Leiderdorps Weekblad

24 december 2018

Leiderdorps Weekblad 24 december 2018


Drukke jaarwisseling voor brandweer

Foto: AS media

In de hele Veiligheidsregio Hollands Midden is de jaarwisseling 2017-2018 wat rustiger verlopen dan in voorgaande jaren. In Leiderdorp hoefde de politie minder vaak in te grijpen dan de afgelopen twee jaar. Wel moest de brandweer flink aan de bak. Tot tien keer toe moesten vlammen gedoofd worden. Het ging daarbij meestal om containerbrandjes of vreugdevuurtjes van afval. Vooral op de Bolderikkamp was het vaak raak. De brandweer bluste hier driemaal een vuur op straat. Op de foto de derde keer, iets na 4 uur 's nachts. Er zit de laatste jaren een stijgende lijn in het aantal uitrukken van de Leiderdorpse brandweer in de oudejaarsnacht. Tijdens de jaarwisseling van 2015 op 2016 stond de teller op vier, vorig jaar waren er zes brandjes en dit jaar dus tien.

Oranjevereniging wint Vrijwilligersprijs

Foto: Johan Kranenburg

De Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2018 is gewonnen door de Oranjevereniging Leiderdorp. De club van vrijwilligers die ieder jaar activiteiten voor jong en oud organiseert met Koningsdag en op 4 en 5 mei ontving de bijbehorende cheque van 800 euro zaterdagmiddag 6 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente uit handen van burgemeester Laila Driessen.Ook het Platform Hondenvrienden Leiderdorp en buurtvereniging De Kruidentuin vielen in de prijzen. Hondenvrienden zet zich in voor de belangen van honden en hun baasjes, De Kruidentuin adopteerde eind 2016 een speeltuin en een stuk openbaar groen bij de Rozemarijntuin en toverde dat om tot een buurtmoestuin. Beide clubs kregen een cheque van 600 euro.

Drie containers voor elk huis

Wethouder McDaniel (links) heeft de eerst set minicontainers overhandigd aan bewoner Rob Mohanlal. De groene container is voor GTF, de blauwe voor papier en een oranje voor PMD. Foto: Corrie van der Laan

Maandag 15 januari kreeg elke laagbouwwoning in de wijk 't Heerlijk Recht drie minicontainers: één voor GFT, één voor PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) en één voor papier. Het markeerde de start van de pilot 'omgekeerd inzamelen' waarbij herbruikbaar afval aan huis worden opgehaald. Het onbruikbare restafval moeten de bewoners zelf wegbrengen naar verzamelcontainers in de wijk. 't Heerlijk Recht was de eerste wijk in de gemeente waar het omgekeerd inzamelen ingevoerd werd. In de zomer startte een pilot bij een aantal flatgebouwen in de hoogbouwwijk Schansen en Dreven. Het omgekeerd inzamelen moet ertoe leiden dat Leiderdorpers veel meer afval gaan scheiden en in 2020 het landelijke streefpercentage van 75 procent behalen.

405 zonnepanelen op dak sporthal

De zonnepanelen op sporthal De Bloemerd van bovenaf gezien.| Foto: PR Foto: PR

Ze produceerden al stroom sinds begin november vorig jaar, maar woensdag 10 januari werden de 405 zonnepanelen op het dak van de Leiderdorpse sporthal De Bloemerd tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel in gebruik gesteld door wethouder Olaf McDaniel (PvdA). De panelen produceren 111.000 kWh per jaar, wat ongeveer evenveel is als het volledige elektriciteitsverbruik van de sporthal. Manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp, de exploitant van zwembad De Does en de Leiderdorpse sporthallen, vertelde trots dat De Bloemerd daarmee als een van de eerste sporthallen in Nederland elektriciteitsneutraal is. De zonnepanelen zijn gefinancierd met geld dat Sportfondsen in 2015 en 2016 overhield op de begroting, in totaal een bedrag van 150.000 euro.

Huisartsen met pensioen

Huisartsen Marcel Lesuis (links) en Matthijs Landsmeer geven het stokje door aan een volgende generatie. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Het was wennen voor hun patiënten en collega's. Op 1 januari zijn de Leiderdorpse huisartsen Matthijs Landsmeer en Marcel Lesuis, allebei 65 jaar, met pensioen gegaan. Ze hebben respectievelijk 36 en 27 jaar met heel veel plezier gewerkt in gezondheidscentrum Florijn maar vonden het nu tijd om te stoppen.

Cash voor kerstbomen

Een jongen krijgt uitbetaald voor de ingeleverde kerstbomen. Foto: Johan Kranenburg


1750 kerstbomen en 72 zakken met vuurwerkresten. Dat was de oogst van de Leiderdorpse kerstbomeninzamelingsactie van 3 januari. Een prima score; 50 bomen meer dan vorig jaar. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat iedere kerstboom nu direct 50 cent opleverde in plaats van een lootje.

2e termijn voor burgemeester

Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Driessen na de beëdiging. Foto: PR


Donderdag 11 januari heeft Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Laila Driessen-Jansen beëdigd voor een nieuwe termijn van zes jaar als burgemeester van Leiderdorp. De gemeenteraad stemde begin september 2017 al in met een aanbeveling om Driessen (64) te herbenoemen.

Geen vlaggen in raadszaal

Foto: PR


Het CDA wilde een Nederlandse vlag in de raadszaal, de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) wilde een Leiderdorpse vlag. De moties die de partijen daarover 22 januari indienden, maakten geen enkele kans. De andere gemeenteraadsfracties vonden het gevraagde vlagvertoon een onnodig en overdreven signaal.

Prijzen voor topondernemers

Foto: Frans Brocken

Kirsten Remmers van dansschool De Rode Sneakerz en Roger van Houdt van Sportcentrum van Houdt zijn de winnaars van de Leiderdorpse Ondernemers Prijzen 2018. Zij kregen hun prijzen 31 januari uitgereikt in het gemeentehuis. De Rode Sneakers won de online verkiezing voor de publieksprijs, Sportcentrum Van Houdt werd tot beste ondernemer uitverkoren door de vakjury. De andere genomineerden waren Keurslager Albert Pestel, bloemenwinkel De Blauwe Roos en fotozaak Foto Filippo. De LOV-trompet voor de meest veelbelovende starter ging naar steak- en hamburgerrestaurant Bel Air Diner. De uitreiking van de Leiderdorpse Ondernemers Prijzen wordt om het jaar georganiseerd door de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging en de gemeente Leiderdorp.

Dolblij met steun uit Wensenfonds

Alle gelukkige winnaars bij elkaar. Foto: PR

Tijdens de feestavond voor de Leiderdorpse Ondernemers Prijzen op 31 januari reikte het Wensenfonds van de Rabobank Leiden-Katwijk ruim 30.000 euro uit aan acht Leiderdorpse verenigingen en stichtingen. De gelukkigen waren kinderopvang Floreokids en basisschool Regenboog (ieder € 5.000 voor een nieuw speeltoestel), de Protestantse Gemeente Leiderdorp (€ 5.000 voor reparatie van het orgel in de Dorpskerk), de Leiderdorpse Reddingsbrigade (€ 2.000 voor nieuw lesmateriaal), het Leiderdorps Museum (€ 2.500 voor digitalisering van het erfgoed), Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (€4.500 voor de bouw van een minitheater), Stichting Vrienden van de Koningin Julianaschool (€2.275 voor een nieuwe geluidsinstallatie) en Nieuw Buitenzorg (€3.808 voor een nieuwe beamer).

Boek over 50 jaar Scheppingskerk

Commissaris van de Koning Jaap Smit (4e van links) omringd door leden van het redactieteam en andere vrijwilligers die een belangrijke bijdrage aan het jubileumboek hebben geleverd. Foto: J.P. Kranenburg

Het 50-jarige bestaan van de Scheppingskerk is precies een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten. Zondag 4 februari werd het jubileumjaar afgesloten met de feestelijke presentatie van het jubileumboek '50 jaar Scheppingskerk'. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit (4e van rechts). Het 72 pagina's tellende, ruim van foto's voorziene boek geeft een goed beeld van de 50-jarige kerkgemeenschap. Er heeft een heel team aan gewerkt: redacteuren Tim Brouwer de Koning, Bas den Dekker en Haro Hielkema, fotografen Ellis Groothoff, Frits Onvlee en Jan van 't Zelfde, vormgever Ton Karstens en drukkerij We Print. De redactie kan snel weer aan de slag: in 2020 bestaat de Dorpskerk 400 jaar. Voer voor een nieuw boek!

Twee nieuwe wijkagenten

De nieuwe wijkagenten Patricia Molenaar en Wim van Dijk. | Foto's PR Foto: PR


In de krant van 31 januari stelden de twee nieuwe wijkagenten van Leiderdorp zich voor. Wim van Dijk (links) is overgestapt van de recherche. Hij werkt in het noordoostelijk deel van Leiderdorp. Patricia Molenaar, agent sinds 2007, heeft zuidoost Leiderdorp onder haar hoede.

Foto: PR

januari-februari

Zilveren promo Wietse Koster

v.l.n.r. Zoon Meindert, Shaline Koster, Marco Straver (Praxis),Wietse Koster met oorkonde, zoon Niels, dochter Luca en Jan Vos. Foto: Frans Brocken


Wietse Koster, penningmeester van Basketball Vereniging Leiderdorp, is de winnaar van de Zilveren Promo 2017. De prijs voor de beste sportvrijwilliger van het jaar kreeg Koster 6 februari tijdens het tweemaandelijkse sportcafé opgespeld door Marco Straver van Mega Praxis Leiderdorp.

Trots op nieuwe clubaccommodatie

Voorzitter Kees van der Burg van RCL (geheel links) heeft net de sleutel overhandigd gekregen van Pierre van Overloop van de BOSG Foto: Johan Kranenburg

Groot feest was het donderdagavond 8 maart bij RCL. De nieuwe clubaccommodatie werd geopend in aanwezigheid van veel gasten uit binnen- en buitenland. De Club van Klasse, zoals de voetbalvereniging zichzelf bij voorkeur op de kaart zet, is razend trots op het mooie gebouw dat na een lange aanloopperiode vol hindernissen dan toch eindelijk neergezet kon worden. De officiële opening werd voorafgegaan door een optocht van een groep jeugdige voetbaljongens en –meisjes vanaf winkelcentrum Winkelhof naar het clubgebouw in sportpark De Bloemerd. Daar overhandigden zij een megagrote sleutel aan Pierre van Overloop, voorzitter van de 'Bloemerd Onroerend Goed & Sport BV', de eigenaar van het pand, en RCL-voorzitter Kees van der Burg.

LPL grote winnaar raadsverkiezingen

Foto: Monique Shaw - Shaw Fotografie

De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben in Leiderdorp een aardverschuiving in het politieke landschap veroorzaakt. De grote winnaar was de Lokale Partij Leiderdorp (LPL), die klimt van twee naar vier zetels. De LPL, bij de verkiezingen van 2014 nog de kleinste, is nu de grootste van de zeven deelnemende partijen. De grote verliezer is D66, met een terugval van vijf naar drie zetels. Ook VVD en CDA leverden in; de liberalen gingen van vijf naar vier zetels, de christendemocraten van vier naar drie zetels. GroenLinks kreeg ruim 200 stemmen meer dan in 2014 maar bleef steken op drie zetels. Winst was er voor de PvdA, dat er een zetel bij kreeg en op drie uitkomt. De ChristenUnie-SGP kreeg voor het eerst een zelfstandige zetel in de raad. Op de foto de nieuwe gemeenteraad.

Infocentrum A4 wordt 'een beleving'

V.l.n.r. Bob Meijer, wethouder Jeff Gardeniers en Johan Klerks tekenen de intentieverklaring voor de verkoop van het voormalige Informatiecentrum A4. Foto: Johan Kranenburg

De Brasseriegroep wordt over enige tijd de nieuwe eigenaar van het voormalige Informatiecentrum A4. Op 15 maart ondertekenden wethouder Jeff Gardeniers (CDA) en Johan Klerks en Bob Meijer van de Brasseriegroep een intentieverklaring voor de verkoop van het gebouw in de Bospolder. De horecaondernemers willen het transformeren tot wat ze noemen "een beleving", met onder meer een toeristische informatiefunctie, verhuur van boten en natuurlijk een fraai restaurantgedeelte. Het karakteristieke gebouw met het lange grasdak, oorspronkelijk door Rijkswaterstaat gebouwd als informatiecentrum voor het werk aan de HSL, is sinds 2012 eigendom van de gemeente. Tot 2014 deed het dienst als informatiecentrum A4, Momenteel heeft netbeheerder TenneT het in gebruik.

Leiderdorp juicht voor Jeroen

Jeroen Kampschreur op het podium bij Brasserie Park, omring door leerlingen van zijn oude basisschool, de School Kastanjelaan. Foto: Johan Kranenburg

De inwoners van Leiderdorp hebben Jeroen Kampschreur in hun hart gesloten. De zitskiër die een gouden medaille veroverde op de supercombinatie bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang (Zuid Korea) werd donderdagavond 29 maart in het gemeentehuis grandioos onthaald. Hoogtepunt was de toekenning van de Zilveren Erespeld van de gemeente Leiderdorp. Na vele handen van fans geschud te hebben, vertrok de Paralympisch kampioen in een open bolide en vooraf gegaan door drumfanfare Tamarco naar Brasserie Park, waar een groot feest voor hem was georganiseerd (foto). Een week eerder was Kampschreur in Den Haag al geridderd en ontvangen door het koningspaar, maar dat maakte deze onderscheiding en avond voor hem niet minder speciaal.

IJspret!

Foto: Johan Kranenburg


Net voor de start van de meteorologische lente werd het dan toch nog even winter. Ook in Leiderdorp werd eind februari en begin maart volop genoten van de onverwachte kans om te schaatsen op natuurijs. De Leiderdorpse ijsbaan (foto) ging woensdag 28 februari als eerste in de Leidse regio open.

Handen uit de mouwen

Wethouder McDaniel legt een stoepje bij het gebouw van scoutingclub Van der Does Liethorp. Foto: Johan Kranenburg


In het kader van de landelijke actiedag NLdoet staken tientallen Leiderdorpers vrijdag 9 en zaterdag 10 februari de handen uit de mouwen voor clubs en instellingen in hun dorp. Ook het college van B en W deed daaraan mee. Op de foto legt wethouder Olaf McDaniel (PvdA) een stoepje bij de scouting.

Langs de 'Bagage-route'

Groep 8 van de Prins Willem Alexanderschool wandelt de ‘Bagage-route’ in Leiden in het kader van vredeseducatie. | Foto:PR Foto: PR


Leerlingen van acht Leiderdorpse basisscholen liepen in maart de 'Bagage-route' door Leiden, een wandeling langs 6 koffers die staan voor de 6 miljoen Joden die vermoord werden in WO II. Ze waren zeer onder de indruk van de wandeling die werd aangeboden door de Oranjevereniging Leiderdorp.

Schildje voor monument

Wethouder Kees Wassenaar bevestigt het gemeentelijke monumentenschildje op de gevel van de kerk aan de Hoofdstraat 73. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Sinds eind januari heeft Leiderdorp zeven gemeentelijke monumenten, herkenbaar aan een bescheiden schildje met het wapen van Leiderdorp in goudgeel en wit. Wethouder Kees Wassenaar bevestigde donderdagavond 22 februari het eerste bordje bij de entree van de gereformeerde kerk aan de Hoofdstaat 73.

februari-maart

Nog zeker 10 jaar A4-fileleed

Foto: Corrie van der Laan


Nog zeker tien jaar zullen automobilisten op de A4 ter hoogte van Leiderdorp in de spits in de file staan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de weg verbreden om het knelpunt op te lossen maar de 50 miljoen euro die daarvoor nodig is, is pas vanaf 2028 beschikbaar, zo werd begin april bekend.

Gemeentehuis prima expositieruimte

In het ruime en lichte atrium kwamen de kunstwerken goed tot hun recht. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Voor de eerste keer vond de expositie voor amateur-kunstenaars, die de Kunstkring Leiderdorp om het jaar organiseert, plaats in het atrium van het gemeentehuis. En dat pakte goed uit. De alweer twaalfde editie van de expositie in het weekend van 7 en 8 april trok 530 bezoekers en de reacties waren enthousiast. De tentoonstelling,waarvoor 80 kunstenaars ruim 150 kunstwerken hadden ingeleverd, kende ook dit keer weer een enorme variatie. Er waren veel acryl- en olieverfschilderijen, waarbij klassieke, modernistische en abstracte werken elkaar afwisselden. Maar ook kunstzinnige foto's, een wandkleed, een collage van postzegels en veel staand werk: vooral keramiek, spekstenen en bronzen beelden en houtsnijwerk. Zeker 10 procent van het werk is verkocht.

Smaakmakers bij Walking Football

Broederlijk bijeen, de sterren van RCL en het Nederlands Elftal. Met in de ING shirts de oud-internationals, v.l.n.r. Henk Warnas, Dick Schoenaker, Sjaak Swart, Kees Kist en Piet de Vries. Foto: Johan Kranenburg

Kees Kist, Sjaak Swart, Simon Tahamata, Dick Schoenaker. Oud-internationals voor wie het publiek in het recente verleden in drommen naar de stadions kwamen. Zaterdag 7 april waren ze, met enkele collega's, te bewonderen bij RCL. Zij waren de smaakmakers tijdens het OldStars Walking Football toernooi, waarmee Bloemerdclub deze voetbalvorm voor 60-plussers introduceerde in Leiderdorp. Het toernooi was onderdeel van de feestdag rond de ingebruikname van het nieuwe clubgebouw van RCL. Walking Football is aan spelregels gebonden die tegemoet komen aan de leeftijd. Er wordt 6 tegen 6 gespeeld op een veld van 42 x 21 meter met minidoelen. Hardlopen, slidings en lichamelijk contact zijn taboe, de buitenspelregel is niet van toepassing en er is geen keeper.

't Buurthuis voor alle leeftijden

Foto: Johan Kranenburg

Toegegeven, bij de opening op zaterdagmiddag 14 april was de gemiddelde leeftijd ruim 50-plus. Maar 't Buurthuis, zoals de naam luidt van het gloednieuwe buurtcentrum aan de Frederik Hendriklaan 4 (Oranjegalerij), is bedoeld voor buurtbewoners van alle leeftijden. "Geen jeugdhonk, geen verzamelplaats voor 'Benidorm bastards' maar een BOP: een BuurtOntmoetingsPlek", zoals burgemeester Laila Driessen zei in haar openingspraatje. 't Buurthuis is er gekomen dankzij een initiatief van Buurtactief Het Oude Dorp, een groep betrokken inwoners die zich inzet voor alles wat te maken heeft met de wijken Achthoven, Doeskwartier, Doesplant, Kerkwijk en Oranjewijk. Op buurtactiefleiderdorp.nl is alle informatie te vinden over Buurtactief en de activiteiten in 't Buurthuis.

Lintjesregen en buitje vooraf

Burgemeester Driessen met alle gedecoreerden. V.l.n.r. Wim Kanbier, Dick de Haas, Cees van Pernis, Laila Driessen, Joop van der Hoogt, John de Lange, Maria Ten Hooven en Arno Mentink. Foto: Johan Kranenburg

Tijdens de lintjesregen op 26 april kregen 8 Leiderdorpers Koninklijk eremetaal opgespeld. Maria ten Hooven-Venne, Joop van der Hoogt, Cees van Pernis, Wim Kanbier, Dick de Haas, Arno Mentink en John de Lange zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (foto). Theo Rump is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg in Soesterberg de versierselen opgespeld. Een maand eerder waren ook al 5 dorpsgenoten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vertrekkend raadsleden Ed Grootaarts, Ria van Diepen, Jan Suijkerbuijk, Ino Cooijmans en Willem Joosten kregen hun lintje op 26 maart. En Elsbeth Zonnevylle hoorde op 23 maart, bij haar afscheid van Hospice Wassenaar, dat ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Koningsdag fris maar gezellig

Foto: Corrie van der Laan

Het Oranjezonnetje liet zich maar sporadisch zien en jassen waren zeker nodig, maar dat drukte de pret niet tijdens de viering van Koningsdag 2018 in Leiderdorp. Het feest begon al om 9 uur 's ochtends met de aubade. Met een podium vol gedecoreerden, de blazers en trommelaars van Tamarco en zo'n 400 meezingers was het een sfeervol gebeuren op het plein voor Winkelhof. Het Oude Dorp (foto) was de hele dag 'the place to be' met de kindervrijmarkt, kinderattracties en muziek. Ook het terrasfeest bij Brasserie Park in de middag en avond en de Unity NL Tour bij Winkelhof waren razend populair. De traditionele familiekermis stond dit jaar weer het grote parkeerterrein in De Bloemerd. 180 Leiderdorpers kwamen sportief in actie tijdens de 49 editie van de De Oranjeprestatieloop.

LPL smeedt coalitie met VVD en CDA

V.l.n.r. fractievoorzitters Bart Hoenen (VVD), Mirjam van der Stelt (CDA) en Hugo Langenberg (LPL) en beoogd wethouders Angelique Beekhuizen (LPL), Willem Joosten (VVD) en Jeff Gardeniers (CDA). Foto: Johan Kranenburg

Na weken van onderhandelen werden de LPL, VVD en CDA het begin mei eens. De drie partijen, goed voor 11 van de 21 zetels in de gemeenteraad, gaan samen een coalitie vormen. Op 3 mei werd het concept-coalitieakkoord gepresenteerd. Opvallende punten: er wordt op de rem getrapt bij de omvorming van De Sterrentuin tot sociaal maatschappelijk centrum, een aantal voorgenomen verkeersmaatregelen gaat de ijskast in en deze raadsperiode zullen geen stappen gezet worden richting een fusie met de regiogemeenten. Op de foto v.l.n.r. fractievoorzitters Bart Hoenen (VVD), Mirjam van der Stelt (CDA) en Hugo Langenberg (LPL) en de op 28 mei geïnstalleerde wethouders Angelique Beekhuizen (LPL), Willem Joosten (VVD) en Jeff Gardeniers (CDA).

Velocitas naar Overgangsklasse

Het kampioensteam, dat volgend seizoen uitkomt in de overgangsklasse. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

12 mei 2018 gaat voor Velocitas de geschiedenisboeken in. Het is de dag dat het eerste team van de Leiderdorpse korfbalclub voor het eerst promoveert naar de Overgangsklasse. Het veldseizoen begon in september vorig jaar met een hele andere mentaliteit. Niet degraderen was het voornaamste doel. Maar Velocitas sleepte onverwachts week na week punten binnen waardoor het kampioenschap in zicht kwam. En 12 mei was de kampioenswedstrijd ineens daar. Helaas verliep de wedstrijd heel anders dan verwacht en gehoopt. Velocitas speelde tegen Victum 1, een-na-laatste op de ranglijst. Een overwinning moest lukken toch? Niets was echter minder waar. Velocitas verloor met 21-19. Maar omdat grote concurrent Ritola onverwachts ook verloor, kon er toch gefeest worden.

Drukbezochte Dodenherdenking

Ook majoor Hitchcock, van het 2e Bataljon Paratroopers uit Schotland, momenteel woonachtig in Leiderdorp, legde een krans. Foto: Johan Kranenburg


De Nationale Dodenherdenking op vrijdagavond 4 mei werd ook in Leiderdorp druk bezocht. Bij de herdenkingsdienst in de Dorpskerk was het iets rustiger dan andere jaren maar bij het kruis op de Algemene Begraafplaats waren ruim 600 Leiderdorpers bij de 2 minuten stilte om 8 uur en de kranslegging.

Jep Karres overleden

Jep Karres Foto: G. Klein


Jep Karres overleed op 6 mei op 75-jarige leeftijd. Hij was onder meer oud-voorzitter van Alecto en van de KNHB en voorzitter van de WMO adviesraad. In 2008 organiseerde hij de succesvolle actie waardoor de bijdrage van Leiderdorp aan de tunnelbak voor de A4 met ruim 10 miljoen euro verlaagd werd.

Boosheid over afsluiting brug

De Stierenburg, hier nog deels afgesloten maar inmiddels weer open. Foto: Corrie van der Laan


Van 7 mei tot 22 juni was het niet mogelijk Leiderdorp binnen te komen via de Stierenburg (Leiderdorpse brug). Dat in verband met groot onderhoud van de weg vlak voorbij de brug. De Leiderdorpse Ondernemersvereniging was erg boos over de lange duur van de afsluiting en de slechte communicatie.

Stralende Bevrijdingsdag

Het hoort bij Bevrijdingsdag in Leiderdorp: de versierde fietsenparade Foto: Johan Kranenburg


Onder de stralende zon genoot Leiderdorp zaterdagmiddag 5 mei van een drukbezocht bevrijdingsfeest in park De Houtkamp. Met vele activiteiten en attracties, zoals de versierde fietsenparade (foto), het broekhangen, de frikandelleneetwedstrijd, het stoomtreintje en, nieuw op deze dag, de Kop van Jut.

Eigen filmhuis voor Leiderdorp

Foto: Johan Kranenburg

Leiderdorp heeft sinds dit voorjaar een eigen filmhuis, dat officieel werd geopend op 26 mei. Vanaf die datum doet de theaterzaal van toneelvereniging Toverlei in gebouw De Sterrentuin tweemaal per maand dienst als minibioscoop. Initiatiefnemers waren Ellen Gerrese van de Toneelvereniging Leiderdorp (Toverlei) en Henk Koster van de Leiderdorpse Volksuniversiteit, Marjan Seelen van Pluspunt sloot zich al snel aan. Gedrieën vormen zij het bestuur. Ze zochten en vonden fraaie bioscoopstoelen, een groot scherm, een goede beamer en geluidsapparatuur. En niet te vergeten een groep enthousiaste vrijwilligers. Het Filmhuis blijkt een groot succes met regelmatig volle zalen. Op de foto de vrijwilligers met op de achterste rij v.l.n.r. Seelen, Koster en Gerrese.

Onderzoek naar geluk

Wethouder Angelique Beekhuizen onderschrijft de 8 gouden regels van het Manifest van Waarde. Foto: Johan Kranenburg

Waar worden Leiderdorpers gelukkig van? Op verzoek van de gemeente hebben jongeren van Studio Moio daar een aantal maanden onderzoek naar gedaan. De conclusie is dat mensen gezien, gekend en geaccepteerd willen worden. De jonge onderzoekers hebben heel veel Leiderdorpers van alle leeftijden gesproken. Op grond van die gesprekken hebben ze een lijst van acht gouden regels, een 'Manifest van Waarden', opgesteld om Leiderdorp op punten te verbeteren en het goede te behouden. Wat weer moet leiden tot een verhoogd geluksniveau van de inwoners. Het manifest werd woensdag 13 juni in park De Houtkamp gepresenteerd in bijzijn van de 'wethouder van geluk' Angelique Beekhuizen.

Pluspunt stopt met pijn in het hart

Mirjam Muller en Olaf Vos bij de entree van Pluspunt. Foto: Corrie van der Laan

Stichting Pluspunt voor welzijn en dienstverlening, de organisatie die in Leiderdorp al 30 jaar het ouderenwerk verzorgt, houdt per 1 januari 2019 noodgedwongen op met bestaan. Het bestuur moest dat besluit in juni nemen omdat de subsidiekraan dicht gaat en het niet gelukt was een rol te spelen in de aanbesteding voor het Leiderdorpse welzijnswerk. Het was een besluit met pijn in het hart, vertelden directeur Mirjam Muller en bestuurslid Olaf Vos van Pluspunt (foto) eind juni. Want hoewel ze het streven naar één welzijnsorganisatie in Leiderdorp waar iedereen tussen 0 en 100 jaar terecht kan een uitstekend idee vinden, zijn ze bang dat heel veel goeds dat er nu is, zal verdwijnen. Begin augustus werd bekend dat het Schiedamse bedrijf Incluzio de aanbesteding had gewonnen.

Genieten van Leiderdorps talent

De Waka groep voert een oorlogsdans uit van de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Foto: Johan Kranenburg

Muziek, dans, spektakel, fraai zomerweer en een enthousiast publiek. Het vierde Doeshavenconcert op vrijdagavond 6 juli was zonder meer een succes te noemen. Zo'n 750 bezoekers in boten en op de kade genoten van een gevarieerd programma met het dweilorkest van Tamarco, de Leiderdorps zangtalenten Alice van Wee, Quincy de Boer en het duo Jusana van Delft en Rasmus Bisschop, de dansers van ID Dance Factory, seniorenpopkoor Young@Heart, het Doeshavenkoor en popkoor Songs2Sing. De officiële opening door burgemeester Laila Driessen en dijkgraaf Rogier van der Sande werd spectaculair ingeleid door de Waka groep van studentenroeivereniging Njord die een Maori oorlogsdans uitvoerde (foto). Twee flyboarders zorgden voor een spetterend slotakkoord.

Drukbezette MidZomerLoop

Het startsein is net gegeven voor de lopers van de 6,3 en de 10 kilometer. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Corrie van der Laan


Ruim 430 hardlopers kwamen de avond van 6 juli aan de start voor de elfde editie van de Leiderdorpse MidZomerLoop en dat waren er veel meer dan ooit tevoren. Het waren prima loopomstandigheden en de tijden waren snel. Parcoursrecords werden verbroken op de kidsrun en de 6, 3 en 10 km bij de dames.

Eénrichtingsverkeer opgeheven

Een auto rijd door de Van der Marckstraat in de richting van de Vronkenlaan. Sinds vanochtend mag dat weer. Foto: Johan Kranenburg

Autoverkeer kan sinds 30 juli weer in beide richtingen door de Van der Marckstraat rijden. Na jarenlange klachten van bewoners over het drukke verkeer door de smalle straat werd het wegdeel tussen de Lijnbaan en de Vronkenlaan begin juni 2016 afgesloten voor verkeer richting de Vronkenlaan. Het onbedoelde gevolg was dat het drukker werd in enkele omliggende straten in het Zijlkwartier en de Vogelwijk. Het college van B en W besloot daarom het eenrichtingsverkeer weer op te heffen en eerst alle verkeersbewegingen in de wijken in kaart te brengen via een kentekenonderzoek. Daarna wordt een nieuw Integraal Verkeers- en Vervoersplan opgesteld om de doorstroming in het dorp te verbeteren en sluipverkeer te voorkomen. Dat moet voor de zomer van 2019 klaar zijn.

Incluzio gaat welzijnswerk organiseren

De hoofdrolspelers uit het onderhandelingsproces tussen gemeente en Incluzio bij elkaar. V.l.n.r. projectleider Marleen Stuivenberg, Janine de Vries, Peter de Visser en Han Paulides van Incluzio, projectleider Joke Boot en wethouder Angelique Beekhuizen. Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Donderdag 2 augustus was het officieel: Incluzio B.V. heeft de aanbesteding van het welzijnswerk in Leiderdorp gewonnen, Het Schiedamse bedrijf wordt per 1 januari 2019 verantwoordelijk voor het organiseren van onder meer het ouderen- en jongerenwerk, vluchtelingenondersteuning, mantelzorgondersteuning en het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van alle Leiderdorpers. Het betekent dat organisaties als Pluspunt (ouderenwerk), het Sociaal Cultureel werk (jongerenwerk), Schuldhulpmaatjes en Vluchtelingenwerk in Leiderdorp verdwijnen. De uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente en Incluzio werd 10 september officieel ondertekend (foto). Vanaf oktober konden de inwoners van Leiderdorp bij verschillende gelegenheden kennismaken met Incluzio.

Steeds meer vrouwen bij Triathlon

De eerste vrouw op de Sprint, Diede Diederiks uit Rotterdam, komt over de finish. Foto: Johan Kranenburg

In 2014 deden slechts 47 vrouwen mee aan de Triathlon Leiderdorp. Sindsdien is het aantal gestaag opgelopen en op 12 augustus 2018 kwamen in totaal 126 triatletes aan de start bij de Sprint, de Olympische afstand en de Middenafstand van het Leiderdorpse sportevenement. Op de foto de winnares van de Sprint, Diede Diederiks uit Rotterdam. De editie van 2018 was sowieso goed bezet met in totaal 349 deelnemers, meer dan ooit tevoren. Ruim eenderde daarvan kwam uit op de Middenafstand - de langste afstand met 2500 meter zwemmen, 87 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen - die dit jaar voor de allerlaatste keer werd georganiseerd in Leiderdorp. De snelste hier was Rik Linssen uit De Bilt. Hij kwam over de finish in 4 uur, 13 minuten en 51 seconden.

Dansend pleidooi

Giselle Joosten en Hélène Kok beelden uit dat ook de kunst in Leiderdorp aandacht en voeding nodig heeft om tot bloei komen. Foto: Corrie van der Laan


Er moet in de gemeentelijke begroting een aparte pot geld opgenomen worden voor kunst en cultuur vinden jeugdtheaterschool Theaterplaats, Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp, balletstudio Giselle en theatercollectief Fields of Wonder. Ze benadrukten hun verzoek 2 juli met een dans in de raadszaal.

Haaks parkeren blijft

Jan van Gorp op de Schildwacht, met achter hem de haakse parkeerplaatsen. Foto: Corrie van der Laan


Schildwachtbewoner Jan van Gorp kan tevreden zijn. in juli werd duidelijk dat zijn actie om het haaks parkeren in zijn straat te behouden, was geslaagd. De gemeente wilde 35 haakse parkeerplaatsen schrappen bij de herinrichting van de straat in 2020, maar kwam daar na overleg met de bewoners op terug.

Laatste keer huttenbouwen?

Donderdag aan het eind van de ochtend. De laatste hand wordt gelegd aan het huttendorp bij Dwars. Foto: Johan Kranenburg


17, 18 en 19 juli leefden ruim 200 kinderen van 6 tot 13 jaar zich op de grote parkeerplaats bij sporthal De Bloemerd uit met oude pallets, platen en planken tijdens het jaarlijkse huttenbouwen. Wellicht voor de laatste keer; de organisator, het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp, wordt per 1 januari opgeheven.

juli-augustus

Deel Leyhof gaat 40 cm omhoog

Wethouder Jeff Gardeniers neemt een eerste hap stenen weg uit een parkeerplaats van het ovaal. Foto: Johan Kranenburg

Maandagochtend 20 augustus startte de megaklus om het noordelijke deel van de Leiderdorpse wijk Leyhof op te hogen. Dat is hard nodig, op sommige plekken zijn de straten meer dan veertig centimeter verzakt. De straat Het de bedoeling de straat weer terug te brengen naar het niveau van rond de eeuwwisseling, toen dit jongste deel van de wijk werd gebouwd. Daarvoor is in totaal 15.000 kuub zand (zes olympische zwembaden vol) nodig, plus nog eens 3.500 kuub teelaarde voor de plantsoenen en perken. Aannemingsbedrijf Van der Meer uit Benthuizen gaat de klus gaat klaren en zal daar zo'n 2 jaar mee bezig zijn. De kosten bedragen 4,5 miljoen euro. Aangezien de grond voorlopig blijft zakken, zal over 20 jaar nogmaals ophogen onontkoombaar zijn.

Topdrukte op eerste Jaarmarkt Leiderdorp

Foto: Corrie van der Laan

Razend druk was het zaterdag 8 september op de allereerste Jaarmarkt Leiderdorp. De honderd kramen op de Laan van Ouderzorg trokken een enorme menigte. Ook op het grasveld voor winkelcentrum Winkelhof, waar vanaf kwart over één non-stop optredens waren, verzamelden zich steeds meer bezoekers. Dat bereikte een climax toen meidengroep O'G3NE, kort na vijf uur het podium betrad (foto). Organisatoren Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Rudeboy Media waren tevreden. "We hadden gehoopt op tienduizend bezoekers, het zijn er tussen de vijftien- en twintigduizend geworden", zei Slappendel. "We hebben veel positieve reacties gehad, niet alleen van de bezoekers, maar ook van de marktkooplui; die waren heel tevreden over hun omzet."

Recordhete en -droge zomer

Foto: AS Media


De zomer van 2018 verbrak alle records wat betreft warmte en droogte. Het was genieten van zon en water in en rond Leiderdorp. Maar de natuur droogde uit en dat vergrootte het risico op brand. Op de foto een brandje in hooiland in de Munnikkenpolder, dat de brandweer snel onder controle had.

Drukke Christa's Ride

De start van de toertocht van de Christa Mensert Memorial Ride. | Foto: J.P. Kranenburg


Bijna 250 deelnemers telde de negende editie van de Christa Mensert Memorial Ride op zondag 9 september. Een record. De groeit zit ook in de opbrengst van de benefietfietstocht. Organisator Paco Busteros León kon een cheque van 2633,77 euro overhandigen het Instituut Asbestslachtoffers.

augustus-september

Officiële aftrap twee bouwprojecten

De Leiderdorpse wethouder Willem Joosten stort beton uit een kubel in de fundering. Foto: Johan Kranenburg

Twee woningbouwprojecten in Leiderdorp beleefden eind september hun officiële aftrap. Op 25 september was eerst Bij de Zijl aan de beurt (foto links), 27 september volgde Brittenstein (foto rechts). In Bij de Zijl, op het voormalige ROC terrein (hoek Engelendaal en Oude Spoorbaan), realiseren Vink Bouw en Didi Vastgoed een woontoren van 73 meter hoog met 104 middeldure huurappartementen, een appartementengebouw met 36 huurappartementen in de sociale sector en 42 eengezins koopwoningen. Op de plek van het vroegere seniorencomplex Brittenstein komen twee appartementengebouwen met in totaal 56 appartementen in de sociale huursector. Tegen beide projecten zijn heel wat protesten geweest omdat omwonende de bouwplannen te massaal vinden.

Links: de symbolische eerste paal voor het bouwproject Brittenstein; rechts: Wethouder Willem Joosten geeft het officiele startsein voor de bouw van Bij de Zijl. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Maatregelen voor betere fietsveiligheid

Vanaf de Zijldijk is met spoed een extra fietsopgang naar de Oude Spoorbaan en de Zijlbrug aangelegd. Foto: Johan Kranenburg

Een extra fietsopgang vanaf de Zijldijk naar de Zijlbrug (foto), voorrang voor fietsers die de bypass vanaf de Oude Spoorbaan naar de Rietschans willen oversteken en meer groen licht voor fietsers bij de kruising Engelendaal-Rietschans-Meerburglaan. Leiderdorp nam begin september een heel pakket maatregelen om het fietsverkeer dat vanuit Leiderdorp via de Zijlbrug richting Leiden (en vice versa) gaat te stroomlijnen en de verkeersveiligheid te vergroten. Dat was nodig omdat in augustus het fietspad aan de noordzijde van de Zijlbrug werd weggehaald als onderdeel van de opknapbeurt van de brug door de provincie. Toen de scholen weer begonnen bleek het effect pas: het werd razend druk en chaotisch op het overblijvende fietspad aan de andere kant van de weg.

Nadenken over gasvrije wijk

Wethouder Willem Joosten spreekt de eerste groep van ruim 150 bewoners toe. Rechts staat Maya van der Steenhoven van het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Foto: Johan Kranenburg

Ruim driehonderd bewoners van de Oranjewijk en het westelijke deel van het Doeskwartier kwamen zaterdag 29 september naar het gemeentehuis om zich te laten bijpraten over de mogelijkheden om hun wijk aardgasvrij te maken. De riolering in dit deel van Leiderdorp moet binnen enkele jaren worden vervangen en dat biedt mogelijkheden om meteen leidingen te leggen om de woningen aan te sluiten op de Warmterotonde, een pijplijn die water dat kokend heet gemaakt is met industriële restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied naar Leiden vervoert. Het zou een start zijn richting een geheel aardgasvrije gemeente. Dat doel moet Leiderdorp, net als alle andere gemeenten in Nederland, in 2050 hebben bereikt.

Speel- en moestuin

Wethouder Gardeniers opent de speelplaats, samen met enkele buurtkindren. Naast Gardeniers applaudisseert voorzitter Frank Versteegen van Op Dreef. Foto: Foto:


Buurtvereniging Op Dreef greep Burendag aan om de vernieuwde speelplaats annex moestuin tussen de Reviusdreef en Luykendreef officieel te openen. Wethouder Jeff Gardeniers (Openbare Ruimte) onthulde zaterdag 22 september samen met enkele jonge buurtbewoners het naambord van de buurtvereniging.

Lunch aan langste tafel

Foto: Johan Kranenburg


Ruim 120 Leiderdorpers schoven 25 september aan bij de Langste Tafellunch in Winkelhof. De gratis lunch was georganiseerd door de Winkelhof winkeliers, Gading en Pluspunt in het kader van Burendag en de Week tegen Eenzaamheid. Want samen eten maakt contacten leggen makkelijker.

Eindelijk officieel open

Wethouder Jeff Gardeniers opende de speeltuin door een slinger te geven aan een draaiplateau. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Met een slinger aan een draaischijf opende wethouder Jeff Gardeniers woensdag 26 september de totaal vernieuwde speelplaats in park De Houtkamp. De aanleg en opening waren door allerlei omstandigheden vertraagd maar het resultaat is mooi en de speelplaats was vanaf dag 1 razend populair.

Stichting Winkelhof heft zichzelf op

Voorzitter John Filippo van de Stichting Winkelhof tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Foto: Corrie van der Laan

De Stichting Winkelhof, waarin de winkeliers van het Leiderdorpse winkelcentrum verenigd zijn, besloot in het najaar zichzelf op te heffen. Reden was het eenzijdige besluit van Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof, dat de stichting voortaan geen zeggenschap meer heeft bij de besteding van het budget voor promotie van het winkelcentrum, waar de winkeliers zelf een bedrag voor inleggen. Geld dat onder meer gebruikt werd voor de jaarlijkse Sinterklaasintocht en voor versieringen en entertainment tijdens de decemberkoopzondagen. "Het besluit van Wereldhave maakt het voor ons zinloos om door te gaan, we kunnen zo als bestuur niets meer betekenen voor de winkeliers", aldus voormalig voorzitter John Filippo (foto) van de winkeliersvereniging.

Leiderdropjes voor het goede doel

V.l.n.r. Remco Filippo, Theo Botden, Paul Catsburg en John van der Hoeven van de Lionsclub Leiderdorp met potjes Leiderdorpjes. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Sinds half oktober zijn ze te koop: fraaie potjes gevuld met winegums en drop onder de naam 'Leiderdropjes'. Ze kosten 4,50 euro per stuk en zijn op de markt gezet door de Lions Club Leiderdorp, die met de lokale lekkernij 12.000 euro voor het Leidse jongerenhospice Xenia wil genereren. De Lions hebben zelf 4.200 potjes met snoep gevuld. Ze worden gesleten aan bedrijven, die ze weggeven als relatiegeschenk, en zijn te koop bij onder meer Sport2000 en Foto Filippo in winkelcentrum Winkelhof en Kookplanet bij winkelcentrum Santhorst. Bovendien krijgen ook Leiderdorpse verenigingen de gelegenheid de Leiderdropjes te verkopen, waarbij ze 1,50 euro per verkocht potje zelf mogen houden.Het is de bedoeling dat de Leiderdropjesactie eind december afgerond wordt.

Oorkonde voor schooltuinen

Voorzitter Joop van Huut van de schooltuinen toont de oorkonde, om hem heen staan de onmisbare vrijwilligers van schooltuinencomplex De Sterrekers. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Leiderdorp greep op 20 september net naast het goud bij de landelijke verkiezing van de Groenste Gemeente 2018, die ieder jaar georganiseerd wordt door de stichting Etente Florale. Toch keerde groenwethouder Jeff Gardeniers (CDA) terug van de Nationale Groendag met een heel bijzondere oorkonde. Deze was door de jury van Etente Florale toegekend aan de Stichting Schooltuinen Leiderdorp "vanwege hun indrukwekkende continuïteit dankzij vrijwilligers en omdat ze alle scholen in Leiderdorp bereiken". Woensdagochtend 10 oktober kwam de wethouder naar schooltuinencomplex De Sterrekers in park De Bloemerd om het 'Certificaat van Waardering' te overhandigen aan de vrijwilligers.

Tien jaar Buurtactief


Stichting Buurtactief Het Oude Dorp, de belangenvereniging voor bewoners van de Kerkwijk, de Oranjewijk, Achthoven, Doesplant en het Doeskwartier, vierde zaterdag 13 oktober haar tienjarig bestaan met een feestje voor alle inwoners van oud-Leiderdorp in buurthuis 't Oude Dorp aan de Oranjegalerij.

Griezelen in De Houtkamp

Foto: Johan Kranenburg

Zo'n 150 vrijwilligers toverden vrijdag 26 oktober een groot deel van De Houtkamp om in een waar griezelbos. Ondanks het natte weer kwamen 1.900 vooral jonge Leiderdorpers 's avonds naar park om zich de stuipen op het lijf te laten jagen tijdens de spannende spooktocht. Het evenement, dat dit jaar zijn vierde editie beleefde, wordt steeds groter en professioneler aangepakt, vertelde Corrien Janson van het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp, de grote motor achter het evenement. Het is de vraag of de spooktocht volgend jaar weer doorgaat. Het SCw wordt per 1 januari 2019 opgeheven en of het bedrijf Incluzio, dat verantwoordelijk wordt voor het welzijnswerk in Leiderdorp, evenementen als dit overneemt, is nog onduidelijk.

Spanjaardsbrug weg en terug

De val wordt opgetild. Foto: J.P. Kranenburg


De Spanjaardsbrug op de grens van Leiden en Leiderdorp werd 5 november in twee delen van z'n plek gehaald en per schip naar Sliedrecht vervoerd om daar gerenoveerd te worden. 14 december kwam de opgeknapte brug weer terug en werd het weekend daarop weer netjes teruggelegd over de Zijl.

Kennismaken met Incluzio Leiderdorp

Janine de Vries geeft uitleg over het werk van Incluzio. Foto: Corrie van der Laan

Ruim dertig oudere bewoners van het Oude Dorp kwamen donderdagochtend 15 november naar 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan om kennis te maken met Incluzio, het bedrijf dat per 1 januari 2019 een groot deel van het welzijnswerk in Leiderdorp gaat uitvoeren. Projectleider en aanspreekpunt Janine de Vries (met geel jasje) vertelde dat Incluzio een team van zo'n 25 personen in de startblokken heeft staan. Het team omvat sociaal werkers, een mantelzorgcoach, een budgetcoach, een vluchtelingencoach en - nieuw voor Leiderdorp - een buurtcoach die bewoners die buurtinitiatieven willen opstarten, gaat helpen bij zaken als het leggen van verbindingen en het aanvragen van financiering. De hoofdlocatie van Incluzio Leiderdorp komt in De Sterrentuin,

Warm welkom voor Sinterklaas

Foto: Johan Kranenburg

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten arriveerden zaterdag 17 november weer in Leiderdorp. Rond 10 uur op deze zonnige maar koude ochtend meerde de pakjesboot aan bij de Ockenrode waar vele honderden kinderen en hun ouders de goedheiligman opwachtten. Voor de goede waarnemers was te zien dat Sinterklaas een verjonging heeft doorgemaakt; na vele jaren heeft hulpsint Piet van Leeuwen de mijter doorgegeven aan Jack Beijer. Na de verwelkoming door burgemeester Laila Driessen was het tijd voor de traditionele rondrit door het dorp met stops bij de winkelcentra Oranjegalerij en Santhorst. Overal werden de grote kindervriend en zijn helpers enthousiast begroet. Eindpunt was bij Winkelhof, waar Sinterklaas tot 4 uur audiëntie hield op het Hemaplein (foto).

Commotie rond plannen Menswording

Een schetsimpressie van het plan voor de Menswordinglocatie. (Bron: Van Manen architecten) Foto: Johan Kranenburg

De plannen voor de locatie De Menswording hebben de gemoederen in Leiderdorp dit najaar aardig bezig gehouden. In november werd het bouwplan voor het appartementencomplex bekend dat projectontwikkelaar Pluis wil neerzetten op de plek van de voormalige kerk aan het Heelblaadjespad (zie de schetsimpressie hieronder). Omwonenden waren er niet blij mee. De belangrijkste bezwaren: te groot, een aantasting van de privacy en het gaat problemen geven voor de verkeersveiligheid, met name van de vele fietsers op het Heelblaadjespad. Een overgrote meerderheid van de Leiderdorpse politiek sprak zich begin december uit vóór woningbouw op de locatie maar stuurde Pluis terug naar de tekentafel om een plan te maken dat ook voor buurt acceptabel is.

oktober-november

Plan voor leenrolstoelen in Winkelhof

Annelies Hoedt en Mariette Meulman in Winkelhof. Foto: PR

De Leiderdorpse vriendinnen Annelies Hoedt (links) en Mariëtte Meulman willen dat er in Winkelhof een plek komt waar bezoekers een rolstoel kunnen lenen. In november legde Meulman hun idee voor een rolstoeluitleen voor aan de gemeenteraad waar het positief werd ontvangen. Maar daar lieten de twee het niet bij. Ze gingen in gesprek met een groot aantal partijen om het initiatief daadwerkelijk van de grond te krijgen. In december kon Meulman melden dat activiteitencentrum Gading mee wil werken aan de praktische uitvoering en dat de Rabobank Leiden-Katwijk een rolstoel wil sponsoren. Ze krijgen volop positieve reacties. "Bijna iedereen kent wel iemand die eindelijk weer naar Winkelhof kan als je daar een rolstoel kan lenen", zegt Meulman.

Open Doek 70 jaar

De cast van 'Extra hulp op de eerste hulp' na afloop van de voorstelling, met op de achtergrond het enthousiaste publiek. | Foto: Jac Ros Foto: Jac Ros


Toneelvereniging Open Doek van buurtvereniging Zijlkwartier bezorgde zo'n 200 toeschouwers zaterdag 10 november een heerlijk avondje uit met weer een hilarische voorstelling. Dit keer had de avond een extra feestelijk tintje want het was 70 jaar geleden dat Open Doek haar eerste optreden verzorgde.

6e lustrum KBO Leiderdorp

Het bekende Alphense Kozakkenkoor luisterde het feest op met een prachtige uitvoering van vele oude Russische liederen. | Foto: PR Foto: PR


De Leiderdorpse afdeling van de KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) bestaat 30 jaar. Dat werd met heel veel leden én leden van zustervereniging PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond) gevierd op 21 november met een concert van het Alphense Kozakkenkoor en een buffet in de Dorpskerk.

Leiderdorpse sporters in het zonnetje

Alle winnaars van de Leiderdorpse sportprijzen bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Eén avond per jaar worden de Leiderdorpse sporters uitgebreid in het zonnetje gezet. Al bijna een kwart eeuw organiseert de Stichting Sport Promotie Leiderdorp (SSPL) in november de Leiderdorpse Sportverkiezingen, waarbij de lokale Sportvrouw, Sportman, Sporttalenten, Sportvereniging, Sportploeg en Sportvrijwilliger van het Jaar bekend gemaakt worden. Op 30 november waren de prijzen voor zitskiër Jeroen Kampschreur (Sportman), waterpoloster Rozanne Voorvelt (Sportvrouw), shorttrackster Angel Daleman (Sporttalent meisjes), voetballer Twan van der Zeeuw (Sporttalent jongens), korfbalteam Velocitas 1 (Sportploeg), Kano Vereniging Rijnland (Sportvereniging) en RCL-er Johan van Velzen (Sportvrijwilliger).

Welzijnsorganisaties nemen afscheid

• De vrijwilligers van VluchtelingenWerk namen afscheid van teamleider Maureen van den Brink (met bloemen) en van elkaar. | Foto J.P. Kranenburg. Foto: Johan Kranenburg

Het was in december een maand van afscheid nemen. Doordat de gemeente Leiderdorp het welzijnswerk per 1 januari 2019 heeft uitbesteed aan het bedrijf Incluzio, verdwijnen met ingang van het nieuwe jaar de overbodig geworden organisaties die dat werk tot nu toe deden. En zo was er op woensdagavond 12 december een afscheidsreceptie van het Sociaal Cultureel werk in gebouw Dwars in de Bloemerd. Diezelfde avond was er een bijeenkomst in de consistorieruimte van de Scheppingskerk waar de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Leiderdorp herinneringen ophaalden en afscheid namen van elkaar (foto). Donderdag 13 december organiseerde Pluspunt de allerlaatste Dank je Welbijeenkomst met diner voor de vrijwilligers waar zo'n 115 genodigden aanschoven.

7e Dictee was 'een feestje'

Dicteetijger Bert Jansen uit Bussum was de overall winnaar van het 7e Groot Leiderdorps Dictee. Foto: Corrie van der Laan


De 69 deelnemers aan het 7e Groot Leiderdorps Dictee genoten 22 november volop van alle struikelwoorden die opsteller Tanneke Schoonheim in de tekst had verwerkt. Het was een feestje, zei winnaar Bert Jansen (foto, 1 fout) uit Bussum achteraf. Beste Leiderdorper werd Jeroen Hendriks met 7 fouten.

november-december