Leiderdorps Weekblad

26 februari 2020

Leiderdorps Weekblad 26 februari 2020


Presentatie over belastingaangifte

uitleg n Welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp organiseert op maandagochtend 9 maart een presentatie voor de Leiderdorpse inwoners over het invullen van de belastingaangifte 2019, de fiscale wijzigingen en de belangrijkste veranderingen voor 2020. De presentatie vindt plaats in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1c en begint om 10.00 uur. De toegang is gratis.

Voor ouderen die niet zelf de aangifte kunnen invullen, bestaat de mogelijkheid hierbij ondersteuning te ontvangen. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Incluzio budgetcoach Wouter Heuer (tel. 06-83117354, e-mail wheuer@incluzio.nl).

>In gesprek met fractie CU-SGP

Politiek n Op 13 januari is de nieuwe coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP in Leiderdorp aangetreden. Samen met het CDA heeft ChristenUnie-SGP een wethouder: Daan Binnendijk. Op donderdagavond 12 maart organiseert de fractie van ChristenUnie-SGP een bijeenkomst waarin belangstellenden kennis kunnen maken met Binnendijk. Dan zal de fractie ook het coalitieakkoord toelichten

De avond vindt plaats in basisschool De Bron aan de Vronkenlaan 46 in Leiderdorp en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur).


SERIE n 'Van het gas af', aflevering 10

Foto:

Kroonkurken sparen voor goede doel

Steun voor actie van Jesse is welkom

Zelfgebouwde wilgenhut in speeltuin

'Een lach, een knuffel, daar doe je het voor'

Kroonkurken sparen voor het goede doel

Jesse, Anne (zusje) en een trotse moeder Jolanda bij de nu al veel te kleine krat. | Foto: Ossi Bossi Foto:

n Jesse (12) uit Leiderdorp krijgt volop steun voor zijn actie

initiatief n Vorige week is Leiderdorper Jesse (12 jaar) op eigen initiatief een actie gestart om geld bij elkaar te verzamelen voor onderzoek naar de ziekte neurofibromatose type 1.

Rik van Woudenberg (links op de bank) in gesprek met de bezoekers van 't Buurthuis. | Foto: PR Foto: PR

Jesse lijdt zelf aan deze aandoening waarbij er sprake is van goedaardige gezwellen rondom zenuwen, een vertraagde ontwikkeling, leerproblemen en een verhoogde kans op het krijgen van een bepaald type tumoren. De bewoners van de flat in de Koekoekstraat waar Jesse woont, reageerden enthousiast op de zijn oproep om kroonkurken te sparen. Binnen een week had hij meer dan 2.500 kroonkurken en een donatie van € 20,-


Iedereen kan helpen

Het rode kratje dat in de hal van de flat staat blijkt nu al te klein! Gelukkig voor Jesse is zijn zusje Anne op de timmerclub druk bezig met het maken van een grotere krat. Die zal ook hard nodig zijn want de bewoners zijn zelfs een speciale actie gestart om Jesse een handje te helpen. “Heel Leiderdorp mag mee doen”, volgens de 12-jarige Loïs, een buurmeisje van Jesse. “We willen minstens 10.000 kroonkurken aan Jesse geven vóór 1 mei. Lunchroom Holle Bolle Gijs spaart al met ons mee.”

Kroonkurken leveren geld op. Ze zijn van metaal, met een dun laagje tin. Vooral de tin in de dop heeft waarde. De marktprijs fluctueert nogal maar metaalhandelaren betalen zo tussen de 10 en 30 cent per kilo doppen. Er zijn dus wel heel veel kroonkurken nodig om een leuk bedrag bij elkaar te krijgen. Iedereen die Jesse daarbij wil helpen, kan een mailtje sturen naar ossibossi@hotmail.com.

>Kennismaken met nieuwe wethouder

bezoek n Rik van Woudenberg, sinds 13 januari wethouder in Leiderdorp namens D66, kwam donderdagochtend 20 februari langs tijdens het inloop koffie-uurtje in ’t Buurthuis in het Oude Dorp.

Na een gezellig onderhoud met de ruim twintig aanwezige buurtbewoners was het tijd voor een gesprek met bestuursleden van Buurtactief ‘Het Oude Dorp’, die ’t Buurthuis beheren. Emmy van Haren, Robert Laan en Jaap Timmermans vertelden onder meer over de activiteiten die er plaatsvinden. Naast de inloop koffie-ochtenden op dinsdag en donderdag is er digitale voorlichting, tekenles door Tiny van der Linden, sjoelen, spelletjesmiddagen met o.a. rummikub, klaverjassen op de woensdagmiddag en elke maand een smakelijke lunch. Voor jongeren is er dinsdag na schooltijd een chillmiddag, begeleid door een jongerenwerker van Incluzio. Op maandag verzorgt Incluzio in ’t Buurthuis dagbesteding voor ouderen die wat hulp kunnen gebruiken.

Op dit moment is er een enquête over wat de bezoekers nog meer interesseert. Want zij mogen bepalen wat er zoal georganiseerd wordt. De enquête kan elke dinsdag- en donderdagmorgen ingevuld worden. Wie de enquête opgestuurd wil krijgen, kan mailen naar buurtactieleiderdorp@gmail.com. Verdere informatie staat op de website www.buurtactieleiderdorp.nl.>GGD opent digitaal portaal voor ouders

gezondheidszorg n GGD Hollands Midden heeft een digitaal ouderportaal geopend voor ouders met een kind 0-12 jaar. Dit ouderportaal is de plek waar ouders toegang hebben tot de gegevens van hun kinderen.

Ouders kunnen hier:

• afspraken bij jeugdgezondheidzorg inzien en wijzigen voor hun kinderen van 0 tot 4 jaar (op termijn ook ouders kinderen 4-12 jaar);

• de groeicurve en het ontwikkelschema inzien en printen;

• de beschikbaarheid voor afspraken bij jeugdgezondheidszorg aangeven;

• contactgegevens inzien en wijzigen.

Inloggen gaat veilig via met de persoonlijke DigiD.

Ouders hebben een ansichtkaart ontvangen om hen te informeren. Ook worden ouders op het portaal gewezen door medewerkers van jeugdgezondheidszorg op het consultatiebureau.

Op de website www.ggdhm/ouderportaal staan veel gestelde vragen op een rij. Mochten ouders nog andere vragen hebben dan kunnen zij contact opnemen met het GGD Klant Contact Centrum via tel. (088) 254 23 84.

Afspraken maken blijft ook zonder ouderportaal natuurlijk altijd mogelijk.

Eenmalig geld van Rijk voor energiebesparing

Foto: PR

uitkering n De gemeentes Leiden, Leiderdorp, Nieuwkoop, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude en Kaag en Braassem hebben een eenmalige uitkering van in totaal 3,15 miljoen euro van het Rijk ontvangen om energiebesparing te stimuleren.

De gemeenten zijn nu hard bezig om verder uit te werken hoe ze dit geld gaan inzetten. Begin mei moet hier duidelijkheid over zijn.

Eind 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse zaken, als onderdeel van uitvoering van de Urgenda-uitspraak, de Regeling Reductie Energiegebruik bij koopwoningen geopend. Gemeenten konden een eenmalige uitkering aanvragen bij het ministerie, met als belangrijkste voorwaarde dat de activiteiten bijdragen aan de landelijke CO2-reductie.

De gemeente Leiden heeft samen met de Omgevingsdienst West-Holland en zes regiogemeenten een voorstel ingediend. Vorige week werd bekend dat het ministerie dit voorstel heeft goedgekeurd.

>EHBO-diploma’s voor organisatoren

TROTS • De medewerkers van AVS Evenementen Service, een Leiderdorpse stichting die evenementen organiseert en begeleidt, hebben hun kennis en kunde van EHBO flink uitgebreid.

In een meerdaagse cursus bij First8-4U zijn ze getraind in reanimatie en het gebruik van de AED, kinder-EHBO en de basis EHBO bij volwassenen. Behalve voor theorie was er ook veel aandacht voor praktijk. De cursus was speciaal gericht was op situaties waarmee je tijdens een evenement te maken kunt krijgen. Op de foto de trotse deelnemers met hun diploma’s die ze zaterdag kregen uitgereikt. | Foto: PR

>Auto door hek Oude Spoorbaan

ongeval n Een automobilist is dinsdag 18 februari rond 23.20 uur op de Oude Spoorbaan in Leiderdorp van de weg geraakt. De auto ramde de hekken voor de woningen aan de Zijlstroom en kwam tot stilstand op het voormalige fietspad, vlak voor de gevels van de huizenrij. De twee inzittenden zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor controle.

De auto lekte vloeistoffen is veilig gesteld door de brandweer, die ook het wegdek heeft gereinigd.

>Nabestaandencafé op Rhijnhof

lotgenoten n Zondag 1 maart van 14.30 tot 16.00 uur is er Nabestaandencafé op Begraafplaats Rhijnhof aan de Laan te Rhijnhof 4 in Leiden. In Theehuis Veldheim komen lotgenoten bij elkaar en delen hun ervaringen met het verlies van een naaste. Deelname is gratis, vooraf aanmelden niet nodig. Het thema is dit keer 'Verlies van een ouder'. Jacinta van Harteveld (Rouw en Verlies) praat met Kim en Stephanie Wolting over hoe zij het verlies van hun vader ervaren hebben.


>Verrassing voor Leiderdorpse vrijwilliger van Luisterlijn Leiden

verrassing n Een grote verrassing voor Sylvania Oosterling (65) uit Leiderdorp, al jarenlang vrijwilliger bij de Luisterlijn Leiden. De Luisterlijn deed voor haar een aanvraag bij het VriendenFonds van de VriendenLoterij. Daarmee gaat haar hartenwens in vervulling: Sylvania gaat een heerlijk weekend weg, samen met haar twee zussen.

Wouter Stuivenwold, trainer/begeleider bij de Luisterlijn Leiden: "Sylvania heeft een heel warm hart voor de bellers van de Luisterlijn. Ze is enorm betrokken en probeert iedereen zo goed mogelijk te helpen. En dat terwijl Sylvania het zelf niet altijd gemakkelijk heeft. Ze is niet meer zo mobiel en is daardoor afhankelijk van haar scootmobiel. Ook heeft ze in haar familiekring te maken gehad met grote tegenslagen op het gebied van gezondheid. De familie betekent veel voor Sylvania, maar mede door de afstand en beperkte financiële middelen zien ze elkaar weinig. Daarom hebben we een aanvraag gedaan bij het VriendenFonds. Fantastisch dat we haar kunnen verrassen met een weekend weg samen met haar zussen. Sylvania, veel plezier gewenst! Je hebt het dik verdiend!"

Sylvania is blij verrast: "Wat is dit geweldig! Dit had ik natuurlijk nooit verwacht. Ik kijk er onwijs naar uit om samen met mijn twee zussen op pad te gaan. Dat wordt een weekend om nooit te vergeten!"

Het VriendenFonds van de VriendenLoterij vervult hartenwensen. Het hele jaar kunnen goede doelen, clubs, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties een aanvraag doen om iemand in het zonnetje te zetten. Kijk op www.vriendenloterij.nl/vriendenfonds voor meer informatie.


Over de Luisterlijn

De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen de 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. De Luisterlijn regio Leiden is te bereiken via (071) 5125202. Het centrale nummer is 0900 0767. Zie ook www.deluisterlijn.nl.

Buurtvereniging bouwt wilgenhut

Samen werken aan de nieuwe wilgenhut. | Foto: PR Foto: PR

Spelen n De leden van Buurtvereniging Waterbieskreek in Leiderdorp hebben zaterdag 22 februari de handen uit de mouwen gestoken. In de bosjes naast de speeltuin in hun straat hebben ze een flink formaat wilgenhut gebouwd.

LEIDERDORP - Zondagmiddag 23 februari rond 16.30 uur is door de harde wind een boom omgewaaid en versperde daardoor de Gallaslaan in Leiderdorp. De brandweer moest er aan te pas komen om de weg weer vrij te maken. Met een kettingzaag is de boom in stukken gezaagd en de gemeente zal de restanten spoedig opruimen. Foto: AS Media

De buurtvereniging bestaat bijna één jaar en de wilgenhut stond al vanaf het begin op de planning. Een aantal bewoners heeft bijna vier uur hard gewerkt om uit wilgentakken een mooie hut te bouwen waar de kinderen nog jaren speelplezier aan kunnen hebben. Ook kinderen van elders uit het dorp zijn, met hun (groot)ouders, welkom om eens te komen kijken.

>Omgewaaide boom verspert parallelweg

stormslachtoffer n De harde wind betekende zondagmiddag 23 februari rond 16.30 uur het einde voor een boom aan de parallelweg langs de Gallaslaan in Leiderdorp. De boom waaide over de weg waardoor deze effectief versperd werd. De brandweer moest eraan te pas komen om de weg weer vrij te maken. Met een kettingzaag is de boom in stukken gezaagd. De gemeente zorgt ervoor dat de restanten worden opgeruimd.

| Foto: AS Media


Creatief in het Zijlkwartier

Sylvania Oosterling is blij verrast met de cheque van het VriendenFonds. | Foto: PR Foto: PR

Workshops n De Leiderdorpse buurtvereniging Zijlkwartier organiseert de komende tijd weer enkele creatieve workshops.

Wegens groot succes is er op maandagavond 9 maart van 19.30 tot 22.00 uur een extra workshop 'Dikke Dames schilderen' ingepland. De kosten bedragen 15 euro voor leden van de buurtvereniging en 20 euro voor niet leden, inclusief alle materialen.

Op vrijdagavond 20 maart van 19.00 tot 22.00 uur is er een workshop kaarsen maken. Deelnemers gaan aan het eind van de workshop met twee zelfgemaakte kaarsen naar huis. Er is plek voor maximaal 10 personen. De kosten bedragen 18 euro voor leden van de buurtvereniging en 23 euro voor niet leden, inclusief alle materialen.

Maandagavond 20 april van 19.30 tot 21.00 uur staat een workshop handletteren op het programma. Deelnemers leren fraaie handgeschreven quotes op papier te zetten. De kosten bedragen 18 euro voor leden van de buurtvereniging en 23 euro voor niet leden. Dat is inclusief een startpakketje ter waarde van 10 euro en een werkboek.

Ga voor meer informatie en inschrijven voor de workshops naar de website www.zijlkwartier.nl.

KENNISMAKING MET NIEUW BUITENZORG

Links Mirjam Rademaker met Floortje, rechts Nel Nederlof met Marlotte. | Foto's: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

‘De kunst is om even een stap achteruit te zetten’

DRIELUIK n Al zeventien jaar zijn drie woonlocaties van zorginstelling Philadelphia, onder de naam Nieuw Buitenzorg, gevestigd in Vogelwijk en het Zijlkwartier in Leiderdorp. Hier wonen in totaal 52 mensen, van jong tot oud, met een ernstige meervoudige beperking. Hoewel de locaties aan de Wilddreef, de Merelstraat en de Simon Ouwerkerkstraat midden tussen de gewone huizen liggen, is Nieuw Buitenzorg vrij onbekend in het dorp. Het Leiderdorps Weekblad ging langs bij de woonlocatie aan de Wilddreef 3 waar een zeer betrokken staf samen met vrijwilligers en familieleden de bewoners de best mogelijke kwaliteit van leven probeert te geven. U leest erover in een drieluik. In deze laatste aflevering komen Nel Nederlof en Mirjam Rademaker aan het woord, allebei moeder van een dochter die woont in Nieuw Buitenzorg. Daarnaast vertellen Rutger Wijnbelt en Diny Westgeest hoe het is om je hier als vrijwilliger in te zetten.

Foto: J.P. Kranenburg
Vrijwilligers Rutger Wijnbelt en Diny Westgeest in de Vita Care ruimte. Foto: Corrie van der Laan

ouders n Je kind laten opnemen in een zorginstelling omdat de zorg te zwaar wordt. Het is een van de moeilijkste beslissingen die je als ouder kan nemen. Voor Mirjam Rademaker kwam dat moment bijna acht jaar geleden.

Haar dochter Floortje was toen 9 jaar. Floortje heeft een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte waardoor ze vrijwel niet groeit, slecht ziet en verstandelijk beperkt is. Ze is ook rolstoelafhankelijk. “Floortje kwam al enkele jaren regelmatig in het logeerhuis van Nieuw Buitenzorg wat de overstap wat kleiner maakte. Toch was en is het moeilijk, een gat in mijn hart. Maar het ging gewoon niet meer, in feite was er geen keus.”

Marlotte (27), de dochter van Nel Nederlof, liep zware hersenschade op in de baarmoeder als gevolg van het overlijden van haar tweelingzusje. Ze woont inmiddels bijna vier jaar in Nieuw Buitenzorg. Daarvoor had ze ruim twee jaar een plek in een Thomashuis in de buurt van haar ouderlijk huis. “Dat leek ideaal omdat ze op het dagverblijf kon blijven waar ze al jaren kwam. Maar het Thomashuis was niet toegerust om haar de zorg te geven die ze nodig heeft. Ze viel daar enorm af en haar gezondheid ging achteruit”, vertelt haar moeder. “Ze is toen eerst weer even thuis gekomen, maar dan merk je hoe zwaar het is. Vooral doordat ze 24 uur per dag honderd procent afhankelijk is van anderen.” In Nieuw Buitenzorg is Marlotte veel beter op haar plek. Nederlof: “Voor ons was het of we van de hel in de hemel kwamen.”

Natuurlijk worden dingen in Nieuw Buitenzorg vaak anders gedaan dan ouders het zelf zouden doen. Rademaker geeft eerlijk toe dat ze heeft moeten leren daarmee om te gaan. “De kunst is om even een stap achteruit te zetten. Eerst kijken en ervaren voordat je kritiek geeft. Dan zie je dat het misschien anders gaat dan je het zelf zou doen maar het werkt wel voor Floortje. En daar gaat het om.”


'Een gat in mijn hart, maar in feite was er geen keus'

“Wat ik prettig vind, is dat we als ouders kunnen inloggen in het dossier van onze kinderen. Zo kan ik iedere dag zien wat ze heeft gedaan”, zegt Nederlof. Pluspunten vindt ze ook faciliteiten van Nieuw Buitenzorg zoals het zwembadje en de snoezelruimte.

Allebei hopen ze wel dat er meer verzorgenden en verpleegkundigen komen. Met name ‘s nachts maar “overdag is het ook geen overbodige luxe”, geeft Rademaker aan. Wat dat betreft zien ze uit naar de nieuw- en verbouw van Nieuw Buitenzorg, die de komende jaren plaatsvindt. “Er komen dan negen bewoners per woning”, weet Nederlof. “Wel wat meer dan de zes van nu maar het grote voordeel is dat er dan altijd twee teamleden per woning aanwezig zijn.”

Ze breken meteen maar een lans voor werken bij Nieuw Buitenzorg. “Het is echt een hele prettige werkomgeving”, prijst Rademaker aan. “Het verzorgende aspect van het werk is natuurlijk belangrijk, dat moet je aanspreken. Maar er is veel meer. Je moet de uitdaging aangaan om contact te maken met de bewoners en activiteiten met ze te doen. Voor Floortje hoef je maar een liedje te zingen en dan zie je haar denken ‘ha, gezellig!’.” “Nu hebben wij toevallig wel de leukste kinderen van Nieuw Buitenzorg”, lacht Nederlof. “Ze hebben een hoog knuffelgehalte”, beaamt Rademaker.

>‘Een lach, een knuffel, daar doe je het voor’

vrijwilligers n Nieuw Buitenzorg kan niet zonder vrijwilligers. Daar zijn management, staf en ouders roerend over eens. Gelukkig zet een aantal Leiderdorpers zich regelmatig in voor de bewoners van de zorginstelling.

Diny Westgeest doet dat al negen jaar. Ze is ermee gestart toen ze stopte met werken. “Achter de gordijnen zitten is niks voor mij dus ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Via de tennisclub ken ik een medewerker van Philadelphia die me meteen uitnodigde om te komen kijken.” Sindsdien is ze een ochtend per week in Buitenhuys, één van de negen woningen van Nieuw Buitenzorg. “Ik bemoei me niet met de zorg maar doe extraatjes voor de bewoners; ik ga met ze wandelen of fietsen, geef ze een voetmassage of neem ze mee naar de Vita Care (kijken en luisteren naar filmbeelden op een meebewegend bed, red). Aan het eind van de ochtend help ik mee met eten geven en dan zit het er weer op.”


Samen op stap

Rutger Wijnbelt is pas sinds enkele maanden vrijwilliger. Hij kwam hier terecht via zijn vriendin die werkt bij Nieuw Buitenzorg. Hij is niet gekoppeld aan een woning maar aan een bewoner, een jongeman van 26, vijf jaar jonger dan Rutger zelf. “Eens in de drie weken in het weekend ga ik bij hem langs en gaan we iets leuks doen. Dan neem ik hem in zijn rolstoel mee naar de kinderboerderij of gaan we zwemmen in het zwembadje van Nieuw Buitenzorg.” Zijn pupil is volgens Rutger “een van de makkelijkste bewoners, iemand die enorm van knuffelen houdt”. Wat niet betekent dat er al een duidelijke band is tussen de twee. “Echt contact leggen is moeilijk. Het zal zeker een half jaar duren voor hij me herkent, als dat al gaat gebeuren.”

Dat contact leggen is in Buitenhuys ook niet eenvoudig heeft Westgeest gemerkt, al kennen de bewoners haar inmiddels wel en zijn ze altijd blij met haar komst. ”Een lach, een knuffel, daar doe je het voor. Het is gewoon fijn om te zien dat je hen een plezierig moment geeft.” In het begin was het ook voor haar wel wennen om aangestaard te worden als ze met een van de bewoners door Winkelhof loopt. “Maar mensen reageren wel heel vriendelijk, je wordt altijd gedag gezegd. Mooi dat de bewoners gezien worden, ze zijn toch ook onderdeel van deze maatschappij.”


Drempel

Potentiële vrijwilligers moeten vaak een drempel over om aan de slag te gaan met mensen met een ernstige meervoudige beperking. En dat geldt zeker voor mannen, weet Wijnbelt; hij is een van de weinige mannelijke vrijwilligers in Nieuw Buitenzorg. “Mensen zeggen wel eens: ‘Wat knap dat je dit doet’. Beetje raar eigenlijk want het is helemaal niet moeilijk.”

Bij Nieuw Buitenzorg krijgen ze de ruimte om uit te zoeken welke inzet het best bij hen past, hebben ze allebei ervaren. En ze voelen zich enorm gewaardeerd. "Dat merk je steeds als je er bent maar ook bijvoorbeeld door het jaarlijkse vrijwilligersuitje", zegt Westgeest. “Probeer het gewoon eens”, roept ze op. Wijnbelt sluit zich daarbij aan. “Als je één dag meeloopt met Diny of met mij, ben je verkocht.”


Wie meer wil weten over vrijwilliger worden bij Nieuw Buitenzorg kan contact opnemen met Mirjam Muller (tel. 06 11251524) of Femke van der Haven (tel. 06 13228985). Of mailen naar nieuwbuitenzorg@philadelphia.nl.


         Tekst: Corrie van der Laan

Hennepplantage in Lokhorst

Aanhouding n De politie heeft dinsdagmiddag 18 februari één persoon aangehouden na het aantreffen van een hennepkwekerij in een woning aan de Lokhorst in Leiderdorp.

In de woning werden ruim driehonderd hennepplanten aangetroffen. Ook was er diverse apparatuur voor het kweken en oogsten van de planten in het appartement aanwezig.

Een zogeheten hennepteam heeft de planten vernietigd en alle apparatuur meegenomen.

Het is niet de eerste keer dat er een hennepkwekerij is aangetroffen in een appartement aan de Lokhorst. In mei vorig jaar gebeurde dat ook als eens. Het ging toen om 359 hennepplanten.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Koffie-inloop

alleengaanden n Op de eerste zondag van de maand is er altijd een koffie-inloop voor iedereen uit de regio die alleen is en afleiding zoekt. Zondag 2 februari komen de koffie-inlopers weer bij elkaar van 11.00 tot 13.00 uur bij La Place aan de Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp. Mensen van de organisatie staan bij de ingang om bezoekers wegwijs te maken en informeel te introduceren.

Bij mooi weer en voldoende animo wordt er na afloop gefietst of gewandeld. Wie geen behoefte heeft aan samen koffie drinken maar wil mee op pad wil, kan om 13.00 uur komen en gewoon aansluiten.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Voedsel, boeken en oud papier

inzameling n Boeken, legpuzzels, oud papier en houdbare levensmiddelen voor de Voedselbank worden dinsdag 3 maart ingezameld in de Scheppingskerk. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp staan van 8.00 tot 16.30 uur in het gebouw aan de Van Poelgeestlaan 2 klaar om de spullen in ontvangst te nemen.

Wat betreft houdbaar voedsel is er vooral behoefte aan pakken met pasta’s en rijst, sauzen, blikken met vis, vlees, soep, groente en peulvruchten, zonnebloemolie, koffie, suiker, thee, broodbeleg en aardappels. Ook huishoudelijke artikelen en verzorgingsartikelen zijn welkom.

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">

PROZAvdRIJM

Geluk is niet vanzelfsprekend

Mijn ziel kreeg een deuk

Wat gebeurde was niet leuk

Ik moest het verwerken

Mijn ziel weer versterken

Had even een moeilijke tijd

Ineens werd ik weer verblijd

Vrienden bekommerden zich om mij

Mijn gedachten kwamen weer vrij

Warmte en genegenheid werden mijn deel

Kreeg er een brok van in mijn keel

Gelukkig is het nu voorbij

Heb ik alles weer op een rij

        Henk Koster

12 / 18

>'Geef de buurt een meerjarenperspectief'

. n Ruim een jaar geleden vertelde Mariëlle Sirag, bewoonster van de Mauritssingel, in deze serie dat ze serieuze twijfels had over het idee om de Oranjewijk aan te sluiten op Warmterotonde. Erg omslachtig om warmte helemaal uit Rotterdam te halen, was haar kritiek. Ze was van mening dat op gebied van CO2 reductie veel meer winst te halen is door de jaren 60 woningen in de wijk goed te isoleren. Verder gaf ze aan dat ze nog niet wist of ze gebruik zou willen maken van een warmtenet als dat aangelegd zou worden in de wijk; daarvoor had ze nog lang niet genoeg informatie.

Dat informatiegat is inmiddels aardig gedicht. De bewonersavond van 2 juli vorig jaar, waar adviesbureau DWA aangaf wat meest kansrijke alternatieven voor aardgas in de Oranjewijk leken, heeft Sirag als heel nuttig ervaren. Ook de GOED-krant met de resultaten van het DWA-onderzoek die in december huis-aan-huis is verspreid, heeft haar geholpen de zaken op een rijtje te zetten. “Daarin werd helder uitgelegd welke maatregelen je nu alvast kan nemen in je huis en wat de verschillende opties zijn voor verwarming zonder aardgas.”


Robuust en flexibel

Ze is het eens met de conclusie van DWA dat voor de Oranjewijk een hoge temperatuur warmtenet een goede keuze is. “Het moet wel dan robuust genoeg zijn om lang mee te gaan. En je moet verschillende warmtebronnen om het net te voeden kunnen aan- en afschakelen. Die flexibiliteit is nodig om het warmtenet decennialang te kunnen gebruiken”, geeft ze de plannenmakers mee.

Wat ze vooralsnog mist in de plannen, is een duidelijk meerjarenperspectief. “Laat de wijk bijvoorbeeld weten: ‘Over vijf jaar gaan we een warmtenet aanleggen en over zeven jaar is het operationeel’. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Wie geen aansluiting op het warmtenet wil, kan dan de keuze maken voor een individuele oplossing.” Want, zo is haar overtuiging, als het warmtenet er komt, gaat het gasnet eruit. “Je kunt geen twee basisvoorzieningen naast elkaar hebben.”

Met de kennis die ze nu heeft, zou ze zelf best willen aanschakelen bij een warmtenet. Ze denkt dat veel medewijkbewoners ook wel over de streep te trekken zijn. “Je moet het aantrekkelijk maken om mee te doen, ook financieel”, zo raadt ze aan.

Ze is wel benieuwd of het gaat lukken om de aanleg van het warmtenet gelijktijdig te doen met het vervangen van de riolering, zoals de gemeente het liefst zou zien. “Dat lijkt me qua timing en risico erg ingewikkeld worden, het zou me dan ook niet verbazen als het losgekoppeld wordt.“


Duurzaamheidsmaatregelen

Net als alle inwoners van het projectgebied heeft ook Sirag de mogelijkheid gekregen om in te loggen op de website Omons, waarop ze kan laten uitrekenen wat specifieke energiebesparende maatregelen in haar geval zouden kosten en opleveren. Ook is op Omons te zien voor welke maatregelen anderen in de buurt belangstelling hebben. Maar vooralsnog heeft ze daar niks mee gedaan. “Die Omons tool spreekt me niet erg aan. Ik kan zelf wel bedenken welke duurzaamheidsmaatregelen handig zijn voor dit huis en als ik wil weten wat mijn buren van plan zijn, loop ik bij ze langs om daarover te praten.”

Ondertussen ligt een plan klaar om haar woning verder te verduurzamen. “We willen binnenkort een uitbouw maken. Dan moet de vloer toch open en gaan we meteen isoleren en vloerverwarming aanleggen. Ik heb begrepen dat die ook werkt op het warmtenet. Ook de keuken wordt aangepakt; het gasfornuis eruit en een inductieplaat erin. Ons aardgasverbruik gaat dus alvast een beetje omlaag.”
Leiderdorps Kamerkoor zingt in Dorpskerk

Het Leiderdorps Kamerkoor. | Foto: Erik van Mourik Foto: Erik van Mourik

concert n In de reeks concerten rond het 400-jarig bestaan van Dorpskerk in Leiderdorp geeft het Leiderdorps Kamerkoor op zaterdag 7 maart een concert. Op deze avond is een gevarieerd programma samengesteld met werken uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw waarbij koor, orgel en een combinatie van beide een mooie samenhang vormen.

Het programma omvat mooie, ontroerende en vrolijke muziek: het is immers feest! Afgetrapt wordt met 'Halleluja', een werk in het Hebreeuws waarbij koor en orgel samen hun blijdschap uitspreken met de tekst van Psalm 150. Na het Geistliches Lied van Brahms waarin vertrouwen wordt uitgesproken, geven we opnieuw uiting aan onze vreugde met het Jubilate van Mendelssohn en verderop in het programma met het Jubilate van Gabrieli.

V.l.n.r. Kees van Haasteren, Paul Catsburg, Koen van Rijn, Yadi van Holst, Felix Brongers, Renate Vos, Joost Braspenning, Fleur Jaspers, Ward van Zeijl, Boudewijn Röell en Bart Lukkes. | Foto: PR Foto: PR

Feest betekent samen zijn en samen genieten. Dat kan bij uitstek in dit programma met de werken van Bruckner, Tallis, Palestrina, Purcell en Schütz. Ook het orgel laat zich in dit concert in alle glorie horen. Niet alleen samen met het koor, maar ook in solowerken die aansluiten bij het thema van dit concert.

Het Leiderdorps Kamerkoor besluit het concert met het Pater Noster van Liszt, een koorwerk dat onze dirigent Angeliki Ploka nauw aan het hart ligt en dat door de schoonheid ervan haar overtuiging om dirigent te worden heeft versterkt en bevestigd.


De aanvang is om 20.00 uur, het concert duurt vijf kwartier met daarin een pauze. De Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,50 aan de deur, in de voorverkoop zijn de kaarten voor € 10,00 verkrijgbaar via het invullen van het formulier op de website www.dorpskerk400.nl/concerten/ of via het e-mailadres lcrama@casema.nl. Jongeren tot 18 jaar hebben vrije toegang.

>Asopos Row Tokio: kick-off van een Olympisch jaar

roeien n Het jaar 2020 is het jaar van de Olympische Spelen. Al sinds de zomer van 2018 zijn de toproeiers van studenten roeivereniging Asopos de Vliet op de voet te volgen in hun persoonlijke weg naar de top: de Spelen in Tokio. Door middel van het zogenoemde 'Asopos Row Tokio'-traject worden leden, partners en andere geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de Olympische ontwikkelingen op Asopos.

De huidige situatie? Boudewijn Röell is in januari definitief geselecteerd voor de Holland Vier, stuurvrouw Yadi van Holst mag met de Paralympische Vier naar het kwalificatietoernooi, en Tom van der Lelij zal als kamprechter in Tokio staan. Fleur Jaspers zal naar verwachting in een 'tweede' Dames Acht uitzendingen naar wereldbekers en het EK proberen binnen te slepen. Het duo Ward van Zeijl en Bart Lukkes, dat afgelopen zomer nog in de medailles viel op het WK, zal zich komende maanden moeten gaan bewijzen op een van de wereldbekers.

Met het aanvangen van 2020 worden de ontwikkelingen steeds interessanter en de selecties steeds spannender. Om het begin van het Olympische jaar te vieren werd in januari door Asopos een kick-off georganiseerd samen met de partners die dit project ondersteunen, waaronder Sport2000 Leiderdorp en Toyota Van Haasteren. De strakke en opvallende Tokio-banners – levensgrote promotiebanners die momenteel in de etalages staan – waren hier te bewonderen.

Het persoonlijk contact tussen de leden en de ondernemers werd van beide kanten als verfrissend ervaren; het verbinden van partners met topsport staat centraal in het Asopos Row Tokio-project.

Ook waren Asopos-roeiers aanwezig die deze zomer tijdens de Europese Universiteitskampioenschappen in Zweden de roeibaan over gingen. Zij werden in dit traject ondersteund door Sport2000 Leiderdorp.

Door Leiden en Leiderdorp wordt verwachtingsvol uitgekeken naar wat dit sterke team van roeiers, coaches, vereniging en partners in 2020 gaat bereiken in de strijd op het water.

Nieuws van de LVU

Foto: PR

educatie n Ook in maart heeft de Volksuniversiteit weer een uitgebreid programma vol cursussen, workshops en lezingen. Hieronder een greep uit het aanbod.

Orde in de thuisadministratie - In deze workshop staan problemen centraal bij het op orde krijgen van uw thuisadministratie: structuur aanbrengen, hoe en waar welke papieren opbergen, waar in uw pc welke mails van instanties opslaan, etc. Na afloop kunt u zelf uw thuisadministratie weer op orde krijgen én houden. Vrijdag 6 maart, 9.30–11.30 uur.


Vormgeven aan je interieur - In 4 lessen leert u met andere ogen kijken naar het interieur van uw eigen woning. U krijgt tips en trucs die helpen bij vernieuwing, om mooie stukken goed te laten uitkomen en te spelen met kleur en licht, en u maakt ook tekeningen van uw interieurvernieuwingen.

Eerste les: maandag 9 maart, 19.30-21.30 uur.


De Koran lezen in vergelijkend perspectief - In drie lessen krijgt u een toegankelijke inleiding tot de Koran, de basis van de Islam. U leest samen enkele Koranteksten en u neemt kennis van exegetische tradities. Het lezen van enkele Bijbelteksten maakt een vergelijking mogelijk tussen de twee heilige boeken. Voorkennis van de Islam is niet vereist. Start: woensdag 11 maart, 20.00–22.00 uur.

Een opgeruimd huis - Heeft u problemen om uw huis opgeruimd te krijgen en weet u niet waar te beginnen? Weet u niet hoe u uw huis na het opruimen netjes houdt? In de workshop ‘Een opgeruimd huis’ krijgt u tips en handvatten om uw huis op orde te krijgen én te houden. Vrijdag 13 maart, 9.30–11.30 uur.


Mysterieuze runentekens - In de workshop Mysterieuze runentekens, mét uitgebreid cursusboekje, komt u meer te weten over runentekens. Met speciale pennen schrijft u runentekens op speciaal papier. Het runenteken dat bij u past kunt u op een steen schrijven en u maakt een werkstuk met runentekens. Zaterdag 14 maart, 9.30–13.30 uur.


Studiedag ‘Alles over het heelal in één dag’ - Een wervelende combinatie van wetenschap en entertainment, met fascinerende beelden en video’s over wat wij op dit moment over het heelal weten. Maar ook Einstein’s relativiteitstheorie, de illusie van de zwaartekracht, leven buiten de aarde. En uiteindelijk de vraag naar het ontstaan en het einde van het heelal. Zaterdag 14 maart, 10.00–16.00 uur, incl. lunch.


Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

>Tentoonstelling rondom 75-jaar bevrijding

Vooraankondiging n In samenwerking met de Oranjevereniging zal het Leiderdorps Museum in de maanden april, mei en juni met een nieuwe tentoonstelling aandacht besteden aan het thema ‘75-jaar Bevrijding – 75 jaar Vrijheid’. Het accent zal daarbij liggen op het vieren van de bevrijding in 1945 en de beleving van vijf voorgaande bezettingsjaren door de bevolking van Leiderdorp.

De tentoonstelling wordt op zaterdagmiddag 28 maart om 2 uur geopend. In maart volgt verdere informatie over de tentoonstelling en over de openingstijden.

De groepen 7 en 8 van de basisscholen van Leiderdorp zijn door de Oranjevereniging, in samenwerking met het Leiderdorps Museum, worden speciaal uitgenodigd om deze expositie te komen bezoeken in het kader van vredeseducatie.

>

Alles over Sinfonietta

Lezing n Joost Westerveld, zakelijk leider van Amsterdam Sinfonietta, geeft dinsdagochtend 3 maart een lezing over dit orkest bij het Vrouwennetwerk Leiderdorp.

Het orkest, met 22 musici, zonder slagwerk- of blazerssectie is uniek in Amsterdam en eigenlijk heel Nederland. Amsterdam Sinfonietta is al sinds 1988 het enige professionele strijkorkest in Nederland. Intussen is het ensemble, onder leiding van eerste violist en artistiek leider Candida Thompson, uitgegroeid tot een orkest van wereldniveau met een unieke traditie. Amsterdam Sinfonietta speelt namelijk al sinds 2003 zonder dirigent, waardoor alle musici extra op hun eigen muzikaliteit zijn aangewezen. Aan de hand van muzikale voorbeelden vertelt Westerveld over de unieke positie van het orkest in het Nederlandse en internationale culturele landschap, over de voor- en nadelen van het spelen zonder dirigent en hoe de grote succesverhalen soms een jarenlange aanloop hebben.

De lezing vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in het wijkgebouw van Buurtvereniging Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Leden van het Vrouwennetwerk hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 3,- Aanmelden is niet nodig.

cultuur / sport

Straatjutters Leiderdorp

De Straatjutters Leiderdorp ruimen om de week op vrijdag en zaterdag zwerfafval op in Leiderdorp. Deelnemers verzamelen om 9.45 uur, op vrijdag ergens in Leiderdorp en op zaterdag in en rond de Vogelwijk. Iedereen kan aansluiten. Voor vuilniszakken, handschoenen, afvalgrijpers en -ringen wordt gezorgd.

Verzamelplekken in februari/maart:

Vr. 28 februari bij Vegro, Simon Smitweg 10;

Za. 7 maart bij MEC, Milieu Educatief Centrum;

Vr. 13 maart bij Toyota van Haasteren, Touwbaan 22;

Vr. 27 maart bij DeClercq advocaten, Hoge Rijndijk 306.


Op zaterdag 21 maart is het Landelijke Opschoondag. De Straatjutters starten dan bij het MEC tussen 10.00 en 12.00 uur. Bedrijven, scholen, sportclubs en verenigingen van Leiderdorp, doe met ons mee! Ook kinderen zijn van harte welkom!
Contactgegevens:
W. www.straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl
E. straatjuttersleiderdorp@outlook.com

>Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Simon Smitweg 9 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

>Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading aan de Winkelhof 23 (naast Intertoys) in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies. Meer info: tel. (071) 7200871.