Leiderdorps Weekblad

5 december 2018

Leiderdorps Weekblad 5 december 2018


Leiderdorp huldigt Sporters van het Jaar

Foto: Johan Kranenburg

sportverkiezingen n Zitskiër Jeroen Kampschreur en waterpoloster Rozanne Voorvelt zijn vrijdag 30 november gehuldigd als Leiderdorpse Sportman en Sportvrouw van het Jaar 2018. De prijzen werden uitgereikt tijdens een feestelijke gala-avond in Zalencentrum A4. Ook vele andere sporters werden in het zonnetje gezet. Lees verder op P15.

Jeroen Kampschreur en Rozanne Voorvelt met hun prijzen. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg
Het voormalige kerkgebouw van de Menswording op de hoek van het Heelblaadjespad en de Gallaslaan. Foto: Corrie van der Laan

Projectontwikkelaar is er helder over

Op plek kerk komt zeker nieuwbouw

HONDENWEER n Rennen

RCL maatje te klein voor
Te Werve

Negen maal goud voor

slagersfamilie

Wethouder Gardeniers struikelde over doorsturen e-mail aan fractie

Jeff Gardeniers. | Archieffoto: Frans Brocken Foto: Corrie van der Laan

politiek nDe 'inschattingsfout' die voor wethouder Jeff Gardeniers (CDA) reden was maandag 26 november per direct af te treden, was het doorsturen van een e-mail van projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV aan de CDA-fractie.

Door: Corrie van der Laan

Het voormalige kerkgebouw van De Menswording. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

In die mail van 19 oktober laat bestuurder Sven Pieters van Pluis weten dat het bedrijf per 7 januari onherroepelijk eigenaar is van het voormalige kerkgebouw De Menswording en dat er op de locatie aan het Heelblaadjespad 1 sowieso gebouwd gaat worden, of dat nu woningen wordt of iets anders (zie ook het artikel 'Hoe dan ook nieuwbouw op Menswordinglocatie' hieronder).

Gardeniers stuurde de mail door om zijn partijgenoten te laten weten dat de verkoop definitief was. Met het idee dat dit enige rust zou brengen; eerder waren er geruchten dat als de gemeente de bestemming van de Menswordinglocatie niet zou wijzigen van 'maatschappelijk' in 'woningbouw', Pluis het koopcontract wellicht zou ontbinden.

vrije kwestie

De CDA wethouder was als enige in het college van burgemeester en wethouders geen voorstander van het schetsplan van de projectontwikkelaar voor een appartementengebouw aan het Heelblaadjespad 1, maar dat was geen punt voor zijn collega's. "Dit was een vrije kwestie in het college", zegt wethouder Willem Joosten (VVD) van onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen.

Het zonder overleg doorsturen van de mail van Pluis vonden ze wèl een probleem. "Dat was een intern stuk aan het college met privacygevoelige gegevens. Dat hoor je niet te delen. "

Gardeniers wil er verder niet veel over kwijt, behalve dat er voor hem een onwerkbare situatie ontstond zodat opstappen onvermijdelijk was.

Het CDA blijft wel deel uitmaken van de coalitie. CDA fractievoorzitter Mirjam van der Stelt meldt dat momenteel hard gezocht wordt naar een vervanger voor Gardeniers. Wat wellicht even zal duren want "We hebben niemand in de coulissen staan".

Hoe dan ook nieuwbouw op Menswordinglocatie

bouwplannen n Projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV wil hoe dan ook bouwen op de Menswordinglocatie in Leiderdorp. Als woningbouw op de plek van de voormalige kerk aan het Heelblaadjespad 1 onmogelijk is doordat de gemeente niet meewerkt aan een bestemmingsplanwijziging, dan kiest Pluis voor een gebouw dat wèl past in het huidige bestemmingsplan. Bijvoorbeeld een drie verdiepingen hoog praktijkgebouw voor zorgverleners. "Een bouwvergunning kan dan niet geweigerd worden", zegt bestuurder Sven Pieters van Pluis.

Door: Corrie van der Laan

Pieters stuurde op 19 oktober een e-mail naar het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders waarin hij aangaf dat De Menswording per 7 januari onherroepelijk eigendom van Pluis is. De bepaling dat de koop ontbonden kon worden als de projectontwikkelaar geen toestemming zou krijgen op de locatie woningen te bouwen, is geschrapt. Op deze manier hoopt Pluis een eind te maken aan de publieke discussie over de verkoop van het gebouw, geeft Pieters aan.

In diezelfde mail maakt hij klip en klaar dat de voormalige kerk sowieso gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw. Bij voorkeur wordt dat een gebouw van deels twee, deels drie en deels vier lagen hoog met 21 appartementen en op de begane vloer een buurtkamer van zo'n 80 vierkante meter. Het schetsplan daarvoor ligt klaar.

Maar het kan ook anders. "Als de gemeente niet meewerkt aan onze plannen komt er op de plek van de kerk geen buurthuis en geen woningbouw. Het alternatief is een 3 laagse tandartspraktijk, fysio en dokter passend binnen het bestemmingplan zonder openbaar karakter", zo schreef Pieters in de mail aan B en W. Dat klinkt nogal dreigend, maar zo is het absoluut niet bedoeld, verzekert de bestuurder. "Ik schetste alleen de mogelijkheden in het bestemmingsplan. Al denk ik niemand erbij gebaat is als we op dat alternatief moeten terugvallen."

Hij zegt dat er zeker nog overleg komt met de omwonenden. "Je kan geen bouwplan maken zonder participatietraject. Eigenlijk hadden we dat al eerder willen doen. De normale volgorde is dat je eerst in overleg met de ambtenaren een plan opstelt, vervolgens in gesprek gaat met de buurt en daarna pas het plan aan de gemeenteraad voorlegt. In dit geval kon dat niet omdat aan het eind van de vorige collegeperiode wethouder Wassenaar heeft beloofd de raad vanaf het allereerste begin bij de ontwikkeling van het bouwplan te betrekken."

Collectie Leiderdorps Museum op Digitaal Platform Zuid-Holland

Een beeld van de website met bestuursleden Diebels (links) en Gerrese (midden) van het Leiderdorps Museum. Foto: Bob Reidsma

online n Het Leiderdorps Museum is een van de eerste deelnemers aan het vorige week woensdag gelanceerde Digitaal Platform Zuid-Holland. Een deel van de collectie schilderijen van kunstschilder J.C. Roelandse die in handen zijn van het museum, is nu online te bekijken via www.entoen.nu/nl/zuid-holland.

Het Zuid-Hollands digitaal platform voor cultureel erfgoed werd op 28 november officieel geopend door gedeputeerde Rick Janssen. Dat gebeurde in het Mauritshuis in Den Haag in aanwezigheid van afgevaardigden van een groot aantal Zuid-Hollandse musea. Het digitaal platform is een initiatief van de provincie om Zuid-Hollandse musea een mogelijkheid te bieden hun collecties digitaal deel te laten uitmaken van de Canon van Zuid-Holland en de Canon van Nederland.

De organisatoren van de Kerstafette. Staand regelaar Alexander van der Sel, ds Stephan Kurtzahn (Protestantse Gemeente Leiderdorp), Joyce Thissen (Sportfondsen SportServicepunt), Loek Schipper (Protestantse Gemeente Leiderdorp) en Lenie van Dijk (Gemengd koor Appassionato). Zittend John Peters (Sociaal Cultureel werk Leiderdorp) en Hélène Kok (Jeugdtheaterschool Theaterplaats). Op de foto ontbreken Annemiek de Groot

Het Leiderdorps Museum wil in stappen zijn gehele collectie voorwerpen op het platform zetten en daarna de archieven met foto's en afbeeldingen. Van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het museum een financiële bijdrage ontvangen om medewerkers cursussen te laten volgen, professionele ondersteuning in te huren, de al in gebruik zijnde registratiesoftware te upgraden en de benodigde apparatuur aan te schaffen.

Het Leiderdorps Museum behoort tot de musea in Zuid-Holland die ver gevorderd zijn met het digitaliseren van hun collectie. Op deze wijze wordt ook het deel van de collectie dat is opgeslagen in het depot van het museum, alsmede de archieven met foto's, afbeeldingen en overig geschreven materiaal, op eenvoudige wijze toegankelijk voor het publiek.

Kerstafette: vier dagen vol van kerstvoorpret

activiteiten n Van donderdag 13 tot en met zondag 16 december bruist het in Leiderdorp. Dan wordt voor de derde keer de Kerstafette georganiseerd, met op verschillende locaties optredens in de vorm van dans, muziek, zang, toneel en theater. Ook zijn er zijn workshops, kerstmarkten en sportieve activiteiten.

Doel van de Kerstafette is verbinden en verbroederen van alle Leiderdorpers van jong tot oud door middel van kunst, sport, muziek en cultuur. Een kort overzicht van de activiteiten:

• In De Does is een speciale Kerstworkout in het zwembad met een mini-kerstmarkt, waar lokale maatschappelijke organisaties hun kerstspullen aanbieden.

• Bij de Dorpskerk is een authentieke kerstmarkt en in de kerk kan men genieten van voorstellingen die daar gegeven worden.

• Bij Brasserie Park is er een echt gevarieerde KinderKerstPark, georganiseerd door Hélene Kok van Jeugdtheaterschool Theaterplaats .

• Voor de iets sportievere mensen onder ons is er een Santa Run: hardlopen in kerstmannenoutfit.

• Aansluitend daaraan is er een Sterrentocht die door de prachtig versierde Rosenburg gaat. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

• Jeugdtheaterschool Theaterplaats speelt de familiekerstvoorstelling 'Sneeuwwitje en de zeven Kerstmannetjes'.

• Muziekschool MOL heeft een uitvoering op haar nieuwe locatie.

• Theater Toverlei opent de deuren met een kinderkerstvoorstelling.Bij Pluspunt zijn optredens voor de ouderen.

Kortom, genoeg om van te genieten voor iedereen. Kijk op www.kerstafette.nl voor het hele programma.

Rennen

Foto: PR

Touwtrekken hoorde er ook ooit serieus bij. Net als hoogspringen uit stand trouwens. Of, heel wat gruwelijker, duiven schieten - geen kleiduiven, hoor, maar levende duiven. En laten we het fraaie kegelzwaaien niet vergeten.

Dus waarom zou niet ergens in de toekomst canicross kunnen worden toegevoegd aan het toch al zo diverse geheel van Olympische sporten?

Foto: PR

U kent de sport allicht niet. Vergis u niet: het is misschien nog net geen mode of rage, maar wel degelijk een sport in opkomst. De kern ervan? U en uw hond gaan rennen en de hond neemt daarbij het voortouw. Letterlijk. U en uw hond zijn met een touw of tuigje aan elkaar verbonden, de hond loopt voorop en bepaalt het tempo. Het idee is feitelijk dat u min of meer wordt voorgetrokken door uw hond. Een korte cross of een lange cross. Lopend, of op een crossfiets of step. Op een uitgezet parcours. Daar zijn echte wedstrijden in, zelfs een Nederlands kampioenschap, begin november gehouden in Oss, georganiseerd door de bond Canicross Nederland. Voor mannen en vrouwen, kinderen en veteranen. U gelooft het niet? Nou, vraag dan maar na aan Jeffrey Vork (rugnummer 103) uit Loenen aan de Vecht, die met zijn greyster genaamd Kodi de 4.900 meter lange cross won in een tijd net onder de 14 minuten. Gemiddelde snelheid: 21 kilometer per uur. Proficiat nog!

2019 staat voor de deur. Dan is er geen ontkomen aan: het maken van goede voornemens. En altijd staat meer bewegen hoog op het lijstje. Voor hondenliefhebbers: wat vaker en langer lopen met de hond. Ach, waarom dan in 2019 niet ook wat harder lopen? We zijn benieuwd of we in januari al de eerste canicrossers door Leiderdorp zien rennen. In training voor de wedstrijd in Geleen van 13 januari, van 27 januari in Vlaardingen, het NK van november 2019, en wie weet ooit Olympische Spelen…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Schrijfmarathon Write for Rights

mensenrechten n Op zaterdag 8 december organiseert Amnesty Leiden van 10.00 tot 16.30 uur Write for Rights in bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Write for Rights is de nieuwe naam van de Schrijfmarathon die Amnesty ieder jaar organiseert rond 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens).

Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Ze komen daarmee in actie voor mensen die onrecht is aangedaan.

Dit jaar schrijven de deelnemers voor tien vrouwelijke activisten. Wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk en vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

In bibliotheek aan de Nieuwstraat zijn tussen 13.30 en 14.30 uur Albert Woodfox en Robert King aanwezig bij Write for Rights. Zij hebben tientallen jaren gevangen gezeten, nadat zij zonder bewijs waren veroordeeld voor moord. Onder andere door schrijfacties van Amnesty International zijn zij vrijgelaten. Ook prof. mr. Egbert Myjer maakt zijn opwachting op 8 december. Hij is een voormalig rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De Write for Rights die Amnesty Leiden organiseert is onderdeel van de wereldwijde Write for Rights van Amnesty International. Kijk voor meer algemene informatie over Write for Rights op de website van Amnesty Nederland: amnesty.nl/write-for-rights-2018.

Leiderdorp zwaait Corrien Janson uit

Corrien Janson (met bloemen) op haar afscheidsreceptie, omringd door gasten en collega's. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Afscheid n Vele Leiderdorpers van alle leeftijden kwamen donderdag 29 november aan het eind van de middag naar gebouw Dwars in de Bloemerd om jongerenwerker Corrien Janson de hand te schudden en te bedanken. Zij nam na negentien jaar officieel afscheid van het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp.

Corrien was de organisator van ontelbaar veel evenementen, cursussen en workshops voor kinderen.

drijvende kracht

Zo was zij de drijvende kracht achter het populaire huttenbouwen dat steevast plaatsvindt in de eerste week van de zomervakantie, de musical-, knutsel- en kookcursussen in Dwars en de Toppertrainingen.

Omdat het bedrijf Incluzio het welzijnswerk in Leiderdorp per 1 januari 2019 overneemt, houdt het Sociaal Cultureel werk op met bestaan. Corrien is een van de medewerkers die op zoek moet naar een andere baan. Daar is ze overigens heel optimistisch over. "Ik heb een aantal leuke mogelijkheden op het oog", zei ze donderdag.

Van vakantieliefde tot gouden huwelijk

Kees Jansen en Leonie Vermeulen op de dag van hun huwelijk, 15 november 1968. Foto: PR

n Kees en Leonie Jansen-Vermeulen vijftig jaar getrouwd

huwelijksjubileum n Het begon in de zomer van 1963. Leonie Vermeulen uit Rotterdam en Kees Jansen uit Overveen hadden zich allebei ingeschreven voor een tiendaagse jongerengroepsreis naar Italië. Zij ging met haar zus, hij met zijn beste vriend. Het werd een dubbele klik: Leonie kreeg verkering met Kees, haar zus met zijn vriend. De vakantieliefde beklijfde en op 15 november waren Kees en Leonie Jansen vijftig jaar getrouwd. De dag daarvoor kwam burgemeester Laila Driessen het gouden paar, dat sinds 1972 in Leiderdorp woont, feliciteren namens de gemeente.

Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Tijdens die gedenkwaardige zomer van '63 waren Kees en Leonie allebei 18 jaar oud. "Toen ik die twee mannen aan zag komen, vond ik hen al meteen leuk", bekent mevrouw Jansen. Voor haar man kwam de pijl van Cupido wat later. "Mijn vriend en ik hadden eerst oog voor wat anders." Maar op de dansvloer in de Robikeller onder hun hotel in San Valentino sloeg de vonk toch over.

Weer terug in Nederland moesten ze het doen met een weekendverkering. Ze woonden een eind bij elkaar vandaan en hadden het druk met hun werk. Zij had een administratieve baan, eerst bij een notarissen- en advocatenkantoor en later bij een houthandel, en zong daarnaast in een band waarmee ze heel Nederland doortrok. "We stonden regelmatig op toneel met bekende artiesten als Anneke Grönloh, Peter Koelewijn en de Blue Diamonds." Hij was sinds zijn 16e in dienst van een Rotterdams bouwbedrijf waar hij zich via allerlei cursussen opwerkte tot hoofd renovatie en verbouw.

In de zomer van 1968 hoorden ze dat ze via het werk van mijnheer Jansen in aanmerking kwamen voor een flat in Heemskerk. Dat was de directe aanleiding om de trouwerij te plannen. Op 15 november van dat jaar gaven ze elkaar het jawoord in Bloemendaal, waarna een groot feest in Haarlem volgde.

Ze woonden vier jaar in Heemskerk waar hun oudste dochter werd geboren. Na enige tijd werd mijnheer Jansen overgeplaatst naar Capelle aan den IJssel wat een reistijd van twee uur met het openbaar vervoer betekende. Ze gingen op zoek naar woonruimte in de omgeving van Leiden en vonden een huis in de Baljuwstraat in Leiderdorp. Daar zag hun jongste dochter het levenslicht. Elf jaar later kochten ze een woning in de Fluitekruidzoom waar ze bijna 25 jaar gewoond hebben.

Mijnheer Jansen maakte ondertussen flink carrière in de bouw- en aannemerswereld. Via NBM in Rotterdam en ERA Bouw in Zoetermeer kwam hij terecht bij bouwbedrijf Versloot in Bodegraven waar hij directeur werd. De volgende stap was directeur bij Heijmans Bouw in Zoetermeer en de laatste jaren van zijn werkende leven leidde hij mede de toenmalige Leiderdorpse vestiging van Heijmans.

In Leiderdorp was hij ook maatschappelijk zeer actief. Zo zat hij een tijd in het bestuur van zwembad De Does en was een aantal jaar bestuurslid van de Algemene Woningbouwvereniging. Als directeur van Heijmans Leiderdorp was hij lid van de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging waar hij ook een aantal jaren het bestuur versterkte. Daarnaast was hij lid van het landelijk bestuur van de Lighthouse Club Nederland, een vereniging voor directieleden in de bouwsector.

Zijn echtgenote was thuis kapitein op het schip en deed daarna vrijwilligerswerk bij IROL, de omroep van verpleeghuis Leythenrode, waar ze op de donderdagochtend haar eigen radioprogramma had.

Een jaar of elf geleden, toen de pensioenleeftijd in zicht kwam, verhuisde het echtpaar naar een fraai appartement in een van de torenflats aan de Laan van Berendrecht. Bijna alle huurders in het gebouw waar zij zelf wonen, zijn lid van de Vereniging De Ouderzorg, een heel sociale club waarin het echtpaar Jansen zeer actief is. Mijnheer Jansen is sinds enige tijd voorzitter.

Mevrouw Jansen heeft een jaar of vijf geleden het zingen weer opgepakt in het seniorenpopkoor Young@Heart. Daarnaast zwemt ze al veertig jaar elke woensdagochtend met een vriendin in zwembad De Does. Haar echtgenoot is na zijn pensioen mee gaan zwemmen, samen met de man van haar vriendin. Verder is hij gek op golf en gaat samen met een golfmaatje alle banen in de regio af.

Hun vijftigjarig huwelijksfeest hebben ze vrijdag 16 november gevierd in Brasserie Park, met de kinderen, de vier kleinkinderen, familie en heel veel vrienden. Mede dankzij het optreden van het bekende duo René Shuman & Angel-Eye werd het een geweldig swingend feest dat het gouden paar en hun gasten niet snel zullen vergeten.

Pieten bouwen kinderfeest in De Does

Ook het pietencircus was van de partij en gaf een mooie show vol spannende trucs. | Foto: Alexander van der Sel

verjaardagsfeestje n Ter ere van de verjaardag van Sinterklaas bouwden de pieten zondagmiddag 2 december een feestje in de Leiderdorpse sporthal De Does waar zo'n honderd kinderen bij waren. De pieten kregen volop hulp. De sportieve jongens en meiden van Double sports hadden een grote pietengym gebouwd waarin alle kinderen konden klimmen en klauteren als echte pieten. De dames van jongerencentrum Dwars hielpen in de knutsel&schmink hoek en Kirsten van dansschool de Rode Sneakerz liet iedereen dansen. Joyce en Giulietta van het Sportfondsen Sportservicepunt zorgden dat alles op rolletjes liep.

Het pietencircus was ook van de partij en verzorgde een fantastisch toneelstuk vol spannende trucs. Natuurlijk kwam ook Sinterklaas langs en ging met wie dat wilde op de foto. De kinderen dansten speciaal voor hem de pepernotensamba.

Zorgen onder ondernemers over sluiting Rabobank

Door: Rutger Hondelink

lov n De Rabobank aan de Van Diepeningenlaan in Leiderdorp zal over enige tijd de deuren sluiten. Omdat het filiaal van de ABN-Amro bank tegenover het Winkelhof al gesloten is, heeft dit direct gevolgen voor ondernemers om contant geld 'af te storten'. Ondernemers zullen langer onderweg zijn met hun omzet. Dit levert een veiligheidsrisico op. Partijen gaan met elkaar in gesprek om een oplossing te vinden voor dit probleem. Dat meldde voorzitter Didos van Dam van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) tijdens de netwerkbijeenkomst van 28 november.

De bijeenkomst in Grand Café Hofplein werd druk bezocht. Er waren niet alleen ondernemers, ook burgemeester Driessen en wethouder Joosten waren van de partij.

Van Dam waagde het om op een keukentrapje te klimmen om de LOV leden op de hoogte te brengen van de belangrijkste zaken van de afgelopen maand. Zo denken Leiderdorpse ondernemers mee als het gaat om de Nota Bedrijventerreinen van de gemeente. Ook vertelde hij dat op 20 juli 2019 de Stierenbrug zes weken voor onderhoud wordt afgesloten. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van Leiderdorpse winkeliers en daarmee hun omzet. Aan de andere kant zullen mensen niet zo snel de Oude Rijn oversteken om elders hun boodschappen te doen, nuanceerde een toehoorder. Als laatste meldde Van Dam dat de gemeente en de LOV nieuwe ondernemers voortaan samen welkom heten in Leiderdorp.

John Filippo bleef veilig met beide benen op de grond staan toen hij het woord kreeg. Zichtbaar geëmotioneerd vertelde de nu demissionair voorzitter over het stoppen van de Stichting Winkelhof, de winkeliersvereniging van het gelijknamige winkelcentrum. Dankbaar sprak hij over het waardige afscheid dat de stichting onlangs werd aangeboden door burgemeester Driessen.

Hennep, GHB, mortierbommen en lanceerbuizen

politie n Agenten vonden vorige week in een Leiderdorpse woning een kleine hennepkwekerij, speed en GHB. Alle goederen en planten zijn in beslag genomen. Ook vonden ze in de woning op een zolderkamer 30 kilo vuurwerk, waaronder nitraten, mortierbommen en lanceerbuizen. Mortierbommen ontploffen doorgaans binnen een fractie van seconde na ontsteking. Een 35-jarige man uit Leiderdorp werd hiervoor aangehouden.

Kop-staart botsing

ongeval n Op de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp knalde een auto donderdag 29 november rond 8 uur op een voorganger die plotseling afremde voor een zebrapad. Een van de inzittenden is nagekeken door ambulancepersoneel. Het achterste voertuig was flink beschadigd en is weggesleept. Het verkeer ondervond enige hinder van het ongeval.

Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 9 december een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 14.00 uur. Inleggeld 6 euro per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Job Buddy Leiderdorp is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse

ondernemers. Doel is om gezamenlijk werkzoekenden in Leiderdorp sneller aan een baan te helpen. Inmiddels is Job Buddy ook actief in Zoeterwoude.

De drijvende krachten achter Job Buddy zijn Astrid Selier van Stimulanszz, die ook de coördinator is, en René van Giezen van Promo071.nl. Iedere maand praten zij u via deze rubriek bij over het project.

Deze maand duikt Astrid in het fenomeen 'inspriatie' en vertelt ze wat haar inspireert.

Inspiratie

Afgelopen week bezocht ik de inspiratiedag van het UWV in Leiden. De ochtend was voor werkzoekenden, ze volgden workshops en deden mee aan netwerkactiviteiten. In de middag was er ook een programma voor werkgevers. Aan het einde van de middag kwamen beide groepen bij elkaar voor een gezamenlijk plenair programma en een netwerkborrel. Een goed georganiseerde dag die zeker tot inspiratie heeft geleid voor alle bezoekers, onafhankelijk van hun achtergrond.

Het was Martin Luther King die voor een ware revolutie zorgde met de woorden I have a dream, die hij uitsprak aan het eind van een vredesmars in 1963. Voor de vele duizenden aanwezigen een zeer inspirerende speech. Maar waar haalde hij de inspiratie vandaan om zulke inspirerende woorden te spreken? Inspiratie is een ongrijpbaar begrip, het komt op of het komt niet op, iemand inspireert je of juist niet.

Als je een andere baant wilt of werkloos bent en op zoek bent naar een andere baan, zul je inspiratie nodig hebben om tot het maken van bewuste keuzes te komen. Je wilt tenslotte een baan waar je je happy in voelt en die je voor langere tijd kunt uitoefenen. Een UWV inspiratiedag, een gesprek met je buddy of het bezoeken van een loopbaancoach kan voor de nodige inspiratie zorgen. Je wordt uitgedaagd om na te denken over 'wat kan ik – wat wil ik – wat is mijn droom'?

Ook kun je zelf voor inspiratie zorgen; inspiratie kun je opdoen door een wandeling langs het strand te maken, muziek te luisteren, in bad te gaan of een inspirerend boek te lezen. Ontdek wat voor jou het beste werkt.

We hadden het al over Martin Luther King, maar wie zijn de inspiratiebronnen van nu? Voor mij zijn dat bijvoorbeeld Mark Zuckerberg, de man achter Facebook en de vele wereldwijde revoluties die niet hadden plaatsgevonden zonder zijn illustere Facebook. En Bill Gates; Gates bracht ons Microsoft en zonder dit systeem waren wij vanmorgen ons bed niet uitgekomen. Verder geeft hij ook nog eens miljarden weg aan goede doelen. Dan is er ook nog Nick Vujicic een motivational speaker, zonder armen en benen. Hij laat zien dat het ondanks zo'n handicap het leven de moeite waard kan zijn.

Mijn inspiratiebronnen, maar ik doe mijn inspiratie vooral op door het werken met mensen. Ieder levensverhaal met de daaruit voorkomende wensen en verlangens zijn mijn inspiratiebron. Ik ben een denker in oplossingen en pak graag aan. Mijn inspiratie om tot Job Buddy te komen was het lezen van een artikel over het nut van een maatje. Direct legde ik de link naar mensen die vastlopen in hun loopbaan of op zoek zijn naar werk. Niet iedereen krijgt van zijn werkgever een outplacement traject aangeboden, dan sta je er echt helemaal alleen voor. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die bereid zijn om anderen te helpen. Deze mensen met elkaar in contact brengen, vond ik een mooie uitdaging. Mijn gedrevenheid en enthousiasme heeft een inspirerende werking op anderen. Dat krijg ik vaak terug en blijkt ook uit de resultaten die we met en door Job Buddy bereiken.

Voor 2019 zijn er weer volop inspiraties opgedaan om door te gaan. Op 11 december aanstaande ontvangen we sponsors, deelnemers en buddy's in Area071 voor een sponsoravond. Een feestelijke avond waarin we met elkaar de successen vieren en vooruit kijken naar het nieuwe jaar.

Wil je meer informatie over Job Buddy? Kijk dan eens op de website www.jobbuddy.org

Drinkwater iets duurder

prijsverhoging n In 2019 kost 1000 liter drinkwater bij Oasen 1,16 euro (€1,158). Dat is 2 cent meer dan in 2018. Ook het vastrechttarief stijgt in 2019, van 75,68 euro naar 77,83 euro. Oorzaak van beide stijgingen is de verhoging van het btw- tarief van 6% naar 9%. Zonder de belasting zou het kubieke meter tarief een cent dalen en het vastrechttarief gelijk blijven. De dalende kostprijs was mogelijk door slimmer en efficiënter te werken. Door de prijsverhoging in 2019 betaalt een gemiddeld gezin voor de waterrekening van Oasen op jaarbasis 4,93 euro meer dan in 2018. De 24 gemeentelijke aandeelhouders van Oasen keurden het nieuwe tarief op dinsdag 27 november goed.

Investering in infrastructuur

Het drinkwaterbedrijf verving dit jaar opnieuw 50 kilometer oude waterleidingen, waardoor de kwaliteit van de infrastructuur verbeterde. Ook op het gebied van duurzaamheid timmert Oasen aan de weg. Met het plaatsen van openbare drinkwatertappunten wil Oasen het hergebruik van flessen en bidons stimuleren en de plastic afvalberg van flesjes verminderen. Deze tappunten worden veel gebruikt en inmiddels staat de teller op 32. De komende jaren wil Oasen het aantal uitbreiden tot 100 openbare tappunten.

Flexizone Leiderdorp: nieuwe creatieve hub voor ondernemers

V.l.n.r. Sylvia de Haas, commercieel directeur Flexizone Nederland, wethouder Willem Joosten en Tim Twisk, locatiemanager Flexizone Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

opening n Op donderdag 29 november knipte wethouder Willem Joosten het lint door waarmee de officiële opening van Flexizone Leiderdorp aan de Touwbaan 38 een feit was.

Flexizone is gevestigd op bedrijventerrein de Baanderij in het voormalig gebouw van Teidem. Het gebouw met 5.600 vierkante meter vloeroppervlakte is volledig getransformeerd naar een inspirerende en creatieve werkomgeving voor zzp-ers en mkb-ers uit de maak-industrie.

Albert Pestel met echtgenote Nicole en de kinderen Dylan, Michelle en Melissa. | Foto: PR Foto: PR

Inspiratie en creatie

Bij Flexizone draait alles om inspiratie en creatie. Je vindt bij Flexizone veel verschillende bedrijven. Zo zijn hier onder andere veel webshops gevestigd maar ook groothandels, meubelmakers, kunstenaars, foto- en videograven,showrooms, schoonheidsspecialisten, modestylisten en architecten.

Flexizone was al gevestigd in Almere, Rotterdam en Utrecht, en nu dus ook in Leiderdorp. Het gebouw aan de Touwbaan 38 heeft een geheel eigen stijl. Je vindt hier verschillende ruimtes onder één dak, namelijk opslagruimtes, ingerichte kantoren, creatieve werkruimtes en flexplekken.

voor klein en groot

Zowel kleine als grote bedrijven kunnen bij Flexizone terecht. Er zijn ruimtes beschikbaar vanaf 10 tot 1.400 vierkante meter.

Daarnaast is het gebouw van alle gemakken voorzien. Op de eerste verdieping vind je het sociale hart inclusief open bar en een voetbaltafel. Ook zijn er verschillende ontmoetingsplekken en vergaderplekken beschikbaar. Door de transformatie heeft het gebouw nu een meer informele en creatieve uitstraling.

uitdaging

Tim Twisk, commercieel verantwoordelijke bij Flexizone Leiderdorp, vertelt: "Leiderdorp was onze grootste uitdaging tot nu toe. Veel van onze buren en bedrijven uit de omgeving konden zich geen voorstelling maken van ons concept en de transformatie. Vanavond hebben we iedereen verrast en enthousiast gemaakt. We hebben een echte wauw-factor gecreëerd. We willen hier een inspirerende en creatieve plek bieden waar onze klanten graag naar toe komen. Ik weet zeker dat hier heel veel nieuwe ideeën ontstaan door, voor en samen met onze klanten."

Producten Keurslagerij Albert Pestel bekroond met negenmaal goud

vakwedstrijden n Keurslagerij Albert Pestel is tijdens de Slavakto, de internationale vakwedstrijden voor keurslagers, met maar liefst met negenmaal goud beoordeeld door een onafhankelijke vakjury .

In deze keuring word gekeken naar uiterlijk, aanzien, vorm, kleur, snijvlak, structuur, geur en vooral smaak. Als op al deze onderdelen een 10 wordt gescoord dan krijgt het artikel een gouden plak.

goud met ster

Producten die vervolgens in een herkeuring gewaardeerd worden als 'allerhoogste kwaliteit' krijgen het predicaat 'goud met ster'. De kinderen van Albert Pestel kregen alle drie deze hoogste waardering voor een van hun producten, te weten de zuurkoolwrap van Melissa, de truffelpasta van Michelle en de tonijnsalade van Dylan.

trots

Albert Pestel is vanzelfsprekend apetrots dat zijn kinderen in zijn voetsporen treden en vooral op de passie waarmee ze hun vak uitoefenen. Alle drie de kinderen volgen een vakopleiding aan de SVO in Den-Haag voor chef slager (Melissa en Dylan ) maar ook voor kok en traiteur (Michelle). In de nieuwe winkel van Albert Pestel in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof is dat te merken; vooral de maaltijdengroep is enorm gegroeid.

De succesvolle deelname aan de Slavakto werd vanzelfsprekend mede mogelijk gemaakt word door het hele slagerijteam en moeder Nicolette Pestel, die altijd voor iedereen klaarstaat.

Gouden doos

Om de negen gouden plakken te vieren, heeft Keurslagerij Albert Pestel deze week de Gouden Doos met verschillende met goud beoordeelde producten, zodat iedereen zelf kan proeven waarom ze zo'n hoge waardering waard zijn.

Kerstmis: de achtergrond, symboliek, betekenis en hedendaagse waarde

De ster onder het altaar in de Geboortekerk in Bethlehem zou de plek aangeven waar Jezus geboren is. | Foto: PR Foto: Dirk D. unixbook@mac.com

lezing n Dominee Stephan Kurtzahn geeft dinsdag 11 december bij Kunstkring Leiderdorp een lezing geven over de symboliek van Kerstmis.

Kerstmis is het meest bekende en geaccepteerde christelijke feest in de Nederlandse samenleving. Bijna elke Nederlander viert in de tijd van 24 tot en met 26 december feest. Kerstbomen, kerstmarkten, familiebijeenkomsten, lekker eten en de kerkgang zijn uitdrukkingen van feestvreugde rondom deze dagen.

Vox Humana tijdens een optreden in de Hooglandse Kerk. | Foto: PR Foto: PR

Rond Kerstmis leven daarnaast vele vragen. Klopt dit verhaal zoals het ons is overgeleverd? Kunnen wij vandaag de dag nog in Kerstmis geloven? Hoe zit het met de historiciteit van Kerstmis? Is Jezus daadwerkelijk 2018 jaar geleden in een grot in Bethlehem geboren? Wat moeten wij met de maagdelijkheid van Maria? Hoe verhoudt zich natuurwetenschappelijke kennis met Kerstmis?

In de lezing zal theoloog Stephan Kurtzahn ingaan op de historische achtergronden en de universele betekenis van Kerstmis: Wanneer werd het eerste kerstfeest gevierd? Wat is de symboliek die erachter zit? Hoe heeft het christendom die overgenomen en wat is de hedendaagse waarde van dit feest?

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Leden van de Kunstkring hebben gratis toegang, niet-leden betalen 8 euro.

Gratis concert gospelkoor FireChoir

scheppingskerk n Het belooft een bijzonder spektakel te worden: FireChoir, een van de grootste black gospel-koren in Nederland, geeft zondagavond 9 december in de Leiderdorpse Scheppingskerk een concert met als titel: I'm dreaming of a Black Gospel Christmas.

FireChoir is een groot(s) multicultureel black gospel-gemeenschapskoor van professionele amateurs uit meer dan dertig verschillende landen. Bij de oprichting in 2008 door dirigent Doug Raught uit New York telde het koor 32 stemmen. Tegenwoordig staan er gemiddeld meer dan honderd mensen van zes continenten bij elkaar op het podium. Enthousiaste mensen die er plezier aan beleven om wekelijks met een groep mannen en vrouwen meerstemmig te zingen.

Het repertoire is 'American style black gospel'-muziek, een wereldwijd populair genre. Het koor heeft twee keer opgetreden met Barbra Streisand in de Ziggo Dome, maar ook in het Amsterdamse Concertgebouw, de Westerkerk en over de grens in Duitsland en België. In 2016 stonden zij wederom voor 1500 man in de RAI en afgelopen juni vierden zij hun 10-jarig jubileum met gastsolist Dwight Dissels in het Zaantheater.

De liedkeuze is afwisselend: van ingetogen tot uitbundig, van vermakelijk tot ontroerend. Iedereen is welkom zondag om mee te swingen en zingen op de klanken van wereldberoemde kerstliedjes en andere bekende en minder bekende gospelliederen. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.firechoir.com.

Vox Humana slaat handen ineen met Varia Vocaal

Kerstconcert n Vrijdagavond 14 december geef Mannenkoor Vox Humana zijn traditionele kerstconcert. Onder leiding van dirigent Jos Mans worden bekende kerstliederen ten gehore gebracht, soms met een moderne twist. Dit keer heeft Vox Humana de samenwerking gezocht met het eveneens Leidse popkoor Varia Vocaal, dat in de kersttijd optreedt onder de naam Candles. Onder leiding van dirigent Willem Overduin zingt het popkoor haar eigen moderne liederen. Natuurlijk worden ook enkele stukken gezamenlijk uitgevoerd. De zang van beide koren wordt begeleid door orgel, piano en hobo.

Het concert vindt plaats in de Vredeskerk aan de Van Vollenhovenkade 24 in Leiden. Aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is € 15,- p.p., reserveren via info@mannekoorvoxhumana.nl. Zie ook www.mannenkoorvoxhumana.nl.

Vocaal Ensemble Allegria

winterconcert n Vocaal Ensemble Allegria geeft op zaterdagavond 8 december een concert in de Dorpskerk te Leiderdorp.

De Kerstdagen zijn in aantocht en om zijn publiek alvast in de stemming te brengen, presenteert Vocaal Ensemble Allegria een sfeervol en gevarieerd concertprogramma. Naast wereldberoemde Christmas Carols en traditionele kerstliederen bestaat het programma uit musicalmelodieën (o.a. uit Cabaret en Les Misérables), klassieke liederen (o.a. Mozart en Fauré), operawerken (o.a. Verdi en Puccini) en operettemelodieën (o.a. der Zigeunerbaron). Zelfs populaire liederen zoals bijvoorbeeld Bohemian Rhapsody staan op het programma.

De muzikale leiding is in handen van Marta Leda. Medewerking wordt verleend door Maarten Hillenius op piano en presentator en solist Martin van Os.

De Dorpskerk ligt aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Het concert begint om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) . Kaarten kosten € 15,- inclusief koffie of thee in de pauze. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.allegria.nu, e-mail info@allegria.nu of tel. 06 41650659.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 13 december, 14.00 uur

AS IT IS IN HEAVEN, van Kay Pollak

Foto: Joris Aben

Dirigent Daniel Daréus toert om de wereld met zijn wereldberoemde muziekstukken en staat dag na dag op het podium. Tot hij een hartaanval krijgt. Zijn dokter adviseert hem rustig aan te doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp en neemt een andere naam aan om zijn aanwezigheid geheim te houden.

Donderdag, 3 januari, 20.00 uur

I NOSTRI RAGAZI

Verfilming van de wereldwijde bestseller 'Het Diner' van H.Koch.

Twee broers en hun echtgenoten worden geconfronteerd met een uitzending op TV van beelden van mishandeling en dood van een zwerfster. De gevolgen voor beide families zijn desastreus.

Donderdag, 17 januari, 14.00 uur

HAMPSTEAD

De Amerikaanse weduwe Emily Waters kan zich moeilijk focussen op de dingen die aandacht nodig hebben: haar appartement, haar financiën en zoon. Ondanks de hulp van haar goede vriendin Fiona, wil ze niet toegeven aan het feit dat ze door het leven zwerft.

Donderdag, 7 februari, 20.00 uur

THE 15:17 TO PARIS

Op 21 augustus 2015 was de wereld in de ban van een verijdelde terroristische aanslag op

Thalys-trein 9364 naar Parijs. Een aanslag die werd voorkomen door drie dappere Amerikanen.

Regisseur Clint Eastwood brengt de levens van deze drie in beeld.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp. Reserveren via: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang: 7,50 p.p., donateurs: 5,00. Betaling: contant aan de zaal.

Lezingen en liederen op weg naar kerstmis

kerkdienst n Zondagmiddag 16 december wordt in de rooms-katholieke Goede Herderkerk een oud verhaal verteld en bezongen, een verhaal dat elk jaar weer als nieuw in de oren klinkt – over een licht dat de duisternis doorbreekt, hoop op toekomst, over een koninklijk kind geboren in een stal.

Het verloop van de dienst, waarin lezingen en liederen elkaar afwisselen, volgt een kerstavondtraditie uit de Anglicaanse Kerk: A Festival of Nine Lessons and Carols. Het Goede Herderkoor onder leiding van Ans Bulles is voor deze gelegenheid uitgebreid met projectzangers. António Pedrosa bespeelt het orgel. Voorganger is Thea Epskamp, zij wordt geassisteerd door lectoren uit alle geledingen van onze parochiegemeenschap.

Er zullen liederen klinken uit het Engelse en Nederlandse kerstrepertoire: Once in royal Davids city, Nu daagt het in het oosten, Als tussen licht en donker, A babe is born I wys, Een ster ging op uit Israël, O kom, o kom, Immanuël, Ding, dong, merrily on high, God rest you merry gentlemen, The first Nowell, Coventry Carol, We three kings, Wij komen tezamen en Hoor, de eng'len zingen d'eer.

De lezingen over het naderende heil zijn genomen uit de bijbelboeken Genesis, Jesaja (Oude Testament), Lucas, Matteüs en Johannes (Nieuwe Testament).

De dienst begint om 15.30 uur (zaal open om 15.00 uur). De toegang is gratis en iedereen is welkom. Na afloop is er een deurcollecte voor Serious Request. In het atrium is gelegenheid om na te praten bij een drankje.

Jonge gitaristen spelen voor publiek

Maar liefst zeventien gitaristen hebben de laatste zondag van november hun kunsten ten gehore gebracht in Brasserie Park. Het zijn de leerlingen van Frank Noom. De gitaristen hadden wekenlang hard geoefend en speelden de sterren van de hemel.Er werden verschillende muziekfragmenten gespeeld. Van klassiek tot Colombiaans tot rock. De zaal zat vol met mensen van jong tot oud en genoten van het gitaarspel. Wat een muzikaal talent hebben we in Leiderdorp! | Foto: Joris Aben

Quo Vadis treedt op in Leythenrode

concert n Het kopertrio Qua Vadis treedt donderdagavond 20 december op in restaurant de Pyramide van het Leiderdorpse verpleeghuis Leythenrode.

Quo Vadis, opgericht in 1994, bestaat uit Connie Wegbrans, Roel Wagenaar en Bianca Egbers. Ze bespelen drie instrumenten, trompet, hoorn en trombone, en beschikken over een uitgebreid klassiek en modern repertoire.

Het concert is van 19.30 tot 21.15 uur en de entree is gratis. Verpleeghuis Leythenrode ligt aan de Hoogmadeseweg 55.

cultuur & uitgaan

Forse winst en fors verlies voor Aquadraat

waterpolo n De dames van de Leiderdorps-Koudekerkse waterpolovereniging Aquadraat pakten zaterdag een forse winst tegen Gouwe, de mannen gingen hard onderuit tegen BZC.

In een heel goed gespeelde wedstrijd boekte het eerste damesteam van Aquadraat een meer dan overtuigende overwinning op Gouwe uit Waddinxveen. De ploeg van coach Sander Philippo kon in de eerste periode nog niet echt het verschil in kracht in doelpunten omzetten maar vanaf halverwege tweede periode (bij een 2-1 voorsprong door twee goals van Anouk Rietveld) liep de ploeg uit naar 6-1 via doelpunten van Nathalie Walraad (2x man-meer), Sanne de Ridder en Jolijn Vermeij. Pas aan het begin van de derde periode kon Gouwe weer scoren.

De Aquadraat dames bleven strak verdedigen en wisten veel aanvallen van Gouwe te onderscheppen waardoor kans op kans werd gecreëerd. Jolijn Vermeij (2x), Anouk Rietveld en Lieke van Amsterdam zetten de stand op 10-3 voorsprong voor aanvang van de laatste periode. Anouk Rietveld zorgde,met haar vierde doelpunt voor de eindstand van 11-4.

Heren 1 was niet opgewassen tegen BZC. De Bergambachtse ploeg had binnen 35 seconden al twee keer gescoord en overrompelde Aquadrat met zeer actief spel. Timo Dreef onttrok zich in deze periode twee maal aan de BZC verdedigers en wist prima te scoren maar aan het eind van de tweede periode stond het tot 2-6 voor de bezoekers. Na een foute wissel van coach Mark Kimpel begin derde periode scoorde BZC uit een strafworp 2-7. Noa van Straten hield de ploeg nog enigszins in de race met een afstandsschot (3-7) maar toen daarna Teun Rutgers in de fout ging en Aquadraat opnieuw een strafworp tegen kreeg en vier minuten met een man-minder moesten spelen, was het over en uit. Naast de goal uit de strafworp kreeg Heren 1 nog twee doelpunten te verwerken en wist zelf, via Luuk Enter, één maal te scoren (4-10). Het gestarte slotoffensief in de vierde periode werd snel de nek omgedraaid door twee goals van BZC, dat de wedstrijd simpel uitspeelde en met een 5-14 winst naar huis reisde.

Sporters in het zonnetje

De winnaars van de Leiderdorpse sportprijzen, sponsoren en presentatoren bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Een demonstratie van de vechtdans capoeira. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg
De genomineerden talenten bij de meisjes, met in het midden de latere winnares Angel Daleman. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Eén avond per jaar worden de Leiderdorpse sporters uitgebreid in het zonnetje gezet. Al bijna een kwart eeuw organiseert de Stichting Sport Promotie Leiderdorp (SSPL) in november de Leiderdorpse Sportverkiezingen, waarbij de lokale Sportvrouw, Sportman, Sporttalenten, Sportvereniging en Sportploeg van het Jaar bekend gemaakt worden. Ook wordt de Sportvrijwilliger van het Jaar gekozen.

De jury, bestaande uit Carolien van der Horst, Bionda van Overloop, Ron Hoogendam en Jan Vos, had het deels makkelijk dit jaar. In de categoriën Sportman, Sportvrouw en Sportalent Meisjes staken de drie winnaars van vorig jaar ook nu weer met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Niemand anders dan zitskiër Jeroen Kampschreur, wereldkampioen op de supercombinatie, de reuzenslalom en de slalom en goudenmedaillewinnaar bij de supercombinatie op de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea, kon natuurlijk Sportman van het Jaar worden.

Waterpoloster Rozanne Voorvelt, die uitkomt voor ZVL in Leiden, speelde zich vorig jaar in de kijker met haar selectie voor het nationale waterpoloteam. Dit jaar pakte ze met dat team de Europese titel wat haar meteen een prolongatie van haar titel als Sportvrouw van het Jaar in Leiderdorp opleverde.

Angel Daleman (11) blijft grossieren in gouden medailles bij het langsbaanschaatsen, shorttrack en skaten. Dit seizoen laat ze zich met name in het shorttrack ook gelden op het Europese strijdtoneel waardoor ze voor de tweede achtereenvolgende keer werd uitgeroepen tot Leiderdorps Sporttalent van het Jaar.

De prijs voor Sporttalent bij de jongens ging naar voetballer Twan van der Zeeuw. Hij begon bij RCL in Leiderdorp maar hoort nu bij de Feyenoord Academy en speelt daar in het team onder de 16. Met het Nederlands team onder de 16 speelde hij mee tegen Polen en in het vierlandentoernooi in de Verenigde Staten.

Het eerste team van korfbalvereniging Velocitas mocht de prijs voor Sportteam van het Jaar in ontvangst nemen. Het team werd afgelopen seizoen kampioen op het veld in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Overgangsklasse. Niet eerder in de Leiderdorpse korfbalhistorie speelde een team op zo'n hoog niveau op het veld. Bovendien pakte Velocitas 1 ook nog het kampioenschap in de Tweede Klasse in de zaal.

Kanovereniging Rijnland werd uitgeroepen tot Sportvereniging van het Jaar. De vereniging heeft het even moeilijk gehad maar is na de verhuizing naar een nieuwe plek in de Munnikenpolder weer helemaal terug. Wat ook ten goede kwam aan de prestaties van de kanopoloteams: Team A promoveerde afgelopen seizoen naar de hoogste klasse en Team B werd ongeslagen kampioen en mag nu in de eerste klasse uitkomen.

De sportverenigingen zelf kozen de Sportvrijwilliger van het Jaar. Dat werd Johan van Velzen, een man die zich al heel veel jaren inzet voor zijn club, RCL. Hij was onder meer wedstrijdsecretaris, elftalbegeleider bij RCL 1, consul van de vereniging voor de gemeente Leiderdorp, zorgde voor de belijning van de velden en is één van de krachten bij de onderhoudsploeg.

De prijzen werden uitgereikt in de grote zaal van Zalen A4 aan de Elisabethhof in Leiderdorp. De organisatie had voor deze plek gekozen om alle sportlievende Leiderdorpers de gelegenheid te geven bij deze feestelijke avond aanwezig te zijn. Een goede zet; de zaal was gevuld met honderden belangstellenden. De presentatie was in de professionele handen van Rudo Slappendel en Joyce van Meurs van Unity.NU.

Enertainment

Tussen de uitreiken van de prijzen door waren er optredens van de ID Dance Factory, TGAL (These Girls Are Loud), en zangeres Meike van der Veer. Het publiek maakte daarnaast kennis met de Japanse dansstijl yosakoi en de Braziliaanse vechtdans capoeira via demonstraties van Raiden Yosakoi en Grilo Capoeira Leiden.


Anneke Bloemendaal krijgt eigen vlaggenmast

V.l.n.r. Ronald Nieuwenhuizen, Thomas Stolker, Anneke Bloemendaal en Michel Plomp. | Foto: PR Foto: PR

Vlaggenmast n Zaterdagmiddag 17 november werd op het terrein van voetbalvereniging RCL voor het eerst de vlag van de Supporters Vereniging (SV) gehesen in de 'Anneke Bloemendaalpaal'.

Foto: PR

Anneke Bloemendaal is kort geleden gestopt met haar werkzaamheden voor de SV, na een periode van veertig jaar. Ze was betrokken bij de oprichting van de SV en zette zich onder meer in voor de busreizen naar de uitwedstrijden, de geraniummarkt, de bingo voor jong en oud, de feestavonden, maar vooral het 'Rad van Avontuur'. Zij is dermate belangrijk geweest voor de Supporters Vereniging,, dat zij wordt geëerd met haar eigen vlaggenmast.

Na korte toespraken van de huidige voorzitter van de SV Ronald Nieuwenhuizen, en van Thomas Stolker namens de BOGS en als oud voorzitter van RCL, hees Michel Plomp de SV-vlag in top. Een gepast eerbetoon aan een clubmens in hart en nieren!

Alecto MC3 herfstkampioen

hockey n Na negen wedstrijden op rij te hebben gewonnen en één wedstrijd gelijk te hebben gespeeld is MC3 van Alecto ongeslagen herfstkampioen geworden met 28 punten uit 10 wedstrijden. Met nog twee wedstrijden te gaan en vier punten voorsprong op de nummer 2 kon de strijd zaterdag 17 november al beslist worden tijdens de uitwedstrijd tegen Zoetermeer. In de laatste minuut werd de 0-1 gescoord en waren de overwinning én het kampioenschap een feit.

Toen de tiende wedstrijd op 24 november tegen Catwijck werd gewonnen met 3-0 kon het echte kampioensfeest losbarsten. Direct na het eindsignaal werd de champagne ontkurkt. Op de foto het kampioensteam dat bestaat uit Tessel, Dila, Sacha B, Merel, Annelein, Joelle, Sarah, Jemee, Roos, Ike, Jade, Lisette, Bo, Robin, Amy en Sacha V en coach Femmy.

RCL maatje te klein voor Te Werve

Mike Slottje van RCL probeert een aanval op te zetten maar ook deze liep op niets uit. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

n 'Geen schande om van deze sterke ploeg te verliezen'

voetbal n RCL moest zaterdag, na drie opeenvolgende overwinningen, weer eens zijn meerdere erkennen in een tegenstander. Te Werve was in De Bloemerd duidelijk de bovenliggende partij en de Rijswijkers vertrokken (na een 0-3 ruststand) met een verdiende 1-5 zege uit Leiderdorp. De bezoekers werden bij de hand genomen door hun excellerende spelbepaler Ismael Blackshaw, die RCL-keeper Gideon de Lange drie maal het nakijken gaf.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Sem Nazloomian

De gasten openden sterk en kregen na tien minuten de eerste kans van de wedstrijd. Te Werve-spits Jaël Paas testte met een afstandsschot de reflexen van De Lange (vervanger van de aan zijn heup geblesseerde Andrew Bontje), die met zijn benen redding kon brengen.

Niet veel later openden de bezoekers de score alsnog. Uitblinker Blackshaw liet met een fraai genomen vrije trap De Lange kansloos (0-1). Diezelfde Blackshaw was na ruim een half uur spelen opnieuw succesvol, nu met een lage schuiver vanaf de linkerkant (0-2). Vlak na deze goal moest de ongelukkige RCL-verdediger Ali Barokzay uitvallen met een gebroken sleutelbeen. Hij werd vervangen door Roy Elkerbout, die voor meer aanvallende impulsen moest zorgen. RCL oogde in het eerste bedrijf vrij machteloos en was bij de spaarzame omschakelmomenten ook nog eens erg slordig in de voortzetting.

Toen Kalkanoglu vlak voor rust de 0-3 op het scorebord zette, leek de wedstrijd al vroegtijdig gespeeld. In de tweede helft opende RCL echter furieus en na de snelle 1-3 van Sem Overduin kreeg de thuisploeg via Michael Schouten, Elkerbout en Thom Wijnalda in de eerste vijf minuten na rust grote mogelijkheden, maar de gewenste aansluitingstreffer bleef uit. Toen Blackshaw een kwartier voor tijd opnieuw raak mikte, was de wedstrijd definitief gespeeld (1-4). Dat Te Werve-invaller Overman in de Leiderdorpse duisternis vlak voor tijd ook nog doel trof, maakte het Rijswijkse feestje compleet (1-5). Het lichtpuntje voor de gastheren was dat Sander Blijleven, na geruime tijd blessureleed, in het laatste kwartier weer zijn opwachting in de Leiderdorpse hoofdmacht maakte.

RCL-speler Mike Slottje was teleurgesteld over het resultaat, maar toonde zich vlak na de wedstrijd ook realistisch: "We hebben de laatste drie wedstrijden gewonnen en vandaag dan een nederlaag, dat kan gebeuren. Te Werve heeft een sterke ploeg, het is geen schande om daar van te verliezen. De onderlinge krachtsverschillen in deze competitie zijn klein, dat zie je weer aan de uitslagen van vandaag. Volgende week weer nieuwe kansen tegen TAVV (de vorige club van Slottje, SN). Voor mij persoonlijk natuurlijk leuk om weer in Ter Aar te voetballen'', aldus de Alphenaar in Leiderdorpse dienst.

Velocitas in de zaal te sterk voor MIA

korfbal n Velocitas heeft de eerste thuiswedstrijd van het zaalseizoen tegen MIA gewonnen. In een goed gevulde Does was het kersverse Leiderdorpse Sportteam van het Jaar zaterdag te sterk voor MIA uit Amersfoort: het werd 27 - 20.

Velocitas begon sterk en pakte al snel een voorsprong van enkele punten. Ook in de verdediging leverde Velocitas de nodige strijdlust om de ploeg uit Amersfoort achter zich te houden. Nick van der Zee ging voorop in de strijd, wat tot felle duels met zijn tegenstander leidde. Ook Debby Halvemaan merkte dat er dikwijls extra ballast in de vorm van een tegenstander aan haar shirt hing.

Ondanks de verhitte momenten hield Velocitas het hoofd koel. De schotklok van 25 seconden is een nieuw fenomeen voor de Leiderdorpers maar dat was niet terug te zien in het spel. Rustig werd er gezocht naar de juiste mensen, waarna er op de juiste momenten geschoten werd.

Na een kwartier spelen viel het spel aan Leiderdorpse kant iets terug. Een dubieuze strafworp bracht de stand op gelijke hoogte. Velocitas sloeg direct terug, waarna de sterk spelende Sanne Glasbeek met een geplaatst schot de marge weer verdubbelde naar 8-6.

Velocitas wist de voorsprong in het resterende deel van de eerste helft nogmaals te vermenigvuldigen: de teams zochten de kleedkamers op bij een stand van 12-8.

Ook na rust werd er aan weerszijden op het randje verdedigd. Het leidde tot een hoop overtredingen waardoor het spel meer dan eens stil lag. Velocitas bleef rustig en wist veel aanvallen van de Amersfoortse ploeg snel onschadelijk te maken. Simone Laman toonde zich een plaag in de rebound en was meer dan eens het eindstation van een Amersfoortse aanval.

Velocitas speelde volwassen in de momenten dat het er om ging. Waar de Amersfoortse ploeg een strafworp miste, werd een vrije bal van Christel Zwanenburg koelbloedig afgerond.

Toch leek het einde nog heel even spannend te worden: MIA bracht het gat terug naar 22-18. De opleving bleek van korte duur te zijn. Met onder andere een mooie korte kans van invalster Amanda Pikaar werd de zege in veiligheid gebracht.

Velocitas heeft met de overwinning een goede generale richting aanstaande zaterdag. Dan komt het sterke Sporting Trigon uit Leiden op bezoek.

Calvin van Stenus (16) tweede op seniorentoernooi

Foto: PR

Badminton n Calvin van Stenus heeft een nieuwe stap gezet in zijn badmintoncarrière. De zestienjarige Leiderdorper kwam in het laatste weekend van november voor het eerst uit in categorie 4 van de Regionale Seniorenkampioenschappen. Hoog gegrepen, maar hij bewees dat hij het aankan en pakte de tweede plaats.

Ondanks een verliespartij kwam Calvin als winnaar uit de poulefase. In de kwartfinale trof hij een jeugdspeler die hij goed kent en van wie hij nog nooit heeft verloren. Het werd een razend spannende krachtmeting over drie sets die Calvin nipt wist te winnen.

In de halve finale kwam de jonge Leiderdorper in de eerste set al snel hopeloos achter. Hij besloot die set verder te gebruiken om de zwakke punten van zijn tegenstander te analyseren. Een strategie die vrucht afwierp: de twee sets erna waren prooi voor Calvin, waarmee hij tegen alle verwachtingen in de finale bereikte.

Zijn medefinalist was een door de wol geverfde derdedivisiespeler van DKC. Vriend en vijand waren dan ook verrast toen Calvin de eerste set wist te winnen. Ook in de tweede set stond hij lange tijd op voorsprong. Totdat hij bij een snoekduik op een scherpe drop van zijn tegenstander zijn hand open haalde. Uit zijn concentratie gebracht en gehinderd door een grote pleister, raakte Calvin zijn voorsprong kwijt en verloor de tweede en derde set.

Maar deze prestatie geeft zeker reden de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

De Rode Sneakers in de prijzen

Dans n De Leiderdorpse dansschool De Rode Sneakerz presteerde de laatste zondag van november uitstekend bij de danswedstrijd 'Shell We Dance' in Noordwijk. De demoteams The Rodeoz en The Kickz kwamen uit in categorie 2 level 1 waarin zij het opnamen tegen dertien andere teams. Zij behaalden respectievelijk de vierde en vijfde plek. Het demoteam The Kreationz kwam uit in categorie 3 level 1 en moesten strijden tegen acht dansscholen van hoog niveau. Ook dit demoteam danste voor een uitverkochte zaal de sterren van de hemel. De jury beloonde The Kreationz met een prachtige 2e prijs.

Annabel van der Ley van The Kreationz danste op verzoek van de jury bovendien een één op één battle tegen een danseres van een andere dansschool en werd uitgeroepen tot winnaar van die tweestrijd.

Nieuws van Pluspunt

Nieuwsbrief november/december 2018

Onze laatste nieuwsbrief kan worden opgehaald bij Pluspunt, de bibliotheek, het gemeentehuis, Holle Bolle Gijs (Winkelhof), Grand Café Hofplein (Winkelhof), de Blauwe Roos (Ommedijk 180) en bakkerij Klink en Englebert (Fred. Hendriklaan). Het programma staat ook op onze website.

Activiteiten / diensten van Pluspunt

Vanaf 1 januari 2019 wordt het welzijnswerk, waaronder het huidige werk van Pluspunt, in Leiderdorp uitgevoerd door Incluzio. Incluzio zal de inwoners van Leiderdorp hierover zelf informeren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Incluzio via leiderdorp@incluzio.nl of bellen met Janine de Vries (06-10423809).

Di 11 dec: Lunchcafé

Kom genieten van een heerlijke, geheel door vrijwilligers verzorgde lunch. U bent van 12.00 tot 14.00 uur van harte welkom. Kosten: € 6. Opgeven tot ma. 10 dec. 12.00 uur.

Za 15 dec: Koren zingen voor Ouderen

Als onderdeel van de Kerstafette komt het Katwijkse Gospelkoor Living Words optreden in de zaal van Pluspunt. Het repertoire is veelzijdig en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe liedjes en staat dit keer in het teken van de Kerst. Tijd: 14.30-16.00 uur. Toegang gratis. Kaarten kunnen worden afgehaald vanaf maandag 3 december.

Kerstafette

Van 13 t/m 16 dec wordt de Kerstafette georganiseerd vanuit het cultuurnetwerk Leiderdorp. Onderdeel van dit evenement is de Sterrentocht, waarbij twee podia worden aangedaan waar een theatervoorstelling wordt gegeven. Er is een kerstmarkt rond de Dorpskerk met verschillende optredens. Daar ontsteekt men ook traditioneel de lichtjes in de grote kerstboom. Op overige locaties, Winkelhof en Santhorst en de Sterrentuin, zijn eveneens allerlei activiteiten.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl, website: www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 9 december, Tweede zondag van de advent

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. Tienerkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

donderdag 13 december, Adventvespers

19.15 uur De Goede Herder Zoeterwoude.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 9 december, 2de Advent

Dorpskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw

15.00 uur: ds. E. de Paauw, dienst voor mensen met een verstandelijke beperking.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, m.m.v. cantorij.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: mw. Bootsma-Gerritsen, dovendienst.

donderdag 13 december, 19.15 uur: Adventsvesper in Goede Herderkerk, Zoeterwoude-Rijndijk.

De Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. | Foto: PR

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 9 december

10.00 uur: leesdienst

16.30 uur: leesdienst (H.C. 46).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 9 december, 10.15 uur: ds. S.P. van de Meulen, 2e Advent.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

3 t/m 9 december: TP De Oude Singel Tandartsen (W. van Nood), Kooilaan 55, 2315 EC Leiden. Tel. (071) 5226040.

10 t/m 16 december: TP Zoeterwoudsesingel (D. Petkova), Zoeterwoudsesingel 50, 2313 EK Leiden. Tel. (071) 5132828.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.