Leiderdorps Weekblad

28 augustus 2019

Leiderdorps Weekblad 28 augustus 2019


Veel te warm voor sport en spel

Jongerenwerkers Mimoun Ben Aissa en Lise Huitema en wijkagent Wim van Dijk op het Hubrechtplein. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Hubrechtplein n Druk is het maandag bepaald niet bij sport- en spelmiddag op het Hubrechtplein. Vier kinderen spelen met de ballen, hoepels en diabolo's en drinken veel limonade, want het is een graadje of 30. Organisatoren Mimoun Ben Aissa en Lise Huitema, jongerenwerkers bij welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp, zijn niet verbaasd over de matige opkomst. "Het is gewoon te warm, iedereen is gaan zwemmen."

Ze nemen de gelegenheid te baat om te vertellen hoe vriendelijk de omwonenden zijn. "Ze zijn heel positief over wat we hier organiseren. Bij dat huis mogen kinderen naar de wc en daar kunnen we water tappen bij de buitenkraan."

Eerder deze zomer kwam het Hubechtplein nog negatief in het nieuws omdat hangjongeren op warme avonden veel te veel herrie maakten. Maar dat is verleden tijd, bevestigt ook wijkagent Wim van Dijk die even langs komt. Gesprekken met de jongeren en de buurt hebben geholpen. "We hebben geen klachten meer gehad."

Waterspelmiddag

Donderdag organiseren Mimoun en Lise weer een activiteit op het Hubrechtplein: een waterspelmiddag met zwembadjes, waterpistolen en waterballonnen, bedoeld voor de hele buurt. "We verwachten dat het dan wel wat drukker wordt." De waterspelmiddag is van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Zilverentant alsnog Statenlid

Herbert Zilverentant. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

provincie n Leiderdorper Herbert Zilverentant wordt alsnog lid van de Provinciale Staten van Zuid Holland namens de VVD. Er komt plek voor hem vrij doordat twee partijgenoten in het college van Gedeputeerde Staten plaatsnemen.

Zilverentant stond als twaalfde op de kieslijst van de VVD, die bij de verkiezingen op 20 maart tien zetels veroverde. Wat betekende dat hij aanvankelijk plaats moest nemen op de reservebank.

Dat duurde lang, want de coalitieonderhandelingen bleken lastig. Aanvankelijk werd geprobeerd een coalitie te smeden met de grote winnaar van de verkiezingen, Forum voor Democratie, maar dat mislukte. Op 20 augustus werd bekend dat VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie/SGP eruit zijn. Zij hebben samen 28 van de 55 zetels in de Provinciale Staten. In het nieuwe college krijgt de VVD twee gedeputeerden, de andere partijen ieder één.

Zilverentant wordt op 4 september geïnstalleerd als Statenlid. Hij is de enige Leiderdorper in de Provinciale Staten. Met welke onderwerpen hij zich bezig gaat houden, is nog niet bekend.

Herbert Zilverentant is een oude bekende in de Leiderdorpse politiek. Hij was raadslid van 1990 tot 2002 en van 2010 tot 2014 wethouder van onder meer Economische Zaken, Onderwijs en Volkshuisvesting. Daarnaast is hij bij veel Leiderdorpers bekend als bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Oude Dorp.

Actie verpleegkundigen

Cao-onderhandelingen n Ook de verpleegkundigen in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp willen betere arbeidsvoorwaarden. Hun wensen hebben ze nog eens klip en klaar gemaakt in petitie die is ondertekend door 1.476 medewerkers.

De petitie werd maandag 26 augustus overhandigd aan Yvonne Wilders van de Raad van Bestuur van Alrijne Ziekenhuis.

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ), waarin de werkgevers zijn verenigd, onderhandelen al maanden over een nieuwe ziekenhuizen-cao. Op 3 juni liepen die onderhandelingen vast op de looneisen; de vakbonden willen er 5 procent bij, de NVZ biedt niet meer dan 2,5 procent.

Wilders gaf aan dat ze de NVZ zal informeren over de petitie en zal oproepen zo snel mogelijk terug te gaan naar de onderhandelingstafel.

Het is me
boven
de pet
gegroeid

Paco Busteros León: 'Dit was een mooie manier om iets terug te doen voor het Instituut Asbestslachtoffers' Foto: Corrie van der Laan

Tiende en laatste
Christa's Ride

NATUUR n Ronde rode rozebottels

Simon Smitweg krijgt tweerichtingsverkeer

Te weinig film, theater en
concerten

Ericalaan houdt en Simon Smitweg krijgt tweerichtingsverkeer

collegebesluit n De Ericalaan houdt tweerichtingsverkeer en de Simon Smitweg ter hoogte van het gemeentehuis krijgt tweerichtingsverkeer. Dat heeft het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders besloten. Het college volgt hiermee het advies van verkeersbureau Movares.

Door: Corrie van der Laan

Als volgend jaar de Lidl supermarkt op het Amaliaplein de deuren opent, wordt rond het plein, met name op de Ericalaan, Willem-Alexanderlaan en Simon Smitweg, veel meer verkeer verwacht. Om de verkeerscirculatie in goede banen te leiden, zijn verschillende varianten onderzocht. Verkeersbureau Movares raadde aan om de voorrangssituatie op de kruising Ericalaan - Willem-Alexanderlaan - Mauritssingel te laten zoals die nu is en de Ericalaan in twee richtingen toegankelijk te houden. De Simon Smitweg, die nu ter hoogte van het gemeentehuis eenrichtingsverkeer heeft richting de Willem-Alexanderlaan, krijgt dan weer helemaal tweerichtingsverkeer. Op de kruising van de Simon Smitweg en de Willem-Alexanderlaan komen verkeerslichten met op de Willem-Alexanderlaan een opstelstrook voor verkeer dat linksaf de Simon Smitweg in wil. Op de Simon Smitweg komt een rechtsafstrook naar de Willem-Alexanderlaan.

Hoe de wegen en kruisingen er precies uit gaan zien, moet komend najaar duidelijk worden. In september komt er een informatiebijeenkomst met de omwonenden over het ontwerpproces, daarna wordt in oktober gestart met het ontwerpen van de inrichting van de Ericalaan en in november met het ontwerpen van de inrichting van de Simon Smitweg. Het is de bedoeling om in het tweede kwartaal van 2020 de herinrichting van de wegen daadwerkelijk uit te voeren.

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten en worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Meer betaalbare woningen nodig

Ik zou het heel erg prettig vinden als er toch nog meer aandacht wordt besteed aan betaalbare woningbouw in Leiden en Leiderdorp voor jongeren en ouderen.Starters of laagverdieners komen niet meer aan bod, het vinden van een betaalbare huur- of koopwoning is bijna niet meer mogelijk. Als er dan al panden of mooie oude gebouwen zijn waar iets aan wordt opgeknapt of omgebouwd dan is dit voor studentenhuisvesting of hotels. Er staat al veel over in de krant, maar er verandert niets. Waar blijven de eigen inwoners?

Zo ook in Leiderdorp. Enige tijd geleden las ik op een site dat de Statenhof, een groot kantoorpand dat jaren heeft leeggestaan, wordt omgebouwd. Er komen 206 studentenwoningen. Omdat ik niet bij de inloopavond kon zijn heb ik een berichtje aan de gemeente Leiderdorp gestuurd, maar deze nemen niet eens de moeite om te reageren. Wat kunnen we hier aan doen? Waarom zijn beide gemeenten hier doof voor?

K. van Steenbergen, Leiderdorp

Statenhof wordt Statenhel voor omwonenden

Heeft iemand wel eens 206 feestvierende Buitenlandse studenten gezien en gehoord? Nou ik wel! Ik was tien jaren vrijwilligster bij het International Centre van de Universiteit Leiden. Juist ja, voor de buitenlandse studenten. Ik heb hoogstpersoonlijk gezien wat een enorme bende ze maakten in de huizen waar ze woonden en de geluidsoverlast die ze bezorgden dreunt nog na! En ze kochten allemaal, binnen een week na aankomst in Leiden, een auto om met hun familieleden, die ze lieten overkomen uit hun thuislanden, niet alleen Nederland maar heel Europa te gaan bekijken.

Als het onzinnige plan om 206 studentenwoningen te maken in de Statenhof doorgaat, komt er een nog grotere parkeerchaos dan er nu al is! Het winkelend publiek heeft er maar al te vaak een hekel aan om de parkeergarage van de Winkelhof in te gaan omdat daar dikwijls schade aan hun auto's ontstaat door de te krappe parkeerhavens. Op drukke dagen bij kou en/of regen zijn er nu al te weinig parkeerplekken en parkeert men klakkeloos bij ons voor de deur, zodat de voornamelijk bejaarde bewoners van de woontoren tegenover de ingang van de Winkelhof aan de Engelendaal hun auto's niet kwijt kunnen en wel een kwartier rond moeten rijden om elders een plekje te zoeken, ver van de ingang van hun woning, terwijl ze vaak toch al slecht ter been zijn. SCHANDALIG !

        Fam Koen, Leiderdorp

Rookvrij het najaar in

stoppen n Op 19 september start in Leiderdorp de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij?', georganiseerd door de GGD Hollands Midden, SineFuma, Marente en Activite. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze training uit de basisverzekering. De training duurt zeven weken en bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur op de donderdagavond van 19.00 tot 20.30 bij ActiVite aan de Simon Smitweg 8. In de derde bijeenkomst wordt gestopt met roken. Kijk voor contactgegevens, voorwaarden en aanmelding op www.rookvrijookjij.nl of bel met SineFuma: (076) 889 51 95. Aanmelden kan tot één week voor aanvang training.

50 jaar timmerman bij bouwbedrijf Meerburg

Foto: PR

arbeidsjubileum n Een bijzondere mijlpaal: Leen van der Luit was op 11 augustus vijftig jaar in dienst als timmerman bij het Leiderdorpse bouwbedrijf Meerburg. Het arbeidsjubileum werd net voor de start van de bouwvak gevierd.

Leen heeft in deze vijftig jaar een groot aantal Leiderdorpse woningen nieuw gebouwd en is nu al ruim tien jaar vaste onderhoudstimmerman in het Alrijne Ziekenhuis.

Op de foto hierboven staan Leen en Rolien van der Luit met Cees Meerburg (l.), nabij de oude timmerwerkplaats van Meerburg tussen de Hoofdstraat en het Jaagpad in Leiderdorp, waar Leen in 1969 als 15-jarige zijn loopbaan begon.

Leiderdorpers in middenmoot met alcoholgebruik

onderzoek n Het aantal overmatige drinkers in Leiderdorp is landelijk en provinciaal gezien gemiddeld. Binnen de Leidse regio is Leiderdorp de gemeente met het laagste percentage overmatige drinkers. Dat blijkt uit een onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl.

Een overmatige drinker consumeert meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. In Leiderdorp geldt dat voor 7 procent van de volwassenen. Dat is minder dan in Leiden (9 procent), Oegstgeest (9 procent), Zoeterwoude (9 procent) en Voorschoten (8 procent).

43 procent van de Leiderdorpse volwassenen houdt zich wat betreft alcoholgebruik keurig aan de richtlijn van nul of één glas per dag. Dat is duidelijk meer dan in Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude waar die percentages liggen op respec-

Percentage overmatige drinkers in Leiderdorp laagste van de Leidse regio

tievelijk 35, 36 en 34 procent. Voorschoten scoort hier 41 procent.

De meeste overmatige drinkers in de provincie Zuid-Holland wonen volgens het onderzoek in Nieuwkoop (12 procent) en Noordwijk (12 procent). Kaag en Braassem staat op de derde plek met 11 procent. In deze lijst met alle 52 gemeenten in de provincie staat Leiden op plek 7, Oegstgeest op 8, Zoeterwoude op 10, Voorschoten op 13 en Leiderdorp op 21. Bekeken over heel Nederland tellen de gemeenten Bergen en Laren de meeste overmatige drinkers, met ieder 13 procent.

Straatjutters kuisen Baanderij

De Straatjutters bij de Dierenambulance aan de Draadbaan 14. Vrijdag 30 augustus om 9.45 uur gaan ze weer op pad, dit keer vanaf Smallsteps Kinderopvang aan de Bloemerd 1d. Info: straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl. Foto: PR

zwerfafval n De Leiderdorpse Straatjutters hebben vrijdag 16 augustus zwerfafval opgeruimd op De Baanderij. De vrijwillige schoonmakers waren uitgenodigd door de Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden om op de Draadbaan 14 te starten aan een zwerftocht over het Leiderdorpse bedrijventerrein. De enthousiaste uitleg over het werk van de Dierenambulance bij de koffie vooraf was zo aanstekelijk dat zich vanuit de Straatjutvrijwilligers zelfs een nieuwe vrijwilliger voor de Dierenambulance heeft aangemeld.

De Straatjutters hebben met een groep van twaalf mensen, gewapend met grijpers, in een uur tijd een flink deel van De Baanderij opgeruimd. Er lagen vooral veel blikjes deze keer en er was veel plastic van verpakkingsmateriaal. En natuurlijk weer héél veel sigarettenpeuken; het is duidelijk dat het nog lang niet bij iedereen bekend is dat ook deze heel schadelijk zijn voor het milieu, dat er onder andere plastic in zit.

Ronde rode rozenbottels

Alleen de vlezige buitenkant van de rozebottel is eetbaar, de zaden hebben jeukende haartjes die je maar beter kan vermijden. | Foto: Marian Kathman Foto: Picasa

Het is wel zomer, maar neigt al naar herfst. Overal zijn rozenbottels aan het verkleuren. Van groen naar oranje, rood, purper of zelfs zwart. Kleurige rozenbottels horen bij de herfst.

Iedereen weet wat een rozenbottel is? De vrucht van een roos toch? Ja en nee. Officieel, dus voor biologen, is een rozenbottel een vlezige schijnvrucht.

Na de bloei zitten de kleine vruchtjes op een schotelvormige bloembodem. De randen van de bloembodem gaan omhoog uitgroeien, verdikken en raken elkaar uiteindelijk bovenaan. De echte vruchtjes, die wij zaadjes noemen, zitten binnenin. Het lijkt een beetje op wat bij de aardbei gebeurt. Daar verdikt de bloembodem ook, niet als een schoteltje, maar in zijn geheel en wordt rood. De kleine bruinige pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes.
Snappen jullie het nog? Hoeft niet hoor! Maar ik nodig jullie uit buiten bij een rozenstruik die nog bloeit te gaan kijken of je mijn uitleg in het echt kan zien en dan snap je het onmiddellijk.

Rozenbottels zijn bekend om de rijkdom aan vitamine C en om de lekkere sapjes en jam die je ervan kan maken. Dat klopt helemaal. Maar … denk niet dat elke rozenbottel op elke plek goed te eten is. De rozenbottels van bepaalde rozensoorten zijn heerlijk om te verwerken, nooit rauw eten. Maar ook die moet je niet van struiken naast een drukke weg plukken. Beter is te plukken op een plek ver van wegen waar veel rozen groeien. Want ook vogels houden van rozenbottels en die hebben ze nodig om de winter door te komen. Dus pluk altijd maar een klein deel.

In Leiderdorp zijn er plantsoentjes en bermen met de Japanse bottelroos, ook wel Japanse rimpelroos genaamd. De tweede naam doet de plant recht. De bloembladeren zijn meestal wat gerimpeld en de struik komt oorspronkelijk uit Azië. Dat weet ie al lang niet meer, want hij voelt zich ook in Nederland in het wild thuis en verdringt bij voorbeeld in de duinen inheemse rozensoorten. In het wild gaat deze roos dus mogelijk bestreden worden. Dan kunnen wij beter nu nog de grote, ronde, eetbare, oranje tot rode rozenbottels oogsten.

Je gebruikt niet de rozenbottel met inhoud. Alleen de vlezige buitenkant (die schijnvrucht dus) gebruik je. De binnenkant, dat wat de echte vruchtjes zijn, maar wat wij zaden noemen, gebruiken we niet. Zaai die maar in jouw tuin.
Op die "zaden" zitten haartjes die je niet binnen moet krijgen of op de huid leggen. Niet voor niets wordt er jeukpoeder van gemaakt. Als pesterige jongetjes legden we die wel eens in de nek van meisjes. Eigenlijk een soort marteling. Maar we kregen aandacht!
In het Frans heten rozenbottels 'gratte-cul'. Vertaald betekent dat 'kontkrabber'. Als die haartjes in jouw jam of drankje zitten krijg je jeuk aan het begin én eind van het spijsverteringskanaal. Niet prettig. Verwijderen dus!

                Tekst: Ton Gordijn

Extra verkeerscontroles Splinterlaan in weekend

sluipverkeer n Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt het inrijverbod bij de bussluis aan het oostelijke uiteinde van de Leiderdorpse Splinterlaan het vaakst genegeerd, zo blijkt uit cameratellingen. Daarom gaan de Leiderdorpse boa's hier in de weekenden extra handhaven.

De tellingen, die zijn gedaan van donderdag 11 tot en met woensdag 17 juli, laten zien dat sluipverkeer vooral het dorp ín rijdt vanaf de Spanjaardsbrug en de Zijldijk. Dat gebeurde vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli zo'n dertig keer per dag. Het drukste uur was zaterdagmiddag tussen 5 en 6 toen de camera zeven auto's fotografeerde. Over de hele week genomen ging het om 116 voertuigen, waarvan 97 personenauto's. 35 voertuigen gebruikten de sluiproute de andere kant uit, waarbij het zwaartepunt op de zaterdag lag met 12 voertuigen.

Jarenlang werd de verkeerssluis effectief voor sluipverkeer afgesloten door een beweegbare paal in het wegdek. Maar die is al een aantal maanden verdwenen. Noodgedwongen: het mechaniek waarmee de paal verzonk in de weg bij nadering van hulpdiensten is kapot en niet meer te repareren. Het 'Verboden in te rijden' bord aan beide kanten van de verkeerssluis bleek niet afdoende om verkeer ervan te weerhouden hier door te steken van of naar de Zijldijk en Lage Rijndijk, zo signaleerden omwonenden en de gemeente.

In juni werd een tel-lus in de weg gelegd om helder te krijgen hoe vaak het verbodsbord werd genegeerd. In juli bleek echter dat de hiermee verzamelde gegevens onbruikbaar waren omdat geen verschil gemaakt kon worden tussen auto's en groepjes tweewielers. Daarop is in de tweede week van juli de camera geïnstalleerd.

Stierenbrug bijna klaar, werk aan Spanjaardsbrug start 6 september

De Spanjaardsbrug is een weekend afgesloten voor fietsers en voetgangers en twee weken voor gemotoriseerd verkeer. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

onderhoud n Na een afsluiting van zes weken kan het verkeer vanaf maandag 2 september weer gebruik maken van de Stierenbrug om Leiderdorp in en uit te komen. Vier dagen later, op vrijdag 6 september, wordt de Spanjaardsbrug twee weken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege werkzaamheden.

Het groot onderhoud aan de Stierenbrug, tussen de Persant Snoepweg in Leiderdorp en de Hoge Rijndijk in Leiden, verloopt voorspoedig. Vorige week is het wegdek voorzien van een deklaag asfalt. Deze week worden de laatste klussen afgerond, zoals het plaatsen van camera's en nieuwe slagbomen plus de nodige elektronica voor de bediening van de slagbomen. Vanaf 2 september mag het verkeer weer over de brug.

Op vrijdag 6 september wordt de Spanjaardsbrug, die Leiderdorp verbindt met de Lage Rijndijk in Leiden, afgesloten in verband met onderhoud. Hier worden ankers in de damplanken onder de brug aangebracht, die doorlopen tot onder het wegdek van de Lage Rijndijk. De ankers worden vastgezet met beton dat minimaal twaalf dagen moet uitharden zonder belasting van bovenaf, wat betekent dat er geen gemotoriseerd vervoer over de weg mag. Fietsers en voetgangers mogen vanaf maandagochtend 9 september om 6 uur weer de brug over, auto's, bussen en vrachtwagens moeten omrijden tot maandag 23 september.

De MAX Mobiel. | Foto: PR Foto: PR

cursus n Vanaf 10 september verzorgt Buurtvereniging Zijlkwartier een vernieuwde cursus Spaans onder leiding van Santiago. Cursisten leren de beginselen en een aantal fijne kneepjes van de Spaanse taal.

Deze nieuwe cursus bestaat uit tien lessen, die gegeven worden op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in een zaal van de buurtvereniging aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. De eerste les is op 10 september.

Er is plek voor maximaal vijftien deelnemers. Inschrijven kan uitsluitend via een inschrijfformulier dat is aan te vragen via e-mail: buurthuis@zijlkwartier.nl. De kosten voor de cursus (inclusief materiaalkosten en een kopje koffie of thee) bedragen € 85,00.

MAX Mobiel in Vegro winkel

vervoersmiddel n In de Vegrowinkel aan de Simon Smitweg 10 in Leiderdorp staat nu de MAX Mobiel, een ideaal vervoersmiddel voor ritjes in de binnenstad. Een rollator of ander hulpmiddel gaat gemakkelijk achter in en de bestuurder heeft geen rijbewijs nodig. De MAX Mobiel is 100 procent elektrisch, biedt ruimte aan twee personen en kan aan een normaal stopcontact opgeladen worden. Het wagentje heeft een maximale snelheid van 45 km per uur en rijdt 40 à 60 km op een volle accu.

De medewerkers van de Vegro winkel in Leiderdorp staan klaar om uitleg en advies te geven over de MAX Mobiel. Wie een proefrit wil maken, kan het beste vooraf een afspraak maken via tel. 0900 – 2 88 7 66.

Foto: Buro JP

Markt, optredens en attracties

n Zaterdag 7 september, 11.00 - 21.00 uur

Foto: Buro JP
Foto: Buro JP
Foto: Buro JP
Foto: PR
Foto: PR
Foto: Buro JP

feest n Jaarmarkt Leiderdorp beleeft haar tweede editie op zaterdag 7 september. Tussen 11.00 en 21.00 uur is het feest in het dorp, met een markt op de Laan van Berendrecht en diverse optredens in Winkelhof en op het Winkelhofplein.

Jaarmarkt

De jaarmarkt, die zich uitstrekt over de Laan van Berendrecht en doorloopt in winkelcentrum Winkelhof, start om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. In vergelijking met de eerste editie in 2018 zijn er een aantal opvallende veranderingen. Zo start de markt nu twee uur vroeger en er is meer aandacht voor verkoopwaren. Tot 17.00 uur zijn op de jaarmarkt veel aanbiedingen te vinden. Er zijn onder andere (woon-)accessoires, kleding, dierenartikelen en sieraden te koop.

Nieuw is verder dat de jaarmarkt dit keer ook in winkelcentrum Winkelhof plaatsvindt. Tussen 11.00 en 17.00 uur presenteren de lokale winkeliers zich met kramen. Verder is daar het Jaarmarkt Prijzenfestival, is er tussen 15.00 en 16.00 uur een meet-and-greet met Youtuber Sterre Koning en treedt Wesley Klein om 16.00 uur op.

Pleinen

ActiVite heeft op de jaarmarkt een zorgplein ingericht en is er een autoplein te vinden. Nieuw is het cultuurplein, waar bezoekers terecht kunnen voor een kopje koffie, ook zijn daar diverse optredens.

Ter hoogte van winkelcentrum Santhorst is het 'FloreoKids / PicNic kinderplein'. Op dit plein kunnen kinderen gratis knutselen en spelletjes spelen. Zo staat er onder andere een voetbalspel en is er een springkussen.

Op het Winkelhofplein zijn de hele dag optredens. Meer daarover elders op deze pagina.

Foodtrucks

De foodtrucks zijn dit jaar te vinden bij het Winkelhofplein, zo kun je tijdens de optredens genieten van een lekker hapje. Je kunt er onder andere patat, hamburgers, saté en poffertjes kopen. Ook is er een foodtruck met veganistische hapjes.

Ecoglazen

Jaarmarkt Leiderdorp is het eerste Leiderdorpse evenement dat met ecoglazen werkt. Haal je een drankje, dan moet je een ecoglas halen. Hiervoor betaal je 1 consumptiemunt (zie elders op deze pagina) borg. Het glas kun je de hele dag gebruiken, iedere keer dat je een nieuw drankje haalt krijg je een schoon ecoglas. Als je naar huis gaat, kun je het ecoglas bij de kassa inleveren en krijg je 2,75 euro terug. Je kunt je glas ook doneren aan Jaarmarkt Leiderdorp. Het geld wordt dan gebruikt voor de organisatie van de volgende editie Jaarmarkt Leiderdorp.

Er zijn dit jaar ook pitchers verkrijgbaar, zodat je een rondje kunt geven.

Consumptiemunten

Op de jaarmarkt wordt gewerkt met consumptiemunten. De munten kosten 2,75 euro per stuk en zijn aan de kassa's op het Winkelhofplein verkrijgbaar. De bar aan het Winkelhofplein en de foodtrucks werken uitsluitend met munten.

Bij de marktkramen kan contant betaald worden, sommige kramen hebben een pin mogelijkheid.

Op de foto's beelden van de Leiderdorpse Jaarmarkt 2018. Linksboven een optreden van OG3NE op het grote grasveld bij Winkelhof, rechtsboven het kinderplein, linksmidden een van de marktkramen, rechtsmidden een van de foodtrucks en onder een overzicht van het drukbezochte kramenlint op de Laan van Berendrecht. | Foto's: Buro JP.

Ruth Jacot staat om 17.00 uur op het podium op het Winkelhofplein. | Foto: PR Foto: PR

Optredens op het Winkelhofplein

Op het Winkelhofplein zijn de hele dag, van 11.00 tot 21.00 uur, optredens, met als hoofdact een optreden van Ruth Jacott om 17.00 uur. Hieronder de programmering:

11.00 uur Radio Gemiva

13.00 uur DC Dance

14.00 uur Unity NL on Tour, met optredens van o.a. Mart Hoogkamer en Jelle Glasbergen

16.00 uur Support ACT (coverband)

16.45 uur DC Dance

17.00 uur Ruth Jacott

17.30 uur Menno Aben

18.00 uur Sterre Koning

18.30 uur DC Dance

18.45 uur Support ACT

19.30 uur Barry Badpak

20.00 uur Support ACT

20.45 uur DJ Elmar

Verkeers-maatregelen

Afsluiting - De Laan van Berendrecht is zaterdag 7 september van 6.00 tot 20.00 uur afgesloten voor fietsers. Aan het begin van de Laan van Berendrecht (ter hoogte van Winkelhof) worden extra fietsenstallingen geplaatst.

Verkeersregelaars - Tijdens de jaarmarkt zullen veel mensen de Engelendaal oversteken, op dit punt worden verkeersregelaars ingezet. Ook langs de Laan van Berendrecht worden verkeersregelaars ingezet om fietsers op de markt te voorkomen. Dit in verband met de veiligheid van de bezoekers.

Parkeren

Inwoners van Leiderdorp worden verzocht zoveel mogelijk met de fiets, het OV, of lopend naar de jaarmarkt te komen. Bezoekers die met de auto komen, kunnen parkeren bij winkelcentrum Winkelhof of in de wijken rondom de jaarmarkt. Tijdens de jaarmarkt zijn er verkeersregelaars aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Op- en afbouw

Het evenemententerrein bij Winkelhof wordt vanaf vrijdagmiddag 6 september opgebouwd voor de jaarmarkt. Vanaf 14.00 uur wordt het podium opgebouwd en worden er hekken geplaatst. Deze opbouw duurt tot 24.00 uur. Zaterdag 7 september bouwen we de jaarmarkt vanaf 6.00 uur op. Op de Laan van Berendrecht wordt er vanaf 17.00 uur afgebouwd en op het Winkelhofplein vanaf 21.00 uur. Directe bewoners in de omgeving zijn per brief op de hoogte gesteld.

programma jaarmarkt

Velocitas maakt zich op voor internationaal korfbaltoernooi

Het internationale Velocitas toernooi in 2018. | Foto: Willem Zwanenburg Foto: Willem Zwanenburg

korfbal n Leiderdorpse korfbalvereniging Velocitas is bijna klaar met de voorbereiding voor het Internationale korfbaltoernooi. Het evenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 31 augustus, een week voor de start van het korfbalseizoen.

Het is alweer de 43e editie van het Internationale Velocitastoernooi. Met onder andere teams uit Engeland en Duitsland krijgt de puur Hollandse sport wel een heel internationaal tintje.

Een trainingsavond van De Spotvogels. | Foto: PR

Of de internationale bezoekers kans maken op de titel, valt echter nog te bezien. De afgelopen twee jaar wist Velocitas zelf het toernooi te winnen.

Aldrik Frik toernooi

Naast het internationale Velocitastoernooi organiseert Velocitas binnenkort een tweede bijzonder toernooi: op 14 september vindt de eerste editie plaats van het Aldrik Frik toernooi voor G-teams. Het toernooi voor mensen met een verstandelijke beperking draagt de naam van de vorig jaar overleden Aldrik Frik, jarenlang coach van de G-teams van Velocitas. Onder zijn leiding werd het G-team van Velocitas tweemaal nationaal kampioen.

Kinderen leren schaken bij SV Leiderdorp

schaken n Op woensdag 4 september gaat het nieuwe schaakseizoen van start bij de jeugdafdeling van SV Leiderdorp. Er zijn enkele plaatsen beschikbaar voor nieuwe leden.

De jeugdafdeling van SV Leiderdorp organiseert haar wekelijkse clubavonden op woensdagavond in het schoolgebouw van School Kastanjelaan, Kindcentrum De Brink, aan de Kastanjelaan 6. Aanvang 18.30 uur, einde tussen 19.30/19.45 uur (voor de jongsten) en 20.00 uur. Onder leiding van de jeugdleiding worden de kinderen wegwijs gemaakt in de regels van het schaakspel. Na de instructie, die ongeveer een kwartier in beslag neemt, komen de borden en stukken op tafel en wordt er geschaakt.

Bij SV Leiderdorp kun je goed leren schaken. De vereniging heeft één van de grootste jeugdafdelingen van Nederland (ruim zeventig jeugdleden!) en behoort al jaren tot de vaderlandse top wat prestaties betreft. Maar ook wie iets minder getalenteerd is, komt tot zijn of haar recht bij SV Leiderdorp.

Op woensdag 4 september start de nieuwe beginnerscursus. Er wordt begonnen aan de opleiding voor het diploma stap 1 dat aan het einde van het seizoen behaald kan worden. Natuurlijk mogen nieuwe leden eerst een paar avonden 'proefdraaien' alvorens tot een lidmaatschap wordt overgegaan. Voor kinderen die op woensdagavond zijn verhinderd, is er een alternatief: op woensdagmiddag van 16.30 tot 17.30 uur in de eerder genoemde locatie. Ook deze woensdagmiddag-groep start op woensdag 4 september.

Neem voor meer informatie contact op met Roald Vahl via e-mail r.vahl@hetnet.nl.

De Spotvogels klaar voor nieuwe seizoen

badminton n Op zondag 8 september start het nieuwe seizoen van de Leiderdorpse badmintonclub de Spotvogels. Er is plek voor nieuwe leden. Aanmelden kan via de website www.spotvogels.nl/lid. Het is mogelijk een proefabonnement te starten om kennis te maken.

Afgelopen seizoen was succesvol voor BC de Spotvogels, met onder meer een kampioenschap voor het vrouwenteam in de Voorjaarscompetitie. Nu de zomerstop bijna voorbij is, staat de club in de startblokken om de competitiespelers en de jeugd, door goede en gerichte trainingen, klaar te stomen en de recreatieve spelers een fijn en sportief seizoen te bieden. BC de Spotvogels is een kleine vereniging met 57 leden die bekend staat om zijn gezelligheid, sportiviteit en activiteiten. Het dagelijks bestuur bestaat uit George-Jan le Roy (voorzitter), Irma Schijf (secretaris) en Petra Borreman (penningmeester). De Jeugdzaken worden gecoördineerd door Maureen Westerkamp en de technische zaken door Martin Woudstra. En vorig jaar hebben 25 vrijwilligers zich ingezet voor de vereniging, wat de betrokkenheid aangeeft.

Sponsors zijn altijd welkom bij BC De Spotvogels. Als tegenprestaties kan tijdens activiteiten bekendheid gegeven worden aan de bedrijfsnaam van de sponsors. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via e-mail info@spotvogels.nl of tel. 06 21526576.

Trampoline Jump club

Foto: PR

Speciaal voor kinderen met autisme

Springen n Bij het indoor trampolinepark Trix Leiderdorp start begin september de Trampoline Jump club. Deze club is speciaal opgericht voor kinderen met autisme in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar.

Het initiatief voor de Trampoline Jump club is genomen door Esther Pracht, een Leiderdorpse moeder die een sportmogelijkheid zocht voor haar autistische zoon. Zij is bij de uitwerking van haar idee gesteund door welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp en natuurlijk Trix Leiderdorp.

Het doel van de Trampoline Jump club voor kinderen met autisme is enerzijds om hen te motiveren om wekelijks te bewegen in een fijne ongedwongen setting met een 'op maat' aanbod onder leiding van een professionele instructeur. Naast de gezondheidswinst dat een uur bewegen per dag oplevert, is het sociale aspect voor zowel de deelnemers als hun ouders/verzorgers zeer belangrijk.
Trixs Leiderdorp biedt fijne horecafaciliteiten waar de ouders/verzorgers samen kunnen komen. Aanwezigheid van minimaal één ouder/verzorger is verplicht.

Kinderen van 6 tot en met 12 jaar met autisme (ongeacht het spectrum) kunnen op zondagochtend van 10.00-11.00 uur deelnemen aan een echte les. Het lesprogramma kan op ieder niveau worden uitgevoerd. De eerste les op 8 september is gratis. Aansluitend kan een strippenkaart worden gekocht (€ 80 voor 8 lessen).

Aanmelden voor de gratis les op 8 september kan per e-mail: info@trixs.nl of telefonisch via (071) 3627926.

Toptrainer geeft gratis volleybalclinic voor jongens en jeugdtrainers

volleybal n De volleybalclubs in de regio, waaronder Leython DC uit Leiderdorp, willen meer jongens aantrekken voor hun teams. Daarom organiseren ze op zaterdag 7 september een gratis volleybalclinic voor jongens van 12 tot en met 18 jaar en jeugdtrainers.

De clinic wordt geleid door niemand minder dan Yannick van Harskamp, ex-international en trainer van de Jeugd Oranje jongens, die in juli nog brons wonnen op het achtlandentoernooi in Italië.

Doel van de clinic is om in de hele regio meer jongens aan het volleyballen te krijgen zodat de competitie groter en sterker wordt. Ook beginnend volleyballers zijn welkom op 7 september. Yannick geeft de jongens training en wordt daarbij geassisteerd door de aanwezige jeugdtrainers van de clubs in de regio. Yannick geeft de trainers ook tips om komend seizoen bij hun trainingen te gebruiken. Na de zaaltraining kunnen de trainers inspiratie opdoen bij Boukje Smeets, leercoach en Funkey docent bij de KNHB.

Het evenement vindt plaats van 12.00 tot 14.30 uur in sporthal Duinwetering in Noordwijk. Deelname is gratis maar vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via de website www.7septvolley.nl of e-mail 7septvolley@gmail.com.

De volleybalclinic is een initiatief van volleybalclubs Leython DC (Leiderdorp), NOVO (Noordwijk), VCO (Oegstgeest), VCS (Sassenheim), RVV (Katwijk) en Liusna (Lisse).

Tiende en laatste Christa's Ride

Paco Busteros León: 'Dit was een mooie manier om iets terug te doen voor het Instituut Asbestslachtoffers'. Foto: Corrie van der Laan

interview n Leiderdorper Paco Busteros León organiseerde op zondag 12 september 2010 de allereerste Christa Mensert Memorial Ride. Toen deden in totaal zo'n 150 fietsliefhebbers mee die een route van 25 of 70 kilometer aflegden. Christa's Ride op de tweede zondag van september werd daarna een vast item op de Leiderdorpse evenementenagenda. Op 8 september vindt de tiende editie plaats die meteen ook de laatste wordt. "Het gaat me ontzettend aan het hart maar het is me organisatorisch gewoon boven de pet gegroeid.", zegt Busteros León.

Eerbetoon

Hij startte tien jaar geleden met het fietsevenement als eerbetoon aan zijn echtgenote, Christa Mensert, die in 2009 overleed aan longvlieskanker (mesothelioom) ook wel asbestkanker genoemd. Christa is slechts 44 jaar geworden maar heel veel Leiderdorpers hebben haar gekend. Ze werkte achttien jaar als leidster bij peuteropvang De Spetters, voorheen Kruidje-Roer-Me-Niet, dat in die tijd gevestigd was aan de Bolderikkamp en heeft honderden jonge dorpsgenootjes onder haar hoede gehad. Christa zette zich altijd in voor anderen. Het was haar wens dat voor haar uitvaart mensen geen bloemen zouden kopen maar het geld daarvoor zouden doneren aan het Instituut Asbestslachtoffers, dat patiënten op allerlei manieren ondersteunt.

Het bracht Busteros León, een enthousiast toerfietser, op de gedachte een jaarlijkse benefiet-fietstocht te organiseren ten bate van het Instituut Asbestslachtoffers. "Christa heeft heel veel hulp gehad van het Instituut. Dit was een mooie manier om iets terug te doen."

De eerste tocht startte en eindigde bij de peuterspeelzaal aan de Bolderikkamp maar in de jaren daarna werd sporthal De Does de start- en finish locatie. In 2017 was er opnieuw een verhuizing, dit keer naar de ijs- en skeelerbaan aan de Boomgaardlaan in het Weteringpark. De nieuwe plek bood de gelegenheid in 2018 een nieuw element toe te voegen: de dikke bandenrace voor de jeugd.

In de afgelopen tien jaar is het aantal deelnemers gestaag gegroeid. Vorig jaar stonden er zo'n 250 fietsers aan de start. Daarmee groeiden ook de bedragen voor het Instituut Asbestslachtoffers: in 2010 werd 691 euro bijeengebracht, in 2017 was dat 2.633 euro. Wat het bedrag over 2018 was, wordt op 8 september bekend gemaakt.

Taakboek met 200 items

Busteros León heeft al die jaren zijn ziel en zaligheid de organisatie van de fietstochten gelegd. Samen met een ploeg van 35 vrijwilligers zorgt hij ervoor dat de routes worden uitgepeild, dat er genoeg verkeersregelaars zijn en dat de inschrijftafels en verzorgingsposten bemensd zijn. Maar voordat het zover is, heeft hij er al weken van regelen opzitten. "Ik heb een dik draaiboek waar een taakboek aan vast zit met tweehonderd items." Het gaat dan om het vinden van sponsoren en vrijwilligers, het aanvragen van de nodige vergunningen, het genereren van publiciteit en heel veel meer. "En na de dag zelf ben je nog uren en uren bezig met afronden. Ik heb ook nog een eigen zaak, alles bij elkaar is het wel erg veel." Busteros León is inmiddels hertrouwd en zijn echtgenote wees hem erop dat hij altijd ziek wordt na de Ride. "Vorig jaar was het een flinke kaakontsteking. Een teken dat ik mezelf voorbij loop."

Driekwart jaar heeft hij gezocht naar een vrijwilliger die de organisatorische taken met hem wil delen. Maar het is niet gelukt iemand te vinden. Niet zo vreemd, vindt hij. "Zelfs de helft van de uren die ik erin steek zijn er nog steeds heel veel, dat kan je eigenlijk niet van iemand vragen. Ik heb toen uitgebreid overlegd met mijn vrouw en vrienden. Die vroegen me: Wat zou Christa ervan hebben gevonden?. Ik denk dat ze zou hebben gezegd: Prachtig dat je het tien jaar hebt gedaan!"

Het besluit te stoppen met de Ride werd er niet makkelijker door. "Toen je me een paar weken geleden belde voor een afspraak voor dit interview en ik hardop zei dat het de laatste Ride werd, heb ik daarna wel een traantje gelaten."

Hij is vastbesloten een knallende sloteditie neer te zetten. "Het moet echt een feestje worden." De start is om half 11. De deelnemers aan de toertocht van 75 kilometer mogen als eerste weg, de familietocht van 25 kilometer start meteen daarna.

Dikkebandenrace

Als de laatste fietsers zijn vertrokken, is het tijd voor de tweede editie van Christa's Dikkebandenrace op de 400 meter skeelerbaan, bedoeld voor jongens en meisjes van 5 tot en met 12 jaar. Ze rijden om het hardst op hun eigen fiets. Dat mag een stadfiets of mountainbike zijn maar geen racefiets. De kinderen worden ingedeeld in vier leeftijdsklassen. De 5- en 6-jarigen rijden 800 meter (twee rondjes), de 7- en 8-jarigen 1.600 meter, de 9- en 10-jarigen 2.400 meter en de 11- en 12-jarigen 3.200 meter.

Busteros León: "Vorig jaar hebben we dit onderdeel toegevoegd om een gat in het programma te vullen, maar het beviel zo goed dat we ermee doorgaan. De winnaars mogen zich Leiderdorps kampioen noemen. Een jaar lang; volgend jaar worden ze opgevolgd door de nieuwe kampioenen want als het aan mij ligt, gaat ik wèl gewoon door met de organisatie van Christa's dikkebandenrace."

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Weekend vol ontmoeting, gezelligheid en muziek

De drukbezochte Vriendenquiz in 2018. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

vriendenfeesten n De Vrienden van het Oude Dorp zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de Vriendenfeesten 2019 in het Leiderdorpse park de Houtkamp in het weekend van 6, 7 en 8 september. Dit weekend zal weer in het teken staan van muziek, ontmoeting en gezelligheid. "We hebben er weer veel zin om een mooi geslaagd feestweekend te organiseren", zegt voorzitter Fried de Rave. "Maar we kunnen altijd aandacht en vooral vrijwilligers gebruiken."

Bij Toverkids leren kinderen toneelspelen. | Foto: PR Foto: PR

Vrijwilligers gezocht!!

De Rave begint met een oproep voor vrijwilligers. "Voor het opbouwen en afbreken zoeken wij nog enkele vrijwilligers die in een team van twaalf personen mee willen helpen met de opbouw op vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur en op zondag van 18.00 tot 23.00 uur met de afbraak van het feestterrein. Het liefst werken we op beide momenten met hetzelfde team." Aanmelden kan via info@vriendenfeesten.nl.

Gratis toegang in Feesttent

De Vrienden hebben dit jaar een extra grote Feesttent tot hun beschikking. Daarin is het hele weekend veel muziek te horen. Het volledige feestprogramma is terug te vinden op www.vriendenfeesten.nl. Een voorproefje: op zaterdag 7 september treden tussen 14.30 en 19.30 uur Rockband Got it en Captain Midnight XL Band op. Daarna is het vanaf 20.00 uur tijd voor de 'Terug naar de Koets O 'Theek Disco Classics'. Op zondag 8 september wordt het feestweekend als vanouds afgesloten met de Unity-NL toer, wat betekent dat vanaf 15.00 uur samen met tientallen Nederlandstalige artiesten een feestje wordt gebouwd. "Al deze optredens zijn gratis toegankelijk", aldus de voorzitter.

Vrijwilligersborrel

In samenwerking met de gemeente en Incluzio Leiderdorp organiseren de Vrienden de jaarlijkse borrel voor alle vrijwilligers in Leiderdorp. Het maakt niet uit waar je vrijwilliger bent, of dat nu bij de sportvereniging of in de zorg is. Vooraf aanmelden (noodzakelijk voor de gratis consumptiebonnen) kan bij de balie van Incluzio in De Sterrentuin (Van Diepeningenlaan 110). De vrijwilligersborrel is op zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur. Daarnaast wordt dan ook een borrel georganiseerd voor de ondernemers van de LOV.

Vriendenquiz

Er zijn nog enkele plekken vrij voor teams om mee te doen aan de Vriendenquiz op vrijdagavond 6 september vanaf 20.00 uur. De Vriendenquiz is een ontspannen quiz met leuke vragen en staat open voor vriendenteams, straten, bedrijven, clubs of verenigingen, Een team bestaat uit maximaal zes deelnemers en er zijn verschillende tafelarrangementen. Aanmelden kan via info@vriendenfeesten.nl

Klootschieten

Voor het Klootschietfestijn op zondagochtend 8 september vanaf 11.00 uur is er nog ruimte genoeg voor teams om zich in te schrijven voor de strijd om de 'Leiderdorpse Kloot'. Meer informatie en inschrijving is te vinden op www.klootschietfestijn.nl.

'Nieuw Licht op Leithon' nog twee maanden te bezoeken

Foto: Mikko Kriek

Op zondag 31 augustus is de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' in het Leiderdorps Museum weer op de reguliere openingstijden te bezoeken. Deze archeologische tentoonstelling is ingericht naar aanleiding van de opgravingen die in 2013 plaatsvonden op het Samsomveldje en een deel van de tennisbanen.

Het onderzoek dat volgde op de opgravingen heeft veel aan het licht gebracht over het leven van de oer-Leiderdorpers die hier woonden in de zesde tot en met achtste eeuw. De uitkomsten van het onderzoek, verricht door het archeologisch bureau van de Universiteit van Amsterdam, gaven ook meer inzicht in de samenleving van de Friezen, het volk dat langs de kust en langs de grote rivieren woonde.

De tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon' geeft op basis van zo'n 110 voorwerpen, een klein percentage van de in totaal 220.000 opgegraven artefacten, een beeld van hoe de bewoners van de nederzetting Leithon leefden. Hoe woonden zij, wat aten ze, hoe kleedden zij zich, wat deden ze voor de kost?

Een prachtig op de computer door archeoloog Mikko Kriek gemaakt vogelvluchtoverzicht van Leithon (zie hieronder) geeft een goed beeld van de nederzetting gelegen aan het riviertje de Leitha. Deze zelfde afbeelding maar dan in het groot, zal te zien zijn tijdens de jaarmarkt op zaterdag 7 september op de Laan van Berendrecht. Het Leiderdorps Museum zal op deze markt aanwezig zijn met een eigen kraam.

Een week later, op zaterdag 14 september, organiseert het Museum de Open Monumenten Dag 2019. Dit evenement vindt van 12.00 tot 17.00 uur plaats op de Hoofdstraat vanaf het oude raadhuis tot en met de Dorpskerk. Het thema van deze Open Monumenten Dag is: 'Plekken van plezier'. Ook daar zal de grote afbeelding van Leithon te zien zijn.

Verhuizing

Op zaterdag 16 november sluit het Leiderdorps Museum haar deuren in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Dat betekent ook het eind van de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon'. De geleende voorwerpen gaan weer terug naar het Archeologisch Depot Zuid-Holland en andere uitleners. Vanwege de verbouwing van De Sterrentuin verhuist het museum naar het gebouw van de Gomarusschool op de Vronkenlaan 46 in Leiderdorp.

In dit gebouw krijgt het museum een nieuwe tentoonstellingsruimte tot zijn beschikking. In deze ruimte komt de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Leiderdorp, 'Weet Waar Je Woont' in een vernieuwde opzet weer terug. Daarnaast worden er twee tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. In samenwerking met de Dorpskerk komt er een kleine tentoonstelling in de kerk met als onderwerp '400-jarig bestaan Dorpskerk'. In het nieuwe museum zal bovendien met een expositie aandacht worden besteed aan '75 Jaar bevrijding'.

Het museum heropent in februari 2020 op de nieuwe locatie. Over de plek van het depot waarin alle niet tentoongestelde voorwerpen zijn opgeslagen en over het kantoor voor de medewerkers van het museum, wordt nog met de gemeente overlegd.

Tekst: Bob Reidsma

Nog enkele plekken bij Toverkids

Toneel n Toverkids, de kinderafdeling van de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei, start in september weer toneellessen voor kinderen van 8-12 jaar. De belangstelling was zo groot dat twee groepen voor de woensdagmiddag samengesteld konden worden.

Bij Toverkids leren kinderen toneelspelen. Van half september tot december krijgen ze les in samenspel, oefeningen om zich te kunnen uitdrukken, in een groep werken. Na de kerstvakantie starten de repetities voor een echt toneelstuk. Dit wordt eind maart of begin april opgevoerd.

Er is nog plek in de groep op woensdagmiddag van 15.15 tot 16.45 uur. Het is mogelijk om twee lessen vrijblijvend mee te doen, om te kijken of toneelspelen bevalt. Theater Toverlei is gevestigd in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 te Leiderdorp. Bel voor meer informatie met Ellen Gerrese via 06 50 46 86 88 of kijk op toverlei.nl.

cultuur & uitgaan

Genoeg bibliotheek, te weinig film, theater en concerten in Leiderdorp

40 procent van de Leiderdorpers bezoekt de bibliotheek in De Sterrentuin minimaal eens per jaar. | Foto: J.P.K. Foto: J.P.Kranenburg

peiling n De bibliotheek is met afstand de meest bezochte culturele voorziening in Leiderdorp. Van de 383 Leiderdorpers die afgelopen juni een peiling over cultuur invulden, gaf 40 procent aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden minimaal één keer in de BplusC bibliotheek in gebouw De Sterrentuin zijn geweest. Driekwart vindt ook dat de bibliotheek die er nu is, voldoende is voor Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

Ook culturele evenementen in de gemeente scoren redelijk. Een derde van de respondenten heeft in het afgelopen jaar zo'n lokaal evenement bezocht. Van voorzieningen als theater, het Leiderdorps Museum, het filmhuis, expositieruimten, culturele cursussen, muzieklessen en concerten hebben ze veel minder gebruik gemaakt. Maar 4 procent heeft het afgelopen jaar muzieklessen gevolgd, 5 procent heeft het filmhuis bezocht, 7 procent is in Leiderdorp naar een concert geweest en 8 procent liep binnen in het lokale museum. Toch is er wel behoefte aan deze voorzieningen, blijkt uit de peiling. Een dikke veertig procent van de respondenten vindt dat met name het aanbod aan films, theater en concerten best wat meer mag worden.

Van de mensen die het culturele aanbod in Leiderdorp niet gebruiken, gaf een derde aan dat ze naar voorzieningen buiten Leiderdorp gaan. Een kwart heeft sowieso geen interesse in culturele voorzieningen.

Bijna 60 procent van de respondenten gaf aan zelf bezig te zijn op cultureel gebied. De meesten daarvan, bijna tweederde, doen dat individueel. Van de ruim 40 procent die niet cultureel bezig is, heeft weer ruim 40 procent er ook geen interesse in. Een kwart heeft geen tijd en een op de zes geeft aan dat het Leiderdorpse aanbod niet aansluit bij wat zij zouden willen doen.

De kunst in de openbare ruimte wordt door een meerderheid van de Leiderdorpers (60 procent) gewaardeerd, en bijna de helft vindt dat de gemeente hiervoor geld moet uittrekken.

Informatiebron

Het Leiderdorps Weekblad is met afstand de belangrijkste informatiebron voor mensen die willen weten wat er op cultureel gebied te doen is in Leiderdorp. Ruim tweederde van de respondenten zegt hiervoor deze krant te raadplegen. Websites en folders/flyers worden ieder door 30 procent genoemd als informatiekanaal.

Het peiling naar de mening van Leiderdorpers over de cultuur in hun gemeente is uitgevoerd door I&O Research uit Amsterdam. Reden voor het onderzoek is de ontwikkeling van een nieuwe cultuurnota; de oude loopt tot 2019 en is dus bijna verouderd. Het nieuwe cultuurnota moet in het eerste kwartaal van 2020 klaar zijn.

Volop talencursussen bij de LVU

volksuniversiteit n Ook in het nieuw seizoen biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp een compleet pakket aan talencursussen.

De cursussen Engels voor beginners (donderdagmiddag) en voor gevorderden (maandagochtend) gaan in de laatste week van september van start. Lessen Engelse conversatie voor enigszins gevorderden (maandagavond) en vergevorderden (donderdagmiddag) beginnen in de week van 16 september.

Op dinsdagmiddag vanaf 17 september is er een cursus Frans voor échte beginners. Vanaf 8 oktober is er op dinsdagmiddag eveneens een intensieve cursus voor 'grands débutants', mensen die al wat Frans geleerd hebben. Donderdagavond is er een discussiegroep voor gevorderden (start 19 september).

De LVU biedt een compleet pakket Italiaans aan. Praktisch Italiaans leren, zonder grammaticale ballast, voor 'huis-tuin-en-keuken'-situaties? Dat kan bij de LVU op donderdagmiddag vanaf 19 september. Op dinsdagavond is er vanaf 17 september een cursus voor beginners met meer aandacht voor structuur en grammatica. Gevorderden kunnen vanaf 19 september terecht op donderdagochtend, vergevorderden kunnen hun kennis van het Italiaans uitbreiden op woensdagochtend (start 18 september).

China wordt met de dag belangrijker en het aantal toeristen over en weer neemt enorm toe. Bij de LVU kunt u Chinees leren. Voor mensen die al enkele lessen achter de rug hebben start een vervolgcursus op donderdagavond 12 september. Echte beginners kunnen weer in januari 2020 terecht.

De LVU biedt vanaf woensdagavond 9 oktober ook een cursus Praktisch Pools aan voor degenen die deze taal al een beetje hebben leren kennen.

Vroeger op het gymnasium klassieke talen geleerd? Het is misschien wel leuk om die verweggezakte kennis eens op te halen. Maar Latijn of Klassiek Grieks zijn ook een uitdaging voor hen die deze talen nooit hebben leren kennen. Bij de LVU kunt u leren Caesar, Ovidius en Homeros in de originele taal te lezen. De beginnerscursussen Latijn én Klassiek Grieks starten beide op woensdagavond 18 september.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, stuur een mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp (na de vakantie van maandag t/m vrijdag 9.30-12.00 uur).

Koffie, van boon tot Barista

Kinderen kunnen zelf een pijl en boog maken tijdens de Leidse Hooidagen. | Foto: Buro JP Foto: Buro JP

lezing n Op dinsdagmorgen 3 september vertelt 'Mister Coffee' Ed Krijgsman in het verenigingsgebouw van Buurtvereniging Zijlkwartier het verhaal over het leven van een koffieboon. De lezing wordt georganiseerd door het Vrouwen Netwerk Zijlkwartier.

Dat koffie uit de koffieboon gemaakt wordt, weten we natuurlijk allemaal. Maar wat gaat daaraan vooraf? Hoe komt de beste en lekkerste koffie hier? Hoe weten we dat de koffieplant van onze koffie verbouwd is door boeren die er goed voor worden betaald en niet uitgebuit worden?

Lekker koffie zetten is ook nog een hele kunst, net zoals de koffie op een mooie manier serveren: de cappuccino met een laagje schuim van de juiste consistentie en dikte en de espresso precies sterk genoeg.

De lezing is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Toegang voor leden van het Vrouwennetwerk is gratis, niet leden betalen € 3,00. Aanmelden is niet nodig. Koffie en thee is voor eigen rekening. Bel of mail voor meer informatie met Agatha Kwant via tel (071) 5894655 of e-mail akwalub@casema.nl.

Buiten-avonturen tijdens Leidse Hooidagen

natuurfeest n Stap in het weekend van 31 augustus en 1 september op de fiets en beleef de Leidse Hooidagen dit jaar in Polderpark Cronesteyn. Tijdens het leukste natuurfeest van Leiden kunnen kinderen 25 buiten-avonturen beleven. Dit jaar zijn er naast populaire klassiekers als wol vilten, broodje bakken en pijl en boog maken, zo'n 11 nieuwe activiteiten te doen.

Dit jaar kun je voor het eerst een blotevoetenpad betreden, 'De bodem in' met Hortus Botanicus, is er een boerderij-proeverij en kun je schilderen met de natuur. Ook is er meer aandacht voor techniek en duurzaamheid. Speel bijvoorbeeld het afvalspel bij Ekoplaza of ontwerp jouw stad van de toekomst. Ben je 9 jaar of ouder en heb je zin in een echte uitdaging? Zorg dan dat je je op de dag zelf snel aanmeldt bij de Nature Escape Room. Op 1 september kun je stadsgrachten-specialist Aaf Verkade ontmoeten en met haar 'een duik nemen in de onderwaterwereld' bij de slootjes-safari.

De nieuwe locatie bevindt op het weiland direct tegenover de hoofdingang van De tuin van de smid, die dit jaar ook de horeca verzorgt. Meer informatie: www.leidsehooidagen.nl Laatste nieuws: facebook.com/leidsehooidagen.

Koffie-inloop

gezelschap n Zondag 1 september start het nieuwe seizoen van de koffie-inlopen voor alleengaanden van 11.00 tot 13.00 uur bij La Place aan de Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp. De koffie-inlopen zijn elke eerste zondag van de maand. Aansluitend gaan sommigen vaak nog iets gezamenlijk ondernemen, dat ontstaat vaak spontaan.

Iedereen die alleen is en gezelschap zoekt, is welkom. Bezoekers worden begroet bij de ingang, niemand wordt aan zijn lot overgelaten.

Klaverjas- en sjoelavonden

zijlkwartier n Buurtvereniging Zijlkwartier bestaat in 2020 vijfenzeventig jaar. Zo oud is ook al de kaartclub van de Leiderdorpse buurtvereniging. Elke dinsdagavond het hele jaar door, met uitzondering van de feestdagen, kunnen alle kaartliefhebbers gezellig komen klaverjassen in het verenigingsgebouw aan de Van der Marckstraat 19. Gemiddeld wordt met twaalf tot dertien tafels gekaart. Het is mogelijk mee te doen met een competitie, die loopt van begin september tot eind april. Maar ook wie gezellig een avondje vrij wil kaarten is welkom.

De aanvang van de kaartavonden is 20.00 uur en het inleggeld bedraagt € 3,00 p.p. Op de kaartavonden is ook altijd een loterij. Op de dinsdagavond wordt bovendien gesjoeld.

Eén keer per maand op de zaterdagavond is er een koppelklaverjasavond en in april en november een klaverjasmarathon van 14.00 uur tot 23.00 uur, onderbroken door een gezamenlijke maaltijd.

Het klaverjassen en sjoelen heeft een eigen commissie, die onder leiding staat van Paul Overdijk. Hij is ook de contactpersoon voor meer informatie, bel daarvoor 06-43469088.

Leesgroep Duits

Literatuur n In de leesgroep Duits in Leiderdorp zijn plaatsen vrij. De leesgroep is bedoeld voor mensen die zich willen verdiepen in de Duitse taal en literatuur. De groep maakt een keuze uit de boekenlijst van leesclub-organisatie Senia. De boeken worden in de Duitse taal besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen. Zes maal per seizoen komt de groep bij elkaar, roulerend bij de deelnemers thuis. Meer informatie: Insa Mantel, T. 06-54355789, E. mantel@ziggo.nl.

Teken- en schilderles

Atelier n Van september tot en met december is er elke donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur teken- en schilderles te volgen in het Atelier aan de Winkelhof 7 in Leiderdorp. Docent is Agnes van Galen.

Er wordt gewerkt met potlood, acryl- of aquarelverf of olieverf (op waterbasis). Iedere cursist werkt op eigen niveau en kiest zelf het materiaal dat hem of haar het beste ligt of juist uitdaagt. De focus ligt op het ontspannen werken en met plezier vorderingen maken in de eigen ontwikkeling.

Parkeren is gratis en de ruimte is goed bereikbaar voor rolstoelen. Bel of mail voor aanmelden en informatie met 06 20087155 of Agnes@solcon.nl (o.v.v. Schilderles).

cultuur & uitgaan

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Aangepaste tijden

Vrijdag is de balie gesloten, maar zijn we wel telefonisch bereikbaar.

Do 5 sept: Klassieke muziek

De vrijwilligers brengen weer een geselecteerd muziekprogramma ten gehore. U bent van harte welkom. Aanvang: 14.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten: € 2,00 incl. koffie/thee. Aanmelden niet nodig.

Do 5 sept: Walking Hockey

Inmiddels is er bij Alecto een enthousiaste commissie die Walking Hockey gaat starten. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de kick off plaats dmv een clinic die wordt gegeven door Bovelander Hockey Clinics bij hockeyvereniging Alecto in de Bloemerd. Bent u 50+ en geïnteresseerd dan kunt u zich aanmelden bij coördinator Koos Koster jakoster@ziggo.nl of via 06-57324521.

Di 10 sept: Lunchcafé

De vrijwilligers van het lunchcafé bereiden weer een heerlijke 3 gangen lunch voor u. Aanvang 12.00 uur in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten € 6,00. Aanmelden tot 6 sept. bij Henka Brouwer, tel: 071-5418595 (antwoordapp. inspreken).

Maandag: Taalclub

LET OP: wijziging dag en tijd. In de Hoeksteen (Houtschans 7) kunnen vrouwen vanaf heden op maandag van 13.00 tot 14.30 uur de Nederlandse taal beter leren spreken. Er wordt er een onderwerp ingebracht met als doel om het daar in het Nederlands over te gaan hebben. Deelname gratis en aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie Floor van Egmond: fvegmond@incluzio.nl

Dinsdag en vrijdag: Vitality Club

Elke dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur zijn 50+ welkom om onder begeleiding van een vrijwillige coach te bewegen. Locatie: COVS-gebouw, Boomgaardlaan 20. Kosten € 1,00 per week. Deelname is vrijblijvend en aanmelden is niet nodig.

Woensdag: Ruilwinkel

De ruilwinkel, locatie Buitenhoflaan, zij-ingang van De Buit, is wekelijks geopend op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie: www.incluzioleiderdorp.nl/ruilwinkel.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00 - 17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, Van Diepeningenlaan 110. T. (071) 5413536, E. leiderdorp@incluzio.nl, W. www.incluzioleiderdorp.nl.

RK parochiekern De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat (en kerkgebouw) geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. E-mail degoedeherder@yahoo.com. Bij dringende pastorale zorg kunt u noodnummer 06-13295436 bellen (niet bedoeld voor uitvaarten en te voorziene ziekenzalving). Vieringen wekelijks op woensdag (10.00 uur) en zondag (9.30 uur). Voor meer informatie: www.hhpp-oost.nl

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude.

zondag 1 september, Tweeëntwintigste zondag door het jaar

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Dingjan-Zonneveld. M.m.v. het Jongeren- en Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 1 september

Dorpskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw, bevestigingsdienst.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: ds. H. Hemstede + tolk, dovendienst.

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

10.00 uur: B. van Doorn.

De Nieuw-Apostolische Kerk op de hoek van de Engelendaal en de Buitenhoflaan.| Foto: J.P. Kranenburg

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

LET OP: zondag 1 september geen dienst.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 1 september

10.00 uur: leesdienst.

15.30 uur: ds. P. Mulder (H.C. 21).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 1 september, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen (doopsgezind).

De Nieuw-Apostolische Kerk op de hoek van de Engelendaal en de Buitenhoflaan.| Foto: J.P. Kranenburg

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

26 augustus t/m 1 september: TP Zandbergen, Grotiuslaan 14, 2353 BV Leiderdorp. tel. (071) 5661400.

2 t/m 9 september: TP De Oude Singel Tandartsen (S. Wassenaar-Groeneveldt ), Kooilaan 55, 2315 EC Leiden. Tel. (071) 5226040.

Cursussen Seniorweb

Komend najaar verzorgt de Stichting Seniorweb Leiderdorp weer een aantal cursussen voor senioren:

Instapcursus gebruik IPad of tablet. Data: 12 - 19 - 26 september en 3 - 10 - 17 oktober. Kosten: € 55,00;

Cursus fotoboek maken op iPad of tablet. Data: 7 - 14 - 21 november. Kosten: € 37,50;

Cursus Whatsapp gebruiken. Data: 24 en 31 oktober. Kosten: € 25,00.

De lessen vinden plaats op donderdag in het digilokaal van de bibliotheek in De Sterrentuin.Ook in de eerste helft van 2020 staan deze cursussen op het programma.

Aanmelden kan bij Luc de Beer, tel. 06 37335201 of e-mail lucasdebeer@gmail.com.

Programmering Unity.NU 105.7FM

Overdag elk half uur regionieuws. En verder:
07.00-10.00 uur: Jouw muziek en info
10.00-12.00 uur: Michel Wesseling
12.00-14.00 uur: Jouw muziek en info
14.00-16.00 uur: Elmar Bus
16.00-19.00 uur: Jouw muziek en info
19.00-21.00 uur: Johan @ Unity (vr)
21.00-23.00 uur: Hitmix @ Unity (vr)

Ook deze week een nieuwe aflevering van Rudo! Van woensdag 18.00 tot donderdag 18.00 uur op televisie.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op tel. 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Meer info: tel. (071) 7200871.