Leiderdorps Weekblad

5 augustus 2020

Leiderdorps Weekblad 5 augustus 2020


1 / 16

Quinten werkt aan zijn graffiti kunstwerk. Foto: Marieke van Leeuwen

Jongeren
maken
graffiti-kunst

Ze leren zo hun
talenten te ontdekken

2 diamanten en 1 gouden bruidspaar

OORLOGSHERINNERINGEN n Het verhaal van mijn opa

Erop uit

in Leiderdorp

3 / 16

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Spelletjes

‘Ik ga trouwen, edelman, bedelman, dokter, pastoor…’ Op de zonnige dagen komen deze woorden de kamer binnen gefladderd. Op het pleintje zijn kinderen aan het touwtje springen, lummelen en spelen ze verstoppertje en trefbal. Of hinkelen op de langer dan tien tegels bekrijtte hinkelbaan, om dan bij de landing je balans te houden, is best kunstig.

Buiten spelen, giebelen en geinen met elkaar is deze weken aan de orde van de dag. Zeker nu er minder op vakantie wordt gegaan. Vervelen de bekende spelletjes al snel, dan wordt er een beroep gedaan op de creativiteit om toch gezellig met elkaar door de vakantiedagen te komen. Kinderen in de buurt mochten figuurtjes knippen in een oud laken, hingen het laken op en probeerden er ballen doorheen te gooien of te schieten. Vijfentwintig meter bliklopen, met een echte ‘reporter’, die de deelnemers aanmoedigt. Bowlen (flessen in plaats van kegels) of jeu-de-boulen in de tuin, met door jezelf aan te leggen banen. Zo kun je een parcours van spelletjes uitzetten en punten geven aan wie er meedoen.

Bij slecht weer is er binnen van alles te organiseren. Te beginnen met een vakantiekaart te schrijven aan opa’s en oma’s, die heb je door de corona een tijd niet gezien. Maak met kussens en dekens een chillhoekje, verzin verhaaltjes, speel ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, wissel dat af met het grappige ‘Annemarie Koekoek’, maak tekeningen en vraag je ouders er een cijfer voor te geven. Rummikub is altijd leuk en TikTakTor best spannend om te doen. Bedenk zelf spelletjes die je binnen kunt doen. Er zijn er veel meer dan je denkt. ‘Zonder woorden’ is een spelletje waarbij je iets uitbeeldt. Voorbeeld: Wat bedoel je wanneer je je vinger tegen je voorhoofd tikt? Wat mag je niet wanneer iemand zijn lippen tuit en zijn wijsvinger er tegenaan legt? Probeer maar. Je houdt je handen tegen je oren en trekt er een geteisterd gezicht bij, wat bedoel je daarmee? Waarom knijp jij je neus dicht? Je kijkt door je vingers, wat is dat nou? Je wijst met je vinger in je geopende mond, wat betekent dat? Zo zijn er tientallen gebaren te bedenken die iets uitbeelden. Zet ze maar eens op een rijtje. ‘Zonder woorden’ kun je binnen en buiten spelen.

Kinderen roepen, schreeuwen en lachen. Ze vieren de vakantievrijheid. Laat ze maar… lekker!

>De Leyhof zoekt bergruimte

oproep n De Leiderdorpse bewonersvereniging De Leyhof is voor zijn materialen met spoed op zoek naar een droge bergruimte in de Leyhof of in de buurt van de Leyhof. Het materiaal bestaat onder meer uit tenten, tentstokken, hulpmiddelen, statafels en diverse spelmaterialen.

Wie ruimte over heeft en bijvoorbeeld een deel van zijn garage ter beschikking wil stellen aan de vereniging wordt gevraagd contact op te nemen via e-mail info@leyhof.org of tel. 06-12128361.

n Echtpaar Jongbloed-van Poelgeest 60 jaar getrouwd

Burgemeester Driessen feliciteerde het diamanten paar namens de gemeente Leiderdorp. Foto: M. Jongbloed Foto: Matthijs Jongbloed

Liefde ontlook op een bal

huwelijksjubileum n Zijn leven lang zat Sjaak Jongbloed in de verwarmingsinstallatietechniek. De bühne vormt de rode draad in het leven van zijn vrouw. Haar hobby toneelspelen bracht hen destijds samen. Op 28 juli waren ze zestig jaar getrouwd. Burgemeester Driessen feliciteerde het paar op 22 juli namens de gemeente Leiderdorp met een fraai bloemboeket en cadeaus.

Sjaak en Miep Jongbloed op hun trouwdag, 28 juli 1960. Foto: PR

Door: Nelleke Thissen

Haar passie toneelspelen had Miep Jongbloed-van Poelgeest (80) al in haar schooltijd. Aan menige uitvoering deed zij mee. Ze heeft er nog talloze krantenartikeltjes van. Ze speelde onder meer in een komedie op een feest bij de toenmalige Verenigde Touwfabrieken in Leiderdorp. De amateurtoneelspeelster is geboren en getogen in Leiden. Tot haar elfde jaar woonde ze aan de Langegracht, daarna in de Kraaierstraat, omgeving Levendaal. Op 14-jarige leeftijd ontmoette ze Sjaak. Hij was met zijn familie naar een toneelstuk komen kijken waarin Miep optrad. Op het bal na afloop sloeg de vonk over.


Pittige tijd

Ook Sjaak Jongbloed (85) is Leidenaar en bracht zijn jeugd door aan het Levendaal. Op de ambachtsschool raakte hij geïnteresseerd in de installatietechniek van centrale verwarming. Zijn eerste baan vond hij bij de firma De Nie in Leiden. Best een pittige tijd, zo herinnert hij zich. Overdag werken en ‘s avonds en in het weekend naar school voor verdere specialisatie. Maar hij was zeer gemotiveerd en haalde alle benodigde diploma’s. Miep ging na de huishoudschool in Oegstgeest werken bij het jongenspaviljoen van psychiatrisch ziekenhuis Endegeest. Daarna bij een autobedrijf in Voorschoten waar ze allerhande werkzaamheden verrichtte. Daar bleef ze tot aan haar huwelijk.

Miep en Sjaak trouwden op 28 juli 1960 in het Leidse stadhuis. Aanvankelijk gingen ze wonen in Sjaak’s ouderlijk huis aan het Levendaal en later in een eigen huis aan de Paramaribostraat. In 1967 verkasten ze naar een woning in een toenmalige nieuwbouwwijk in Leiderdorp. Ze wonen er inmiddels 53 jaar. Intussen was Sjaak bedrijfsleider geworden bij een grote verwarmingsinstallatiezaak in Amsterdam en gaf leiding aan zo’n tachtig man.


Eigen zaak

Een faillissement maakte een eind aan dit dienstverband, maar voor Sjaak betekende dit het moment om voor zichzelf te beginnen. De zolder van hun huis werd kantoor, de logeerkamer de spreekkamer en de schuur het magazijn. Met het bedrijf aan huis verrichtte ook Miep de nodige werkzaamheden voor de zaak, naast de zorg voor hun gezin dat was uitgebreid met een zoon.

De eigen zaak bleek succesvol en werd wegens ruimtegebrek al gauw naar een pand in Koudekerk verhuisd. Daarnaast opende het echtpaar Jongbloed een winkel in CV artikelen aan de Herengracht in Leiden. In het jaar 2000 vestigde Sjaak zijn zaak aan de Draadbaan in Leiderdorp waar hij tot zijn pensioen heeft gewerkt. Tijd voor hobby’s had hij nooit. “Sjaak heeft twee gouden handen en in ons huis en bij familie deed hij altijd alle verbouwingen en klussen”, zegt Miep trots. Voor haar eigen hobby’s heeft ze ondanks haar vele werkzaamheden toch steeds tijd vrij gemaakt. Ze was jarenlang betrokken bij een operettegezelschap in Voorschoten en later in Oegstgeest. Ze vindt het nog steeds jammer dat dit moest worden opgeheven. Ze is gaan zingen bij een koor in Hazerswoude. Dat doet ze nog steeds al zijn de repetities en optredens wegens corona tijdelijk geschrapt. Voor de diverse clubs waarvan ze lid was heeft ze ook talloze bestuursfuncties vervuld.


Tevreden

Het 60-jarig huwelijksfeest is op 28 juli gevierd in restaurant De Haagse Schouw met vanwege corona alleen naaste familie en vrienden. “Maar we zijn blij dat het toch door kon gaan”, aldus de diamanten bruid. Zij en Sjaak kijken tevreden terug op hun huwelijksleven. Ze vinden het geweldig dat hun zoon en inmiddels beide kleinzonen ook in de cv-installatiebranche terecht zijn gekomen. Zo is dat vuurtje dat destijds bij Sjaak is ontbrand ook bij hen gaan branden. “We zijn heel trots dat het door loopt”, aldus Sjaak en Miep.

>Erop uit in Leiderdorp

agenda n Ook wie deze zomer in Leiderdorp blijft, hoeft zich niet te vervelen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waarbij voor elke leeftijd wel wat te beleven is:

Maandag 17 augustus

Korte wandeling langs de zomen van Leiderdorp - Locatie: Bij aanmelding hoort u de plaats van vertrek. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 2,50. Aanmelden of meer informatie: Protestantse gemeente Leiderdorp via marja.meerburg@ziggo.nl of tel.: 071 8877880 of 06 45149435. Geef uw naam en (e-mail)adres of telefoonnummer door. Bijzonderheden: De wandeling wordt gemaakt door een groep die maximaal 5 personen telt. Is de animo groter dan worden de hulpgidsen ingeschakeld en gaan er meer groepen op pad. Leiding: Margje Baas.


Maandag 17 augustus

Yoga om en op de stoel - Locatie: gebouw Dwars, Bloemerd 1c in Leiderdorp. Tijd: 10.30 tot 12.00 uur. Kosten: €3,- p.p. Aanmelden of meer informatie: Gemeentehuis Leiderdorp, balie Incluzio (contant betalen s.v.p.).

17-27 augustus

ZomerMuziekWeken - Muziekverhaaltjes, kennismaking met instrumenten, vakantie-orkest, grote gitarenband en meer. Locatie: Stichting MOL, Berkenkade 7, Leiderdorp. Tijd: ochtend en middag. Aanmelden en meer informatie: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.


Woensdag 26 augustus

High tea bij de Hollandsche Tuyn - Locatie: Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Tijd: 12.30 tot 14.30 uur. Kosten: €10,- p.p. Aanmelden of meer informatie: Gemeentehuis Leiderdorp balie Incluzio (contant betalen s.v.p.). Bijzonderheden: Bij binnenkomst een klein afstapje en geef allergieën of diëten door bij de aanmelding.


Woensdag 26 augustus

Vossenjacht - Voor alle kinderen, ouders en grootouders een speurtocht rondom de Dorpskerk op zoek naar personen die er net even anders uitzien dan anders. Organisatie: ds. Hester Smits. Locatie: Dorpskerk (Hoofdstraat 19, Leiderdorp). Tijd: 15.00 – 16.30 uur. Kosten: € 2,50. Aanmelden of meer informatie: Protestantse gemeente Leiderdorp via e-mail marja.meerburg@ziggo.nl of tel. (071) 8877880 of 06 45149435. Geef uw naam en (e-mail)adres of telefoonnummer door.


Wekelijks dinsdag en vrijdag

Vitality Club Leiderdorp - Locatie: Clubhuis Scheidsrechters Vereniging, Boomgaardlaan 20, Leiderdorp. Tijd: 09.00-10.00 uur. Kosten: € 1,- per week, ongeacht aantal keer aanwezig. Aanmelden of meer informatie: aanmelden is niet nodig, meer informatie www.vitality-club.nl/leiderdorp.


Wekelijks dinsdag en donderdag

Koffie ochtend ‘t Buurthuis - Locatie: ’t Buurthuis, Frederik Hendriklaan 4, Leiderdorp. Tijd: 9.30 tot 10.30 uur en 11.00 tot 12.00 uur. Kosten: gratis, koffie/thee 0,50 euro. Bijzonderheden: Als u ’t Buurthuis op de ochtenden wil bezoeken, moet u vooraf reserveren, in verband met de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. Aanmelden of meer informatie: e-mail buurtactiefleiderdorp.nl of tel. 06-25394128.


Wekelijks woensdag

Rondje met Ron - Wandeldata: woensdag 12, 19, 26 augustus. Verzamelpunt: buiten bij de Big Bazar Leiderdorp, Van Diepeningenlaan 10-12. Start: 09.30 uur warming-up. Kosten: deelname is gratis en vrijblijvend, aanmelden niet nodig. Advies: draag makkelijk zittende kleding en (wandel)schoenen.


Diverse data

Bezoek Leiderdorps Museum - Locatie: Schoolgebouw De Bron, Vronkenlaan 46. In schoolvakantie op afspraak voor groepen (€25,-). Meer informatie: info@leiderdorpsmuseum.nl..


Meer activiteiten zijn te vinden op www.mijnleiderdorp.nl.

Steeds groener

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Dit jaar komt de gemeente zelfs aan viermaal dat oppervlakte; op het voormalige Vlikoterrein wordt ruim 20.000 vierkante meter van stenen ontdaan en ‘omgevormd tot een bijen- en vlinderidylle’, aldus B en W. Het werk is al gestart en moet in november klaar zijn.

Een aantal parkeerplaatsen is al vergroend door straatklinkers te vervangen door grasbetontegels. Het gaat dan om 1200 vierkante meter. Ook inwoners leveren hun bijdragen aan het ontstenen van de openbare ruimte. Zo zijn vorig jaar in zes straten in totaal 100 geveltuintjes aangelegd. Bij elkaar is dat maar 30 vierkante meter minder verharding, maar het oogt wel fraai.

>Freerunning

sport n De Leiderdorpse welzijnsorganisatie Incluzio organiseert deze zomer freerunning (bootcamp)lessen voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar. Freerunning is een populaire en snelgroeiende sport. Je beweegt je hierbij door middel van gymnastische technieken over obstakels in de openbare ruimte. De lessen zijn op maandag (Bloemerd) en woensdag (Beukenschans) en starten om 18.30 uur. Deelname is gratis maar wel op eigen risico. Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar jongerencoach Lise: lhuitema@incluzio.nl / 06 83000260.

>Kinderdisco

superhelden n DJ dejord organiseert vrijdagavond 21 augustus een disco voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Thema is ‘Superhelden’ dus kom gekleed als je eigen superheld! De disco vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1C in Leiderdorp. De entree is 3 euro per persoon, een consumptiekaart kost 3 euro. De voorverkoop is dinsdag 18 augustus van 16.00 tot 18.00 uur en woensdag 19 augustus van 15.00 tot 17.00 uur.

Wie tijdens de disco vragen heeft, kan bellen naar 06-20504338 of 06-51252126. De disco is een activiteit van AVS Evenementen Service.

>Eén plus één gratis bij de ruilwinkel

zomeractie n Tijdens de zomervakantie heeft de Leiderdorpse ruilwinkel een speciale actie: klanten kunnen nu twee artikelen meenemen voor de punten van één artikel, dus één plus één gratis.

De ruilwinkel aan de Buitenhoflaan 1 is iedere woensdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Om te zorgen dat er niet teveel klanten in de winkel zijn, wordt gewerkt met tijdslots van een half uur die starten om 14.00, 14.30, 15.00 of 15.30 uur. Bezoekers moeten vooraf een tijdslot reserveren door op maandag tussen 13.00 en 17.00 uur te bellen met 06 27376668. Er kunnen maximaal drie plekken per half uur gereserveerd worden.

Ook worden per klant niet meer dan tien artikelen ingenomen.

Het uitgebreide protocol met de regels is te vinden op de website www.incluzioleiderdorp.nl/ruilwinkel.

Nieuwe trainers Velocitas

De nieuwe trainers Rob Berreboom (links aan tafel) en Dennis van der Horst (rechts) bij de contractondertekening. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

wisseling n Korfbalvereniging Velocitas uit Leiderdorp begint het aankomend seizoen met nieuwe trainers voor de selectieteams. Rob Berreboom vervangt succescoach Leo van den Bos bij Velocitas 1. Bij het tweede team neemt Dennis van der Horst het stokje over van Klaas Bosman.

Rob Berreboom is een ervaren trainer met ervaring bij onder andere DSC Eindhoven en Twist. Dennis van der Horst stond aan het roer bij het Leidse Crescendo, dat onlangs is opgeheven.

De atalanta werd in Zuid-Holland het meest geteld. Foto: PR

De wisseling van de wacht is aan het begin van voorgaand seizoen al afgesproken. Op deze manier kon er rustig naar opvolgers gezocht worden. Die aanpak wierp zijn vruchten af: een aantal weken geleden kreeg de selectie training van zowel de nieuwe als huidige trainers. Op de training is uitgebreid stilgestaan bij de vruchtbare samenwerking tussen de coaches en Velocitas.

Onder leiding van Leo van den Bos heeft Velocitas vele successen behaald. Hoogtepunt was de promotie naar de overgangsklasse op het veld in 2018. Nooit eerder haalde Velocitas dit niveau. De Leiderdorpers zijn op heden nog steeds actief in de overgangsklasse. Aan nieuwe trainer Rob Berreboom de taak om ook dit jaar handhaving veilig te stellen.

Zowel Rob Berreboom als Dennis van der Horst hebben een contract voor 1 seizoen, met een optie voor nog een seizoen.

>Atalanta meest getelde vlinder

tuinvlindertelling n De vlinder die je het meest tegenkomt in Nederland is de atalanta. Bij de twaalfde tuinvlindertelling, die de Vlinderstichting organiseerde van 4 tot en met 26 juli, werd deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder in 83 procent van de tuinen in Nederland waargenomen. Ook in de provincie Zuid-Holland was de atalanta de koploper De dagpauwoog werd in onze provincie tweede, gevolgd door het klein koolwitje, het groot koolwitje en het boomblauwtje. Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten.

Dit jaar werden er meer vlinders geteld dan in 2018 en 2019. Toch gaat het niet echt goed met de vlinders; vergeleken met de periode 2009-2017 zijn er nu veel minder. De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om de tuin vlindervriendeljik te maken met nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen.Een atalanta op een vlinderstruik. | Foto: PR

148 kinderen leven zich uit op Sport- en Speldag

Volop pret op de velden van RCL. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Vakantie n “Het was in één woord geweldig, allemaal blije gezichten”. Alexander van der Sel kijkt enthousiast terug op de Sport- en Speldag van 21 juli, die werd georganiseerd door zijn bureau AVS Evenementenservice in samenwerking met voetbalvereniging RCL

Door: Corrie van der Laan

In totaal 148 kinderen van 6 tot en met 12 jaar leefden zich een hele dag uit op de voetbalvelden van RCL ni het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. Diverse Leiderdorpse sportverenigingen zorgden voor een afwisselend programma van sportactiviteiten en oud-Hollandse spelletjes. Ook waren er springkussens neergezet.

De Sport- en Speldag was ter vervanging van het jaarlijkse huttenbouwen, dat vanwege de coronacrisis niet door kon gaan. Voor Van der Sel en zijn medeorganisatoren was het wel een uitdaging om alles rond te krijgen, vertelt hij. Bij het huttenbouwen springen altijd tientallen ouderen in als vrijwilligers, maar dat was nu te risicovol. Voor de begeleiding op de velden werden vooral jongeren ingezet. “Gelukkig hebben we aardig wat jonge vrijwilligers in ons bestand en ook een aantal leden van de ID Dance Factory zijn bijgesprongen.” Buiten de velden konden wel enkele ouderen hun medewerking verlenen.

Ondanks het succes twijfelt Van der Sel of er volgend jaar een nieuwe editie komt van de Sport- en Speldag. “Als het even kan organiseren we dan weer het driedaagse huttenbouwfestijn. Maar wie weet, doen we de Sport- en Speldag als extraatje, op een ander moment.”

>Studenten-verenigingen online vergelijken

kiezen n Aankomend studenten kunnen de 24 Leidse studentenverenigingen met elkaar vergelijken via studentenstadleiden.nl. Op nieuwe online platform is te vinden wat de verenigingen te bieden hebben op verschillende gebieden: gezelligheid, watersport, cultureel, religieus, internationaal en muzikaal. Het platform wordt bovendien gebruikt om algemene kennis over Leiden te delen. Ook is er een centrale agenda van student-gerelateerde activiteiten. Het platform is ontwikkeld door de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) samenwerking met Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en Leiden Marketing.

leiderdorp & regio

Testen op corona

Iedereen die klachten heeft, hoe mild ze ook zijn, die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus - neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn(licht), hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid,verhoging óf koorts boven de 38 graden - kan zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202.

De testlocatie in Leiderdorp, aan de achterkant van het Alrijne Ziekenhuis, staat bekend als corona drive-in. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar ook wie op de fiets of lopend komt, kan gewoon door de teststraat.

Klachten? Laat je testen! Alleen samen houden we corona onder controle.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl