Leiderdorps Weekblad

29 mei 2019

Leiderdorps Weekblad 29 mei 2019


PvdA ook in Leiderdorp grote winnaar

verkiezingen n De PvdA is, in lijn met de landelijke resultaten, ook in Leiderdorp de grote winnaar geworden van de Europese verkiezingen. De partij kreeg hier 21,1 procent van de stemmen.

Dat is ruim tweemaal zoveel als vijf jaar geleden, toen de sociaal democraten bleven steken op 9,9 procent.

De VVD volgt op afstand met 17,3 procent maar boekt wel winst ten opzichte van de 14,4 procent in 2014. Winst is er ook voor GroenLinks, dat in Leiderdorp als derde uit de bus komt met 11,8 procent, ruim vier procent meer dan in 2014 (7,6 procent). Het Forum voor Democratie komt ook in Leiderdorp stevig binnen met 11,1 procent van de stemmen.

Grote verliezer in Leiderdorp is D66 dat omlaag klapt van 21,1 procent in 2014 naar 8,2 nu. Ook de PVV verliest flink en valt terug van 12 naar 2,7 procent. De SP levert flink in en gaat van 6,8 naar 2,4 procent. Onder de verliezers is ook het CDA. In 2014 maakte nog 13,3 procent van de Leiderdorpse stemmers een rondje rood op lijst van de Christendemocraten, nu was dat 10.1 procent.

50 Plus, de Partij voor de Dieren en ChristenUnie/SGP ontlopen elkaar weinig met respectievelijk 4,3 , 3,9 en 3,6 procent van de Leiderdorpse stemmen. Ook vijf jaar geleden zaten ze dicht bij elkaar met toen respectievelijk 3,8, 4,5 en 4,4 procent. Nieuwkomer Volt Nederland kreeg in Leiderdorp 2,3 procent van de stemmen. Denk, de Groenen, Jezus Leeft, en de Piratenpartij bleven steken op minder dan 1 procent.

De opkomst in Leiderdorp was 49,1 procent, een stuk hoger dan de 44,4 procent van vijf jaar geleden en ruim boven het landelijke opkomstpercentage van 41,8 procent.

Verkeerscontrole levert 40.000 euro aan achterstallige belasting op

politie n De politie en de belastingdienst hielden vrijdagavond 24 mei een groot opgezette verkeerscontrole op de parkeerplaats van de McDonalds aan de Persant Snoepweg in Leiderdorp. Dat leverde 40.000 euro op aan niet-betaalde belasting. Daarnaast werden zeven auto's in beslag genomen.

De politie heeft twee bestuurders betrapt die onder invloed van drugs waren en één die reed zonder rijbewijs. Verder zijn bekeuringen uitgedeeld voor niet handsfree bellen tijdens het rijden en is een mes in beslag genomen. Ook waren enkele auto's niet in orde, onder meer vanwege te gladde banden

Op de rotonde bij de Persant Snoepweg ter hoogte van de McDonalds vestiging was een alcoholfuik ingericht en automobilisten moesten daar blazen. Mensen die een P van passeren bliezen, kregen van Veilig Verkeer Nederland een BOB-sleutelhanger.

De belastingdienst had enkele ANPR camera's, die kentekens scant en vergelijkt met een bestand van wanbetalers, opgesteld in de omgeving van de controleplaats. Motorrijders van de politie begeleidden voertuigen die een hit op de ANPR hadden naar de controleplaats.

Ook werd op de controleplaats een aantal scooters en brommers onderworpen aan een rollerbanktest.

Rondwandeling door Heemtuin

natuur n Natuurkenners Aad Rijntalder en Wout Anker verzorgen zondag 2 juni weer een gratis rondwandeling door de Leiderdorpse heemtuin. Dit keer met vooral aandacht voor zomerbloeiers en insecten. De wandeling start om 15.00 uur bij het achterhek van de heemtuin tegenover de kinderboerderij. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Erik Kopp bij de nu nog kale ijzeren plaat waarop een informatiebord over de Munnikkenmolen moet komen. Foto: Corrie van der Laan

Recreatieve tocht voor goede doel

Op de fiets
langs
elf molens

Plan voor muziektent in De Houtkamp

RCL n Op de valreep naar 6e plek

Eerste Leiderdorpse 'Elf molenfietstocht'

Erik Kopp bij de nu nog kale ijzeren plaat waarop een informatiebord over de Munnikkenmolen moet komen. Foto: Corrie van der Laan

n Lions Club en Molenstichting slaan handen ineen

evenement n Of er in onze regionen ooit nog een Molentocht op de schaats komt, is hoogst onzeker. Maar de Lions Club Leiderdorp zorgt komende zomer voor een mooi alternatief: de Leiderdorpse Elf molenfietstocht op zaterdag 6 juli.

Wim Laman. | Foto: Frans Brocken Foto: Picasa

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Het wordt een recreatieve tocht van 39 kilometer door het Groene Hart, langs elf molens van de Rijnlandse Molenstichting. Waarbij de deelnemers bij elke molen een stempel voor hun stempelkaart kunnen halen. Een volle kaart is goed voor een gratis consumptie bij de koek-en-zopie aan de finish: de Munnikkenmolen in het Leiderdorpse Weteringpark. Bovendien krijgt iedereen die de tocht volbrengt een exemplaar van het fotorijke boek 'Geef ons de Ruimte' dat de Rijnlandse Molenstichting in 2009 heeft uitgegeven ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan (zolang de voorraad strekt).

Dat juist de Lions Club Leiderdorp kwam met het idee van een molenfietstocht, is niet verwonderlijk. Een van de leden, Erik Kopp, is de molenaar van de Munnikkenmolen. Hij is ook de grote organisator achter het evenement. Zijn collega-molenaars van de Rijnlandse Molenstichting wilden graag meedoen, vertelt hij. "We hebben een prachtige route uitgezet maar wat de tocht extra leuk maakt, is dat alle molens open zijn en dat de molenaars uitleg kunnen geven." De keuze voor het aantal van elf molens is zeker niet toevallig. "Dat is een knipoog naar de Elfstedentocht."

Starten voor de Elf molenfietstocht kan op 6 juli tussen 10.00 en 13.00 uur bij Scouting Leiderdorp aan de Boomgaardlaan 24. De deelnemers krijgen daar hun stempel- en routekaart uitgereikt. Kopp verklapt alvast dat de tocht in noordoostelijke richting gaat, met het verste punt in Oude Wetering.

De opbrengst van de Elf molenfietstocht (het inschrijfgeld en de netto inkomsten van de koek-en-zopie) is voor de Rijnlandse Molenstichting, die het wil gebruiken voor informatieborden bij de verschillende molens. Iets waar de stichting, die altijd moeite heeft de begroting rond te krijgen, zelf geen geld voor heeft.

Aandacht voor molens

Toch is wat Kopp betreft de opbrengst niet het belangrijkste. "Het gaat mij vooral om aandacht voor de molens. Het zijn toch prachtige historische werktuigen die ook nog eens een functie hebben: 43 van de 49 molens van de Rijnlandse Molenstichting zijn echt werkzaam." Enthousiast legt hij uit dat de molens zeker bij extreme regenval een belangrijk steentje kunnen bijdragen om het water in de polders op peil te houden. "Het mooiste is als we door het hoogheemraadschap gebeld worden met de vraag om bij te springen." Maar ook daarbuiten malen ze regelmatig. "Het is de sport om ervoor te zorgen dat de automatische gemalen niet aan hoeven te slaan."

Wie meer wil weten over functie, werking en geschiedenis van de Munnikkenmolen en de tien andere molens op de route, moet vooral meedoen op 6 juli. De molenaars klimmen graag op hun vertelstoel. Voorinschrijven kan nu al door een bericht te sturen naar elfmolenfietstocht@gmail.com. Het inschrijfgeld is dan 5 euro per persoon en 16 euro per team van maximaal 4 personen. Betalen gebeurt aan de start. Ook is het mogelijk op 6 juli aan de start in te schrijven. Deelnemers betalen dan 6 euro per persoon of 20 euro per team. Kijk voor meer informatie op leiderdorp.lions.nl en www.rijnlandsemolenstichting.nl.

Oud-wethouder Wim Laman overleden

Wim Laman, een man die zich op vele gebieden inzette voor Leiderdorp, is zaterdag 25 mei op 70-jarige leeftijd overleden.

Laman, geboren in Leiden, woonde sinds 1977 in Leiderdorp. Hij was zeer actief in de Protestantse Gemeente Leiderdorp waar hij als ouderling jarenlang deel uitmaakte van het college van kerkrentmeesters. Hij was een belangrijke spil bij de verbouwingen van de Scheppingskerk en 't Trefpunt. Als lid van de stuurgroep Dorpskerk 400 jaar werkte hij mee aan de voorbereidingen voor de viering van het eeuwfeest in 2020.

Ook politiek was Laman actief. Hij was van 2002 tot 2004 raadslid voor het CDA en van 2004 tot 2006 wethouder namens die partij.

In 2011 werd Laman, in zijn werkzame leven econoom, voorzitter van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging. In 2013 gaf hij het stokje door maar bleef aan als vicevoorzitter. Als voorzitter van de vereniging BIZ Baanderij heeft hij zich ingespannen om op het bedrijventerrein een Bedrijveninvesteringszone van de grond te krijgen.

Laman hield van muziek en deed als zanger en acteur vaak mee aan de musicals van de Protestantse Gemeente in de Scheppingskerk. In 2006 schreef hij de tekst voor het Leiderdorps Volkslied.

Vrijdag 31 mei is er om 10.30 uur in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat in Leiderdorp een dankdienst voor het leven van Wim Laman. Daarna is er tot 14.00 uur gelegenheid tot condoleren. De begrafenis vindt plaats in besloten kring.

Bibliotheek tijdelijk naar gemeentewerf

verbouwing n Als De Sterrentuin verbouwd wordt, krijgt de Leiderdorpse openbare bibliotheek een plek in het voormalige gemeentewerfkantoor aan de Simon Smitweg. Tenminste, dat is de meest waarschijnlijke optie. Het alternatief is dat Leiderdorp minimaal een half jaar helemaal geen bibliotheek heeft, en dat lijkt vooralsnog niemand te willen.

Maandagavond 27 mei kreeg de Leiderdorpse politiek uitleg over de plannen voor tijdelijke huisvesting van de bibliotheek. Aanvankelijk was het idee om de bibliotheek, in sterk afgeslankte vorm, tijdens de verbouwing in De Sterrentuin te handhaven. Maar dat blijkt niet te kunnen in verband met de veiligheid van personeel en bezoekers. Bovendien zou de bieb dan enkele malen binnen het pand moeten verschuiven, waar ook een flink kostenplaatje aan zit. Een andere optie was om een geschikte locatie in het dorp te huren. Daarbij was probleem dat een betaalbare plek voor een periode van minder dan een jaar niet te vinden is.

Het leegstaande kantoor van de gemeentewerf, dat eigendom is van de gemeente Leiderdorp, is prima geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van de bibliotheek, zo werd maandag verteld. De kantoorruimte en de kantine worden dan samengetrokken, wat plek oplevert om ca. 17.000 van de huidige 45.000 boeken uit te stallen. In een naastgelegen loods kunnen de overige boeken worden opgeslagen. Bovendien is de locatie makkelijk te bereiken en is er genoeg parkeerruimte. Voor het verbouwen en aanpassen van de werf moet gerekend worden met een kostenpost van 80.000 euro.

Directeur Willem van Moort van BplusC, de bibliotheekorganisatie waar de Leiderdorpse bieb onder valt, kan prima leven met tijdelijke huisvesting in de gemeentewerf, zo liet hij maandag weten. Alles beter dan de zogeheten nul-optie, waarbij Leiderdorpers gedurende de verbouwperiode verwezen worden naar de Leidse vestigingen van BplusC. "Dan zeggen mensen hun abonnement op wat een tekort van 110.000 euro op de begroting kan betekenen."

De Leiderdorpse gemeenteraad krijgt in september de keuze voorgelegd tussen de nul-optie en de tijdelijke verhuizing naar het gemeentewerfkantoor.

Als alles volgens plan gaat, begint de verbouwing van De Sterrentuin komend najaar – of in ieder geval uiterlijk 1 januari 2020. Na de zomer van volgend jaar moet de bibliotheek dan weer terug kunnen verhuizen.

Nieuwe directeur voor Prins Willem-Alexanderschool

René Martens. Foto: PR

onderwijs n De Leiderdorpse openbare basisschool Prins Willem-Alexander krijgt met ingang van 1 augustus een nieuwe directeur. René Martens volgt dan Bryan Limon op, die het afgelopen half jaar als interim-directeur heeft gewerkt, na het vertrek van Vincent van der Kooij.

De carrière van René Martens startte 31 jaar geleden in het bedrijfsleven, hij was werkzaam in zowel binnen- als buitenland. Tijdens deze periode in het bedrijfsleven zat het opleiden en lesgeven al in zijn bloed. In 2002 liet hij zich omscholen tot leerkracht en ging aan het werk op een Montessorischool. Hij begeleidde vele groepen en was naast het lesgeven onder meer bouwcoördinator, ICT-coördinator en MT-lid. Zijn speerpunten hierbij waren visieontwikkeling/implementatie en teamontwikkeling.

De ambitie van René Martens reikte verder dan het lesgeven; hij volgde de schoolleidersopleiding en rondde deze twee jaar geleden met goed gevolg af. Nu gaat hij als leidinggevende aan de slag bij de Prins Willem-Alexanderschool. Zijn doel is om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige wereldburgerschap. Door ze nog bewuster in het leven te laten staan, zodat ze de juiste keuzes kunnen maken in onze snel veranderende maatschappij.

OBS Prins Willem-Alexander maakt onderdeel uit van Stichting OBSG Leiderdorp.

Boeken, papier en houdbaar voedsel

inzamelingen n Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na de geslaagde boekenmarkt in mei zamelt de Protestantse Gemeente Leiderdorp op dinsdag 4 juni boeken en legpuzzels in voor de volgende markt in het najaar. Ook is het mogelijk om tussen 7.30 en 16.30 uur oud papier af te geven in de Scheppingskerk op de hoek van de Van Poelgeestlaan en de Laan van Ouderzorg. Ook houdbare levensmiddelen voor de Leidse Voedselbank nemen de vrijwilligers van de kerk dinsdag graag in ontvangst. De Voedselbank heeft voor zijn klanten vooral behoefte aan pakken met pasta en rijst, diverse sauzen, blikken met vis, vlees, soep, groente of peulvruchten, zonnebloemolie, koffie, suiker, thee, broodbeleg, een zak met aardappels. Ook huishoudelijke en verzorgingsartikelen zijn welkom.

Fietsactie Sportfondsen

weggeefactie n Sportfondsen Leiderdorp geeft deze maand een fiets weg. Iedereen die tot 23 juni op de fiets naar zwembad of de sporthal De Does komt, maakt kans. Op vertoon van je fietssleutel, krijg je een deelnameformulier. Voor deze actie is een samenwerking gezocht met de lokale fietswinkel De Vries Tweewielers, aan de Oranjegalerij. De fiets te winnen staat nu bij de receptie van het zwembad.

Frans Brocken ere-bestuurslid Stichting Hart voor Leiderdorp

De GroenLinks opruimploeg vond dit keer niet veel afval. | Foto: PR Foto: PR

afscheid n Frans Brocken heeft op 21 mei officieel afscheid genomen als bestuurslid van Hart voor Leiderdorp, de stichting waarvan hij in 2003 een van de oprichters was. Bij zijn aftreden werd hij benoemd tot ere-bestuurslid.

Brocken (90) kreeg die bijzondere onderscheiding tijdens het Heerendiner, een zeswekelijkse bijeenkomst waarop het stichtingsbestuur met een aantal prominente Leiderdorpers brainstormt over activiteiten die de gemeenschapszin in het dorp kunnen bevorderen. Want dat is het doel van de stichting, zo staat te lezen op de website www.hartvoorleiderdorp.nl: "…het ondersteunen van initiatieven en projecten gericht op het beschrijven van de geschiedenis van Leiderdorp en het bevorderen van de identiteit van Leiderdorp en de gemeenschapszin in de ruimste zin van het woord."

Frans Brocken (links) is ere-bestuurslid van de St. Hart voor Leiderdorp. Rechts voorzitter Eric Filemon. | Foto: C.v.d.L.

Aan de wieg van Hart voor Leiderdorp stonden, behalve Brocken, ook Ernst Rob en Gert Hogervorst. Samen hadden ze contacten in vele geledingen van de Leiderdorpse samenleving: Brocken was (en is) journalist voor het Leiderdorps Weekblad, Ernst Rob was voorzitter van de Leiderdorpse ondernemersvereniging en Gert Hogervorst was gemeenteraadslid voor het CDA en bestuurslid van de Leiderdorpse ijsclub.

Directe aanleiding voor de oprichting van de stichting was de uitgave eind 2003 van Brokjes 1, een bundel met politieke columns van Frans Brocken die eerder in het Leiderdorps Weekblad waren verschenen. Na Brokjes 1 verschenen nog vier delen in deze serie. Met inkomsten vanuit de verkoop, aangevuld met schenkingen, kon de Stichting Hart voor Leiderdorp een flink aantal andere projecten financieren. Dat begon met het boek 'Van voorkamer… tot winkelcentrum' waarin Marleen Riool de ontwikkeling van het winkelbestand in Leiderdorp beschreef. Andere uitgaven die de stichting ondersteunde zijn een boek over de Schans van Valdez en bundel van de Leiderdorpse dichter Jan van der Kooij.

Onder het kopje 'bevorderen van de identiteit en de gemeenschapszin van Leiderdorp' valt het meest bekende project van Hart voor Leiderdorp: de promotie van het Leiderdorps Volkslied, dat is gemaakt door Eric Filemon (muziek) en Wim Laman (tekst). De stichting zorgde ervoor dat het lied werd vastgelegd op CD, met zang van het COV Excelsior en begeleiding van muziekvereniging Tamarco.

Ondanks zijn afscheid zal Brocken nauw betrokken blijven bij Hart voor Leiderdorp: het kersverse ere-bestuurslid werd vorige week meteen benoemd tot organisator van het Heerendiner.

Van der Marckstraat oase van groen

Wijkactie n De Van der Marckstraat is een oase van groen. Dat ontdekten leden van GroenLinks Leiderdorp zaterdag bij hun wijkactie, die verheugend weinig afval opleverde. Ook het verkeer hield zich koest in de smalste straat van Leiderdorp.

Een betrokken bewoner uit de naastgelegen Van Poelgeestlaan wees de GroenLinks leden nog wel even op de verkeerssituatie rond de basisscholen De Leeuwerik en Prins Willem-Alexander. Volgens hem is het nog steeds niet tot het gemeentebestuur doorgedrongen dat met name fietsers er te weinig ruimte krijgen. Zij wijken veelvuldig uit naar de stoep, wat voetgangers dan weer stoort. Toch willen bewoners niet al te luid mopperen, want huizen in een klaagstraat verkopen minder goed. Misschien kan GroenLinks de wethouder van verkeer wijzen op het belang van een bredere doorgang?

De GroenLinks-raadsleden Bob Vastenhoud en Marlies van Beek voegen deze wens aan hun lijst voor een beter mobiliteitsplan voor Leiderdorp. "Eigenlijk zouden meer inwoners hun ideeën kenbaar moeten maken'', zegt fractievoorzitter Vastenhoud. "Zij kennen de dagelijkse praktijk in hun omgeving het best en dragen vaak goede oplossingen aan voor knelpunten." Zoals ook de Van der Marckstraat er nog steeds één is. Er hoeft op drukke dagen maar iets te gebeuren of fietsers, automobilisten en andere weggebruikers komen hopeloos in de knel, vooral in de bocht van de Vronkenlaan bij basisschool De Leeuwerik.

Alleen op rustige momenten, zoals afgelopen zaterdagochtend, oogt de omgeving er als een oase van groen.

'Meer inwoners zouden hun ideeën kenbaar moeten maken'

Straten en struiken lijken uitgekamd door de gemeente, omwonenden of de schoonmaakcollectieven die in Leiderdorp als paddenstoelen uit de grond schieten. In dat opzicht heeft GroenLinks ditmaal een makkie. Met een bescheiden oogst aan (toch weer) sigarettenpeuken en plastic plus de goede raad van een dorpsgenoot sluit de groene brigade de wijkactie af.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractieassistent Tim Brouwer de Koning via e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of tel. 06-38030152).

Hart voor Leiderdorp wil openluchtpodium in park De Houtkamp

Aad Rijntalder (rechts) geeft uitleg. | Foto: Lieke van der Heiden Foto: Lieke van der Heiden

Door: Corrie van der Laan

plan n De afgelopen jaren heeft de Stichting Hart voor Leiderdorp (zie ook artikel hiernaast) in rustig vaarwater gezeten. Maar dat zal niet lang meer duren, vertelt de huidige voorzitter Eric Filemon, oud-basisschoolleider en momenteel raadslid voor de Lokale Partij Leiderdorp. "We hebben een plan ontwikkeld voor een openluchtpodium, denk aan een muziektent, in park De Houtkamp. Zo willen we kunst en cultuur dichter naar de Leiderdorpers brengen. Maar ook Leiderdorpers die willen optreden letterlijk een podium bieden."

Het plan zit al ruim twee jaar 'in de pen' en de stichting wil nu gaan doorpakken, aldus Filemon. "Leiderdorp is een van de weinige gemeenten in de regio die geen vaste plek heeft voor openluchtoptredens. Daar willen we verandering in brengen. We hebben twee plekken op het oog: middenin het park op het grote grasveld en aan de parkrand, aan de kant van de Laan van Berendrecht."

Nu is het zaak om de medewerking van de gemeente te krijgen en de financiering rond te krijgen. Wat dat eerste betreft, ziet het er goed uit, schat Filemon in. "Vorig jaar hebben we de raadsleden op de hoogte gesteld van onze plannen en daarop kregen we veel positieve reacties. Afgelopen maandag heb ik gesproken met wethouder Daan Binnendijk (die kunst & cultuur in zijn portefeuille heeft, red) en hij reageerde enthousiast. We willen nu samen met de gemeente aan de slag om ons plan verder uit te werken."

Het geld wordt nog wel een uitdaging. Alles bij elkaar verwacht Filemon zo'n 100.000 euro nodig te hebben. Hij hoopt op sponsoring van bedrijven en winkeliers, bijdragen van fondsen en serviceclubs en, niet te vergeten, een startsubsidie van de gemeente. Hij heeft goede hoop dat het allemaal gaat lukken. "Binnen Leiderdorp zou er toch draagvlak moeten zijn voor een openluchtpodium. En het zet meteen De Houtkamp op de kaart als centrum van Leiderdorp."

Buurtgenoot opent ogen bewoners Heelblaadjespad

groenontwikkeling n Buurtbewoner en groendeskundige Aad Rijntalder heeft donderdagavond 23 mei voor een grote groep medebewoners een excursie gehouden over het Heelblaadjespad. Er is veel gebeurd aan de groenontwikkeling op het pad en Rijntalder gaf uitleg over het resultaat.

De enthousiaste groep bewoners leerde dat het bosplantsoen een fluitenkruid-essenbos is. Dit gebied heeft een voedselrijke, vrij vochtige kleiige bodem. In de lente staan er veel bol- en knolgewassen, later in de zomer veel wintergroene planten. Een stukje natuur in de bebouwde omgeving dat intensief wordt gebruikt door fietsers en wandelaars.

Verandering

Om de groenontwikkeling te stimuleren is vorig najaar op advies van Rijntalder door bewoners zaad uit de Leiderdorpse heemtuin uitgezaaid in de perken langs het Heelblaadjespad. Het is nu nog niet direct zichtbaar wat daarvan is opgekomen, maar er is al verandering te zien. Op plekken waar andere jaren nog veel brandnetels en kleefkruid woekerden, zien de bewoners nu fluitenkruid, stinkende gouwe, robertskruid, hondsdraf, aronskelk, nagelkruid, akkerkool, lievevrouwenbedstro en smeerwortel. Ook door de gemeente aangeplante appelbessen en koninginnestruiken staan te bloeien.

Tijdens de rondwandeling legt Rijntalder uit wat er met de kardinaalsmuts, vogelkers en meidoorn aan de hand is. Ze zitten vol met rupsen van de stippelmot. De rupsen vreten van de bladeren. Na een aantal weken verpoppen de rupsen zich tot nachtvlinders en groeit alles weer aan. 'Komt goed', benadrukt Rijntalder.

Rijntalder vertelt dat sommige stukken van het plantsoen helemaal af zijn, 'tot rust gekomen'. Het is nu belangrijk om dit zo te behouden en nog verder te ontwikkelen. Dit gebeurt door het bosplantsoen ecologisch te beheren, waarbij hij adviseert. Er wordt niet geschoffeld en gespit, de begroeiing zoekt zijn eigen weg. Overmatige groei van de ijle dravik, een grassoort, is door bewoners op advies van de heemtuindeskundigen wel uitgetrokken.

Op de website www.heelblaadjespad.nl is te lezen over al het groots en klein dat er langs het pad zien is. Van volwassen eiken tot ereprijs, vlinders en kleine torretjes.

1400 waterscouts gaan strijd aan om Kaagcup

Johan Klerks (l.) en Bob Meijer in feeststemming. | Foto: Bas Kooistra Foto: Bas Koolstra

zeilen n Zo'n 1400 waterscouts uit de regio strijden vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni op de Kagerplassen om de felbegeerde Kaagcup. De tieners, verdeeld over driehonderd boten, moeten laten zien dat ze kunnen zeilen.

Aan de wedstrijden doen waterscouts mee uit de regio's Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam. Ook de Leiderdorpse scoutinggroep Van der Does Liethorp is van de partij.

Scouts uit heel west-Nederland, van Rotterdam tot Haarlem, strijden om de Kaagcup. | Archieffoto: Jeroen Mesman Foto: Jeroen Mesman

De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden. De wedstrijden worden georganiseerd voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. De scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. In de afgelopen drie jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep uit Den Haag.

Er wordt gevaren volgens het reglement van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). De prijsuitreiking van de Kaagcup is op zaterdag 1 juni om 19.00 uur op het Boterhuiseiland, Zijldijk 4, Warmond.

Tijdens het Kaagcupweekend overnachten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kamperen op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum, in het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

Toeschouwers die een blik van de wedstrijden willen opvangen en niet de mogelijkheid hebben om zelf het water op te gaan, kunnen terecht op een aantal locaties. De te varen routes hangen weliswaar af van de wind die er staat, toch is de kans groot dat de deelnemende boten te zien zijn vanaf het uitkijkpunt aan het einde van de Menneweg in Sassenheim of vanaf Kaageiland.

Brasserie de Poort viert jubileum

feest n Groot feest bij Brasserie de Poort in Leiden. Op 18 juni is het twintig jaar geleden dat eigenaren Bob Meijer en Johan Klerks voor het eerst de deuren van de Brasserie aan de Haven 100 openden. En dat vieren zij met twintig dagen feest.

In een tijd dat er nog maar weinig grote horecazaken in Leiden waren maakte Brasserie de Poort een vliegende start. "Vanaf de legendarische opening met George Baker is het een levendige zaak", vertelt Bob. Johan vult aan: "We hadden een boot voor rondvaarten voor de deur liggen, want Leiden is toch het allermooist vanaf het water. Een gouden greep was ook het verhuren van de bovenzaal, waar al snel ieder weekend een bruiloft werd gevierd."

In de jaren erna openden de mannen, die elkaar al vanuit hun jeugd kennen, Brasserie Park en Brasserie Meelfabriek Zijlstroom in Leiderdorp en Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer, tezamen de Brasserie Groep. Vier unieke zaken die één ding gemeen hebben: allen beschikken ze over zalen, iets waarmee de Brasserie Groep zich onderscheidt.

Dat Brasserie de Poort al bijna twee decennia bestaat, daar hebben Bob, Johan en hun team hard voor gewerkt. "We zijn dan ook mega trots op ons jubileum en dat gaan we goed vieren met iedereen die heeft bijgedragen aan deze prestatie: onze gasten en al ons (oud-)personeel."

Dat vieren gebeurt met 20 dagen feest, van 30 mei tot en met 18 juni. In die periode worden gasten extra in de watten in Brasserie Poort. Zo staat er een cadeautje voor je klaar en van 31 mei tot en met 2 juni ligt er 's avonds een sloep klaar waar je na je diner op kunt stappen voor een rondje door de stad. Bruidsparen die in de afgelopen twintig jaar in de feestperiode in de Poortwachterszaal getrouwd zijn, mogen op hun huwelijksdag op vertoon van hun trouwkaart gratis komen eten en er is een grote Poort reünie voor oud-personeelsleden. Meer info vind je op www.poort.nl/poort-20-jaar.

leiderdorp & regio

Velocitas de beste in sportieve burenruzie

Leo van den Bos ondertekent het contract, voorzitster Lianne van der Kruk, bestuurslid Gerard de Boer en spelers Debby Halvemaan, Simone Laman, Ivar van Driel en Mitchell de Boer kijken toe. | Foto: Frans van Herwijnen) Foto: Frans van Herwijnen

korfbal n Degradatiekandidaat Velocitas en koploper Pernix vochten zaterdag 25 mei een sportieve burenruzie van 60 minuten uit op het Leiderdorpse sportpark De Bloemerd. De eerste ontmoeting dit jaar, op Leidse grond, werd gewonnen door Pernix met 21 - 19. Velocitas versloeg twee weken geleden koploper BEP, en pakte zondag de kans om een tweede titelkandidaat te onttronen: het werd 24-21.

Een derby tussen Velocitas en Pernix is altijd iets specialer dan andere wedstrijden. Onder een aangenaam zonnetje ziet het publiek (dat in grote getale naar de Bloemerd gekomen is) beide teams uit de startblokken vliegen. Velocitas bijt met snelle treffers van Tom Glasbeek en Debby Halvemaan het spits af. De Leidenaren volgen en maken snel gelijk. Ook bij een 4 - 2 achterstand laat Pernix zien waarom het om de eerste plek in de overgangsklasse strijdt. Al snel staat het weer 4 - 4.

Velocitas 1 bedankt het publiek. | Foto: Frans van Herwijnen Foto: Frans v.Herwijnen

Het is de beginfase van een boeiende wedstrijd, waarbij beide teams alles geven en het publiek bij vlagen trakteren op spektakel. Voor de groen-blauwe supporters zijn dat niet alleen mooie aanvallen, ook de verdediging is een genot om naar te kijken. Nick van der Zee is met een ijzersterke rebound en vele onderscheppingen een rots in de branding. Sanne Glasbeek schakelt met slimme looplijnen haar dame bij tijd en wijlen compleet uit. In het andere vak van het Leiderdorpse achttal gaat het scoren juist makkelijker dan het verdedigen. Ivar van Driel schiet nummer 7 en 8 binnen maar heeft samen met zijn vak meer moeite in de verdediging, waardoor de vakken snel weer van functie wisselen.

Een aantal momenten lijkt Velocitas weg te lopen. Bijvoorbeeld als Simone Laman met een mooi schot de 14 - 11 op het scorebord zet. Pernix is ook vlak voor rust niet van zijn stuk te brengen en sluit gewoon weer aan, waardoor beide teams gaan rusten met 15 - 13 in het voordeel van Velocitas.

Na rust gebeurt het dan eindelijk. Na een snelle treffer weet Velocitas weg te lopen van Pernix. Mitchell de Boer scoort maar liefst drie keer op rij, waarmee de Leiderdorpers ineens op 20 - 15 voorsprong staan. Die voorsprong loopt zelfs nog uit naar zes punten verschil, waarna Pernix aan een Leids Kwartiertje begint.

De vier treffers die Pernix vervolgens op rij maakt, zorgen voor een spannende eindfase. Eerder dit seizoen kon Velocitas nog niet met dergelijke momenten omgaan en moest het slimmer spelen om te winnen. Dat deed het vandaag: de 24 - 21 eindstand wordt met luid gejuich vanaf de zijlijn ontvangen. Een echte teamprestatie, waarbij iedereen zeer scherp voor de dag kwam.

Niet alleen de onderlinge strijd tussen Velocitas en Pernix eindigt in een gelijkspel: ook aan tafel bij de familie Zwanenburg kan de strijdbijl begraven worden. Zussen Christel in groen-blauw en Suzanne in Oranje winnen én verliezen beiden één keer.

Volgende week wacht concurrent om degradatie VEO. Mocht Velocitas die wedstrijd winnen, dan begint coach Leo van den Bos met zijn team volgend jaar weer in de overgangsklasse. Bij verlies of gelijkspel wacht een 'do or die'-wedstrijd tegen Die Haghe.

Onderlingen kampioen Rijnegom

Biljart n Hans Kok is Onderlingen-kampioen 2019 geworden van de Zoeterwoudse biljartvereniging Rijnegom. Woensdagavond 15 mei versloeg hij in de finale de andere drie poulewinnaars van het afgelopen seizoen: Lex Tijssen, Piet van de Berg en Jaap de Jong.

De eerste ronde maakte Hans Kok korte metten met Jaap de Jong door hem in slechts elf beurten te verslaan. De partij daarnaast tussen Piet van de Berg en Lex Tijssen was er één van inzinkingen over en weer. Gedurende de tweede partijhelft wist Tijssen zich doeltreffend te herpakken met winst als resultaat.

Gedurende de vaak bepalende tweede ronde pakte Hans Kok uitstekend door en won van Lex Thijssen, die geen moment in zijn spel wist te komen. Piet van de Berg had een moeilijke tegenstander in Jaap de Jong maar wist hem toch net genoeg op afstand te houden.

De slotronde startte met Hans Kok als grootste kanshebber op ultiem succes. Daarnaast gingen in een aantrekkelijke confrontatie Lex Tijssen en Jaap de Jong vrijwel gelijk op. Afhankelijk van de partij Kok-v.d. Berg had Tijssen 'op papier' nog uitzicht op de titel. Hij wist ook de winst te pakken en moest nu verder afwachten.

Via tafel 2 diende vervolgens duidelijk te worden bij wie de kersverse titel terecht zou komen. Ook voor Piet van de Berg was er bij – zeer ruime - winst op Hans Kok het beoogde eindresultaat weggelegd. Zo ver kwam het niet. Ofschoon minder glansrijk wist Kok zijn laatste partij onbedreigd naar zijn winnende hand te zetten.

De einduitslag: 1 Hans Kok (6 punten), 2 Lex Tijssen (4 punten), 3 Piet van de Berg (2 punten), 4 Jaap de Jong (0 punten).

Clubkampioen libre 2019

Biljart n Vier leden van biljartvereniging 'Rijnegom' streden woensdag 22 mei in De Eendekooi in Zoeterwoude-Rijndijk om de finale van het clubkampioenschap libre. Na een spannende strijd toonde Gerard Wassenaar zich de sterkste.

Via voorwedstrijden hadden, behalve Wassenaar, ook Ruud Blokhuizen, Rob van Rooijen en Sjaak van der Star zich geplaatst. De openingsronde van woensdag bood een boeiende, lange tijd gelijk opgaande confrontatie tussen Van der Star en Wassenaar. In de slotfase en nabeurt lukte het Van der Start niet meer te scoren, waarmee Wassenaar de volle winst kon grijpen. In de ontmoeting tussen Ruud Blokhuizen en Rob van Rooijen maakte laatstgenoemde de beste start. Ondanks een mooie inhaalreeks van Blokhuizen trok Van Rooijen de zege naar zich toe.

In de tweede ronde toonde Gerard Wassenaar zijn blakende vorm. In slechts acht beurten met een serie van zeventien gaf hij Ruud Blokhuizen geen kans. Rob van Rooijen won op basis van gedegen spel vrij ruim van Sjaak van der Star.

Hierna bracht de slotronde Van der Star tegenover Ruud Blokhuizen met 'brons' als inzet. Blokhuizen won hier ruim. In de andere partij had Rob van Rooijen weinig in te brengen tegen Gerard Wassenaar, die de terechte winnaar was van de Willem Delfos-wisselbokaal.

De einduitslag: 1 Gerard Wassenaar met 6 punten; 2 Rob van Rooijen met 4 punten; 3 Ruud Blokhuizen met 2 punten; 4 Sjaak van der Star met 0 punten.

Van links naar rechts libre kampioen Gerard Wassenaar, Rob van Rooijen, Ruud Blokhuizen en Sjaak van der Star. | Foto: PR

Succescoach Leo van den Bos ook volgend jaar aan het roer bij Velocitas

korfbal n De winst tegen koploper Pernix was niet het enige hoogtepunt van afgelopen zaterdag. Vlak voor aanvang van de wedstrijd verlengde succescoach Leo van den Bos zijn contract voor 1 jaar als coach van Velocitas 1.

Sinds het aantreden van Leo heeft het eerste van Velocitas grote successen gekend, waaronder de promotie naar de eerste klasse in de zaalcompetitie. Absoluut hoogtepunt is de promotie naar de overgangsklasse op het veld. Nooit eerder speelde Velocitas zo hoog.

Velocitas is erg blij met de beslissing van Leo om nog een jaar bij te tekenen en bedankt de coach voor de succesvolle maar ook fijne samenwerking van de afgelopen seizoenen.

Clubkampioen De Boulende Stier

Vlnr. Shila, Gerdien, Gerard, Sandra, Ton en Dory. | Foto: PR Foto: PR

jeu-de-boules n Zaterdag 25 mei vond bij De Boulende Stier het jaarlijkse clubkampioenschap doublette plaats. Na de voorronden in poules, ontmoetten de doublettes Dory Cornelissen & Ton Barto en Sandra de Groot & Gerard Bik elkaar in de strijd om de eerste en tweede plaats. Deze finale werd op overtuigende wijze met 13–4 gewonnen door het doublette Cornelissen & Barto. De strijd om de derde en vierde plaats ging tussen de doublettes Gerdien van Diggele & Shila Bipat en John Donders & Etley Wong. Het doublette Van Diggele & Bipat wist met 13–7 hun tegenstanders naar de vierde plaats te verwijzen.

Foto: PR

Ongelukkige laatste wedstrijd RCL vrouwen

RCL nam afscheid van v.l.n.r. Luna van den Hout, Sabine Verheul, coach Janet Griffioen, Jennifer Beharie en Dominique van Wensveen. Foto: Gert Jan van Heyningen

VOETBAL n De vrouwen van RCL beleefden in Lansingerland tegen Berkel wel een heel erg ongelukkige wedstrijd. Ondanks het soms goede spel werd nonchalant met de mogelijkheden omgegaan. En dat deed het zelfvertrouwen geen goed. Na een 2-0 stand bij rust won Berkel met 5-0 en dat was een juiste uitslag.

Tekst en beeld: Gert Jan van Heyningen

RCL kwam al vroeg in het duel op achterstand. Maar het middenveld van de Leiderdorpsen met Madieke Zaad, Kimberley van Delft en Lesley Landweer strooide gul met passes. Toch lukte het niet om echt scherp de strijd aan te gaan. Er waren kansen voor Kimberley van Delft en Samanta Stojanovic maar zij wisten het net niet te vinden. Door de druk van de Leiderdorpse Racing kreeg Berkel ruimte en daarvan profiteerde Michelle Arbman die de tweede treffer voor de thuisploeg scoorde.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld: RCL dat druk zette maar niet kon tot scoren komen en ruimte voor Berkel. Jill Sanrodji, Yara Haasnoot en Madieke Zaad kregen prima kansen en zelfs werd de dwarsligger getoucheerd. Maar scoren lukte niet en daar profiteerde de thuisploeg volledig van. Die maakte nogmaals drie treffers en dat bepaalde de eindstand in het laatste competitieduel van de Hoofdklasse in seizoen 2018-2019 op 5-0.

Voor Berkel betekent dat nacompetitie voor een plaats in de Topklasse. Voor RCL stond er niets meer op het spel; de Leiderdorpsen blijven in de Hoofdklasse voor vrouwen.

Afscheid

Na afloop werd afscheid genomen van coach Janet Griffioen die onder moeilijke omstandigheden het toch vierenhalf jaar volhield met wisselde successen. Degradatie uit de Topklasse en weer promotie maar de kwaliteit was er niet. Ze is dit seizoen met een geheel nieuw team aan de slag gegaan en dat leek veelbelovend na een wat mindere start. Maar toen eenmaal bekend werd dat Griffioen de Racing zou gaan verlaten wilden ook de speelsters niet meer vol gas geven. Wel werd het doel van handhaving bereikt.

Ook voor vier speelsters was het de laatste wedstrijd bij RCL. Sabine Verheul en Dominique van Wensveen stoppen met de actieve voetbalsport en Luna van den Hout gaat naar een andere club. Jennifer Beharie gaat naar de USA om daar leren en voetbal te combineren.

RCL tegen nationaal team Salomonseilanden

voetbal n RCL maakt zich op voor een exotische afsluiting van het seizoen. Op zaterdag 1 juni om 14.30 uur speelt de Leiderdorpse Racing een 'interland' tegen het nationale elftal van de Salomonseilanden.

Dit team onder leiding van Leiderdorper Wim Rijsbergen verblijft gedurende drie weken in Nederland ter voorbereiding op de Pacific Games en speelt een aantal oefenduels door het gehele land.

De Salomonseilanden liggen in het westelijk deel van de Grote Oceaan in de buurt van Nieuw Guinea. Het land heeft ongeveer 600.000 inwoners en staat op de 139e plaats op de FIFA-ranking. De Pacific Games, zo ongeveer de Olympische Spelen voor alle eilanden in de Pacific, worden in juli gehouden op het eiland Samoa.

RCL-voorzitter Dick van der Bijl is nog maar nauwelijks bekomen van de schrik. "Ik had de benoeming van Wim Rijsbergen in de pers nog niet opgemerkt toen ik op een zondagavond werd gebeld door iemand van de Netherlands Oceania Support Foundation. Zij behartigen de belangen van de Solomon Islands Football Federation. Deze Paul Driessen begon een enthousiast verhaal te vertellen over de mogelijkheid om in Leiderdorp een heuse interland te komen spelen. Ik dacht aanvankelijk dat ik gefopt werd door één van mijn vrienden of dat ik was beland in candid camera, maar al spoedig bleek dat het allemaal heel serieus was. Wim Rijsbergen heeft een huis op steenworp afstand van sportpark De Bloemerd en wij kunnen trots zijn op dit icoon die actief was op twee WK's in Duitsland (1974) en Argentinië (1978). Bijna alleen om die reden al organiseren wij graag op ons mooie sportpark een dergelijke match."

Rijsbergen en zijn assistent Jan van Deinsen maakten recent een korte trip naar de Salomonseilanden. Daar selecteerden zij 23 spelers voor de trip naar Nederland. De spelers komen uit voor clubs als de Solomon Warriors, Henderson Eels en Waitakere United. Eerder was de Nederlandse trainer Foppe de Haan al actief als bondscoach van Tuvalu en op basis van die positieve ervaringen heeft de bond van de Salomonseilanden nu ook een Nederlandse Technische Staf aangetrokken. Na deelname aan de Pacific Games is een verder gelegen doel deelname aan het Wereldkampioenschap Voetbal.

De trip door Nederland staat ook in het teken van het kennis maken met de cultuur van de eilanden. De spelers van het team zullen na afloop een traditionele dans uitvoeren, uiteraard gehuld in een passende outfit. Op de vraag of de voorzitter zelf nog zal inhaken is Van der Bijl duidelijk: "Nee, dat gaat niet gebeuren. Ik heb de motoriek van een tuinhek, maar als we worden uitgenodigd om daar een uitwedstrijd te spelen, dan ben ik er klaar voor!"

Op de valreep naar 6e plaats

Foto: Johan Kranenburg

voetbal n In de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen was zaterdag noch voor RCL noch voor Berkel iets te verdienen of te verliezen. RCL kon alleen nog een eindje klimmen op ranglijst, onder meer ten koste van Berkel. Nu, dat lukte. RCL won in de Leiderdorpse Bloemerd met 2-1 van de bezoekers en eindigde daardoor op de zesde plek van de competitie, want ook VELO en Te Werve werden en passant gepasseerd.

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl/Jan Vos

Foto: PR

Na twee minuten al vond Ewoud Kroneman het doel na een subliem en slim passje van aanvoerder Thom Wijnalda. Daarna domineerde de thuisploeg en vermaakte de toeschouwers met leuk voetbal. Zo raakte Kroneman een keer de lat na aangeven van Mitchel de Kroon en na een voorzet van diezelfde De Kroon kopte Wijnalda net over. Halverwege de eerste helft werd het 2-0 door een doelpunt van de spits zelf.

Iedereen maakte zich vervolgens op voor meer doelpunten. Een vrije trap van Libbenga op de rand van het zestienmetergebied werd door Nick van Bemmel net naast gekopt. De tegenpartij had tot dan toe nog weinig laten zien, maar toch werd het door Jos Buitenhuis plotseling 2-1. Vlak tegen het einde van de eerste helft was er nog een pegel van jewelste van Mike Slottje die door Berkel-keeper Jim Visser knap werd gepareerd, wat hij herhaalde in de daaropvolgende rebound van Libbenga.

Zo goed als RCL die eerste helft speelde, zo slecht begon de Racing Club aan de tweede helft. Maar na tien minuten herstelden de mannen uit Leiderdorp zich. Wel was er nog een formidabel afstandsschot van Rick Ammerlaan die net naast het RCL doel vloog en had Kaj Vijlbrief een grote kans. Te lang getreuzel leverde niet de 3-1 op. Daarna was het aan Berkel-keeper Visser te

Ewoud Kroneman in actie voor RCL. Op de achtergrond kijkt Youri de Boer toe. | Foto: J.P. Kranenburg

danken dat RCL niet verder uitliep met onder andere een redding op een poging van Kroneman en Sem Overduin. Vlak voor het einde werd er nog een bal spectaculair van de Berkelse doellijn gehaald na een corner via Van Bemmel.

Assistent trainer Renaldo Nagtegeller was tevreden over deze wedstrijd en achteraf ook over de afgelopen competitie. "Wij zijn als staf erg blij met deze groep. Ze hebben de tegenslagen zoals de waslijst aan blessures en dergelijke goed met elkaar opgepakt en verwerkt. Zo zijn we alsnog als zesde geëindigd deze competitie en dat is een compliment waard. Volgend jaar moet en kan het wel anders en beter. We krijgen een nieuwe verzorger/fysio die de hersteltrainingen gaat verzorgen en we krijgen versterkingen. Er komen nieuwe vleugelspelers en ook voor de achterhoede zijn we met wat spelers in gesprek. Het is zo goed als rond met een aantal van hen. Afgelopen seizoen misten we een brede selectie wat ons wel eens opbrak. Volgend seizoen gaan we 4-3-3 spelen, azen we op het linkerrijtje en minimaal toch wel de top zes. Ook met trainer Faizel Soekhai klikt het goed. Hij is goed in de communicatie, heeft kijk op het spelletje en weet het goed over te brengen. Op naar volgend seizoen, maar eerst nog het toetje op 1 juni met de interland tegen de Salomonseilanden. Dat wordt een leuke afsluiting van dit seizoen."

RCL JO15-1 kampioen

voetbal n Zaterdag 25 mei is RCL JO15-1 kampioen geworden van de 1e klasse promotiepoule. In de laatste wedstrijd van het seizoen hadden zij nog één punt nodig, maar tegenstander Sportlust 46 uit Woerden werd met 3-0 overtuigend verslagen.

Met negen overwinningen en twee gelijke spelen zijn zij de terechte kampioen van deze poule en promoveren hiermee naar de Hoofdklasse voor de nieuwe JO15-1, een prestatie van formaat. Op de foto een trots team inclusief begeleiding. | Foto: PR

Coalitieakkoord hoogheemraadschap van Rijnland is rond

politiek n Op woensdag 5 juni spreekt de verenigde vergadering van Rijnland (VV) over het coalitieakkoord 2019-2023: 'Water raakt ons!'. Tijdens deze vergadering wordt naar verwachting ook het nieuwe dagelijks bestuur geïnstalleerd.

Vijf partijen (VVD, PvdA, Water Natuurlijk, CDA en Agrarisch & Bedrijven) slaan de handen ineen om de steeds complexere wateropgaven het hoofd te bieden. Ineke van Steensel (VVD), Sjaak Langeslag (Agrarisch & Bedrijven), Jeroen Haan (PvdA), Oegstgeestenaar Waldo von Faber (Water Natuurlijk) en Marco Kastelein (CDA) gaan van 2019 tot 2023 onder het motto 'Water raakt ons!' aan de slag. Samen met dijkgraaf Rogier van der Sande en secretaris-algemeen directeur Caroline van de Wiel vormen zij het nieuwe dagelijks bestuur van Rijnland.

Formateurs Ineke van Steensel (VVD) en Jan de Vries (A&B) kijken met tevredenheid terug op het proces. "Alle partijen onderschrijven het belang om de belangrijkste bedrijfsmiddelen (waterkeringen, watergangen, gemalen en zuiveringen) op orde te brengen en te houden om de kerntaken uit te kunnen voeren en extremen als gevolg van klimaatverandering op te vangen."

Naast het overeenkomen van het coalitieakkoord zijn ook de portefeuilles verdeeld. Ineke van Steensel is in de nieuwe bestuursperiode verantwoordelijk voor waterveiligheid, digitale transitie en de klimaatbestendige stad. Sjaak Langeslag gaat aan de slag met bodemdaling en met voldoende water en waterkwaliteit voor het Groene Hart. Collega Waldo von Faber richt zich op voldoende water en waterkwaliteit in de Kust- en Bollenstreek en houdt zich bezig met KRW en biodiversiteit. Jeroen Haan is de portefeuillehouder waterketen, circulair en energietransitie. Marco Kastelein krijgt de portefeuille financiën, ruimtelijke ordening/Omgevingswet. Dijkgraaf Rogier van der Sande behoudt zijn portefeuille communicatie en calamiteitenbeheersing.

Thomas Olde Heuvelt signeert

boek n Zaterdag 1 juni van 13.30 tot 14.30 uur bezoekt Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle 'HEX', Boekhandel De Kler in Leiderdorp. Hij signeert zijn nieuwe boek 'Echo'.

Echo is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.

De korte inhoud:

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt.
Boekhandel De Kler is gevestigd aan de Winkelhof 87 in Leiderdorp.

Hospice Issoria zoekt vrijwilligers

oproep n Hospice Issoria is voor de komende zomer op zoek naar nieuwe kook- en zorgvrijwilligers. In het hospice aan de Burggravenlaan in Leiden staan zestig enthousiaste kook- en zorgvrijwilligers dagelijks klaar voor de maximaal zeven gasten. Vanwege vakanties zijn nog extra mensen nodig.

Hospice Issoria is een woonhuis voor mensen die binnen korte tijd verwachten te sterven. Iedereen is welkom, ongeacht levensovertuiging, achtergrond of leeftijd. Wie zich wil inzetten als vrijwilliger kan contact opnemen met via tel. 071-514 22 75 of e-mail info@issoria.nl. Zie ook www.issoria.nl.

Inloopconcert

Orgel n Borislava Petrova speelt woensdag 5 juni op het Flentroporgel in het Groot Auditorium van het Academiegebouw in Leiden muziek van Baldassare Gallupi, Giuseppe Sarti, António Sacchini, C.F.E. Bach en John Stanly.

Borislava kreeg al orgelles op haar 6e jaar in haar geboorte land Bulgarije. Zij volgde de Staats Muziek Academie (Conservatorium van Sofia) en orgelstudies bij Ton Koopman, Jaco van Leeuwen (Noordwijk) en bij Jean Philippe Delrieux in Ales in Frankrijk.
Sinds 2016 heeft zij in Nederland een lespraktijk voor concerten en koorbegeleiding.
De Inloopconcerten, georganiseerd door de 'Musici rond het Academie-orgel', zijn tot en met 26 juni elke woensdag van 13.00 tot 13.30 uur. De toegang is vrij. Het Academiegebouw ligt aan het Rapenburg 73 in Leiden.

Open dag Emely's Tuin

Planten n De bijzondere tuin van Emely Häcker bij het Ghoybos in Oud Ade is op zaterdag 1 juni te bezichtigen.

Deze grote liefhebberstuin tuin is – als een van de weinige in de Leidse regio – opgenomen in de Open Tuinen Gids van de Nederlandse Tuinenstichting (NTS). 'Emely's Tuin' wordt tevens vermeld op de open tuinensite van Groei & Bloei en is opgenomen in de 'Vier de lente' kalender van het Groene Hart.

De tuin is op 1 juni geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn plantjes uit eigen kwekerijtje en koffie/thee verkrijgbaar. Entree: 2,50 euro p.p. Adres: Bospad 22, 2374 BT Oud Ade, nabij de Pannenkoekenboerderij bij het Ghoy Bos. Zie voor uitgebreide tuinbeschrijving, route en afbeeldingen de website (www.e-garden.nl).

leiderdorp & regio

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Do 30 mei (Hemelvaartsdag) en vr 31 mei is ons kantoor gesloten

Wo 5 juni: Voorlezen en gezamenlijk spel met kleuters

Tussen 10.00 en 11.30 uur wordt i.s.m. basisschool Regenboog een activiteit georganiseerd waarbij kinderen en ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Locatie: basisschool Regenboog, Marjoleintuin 58. Deelname is gratis

Do 6 juni: Klassieke Muziek

De vrijwilligers brengen weer een geselecteerd muziekprogramma ten gehore. U bent van harte welkom aan de Splinterlaan 156. Aanvang 14.00 uur. Kosten €1.- incl. koffie/thee. Aanmelden is niet nodig.

Di 11 juni: Lunchcafé

De vrijwilligers van het lunchcafé bereiden weer een heerlijke 3 gangen lunch voor u. Aanvang 12.00 uur in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten € 6,00. Aanmelden tot vr 7 juni bij Henka Brouwer, te. (071) 5418595 (antwoordapp. inspreken).

Vr 14 juni: Bijeenkomst over slaapproblemen

Paramedisch centrum Lagas en Incluzio bieden van 13.30 tot 14.30 uur een gratis bijeenkomst aan over slaapproblemen. Verschillende slaapproblemen zijn met behulp van een slaapoefentherapeut te behandelen. Locatie: Sterrentuin. Aanmelden bij Incluzio.

Meidenmiddag

Voor meiden tussen de 11 en 14 jaar is er elke maandag van 15.30 tot 17.00 uur meidenmiddag in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten: €1,00. Voor meer info: Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260

Meidenavond

Voor meiden tussen de 14 en 18 jaar is er elke maandag van 19.30 tot 20.00 uur een meidenavond in Dwars (Bloemerd 1c). Kosten: €1,00. Voor meer info: Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260

Huiswerkklas

Elke dinsdag tussen 15.30 en 18.00 uur is er een huiswerkklas in Dwars. Voor tieners uit groep 7 of 8 van de basisschool of uit klas 1 of 2 van de middelbare school. Aanmelden via Lise Huitema, 06-83000260

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van WMO, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. T: (071) 5413536, E: leiderdorp@incluzio.nl, W: www.incluzioleiderdorp.nl

Parochie De Goede Herder

De kerk van de Gereformeerde Gemeente Leiderdorp aan de Hoofdstraat 73. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, 9.30 uur: Eucharistieviering o.l.v. Pastoor Broeders. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

zondag 2 juni, Zevende zondag van Pasen, 9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Dingjan-Zonneveld. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag

Dorpskerk

9.30 uur: ds. E. de Paauw.

zondag 2 juni, 7e van Pasen

Dorpskerk

10.00 uur: ds. IJ. Akkerman, Den Haag.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Zwaan, Zwijndrecht.

Alrijne

10.00 uur: C. van Vliet.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp. Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten:

donderdag 30 mei, 10.00 uur: dienst Hemelvaart.

zondag 2 juni: Geen dienst.

woensdag 5 juni, 20.00 uur: kerkdienst.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag), 11.00 uur: stud. G.P. van Nieuw Amerongen.

zondag 2 juni:

10.00 uur: ds. H. Paul.

16.30 uur: leesdienst (H.C. 17).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 2 juni, 10.15 uur: ds. S.P. van der Meulen (doopsgezind).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

27 mei t/m 2 juni (30 mei: Hemelvaartsdag, 31 mei: dag na Hemelvaart) Van Leeuwen Tandartsen, (S.M.E. Roorda), Lammermarkt 218, 2312 CW Leiden. Tel. (071) 5898372.

3 t/m 9 juni (9 juni: 1e Pinksterdag): TP Snoep (L. Jongsma / C. van den Bergh), Rijnsburgerweg 94, 2333 AD Leiden. Tel. (071) 5175636.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Meer info: tel. (071) 7200871.

Gratis advies voor ondernemers

Vrijdagmiddag 31 mei van 14.00 tot 16.00 uur is er een gratis inloopspreekuur voor ondernemers in het Leids Handelshuis (boven de VVV), Stationsweg 26-28 in Leiden.

U bent ZZP-er of kleine zelfstandige en u heeft vragen over het ondernemerschap? Van plan om een bedrijf te gaan starten? Of wilt u met uw bedrijf nieuwe uitdagingen aangaan? De adviseurs en specialisten van Ondernemersklankbord stellen hun tijd, kennis en ervaring geheel belangeloos ter beschikking.

www.ondernemersklankbord.nl

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl