Leiderdorps Weekblad

23 september 2020

Leiderdorps Weekblad 23 september 2020


De Bloemerd heel stuk schoner

Door ver naar achteren uit te waaieren lukte het een veilige groepsfoto te maken van een groot deel van de zwerfafvalopruimers. Op de voorste rij zit organisator Marieke van Leeuwen met haar kinderen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

opruimen n Er werd zaterdag 19 september hard gewerkt in De Bloemerd. Zeventig milieubewuste Leiderdorpers, in leeftijd variërend tussen de 4 en 75 jaar, waren naar het sport- en recreatiepark gekomen om rommel op de paden en tussen het groen te verwijderen. Dat in het kader van de World Cleanup Day, de dag waarop wereldwijd zwerfafval wordt opgeruimd.

De Leiderdorpse actiedag was georganiseerd door Marieke van Leeuwen van Fairhups, in samenwerking met #JongLDRDRP (het jongerenwerk van Incluzio) en de gemeente Leiderdorp. Lees verder op P7

Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) verricht samen met bewoners Mariëlle van Gijzen en Egbert Boonstra de openingshandeling voor de zonnestroominstallatie aan de Langedijkdreef. Foto: J.P.Kranenburg

Landelijke primeur voor Leiderdorp

Groene stroom voor 31 huurders

DORPSKERK n De grafzerk van Pieter van der Does

Velocitas pakt punt en klimt een plekje

Speelparadijsje aan Bernard Haitinkstraat

>LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer


dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Kruispunt Florijn-Karolusgulden-Gallaslaan nu al zorgenkind

Vanuit mijn raam heb ik goed zicht op het kruispunt van Florijn, Karolusgulden en Gallaslaan en zie ik vrijwel dagelijks gevaarlijke verkeerssituaties en veel opstoppingen. Auto’s rijden met hoge snelheid diagonaal over de kruising de Karolusgulden in.

Juist nu in Leiderdorp de discussie loopt over verkeersveiligheid vraag ik mij af wie het in zijn hoofd haalt om dit onoverzichtelijke punt en de Karolusgulden met nog meer verkeer te belasten door de bouw van een torenflat met tig woningen aan het einde van de Karolusgulden. Onder die torenflat komt namelijk een grote parkeergarage waarvan de ingang aan de Karolusgulden is gepland in plaats van aan de Engelendaal. Hierdoor gaat een grote verkeersstroom ontstaan door een straat die daarvoor niet is ingericht en ook niet de capaciteit heeft. Bovendien vestigen zich hier steeds meer jonge gezinnen met kinderen die op straat spelen. Heeft de gemeente, die kennelijk vindt dat dit best kan, hier wel eens goed naar gekeken?

Hoe het zit met de voorrangsregels op de ingang van Gallaslaan naar Karolusgulden en Florijn is zachtjes gezegd raadselachtig, en het doet er ook eigenlijk weinig toe want er is geen of nauwelijks plaats voor tegelijkertijd in- en uitrijdend verkeer, laat staan als dat van alle 4 de kanten komt. Een zeer verkeersonveilige situatie. En dan wordt er ook nog eens uitgebreid in- en uitgeparkeerd.

En het verkeer blijft niet beperkt tot de woningen en hun bezoekers, nee, er zit ook nog een groot gezondheidscentrum, een zorgclub en een apotheek aan de Florijn; en bij de Karolusgulden het Centrum Jeugd en Gezin en een tandarts. Omdat het merendeel van de bezoekers van deze instellingen uit ouderen bestaat, dan wel dat het om ouders met jonge kinderen gaat, wordt relatief veel van de auto gebruik gemaakt. En wat dacht u van de vele tientallen medewerkers van die bedrijven zelf, en de honderd ritjes van de apotheekbezorgdienst?

Alsof het nog niet genoeg is, de winkelcentrumbezoekers. Er zijn nogal wat mensen die het onprettig vinden om in een parkeergarage te staan, dan wel het gemakkelijk vinden om op straatniveau te parkeren. Die komen er ook nog bij met hun vaak vruchteloze pogingen om een parkeerplaats in de wijk te vinden. En als laatste: de markt, een sterk verkeeraantrekkende activiteit.

Het is dus een behoorlijk druk en complex kruispunt geworden, en de gedachte dat daar al dan niet gemakkelijk meer verkeer over zou kunnen, mag ik van harte verwerpen. Tot slot ook goed om nog eens de argumenten op te zoeken waarom daar niet al te lang geleden een (woon)erf van is gemaakt… niet om een paar honderd extra verkeersbewegingen te faciliteren, toch?

                J.H. Knight, Leiderdorp

Leiderdorp gaat voor meer samenwerking

Foto: Otto Grootte

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Er is ook geen andere keus, stelde GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud: “Het ziet ernaar uit dat niemand anders het doet, dus moeten wij het doen.”

Om de samenwerking zo soepel mogelijk te intensiveren, zouden maximaal drie speerpunten gekozen moeten worden om mee te starten. Het moet dan gaan over zaken waarvan het gemeenschappelijke belang voor alle gemeenten evident is. Geert Schipaanboord (CU-SGP) had wel een paar ideeën, zoals de woningbouwopgave, het profiel van de regio naar buiten toe en de fietsbereikbaarheid. De samenwerking moet geen onderonsje van de gemeentebesturen blijven, zo staat in het D66 voorstel. Ook inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden moeten de gelegenheid krijgen om mee te denken en praten.

Het kostte overigens nog enige moeite om de hele raad achter de oproep te krijgen. De Lokale Partij Leiderdorp zette aanvankelijk de hakken in het zand. CDA raadslid Huibrecht Bos deed zijn best de fractie gerust te stellen. “Dit is geen stiekeme stap richting fusie, het is een oproep voor betere samenwerking en dat willen we allemaal”, verzekerde hij. Na een korte schorsing kon LPL-woordvoerder Erik Filemon vervolgens melden dat ook zijn fractie de D66 motie steunde.

Wethouder Rik van Woudenberg (D66) was blij met de motie en beloofde ermee aan de slag te gaan. ”Laten we de hand uitsteken naar de regio en kijken wat we voor elkaar kunnen krijgen.”

>Ochtend in Leiderdorp
Otto Grootte stuurde deze fraaie foto in, genomen in de Munnikkenpolder in vroege ochtend van dinsdag 22 september.
BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

De Dorpsdokter

Hij reed over het fietspad langs de Dwarswatering, onze huisarts. De dokterstas tussen de snelbinders, zonder stagiaire ditmaal. Duidelijk op weg naar een patiënt.

Hij is een rustige en rustgevende man, wie je als vanzelf in vertrouwen neemt. Heel iemand anders dan dokter Deen, de TV-huisarts van Vlieland, die meer voor nerveusmakende hectiek zorgt. Daar zitten kijkers kennelijk bij te smachten. De Leiderdorpse dokter is zo vertrouwd met zijn patiënten, dat ze hem soms de huissleutel toevertrouwen om in prangende gevallen zonder aan te bellen te kunnen binnenkomen. Een variant op het touwtje dat vroeger uit de brievenbus hing. Niet verwonderlijk dat hij een drukke praktijk heeft.

Toen hij onlangs, aan het einde van zijn ronde en voordat hij huiswaarts keerde, voor de zekerheid toch nog bij een patiënt langs ging, opende hij – om niemand te laten schrikken - zachtjes de deur en stapte naar binnen. Voordat hij naar boven ging om poolshoogte te nemen, ging hij even zitten en… viel door vermoeidheid overmand in slaap. De vrouw des huizes kwam na enige tijd de trap af, kwam niets vermoedend de kamer binnen en keek naar haar huisarts die met het hoofd op de borst in diepe rust was. Nee, ze schrok niet, zette een kopje thee en maakte hem voorzichtig wakker. Hij knapte zienderogen op van de Earl Grey, ging naar boven naar zijn patiënt, zag dat hij de volgende dagen en nachten nog zeker goed zou doorkomen en sprong op zijn fiets. Zijn dag zat erop.


Dat is heel wat anders dan wat een patiënte laatst op spreekuur overkwam. De dokter keek haar nauwelijks aan, hij tuurde voortdurend op zijn computerscherm. Daar had hij meer belangstelling voor dan voor haar persoonlijke probleem. Luisterde hij wel? Toen ze haar verhaal gedaan had, vroeg de arts, nog steeds kijkend op zijn computer: "Verder nog iets?" Gekwetst luidde haar antwoord: "Ja, dokter, een half wit en twee croissants."

Zij heeft inmiddels voor een andere huisarts gekozen.

>Bakfiets botst met bestelbus

ongeval n De bestuurster van een bakfiets is dinsdag 22 september rond het middaguur gewond geraakt toen ze op de kruising van de Tollenaersingel met de Van der Valk Boumanweg in botsing kwam met een auto. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.

>Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 27 september een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Warme kleding inruilen

ruilwinkel n De Ruilwinkel in Leiderdorp neemt weer najaars- en winterkleding in. Wel is er een limiet aan de inname: per klant niet meer dan tien artikelen.

De Ruilwinkel is gevestigd aan de Buitenhoflaan 1 en is iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 uur open. De winkel is zo ingericht dat iedereen zich aan de geldende regels van het RIVM kan en moet houden. Op www.incluzioleiderdorp.nl/ruilwinkel staat een uitgebreid protocol met de regels. Om te zorgen dat er niet te veel klanten in de winkel zijn, wordt gewerkt met tijdslots van een half uur. Een tijdslot is te reserveren door op maandag tussen 13.00 tot 17.00 uur te bellen met 06 27376668.

>Altijd iets te doen bij De Derde Helft

55-plus n Bij Clubhuis De Derde Helft is altijd iets te doen. Dit landelijk initiatief om leegstaande clubhuizen doordeweeks te laten gebruiken door 55+'ers is een succes, ook in Leiderdorp. Elkaar ontmoeten en lekker bewegen, dat is de opzet. Ongedwongen en vrijblijvend. Elke woensdag bij voetbalclub RCL en elke donderdag bij hockeyclub Alecto, allebei in de Bloemerd en van 9 tot 12 uur.

Iedere woensdag - weer of geen weer - start om half 10 Wandelfit onder leiding van wandelcoach Ron. Iedereen kan een rondje meelopen in zijn of haar eigen tempo, met hond, rollator of mankement. Giselle Joosten van de Balletstudio komt nog twee woensdagen (30-9 en 7-10) om 11 uur een les More than Dance geven. Goed voor balans en beweeglijkheid. Liever biljarten of jeu de boulen? Dat kan ook. Kom zelf eens kijken wat er nog meer te doen is. Alleen koffie drinken kan ook. Iedereen is welkom en een bezoek aan Clubhuis De Derde Helft is gratis (consumpties voor eigen rekening).

Volgende week in deze krant meer over het donderdag programma. Mail naar info@clubhuisdederdehelft.nl voor meer informatie.

>Nieuws van de LVU

educatie n De komende weken starten verschillende cursussen bij de Volksuniversiteit Leiderdorp:

Cambridge First Certificate - Het Cambridge First Certificate is een internationaal hooggewaardeerd diploma op B2-niveau dat u verkrijgt na succes op het officiële examen, dat door de British Council wordt georganiseerd. U kunt zich hierop bij de LVU voorbereiden in een cursus van 30 lessen. Daar moet serieus worden aangepakt, met 6 uur huiswerk in de week. De eerste les donderdag 24 september, 19.15 - 21.15 uur. De inschrijving is nog open.

Fotobewerking met GIMP - In deze korte cursus van drie lessen leert u kleuren aanpassen, foto’s lichter en donkerder maken, retoucheren en werken met lagen en masken. U werkt met het gratis open source programma GIMP. U krijgt gratis ‘The Ultimate GIMP 2.0 Guide’. U kunt werken op uw eigen laptop, maar als dat lastig is, zorgt de docent voor een laptop en u zelf voor een usb-stick. Eerst les woensdag 30 september, 19.30 – 21.30 uur.

Schrijf je familiegeschiedenis - Tijdens het onderzoek naar je familiegeschiedenis kom je vaak leuke dingen tegen, die je met anderen zou willen delen. In deze nieuwe cursus van 5 lessen verkennen we met elkaar de mogelijkheden voor het (be)schrijven en publiceren van onze onderzoeksresultaten, o.m. door een paar schrijfoefeningen, die u ook met elkaar deelt en bespreekt. Eerste les woensdag 7 oktober, 10.00 – 12.00 uur.

Arduino, het elektronische ‘lego’ - Arduino is een computerplatform, waarmee u uiteenlopende zaken kunt aansturen, zoals plantenbewatering, een klok, een thermometer, een elektronische nieuwsbrief, enz. De Arduino vertaalt signalen van schakelaars, licht- of temperatuursensoren, bewegings- of afstandsmeters e.d. in actie van motoren, lampjes, pompjes en wat al niet. In de Arduino-basiscursus leert u hiermee werken. De cursus (5 lessen) start maandag 12 oktober, 19.30 – 21.30 uur.

Leeskringen - De LVU organiseert leeskringen die eens per maand bij elkaar komen en onder leiding van een docent(e) een boek bespreken. Natuurlijk zijn er Leeskringen Nederlandse literatuur. Deze komen bijeen op dinsdag- en woensdagavonden. Daarnaast is er een Leeskring Engelse literatuur op dinsdagavonden; de eerste bijeenkomst is op dinsdag 13 oktover, 19.00 – 21.00 uur. En de LVU organiseert een Leeskring Frans(talig)e literatuur. De eerste bijeenkomst is op donderdag 15 oktober, 10.00 – 12.00 uur. Terwijl u praat over de boeken, oefent u direct het converseren in Engels of Frans.


Informatie en aanmelding kan via W. www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, E. info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, T. (071) 5411732 of op het LVU-bureau aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp.

        


Coronaproof theater vol Russisch absurdisme

Op de vier hoeken van het weiland passeerde steeds één trio acteurs voor een coronaveilig optreden van ruim een kwartier. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n Drie avonden Al Dente in park De Houtkamp

toneel n Na een succesvolle reeks van zes voorstellingen in Leiden streek Toneelgroep Al Dente op donderdag 17 september neer in het weitje achter de kinderboerderij in de Leiderdorpse Houtkamp voor nog eens drie uitverkochte avonden absurdistisch theater.

Bij JTS Theaterplaats staat plezier voorop. Op de foto's jonge Theaterplaats leden tijdens uitvoeringen in 2019. | Foto's: PR Foto: PR
Foto: Gerkkooy

De gemeente, het parkbeheer en Brasserie Park hadden van het begin af aan positief meegedacht over de realisering van dit plan. Het mooie nazomerweer deed de rest.
Gespeeld werd Ik zit hier op een stoel, een door regisseur Jos Nijhof samengesteld theatervierluik op basis van teksten van de Russische schrijver Daniil Charms. Op de vier hoeken van het weiland passeerde steeds één trio acteurs voor een optreden van ruim een kwartier. Het publiek was verdeeld in vier kleinere groepen en kon op die manier geheel coronaproof genieten van de vier delen van de voorstelling. Terwijl de zon langzaam onderging, passeerden tientallen korte scènes vol ongerijmdheden en verwarrende bespiegelingen de revue.


Enthousiast

De reacties van het publiek na afloop waren zeer enthousiast, zoals bleek in de gezellige nazit bij Brasserie Park. En ook Al Dente was meer dan tevreden toen op zaterdagavond het laatste applaus geklonken had en de groep kon constateren dat het in deze crisistijd tóch drie weken lang heerlijk theater had weten te maken.

>Toneellessen voor alle leeftijden bij Jeugdtheaterschool Theaterplaats

toneelspelen n Bij de Leiderdorpse Jeugdtheaterschool Theaterplaats kunnen niet alleen kinderen leren toneelspelen. Voor iedereen vanaf 4 jaar is er de mogelijkheid om in een leeftijdsgroep en in een gezellig sfeer toneel te spelen en theater te maken.

Bij JTS Theaterplaats staat spelplezier voorop. ‘Doen alsof’, lekker loskomen en je fantasie gebruiken, dat doe je bij toneelspelen. Natuurlijk leer je allerlei toneelspelvaardigheden, zoals je inleven in een personage, emoties spelen, je verbeelding ontwikkelen, spelen van allerlei rolfiguren, van sprookjes of situaties uit het dagelijks leven. Je kunt ook je eigen verhaal maken en die gaan spelen.


Film maken

Vorig jaar en dit jaar speelden kinderen van Theaterplaats in een film, die te zien zal zijn bij de NPO 1 en op het Internationale documentaire festival Amsterdam ( IDFA). In oktober gaan leerlingen van Theaterplaats zelf de film ‘Op Avontuur’ maken.

Acteren is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Andere vaardigheden, zoals samenwerken, voor een groep durven staan en creativiteit ontwikkelen, horen daar zeker bij. Bij toneelspelen zit je nooit lang stil, want je bent voortdurend in beweging. Het is net als sport, goed voor lichaam en geest.

De lessen worden gegeven door een bevoegde professionele theaterdocent. De leslocatie is in de Willem de Zwijgerschool aan de Prins Bernhardstraat 1 in Leiderdorp. Aanmelden kan via www.theaterplaats.nl. Natuurlijk is het mogelijk eerst een proefles te volgen.

Kindercursussen muziek

mol n Komende week starten nieuwe groepscursussen bij de muziekschool van Leiderdorp (MOL). Voor kinderen van 5-7 jaar is er de cursus '1,2,3.. Muziek' die bestaat uit twaalf lessen. De lessen zijn op woensdagmiddag (aanvang 13.30 uur) of vrijdagmiddag (aanvang 15.30 uur).

De cursus Muzikale Oriëntatie, die ook bestaat uit twaalf lessen, is voor kinderen van groep 4 en 5 van de basisschool die een instrument willen gaan bespelen maar nog niet precies de juiste keuze kunnen maken.

Kinderen die al een instrument bespelen (viool, cello, harp, dwars- blokfluit, piano, slagwerk klarinet, fagot of hobo) kunnen deelnemen aan een nieuwe Samenspelcursus onder leiding van een dirigent op donderdagmiddag. Op 25 september om 15.45 uur is er een gratis openbare kennismakingsrepetitie.

Meer informatie: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl / info@muziekonderwijs-leiderdorp.nl..

>Twaalf beeldverhalen

boekje n De boomheks die op jacht gaat, het zeebeest dat liever een kano wil zijn en de jonge meerkoet die van vuurwerk geniet. Het zijn drie van de hoofdpersonen in het boekje ‘Anders kijken’ van Geralda Kadiks.

Ideeën voor de twaalf beeldverhalen in het boekje kreeg de Leiderdorpse tijdens de lockdown eerder dit jaar. Om fit te blijven en haar gedachten te verzetten ging Geralda elke dag een eind wandelen in de wijk Buitenhof en in de omgeving van de Dwarswetering. Ze fotografeerde taferelen waar ze een verhaal bij had en verwerkte foto’s en teksten in beeldverhalen.

Geralda is tekstschrijver voor ondernemers en werkt daarnaast aan een boek over autisme. De opbrengst van ‘Anders kijken’ is bestemd voor de realisatie van dit boek. De beeldverhalen zijn te koop voor € 10,- .

Ga naar www.mijnboekoverautisme.nl voor meer informatie of bestellingen of stuur een e-mail naar geralda@mijnboekoverautisme.nl.

>Rijnsons live bij Unity.NU

Muziek n Feestband De Rijnsons treedt komende zondag, 27 september, op bij theehuis de Leidse Hout. Tussen 13.00 en 20.00 uur kom je alvast in de Leidens Ontzet stemming, tijdens PRE Oktober. Door de coronamaatregelen kunnen er minder mensen bij het optreden aanwezig zijn en daarom wordt het live uitgezonden bij Unity.NU, online en op TV via Ziggo kanaal 40, of KPN 1412.

Dit is de eerste uitzending die Unity.NU uitzendt, in het teken van Leidens Ontzet. Op 2 en 3 oktober zendt Unity.NU live uit via radio, tv en online. Op die dagen zijn er onder andere livestreams te zien van het minikoraal, hutspotmaaltijd, reveille en herdenkingsdienst. Via alle kanalen van Unity.NU kun je Leidens Ontzet vieren vanuit je huiskamer.

De uitzending van zondag is in samenwerking met Theehuis De Leidse Hout en Grolloo Radio. De uitzending start 13.00 uur via de website Unity.NU en live op TV.

cultuur & uitgaan

400 jaar Dorpskerk

Foto: PR

Geschiedenis van de christelijke godsdienst in Leiderdorp en omgeving

In 2020 vieren we het 400-jarig bestaan van de Dorpskerk. In de serie '400 jaar Dorpskerk' belicht een schrijverscollectief van het Leiderdorps museum en het Comité 400 jaar Dorpskerk de geschiedenis van de christelijke godsdienst in Leiderdorp.

In de bovenste helft van de grafzerk staan de wapens van Pieter van der Does en Philippa van Duvenvoorde. Links daarvan de wapens van Pieters ouders en rechts die van Philippa’s ouders. In de onderste helft staan de wapens van Adriaen van Mathenesse en Hendrina van der Does. Links en rechts daarvan de wapens van hun ouders. | Foto: Willem Hovestreydt Foto: Willem Hovestreydt
Zo ongeveer zag de lijkstaatsie van Philippa van Duvenvoorde er uit. Afgebeeld is de ‘Staatelijcke begrafenisse’ van Johanna van Varick te Arnhem in 1663. | Bron: Den Haag, Hoge Raad van Adel. Foto: PR
Buchelius’ kopie van de gebrandschilderde ramen. Boven: namen en titels van Philippa en haar overleden echtgenoot Pieter van der Does. Onder: namen en titels van Adriaen van Mathenesse en zijn echtgenote. In beide gevallen staan links en rechts hiervan de wapens van hun ouders. | Bron: Buchelius, Inscriptiones.

De herbouw van de Dorpskerk, die klaar was in 1620, is een van de hoogtepunten in deze geschiedenis.

Deze week aflevering 8 waarin Willem Hovestreydt vertelt over de grafzerk van de bekende admiraal Pieter van der Does en zijn familie en inzoomt op de verhalen die daar achter zitten.

>De grafzerk van Pieter van der Does

. n De eerste begrafenissen in de herbouwde Dorpskerk waren die van twee adellijke personen. Adriaen van Mathenesse werd begraven in 1621, toen het herstelwerk nog in volle gang was. Zijn schoonmoeder Philippa van Duvenvoorde werd begraven in 1623, kort na de voltooiing van het werk.

Bezoekers van de Dorpskerk kan het niet ontgaan dat een flink deel van de vloer van het gebouw bestaat uit grafzerken. Twee daarvan vallen onmiddellijk op door hun grootte en de kwaliteit van het beeldhouwwerk. Ze werden ontdekt tijdens een restauratie in de jaren 1927-1935 en tegenwoordig liggen ze tegen de westmuur van de kerk, aan weerszijden van het orgel. De oudste van deze zerken behoorde toe aan de admiraal Pieter van der Does, zijn vrouw Philippa van Duvenvoorde, hun dochter Hendrina en haar echtgenoot Adriaen van Mathenesse.

De grafsteen van Van der Does is niet alleen fraai maar ook van belang omdat het een monument is uit de eerste jaren van de pas herstelde kerk. In april 1620 was men begonnen met de herbouw van de kerk en in 1623 was het werk gereed. In september van datzelfde jaar overleed Philippa van Duvenvoorde. Dit gaf aanleiding tot een begrafenis in grote stijl, die de pas vernieuwde kerk extra luister verleende.


FAMILIEGESCHIEDENIS

Philippa was een zuster van de luitenant-admiraal van Holland, Johan van Duvenvoorde, die dus een zwager was van de veel jongere viceadmiraal Pieter van der Does (1564-1599). In 1599 had Van der Does het commando gekregen over een enorme vloot van 73 schepen en ongeveer 8.000 man scheepsvolk en soldaten. Het doel was om de Spanjaarden voor het eerst op eigen kracht en op hun eigen grondgebied aan te vallen. Van der Does slaagde erin om de stad Las Palmas op Gran Canaria te veroveren en enige tijd later veroverde hij ook het eiland São Tomé in de Bocht van Guinea. Daar brak echter een uiterst besmettelijke ziekte uit onder de Nederlanders, waarbij Van der Does een van de eerste slachtoffers was. Hij werd begraven op São Tomé.

De expeditie leverde niet de verwachte buit op en is daardoor ten onrechte wat in het vergeetboek geraakt. Op Gran Canaria wordt de invasie van de Nederlanders echter nog ieder jaar herdacht en in 2016 heeft burgemeester Driessen op uitnodiging van de lokale autoriteiten een bezoek aan het eiland gebracht om de herdenking bij te wonen.

Dat Van der Does met Leiderdorp in verband wordt gebracht, heeft te maken met het feit dat hij in 1591 het danig geruïneerde Huis ter Does aankocht en liet herstellen. Door zijn vroegtijdige overlijden heeft hij er zelf nooit gewoond, maar zijn weduwe Philippa bewoonde het kasteel van 1610 tot haar dood in 1623.

Philippa’s dochter Hendrina trad in 1610 in het huwelijk met de weduwnaar jonkheer Adriaen van Mathenesse, die geboren was in hetzelfde jaar als haar vader. Het huwelijk bleef kinderloos en Mathenesse overleed al in 1621. Hij werd begraven in de Dorpskerk, hoewel de herbouw toen nog niet voltooid was. Kort voor zijn overlijden hadden hij en Hendrina, net als Philippa, een gebrandschilderd raam aan de kerk geschonken.

Waarschijnlijk trok Hendrina na de dood van haar echtgenoot bij haar moeder in op het huis Ter Does, waar zij in ieder geval is blijven wonen tot haar eigen overlijden in 1653.


BEGRAFENIS VAN PHILIPPA

In tegenstelling tot de begrafenis van Adriaen van Mathenesse is die van Philippa in september 1623 goed gedocumenteerd. Haar adellijke status schreef een begrafenisritueel voor dat zich volgens een vast patroon voltrok.

De rouwkamer van huis Ter Does en de kist van de overledene werden met zwart laken behangen en in het dorp werd gedurende de elf dagen voorafgaand aan de begrafenis de klok geluid door de schoolmeester, die tevens koster was. Het personeel van huis Ter Does werd ‘in de rouw gekleed.’

De uitvaart werd bijgewoond door een groot aantal ‘buren’ en adellijke verwanten van de overledene. De lijkstaatsie werd geopend door dragers die acht ‘kwartieren’ meedroegen, gevolgd door een blazoen, beschilderd met Philippa’s wapen, en aan het laken over de kist waren acht kwartieren gehangen die de wapens van de ouders en grootouders van de overledene toonden.

Voor de teraardebestelling was in de kerk een kelder gemetseld door de metselaar Cornelis Danielsz. Het in de begrafenisstoet meegedragen blazoen werd samen met de acht kwartieren in een zogenaamde rouwkas gehangen in de kerk van Leiderdorp. Het schilderwerk op de kas en de wapens was verricht door de Leidse schilder Carel Liefrinck.

De rouwkas en de gebrandschilderde ramen zijn al lang geleden verdwenen, maar de oudheidkundige en humanist Buchelius (1565-1641) geeft er een beschrijving van. Hij moet de kerk kort na Philippa’s begrafenis hebben bezocht, want hij vermeldt ook de wapens van de onlancs gestorven heer van Mathenesse.


Onder in ’t hooft van de kerck leyt een schone blauwe sarcksteen


Heel opmerkelijk is dat Buchelius eveneens een beschrijving geeft van de grafsteen. Na een beschrijving van de twee gebrandschilderde ramen vervolgt hij: Onder in ’t hooft van de kerck leyt een schone blauwe sarcksteen met gelijcke wapenen behouden. Dit stemt volledig overeen met het tegenwoordige uiterlijk van de steen, en leidt tot de verrassende conclusie dat de steen, inclusief de wapens van Hendrina en Adriaen van Mathenesse, kort na of misschien zelfs kort voor Philippa’s overlijden is vervaardigd. De decoratie lijkt deze conclusie te ondersteunen. Het beeldhouwwerk bevat elementen van een ‘rolwerk omlijsting’, een decoratief patroon dat in zwang was tot ca. 1630.

Het is dus waarschijnlijk dat de grafzerk van Pieter van der Does de oudste in de Dorpskerk is.

RCL voortvarend van start

Vreugde bij RCL nadat Tom Sinteur de 2-0 heeft gescoord. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

voetbal n Allebei de teams begonnen het vorige seizoen voortvarend. RCL startte de competitie 2019-2020 met een 0-2 overwinning op UVS en Wateringse Veld/Kranenburg legde zelfs beslag op de eerste periodetitel. In maart, toen vanwege de lockdown de stand van dat moment de eindstand werd, zag het er heel anders uit. Hoewel beide clubs nog boven de degradatiezone stonden, was het lang niet zeker dat dat ook zou blijven. Zaterdag in de seizoensouverture 2020-2021 troffen RCL en Wateringse Veld/Kraneburg elkaar op het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. De gastheren zetten de toon en wonnen hun eerste wedstrijd overtuigend met 4-0.


Het eerste kwartier was gezapig en deed denken aan een uniek evenement een week eerder, waar de RCL-old stars een Walking Football-toernooi hielden waar maar liefst 4.000 euro werd opgehaald voor KiKa.


Heft in handen

Maar na die trage start nam de thuisclub het heft in handen en werd steeds gevaarlijker. Een kopbal van Robin Brasker ging net naast, spits Ali Barokzay schoot van dichtbij op de vijandige keeper en na een fraaie aanval gaf Brasker strak voor, maar kon Stijn Rietbroek nog net niet de openingstreffer op zijn naam brengen. Na een half uur was het Barokzay die de dik ver-


diende 1-0 op het scorebord bracht nadat hij door Tom Sinteur in stelling werd gebracht.

Vlak na rust moest doelman Andrew Bontje handelend optreden. Daarna waren het de Bloemerd-bewoners die de regie weer in handen namen. Sinteur gaf een afgemeten voorzet die Barokzay niet kon afronden. Tien minuten na rust verdubbelde Sinteur de voorsprong. De weer op het oude nest teruggekeerde speler werd de diepte ingestuurd door Rietbroek, nam de bal aan en bracht de stand op 2-0. Enkele minuten later kwam Mitchel de Kroon goed door aan de rechterkant en Rietbroek rondde zijn voorbereiding beheerst af (3-0). De bezoekers uit Den Haag spartelden nog wel wat tegen, maar mede door het kordate ingrijpen van de goed spelende Michiel de la Mar bleef de voorsprong gehandhaafd.

De laatste weken sterk spelende Jesper van Overloop gaf een uitstekende dieptebal op Rietbroek die matig inschoot. Het slotakkoord was een kopie van de 3-0, want het was wederom De Kroon die opstoomde en ditmaal werd Nick van Bemmel in de gelegenheid gesteld om de eindstand te bepalen op 4-0.

De van Boshuizen teruggekeerde Sinteur: “Dit is natuurlijk een heerlijk begin voor ons, na een wisselvallige voorbereiding. Na de openingstreffer waren we de bovenliggende partij en dit geeft ons veel vertrouwen voor het vervolg van de competitie. Dit is nog altijd 'mijn' club en ik heb hier altijd in de jeugd gespeeld en ook al in het eerste, voordat ik de afgelopen twee jaar een uitstapje maakte naar FC Boshuizen. Ik heb altijd contact gehouden met mijn vroegere voetbalmaatjes en heb erg veel zin in dit seizoen.”

Niet alleen bij Sinteur, maar in alle geledingen bij RCL leeft het idee


'Dit is een heerlijk begin voor ons, na een wisselvallige voorbereiding'

dat dit een heerlijk begin is, maar dat het nog weinig zegt over het verdere verloop van de competitie. Met deze constatering en het feit dat er nog de nodige blessures zijn kan dit wel het startpunt zijn van een mooi seizoen. Het begin mag er in elk geval zijn.


Niet blindstaren

Tenslotte trainer Hein van Heek: “Uiteraard een lekker resultaat, maar we moeten ons niet blindstaren op deze zege. De tegenstander was niet groots en we hadden er ook nog meer kunnen maken. Maar het gevoel is natuurlijk beter dan bij een start met een nederlaag.”


Bron: Leidenamateurvoetbal, Dick Rozenboom

>Sterke start ‘nieuwe dames 1’ BV Leiderdorp

basketbal n Voor het eerst sinds jaren heeft BV Leiderdorp weer een damesteam dat uitkomt in een landelijke divisie. Onder leiding van coach Ton Kallenberg speelde het nieuwe team op zaterdag 19 september de eerste competitiewedstrijd. De uitslag? Die smaakt naar meer.

Het begon dit voorjaar met wat belletjes van het bestuur naar oude bekenden en andere basketbalsters uit de regio: “We willen de dameslijn nieuw leven in blazen, doe je mee?” En een gesprek met Ton Kallenberg, die na jarenlang coachen op hoog niveau de afgelopen jaren een stap terug had gedaan. Maar het bestuur van de Leiderdorpse basketbalclub had geluk: het ‘kriebelde wel weer’.

Uiteindelijk melden zich elf dames die dit jaar, onder leiding van Ton, de strijd aangaan in de tweede divisie. De voorbereiding verliep wat onwennig: teamvergaderingen online en de eerste echte training was pas op 1 september. Toch stond – na slechts drie weken trainen – de eerste competitiewedstrijd al op het programma. De tegenstander: het Utrechtse Cangeroes.

Vanaf minuut één neemt Leiderdorp de leiding in het spel. Door felle verdediging en slim gebruik te maken van de fouten van Cangeroes, loopt de score snel op. Maar zoals dat gaat bij een nieuw team, verloopt de wedstrijd niet helemaal vlekkeloos. Op sommige momenten verslapt de concentratie, wordt het spel rommelig en worden ballen weggegooid. Zonder grote gevolgen, want tot een achterstand komt het niet.

Bij het laatste fluitsignaal staat er dan ook 68 – 55 op het scorebord. De eerste wedstrijd is in the pocket. Een overwinning die volgens coach Ton is toe te schrijven aan ‘het doorzetten’: “We zullen in deze competitie regelmatig gewaagd zijn aan de tegenstander qua skills en ervaring. We kunnen winnen, als we maar écht in onszelf blijven geloven.”

Testen op corona

Iedereen die klachten heeft, hoe mild ze ook zijn, die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus - neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn(licht), hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid,verhoging óf koorts boven de 38 graden - kan zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202.

Klachten? Laat je testen! Alleen samen houden we corona onder controle.

>Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is bij Design@Gading aan de Griffioen 15 (naast Winkelhof) een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies. Bel (071) 5 898 202 voor meer informatie of een afspraak.

Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om binnen te wachten op uw reparatie. Apparaten kunnen worden gebracht en als het klaar is wordt u gebeld.

>Leiderdorps Museum

Adres: Vronkenlaan 46, 2352 EP Leiderdorp. Tel. 06 58876122. E-mail: Info@leiderdorpsmuseum.nl. Openingstijden: za. 10.30–12.30 uur, zo. 14.00–16.00 uur, wo. 14.00 – 17.00 uur.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.