Leiderdorps Weekblad

17 april 2019

Leiderdorps Weekblad 17 april 2019


Oranje sport- en speldag

Op KBS De Schakel werden de Koningsspelen geopend met het dansen en zingen van de Pasapas. Ook sportwethouder Willem Joosten (geheel links) deed mee. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Koningsspelen n Voor het eerst sinds 2014 werden de Koningsspelen in Leiderdorp dit jaar niet centraal georganiseerd. Toch hadden de kinderen op de meeste basisscholen vrijdag 12 april een feestelijke dag met een oranje tintje. De scholen organiseerden zelf Koningsspelen op hun eigen schoolplein, op een sportterrein of in een sporthal, hielden een sponsorloop voor een goed doel of maakten er een spelletjesdag van.

Begin dit jaar hoorden de Leiderdorpse basisscholen dat de gezamenlijke Koningsspelen op de velden van voetbalclub RCL niet door zouden gaan. Het evenement werd de afgelopen vijf jaar georganiseerd door het Sportfondsen Sport Servicepunt. Maar dat is per 1 januari opgegaan in de nieuwe welzijnsorganisatie Incluzio en die maakte de keuze om de menskracht op een andere manier in te zetten.

Lees verder op P5

't Buurthuis viert eerste verjaardag

Bezoekers van 't Buurthuis genieten van een hapje en drankje. | Foto: J.P. K. Foto: Johan Kranenburg

feest n Razend druk en gezellig was zaterdagmiddag 13 april bij 't Buurthuis van Buurtactief Het Oude Dorp. Reden voor het feestje was het éénjarig bestaan van de buurtkamer. Op pagina 3 blikken voorzitter Jaap Timmermans en bestuurslid Robert Laan terug op het eerste jaar.

Schoolplein Regenboog nu helemaal klaar

Martijn van Rees, ambassadeur van Xenia en nu zelf gast in het hospice, toont de cheque met achter hem Jacqueline Bouts. Verder v.l.n.r.: Lions Erik Donatz, Harry Horlings, Remco Fillipo, Theo Botden, John van der Hoeven en Paul Catsburg en twee vrijwilligers van Xenia: links Nasira en rechts Marijk Foto: Johan Kranenburg

€ 11.300 voor Xenia dankzij Leiderdropjes

RCL zorgeloos naar einde
seizoen

EEUWELINGE n 'Ik geniet nog elke dag'

Paasbingo

Zijlkwartier n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert vrijdagavond 19 april een bingo in het teken van het Pasen. Er zijn mooie en praktische prijzen te winnen. In totaal worden tien rondes gespeeld voor een totaal bedrag van € 15,00. Bij 9 rondes gaan er om drie prijzen per ronde uit. De laatste ronde is een superronde met waardebonnen.

Op deze avond zijn ook loten te koop voor mooie prijzen. Aan het eind van de avond is de trekking.

Wie met bingo niets gewonnen heeft, maakt toch nog kans op een troostprijsje. De organisatie doet daarvoor een trekking uit een aantal opgehaalde bingokaarten.

De bingo vindt plaats van 20.00 tot 23.00 uur in het wijkgebouw aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp.

Paaswake

kerkelijk n De aanloop naar Pasen kent naast drukke en ook rustige momenten, zoals de paaswake van de Protestantse Gemeente Leiderdorp in de Dorpskerk. Die begint zaterdag 20 april om 23.30 uur en op zondag om 6.30 uur wordt afgerond met een korte viering. Gedurende de nacht zijn er elk half uur meditatieve momenten, waarop de aanwezigen stilstaan bij de lijdensweg van Jezus. In de loop van de nacht kunnen kerkgangers ook een schilderij maken, een mandala tekenen of een gesprek voeren rond het spel 'open kaart op tafel', naar een bijzondere film kijken of een brief schrijven voor Amnesty International. Rond zonsopgang wordt op eerste paasdag de paaskaars ontstoken. Na een korte viering eindigt de wake om 7 uur met een ontbijt.

Aan de Paaswake gaat een paasavonddienst in de Dorpskerk vooraf, die om zaterdag 20 april om 21.30 uur begint en waaraan Janine Baak (fluit) en Cornéline Lanooy (piano) hun muzikale medewerking verlenen. Verder houdt de Protestantse Gemeente Leiderdorp op Witte Donderdag (18 april) een dienst met viering van het Heilig Avondmaal in de Dorpskerk (19.30 uur).

Op diezelfde avond is er om 20.15 uur in de Scheppingskerk een uitvoering van De Passie van Johannes, net als een dag later (Goede Vrijdag).

De paasdienst in de Dorpskerk wordt zondag 21 april opgeluisterd door de cantorij en in de Scheppingskerk door sopraan Ivera Musch. Beide vieringen beginnen om 10.00 uur.

Krant dag later

Pasen n In verband met Pasen ligt het Leiderdorps Weekblad volgende week een dag later bij u in de bus, op donderdag 25 april in plaats van op woensdag 24 april. De deadline voor het aanleveren van kopij voor deze krant is ook iets verschoven; dat kan tot maandag 22 april 18.00 uur.

Toch Koningsspelen op Leiderdorpse scholen

Schoolontbijt op de Willem de Zwijgerschool. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Een 'slachtoffer' met brandwonden wordt gestabiliseerd. | Foto: Koen Jongen Foto: Koen Jongen

"Toen we de boodschap kregen dat de basisscholen de Koningsspelen zelf moesten gaan invullen, hoopte ik eerst nog dat we dat samen zouden doen. Maar dat is helaas niet gelukt", zei directeur Sander Meijer van KBS De Schakel vrijdagochtend. "Wij vonden dat we de Koningsspelen niet zomaar voorbij konden laten gaan. Dankzij meester Jens, die de trekker was, en de hulp van heel veel ouders kunnen we er toch een leuke dag van maken."

Die dag startte met een officiële opening op het plein van De Schakel door sportwethouder Willem Joosten waarna alle kinderen het Koningsspelenliedje 'Pasapas' zongen en dansten. Daarna vertrok de hele school naar de velden van RCL

in sportpark De Bloemerd, waar al een circuit van sportieve spellen klaar lag.

De Schakel was niet de enige school die zelf Koningsspelen organiseerde in het sportpark. Zo hadden de midden- en bovenbouw van de Hasselbraam een sportieve ochtend in sporthal De Bloemerd en leefden groepen 6 en 7 van Daltonschool de Leeuwerik zich 's middags uit op de velden van hockeyclub Alecto.

De leerlingen van 't Bolwerk en de Willem de Zwijgerschool startten de dag met het zingen en dansen van de Pasapas op hun schoolpleinen, waarna ze in de klassen genoten van een speciaal Koningsdagontbijt. Bij 't Bolwerk was er daarna sport en spel op het schoolplein, de leerlingen van de Willem de Zwijgerschool renden zoveel mogelijk rondjes om de school bij een sponsorloop voor het Lilianafonds.

De Koningin Julianaschool had gekozen voor het Cliniclownlied als opening van de dag. En dat was

In 2020 wellicht weer Koningsspelen met alle scholen samen

niet zomaar: hier zamelden de kinderen vrijdag via een sponsorloop geld in voor de Cliniclowns.

Mede dankzij het mooie weer werd het een mooie oranjegetinte dag op de verschillende scholen. Toch hoopt Meijer dat in 2020 alle scholen de Koningsspelen weer samen beleven. "Binnenkort komen we weer bij elkaar met de directeuren van de Leiderdorpse basisscholen. Incluzio zal daarbij ook aanwezig zijn. Dan gaan we meteen kijken hoe we dat volgend jaar kunnen aanpakken."

         Tekst: Corrie van der Laan

Serie calamiteiten in scène gezet

oefening n Barbecues in de fik, een ongeval met een pontje, gewonden. Er ging zaterdag 16 april gruwelijk veel mis op het terrein van de scouting in het Leiderdorpse Weteringpark. Gelukkig was het allemaal nep, al waren de vlammen echt. Het hoorde bij de vaardigheidstoets van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). waaraan tien brandweerteams uit Zuid-Holland en Gelderland meededen.

De wedstrijden van zaterdag waren georganiseerd door het Leiderdorpse brandweerkorps. Er was een serie van calamiteiten in scène gezet: een barbecue feestje op het scoutingeiland in de Vadedoplas wordt een ramp wanneer een fles spiritus in een van de brandende barbecues wordt gegooid. Om het nog wat erger te maken ontstaat er een brandje in een loods van de scouting op het vaste land waar twee monteurs aan een auto werken. De monteurs hebben dat niet in de gaten omdat ze zich richting eiland reppen om hulp te bieden. Daarbij raakt ook nog een van hen gewond doordat hij zich misrekent als hij op de pont naar het eiland wil springen.

Beoordeling

De teams kregen de niet geringe taak de slachtoffers in veiligheid te brengen en de branden te blussen. Daarbij beoordeelde het ABWC de teams op meerdere aspecten: kennis, kunde en de kwaliteit van de deelnemers. Factoren als stress en tijdsdruk wogen ook mee. Het brandweerteam van Benthuizen scoorde het beste, de tweede plaats ging naar het team van de Brandweer Zwijndrecht en de derde plek was voor het team van de Brandweer Nieuw Beijerland.

Nieuws van de LVU

educatie n In mei biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) een aantal interessante excursies:

Rondwandeling langs 'Bagage'

'Bagage' is een over verschillende plaatsen verspreid monument voor de uit Leiden gedeporteerde en vermoorde Joden, gemaakt door de Nederlands-Israëlische kunstenaar Ram Katzir. Het bestaat uit zes natuurstenen koffers, gehouwen naar bestaande modellen uit de jaren dertig en veertig, geplaatst op vijf locaties met historische betekenis in de stad. De titel verwijst letterlijk en figuurlijk naar wat ieder van ons meeneemt in het leven, maar ook naar wat wij achterlaten. De wandeling gaat van de synagoge aan het Levendaal langs de zes koffers naar het voormalig Joods Weeshuis aan de Roodenburgerstraat. Zaterdag 4 mei, 14.30 – 16.30 uur.

Engelandvaarders

Het Museum Engelandvaarders in Noordwijk vertelt het verhaal van de ongeveer 2500 'Engelandvaarders', jonge mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. 1700 van hen hebben, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, Engeland bereikt. Honderden namen de kortste, maar ook gevaarlijkste weg: rechtstreeks over de Noordzee in nauwelijks zeewaardige bootjes. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Tijdens de rondleiding wordt getoond welke moeilijkheden de Engelandvaarders moesten overwinnen en wat zij na aankomst in Engeland bij de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en als geheim agent verricht hebben. Vrijdag 10 mei, 10.30 – 12.00 uur.

De Oude Sterrewacht

Architecten vertellen over de renovatie van de Oude Sterrewacht in Leiden. De lezing over de architectuur wordt gevolgd door een rondleiding door het gebouw onder begeleiding van de Leidse architect Boudewijn Veldman en een architectuurwandeling door de Kaiserstraat met architect Fons Verheijen. De afsluiting vindt plaats met een drankje in een gezellig café. Vrijdag 10 mei, 15.00 – 17.00 uur.

Informatie en aanmelding: W. www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, E. info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, T (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, Leiderdorp (ma. t/m vr., 9.30-12.00 uur).

Eerste paal 36 sociale huurappartementen

Willem Joosten (l.) en Chrétien Mommers op de heimachine. | Foto: J.P.K. Foto: Johan Kranenburgt

Woningbouw n Willem Joosten (wethouder Leiderdorp) en Chrétien Mommers (directeur-bestuurder Rijnhart Wonen) sloegen vrijdag 12 april de eerste feestelijke paal voor de bouw van 36 sociale, zeer energiezuinige huurappartementen in het nieuwe Leiderdorpse wijkje Bij de Zijl.

De 36 appartementen worden verdeeld over vijf woonlagen. Het appartementengebouw is gasloos en wordt aangesloten op de stadswarmte van NUON. Op het dak komen zonnepanelen.

Architect en bouwer KAW architecten uit Eindhoven heeft de appartementen ontworpen. De woningen worden ontwikkeld door DID Vastgoedontwikkeling en Vink Bouw.

Het wijkje Bij de Zijl ligt op de plek van het voormalige ROC-gebouwen, tussen Engelendaal, Rietschans en Oude Spoorbaan. Behalve de 36 sociale huurappartementen komen hier 42 koopwoningen verdeeld in 10 waterwoningen, 19 hofwoningen en 13 terraswoningen, plus een woontoren met 104 vrije sector huurwoningen.

De oplevering van de 36 sociale huurappartementen wordt verwacht in het eerste kwartaal 2020 en ze worden aangeboden via www.hureninhollandrijnland.nl.

De Regenboog helemaal af met vernieuwd plein

Samen met twee leerlingen van de Regenboog legt wethouder Willem Joosten de laatste steen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

stoeptegel n Sinds ruim anderhalf jaar zit de Leiderdorpse basisschool Regenboog in een prachtig vernieuwd gebouw. Maar het schoolplein kon nog wel een opknapbeurt gebruiken. Dat is de afgelopen maanden gebeurd. Twee weken geleden werd als sluitstuk een prachtig speeltoestel voor de oudste leerlingen geplaatst waarmee het plein klaar was voor de officiële opening. Die vond plaats op vrijdagochtend 12 april. Wethouder Willem Joosten maakte het plein helemaal af door het plaatsen van de symbolische laatste stoeptegel, die passend voorzien is van een regenboog.

Directeur Roel Sarneel, die sinds een jaar aan het roer staat bij PCOB Regenboog, is razend trots op zijn school. De Regenboog is gevestigd in Kindcentrum De Voorhof dat tussen december 2016 en augustus 2017 een ingrijpende re-

'We zitten nu in een moderne, frisse en prettige omgeving'

novatie heeft ondergaan. Waarbij de school meer dan een half jaar moest bivakkeren in noodgebouwen op het schoolplein. Maar het was het ongemak meer dan waard, benadrukt Sarneel. "We zitten nu in een moderne, frisse en prettige omgeving. Dit gebouw leent zich om op een rustige, gestructureerde manier onderwijs te geven."

Maar toen nog dat plein. De negen maanden dat er noodgebouwen op stonden, hadden duidelijk hun sporen achtergelaten en de buitenruimte van de school was sowieso wel aan een facelift toe. Het was even sprokkelen om de benodigde financiën te vinden maar het is allemaal gelukt, mede dankzij de hulp van ouders en grootouders, vertelt Sarneel. "Die hebben geholpen met het lichten van de tegels, een enorm karwei. En een aantal moeders heeft meegewerkt om het speelgoed- en gereedschapschuurtje te schilderen."

Klimtoestel

Als laatste kwam er ook nog dat grote klimtoestel voor de bovenbouw. "We hebben de kinderen van groep 5 tot en met 8 twee opties voorgelegd en ze hebben deze gekozen. Het is bedoeld voor de groteren, maar we zien dat de jongere kinderen er ook gebruik van maken. Dat is het leuke van een kleinere school (de Regenboog heeft rond de honderd leerlingen, red); alle kinderen kennen elkaar en vinden het leuk samen te spelen."

Op het vernieuwde plein, dat wellicht het grootste schoolplein in heel Leiderdorp is, hebben ze daar nu alle mogelijkheden voor.

Gevangen in een religieus huwelijk

Lorien de Roode Foto: PR

In Nederland trouwen de meeste mensen voor de wet, het zogenaamde burgerlijke huwelijk. Dit is een rechtsgeldig huwelijk en je wordt bij de burgerlijke stand geregistreerd als gehuwd. De rechter kan op eenzijdig of gezamenlijk verzoek de echtscheiding uitspreken van het burgerlijke huwelijk. Het is ook mogelijk om te trouwen naar religieuze wetgeving waardoor we spreken van een religieus huwelijk. Religieuze huwelijken zijn in Nederland echter niet rechtsgeldig en de Nederlandse rechter is niet bevoegd om de echtscheiding van het religieuze huwelijk uit te spreken. Maar welke rol kan de Nederlandse rechter wel hebben bij een echtscheiding van een religieus huwelijk?

Kenmerkend bij religieuze huwelijken is dat de vrouw volgens het religieuze recht de medewerking van de man nodig heeft om het religieuze huwelijk te ontbinden terwijl de man dit weigert. Door deze opstelling van de man blijft de vrouw gevangen in een religieus huwelijk. De rechter kan dan een oordeel geven over deze huwelijkse gevangenschap.

De rechter kan de man veroordelen zijn medewerking te verlenen aan de echtscheiding van het religieuze huwelijk eventueel met oplegging van een dwangsom. De grondslag van deze veroordeling is gelegen in een onrechtmatige daad.

Of er sprake is van een onrechtmatige daad hangt af van de omstandigheden van het geval. Hierbij is van belang in welke mate de vrouw wordt beperkt in haar verdere levensmogelijkheden tegenover de bezwaren van de man tot medewerking van de echtscheiding van het religieuze huwelijk.

Voor de vrouw vormt het voortbestaan van het religieuze huwelijk vaak een beletsel in haar sociale omgeving om een nieuwe relatie aan te gaan of een nieuw religieus huwelijk te sluiten. Ook kan in andere landen het voortbestaan van het religieuze huwelijk rechtsgevolgen hebben waardoor de man bepaalde rechten kan opeisen over bijvoorbeeld de kinderen die hem in Nederland niet toekomen. Verder kan de vrouw worden vervolgd in het buitenland voor bijvoorbeeld bigamie of overspel als zij een nieuwe relatie aangaat terwijl zij nog een religieus huwelijk heeft. Ook kan het zo zijn dat de vrouw het land niet mag verlaten zonder toestemming van de man.

Bij de bezwaren van de man moet je denken aan dat de man niet wilt scheiden of dat hij hoopt op verzoening. Ook was een bezwaar bekend uit de rechtspraak dat de man onvoldoende werd betrokken bij de opvoeding van de kinderen. Verder stelde de man als bezwaar voorwaarden zoals dat de man de bruidsgift en de gouden sieraden terug wilde alvorens zijn medewerking te verlenen of dat de vrouw eerst moest meewerken aan de echtscheiding van het burgerlijke huwelijk. Al deze genoemde bezwaren waren echter onvoldoende en het belang van de vrouw woog zwaarder.

Uit de rechtspraak blijkt dat de rechter bij een huwelijkse gevangenschap bijna altijd oordeelt dat de man zijn medewerking moet verlenen aan de ontbinding van de religieuze echtscheiding en dat zijn bezwaren worden afgewezen. Hiermee geeft de rechtspraak een duidelijk signaal af, namelijk dat huwelijkse gevangenschap van de vrouw niet van deze tijd is en in strijd is met fundamentele vrijheden.

Lorien de Roode

Advocaat, gespecialiseerd in familierecht, en mediator

Job Buddy en Incluzio starten sollicitatiecafé

werkzoekenden n Vanaf 25 april is er eens per maand een sollicitatiecafé in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Dit is een samenwerkingsproject van welzijnsorganisatie Incluzio en Job Buddy, een Leiderdorps initiatief om werkzoekenden sneller aan een baan te helpen

Tijdens het sollicitatiecafé gaan Leiderdorpers die op zoek zijn naar werk gezamenlijk aan de slag, onder begeleiding van een loopbaancoach van Job Buddy en een activeringscoach van Incluzio. Werken aan je cv, een LinkedIn profiel opstarten of bijwerken, vacature sites bekijken, een goede sollicitatiebrief schrijven, netwerkbijeenkomsten zoeken en elkaar ondersteunen, het kan en gebeurt allemaal tijdens het sollicitatie-café.

Iedereen neemt zijn eigen laptop mee, er is WiFi. Voor koffie en thee wordt gezorgd door Incluzio.

Werkzoekenden die via Job Buddy al gekoppeld zijn aan een buddy, kunnen samen met hun buddy naar het sollicitatie-café komen, maar ook alleen; het is een prettige manier om in actie en gemotiveerd te blijven. Ook werkzoekenden die niet deelnemen aan Job Buddy zijn van harte welkom. Desgewenst kunnen zij kennis maken met Job Buddy en zich aanmelden.

Samen aan de slag, op zoek naar werk

Het sollicitatie-café vindt de komende maanden plaats op 25 april, 22 mei, 27 juni en 29 augustus van 10.00 tot 13.00 uur. De kosten bedragen 10 euro per keer. Mail voor meer informatie of aanmelden naar loopbaancoach Astrid Selier van Job Buddy via astrid@jobbuddy.org of naar de Incluzio activeringscoach Floor van Egmond via FvEgmond@Incluzio.nl.

'Leiderdropjes' leveren € 11.300 op voor Xenia

cheque n De verkoop van Leiderdropjes voor het goede doel is een schot in de roos gebleken. Het initiatief van de Lionsclub Leiderdorp heeft maar liefst 11.300 euro opgeleverd voor het Leidse hospice Xenia. Maandag 15 april overhandigde clubpresident Erik Donatz een cheque met dat bedrag aan Jacqueline Bouts, oprichtster en manager van het enige Nederlandse hospice voor jongeren en jongvolwassenen.

'Leiderdrop' is een veel voorkomende verschrijving en het was het idee van Lion Bart Hoenen om daar ook iets mee te gaan doen in de vorm van de verkoop van Leiderdropjes. Dit idee werd verder tot een productie- en marketingplan uitgewerkt door clubgenoten John van der Hoeven en Theo Botden. Om de winst zo groot mogelijk te maken, werd zoveel mogelijk zelf gedaan. Vierduizend potjes werden door de Lions en hun partners gevuld met dropjes en voorzien van zelf ontworpen en gedrukte wikkels.

Martijn van Rees, ambassadeur van Xenia en nu zelf gast in het hospice, toont de cheque met achter hem Jacqueline Bouts. Verder v.l.n.r.: Lions Erik Donatz, Harry Horlings, Remco Fillipo, Theo Botden, John van der Hoeven en Paul Catsburg en twee vrijwilligers van Xenia: links Nasira en rechts Marijke. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

"Natuurlijk hoop je dat de potjes figuurlijk de deur uitvliegen", vertelt Theo Botden. "Maar zo werkt dat helaas niet. Wel is het gelukt om de eerste duizend potjes te slijten aan geïnteresseerde ondernemers die ze als relatiegeschenk aan hun klanten gaven. Onze leden Paul Catsburg (Sport2000) en Remco Filippo (Foto Filippo) namen de plaatselijke detaillisten voor hun rekening en dat leidde ertoe dat er in diverse winkels in Leiderdropjes werden verkocht."

Dankzij de medewerking van het management van Winkelhof mocht de Lionsclub op de zaterdagen voorafgaand aan Sinterklaas en Kerst een stand inrichten in Winkelhof en daar werden in twee dagen bijna 2000 potjes aan de man gebracht.

Blij met donatie

Jacqueline Bouts was dolblij met de bijdrage van de Lions. Het geld komt extra goed van pas omdat Xenia graag wil uitbreiden. Ze vertelde dat een plan klaar ligt voor vier appartementen voor gasten met een chronische spierziekte die daardoor nog zelfstandig kunnen wonen en daarbij een beroep kunnen doen op de zorg en de ruim honderd vrijwilligers van Xenia.

Bouts gaf ook aan dat het nog steeds moeilijk is om financieel de eindjes aan elkaar te knopen: "Los van de kosten van huisvesting en onderhoud, hebben wij te maken met investeringen in apparatuur die niet worden vergoed. En wij vallen qua zorgvergoeding onder de regels van algemene hospices, waar mensen kort verblijven in afwachting van hun overlijden. Het overlijden in een hospice zorgt voor een uitkering. Bij Xenia hebben wij te maken met jongeren die er vaak de voorkeur aan geven om thuis te overlijden waardoor we die vergoeding niet krijgen. Xenia biedt ook onderdak aan palliatieve jongeren die thuis intensieve zorg nodig hebben. Zij kunnen dan enkele weken hier verblijven zodat de familie eens even aan zichzelf kan denken. Maar zo'n verblijf wordt op geen enkele manier vergoed. Kortom: er moet 150.000 euro per jaar binnenkomen."

De Lions Club Leiderdorp heeft Xenia al vaker gesteund met grote bedragen. En, zo liet Erik Donatz maandag weten, als het aan hem ligt zal dit ook niet de laatste keer zijn.

---------------------------------------------------------------

Lions winnen prijs met Leiderdropjes-project

Lionsclubs hebben tot taak iets voor de gemeenschap te betekenen. Dat kan zowel in financiële als materiële zin zijn. De dropjesactie van Lionsclub Leiderdorp werd vorige week bekroond met 'The Best Club Project Award 2018-2019'. Een prijs voor de beste, origineelste en succesvolste actie onder de Lionsclubs.

-------------------------------------------------------------

Honderdjarige vol levenslust

Mevrouw Vink met een van haar achterkleinkinderen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n 'Ik geniet nog elke dag'

mijlpaal n Natuurlijk was het niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar als mevrouw Vink-van Loon terugkijkt op haar lange leven, is ze heel tevreden. En het leven is nog steeds goed, zegt ze twee dagen na haar honderdste verjaardag. "Ik geniet nog elke dag'.

Locoburgemeester Willem Joosten kwam natuurlijk niet met lege handen naar het verjaardagsfeest. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

Op haar verjaardag was er een groot feest in de Pyramide van verpleeghuis Leythenrode, waar ze sinds een jaar woont. Maar liefst negentig familieleden kwamen om de bijzondere mijlpaal te vieren. Locoburgemeester Willem Joosten kwam de eeuwelinge feliciteren namens de gemeente Leiderdorp.

Mevrouw Willy Vink-van Loon werd geboren op 13 april 1919 in Leiden, de stad waar ze tot haar 50-ste heeft gewoond. Ze was de derde van elf kinderen. In Leiden ontmoette ze ook haar echtgenoot, Jan Vink. "Hij zat bij dezelfde club vrienden, ik weet eigenlijk niet meer wanneer de vonk echt oversloeg." Eenvoudig hadden ze het niet in het begin van hun verkering. Jan Vink werd opgeroepen toen de Duitsers binnen vielen en heeft een tijd in krijgsgevangenschap doorgebracht gezeten. Toen hij terugkeerde is het paar getrouwd. Kort daarna is hij ondergedoken. Maar veel wil mevrouw Vink daar niet over vertellen. "Nare dingen laten we altijd achter ons", zegt ze gedecideerd.

Dan heeft ze het liever over de mooie dingen. "Ik heb een heerlijk huwelijk gehad", kijkt de honderdjarige terug. Een huwelijk dat werd bekroond met vijf kinderen. Mijnheer Vink was adjunct-directeur van een fabriek in Voorschoten, mevrouw Vink zorgde voor het gezin. Het was een gezellig huishouden en dat wisten ook de vele neven en nichten. "We woonden in dezelfde straat als mijn ouders en als mijn broers en zussen daar op bezoek gingen, kwamen hun kinderen altijd naar ons."

Toen de vestiging van de fabriek in Voorschoten gesloten werd, verhuisde het gezin naar Breda, waar de hoofdvestiging bleef. Het was inmiddels 1969 en de kinderen waren al zo groot hun moeder meer vrije tijd had. Die gebruikte ze vooral om zich in te zetten voor de Nederlands Hervormde kerkgemeenschap in de stad. Ze leidde daar onder meer een handwerkclub. Daarnaast was bakken en koken een grote hobby.

Toen haar man met de VUT ging, hebben ze veel door Europa gereisd. Haar man was ook graag bezig op zijn volkstuin en hielp met het kerkelijk werk. "We hebben nooit stilgezeten", zegt mevrouw Vink.

Nadat hij op zijn 80-ste viel, ging de lichamelijke gezondheid van mijnheer Vink langzaam achteruit. Zijn echtgenote heeft hem altijd verzorgd. In 2007 verhuisden ze naar een serviceflat in Leiden, waar meer familie in de buurt woonde. In 2009 is haar echtgenoot gestorven. Mevrouw Vink bleef zelfstandig wonen tot ruim een jaar geleden.

'Niet zeuren. Zoals de dag komt, moet je het nemen'

Door een ongelukkige val brak ze haar been, en toen ze in het revalidatiecentrum net weer een beetje opkrabbelde, viel ze opnieuw en brak haar andere been. Het maakte de verhuizing naar een verpleeghuis noodzakelijk. Maar daar klaagt ze niet over, dat zit niet in haar systeem. "Het bevalt me hier best", zegt ze.

Ze neemt het leven zoals het is. En als het eens wat minder gaat, is haar motto: "Niks aan te doen, zo lopen de gootjes als het regent." Ze is gelukkig met haar kinderen, de elf kleinkinderen, negen achterkleinkinderen en drie (binnenkort vier) achter-achterkleinkinderen. "Heerlijk dat ik zoveel familie heb. En met iedereen is er een goede band, ook met de neven en nichten."

Op de vraag of ze een goede raad heeft om prettig oud te worden, zegt ze: "Niet zeuren. Zoals de dag komt, moet je het nemen."


Hoe goed ken jij Bob? Speel de quiz!

veiligheid n Als onderdeel van de campagne 'Bob in de Sportkantine' kunnen de leden van alle sportverenigingen in Midden-Holland, Holland Rijnland en Haaglanden weer deelnemen aan de Bobquiz. De quiz bevat dit jaar niet alleen vragen over alcohol in het verkeer, maar ook vragen over fietsveiligheid. Want of het nu gaat om de wandelende, fietsende of rijdende leden: iedere vereniging ziet graag dat alle leden weer veilig thuiskomen na het sporten!

De Bobquiz is tussen 15 april en 1 mei online te spelen op www.hoegoedkenjijbob.nl. De punten worden per vereniging bij elkaar opgesteld en de vereniging met de meeste punten wint een BOB-fiets. Deze stevige, goede en gele BOB-fiets zorgt dat de leden van de vereniging altijd op een hippe en veilige manier naar huis kunnen komen. Daarnaast ontvangt iedereen die de Bobquiz maakt een gratis BOB-luchtbed (zolang de voorraad strekt). Dit is dé zomergadget waarmee je iedereen jaloers maakt.

De Bobquiz is een onderdeel van de campagne 'Bob in de Sportkantine'. Elke sportvereniging kan haar maatschappelijke betrokkenheid tonen door zich aan te melden voor de gratis onderdelen van de campagne op www.rovzh.nl/bobsport. Met deze campagne maken we een punt van nul verkeersslachtoffers!

Laatste kaarten voor Passie van Johannes

Het Academiegebouw. | Bron: Leiden University Library, H. Tisseur Foto: Leiden University Library, H. Tisseur

theatervoorstelling n De laatste kaarten zijn nog beschikbaar voor de Passie van Johannes.

Deze muziek- en theatervoorstelling wordt op Witte Donderdag en Goede Vrijdag opgevoerd in de Scheppingskerk in Leiderdorp. In de voorstelling draait het om het leven van Jezus, en om de betekenis en inspiratie die zijn lijden en opstanding ons nu nog kan geven.

De Passie van Johannes is geschreven door Gerard van Amstel en Piet van Midden op basis van het evangelie naar Johannes. Eerder werkten ze met succes het Mattheüs-evangelie om tot de Moderne Matteüs, een theaterstuk dat eveneens in de Scheppingskerk werd opgevoerd. Regisseur Ilse Nievaart en dirigent Piet Jasperse hebben het stuk uitgebreid met extra muziek en bijdragen van spelers. In totaal doen er zo'n vijftig mensen mee aan koor, band en spelersgroep.

De Passie van Johannes wordt op (Witte) donderdag 18 en (Goede) vrijdag 19 april opgevoerd om 20.15 uur in de Scheppingskerk. Kaarten kosten 12 euro en zijn te koop bij Bloemsierkunst Gerbera aan de Hoofdstraat, Bloemenboetiek De Blauwe Roos aan de Ommedijk en Decorette Winkelhof.

In contact met collecties

Workshop n Op woensdag 8 mei, van 19.00 tot 20.30 uur, vindt voor het belangstellende publiek in de Senaatskamer van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een workshop In Contact met Collecties plaats. Deze workshop gaat aan de hand van stukken uit de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en het Academisch Historisch Museum (AHM) in op het rijke verleden van de Universiteit.

Het verleden in handen

In 2019 bestaat de Universiteit Leiden 444 jaar en dat wordt gevierd met allerlei verschillende soorten activiteiten. Zo is er in de Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling Minerva's Metamorfosen te zien waarin de geschiedenis van de Universiteit wordt getoond aan de hand van stukken uit de collecties van de UBL en het AHM.

Tijdens de workshop In Contact met Collecties, georganiseerd in het kader van het themaprogramma Voorbij de Inhoud, krijgt u de kans zelf bijzondere stukken uit de collecties van dichtbij te bekijken en aan te raken. Onder begeleiding van Corrie van Maris (beheerder collecties AHM) en Mart van Duijn (conservator UBL) krijgt u op die manier het verleden van de Universiteit in handen.

Academisch erfgoed

De UBL en het AHM beheren samen het academisch erfgoed van de Universiteit Leiden. Zo bevinden zich in de Universiteitsbibliotheek de archieven van de Universiteit die teruggaan tot de oprichting in 1575 en geeft de daar aanwezige collectie vriendenboeken een inkijkje in het studentenleven in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Ook de collectie van het AHM in het Academiegebouw is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Universiteit Leiden. De collectie kent een grote verscheidenheid en omvat onder andere bullen, vaandels, toga's, paradestukken, schilderijen, beelden en penningen.

Aanmelden voor de workshop is verplicht. Dat kan tot vrijdag 3 mei via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. 'workshop 444 jaar universiteit' en het aantal personen) of via tel. (071) 071-527 2832. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Drie jaar hart for her

jubileum n Maandag 1 april was het alweer 3 jaar geleden dat hart for her haar deuren opende aan de Splinterlaan. Om dit te vieren is het de hele maand feest bij hart for her met leuke acties en aanbiedingen voor leden maar ook voor vrouwen die nog geen lid zijn en dat wel willen worden. Zo is er een loterij, een vriendinnenactie, een Better Belly actie en een Back in Shape jubileumaanbieding voor nieuwe leden.

Hart for her is een laagdrempelige, kleinschalige en persoonlijke sportschool, alleen voor vrouwen. De sportschool biedt een afwisselende circuittraining aan van dertig minuten waarbij kracht en cardio gecombineerd worden tijdens een intervaltraining. Ook kun je bij hart for her terecht voor begeleiding bij het afvallen.

leiderdorp & regio

Amuse-Notenpad krijgt feestelijke lustrumeditie

Annemiek de Groot (links) en Saskia van der Lugt organiseren voor de vijfde maal het Amuse-Notenpad.

evenement n Een bijzonder hapje, een bijpassend glas wijn en live muziek. En dat op acht verschillende horecalocaties die in willekeurige volgorde bezocht kunnen worden. Het is een gouden formule die zich in Leiderdorp al viermaal heeft bewezen tijdens het Amuse-Notenpad op de eerste zondag in juni. Organisatoren Annemiek de Groot en Saskia van der Lugt zetten momenteel de laatste puntjes op de i voor de vijfde editie, die plaats zal vinden op zondag 2 juni.

Door: Corrie van der Laan

De lustrum editie van het Amuse-Notenpad krijgt een extra feestelijk tintje, verklapt De Groot alvast. "De meeste mensen fietsen langs de verschillende stops maar dat kan natuurlijk ook anders. We loven een prijs uit voor de deelnemer met het meest ludieke vervoermiddel. Dat kan een bijzonder versierde fiets zijn, maar ook bijvoorbeeld een step, kruiwagen of stelten."

De locaties die meedoen, zijn dit jaar mooi geclusterd. In het oude dorp liggen er vier: café-restaurant De Hollandsche Tuyn van mede-organisator Saskia van der Lugt aan de Hoofdstraat 24, Grieks eethuis Mr. Gyros aan de Hoofdstraat 11, pizzeria La Palazzina aan de Hoogmadeseweg 1 en café De Koning aan de Koningstraat 1-5. Een tweede groepje is te vinden nabij park De Houtkamp. Het gaat dan om Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan 2, IJscafé Danice aan de Van Diepeningenlaan 12 en Kookplanet aan de Laan van Berendrecht 264. De afstand tussen beide clusters is ook te voet prima te overbruggen. De laatste locatie, Brasserie Meelfabriek Zijlstroom aan de Zijldijk 28, ligt iets verder uit de route. Om die voor iedereen goed bereikbaar te maken, wordt dit jaar een pendeldienst in de vorm van een tuktuk ingezet tussen de Hollandsche Tuyn en de Zijlstroom.

Deelnemers krijgen een passe-partout, die vanaf morgen (18 april) à 49,50 euro te koop zijn bij de acht horecagelegenheden en via de website www.amuse-notenpad.nl. Op 2 juni kan vanaf half 12 gestart worden op ieder van de acht locaties en er wordt geserveerd tot half 5. "Het is aan te raden om niet te laat weg te gaan, anders haal je het gewoon niet", geeft De Groot mee.

Op de startlocatie krijgen de deelnemers een keycord met het Amuse-Notenpadlogo. Handig om de passepartout en het glas dat ze ook meekrijgen aan te hangen. Iedereen kan zijn eigen volgorde en route bepalen.

De amuses zijn ook dit jaar weer heel gevarieerd en bijzonder, weet Van der Lugt. "Bijvoorbeeld een hapje met gerookte en gegrilde runderentrecote, Griekse mezze en suppli al telefono", licht ze een tipje van de sluier op. Welke wijnen daarbij geschonken worden, is mede afhankelijk van het weer. "Als het erg warm is, valt als regel witte wijn en rosé meer in de smaak." Overigens kan de wijn desgewenst vervangen worden door bier of fris.

De muzikanten regelen was ook dit jaar geen probleem, vertelt De Groot. "Ze vinden het leuk om mee te doen. Voor het ensemble Voices, Strings & Things is het alweer de vijfde keer dat ze erbij zijn." Alle muziek is semi-akoestisch, dus zonder boxen. Wat wel zo prettig is voor de omwonenden. De deelnemers aan het Amuse-Notenpad krijgen een schema mee van wie wanneer speelt zodat ze hun route en timing daarop kunnen afstemmen.

Vorig jaar waren er ruim tweehonderd deelnemers en daar kunnen er nog wat meer bij. "Het Amuse-Notenpad is vooral leuk om met een groepje te doen. Een prima uitje met familie, vrienden, buren, collega's of je sportteam", prijst Van der Lugt aan. Wie na half 5 nog even door wil gaan, is welkom in De Hollandsche Tuyn voor de afterparty. Daar wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de vervoermiddelenwedstrijd.

Meer informatie op de website www.amuse-notenpad.nl of op Facebook.

Bijzonder beeld van koning Willem I

Oranjelezing n 'Wilde Willem Wijzer Worden' is de titel van de Oranjelezing die Dorine Hermans dinsdag 23 april houdt op uitnodiging van de Kunstkring Leiderdorp en de Oranjevereniging.

Hermans schetst in haar het beeld van Willem I, de keurige koopman-koning, maar ook absoluut regeerder. Ze gaat in op het belang voor de geschiedschrijving van het persoonlijk leven van koningen en koninginnen. Willem I was de enige absolutistisch regerend Oranje-koning. Hij is bekend als koopman-koning, maar hij verspeelde wel op bloedige wijze België; zonder hem waren we misschien nog één Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Dorine Hermans heeft vele spraakmakende getuigenverslagen over Willem I en gaat in op de enorme kloof die er was tussen 'voor en achter de schermen' en hoe deze te verklaren was. Daarnaast zal haar verhaal de nodige opmerkelijke anekdotes kennen.

De lezing begint om 20.15 uur en eindigt ca. 21.15 uur en wordt gehouden in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2. De entree is gratis, koffie en thee voorafgaand aan de lezing is tegen betaling verkrijgbaar.

Familiekermis met speciale attracties

Geerten van de Wetering. | Foto: PR Foto: PR

oranjefeesten n De traditionele, gezellige familiekermis staat vanaf woensdag 24 april tot en met zondag 28 april in het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd, op het parkeerterrein tegenover voetbalverneniging RCL.

Op woensdagmiddag 24 april van 15.30 tot 17.30 uur komt er speciaal voor de kinderen een ballonnenclown naar de kermis. Op zondagmiddag 28 april van 14.30 tot 17.30 uur, zijn kinderen welkom om geschminkt te worden.

In het Oranjeprogramma dat huis aan huis is bezorgd, is een blad met kortingen en aanbiedingen opgenomen. Deze zijn - met uitzondering van Koningsdag - op alle dagen geldig, knip de kortingsbonnen uit en neem deze mee naar de kermis.

De kermis is open op woensdag 24 april van 13.30 uur tot 23.00 uur, donderdag 25 april van 14.00 tot 23.00 uur, vrijdag 26 april van 14.00 tot 24.00 uur, Koningsdag van 10.00 tot 24.00 uur en zondag 28 april van 13.00 tot 23.00 uur (tijden onder voorbehoud).

Concert van orgel en lupofoon

Klassiek n Tijdens het Inloopconcert op 24 april in het Groot Auditorium van het Academiegebouw in Leiden zal muziek van onder anderen Johann Sebastian Bach en Louis de Caix d'Hervelois uit de Franse barokperiode worden uitgevoerd. Geerten van de Wetering bespeelt het Flentrop-orgel en Arthur Klaassens de lupofoon, een soort hobo.

Arthur Klaassens was in 2009 finalist van het Stichting Jong Muziektalent Nederland concours en ontving in dat zelfde jaar meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours. Geerten van de Wetering is organist van de Kloosterkerk en tevens actief als koordirigent. Hij was winnaar van het Internationaal Improvisatie Concours Haarlem 2018. Vorig jaar verscheen eveneens zijn eerste solo-cd.

De Inloopconcerten, georganiseerd door de 'Musici rond het Academie-orgel', zijn tot en met 26 juni elke woensdag van 13.00 uur tot 13.30 uur en de toegang is vrij. Het Academiegebouw ligt aan het Rapenburg 73 in Leiden.

Koningsklaverjas

The Cozy's. | Foto: PR Foto: PR

Oranjefeesten n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert in samenwerking met de Oranjevereniging Leiderdorp op dinsdag 23 april de traditionele Koningsklaverjasavond.

Er wordt gespeeld om de Oranjebokaal en andere mooie prijzen op basis van verplicht gaan. Deze feestelijke speelavond, ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander, is altijd bijzonder gezellig en er wordt beslist niet gespeeld met het spreekwoordelijke mes op tafel.

Naast klaverjassen is ook sjoelen mogelijk.

Aan het eind van de avond worden mooie prijzen verloot. Loten voor deze verloting zijn op de avond zelf te koop. Inschrijven vooraf is niet noodzakelijk, dat kan bij aanvang van de avond. Aanvang van de avond is 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. De entreeprijs is € 3,00 p.p.

Het kaarten duurt tot ongeveer 23.00 uur, daarna is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje met elkaar na te praten. Ook tijdens de pauzes is de bar open voor een hapje en drankje.

Laatste Muzikaal Tuynieren van dit seizoen

Muziek n Voor de laatste keer van het seizoen 2018-2019 is er zondag 21 april, Eerste Paasdag, Muzikaal Tuynieren in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn. Dit keer staat het duo The Cozy's op het podium.

The Cozy's bestaat uit Sjaak en Leander uit Noordwijk. Ze zingen bekende en minderbekende covers uit vervlogen én nieuwe tijden en begeleiden zichzelf daarbij op de gitaar. Op het repertoire staan nummers van Simon & Garfunkel, The Beatles en Neil Young maar ook van Adele, Xavier Rudd, Nirvana, John Mayer en Pearl Jam. Ook het Nederlandstalig repertoire wordt niet vergeten met songs van Guus Meeuwis, Acda en de Munnik, Stef Bos en De Dijk.

Het optreden is van 16.00 tot 18.00 uur. Zoals gebruikelijk kan na afloop genoten worden van een smakelijke maaltijd voor € 12,50 per persoon. De dagschotel bestaat dit keer uit Thaise gele curry met kip, boontjes, rijst en kroepoek. Reserveren voor het eten via tel. (071) 5411464 is gewenst.

De zomerrust voor het Muzikaal Tuynieren duurt tot zondag 29 september. Dan start het nieuwe seizoen met een optreden van Helter Shelter. De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 . Meer info op www.dehollandschetuyn.nl of op Facebook.

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online:

www.leiderdorpsweekblad.nl

Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook.

cultuur & uitgaan

Lelijk hockey maar mooie winst voor Alecto

Aquadraat Dames 1 eindigde op een fraaie vierde plek in de competitie. Foto: PR

Hockey n Het spel dat de eerste damesteams van Alecto en Rood-Wit zondag 13 april in de Leiderdorpse Bloemerd lieten zien was bepaald niet fraai, maar het leverde de thuisploeg uiteindelijk wel de volle drie punten op. Rood-Wit werd verslagen met 2-1.

Het was een belangrijke wedstrijd voor Alecto. Rood-Wit stond vijf punten boven de Leiderdorpse ploeg dus het was van belang om te winnen, om aansluiting te behouden.

De Leiderdorpse hockeysters hadden wat moeite met opstarten. Het combineren lukte niet echt goed en ook aanvallen creëren bleek erg moeilijk.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Rood-Wit de score opende. Dat gebeurde in de tiende minuut via een strafcorner die half hoog in werd geslagen, maar nog wel op de plank

Hierna kreeg Alecto iets meer pit. Via een aanval over rechts kreeg Jane Kemp een voorzet en kon de bal in de goal tippen: 1-1.

In de tweede helft bleven de teams aan elkaar gewaagd. Rood-Wit kreeg twee strafcorners waarvan er één op de paal belandde en één door lijnstop Rose Breedveld werd tegen gehouden. Maar de winnende goal was van Alecto. Anne van Eindhoven speelde de bal met een perfecte backhand naar Carlijn Croon. De keepster van Rood-Wit was uitgekomen en Carlijn nam de bal open aan, kwam voorbij de keepster en kon zo in het lege doel schieten.

Een knappe overwinning die met lelijk hockey is behaald.

Leython eindigt prima seizoen op derde plek

Volleybal n Leython DC verloor zaterdag met 3-2 van Pharmafilter US 2 maar stelde wel de derde plek op de ranglijst in de tweede divisie veilig.

Bij een 4-0 winst had US de derde plek nog van Leython over kunnen nemen. Maar zover kwam het niet. Nadat US de eerste set met 25-23 won, pakte Leython de tweede set met dezelfde cijfers en had daarmee in ieder geval het punt binnen waarmee de volleybalsters zich definitief op plek 3 nestelden.

Daarna ging het vooral om het vooral om het plezier en het afscheid nemen van dit succesvolle seizoen. De derde set was met 25-23 weer voor US. In set 4 ging het Leython zo voor de wind dat de vooraf geplande opstelling met de twee spelverdeelster (die spelen nooit samen in het veld) uitgevoerd kon worden. Dit tot grote vreugde van de spelverdeelsters Wendy Verweij en Dana van de Geer. In set 5 was er een zeer verdiende publiekswissel voor Bianca Hoogervorst die na dit jaar een stapje terug doet. De set ging overigens met 15-13 naar US.

afscheid

Ondanks het verlies was er grote tevredenheid. De wedstrijd was een waardig afscheid van hoofdtrainer René Leeflang en assistent-trainers Paul de Winter en Rolf van der Kwaak, die het team naar de top van de tweede divisie hebben geloodst. Ze geven nu het stokje over aan Mark Schregardus.

Siem van Osnabrugge landskampioen met TOP

Siem van Osnabrugge scoort de winnende strafworp. | Foto: René van Dam Foto: René van Dam

Korfbal n Leiderdorper Siem van Osnabrugge heeft met zijn Sassenheimse korfbalteam TOP/SolarCompleet A1 de juniorenfinale om het landskampioenschap in Ziggo Dome gewonnen. Pas in de laatste minuut werd DVO A1 met 20-19 verslagen, waarbij Siem het winnende punt scoorde.

Het was zaterdag 13 april een razend spannende wedstrijd. In de eerste helft was het stuivertje wisselen tussen de twee ploegen. DVO kwam beter uit de startblokken, maar na de 3-0 kwam TOP terug tot 3-3. Bij rust stond DVO met 10-11 voor.

Ook in de tweede helft kwam de ploeg uit Bennekom beter uit de startblokken. Via 11-13, kwam TOP nog bij tot 12-14, maar moest DVO daarna laten gaan. De ploeg liep uit naar zes punten verschil (12-18), met nog twaalf minuten op de klok. Via doelpunten van de Leidse speelsters Milou en Julia Schuiling kwam TOP langszij (19-19). Met nog veertig seconden op de klok zette TOP de laatste aanval in.

strafworp

Na een overtreding bij de rebound floot de scheidsrechter voor een strafworp. Siem van Osnabrugge, voorheen spelend bij Velocitas uit Leiderdorp, bleef koel en maakte het winnende punt. Daarmee werd TOP/SolarCompleet A1 voor het eerst in de geschiedenis landskampioen in de zaal.

RCL zorgeloos naar einde seizoen

voetbal n Met nog vier wedstrijden te spelen heeft RCL zich veilig gespeeld. Op eigen bodem werd TAVV met 2-1 verslagen.

Voor de Leiderdorpers kan de blik al gericht worden op het volgende seizoen en met dat feit is trainer Faizel Soekhai blij. "Ik speel liever met een ploeg om de prijzen, maar dat zou dit seizoen niet reëel zijn geweest. Zoals bekend heeft de selectie te maken gekregen met veel langdurig blessureleed en daardoor was het vaak puzzelen geblazen. De resultaten waren echter gelukkig voldoende om weg te kunnen blijven uit de staart van de competitie. Nu kunnen we vrijuit spelen in het restant van de competitie en er voor zorgen dat er volgend seizoen een selectie staat waar meer uit te halen valt."

Voor aanvang van het duel werd er een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van supervrijwilliger Johan van Velzen. De club zal zijn diensten node gaan missen.

Tegen de staartploeg kwam de Racing Club al vroeg op voorsprong. Een hoekschop van Mike Slottje kwam via Thom Wijnalda bij centrale verdediger Sander Blijleven en hij kon ongehinderd de 1-0 binnen werken. Niet veel later moesten de roodwitten de Ter Aarders echter weer naast zich dulden. Een vrije trap van Kevin van Wijk was Gideon de Lange te machtig.

RCL kwam dicht bij een tweede treffer, maar de paal stond succes van Wijnalda in de weg. Voor het overige hadden de beide ploegen veel moeite met het hobbelige veld. Te genieten viel er dan ook niet veel en met een score in balans werd de rust bereikt.

Na de pauze had RCL het betere van het spel en kreeg de gastheer ook de beste kansen. Een overwinning van RCL was dan ook eigenlijk een must. De driepunter kwam er voor de nummer zeven van de ranglijst. Aanvaller Remy Libbenga zette goed door en met enig fortuin rolde de bal uiteindelijk over de doellijn van doelman Edwin Pieterse.. De ingevallen Kay Vijlbrief scoorde de 3-1, maar dat doelpunt werd geannuleerd vanwege buitenspel.

Voor het overige bleef rood en wit betrekkelijk eenvoudig overeind en zo kon de negende zege van het seizoen worden genoteerd.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl

Tikkie-takkie basketbal werkt goed

Basketbal n Uitgerekend bij de laatste wedstrijd van het seizoen werden de vruchten geplukt van de zware trainingsarbeid, die de trainers/coaches Peter Kanbier en Ramon van Winkel hadden geïnvesteerd in hun team, de MU22 van BVL. De Leiderdorpers overklasten zaterdag tegenstander Cangeroes uit Utrecht en sloten het seizoen af met het spelen van tikkie-takkie basketbal, dat resulteerde in een 105 – 53 overwinning. Het gaf toch wat troost na het missen van het kampioenschap vorige week.

BVL begon matig aan de wedstrijd, maar de ommekeer kwam in de 3e minuut van de wedstrijd. Via een 10 – 0 run van BVL sloeg de thuisploeg een gaatje en werd de eerste periode met een 22 – 9 afgesloten. In de tweede periode werd gat uitgebouwd naar 19 punten (41-22) maar het spel was voor verbetering vatbaar. Vandaar de keuze voor het tikkie-takkie basketbal waarbij BVL zijn tegenstander moest opjagen en over het hele veld proberen vast te zetten. Dat werkte. Via verschillende runs eindigde BVL deze periode in 72 -37.

In de vierde periode kwam de man met hamer voor Cangeroes, terwijl BVL MU22 zijn focus bij de wedstrijd hield. Het resulteerde in de eindstand van 105 – 53. Het seizoen werd hiermee prima afgesloten en BVL MU22 mag trots zijn op de geleverde prestaties in dit seizoen en zeker van zaterdag. Jammer dat het niet bekroond werd met een kampioenschap, maar dit team is nog erg jong en zal gezien de ontwikkeling en prestaties vast nog wel een keer kampioen worden.

Aquadraat haalt uit in laatste wedstrijd

Waterpolo n In de allerlaatste wedstrijd van de competitie heeft het Dames 1 team van de Leiderdorps-Koudekerkse waterpolovereniging Aquadraat een forse overwinning behaald op de ZVVS dames uit Vlaardingen.

De wedstrijd kwam een beetje stroef op gang maar na de 1-0 van Lieke van Amsterdam na drie minuten spelen, was het Anouk Rietveld die in de eerste periode nog twee keer trefzeker was en 3-0 op het scorebord zette.

Daar kwamen nog drie doelpunten bij in de tweede periode en twee in de derde periode waarmee Aquadraat op een ruime 8-0 voorsprong stond voor het laatste speldeel begon. In de slotfase werden werden door onder andere de jongelingen Floor Schijvenaars en de afscheid nemende Britt Kluivers, beiden goed voor twee goals, nog zes treffers toegevoegd. Pas in de laatste minuut kwam ZVVS tot scoren (13-1) waarna Anouk Rietveld de wedstrijd en competitie beëindigde door 14-1 te scoren. Dit resultaat brengt Dames 1 op een fraaie vierde plaats in de eindstand.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Maandag 22 april, 2e Paasdag, is het kantoor van Incluzio gesloten. Tevens zullen er die dag geen sport- en/of activiteiten (zoals de meidenmiddag) plaatsvinden.

Meer specialistische ondersteuning nodig?

We bieden onder andere mantelzorgondersteuning, inzet van budgetmaatjes, maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en jongeren- en seniorenwerk. Onze medewerkers denken actief met u mee. Blijkt dat er toch meer specialistische ondersteuning nodig is? Ook dan kunnen we u helpen. We staan voor u klaar bij het aanvragen van een Wmo-indicatie en wijzen u de weg naar de juiste instanties.

Do 2 mei: Klassieke Muziekkring

De vrijwilligers brengen weer een geselecteerd muziekprogramma ten gehore. U bent van harte welkom. Aanvang: 14.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten €1.- incl. koffie/thee. Aanmelden is niet nodig.

Inloopspreekuur voor statushouders

Het spreekuur vindt elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats in de Sterrentuin. Tijdens het inloopspreekuur beantwoordt de activeringscoach, Floor van Egmond vragen. Als zo'n kort gesprek onvoldoende blijkt, wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Telefooncirkel; voor dagelijks contact

De telefooncirkel heeft plek voor nieuwe leden. In de ochtend even iemand spreken doet goed! Voor info 06-83148424/06-83097594

Taalbijeenkomst 'Beter Nederlands spreken'

Elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur zijn vrouwen die de Nederlandse taal beter willen spreken welkom om naar de Hoeksteen (Houtschans 107) te komen. Er een onderwerp ingebracht met als doel om het daar in het Nederlands over te gaan hebben.

Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Floor van Egmond: fvegmond@incluzio.nl of 06-83266984.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, gebouw De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp. Tel. (071) 5413536, e-mail leiderdorp@incluzio.nl, website: www.incluzioleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

vrijdag 19 april, Goede Vrijdag

15.00 uur: Kruisweg/Kinderkoor

19.30 uur: Goede Vrijdag viering o.l.v. Pastoor Broeders. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

zaterdag 20 april, Paaszaterdag, 21.00 uur: Eucharistieviering o.l.v. Pastoor Broeders. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

zondag 21 april, Eerste Paasdag, 9.30 uur: Eucharistieviering o.l.v. Pater van Ulden. M.m.v. Jongeren- en Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

                                                                        

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

donderdag 18 april, Witte Donderdag

Dorpskerk - 19.30 uur: ds. H. Smits Maaltijd van de Heer.

vrijdag 19 april, Goede Vrijdag

Dorpskerk - 19.30 uur: ds. E. de Paauw, m.m.v. cantorij

zaterdag 20 april

Dorpskerk

21.30 uur: ds. S. Kurtzahn. Paasavonddienst.

23.30 uur: Paasnachtwake

Zondag 21 april, Pasen

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits, m.m.v. cantorij.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: dhr. Jongeneel + tolk.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

vrijdag 19 april (Goede Vrijdag), 19.30 uur: leesdienst.

zondag 21 april (1e Paasdag)

10.00 uur: leesdienst.

16.30 uur: leesdienst.

maandag 22 april (2e Paasdag), 10.00 uur: leesdienst.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

donderdag 18 april (Witte Donderdag), 19.30 uur: ds. S.P. van der Meulen.

vrijdag 19 april (Goede Vrijdag), 19.30 uur: ds. S.P. van der Meulen.

zondag 21 april (Pasen), 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

15 t/m 21 april (15 april: Goede vrijdag, 21 april:1e Paasdag) TP De Oude Singel Tandartsen, Kooilaan 55, 2315 EC Leiden. Tel. (071) 5226040.

22 t/m 28 april (22 april: 2e Paasdag, 27 april: Koningsdag): CBT Zuid-Holland locatie Leiderdorp, Simon Smitweg 14, 2353 GA Leiderdorp. tel. (071) 3030089.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Meer info: tel. (071) 7200871.

Inloopspreekuur geldzaken

Welzijnsorganisatie Incluzio houdt elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur geldzaken in de Sterrentuin. Tijdens het inloopspreekuur beantwoordt de budgetcoach, Wouter Heuer, vragen over financiën en financiële problemen. Als zo'n kort gesprek onvoldoende blijkt, wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl