Leiderdorps Weekblad

27 mei 2020

Leiderdorps Weekblad 27 mei 2020


Avondvierdaagse 2020 afgelast

corona n De Leiderdorpse Avondvierdaagse, die gepland stond van 16 tot en met 19 juni, gaat niet door vanwege het coronavirus.

Dat maakte de Avondvierdaagse Commissie van korfbalvereniging Velocitas, die het wandelevenement ieder jaar organiseert, zondag bekend. “Uiteraard is dit voor iedereen een grote teleurstelling maar we gaan er weer volledig voor om de 49e editie in 2021 tot een groot succes te maken”, aldus de commissie.

>Krant dag later

In verband met Pinksteren valt het Leiderdorps Weekblad volgende week een dag later in de bus, op donderdag 4 juni in plaats van woensdag 3 juni. Kopij voor deze krant moet uiterlijk 1 juni om 16.00 uur in bezit van de redactie zijn.Martine Zoeteman- van Pelt Foto: J.P. Kranenburg

Kloek boek over 400 jaar Dorpskerk

Je proeft de sfeer van

zoveel jaren

HISTORIE n De Koningstraat tijdens WO II

Alecto JB1 steunt club en voedselbank

Vis van het Hof is meer dan een viswinkel

Leiderdorpse horeca bereidt zich voor op heropening op 1 juni

Bas Dickhoff en Saskia van der Lugt hebben druk gebruik gemaakt van een anderhalve meter lange lat om tafels en stoelen op een gepaste afstand te zetten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Nico de Bruijn heeft nog niet de helft van de normale zitplaatsen over in zijn grand café, maar plek zat op het terras. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

De gasten pakken daar hun consumpties af, zodat het personeel op afstand kan blijven.

De kaart wordt wat eenvoudiger dan voor de start van de coronacrisis. Dat heeft ook te maken met de bezetting in de keuken, legt Meijer uit. “Zo hoeven daar minder mensen tegelijk bezig te zijn.”

Hij ziet uit naar 1 juni. “Het is een andere manier van horeca bedrijven en zal zeker wennen zijn, voor ons én voor de gasten. Maar ik ben blij dat we eindelijk weer open kunnen en ben onwijs benieuwd hoe het gaat.”


Klussen

Nico de Bruijn is met een vriend hard aan het werk op het terras van zijn Grand Café Hofplein, dat ligt bij de entree van winkelcentrum Winkelhof aan het Statendaalderplein. Er worden gloednieuwe lange banken gemaakt. Dat was toch al nodig en een mooie klus voor tijdens de gedwongen sluiting. Op het terras hoeft hij verder niet eens zoveel te doen om de coronaregels in acht te nemen. “De tafels hier stonden al vrij ver uit elkaar.” Wellicht dat hij het terras nog wat uitbreidt met enkele tafels op het plein, als daar toestemming voor komt van de gemeente. “Maar al met al kan ik buiten ongeveer evenveel mensen kwijt als altijd.”

Binnen is het een ander verhaal. Daar heeft hij ruimte voor niet meer dan 40 tot 50 procent van het normale aantal gasten. “Doordeweeks is dat niet zo erg, dan zitten we als regel toch nooit vol. Maar zeker op vrijdagavond en zaterdag ga ik het wel voelen.” Hij gaat werken met een tijdslot van twee uur per tafel om nog wat doorstroming te krijgen.


Anderhalve meter lat

Café-restaurant De Hollandsche Tuyn in de Hoofdstraat gaat pas woensdag 3 juni open. Een bewuste keuze, zeggen eigenaren Saskia van der Lugt en Bas Dickhoff. “In het Pinksterweekend richten we ons nog op afhaalmaaltijden. Dat is de afgelopen weken een groot succes geweest. We kregen zelfs regelmatig foto’s opgestuurd van vaste gasten, die lieten zien hoe ze er thuis echt een feestje van maakten met een fraai gedekte tafel.” De dinsdag na Pinksteren staat gereserveerd als een voorbereidingsdag met de staf en woensdagmiddag om 3 uur zijn gasten voor het eerst weer welkom. Dan kunnen ze ook eindelijk hun gloednieuwe, vergrootte terras in gebruik nemen. “Dat werd 16 maart opgeleverd, en we moesten op 15 maart dicht. Best zuur”, kijkt Van der Lugt terug.

In het restaurantgedeelte staan de tafeltjes al keurig op ruime afstand van elkaar. Dickhoff haalt er nog even de anderhalve meter lange lat bij, die hier veel gebruikt is. Ook in het café-gedeelte zetten ze straks een aantal restauranttafels. Toch komen ze uit op minder dan de helft van de normale capaciteit. “We gaan van dertien naar negen tafels. Dat lijkt mee te vallen, maar ook het aantal gasten per tafel wordt veel lager”, legt Van der Lugt uit.

Ze hopen dat op te vangen door gasten te ontvangen in drie shifts. “We hebben een heel plan bedacht. De borrelshift is van 3 tot half 6, tussen half 6 en 6 start de eerste maaltijdshift waarbij we het restaurant vullen van achteren naar voren. We vragen de mensen tussen half 8 en 8 uur weer te vertrekken zodat dan de late shift kan starten.”


'We zullen veel begrip van onze gasten nodig hebben'

Waar alle restauranteigenaren tegenop zien, is dat ze straks een aantal regels streng moeten gaan handhaven. Zo moet aan alle gasten gevraagd worden of ze klachten hebben die mogelijkerwijs iets met corona te maken kunnen hebben. Niet alleen op het moment dat een reservering gemaakt wordt, maar ook aan de deur (of bij de entree van het terras). Zitten meer dan twee mensen dichter dan anderhalve meter bij elkaar, dan moet gevraagd worden of ze tot één huishouden behoren. En even staand buiten een biertje drinken, mag absoluut niet.

“We zullen veel begrip van onze gasten nodig hebben” , zegt Dickhoff daarover. “We realiseren ons dat we veel van hen vragen, maar het kan nu even niet anders.”

>Triagecentrum corona en corona test drive-in blijven in Leiderdorp

GEZONDHEIDSZORG Het triagecentrum voor patiënten met klachten die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, dat 17 maart werd geopend bij Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, blijft daar ook het komende jaar. Dat meldde burgemeester Laila Driessen maandagavond bij een update aan de gemeenteraad.

In het ziekenhuis begint de niet-spoedeisende zorg weer op te starten. Die wordt naar verwachting deze week opgeschaald tot 40 procent van wat gebruikelijk was. Sinds maandag zijn er weer negen operatiekamers open, waarmee het ziekenhuis weer het normale niveau bereikt heeft.

De corona test drive-in achter het Alrijne Ziekenhuis blijft daar ook voorlopig. De testlocatie is zeven dagen per week open van 8.00 tot 13.00 uur. Er kunnen momenteel 120 tot 140 testen per dag worden afgenomen. Vanaf juni kan iedereen met klachten zich laten testen op corona. Vooraf aanmelden is daarbij verplicht. Dat kan via de huisarts of via tel. (085) 0782878.

Prikpost in Winkelhof

Binnenkort wordt een dependance van de prikpost in het Alrijne Ziekenhuis geopend in winkelcentrum Winkelhof. Deze is bedoeld voor reguliere bloedafname. De dependance buiten het ziekenhuis moet ervoor zorgen dat de bezoekersstromen door het Alrijne verminderen.

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Spelenderwijs

Twee jochies van zo’n jaar of zes, de een met een rood shirt en de ander in een geel, zijn aan het voetballen met een schuimrubberbal. Dat is een zachte bal waarmee je zelfs geen deuk in een pakje boter kan schieten. Het balletje stuitert wel lekker en maakt totaal geen geluid wanneer je er tegen aanschopt. De bal is groen van kleur, de spelregels duidelijk. Wie scoort gaat in het doel staan. Het zijn al handige voetballertjes, dat ziet zelfs een leek. Links/rechts, ze zijn 2-benig en schieten vanuit iedere stand.

Foto: Tiny van der Zwan

Dan valt Rood, hij schuurt over de stenen en schaaft zijn hand lelijk. Geel: "Gaat het? Doet het pijn? Even in je hand spugen, wrijven over de plek en het is over", klinkt het meelevend. Hij heeft gelijk, het spel gaat door. Bij een botsing maakt Geel een smak, hij valt achterover. Schrik, pijn. Hij huilt. Rood kijkt een beetje beduusd en schuldig, hij heeft geen woorden van troost. Geel snelt naar huis. Een koekje helpt, een knuffel? Even later komt hij als herboren het pleintje weer op. "Schieten, we gaan door", roept hij. Geluidloos gaat het spelletje verder.

Een (jeugd)voetbaltrainer zei eens: "Hoe klein de groep kinderen ook is, geef ze een bal, ze vermaken zich wel en leren spelenderwijs met elkaar om te gaan." Wijze en ook ware woorden.

>Felicitaties voor geslaagden

Diploma n Vanwege de coro-nacrisis zijn de centrale eindexamens dit jaar geschrapt en is op grond van de resultaten van de schoolexamens bepaald wie geslaagd is. De meeste middelbare scholieren weten inmiddels of ze hun diploma gehaald hebben. Op donderdag 4 juni organiseert het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in afstemming met het ministerie van Onderwijs. Cultuur en Wetenschappen (OCW) een nationale dag waarop geslaagde scholieren hun vlag uit kunnen hangen.

Het Leiderdorps Weekblad biedt ieder jaar familie en vrienden de gelegenheid hun geslaagde (klein)kind/broer/zus/nicht/neef/vriend/vriendin in het zonnetje te zetten. Ook dit jaar.

Mail een foto van de geslaagde met daarbij maximaal twintig woorden tekst naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl onder vermelding van GESLAAGD! Plaatsing is geheel gratis. Inzendingen voor de krant van 4 juni moeten uiterlijk maandag 1 juni om 16.00 uur in bezit van de redactie zijn.

LET OP: Bij de ingezonden foto's en teksten wordt ervan uit gegaan dat de gefotografeerde personen – of in het geval van minderjarigen hun ouders – toestemming geven voor publicatie.

'Vis van het Hof' is veel meer dan een viswinkel

Met 'Vis vanhet Hof' komt een lang gekoesterde wens uit voor Bertus en Bart Bos. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

n Nieuwe zaak in versstraat Winkelhof opent 28 mei

droom n Een lang gekoesterde droom van Bertus Bos komt donderdag 28 mei uit. Dan opent ‘Vis van het Hof’ in de versstraat van het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof. Het wordt een viswinkel plus; een visspeciaalzaak, restaurant, traiteur en cateraar ineen.

De foto van Gertjan van der Kooij die vorige jaar de eerste prijs won: een akkerhommel op een wilgenkatje. Foto: Gertjan van der Kooij

Met ‘Vis van het Hof’ zet Bertus Bos een aantal reuzenstappen verder op de weg die hij al jaren geleden is ingeslagen met zijn ‘oude’ winkel, De Spakenburgse Visspecialist op de buitengalerij van Winkelhof. Daar werd de afgelopen jaren de traiteur- en cateringtak al steeds verder uitgebreid. Doordat Bos op de nieuwe locatie tweemaal zoveel vierkante meter tot zijn beschikking heeft, kon hij eindelijk ook zijn wens waarmaken om een lunchroom/restaurantgedeelte toe te voegen.


Ontgroeid

Bertus Bos in letterlijk groot geworden in de vis. Hij komt uit een familie van Spakenburgse visverkopers en ging als jochie van 7 al mee naar de markt met zijn vader en grootvader. Toen hij vijftien jaar geleden een winkel opende in Winkelhof, was ‘De Spakenburgse Visspecialist’ een logische naam. Maar inmiddels woont hij alweer dertien jaar in de regio en is zijn zaak, die hij samen met zijn zoon Bart leidt, veel meer dan een visspeciaalzaak. “We zijn de naam in feite ontgroeid. ‘Vis van het Hof’ pas beter bij ons, bij Winkelhof en bij Leiderdorp”, licht Bos toe.


Terras

Terwijl een legertje werklieden nog druk bezig is in het winkelpand tegenover de Albert Heijn supermarkt, vertelt Bos enthousiast hoe mooi het allemaal gaat worden. Achter de toonbanken en vitrines ligt een grote keuken in vol zicht. Klanten kunnen zo zien hoe alle visspecialiteiten worden klaargemaakt. Op de zeegroene, betegelde achterwand komt de slogan 'Eet vis als het er is' te staan. De vitrines zijn ook uitgevoerd in zeegroen en worden voorzien van ledverlichting in verschillende kleuren. “Het wordt een feestje om naar te kijken.” Dolblij is hij ook met zijn terras waar klanten terecht kunnen voor verse belegde broodjes, warm gebakken vis, pokèbowls en andere lekkernijen.


Duurzaam

Een nieuwe winkel is een mooi moment om ook andere veranderingen door te voeren. Bart Bos: “Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom gebruiken we zo weinig mogelijk plastic verpakkingen. Kibbeling gaat bijvoorbeeld in kartonnen bakjes en we stappen over op papieren tassen.” Ook bij de inkoop van vis kiezen vader en zoon Bos voor duurzaam, zoals paling met het keurmerk ESF en DUPAN, wat betekent dat elke paling die gevangen wordt, er een glasaal wordt teruggegooid.

Klanten kunnen vanaf donderdagochtend 28 mei om half elf terecht bij ‘Vis van het Hof’. Burgemeester Driessen zal halverwege de ochtend de officiële opening verrichten. In verband met de coronacrisis is het grote openingsfeest uitgesteld tot een later tijdstip.

>Maak de mooiste bijenfoto

Fotowedstrijd n Voor het vijfde jaar op rij organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd. Nog tot en met 7 juni is het mogelijk mooie foto’s in te sturen van een bij, een bijentuin of een bijenlandschap.

Deelnemers maken kans op een mooie prijs, én stellen de ingezonden foto’s beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Groene Cirkel Bijenlandschap. Zo steunt de inzender op een leuke en waardevolle manier dit project.

In onze regio bouwt de Groene Cirkel Bijenlandschap verder aan het netwerk van bloemrijke bermen, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, en recreatie- en natuurgebieden. Samen met boeren, burgers, overheden, wetenschap, het bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties. Op deze manier krijgen de bijen de beschikking over een groter leefgebied en worden bijen minder kwetsbaar. Dat helpt: in drie jaar tijd zijn er 34 procent meer soorten bijen in de regio! En het levert ook nog eens een mooi, kleurrijk landschap op.

Meedoen aan de wedstrijd kan door een foto te uploaden via www.bijenlandschap.nl. De foto moet gemaakt zijn in de Bijenlandschapregio. De jury bepaalt uiteindelijk welke drie foto’s een prijs winnen.

Nog even een weetje: sommige zweefvliegen lijken precies op bijen. Het verschil is goed te zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes, bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles. Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling.

>Nieuw in Leiderdorp: kindercoach-praktijk ‘Saartje voor jou’

zakelijk n Kindercoach Sara Rijsdam van 'Saartje voor jou' heeft onlangs haar deuren geopend in Leiderdorp.

Niet iedere ouder heeft een kind wat gemakkelijk door het leven huppelt, het leven is ook niet altijd eenvoudig voor een kind. De coronatijd heeft bij sommige kinderen ook een flinke wissel getrokken. Je kunt dan denken aan boze buien, slapeloosheid, onzekerheid, faalangst en zo zijn er veel zaken waar een kind mee kan worstelen. Voor ouders soms heel moeilijk en zeker niet eenvoudig om hier doorheen te breken.

‘Saartje voor jou’ wil daar hulp bieden. Rijsdam probeert op een rustige manier kinderen inzicht te laten krijgen in hun gevoelens en emoties, zodat ze kind op eigen kracht verandering in kunnen zetten.

Sara Rijsdam, afgestudeerd kindercoach, is moeder van vijf kinderen en heeft jarenlang met kinderen gewerkt. Zij behandelt kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar. Kijk voor meer informatie op de website www.kindercoachpraktijksaartjevoorjou.nl.

CDA: Geen windmolens langs Munnikkenpolder

Ook dichtbij huis is volop natuur te vinden als je er oog voor hebt. Foto: Gerke van der Hoef

politiek n Het is onverantwoord om de Munnikkenpolder bij de regio Hollands Midden aan te prijzen als kansrijk gebied voor het plaatsen van windmolens. Dat vindt de CDA-fractie in de Leiderdorpse gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

De strook polder pal langs de A4 wordt in een studie uit 2016 genoemd als een plek waar je prima minimaal drie windmolens kwijt zou kunnen. Maar de situatie is in de afgelopen vier jaar totaal veranderd, zo betoogde CDA-raadslid Medea Hempen. Toen was de polder een zandwingebied, nu is het een broed- en leefgebied van veel vogels, waaronder bedreigde soorten als de grutto.

De windmolens kwamen maandag aan de orde toen de gemeenteraad de lijst van opmerkingen en aanvullingen besprak die de gemeente Leiderdorp meegeeft aan de opstellers van de concept Regionale Energie Strategie (RES). Op die lijst stond dat de regio zou moeten kijken naar de kansen voor windenergie in Leiderdorp, en dan met name naar het stuk polder langs de A4. Maar die aanbeveling werd op voorstel van het CDA afgezwakt. Nu wordt aangeraden om kansrijke locaties in Leiderdorp af te wegen tegen alternatieve locaties in de regio.

Alleen de PvdA stemde niet in met de nieuwe formulering. Er zijn altijd argumenten te bedenken om iets niet te doen, maar als we stappen willen maken in de energietransitie, moeten we vooral kijken naar wat Leiderdorp wèl kan doen, stelde fractievoorzitter Olaf McDaniel.


zon op daken

Alle dertig regio’s in Nederland moeten dit jaar een Regionale Energie Strategie maken waarin ze aangeven hoe ze energie gaan besparen en overschakelen op duurzame energie. De Leiderdorpse politiek heeft aardig wat aanvullingen op het eerste concept van de RES van Hollands Midden. Zo wil de gemeenteraad meer aandacht voor zonnepanelen op particuliere daken. GroenLinks zou zelfs willen dat er enige dwang toegepast kan worden om eigenaren van geschikte daken te bewegen hun dak beschikbaar te stellen voor het plaatsen van zonnepanelen, maar dat ging de andere partijen te ver.

Bij het opwekken van wind- en zonne-energie is het vaak hollen of stilstaan; het ene moment wordt een overmaat aan elektriciteit geproduceerd, het andere moment niets. Daarom moeten in de RES ook plannen worden opgenomen voor het opslaan van energie op wijk-, gemeentelijk- en regionaal niveau, vindt de Leiderdorpse raad Daarbij moet gekeken worden naar de mogelijkheden van waterstof. Het idee is dan om bij energieoverschotten waterstof te produceren, dat opgeslagen wordt voor later gebruik.


Warmterotonde

In de concept RES staat klip en klaar dat de regio Hollands Midden restwarmte uit het Rotterdamse havengebied keihard nodig om in de warmtevraag te voorzien als de aardgaskraan dicht gaat. Maar de aanleg van Warmterotonde, een pijplijn die de warmte naar onze regio moet brengen, gaat bepaald niet soepel. De Leiderdorpse raad wil meer duidelijkheid over de kans dat de Warmterotonde er komt. Als de onzekerheid te groot blijkt, moet in de RES een alternatief plan worden opgenomen voor de warmtevoorziening.


Thuiswerken

De coronacrisis heeft veel mensen en bedrijven geleerd dat er meer mogelijk is op gebied van thuiswerken dan voorheen werd gedacht. En hoe meer er thuisgewerkt wordt, hoe minder energieverbruik door verkeer en vervoer. Neem de nieuwe inzichten over thuiswerken ook mee in de RES, vraagt de Leiderdorpse gemeenteraad.

Alecto JB1 steunt voedselbank en club

De coaches van Alecto JB1 overhandigden de cheque van 250 euro aan een vertegenwoordiger van de Voedselbank.

actief n Hockeyen zat er ook voor de jongens van Alecto JB1 wekenlang niet in, maar ze hebben niet stilgezeten. Zo werden kratten voedsel voor de Voedselbank Leiden e.o ingezameld. Bovendien konden ze de voedselbank een donatie van 250 euro geven.

Dat laatste dankzij Van Rhijn Bouw uit Katwijk. Dat bedrijf had het geld eigenlijk toegezegd om de deelname van het team aan een internationaal hockeytoernooi te sponsoren. Maar het toernooi werd vanwege de coronacrisis afgelast. De sponsor vond het goed dat het geld werd gebruikt om de voedselbank te steunen. De donaties van houdbare etenswaren en geld waren zeer welkom aangezien de coronacrisis zorgt voor een flinke toestroom aan klanten bij de voedselbank. Ook doneren? Kijk op www.voedselbankleiden.nl.

Trotse Spikers met trainers en hulptrainers. | Foto: PR Foto: PR
Foto: J.P. Kranenburg


#SamenSterk trui

Daarnaast heeft het team voor alle jongens een speciale #SamenSterk trui aangeschaft bij Sport2000 in Winkelhof. Van elke trui gaat een groot deel van de aanschafprijs rechtstreeks naar Alecto. De Leiderdorpse hockeyclub loopt flink wat inkomsten mis door het stopzetten van de competitie en toernooien en kan deze financiële steun goed kunnen gebruiken. Een mooi voorbeeld van lokale samenwerking tussen Sport2000 en Alecto.


RIVM richtlijnen

Inmiddels mogen de jongens weer trainen op het sportcomplex in het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. De club heeft zich razendsnel aangepast aan de RIVM richtlijnen. Naast de teamtrainingen zijn specialistentrainingen opgezet waarbij aandacht besteed wordt aan specifieke hockeyvaardigheden.

>Yoga in De Houtkamp

BUITEN • De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden langzaamaan wat versoepeld maar binnensporten is voorlopig taboe. Dat betekent dat ook yogastudio’s gesloten blijven. Yogasmiley, de Leiderdorpse yogastudio voor kinderen, heeft er wat op gevonden. Eigenares Nathaly Schreuder geeft haar lessen voor kinderen en tieners buiten in park De Houtkamp. Op de foto de allereerste les in de openlucht, vorige week vrijdagmiddag. | Foto: J.P. Kranenburg

>Spikers ronden cursus af op zand

volleybal n Tien beginnende volleyballers in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar hebben woensdagmiddag 20 mei de Spikecursus van de Leiderdorpse volleybalvereniging Leython DC afgerond. Dat gebeurde op de Leython beachvolleybalvelden in sportpark De Bloemerd.

Eigenlijk zouden de tien lessen van de beginnerscursus plaatsvinden in sporthal De Does. Maar die sloot half maart vanwege de coronacrisis. Gelukkig kon drie weken geleden uitgeweken worden naar de beachvolleybalvelden in sportpark De Bloemerd voor de laatste lessen.

Het mooie weer van woensdag zorgde ervoor dat de afsluiting extra leuk werd. Naast hun diploma kregen de kinderen ook nog een kleine attentie van Rob Kruit van Sporthal Broekplein in Leiden.

De nieuwe volleyballers worden lid van LeythonDC en kunnen in de zomer verder volleyballen bij LeythonBeach. In augustus kan het nieuwe seizoen hopelijk starten in de zaal. In september begint een nieuwe Spikecursus voor kinderen tot en met 12 jaar. Opgeven kan nu al via mini@leythondc.nl.

>Boswachters maken NatuurBingo voor natuur rondom je huis

ontdekken n Om de natuur te ontdekken hoef je niet per se naar een natuurgebied. Ook rond je huis is natuur. Om dat te ontdekken hebben de boswachters van Natuurmonumenten een Biodiversiteits-Bingo voor kinderen gemaakt.

Biodiversiteit. Het is een moeilijk woord, maar betekent eigenlijk dat de natuur, dus planten, dieren, insecten en bomen, in evenwicht met elkaar leven en dat er daarbij voldoende variatie aan dieren, planten en bomen is. Alles hangt met elkaar samen. Als er geen bomen zijn, zijn er geen nestjes voor de vogels. Als er geen bloemen zijn, dan zijn er geen insecten.

Iedereen kan helpen om die samenhang sterker te maken. Hoe groener een tuin, hoe beter dat is voor de natuur! De natuurbingo geeft een idee van wat er nu al leeft en wat er nog mist. De NatuurBingo-kaart is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop-natuurbingo.


Hoe groen is jouw tuin?

Natuurmonumenten wil graag weten hoe groen de Nederlandse tuinen zijn. Zij heeft daarvoor een Nationaal Tuinonderzoek voor kinderen en volwassenen online staan. Wie meedoet kan een echte tuin-makeover winnen! Het kost maar 5 minuten en deelnemers krijgen meteen wat tips om hun tuin nog natuurvriendelijker te maken. Kijk op www.natuurmonumenten.nl.

>Museum van Oudheden heropent met drie nieuwe tentoonstellingen

leiden n Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opent op 1 juni met drie nieuwe tentoonstelling opnieuw de deuren voor publiek. Voor jong en oud is er ‘Romeinen langs de Rijn’, een archeologische ontdekkingstocht langs de Romeinse grens in Nederland. In ‘Textiel uit Egypte’ draait alles om de techniek, motieven en symboliek van meer dan 1000 jaar oude weefsels uit Egypte. Daarnaast maakt het mooiste glas uit de museumcollectie een comeback in de expositie GLAS (eerder te zien in 2019).


Romeinen langs de Rijn

In de nieuwe familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’ ontdekt jong en oud hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de Nederlandse Rijn. De rivier vormde destijds de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. En wie denkt dat hier alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis. In de dorpjes langs de grens, en zelfs in de forten, woonden ook de vrouwen en kinderen van de soldaten, en hun bedienden. Bovendien waren er handelaren en ambachtslieden te vinden die zaken deden met het leger. Al hun verhalen worden nu voor het eerst samen in één tentoonstelling verteld. Met meer dan driehonderd archeologische vondsten uit de Nederland en een speciaal doe-boekje voor kinderen.

Te zien tot en met 28 februari 2021


Textiel uit Egypte

Voor het eerst in bijna 25 jaar toont het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een prachtige selectie textiel uit Egypte van meer dan 1000 jaar oud. In het hete woestijnzand van Egypte bleven kleurrijke fragmenten van kledingstukken en interieurweefsels eeuwenlang bijzonder goed bewaard. Het materiaal is echter erg kwetsbaar en daarom bijna nooit in een tentoonstelling te zien. ‘Textiel uit Egypte’ biedt een unieke gelegenheid om een keur aan eeuwenoude Egyptische weefsels te bewonderen in een verhaal over stoffen, stijlen, technieken, motieven en symboliek. Opvallend is de mix met nieuw werk van kunstenaars van textielgroep QS2, die zich door de museumcollectie lieten inspireren.

Te zien tot en met 27 september 2020


Glas

Het Rijksmuseum van Oudheden beheert de rijkste verzameling glas uit de oudheid van Nederland. Een fraaie selectie uit oa. het oude Egypte, de klassieke wereld en Nederland was eerder in 2019 te zien en gaat nu op herhaling, in een iets vernieuwde opstelling. Bezoekers kunnen in een kleurrijke parade genieten van de schoonheid, kleuren en uitzonderlijke vormen van het antieke glaswerk. Te zien zijn eeuwenoude luxe drinkbekers, parfumflesjes en schalen, fijn gegraveerd glaswerk, kleurrijk inlegwerk, maar ook eenvoudige gebruiksvoorwerpen zoals dobbelstenen en kralen van glas. Nieuw is de topselectie glaswerk in bruikleen van een van Nederlands grootste privé-glasverzamelingen.

Te zien tot en met 28 februari 2021


Tot 31 december is het museum extra open op maandag. Vooraf een kaartje reserveren is verplicht, via www.rmo.nl.

Museum Boerhaave 1 juni weer open

Zo zag de kleding eruit van pestdokters. Door de sterke geur van de kruiden in de punt van het masker blijft hij ‘veilig’ als hij zich tussen de pestpatiënten begeeft. Foto: PR

Leiden n Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur is Rijksmuseum Boerhaave weer open. Het museum heeft speciale maatregelen getroffen voor een veilig bezoek volgens de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging.

Toegang is vanaf die dag alleen mogelijk met een vooraf gekocht ticket via de website www.rijksmuseumboerhaave.nl. De tickets hebben een vaste starttijd. Op die wijze is er een maximale spreiding van bezoekers over de dag en zijn er gegarandeerd maximaal honderd mensen tegelijk in het museum. Daarnaast is de museumroute nu éénrichtingsverkeer, wordt er extra schoongemaakt en is het museumcafé zo opgesteld dat 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Parfumflesjes uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. | Foto: PR RMO Foto: PR RMO

De MaakStudio en de tentoonstelling Spelen met Wiskunde zijn tijdelijk niet toegankelijk omdat hier de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Het Schateiland en de speeltuin Waterland Boerhaave zijn wel geopend.


Besmet!

Vanaf 16 juli is in het museum de in deze tijd wel zeer toepasselijke tentoonstelling Besmet! te zien. Deze gaat over epidemieën vroeger en nu. Het museum legt momenteel de laatste hand aan de tentoonstelling, die met bijzondere objecten en verhalen ook de afgelopen maanden zal weerspiegelen.

cultuur & uitgaan

15 / 18

Alzheimer- telefoon

Het Alzheimer Café is dicht vanwege de coronacrisis maar mantelzorgers en familieleden van thuiswonende mensen met dementie kunnen een luisterend oor vinden via de Alzheimer telefoon: 0800-5088 - 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur. Op de websites dementie.nl en alzheimernederland.nl worden dagelijks tips gegeven hoe te handelen in deze coronatijd.

>Nabestaanden-café online

In deze vreemde en voor veel nabestaanden moeilijke tijd organiseert het Nabestaandencafé op zondag 7 juni van 14.30 tot 15.30 uur een online bijeenkomst onder leiding van vaste gastvrouw Esther Zwartepoorte. Het thema is: 'Hoe gaat het met je'. De bijeenkomst is interactief en deelnemers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen en het thema samen te bespreken.

We leven in een onzekere en voor velen eenzame tijd, bezoek is niet of maar beperkt mogelijk. Mensen in de rouw ervaren veel gevoelens en emoties. Naast het missen van je geliefde dierbare, mis je ook een arm om je heen. En hoe is het als je in deze tijd van iemand afscheid moet nemen. Kon je daarin nog nabij zijn? Wat betekent dat voor je rouw?

Om de beslotenheid van de online bijeenkomst te waarborgen is vooraf aanmelden vereist. Dit kan per mail via info@nabestaandencafeLeiden.nl o.v.v. naam, mailadres en telefoonnummer. Deelnemers ontvangen een mail met een link voor toegang tot de bijeenkomst.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl