Leiderdorps Weekblad

26 augustus 2020

Leiderdorps Weekblad 26 augustus 2020


Zevende altijd bereikbare AED

Opening n Leiderdorp heeft er sinds vandaag officieel een AED (Automatische Externe Defibrillator) bij die 24 uur per dag bereikbaar is. Het is de zevende in de gemeente die in geval van nood altijd beschikbaar is.

Een AED is een draagbaar apparaat dat in geval van een hartstilstand met een elektrische schok het hartritme kan herstellen. Snel handelen is daarbij van cruciaal belang. Daarom is het belangrijk dat in elke buurt een AED voor het grijpen ligt.

De nieuwe AED, die is gefinancierd door de gemeente, hangt in een kastje aan de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg. Dat kastje is aan de gemeente geschonken door de lokale EHBO vereniging. Voorzitter Divera Kapteijn ‘opende’ de AED vanmiddag (26 augustus) samen met wethouder Daan Binnendijk.

Leiderdorp werkt aan een dekkend netwerk van AED’s. Naast de zeven 24/7 beschikbare AED’s zijn er negen die niet altijd bereikbaar zijn.

>ING Leiderdorp definitief dicht

bank n Het ING-kantoor aan de Reaal 6 in Leiderdorp blijft definitief dicht. Dat heeft de bank vorige week per brief gemeld aan zijn klanten.

Het Leiderdorpse ING-filiaal is al maanden gesloten vanwege corona maar nu is zeker dat de deuren ook niet meer open gaan. Als reden wordt gegeven dat steeds meer klanten hun bankzaken online regelen waardoor er steeds minder mensen naar het kantoor komen. Voor Leiderdorpers is het dichtstbijzijnde ING kantoor nu aan het Schuttersveld in Leiden.

Eerder sloten al de ABN AMRO en de Rabobank kun filialen in Leiderdorp. Wat betekent dat er in de gemeente nu geen fysiek bankkantoor meer is. Wel krijgt de Rabobank per 1 september bij wijze van proef een fysiek loket in het atrium van het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan. 1.


Energieambassadeurs Koos Koster en Lodewijk van Aersnbergen vestigen nog eens de aandacht op de teGOEDbon. Achter de bon staat duurzaamheidsambtenaar Tamara Stroo Cloeck. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Duurzaamheidstips bij de koffie

Niet te laat voor

inleveren teGOEDbon

Herstart
Clubhuis de Derde Helft

Geslaagde open repetitie Tamarco

OEFENWEDSTRIJD n Werk aan de winkel voor RCL

>Herstart Clubhuis de Derde Helft

bewegen n Op 2 en 3 september gaat Clubhuis de Derde Helft weer van start. Op woensdag is dit van 9.00 tot 12.00 uur bij voetbalclub RCL en op donderdag van 9.00 tot 12.00 uur bij hockeyvereniging Alecto.

Maandenlang waren de deuren van beide verenigingen gesloten vanwege het coronavirus. Nu de maatregelen weer versoepeld zijn, wil de commissie van Clubhuis de Derde Helft, uiteraard met inachtneming van de geldende maatregelen, graag weer bezoekers van het Clubhuis ontvangen. Met activiteiten als walking hockey en -voetbal, wandelfit, biljarten, sjoelen en tafeltennissen is er een divers aanbod waar bezoekers kosteloos aan mee kunnen doen.

Iedereen in de leeftijd van 55-plus is van harte welkom om één of beide ochtenden langs te komen voor een bakje koffie, een gezellig kletspraatje en/ of deelname aan één van de activiteiten.

Het programma zoals het was wordt zoveel als mogelijk gehandhaafd met daarbij als toevoeging de lessen ‘More than Dance’ van Giselle Joosten. Zij zorgt voor swingende lessen in de buitenlucht op de eerste drie woensdagen van september om 11.00 uur.

Daarnaast keert ook Wandelfit (start om 9.30 uur vanaf RCL op woensdag) terug waar iedereen onder leiding van wandelcoach Ron in zijn/ haar eigen tempo mee kan wandelen.

Op donderdag bij Alecto geeft fysiotherapeut Maarten de Fockert van 10.30 tot 11.00 uur een ‘Fit in je lijf’-les met diverse balans- en stabiliteitsoefeningen voor het hele lichaam. Aansluitend vindt van 11.00 tot 1200 uur een training walking hockey plaats. Daarnaast kan er de gehele ochtend worden getafeltennist en gebiljart.


Balkon Bewegen

Tijdens de lockdown heeft de commissie van Clubhuis de Derde Helft overigens niet stil gezeten. Nu de mensen niet naar het Clubhuis konden komen, is het Clubhuis in samenwerking met drie fysiotherapiepraktijken (de Ommedijk, Goudeket en Lagas), Sportfondsen Leiderdorp en Incluzio Leiderdorp gestart met Balkon Bewegen. Op acht locaties in het dorp werd er door veel enthousiaste bewoners mee gedaan aan de beweegsessies vanaf het balkon.

Het Balkon Bewegen was zo'n succes dat het ook na afloop van de lockdown gewoon is doorgegaan.Giselle Joosten (in paars sweatshirt) zorgt voor swingende lessen in de buitenlucht. | Archieffoto: J.P. Kranenburg

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Indië herdenking

In het LW van 19 augustus las ik over de Indië herdenking van 15 augustus op de Algemene Begraafplaats in Leiderdorp. Het is goed dat de Oranjevereniging hier ook in dit moeilijke jaar toch aandacht aan besteedt. Toch begon het na het lezen van het artikel te wringen bij mij. Waarom staan hier geen mensen die het einde van de tweede wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië zelf hebben meegemaakt. Hebben de wel aanwezigen misschien wel verhalen gehoord van familieleden die dat wel hebben meegemaakt? Dat laatste is wel te hopen vind ik.

Persoonlijk ken ik mensen die in de oorlog in Japanse kampen hebben gezeten of die verhalen hebben gehoord van familieleden die de ellende, ook van even na de oorlog, aan den lijve hebben meegemaakt. Misschien is het een idee om daar bij volgende gelegenheden aan te denken en mensen erbij uit te nodigen om hen hun herinneringen op zo'n dag te laten vertellen. Het geeft meer diepte aan zo'n herdenking.


Emile Snell, Leiderdorp

>Stoffen mondkapjes

ruilwinkel n In de Ruilwinkel aan de Buitenhoflaan 1 te Leiderdorp kunnen klanten nu ook stoffen mondkapjes aanschaffen voor 2 punten per stuk. De coupeuse die elke eerste woensdag van de maand in de Ruilwinkel aanwezig is om kleine naaiklusjes voor klanten te verrichten, heeft de mondkapjes gemaakt volgens het patroon van het RIVM.

In de Ruilwinkel kunnen Leiderdorpers spullen die zij niet meer gebruiken inwisselen voor punten. Met die punten kunnen ze andere spullen in de winkel aanschaffen. Per klant worden momenteel niet meer dan tien artikelen ingenomen.

De Ruilwinkel is elke woensdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. In verband met corona is er een uitgebreid protocol van regels voor bezoekers dat na te lezen is op de website www.incluzioleiderdorp.nl/ruilwinkel. Om te zorgen dat er niet te veel klanten in de winkel zijn, wordt gewerkt met tijdslots van een half uur. Een tijdslot is te reserveren reserveren door op maandag tussen 13.00 en 17.00 uur te bellen met 06 27376668.

>Nierstichting collecteert

Vrijwilligers n Ook in Leiderdorp gaan van 13 tot en met 19 september vrijwilligers langs de deuren om te collecteren voor de Nierstichting. Het collecteren gebeurt op een corona-veilige manier. De Nierstichting zet zich in voor een beter leven voor nierpatiënten en voor preventie van nierziekten. Rechtstreeks online doneren kan via www.nierstichting.nl.

Duurzaamheidstips bij de koffie

Energieambassadeurs Koos Koster en Lodewijk van Aersnbergen vestigen nog eens de aandacht op de teGOEDbon. Achter de bon staat duurzaamheidsambtenaar Tamara Stroo Cloeck. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

energiebesparing n Welke simpele maatregelen kan je nemen om je huis te verduurzamen? En wat doen buurtgenoten om hun huis energiezuiniger te maken? Bewoners van de Leyhof en de Buitenhof konden daar donderdag in de namiddag en avond op een relaxte manier informatie over krijgen: lekker buiten in het zonnetje met een gratis kop koffie of thee, geserveerd door de milieuvriendelijke Koffiebak.

Jim bij zijn beer. Linksboven: de gepimpte JOP. | Foto's: Marieke van Leeuwen Foto: Marieke van Leeuwen
Foto: Marieke van Leeuwen

Energieambassadeurs Lodewijk van Aernsbergen en Koos Koster en Tamara Stroo Cloeck van de gemeente Leiderdorp gaven tips en uitleg over energiebesparing. Meteen werd nog eens de aandacht gevestigd op de teGOEDbonnen ter waarde van 70 euro die elke Leiderdorpse huiseigenaar inmiddels ontvangen moet hebben. Met die bonnen kunnen materialen als LED lampen of radiatorfolie aangeschaft worden om het huis duurzamer te maken of ze kunnen ingezet worden als bijdrage in de aanschafkosten van apparatuur als een inductiekookplaat of energiezuinige wasmachine. Ook is het mogelijk de bon te gebruiken voor een energiescan door een adviseur van Klimaatroute.

Leiderdorp telt in totaal zo’n 7.800 koopwoningen en er is budget om 2.860 teGOEDbonnen te verzilveren. Dat gaat volgens het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Volgens duurzaamheidsambtenaar Tamara Stroo Cloeck hoeft vooralsnog niemand bang te zijn om achter het net te vissen; de laatste cijfers gaven aan dat nog geen 10 procent van de Leiderdorpse bonnen is ingewisseld. “Het is zeker nog niet te laat maar het is wel verstandig niet te lang te wachten”, is haar advies.

>De Blik is nu de mooiste JOP van Leiderdorp

graffiti n Jongerenontmoetingsplaats (JOP) ‘De Blik’ in het Leiderdorpse park De Bloemerd is donderdag 20 augustus omgevormd tot een kleurig graffitikunstwerk. De metamorfose van de JOP vormde de afsluiting van een reeks graffiti workshops die waren georganiseerd door JongLDRDRP, het jongerenwerk bij de welzijnsorganisatie Incluzio, met medewerking van het graffiticollectief O.K. ultra.

Door: Marieke van Leeuwen

Een groepje jongeren, begeleid door graffiti artiest Dennis Bonsen (21) van O.K. ultra, heeft afgelopen weken geleerd op een kunstzinnige manier graffiti te maken. Hoe mooi graffiti kan zijn, lieten ze zien door de JOP artistiek verantwoord vol te spuiten. Wat overigens helemaal legaal gebeurde; de gemeente had toestemming gegeven. De verwachting is dat deze plek in de Bloemerd op korte termijn officieel een legale graffitiplek zal zijn. Daarnaast onderzoekt de gemeente welke andere plekken beschikbaar gesteld kunnen worden voor deze vrije kunstvorm.

Graffiti wordt vaak gezien als vandalisme, als vervuiling van objecten, maar er zitten ook andere kanten aan. Dennis Bonsen legt uit dat illegale graffiti er juist voor zorgt dat er snelle ‘tags’ - van die krabbels - worden gemaakt die meestal op weinig waardering kunnen rekenen. Graffiti artiesten die tijd kunnen steken in hun werk dragen daar over het algemeen ook zorg voor en zullen andere, ontsierende teksten weghalen terwijl een nieuw, met zorg gemaakt ‘piece’ – een kleurig graffitikunstwerk - juist gewaardeerd wordt. Daarom roept Dennis ook particulieren op om hun muur beschikbaar te stellen voor graffiti. In overleg met O.K. ultra kunnen er afspraken gemaakt worden over het onderhoud van de muur.

De grootste uitdaging voor de jonge graffiti artiesten donderdag was om groot te werken. En met wat aanmoediging van de begeleiders lukte dat prima. Younes, een van de deelnemers, maakte een uit de kluiten gewassen chiuahua, waarmee hij zijn bijnaam uitbeeldde. Jim, een jongen van 11 jaar met een grote liefde voor graffiti, spoot aan de achterkant van de JOP een levensgrote beer. Toen dat af was, was hij nog niet klaar; hij had aan zijn 7-jarige zusje beloofd dat hij haar naam ook een plek zou geven op ‘De Blik’.

>Niet omkleden of douchen in de sporthal

coronaregels n Voor de Leiderdorpse volleyballers, basketballers en badmintonners beginnen volgende week de trainingen in de zaal weer. Het zal wel even wennen worden vanwege de coronaregels.

Door: Corrie van der Laan

Om te beginnen een geruststelling: de ventilatie in de Leiderdorpse sporthallen De Does en De Bloemerd is in orde, meldt manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp. “Alle systemen zijn gecontroleerd en voldoen aan de normen.”


nieuwe protocollen

In principe kan er veilig gesport worden, maar dan moeten de sporters zich wel aan de nieuwe protocollen houden. Wie binnenkomt moet zijn handen desinfecteren, bij iedereen wordt een gezondheidscheck gedaan en iedereen wordt geregistreerd. Dat dit gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de verenigingen zelf. “Ze zijn daarover geïnformeerd en zullen nu ongetwijfeld bezig zijn met de uitwerking”, aldus Dreef.

Omkleden in de kleedkamers is er in Leiderdorp niet meer bij. De sporters moeten in hun sportkleren naar de sporthal komen en mogen alleen de kleedkamer in om hun straatschoenen om te wisselen voor sportschoenen. Douchen na het sporten mag ook niet in de sporthal. Dus na afloop van training of wedstrijd gewoon het trainingspak aan over het bezwete lijf.


Anderhalve meter

Tijdens het trainen of de wedstrijden geldt de anderhalvemeterregel niet, maar daarvoor en daarna wel. De kantines zijn gewoon open, dus een drankje doen met de teamgenoten kan, maar als ze ouder dan 18 zijn, moet dat wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Toeschouwers zijn welkom bij wedstrijden maar ook zij moeten anderhalve meter van elkaar afstand houden.

>Talen leren bij de LVU

cursussen n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) biedt een compleet pakket talencursussen die vanaf half september van start gaan.

Wat betreft Engels zijn er, naast conversatielessen voor enigszins gevorderden (op donderdagochtend) en vergevorderden (op donderdagmiddag) en een cursus op 'upper intermediate' niveau (op maandagochtend) enkele opvallende nieuwe cursussen. Op donderdag 24 september start de Opleiding voor het examen Cambridge First Certificate: dertig lessen waarin de deelnemers zich voorbereiden om een internationaal vooraanstaand diploma te behalen. Maandagavond 14 september start de cursus Business English, speciaal bedoeld voor effectieve communicatie in het zakelijk verkeer. De cursus Vlot Engels spreken is fun! Is bedoeld voor jongeren die écht vlot en goed Engels willen leren spreken. Deze cursus start dinsdagavond 15 september.

Vanaf maandagmiddag 14 september starten drie cursussen Frans op verschillende niveaus: beginners, ‘grands débutants’ (mensen die al redelijk wat Frans geleerd hebben) en, op donderdagavond, de discussiegroep voor gevorderden.

De LVU organiseert cursussen Italiaans voor gevorderden en vergevorderden, beide cursussen starten op dinsdag 15 september.

De LVU biedt ook cursussen om Chinees te leren. Er is een cursus voor mensen die al enkele lessen achter de rug hebben en ook echte beginners kunnen bij de LVU terecht. De cursussen beginnen op woensdagavond 16 september.

Bij de cursussen Latijn of Klassiek Grieks leren cursisten Caesar, Ovidius en Homeros in de originele taal te lezen. Het is mogelijk in te stappen in de cursussen Latijn én Klassiek Grieks die beide in september van start gaan.

Verder heeft de LVU opnieuw een cursus Dutch Elementary op het programma genomen.

Kijk voor informatie en aanmelding op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, stuur een e-mail naar info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Jaarmarkt 2020: veel kleiner maar wel divers

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Ook is een aantal kramen gereserveerd voor lokale verenigingen die zich hier presenteren.


Pleinen

Net als bij de voorgaande edities kent de jaarmarkt een aantal pleinen. Zo is het FloreoKids kinderplein weer aanwezig, waar kinderen gratis kunnen knutselen en spelen. Bij het ActiVite gezondheidsplein kan de bezoeker terecht voor een gratis gezondheidscheck en informatie. Nieuw dit jaar is het uitgebreide terras van Danice, waar men een kopje koffie of thee kan drinken en natuurlijk een ijsje kan halen


Beperkende maatregelen

Door corona kent de jaarmarkt veel beperkende maatregelen. Zoals eerder beschreven zijn er minder kramen aanwezig. Verder wordt er een looprichting gecreëerd en zullen medewerkers de bezoekers aanspreken op de 1,5 meter afstand. Bij de ingangen kunnen bezoekers hun handen desinfecteren en wordt het bezoekersaantal bijgehouden.

Deze editie beperkt zich tot een markt op de Laan van Berendrecht, er is dus dit jaar geen muziekplein bij Winkelhof. Wel is het terras van Grand Café Hofplein open en zullen daar kleinschalige optredens zijn. Verder is de zaterdagmarkt aanwezig en kunnen bezoekers voor speciale jaarmarkt aanbiedingen terecht in Winkelhof. Meer informatie over Jaarmarkt Leiderdorp is te vinden op www.jaarmarktleiderdorp.nl.

Volgende week leest u in deze krant een interview met de organisatoren Rudo Slappendel en Joyce van Meurs waarin zij dieper ingaan op de maatregelen.

>Toch nog concerten in De Waterlelie

muziek n Tien amateurensembles uit de Leidse regio geven op negen middagen vanaf 30 augustus een concert in muziektent De Waterlelie in De Leidse Hout .

Anders dan in vele jaren voorafgaand aan ‘corona-jaar 2020’ bleef het tot nu toe op de zomerse zondagen oorverdovend stil in de bekende muziektent van De Leidse Hout. Juist nu de gemeente dit voorjaar zo haar best had gedaan om de omgeving eens flink op te frissen, bleven de stoelen in de berging en wapperden er géén vlaggen. Het ‘Waterlelieteam’ – leden van de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout - heeft een corona-veiligheidsplan opgesteld. Op die basis heeft de gemeente vergunning verleend om alsnog een serie concerten te organiseren. Om het gemis-tot-nu-toe een beetje goed te maken, zijn er behalve op zondag ook enkele concerten gepland op woensdagmiddag.

Het eerste concert wordt zondag 30 augustus van 13.30 tot 15.15 uur gegeven door dansorkest Date 7-2-7, een bigband met herkenbare melodieën uit de jaren '40 tot '70 van de vorige eeuw. Denk aan Quickstep, Tango, Rumba, Wals en Rock. Ook ontbreken Glenn Miller en andere jazzorkesten niet op het repertoire.

Woensdag 2 september van 16.00 tot 17.45 uur is de beurt aan het jazzkwartet SoWhat. Dit nieuwe (opgericht in november 2018) jazzkwartet wisselt toegankelijke swing af met flinke porties Latin en ballads. Ook blues en pop, en meer funky uitvoeringen komen aan bod.

Van bezoekers wordt verwacht dat zij zich houden aan de corona-aanwijzingen van de aanwezige leden van het Waterlelieteam.

Het volledige programma is te vinden op www.vriendenvandeleidsehout.nl.

Al Dente speelt dóór

In de sportzaal aan de Van der Marckstraat was genoeg ruimte om op veilige afstand van elkaar te trommelen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Toneel n Al Dente zag in deze vreemde zomer wat plannen in het water vallen, maar gaat niet bij de pakken neerzitten. De Leidse toneelgroep geeft in september op drie bijzondere locaties coronaproof voorstellingen in de buitenlucht.

Gebracht wordt Ik zit hier op een stoel, een theatervierluik op basis van het werk van de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942). De regie is in handen van Jos Nijhof, die ook verantwoordelijk is voor het concept en de tekstbewerking. De avondvullende voorstellingen vinden plaats in de Tuin van de Smid en de Hortus Botanicus in Leiden en in park De Houtkamp in Leiderdorp.

De vier spelerstrio's van Al Dente. | Foto's: PR Foto: PR

De voorstellingen zijn dankzij een uitgekiende opzet gegarandeerd coronaproof. Twaalf Al Dente-spelers storten zich in groepjes van drie op de wondere wereld van Daniil Charms. Het publiek wordt opgedeeld in vier groepen, met stoelen op anderhalve meter afstand. De spelerstrio’s komen bij elk van de vier groepen langs om hun eigen voorstelling van 15 à 20 minuten te geven en trekken dan weer verder naar het volgende kwart van het publiek.


Speeldata en -locaties: 3, 4 en 5 september Tuin van de Smid, Park Cronesteyn, Polderpark 8, Leiden; 10, 11 en 12 september Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden; 17, 18 en 19 september park De Houtkamp, Brasserie Park, Van Diepeningenlaan 2, Leiderdorp. Reserveren is verplicht en kan via www.aldente.nl. Tickets (inclusief consumptie) kosten € 12,50.

>Geslaagde open repetitie Tamarco

uitproberen n De Leiderdorpse muziekvereniging Tamarco organiseerde woensdagavond 19 augustus een open repetitie waar alle belangstellenden welkom waren om eens uit te proberen of de show- en marchingband iets voor hen is.

Het was de bedoeling dat buiten, voor het clubgebouw van Tamarco aan de Van der Marckstraat gemusiceerd zou worden maar dat kon door een langdurige regenbui niet doorgaan. Gelukkig kon worden uitgeweken naar de oefenruimte binnen en de sportzaal waar netjes op anderhalve meter afstand getrommeld en geblazen kon worden.

Naast de Tamarco-muzikanten trok de open repetitie tien belangstellenden waarvan zich er twee meteen aangemeld hebben als lid. Wat het voor de vereniging een geslaagde avond maakte.

cultuur & uitgaan

Angel Daleman pakt 7 eerste plaatsen op NK inline-skaten

Angel Daleman aan kop. Foto: focusbyhanneke

inlineskaten n Angel Daleman heeft afgelopen weekend zeven eerste plaatsen gepakt tijdens het Nederlands Kampioenschap inline-skaten op de baan en op de weg in Heerenveen en Wolvega.

De 13-jarige Leiderdorpse deed mee in de leeftijdscategorie Kadetten. Samen met de andere Nederlandse toppers werd er gestreden over verschillende afstanden. Angel wist de 200 meter, 1000 meter, puntenkoers en afvalkoers op de baan in Heerenveen te winnen. Op de 500 meter werd ze 4e.

Abel Bormans (11) in duel met Meerburger Jonathan Sierat. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Als afsluiter op de baan werd er een aflossing gereden. Samen met Amber en Milou, haar teamgenoten vanuit het KNSB Talent Team Zuidwest, sloot ze ook dit spektakel af met een gouden plak.

Op zondag vonden de wegwedstrijden plaats in Wolvega. In de regen zette Angel hier haar zegetocht voor; ze won de ‘one lap’ (één ronde van 400 meter). Ook de allerlaatste afstand, de puntenkoers, sloot ze ook af met winst.


Floortje Janssen

Ook Floortje Janssen uit Leiderdorp deed mee met het NK. Zij is eerstejaars junior A en die leeftijdsklasse mocht dit jaar voor het eerst meerijden tijdens het NK met de senioren dames. Floortje heeft het zwaar gehad maar reed mooie wedstrijden. Floortje is echt van de lange afstanden en sloeg de sprintonderdelen over. Zij werd 14e op de 1000 meter, 11e op de puntenkoers, 12e bij de afvalkoers en 9e bij de puntenkoers op de weg.

Voor Floortje staat zaterdag 29 augustus het NK marathon op het circuit van Zandvoort op de agenda.

>RCL moeizaam langs Meerburg

n Nog veel werk aan de winkel voor Hein van Heek en zijn ploeg

voetbal n Meerburg en RCL kwamen de voorbije jaren wel vaker tegen elkaar uit. Dat in het kader van beker- of oefenwedstrijden. Niet zelden maakte de ploeg uit Zoeterwoude het de tegenstrever uit Leiderdorp lastig. Ondanks het niveauverschil waarop wordt geacteerd - RCL komt uit in de tweede klasse, Meerburg in de vierde klasse - moesten de rood-witten ook zaterdag weer vol aan de bak om de winst te grijpen. Na een 2-0 achterstand lukte dat met de nodige moeite alsnog (2-3).

Beide ploegen hadden er tot nu toe één oefenduel opzitten. Meerburg werd ruim verslagen door Zevenhoven, terwijl de ploeg van Hein van Heek nipt moest buigen voor eersteklasser Forum Sport. In die wedstrijd kwam RCL alleszins positief voor de dag. Tegen Meerburg was het geruime tijd ver onder de maat aan de kant van de Bloemerd-bewoners.

Natuurlijk zijn oefenduels ervoor om spelers te testen en om ritme op te doen. Een trainer kan spelers vergelijken in deze fase en werkt toe naar het finetunen van de naar zijn idee beste samenstelling van het elftal. In die zin moet Van Heek, vorig seizoen nog werkzaam bij Alphense Boys, er juist vraagtekens bij hebben gekregen. Veel spelers ploeterden en kwamen zelden bovendrijven.

RCL startte onder meer met nieuweling Samet Yarim, overgekomen van Valken'68, en Abel Bormans, vorig seizoen nog spelend bij de reserves van Katwijk, in de basis. Sem Overduin ontbrak nog vanwege vakantie en Ali Barokzay en Cas en Milan Devilee waren door blessures niet inzetbaar.

Al na tien minuten was het raak voor de thuisploeg. Richard Versteden profiteerde van geblunder achterin bij de bezoekers. Andrew Bontje moest zich even daarna tot het uiterste strekken om een inzet van Jonathan Sierat niet binnen te laten ploffen.


Speldenprikken

RCL deelde wel speldenprikken uit, maar van enige overtuiging was amper sprake. Niet ver voor rust werd het zelfs 2-0 door Simon Hazenberg die Leiderdorpse twijfel afstrafte bij een hoekschop. De al vroeg ingevallen Shivan Chaigneau zorgde koppend nog bijna voor een 2-1 ruststand, maar de poging belandde naast het doel van Patrick Bom.

Na de rust zette RCL wel aan, maar het had ook zomaar al 3-0 kunnen zijn via weer Hazenberg. Binnen het kwartier werd de marge verkleind vanaf de stip door de bij RCL teruggekeerde Tommy Sinteur, dit na een licht vergrijp op Bormans. De gasten gingen vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar Meerburg hield lange tijd dapper stand.

Yarim werd in de slotfase omgeturnd van rechtsback tot aanvaller en mede door zijn ijver werden de bordjes alsnog verhangen. Eerst werkte hij de 2-2 binnen en even later stond de nieuweling aan de basis van de 2-3 van Bormans. In de laatste tellen had Versteden er nog 3-3 van kunnen maken, maar de voor Bontje gekomen Glenn Sloos voorkwam de gelijkmaker.


Uit de tenen

Zo won RCL wel, maar de zege moest uit de tenen komen. Het was allerminst het geval dat de twee klassen hoger uitkomende ploeg heer en meester was. Meerburg had de zaakjes veelal goed op orde en liet zien ook dit seizoen best een aardige ploeg te hebben die een rol van betekenis zou moeten kunnen spelen in de vierde klasse.

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over RCL, maar aangenomen mag worden dat de spelers en staf het besef zullen hebben dat het veel beter zal moeten dan nu het geval was.


Lichtpuntjes

Lichtpuntjes waren er nog wel. De genoemde Yarim liet zich zien en de optredens van Jesper van Overloop en Benjamin de Groot, respectievelijk overgekomen van UVS (eerder wel uitkomend voor RCL) en uit de eigen jeugd, waren wel bemoedigend.


Basisopstelling RCL: Bontje, Yarim, Verdel, Brasker, Glasbeek, Van Bemmel, Sinteur, Weenink, Vijlbrief, Rietbroek, Bormans.


Tekst: Hennie Kanbier, Leidenamateurvoetbal.nl

Spike-cursus voor beginnende volleyballertjes

volleybal n Twee keer per jaar organiseert volleybalvereniging Leython DC de cursus minivolleybal voor jongens en meisjes van 7 tot en met 11 jaar. Deze groep van beginnende volleyballers wordt de Spike-groep genoemd. De eerste cursus start eind september, de tweede start begin januari.

De cursus bestaat uit tien trainingen en wordt gegeven op woensdagmiddag van 16.45 tot 18.00 uur in sporthal De Does in Leiderdorp. De cursus wordt afgerond met een vaardigheidstest en een volleybaldiploma. Tijdens de Spike-cursus leren de kinderen de eerste beginselen van het volleybal: bovenhands spelen, onderarmtechniek (pass), serveren en natuurlijk de spelregels. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan balvaardigheid en behendigheid; dit alles op een speelse manier, want plezier in het spel staat voorop.

De cursus staat onder deskundige leiding van trainers van Leython DC. De kosten bedragen € 45,- per kind.

Kinderen die na de cursus willen blijven volleyballen bij Leython DC, worden lid van de volleybalvereniging. Ze worden dan ingedeeld in de reeds bestaande teams die op dezelfde tijd trainen in sporthal De Does.

Mail voor vragen of informatie naar minicoordinator@leythondc.nl of kom eens langs bij een training op woensdagmiddag in De Does van 16.45 tot 18.00 uur.

>Dammers kunnen eindelijk weer spelen

Dammen n Na maanden stilstand kunnen de Leiderdorpse dammers in september eindelijk weer spelen bij de Leiderdorpsche Damclub.

Er worden extra tafels geplaatst, zodat er voldoende ruimte wordt gewaarborgd tussen de spelers. Alle regels worden aangehouden, zowel die van de overheid als die van de dambond (zie KNDB protocol 'Verantwoord dammen' en de richtlijnen van NOC*NSF). Een flesje met desinfectiemiddel zal aanwezig zijn om de handen te kunnen reinigen voor en na het dammen. Verder zijn spelers natuurlijk vrij om een mondkapje te dragen.

De sfeer bij de damclub is altijd uitzonderlijk goed. Nieuwelingen worden op een vriendelijk wijze in het spel ingewijd. Er is koffie, thee en frisdrank, en verder is dammen een van de goedkoopste sporten die men kan bedenken. Dat men tot op hoge leeftijd kan blijven dammen en zich daardoor geestelijk fris kan houden, is een prachtige extra reden om te gaan dammen. Een half jaar geleden is in de wijken geflyerd om de bewoners attent te maken op de Leiderdorpsche Damclub. Helaas volgde toen de coronacrisis en kwam er uiteraard niemand. Iedereen die toen interesse had, is meer dan welkom om alsnog te komen. De eerste speelavond is op maandag 7 september, vanaf 20.00 uur, in ’t Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4 (Oranjegalerij) in Leiderdorp.

>Werkeloosheid in regio stabiliseert maar blijft stijgen in Leiderdorp

uitkeringen n Het aantal WW-uitkeringen in Leiderdorp blijft groeien; in juli zijn er elf bijgekomen, wat het totaal aantal op 426 brengt. Vergeleken met juli 2019 is het aantal WW-uitkeringen met bijna 50 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

Over de hele regio Holland Rijnland bekeken is het aantal uitkeringen, na een uitzonderlijk sterke stijging in april en een wat meer gematigde toename in mei. in juni en juli redelijk gestabiliseerd. In de maand juli bleef de groei beperkt tot 0,9 procent. Leiderdorp zit daar met 2,7 procent ruim boven. Andere gemeenten met een sterke stijging in juli zijn Zoeterwoude (12 procent), Oegstgeest (3,5 procent) Nieuwkoop (3,3 procent) Hillegom (3,1 procent) en Teylingen (2,2 procent). Noordwijk en Lisse doen het juist beter dan gemiddeld met een daling van het aantal uitkeringen met 1,3 procent. Vergeleken met een jaar geleden is in heel Holland Rijnland het aantal WW uitkeringen gestegen met bijna 30 procent.

Van de mensen die uitstromen uit de WW, hebben ongeveer vier op de tien een nieuwe baan gevonden. Een jaar geleden gold nog voor ongeveer de helft van de uitstromers dat ze betaald werk vonden.


Kansen

Door de coronacrisis is het aantal vacatures de afgelopen maanden afgenomen. Toch zijn er nog steeds tal van beroepen waarvoor werkgevers maar moeilijk geschikt personeel kunnen vinden. Dat is vooral in zorg, onderwijs, ICT en techniek. Maar ook in het groen en op financieel-juridisch gebied liggen kansen voor werkzoekenden.

Voor mbo-geschoolden bestaan vooral in de zorg en techniek moeilijk vervulbare vacatures, maar ook hoveniers zijn schaars. Op hbo- en wo-niveau liggen kansen in de financiële richting, ICT, onderwijs en openbaar bestuur.

Het moeilijkst is het om werk te vinden als baliemedewerker in het bankbedrijf, administratief medewerker, ondersteunend secretarieel medewerker, activiteitenbegeleider en grafisch vormgever. Werkzoekenden in deze beroepen hadden het eerder al lastig, maar door de coronacrisis zijn de kansen op werk verder afgenomen.

Ons Buiten geeft vijftig perenbomen een thuis

Afgelopen zondag zijn vijftig perenbomen uitgedeeld aan de tuinders van Ons Buiten. | Foto: PR Foto: PR

Redding n De Leidse Tuinvereniging Ons Buiten heeft vijftig perenbomen gered van vernietiging.

Vorige week kreeg de aan de rand van de Merenwijk gevestigde tuinvereniging het bericht dat 150.000 perenbomen een nieuw thuis zochten. Als gevolg van de coronacrisis zijn ze niet verkocht en ze dreigden verbrand te worden. Zonde, want door verbranding gaat er CO2 de lucht in terwijl de bomen juist CO2 opnemen als ze geplant worden. Bovendien leveren ze gratis fruit op, helpen ze insecten en dragen ze bij aan verkoeling en vergroening.

Een lid van Tuinvereniging Ons Buiten nam het initiatief om vijftig van de bomen te gaan halen en afgelopen zondag zijn ze aan de tuinders uitgedeeld.

“Zo kan ons volkstuincomplex weer een steentje bijdragen aan de o zo belangrijke biodiversiteit in Leiden”, schrijft secretaris Alexandra van den Berg.

Oud papier en houdbaar voedsel

inzameling n Vroege vogels kunnen dinsdag 1 september al om 7 uur oud papier inleveren bij de Scheppingskerk. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp nemen die dag tot 16.30 uur op het kerkplein aan de Van Poelgeestlaan 2 oud papier, karton en ook houdbare artikelen voor de voedselbank in ontvangst.

Deze maandelijkse service is vanwege coronamaatregelen pas deze zomer hervat. Voorlopig is het door ruimtegebrek in het kerkgebouw nog onmogelijk om daarnaast ook boeken in te zamelen. Coördinator Hans Kapteyn hoopt dat boekenbezitters voorlopig elders opslagruimte vinden.

De inzameling van artikelen voor de Voedselbank Leiden en omstreken beperkt zich overigens niet tot één maandelijks moment. In de Scheppingskerk staan de deuren elke maandag en donderdag open van 10.00 tot 12.00 uur, in de Dorpskerk (Hoofdstraat 19) elke dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Meer inlichtingen: kerkelijk bureau Protestantse Gemeente Leiderdorp 071-5890259 of kerkbureau@pgleiderdorp.

>Dode gevonden in water langs Zijldijk

politie n Vrijdag 21 augustus aan het begin van de avond is een overleden persoon gevonden in het water nabij een woning langs de Zijldijk in Leiderdorp.

De hulpdiensten kregen rond 18.00 uur de melding dat er iemand in het water lag. Een duikteam van de brandweer rukte met spoed uit maar bij aankomst bleek het slachtoffer al te zijn overleden. De politie vermoedt dat het om een ongeval gaat maar er wordt nog onderzoek gedaan.

>Politie zoekt getuigen steekpartij

stoepborden n De politie heeft vorige week rondom het Leidse Hout stoepborden geplaatst over het steekincident op vrijdag 14 augustus waarbij een 20-jarige vrouw werd neergestoken. Op de borden worden getuigen opgeroepen om zich te melden.

De vrouw liep vrijdag om half 2 ’s nachts samen met haar vrienden in de buurt van het theehuis in het Leidse Hout toen ze ineens werd aangevallen door een nog onbekende man die vanuit de bosjes kwam, Ze werd meerdere malen gestoken. Ondanks een grote zoekactie met honden en helikopter is de dader niet gevonden. De verdachte is een blanke man van tussen de 20 en 25 jaar, rond de 1,70 meter lang en met een tenger postuur. Hij droeg op het moment van het steekincident een licht T-shirt en een zwarte rugtas. Hij heeft kortgeschoren, blond haar en had een bruin jasje aan.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Ook camerabeelden uit de omgeving van het Leidse Hout zijn welkom.

leiderdorp & regio

Testen op corona

Iedereen die klachten heeft, hoe mild ze ook zijn, die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus - neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn(licht), hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid,verhoging óf koorts boven de 38 graden - kan zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202.

De testlocatie in Leiderdorp, aan de achterkant van het Alrijne Ziekenhuis, staat bekend als corona drive-in. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar ook wie op de fiets of lopend komt, kan gewoon door de teststraat.

Klachten? Laat je testen! Alleen samen houden we corona onder controle.

>Nabestaanden-café

Op zondagmiddag 30 augustus van 14.30 tot 15.30 uur is er weer een nabestaandencafé in Leiden. In plaats van in Theehuis Veldheim op Rhijnhof zal deze bijeenkomst plaats vinden bij Monuta aan de Gitstraat 1 in RB Leiden. Thema van de bijeenkomst is: Hoe ziet jouw land van rouw eruit?

In verband met de coronamaatregelen is vooraf aanmelden noodzakelijk. Graag een berichtje naar info@nabestaandencafeLeiden.nl.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

>Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl.