Leiderdorps Weekblad

29 januari 2020

Leiderdorps Weekblad 29 januari 2020


Herdenking met Levenslicht

Burgemeester Laila Driessen legt een steen op het Levenslicht herdenkingsmonument. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

lichtmonument n Barend (73), Salomon (42), Carolina (40), Simon (35) en Jacob (33) van Hoorn, Hester van Hoorn-Italiaander (77), Fijtje van Gelder-Fruitmen (62), Levie Emanuel Fruitman (66), Sophia Wijnpende-Stern (61), Mozes van Gelderen (68) en Mozes van Hess (64).

Elf Joodse Leiderdorpers die tussen augustus 1942 en september 1943 zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor. Maandagavond 27 januari rond 20.00 uur werden zij in bijzijn van zo'n 250 dorpsgenoten herdacht door hun namen hardop uit te spreken bij het lichtmonument Levenslicht op de algemene begraafplaats in Leiderdorp.

Het tijdelijke monument was even eerder door burgemeester Laila Driessen officieel in werking gesteld. Het bestaat uit een cirkel gevuld met stenen die in het donker steeds oplichten, als het ware 'ademen' in licht.

De Leiderdorpse stenen zijn een deel van het door Daan Roosegaarde ontworpen nationale lichtmonument dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen – evenveel als het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de gemeenten in Nederland van waaruit Joden, Roma of Sinti zijn gedeporteerd. 27 januari was het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Lichtjestocht

Voorafgaand aan de onthulling verzamelden zo'n zeventig kinderen zich met hun ouders en andere belangstellenden bij de Koningin Julianaschool. Daar kregen zij een witte lampion die zij meedroegen in een tocht naar de begraafplaats. Zo brachten zij licht naar het lichtmonument. Vier jonge tamboers van muziekvereniging Tamarco gingen voorop en Freedomrunners droegen in de tocht het vredesvuur mee.

De onthulling van Levenslicht markeert de start van de activiteiten rond 75 Jaar Vrijheid die de Oranjevereniging Leiderdorp dit jaar organiseert. Het lichtmonument in het grasveld bij de aula op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg is nog tot 10 februari te zien. Elke avond tussen 18.00 en 22.00 uur is het monument verlicht.

Meeste Leiderdorpse scholen staken op 30 en 31 januari

onderwijs n Van de tien Leiderdorpse basisscholen zijn er donderdag 30 en vrijdag 31 januari zeven dicht vanwege de onderwijsstaking. Alleen op de reformatorische basisschool De Bron en de PC basisscholen Regenboog en Willem de Zwijger gaan de lessen gewoon door.

"We delen de zorgen over werkdruk, het tekort aan leerkrachten en kwaliteit van het onderwijs maar vinden dit niet het goede moment om te staken", licht Birgit de Winter, plaatsvervangend directeur van de Regenboog, toe.

Zondagsdiensten

Op de Leiderdorpse locatie van het Visser 't Hooft Lyceum worden, net als op alle andere locaties van 't Visser, 'zondagsdiensten' gedraaid. Het houdt in dat leraren ieder voor zich bepalen of ze gaan staken. Ze kunnen ook besluiten wel te gaan werken maar niet voor de klas te staan of een slechts een deel van de lessen geven. Op grond van de keuzes is een aangepast rooster voor de leerlingen gemaakt.

Extra activiteiten

Verschillende instellingen bieden op de stakingsdagen extra activiteiten aan voor de jeugd. Zo kunnen kinderen tot en met 12 jaar op donderdag en vrijdag een aantal uur komen schaatsen in de Schaatshal Leiden voor maar € 2.50 per persoon. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is op donderdag en vrijdag gratis te bezoeken voor kinderen en een begeleider.

Sportformateur Wouter de Groot begeleidt de totstandkoming van een Lokaal Sportakkoord in Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

Brainstormen over Lokaal
Sportakkoord

Samen op zoek naar concrete plannen

HISTORIE n 400 jaar Dorpskerk, aflevering 2

Met de hele
klas naar
Zapplive

'Verbied
vuurwerk
bij molens'

Boek Joop Foks levert geld op voor hospice Xenia

Joop Foks overhandigt de cheque aan Jaqueline Bouts van Xenia. Zij worden geflankeerd door Remco en Roos Filippo. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Tekst: Cees Mentink

cheque n Toen de in Den Haag geboren en al decennialang in Leiderdorp wonende Joop Foks besloot een boek te schrijven met verhalen over zijn leven, doorspekt met anekdotes en reiservaringen, kon hij niet bevroeden dat zijn meer dan twee jaar durende schrijfinspanning zou uitmonden in een warme apotheose.

Het is een frisse vrijdagavond en een drukte van belang tijdens de koopavond van 24 februari in Winkelhof. Bij Foto Filippo in het winkelcentrum is er iets aan de hand, iets bijzonders. Daar vindt de uitreiking van een cheque plaats. Joop Foks heeft een boek geschreven en geheel in eigen beheer uitgegeven. Hij gaat zelf de boer op om zijn 'Verhalen van Joop Foks' aan de man te brengen. Verder kiest hij niet voor verkoop via de reguliere boekhandel, Foto Filippo vindt hij bereid dit branchevreemde artikel te verkopen. "De boekhandel vraagt terecht een percentage van de verkoopprijs", aldus Joop. "Foto Filippo niet." De debuterende auteur heeft een actie aan zijn boek 'gehangen': 2,50 euro per verkocht boek gaat naar Jongeren Hospice Xenia in Leiden. Twee oplagen zijn er gedrukt, totaal honderd boeken, en (uit)verkocht. Dus de ronde som van 250 euro kan aan Xenia overhandigd worden.

Observaties

Jacqueline Bouts, die Xenia in 2009 oprichtte, is zelf gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. Zoals Foks alle aandacht heeft gegeven aan de inhoud en uitvoering van zijn boek, zo heeft hij dit moment ook helemaal geregisseerd. Hij vertelt dat het boek bol staat van observaties, opgedaan in eigen dorp, op markten en braderieën waar hij zijn producten verkocht en verder dat 'de mens' hem inspireerde tot overdenkingen. Een variatie aan verhalen die zijn debuut anders dan andere boeken maakt. "Ik heb de stukjes niet te lang gemaakt, kort en bondig leest prettig en maakt dat de lezer het steeds weer ter hand neemt", legt hij uit. Exemplaren van 'Verhalen van Joop Foks' zijn over de wereld gegaan, naar Thailand, Canada, Zweden en Duitsland. Hij is er zichtbaar trots op.

Jacqueline Bouts vertelt dat Xenia plaats biedt aan zes gasten, dat er een gastenverblijf beschikbaar is, zolang andere gasten daar geen last van hebben, en dat er de mogelijkheid is om mee te eten tegen een kleine vergoeding. Initiatieven zoals die van Joop Foks juicht zij van harte toe. Natuurlijk vanwege de opbrengst - Xenia moet zichzelf bedruipen - maar ook en vooral omdat er gedacht wordt aan de medemens, in dit geval aan jongeren in hun laatste levensfase. Wat Foks heeft gedaan kan anderen inspireren ook een actie te bedenken, of om donateur van Xenia te worden.

Dan vindt de overhandiging plaats, flitsen de camera's en blijft een geïnteresseerd gezelschap napraten bij Foto Filippo. Valt Joop Foks na al deze drukte in een zwart gat? "Nee joh, ik krijg nu tijd om mijn boek zelf te lezen. Haha."

Leren zingen

zangcursussen n Op 7 februari start een cursus 'OpZang' voor kinderen die van zingen houden en 'Zingend de lente in' voor volwassenen. Beide cursussen bestaan uit vijf lessen, staan onder leiding van Jet van Helbergen en vinden plaats op de leslocatie van stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) aan de Berkenkade 7 in Leiderdorp.        

Kinderen van 9-11 jaar kunnen meedoen aan een korte groepscursus waarin het zingen van leuk en aansprekend repertoire centraal staat maar ook aandacht is voor goed stemgebruik. De lessen zijn op vrijdagmiddag van 17.00 tot 17.45 uur. Voor volwassen is er de cursus 'Zingend de lente in'. In deze groepscursus ontdekken de deelnemers de mogelijkheden van hun stem en is er behalve mooie lentemuziek uit het klassieke repertoire ook aandacht voor dat kriebeltje in je keel.

Meer informatie: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

Koffie-inloop 2-2

alleengaanden n Op de eerste zondag van de maand is er altijd een koffie-inloop voor iedereen uit de regio die alleen is en afleiding zoekt. Zondag 2 februari komen de koffie-inlopers weer bij elkaar van 11.00 tot 13.00 uur bij La Place aan de Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp. Mensen van de organisatie staan bij de ingang om bezoekers wegwijs te maken. Kom eens kijken, het gaat er ongedwongen aan toe.

Inzameling voedsel, boeken en oud papier

scheppingskerk n Boeken, oud papier, legpuzzels en houdbare levensmiddelen voor de Voedselbank en worden dinsdag 4 februari ingezameld in de Scheppingskerk. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp staan van 8.00 tot 16.30 uur in het gebouw aan de Van Poelgeestlaan 2 klaar om de spullen in ontvangst te nemen.

Wat betreft houdbaar voedsel is er vooral behoefte aan pakken met pasta's en rijst, sauzen, blikken met vis, vlees, soep, groente en peulvruchten, zonnebloemolie, koffie, suiker, thee, broodbeleg en aardappels. Ook huishoudelijke en verzorgingsartikelen zijn welkom.

Klaverjashulp gevraagd

oproep n Het Uitbureau van het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode wil binnenkort starten met een klaverjasclub voor de bewoners. Er zijn bewoners die graag klaverjassen maar daar wel enige hulp bij nodig hebben. Het Uitbureau zoekt vrijwilligers die deze hulp willen bieden. De klaverjasclub speelt iedere vrijdagmiddag van 14.45 tot 16.15 uur, vrijwilligers zijn dan vanaf 14.00 uur nodig. Wie zin, geduld en tijd heeft om samen met de Leythenrode bewoners te klaverjassen, kan zich aanmelden bij coördinator Wim van Polanen van het Uitbureau, tel. (071) 5817879, email wvanpolanen@alrijne.nl.

Wijkactie GroenLinks

zwerfafval n Supermarkt Hoog-vliet in de Leiderdorpse wijk Leyhof staat centraal tijdens de wijkactie die GroenLinks zaterdag 1 februari houdt. Omwonenden droegen deze drukbezochte plek aan, omdat er regelmatig zwerfafval rond de winkel te vinden is.

Vanaf 11.15 uur zijn gemeenteraadsleden en vrijwilligers van GroenLinks aanwezig om afval te prikken en met belangstellenden van gedachten te wisselen.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).

Borrel 'ZonderValentijn'

uitnodiging n Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari, is er een ZonderValentijnborrel van 20.00 tot 22.30 uur bij Brasserie Park. Iedereen uit de regio die geen eigen Valentijn heeft, is welkom.

De ZonderValentijnborrel is de opvolger van de ValentijnVerlorenborrel, die speciaal bedoeld was voor weduwnaars en weduwen. Nu kunnen ook de vele koffie-inlopers, die elke maand (op de eerste zondag) naar de koffie-inloop bij La Place komen, meeborrelen. Op de informele ZonderValentijnborrel word je bij de ingang begroet. Bijna iedereen is alleen, dus kom gezellig langs om te proosten op het leven. Voor info: tel. (071) 589 65 51.

Klaverjassen

kaarten n Marchingband Tamarco organiseert vrijdag 31 januari een koppelklaverjasavond in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 20.00 uur, inleggeld 6 euro per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl. Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook

Molenstichting wil permanente ban op vuurwerk bij molens

V.l.n.r. de Munnikkenmolen, de Achthovensemolen en de Doeshofmolen. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

verzoek n De Rijnlandse Molenstichting vraagt alle gemeentebesturen in de regio om permanente vuurwerkvrije zones in te stellen rondom de molens in hun gemeentes.

Door: Corrie van der Laan

Aanleiding is de brand in twee monumentale molens op oudejaarsdag. Het gaat dan om de molen Ceres uit 1838 in Bovenkarspel (West-Friesland) en de molen Hoonhorst uit 1779 in Lattrop (Overijssel). In beide gevallen was vuurwerk waarschijnlijk de oorzaak van de brand. De molen in Bovenkarspel is grotendeels uitgebrand, de brand in Lattrop was vrij snel onder controle maar er moest wel een deel van de rieten kap verwijderd worden.

Ook bij sommige molens van de Rijnlandse Molenstichting is rond de jaarwisseling vuurwerk afgestoken, schrijft voorzitter Wim Bos aan de gemeenteraden en colleges van B en W. Onder meer bij de Munnikkenmolen in de Leiderdorpse Munnikkenpolder. Daar werden vuurwerkresten gevonden bij een stenen picknicktafel.

De molenaars van de Rijnlandse Molenstichting maken zich niet alleen zorgen om het vuurwerk met oud en nieuw, meldt Bos. Ook de wensballonnen die regelmatig worden opgelaten door het jaar heen vormen een brandrisico, evenals lichtkogels die lang blijven hangen en vervolgens aan een parachute brandend naar beneden komen.

Leiderdorp heeft vijf molens. Naast de Munnikkenmolen zijn dat de Meerburgermolen die een eindje verderop in de Munnikkenpolder staat, de Doeshofmolen en de Achthovense Molen in de Achthovenerpolder en de Zijllaanmolen in de wijk Buitenhof.        

Eerste sleutel Start Smart huis

Freek Cramer, uitvoerder van Vink Bouw, overhandigt Anja en Jan Hospers de sleutel van hun huis plus een fles wijn. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: j.p.kranenburg

woningbouw n Het was een feestelijk moment. Donderdagochtend 23 januari kregen Anja en Jan Hospers de sleutel overhandigd van hun gloednieuwe woning in het wijkje Bij de Zijl aan de noordrand van Leiderdorp. Ze kunnen al heel snel verhuizen want de woning werd kant en klaar opgeleverd. Badkamer, keuken, wanden, vloeren, het was allemaal piekfijn in orde en volgens hun wensen.

Dit principe van een 'Start Smart' woning was voor aannemer Vink Bouw een primeur. In totaal worden 15 van de 42 eengezinswoningen van Bij de Zijl volgens dit concept opgeleverd. Anja en Jan Hospers zijn er blij mee. "Het scheelt

'Alleen de gordijnen moeten nog'

heel veel werk en stress. Mensen verderop zijn al een paar weken bezig met het afwerken van de woning, wij kunnen er bijna zo in; alleen de gordijnen moeten nog."

Alle eengezinswoningen in Bij de Zijl worden in de komende twee weken opgeleverd. In het wijkje staat ook een gebouw met 36 sociale huurappartementen en een woontoren met 104 vrije sector huurwoningen. Die zijn naar verwachting voor de zomer klaar.

Voorbereidingen MidZomerLoop 2020 gestart

sportevenement n Op vrijdagavond 10 juli vindt de dertiende editie van de Leiderdorpse MidZomerLoop plaats. De start en finish zijn zoals altijd in sportpark De Bloemerd, op de parkeerplaats bij de sporthal.

De laatste twee jaar is de MidZomerLoop enorm gegroeid. Dat mede dankzij de verdere professionalisering. Via voetbalvereniging RCL is er nu de beschikking over een prachtige accommodatie waar de inschrijvingen gedaan kunnen worden, mooie kleed- en douchegelegenheden zijn en een mooie kantine is voor de nazit.

De organisatie is intussen al volop in voorbereiding voor de editie van 2020. Het was wel wennen omdat de afwezigheid van steunpilaar en alleskunner Jan Vos sterk gemist wordt. Er zal bij de komende loop nog veel aan de op 28 november 2019 overleden Vos gedacht worden.

De succesvolle loop van 2019 is een mooie basis om verder te bouwen. Er zal weer gewerkt worden met elektronische tijdwaarneming en digitaal inschrijven. Het fraaie parcours door de polders rondom Leiderdorp blijft hetzelfde.

Wel zijn er extra vrijwilligers nodig. Er is met name behoefte aan digitaal vaardige mensen die ondersteuning kunnen geven met de Website, Facebook en Instagram. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Henk Morsch, tel. 06-26342128 of e-mail henk.morsch@gmail.com.

Martine Breedveld nieuwe VVD-fractievoorzitter

Martine Breedveld. | Foto: Buro JP Foto: Buro JP

politiek n Zoals hij vorige week al aankondigde, heeft VVD fractievoorzitter Bart Hoenen maandagavond na de raadsvergadering zijn ontslag ingediend bij de Leiderdorpse gemeenteraad. Hij vindt tien jaar raadslidmaatschap genoeg en heeft er alle vertrouwen in dat de rest van de fractie, aangevuld met Frank van Noort, de belangen van de Leiderdorpse bevolking uitstekend zullen behartigen.

Als fractievoorzitter wordt Hoenen opgevolgd door Martine Breedveld, in het dagelijks leven strategisch en bedrijfseconomisch adviseur bij het UWV. Breedveld woont sinds negen jaar Leiderdorp. Ze is sinds 2008 lid van de VVD en zit sinds de verkiezingen van maart 2018 in de gemeenteraad.

Omdat Frank van Noord doorschuift van burgerraadslid naar raadslid, krijgt de VVD in de persoon van Tom Mentink ook een nieuw burgerraadslid.

Onbezoldigde bosbouwers

Een gaai met 'streepjescode'. Foto: PR

Het is een verschijnsel dat veel tuinbezitters zullen herkennen: in de zomer treffen ze in hun tuin enkele niet door hen zelf geplante eikenboompjes aan. De veroorzaker is met enige oplettendheid wel te ontdekken. Als gaaien vaste bezoekers van de tuin zijn, is te zien hoe ze met eikels rondvliegen. Gaaien kunnen in de herfst vijf eikels doorslikken en bewaren in hun (rekbare) slokdarm, terwijl ze de laatste in de lengterichting in hun snavel houden. Zo maken ze vele vluchten per dag om de eikels in de grond te verstoppen als wintervoorraad.

5.000 eikels

Gaaien kunnen iedere herfst zo'n vijfduizend eikels verstoppen en ze weer opgraven als het voedselaanbod is afgenomen. Een onvoorstelbaar aantal. De gaai zoekt dan een zacht deel van de grond, meestal bij boomstronken, struiken of stenen randen. Hij duwt de eikel onder een hoek van 45 graden in de grond en tikt hem er zo nodig dieper in met een aantal harde snaveltikken. Vervolgens wordt de verstopplek afgedekt met wat zand, bladeren of takjes.

Aangezien hij niet alle verstopplaatsen kan terugvinden, komen er in het voorjaar veel jonge eikjes boven de grond. Hier zien we de gaai als ongewilde en onbezoldigde bosbouwer. Nu er plannen zijn om in verband met de klimaatverandering grote hoeveelheden bomen aan te planten, leveren gaaien alvast een bijdrage.

Experimenteel onderzoek

Lange tijd was niet duidelijk hoe gaaien hun verstopplaatsen weer terug konden vinden. In de jaren zeventig is er door twee biologen onderzoek gedaan naar de door de vogels gebruikte strategieën (I. Bossema en W. Pot). Hun ingenieuze experimentele onderzoek in een kooi toonde aan dat gaaien zich bij het verstoppen oriënteren aan de hand van optische informatie uit de omgeving. Informatie die ze bij het terugzoeken weer oproepen om de juiste locatie te kunnen bepalen. Daarbij letten ze op de oppervlaktestruktuur van de grond rond de verstopplaats en op voorwerpen in de directe omgeving. Maar evengoed op kenmerken in de wijdere omgeving. Juist hierdoor kunnen ze verstopplaatsen terugvinden als door blad- of sneeuwval de visuele kenmerken uit de directe omgeving niet meer goed zichtbaar zijn. Met lichaamsoriëntatie proeven bleken gaaien bij elke verstopplaats in zich op te nemen hoe deze gesitueerd is ten opzichte van visuele kenmerken als struiken en bomen. Door een lichaamsoriëntatie aan te nemen die bijna hetzelfde is als bij het verstoppen kunnen ze hun positie bepalen, mits er twee vaste punten zijn waar ze zich op kunnen baseren. Als dit niet lukt kunnen we weer een eik in onze tuin verwachten.

Streepjescode

Gaaien vallen niet alleen op door hun verstopkunsten, maar ook door hun kleurrijk verenkleed. Het meest in het oog springend zijn de blauwe veren met donkerblauwe streepjes op de vleugels. Iedere gaai heeft hiermee een unieke streepjescode en is individueel te herkennen. Verder kennen we gaaien vooral als schreeuwlelijken, maar toch laat hij in de zomer ook een zacht trillend liedje horen. Dus als je je afvraagt wat je toch hoort in de tuin moet je eens goed om je heen kijken

In het broedseizoen zijn gaaien niet meer met eikels in de weer, maar gaan ze op zoek naar insecten. Hun jongen kunnen nog lang geen harde vruchten verteren. Daarna eten ze net zo makkelijk weer eikels, beukennootjes, zaden van naaldbomen en cultuurgewassen als maïs, zonnebloempitten en zelfs aardappels.

Observatie

Gaaien zijn opmerkelijke vogels met gedrag dat vraagt om geobserveerd te worden. Wat heeft hij in zijn snavel, wat doet hij precies op de grond, wat voor geluid laat hij horen? Het jaar rond zijn ze te zien en te horen.

Edward Sodderland, IVN

Op weg naar dementie-vriendelijke gemeenschap

Emma Pierre en Joan Veldhuizen. Foto: PR

proces n De komende maanden wordt in Leiderdorp onderzocht hoe er met onder andere inwoners, professionals, vrijwilligers, ondernemers, scholen, kerken en de gemeente toegewerkt kan worden naar een (nog) dementievriendelijk(er)e gemeenschap.

Dit creatieve proces wordt begeleid door Emma Pierre en Joan Veldhuizen en ondersteund door Incluzio Leiderdorp. Het sluit aan bij de opdracht vanuit de gemeente en is een vervolg op de eerdere bijeenkomst waarbij al veel enthousiasme getoond werd.

Foto: PR

Inmiddels zijn Pierre en Veldhuizen begonnen met het interviewen van betrokkenen en het verzamelen van informatie. Het proces wordt afgerond in mei van dit jaar. Er is dan een korte documentaire beschikbaar, een infographic van de stappen die doorlopen zijn en een gedragen plan waar het lokale netwerk verder mee kan.

Wie ook wil meedenken over dit thema of tips of ideeën heeft, kan contact opnemen via e-mail DVGLeiderdorp@gmail.com of tel. 06-53940418. Input van mensen die zelf te maken hebben met dementie is ook zeer welkom.

Dikke dames schilderen

Workshop n Op maandagavond 17 februari is er een workshop Dikke Dames schilderen bij de Buurtvereniging Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp.

Er wordt gewerkt aan de hand van voorbeelden op een doek van 30 x 40 centimeter. Schilderervaring is niet nodig. De begeleiders helpen graag met het opzetten van een schilderij waarna de deelnemers zelf aan de slag gaan met acrylverf. Na 2,5 uur kan iedereen zijn of haar eigen creatie mee naar huis nemen.

Er is plek voor maximaal tien personen.

De workshop is van 19.30 tot 22.00 uur. De kosten bedragen € 15,- voor leden van de buurtvereniging en € 20,- voor niet-leden. Die prijs is inclusief alle materialen en een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de website www.zijlkwartier.nl onder het kopje Workshops.

Straatjutters nu ook op zaterdag

De zaterdaggroep van de Straatjutters ging 25 februari voor het eerst op pad. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

opruimen n Al meer dan een jaar ruimen ze om de week op vrijdag het zwerfafval op in steeds een ander stukje Leiderdorp. Maar sinds afgelopen weekend komen de Leiderdorpse Straatjutters ook eens in de twee weken op zaterdag in actie. "De zaterdag is toegevoegd aan onze agenda zodat ook mensen kunnen meedoen voor wie de vrijdagmorgen niet goed uitkomt", laat 'jutter' Jessica Langenhoff weten.

De zaterdaggroep richt zich vooral op de Vogelwijk. Maar ook mensen uit andere wijken kunnen meedoen. Op 25 januari startte de groep van tien deelnemers vanaf het Milieu-educatief Centrum (MEC) in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan. Naast veel vuurwerkafval werden ook de gebruikelijke peuken en frisdrankverpakkingen van de straat en uit de perken gehaald.

De zaterdaggroep van de Straatjutters Leiderdorp gaat weer op pad op zaterdag 8 februari om 9.45 uur, opnieuw vanaf het MEC. Zie voor meer informatie https://straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl/agenda.

Subsidie voor natuurvriendelijke oevers

hoogheemraadschap n Natuurvriendelijke oevers leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. Om de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen te stimuleren, stelt het hoogheemraadschap van Rijnland een financiële bijdrage ter beschikking. Iedereen die binnen het beheergebied van Rijnland een natuurvriendelijke oever wil aanleggen, kan vóór 1 mei 2020 subsidie aanvragen.

Om zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers te realiseren is Rijnland actief op zoek naar grondeigenaren die bereid zijn bestaande steile oevers te vergraven tot flauw talud. Dit sluit vaak aan bij de bestaande plannen om onderhoudswerkzaamheden aan kades of over beschoeiing uit te voeren en dan levert deze combinatie een goed resultaat.

Hoogheemraad Waldo von Faber (Water Natuurlijk): "Rijnland zet zich in om het water weer natuurlijk te maken. Samen met u willen wij daarvoor aan de slag. Deze subsidieregeling is een stimulans om een prachtige natuurvriendelijke oever aan te leggen."

Gezamenlijk (met bijvoorbeeld de buren) een aanvraag indienen is ook mogelijk. De maximumbijdrage per project/aanvrager bedraagt €30.000. Een aantal projecten is uitgesloten, zoals aanleg in het kader van een ruimtelijk ontwikkelingsplan en projecten waarbij al andere (financiële) afspraken zijn gemaakt met Rijnland.

Meer informatie over de subsidie, de voorwaarden en natuurvriendelijke oevers staat in de folder 'Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen' op www.rijnland.net/uw-loket/subsidieregelingen. Op deze website staan eveneens het aanvraagformulier met toelichting en de bijlagen.

400 jaar Dorpskerk

Foto: PR

Geschiedenis van de christelijke godsdienst in Leiderdorp en omgeving

In 2020 vieren we het 400-jarig bestaan van de Dorpskerk. In de maandelijkse serie '400 jaar Dorpskerk' belicht een schrijverscollectief van het Leiderdorps museum en het Comité 400-jaar Dorpskerk de geschiedenis van de christelijke godsdienst in Leiderdorp. De herbouw van de dorpskerk is een van de hoogtepunten in deze geschiedenis.

Willibrord laat het afgodsbeeld van Wodan op West-Kapelle verbrijzelen in 695, Jacobus Buys, 1783 1799. | Beeld: Rijks Museum Foto: Rijksmuseum
Karel de Grote zoals afgebeeld door Pieter Feddes van Harlingen, 1618 1620. | Beeld: Rijks Museum Foto: Rijksmuseum

In deze tweede aflevering gaat het over de komst van het christelijk geloof naar de lage landen.

De kerstening: opkomst van het christelijk geloof in West- en Noord-Nederland

. n In de vroege middeleeuwen drong het christelijke geloof langzaam door in het gebied achter de duinen van de Noordzee. De bewoners lieten het geloof in de Germaanse goden langzaam los.

Door: Youri Poslawsky

Het oudste bewijs van christelijk geloof in Nederland is een aantal grafstenen met christelijke symbolen uit de 5e en 6e eeuw, dat in en om de Sint-Servaas basiliek in Maastricht is aangetroffen. De inwoners daar waren toen zeker niet allemaal christenen. Dat blijkt weer uit de vondst op het Maastrichtse Vrijthof van honderden Merovingische graven met niet-christelijke begravingstradities en bijgaven. Tot de 7e eeuw bleef het christendom bovendien beperkt tot de steden. Het platteland was veelal nog ongekerstend. Omstreeks het jaar 500 gaan de Franken, gedwongen door hun koning Chlodovech (Clovis I, ca. 466 - 511), massaal over op het christendom. Vanaf de vroege middeleeuwen tot 1559 behoorde een groot deel van het gebied ten zuiden van de Maas tot het aartsdiakonaat Kempenland. Dat was onderdeel van het bisdom Tongeren-Maastricht-Luik. Vanuit die centra werd waarschijnlijk dit deel van Nederland gekerstend.

Angelsaksische missionarissen

De Frankische heersers wilden de bewoners niet alleen politiek maar ook religieus onderwerpen. Het waren echter niet alleen de Franken die het christelijk geloof preekten in de Lage Landen, zoals de Frankisch missionaris Wolfram. De Friezen zijn vooral gekerstend door Angelsaksische missionarissen, die onder bescherming van de Franken naar de Lage Landen kwamen. Vanaf het einde van de 7e eeuw kwamen uit Engeland en Ierland missionarissen zoals Bonifatius en Willibrord de bewoners van de gebieden ten noorden van de grote rivieren met wisselend succes bekeren. Naast succesvolle predikingen en bekeringen waren er ook mislukkingen. Bij de nog polytheïstische Friese bevolking speelde de voorouderverering een belangrijke rol. Zij stelden zich een hiernamaals voor dat in vorm en organisatie niet wezenlijk anders was dan het gewone leven. Een heilsverwachting met een paradijselijk dodenrijk buiten ruimte en tijd, zoals het christendom, zal men niet gehad hebben. Hoewel de doop bij de overgang van het heidense geloof naar het christendom een duidelijk gemarkeerd moment is, zal het nog lang hebben geduurd eer het maatschappelijke en het individuele gedrag zich ook hadden aangepast aan de nieuwe zeden.

De opmars van het christelijk geloof vorderde langzaam

De Angelsaksische kerstening van de Friezen begon in de 7e eeuw vanuit Utrecht. Het oude geloof (vooral in de Germaanse mythologie) werd ingeruild voor het geloof in het christendom, maar vooral de Friezen hielden stug vast aan hun eigen religie. Onder invloed van de al eerder (onder de Romeinen) gekerstende Franken verbreidde het christendom zich vanuit het zuiden. Het was het een langzaam en moeizaam proces met diverse perioden van terugval naar het oude geloof. Zo moest Willibrord tijdens de Frankische Burgeroorlog (715 - 718) nog vluchten. In 754 werd Bonifatius met zijn medestanders bij Dokkum vermoord. In 782 was er weer een terugval tijdens de opstand van de Friezen en Saksen. De kerstening van de Friezen hield gelijke tred met de uitbreiding van het Frankische Rijk. Vanaf de komst van de eerste Frankische missionarissen rond 600 duurde de kerstening wel zo'n zeshonderd jaar tot aan het begin van de dertiende eeuw. Een cruciale rol werd daarin echter gespeeld door Willibrord en Bonifatius. Willibrord bekeerde velen en Bonifatius verdiepte met zijn prediking het geloof.

Missieactiviteiten

De eerste missieactiviteiten in het Friese gebied ten noorden van de Rijn vonden plaats omstreeks 630. Door de Frankische koning Dagobert (603 - 639) werd toen een kerkje gesticht in de restanten van het Romeinse fort in Utrecht. Rond 650 kwam er een einde aan deze eerste missieactiviteiten. De Friezen verdreven de Franken en er zetelde weer een Friese koning in Utrecht. De kerk in Utrecht werd door de Friezen verwoest. In 678 komt Wilfried (ca. 634 – 709/710), de bisschop van York, aan het hof van de Friese koning Aldgillis (? - ca. 680) in Utrecht. Gedurende een half jaar trekt hij met diens toestemming door het land van de Friezen om te preken. Volgens zijn hagiografie bracht hij velen tot het christelijke geloof. De hofmeier Pepijn van Herstal (ca. 635 - 714) verovert rond 690 weer het Friese rivierengebied rond Utrecht en Dorestad op de Friese koning Radbod.

Karel de Grote

Omstreeks 785 werd door Karel de Grote een strenge wet van kracht voor de Saksen (Capitulatio de partibus Saxoniae), waarbij het cremeren van lijken en het vereren van bronnen, bossen en bomen werden verboden. Uit de periode tussen het eind van de 6e eeuw en de vroege 8e eeuw stammen nog grafvelden met crematies naast de christelijke begravingen. Voorbeelden hiervan werden o.a. in Katwijk, Rijnsburg en Koudekerk gevonden. Door de invloed van de toenemende kerstening in de 8e eeuw raakten de vroegmiddeleeuwse grafvelden steeds meer in onbruik. Men ging steeds meer begraven in de eerste gestichte kerkjes.

Noormannen

De invallen van de Noormannen in de 9e eeuw veroorzaakten een terugslag. De bisschoppen van Utrecht moesten regelmatig voor de dreiging van de Vikingen uitwijken naar Deventer. Het duurt nog zeker tot het jaar 1000, voordat alle heidense inwoners ook daadwerkelijk (te vuur en te zwaard) zijn gekerstend. Vanaf dan zijn de Friese, Germaanse en Saksische religies uitgebannen. Elementen uit die religies werden echter wel overgenomen in de christelijke godsdienst.

                 Wordt vervolgd

11 / 16

cultuur & uitgaan

Stuntje RCL tegen koploper DSO blijft uit

voetbal n RCL blijft in de buurt van de gevarenzone. De Leiderdorpers verloren zaterdagmiddag 25 januari met 2-0 van de nog ongeslagen koploper DSO en staan nog altijd maar net boven de degradatiestreep. "Daar moeten we zo snel mogelijk weg'', zei middenvelder Sem Overduin na afloop vastbesloten. "We hebben te veel kwaliteit in onze ploeg om op die plek te staan."

Toch is het zover gekomen. De nederlaag in Zoetermeer was alweer de derde op rij voor de formatie van trainer Faizel Soekhai na de twee verliespartijen voor de winterstop tegen CVV Berkel (2-1) en HVC'10 (1-4). Overduin: "We werken er ontzettend hard voor en hebben een prima voorbereiding gehad de laatste weken: gewonnen van Alphense Boys en gelijk gespeeld tegen ROAC in oefenduels. Maar als je in de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft naar de koploper moet, dan weet je ook dat het niet makkelijk gaat worden om te winnen. DSO heeft gewoon een goede ploeg, met veel voetballend vermogen."

Helemaal kansloos was de Leiderdorpse formatie overigens niet tegen de lijstaanvoerder. Na de vroege 1-0 achterstand – een schot werd geblokt door RCL-verdediger Max Glasbeek waarop de bal per toeval voor de voeten kwam van een DSO-spits – kenden de bezoekers een goede periode volgens Overduin. "Ze kwamen er maar moeilijk doorheen. We stonden goed compact als team. Tegen het einde van de eerste helft werden we wel steeds meer achteruit gedrukt. We oogden een beetje machteloos. Het had zomaar 2-0 of 3-0 kunnen staan bij rust."

Ongelukkig moment

"In de tweede helft kregen we steeds meer controle. We groeiden in de wedstrijd. Hier en daar creëerden we ook nog wat kansjes. De 1-1 hing eerder in de lucht dan de 2-0", zag Overduin, die zo'n twintig minuten voor tijd zelf een ongelukkig moment kende.

"Dat was echt lullig. Onze keeper Andrew Bontje rolde de bal naar mij toe en op het moment dat ik wilde opendraaien, verzwikte ik m'n enkel. Hun spits kon er daarna vandoor en schoot in één keer de bal over Andrew heen. Heel zuur, zeker op het moment dat wij goed in de wedstrijd zaten. Ik ben direct gewisseld, maar daarna heeft DSO het gewoon goed uitgespeeld."

Volgens Overduin valt zijn blessure mee. "Als het iets serieuzers was, dan zou de zwelling nu een stuk erger zijn. M'n enkel is alleen een beetje geïrriteerd. Hopelijk valt het allemaal mee. Dat moet de komende dagen duidelijk worden."

Komende zaterdag staat er voor RCL een belangrijke thuiswedstrijd op het programma tegen laagvlieger Van Nispen. Overduin: "Heel simpel: dat duel moeten we winnen. Natuurlijk horen wij ook dat Van Nispen een vriendenteam is en dat ze amper trainen. Het gevaar is dan alleen dat we er te makkelijk over gaan denken. Je moet namelijk nog maar van zo'n team winnen. Uit hadden we het lange tijd ook niet makkelijk."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl

Samen brainstormen over Lokaal Sportakkoord

Sportformateur Wouter de Groot begeleidt de totstandkoming van een Lokaal Sportakkoord in Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

Plannen n Hoe krijg je meer Leiderdorpers aan het sporten en bewegen? Die vraag staat donderdagavond 6 februari centraal tijdens de kick-off bijeenkomst voor het Lokaal Sportakkoord Leiderdorp. Het is de bedoeling dat dan onder leiding van sportformateur Wouter de Groot de eerste stappen worden gezet naar concrete actieplannen die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

"Er zijn uitnodigingen gegaan naar sportaanbieders - zowel sportverenigingen als commerciële sportscholen-, zorg- en welzijnsorganisaties, gezondheidszorg en het bedrijfsleven, maar 'gewone' belangstellenden zijn ook welkom", vertelt De Groot. "Het idee is om mensen te laten brainstormen om oplossingen te verzinnen waarmee we morgen aan de slag kunnen."

Nagenoeg alle gemeenten in Nederland zijn momenteel bezig met het sluiten van een Lokaal Sportakkoord. Dat als uitvloeisel van het Nationaal Sportakkoord dat het kabinet in de zomer van 2018 heeft gesloten met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het NOC*NSF. De reden ligt voor de hand: het aantal mensen met overgewicht neemt toe en de motorische vaardigheden van kinderen nemen af. Meer sporten en bewegen kan dat tij keren. Naast fysieke voordelen zorgt dat ook voor ontspanning, plezier en sociale contacten.

"Mensen hebben het druk en in de vrije tijd die ze hebben is er veel concurrentie voor sport en bewegen", zegt De Groot. "Kinderen zitten vaak liever te gamen dan dat ze naar buiten gaan. Wat je moet doen, is op zoek gaan naar manieren waarop je mensen kan verleiden om wèl in beweging te komen."

Uitdagingen

Daarbij is het de bedoeling dat Leiderdorpers die handschoen samen oppakken en op zoek gaan naar mogelijkheden waardoor nòg meer inwoners kunnen sporten en bewegen . "Het is niet de gemeente die deze kar gaat trekken", benadrukt De Groot. Vandaar ook dat hij van buitenaf is aangetrokken als onafhankelijke begeleider van het proces. Hij stelt zich voor dat groepjes mensen van verschillende clubs en organisaties - en daar hoort de gemeentelijke organisatie uiteraard ook bij - besluiten gezamenlijk uitdagingen op zich te nemen. "Zo kan een groepje afspreken dat zij ervoor gaan zorgen dat meer mensen met een verstandelijke beperking gaan sporten. Je noemt dan man en paard: wie zijn de deelnemers aan dat groepje en hoe gaan ze het aanpakken."

Hoeveel plannen er straks liggen, kan hij niet inschatten. "Dat hangt er helemaal vanaf wat de Leiderdorpers ervan maken."

Eigenlijk moest het sportakkoord uiterlijk 8 april klaar zijn om in aanmerking te komen voor een uitvoeringsbudget van de Rijksoverheid van 10.000 euro per jaar. Maar Leiderdorp heeft uitstel gekregen omdat er vertraging is ontstaan vanwege het vallen van de coalitie in november. De deadline is nu begin juni.

De Groot hoopt dat de belangstelling voor de kick-off bijeenkomst op 6 februari groot zal zijn. Want voor een inclusieve, prettige en gezonde samenleving is sporten en bewegen van groot belang, is zijn overtuiging. "Het is niet dé oplossing voor alle maatschappelijke uitdagingen maar het levert zeker een zeer belangrijke bijdrage."

De kick-off bijeenkomst van 6 februari start om 19.00 uur in het clubgebouw van hockeyvereniging Alecto in sportpark De Bloemerd. Wie erbij wil zijn kan zich opgeven via e-mail info@leiderdorp.nl onder vermelding van 'Sportakkoord Leiderdorp'. Voor meer informatie zie de website www.leiderdorp.nl (doorklikken naar 'inwoner', 'projecten' en 'lokaal sportakkoord').

Velocitas verliest thuis van ONDO

Korfbal n Velocitas ging zaterdag in eigen huis met 17-20 onderuit tegen ONDO. ONDO nam met de winst de nummer 1 positie in het klassement over van de Leiderdorpers die terugzakten naar de vierde plaats.

Net zoals vorige week startte Pieter Paardekoper in de basis bij Velocitas. Vanwege het blessureleed in de ploeg heeft de oudgediende de zaalschoenen van de wilgen gehaald, waarmee de toeschouwers getrakteerd worden op een nostalgisch aanzicht dat doet denken aan pakweg drie jaar geleden. Toen nam Pieter afscheid van de selectie met promotie naar de overgangsklasse op het veld.

In de openingsfase ging nog gelijk op. Mitchell de Boer opende de score met een strafworp, Pieter en Debby Halvemaan schreven 2–1 en 3–2 bij. Toen kwamen de dames uit 's-Gravenzande op stoom. Al snel keek Velocitas tegen een achterstand van vier punten aan. De ruststand van 10–15 was zorgelijk; zelfs voor korfbalbegrippen is dit een grote achterstand.

In de tweede helft ging het stukken beter voor de thuisploeg. Velocitas kreeg meer grip op de aanvallen van ONDO en bracht daarmee het tempo van de wedstrijd wat naar beneden. Met scores van onder andere Tom Glasbeek en Ivar van Driel werd de achterstand teruggebracht naar drie punten.

ONDO bleef echter op belangrijke momenten dodelijk in de aanval. De aanstaande koploper liet zich niet gek maken door het steeds luider op de deur bonzende Velocitas en hield tot het laatste fluitsignaal de drie punten voorsprong intact. Eindstand: 17 – 20.

Zaterdag 1 februari speelt Velocitas thuis tegen Swift 1. De wedstrijd is een pittige en belangrijke: Swift staat op een 2e plaats en heeft 2 punten voorsprong op Velocitas.

                Tekst: Siebe Schuemie

Angel Daleman verreweg de sterkste op Nationaal Pupillen Toernooi 2020

Angel Daleman (midden) is de snelste van Nederland bij de meisjes pupillen A. | Foto: PR Foto: PR

schaatsen n De Leiderdorpse schaatsster Angel Daleman liet er zaterdag 25 januari geen twijfel over bestaan: zij is de snelste pupil van Nederland.

Op de koude ijsbaan Kardinge in Groningen kwam zaterdag de top van Nederland in de categorieën pupillen C (10-11 jaar), B (11-12 jaar) en A (12-13jaar) in actie . Angel deed mee met de meisjes pupillen A.

Bij de 500 meter ging ze in het laatste kwartet van start en met een toernooirecordtijd van 42,62 won ze de race. Deze tijd betekende meteen een nieuw pupillen A-baanrecord.

Met een voorsprong van 3 seconden was na deze eerste rit de eindoverwinning al in zicht. Ook op de 1000 meter liet Angel haar talent zien. In een tijd van 1.23.66 pakte ze ook hier het toernooi- en baanrecord en zette ze de nummer 2 op 8 seconden achterstand. Daarmee was ze overtuigend toernooiwinnaar en dus officieus Nederlands Kampioen Pupillen A 2020.

Vierde plek voor Bo

Ook Bo Hoogvorst uit Leiderdorp deed mee aan het toernooi. Zij is een paar jaar jonger dan Angel en kwam uit bij de pupillen C. Op de 500 meter reed ze 50.97 wat 2 honderdste van een seconde te langzaam was voor een podiumplek. Op de 300 meter klokte ze 32.15, goed voor een 6e plek.

In het eindklassement kwam ze hiermee op een 4e plek. Helaas net geen medaille maar ze kon wel twee pr's meenemen naar Leiderdorp.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Do. 6 feb: Klassieke muziek

De vrijwilligers brengen een geselecteerd muziekprogramma ten gehore. Aanvang: 14.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156 Kosten: € 2,00 incl. koffie/ thee. Aanmelden is niet nodig.

Di. 11 feb: Lunchcafé

De vrijwilligers van het lunchcafé maken een heerlijke 3 gangen lunch voor u klaar. Aanvang: 12.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten: € 6,00. Aanmelden voor 8 febr. via Henka Brouwer, tel. (071) 5418595 (antw.app. inspreken).

Di. 11 feb: Kookfeest

Samen koken samen eten is een activiteit voor en door jongeren. Om de week op dinsdag van 17.00 tot 19.30 uur (elke oneven week en niet in de schoolvakanties) in Dwars, Bloemerd 1c. Kosten: € 2,00. Aanmelden bij jongerencoach Mimoun 06-53572256 of Lise 06-83000260.

Do. 13 feb: ontspannende yogales voor mantelzorgers

Speciaal voor mantelzorgers is er van 14.00 tot 15.00 uur aan de Zijlbaan 42 een yoga les om even helemaal te ontspannen. Meer informatie en/ of aanmelding Corina Kooter via ckooter@incluzio.nl

Vr. 14 feb: Kinderdisco

Van 19.00 tot 20.30 uur is er disco voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar in Dwars. De kosten zijn € 2,50 voor entree en € 2,50 voor een consumptiekaart. Van te voren aanmelden is niet nodig.

Inloopspreekuur financiën

Elke woensdag zijn bij het inloopspreekuur de budgetcoach, de sociaal raadsvrouw, de activeringscoach (voor statushouders) en een vitaliteitscoach aanwezig. Aanvang: 10-12u in Dwars, Bloemerd 1c.

Huiswerkklas

Elke dinsdag tussen 14.00-17.00 uur is er een huiswerkklas in Dwars. Voor tieners uit groep 7 of 8 van de basisschool of uit klas 1 of 2 van de middelbare school. Aanmelden via Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Algemene informatie Incluzio Leiderdorp

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u van ma-do (9.00-17.00 uur) en op vr (9.00-13.00 uur) terecht bij ons (tijdelijk) bezoekadres: onze balie in het gemeentehuis, Willem Alexanderlaan 1. Tel. (071) 5413536, e-mail leiderdorp@incluzio.nl, website: www.incluzioleiderdorp.nl. Ons postadres blijft Van Diepeningenlaan 110g, 2352 KA Leiderdorp.

RK parochiekern De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat (en kerkgebouw) geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. E-mail degoedeherder@yahoo.com. Website: www.hhpp-oost.nl. Bij dringende pastorale zorg kunt u noodnummer 06-13295436 bellen (niet bedoeld voor uitvaarten en te voorziene ziekenzalving).

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude.

zondag 2 februari, Vierde zondag door het jaar, Maria Lichtmis

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Kurvers. Met medewerking van het Kinderkoor.        

Protestantse Gemeente te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

vrijdag 31 januari

Ommedijk

11.00 uur: pastor S. Poppe, weeksluiting.

zondag 2 februari

Dorpskerk

10.00 uur: ds. D. Dijk, Maaltijd van de Heer.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. Van den Berg, Roermond.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: J Karstens + tolk, dovendienst.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Hoofdstraat 73 in Leiderdorp. | Foto: PR

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 10.00 uur.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 2 februari

10.00 uur: leesdienst.

16.30 uur: leesdienst (H.C. 41).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandag 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

vrijdag 31 januari, 19.00-19.45 uur: Vesper. Voorganger: ds. S.P. van der Meulen.

zondag 2 februari, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen. Avondmaal.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 088-4274700
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

27 januari 8.00 uur t/m 3 februari 8.00 uur: Tandartspraktijk De Schans Tandartsen, Lammenschansweg 15A, 2313 DH Leiden. Tel. (071) 5142100.

3 februari 8.00 uur t/m 10 februari 8.00 uur: Tandartsenpraktijk Snoep, Rijnsburgerweg 94, 2333 AD Leiden. Tel. (071) 5142100.

Zie ook de website:

www.leidsespoedtandarts.nl

Vesperdienst Lokhorstkerk

Vrijdag 31 januari 2020 organiseert de Doopsgezinde gemeente een meditatieve vesperdienst in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, in de Leidse binnenstad. Deze viering bestaat uit muziek, het lezen van een meditatieve tekst en het zingen van een lied. De stilte staat echter centraal. Stil worden biedt een moment van rust en inkeer. De vesper is voor iedereen toegankelijk, begint om 19.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Simon Smitweg 9 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies. Meer info: tel. (071) 7200871.