Leiderdorps Weekblad

13 maart 2019

Leiderdorps Weekblad 13 maart 2019


Kinderdagverblijf officieel rookvrij

'Even naar de fotograaf kijken', zegt Nikki Ramsteijn van Sportief Advies tegen een van de kinderen van Villa Picasso. Achter de bank staat wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: JP Kranenburg

sticker n Kinderdagverblijf Villa Picasso van FloreoKids is sinds 8 maart officieel rookvrij. Natuurlijk werd in de locatie aan de Wilddreef in Leiderdorp sowieso al niet gerookt maar vanaf nu zullen ouders en medewerker dat ook buiten op het plein niet meer doen. Wethouder Angelique Beekhuizen kwam vrijdagochtend naar Villa Picasso om de sticker Rookvrije Generatie op de deur te plakken.

Door: Corrie van der Laan

Behalve Villa Picasso is ook Kindcentrum Het Buitenhof van FloreoKids rookvrij. In de periode tot de zomer zullen alle overige Leiderdorpse locaties van de kinderopvangorganisatie dit goede voorbeeld volgen, vertelde directeur Johan Vriesema.

"Zien roken, doet roken. Daarom is het zo belangrijk om scholen en sportverenigingen maar ook speelplaatsjes- en pleinen rookvrij te krijgen", zegt wethouder Beekhuizen. Ze is blij dat Floreokids nu het voortouw heeft genomen. "Hopelijk stimuleert dat ook weer anderen."

Leiderdorp maakt zich hard voor de Rookvrije Generatie. Dit initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds beoogt dat ieder kind dat nu geboren wordt rookvrij kan opgroeien. Op den duur is het de bedoeling dat roken taboe wordt op alle plekken in Leiderdorp waar kinderen komen. De gemeente heeft de organisatie Sportief Advies ingeschakeld om dat doel te bereiken.

Volgens de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening, die vorige week door de gemeenteraad is aangenomen, kan het college plekken aanwijzen waar roken verboden is. Maar dat is geen instrument dat Beekhuizen in eerste instantie wil hanteren. "We willen juist dat mensen hierover met elkaar in gesprek gaan. De tijd en de maatschappij zijn er nu rijp voor en het werkt beter dan het dwingend opleggen van een rookverbod."

Ze hoopt dat ze de komende tijd nog veel meer stickers met 'Rookvrije Generatie' kan plakken. "En voor speelplaatsen hebben we stoeptegels met het Rookvrije Generatie logo."

Leiderdorp volop bezig met AED's

initiatieven n Leiderdorp krijgt steeds meer AED's. De laatste tijd zijn verschillende succesvolle buurtinitiatieven gestart om een Automatische Externe Defibrillator in de wijk krijgen. Als het aan de raadsfractie van de Lokale Partij Leiderdorp ligt, komen er ook AED's in alle gemeentelijke voertuigen. Wethouder Daan Binnendijk (CDA) zei tijdens de raadsvergadering van vorige week dat hij dit "oprecht een heel goed idee" vindt. Hij gaat uitzoeken of het idee ook praktisch uitvoerbaar is, en komt daar voor de zomer op terug.

Ook wethouder Angelique Beekhuizen houdt zich bezig met AED's. Zij vertelde dat vanuit verschillende wijken de vraag is gekomen of de gemeente initiatieven voor een buurt AED wil ondersteunen. "We zijn nu aan het kijken of en hoe we dat kunnen doen", vertelde ze. Dan gaat het niet alleen over een bedrag maar ook over wat er voor nodig is om buurt AED's zo te plaatsen dat ze altijd bereikbaar maar wel beveiligd tegen diefstal zijn.

Doneren via tikkie

Collecte n In de week van 18 tot en met 23 maart wordt ook in Leiderdorp gecollecteerd voor ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er 500 pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus.

KANDIDATEN n Zeven Leiderdorpers op kieslijsten

Niet
parkeren, zelfs niet stoppen

Velocitas B1 gaat naar NK zaalkorfbal

Bouw Driemasterlocatie start na de bouwvak

Bouw Driemasterlocatie start komende zomer

Artist Impression van de appartementengebouwen De Ridder en De Jonker.

n Half jaar vertraagd door afhaken Syntrus Achmea

bouwproject n Een half jaar later dan gepland gaat komende zomer, na de bouwvak, de eerste paal in de grond voor de bouw van twee appartementengebouwen, 'De Jonker' en 'De Ridder', op de Driemasterlocatie in Leiderdorp. De vertraging is opgetreden doordat vastgoedbelegger Syntrus Achmea, die De Ridder zou gaan exploiteren, zich uit het project heeft teruggetrokken.

V.l.n.r. directeur Marcel Pfaff van Ballast Nedam West, wethouder Willem Joosten en directeur bestuurder Chrétien Mommers van Rijnhart Wonen feliciteren elkaar met het ondertekenen van het contract voor de realisatie van de nieuwbouw op de Driemasterlocatie. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Bouwer Ballast Nedam West heeft nu het contract van Syntrus Achmea overgenomen en zich verbonden binnen enkele maanden een nieuwe belegger te vinden. De gemeente Leiderdorp, woningcorporatie Rijnhart Wonen en bouwer Ballast Nedam tekenden woensdagmiddag 6 maart een contract voor de realisatie van het nieuwbouwproject op de hoek van de Engelendaal en de Vronkenlaan.

De Jonker en De Ridder

Het kleinste van de twee gebouwen, De Jonker met acht woonlagen, is van Rijnhart Wonen. Hierin komen 49 sociale huurwoningen. De andere woontoren, De Ridder krijgt negen woonlagen die plek bieden aan 49 vrije sector huurwoningen met een verwachte huur rond de 900 euro per maand. Beide woontorens liggen aan het water en hebben een robuuste uitstraling. De appartementen zijn gasloos en worden aangesloten op het Leidse stadswarmtenet van NUON. Tevens worden de appartementen voorzien van zonnepanelen op het dak.

Ballast Nedam West zal binnen enkele weken starten met de voorbereidingen voor het bouwrijp maken van het terrein. Als alles volgens planning gaat, worden de appartementengebouwen eind 2020 opgeleverd.

Voor de vrije sector huurwoningen kunnen belangstellenden zich melden via e-mail op info.bnw@ballast-nedam.nl. De sociale huurwoningen van Rijnhart Wonen (woongebouw De Jonker) worden aangeboden via het regionale woningtoewijzingssysteem 'hureninhollandrijnland.nl'. Wie in aanmerking wil komen, moet wel op deze website ingeschreven staan als woningzoekende.

Cursussen en lezingen bij de LVU

educatie n De komende weken biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp weer verschillende cursussen en lezingen. Hieronder een greep uit het aanbod:

Franse chansons

Een cursus speciaal voor fans van Franse chansons en zangers van toen, als Charles Aznavour, Jacques Brel of Gilbert Bécaud, of juist van nu, zoals Zaz en Stromae. Tijdens deze cursus worden liedjes beluisterd, teksten gelezen en vertaald en vervolgens bediscussieerd in het Frans. Cursisten en docenten bepalen samen het programma. De cursus (6 lessen) start op dinsdag 19 maart, 15.30 – 17.00 uur.

Beginnend ondernemen

Wie net een eigen bedrijf is gestart, of dat van plan is, loopt tegen heel wat zaken aan, zoals het maken van een ondernemingsplan, de inschrijving bij de kamer van Koophandel, het aanvragen van een BTW-nummer, facturen opstellen en versturen, calculatie en uren schrijven en wat al niet meer. Ook moet de keuze gemaakt worden tussen een BV of een eenmanszaak (zzp-er). Daarnaast is het belangrijk een overzicht te hebben van kosten en baten: kennis van boekhouden is onontbeerlijk. In één workshop 'Beginnend ondernemen en inleiding boekhouden' helpt Peter Slingerland startende ondernemers op weg. Woensdag 20 maart, 19.00 – 22.00 uur.

Psychologie in het dagelijks leven

De docente neemt u mee in de belangrijkste stromingen in de psychologie uit heden en verleden. Beroemde experimenten en belangrijke grondleggers komen uitgebreid aan bod. Belangrijke onderwerpen zijn o.m. waarnemen, communicatie, ontwikkeling van de mens en ziektebeelden. Door kleine oefeningen en interactievormen gaat de psychologie leven en krijgt u een beeld van het brede vakgebied van de psychologie. De cursus (6 lessen) start op dinsdag 26 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Met IVN gidsen de polder in

Foto: PR

Excursie n De grutto's, wulpen en scholeksters zijn weer in de Leiderdorpse Munnikkenpolder. Op zondag 17 maart gaan de lokale IVN-gidsen op zoek naar deze weidevogels. Alle belangstellenden zijn welkom met hen mee te gaan. De excursie start om 16.30 uur; tegen die tijd komen de eerste vogels aan op de slaapplaatsen en dat is een spektakel.

Wie mee wil moet vanaf 16.20 uur onderaan de brug over de A4 in de polder zijn. De excursie wordt deels fietsend gedaan. Wie te voet is, kan zich steeds lopend bij de groep voegen. Houd er rekening mee dat het in de polder altijd kouder is dan in het dorp. Een kijker en/of een vogelboek en eventueel een paraplu zijn handig. Aanmelden is niet noodzakelijk.

De verzamelplek is te bereiken op verschillende manieren: door de Boomgaardlaan helemaal uit te lopen of te rijden - daar kan geparkeerd worden - en dan het pad naar het noorden te volgen; door vanaf de Willem-Alexanderlaan de opgang naar de brug over de A4 te nemen (schuin tegenover het gemeentehuis, fietsen of ± 10 minuten lopen); door komend vanuit het dorp via de Persant Snoepweg in noordelijke richting, net vóór de Munnikkenbrug het betonnen fiets- en wandelpad dat onder de A4 doorloopt, het Boomgaardpad, af te lopen.

Meer informatie: maddyvanholland@ziggo.nl of www.ivn.nl/afdeling/leidse-regio.

Zorg-Vuldig gaat verhuizen

Zorg n De Leiderdorpse zorgorganisatie Zorg-Vuldig gaat binnenkort verhuizen. Het onderkomen aan de Splinterlaan wordt verruild voor het voormalige ABN AMRO kantoor aan de Statendaalder, tegenover Winkelhof.

Volgens algemeen directeur Gera van Huuksloot is de cirkel nu rond. Achttien jaar geleden besloot ze voor zichzelf te beginnen, na jarenlang werkzaam geweest te zijn diverse zorgorganisaties in verschillende rollen. Ze startte zorgorganisatie Zorg-Vuldig op vanuit haar flat op de Obool boven de Winkelhof.

In eerste instantie leverde Zorg-Vuldig alleen kraamzorg maar inmiddels is de organisatie al vele jaren ook actief in de thuiszorg en individuele begeleiding. In de loop van de tijd heeft zij samen met een vaste kern collega's Zorg-Vuldig uitgebouwd tot een organisatie waar kwaliteit in zorg leidend is, met ruim 200 medewerkers werkzaam in de regio's Leiderdorp en Alblasserwaard.

"We zijn aan de Splinterlaan uit ons jasje gegroeid", zo verklaart Van Huuksloot de reden voor de verhuizing. "In het oude ABN AMRO pand zien we onze toekomst. Er moet nog wel het een en ander gebeuren. De verbouwing is vorige week gestart. Het gebouw heeft ook zijn charme, zo wordt de kluis er niet uit gehaald, maar krijgt een praktische invulling. Naast kantoorfunctie zullen er ook diverse scholingen plaats vinden."

Zorg-Vuldig blijft groeien en is nog steeds op zoek naar collega's, met name verzorgenden IG niveau 3 en verpleegkundigen niveau 5. Zie ook de Facebook pagina van Zorg-Vuldig.

Minibieb in de voortuin

boeken n Maaike en Joyce uit de Neptunus in de Leiderdorpse wijk Buitenhof hebben in hun voortuin een minibieb geopend.

Dit is een kleine 'boekenkast' waar iedereen uit de buurt welkom is om een boek te lenen, te ruilen of achter te laten. Uiteraard is dit gratis. Er zijn diverse boeken te vinden, van spannende thrillers tot kinderboeken en tijdschriften. Regelmatig word de minibieb aangevuld zodat het aanbod leuk en gevarieerd blijft. De minibieb is 24/7 open voor iedereen.

Minibieb Neptunus is ook op Facebook en Instagram te vinden. Daar wordt alle boekvoorraad up to date gehouden.

Lentemarkt WOOON zoekt standhouders

kramen n Woonboulevard WOOON organiseert een lentemarkt. Zaterdag 20 april is de markt tussen 10.00 en 17.00 uur te vinden aan de boulevard. Naast 50 kramen zijn er ook optredens op het podium bij lunchroom Show Pain. Het aanbod van de kramen zal divers zijn, maar heeft wel te maken met 'lente', denk aan lenteklaar maken van je huis met mooie (woon)accessoires, een nieuwe lik verf, leuke meubeltjes of een mooie bos bloemen. Op de markt is nog ruimte voor standhouders die producten aan willen bieden. Meer informatie over de markt is te vinden op www.wooon-leiderdorp.nl.

Klaverjassen bij Zijlkwartier

Kaartavond n Op zaterdag 16 maart organiseert buurtvereniging Zijlkwartier in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp een koppelklaverjas-avond. De avond begint om 20.00 uur. De kosten bedragen € 3 per persoon. Er wordt in drie rondes gespeeld om mooie prijzen. Tevens is er een loterij.

Wie wil komen kaarten maar geen kaartpartner heeft, kan bellen naar Paul Overdijk (06-43469088). Hij probeert dan een koppeling tot stand te brengen met een speler die ook alleen is.

Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 17 maart een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp.

Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

Gele streep tegen zichtblokkeerders

Burgemeester Driessen verft een stukje stoeprand geel met aanwijzingen van lerares Adinda Dernison. Links locatieleider Ben Kottenhagen van het PC Hooft College. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Verkeersveiligheid n Locatiedirecteur Ben Kottenhagen van het P.C. Hooft College in Leiderdorp is opgelucht. Vorige week vrijdag is de stoeprand van de Touwbaan ter hoogte van de school voorzien van een doorgetrokken felgele streep. Wat betekent dat voertuigen hier niet meer mogen parkeren en zelfs niet mogen stoppen.

Door: Corrie van der Laan

Voor alle bewoners van Leythenrode was er een lekker stuk appeltaart. Foto: PR

Het was hard nodig, aldus Kottenhagen. "Er stonden hier vaak vrachtwagens die het zicht blokkeren voor fietsers en taxibusjes die vanaf het parkeerterrein van de school de weg op willen."

De school voor speciaal voortgezet onderwijs, onderdeel van de Leo Kanner Onderwijsgroep, ligt op de hoek van de Touwbaan en de Rietschans. Het parkeerterrein komt uit op de Touwbaan waar het vooral tijdens de spitsuren behoorlijk druk kan zijn. "Een aantal van onze leerlingen wordt gebracht en gehaald met taxibusjes. Die rijden de parkeerplaats op en moeten daarna weer invoegen. Dat leverde regelmatig gevaarlijke situatie op als er vrachtwagens langs de weg stonden", vertelt lerares Adinda Dernison.

Het team van de school is een hele tijd bezig geweest om de verkeersonveilige situatie op te lossen. "We hebben eerst geprobeerd om er in overleg met de vrachtwagenchauffeur die hier vaak parkeerde uit te komen, maar dat lukte niet." Als volgende stap werd aan de bel getrokken bij de gemeente. Burgemeester Laila Driessen was snel overtuigd van de noodzaak van maatregelen. "De veiligheid rond de school was niet gegarandeerd. Dat was voor mij reden om een verkeersbesluit te nemen dat het mogelijk maakt hier een gele streep te zetten. Vrachtwagens die nu nog op dit stuk van de Touwbaan parkeren, lopen het risico weggesleept te worden", zei ze vrijdagochtend.

Driessen was zelf naar de school gekomen om een stukje stoeprand geel te spuiten. De rest van het karwei liet ze over aan de mannen van gemeentewerken, waarbij ze hen vroeg de streep meteen door te laten lopen tot bij de kruising met de Rietschans.

Kottenhagen nam de gelegenheid te baat om de burgemeester te vragen ook eens te kijken naar mogelijkheden voor een zebrapad op de Rietschans, zodat leerlingen die met de lijnbus reizen veilig kunnen oversteken. Als het nieuwbouwwijkje 'Bij de Zijl' aan de overkant van de Rietschans straks klaar is, is zo'n oversteekplaats sowieso nodig, gaf hij mee.

Brasserie Groep trakteert bewoners en medewerkers Leythenrode

Zorg n Ter opening van de Week van de Zorg trakteerden eigenaren van de Brasserie Groep, Bob Meijer en Johan Klerks, de bewoners en medewerkers van verpleeghuis Leythenrode maandag op huisgemaakte appeltaart.

Met elf appeltaarten vertrokken de mannen van naastgelegen Brasserie Park in de ochtend van 11 maart naar het verpleeghuis. "Leythenrode zit bij ons om de hoek. De bewoners zijn praktisch onze buren en voor je buren moet je goed zorgen", vindt Bob Meijer. "Waar maken we de mensen nou echt blij mee, vroegen we ons af. Met onze superlekkere huisgemaakte appeltaart natuurlijk", vult Johan Klerks aan.

Aanleiding was de Week van Zorg en Welzijn, waarin aandacht wordt gevraagd voor het werken in de zorg. Melinda Voerman, coördinator vrijwilligerswerk bij het verpleeghuis, reageerde direct enthousiast op het voorstel van de Brasserie Groep en zorgde ervoor dat vrijwilligers de bewoners naar de piramide brachten waar de appeltaart geserveerd werd. Er was zelfs aan levende muziek gedacht, zodat een waar feestje gebouwd kon worden. Bob Meijer: "Mooi om te zien hoe dankbaar zo'n actie wordt ontvangen en hoe blij je de bewoners met zo'n traktatie maakt. Volgend jaar komen we zeker weer langs!"

Zeven Leiderdorpse kandidaten bij verkiezingen provincie en waterschap

Foto: J.P. Kranenburg

stemmen n Het is u vast niet ontgaan: volgende week woensdag, 20 maart, zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland en voor het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Op kieslijsten met de honderden namen prijken ook zeven kandidaten die uit Leiderdorp komen. We laten ze hieronder de revue passeren.

Geert Schipaanboord is raadslid van de eenmansfractie van de ChristenUnie SGP in de Leiderdorpse gemeenteraad. Hij is op 20 maart verkiesbaar voor zowel een plek in de Provinciale Staten van Zuid-Holland als in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Rijnland. Op de kandidatenlijst voor provinciale verkiezingen staat hij op plek 11 bij de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Voor de waterschapsverkiezingen staat hij als nummer 11 op de kieslijst van de ChristenUnie-SGP.

Foto: J.P. Kranenburg
Foto: PR
Foto: PR
Foto: Prodemos

Momenteel maken drie SGP-ers deel uit van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. In het Hoogheemraadschap van Rijnland bezet de fractie van de ChristenUnie-SGP twee zetels.

Geert Schipaanboord: "Het waterschap is het oudste bestuursorgaan in Nederland.Het waterschap zorgt ervoor dat we droge voeten houden en dat er voldoende water blijft als het heel droog is. Daar moeten we zuinig op zijn! De provincie is belangrijk om in het drukbewoonde Zuid-Holland groen, landbouw, woningbouw en ruimte voor duurzame energieopwekking slim te combineren. Ik sta voor provincie en waterschap graag op de lijst om het belang van Leiderdorp en de Leidse regio te vertegenwoordigen."

Ook Bernard Revet komen we tegen op zowel de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten als op die voor het Hoogheemraadschap. Hij is verkiesbaar voor de ouderenpartij 50PLUS. Op de kieslijst voor de Provinciale Staten, waarin 50PLUS momenteel één zetel heeft, staat hij op 4. In het Hoogheemraadschap Rijnland is 50PLUS nu vertegenwoordigd met één zetel. Revet staat op plek 2, wat in principe een verkiesbare plaats is.

In Leiderdorp kennen veel mensen Revet als de voormalige voorzitter van de ANBO, een functie die hij bekleedde van 2012 tot 2016. Vier jaar geleden is hij actief geworden voor 50PLUS waar hij bestuurlid is van de afdeling Zuid-Holland.

Bernard Revet: "Ik wil me gaan inzetten om de belangen van de bewoners binnen de provincie te behartigen met het accent bij de mensen van middelbare leeftijd en ouder. Ik ben ervan overtuigd dat de belangen van deze doelgroep zijn gebaat met een krachtige politieke partij die voor hen opkomt."

VVD-er Herbert Zilverentant maakt met zijn 12e plek op de kieslijst kans op een zetel in de Provinciale Staten van Zuid-Holland; de VVD bezet nu 10 van de 55 zetels. Zilverentant is een oude bekende in de Leiderdorpse politiek. Hij was raadslid van 1990 tot 2002 en van 2010 tot 2014 wethouder van onder meer Economische Zaken, Onderwijs en Volkshuisvesting. Daarnaast is hij bij veel Leiderdorpers bekend als bestuurslid van de Vrienden van het Oude Dorp.

Herbert Zilverentant: "Mijn politieke en bestuurlijke ervaring wil ik inzetten om te zorgen dat de provincie als verbinder tussen de Rijksoverheid en de gemeente werk kan maken van de grote opgaven die er liggen op het terrein van wonen, werken, duurzaamheid en bereikbaarheid. Zuid-Holland is de motor van de Nederlandse economie. Ik wil meehelpen om die motor optimaal te laten draaien."

Nino van Moorsel is met zijn 20 jaar de jongste VVD kandidaat op de provinciale lijst. Hij staat op plek 36. Van Moorsel studeert in Leiden en was het afgelopen jaar burgerraadslid voor de VVD in Leiderdorp.

Nino van Moorsel: "Ik wil eraan bijdragen om onze provinciale politiek dichterbij de inwoners van Zuid-Holland te brengen. Op leiderdorp.vvd.nl/nieuws is te lezen hoe ik dat wil doen."

Bij de provinciale kieslijst van de nieuwe partij Code Oranje vinden we Henri Verheggen op plek 11. Verheggen was van 2014 tot 2018 raadslid in Leiderdorp D66. Hij is overgestapt naar Code Oranje omdat hij zich beter thuisvoelt bij de ideeën van deze partij. Code Oranje streeft naar een democratie van nieuwe vormen, waarin de samenwerking met inwoners centraal staat.

Henri Verheggen: "Ik geloof in een andere vorm van democratie, waarbij burgers meer betrokken worden bij het nemen van beslissingen. Code Oranje wil daarna op zoek gaan en heeft spannende nieuwe ideeën."

Mirjam van der Stelt is sinds 2009 actief voor de Leiderdorpse afdeling van het CDA en sinds 2014 raadslid en fractievoorzitter. Ze heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Hoogheemraadschap van Rijnland en staat op plek 31. Het CDA heeft momenteel drie zetels in het algemeen bestuur van het waterschap.

Mirjam van der Stelt: "Ook voor ons dorp zijn waterveiligheid en schoon water heel belangrijk, en daarom ben ik kandidaat voor het Hoogheemraadschap van Rijnland."

Olaf McDaniel was van 2002 tot oktober 2016 raadslid in Leiderdorp voor de Partij van de Arbeid, waarvan laatste zes jaar fractievoorzitter. Van november 2016 tot mei 2018 was hij wethouder van onder meer Duurzaamheid en sinds vorig jaar mei opnieuw voorzitter van de PvdA raadsfractie. Op de PvdA kieslijst voor het Hoogheemraadschap van Rijnland staat hij op plek 9. De PvdA heeft momenteel twee zetels.

Olaf McDaniel: "Als raadslid en wethouder in Leiderdorp heb ik ervaren hoe belangrijk ons waterschap is voor het waterbeheer (droge voeten en schoon water) en duurzaamheid. Daar wil ik graag vanuit de PvdA een progressief en duurzaam steentje aan bijdragen."

Hulp bij het kiezen

stemwijzers n Veel mensen vinden het best lastig om te besluiten op welke partij ze moeten stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor het waterschap. Gelukkig zijn er de stemwijzers.

Voor de provinciale verkiezingen is er de StemWijzer, ontwikkeld door ProDemos – Huis voor democratie en rechtstaat. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen. In die stellingen komen de belangrijkste zaken die bij de verkiezingen in uw provincie spelen aan de orde. Bij elke stelling vindt u achtergrondinformatie over de standpunten van de partijen, en u kunt in de tool makkelijk specifieke partijen met elkaar vergelijken op onderwerpen die voor hen extra belangrijk zijn. De stemwijzer is te vinden op www.stemwijzer.nl.

Speciaal voor jongeren is er de Jongerenkieswijzer, te vinden op jongerenkieswijzer.nl. Deze werd op 5 maart werd gelanceerd door dat in samenwerking met de LSVb (Landelijke Studentenvakbond) en de JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Ook voor de verkiezingen van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland is een stemwijzer beschikbaar. Deze is te vinden op rijnland.mijnstem.nl. Door aan te geven in welke mate u het eens bent met 23 stellingen, wordt helder met welke partij uw standpunten het meest overeen komt.

verkiezingen

Bouw startschacht tunnel Rijnlandroute

Het boren van de tunnel start aan de linkerkant. Foto: Wil van Elk

Tunnel n De Rijnlandroute verbindt straks onder andere de A4 met de A44 om het kustgebied beter toegankelijk te maken door betere verkeersafhandeling. Ook in Oegstgeest zijn nabij Corpus de werkzaamheden aan dit project merkbaar. De pers werd op vrijdag 8 maart uitgenodigd voor een technisch werkbezoek op een van de 'kunststukjes' van de monsterklus. De journalisten daalden af in de startschacht in de Oostvlietpolder waar hard wordt gewerkt aan de toegang van de aan te leggen 2,5 kilometer lange verkeerstunnel als onderdeel van de N434.

Tekst en foto's: Wil van Elk

Minister en gedeputeerde ondertekenen de overeenkomst. Foto: Wil van Elk

Op donderdag 7 maart ondertekenden Cora van Nieuwenhuizen, minister Infrastructuur en Waterstaat, en Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, in het Informatiecentrum van de Rijnlandroute de overeenkomst voor vijfentwintig jaar Weg- en Tunnelbeheer N434 Rijnlandroute. In het traject A4/A44 komt een tunnel en de N434 komt ook over een lengte van 1,4 kilometer verdiept te liggen. De volgende dag konden journalisten zien hoe de werkzaamheden vorderen. Althans, bij de ingang van de tunnel waar binnenkort een gigantische boorinstallatie aankomt.

Gigantische omvang

Staande in de negentien meter diepe bouwput, waar de bekisting wordt aangebracht voor de ingang van de tunnel, dringt het pas goed door dat de in Duitsland gebouwde tunnelboormachine (TBM) een gigantische omvang heeft. Met een diameter van elf meter vormt de boor de kop van een machine van meer dan honderd meter lang die straks – van eind juni tot november 2019 – in een vloeiende beweging een bijna tweeënhalve kilometer lange tunnelbuis aanbrengt onder Voorschoten door. Het proces wordt daarna herhaald vanaf dezelfde startplek voor een tweede tunnelbuis. De twee tunnelbuizen komen 35 meter diep in de grond en hebben een diameter van elf meter. De later, vanaf januari 2020, aan te brengen acht dwarsverbindingen worden met vriestechnieken uitgevoerd. Zelf spreken de projectleiders van 'kunststukjes' waaraan op meerdere plekken wordt gewerkt, zoals aan het begin en eind van de verbindingsweg waar gecompliceerde verkeerspleinen worden ontwikkeld.

Bij de A44 wordt tijdelijk een divergerende diamantaansluiting aangelegd, in het Engels Diverging Diamond Interchange (DDI) genoemd. Met deze vernuftige manier van verkeersafhandeling, door het verkeer op een kort traject naar de andere weghelft te leiden, wordt het aantal passages gehalveerd. Vanaf 17 maart wordt het huidige Transferium opgeheven en wordt verplaatst naar de nieuwe McDonalds even verderop. De witte loopbrug wordt eind maart verwijderd. Bij de A4 worden de rijbanen tijdelijk verlegd zodat het grootste gedeelte van het plan ongestoord kan worden aangelegd.

Comol5 (www.comol5.nl) verzorgde vrijdag de presentatie over de tunnelbouw en een rondleiding in en rond de startschacht. Vanaf de bodem is goed zicht op de bouw van de bekistingen die de opening van de tunnel vorm gaan geven. IJzervlechters werken intensief aan de wanden en de vele vierkante meters vloer waar na de storting van het beton de boormachine kan worden opgebouwd. Het cijfer vijf in de naam staat voor het vijfde project dat het samenwerkingsverband tussen Croon Wolter & Dros, DIMCO, Vinci Construction, en Mobilis uitvoeren. Mobilis legt op de website www.mobilis.nl/nl/tunnelboormachine-tbm uit hoe het boorproces van het graven van de tunnel en tegelijkertijd bouwen van de tunnelbuis verloopt. De afgegraven grond wordt na reiniging gestort in de nabijgelegen Meeslouwerplas. Een vergelijkbare tunnelbouw is toegepast bij de aanleg van de Victory Boogie Woogietunnel, ofwel de Rotterdamsebaan, in Den Haag.

Aanpassing wegen

De aanleg van de Rijnlandroute houdt verder in dat zowel de A4 als de A44 deels worden verbreed en aangepast en naast de twee nieuwe knooppunten Ommedijk en Hofvliet de aansluiting Leiden-West fors verandert. De Europaweg wordt verbreed, de Lammebrug wordt vervangen door een bredere en hogere brug en het Lammenschansplein wordt opnieuw ingericht. De Tjalmaweg bij Valkenburg wordt verbreed, krijgt ongelijkvloerse kruisingen en wordt deels verdiept aangelegd. Naast de Torenvlietbrug komt een tweede brug. Ook fietspaden worden nieuw aangelegd. De Rijnlandroute is eind 2022 gereed. Op de website www.rijnlandrouteinbeeld.nl is het hele proces per onderdeel te bekijken. In het informatiecentrum bij de Vlietlanden staat een schaalmodel van de 'boorfabriek' en buiten een uitkijkpost waar het publiek zicht heeft op werkzaamheden in de startschacht.

Nieuwe website voor sociale huurwoningen in Holland Rijnland

Een deel van popkoor Songs2Sing. | Foto: Esther Trago Foto: Esther Trago

huisvesting n De zeventien corporaties, verenigd in Holland Rijnland Wonen, gaan eind maart over naar een nieuwe website: www.hureninhollandrijnland.nl. Ingeschreven woningzoekenden moeten om hun bestaande inschrijving te behouden binnen een jaar een keer inloggen op de nieuwe website.

De leden van Holland Rijnland Wonen hebben gekozen voor het systeem van Zig, de grootste aanbieder van woonruimteverdeelsystemen in Nederland. 'Hureninhollandrijnland' wordt dé digitale plek waar woningzoekenden het aanbod van sociale huurwoningen in de regio straks kunnen vinden.

Inschrijftijd blijft behouden, eenmalig inschrijving activeren

Op de nieuwe website staat de woningzoekende centraal. Het zoekproces is in logische stappen opgebouwd en begeleidt woningzoekenden soepel door het proces. Van uitnodiging voor bezichtiging tot acceptatie van de woning is de status makkelijk te volgen. Het nieuwe systeem is goedkoper, waardoor de inschrijfkosten dalen van € 10 naar € 7,50 per jaar. Ook is het loten, de nieuwe manier van toewijzen die in de huisvestingsverordening staat en vanaf 1 juli ingaat, meegenomen in het systeem. De regels omtrent de toewijzing van woningen en het huidige zoekgebied blijven ongewijzigd.

Op dit moment staan ongeveer 103.000 woningzoekenden in de regio Holland Rijnland ingeschreven bij WoningNet. Zij behouden allemaal de in het verleden opgebouwde inschrijftijd. De inschrijfgegevens van alle woningzoekenden worden automatisch van WoningNet overgezet naar 'Huren in Holland Rijnland'. Het is belangrijk straks in ieder geval één keer inloggen op de nieuwe website om hun bestaande inschrijving binnen het nieuwe systeem te activeren. Binnenkort ontvangen alle ingeschreven woningzoekenden hiervoor een inlogcode en wachtwoord per e-mail. Woningzoekenden waarvan geen e-mail adres bekend is, ontvangen een brief of sms. Alle woningzoekenden krijgen minimaal een jaar de tijd om hun inschrijving te activeren op de nieuwe website en de opgebouwde rechten en inschrijftijd te behouden.

Tijdelijk geen woningaanbod

Een week voor de livegang wordt tijdelijk geen woningaanbod geadverteerd. Dit vanwege de overgangsperiode van de oude naar de nieuwe website. Om de corporaties te ondersteunen is de eerste vier maanden vanaf de livegang een speciale servicedesk operationeel waar woningzoekenden terecht kunnen met hun vragen over het nieuwe systeem.

Laatste kaarten concerten Songs2Sing

popkoor n Komend weekend, 16 en 17 maart, vinden twee vrolijke concerten plaats van het bekende Leiderdorpse popkoor Songs2Sing. Het koor bestaat vijftien jaar en viert dit feestelijk met twee concerten in het theater van het Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden. Wethouder Joosten is op zaterdagavond namens het Leiderdorpse college van B en W aanwezig om het koor te feliciteren.

Het koor zingt de hoogtepunten – de parels - uit de afgelopen vijftien jaar, waaronder nummers van Queen, Alicia Keys en Adéle. Bekende nummers van Abba (Mamma Mia, Dancing Queen) en enkele Nederlandstalige nummers van Guus Meeuwis, Dré Hazes en René Froger zingt het koor bij dit concert samen met het publiek door de tekst te projecteren achter het koor.

Het hele optreden wordt opgefleurd met projecties van bij de nummers passende beelden. Kortom, het wordt een heerlijk muzikaal concert met het koor, met de live-band, en met familie, vrienden en dorpsgenoten.

Kaarten kosten 15 euro en zijn inclusief twee pauzedrankjes. Kaarten zijn te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof, en indien nog voorradig op 16 maart (aanvang 20.00 uur) en 17 maart (aanvang 14.00 uur) aan de zaal. Of bestel online tickets via tickets.songs2sing.net.

Meer informatie op de website www.songs2sing.nl. Songs2Sing is een Leiderdorps popkoor van ongeveer 75 vrouwen én mannen en wordt begeleid door de eigen liveband Music2Play.

Campagne 'Bob in de Sportkantine' van start

Alcoholvrij n De campagne Bob in de sportkantine is van start gegaan en loopt tot en met december 2019 in de regio's Holland Rijnland, Midden-Holland en MRDH regio Haaglanden.

De campagne spoort bezoekers van sportkantines aan om op een positieve manier alcoholvrij te rijden én met elkaar af te spreken wie als Bob zijn sportvrienden veilig naar huis brengt. Naast de BOB-boodschap zal de campagne dit jaar ook de boodschap van fietsveiligheid uitdragen. Want of het nu gaat om de wandelende, fietsende of rijdende leden: iedereen moet veilig thuis komen na het sporten!

Meedoen

Elke sportvereniging kan haar maatschappelijke betrokkenheid tonen door op de volgende manieren gratis aan de campagne mee te doen:

• Gratis campagnepakket met promotiemateriaal voor in de kantine aanvragen;

• Een bezoekje van het campagneteam ontvangen tijdens een belangrijke wedstrijd, evenement of feestje op de club;

• Een IVA-training (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) voor al het barpersoneel;

• Een BOB-lijn. Dit houdt in dat er buiten bij de ingang of binnen in de kantine een streep gezet zal worden die mensen kunnen gebruiken om te 'testen' of ze nog recht kunnen lopen. Dit zal een gele streep zijn, en er zal de tekst bij staan 'Als je hier niet meer recht over kan lopen, heb je te veel gezopen'.

Aanmelden kan heel eenvoudig op www.rovzh.nl/bobsport.

Een echte Bob heeft 0% op!

Sporttoernooi voor harttrimmers

volleybal n De Harttrimvereniging Leiderdorp organiseert op de donderdagavonden 21 en 28 maart van 19.00 tot 22.00 uur het jaarlijkse sporttoernooi voor haar leden in Basalt (voorheen het Rijnlands Revalidatie Centrum) aan de Wassenaarse weg 501 in Leiden. De deelnemers nemen het in teams tegen elkaar op op het volleybalveld.

Het hele jaar door sporten daar leden van deze vereniging - allemaal mensen met hartklachten, (ex)patiënten en mensen die willen voorkomen dat ze klachten krijgen - onder deskundige en vertrouwde leiding van een sportleider en een verpleegkundige, die veel ervaring met hartpatiënten heeft. In kleine groepen werken de deelnemers aan hun conditie, kracht, souplesse en stabiliteit, waarna het uur afgesloten wordt met een partijtje volleybal. Geen competitie, niets moet, het plezier in bewegen en volleyballen op je eigen niveau staat voorop.

Het sporten in deze groepen is voor actieve mannen en vrouwen een veilige manier om in een gezellige sfeer te bewegen. Na afloop is er ruim gelegenheid nog wat te drinken en na te praten in het restaurant.

Cardiologen adviseren met klem om na een hartrevalidatie in het ziekenhuis, te blijven bewegen en sporten. Dit toernooi is bij uitstek een goede gelegenheid voor mensen (mannen en vrouwen!), die erover denken (weer) te gaan sporten, een kijkje te komen nemen in Basalt en in de toekomst misschien zelf mee te komen doen. De vereniging heeft plek voor nieuwe leden.

Velocitas B1 plaatst zich met kampioenschap voor NK zaalkorfbal

Robin Bakker, Marloes de Groot, Gwen Haasnoot, Lars Husken, Guusje van Leeuwen, Ivo Ridder, Quinn Theunissen, Kim Breedveld, Ruben van de Bosch en Lilian van Herwijnen zijn de kampioenen van B1. Rechts coach Klaas Bosman (niet op de foto: Mitchell de Boer). | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

Korfbal n Het was afgelopen zaterdag alvast even feest bij korfbalvereniging Velocitas uit Leiderdorp. Velocitas B1 werd kampioen door KZ Danaïden met 7 - 17 te verslaan. Met het kampioenschap plaatsen de Leiderdorpers zich voor het Nederlands Kampioenschap eerste klasse in de zaal.

Het talententeam onder leiding van Klaas Bosman en Mitchell de Boer toont zich al het hele jaar heer en meester in de zaal. Elke wedstrijd werd gewonnen, vaak met ruime cijfers. Toch is een kampioenswedstrijd altijd een wedstrijd op zich, waardoor er toch wat gespannen gezichtjes te bespeuren waren onder de spelers. Na een helft korfbal was de voorsprong daar maar de winst nog niet zeker: 3 - 7.

Gelukkig heeft dit team ervaring met het spelen van dit soort wedstrijden. Coaches Klaas en Mitchell wisten in 2017 al twee keer de nationale titel in de eerste klasse C te pakken. Een groot deel van dat team is nu ook weer van de partij.

Die ervaring wierp zijn vruchten af. In de tweede helft liet Velocitas B1 duidelijk zien dat het recht heeft op een NK ticket. KZ Danaïden kon bij vlagen alleen maar toekijken hoe Velocitas het spel maakte. Het talententeam van Velocitas speelde zich op overtuigende wijze naar het kampioenschap én plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap in de zaal. Het werd uiteindelijk 7 - 17 voor de Leiderdorpers.

Derde NK in twee jaar tijd

Het NK korfbal vindt plaats op 6 april in Harderwijk. Of coaches en spelers het kunstje van twee jaar geleden kunnen herhalen is nog even afwachten. Maar een derde NK in twee jaar tijd is al een mijlpaal waar de club uit Leiderdorp trots op is.

Revanche voor BVL

Topscorer Megan Kagie (nr 8) in duel met een speelster van de Waterdragers. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

basketbal n Zaterdagmiddag 9 maart speelde Dames 1 van Baskebal Vereniging Leiderdorp de revanche-game tegen de Waterdragers uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Het zou een spannende wedstrijd gaan worden, want Waterdragers stond maar één plek boven Leiderdorp. Driekwart van de wedstrijd ging het redelijk gelijk op maar in het laatste kwart maakte BVL zich los en stoomde door naar een 58-44 winst.

In het eerste kwart kwamen beide teams moeilijk op gang. De teams gingen gelijk op en door belangrijke scores van Megan Kagie eindigde het eerste kwart met 1 punt verschil: 10-11 voor Waterdragers.

Na een felle teambespreking bij Leiderdorp gingen beide teams met pit het tweede kwart in. Leiderdorp kwam terug door punten van Lotte Broers, het werd 18-17. Aan beide kanten werd er hard verdedigd, Leiderdorp wist de kleine voorsprong te behouden en ging de rust in met een 25-20.

Coach Simone van Meurs besprak de strategie om het verschil groter te maken. Maar dat mocht niet baten, het derde kwart werd een typisch Leiderdorps geval: een dip. De Waterdragers maakten daar maar al te graag gebruik van en kwam terug, en aan het eind van dit kwart was de stand weer gelijk: 36-36.

De spanning liep bij beide teams en vooral de coaches hoog op. Een time-out was nodig om de Leiderdorpse dames weer op de rit te krijgen. Door een driepunter van Mylou Roos kreeg BVL weer een flinke oppepper om weer een voorsprong te creëren. Waterdragers deed er alles aan om Leiderdorp alsnog uit te schakelen maar de thuisploeg hield het hoofd koel en richtte zich goed op het samenspel.

Aan het eind van het vierde kwart stond BVL vaak aan de vrije-worplijn. Door een stevige verdediging van onder andere Latisha Emeis, Renee Wilthof en Sterre Kruijsen kwam Waterdragers niet meer in de buurt. De ervaren Petra Eggermont en Mimi Koivisto hielden het team van Leiderdorp op de been en dit leverde uiteindelijk de overwinning voor de thuisploeg op met een eindstand van 58-44.

Opvallend is dat alle dames scoorden aan Leiderdorpse kant met topscores van Megan Kagie (13), Lotte Broers (11), Mylou Roos en Mimi Koivisto (beiden 9 punten).

RCL kansloos tegen titelkandidaat DSO

voetbal n RCL keerde zaterdag met lege handen terug naar Leiderdorp. Op bezoek bij runner-up DSO werd met 4-0 verloren. Onder erbarmelijke weersomstandigheden (zware hagelbuien en een storm dwars over het veld) liep de thuisploeg na rust weg van de Bloemerd-bewoners.

De bezoekers openden goed en er was sprake van een wedstrijd die in evenwicht was, toen de scheidsrechter na een kwartier spelen genoodzaakt was om de wedstrijd wegens fikse hagelbuien tijdelijk stil te leggen. DSO leek deze gedwongen pauze beter verwerkt te hebben dan RCL en de Zoetermeerders hadden het resterende gedeelte van de eerste helft de overhand. DSO kwam vlak voor rust op een zeer gelukkige manier op voorsprong. Een slecht genomen vrije trap van DSO, van de voet van Jeffrey Flohr, verdween via een Sander Blijleven richting het Leiderdorpse doel en doelman Gideon de Lange had vervolgens het nakijken (1-0). Met deze stand werd ook de rust bereikt.

In de tweede helft kwam de thuisploeg via een mooie goal van Kevin Cameron op 2-0 en daarmee was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Hierna voerden de Zoetermeerders de score nog verder op (4-0). Voor die treffers waren weer Cameron, vanaf elfmeter na een overtreding op Chris Hagi, en Tim Lamboo verantwoordelijk.

RCL-middenvelder Sem Overduin sprak van een naargeestige voetbalmiddag in Zoetermeer. "Het complex van DSO ligt op een open vlakte en als er dan ook een zware storm en hagelbuien bijkomen, dan wordt het voetballen daar al helemaal meer geen pretje. Natuurlijk had DSO daar ook last van, maar zij speelden daar beter op in. Voor ons blijft de eerste prioriteit om ons veilig te spelen. Ik denk dat je dit seizoen minimaal dertig punten moet hebben om je te handhaven. Volgende week wacht ons weer een mooi potje, thuis tegen UVS. UVS is gewend om op kunstgras te voetballen en ik weet dat ze niet graag op ons hoofdveld spelen. Daarnaast spelen zij voor het kampioenschap en zijn zij eigenlijk verplicht om van ons te winnen. Ik denk dat daar onze kansen liggen."

Trainer Faizel Soekhai had vrede met het verlies tegen zijn oude werkgever. "Ik wil liever niet meer praten over wie we allemaal missen. Dat is nu eenmaal een gegeven. We hebben onze stinkende best gedaan, maar DSO was simpelweg de betere ploeg. Even na de rust mikte Thom Wijnalda nog op de lat. Een goal op dat moment had de wedstrijd nog kunnen kantelen, maar na hun tweede treffer was het op, over en uit bij ons. DSO ken ik uiteraard van haver tot gort en zij doen mee voor de titel. Natuurlijk had ik op meer gehoopt, maar tegen de huidige top drie redden wij het op dit moment niet. Hun kwaliteiten geven de doorslag. Wij moeten tegen andere teams punten pakken om onszelf in veiligheid te spelen. UVS volgende week is een wedstrijd op zich. In elk geval viel er in deze pot niets te halen. Het is wel mooi dat een 16-jarig talent (Achraf Azarfane) even kon invallen. Ook leeftijdsgenoot Bjorn IJzendoorn zat op de bank. Dat is belangrijk voor de club."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Sem Nazloomian

Velocitas maakt net teveel fouten tegen KOAG

korfbal n Velocitas 1 heeft zaterdag geen punten weten te bemachtigen in de thuiswedstrijd tegen KOAG uit Krimpen aan de IJssel. De wedstrijd ging met het kleinst mogelijke verschil verloren: het werd 24 - 25.

De Leiderdorpers begonnen met een ietwat gewijzigde opstelling aan de wedstrijd. Tom Glasbeek startte in de basis. Na drie minuten kwam Velocitas nog op voorsprong nadat Ivar van Driel een stip benutte. Daarna ging het lange tijd gelijk op en scoorden beide ploegen bijna elke keer om en om.

Bij een stand van 13 - 13 viel de doelpuntenproductie ineens stil aan Leiderdorpse zijde. Velocitas wist in de tien resterende minuten van de eerste helft niet meer tot scoren te komen. KOAG deed dit wel en kon met een kleine voorsprong de kleedkamers opzoeken: de ruststand was 13 - 15.

Veerkracht

Velocitas toonde in de tweede helft veerkracht en knokte zich meerdere keren knap langszij. Christel Zwanenburg en Nick van der Zee waren belangrijk bij een stand van 16 - 18. Met twee mooie treffers hielden ze de Leiderdorpers in de wedstrijd.

Uiteindelijk maakte Velocitas teveel fouten om punten over te houden aan het duel met KOAG. Bij de 20 - 20 ging het mis. KOAG liep drie punten uit met nog een kleine tien minuten op de klok. De strijdlust aan Leiderdorpse zijde maakte het nog even heel spannend maar kwam net te laat: met 24 - 25 ging de winst naar KOAG

Volgende week speelt Velocitas tegen DES, dat één plek lager staat. Op basis van het spel zou dat geen probleem moeten zijn. Als de slordigheidjes maar achterwege blijven.

Nipt verlies voor dames en heren Aquadraat

Ivar van Driel in actie tegen KOAG. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans van Herwijnen

waterpolo n Na twee gedwongen weken rust hebben zowel Dames 1 als Heren 1 van de Leiderdorps-Koudekerkse waterpolovereniging Aquadraat de competitie hervat met een thuisnederlaag met twee doelpunten verschil.

Dames 1 had het moeilijk tegen BZ&PC en stond na twee perioden met 2-5 achter. In de derde periode lukte bijna deze achterstand in te lopen. Lieke van Amsterdam en Britt Kluivers scoorden 3-5 en 4-5 maar met een uiterste krachtsinspanning van BZ&PC in de laatste periode trok die ploeg toch aan het langste eind; 4-6.
Tegen MNC/Dordrecht had Heren 1 de gehele wedstrijd het betere spel maar door een gebrek aan aanvalskracht lukte het niet om dat in doelpunten uit te drukken. De in de 2de periode opgelopen achterstand van twee doelpunten wist Aquadraat steeds tot één terug te brengen. Echter, door de regelmatige uitsluitingen kon MNC/Dordrecht de marge elke keer weer op twee brengen (zes van de MNC doelpunten werden uit een overtal situatie gescoord). Zelfs drie treffers van Rik Speel boden niet voldoende hulp waardoor de eindstand 5-7 werd.

Rik Speel (wit 5) was goed voor drie doelpunten bij Heren 1. | Foto: PR Foto: PR

Kennismaken met Arduino

Ruud van der Meer (r.) en Leo van Leeuwen programmeren een Arduino. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

n Open dag bij de LVU op 16 maart van 11.00 tot 15.00 uur

technisch n Een wekker die je 's ochtends wakker maakt met een zelf ingesproken tekst, een plantbewateringssysteem, een robot die voor je stofzuigt, een lichtkrant. Met Arduino kan je het allemaal zelf maken. Wat Arduino precies is en hoe het werkt, legt Ruud van der Meer zaterdag 16 maart, op Wereld Arduino Dag, uit bij de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU).

De opruimploeg van GroenLinks Leiderdorp. | Foto: PR Foto: PR

Op Wikipedia wordt Arduino beschreven als "een opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten." Van der Meer legt het wat eenvoudiger uit. In feite bestaat de Arduino uit een microprocessor, een usb-kabel en programmeersoftware om onderdelen aan te sturen. Die microprocessor is vastgesoldeerd op een zogeheten board waar ook een aantal andere standaardcomponenten op zitten. Aan de zijkanten van het board zitten in- en uitgangen zodat je er sensors, motors, ledlampjes en andere electronica aan kunt koppelen. "Je geeft de Arduino input en programmeert wat er met die input moet gebeuren. Een heel basic voorbeeld: je kan een lampje laten knipperen als een temperatuursensor aangeeft dat het in een ruimte kouder wordt dan 18 graden." Het mooie aan Arduino, zegt Van der Meer, is dat alle benodigde software gratis online is te vinden. De Arduino zelf kost maar een paar tientjes en de bouwblokjes die je eraan kan koppelen zijn als regel ook niet meer dan een paar euro per stuk. "De programmeertaal moet je even onder de knie krijgen, maar dankzij de vele voorbeeldprogramma's valt dat ook wel mee."

De Arduino Dag bij de LVU is aanstaande zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. Iedereen is welkom om binnen te lopen. Er zullen verschillende Arduino opstellingen staan en Van der Meer en cursusorganisator Leo van Leeuwen zijn aanwezig om uitleg te geven. Daarnaast geeft Van der Meer presentaties van 20 minuten om 12.00, 13.00 en 14.00 uur. Ook is er informatie te krijgen over de Arduino cursussen die de LVU aanbiedt.

Buurt wijst GroenLinks op lijst van pijnpunten rond Kwikstaartplein

wijkactie n Flatbewoners hebben een delegatie van GroenLinks Leiderdorp zaterdag 9 maart een reeks onvolkomenheden rond het Kwikstaartplein laten zien. Fractievoorzitter Bob Vastenhoud beloofde hen werk te maken van hun zorgen over sigarettenpeuken, boomwortels en fietsers op het voetpad.

Van allerlei kanten kregen de raadsleden van GroenLinks tijdens hun wijkactie uitleg over de dagelijkse ergernissen. Zo wees bewoonster Miranda Sjouke de politici op een ongewenste rookhoek onder haar flat in de buurt van het schoolplein. Niet zozeer het roken als wel de lukraak weggegooide peuken zijn haar en andere bewoners een doorn in het oog. Spreekt Sjouke rokers aan op hun gedrag, dan krijgt zij soms een grote mond op de koop toe. "Misschien biedt het nieuwe rookverbod in de buurt van scholen soelaas", oppert GroenLinks-raadslid Jeannette Hofman-Züter. De buurt twijfelt, want de politie is nog nooit langsgekomen bij zulke meldingen.

Andere zorgen betreffen de veiligheid op het plein voor de veelal oudere omwonenden. Op bepaalde punten drukken boomwortels straatklinkers omhoog. Volgens een bewoner, die tevens pleit voor een snoeibeurt voor de bomen, heeft al iemand zijn arm gebroken door oneffenheden in het wegdek.

Verder zou de gemeente iets moeten bedenken om oneigenlijk gebruik van plantsoen en voetpad te verhinderen, drukken buurtbewoners de GroenLinks-fractie op het hart. Zo zouden hekken fietsers kunnen ontmoedigen om het voetpad langs de Van Poelgeestlaan te berijden.

Na de inventarisatie van de diverse pijnpunten gaan de buurtbewoners weer over tot de orde van de zaterdag. De afvaardiging van GroenLinks vist eerst nog wat rommel uit de struiken en beraadt zich dan op politieke actie, te weten: raadsvragen over het Kwikstaartplein en omgeving.

Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning van GroenLinks Leiderdorp (tim.brouwerdekoning@raadleiderdorp.nl of telefoon 06-38030152).

Water Natuurlijk en Merijn Tinga maken Leidse grachten schoner

De Leidse duurzaamheidswethouder Martine Leewis, Water Natuurlijk Lijsttrekker Waldo von Faber en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga lijstduwer voor Water Natuurlijk - draaien de plastickraan dicht. | Foto: PR Foto: Corrie van der Laan

opruimen n Een stuk of tien volle vuilniszakken met plastic zwerfafval. Dat was de oogst van anderhalf uur opruimen in en langs de centrumgrachten van Leiden op zaterdagmiddag 9 maart.

Een kleine vloot van kanovaarders onder leiding van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga op zijn surfplank viste plastic uit het water. Een landploeg raapte plastic in de straten. De actie was georganiseerd door Water Natuurlijk Rijnland in het kader van de waterschapsverkiezingen van 20 maart.

Flessen, bekers en dekseltjes, zakjes en tasjes, grote lappen verpakkingsmateriaal, een felicitatieballon en een krat. De variatie aan plastic afval was enorm op deze winderige marktdag. "Het is niet zo dat het moedwillig in het water gegooid wordt", zei Tinga, "het meeste waait erin. Nu hebben wij het weggehaald, maar volgende week zijn we er niet. En al dat plastic verdwijnt niet vanzelf."

Vandaar dat het plasticvrij maken en houden van water hoog op de agenda staat bij Water Natuurlijk. Bepaald geen eenvoudige opgave, maar wel een noodzakelijke voor mens, dier en milieu. "Schoon water is niet vanzelfsprekend, daar moet je keihard voor werken", benadrukte Waldo von Faber, hoogheemraad en lijsttrekker van Water Natuurlijk. Hij wil daarvoor de komende jaren aan de slag gaan, samen met gemeentebesturen en inwoners.

Na afloop van de opruimactie draaiden Tinga, Von Faber en duurzaamheidswethouder Martine Leewis van de gemeente Leiden een grote kraan dicht, wat symbool stond voor hun streven om de plasticstroom bij de bron te stoppen

Water Natuurlijk werd bij deze actie ondersteund door de Plastic Soup Surfer, Onder water in Leiden GroenLinks Leiden, D66 Leiden en Oegstgeest, Downies en Brownies Leiden en Bootjes en Broodjes.

Festival Ontdek Zorg en Welzijn op 14 maart

Banen n Op donderdag 14 maart van 14.00 tot 20.00 uur organiseert Care2Care samen met 29 zorg- en welzijnsorganisaties in Leiden en omstreken het Festival Ontdek Zorg en Welzijn. Een banenfestival, nét even anders en waar veel te beleven is. Iedereen die zich wil oriënteren op een loopbaan in zorg en welzijn is van harte welkom in Scheltema aan de Marktsteeg 1 in Leiden.

Tijdens het festival kunnen bezoekers kennismaken met zorg- en welzijnsorganisaties, de nieuwste snufjes op het gebied van innovatie en technologie in de zorg zien en ervaren, speeddaten met werkgevers, een CV-dokter bezoeken, gesprekken voeren met loopbaancoaches, gratis een profielfoto voor Linkedin laten maken en nog veel meer.

'Plaatjes vullen Gaatjes' (DJ draait alles van vinyl), theatergroep Domino, lekkere hapjes en een sneltekenaar zorgen voor een echt festival sfeertje.

Het festival is onderdeel van de Landelijke Week van Zorg en Welzijn (11 t/m 16 maart 2019). Er zijn veel banen in de grootste sector van Nederland te vervullen dus deze week is meer dan nodig!Ook voor wie geen opleiding heeft in zorg en welzijn en nu nog in een hele andere sector werkzaam is zijn er veel kansen binnen deze sector. Alleen al in het derde kwartaal van 2018 waren er ruim 33.000 vacatures binnen zorg en welzijn (bron: CBS). Geïnteresseerden in werken en leren in zorg en welzijn zijn van harte welkom om te kijken waar de mogelijkheden liggen, want die zijn er volop.

Deelnemende organisaties:
WIJdezorg | Libertas Leiden • Educatie Zorgsector - LUMC • ActiVite • R.K. Zorgcentrum Roomburgh • Topaz • Welzijn Teylingen • De Haardstee • 's Heeren Loo • Werkgevers Servicepunt Holland Rijnland • Groot Hoogwaak • Gemiva-SVG Groep • RAV Hollands Midden • Marente • Forensisch Centrum Teylingereind • Raamwerk • Bevolkingsonderzoek Zuid-West • Alrijne Woonzorg • DSV|verzorgd leven • LUMC • FloreoKids • Stichting HOZO • mboRijnland • Leerwerk loket • Kraamzorg de Waarden • Allerzorg • Fokus • GGZ Rivierduinen • Care2Care

Bezoek de actiesite: https://ontdekzorgenwelzijn.care2care.nl/

leiderdorp & regio

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Inloopspreekuur geldzaken + inloopspreekuur statushouders

Deze spreekuren vinden elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats in de Sterrentuin.

Vanaf ma 11 maart: meidenmiddag

Voor meiden tussen de 11 en 14 jaar uit Leiderdorp er is elke maandag van 15.30 tot 17.00 uur meidenmiddag in Dwars. We starten met activiteiten als armbandjes knopen en fotoshoot, in de loop van de tijd willen we dit afwisselen met onderwerpen als pesten of gezonde leefstijl. Kosten zijn €1,- per keer. Bij interesse kun je contact opnemen met Lise Huitema, lhuitema@incluzio.nl.

Vr 15 maart: Kinderdisco

Van 19.00 tot 20.30 uur is er disco voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar in Dwars. Entree € 2,50, consumptiekaart € 2,50. Van te voren aanmelden is niet nodig.

Za 16 maart: Optreden koor

De dames van 'Er welt een traan' treden voor u op. Aanvang: 14.30 uur in de Splinterlaan. Kosten: u betaalt alleen de consumptie. Kaarten zijn vanaf 11 maart verkrijgbaar bij de balie van Incluzio in de Sterrentuin.

Do 21 maart: Presentatie Belastingaangifte 2018

Incluzio organiseert een presentatie voor Leiderdorpse inwoners over het invullen van de belastingaangifte 2018. De fiscale wijzigingen worden besproken alsmede de belangrijkste veranderingen voor 2019. De presentatie is vooral gericht op de ouderen. Koffie/thee tegen kleine vergoeding beschikbaar. Tijd: 10.00-12.00 uur. Locatie: Dwars (Bloemerd 1c).

Do 21 mrt: Samen Koken Samen Eten

Iedere 3e donderdag van de maand kunt u samen met anderen een 3-gangen diner koken en gezellig samen eten. Aanvang: 17.30 bij Gading, Griffioen 15. Kosten: € 7,50. Aanmelden bij Lisa Bieshaar tel.nr. 06-46842818.

Vacature: rolstoel wandelen

Lijkt het je leuk om te gaan wandelen met mensen die in een rolstoel zitten? Neem dan contact op met Coby van der Plas, cvdplas@incluzio.nl.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9-17 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp; tel: 071-5413536; via e-mail: leiderdorp@incluzio.nl of de website: www.incluzioleiderdorp.nl.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

12 t/m 18 maart: TP De Korte Vliet (M. Shayeste), Brahmslaan 20, 2324 AM Leiden. Tel. (071) 5762925.

18 t/m 24 maart: CTI Warmond (B. Winterink), Herenweg 77, 2361 EJ Warmond. Tel. (071) 3011738.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.

Vesperdienst in de Lokhorstkerk

Vrijdag 29 maart organiseert de Doopsgezinde gemeente een meditatieve vesperdienst in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, in de Leidse binnenstad. Deze viering bestaat uit muziek, lezen van een meditatieve tekst en zingen van een lied. De stilte staat echter centraal. Stil worden biedt een moment van rust en inkeer. De vesper is voor iedereen toegankelijk, begint om 19.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl