkomst en belicht de achtergronden van de liederen, die door de uitleg nog meer tot de verbeelding spreken. Organist is Bep Verra.

De zangmiddag is gratis toegankelijk. Halverwege het programma is er een pauze voor een kop koffie, thee of frisdrank. De organisatie is in handen van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. De Dorpskerk ligt aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Voor wie slecht ter been is en geen vervoer heeft is er een autodienst. Bel daarvoor met Wim Uittenbogaard, tel. (071) 5415394.

Kannerschool snakt nog steeds naar nieuwbouw

Locatiedirecteur Douwe Splinter (rechts) met een vakdocent en een leerling in één van de vernieuwde technieklokalen: "Wij proberen voor al onze leerlingen werk te vinden dat bij hen past". Foto: Willemien Timmers

onderwijs n Enthousiast als altijd loopt Kannerschool-directeur Douwe Splinter in de laatste week voor de vakantie door de gangen van 'zijn' school aan de Oegstgeester Hazenboslaan. Bij bijna elke klaslokaaldeur staat hij even stil om naar binnen te kijken en een kort praatje te maken met een docent of leerling. "We hebben een geweldig team op deze locatie van de Prof. Dr. Leo Kannerschool, en de sfeer is hier, ondanks dat we bomvol zitten en al jaren geleden hoopten te verhuizen, nog steeds erg goed."

Tekst en foto: Willemien Timmers

Vanuit de hele regio volgen leerlingen met autisme onderwijs aan de Prof. Dr. Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO). "Alle leerlingen hebben de diagnose autisme, maar stuk voor stuk zijn ze erg verschillend." Daarom doet de school bij elke afzonderlijke leerling zijn best een opleidingsvorm en stageplek te vinden die bij hem of haar past.
In één van de onlangs opgeknapte praktijklokalen vertelt Splinter over de nieuwe opleidingstrajecten 'techniek'. "In samenwerking met de KTS (een technische vmbo-school in Voorhout - red) en het Vakcollege Rijnmond (een vmbo-opleiding met basis, kader en gemengde leerweg in Katwijk – red) kunnen we leerlingen een heel complete opleiding bieden waarin ze leren houtbewerken of schilderen." De Kannerschool werkt ook samen met het Oegstgeester Wellantcollege, waar leerlingen leren in het groen te werken.
Een andere groep Kannerschool-leerlingen volgt praktijkvakken op het 'grote' Da Vincicollege in Leiden. "Ouders waren eerst huiverig voor dit traject", vertelt Douwe Splinter, die na jaren ervaring in het speciaal onderwijs als geen ander weet waar leerlingen met een autisme-spectrumstoornis tegenaan lopen. "Het mooie is dat de meeste leerlingen die hieraan meedoen nu zelfstandig naar het Da Vinci reizen, en ook binnen de school zelf naar het juiste lokaal lopen. Dat is een enorme stap vooruit."
Ook in de horeca doen leerlingen werkervaring op. Het restaurant dat de school één avond per week runt in de Leidse Douzastraat (in het Hof van Sijthoff) was het afgelopen schooljaar iedere week volgeboekt. "We hebben daar elke week een top menu gehad."
Zo kunnen Kannerschool-leerlingen dus kennismaken met allerlei beroepsgroepen. "Hier in huis hebben we ook nog onze repro-afdeling", vult Splinter aan. "Leerlingen die vastlopen op school kunnen hier terecht voor een vorm van dagbesteding."

Uitstroom

Vorige week zijn de diploma's op de Kannerschool uitgereikt, en opnieuw is het gelukt voor alle leerlingen een plek te vinden op een vervolgopleiding of binnen een bedrijf. "Zo hebben vijftien leerlingen het entreediploma voor MBO-Rijnland behaald. Daarnaast heeft een groot aantal leerlingen op VMBO-kader en basisniveau deelcertificaten in ontvangst genomen. Vanwege onze goede relatie met Rijnland kunnen deze leerlingen met een warme overdracht ook op hun school terecht."

Dat de relatie die de Leo Kannerschool aan de Oegstgeester Hazenboslaan met zijn leerlingen heeft, bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat de school elke scholier een 'terugkomgarantie' geeft. "Afgelopen maand hebben we een oud-leerlinge van ruim in de twintig verder geholpen omdat ze vastliep op haar werk. Ook al is iemand al van school: we blijven meedenken."
De school doet er alles aan om thuiszitters weer naar school te krijgen. "Dit jaar hebben we samen met de BinnensteBuitenTuin in Warmond een klaslokaal ingericht waar tieners met onder andere autisme worden opvangen die niet meer naar school gaan. Inmiddels hebben we dit project overgedragen aan een voor deze projecten aangestelde adjunct-directeur. De samenwerkingsverbanden Duin- en Bollenstreek en VO-Leiden zijn enthousiast en ondersteunen het project. Ik ben er trots op dat dit project van de grond is gekomen."

Huisvesting

De actieve directeur, die over een aantal jaar met pensioen gaat, verheugt zich in alle activiteiten van zijn school, maar ziet ook met lede ogen aan dat de Kannerschool nog steeds in het oude PABO-gebouw aan de Hazenboslaan gevestigd is. Al jaren is men bezig een locatie te zoeken voor een nieuw schoolgebouw dat voldoet aan de behoeften van kinderen met autisme, en waar de Oegstgeester bevolking voor allerlei diensten binnen kan lopen.

"Het lijkt soms moeilijk om de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak van nieuwbouw. We wachten al jaren op groen licht." Dit najaar zullen er door de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling knopen moeten worden doorgehakt over de toekomstige huisvesting van de school: komt er nieuwbouw op de huidige locatie, of verrijst er elders een nieuwe Kannerschool? Bijvoorbeeld op het terrein van Rivierduinen?
Splinter geeft aan dat hij de indruk heeft dat inmiddels wel is doorgedrongen op het gemeentehuis dat bij eventueel vertrek van de Hazenboslaan de bouwkavel van 9000 vierkante meter behoorlijk wat geld in het laatje brengt. "Inmiddels brengt dit stuk grond zo'n dertig procent meer op dat een jaar of vijf geleden."
Douwe Splinter laat weten goede gesprekken te hebben gehad met wethouder Matthijs Huizing. "Vanuit het college wordt erg meegedacht over de toekomstige huisvesting van onze school, nu de gemeenteraad nog. De Begrotingsraad in het najaar is voor ons cruciaal."
Inmiddels heeft een groepje Kannerschool-docenten al diverse bezoeken gebracht aan scholen in de regio, om ideeën op te doen voor de inrichting van hun nieuwe school.
"We hebben goed contact met de Oudendal-groep die de oude Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg gekocht hebben. Ook zij denken mee. Er is daar veel mogelijk. Mooie bijkomstigheid is dat Jan Wolkers er op school gezeten heeft, en we daar in een toekomstig restaurant of lunchroom mooi op kunnen inspelen."
Als partijen het eens worden over deze locatie, kan er mogelijk binnen een jaar al gebouwd worden. "Dat hoop ik van harte want onze kinderen hebben recht op goede huisvesting!"

444-rondleidingen door gebouwen universiteit

Een fraai trappenhuis in het P.J. Veth gebouw. | Foto: PR Foto: PR

kijkje n Deze zomer kan iedereen – Leidenaren, dagjesmensen, toeristen – de mooiste gebouwen van de Leidse universiteit in de binnenstad bezoeken met een rondleiding. De Universiteit Leiden viert dit jaar haar 444-jarig bestaan en wie jarig is, trakteert. De exclusieve zomerse rondleidingen bieden een kijkje achter de deuren van het Academiegebouw, het P.J. Veth gebouw en de Bibliotheek Thysiana. Gebouwen met een eeuwenoude en rijke geschiedenis.

Studenten van de opleiding Geschiedenis leiden de bezoekers rond. De rondleidingen zijn op vier dagen in de week, van dinsdag tot en met vrijdag, in de periode van 23 juli tot en met 16 augustus en worden meestal in het Nederlands en ook een aantal keer in het Engels gegeven. Er zijn ook vertalingen op papier beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans, Russisch, Japans en Chinees. Studenten van de talenopleidingen van de universiteit hebben de teksten van de rondleiding vertaald.

Het Academiegebouw

Lang geleden was dit gebouw een witte-nonnenklooster en inmiddels is het al ruim vier eeuwen het bruisende hart van de universiteit. Hier viert de universiteit haar rituelen: oraties en afscheidscolleges van hoogleraren, promoties van jonge onderzoekers en examens van studenten. Momenten van inspanning en ontspanning en na afloop kan hier uitbundig – en in stijl – gefeest worden. Studenten markeren er het einde van hun studietijd en betreden met hun blije familieleden met bossen bloemen het heilige der heiligen: het zweetkamertje waar ze met een scherp geslepen potlood hun naam voor eeuwig op de oude muren bijschrijven: geslaagd! Kom zelf kijken en ervaar de rijke geschiedenis van de universiteit aan Rapenburg 73.

P.J.Vethgebouw

Het oorspronkelijk Botanisch Laboratorium en Rijksherbarium, diep verscholen in de smalle Nonnensteeg naast het Academiegebouw, is grondig verbouwd voor de Faculteit Geesteswetenschappen. Het P.J. Vethgebouw is in volle glorie te aanschouwen vanuit de voortuin van de Hortus botanicus en kent een rijke geschiedenis. In 1964 beschikte het herbarium onder meer over 2,5 miljoen planten en 2.500 strekkende meter aan boeken. Het huidige onderzoek- en onderwijsgebouw dat is vernoemd naar de 19e eeuwse hoogleraar Land- en Volkenkunde, is rijk aan unieke elementen die tijdens de renovatie behouden zijn, en is daarom het bezoek meer dan waard.

Thysiana

Weinig plekken in Nederland kennen zo'n rijke boekengeschiedenis als het Leidse Rapenburg. Johannes Thysius, ofwel Johan Thys, liet na zijn dood in 1653 zo'n 2.500 boeken na en duizenden pamfletten. Hij bepaalde in zijn testament dat er een bibliotheek – de Bibliotheca Thysiana – moest worden gebouwd, grenzend aan de Groenhovengracht waar belangstellenden, veelal studenten en geleerden, de werken konden bestuderen. De eeuwenoude boeken kunnen hier nog steeds worden geleend, maar deze worden inmiddels opgevraagd en bestudeerd in de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Thysiana dat zelden open is, toont haar schatten vier maal in augustus tijdens de zomerse rondleidingen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden op www.universiteitleiden.nl/444/rondleidingen. De kosten voor een rondleiding zijn 4,44 euro per persoon, dit is inclusief koffie of thee in het Grand Café van de Hortus botanicus na afloop van de rondleiding.

Noorse en Nederlandse liedjes

Concert n In de serie Zondagmiddagconcerten in de Waterlelie is er op 28 juli van 13.30 tot 15.30 uur een dubbel optreden in de muziektent in de Leidse Hout. Het duo Noord Volk zingt liedjes uit Scandinavië en eigen composities. Vrouwenzangroep Er Welt Een Traan trakteert het publiek op heerlijke smartlappen, liederen over lief en leed en de zee.

Tot en met 6 oktober is er elke zondagmiddag een concert in de Waterlelie. De toegang is gratis. Meer informatie: www.vriendenvandeleidsehout.nl.

15 / 16

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Aangepaste openingstijden

Van maandag t/m donderdag kunt u voor uw vragen terecht bij Incluzio in de Sterrentuin. Op vrijdag is de balie gesloten, maar zijn we wel telefonisch en per e-mail bereikbaar.

Ma. 29 juli: Financieel café

Uit onderzoek van de ouderenbonden is gebleken dat 60-plussers veel geld aan toeslagen laten liggen. Bij dit financieel café kunt met onze budgetcoach bekijken of u daar een van bent. Locatie: Dwars, Bloemerd 1c. Tijd: 10.00-12.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en aanmelden is niet nodig.

Woe. 31 juli, 7 en 28 aug: inloopspreekuur in Dwars, Bloemerd 1c

Van 10.00 tot 12.00 uur zijn er drie medewerkers aanwezig voor vragen op verschillende gebieden. Het inloopspreekuur is voor statushouders, maar ook voor mensen die vragen hebben op financieel gebied. Daarnaast is er een sociaal-juridisch spreekuur. 14 en 21 augustus is er geen spreekuur!

Do. 1 augustus: Klassieke Muziek

Een lezing gehouden over verschillende blaasinstrumenten. Uiteraard wordt er ook naar muziek geluisterd van die blaasinstrumenten. Tijd: 14.00 uur. Locatie: Splinterlaan 156. Kosten €2,50 incl. koffie/thee. Aanmelden is niet nodig.

Di. 6 augustus: Weet u nog?

Voorwerpen van vroeger worden besproken en aan de hand van deze voorwerpen wordt een leuke quiz gespeeld. Tijd: 14.00 uur. Locatie Splinterlaan 156, Leiderdorp. Kosten € 1,50, aanmelden via leiderdorp@incluzio.nl of bij Incluzio in de Sterrentuin.

Di. 6, 13, 20 en 27 aug: Bewegen@thepark (Rode Sneakerz)

Vier dinsdagen in augustus lekker bewegen. Locatie: Kinderboerderij 'de Houtkamp' van 9.30 tot 10.30 uur. Kosten € 7,50 per keer of € 20,00 voor vier keer. Aanmelden: Incluzio, De Sterrentuin

Koersbal

Iedere vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur wordt koersbal gespeeld. Locatie: Splinterlaan 156. Kosten: € 5 per maand, excl. koffie.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur, zie melding aangepaste openingstijden) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. T. (071) 5413536, E. leiderdorp@incluzio.nl, W. www.incluzioleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: J.P. Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 28 juli, Zeventiende zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. het Jongeren- en Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

vrijdag 26 juli

Leythenrode

15.00 uur: pastor T. de Jong, Heilig Avondmaal.

zondag 28 juli

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Zwaan, Zwijndrecht.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

De Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 28 juli

10.00 uur: ds. J.J. Tanis (bediening H.D.).

19.00 uur: ds. H. Brons.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 28 juli, 10.15 uur: dhr. C. Jonk.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

22 t/m 28 juli: TP Peerdeman (C. van Burik-Kremer / M. Akbari), Dijkgravenlaan 71 2352 RN Leiderdorp. Tel. (071) 5232380.

29 juli t/m 4 augustus: TP de Witte Tulp (N. Idris), Kiekendiefhorst 7, 2317 AC Leiden. tel. (071) 7504473.

'Sparren' met ervaren ondernemer

Als ondernemer kom je soms situaties tegen waarin je zou willen 'sparren' met een onafhankelijke adviseur, die een langjarige kennis en ervaring in huis heeft. Voor die situaties kun je een beroep doen op adviseurs van Stichting Ondernemersklankbord. Zij werken op basis van vrijwilligheid. Vrijdag 26 juli van 14.00 tot 16.00 uur houdt Ondernemersklankbord gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28 in Leiden. Meer informatie: www.ondernemersklankbord.nl.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op tel. 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Meer info: tel. (071) 7200871.

16 / 16