Leiderdorps Weekblad

27 maart 2019

Leiderdorps Weekblad 27 maart 2019


VVD blijft aan kop in Leiderdorp

Een rij voor het stemlokaal in de bibliotheek. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

verkiezingen n Forum voor Democratie (FvD) is woensdag 20 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen met elf zetels in één klap de grootste partij geworden van Zuid-Holland. Ook in Leiderdorp heeft FvD zich op kaart gezet. De partij van Thierry Baudet kreeg hier 16,1 procent van de stemmen. De VVD verloor in Leiderdorp 1,7 procent ten opzichte van vier jaar geleden maar blijft toch de grootste met 18,3 procent.

De Leiderdorpse uitslagen volgen de provinciale trend. GroenLinks maakt een flinke sprong van 6,3 naar 11,1 procent van de stemmen en komt daarmee op gelijke hoogte met grote verliezer D66 die van 18,3 naar 11,1 procent tuimelt. Ook het CDA, de PVV en de SP verliezen stevig in Leiderdorp, en komen op respectievelijk 7,8, 4,9 en 3,5 procent. De grootste winnaars in Leiderdorp na FvD en GroenLinks zijn 50Plus (nu 5,7 procent) en ChristenUnie (nu 3,7 procent) .

De opkomst was met 61,3 procent beduidend hoger dan 4 jaar geleden, toen 53,1 procent van de Leiderdorpse stemgerechtigden naar de stembus ging.

Waterschap

Bij de waterschapsverkiezingen zijn de Leiderdorpse uitslagen grotendeels in lijn met die in het hele Hoogheemraadschap Rijnland. De VVD is ook hier de grootste met 20 procent van de stemmen. Nummer 2 is de PvdA die in Leiderdorp beter scoorde dan gemiddeld in Rijnland: 18,2 tegen 15,1 procent. Water Natuurlijk en het CDA volgen op plek 3 en 4 met respectievelijk 12,0 en 14,0 procent van de stemmen. 50Plus staat in Leiderdorp op de 5e plek met 10,7 procent van de stemmen. Daarna komen de Partij voor de Dieren met 10,3 procent, de AWP met 6,1 procent en ChristenUnie-SGP met 5,6 procent.

De opkomst was 57,4 procent.

Leiderdorpse kandidaten

Van de Leiderdorpse kandidaten die meededen aan de provinciale verkiezingen is niemand rechtstreeks gekozen. Al kwam Herbert Zilverentant er dichtbij. Hij staat op plek 12 voor de VVD die tien zetels heeft veroverd.

Eén Leiderdorper krijgt een zetel in het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Rijnland. Bernard Revet is nummer 2 op de lijst van 50Plus die een zetel winst heeft geboekt en nu twee zetels heeft.

Motorrijdster zwaargewond tijdens rijles

ongeval n Een motorrijdster raakte zaterdagmorgen 23 maart rond 9.30 uur zwaargewond toen ze tijdens haar rijles tegen een pui botste. Het ongeluk gebeurde aan de Lijnbaan in Leiderdorp. Een traumateam werd ingevlogen om het ambulancepersoneel te assisteren. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Voorjaarsmarkt in Ommedijk

Kraampjes n Woensdag 3 april van 12.00 tot 15.30 uur is er een voorjaarsmarkt in de recreatiezaal van het ActiVite verpleeghuis aan de Ommedijk 120 in Leiderdorp. Met kraampjes met make-up, ondermode, tweedehands vondsten, kaarten, sieraden, zelfgemaakte producten van Activiteitencentrum Gading, en nog veel meer leuks.

LOS Magazine

extra n Deze week wordt LOS Magazine voor het eerst mee verspreid met het Leiderdorps Weekblad. In LOS veel leuke items zoals een interview met coverband jeWelste en een reportage over De Paradijsvogel.

LOS Magazine verschijnt elke laatste week van de maand.

Dorp weer wat schoner na
Opschoondag

In het wit geklede acteurs verbeelden het leven van Jezus, afgewisseld door muziek en zang. | Foto: Frits Onvlee

Uitvoeringen van De Passie van Johannes

Vierde Kliederkerk

Een scene uit Toverkous. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

bijeenkomst n Samen met je kind sterren tellen, een schatkaart maken en een speurtocht doen door de kerk. Dat is Kliederkerk: een activiteit speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders.

Tijdens de vierde Leiderdorpse Kliederkerk staat Abraham centraal. De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 30 maart van 16.00 tot 17.30 uur in de Dorpskerk.

Aan tafel in De Hoeksteen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Tijdens Kliederkerk mag alles, en hoeft niets. Kinderen hoeven niet stil op hun stoel te zitten. De bijeenkomst begint met spelletjes voor klein en groot. Een tent bouwen, een boekje lezen: er is van alles te doen. Er worden kinderliedjes gezongen over Abraham en dominee Hester Smits vertelt een Bijbelverhaal. Aan einde staat er lekker eten klaar.

De Protestantse Gemeente Leiderdorp organiseert sinds vorig jaar regelmatig bijeenkomsten van Kliederkerk. Een informele en speelse manier om kinderen kennis te laten maken met de kerk en Bijbelverhalen. En in de namiddag, wat voor veel drukke gezinnen net wat makkelijker is.

Kliederkerk is vrij toegankelijk. Wie wil kan na afloop een vrijwillige bijdrage geven. Mail voor meer informatie naar hestersmits@ziggo.nl.

Pannenkoeken brengen jong en oud samen

pannenkoekendag n Ruim 35 Leiderdorpers kwamen vrijdagmiddag 22 maart naar buurtkamer De Hoeksteen om te genieten van een pannenkoekenmaaltijd die was klaargemaakt en werd uitgeserveerd door Leiderdorpse jongeren. Dat in het kader van de landelijke Pannenkoekendag

Organisator Lise Huitema van Incluzio is "best tevreden" over de opkomst. "De gasten waren vooral ouderen. We hadden deze pannenkoekenmaaltijd gepromoot tijdens het maandelijkse lunchcafé voor ouderen en dat heeft blijkbaar gewerkt. Maar er kwamen ook een aantal jong-volwassenen op af wat het extra leuk maakte; de pannenkoekenmaaltijd is juist bedoeld om jong en oud met elkaar in contact te brengen."

Het is de bedoeling dat in de Hoeksteen vaker activiteiten worden georganiseerd door jongeren waar alle leeftijden welkom zijn, vertelt Huitema. "We denken aan eens per twee maanden. Al is de eerstvolgende wat sneller: op vrijdagmiddag 12 april is er een bingo. Daarbij geldt overigens wel een eigen bijdrage van 2,50 euro."

Leiderdorp weer wat schoner na Opschoondag

Een perk wordt grondig schoongemaakt. | Foto: PR Foto: PR

Tekst: Marieke van Leeuwen

Opruimactie n Tijdens de Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart, zijn ook in Leiderdorp heel wat mensen in de weer geweest om hun gemeente wat schoner te maken. Allemaal mensen die graag goed voor onze schaarse stukjes groen willen zorgen en willen voorkomen dat er nog meer afval in onze wateren belandt.

Enkele beelden van de opruimdag met op de bovenste foto onder andere Marieke van Leeuwen (Fairhups.nl) Ans Hogenboom (Straat-jutters Leiderdorp) en Bob Vastenhoudt (Fractievoorzitter Groen Links). | Foto's: PR Foto: PR

Fairhups en de Straatjutters Leiderdorp organiseerden een actie in de Roerdompstraat. Veertig mensen kwamen daar zaterdagochtend helpen om de speelplaats en het basketbalpleintje van zwerfvuil te ontdoen. Onder hen veel jonge kinderen die hun steentje bijdroegen met de speciale kinder-afvalknijpers die de gemeente Leiderdorp voor hen had besteld.

Alle opruimers mochten de afvalknijpers in bruikleen meenemen om ook in hun eigen wijk af en toe de natuur een handje te helpen.

Baars in plastic zak

Zwerfafval in de straten en perken zorgt voor veel vervuiling in het hele ecosysteem. Zaterdag werd dat nog eens extra duidelijk bij opruimer André. Hij haalde een plastic zak uit het water die bewoog. Bij het openen sprong er een baars uit, die meteen weer in het water verdween.

Ron, die al jaren met zijn bakfiets opruimt in ons dorp, vond het mooi om te zien dat iedereen wilde meehelpen, en dat er ook zoveel kinderen bij de opruimploeg waren. Als de vuilniszakken vol waren, haalde hij deze op om ze naar de startplaats te brengen. Ondertussen hielp hij ook mee om het water tussen de Vezelbaan en de Beukenschans weer schoon te krijgen.

Andere opruimers vonden zelfs een stuk tapijt, een asbak en een wiel van een bureaustoel. Een teken dat ook in Leiderdorp de Opschoondag zeker geen overbodige luxe is.

BSO Bloemerd is Supporter van Schoon

Opruimactie n Op donderdag 21 maart deed Smallsteps BSO Bloemerd mee aan de opschoonactie van Supporter van Schoon. De hele week stond de BSO al in het teken van een schone wereld door het doen van allerlei activiteiten. Met de kinderen is gesproken over het belang van een schone omgeving. De kinderen willen dat mensen beter aan het milieu en aan de toekomst denken. Florine (8) zegt dat ze later ook nog op de aarde willen leven en Charlotte (11) geeft aan dat ze zelf ook kinderen aanspreekt als ze zomaar iets op straat gooien.

Met hesjes, handschoenen en zakken die door Supporter van Schoon zijn gesponsord, hebben de kinderen deze middag in de omgeving van de Bloemerd zwerfafval geruimd. Alle kinderen waren zeer fanatiek. In drie groepen gingen zij aan de slag en de kunst was natuurlijk om zoveel mogelijk zakken met zwerfvuil te verzamelen. Na deze actie ontvingen de kinderen een diploma als bewijs dat ze deel hebben genomen aan deze actie.

Inzameling voor voedselbank

scheppingskerk n Dinsdag 2 april houdt de Protestantse Gemeente Leiderdorp de maandelijkse inzameling voor de Leidse voedselbank bij de Scheppingskerk op de hoek van de Laan van Ouderzorg en de Van Poelgeestlaan.

De gehele dag tot ongeveer half 5 staan vrijwilligers klaar om houdbare levensmiddelen in ontvangst te nemen op het plein van de kerk. Er is behoefte aan pakken met pasta's en rijst en bijpassende sauzen, zonnebloem- of olijfolie, blikken soep, vis, groente of bonen, houdbare melk, gedroogde vruchten, koffie, suiker, thee en broodbeleg. Ook huishoudelijke- en verzorgingsartikelen zijn welkom.

Het is ook mogelijk geld te deponeren in een geldkistje in de hal van de kerk. Met de giften van het afgelopen jaar kunnen alle cliënten van de Leidse voedselbank in de week voor Pasen een verpakt stuk kaas krijgen.

Toverkids speelt Toverkous

toneel n Zaterdagmiddag 30 maart is de première van Toverkous, de nieuwe voorstelling van Toverkids waarin de avonturen van Pippi Langkous centraal staan. Speellocatie: Theater Toverlei aan de Van Diepeningenlaan 110 (De Sterrentuin) in Leiderdorp. De voorstellingen zijn om 14.00 en 15.00 uur. Ook op zondag 7 april zijn er voorstellingen om 14.00 en 15.30 uur. Toegangskaartjes: € 6 (t/m 12 jaar) /

€ 7,50 (boven de 12 jaar). Reserveren: www.toverlei.nl of 06-27151335.

Foto: PR

Voor de zomer inzicht in alternatieven

In november 2018 is de Werkgroep Oranjewijk opgericht. Deze heeft tot doel op een rijtje te zetten wat het beste alternatief is voor aardgas in de Oranjewijk en het westelijk deel van het Doeskwartier. Waarbij niet alleen wordt gekeken naar technische mogelijkheden maar ook naar de kosten en de gevolgen voor de bewoners als het gaat om overlast. Tot nu toe is de werkgroep vooral achter de schermen bezig geweest. Maar dat gaat veranderen, verzekert Achmed Achbari, lid van de werkgroep en gemeentelijk projectleider. "Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar worden allerlei activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk wijkbewoners te betrekken bij het proces van energietransitie."

De groep bestaat momenteel uit achttien personen. Twaalf daarvan, de overgrote meerderheid dus, zijn bewoners die na 'de Oranjewijk gaat goed'-inspiratiebijeenkomst op 29 september vorig jaar hebben aangegeven actief mee te willen denken over de mogelijkheden hun wijk gasvrij te maken. Daarnaast zijn er vijf gemeenteambtenaren en een vertegenwoordiger van woningcorporatie Rijnhart Wonen. Bart Konijnenburg van adviesbureau Duurzaam Doorgaan is aangetrokken als onafhankelijk procesleider en voorzitter. "Met iemand van buitenaf kan de gemeente binnen de werkgroep gewoon meepraten als een van de stakeholders", licht Achbari toe.

Sinds eind december komt de werkgroep eens per twee weken bij elkaar. De afgelopen maanden is veel geïnvesteerd in het vergaren van kennis. Zo was er een presentatie van Holland Rijnland over het Energieakkoord 2017-2025 voor de regio en gaf onderzoeks- en adviesbureau CE Delft uitleg over de alternatieven voor aardgas met de bijbehorende voors en tegens. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kwam langs, een belangrijke speler als het gaat over de subsidieverlening voor projecten in het kader van de energietransitie.

Achbari vertelt dat werkgroep uit alle mogelijkheden inmiddels vijf reële alternatieve opties voor levering van warmte in de Oranjewijk heeft gedistilleerd: de all electric oplossing met een warmtepomp, overschakeling op groen gas en aansluiting op een warmtenet met hoge (vanaf 70 graden), midden (50-55 graden) of lage (40 graden) temperatuur. Daarnaast is een eerste inventarisatie gemaakt van de bebouwing in het projectgebied: wat zijn de bouwperioden en hoe goed of hoe slecht zijn de woningen geïsoleerd.

'Alle opties liggen nog open'

Een eerste conclusie van de werkgroep is dat met oog op de slechte isolatie van de woningen het beste ingezet kan worden op een hoog- of middentemperatuur warmtenet. Maar een keuze is nog niet gemaakt, benadrukt Achbari. "Alle opties liggen nog open. De hoofdvragen die de werkgroep zich stelt zijn: welk alternatief voor aardgas is het meest geschikt voor de Oranjewijk, wat is economisch het meest voordelig en wat is de reële warmtevraag in de wijk. Om die vragen te beantwoorden, is nog veel meer onderzoek nodig."

De volgende stap is nu om uit elke bouwperiode een aantal woningen intensief te bekijken. Wat is de isolatiegraad, wat hebben de bewoners al gedaan om hun woning beter te isoleren en wat zou er nog moeten gebeuren om de woning geschikt te maken voor de verschillende alternatieven voor aardgas. Daarbij wordt ook gekeken naar het kostenplaatje en wat de overlast is voor de bewoners. Vervolgens worden de verschillende alternatieven naast elkaar gezet. Inclusief de nul-optie, die inhoudt dat de versleten aardgasleidingen vervangen worden door nieuwe en de wijk 'aan het gas' blijft.

Achbari: "De werkgroep zet er flink de schouders onder. Voor de zomer moet het onderzoek naar de verschillende alternatieven afgerond zijn. Er worden dan ook bewonersbijeenkomsten georganiseerd waarop de werkgroep de resultaten van de analyses en onderzoeken wil delen. Daarna wordt ingezoomd op één, twee, misschien drie alternatieven die verder uitgewerkt worden."

Een infraroodscan van een woning laat goed zien waar warmteverlies optreedt. | Foto: Duurzaam Bouwloket
Achmed Achbari. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Duurzaam Bouwloket adviseert bij verduurzaming woning

Wanneer de gaskraan in de Oranjewijk precies dichtgaat, is nog niet helder. Wat het beste alternatief is voor de verwarming van de woningen in de wijk wordt nog uitgebreid onderzocht. Maar het is een goed idee om je huis nu al voor te bereiden op een aardgasloze toekomst, benadrukt Raoul Santibanez, mede-eigenaar van het Duurzaam Bouwloket. "Er is heel veel wat kunt doen zonder er spijt van te krijgen in de toekomst. Het belangrijkste daarbij is je woning goed isoleren ."

Sinds 1 januari 2016 moet elke gemeente in Nederland een energieloket beschikbaar stellen voor haar inwoners. De Leidse regio, en dus ook Leiderdorp, maakt daarvoor gebruik van het Duurzaam Bouwloket. "Dat betekent dat inwoners uit de gemeente bij ons terecht kunnen met al hun vragen over het verduurzamen van hun woning. Wij verkopen niets, wij geven alleen onafhankelijke informatie en advies", legt Santibanez uit. De diensten van het Duurzaam Bouwloket zijn gratis.

Ladder van maatregelen

Op de website van het Duurzaam Bouwloket staat een ladder van maatregelen die leidt naar een duurzame woning. Daarbij kan je starten met kleine dingen, zoals tochtstrips, radiatorfolie, ledverlichting, een waterbesparende douchekop en een 'standby-killer'. In aanschaf kost het slechts een paar tientjes, aanbrengen kan je zelf en het levert toch aardig wat energiebesparing op. Een volgende stap is isolatie van vloer, muren, ramen en dak. Hiermee is vaak een wereld te winnen. Verbetering van de ventilatie hoort er ook bij. Naast energiebesparing kan je ook vast aan de slag gaan met duurzame energieopwekking met zonnepanelen en/of een zonneboiler. Aan de meer ingrijpende maatregelen hangt wel een forser prijskaartje. Ook daar kan het Duurzaam Bouwloket inzicht in geven, evenals in de mogelijkheden voor subsidies.

Goed onderbouwde keuze

"De overstap van een aardgasgestookte installatie naar een duurzame, is echt een van de allerlaatste fases in het verduurzamingsproces", zegt Santibanez. Maar als het zover is, kan het Duurzaam Bouwloket ook daarbij een belangrijke rol spelen. "Wij kunnen mensen voorzien van de juiste informatie waarmee ze voor zichzelf een goed onderbouwde keuze kunnen maken: gaan ze straks voor all electric of kiezen ze voor een aansluiting op een warmtenet, als dat er komt. De bewoners staan voor de uitdaging een afweging te maken tussen de ene oplossing of de andere en wij zijn er als loket voor om ze daarin te ondersteunen."

Duurzaam Bouwloket, tel. (072) 7433956, e-mail info@duurzaambouwloket, website www.duurzaambouwloket.nl.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dat is een van de doelstellingen in het Nederlandse Klimaatakkoord. Bij nieuwbouw wordt in principe al geen gasaansluiting meer aangelegd maar de grote uitdaging is natuurlijk de omschakeling van bestaande woningen naar aardgasvrij.

In de Oranjewijk plus een stukje van het Doeskwartier in Leiderdorp dient zich een unieke gelegenheid aan om in de komende jaren de overstap naar gasloos daadwerkelijk te maken. Dit deel van de gemeente, grotendeels gebouwd in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, moet op de schop in verband met de vervanging van de riolering en de gasleidingen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Bovendien komt een alternatieve energiebron voor de verwarming van de woningen letterlijk naar het projectgebied toe: het tracé van de Warmterotonde, die heet water uit het Rotterdamse havengebied via een pijplijn naar Leiden moet gaan transporteren, loopt door Leiderdorp. Momenteel onderzoekt de gemeente samen met de bewoners de mogelijkheden voor de energietransitie in hun wijk. Is er genoeg draagvlak voor de overstap naar een alternatieve warmtebron? Wat voor aanpassingen zijn er nodig in en buiten de huizen en wie gaat dat betalen?

In de serie 'Van het gas af' volgen het Leiderdorps Weekblad en Unity.NU via een maandelijkse krantenrubriek en minidocumentaire hoe de Oranjewijk op weg gaat naar een gasvrije toekomst. In deze derde aflevering vertelt Achmed Achbari, lid van de gemeentelijke kerngroep, wat de Werkgroep Oranjewijk is en doet. Raoul Santibanez legt uit wat het Duurzaam Bouwloket kan betekenen voor bewoners van het projectgebied en enkele Oranjewijkbewoners vertellen over wat zij al hebben gedaan om hun woningen beter te isoleren. Daarnaast maken we een uitstapje naar Den Haag waar bewoners van de Vruchtenbuurt zelf een projectgroep hebben opgezet met als doel een duurzame warmtebron in hun wijk te realiseren.

De bij deze aflevering behorende minidocumentaire van Unity.NU wordt uitgezonden op zaterdag 30 maart om 18.00 uur op televisie via kanaal 40 (Ziggo) of 1412 (KPN, Tele2, XS4ALL) en wordt herhaald tot maandag 1 april 18.00 uur. De minidocu is ook te zien via de website www.unity.nu.

De serie 'Van het gas af' wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds. Teksten en eindredactie: Corrie van der Laan, minidocumentaire: Marc Wonnink


Oranjewijk isoleert

Michel van Ruijven en Mirella van der Heide. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

. n De meeste huizen in de Oranjewijk zijn gebouwd tussen 1950 en 1960, een tijd waarin woningisolatie nog niet op het netvlies stond. Dat is terug te zien in de energielabels, die veelal blijven steken op D, E of zelfs F. In de vorige afleveringen van deze serie maakten we kennis met Oranjewijkbewoners Wilma van Goozen, Maaike Liem en Marielle Sirag. Zij hebben al stappen ondernomen om hun woning beter te isoleren, al gaat de een daarbij veel verder dan de ander.

Een potentieel groot warmtelek in het hoekhuis van Wilma van Goozen aan Anna van Burenstraat is enkele decennia geleden al aangepakt. Toen hebben de vorige bewoners de spouwmuur vol laten spuiten. In de afgelopen jaren is een deel van het dak geïsoleerd, zijn alle ramen laten vervangen door dubbel glas en recentelijk hebben Wilma en haar echtgenoot zelf de verwarmingsleidingen voorzien van buisisolatie.

Edgar Saarloos isoleert de zolder. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg
Wilma van Goozen toont de isolatiezakken die nu zorgen voor bodemisolatie in haar woning. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Vorige week kon ze laten zien dat een laatste grote klus nu ook is afgerond: het isoleren van de bodem. In de kruipruimte onder de vloer is een laag gelegd van grote kunststof zakken met daarin isolatiemateriaal. Het effect was meteen merkbaar, zegt Van Goozen. "We hebben geen condens meer op de ramen. Het geeft ook een fijnere temperatuur in huis want je hebt minder koudestraling van onderaf." Ze opent het kruipluik in de kamer en tilt een van de isolatiezakken een eindje op. "Bij zoveel regen als in de afgelopen dagen viel, krijgen we hier een laagje water onder de vloer. Daarop drijven nu de zakken en die zorgen dat het vocht niet omhoog komt."

Hoewel ze al het werk zelf gedaan hebben, zat er toch een stevig prijskaartje aan de hele operatie; de materiaalkosten waren 1250 euro. "Ik kan de thermostaat nu een halve graad lager zetten maar daarmee gaan we de investering niet terugverdienen", weet Van Goozen. "Dat was ook niet het belangrijkste doel, het grotere comfort is ook wat waard."

Wat isolatie betreft is ze nu wel zo'n beetje klaar. De isolatiewaarde van de zijmuur is niet optimaal, vermoedt ze, maar het wordt waarschijnlijk te kostbaar om daar wat aan te doen. "Misschien gaan we nog wel het dak aanpakken, daar denken we nog over na."

Maaike Liem en Edgar Saarloos hebben hun woning in de Wilheminastaat ook al aardig ingepakt. Dubbel glas, spouwmuurisolatie, bodemisolatie, het is allemaal gedaan. Maar ze gaan nog verder. Zij willen hun huis zodanig isoleren dat het geschikt is voor lage temperatuurverwarming (LTV). Zodat ze, als de wijk van het gas af gaat, de mogelijkheid hebben te kiezen voor een optie als een warmtepomp of nog liever geothermie. Want aansluiting op de Warmterotonde uit Rotterdam zien ze niet zitten. Die oplossing vinden ze niet duurzaam genoeg, omdat het water verhit wordt met restwarmte van de AVR-Afvalverwerking en zware industrie.

Heel veel hoeft er niet meer te gebeuren om hun huis klaar te maken voor de toekomt, vertelt Liem. "We hebben al gekozen voor radiatoren die ook werken op lage temperatuur. Wat betreft isolatie kan de vloer nog wel wat beter. We zijn van plan over enige tijd uit te bouwen en dan nemen we dat ook mee. Dan willen we meteen ook vloerverwarming aanleggen, die dan natuurlijk ook geschikt moet zijn voor LTV." Ondertussen zijn ze volop bezig met het isoleren van de zolder. Zoals bij hen past doen ze dat niet met de standaard steenwol- of glaswolplaten maar met een milieuvriendelijk isolatiemateriaal op plantaardige basis.

Mariëlle Sirag heeft ook de nodige vraagtekens bij de Warmterotonde, maar niet bij het nut van isoleren. Een van de eerste dingen die ze deed toen ze twintig jaar geleden verhuisde naar haar woning aan de Mauritssingel was radiatorfolie achter de radiatoren plakken. Inmiddels is het huis ook voorzien van dubbel glas en het dak is geïsoleerd. "Nu zijn we serieus aan het kijken naar bodemisolatie. Schelpen of iets anders, daar zijn we nog niet uit. We hebben ook gedacht aan spouwmuurisolatie. Maar als je hier om je heen kijkt, zie je niet zo heel veel spouwmuur, we leven als het ware in een aquarium. Dus het is voor ons nog de vraag of dat de moeite waard is."

Burgers Haagse wijk zelf op zoek naar duurzame warmte

. n In Leiderdorp verkent de gemeente de mogelijkheden voor een aardgasvrije warmtevoorziening in de Oranjewijk. Het is de bedoeling de bewoners daar nauw bij te betrekken. Dat gebeurt vooralsnog voornamelijk via de Werkgroep Oranjewijk (zie het artikel 'Voor de zomer inzicht in alternatieven'). Ook in de Vruchtenbuurt in Den Haag wordt gezocht naar duurzame alternatieven voor aardgas maar hier komt het initiatief van de burgers zelf. In 2015 is vanuit het wijkberaad Vruchtenbuurt de projectgroep Warm in de Wijk opgezet, waar zich inmiddels zeshonderd huishoudens bij hebben aangesloten. We spraken met Michel van Ruijven en Mirella van der Heide, projectgroepleden van het eerste uur.

Het begon allemaal toen wijkbewoner Bart van de Velde in 2015 aanklopte bij het wijkberaad met wat hij zelf 'een heel goed idee maar ook een wild plan', noemde, vertelt Michel van Ruijven. "Hij is vanuit zijn werk bezig met de energietransitie en duurzaamheidsvraagstukken en wilde zich inzetten om een warmtenet in de wijk te realiseren." "Het wijkberaad had al een actieve werkgroep Duurzaamheid en wilde wel in gesprek met Bart", vult Mirella van der Heide aan. "En zo is het balletje gaan rollen en zijn we gestart met Warm in de Wijk."

Bewoners betrekken

Vanaf het begin heeft Warm in de Wijk er alles aan gedaan om zoveel mogelijk bewoners te bereiken. Via bewonersavonden, een actief bijgehouden website, maandelijkse nieuwsbrieven, social media en artikelen in het goedgelezen wijkkrantje. Daarnaast bezoeken mensen van Warm in de Wijk markten en braderieën in de buurt. "Daar gaan we in gesprek en betrekken er steeds nieuwe mensen bij. Zij praten dan over Warm in de Wijk tijdens verjaardagsfeestjes en borrels en op de school van hun kinderen. Zo krijg je steeds meer bekendheid en sluiten mensen zich aan", legt Van der Heide uit.

Van Ruijven: "Je merkt dat we de tijd natuurlijk heel erg mee hebben. Alle commotie die rond Groningen speelt en gespeeld heeft, draagt bij aan bewustwording, aan het bekend zijn van het onderwerp 'aardgasvrij worden'."

"Al werkt het niet altijd in ons voordeel", voegt Van der Heide toe. "Nu het debat steeds heftiger gevoerd wordt, zie je dat er ook veel meer mensen zijn die klimaatverandering ontkennen. Of die het zinloos vinden hier maatregelen te nemen als China, India, Rusland en Amerika niets doen. Dus ook die andere kant wordt steeds zichtbaarder. Maar dat is goed want we schuwen die discussie absoluut niet."

Veel onderzoek

In de afgelopen drieënhalf jaar zijn al aardig wat stappen gezet op de weg naar een duurzame warmtevoorziening in de wijk. Waar flink wat onderzoek bij kwam kijken. Van der Heide: "De eerste vraag als je van het gas af wil is natuurlijk: wat is het alternatief? Onze wijk bestaat uit slecht geïsoleerde jaren dertig woningen waardoor er meteen al een paar opties afvallen. Zoals de all electric oplossing met een warmtepomp. Daarvoor heb je een echt goed geïsoleerd huis nodig. Dat zou hier betekenen dat je je huis helemaal moet gaan inpakken. Dat is kneiterduur en de meeste mensen hebben dat er niet voor over. Wij denken nu dat een hoogtemperatuur warmtenet waarschijnlijk de beste keuze is."

Zet 'm op 70

Zo'n hoogtemperatuur warmtenet levert water van 70 tot 90 graden Celsius. Het meest efficiënt en voordelig voor de Vruchtenwijk zou een warmtenet van 70 graden zijn, weet de projectgroep inmiddels. De meeste CV's staan een aardig stukje warmer afgesteld, op 80 tot 90 graden. Van Ruijven: "Je zag dat dit bij veel mensen vragen opriep: wat nou als mijn huis aangesloten wordt op een warmtenet van 70 graden, heb ik het dan nog wel warm? Wat doet het met de temperatuur in mijn woning? Wat doet het met mijn comfort?"

Voor Warm in de Wijk was dat reden om afgelopen winter de proef op de som te nemen waarbij werd samengewerkt met de gemeente Den Haag en de TU Delft. Via een oproep werden zeventig wijkbewoners gevonden die mee wilden doen aan 'Zet 'm op 70!', een experiment om de CV gedurende de eerste twee maanden van 2019 wat lager te zetten. Het adviesbureau 'Hou van je Huis' van de gemeente zorgde voor erkende CV installateurs die de ketels op 70 graden instelden en de TU Delft plaatste sensoren in de woningen om de temperatuur te registreren. Vooraf en wekelijks tijdens de proef zijn enquêtes gehouden onder de deelnemers waarbij gevraagd werd naar hun ervaringen met de temperatuur en het comfort in hun woning.

Momenteel is de TU Delft alle resultaten aan het analyseren maar op grond van gesprekken met de deelnemers durft Van Ruijven nu al te zeggen dat 70 graden genoeg is voor een comfortabele woonomgeving. "Eén gepensioneerde dame die de hele dag thuis is meldde dat het langer duurde voor haar woning warm werd. Maar over het algemeen was iedereen enthousiast en gaf aan dat er bijna geen verschil te merken was."

koploperproject

Vorig jaar is vanuit Warm in de Wijk de coöperatie Duurzame Vruchtenbuurt opgericht waarvan al ruim tweehonderd huishoudens lid zijn geworden. De coöperatie is noodzakelijk in verband met subsidieaanvragen en de samenwerking met partners voor de daadwerkelijke aanleg van een warmtenet. Momenteel is de coöperatie volop in gesprek met onder anderen de gemeente, de provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin, waterleidingbedrijf Dunea en diverse onderzoeksbureaus. Het plan is om in eerste instantie toe te werken naar een koplopersproject met zo'n vijfhonderd woningen in een afgebakend deel van de wijk, vertelt Van der Heide. Het zal nog heel wat inspanningen vergen om binnen zo'n deelgebied genoeg neuzen dezelfde kant uit te krijgen, realiseert ze zich. Maar ze is optimistisch over de slagingskans "Ik heb de ambitie dat over twee jaar de eerste leidingen de grond in gaan."

De Vruchtenbuurt is gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw waarmee de meeste woningen wat ouder zijn dan die in de Oranjewijk. De Haagse stadswijk is met ca. 4.500 woningen ook een stuk groter dan de Leiderdorpse wijk, die zo'n 950 woningen omvat. Wat de Vruchtenbuurt en de Oranjewijk gemeen hebben, is dat ze beiden vooral bestaan uit koopwoningen en dat die woningen over het algemeen matig tot slecht geïsoleerd zijn.

Gouden paar, gouden vrijwilligers

Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

huwelijksjubileum n Piet van der Meer uit Roelofarendsveen en Gerda van Goozen uit Hoogmade zagen elkaar zo'n 55 jaar geleden voor het eerst. "Dat was op de vrije dansavond bij dansschool Evert Castelein in Leiden, toen dé plek om voor jongeren om elkaar te ontmoeten", vertelt de gouden bruidegom. Hij was 18 jaar, zij 16. "Hij danste eerst met mijn zus", weet zijn echtgenote nog goed. Maar dat was alleen een afleidingsmanoeuvre want Piet vond Gerda meteen leuker.

Hij werkte in die tijd als bakker aan de Hogewoerd in Leiden, een vak dat hem op het lijf geschreven was. "Toen ik twaalf was ging ik al helpen bij de bakker." Zij ging na de huishoudschool als 14-jarige aan de slag bij een boerengezin met negen kinderen. "Als de boer en zijn vrouw op vakantie gingen, zorgde ik voor het hele huishouden en paste op de kinderen. Daarnaast maakte ik ook nog kaas. Geen idee hoe ik dat allemaal voor elkaar kreeg."

Piet en Gerda van der Meer op hun trouwdag, 19 maart 1969. Foto: PR

Toen ze een woning konden krijgen boven de bakkerij aan de Hogewoerd was het tijd om de huwelijksklokken te laten luiden. Ze trouwden op 19 maart 1969. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken in het gemeentehuis in Woubrugge, de inzegening vond plaats in de katholieke kerk in Hoogmade. Daarna ging het hele gezelschap – "We hadden een grote familie en veel vrienden en kennissen" – meteen door naar Roelofarendsveen voor een groot feest in De Woelige Baren.

Hoewel de bruid had uitgekeken naar de verhuizing van haar dorp naar de stad, was het toch wel een hele overgang, kijkt ze terug. "Ik was altijd ruimte gewend en nu zat ik ineens op een bovenwoning zonder terras." Toch was het een mooie tijd daar in Leiden, waar de twee oudste dochters werden geboren. Na vijf jaar verhuisde het gezin naar Leiderdorp waar ze een bedrijfswoning met tuin aan de Berkenkade konden betrekken. Daar werd hun derde dochter geboren.

Eind jaren zeventig bleek dat mijnheer van der Meer allergisch was voor meel en moest hij stoppen als bakker. Het betekende ook dat het gezin op zoek moest naar een andere woning. Ze vonden een huis aan de Langedijkdreef waar ze tien jaar gewoond hebben tot ze hun huidige woning aan de Overtocht kochten. Mijnheer van der Meer ging werken als bakkerij adviseur bij de Leidse meelfabriek De Sleutels en later bij het moederbedrijf Meneba in Rotterdam.

Mevrouw van der Meer zorgde voor kinderen en huis en hielp veel op school. Toen de kinderen groter werden, ging ze in deeltijd werken in de thuiszorg. Alle drie de dochters zijn gesetteld in Leiderdorp en toen de kleinkinderen kwamen, paste mevrouw van der Meer één dag per week op bij ieder van de dochters.

40 jaar actief voor COVS

Naast gezin en werk is er al veertig jaar een andere belangrijke factor in het leven van het echtpaar van der Meer: de COVS (Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters) groep Leiden e.o. Hij is 25 jaar scheidsrechter geweest en geeft inmiddels alweer 25 jaar tweemaal per week training aan scheidsrechters. Zij is elke donderdag gastvrouw in het clubgebouw dat tegenwoordig gevestigd is aan de Boomgaardlaan in Leiderdorp. Het is vrijwilligerswerk dat ze nog heel lang hopen te doen.

Daarnaast is mijnheer van der Meer actief als fietsmaatje.

Het echtpaar heeft met volle teugen genoten van hun 50-jarig huwelijksjubileum. Op de grote dag zelf, dinsdag 19 maart, kwam burgemeester Laila Driessen op bezoek en gingen ze 's avonds uit eten met hun dochters, schoonzoons en kleinkinderen. En afgelopen zaterdag was er een geweldig feest met familie en vrienden in De Kromme Does in Hoogmade.

Auto zakt weg in 'zwembadje'

Er moest een bergingsbedrijf aan te pas komen om de auto uit het gat te trekken dat ontstond als gevolg van een kapotte waterleiding. | Foto: Koen Jongen Foto: Koen Jongen

wateroverlast n Een gesprongen waterleiding zette vrijdagochtend 22 maart de Groenendijkstraat in Leiderdorp onder water. Door de overstroming ontstond een gat ter grootte van een klein zwembadje in de grond waarin een auto deels wegzakte. Er moest een bergingsbedrijf aan te pas komen om de auto uit het gat te krijgen.

De gemeente Leiderdorp is druk bezig geweest om de kapotte waterleiding af te sluiten. Waarbij het niet eenvoudig bleek de juiste leiding te vinden. Twee pogingen mislukten waarna het water bijna een woning binnenstroomde. Iets na negenen lukte het waterbedrijf Oase wel om de juiste leiding gevonden en dicht te draaien.

Oasen denk vooralsnog aan een 'spontane breuk'. Volgens een buurtbewoner is dit niet de eerste keer dat een waterleiding in de straat gesprongen is, het zou al twee keer eerder gebeurd zijn.

Muzikale Workshops

Mol n Van 1 tot en met 7 april organiseert stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) muzikale workshops voor jong en oud, voor de absolute beginner en de vergevorderde. Deze workshops worden gegeven in de muziekschool aan de Berkenkade 7 in Leiderdorp en zijn toegankelijk voor iedereen.

De docenten van stichting MOL hebben een gevarieerd programma samengesteld. Een workshop canon zingen met je ouders, spelen in een jeugdensemble, een jazzband, een lezing over Mozart, DJ-en en mixen, het kan allemaal. Deze week biedt ook gelegenheid om kennis te maken met een aantal instrumenten. Er zijn onder meer proeflessen klarinet en slagwerk. Het is ook mogelijk vrijblijvend een open repetitie avond bij te wonen van het dameskoor Inspiration. Het volledige programma staat op de website www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl. Mail voor meer informatie naar info@muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

Sociale Vaardigheids-training voor kinderen

CJG n Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Leiderdorp start op dinsdag 2 april een Sociale Vaardigheidstraining ivoor kinderen tussen de 6 en 8 jaar.

Erbij horen en plezier hebben, dat wil ieder kind. Dat vraagt onder meer dat je vrienden kunt maken en houden, samen spelen, voor jezelf opkomen en ruzies oplossen. Maar dat is niet vanzelfsprekend voor ieder kind. De sociale vaardigheidstraining kan hierbij helpen.

De Sociale Vaardigheidstraining is een speelse sociale vaardigheid- en assertiviteitstraining, waarbij kinderen spelenderwijs sociale vaardigheden leren en weerbaarder worden. Kinderen leren onder meer vrienden maken en houden, complimentjes geven, samen spelen en overleggen, grenzen aangeven, omgaan met plagen en pesten, een foutje toegeven…
Het is een groepstraining van zeven bijeenkomsten, steeds op de dinsdag van 15.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website www.cjgleiderdorp.nl.

Vera Marijt Trio in Leythenrode

Jazzconcert n Op zaterdagmiddag 6 april geeft het Vera Marijt Trio een concert in Verpleeghuis Leythenrode.

Het ensemble, bestaande uit zang, piano, gitaar en contrabas, speelt jazz. Vera Marijt: "Onze stijl is te vergelijken met de swingende trio's van Nat King Cole, Red Garland en Oscar Peterson. We spelen een repertoire dat toegankelijk is voor zowel de jazz liefhebber als de nieuwe luisteraar."

Het concert begint om 14.45 uur in de Pyramide en wordt georganiseerd door Stichting Muziek in Huis. Liefhebbers zijn van harte welkom. Verpleeghuis Leythenrode ligt aan de Hoogmadeseweg 55 in Leiderdorp.

Op zoek naar oorsprong letters alfabet

Lezing n Archeologe Diana de Wild komt dinsdagochtend 2 april op uitnodiging van het Vrouwennetwerk Leiderdorp naar het Zijlkwartier om met de aanwezigen op zoek te gaan naar de oorsprong van de letters van het alfabet.

De lezing volgt ons 'alfabetspoor' vanaf zo'n 4000 jaar geleden, toen in het Nabije Oosten het eerste alfabet werd uitgevonden, via aanpassingen door de Feniciërs, de Grieken en de Romeinen tot en met ons huidige alfabet. Dit doet De Wild met behulp van beelden van teksten en archeologische vondsten.

De conclusie is dat, mede door de verschillende aanpassingen, ons alfabet niet het meest ideale schrift is voor de Nederlandse taal. Hierdoor is het ook een moeilijke taal om te leren schrijven en spreken. Diana eindigt haar lezing met een voorstel voor een nieuw Nederlands alfabet.

Diana de Wild heeft klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doet zij met veel plezier. Daarom geeft zij sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen over thema's uit de Griekse en Egyptische oudheid, onder meer bij volksuniversiteiten.

De lezing vindt plaats in de grote zaal van wijkgebouw Zijlkwartier aan de Van der Marchstraat begint om 10.00 uur (zaal open vanaf 9.30 uur). Aanmelden is niet nodig. Leden van het Vrouwennetwerk hebben gratis toegang, niet leden betalen € 3,00. Koffie en thee is voor eigen rekening.

Vrouwennetwerk Zijlkwartier Leiderdorp is onderdeel van Buurtvereniging Zijlkwartier. Het lidmaatschap kost € 21,00 per jaar (€ 6,00 voor het Zijlkwartier en € 15,00 voor het Vrouwennetwerk). Neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Agatha Kwant via e-mail akwalub@casema.nl.

RCL alsnog met lege handen tegen koploper

Ewoud Kroneman van RCL in duel met Voorschoten'97 speler Peer van Paasen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

voetbal n Wát een slotfase in de wedstrijd tussen RCL en Voorschoten 97! Zeven minuten voor tijd scoorde Peer van Paasen de 1-3 en hing de thuisclub geslagen in de touwen. Zo leek het. In de zelfde minuut echter verkleinde Tom Wijnalda de achterstand tot 2-3 en amper zestig seconden later scoorde hij de gelijkmaker. Dolle vreugde aan de kant van de Leiderdorpers en verbijstering bij Voorschoten. In de vierde minuut van de extra tijd hielp Vrouwe Fortuna de hevig aandringende bezoekers een handje. Uit een zeer onoverzichtelijke situatie voor het doel van RCL rolde de bal voor de voeten van Ian Baggerman die van dichtbij keeper Gideon de Lange passeerde: 3-4. Een pure climax van een leuke voetbalmiddag waar RCL op basis van vechtlust wel een puntje verdiend had. Voetballend gezien kende het duel een terechte winnaar.

Penalty

Na het gelijke spel van Voorschoten'97 vorige week tegen DSO was de koploper op zoek naar een zege. RCL probeerde met een versterkt middenveld en met de spitsen Remy Libbinga en Thom Wijnalda er op zijn minst een puntje uit te slepen. Een groot deel van de wedstrijd was Voorschoten'97 de betere ploeg, maar kon de kansen te weinig benutten. Het had zelfs een penalty nodig om op de verdiende voorsprong te komen. Mike Slottje kreeg de bal tegen zijn arm die hij tegen het lichaam had. Omdat hij echter duidelijk richting de bal boog ging de bal toch op de stip. Ronnie Verplancke had zoals verwacht geen moeite om het buitenkansje te benutten.

Nadat Alex Iliopoulos en Verplancke nog dichtbij de 0-2 waren, scoorde juist RCL via Wijnalda uit een van de spaarzame aanvallen. De bezoekers protesteerden heftig, omdat het wel erg veel van buitenspel weg had. De scheidsrechter van dienst gaf echter aan dat de bal van de voet van een van hun eigen spelers kwam.

Vlak na rust zette Verplancke via een beauty de koploper weer op voorsprong. De alleskunner volleerde een hoge voorzet technisch perfect bij de tweede paal in het doel. RCL stribbelde tegen, maar de 1-3 kwam er toch.

De laatste fase was een waar genot voor de neutrale liefhebber en voor de spelers en fans een mix van uiterste vreugde en bittere teleurstelling. Max Glasbeek was teleurgesteld en toch ook wat gelaten: "We komen zo goed terug en dan in de allerlaatste minuut door zo'n klutsgoal verliezen is een tik hoor. Het blijkt dat we het na UVS ook Voorschoten'97 heel lastig kunnen maken door compact te spelen. Tja, en voorin staat natuurlijk ene Thom Wijnalda. Ik vind dat RCL het geweldig doet als je bedenkt hoeveel spelers we missen."

Voorschoten'97 staat nu vier punten los van het naar de tweede plaats geklommen UVS. RCL is momenteel zesde en heeft een marge van zes punten op de nummer twaalf. Plaats elf betekent aan het einde van de rit volgend seizoen sowieso tweede klasse.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/ Ruud Fray

Angel Daleman 2e van Europa bij junioren D

Angel Daleman in Rostock. | Foto: PR Foto: PR

shorttrack n Tijdens de Junior Europa Cup Finale in Rostock is de Leiderdorpse shorttrackster Angel Daleman afgelopen weekend tweede geworden bij de junioren D.

In Europa bestaan twee internationale competities voor jonge shorttrackers: West-Europa heeft de Star Class Competitie waar Nederland aan meedoet, Oost-Europa heeft de Danubia Cup. De top 8-rijders per leeftijdscategorie van beide competities worden uitgenodigd voor de Junior Europa Cup Finale (maximaal drie rijders per land).

Angel was dit weekend weer in topvorm. Op vrijdag opende ze gelijk met winst op de 1000 meter, zaterdag is ze vierde geworden op de 500 meter en zondag wist ze de 777 meter af te sluiten met een tweede plek. Deze eindresultaten leverden haar een tweede plek in het eindklassement op, een geweldige prestatie voor dit net 12 jaar geworden talent van Vereniging IJssport Leiderdorp.

Open dag manege Liethorp

aankondiging toernooi zaterdag

Paardensport n Iedereen die van paarden houdt, is zondag 31 maart van 12.00 tot 16.30 uur welkom op de Leiderdorpse manege Liethorp.

De manege houdt dan haar jaarlijkse open dag die bol staat van leuke en gezellige activiteiten. Zo begint de open dag met een kür gereden door de carrouselgroep van Liethorp. Daarna volgen prachtige demonstraties en clinics. Het publiek wordt onder meer getrakteerd op een fraaie IJslanders-show, een optreden van vier Friezen op de muziek van Grease, paardenvoetbal en een spectaculaire westerndemonstratie, een staaltje dressuurkunst van Remi Gijsman en haar paard Evolution.

Verder zijn er stands op het gebied van mode, accessoires, ruitersport en nog veel meer. Kinderen kunnen ponyrijden, knutselen, meedoen aan een valtraining en zich uitleven met kinderspelen.

Kortom, een bijzondere middagje uit voor iedereen die houdt van paarden en de paardensport.

Manege Liethorp is gevestigd aan de Bloemerd 5 in Leiderdorp.

TOP-toernooi voor jeugd bij RCL

Voetbal n Op zaterdag 30 en zondag 31 maart organiseert voetbalvereniging RCL op sportpark De Bloemerd in Leiderdorp de vijfde editie van het TOP-toernooi voor O8, O9, O10 en O11 Hoofdklasse teams. Deze teams spelen in district West 1, West 2, Zuid en Oost.

Er wordt gespeeld in vier poules per categorie (dus totaal 32 teams per dag). Op zaterdag spelen de O8 en O9 teams (F-jeugd) en op zondag zijn de O10 en O11 teams (E-jeugd) aan de beurt. Na drie poulewedstrijden wordt vervolgens via het knock-out systeem gespeeld om het kampioenschap en schaduwkampioenschap en spelen de teams nog eens drie wedstrijden. Voor elk team is er een beker, voor elke speler een vaantje.

De wedstrijden beginnen zaterdag om 11.00 uur en op zondag om 10.00 uur en de finalewedstrijden worden gespeeld vanaf 15.30 uur. De prijsuitreiking staat per categorie gepland meteen na de laatste wedstrijd. Naast voetbal is er een funpark ingericht met een pannaveld, springkussen, pannakooi, etc Er zijn diverse kraampjes waaronder een ijskar van Danice en diverse demonstraties van het mini-soccerballteam.

Toeschouwers zijn welkom.

Halve finale NK jeugddammen in Leiderdorp

Denksport n De Leiderdorpsche Damclub organiseert zaterdag 30 maart in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse dambond een halve finale plaatsingstoernooi voor de Nederlandse kampioenschappen jeugddammen 2019.

Acht jeugddammers uit diverse provincies in de categorie aspiranten (14 t/m 16 jaar) strijden aanstaande zaterdag om een felbegeerde plek in de finale van het Nederlands kampioenschap. Zaterdag 6 april is de tweede halve finale speeldag voor de acht aspiranten. Dan komen ook twaalf welpen (kinderen t/m 10 jaar) hun halve finale plaatsingstoernooi in Leiderdorp spelen. Het belooft een waar damspektakel te worden, met naar verwachting zeer kleine verschillen tussen de spelers.

De speellocatie is Buurthuis Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19. Toeschouwers zijn welkom. De wedstrijden starten beide speeldagen om 10.30 uur. Zaterdag 6 april reikt sportwethouder Willem Joosten rond 16.30 uur de prijzen uit.

Damclub verhuist naar 't Buurthuis

Onderdak n De Leiderdorpsche Damclub heeft nieuw onderdak gevonden in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan 4 (Oranjegalerij).

Ruim twaalf jaar kwamen de dammers bij elkaar in verpleeghuis Leythenrode aan de Hoogmadeseweg. Maar in verband met plannen voor een nieuwe invulling van het gebouw moest de damclub op zoek naar een nieuwe clubruimte.

Uit verschillende mogelijkheden is 't Buurthuis gekozen vanwege de ligging, ruimte en sfeer.

Op maandag 1 april (geen grap) heeft de club jaar eerste speelavond. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom binnen te komen lopen. Op 13 april viert 't Buurthuis haar éénjarig bestaan. Daar geeft de damclub ook acte de présence.

Bel voor meer informatie over de Leiderdorpsche Damclub naar voorzitter Reg Lindemans, (071) 891875, of naar jeugdleider Alex Zwanenburg, (071) 5228174.

Velocitas in rommelige wedstrijd langs Telstar

korfbal n Velocitas heeft de een-na-laatste zaalwedstrijd van het seizoen zonder al teveel problemen gewonnen. De uitwedstrijd tegen Telstar uit Hoevelaken kende veel rommelige fases maar ging vrij eenvoudig naar Velocitas: het werd 17 - 23.

Voor beide ploegen staat er weinig meer op het spel als het eerste fluitsignaal klinkt. Velocitas is na de winst van vorige week zeker van handhaving in de eerste klasse, Telstar is nog puntloos en is zeker van degradatie.

In de openingsfase is daar weinig van te merken: Ivar van Driel benut de eerste aanval en scoort een vrije bal, Telstar haakt binnen een minuut aan en trekt de stand gelijk. Dan gaat het ineens snel. Velocitas loopt uit naar 1 - 5, mede door doelpunten van Debby Halvemaan en Max Verschoor. Het gaat de ploeg uit Leiderdorp voor de wind, totdat Telstar besluit anders te gaan verdedigen. Velocitas krijgt meer ruimte in ruil voor minder rebound. Het langzamere spel komt de thuisspelende ploeg iets beter uit dan Velocitas, dat nog wel een voorsprong van drie punten overhoudt aan de eerste helft.

Onnodige fouten

De tweede helft start goed voor Velocitas als Sanne Glasbeek een mooi afstandsschot maakt. Daarna zakt het spel in. Er wordt slordig gespeeld, wat leidt tot onnodige fouten in de verdediging aan beide kanten. Veel van deze overtredingen worden door de scheidsrechter bestraft met een bal op de strafworpstip. Het stelt Telstar in staat om enigszins mee te scoren. Ook Velocitas is meerdere keren zuiver vanaf 2,5 meter, waardoor de voorsprong niet in gevaar komt.

Uiteindelijk loopt Velocitas uit naar acht punten, mede vanwege het feit dat meerdere spelers goed omgaan met de kansen die ze krijgen. Christel Zwanenburg, Mitchell de Boer en Nick van der Zee worden meermaals gevonden, evenals Max Verschoor.

Laatstgenoemde speelde zijn laatste wedstrijd van dit seizoen: hij gaat op wereldreis met zijn vriendin. Velocitas hoopt hem aan de start van het volgende seizoen weer in een groen-blauw shirt te verwelkomen.

Velocitas wint met 17 - 23 en heeft nog één wedstrijd voor de boeg in de zaalcompetitie. Aanstaande zaterdag komt BEP op bezoek. De vorige ontmoeting eindigde in 23 - 23. Een mooi affiche voor de laatste wedstrijd van een prima zaalseizoen, waarbij Velocitas met veertien punten en handhaving erg tevreden over is.

Twaalfde editie Midzomerloop op 21 juni

hardlopen n Op vrijdag 21 juni, de langste dag van 2019, wordt de 12e editie van de Leiderdorpse Midzomerloop gehouden.

Er kan gekozen worden uit twee afstanden, namelijk de 6,5 en de 10,5 km die vanaf het RCL-clubhuis in de Bloemerd langs de Dwarswatering en door de Boterhuispolder lopen. Voor de kinderen tot 12 jaar is er ook nog de kidsrun. Deze is 1,6 km lang en gaat alleen door de Bloemerd. Het is nu al mogelijk om in te schrijven. Ga daarvoor naar de website www.midzomerloop-leiderdorp.nl.

Verleden jaar waren er meer dan 425 lopers. Dat aantal werd ondermeer bereikt door de nieuwe startlocatie bij het clubhuis van RCL, het mooie weer en het gebruik van de social media. Dit jaar is er het streven om meer dan 500 deelnemers aan de start te krijgen.

De te lopen routes zijn nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Er wordt over nagedacht om nog wat kleine verbeteringen door te voeren, maar dat kan alleen maar doorgaan als er zich voldoende verkeersregelaars aanbieden.

Ook voor andere taken als het verwerken van de aanmeldingen, het uitzetten van het parcours en het inrichten van het start- en finishgebied zijn vele handen nodig. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.midzomerloop-leiderdorp.nl.

Bandexamens bij Sportcentrum Van Houdt

judo n Dertig kinderen deden zaterdag 23 maart bij Sportcentrum van Houdt examen voor de gele tot en met de bruine band. De judoka's lieten prachtige worpen en andere technieken zien aan het publiek. Vol trots namen de kids hun nieuwe band en diploma in ontvangst. Hieronder een overzicht van de geslaagden.

Gele band:

Johan Doolaar, Mathijs van Beek, Tygo Meyer, Pronav Swanithon, Tess van Akkeren, Mees van Putten, Thomas Beugelsdijk, Dennis Toussaint, Liese-lotte Bos, Levi Tilma, Thomas Lut, Wolf Verburgt, Finn v.d. Berg, Janneke Kamschreur, Jaydin Glasbergen, Adeline Lansu en Sterre Schipper.

Oranje band:

Thijmen,Meijrink, Malaika Bevelander, Giel de Haas, Noor Fielemon, Yun Vlaanderen, Mattia Starnone, Isaac Mandorlo, Ashley Polane en Nout Candido.

Groene band:

Jochem Kroonwijk, Cecilia Tromp, Bas van Rijn, Frorian 't Hoofd en Luca Olierock.

Bruine band:

Anne de Vries.

Bijna 4200 deelnemers bij 13e Joop Zoetemelk Classic

Joop Zoetemelk (midden) geeft het startschot, samen met wethouder Paul Dirkse. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

fietsen n In totaal 4.187 tourfietsers hebben zaterdag 23 maart het seizoen afgetrapt met de Joop Zoetemelk Classic.

Alweer voor de dertiende keer kon een tocht van 50, 75, 100 of 150 kilometer gemaakt worden door het Groene Hart. Joop Zoetemelk zelf gaf samen met de Leidse sportwethouder Paul Dirkse om 9.30 uur het startschot voor de 100 kilometer rijders. Zelf reed de wielergrootheid ook mee.

De Joop Zoetemelk Classic werd zoals altijd georganiseerd door de Leidse wielervereniging Swift. Omdat Swift dit jaar 100 jaar bestaat was er een speciale jubileumbidon voor alle deelnemers. Joop Zoetemelk mocht om half 9 de eerste bidon in ontvangst nemen, de overige deelnemers kregen er één bij de finish.

Moderne en klassieke passievoorstellingen

Regisseur Ilse Nievaart (in het rood) in gesprek met de vier spelers die het leven van Jezus verbeelden. | Foto: Frits Onvlee Foto: Frits Onvlee

n Theater en muziek in Scheppingskerk en Dorpskerk

vertoningen n Het leven van Jezus, het verhaal van zijn lijden en de boodschap van zijn opstanding worden de komende weken in Leiderdorp zichtbaar in diverse bijzondere muzikale vertoningen. Er is voor elk wat wils: een kerkdienst met muziek uit de Johannes Passion, een concertviering met muziek en lezingen uit de Matthäus Passion en twee eigentijdse theatervoorstellingen van de Passie van Johannes.

In het wit geklede acteurs verbeelden het leven van Jezus, afgewisseld door muziek en zang. | Foto: Frits Onvlee

Hoe zag het leven van Jezus eruit? Wat geeft hij mee aan mensen die met hem optrekken, lang geleden, maar ook nu nog? Het leven van Jezus herkenbaar maken voor iedereen: dat is de gedachte achter de Passie van Johannes. Op donderdag 18 en vrijdag 19 april wordt dit muziek- en theaterstuk opgevoerd in de Scheppingskerk. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

Een kijkje achter de schermen. In de kerkzaal wordt druk gerepeteerd. De afgelopen tijd hebben band, koor en spelers apart geoefend. Nu is het tijd om muziek, zang en spel samen te voegen. Net als bij de passiestukken van Bach begint dit moderne passieverhaal met sfeervolle muziek. Het koor valt in en dan is het tijd voor de acteurs. Ze zijn gehuld in het wit en dat heeft een reden: het is de kleur van het licht, van de hoop die in het leven van Jezus naar voren komt. Aan de ene kant van het podium worden de belevenissen van Jezus uitgebeeld. Aan de andere kant laten spelers zien wat dat voor hen betekent. Zoals Henk van der Velden, die zich realiseert dat hij niet heeft klaargestaan voor een ander. "Ik had het druk, ik vergat te luisteren.''

De spelers stellen zich kwetsbaar op, zegt regisseur Ilse Nievaart. "We hebben het leven van Jezus goed op ons laten inwerken en steeds gezocht naar iemand die iets heeft meegemaakt dat er goed bij aansluit. We hopen dat het verhaal hierdoor een stuk herkenning geeft voor mensen, en dat mensen geraakt worden door de tekst en de muziek."

De Passie van Johannes is geschreven door Gerard van Amstel en Piet van Midden op basis van het evangelie naar Johannes. Eerder werkten ze met succes het Mattheüs-evangelie om tot de Moderne Matteüs, een theaterstuk dat eveneens in de Scheppingskerk werd opgevoerd. "Een groot verschil is dat de Moderne Matteüs een kant-en-klaar stuk was, maar de Passie van Johannes niet. Daar zaten nog wat open eindjes aan", vertelt dirigent Piet Jasperse. "Daarom heb ik er zelf muziek bij gezocht en geschreven. Ook hebben we de bijdragen van de spelers toegevoegd. Je kunt daardoor zeggen dat het een echt Leiderdorps stuk is geworden." In totaal doen er een stuk of vijftig mensen aan mee.

Het Johannes-evangelie is een verhaal waarin tegenstellingen centraal staan: donker en licht, trouw en ontrouw, geluk en ongeluk, geloof en ongeloof. "Die tegenstellingen proberen we ook te vangen in de muziek. Met muziek kun je dingen zeggen die je niet met woorden kunt zeggen", aldus Piet Jasperse. Het stuk eindigt met de ontmoeting tussen Maria en Jezus op Paasochtend. Ilse Nievaart: "Het eindigt niet met Jezus' dood, maar met zijn opstanding. Daarom zie je op de poster geen kruis, maar een vage gestalte."

De Passie van Johannes wordt op (Witte) donderdag 18 en (Goede) vrijdag 19 april opgevoerd om 20.15 uur in de Scheppingskerk. Kaarten kosten 12 euro en zijn te koop bij Bloemsierkunst Hedera aan de Hoofdstraat, Bloemenboetiek De Blauwe Roos aan de Ommedijk en Decorette Winkelhof.

Johannes en Mattäus Passion

Behalve deze moderne vertolking komen ook de klassieke passiestukken van Bach in Leiderdorp aan bod. Aanstaande zondagochtend 31 maart klinken delen uit de Johannes Passion in een kerkdienst in de Dorpskerk. Solisten zijn sopraan Kitty Jansen, countertenor John Kalkhuis, tenor Koos van Zeijst en bas Stephan Kurtzahn. De laatste is tevens de voorganger. De dienst begint om 10 uur en is vrij toegankelijk.

Op zondagavond 7 april is er in de Dorpskerk een sfeervolle concertviering met muziek uit de Mattäus Passion. In een door kaarsen verlichte kerk zingt oratoriumkoor Ex Animo onder leiding van Wim de Ru diverse koralen, afgewisseld door solozang van sopraan Bethany Sheperd, alt Martine Straesser en bas Stephan Kurtzahn. Tussendoor klinkt het lijdensverhaal in een poëtische vertaling, gelezen door diverse sprekers. De concertviering begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de kosten.

De A4 uit beeld?

A4 Burgerveen-Leidenfoto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat Foto: Joop van Houdt

Deel 2. Het eerste deel van dit tweeluik verscheen in de krant van 27 februari.

Het is alweer een paar jaar gelden dat de werkzaamheden rond de A4 in Leiderdorp werden afgerond en de snelweg in een tunnelbak beneden het maaiveld kwam te liggen. Daarmee zijn de verkeersproblemen voor de automobilisten op de A4 zelf nog niet opgelost, maar is in Leiderdorp 'boven de grond' in ieder geval een heel ander beeld ontstaan.

Vanaf de jaren '50 vormde de nieuw aangelegde rijksweg 4 een niet te missen infrastructureel bouwwerk dat het centrum van Leiderdorp in tweeën splitste. Meer dan vijftig jaar zag of hoorde je de weg en het verkeer en kun je je nu al bijna niet meer voor de geest halen hoe het er tien jaar geleden nog uitzag. Vorige maand zijn in deze rubriek de ontwikkelingen rond de A-4 in de periode 1938 tot 1958 beschreven.

Verbreding en verdieping

De enorme groei van het wegverkeer in de tweede helft van de 20ste eeuw en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal files, geluidsoverlast en invloed op het milieu leidden er toe dat al in de jaren '90 plannen werden gemaakt voor een verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Den Haag gekoppeld aan het verdiept aanleggen ervan in Leiderdorp. Besluitvorming vond tussen 1998 en 2006 plaats, waarna de aanpassing van start kon gaan en in maart 2012 de eerste auto's in de eerste tunnelbak onder het nieuwe aquaduct doorreden. De Oude Rijnbrug en de voormalige weg werden afgebroken en eind december 2014 werd ook de tweede tunnelbak met aquaduct opengesteld voor het verkeer.

Al deze infrastructurele werkzaamheden lieten Leiderdorp uiteraard niet onberoerd. Heel veel is geschreven over de A4 en de invloed op ons dorp. Al vanaf 1989 pleitte de Belangenvereniging A4/HSL namens vele inwoners voor een verdiepte ligging van de weg en de inpassing van zowel snelweg als Hogesnelheidslijn in de woonomgeving.

Mede door hun invloed op de besluitvorming is de verdiepte ligging gerealiseerd, was er de noodzakelijke aandacht voor de verkeersveiligheid, kwam er een groenbedekking op het tunneldak en een park tussen de Kerkwijk en Oranjewijk.

Gelukkig hebben we de foto's nog...

De verhoogde A4 en de Rijnbrug zijn er dan wel niet meer, maar gelukkig hebben we de foto's nog … Het Leiderdorps Museum bezit een grote collectie aan beeldmateriaal foto's waarop de geschiedenis van de A4 is terug te zien. Voor dit tweeluik heb ik twee foto's gebruikt van Rijkswaterstaat, die via de site https://beeldbank.rws.nl zijn terug te vinden en gratis te downloaden zijn.

De foto bij deel 1 van dit tweeluik toonde de aansluiting van de A4 met de oude Rijksweg 11 en was genomen halverwege de jaren vijftig. Hieronder een beeld van zestig jaar later. De luchtfoto van Joop van Houdt van Rijkswaterstaat is genomen op 12 november 2015 en laat zien dat Leiderdorp weer is verbonden.

Peter Diebels

www.leiderdorpsmuseum.nl

Muzikaal Tuynieren op zondag

Muziek n Zondag 31 maart is het weer Muzikaal Tuynieren in het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn. De muziek wordt dan verzorgd door de 6-koppige Tomeloosband, een uit Leiderdorp afkomstige feestband met een artistieke invalshoek en een waanzinnig breed repertoire. De muziekstijlen die ze coveren variëren van Texmex tot Nederpop, van Soul tot Blues met daarbij een vleugje Klemzer. Ook de bezetting is bijzonder. Zo spelen, in plaats van gitaren, de accordeon en verschillende blaasinstrumenten een belangrijke rol.

Het optreden is van 16.00 tot 18.00 uur. Zoals gebruikelijk kan na afloop genoten worden van een r smakelijke maaltijd voor € 12,50 per persoon. De dagschotel bestaat dit keer uit Tagliatelle Bolognese, Parmezaanse kaas, stokbrood en salade Reserveren voor het eten via tel. (071) 5411464 is gewenst. De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Meer info op www.dehollandschetuyn.nl of op Facebook.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Inloopspreekuur geldzaken + inloopspreekuur voor statushouders - Deze spreekuren vinden elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats in de Sterrentuin.

Telefooncirkel; voor dagelijks contact - De telefooncirkelgroep heeft plaats voor nieuwe deelnemers! Vindt u het fijn om in de ochtend iemand te spreken, even te laten weten dat het goed met u gaat, deel uit te maken van de telefooncirkelgroep en zo minder alleen te zijn? Geeft u zich dan op voor de telefooncirkel. Dagelijks wordt u gebeld en belt u iemand anders om 8.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gwendolyn van der Ven: 06-83097594.

Taalbijeenkomst 'Beter Nederlands spreken' - Elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur zijn vrouwen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken in de Hoeksteen (Houtschans 107). Tijdens elke bijeenkomst wordt een onderwerp ingebracht met als doel om het daar in het Nederlands over te gaan hebben. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig. Mail of bel meer informatie met Floor van Egmond: fvegmond@incluzio.nl of 06-83266984.

Huiswerkklas - Elke dinsdagmiddag tussen 15.30 tot 18.00 uur is er een huiswerkklas in Dwars. Voor tieners uit groep 7 of 8 van de basisschool of uit klas 1 of 2 van de middelbare school. Aanmelden via Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Meidenmiddag - Voor meiden tussen de 11 en 14 jaar uit Leiderdorp is er elke maandag van 15.30 tot 17.00 uur meidenmiddag in Dwars (Bloemerd 1c). We starten met activiteiten als armbandjes knopen en fotoshoot, in de loop van de tijd wisselen we dit af met onderwerpen als pesten en gezonde leefstijl. Kosten zijn €1,- per keer. Interesse? Mail of bel dan met Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Do 4 april: Klassieke Muziek - De vrijwilligers brengen weer een geselecteerd muziekprogramma ten gehore. U bent van harte welkom. Aanvang 14.00 uur, locatie Splinterlaan 156. Kosten €1.- incl. koffie/thee. Aanmelden is niet nodig.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp, T. (071) 5413536, E. leiderdorp@incluzio.nl. W. www.incluzioleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 218, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

donderdag 28 maart, 19.15 uur: Oecumenische vespers in de Veertigdagentijd. Vierde Vesperavond
zondag 31 maart (Vierde zondag van de veertigdagentijd),9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor W. Broeders. Met medewerking van het jongeren-middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

woensdag 3 april, 10.00 uur: Woord- en gebedsviering in de Mariakapel.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 31 maart, 40 dagen 4

Dorpskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, Johannes Passion.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: ds A. Poortman, dovendienst.

De Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. | Foto: PR

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 31 maart

10.00 uur: stud. M.L. Dekker.

16.30 uur: leesdienst (H.C. 9).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 31 maart, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt (met kinderaciviteiten).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

25 t/m 31 maart: TP Verheijde (J.J.C. Verheijde), Boerhavelaan 40, 2334 ER Leiden. Tel. (071) 5170748.

1 t/m 7 april: TP Unident, (P.J. Gezelle Meerburg), Breestraat 61, 2311 CJ Leiden. Tel. (071) 5146004.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden. De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.

Inloopochtend MS-patiënten

De regionale afdeling van de Multiple Sclerose Vereniging Nederland organiseert dinsdag 2 april van 10.00 tot 12.00 uur een inloopochtend voor MS-patiënten op in wachtkamer 1 van het MS-centrum (route 47) van Alrijne Ziekenhuis Leiden. Vrijwilligers staan deze ochtend klaar voor MS-patiënten en hun naasten om informatie te geven, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl