Leiderdorps Weekblad

23 december 2019

Leiderdorps Weekblad 23 december 2019


Vrijwilligersprijs voor Jespa Sportinstuif

Alle winnaars bij elkaar. V.l.n.r. staand Marco Borst en Annemiek de Groot van de Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp, Wim Schellekens en Jan de Meij van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp, Steven van der Laan en voorzitter Ger Sweys van Jespa, burgemeester Laila Driessen, Raoul Knaap van Fietsmaatjes en Jo Foto: J.P .Kranenburg

Stichting Jespa is de winnaar geworden van de Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2019. Jespa zet zich al bijna veertig jaar in om gehandicapten in beweging en in contact met anderen te brengen. Dat gebeurt door de sport- en spelinstuiven die tweemaal per maand worden georganiseerd. Daarnaast heeft Jespa een rolstoeldansgroep, de Jesdancers, waarvan de leden regelmatig uitkomen bij regionale en nationale rolstoeldanswedstrijden. Jespa kreeg de bij de prijs behorende cheque van 800 euro zaterdagmiddag 5 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, uit handen van burgemeester Laila Driessen. De tweede en derde prijs, elk goed voor een cheque van 600 euro, gingen naar Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp en de Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp.

Waardering voor bijzondere jongeren

Foto: J.P. Kranenburg

Manouk, Dawid, Kim, Chaia, Veer, Kirat, Mahi, Robin, Kerem en de leden van het jeugdbestuur van muziekvereniging Tamarco. Allemaal jongeren die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier hebben ingezet voor Leiderdorp. Zij kregen zaterdag 5 januari in het gemeentehuis de jongerenwaardering uitgereikt door jeugdwethouder Angelique Beekhuizen. Het was de eerste keer dat de gemeente Leiderdorp jongeren op deze manier in het zonnetje zette. De jongerenwaardering is bedoeld voor jongeren tussen 4 en 25 jaar die wonen of actief zijn in Leiderdorp en bijvoorbeeld een topsportprestatie of heldendaad hebben verricht, langdurig vrijwilligerswerk doen of mantelzorg verlenen. Alle jonge kanjers kregen een medaille en een cadeaubon.

Incluzio Leiderdorp van start

De medewerkers van Incluzio hebben inmiddels hun intrek genomen op hun vaste locatie, De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Sinds woensdag 2 januari hebben inwoners van Leiderdorp te maken met een nieuwe welzijnsorganisatie: Incluzio Leiderdorp. Incluzio bundelt de dienstverlening die in het verleden verspreid was over een aantal andere organisaties. Waar Leiderdorpers voorheen terecht konden bij onder andere het Sociaal Team, EVA, Vluchtelingenwerk, het Sociaal Cultureel werk en Pluspunt, kunnen zij nu aankloppen bij Incluzio. Het was even wennen, zeker ook voor de vele vrijwilligers die zich voorheen inzetten voor onder meer Pluspunt en het SCw, maar na een jaar heeft Incluzio zijn plek aardig gevonden in het dorp. De fysieke plek van de welzijnsorganisatie was in 2019 in De Sterrentuin, maar in verband met de verbouwing van dat pand krijgt Incluzio per begin 2020 een balie in het gemeentehuis.

Regenboogvlag fier in top

Sinds eind vorige week wapperen er regenboogvlaggen bij de Dorpskerk (foto) en de Scheppingskerk. Foto: Johan Kranenburg

"Wij hijsen deze week in de gemeente Leiderdorp de Regenboogvlag, omdat wij vinden dat in Leiderdorp iedereen meetelt en je mag zijn wie je bent!" Dat stond maandagmiddag 7 januari te lezen op de Facebook pagina van de gemeente. Op deze manier liet de gemeente zien afstand te nemen van de omstreden Nashville verklaring waarin onder meer staat dat goede christenen homoseksualiteit en transgenderisme altijd moeten afwijzen. Ook de Protestantse Gemeente Leiderdorp sloot zich aan bij het protest tegen de Nashville verklaring. Bij de Dorpskerk (foto) en de Scheppingskerk wapperde de Regenboogvlag van vrijdag 11 tot en met maandag 14 januari. Zo wilde de kerkgemeenschap laten zien dat hier iedereen welkom is, ongeacht ras, geaardheid, relatievorm of mening.

Fonkelnieuwe dierenambulance

De nieuwe dierenambulance met een deel van de vrijwilligers en de bestuursleden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

De vrijwilligers van de Dierenambulance regio Leiden kunnen sinds 25 januari hun werk doen met een gloednieuwe wagen. Coördinator Yvonne Hijman kreeg de sleutels van de fraaie Ford op 24 januari. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de showroom van Forddealer Van Bunningen aan de Weversbaan in Leiderdorp waar een groot aantal van de 55 vrijwilligers van de Dierenambulance aanwezig was. De nieuwe wagen maakt hun werk makkelijker maar er zijn nog andere problemen. Met name de financiering. Probleem is dat de negen gemeenten in het werkgebied van de Dierenambulance maar mondjesmaat bijdragen voor het ophalen van loslopende of aangereden huisdieren en helemaal niets wanneer een rit gemaakt wordt voor 'wilde' dieren.

Kassa voor Leiderdorpse organisaties

Eind januari werden er in totaal 16 cheques uitgereikt met een totaalbedrag van €19.390,-. Aan het einde van de avond werden alle blije winnaars met cheques en bloemen op de foto gezet.

Zestien Leiderdorpse maatschappelijke organisaties en verenigingen kregen dankzij het Rabobank Wensenfonds een financiële steun in de rug. De cheques, bij elkaar ter waarde van ruim 19.000 euro, werden uitgereikt op 30 januari in het clubhuis van RCL tijdens een speciale avond voor de Leiderdorpse klanten van de Rabobank Leiden-Katwijk. De gelukkigen waren: theatergroep Fields of Wonder, Ouderzorg Leiderdorp, het Leiderdorps Museum, de St. Natuurspeeltuin, roeivereniging Asopos de Vliet, IJssport Leiderdorp, de Leiderdorpse Reddingsbrigade, Stichting Bloemerd O.G. en Sport, korfbalvereniging Velocitas, Stichting Hart voor Leiderdorp, Ruitervereniging Liethorp, hockeyclub Alecto, volleybalvereniging Leython DC, Marchingband Tamarco en St. Schooltuinen Leiderdorp.

Tachtig jaar EHBO Leiderdorp


Met een feestelijke receptie in de brandweerkazerne vierde de Leiderdorpse EHBO-vereniging op 8 februari haar 80-jarig jubileum. Oud-voorzitter John van der Holst kreeg bij die gelegenheid de erespeld voor 40-jarig lidmaatschap van EHBO Nederland opgespeld door burgemeester Driessen.

Op naar een rookvrije generatie

Foto: JP Kranenburg

Op 30 januari ondertekende wethouder Angelique Beekhuizen het convenant 'Rookvrije Generatie'. Daarmee sloot de gemeente zich officieel aan bij het initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds dat beoogt dat ieder kind dat nu geboren wordt rookvrij kan opgroeien. Op den duur is het de bedoeling dat roken taboe wordt op alle plekken in Leiderdorp waar kinderen komen. Rookvrije plekken waren er al in Leiderdorp, zoals voetbalclub RCL en speeltuin Op Dreef, maar in de loop van 2019 zijn er nog heel wat officieel rookvrije plekken bij gekomen. Waaronder alle Leiderdorpse locaties van kinderopvanglocatie Floreokids (op de foto Villa Picasso), een flink aantal basisscholen en kindcentra, de natuurspeeltuin en de scouting.

Eerbetoon aan gouden Jeroen

Jeroen Kampschreur omringt door zijn naaste familie | foto J.P. Kranenburg

Jeroen Kampschreur heeft tijdens het WK-para-alpineskiën, eind januari, vijf gouden plakken behaald. In het Sloveense Kransjka Gora werd hij eerste bij zowel de slalom als reuzenslalom. Een paar dagen later was hij in het Italiaanse Sella Nevea de snelste bij de afdaling, supercombinatie en Super G. Voor zijn prestaties werd hij 16 februari gehuldigd in het bijzijn van vrienden en familie. Burgemeester Laila Driessen overhandigde de vijfvoudige wereldkampioen een door haar medewerkers vervaardigd prototype van een standbeeld. "Dat ontbreekt nog aan je indrukwekkende onderscheidingenreeks. Tijdens het WK dit jaar heb je echt iets ongelooflijks gepresteerd", zo complimenteerde ze de 19-jarige sportman, die op de foto hierboven staat met zijn naaste familie.

Babyboom in kinderboerderij

De eerste lammetjes van dit jaar in de Leiderdorpse kinderboerderij Foto: J.P. Kranenburg


De jaarlijkse babyboom in de Leiderdorpse kinderboerderij in park De Houtkamp startte in de vroege ochtend van 4 maart met de geboorte van twee ooitjes en een ram. Een paar dagen te vroeg maar ze waren kerngezond. In de weken daarna werden nog ruim twintig andere geitjes en lammetje geboren.

Burgemeester leest voor

Burgemeester Laila Driessen leest het prentenboek 'Een huis voor Harry' voor. Foto: Johan Kranenburg


Burgemeester Laila Driessen was kwam 24 januari naar de bibliotheek om de oudste kleuters van de Prins Willem-Alexanderschool en Willem de Zwijgerschool voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar: 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Dat in het kader van de Nationale Voorleesdagen.

Super sportvrijwilliger


Voorzitter John de Lange van de Vereniging IJssport Leiderdorp werd op 11 februari uitgeroepen tot winnaar van de Zilveren Promo, de onderscheiding die de Stichting Sportpromotie Leiderdorp ieder jaar toekent aan een Leiderdorper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport in het dorp.

januari-februari-maart

Blik op leven in vroege middeleeuwen

Wethouder Daan Binnendijk opent de tentoonstelling. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Met een historische knijpschaar knipte wethouder Daan Binnendijk (Kunst en Cultuur) zaterdag 2 maart in het Leiderdorps Museum een Merovingisch lint door. Daarmee opende hij de tentoonstelling 'Nieuw Licht op Leithon'. De expositie toont het leven van de bewoners van Leithon, het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp (6e - 9e eeuw). Dat lag aan de oevers van de Leitha, een zijriviertje van de Oude Rijn. De tentoonstelling is gebaseerd op de gelijknamige uitgave 'Nieuw licht op Leithon' van Menno Dijkstra, Arno Verhoeven en Kim van Straten van de Universiteit van Amsterdam. Het boek werd geschreven naar aanleiding van de vele vondsten bij opgravingen in 2013 op het voormalige Samsomveld.

Leenrolstoelen voorzien in behoefte

V.l.n.r. wethouder Angelique Beekhuizen, Marten Brederode namens de winkeliers, Mariëlle en Annelies Hoed, Rik Jansen van Wereldhave. Mariëtte Meulmal en Kim de Munnik van Wereldhave. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Annelies Hoedt en Mariëtte Meulman hebben eind 2018 hemel en aarde bewogen om leenrolstoelen in Winkelhof te krijgen. En dat is gelukt. In de parkeergarage van het winkelcentrum, vlak bij de lift, zijn in februari enkele rolstoelen geplaatst die vanaf dag 1 druk gebruikt werden. Op 19 maart was er een kleine bijeenkomst bij de rolstoelstandplaats waarbij rolstoelgebruikster Mariëlle Hoedt het middelpunt was. Zij is immers degene voor wie haar zus Annelies en vriendin Mariëtte de actie in gang hebben gezet. De leenrolstoelen maken het voor haar een stuk makkelijker om in Winkelhof te gaan shoppen. De rolstoelenactie werd gesteund door de gemeente, de Winkelhof winkeliers, Winkelhof eigenaar Wereldhave, Incluzio, Activiteitencentrum Gading en de Rabobank.

Nieuwe spellen dankzij Vrienden

Lerares Adinda Dernison met een deel van de aangeschafte spellen. Links de cheque die de Vrienden van het Oude Dorp vlak voor kerstmis uitreikten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Boonanza, Lacer Mace, Koehandel, Uno, Brains, KUD Mijnwerkers, 30 Seconds, Strategeo, Mens Erger je Niet. De leerlingen van het PC Hooft College in Leiderdorp hebben sinds half maart een ruime keus aan gloednieuwe spellen die ze op school kunnen doen. Lerares Adinda Dernison kon ze aanschaffen dankzij de kerstwensgift van 500 euro van Stichting Vrienden van het Oude Dorp. Leerlinge Lidewij uit de MAVO eindexamenklas had de Vrienden gevraagd om een bijdrage. De leerlingen van de school, die onderdeel is van de Leo Kanner Onderwijsgroep, kampen met problemen als vormen van autisme en angststoornissen. Gezelschapsspellen helpen hen met het leren samenwerken, complimenten ontvangen en omgaan met tegenvallers.

VVD blijft aan kop in Leiderdorp

Foto: J.P. Kranenburg

Forum voor Democratie (FvD) werd 20 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen in één klap de grootste partij van Zuid-Holland. Ook in Leiderdorp heeft FvD zich op kaart gezet. De partij van Thierry Baudet kreeg hier 16,1 procent van de stemmen. De VVD verloor in Leiderdorp 1,7 procent ten opzichte van 2015 maar bleef toch de grootste met 18,3 procent. GroenLinks maakte een flinke sprong van 6,3 naar 11,1 procent van en kwam daarmee op gelijke hoogte met grote verliezer D66 die van 18,3 naar 11,1 procent tuimelde Ook het CDA, de PVV en de SP verloren stevig in Leiderdorp, en kwamen op respectievelijk 7,8, 4,9 en 3,5 procent. De grootste winnaars in Leiderdorp na FvD en GroenLinks waren 50Plus (nu 5,7 procent) en ChristenUnie (nu 3,7 procent).

Jubileum Songs2Sing

Foto: J.P. Kranenburg


Het Leiderdorpse popkoor Songs2Sing onder leiding van oprichter en dirigent Annemiek de Groot vierde haar vijftienjarig bestaan in het weekend van 16 en 17 maart met twee vrolijke concerten waarin voor én met het publiek werd gezongen. Zoals al 15 jaar zorgde de band Music2Play voor de begeleiding.

Buitenzwembad verwijderd

Donderdag lag de bodem van het oude 50 meterbad bloot en waren de tegeltjes en de belijningen van een deel van de acht banen duidelijk te zien. Foto: Corrie van der Laan


Voordat de bouw van de Lidl op het Amaliaplein kon starten, moest even een vuiltje weggewerkt worden: onder de grond lag hier nog het oude 50 meter buitenzwembad. Eind maart werd het bad uitgegraven waarna een breekhamer korte metten maakte met de zwembadvloer en de betonbak eronder.

Werkbezoek Jaap Smit

Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Laila Driessen tijdens de persconferentie na afloop van het werkbezoek van Smit aan Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg


De vijf gemeenten in de Leidse regio moeten in gesprek blijven over nauwere samenwerking. Dat heeft Commissaris van de Koning Jaap Smit het Leiderdorpse gemeentebestuur op het hart gedrukt tijdens zijn werkbezoek van woensdag 13 maart. Hij vond overigens dat Leiderdorp 'in rustig vaarwater' zit.

Pannenkoekendag

Aan tafel in De Hoeksteen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg


Ruim 35 Leiderdorpers kwamen vrijdagmiddag 22 maart naar buurtkamer De Hoeksteen om te genieten van pannenkoeken die waren gebakken en werden geserveerd door Leiderdorpse jongeren. Dat in het kader van de landelijke Pannenkoekendag die in Leiderdorp werd georganiseerd door Incluzio.

Houd de lijn vrij!

Van rechts naar links Paul Lucardi, wethouder Angelique Beekhuizen, Laura den Haring en een aantal vrijwilligers bij de net onthulde bestickerde steen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Bij dertig bushokjes in Leiderdorp is maandag 8 april een duidelijke blauwe sticker op een van de stoeptegels geplakt. Daarop staat een gestyleerd poppetje met een taststok dat een pad van lijnen volgt, met daaronder de tekst 'vrijhouden'. Bedoeld om mensen erop te wijzen dat de geribbelde tegels die lijnen vormen op stoepen, straten, bij bushaltes en op stations daar niet voor de sier liggen. Het zijn geleidelijnen waarvan blinden en slechtzienden gebruik maken om hun weg te vinden in de openbare ruimte. En die dus vrij moeten blijven van obstakels. Wethouder Anglique Beekhuizen onthulde 8 april de eerste bestickerde tegel bij de bushalte aan de Engelendaal ter hoogte van winkelcentrum Winkelhof en trapte daarmee de campagne 'Houd de lijn vrij!' af in Leiderdorp.

Niet gezamenlijk, wel Koningsspelen

Op KBS De Schakel werden de Koningsspelen geopend met het dansen en zingen van de Pasapas. Ook wethouder Willem Joosten van onderwijs en sport (geheel links) deed mee. Foto: J.P. Kranenburg

De Koningsspelen in Leiderdorp werden dit jaar voor het eerst sinds 2014 niet centraal georganiseerd. Toch hadden de kinderen op de meeste basisscholen op 12 april, de laatste dag voor de voorjaarsvakantie, een dag met een oranje tintje. De scholen organiseerden zelf Koningsspelen op hun schoolplein, op een sportterrein of in een sporthal, hielden een sponsorloop of maakten er een spelletjesdag van. Op De Schakel opende wethouder Willem Joosten de dag door samen met de kinderen het Koningsspelenliedje 'Pasapas' te zingen en dansen (foto). De Koningsspelen werden altijd georganiseerd door het Sportfondsen Sport Servicepunt. Maar dat is per 1 januari opgegaan in welzijnsorganisatie Incluzio en die maakte de keuze om de menskracht op een andere manier in te zetten.

'Leiderdropjes' waren schot in de roos

Martijn van Rees, ambassadeur van Xenia en nu zelf gast in het hospice, toont de cheque met achter hem Jacqueline Bouts. Verder v.l.n.r.: Lions Erik Donatz, Harry Horlings, Remco Fillipo, Theo Botden, John van der Hoeven en Paul Catsburg en twee vrijwilligers van Xenia: links Nasira en rechts Marijk Foto: Johan Kranenburg

De verkoop van Leiderdropjes voor het goede doel is een schot in de roos gebleken. Het initiatief van de Lionsclub Leiderdorp heeft maar liefst 11.300 euro opgeleverd voor het Leidse hospice Xenia. Maandag 15 april overhandigde clubpresident Erik Donatz een cheque met dat bedrag aan Jacqueline Bouts, oprichtster en manager van het enige Nederlandse hospice voor jongeren en jongvolwassenen. 'Leiderdrop' is een veel voorkomende verschrijving van 'Leiderdorp'en de Lions besloten vorig jaar om daar iets mee te gaan doen in de vorm van de verkoop van Leiderdropjes. Vierduizend potjes werden door de Lions en hun partners gevuld met dropjes en voorzien van zelf ontworpen en gedrukte wikkels en vervolgens verkocht aan relaties en in de 'losse verkoop' in Winkelhof.

Vijfmaal een lintje

V.l.n.r. Piet van der Meer, Gerda van der Meer-van Goozen, burgemeester Laila Driessen, Conny Keijzer, Carla Jansen en Hans Kruidenberg. Foto: J.P.Kranenburg

Vijf Leiderdorpers werden 26 april met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt, waar ze hoorden dat ze benoemd waren tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor een zaal vol familie en vrienden speldde burgemeester Laila Driessen (staand midden op de foto) de Koninklijke onderscheiding op bij (v.l.n.r. op de foto) Piet van der Meer, Gerda van der Meer-van Goozen Conny Keijzer, Carla Jansen en Hans Kruidenberg. Piet en Gerda van der Meer zetten zich al decennia in voor scheidsrechtersvereniging COVS, Conny Keijzer is de spil bij rolstoeldansgroep Jessdancers, Carla Jansen is vrijwilliger bij Sensoor, Slachtofferhulp en Allegoeds, en Hans Kruidenberg is sinds 2003 voorzitter van de Oranjevereniging Leiderdorp en actief bij Parochiekern De Goede Herder.

Eén jaar 't Buurthuis

Bezoekers van 't Buurthuis genieten van een hapje en drankje. | Foto: J.P. K. Foto: Johan Kranenburg


Razend druk en gezellig was zaterdagmiddag 13 april bij 't Buurthuis van Buurtactief Het Oude Dorp aan de Oranjegalerij. Reden voor het feestje was het éénjarig bestaan van de buurtkamer die in dat eerste jaar zo'n 2.000 bezoekers kon verwelkomen. Waarmee het bestaansrecht bewezen is.

Vernieuwd plein Regenboog

Samen met twee leerlingen legt wethouder Willem Joosten de laatste steen in het vernieuwde plein van PCOB De Regenboog. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Sinds de herfst van 2017 zit de basisschool Regenboog in een prachtig vernieuwd gebouw. Als slotstuk werd het schoolplein opgeknapt. Het vernieuwde plein werd officieel geopend op 12 april: wethouder Willem Joosten plaatste de laatste stoeptegel, die passend voorzien is van een regenboog.

Paadjestrappen

Wethouder Daan Binnendijk maakt een enthousiaste sprong terwijl hij de kinderen van de Leeuwerik voorgaat bij het paadjestrappen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Onder leiding van onderwijswethouder Daan Binnendijk trapten kinderen van groep 6 van Daltonschool De Leeuwerik vrijdag 5 april paadjes om hun tuintjes op het Leiderdorpse schooltuinencomplex in De Bloemerd af te bakenen. Het markeerde de start van het schooltuinseizoen 2019-2020.

Nieuwe kunstgrasvelden voor korfballers

Burgemeester Laila Driessen opent de nieuwe kunstgrasvelden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Precies op tijd waren ze klaar: zaterdag, 20 april, kon burgemeester Laila Driessen de nieuwe kunstgrasvelden van de Leiderdorpse korfbalvereniging Velocitas in De Bloemerd openen, net voor de start van de tweede helft van de veldcompetitie.

Sfeervolle aubade in Hoofdstraat

Foto: Corrie van der Laan

De verplaatsing van de traditionele aubade naar het oude dorp was een goede zet van de Oranjevereniging Leiderdorp. Zo'n 250 dorpsgenoten verzamelden zich in de ochtend van Koningsdag om 9 uur in de Hoofdstraat ter hoogte van de Dorpskerk om, samen met het college van burgemeester en wethouders en de gedecoreerden van dit jaar en onder begeleiding van drumfanfare Tamarco, uit volle borst te zingen. De plek aan de Hoofdstraat is toch een stuk sfeervoller dan het Statendaalderplein bij Winkelhof dat - met uitzondering van een uitstapje naar de Simon Smitweg in 2012, 2013 en 2014 - jarenlang de vaste locatie voor de aubade was. Zeker omdat de zangers direct na het laatste applaus de kindervrijmarkt op konden lopen, die al in volle gang was.

Laatste Van Houdt Prestatieloop

Roger van Houdt met de Theo van Houdt wisselbokaal. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

De Oranje Sportfondsen/Van Houdt Prestatieloop op Koningsdag 2019 was een hele bijzondere. Niet alleen omdat het de 50ste was en voor het eerst ook de Engelse Mijl (16,2 kilometer) gelopen kon worden, maar omdat het de allerlaatste was die werd georganiseerd door Roger van Houdt (foto). Het was Theo van Houdt, de vader van Roger, die op Koninginnedag 1970 de allereerste Prestatieloop over vijf kilometer organiseerde vanuit zijn sportschool in de Hoofdstraat. Toen Theo in 1993 plotseling overleed, ging Roger door met het hardloopevenement waarbij hij een loop over tien kilometer en de kinderloop over anderhalve kilometer toevoegde. Hij geeft nu het stokje over aan de Oranjevereniging, die al jaren partner van Van Houdt is bij de organisatie van de recreatieve loop.

Freedom Runners halen Vredesvlam

Foto: Johan Kranenburg

Het Bevrijdingsfeest in het Leiderdorpse park De Houtkamp barstte zondagmiddag 5 mei pas echt los toen burgemeester Laila Driessen de vredesvlam ontstak met het bevrijdingsvuur dat de FreedomRunnersLeiderdorp onder leiding van Henk van Driel hardlopend uit Wageningen hadden meegebracht. De groep, die deze missie alweer voor de vierde keer ondernam, vertrok op 4 mei direct na de Dodenherdenking vanaf de Leiderdorpse begraafplaats naar Wageningen waar ze een brandende fakkel kregen aangereikt door de burgemeester van die stad. In rap tempo onder soms barre omstandigheden legden de lopers in estafette de 120 km af. In De Houtkamp overhandigde de heer van Hese, veteraan van de Royal Netherlands Navy, de vlam aan burgemeester Driessen.

Shoppen met gesloten beurs

Wethouder Angelique Beekhuizen opent de ruilwinkel. Op de achtergrond de eerste klanten. Foto: Johan Kranenburg

Een handvol Leiderdorpers kwam woensdagmiddag 8 mei ondanks de regen naar De Buit om, op deze eerste dag dat de nieuwe ruilwinkel geopend was, spullen in te brengen en te kijken of er iets van hun gading was om mee te nemen. Nadat wethouder Angelique Beekhuizen het lint voor de deur had doorgeknipt waren zij de eersten die konden kiezen uit het toch al aardige assortiment van kleding, servies, speelgoed, woonaccessoires en boeken. Dat de ruilwinkel er is gekomen, is te danken aan een Leiderdorpse die graag anoniem blijft. Zij bracht het idee in bij Incluzio, waarna gezamenlijk een plan werd uitgewerkt. In de ruilwinkel kunnen buurtbewoners ook een kop koffie of thee komen drinken. De winkel aan de Buitenhoflaan 1 is elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend.

Indrukwekkende herdenking

Het blazen van de taptoe. Foto: PR Oranjevereniging


Het was zaterdagavond 4 mei razend druk bij de Dodenherdenking in Leiderdorp. Na de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk liep een stille stoet naar de Algemene Begraafplaats waar zich al honderden dorpsgenoten hadden verzameld. Hier werd om 8 uur 2 minuten stilte in acht genomen.

Buurtvereniging Waterbieskreek

V.l.n.r. bestuursleden Rhodan Mulder, Ina Franssen, Foto: Corrie van der Laan


Buurtvereniging Waterbieskreek vierde zaterdag 11 mei haar oprichting met een borrel in de centraal in de straat gelegen speeltuin. In augustus adopteerde de vereniging de speeltuin, die op de nominatie stond te verdwijnen, wat betekent dat de bewoners zelf gaan zorgen voor het onderhoud.

Verkiezingswinst PvdA

Echt druk was het gisteren tussen de middag niet in het stembureau in Winkelhof. Foto: Johan Kranenburg


Ook in Leiderdorp werd de PvdA de grote winnaar van de Europese verkiezingen op 23 mei. De partij kreeg hier 21,1 procent van de stemmen. Ook winst was er voor VVD (17,3 procent) en GroenLinks (11,8 procent). Nieuwkomer Forum voor Democratie kreeg in Leiderdorp 11,1 procent van de stemmen.

Muziek op het voetbalveld

Alle bands bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg


Het publiek kwam zondagmiddag 12 mei massaal toegestroomd voor de 2de Bevrijdingstaptoe op het hoofdveld van RCL in De Bloemerd. En ze kregen waar voor hun geld. Zes marchingbands, waaronder Tamarco uit Leiderdorp, zorgden met verrassende en vrolijke composities voor een topmiddag.

Huis ter Does 37 maal kleiner

De maquette van Huis ter Does. Foto: Johan Kranenburg

Het moet rond het jaar 1600 echt een blikvanger zijn geweest in Leiderdorp. Het kasteel Huis ter Does was in opdracht van admiraal Pieter van der Does in zijn oude glorie hersteld en ongetwijfeld een van de opvallendste gebouwen in de regio. Nog geen anderhalve eeuw later werd het afgebroken, maar de grandeur van die hoogtijdagen herleeft in de maquette die Leiderdorper Will van Gessel heeft gemaakt. Dat gebeurde in samenwerking met dorpsgenoot en egyptoloog Willem Hovestreydt die uitgebreid onderzoek naar het kasteel heeft gedaan. Het mini-kasteel – exact 37 maal kleiner dan het origineel – werd zaterdag 11 mei onthuld in het Kijk- en Afhaalpunt aan de Hoofdstraat 164 in Leiderdorp en is daar elke vrijdag te bezichtigen.

Laatste Heemtuin Verbeeld expositie

Wethouder Daan Binnendijk opent de nieuwe beeldententoonstelling in de Heemtuin door een ‘Heemdier’ te onthullen samen met enkele makers van het kunstwerk. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Onder grote belangstelling opende wethouder Daan Binnendijk vrijdag 17 mei de nieuwe beeldententoonstelling in de heemtuin. In zijn toespraak benadrukte de wethouder dat kunst belangrijk is "omdat het de verbeelding prikkelt en ieder zijn eigen verhaal erbij kan maken". Maar, zo bleek later in het jaar, het is blijkbaar niet belangrijk genoeg om er geld voor uit te trekken. Per 2020 is er geen subsidie meer voor de tentoonstelling die de afgelopen 8 jaar werd georganiseerd door de Stichting Kunst in de Heemtuin. De stichting kwam in september met een tevergeefse noodkreet richting de raad. De PvdA-fractie nam het verzoek voor 13.000 euro subsidie weliswaar mee in een amendement bij de begrotingsvergadering in november maar kreeg daar geen steun voor.

Leiderdorp pept lopers op

Sponzen voor de lopers. Foto: J.P.Kranenburg

Het was lekker loopweer tijdens de 29ste editie van de Leiden Marathon op zondag 19 mei. Zoals de afgelopen jaren traditie is, liepen de deelnemers aan de halve marathon en de 10 kilometer enkele kilometers dwars door Leiderdorp. Waar vrijwilligers ze op verschillende punten bekertjes water en natte sponzen aanreikten en de lopers langs de hele route werden aangemoedigd door de toeschouwers. Vooral de Splinterlaan was weer mooi versierd, de bewoners maakten een echt straatfeestje van het hardloopevenement. Ook de deelnemers aan de hele marathon, die schampten langs de noord- en oostkant van Leiderdorp, kregen op de hoek van de Zijldijk en de Splinterlaan muziek en aanmoedigingen mee voor ze de Spanjaarsbrug naar Leiden overstaken.

MEC geeft duurzaamheid een plek

Wethouder Daan Binnendijk opent de deur van het vernieuwde MEC. Foto: J.P.Kranenburg

Na een verbouwing van zeven maanden (kosten ca. 95.000 euro) werd woensdagmiddag 29 mei het totaal vernieuwde Milieu Educatief Centrum in De Sterrentuin feestelijk heropend door burgemeester Driessen en wethouder Binnendijk. Het MEC, dat tot voor kort bekend stond als organisatie die met name activiteiten organiseert voor basisscholen, maakte van deze gelegenheid ook gebruik om zich te presenteren onder een breder publiek. Het is tenslotte een centrum voor natuur-en duurzaamheidseducatie voor alle leeftijden en dé plek in Leiderdorp voor informatie en vragen over energie en klimaat, grondstoffen en afval, en voedsel en water. Het MEC is open op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

1.500 medailles

Foto: Ton de Vrind


Onder een stralende zon werd vrijdag 21 juni de 48ste Leiderdorpse Avond4Daagse afgesloten. De lopers van de 10, 5 en 3 kilometer legden het laatste stukje van de laatste etappe gezamenlijk af. Bij de finish, op het terrein van organisator Velocitas, kregen de ca. 1500 lopers hun dikverdiende medailles.

Wim Laman overleden

Wim Laman. | Archieffoto: Frans Brocken Foto: Picasa


Wim Laman is 25 mei op 70-jarige leeftijd overleden. Laman was van 2002 tot 2004 raadslid voor het CDA en van 2004 tot 2006 wethouder. Hij is de schrijver van de tekst voor het Leiderdorps Volkslied.
Ook was hij zeer actief in de Protestantse Gemeente Leiderdorp.

RCL speelt 'interland'

Foto: J.P.Kranenburg


RCL speelde 1 juni de eerste interland in de clubhistorie: in De Bloemerd ontving het eerste mannenteam het Nationale Team van de Salomonseilanden, dat wordt gecoacht door Leiderdorper Willem Rijsbergen. De voetbalwedstrijd en de bijeenkomst erna werden een feestje. RCL won overigens met 3-2.

Oeverzwaluwen vinden 'hotel'

De oeverzwaluwen hebben hun 'hotel' gevonden. | Foto: Vogelwerkgroep Koudekerk e.o. hun kant Foto: Picasa


De oeverzwaluwen hebben hun 'hotel' in de Munnikkenpolder dan toch gevonden. Het eerste jaar ging het stroef maar afgelopen voorjaar waren minimaal 45 van de 50 nestkasten in de oeverzwaluwenwand op het schiereiland aan de oostkant van de polder bezet door broedende zwaluwpaartjes.

Eikenprocessierups plaagt Leiderdorp

Het blijft opletten met processierupsen. | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

De eikenprocessierups was afgelopen zomer ook in Leiderdorp een ware plaag. "Vorig jaar hadden we hier nog geen tien locaties waar de rups zat maar, net als elders in de regio en in het hele land, is het dit jaar een stuk erger", vertelde een gemeentewoordvoerder begin juli. Op verschillende plekken in Leiderdorp werden de rupsen met hun irriterende brandharen aangetroffen. De natuurspeeltuin in park De Bloemerd werd tijdelijk gesloten omdat ze in de eiken op het terrein zaten. Ook elders in De Bloemerd, op de kinderboerderij in park De Houtkamp en in de eikenbomen langs de Vegmolaan zorgden de rupsen voor overlast. Begin juli ging een gespecialiseerd bedrijf aan de slag gaat om nesten met rupsen te verwijderen. Plekken waar kinderen komen hadden daarbij voorrang.

Spetterend Doeshavenconcert

Alle artiesten samen op het podium. Foto: J.P.Kranenburg

Burgemeester Laila Driessen, de initiatiefnemer voor en stuwende kracht achter de Doeshavenconcerten, kon tevreden zijn. De vijfde editie, op vrijdagavond 5 juli, was weer een groot succes met een recordaantal van naar schatting duizend bezoekers. Kades, steigers en het terras van het havengebouw stonden vol. Ook de vele aangemeerde bootjes herbergden vele toeschouwers. Het publiek, genoot van een zeer gevarieerd programma en reageerde enthousiast op de diverse muziek- en dansoptredens. Waarbij Gospelkoor Elijah zorgde voor een swingend slotakkoord. Het concert werd georganiseerd door WSV Doeshaven, de Oranjevereniging Leiderdorp, Annemiek de Groot en de gemeente Leiderdorp en mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van vele lokale sponsors.

Elf molenfietstocht smaakt naar meer

Drukte bij de Doesmolen in Hoogmade Foto: Corrie van der Laan

Zo'n 250 liefhebbers van fietsen, molens en het Groene Hart genoten zaterdag 6 juli van de door de Lions Club Leiderdorp uitgezette fietstocht langs elf molens van de Rijnlandse Molenstichting. De opbrengst van de benefietfietstocht, naar schatting zo'n 750 euro, gaat naar de molenstichting. Maar dat is niet eens het belangrijkste volgens initiatiefnemer Erik Kopp, zelf lid van de Lions Club en molenaar van de Munnikkenmolen. Waar het hem vooral om ging, was interesse wekken voor de molens in en rond Leiderdorp. En dat is gelukt. De eerste Elf Molenfietstocht smaakt naar meer en krijgt ongetwijfeld een vervolg. Dan met een andere route en andere molens. De keuze is groot genoeg: de Rijnlandse Molenstichting heeft er 46.

Studenten in Statenhof

Zo moet de getransformeerde Statenhof eruit gaan zien. Foto: J.P.Kranenburg

Belegger Citystone Group BV kwam in juli naar buiten met het plan de Statenhof in Leiderdorp om te bouwen en uit te breiden om plek te bieden aan 206 studentenwoningen. Het gemeentebestuur schaarde zich achter dat plan. Het is de bedoeling dat studenten al in het studiejaar 2020-2021 hier hun intrek kunnen nemen. Niet iedereen was enthousiast over het plan. Oud-VVD wethouder en Statenlid Cock Huigen en Bernard Revet van ouderenpartij 50Plus zouden liever zien dat hier seniorenwoningen kwamen en omwonenden toonden zich op een informatieavond op 18 juli ongerust over mogelijke overlast. Het college is er echter van overtuigd dat studentenwoningen de beste oplossing vormen voor het al jaren leegstaande pand, met name omdat zo het parkeerprobleem omzeild wordt.

Speelparadijs in Voorhof

En nog een jungleloopbrug. Foto: J.P.Kranenburg


Het park voor Kindcentrum De Voorhof aan het Heelblaadjespad is veranderd in een waar speelparadijs waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven in het groen en de speeltoestellen perfect passen in de omgeving. Woensdag 26 juni opende wethouder Daan Binnendijk de nieuwe speelruimte.

Kano Rijnland landskampioen

De kanopoloërs van Rijnland A met in hun midden burgemeester Laila Driessen met de kampioensschaal. | Foto: PR Foto: PR


Na negentien jaar is het Kano Rijnland weer gelukt om landskampioen kanopolo te worden. Op 23 juni versloeg het A team van de Leiderdorpse kanovereniging concurrent Odysseus tijdens een zinderende finalewedstrijdmet 6-4. Burgemeester Driessen zette de kampioenen op 8 september in het zonnetje.

MidZomerLoop

Foto: J.P.Kranenburg


Bijna 300 lopers kwamen vrijdagavond 5 juli aan de start voor de twaalfde editie van de Leiderdorpse MidZomerLoop, waarbij gekozen kon worden tussen afstanden van 1,5 (Kids), 6,3 of 10,3 kilometer. De langste afstand ging voor het eerst langs het nieuwe pad aan de noordkant van de Boterhuispolder.

Tien bomen extra weg

Om genoeg parkeerplaatsen te kunnen realiseren moeten aan de Brittenstein nog tien tot twaalf bomen geveld worden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg


Half juli bleek dat op het Brittensteinterrein, waar Rijnhart Wonen 56 sociale huurappartementen bouwt, tien tot twaalf bomen meer gekapt moeten worden dan oorspronkelijk was aangegeven. Ook komt minder groen terug dan gepland. Gevolg van een meetfout. De blunder wekte veel woede bij omwonenden.

Lof voor 27ste Triathlon Leiderdorp

Wethouder Daan Binnendijk lost het startschot voor de ploegentijdrit. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Bij de 27ste editie van de Leiderdorpse Triathlon, op 11 augustus, was er voor het eerst geen halve triatlon. Bovendien was er dit keer geen nationale competitiewedstrijd. De ruimte die daardoor vrijkwam in het tijdschema, werd gebruikt om het programma te verbreden met een ploegentijdrit (alleen wielrennen) en een stayersprint. En dat bleek een prima greep die veel lof opleverde voor de organisatie. De ploegentijdrit werd omarmd door 13 wielerploegen, de stayersprit - een sprintwedstrijd (750 meter zwemmen, 23 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen) waarbij tijdens het fietsonderdeel 'stayeren' is toegestaan - trok 58 deelnemers. Daarnaast waren er de gewone sprint en de Olympische afstand (1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen).

Verkoeling dankzij de brandweer

Een aantal brandweerslangen zorgden voor een heerlijke verkoelende regen. Foto: J.P.Kranenburg

In de zomer van 2019 werd het hitterecord in Nederland ruim verbroken. Op 25 juli werd als hoogste temperatuur in het land 40,7 graden Celsius gemeten; het oude record uit 1944 stond op 38,6 graden. Na de hittegolf van eind juli en de warme eerste tien dagen van augustus koelde het wat af maar vanaf 23 augustus tot en met 28 augustus volgde een tweede hittegolf. Sinds het begin van de waarnemingen was nog nooit zo laat in het seizoen een landelijke hittegolf voorgekomen. Natuurlijk was het ook in Leiderdorp bloedheet. De brandweer zorgde af en toe voor afkoeling met een door velen zeer gewaardeerd waterfestijn. Eind juli gebeurde dat op het plein voor Winkelhof en op 27 augustus op het plein bij de Rhijnvreugdbrug, naast het aquaduct over de A4 (foto).

Stierenbrug klaar voor 50 jaar

Wethouder Daan Binnendijk bij de nieuwe slagbomen die prima blijken te werken. Foto: J.P.Kranenburg

Een paar dagen eerder dan gepland is de Leiderdorpsebrug, oftewel Stierenbrug, vrijdagavond 30 augustus om 6 uur weer opengesteld voor alle verkeer. Wethouder Daan Binnendijk opende met een druk op de knop de nieuwe slagbomen, waarna er vrijwel meteen weer een stroom van auto's over het gloednieuwe wegdek reed. De brug, die de Persant Snoepweg in Leiderdorp verbindt met de Hoge Rijndijk in Leiden, was vanaf maandag 22 juli afgesloten. De sluiting van bijna zes weken was noodzakelijk in verband met een ingrijpende onderhoudsbeurt. Het wegdek is vernieuwd. de stalen onderdelen geschilderd, de slagbomen vervangen en er zijn camera's geplaatst. Een dergelijke intensieve onderhoudsbeurt is maar eens in de vijftig jaar nodig.

AED voor 't Buurthuis

Wethouder Beekhuizen onthult de AED. Onder het apparaat een beschilderd hart, gemaakt door een 86-jarige bezoeker van 't Buurthuis. Foto: J.P.Kranenburg


Wethouder Angelique Beekhuizen onthulde donderdag 29 augustus een Automatische Externe Defibrillator (AED) in 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan. Er komen er steeds meer in Leiderdorp maar de gemeente zit nog steeds wat krap in de AED's, zo bleek eerder dit jaar uit een inventarisatie door Hartslag.nl.

juli-augustus

Succesvolle jaarmarkt ondanks regen

Ruth Jacott kreeg een enthousiast onthaal van het toegestroomde publiek. Foto: J.P. Kranenburg

Het weer zat niet mee tijdens de tweede editie van de Jaarmarkt Leiderdorp op zaterdag 7 september. Harde wind en regenbuien vormden best een uitdaging voor de kraamhouders langs de Laan van Berendrecht. Maar het weerhield de Leiderdorpers en regiogenoten niet om een kijkje te komen nemen. Naar schattig waren er zo'n 15.000 bezoekers, evenveel als vorig jaar. Nieuw dit jaar was dat het marktlint doorgetrokken was tot in winkelcentrum Winkelhof en dat beviel prima. Bij de optredens op het grasveld bij het winkelcentrum was het vrij rustig, totdat Ruth Jacott het podium betrad (foto). Ze kreeg een enthousiast onthaal van het toegestroomde publiek, dat vervolgens bleef hangen om ook de optredens van onder meer Menno Aben en Sterre Koning mee te pakken.

Allerlaatste Christa's Ride

Paco Busteros León (links) overhandigt de cheque met de opbrengst over 2018 aan een vertegenwoordiger van het Instituut Asbestslachtoffers. Foto: J.P.Kranenburg

321 deelnemers, meer dan ooit tevoren. De tiende en laatste Crista Mensert Memorial Ride op zondag 8 september werd het succes waarop organisator Paco Busteros León gehoopt had. Christa's Ride, genoemd naar de echtgenote van Busteros León die in 2009 overleed aan asbestkanker, is een benefiet-fietsevenement ten bate van het Instituut Asbestslachtoffers. Zoals inmiddels traditie is, overhandigde Busteros León voor de start van de fietstochten over 75 en 25 kilometer de opbrengst van vorig jaar aan een vertegenwoordiger van het Instituut Asbestslachtoffers (foto). Op de cheque stond dit keer een bedrag van 2.800 euro, ook al een record. Busteros León stopt met Christa's Ride omdat de organisatie hem simpelweg te zwaar wordt.

Plezier in en rond de Hoofdstraat

1819 of 2019, kinderen leven altijd volop mee met de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn. Foto: J.P.Kranenburg

Leuke activiteiten, interessante wetenswaardigheden en een heerlijk zonnetje. Het was op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, goed toeven in het noordelijk deel van de Leiderdorpse Hoofdstraat. Het Comité Open Monumentendag Leiderdorp had gezorgd voor een prima programma met oog voor alle leeftijden rondom het thema 'Plekken van plezier'. Een grote publiekstrekker was de tentoonstelling van uitvergrote trouwfoto's in het oude raadhuis aan de Hoofdstraat 2. Ruim vijftig stellen die hier tussen 1935 en 1979 getrouwd zijn, hadden foto's ingestuurd. Kinderen genoten vooral van de oud-Hollandse spelletjes en van de ouderwetse poppenkast; 1819 of 2019, meeleven met de avonturen van Jan Klaassen en Katrijn is van alle tijden.

augustus-september

Zon op Leiderdorp echt van start

Vreugde na ondertekening van het contract. Foto: Johan Kranenburg

Half december heeft zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZOL) haar allereerste collectieve zonnedak geplaatst bovenop de loods bij de milieustraat aan de Willem-Alexanderlaan. Maandag 7 oktober werden bij notariskantoor Bakker & Neve de papieren getekend (foto) waarmee ZOL officieel het recht krijgt zonnepalen te leggen op het dak van het gebouw dat eigendom is van de gemeente Leiderdorp. In totaal zijn hier inmiddels 224 zonnepanelen geïnstalleerd. Leiderdorpers die in de buurt wonen – dat wil zeggen postcode 2351 en de postcodes daar direct omheen – konden vanaf 16 oktober certificaten kopen die per stuk recht geven op een opbrengst van 250 kWh. Daar zijn er 240 van uitgegeven à ca. 265 euro per stuk. De terugverdientijd ligt op zeven tot negen jaar.

Nieuwe stroomslagader is klaar

CEO Manon van Beek van TenneT samen met omwonende Lex Huisman en architect Guido Zeck van Bureau Botersloot, de ontwerper van het bloemenhekwerk. Foto: Nelleke Thissen

De laatste werkzaamheden aan de 60 kilometer lange nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Noordring van netbeheerder TenneT werden begin oktober afgerond. Op donderdag 10 oktober nam Manon van Beek (CEO TenneT) in het voormalige A4 Informatiecentrum in de Leiderdorpse Bospolder de stroomslagader officieel in gebruik. Vervolgens vond een persmomentje plaats bij het 'natuurreflecterende' hek dat is gezet rond een hoogspanningsmast in het Ghoybos bij de grens Oud Ade en Leiderdorp (foto). Zaterdag 12 oktober was er in het infocentrum een open dag vanwege de afronding van het project. Zo'n zeshonderd belangstellenden stelden zich op de hoogte van belang en totstandkoming van de nieuwe elektriciteitsverbinding.

Vernieuwd schetsplan valt veel beter

Drukte tijdens de inloopavond waarbij het schetsplan voor de Menswordinglocatie bekeken kon worden. Foto: J.P. Kranenburg

Het gebouw is wat compacter geworden, parkeren voor de bewoners gebeurt nu grotendeels op eigen terrein en op het Heelblaadjespad wordt het fietsverkeer beter gescheiden van het autoverkeer. In het aangepaste schetsplan voor het appartementencomplex op de plek van het voormalige kerkgebouw De Menswording is projectontwikkelaar Pluis Participatie Groep BV tegemoet gekomen aan een aantal bezwaren die omwonenden in november 2018 hadden op de eerste versie van het plan. Het nieuwe plan kreeg overwegend positieve reacties tijdens de drukbezochte inloopavond in De Menswording op woensdag 16 oktober. In het gebouw komen 19 appartementen. Al zeker 100 vooral oudere Leiderdorpers hebben hun naam gezet op een lijst met geïnteresseerden.

Leiderdorp in Halloweenstemming

Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorp kwam zaterdag 26 oktober al helemaal in Halloweenstemming. 350 griezelliefhebbers bezochten die avond het horror-spookhuis in dansschool DC Dance aan de Rietschans 67. Alexander van der Sel en Karin van der Reijden van AVS Evenementen Service hadden daar samen met een ploeg van zo'n tachtig vrijwilligers een bloedstollend doolhof gecreëerd. Waar doden uit hun kist probeerden te komen, geesten en vampiers rondzwierven en zombies zich te goed deden aan de ingewanden van hun slachtoffers (foto). Wie dat een graadje te eng vond, kon terecht op de Wagenmaker. Hier had een groep bewoners een Halloweenfeest voor kinderen georganiseerd met spelletjes, schminktafel, een disco, een waarzegster, een grabbelton en allerlei lekkers.

Streep door restaurantplan

Het toekomstige 'landmark' ligt prachtig in de polder. Aan de kant van de rivier De Does moet een uitbouw komen met uitzicht op water en groen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Corrie van der Laan


De provincie Zuid-Holland zette in oktober een streep door het plan van de Brasserie Groep om het voormalige Informatiecentrum A4 in de Bospolder om te vormen tot 'Groene Hart centrum' met grootschalige horeca en een toeristische informatiefunctie. Het zou de polder eromheen teveel verstoren.

Lunch aan de langste tafel

Foto: Corrie van der Laan


Zelden is het plein voor de Hema in winkelcentrum Winkelhof zo gezellig. Dinsdag 1 oktober namen 120 Leiderdorpers hier plaats aan lange tafels om te genieten van een heerlijke lunch en elkaar te ontmoeten. De 'Langste Tafel' werd georganiseerd in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.

Wethouder Beekhuizen vertrekt

Wethouder Angelique Beekhuizen (LPL) tekende het convenant namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan


Het was met pijn in het hart maar wethouder Angelique Beekhuizen van de Lokale Partij Leiderdorp zag 8 oktober geen andere optie dan af te treden. Directe aanleiding was een harde botsing met haar eigen fractie over de regionale visie voor de jeugdhulp tijdens de raadsvergadering van 7 oktober.

Pannenbier op ROC locatie

De vlag gaat in top, het hoogste punt van de torenflat is bereikt. Foto: PR


Met ruim 70 meter is de in aanbouw zijnde torenflat op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan het hoogste gebouw in de regio. Half oktober werd het hoogste punt bereikt en hesen wethouder Willem Joosten (VVD/Wonen) en Bernlef de Vries van Vink Bouw een vlag om deze mijlpaal te markeren.

Unieke historische blik op Leiderdorp

Het officiële eerste exemplaar van 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog' ging naar burgemeester Laila Driessen maar direct daarna kregen de auteurs. V.l.n.r. Emil Broesterhuizen, Dick de Boer, Edward Sodderland, burgemeester Driessen, kritische meelezer Jolanda Westgeest en Hans Endhoven. Willem Foto: J.P. Kranenburg

Honderden uren hebben de Leiderdorpse historicus Dick de Boer en zijn medeauteurs Hans Endhoven, Willem Hovestreydt, Emil Broesterhuizen en Edward Sodderland in archieven doorgebracht en vervolgens nog eens honderden uren achter de pc gezeten om de geschiedenis van Leiderdorp tussen 1568 en 1648 in beeld te brengen. Waarbij ze zo dicht mogelijk bij het leven van de Leiderdorpers in die tijd probeerden te komen maar wel steeds de link legden met de gebeurtenissen in de grote wereld eromheen. Het leverde een indrukwekkend boekwerk van 432 pagina's op vol verrassende inzichten in de dorpsgemeenschap van vier eeuwen geleden. 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog - Schetsen van een Dorpsgemeenschap' werd op 18 november gepresenteerd in de Dorpskerk.

Snelheid Oude Spoorbaan splijt raad

De Oude Spoorbaan (rechtsbovenaan lichtgroen gemarkeerd) wordt onderdeel van de Leidse Ring Noord. Foto: PR

Hoe hard mag er gereden worden op de Oude Spoorbaan als de weg als onderdeel van de Leidse Ring verbreed wordt naar 2 x 2 rijbanen? Die vraag splijt de Leiderdorpse politiek. De gemeente Leiden wil de maximum snelheid optrekken van 50 naar 70 km/uur om de ringweg extra aantrekkelijk te maken. VVD, CDA en de ChristenUnie-SGP willen daar onder voorwaarden wel in meegaan. Maar omwonenden van de weg in de wijken Leyhof en Buitenhof zijn fel tegen: het levert de automobilisten amper tijdswinst op en veroorzaakt veel extra herrie, waardoor geluidsschermen nodig zijn die het uitzicht op de Boterhuispolder wegnemen. LPL, D66, PvdA en GroenLinks willen ook vasthouden aan 50 km/uur. De kwestie leidde op 18 november tot een breuk in de coalitie (zie ook hiernaast).

Val oude en komst nieuwe coalitie

Fractievoorzitters Bart Hoenen (VVD), Jeroen Hendriks (D66), Mirjam van der Stelt (CDA) en Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP). Foto: Johan Kranenburg

Na de raadsvergadering van 18 november bleef Martine de Bas (LPL, zie ook rechtsonder) over als enige wethouder nadat haar collega's Willem Joosten (VVD) en Daan Binnendijk (CDA) hun functie per direct neerlegden. Joosten en Binnendijk zagen geen andere optie toen de LPL bij de start van de vergadering de coalitie opblies vanwege het meningsverschil over de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan (zie hiernaast). De LPL wilde verder met PvdA, GroenLinks en D66 maar de laatste haakte na twee weken onderhandelen af. Daarna was de VVD aan zet, die formateur Robert Strijk inschakelde om een coalitie te smeden van VVD, CDA, D66 en CU-SGP. Op 19 december kwam het bericht dat die formatie gelukt is. Op de foto de fractievoorzitters van v.l.n.r. VVD, D66, CDA en CU-SGP.

Belangenvereniging A4/HSL deelt uit

Alle gelukkige ontvangers bij elkaar. Foto: J.P. Kranenburg

Sinds 2012 ligt de A4 ter hoogte van de Kerkwijk en Oranjewijk in een tunnelbak en de inrichting van het gebied rond de verdiepte snelweg werd in 2015 afgerond. Het werk van de Belangenvereniging A4/HSL is al enkele jaren klaar. Tijd om de vereniging op te heffen, vond het bestuur. Maar de kas was nog flink gevuld. Daarom werd het A4 Wensenfonds opgericht met als oogmerk het geld te schenken aan projecten die een positieve invloed hebben op het gebied direct rondom de verdiepte rijksweg. Zo'n 40 verenigingen, instellingen en particulieren dienden plannen in waarvan eenderde deel gehonoreerd werd. Op 26 november werden in het clubgebouw van de scoutingvereniging 13 cheques uitgedeeld, variërend van 250 tot 5.000 euro, bij elkaar goed voor een bedrag van 23.900 euro.

Succesvolle start De Derde Helft

Kees Kist (derde van links in oranje trainingsjack) opende Clubhuis De Derde Helft en gaf een training walking football. Foto: J.P. Kranenburg

Clubhuis De Derde Helft, een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met voetbalvereniging RCL, hockeyclub Alecto, OWN Agency en welzijnsorganisatie Incluzio, is woensdag 27 november feestelijk geopend bij RCL door oud-voetbalicoon Kees Kist. Het clubhuis wil een ontmoetingsplaats zijn voor 55-plussers uit Leiderdorp en omgeving. Onder het motto 'Ontmoeten en meedoen' kan men in het clubhuis gezellig meedoen aan een (of meer) activiteiten of zomaar een kopje koffie drinken. Iedereen vanaf 55 jaar kan vrijblijvend binnenlopen. De eerste clubhuisochtend bij RCL beviel de vele bezoekers uitstekend. De Derde Helft is elke woensdagmorgen bij RCL en elke donderdagmorgen bij Alecto, beide dagen van 9 tot 12 uur.

Leiderdorp huldigt beste sporters

De winnaars van de Leiderdorpse Sportverkiezingen 2019. Foto: J.P. Kranenburg

Tijdens een bruisend sportgala in Zalen A4 werden vrijdagavond 29 november de beste sporters van Leiderdorp in het zonnetje gezet. Tafeltennisser Calvin van Stenus en roeister Fleur Jaspers werden gehuldigd als Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Het eerste team van kanopolovereniging KanoRijnland kreeg de prijs voor beste sportteam van 2019. Basketbalster Kim Schrama en hockeyer Jan van 't Land werden uitverkoren als meest veelbelovende sporttalenten. Hockeyclub Alecto werd uitgeroepen tot Sportvereniging van het Jaar. De titel Sportvrijwilliger van het Jaar ging naar Ben Bemelmans van volleybalvereniging Leython DC. Schaatser Stan Springer kreeg een Oorkonde Eervolle Vermelding, voor skeeler- en schaatstoptalent Angel Daleman was er de Star Award.

Genieten van 4e Kerstafette

De drukbezochte kerstmarkt in de Dorpskerk Foto: J.P. Kranenburg

Het motto van de Kerstafette is 'Voor Leiderdorpers, door Leiderdorpers' en dat werd ook bij de 4de editie, van 12 tot en met 15 december, waargemaakt. De start was donderdag met een zwem-workout en mini-kerstmarkt in sportcomplex De Does. Vrijdagavond en zaterdag was er een grote kerstmarkt in de Dorpskerk (foto). Zaterdag was ook de KinderKerstMarkt in de Blauwe Vogelzaal van Brasserie Park, de Sterrentocht en het als altijd razend druk bezochte moment van het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom bij de Dorpskerk. Zaterdagavond traden koren en dansgroepen op in het clubgebouw van RCL. Zondag was er een gezellige lunch voor ouderen bij RCL, een 'Jazztafette' bij muziekschool MOL en als afsluiting met een bijzondere concertviering in de Dorpskerk.

Lastig dictee

Randy van Halen uit Dordrecht met zijn oorkonde en prijs. Hij maakte 3 fouten en was daarmee de beste deelnemer. Foto: Corrie van der Laan


Het achtste Groot Leiderdorps Dictee, opgesteld door Tanneke Schoonheim, was zelfs voor de echte dicteetijgers niet foutloos te maken, zo bleek 20 november. Winnaar Randy van Halen (foto) uit Dordrecht scoorde drie fouten. Van de Leiderdorpse deelnemers was Eva Eising de beste met acht fouten.

Enthousiast onthaal Sinterklaas

Foto: J.P. Kranenburg


Op 16 november werd Sinterklaas door vele honderden jonge en oudere Leiderdorpers enthousiast verwelkomd. Op de pakjesboot werd de goedheiligman vergezeld door uitsluitend traditionele Zwarte Pieten, maar later in Winkelhof telde zijn entourage dit jaar voor het eerst ook enkele Roetveegpieten.

Topopbrengst boekenmarkt

Grote drukte op vrijdagavond, kort na de opening van de 28ste boekenmarkt. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg


De 28ste boekenmarkt in de Scheppingskerk, op 22 en 23 november, heeft een recordbedrag opgeleverd. Na een avond en dag handel stond de teller zaterdagmiddag op 10.253 euro, waarmee de Protestantse Gemeente Leiderdorp voor het eerst de magische 10.000 euro-grens doorbrak.

november-december

Natuurspeeltuin nóg leuker

Anne van Swieten van de Stichting Nadja en haar dochter Nadja testen het nieuwe keukentje. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg


De natuurspeeltuin in park De Bloemer is nóg leuker geworden met nieuwe speelelementen waarvan een aantal speciaal geschikt zijn voor kinderen met een beperking. Zoals het keukentje op de foto. Ze konden aangeschaft worden dankzij donaties van enkele fondsen en werden 5 december geplaatst.