Leiderdorps Weekblad

6 maart 2019

Leiderdorps Weekblad 6 maart 2019


Kraamtijd in kinderboerderij

De eerste lammetjes van dit jaar in de Leiderdorpse kinderboerderij. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Lammetjes n De jaarlijkse babyboom in de Leiderdorpse kinderboerderij in park De Houtkamp is gestart. In de vroege ochtend van maandag 4 maart werden de eerste lammetjes geboren, twee ooitjes en een ram. Ze waren een paar dagen te vroeg maar zijn kerngezond. "Eigenlijk had ik verwacht dat een van de geiten het eerst zou bevallen, die is een dag overtijd", vertelt kinderboerderijbeheerder Bert van Eijk.

De komende zes weken wordt nog veel meer jong leven verwacht; er zijn nog zeven geiten en zeven schapen drachtig.

Klussers gezocht

NLDOET n Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart worden weer in het hele land werkdagen georganiseerd in het kader van NL DOET. In Leiderdorp kan op zes plekken geklust worden:

De schooltuinen in park De Bloemerd moeten weer klaar gemaakt worden voor het nieuwe seizoen. Wie daarbij wil helpen is welkom op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart van 10.00 tot 15.00 uur.

De Willem de Zwijgerschool aan de Bernhardstraat 1 zoekt mensen die willen helpen om het schoolplein en de voortuin op te knappen. Hier wordt gewerkt op vrijdag 15 maart van 10.00 tot 14.00 uur.

                Lees verder op P7

Verbouwing Sterrentuin kan in najaar starten

politiek n Het zit ernaar uit dat begin oktober eindelijk gestart kan worden met de verbouwing van De Sterrentuin. De Leiderdorpse gemeenteraad besloot maandagavond 4 maart unaniem om de 600.000 euro extra die nodig is voor het vernieuwde verbouwplan beschikbaar te stellen. Dat geld komt grotendeels terug doordat tegelijkertijd besloten is de verbouwing van het voormalige kantoor van Gemeentewerken (de Werf) aan de Simon Smitweg, waarvoor 550.000 euro was uitgetrokken, te schrappen.

                Lees verder op P7

Foto: PR

Angel

Daleman wint Vikingrace

Snelste 11-jarig meisje van Europa

AH Santhorst helpt scholen in West-Afrika

EXPOSITIE n 'Nieuw Licht op Leithon' geopend

Uitgeverij
Verhagen neemt LOS over

Oscar

Foto: Corrie van der Laan

Het zit er weer op. Het jaarlijkse feestje van filmers en filmliefhebbers, de uitreiking van de Oscars. Altijd anders en toch hetzelfde gedoe. Ach, dat hoort erbij: de beste heeft toch niet gewonnen, het was vriendjespolitiek, hij heeft zich schandelijk gedragen op het podium, zij zag er echt niet uit in die jurk. Zo gaat dat nu eenmaal bij 'de Oscars'.

Zou het anders gaan als we een heel nieuwe categorie invoeren? Al was het maar voor één enkel keertje: een Oscar voor de beste hondenfilm. En zou het lukken die te vinden, als het even kan zonder al teveel ruzie en gedonder? Misschien - maar zeker ervan durven we niet te zijn.

De echte Hachiko in 1935

Nominaties

Immers, bij de nominaties is het gelijk al lastig. Gaat het alleen om films met echte honden of mogen teken- en animatiefilms ook meedoen? Mag Lady en de Vagebond in directe competitie met 101 Dalmatiërs?

Trouwens, die laatste film is extra moeilijk: in de versie van 1996 zeiden de honden geen woord, terwijl ze in de eerdere versie van 1995 konden praten! Het genre maakt het er vervolgens niet eenvoudiger op. De beroemde Hachi: A Dog's Tale is, zoals dat heet, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Over de trouwe hond Hachi die naar men zegt negen jaar lang elke dag op hetzelfde tijdstip naar het station ging om zijn baas op te wachten, terwijl die baas allang verdwenen is.

Is dat vergelijkbaar met de spannende maar bepaald weinig realistische avonturen van Hooch met zijn baasje Tom Hanks in Turner & Hooch? Lastig!

Barking Holland

Nee, we moeten het maar laten. Geen Oscar voor de beste hondenfilm. Wellicht moeten we het denken verleggen. En nu The voice of Holland minder kijkers trekt, is het zaak dat programma wat op te frissen. Een speciale verkiezing van een blaffende hond allicht in The best barking of Holland…?

Reageren? hondenvriendenleiderdorp@gmail.com;
zie ook facebook: Platform Hondenweer – HVL

Foto rechts: De echte Hachiko in 1935.

Nieuws van de LVU

Educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) biedt in maart weer een breed scala aan cursussen, lezingen en workshops. Hieronder een selectie:

Ontspul en krijg een opgeruimd huis

Gaat u binnenkort kleiner wonen? Heeft u problemen met uw huis opgeruimd te krijgen of om het na opruimen netjes houdt? Aan de hand van een aantal opruimregels en tips krijgt u in de workshop 'Ontspul een krijg een opgeruimd huis' handvatten hoe u bij u thuis alles op orde krijgt en houdt. Woensdag 13 maart, 9.30 – 11.30 uur.

Creatief schrijven voor beginners

In deze cursus van 6 lessen ontwikkelt u uw creativiteit en ontdekt u nieuwe wegen om tot schrijven te komen. In iedere les maakt u een begin met een opdracht die u thuis uitwerkt. Voorlezen van de geschreven teksten en deze samen bespreken zijn belangrijke onderdelen van de cursus. U leert van de docent en van elkaar. Schrijfervaring is niet nodig, het plezier in schrijven staat voorop. Start: dinsdag 12 maart, 10.00 – 12.00 uur.

Fotobewerking op uw smart phone

Deze twee workshops zijn een aanrader voor mensen die veel foto's maken met hun smartphone of tablet en niet weten dat er heel veel mogelijkheden zijn om de foto's te bewerken en zodoende tot een mooier resultaat te komen. Dinsdag 12 en 19 maart, 19.30 – 21.00 uur.

Het voormalig Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie

Het gebouw aan de Raamsteeg in Leiden dateert van 1913. Het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie leidde tot 1976 een kwijnend bestaan als publieksmuseum, maar dat veranderde in de tachtiger jaren. Het pand werd verbouwd, maar nadat in 1998 het nieuwe gebouw van Naturalis in gebruik werd genomen, kwam het leeg te staan. Na aanpassing werd het opslag- en magazijnruimten voor musea. Na de lezing van Fons Verheijen wordt een bezoek aan het gebouw gebracht. Donderdag 14 maart, 10.30 – 12.30 uur.

Bezoek aan tentoonstelling 'Boerhaave'

Het Rijksmuseum Boerhaave heeft een tentoonstelling over de grote medicus Herman Boerhaave (1668 – 1738), in die tijd één van de bekendste mannen van Europa. Hij was een alleskunner: arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist, onderzoeker, docent; hoogleraar in Leiden op drie van de vijf medische leerstoelen, rector magnificus, directeur van de Hortus. Lezing en, na koffie/thee, rondleiding: vrijdag 15 maart, 10.30 – 12.30 uur.

Franse chansons

Tijdens deze cursus beluisteren we liedjes van chansonniers van vroeger en nu, lezen en vertalen we de teksten en discussiëren we erover in het Frans. U stelt samen met de docente het programma samen. De cursus (6 lessen) start op dinsdag 19 maart, 15.30 – 17.00 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

AH Santhorst helpt scholen in West-Afrika

Rob Eijsackers (midden) kon tassen vol schoolspullen afleveren bij schooltjes in Gambia en Senegal.| Foto: PR Foto: PR

verhaal n Leiderdorpers Sonja en Rob Eijsackers konden afgelopen winter dankzij de Albert Heijn vestiging op winkelcentrum Santhorst twee schooltjes in West Afrika steunen. Hieronder hun verhaal:

Ieder jaar in de zomer verkoopt Albert Heijn allerlei artikelen die nodig zijn voor weer een leerjaar op school. Attributen zoals pennen, potloden, geodriehoeken, vlakgummen, agenda's en schriften. Pal voor het begin van het nieuwe schooljaar worden deze spulletjes flink afgeprijsd.

Nu wil het geval dat mijn vrouw en ik in de wintermaanden november, januari en februari altijd in West-Afrika gaan overwinteren. In die periode bezoeken we scholen in Senegal en Gambia en helpen deze met tegen flinke korting gekochte schoolspulletjes van AH.

Wij vroegen ons echter af: wat zou er met de schoolspullen gebeuren die niet verkocht worden? We vroegen het aan de filiaalmanager van de AH vestiging in winkelcentrum Santhorst en legden meteen uit dat wij wel een goede bestemming voor de overgebleven spullen wisten. Prompt werden alle niet verkochte schoolattributen gratis aan ons ter beschikking gesteld. Door dit fantastische gebaar hebben wij twee schooltjes, een in het dorpje Stiletti in Senegal en een in het dorpje Busura in Gambia, aan de zo broodnodige spulletjes kunnen helpen .

Mede namens de leiding van beide scholen heel erg hartelijk bedankt.

Sonja en Rob Eijsackers

Koffiebijeenkomst 'Slapen, huilen, troosten'

CJG n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiderdorp organiseert koffiebijeenkomsten over bepaalde baby-thema's. Binnenkort het thema 'Slapen, Huilen, Troosten' voor ouders van baby's tot zes maanden.

Heeft je baby moeite met doorslapen? Weet je niet zeker wanneer en hoe je je baby kunt troosten? En waarom huilt je baby? Kun je je baby te veel verwennen? Deze en vele andere vragen kun je stellen aan de jeugdverpleegkundige van het CJG. Natuurlijk is je baby ook welkom.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 27 maart van 14.30 tot 16.00 uur in het CJG Leiderdorp aan de Karolusgulden 32. De bijeenkomst is gratis. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl

Wulps Schiermunnikoog

Een zwerm vogels in de lucht en in het water in de Munnikkenpolder. | Foto: Astrid Veerman Foto: Astrid Veerman

Kennen jullie het ook: het heerlijke gevoel op een Waddeneiland? Eindeloze vertes, water, land en zon, alles naast en bijna door elkaar. De diepe natuurbeleving als grote en kleine zwermen roepende vogels landen of opstijgen.

Beseffen jullie dat je dat gevoel – deels – in de Leiderdorpse Munnikkenpolder (de polder na de ijsbaan/scouting) kunt krijgen? Ga zo'n half uur voor zonsondergang met je rug naar de A4 bij de grootste vogelplas of bij de molen in het midden staan. Verbeeld je dat het geluid van de auto's van ruisende golven is. Wacht, luister en kijk wat er gebeurt. Met wat geluk heb je aan een kant een mooie zonsondergang en aan de andere kant zwermen vogels die gaan overnachten. De 'andere kant' is de grote vogelvijver of de plassen in de Doeshofpolder aan de overkant van het riviertje de Does. Soms landen de vogels zwijgend, soms met een heerlijke roep. Soms zijn het vooral ganzen, maar nu vaak heel veel wulpen, veel kieviten, grutto's en scholeksters. Bij elkaar vele honderden, soms over de duizend. Dan wordt de Munnikkenpolder voor mij 'Schiermunnikoog'.

Het geluid van de kievit en de grutto kent iedereen. Ze roepen – min of meer - hun eigen naam. De scholekster roept luid te-píet. Maar de wulpen ..., de wulpen, die hebben een fantastische, melancholieke (vind ik) roep en zang. Het is een tweelettergrepige, fluitende roep: "koer-líe". Eenmaal gehoord en herkend vergeet je het nooit meer.

De wulp is onze grootste steltloper. Een steltloper heeft lange stelten van poten, omdat hij ook graag in water loopt. Onmiskenbaar is de snavel van de wulp. De snavel is lang en aan het eind - wulps - naar beneden gebogen: 'de wulp kijkt naar zijn gulp'. Het vrouwtje heeft een nog langere snavel dan het mannetje.

Wat doen die vogels 's nachts in de plassen? Ze zijn daar veilig tegen rovers van het land. Geen vos of hond kan onhoorbaar bij ze komen. Van vele vogels horen er vast een paar het geplas van poten in het water. Als er toch een rover door het water komt, hebben ze tijd genoeg om op de wieken te gaan.
Dat kost echter wel energie. Energie die ze beter kunnen opsparen voor de trek naar het noorden. Want alle wulpen die we nu hier zien komen uit het noorden of oosten van Europa. 'Onze' wulpen zijn in de winter in het zuiden van Europa of in Afrika.
Daarom, lieve hondenbezitters, vraag ik jullie om de aanlijnplicht in de Munnikkenpolder te respecteren. Alleen in de strook langs de A4 mogen honden los rennen. Geen nood: het Ghoybos, bij de pannenkoekenboerderij, wordt ingericht als 'hondenparadijs'.

2019 is het jaar van de wulp. De aantallen wulpen dalen voortdurend. Een kwart tot de helft van de wereldbevolking aan wulpen verblijft in het winterhalfjaar in ons land. Laten we de wulpen en andere vogels een rustig verblijf in Nederland bieden!

Tekst: Ton Gordijn

Raad unaniem akkoord met plan Sterrentuin

De Sterrentuin gezien van de achterkant, met links het MEC en rechts de bibliotheek.| Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPPAGINA

Door: Corrie van der Laan

De aarzelingen die een deel van de raad twee weken geleden nog had over de Sterrentuinplannen, werden grotendeels weggenomen door een op de valreep bezorgde brief van het college van burgemeester en wethouders. Daarin werd een aantal losse eindjes afgehecht. Zo moet de bibliotheek gedurende de verbouwing weg uit het pand aan de Van Diepeningenlaan en was er geen duidelijkheid over een alternatieve locatie. Het college belooft nu in mei te komen met twee scenario's, één waarbij de bieb tijdelijk geen fysieke locatie heeft en één met een tijdelijke bibliotheekvestiging, compleet met een overzicht van de kosten.

Ook over de huisvesting van toneelvereniging Theater Toverlei en het Leiderdorps Museum werd de raad gerustgesteld. Toverlei kan na de verbouwing toch weer in De Sterrentuin terecht. Tijdens de verbouwperiode kunnen scholen met toneelfaciliteiten een oplossing bieden.

Wat het Leiderdorps Museum betreft, meldt het college dat een betaalbare alternatieve locatie voorhanden is. Ook eventuele aanpassingen aan de huurruimte die het college op het oog heeft, zouden binnen het budget moeten lukken. Om welke locatie het gaat, is nog niet openbaar gemaakt.

Transformatie

De Sterrentuin is tien jaar geleden geopend als sociaal-cultureel centrum en had het bruisende hart van Leiderdorp moeten worden. Maar dat kwam nooit van de grond. Ook financieel was het gebouw voor de gemeente altijd een blok aan het been. Door het om te vormen tot 'Centrum voor ondersteuning, welzijn en kennis, cultuur en educatie', zoals het college het formuleert, zou het financiële en maatschappelijke rendement moeten verbeteren.

Het plan voor de transformatie stamt al uit 2016. Het idee was om de in De Sterrentuin gevestigde culturele organisaties naar elders te verplaatsen om plek te maken voor maatschappelijke en welzijnsorganisaties. In oktober 2017 trok de gemeenteraad 3 miljoen euro om de zogenoemde verhuiscarrousel te realiseren.

Maar de oorspronkelijke plannen zijn door allerlei ontwikkelingen achterhaald. De komst van de nieuwe welzijnsorganisatoe Incluzio maakte aanpassingen aan de indeling van De Sterrentuin noodzakelijk. Bovendien bleek het voornemen om Theater Toverlei en het Leiderdorps Museum naar de Werf te verplaatsen onhaalbaar door een sterke stijging van de verbouwkosten. Vandaar dat het college met een vernieuwd plan kwam, dat nu het groene licht heeft gekregen.

NLDOET zoekt klussers

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Bij muziekschool de Doors, de nieuwe locatie van de Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) aan de Berkenkade 7, hebben acht deuren en een muur hard een nieuwe laag verf nodig. Schilders zijn welkom op vrijdag 15 maart van 10.00 tot 16.00 uur.

In de speeltuin aan de Reviusdreef willen bewoners zaterdag 16 maart een vierde moestuinbak bouwen van stoeptegels. Hier wordt gewerkt van 10.00 tot 16.00 uur.

Manege Liethorp in De Bloemerd mag in het park extra grond gaan huren van de gemeente zodat de pony's en paarden vaker naar buiten kunnen. Vrijwilligers die mee willen helpen met klus- en snoei werkzaamheden zijn welkom op zaterdag 16 maart van 9.00 tot 16.00 uur.

In de natuurspeeltuin De Dwarstuin in de Bloemerd kan op zaterdag 16 maart gewerkt worden van 10.30 tot 15.30 uur. Er zijn verschillende klussen te doen: schoonmaken van de waterplaats en zand aanvullen op het strandje , snoeiwerk, herstellen wilgentunnel en opruim- en schoonmaak klussen. Er is speciaal iemand nodig die verstand heeft van het snoeien van fruitbomen.

Voor alle klussen geldt dat je niet de hele periode hoeft te werken; een uurtje de handen uit de mouwen steken kan ook. Opgeven kan via www.nldoet.nl (zoeken op 'Leiderdorp').

Debat in aanloop naar provinciale verkiezingen

Politiek n In de aanloop naar de Provinciale Staten verkiezingen presenteren journalisten Joost Vullings (EenVandaag) en Leendert Beekman (AD) op zaterdag 9 maart in de Leidse bibliotheek aan de Nieuwstraat het Make Provincial Great Again-debat.

Tijdens dit debat voelen zij zes lokale politici aan de tand die op de kieslijst van hun partij staan. Het gaat om Anna van den Boogaard (PvdA), Moniek van Sandick (CDA), Inez Staarink (SP) en Frederik Zevenbergen (VVD) uit Leiden, Ton van Rijnberk (D66) uit Noordwijk en Sinan Özkaya (Groen Links) uit Delft. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, zoals wegenbouw, ruimtelijke ordening, milieu en cultureel erfgoed.

Vulling en Beekman zullen de kandidaten kritische vragen en stellingen over de provinciale politiek voorleggen. Daarmee moet helder worden wat er eigenlijk te kiezen valt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart.

Het debat van aanstaande zaterdag vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur in de BplusC bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. De toegang is gratis.

Plastic soup vissen met Merijn Tinga en Water Natuurlijk

campagne n Water Natuurlijk Rijnland, SUPschool Leiden en SUP CleanUP slaan zaterdag 9 maart in de Leidse binnenstad de handen ineen om plastic afval te verwijderen uit het water en van het land. Een vloot van suppers en kanoërs onder de bezielende leiding van plastic soup-surfer Merijn Tinga, lijstduwer van Water Natuurlijk, vist plastic uit de Rijn. Ondertussen gaan 'landrotten' aan de slag op de wal. De actie start om 12.00 uur bij de Catharinabrug.

Een van de uitdagingen voor de waterschappen voor de komende jaren is om alle plastic (micro- én macroplastic) uit het water te krijgen. Om dat doel te bereiken wil Water Natuurlijk dat het waterschap én haar bestuurders actief de samenwerking zoeken met inwoners, andere overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Rijnland. Zie ook www.waternatuurlijk.nl/rijnland

Stichting Job Buddy is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden sneller aan een baan te helpen en vacatures lokaal te vervullen. Sinds 2016 maakt Job Buddy van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan dankzij sponsoring van lokale ondernemers.
Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy praat u iedere maand bij over wat gaande en actueel is. Deze maand een herkenbaar verhaal voor velen, dat jouw datgene overkomt dat je nooit voor mogelijk had gehouden.

Ontslag….. Nee, dat overkomt mij niet!

In februari zijn we met een klein groepje gestart, de werkzoekenden zijn gekoppeld aan hun buddy en met elkaar hebben ze de tweedaagse sollicitatietraining gevolgd bij Area071. Met elkaar gaan zij nu verder samenwerking met als doel "het vinden van een baan".

Je zou denken "hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die met de huidige arbeidsmarkt die deze ondersteuning nodig hebben?". Geen gekke gedachte, maar ik zie dat er altijd mensen zijn die een steuntje in de rug nodig hebben.

Er zijn altijd mensen die een steuntje in de rug nodig hebben

Stel je voor, je heet Maikel en je werkt al 25 jaar bij je oude vertrouwde baas. Je baas gaat met pensioen en verkoopt zijn zaak aan een grote concurrent. Alles verandert en jij en je collega's worden opgeslokt door de nieuwe organisatie. Werkprocessen zijn anders en je hebt moeite om je aan te passen. De cultuur binnen dit bedrijf is niet vergelijkbaar met hoe het was. Je vind het lastig en hebt heimwee naar het oude vertrouwde. Mensen in je omgeving geven je goed bedoelde adviezen: "Dan ga je toch weg Maikel, zoek een andere baan joh!". Gemakkelijk gezegd, denk je bij jezelf. Ik ben 61, wie wil mij nog?

Dan komt de dag van het slechte nieuws. Een reorganisatie wordt aangekondigd en gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Een moeilijke onzekere periode volgt, de sfeer op het werk wordt er ook niet beter van. Op een dag krijg je de gevreesde uitnodiging voor een gesprek met personeelszaken. Jawel, bij het UWV is een ontslagvergunning aangevraagd en de OR heeft ermee ingestemd. Na 25,5 jaar trouwe dienst wordt je ontslagen om bedrijfseconomische redenen.

Het voelt als falen, je bent boos en teleurgesteld. Iets dat je alleen maar bij anderen ziet gebeuren en je voor jezelf nooit voor mogelijk had gehouden is nu toch gebeurt. Je bent 61 jaar en staat op straat. Gezien de financiële situatie van de werkgever krijg je geen outplacement aangeboden dus sta je er helemaal alleen voor.

Maar gelukkig is daar "Job Buddy"!

Je had al diverse keren gezien dat Job Buddy iedere maand een artikel schrijft in het Leiderdorps Weekblad maar je had er nooit echt notitie van genomen. Ook op Facebook zag je de posts van Job Buddy voorbij komen in je timeline. Bij RCL vertelt een clubgenoot over Job Buddy, dat hij met hulp van zijn buddy onlangs een leuke baan heeft gevonden. "He Maikel - Is dat niet iets voor jou?"

In eerste instantie denk je, ach nee joh, laat mij maar – ik doe het wel alleen. Maar na een tijdje klinken deze woorden regelmatig in je oren en ga je toch eens op de website jobbuddy.org kijken.
Vrolijke gezichten, een duidelijke uitleg, alle artikelen die de afgelopen jaren zijn verschenen in het Leiderdorps Weekblad en een oproep dat er binnenkort een nieuwe groep gaat starten. Je voelt een licht enthousiasme opborrelen. Vooral het sociale element spreekt je aan, dat je samen met anderen uit de omgeving die allemaal in het zelfde schuitje zitten aan de slag gaat is wel erg fijn. Hoe leuk is het om maandelijks iedereen terug te zien tijdens de borrel bij Brasserie Park en te horen hoe het met een ieder gaat.
En hoe fijn is het dat Astrid een groot netwerk heeft in de regio en zij ook regelmatig op deze manier middels netwerken deelnemers een baan bezorgd. "Daar moet ik bij zijn", denk je, en je pakt de telefoon om Astrid te bellen. Voor je het weet heb je een leuke inspirerende buddy aangewezen gekregen en zit je in de training waar je de sollicitatie-skills die anno nu nodig zijn om weer aan het werk te komen krijgt aangereikt. Op naar een nieuwe uitdaging!

Maar gelukkig is daar Job Buddy!

Denk je na het lezen van dit verhaal, Hé, dit gaat over mij? Twijfel dan niet en neem contact op. Bij minimaal vier aanmeldingen gaan we weer starten.

Vind je het leuk om buddy te zijn? Wil je hier meer over weten? Neem dan ook contact met ons op.

Meer informatie over Job Buddy vind je op de website www.jobbuddy.org

Of stuur een mail naar astrid@jobbuddy.org en Astrid neemt dan contact met je op.

Uitgeverij Verhagen BV neemt Leids stadsmagazine LOS over

Eric van der Reijden. Foto: Willemien Timmers

n Media Combinatie Groot Leiden krijgt vorm

magazine n Uitgeverij Verhagen BV in Katwijk heeft per 1 maart 2019 LOS magazine, het stadsmagazine van Leiden overgenomen. Verhagen bestaat bijna 100 jaar en geeft meer dan 11 kranten uit in groot Leiden, de Kust- en Bollenstreek.

Dirk Bouman en Roald Laport ondertekenen de papieren voor de overname. | Foto: PR. Foto: pr.

Directeur Dirk Bouman van Uitgeverij Verhagen: "Wij zijn een gezond mediabedrijf met lokaal zeer sterke titels rondom Leiden. In Leiden zelf zijn we pas kort actief. LOS is een bewezen titel met een aantrekkelijk format en groot bereik. Het ademt de liefde voor Leiden. Wij nemen die liefde graag op in onze familie. Daarnaast is het geweldig dat Roald Laport de komende jaren een rol gaat spelen als adviseur commerciële content en partnerships binnen ons bedrijf. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van zijn kennis, creativiteit, netwerk en liefde voor de stad."

Roald Laport – oprichter en voormalig uitgever LOS Magazine: "Het is geweldig dat het kindje waar mijn ondernemersavontuur 14 jaar geleden mee begon, een nieuw leven krijgt binnen dit prachtige mediabedrijf. En des te leuker dat ik de komende jaren een rol blijf spelen in de verdere ontwikkeling. Ondanks dat het aansturen van OWN agency mijn absolute passie is, stromen er ontegenzeggelijk papiervezels door mijn aderen. We hebben grote plannen en kunnen niet wachten om deze vorm te geven."

Vertrouwd format en groter bereik

LOS behoudt het vertrouwde format, maar transformeert naar een 'Vrijetijdskrant'. En gaat van 6 keer per jaar naar 11 keer per jaar. Daarnaast stijgt het bereik behoorlijk. Naast de vertrouwde displays in en om het centrum van de stad, worden de magazines in de omliggende wijken op de laatste dinsdag van de maand huis-aan-huis verspreid. Tevens wordt LOS - in dezelfde week - als bijlage mee verspreid met het Leiderdorps weekblad en Oegstgeester courant. Hierdoor stijgt de totale oplage naar meer dan 70.000 exemplaren.

Combinatie

De Leidenaar, die het brede nieuws uit Leiden verzorgt, gaat weer naar tabloidformaat, zoals de andere Nieuwsbladen van Uitgeverij Verhagen. De Leidenaar wordt de eerste drie weken van de maand huis-aan-huis verspreid, LOS de laatste week van de maand. LOS zal samen met de Leidenaar, het Leiderdorps Weekblad en de Oegstgeester Courant binnen Uitgeverij Verhagen de Media Combinatie Groot Leiden vormen.

De specificaties van alle titels zijn te vinden op www.grootleiden.com

Meer informatie over Uitgaverij Verhagen is te vinden op www.uitgeverijverhagen.nl

Opheffingsuitverkoop bij Almondehoeve

meubels n "Het is nog steeds mijn hobby; mooie meubels inkopen, opknappen en verkopen", vertelt een enthousiaste Eric van der Reijden van Almondehoeve Lifestyle & Antiek.

Tekst en foto: Willemien Timmers

Tijdens een wandeling door de uitgebreide winkel met zijn vele, mooie ruimtes (maar liefst drieduizend vierkante meter), weet de antiekkenner bij elke tafel en kast wel een mooi verhaal te vertellen.

"We zijn als familiebedrijf bijna vijftig jaar geleden begonnen en ook nu nog staat de winkel vol met mooie spullen uit onder andere Engeland, Spanje, India en China." De Almondehoeve verkoopt niet alleen maar antiek. Toch zijn de tijden veranderd. Koopgedrag en smaak van mensen zijn anders geworden. Het combineren van antiek en modern blijft echter. "We willen de komende jaren in een andere, afgeslankte vorm verder, en dus houden we een opheffingsuitverkoop waarbij alles in de showrooms tien tot zestig procent goedkoper uitvalt."

Bijzonder is de kennis en expertise in de winkel. "Onze restaurateur Herman Koolmoes bijvoorbeeld werkt hier al veertig jaar. U kunt bij ons ook uw eigen meubelen laten restaureren."

De Almondehoeve blijft een unieke zaak. "Wij zijn de enige zaak in Nederland met dit soort spullen. 'Het lijkt wel een museum', zeggen mensen soms. Zoek je iets moois voor in je interieur? Dan is dit dé tijd om voordelig iets moois aan te schaffen."

'We willen in een andere, afgeslankte vorm verder'

Er staan prachtige stoelen en banken, kasten, dressoirs, lampen, spiegels en veel decoratieve spullen, maar de meeste vraag is er toch wel naar eettafels en sidetables. "Voor tafels in elke maat kun je hier terecht." Daarnaast zijn er bij de Almondehoeve veel mooie cadeaus te vinden. "Vanaf 25 euro neem je al iets unieks mee naar huis. En alles is van goede kwaliteit, want er is al rommel genoeg", zegt Eric met een glimlach.

Almondehoeve • Van Almondeweg 2 • 2343 AA Oegstgeest • Tel. (071) 517 27 57 • www.almondehoeve.nl

ondernemers

Gouden echtpaar Li-Wong vond draai in Leiderdorp

Het echtpaar Li-Wong op hun trouwdag, 1 maart 1969, in Hongkong. Foto: PR

huwelijksjubileum n "Mijn vader heeft ons aan elkaar gekoppeld". Mevrouw Li-Wong lacht bij de herinnering. Ze is geboren in de Chinese provincie Kanton en in haar tienerjaren met haar ouders naar Hongkong verhuisd. In deze toen nog Britse kroonkolonie werkte ze tot aan haar huwelijk in een fabriek. Haar toekomstige echtgenoot is weliswaar in Hongkong geboren, maar zijn vrouw ontmoette hem pas toen hij al lang vertrokken was.

Door: Nelleke Thissen

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

De heer Li verliet Hongkong vanwege de armoede en gebrek aan werkgelegenheid. Hij vestigde zich in Engeland, destijds nog het moederland van de kroonkolonie. Daar werkte hij vijf jaar in een restaurant. Op aanraden van zijn twee in Nederland wonende broers is de heer Li in 1966 naar ons land gekomen. Hij kwam in Leiden terecht en vond een baan bij het voormalige Chinese restaurant Verre Oosten aan de Stationsweg. Hij leerde toen ook de heer Wong kennen, de inmiddels hier wonende vader van zijn latere vrouw. "Hij zag in mij een geschikte echtgenoot voor zijn dochter in Hongkong", lacht hij.

eigenaar

Gelukkig bleken dochter en beoogde schoonzoon elkaar graag te mogen. Zo graag zelfs dat ze besloten te trouwen. Het huwelijk werd op 1 maart 1969 in Hongkong gesloten. Het jonggetrouwde stel ging hartje centrum Leiden wonen aan de Oude Rijn. "In het begin was het best eenzaam. Behalve mijn vader kende ik niemand", weet mevrouw Li nog goed. Haar man maakte lange dagen. Een jaar na hun huwelijk werd hij eigenaar van een Chinees restaurant in Den Haag en in 1972 van een zaak in Voorschoten. Zijn vrouw had haar handen vol aan de zorg voor hun gezin met twee zonen en een dochter. "Mijn kinderen zagen me zelden. Ik werkte van 10.00 tot 22.00 uur", herinnert de heer Li zich. Zijn vrouw ging weer werken toen de kinderen op school zaten.

rustig

In 1989 verruilde het gezin het centrum van Leiden voor Leiderdorp. "Het werd ons daar te druk. Het is hier heerlijk rustig en de mensen zijn heel aardig", zegt heer Li over Leiderdorp. Ook kon hij toen stoppen met werken. Het echtpaar geniet van hun vrije tijd. "We zien vaak onze kleinkinderen en passen veel op. En ik wandel heel graag met vriendinnen. Hier in de buurt of elders in Nederland", zegt mevrouw Li. Haar man doet het rustiger aan. Hij kijkt het liefst TV.

intiem

Het gouden huwelijksfeest hebben ze op 1 maart gevierd met hun gezin. Vorig jaar, zo meldt het echtpaar, werd de heer Li 80 en hebben ze een heel groot feest gegeven. "Daar waren meer dan honderd mensen. Nu komen heel intiem alleen de kinderen en kleinkinderen. Zo hebben we alle tijd voor elkaar". Ook kwam burgemeester Driessen langs. Met een fraaie bos bloemen en kadootjes feliciteerde zij het gouden paar namens de gemeente Leiderdorp.

Ruim € 2500 voor Hersenstichting

collecte n De inwoners van Leiderdorp hebben tijdens de collecteweek € 2501,22 gegeven aan de Hersenstichting. De opbrengst wordt besteed aan hersenonderzoek, het geven van voorlichting aan patiënten en hun omgeving en de ontwikkeling van de juiste patiëntenzorg.

De collecteweek liep van 28 januari tot en met zaterdag 2 februari 2019. Ruim 18.000 vrijwilligers gingen door heel Nederland langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met hersenaandoeningen. Door twintig collectanten uit Leiderdorp werd € 2501,22 opgehaald. "Dit is een enorm mooi bedrag en we zijn ontzettend trots op alle vrijwilligers die zich voor ons hebben ingezet", zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. Het geld is hard nodig, benadrukt hij. "Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening. Vroeg of laat raakt het ons allemaal."

Bij hersenaandoeningen moet er onder andere gedacht worden aan dementie, depressie, migraine, beroerte, de ziekte van Parkinson en hersenletsel ten gevolge van een ongeluk. Voor de meeste hersenaandoeningen bestaan nog geen behandelingen die de aandoening kunnen vertragen of stoppen. Hersenpatiënten moeten dus leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen van hun aandoening. In het dagelijkse leven heeft de omgeving vaak onvoldoende kennis van en aandacht en begrip voor deze gevolgen. Het is voor mensen met een hersenaandoening daardoor moeilijk, in sommige gevallen zelfs onmogelijk, om volwaardig te participeren in de maatschappij.

Geen collectant gezien? Giften kunnen ook overgemaakt worden op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag of via de online collectebus op www.hersenstichting.digicollect.nl.

Omwonenden Kwikstaartplein nodigen GroenLinks uit voor wijkactie

Een aantal opruimers van GroenLinks Leiderdorp. | Foto: PR Foto: PR

Opruimen n GroenLinks gaat zaterdag 9 maart de wijk weer in. Ditmaal bezoekt een delegatie van de partij op uitnodiging van bewoners het Kwikstaartplein. Het informele spreekuur, gevolgd door een rondje afval prikken, begint om 11.15 uur.

Een flatbewoonster van het Kwikstaartplein wees GroenLinks op de troep aan de achterkant van de Laan van Ouderzorg. Uit de vele peuken en sigarettendoosjes blijkt dat niet alle ouders van schoolgaande kinderen de weg naar de prullenbak kennen. "Als we rokers vragen om hun afval mee te nemen, reageren ze met veel onbegrip of verbale agressie", meldt de bewoonster.

Voor GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud is zo'n klacht een goede reden om met omwonenden van het Kwikstaartplein in gesprek te gaan. "Een schonere wereld begint dicht bij huis", zegt hij. "Mogelijk kunnen we met elkaar een strategie bedenken om Leiderdorp wat netter te maken."

De rommel houdt niet op bij het Kwikstaartplein. Bewoners geven aan dat ook tegenover supermarkt Albert Heijn de parkeerplaatsen en struiken vol liggen met papier, bonnetjes, lege gebakdozen en plastic flesjes. GroenLinks gaat er zaterdag wat aan doen en rekent erop dat goed voorbeeld goed doet volgen.

Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning van GroenLinks Leiderdorp (tim.brouwerdekoning@raadleiderdorp.nl of telefoon 06-38030152).

Sam's Kledingactie

inzameling n Sam's Kledingactie houdt zaterdag 16 maart een inzameling in Leiderdorp. Van 9.00 tot 11.30 uur kan schone en nog goed draagbare kleding ingeleverd worden bij de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp en de Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. Ook beddengoed en gordijnen zijn welkom. De opbrengst is voor Mensen in Nood, in het bijzonder voor de wederopbouw na de tsunami op Sulawesi. De organisatie is in handen van de gezamenlijke diaconieën van de Protestantse Gemeente Leiderdorp en de Katholieke Parochie de Goede Herder.

Foto: Els Jasperse

Kleurrijke Houtkamp

palet n Toen de zon maandagmiddag doorbrak, veranderde het in deze tijd toch wat grauwe Leiderdorpse park De Houtkamp plotseling in een fraai kleurenpalet. Els Jasperse zag het en legde het vast.

Aanvullingen en verbeteringen

In het artikel over de uitreiking van cheques door de Vrienden G.S.V. 'De Sleutels' (LW 27 februari, pag 3) in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp was sprake van de kinderafdeling voor nierdialyse. Het Alrijne Ziekenhuis heeft echter alleen een algemene nierdialyse-afdeling.

René Diekstra | Foto: PR

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag, 7 maart, 20.00 uur

DARKEST HOUR

Slechts een paar dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill meteen een van zijn zwaarste beproevingen doorstaan. Hij moet kiezen of hij met Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen.

Donderdag, 21 maart, 14.00 uur

OTEZ-MOI D'UN DOUTE

Als de 45-jarige weduwnaar Erwan per ongeluk ontdekt dat de man die hem opgevoed heeft, niet zijn echte vader is, gaat hij op zoek naar zijn biologische vader. Zijn zoektocht brengt hem naar de zeventigjarige Joseph, een man die kort zijn moeder kende. Erwan valt voor zijn charme.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp. Reserveren via: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang: 7,50 p.p., donateurs: 5,00. Betaling: contant aan de zaal.

René Diekstra over 'moeder de vrouw' bij Kunstkring Leiderdorp

lezing n Dinsdag 12 maart staat de lezing bij Kunstkring Leiderdorp in het teken van de komende Boekenweek met het thema 'De moeder de vrouw'. Dit thema heeft heel wat stof doen opwaaien, ook omdat het Boekenweek geschenk en het essay door mannen geschreven wordt. De CPNB heeft dit thema echter bedoeld als ode aan de vrouw. Psycholoog en auteur René Diekstra (foto) zal inhaken op dit thema met zijn lezing 'Als moeder maak je het niet meer'.

Moederschap en opvoederschap raken meer op de achtergrond. Andere activiteiten en rollen zorgen voor meer persoonlijke ontwikkeling, sociaal aanzien en bewegingsvrijheid. Daardoor is spanning en onzekerheid ontstaan over de verdeling van tijd, aandacht en energie tussen de verschillende rollen van de vrouw. Dit kan schuldgevoelens, gedeprimeerdheid, depressie en burn-out veroorzaken. Blijkbaar hebben vrouwen (en hun mannen) nog onvoldoende houvast om hun veranderde positie in de maatschappij op een evenwichtige en bevredigende manier in te nemen. René Diekstra zal in zijn lezing en de daarop volgende discussie vooral aandacht besteden aan dit laatste.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp en wordt georganiseerd in samenwerking met Boekhandel De Kler. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.

Lezing over 'Nieuw Licht op Leithon'

Ouderenbond n De Leiderdorpse afdeling van de ouderenbond KBO-PCOB organiseert dinsdag 12 maart een middag met lezing voor leden en belangstellenden. Voorzitter Bob Reidsma van de Stichting Leiderdorps Museum vertelt over de afgelopen weekend geopende tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege Middeleeuwen'. In het museum worden vele tientallen voorwerpen getoond die zijn gevonden in de grond van het voormalige Samsonveld naast tennispark De Munnik. Al die voorwerpen bij elkaar geven een mooi beeld van hoe de mensen leefden in de vroege middeleeuwen.

De middag vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp en begint om 14.30 uur. Vanaf 14.00 uur is er een inloop met koffie en thee. De toegang voor leden is gratis, niet-leden/belangstellenden betalen € 5,-.

cultuur & uitgaan

LBC viert Koningsdag met Oranjedrive

bridge n De Leiderdorpse Bridge Club – kortweg LBC – viert Koningsdag met het spelen van een bridgedrive, 'Oranjedrive' geheten.

Deze bridge wedstrijd is niet alleen voor clubleden, maar voor iedereen toegankelijk. Plaats van actie is het eigen denksportcentrum van de LBC aan de Prins Bernhardstraat 1 in Leiderdorp. De wedstrijd wordt gespeeld op donderdag 25 april 2019 en begint om 19.45 uur.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar macdevrind@gmail.com of telefonisch via 06 20219156. Er kunnen maximaal tachtig paren meedoen.

Het inschrijfgeld bedraagt € 6,00 per paar, te voldoen bij binnenkomst. De opbrengst van de inschrijfgelden wordt geheel besteed aan prijzen en hapjes.

Denksport

Bridge is niet zo maar een denksport. Het spel wordt over de hele wereld gespeeld en overal wordt eenzelfde bridgetaal gesproken. De spelregels worden dan ook internationaal bepaald en vastgesteld. LBC is aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Die bond werkt samen met de Schaak-, Dam-, Gobond, met het Nederlands Olympisch Comité, met de Nederlandse Sport Federatie en met de Vlaamse Bridge Liga.

Wie wil bridgen in clubverband of wil leren bridgen is bij de LBC aan het juiste adres. Kijk voor meer informatie op www.lbc-bridge.nl.

Vroege Singelloop meer Prinsdag dan Koningsdag

hardlopen n Deelnemers aan de Leidsch Dagblad Singelloop moeten er dit jaar vroeg bij zijn. Het startschot, gelost door prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, klinkt op vrijdag 5 april. De Singelloop staat dit jaar in het teken van 'vieren'. Met dit thema haakt de 44ste editie van de hardloopwedstrijd-voor-het-hele-gezin aan bij de 444ste verjaardag van de Universiteit Leiden.

De Singelloop is allang geen doorsnee Oranjeloopje meer. Bij de eerste editie in 1976 zocht initiatiefnemer Joop Westbroek op de kalender nog nadrukkelijk de nabijheid van Koninginnedag, doorgaans 30 april. Dit jaar vallen Koningsdag, Goede Vrijdag en de Koningsspelen ook allemaal op vrijdagen in april. Vrijdag 5 april is een bewuste keuze, historisch vroeg in de geschiedenis van het evenement.

Daarnaast blijft er ook veel hetzelfde. Het 7 kilometer lange parcours bijvoorbeeld, een logisch rondje over de Leidse singels, met start en finish op de Langegracht ter hoogte van de Zandstraat. Het aantal deelnemers schommelt al jaren rond de 5000 en speaker Teun de Reede verzorgt traditiegetrouw het commentaar. Ook ligt er een medaille klaar voor iedereen die de finish haalt en is de opbrengst bestemd voor een groot aantal goede doelen uit Leiden en omgeving.

goede doelen

Dit jaar selecteerde de organisatie logeerhuis De Vlietlande, woonzorgcentrum Wijckerslooth, my-

Prins Pieter Christiaan geeft op 5 april het startschot

tylschool De Thermiek, Woonzorggroep Voorschoten, de rolstoelafdeling van rugbyvereniging DIOK, Toonkunstorkest Leiden, Het Babyhuis Leiden en hospice Issoria. Starter Pieter-Christiaan voegt daaraan nog het project 'Alleen jij bepaalt wie je bent' van stichting Laureus toe. Alle begunstigden krijgen een deel van de opbrengst van het hardloopfestijn, te besteden aan concrete wensen.

5000 hardlopers

Voor al deze goede doelen en ook voor een goede sportprestatie zetten zo'n 5000 hardlopers zich op 5 april in beweging. Wedstrijdatleten van onder meer Leiden Atletiek ne Leiden Road Runnersclub lopen hetzelfde rondje als groepen scholieren, bedrijfsteams en deelnemers die een eigen goed doel aan de loop ophangen. Sommigen hebben er maanden voor getraind, anderen trekken in een opwelling de hardloopschoenen aan. Deelnemers betalen in de voorverkoop 4 euro voor een startnummer. In de laatste uren voor het startschot (19.30 uur) op het wedstrijdterrein kost een deelnamebewijs 5 euro.

Het centrum van Leiden is op de wedstrijddag tussen 18.00 en 21.00 uur beperkt of niet bereikbaar.

Informatie: www.leidschdagblad.nl/singelloop

Angel Daleman (11) wint Vikingrace

Angel Daleman (midden) is in haar leeftijdscategorie momenteel de beste schaatsster van Europa. | Foto: Erik de Weerd Foto: PR

Schaatsen n Op de 500 meter is de Leiderdorpse schaatster Angel Daleman (11 jaar) het snelste meisje van Europa in haar leeftijdscategorie. Tijdens de Vikingrace, op 1 en 2 maart in Heerenveen, pakte zij de eerste plek via vier ritoverwinningen.

De Viking Race is het grootste internationale schaatstoernooi voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorieën van 11 tot en met 16 jaar. Tijdens dit tweedaagse toernooi gaan zo'n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan in IJsstadion Thialf in Heerenveen. De deelnemers komen onder andere uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Wit Rusland, Roemenië, Groot-Brittannië en Denemarken. Dit is ook wel het officieuze EK voor deze leeftijdgroepen.

puntenrecord

Angel reed verdeeld over de twee dagen viermaal een 500 meter. Dit deed zij in 42.53, 42.99, 41.96 (een toernooirecord) en 42.16. Hierna behaalde zij ook nog het puntenrecord met 169.640.
Met de viermaal winst toonde zij opnieuw met overtuiging aan dat ze in haar leeftijdscategorie op dit moment de beste rijdster is van Nederland en Europa.

Ronde van Zuid-Holland passeert Leiderdorp

Wielrennen n De 66e Ronde van Zuid-Holland, een wielerklassieker, zal zaterdag 9 maart tussen 14.00 en 14.30 uur Leiderdorp passeren.

Vanaf de Leiderdorpse brug rijdt de wielerkaravaan over de Persant Snoepweg naar Oud Ade. De wielerkaravaan zal worden begeleid door het Surveillance Team van de Politie Haaglanden. Om de veiligheid te waarborgen en de wielrenners een vlotte doorgang te verlenen, zullen de kruispunten tijdelijk vrijgehouden worden van het overige verkeer. Hou dus rekening met vertraging of omleidingen.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Specialistische ondersteuning nodig?
We bieden onder andere mantelzorgondersteuning, inzet van budgetmaatjes, maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en jongeren- en seniorenwerk. Onze medewerkers denken actief met u mee. Blijkt dat er toch meer specialistische ondersteuning nodig is? Ook dan kunnen we u helpen. We staan voor u klaar bij het aanvragen van een Wmo-indicatie en wijzen u de weg naar de juiste instanties.

Inloopspreekuur geldzaken + inloopspreekuur statushouders
Elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Sterrentuin.

Do 7 maart: Klassieke Muziek
De vrijwilligers brengen weer een geselecteerd muziekprogramma ten gehore. U bent van harte welkom. Aanvang 14.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten €1.- incl. koffie/thee. Aanmelden is niet nodig.

Di 12 maart: Lunchcafé
wijziging locatie!

De vrijwilligers van het lunchcafé bereiden weer een heerlijke 3 gangen lunch voor u. Aanvang 12.00 uur in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten €6,-. Aanmelden tot vr 8 maart. bij Incluzio, tel. (071): 5413536.

Vr 15 maart: Kinderdisco
De disco is voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar tussen tussen 19.00 en 20.30 uur in Dwars. Kosten: € 2,50 voor entree en € 2,50 voor een consumptiekaart.

Do 21 maart: Presentatie Belastingaangifte 2018
Incluzio organiseert een presentatie voor de Leiderdorpse inwoners over het invullen van de belastingaangifte 2018. De fiscale wijzigingen worden besproken alsmede de belangrijkste veranderingen voor 2019. De presentatie is, zoals ook in de voorgaande jaren, vooral gericht op de ouderen. Koffie/thee tegen kleine vergoeding beschikbaar. Tijd: 10.00-12.00 uur. Locatie: Dwars (Bloemerd 1c).

Vacature: boodschappenhulp

Lijkt het je leuk om boodschappen te doen voor inwoners van Leiderdorp? Je helpt hiermee mensen die door wat voor reden dan ook zelf geen boodschappen kunnen doen. Interesse? Bel Coby van der Plas, tel. 06-27510084

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9-17u) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp. Tel. (071) 5413536, e-mail leiderdorp@incluzio.nl, website www.incluzioleiderdorp.nl.

Nabestaanden-café

Zondag 10 maart van 14.30 tot 16.00 uur is er weer Nabestaandencafé in Theehuis Veldheim op Begraafplaats Rhijnhof in Leiden.

In het Nabestaandencafé komen lotgenoten bij elkaar om met elkaar te delen wat verlies van een naaste met je doet. Dit keer is het thema 'Rituelen'. De bijeenkomst wordt geleid door Leta Janssen.

Rituelen zijn van overal en altijd, ze horen bij het leven en bij mensen. Onze dag zit er vol mee. Ook gedurende een week, een jaargetijde of een jaar heeft een mens zijn vertrouwde rituelen. Rituelen helpen om stil te staan bij 'scharniermomenten' in het leven. Na het overlijden van een naaste kunnen rituelen helend zijn óf juist in de weg zitten. We verkennen helende rituelen. En misschien vinden we voor rituelen die in de weg zitten nieuwe vormen? Leta Janssen vertelt vanuit eigen ervaring en vanuit haar beroep als ritueelbegeleider bij afscheid.

Tijdens de bijeenkomst op 10 maart is er ruimschoots de gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten en vrijwilligers. Vanaf 14.00 uur staat koffie of thee klaar. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

5 t/m 11 maart: TP Karolusgulden (P. van de Gugten), Karolusgulden 40, 2353 TA Leiderdorp. Tel. (071) 5896896.

12 t/m 18 maart: TP De Korte Vliet (M. Shayeste), Brahmslaan 20, 2324 AM Leiden. Tel. (071) 5762925.

Parochie De Goede Herder

Foto: Corrie van der Laan

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 10 maart

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor W. Broeders. m.m.v. het kinderkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 10 maart

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Het gebouw van de Power City Church aan de Elisabethhof in Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 10 maart

10.00 uur: ds. G.J.N. Moens (bediening H.A.).

16.00 uur: ds. G.J.N. Moens (nabetrachting H.A.).

woensdag 13 maart (biddag)

14.30 uur: leesdienst.

19.30 uur: leesdienst.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 10 maart 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl