Leiderdorps Weekblad

15 juli 2020

Leiderdorps Weekblad 15 juli 2020


1 / 16

Annemiek de Groot (rechtsvooraan) was totaal verrast door de aubade van haar koor Young@Heart. Foto: J.P.Kranenburg

Young@Heart verrast dirigent met aubade

Een hart onder de riem in moeilijke tijd

SERIE n Van het gas af, aflevering 12

Tweespalt in raad over
kadernota

La Place
Leiderdorp
definitief dicht

Tweespalt in raad over gemeentelijk huishoudboekje

Wethouder Rik van Woudenberg (rechts) reikte de eerste teGOEDbon uit aan Koos Chaudron. | Foto: J.P.Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Coalitie tegen ozb verhoging, oppositie tegen bezuinigingen op welzijn

politiek n Hoe los je een structureel gat van meer dan een miljoen euro in de Leiderdorpse begroting op? Daarover zijn coalitie en oppositie het grondig oneens, zo bleek dinsdagavond 7 juli bij de behandeling van financiële kadernota 2021-2024 in de gemeenteraad. Grootste splijtpunt: voor coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP is verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) niet bespreekbaar, voor de oppositie, bestaande uit PvdA, GroenLinks en LPL, is het snijden in welzijnsvoorzieningen taboe.

Mieke en Aaron houden de moed erin. | Foto: PR Foto: PR

Door: Corrie van der Laan

De coalitie wil bezuinigen met de kaasschaafmethode; op veel terreinen een beetje geld minder. De oppositie wil de ozb met 1 procent verhogen om bezuinigingen in het sociaal domein te voorkomen. Aan het eind van een lange vergaderavond stemde de voltallige oppositie – 10 van de 21 zetels – tegen de kadernota, die LPL voorman Hugo Langenberg karakteriseerde als “de meest asociale kadernota die ik in alle jaren dat ik meeloop heb gezien”.


Tekorten

De financiële kadernota geeft een vooruitblik op de begroting 2021, waarin het college de gemeentelijke inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. Op het moment gaat het helemaal niet zo slecht met de Leiderdorpse financiën maar er hangen donkere wolken aan de horizon. Zoals het er nu naar uitziet is er in 2021 een tekort van ruim een miljoen euro en dat loopt op tot 1,5 miljoen euro in 2024.

De tekorten komen niet onverwacht. Wethouder Daan Binnendijk (CDA, financiën) kondigde een jaar geleden al aan er gaten in het huishoudboekje vielen door met name de hoge kosten van de jeugdzorg en noodzakelijke uitgaven voor onderwijshuisvesting. Hij gaf drie opties om dat op te lossen: bezuinigen, de belastingen verhogen of een combinatie van die twee. Vorige maand bleek uit de Kadernota dat het college ervoor kiest de lokale lasten ongemoeid te laten. Wel hebben burgemeester en wethouders 36 bezuinigingsposten gekozen uit een lijst van ruim zeventig mogelijkheden.

Bij de presentatie van de kadernota, op 8 juni, zei Binnendijk al dat de gemeenteraad andere keuzes zou kunnen maken. En dat gebeurde dinsdag ook. Zowel coalitie als oppositie zijn tegen de voorgestelde bezuinigingen op de bijzondere bijstand (25.000 euro per jaar) en het onderwijskansenbeleid (75.000 euro per jaar vanaf 2022). En alle fracties willen geld besparen door de bijdrage aan de Stichting Wijk en Wouden te schrappen (21.000 euro per jaar) en extra geld binnenhalen door verhoging van de toeristenbelasting (13.000 euro per jaar). Maar daarmee is het op met de eensgezindheid.


Incluzio

De oppositie wil ook de voorgestelde besparingen op onder meer welzijnorganisatie Incluzio (75.000 euro per jaar), de schuldhulpverlening (25.000 euro per jaar) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (25.000 euro per jaar) van tafel hebben. Want met die bezuinigingen laat je de zwakkeren in de samenleving de rekening betalen, zei GroenLinks-fractieleider Bob Vastenhoud. Om daarvoor te compenseren, kwamen de drie partijen met een reeks van voorstellen. Eén daarvan is de verhoging van de OZB met 1 procent wat 70.000 euro per jaar zou moeten opleveren.

'Niet door de bodem'

De coalitie erkende dat de bezuinigingen op welzijn pijnlijk zijn maar, zo stelde D66-fractievoorzitter Jeroen Hendriks, “We zakken niet door de bodem.” Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP) wees erop dat de 75.000 euro die Incluzio gevraagd wordt in te leveren, niet meer dan 4 procent van het totale budget van de organisatie is.

Voor verhoging van de OZB is het nu niet het goede moment, benadrukte CDA-fractievoorzitter Mirjam van der Stelt. Veel mensen voelen de financiële gevolgen van de coronacrisis en de OZB is al hoog in Leiderdorp. “U moet niet denken dat alleen rijke mensen in Leiderdorp een huis kopen.”

Wethouder Binnendijk moet wel om de tafel met Incluzio om te onderhandelen over de bezuinigingen. Er ligt immers een contract met financiële afspraken voor de komende jaren. Maar de wethouder heeft goede hoop dat gezamenlijk een oplossing gevonden kan worden.


Hoe de bezuinigingen daadwerkelijk gaan uitpakken wordt duidelijk op 6 november, als de gemeenteraad de begroting voor 2021 vaststelt.

>Eerste teGOEDbon voor bewoner Oranjewijk

duurzaam n Koos Chaudron is de eerste Leiderdorpse woningeigenaar die een teGOEDbon heeft gekregen waarmee hij voor 70 euro artikelen kan aanschaffen om zijn huis te verduurzamen.

Hij kreeg de bon dinsdagmiddag 7 juli uit handen van wethouder Rik van Woudenberg (D66/Duurzaamheid) tijdens een koffiebijeenkomst over energiebesparing in de Oranjewijk.

Alle woningeigenaren in de gemeente krijgen een teGOEDbon opgestuurd. Ze kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld tochtstrips of radiatorfolie maar ook gebruikt worden als bijdrage in de aanschafkosten van apparatuur als een inductiekookplaat of een energiezuinige wasmachine. Deze maand valt bij alle Leiderdorpers een GOED-krant in de bus met meer uitleg en tips.

De gemeente kan de teGOEDbonnen aanbieden dankzij een Rijksbijdrage uit de ‘Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen’ (RRE). Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft die regeling eind 2019 geopend als onderdeel van uitvoering van de Urgenda-uitspraak. Leiderdorp heeft geld voor 2.860 teGOEDbonnen en ruim 7.800 koopwoningen, wat betekent dat niet elke woningbezitter een bon kan verzilveren. Dat gaat volgens het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

Chaudron is vast van plan zijn bon te gebruiken en weet al waarvoor: “Uitbreiding van de ledverlichting in mijn huis!’.

>Leiderdorpse Pieterpadlopers netjes op schema

wandelen n De eerste week viel niet mee. Leiderdorpers Mieke Oorschot en Aaron Pieterson, allebei 20 jaar, zijn op 6 juli gestart met het lopen van het Pieterpad en kregen vanaf dag één te maken met bakken regen.

Maar ze zijn niet van suiker en hebben stevig doorgebikkeld. Maandag bereikten ze Linde op de grens van Drenthe en Gelderland en tikten daarmee de 251 kilometer aan. Wat betekent dat ze de helft van ca 498 kilometer lange route tussen Pieterburen Pieterburen in het noordelijkste puntje van Groningen en de Sint-Pietersberg in zuidelijkste puntje van Limburg erop hebben zitten.


Goed doel

Mieke en Aaron hebben aan hun wandeltocht, die ze in twee weken willen volbrengen, een goed doel verbonden. U heeft er alles over kunnen lezen in de krant van 1 juli. Via Facebook (www.facebook.com/donate/559445711412611/) zijn ze een inzamelingsactie gestart ten bate van de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting. Op diezelfde Facebookpagina delen ze ook foto’s, en een blog van hun wandeltocht. Wie het goede doel wil steunen maar dat liever niet via Facebook doet, kan een mailtje sturen naar Mieke via mieke.oorschot@outlook.com. Er was maandag al 1371 euro binnengekomen, maar meer is natuurlijk altijd welkom.


'Hele pad is mooi'

Ondanks de regen dagen en wat knieproblemen van Mieke hebben ze tot nu toe genoten van de tocht. “Het hele pad is echt mooi en we zien zoveel nieuws. Nu met goed weer ziet het er alleen nog maar beter uit”, liet Mieke maandag weten.

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Huisjesmelkers

"In mijn tijd was er al sprake van een woningtekort", vertelt de man, die twee meter van mij vandaan zit. "Toen Ria en ik trouwden begonnen we op kamers bij familie. Zo ging dat bij veel stelletjes." Hij gaat door: "Er is niet veel veranderd met toen, er is nog steeds woningnood, misschien wel erger dan in 1960. Alleen inwonen wil niemand". Hij staat op, zijn vrouw heeft bloemen gekocht, ze gaan op visite.

In Leiderdorp staan huizen maar heel kort te koop, ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Nu hoorde ik laatst het geheim van die vlotte verkoop: huizen en appartementen worden in veel gevallen gekocht door beleggers. Hun geld levert bij de bank niets op, dus kopen ze panden, knappen die op en vragen en krijgen er een torenhoge huur voor. Rendement! Of ze splitsen een woning op om zo meerdere huurders te kunnen plaatsen. De woning wordt op deze manier volledig uitgemolken door de huisbaas, de huisjesmelker. Zo is er een prins die in Amsterdam tientallen huizen heeft gekocht en verhuurt, en een lid van de Tweede Kamer die zich in Haarlem op die manier verrijkt.

Misbruik van een situatie? Ja, dat kan je wel zeggen. Kan daar dan niets tegen gedaan worden? Ja, dat kan! Dat schijnt ook te gaan gebeuren. Er zijn al plaatsen waar de politiek zich sterk maakt om de koper te verplichten zelf in het huis te gaan wonen dat hij koopt. Zelfbewoningsplicht heet dat. Daarmee wordt het tekort aan woningen niet opgelost, er komt wel een einde aan een laakbare exploitatie.

Benieuwd wie in politiek Leiderdorp hier het voortouw neemt. Om aan de vraag aan betaalbare woningen of woningen met een redelijke huur te voldoen, zo lees ik, zijn er tot 2030 landelijk 850.000 woningen nodig. Dat wordt onmogelijk gehaald wanneer de jaarproductie zoals nu op 60.000 blijft steken. Wanneer de daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen tot staan wordt gebracht, kan vanaf over vijf jaar de productie worden opgevoerd. Dat moet toch sneller kunnen!

>Leiderdorps bedrijf op SBS6

tv n Het Leiderdorpse bedrijf RUFO schoonmaakdiensten BV is zondag 19 juli te zien in het SBS6 televisieprogramma Holland van Boven. In deze serie, die Nederland toont vanuit de lucht, staat dit keer de provincie Zuid-Holland centraal. Verschillende mensen vertellen over bijzonderheden van deze provincie en ook bedrijven komen aan bod. RUFO schoonmaakdiensten BV, een echt familiebedrijf, heeft met plezier meegewerkt. Twee weken geleden kwam de filmploeg van Holland van Boven langs. “Het is een leuk filmpje geworden met aandacht voor wat wij doen, de historie van het bedrijf en onze toekomstplannen”, vertelt woordvoerder Ivonne Fortman van RUFO.

De aflevering wordt uitgezonden op 19 juli om 15.00 uur en herhaald op zaterdag 25 juli om 13.00 uur.

5 / 16

La Place definitief dicht

Restaurant La Place aan de Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

sluiting n Restaurant La Place tussen de Persant Snoepweg en de A4 in Leiderdorp is maandag 13 juli permanent dicht gegaan.

Restaurantketen La Place, onderdeel van Jumbo, moet als gevolg van de coronacrisis 23 van de 80 vestigingen door het hele land sluiten. Het Leiderdorpse filiaal is daar dus één van.

La Place is gestart als onderdeel van V&D. In 2016, na het faillissement van V&D, is de restaurantketen overgenomen door supermarktconcern Jumbo. La Place Leiderdorp opende de deuren in december 2017, op de plek van het voormalige AC restaurant. Binnen was – in de pre-coronatijd – ruimte voor 260 gasten, op het terras aan het water konden nog eens 109 bezoekers terecht. La Place onderscheidde zich door het werken met verse, bij voorkeur 100 procent biologische producten.

In het Leiderdorpse filiaal werkten 35 mensen. Bij alle 23 filialen die nu sluiten, gaat het om zo’n 480 medewerkers. Het is de bedoeling om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen door de medewerkers elders bij La Place of Jumbo een functie aan te bieden.

>Weinig coronabesmettingen in regio

gezondheid n Het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands Midden blijft dalen. In de week van 6 tot en met 12 juli werden zeventien personen positief getest, het laagste aantal sinds de tweede week van maart. Goed nieuws is ook dat er vorige week voor het eerst geen nieuwe ziekenhuisopnamen als gevolg van covid-19 waren.

In Leiderdorp zijn de afgelopen week geen nieuwe coronabesmettingen gemeld. Sinds de start van de coronacrisis zijn in Leiderdorp 39 mensen positief getest voor het virus, dertien daarvan moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en zes Leiderdorpers zijn overleden aan covid-19.


Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. Nu het vakantieseizoen voor de deur staat, krijgt de GGD veel aanvragen binnen voor een non-covid verklaring. De GGD geeft die verklaringen niet af en verwijst aanvragers naar de reisorganisatie of vliegmaatschappij. Volgens de GGD heeft het ook geen zin om te testen zonder dat er gezondheidsklachten zijn. "Een negatieve test is een momentopname en biedt het geen garantie: het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden, óf je wordt besmet in de periode tussen de testafname en je reis", aldus de GGD.

Foto: PR

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dat is een van de doelstellingen in het Nederlandse Klimaatakkoord. Bij nieuwbouw wordt in principe al geen gasaansluiting meer aangelegd maar de grote uitdaging is natuurlijk de omschakeling van bestaande woningen naar aardgasvrij.

De Oranjewijk en het Doeskwartier-West in Leiderdorp moeten op de schop in verband met de vervanging van de riolering en de gasleidingen. In combinatie met de plannen voor de Warmterotonde, een pijplijnnetwerk dat restwarmte uit het Rotterdamse havengebied via Leiderdorp naar Leiden moet gaan transporteren, gaf dat de aanzet om na te gaan denken over een alternatieve warmtevoorziening in de wijk. In 2018 is de gemeente gestart met een project om samen met de bewoners te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de stap naar een aardgasloze wijk in de komende jaren daadwerkelijk te zetten. Is er genoeg draagvlak voor de overstap naar een alternatieve warmtebron? Wat zijn die alternatieven, wat hebben die voor aanpassingen nodig in en buiten de huizen en wie gaat dat betalen?


Tientallen bewoners van de Oranjewijk en het Doeskwartier West lieten zich dinsdag 7 juli bij een kop koffie of thee informeren over de mogelijkheden van energiebesparing in hun woning. De actie van de Werkgroep Oranjewijk werd zeer op prijs gesteld. “Ik ben wel wat wijzer geworden”, zei Anneke van Wielink, sinds 1962 bewoonster van de Beatrixstraat. Ook Maarten Postema, bewoner sinds 2008, was positief. “Ik heb vertrouwen in de adviezen die ik hier krijg, je praat met mensen die zelf uit de buurt komen en in gelijksoortige huizen wonen." | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

In de serie 'Van het gas af' volgen het Leiderdorps Weekblad en Unity.NU via een reeks krantenrubrieken en minidocumentaires hoe de Oranjewijk op weg gaat naar een gasvrije toekomst. In deze twaalfde aflevering vertelt Oranjewijkbewoner Koos Chaudron hoe hij zijn huis heeft verduurzaamd. Chaudron deelt ook zijn twijfels over de aanleg van een warmtenet in de wijk en wethouder Rik van Woudenberg geeft daar een reactie op.


De bij deze aflevering behorende minidocumentaire van Unity.NU wordt uitgezonden op zaterdag 18 juli om 18.00 uur op televisie via kanaal 40 (Ziggo) of 1412 (KPN, Tele2, XS4ALL) en wordt herhaald tot maandag 20 juli 18.00 uur. De minidocu is ook te zien via de website www.unity.nu.


De serie 'Van het gas af' wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds. Teksten en eindredactie: Corrie van der Laan, minidocumentaire: Marc Wonnink.

>Nog veel te winnen met energiebesparing

. n Hoe de warmtetransitie in de Oranjewijk eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Wat wel als een paal boven water staat, is dat veel bewoners hun energieverbruik significant omlaag kunnen brengen. Om daar aandacht voor te vragen, trok de Werkgroep Oranjewijk* in de middag en avond van dinsdag 7 juli met een koffiekar de wijk in om met de bewoners bij een lekkere kop koffie te praten over energiebesparing.

‘Wist je dat er iemand in onze wijk woont die ongeveer de helft minder betaalt dan wat er op jouw energierekening staat, en er toch warm bij zit?’, staat in de uitnodigingsbrief die de bewoners huis aan huis in de bus kregen. Die ‘iemand’ is Koos Chaudron, lid van de werkgroep en bewoner van de Anna van Saksenstraat. In een gemiddelde rijtjeswoning in de Oranjewijk is het gasverbruik 1.200 tot 1.500 kubieke meter per jaar, Chaudron zit daar met zijn hoekwoning ruim onder met 800 kuub.

Chaudron heeft meer dan dertig jaar gewerkt als elektrotechnisch installateur en is naar eigen zeggen ‘een echte techneut’. Het geeft hem een voorsprong als het gaat om inzicht in en kennis van energiebesparing. Maar, is zijn overtuiging, wat hij heeft gedaan kan iedereen.


Slimme CV ketel

Zijn huis is goed geïsoleerd, vertelt hij; in 2007 is het dak vernieuwd en drie jaar geleden heeft hij de spouwmuur van de zijgevel laten volspuiten met isolatiemateriaal. Maar dat is niet alles. Hij heeft ook een ‘slimme’ CV-ketel. “Een CV ketel wordt door de installateur als regel afgesteld op een temperatuur van 85 tot 90 graden. Zekerheid voor alles, geen gezeik, lekker snel warm. Daar hangt dat ding immers voor. Maar het betekent wel dat het water altijd op die 85 tot 90 graden gehouden wordt, ook als het helemaal niet nodig is.” Zijn in 2007 aangeschafte ketel is voorzien van een weersafhankelijke CV-regeling. “Dat systeem meet hoe warm het buiten is en hoe warm het water is dat de CV in en vervolgens weer uit gaat. Op grond van de buitentemperatuur en de gevraagde binnentemperatuur wordt precies berekend hoe hard de CV moet stoken en dat scheelt aanzienlijk in het gasverbruik, vooral in het voor- en najaar”, legt hij uit. De kosten om de ketel slim te maken, waren 300 euro. “Dat heb je er zo uit.”


Domotica

Wat ook helpt om het gasverbruik laag te houden, is de domotica die Chaudron in zijn huis heeft aangebracht. “We hebben bijvoorbeeld een hobbykamer. Als je daar de thermostaat hoger zet, gaat ie ’s avonds om 10 uur altijd automatisch terug naar 15 graden. Handig, zo kan je dat niet vergeten.” Daarnaast zijn er kleine dingen als een dranger op de deur van de woonkamer. “Ook dat scheelt in het warmteverlies.”


Doorwaaiwoningen

Voor wie aan de slag wil gaan met het isoleren van zijn woning, heeft Chaudron nog een goede raad: vergeet niet te ventileren. Hoe belangrijk dat is, heeft hij zelf ervaren. “Deze jaren zestig huizen zijn doorwaaiwoningen, het kiert overal. Als je gaat isoleren, raak je die ventilatie kwijt. Toen bij mij de spouwmuur was geïsoleerd werd het jaar daarop prompt de kelder wat duffig, een beetje klam-vochtig.”

Hij heeft het opgelost met een mechanische ventilatiebox in het trappenhuis in combinatie met een flinke kier onder de kamerdeur. De ventilator gaat aan wanneer een sensor in de woonkamer een te hoog CO2-gehalte meet. Daarnaast heeft hij zelfregulerende ventilatieroosters boven de achterdeur en de keukendeur aangebracht.

Hij benadrukt het nog maar eens: “Je kan gerust gaan isoleren maar je moet wel zorgen dat er een luchtstroom is. Ja, inderdaad, dan krijg je wat koude lucht binnen. Maar daar zit wel zuurstof in en die hebben wij als mensen heel hard nodig.”*De Werkgroep Oranjewijk is een denktank voor de warmtetransitie in de Oranjewijk en het Doeskwartier West. De werkgroep bestaat uit twaalf bewoners, vier gemeenteambtenaren en een vertegenwoordiger van woningcorporatie Rijnhart Wonen.

11 / 16

>

n Duurzaamheidswethouder Rik van Woudenberg:

'Met subsidie wordt aansluiting op een warmtenet heel interessant’

. n Je kan de warmtetransitie niet blijven uitstellen, in afwachting van de perfecte oplossing. Dat is, in een notendop, de reactie van duurzaamheidswethouder Rik van Woudenberg op de in het artikel hierboven door Koos Chaudron verwoordde twijfels over de aanleg van een warmtenet in de Oranjewijk.

Van Woudenberg erkent dat groene waterstof in theorie een geweldige vervanger van aardgas kan zijn. Maar, stelt hij, in de praktijk is dit zeker de eerstkomende tien tot vijftien jaar geen haalbaar alternatief als het gaat om gebruik in woningen. Om groene waterstof te maken heb je heel veel duurzame elektriciteit - uit zonne- en windenergie - nodig, legt hij uit. En die is vooralsnog niet beschikbaar. Daarnaast is de kostprijs voor het produceren van groene waterstof op dit moment hoog. Dit is ook de reden waarom het aanbod nog beperkt is. De schaarse waterstof die er is, zal hard nodig zijn om industrie en mobiliteit (vrachtverkeer en vaarverkeer) te kunnen verduurzamen.

“Je kan natuurlijk inzetten op waterstof voor woonwijken en ondertussen aardgas blijven gebruiken, maar er is geen enkele zekerheid dat er vóór 2050, wanneer heel Nederland van het gas af moet zijn, wél genoeg betaalbare waterstof is”, aldus de wethouder. Je kan niet eindeloos blijven wachten met de eerste stappen richting een aardgasvrije wijk, wil hij maar zeggen.


Unieke kans

Hij benadrukt dat het noordwestelijk deel van de Oranjewijk, bij elkaar 442 woningen, een unieke kans krijgt om die stappen te zetten door aan te sluiten op de Rotterdamse Warmterotonde, een nog aan te leggen pijpleiding die heet water uit het Rotterdamse havengebied naar Leiden moet gaan brengen.

Ja, een warmtenet in de wijk aanleggen is duur, maar daar is nu juist de proeftuinensubsidie van 4,7 miljoen euro voor aangevraagd. “In september of oktober wordt bekend of de gemeente de subsidie krijgt. Als dat

'De bijdrage per woning zal, denk ik, niet veel meer zijn dan wat een nieuwe cv-ketel kost'

lukt, kunnen we dat geld gebruiken om een deel van de kosten die gemaakt worden om de warmte in de huizen te krijgen te betalen. Het zal nooit gratis worden maar de bijdrage per woning zal, denk ik, niet veel meer zijn dan wat een nieuwe cv-ketel kost.”

Hij wijst erop dat woonlastenneutraliteit een belangrijk punt is in het klimaatakkoord. Dit betekent dat de lasten die een huishouden betaalt aan energie plus hypotheek of huur gelijk blijven of lager worden. Met de rijkssubsidie moet dat volgens hem lukken. "En dan wordt het voor de inwoners wel heel interessant om mee te doen. Wel realiseer ik me dat het van het gas af gaan een behoorlijke verandering is, denk alleen al aan de manier van koken. Ook hiervoor zullen we aandacht hebben.”

Met de kennis van nu is een warmtenet in dit deel van de Oranjewijk een uitstekende keuze, is de overtuiging van Van Woudenberg. “Is het de allerbeste oplossing? Dat weten we pas over vijftig jaar, als je terugkijkt.“

Koor steekt dirigent een hart onder de riem

Annemiek de Groot (rechtsvooraan) was totaal verrast door de aubade van haar koor Young@Heart. | Foto: J.P.K. Foto: J.P.Kranenburg

verrassing n Het was een complete verrassing voor Annemiek de Groot. Dinsdagmiddag 7 juli stonden er plotseling 25 leden van haar koor Young@Heart op de stoep, die de Leiderdorpse dirigente trakteerden op een miniconcertje.

“Het is een moeilijke tijd voor haar, nu door corona de repetities van haar koren stilliggen en ook haar eigen band Komopjuh! niet kan optreden. Wij wilden haar in het zonnetje zetten en een hart onder de riem steken”, vertelt Joke Larrewijn, initatiefneemster voor de aubade. De koorleden hadden toepasselijke liedjes uitgezocht, waaronder Thank you for the music en We’ll meet again. “We hebben vorige week vrijdag even met z’n allen geoefend op het parkeerterrein bij RCL, en het ging prima. Annemiek was er van onder de indruk, maar wij zeiden: ‘Dat komt doordat jij ons zoveel hebt geleerd!”


Het is de bedoeling dat de koorrepetities van seniorenpopkoor Young@Heart en popkoor Songs2Sing in september weer starten. Waarbij natuurlijk de wel de veiligheidsmaatregelen in verband met corona gehanteerd worden.

>Groepsrondleidingen in Leiderdorps Museum

vakantieregeling n Het Leiderdorps Museum is van maandag 20 juli tot en met vrijdag 5 september gesloten. In die zomervakantieperiode is het wel mogelijk een groepsrondleiding voor maximaal tien personen aan te vragen.

Aanvragen van een rondleiding kan via e-mail info@leiderdorpsmuseum.nl of bij Bob Reidsma via tel. 06-83334848. De geldende coronamaatregelen zijn van toepassing. In het museum is het mogelijk om de anderhalve meter afstand te bewaren tussen personen die niet uit één huisgezin komen.

Vanaf zaterdag 5 september is het museum weer open op de reguliere tijden: op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur, op zaterdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur en op zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Te zien zijn de tentoonstellingen '75-jaar bevrijding, 75-jaar vrijheid' en de vaste tentoonstelling 'Weet waar je woont'.

Het Leiderdorps Museum is gevestigd aan de Vronkenlaan 46.

Toverkids geven toch nog een voorstelling

De Toverkids zwaaien het toneeljaar uit. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Fraaie afsluiting toneeljaar

toneel n De grote voorstellingen in het voorjaar konden dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorgaan, maar toch hebben de Toverkids, de kindergroep van de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei, het toneeljaarwaardig afgesloten. Zondag 12 juli speelden zij korte toneelstukjes in kleine groepjes waarmee ze hun familie toonden wat ze geleerd hebben.

| Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Ieder jaar in maart/april geven de Toverkids in twee weekenden voorstellingen. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar spelen een bewerkt stuk. Alles was gereed toen de coronacrisis roet in het eten gooide. De kostuums zijn weggeborgen en worden bewaard voor het volgende jaar. Dan zal ook het toneelstuk weer uit de kast worden getrokken.

Wel kwam de organisatie van Toverkids al snel met een alternatief plan voor het moment dat de mogelijkheid zou komen weer samen toneel te spelen na de lockdown. In juni is gestart met een aantal toneeloefeningen. Regisseur Norman van Huut heeft de kinderen zelf laten bedenken welk toneelstukje zij zouden kunnen maken.

Afgelopen zondag hebben de Toverkids, opgedeeld in kleine groepjes, hun eigen stukje voor hun ouders en broertjes/zusjes gespeeld. In verband met de maatregelen van het RIVM zijn alleen de familieleden komen kijken. Zij zaten op afstand op de tribune.

Het was een vrolijk geheel. De kinderen maakten er een leuke presentaties van. De kids speelden in eigen kleding die hun personage tot uitdrukking moest brengen. Ook waren er nog enkele decorstukken gemaakt, zoals struikjes van karton.

Het werd een zeer geslaagde afsluiting van het toneeljaar. Ieder kind kreeg een ingelijste foto van haar/zijn groep als herinnering mee.

>Even rechtzetten

Bij het opspelden van de lintjes bij vijf Leiderdorper op vrijdag 3 juli droeg burgemeester Driessen, in verband met de veiligheidsmaatregelen vanwege corona, een spatmasker. Dat was niet geleend van het LUMC, zoals vorige week in deze krant werd vermeld, maar van het Alrijne Ziekenhuis.

Afsluiting A4 bij Leidschendam

Komend weekend, van 9 uur op vrijdagavond 10 juli tot 5 uur op maandagochtend 13 juli, is de A4 in de richting Den Haag afgesloten, tussen de N11 en het Prins Clausplein. In de richting Amsterdam blijven 2 rijbanen beschikbaar. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van maximaal 1 uur.

De afsluiting is in verband met werkzaamheden voor het aanleggen van een nieuwe duiker ter hoogte van Leidschendam. Het verkeer richting Amsterdam wordt omgeleid via de snelwegen A12 en de A2. Het verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de snelweg A44. Het lokale lokaal wordt omgeleid via de N11 en de A44.

Ook in de weekenden van 17 tot en met 20 juli, 11 tot en met 14 september, 18 tot en met 21 september wordt gewerkt aan de duiker en zijn er wegafsluitingen. Kijk voor meer informatie op www.vanAnaarBeter.nl.

>Alzheimer- telefoon

Het Alzheimer Café is dicht vanwege de coronacrisis maar mantelzorgers en familieleden van thuiswonende mensen met dementie kunnen 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur een luisterend oor vinden via de Alzheimer telefoon: 0800-5088. Op de websites dementie.nl en alzheimernederland.nl worden dagelijks tips gegeven hoe te handelen in deze coronatijd.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl