Leiderdorps Weekblad

1 april 2020

Leiderdorps Weekblad 1 april 2020


Slimmer chillen = corona killen!

campagne n Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Als je zoveel mogelijk thuis moet blijven van de overheid. Of wel naar buiten mag, maar altijd minimaal op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. De campagne ‘SLIMMER CHILLEN = CORONA KILLEN!’ van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM), die vrijdagavond van start is gegaan, daagt jongeren en studenten uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken.

Lees verder op P3

>Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl. Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook

Een van de drielingen die afgelopen weekend zijn geboren. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: j.p.kranenburg

De lente
laat zich
niet stoppen

Acht
maal
beschuit
met muisjes

HERINNERINGEN n 'Je moet vooruit kijken, niet achterom'

Tulpen voor patiënten

Oproep
ondernemers: Koop lokaal!

Acht maal beschuit met muisjes

Een van de drielingen die afgelopen weekend zijn geboren. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: j.p.kranenburg

Geboorten n De veestapel van de Leiderdorpse kinderboerderij werd afgelopen weekend uitgebreid met maar liefst vier geitjes en vier bokjes.

Op vrijdag en zaterdag werd een drieling geboren, zondag kwam er een tweeling. Met alle moedergeiten en jonkies gaat het uitstekend, vertelde kinderboerderijbeheerder Bert van Eijk maandagochtend. Wellicht zijn er op dit moment alweer nieuwe borelingen bijgekomen want "nog vier geiten staan op klappen", aldus Van Eijk.

Vooral in de wijk Buitenhof zijn knuffelberenlocaties.

De twee drielingen mochten maandag al naar buiten, voor de tweeling was het dinsdag zover. In verband met het coronavirus is de kinderboerderij tot nader order gesloten, maar de jonge aanwas is vanaf buiten het hek te zien. “Je moet dan wel geluk hebben”, zegt Van Eijk, “want ze liggen nog heel veel te slapen in de stal.”

Enkele van de schapen zijn al eerder bevallen, in de grote weide lopen inmiddels acht lammetjes. Daar komen er ook nog een paar bij: twee grote schapen en twee van de kleine ouessant schaapjes zijn nog drachtig.

>Op knuffelberenjacht in Leiderdorp

wandeling n Het idee komt uit België, en krijgt in Nederland nu massaal navolging; de KnuffelBerenjacht. Mensen zetten een knuffelbeer in het raamkozijn, en ouders kunnen met hun kinderen knuffelberen gaan spotten tijdens een wandeling.

Via Google Maps zijn de beren aan te melden en te vinden, zodat een route kan worden uitgestippeld.

Omdat kinderen vaak niet naar de speeltuin of elders kunnen, en zich tijdens een wandeling nogal snel vervelen, kunnen ze nu dus op 'berenjacht' gaan. Daarbij moeten ze op hun wandeltocht op zoek gaan naar zo veel mogelijk knuffelberen achter de ramen.


Vol

In enkele dagen zijn er in Nederland al 20.000 locaties aangemeld. Daarmee is de kaart van Google Maps vol. De mensen achter de Vlaamse versie proberen nu met Google in contact te komen om het limiet te verhogen. Het is goed mogelijk dat een tweede kaart aangemaakt wordt, of dat de huidige kaart als basis blijft dienen en je de andere beren gewoon toevallig tegen gaat komen.

In Leiderdorp is met name in de wijk Buitenhof prima een rondje te lopen nu. De kaart is te bekijken via www.leiderdorpsweekblad.nl (zoek op Knuffelberenjacht).


Huisartsenposten doen oproep voor mondkapjes, schorten en overalls

beschermingsmaterialen n De huisartsenposten in de regio hebben nog steeds een gebrek aan mondkapjes en andere beschermingsmaterialen. Daarom doen de Samenwerkende Huisartsen Rijnland (SHR) en de Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek een hernieuwde oproep.

Pedicures, tandartsen, bouwbedrijven en particulieren weten de huisartsenposten te vinden om hun beschikbare mondkapjes en andere materialen aan te bieden. “Dat helpt ons enorm en wordt tevens als een hart onder de riem ervaren door huisartsen, triagisten, doktersasssistenten en andere medewerkers”, zo schrijven gezamenlijke huisartsenposten. Maar de vraag naar persoonlijke beschermingsmaterialen blijft groot. Bedrijven en particulieren die beschermingsmaterialen op voorraad hebben, worden daarom verzocht deze af te staan aan de huisartsenposten in de regio. Het gaat om mondkapjes (chirurgisch, FFP1, FFP2 en FFP3), plastic schorten (lange mouw en halter) of kunststof overalls.

Materialen kunnen bij voorkeur worden gebracht naar de huisartsenpost locatie Voorhout aan de Rijnsburgerweg 4b. Hier kunnen ze ook vertellen of bepaalde materialen geschikt zijn.

De materialen zullen vooral worden gebruikt voor de coronaspoedpost in Leiderdorp. Hier worden patiënten gezien met een coronaverdenking die zijn doorgestuurd door de huisartsen uit de hele regio Zuid-Holland Noord.

>Uitdaging aan jongeren en studenten in regio

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Wat is jouw slimmer chillen moment? Die vraag legt de VRHM voor aan jongeren en studenten uit de regio. VRHM-voorzitter én burgemeester van Leiden Henri Lenferink: “Want dat chillen met vrienden moet, gezien de coronacrisis, voorlopig even aan een aantal afgesproken regels voldoen. Zo kennen we allemaal de norm dat we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Dat is best lastig. Het vraagt om veel creativiteit, om slimme alternatieven dus. Wat kunnen we, met alle beperkingen die er zijn, nog wel? Ik ben benieuwd welke creatieve oplossingen jongeren en studenten daarvoor verzinnen.”


Kans op een prijs

Zelf geeft Lenferink een voorzet. Hij heeft namelijk ter inspiratie zijn eigen ‘slimmer chillen-moment’ op film vastgelegd. Ook de Leidse entertainer Barry Badpak en YouTuber Alexander Ancher inspireren met hun eigen ‘slimmer chillen-moment’. Hoe dat eruitziet, is te zien op de website www.slimmerchillen.nl.

Lenferink, voorzitter van de veiligheidsregio, daagt jongeren en studenten uit om hun eigen creatieve oplossingen ook op korte filmpjes vast te leggen en op sociale media als TikTok en Instagram te delen via #slimmerchillen, of om bijdragen op film, foto of in tekst te sturen naar info@slimmerchillen.nl. “Als we dat met velen doen, dan kunnen we elkaar misschien een handje helpen om door deze lastige tijd te komen.” En voor wat hoort wat. Want wie een inzending instuurt, maakt kans op een prijs.

Beeldbelmomenten en hockey met foamsticks

René Schaap, zanger en al jaren vrijwilliger bij Leythenrode, zong woensdagochtend 25 maart vanaf de parkeerplaats voor het verpleeghuis een kwartier lang de sterren van de hemel. Flink versterkt zodat de bewoners hem binnen konden horen. Daarna verhuisde hij naar de binnentuin waar het miniconcert nog een keer herhaald werd voor degenen die hun ramen aan die kant van het gebouw hebben. | Foto: PR Foto: PR

n Leythenrode maakt er het beste van in coronatijd

vragen n Sinds donderdagavond 19 maart mogen bewoners van verpleeghuizen in Nederland geen bezoek meer ontvangen in verband met het coronavirus. We vroegen aan Evelien Remijn, directiesecretaris/beleidsondersteuner van Alrijne verpleeghuizen, wat dat betekent voor de bewoners en medewerkers van het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode.

Ellly Winkler staat klaar om tulpen rond te gaan brengen. | Foto: PR Foto: PR

Hoe gaan bewoners om met het feit dat ze geen bezoek meer krijgen?

"Voor onze bewoners is bezoek van groot belang, dus velen missen dit wel. Het is ook voor de familie natuurlijk heel schrijnend dat ze niet meer op bezoek kunnen komen. Zeker voor partners van bewoners. Sommigen kwamen elke dag en opeens kan dat nu niet meer. Dat is echt heel verdrietig, dat realiseren wij ons uiteraard. Helaas kunnen we niet anders om onze bewoners, die toch vaak een erg kwetsbare gezondheid hebben, te beschermen tegen het coronavirus."

Tot nu toe is het gelukkig inderdaad gelukt het virus in Leythenrode buiten de deur te houden.


Hoe spelen de medewerkers in op deze bijzondere situatie?

"We zijn ontzettend trots op onze medewerkers die nu allerlei creatieve activiteiten bedenken, zoals een potje ‘hockey met een ‘stick’ van foam. Zo proberen we de bewoners wat vertier en beweging te bieden. Daarnaast zijn er ook initiatieven van bijvoorbeeld muzikanten die om niet een optreden willen verzorgen voor onze bewoners. Dat is echt geweldig; zo hebben onze bewoners toch de nodige vermaak in deze voor hen moeilijke tijd."


Zijn er mogelijkheden voor bewoners die zelf geen smartphone hebben of daar niet mee om kunnen gaan om toch te videobellen met hun naasten?

"We organiseren via iPads beeldbelmomenten; zo proberen we het contact met beeld toch mogelijk te maken. Tevens kan men zich aanmelden voor telefonisch contact met een bewoner, terwijl bewoners en bezoeker zich weerszijden van een raam bevinden. Deze mogelijkheid is dus alleen op afspraak beschikbaar."


Lukt het nog om de roosters met medewerkers rond te krijgen?

"Op dit moment lukt dat nog, maar alle extra hulp is natuurlijk zeer welkom. Dus als er verzorgenden niveau 2 of 3 zijn, die dit lezen dan hopen we dat zij zich willen melden. Dat kan door onze HR adviseur Coby Langendijk te benaderen via het algemene telefoonnummer van Leythenrode: (071) 5817800."


Veel Leiderdorpers willen graag een helpende hand bieden in deze tijd. Is er een manier waarop dorpsgenoten zich kunnen inzetten voor Leythenrode?

"We hebben al veel kaarten en bloemen gekregen, wat we erg waarderen. Ook vaste plantjes worden erg op prijs gesteld. Afgelopen zaterdag ontvingen we van een buurtbewoner zes afgeschreven extra tablets om in te zetten voor het beeldbellen. Het geeft aan hoe zeer Leiderdorpers meeleven met onze bewoners. Daar willen we iedereen enorm voor bedanken. Alle middelen of ideeën op dit gebied zijn van harte welkom. Als er mensen zijn die een muziekoptreden of andere activiteit in de buitenlucht wil verzorgen wordt dat zeker gewaardeerd. Dit zorgt voor afleiding voor onze bewoners. Wie een optreden wil verzorgen, kan (071) 5817800 bellen en vragen naar de coördinator van het Uitbureau."

>Tulpen voor patiënten

hartverwarmend n Vorige week woensdag kreeg de redactie een telefoontje van mevrouw van den Brink (87) uit Leiderdorp. "Jullie vroegen mensen toch om te vertellen hoe ze deze dagen beleven? Dan moet je dit echt horen."

En ze vertelt dat een dag eerder onverwacht dokter Wijnen van huisartsenpraktijk De Florijn bij haar aanbelde. Niet omdat ze ziek was. “Hij kwam langsfietsen om een bosje tulpen af te geven. Op het kaartje erbij staat ‘We willen u een hart onder de riem steken in deze periode. We wensen u en uw naasten een goede gezondheid toe’. Dat vond ik zo ontzettend lief, het gaf echt fleur aan de dag."


450 bosjes bloemen

Mevrouw van den Brink was niet de enige die zo verrast werd door de huisartsenpraktijk. "We hebben tulpen gebracht naar 450 van onze meest kwetsbare patiënten", vertelt praktijkondersteuner Elly Winkler, die kwam met het idee voor de actie. "De bloemensector heeft het nu ook heel moeilijk en door 450 bossen bloemen af te nemen heb je een win-win situatie."


Rustiger dan normaal

Alle medewerkers van de praktijk hebben geholpen om de bloemen bij de patiënten te krijgen, met de fiets of met de auto. "We konden er tijd voor vrijmaken want het is nu rustiger dan gewoonlijk in de praktijk." Dat komt onder meer, legt ze uit, doordat niet-noodzakelijke afspraken, bijvoorbeeld standaard controles, niet doorgaan. Ook huisbezoeken worden vermeden.

Kwetsbare patiënten worden de komende weken regelmatig gebeld door de praktijk, maar de bloemenactie bracht toch echt wat extra’s. Winkler kijkt er een blij gevoel op terug. "We kregen hartverwarmende reacties, het deed onze patiënten duidelijk goed om te merken dat we aan ze denken."

         Tekst: Corrie van der Laan

>Vouchers voor maatregelen om huizen duurzamer te maken

n Bijdrage van maximaal 70 euro per koopwoning

duurzaamheid n Leiderdorpse huiseigenaren kunnen binnenkort een eenmalige gemeentelijke bijdrage van maximaal 70 euro krijgen voor eenvoudige maatregelen om hun woning duurzamer te maken. De bijdrage komt in de vorm van een duurzaamheidsvoucher.

De gemeenteraad moet nog het groene licht geven maar het is de bedoeling dat de actie dit voorjaar start. De einddatum is 1 oktober. De gemeente heeft budget voor 2.860 vouchers die uitgegeven worden in volgorde van aanvragen.

De vouchers kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld tochtstrips of radiatorfolie maar ook gebruikt worden als bijdrage in de aanschafkosten van apparatuur als een inductiekookplaat of een energiezuinige wasmachine. Wie zijn centrale verwarming beter en efficiënter laat afstellen, een klus die 300 tot 500 euro kost, kan de 70 euro gebruiken om een deel van de rekening te dekken. De voucher kan ook worden gebruikt voor een energiebesparingstraject waarvoor de huiseigenaar zich moet aanmelden bij de Omgevingsdienst West-Holland.

Het geld voor de duurzaamheidsactie komt uit de ‘Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen’ (RRE). Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft die regeling eind 2019 geopend als onderdeel van uitvoering van de Urgenda-uitspraak. Gemeenten konden een eenmalige uitkering aanvragen bij het ministerie, met als belangrijkste voorwaarde dat de activiteiten bijdragen aan de landelijke CO2-reductie.

Leiderdorp heeft samen met regiogemeenten Leiden, Zoeterwoude, Oegstgeest, Voorschoten, Kaag en Braassem en Nieuwkoop en de Omgevingsdienst West-Holland een aanvraag voor een bedrag van 3,15 miljoen euro gedaan, die eind 2019 is toegewezen. 1,68 miljoen euro daarvan is gereserveerd voor het financieren van in totaal 24.000 vouchers, waarvan er dus 2.860 (kosten: 200.200 euro) bestemd zijn voor Leiderdorp.

Leiderdorp heeft ruim 7.800 koopwoningen maar de verwachting is dat niet meer dan 2.860 huiseigenaren gebruik zullen maken van de voucherregeling. Blijken het er op 1 oktober minder dan dat te zijn, dan gaan de resterende vouchers terug in de regiopot zodat ze gebruikt kunnen worden door gemeenten waar het aantal aanvragen groter is dan het aantal beschikbare vouchers.

>'Je moet vooruit kijken, niet achterom'

Aan het begin van ons gesprek zegt Jacqueline Hogervorst dat haar herinneringen aan de oorlogsjaren niet veel interessante verhalen zullen opleveren. Maar gaande het gesprek weet ze toch nog wel wat feiten aan de vergetelheid te ontrukken die op haar als kind indruk hebben gemaakt in die donkere jaren 1940 – 1945.

Jacqueline is geboren in Leiden op 1 april 1933. Sinds 1973 woont ze in Leiderdorp. Ze heeft een drie jaar oudere zus met wie ze nog dagelijks contact heeft en ze staat erop te vermelden dat ze geweldige ouders heeft gehad aan wie ze veel heeft te danken. Tijdens de oorlog woonde het gezin in de Meckelenburgerstraat in Leiden. Behalve een periode van een aantal maanden toen het gezin moest verhuizen naar de Kortenaerstraat. Die verhuizing was nodig omdat ze woonden in de directe nabijheid van een wapenopslag, waaronder de V1, van de


Nu nog voelt Jacqueline soms de angst die ze toen voelde telkens als er vliegtuigen over kwamen vliegen

Duitsers. Dat betekende dat er een constante dreiging van een bombardement door de geallieerden was. Vanwege die bombardementen werd de school dan ook tijdelijk gesloten. Vele families uit die buurt en dus ook haar schoolkameraadjes raakte ze toen kwijt, omdat men naar familie elders verhuisde.

Nu nog voelt Jacqueline soms de angst die ze toen voelde telkens als er vliegtuigen over kwamen vliegen. En dat gebeurde toen dagelijks. En toen de bevrijding kwam en er geen vliegtuigen meer over kwamen, was dat voor Jacqueline de fijnste ervaring uit die donkere periode.

Ze kan zich niet herinneren dat ze echt honger heeft gehad gedurende de oorlogsjaren. Dat kwam omdat haar vader toen werkzaam was bij de fabriek 'de Hollander'. Voor de werknemers daar kwam geregeld een schuit aangevaren met aardappels. Verder werd er soms voedsel gehaald bij boeren uit de omgeving. Ze herinnert zich ook nog dat zij samen met haar zus melk ging halen bij boerderij Donk aan de Zijl. In de winter deden ze dat met de slee. Koude tochtjes waren het wel. De winters toen waren ook nog echte winters met sneeuw en ijs zegt ze met een twinkeling in de ogen. Ook was haar vader een geroutineerde peurder, die op zaterdag en zondag ’s nachts aal ging vangen.

Na de oorlog is Jacqueline eerst naar de ULO op de Breestraat gegaan en heeft daarna een opleiding als coupeuse gevolgd. Over haar oorlogservaringen heeft ze nooit met haar twee zonen gesproken. Zelf zegt ze daar nooit de behoefte toe gevoeld te hebben. “Daarbij”, zegt ze heel beslist “je moet vooruit kijken, niet achterom”.

Ontmoetingen tijdens een solitaire wandeling

Links een kievit in de Boterhuispolder, rechts een torenvalk 'biddend' boven de polder. Foto: Anko Lubach

Vogels n Leiderdorper Anko Lubach stuurde bovenstaande foto’s in met een begeleidende tekst:


Foto: Anko Lubach
Foto: J.P. Kranenburg

'Hoewel de Boterhuispolder momenteel zoals ieder jaar weer gedeeltelijk is afgesloten in verband met het broedseizoen, en ik mij in overeenstemming met de adviezen van de overheid zo min mogelijk naar buiten begeef, was het zonnige weer in de afgelopen dagen te mooi om niet even een kleine (solitaire) wandeling te maken. Natuurlijk had ik mijn camera mee, omdat het leven in de natuur, ondanks wat er zich momenteel allemaal afspeelt in onze maatschappij, gewoon doorgaat. In de polder kreeg ik een kievit en een torenvalk voor mijn lens. Met een voorjaarszonnetje aan het eind van de middag komen de kleuren in de veren van de kievit extra mooi over. De torenvalk liet zich fotograferen al ‘biddend’ boven de weilanden op zoek naar prooi.'

>Een schoon winkelwagentje voor iedere klant

hygiëne n Het beeld is typisch voor deze tijd waarin alles op alles wordt gezet om de verspreiding van het coronavirus te vertragen: bij veel supermarkten worden de winkelwagentjes schoongemaakt na ieder gebruik, zoals hier gebeurt bij Albert Heijn Santhorst in Leiderdorp. Boodschappen doen zonder mandje of winkelwagentje mag niet meer en zodra het maximum aantal wagentjes en mandjes in gebruik zijn, mogen er geen nieuwe klanten naar binnen.

| Foto: J.P. Kranenburg


Herinneringen aan WOII

Jacqueline Hogervorst. | Foto: Emile Snell Foto: Emile Snell

Het is nu 2020 en dus 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In Nederland gebeurde dat in mei 1945, in voormalig Nederlands Indië, het tegenwoordige Indonesië, in augustus 1945.

Nog meer dan in voorgaande jaren komen bij overlevenden herinneringen uit die donkere periode weer naar boven. Natuurlijk, herinneringen zijn gebeurtenissen opgeslagen in de sluiers van het verleden en aangevreten door de tijd. Maar zij blijven buitengewoon waardevol. Niet alleen voor hen die moeten leven met die herinneringen, maar juist ook voor ieder ander om te leren voor de toekomst.

Foto: PR

Het is met deze intentie, dat ik een aantal Leiderdorpers heb gevraagd hun herinneringen aan de oorlog te delen. Tot half augustus verschijnt eens per drie weken een van hun verhalen in deze krant. Ik heb ze kunnen – of misschien moet ik zeggen: mogen – optekenen mede dankzij de tussenkomst van Annelen van Wetten, die activiteitenbegeleidster van verschillende van deze senioren is en hen heeft weten te bewegen met mij over deze donkere tijd te praten.

Hieronder het verhaal van Jacqueline Hogervorst, die vertelt over de voedseltochten en de angst voor overkomende vliegtuigen.


                        Emile Snell

>Vierde NK titel schoonrijden

SCHOONRIJDEN • Thea den Hollander-Straathof uit Leiderdorp (foto) won op 12 maart goud op het onderdeel individueel rijden tijdens de Nederlandse kampioenschappen schoonrijden in Hoorn. Het was haar vierde NK titel op dit onderdeel. Met haar schaatspartner Johan Westerbeek, shorttrack trainer uit Dordrecht, behaalde zij een tweede plaats bij de paren. Het schoonrijden is een vertraagde vorm van het hardrijden, waarbij rechtop wordt geschaatst. Zie de video op YouTube 'Schoonrijden met Ard Schenk' en www.schoonrijden.nu. | Foto: PR

Werelddiakenen Jan van der Wel en Cor van Viegen lieten twee weken geleden, toen het ernaar uit ging zien dat de overhandiging niet door kon gaan, de cheque zien. | Foto: PR

12.000 euro voor Salvation Centre

n Gift van Protestantse Gemeente digitaal overhandigd

Lorien de Roode. | Foto: PR Foto: PR

cheque n Het was het plan om op zondag 29 maart in de Leiderdorpse Dorpskerk een cheque uit te reiken aan een vertegenwoordiger van Kerk in Actie met daarop de opbrengst van de acties voor het Salvation Centre in Cambodja. Nu de kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Leiderdorp op zondag alleen online te volgen zijn, heeft de overhandiging digitaal plaatsgevonden. Het prachtige eindresultaat bedraagt maar liefst 12.000 euro, waarvan 6.900 euro komt uit de opbrengsten van de oud papieractie en de boekenmarkten die in 2019 gehouden werden in en bij de Scheppingskerk in Leiderdorp. Het geld gaat, zoals gezegd, naar het Salvation Centre Cambodia (SCC). In Cambodja, een van de armste landen ter wereld, leven zo’n 750.000 kwetsbare kinderen. Vooral in de grote steden lopen deze kinderen grote risico’s en krijgen ze geen onderwijs. Het SCC ontfermt zich al 25 jaar over deze kinderen in de hoofdstad Phnom Penh en de steden Battambang en Siem Reap.

>Oproep ondernemersvereniging: ‘Koop lokaal!’

STEUN • Het bestuur van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) heeft vorige week via sociale media alle Leiderdorpers opgeroepen om de lokale middenstand te steunen door zoveel mogelijk hun inkopen in de eigen gemeente te doen in plaats van elders of online. “Zij (de ondernemers, red.) hebben in hun winkels de nodige maatregelen genomen zodat het winkelen mogelijk is”, aldus het bestuur, dat benadrukt dat lokaal inkopen doen niet alleen de ondernemers helpt, maar uiteindelijk het hele dorp.

Maar daarnaast doet de LOV nog veel meer, vertelt beoogd voorzitter Lorien de Roode. “We zijn regelmatig in overleg met wethouder Willem Joosten van economische zaken om te kijken waar de mogelijkheden liggen om ondernemers die het moeilijk hebben te steunen. We proberen ook onze leden een hart onder de riem te steken en vragen iedereen om met ideeën te komen die kunnen helpen om de gevolgen van deze crisis te verzachten.”

Het belangrijkste is nu, benadrukt ze, dat iedereen gezond blijft. En verder raadt ze aan om van de nood een deugd te maken. “Nu is een tijd om achterstallige dingen in je bedrijf op te pakken zodat je, zodra het mogelijk is, er weer volle kracht tegenaan kan.”

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Oom Carel

Een deel van de digitale kaart met boerderijwinkels en andere landelijke tips. Foto: PR

Jarenlang kwam oom Carel ’s avonds bij ons de kranten lezen. Om zeven uur hing hij jas en hoed op, ging aan het hoofd van de tafel zitten en boog zich over de drie kranten, toen nog met grote pagina’s. Daar trok hij twee uur voor uit. Om negen uur stapte hij weer op, om schuifelend naar het oudeliedenhuis te gaan. Dan had hij twee kopjes koffie gedronken, een pijpje gerookt, met bruine nagels over zijn hoofd gekrabd waardoor roos als sneeuwvlokken op zijn zwarte kraag neerdwarrelde, en een borreltje nippend naar binnen geslagen. Om precies half tien moest hij thuis zijn, Stipt. Zo niet, dan volgde er een sanctie. In het geval van oom Carel werd dan zijn stok afgenomen, zijn stut en steun op wankelende momenten. Hij verdroeg de straf op waardige wijze. Alleen kwam hij in opstand wanneer oom niet één maar twee borreltjes had gedronken. Dan voer uit tegen de nonnen die het huis bestierden: “Bruiden van Christus?”, riep hij dan, om er woedend “schoftinnen” aan toe te voegen.Toen het lichamelijk bergafwaarts ging, moest oom Carel zijn laatste geneugten afzweren: geen rokertje en neutje meer. Ook kreeg hij een katheder. Bij een van de laatste bezoeken troffen wij ondanks plas- en poepmisère een opgewekte oom aan. “Ik stond vanmorgen in de lift, werd mij gevraagd ‘heeft u al gedrukt?’ De mensen hier zijn zo hartelijk en meelevend.”

>Kopen bij de boerderij

Oproep n Net als de lokale ondernemers roepen ook de agrariërs rond Leiderdorp de burgers op te kopen in de buurt.

De Stichting Land van Wijk en Wouden, die actief is in het westelijk deel van het Groene Hart, breekt een lans voor boerderijwinkels. “Groene groente, sappig fruit, biologisch vlees, verse eitjes en romige boerenkaas; het is allemaal te koop”, aldus de stichting in een persbericht. “Vermijd de drukke supermarkten en koop deze heerlijke, gezonde en duurzame producten direct bij een boerderij bij jou in de buurt. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs en steun je de lokale boerderijen in deze coronatijd. Door het sluiten van horeca en het wegvallen van andere inkomstenbronnen op de boerderij is deze steun nu heel hard nodig.” Op de website landvanwijkenwouden.nl staat een interactieve kaart met locaties van boerderijwinkels in het gebied tussen Leiden, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer.

Medische diensten

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.


DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 088-4274700
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.


APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.


TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

Maandag 30 maart 8.00 uur t/m zaterdag 4 april 8.00 uur: Tandartspraktijk Zibold, Vrijheidslaan 57, 2321 JR Leiden. Tel. (071)-5768019.

Zaterdag 4 april 8.00 uur t/m maandag 6 april 8.00 uur (paasweekend): Tandartsenpraktijk Domburg, Loevestein 42, 2352 KP Leiderdorp. Tel. (071) 5891039.

Maandag 6 april 8.00 uur t/m maandag 13 april 8.00 uur: Tandartspraktijk CTI Warmond, Herenweg 77, 2361 EJ Warmond. Tel. (071) 3011738.

>Kerkdiensten

Thuisluisteren n De maatregelen om het coronavirus in te dammen, betekenen dat er tot 1 juni geen kerkdiensten bezocht kunnen worden. Enkele kerken in Leiderdorp hebben aangegeven dat hun zondagdiensten thuis te zien of te beluisteren zijn:

• Protestantse Gemeente te Leiderdorp, zondag 10.00 uur, te beluisteren via kerkomroep.nl (zoeken op Scheppingskerk Leiderdorp).

• Nieuw-Apostolische Kerk, zondag 10.00 uur, te volgen via de website www.nak-live.nl.

• Gereformeerde Gemeente Leiderdorp, zondag 10.00 uur, te beluisteren via de kerktelefoon, de website ggleiderdorp.nl of de scanner.

• De Power City Church, zondag 10.00 uur, te volgen via www.facebook.com/PowerCityLeiderdorp/videos.

>

PROZAvsRIJM

Vrijwilliger

Vrijwilliger zijn

Dat is vrijwillig

Maar niet vrijblijvend

Is verbonden

Maar niet gebonden

Is onbetaalbaar

Maar niet te koop

Is positief denken

Met als enig doel

Voor jezelf en de ander

Een goed gevoel                Henk Koster