Leiderdorps Weekblad

22 juli 2020

Leiderdorps Weekblad 22 juli 2020


1 / 14

Voorzitter Lianne van der Kruk en penningmeester Ine Goedegebuur ondertekenden het contract namens Velocitas, wethouder Willem Joosten deed dat namens de gemeente Leiderdorp. Foto: J.P.Kranenburg

Velocitas nu ook 'sterke
vereniging'

We gaan veel onderhoud zelf doen

Frans Brocken opent jeu de boules baan

Joke en Ad Hoogvorst 50 jaar getrouwd

OPKNAPBEURT n Hoofdstraatkerk weer als nieuw

Frans Brocken opent jeu de boulesbaan Park

Frans Brocken gooit een bal, Bob Meijer staat klaar om zijn bal te werpen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

wedstrijdje n Brasserie Park in Leiderdorp is deze zomer in Franse sferen. Daar hoort natuurlijk een jeu de boulesbaan bij. En wie kan zo’n baan beter officieel openen dan Frans Brocken, bekend als oud-journalist van het Leiderdorps Weekblad maar ook de man die jaren geleden de Leiderdorpse jeu de boulesclub oprichtte.

De Vadedoplas in de Munnikkenpolder. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

De opening vond plaats op donderdagmiddag 16 juli met een wedstrijdje van Brocken tegen Bob Meijer, eigenaar van de Brasserie Groep. Ondanks zijn 91 jaren bleek Brocken nog zijn mannetje te staan bij het ‘petanque’, zoals hij jeu de boules bij voorkeur noemt. De strijd ging gelijk op tot 3—3, daarna liep Meijer uit tot 3-8. Maar Brocken kwam sterk terug en nam zelfs de leiding met 12-11. Toch pakte Meijer de eindoverwinning met een knappe driepunter (12-14). Waarna het tijd was voor een Hollands biertje om de Franse weken in het voor de gelegenheid tot Place du Parc omgedoopte café-restaurant te vieren. Meer info: www.brasseriepark.nl/placeduparc/.

>Online platform brengt lokale activiteiten en initiatieven in beeld

VERVOLG VAN VOORPAGINA


"Ik nodig iedereen dan ook van harte uit een kijkje te nemen op MijnLeiderdorp.nl en om hier gebruik van te maken.”

Met MijnLeiderdorp.nl wordt het nog makkelijker om kennis te maken met je wijk en buurt. Je kunt je activiteiten delen in de Agenda of je buren om hulp vragen op het Prikbord. Organisaties of initiatieven kunnen zich presenteren in de Organisatiegids. Verenigingen, stichtingen en bewonersorganisaties kunnen berichten delen via Nieuws. Lokale ondernemers kunnen hun diensten en producten aanbieden via de Etalage.

Het platform is gratis toegankelijk en om het aanbod te bekijken is geen account nodig.


Winactie

Om in beweging te komen is er een speciale actie gestart waarmee een handige Dopper fles te winnen is. Leiderdorp biedt vele mogelijkheden om heerlijk te wandelen, maar welk ‘rondje’ vind jij het leukst? Deel in drie eenvoudige stappen jouw favoriete wandeling (omschrijf de route): ga naar www.Mijnleiderdorp.nl, maak een account aan en deel jouw rondje op het prikbord. Een foto toevoegen is mogelijk. De eerste tien inzenders met een duidelijke route winnen de handige Dopper fles.

Komend najaar zal een feestelijke lancering plaatsvinden. Meer weten over MijnLeiderdorp.nl?, neem dan contact op met buurtcoach Robert van Egmond via rvegmond@incluzio.nl of via 06-83285822.

>Vadedoplas nu officieel zwemwater

n Wel werk nodig om aan veiligheidseisen te voldoen

kwaliteit n De Vadedoplas in Leiderdorp is per 2020 als officieel zwemwater aangemerkt door de Omgevingsdienst Midden-Holland. Dat betekent onder meer dat de kwaliteit extra streng in de gaten gehouden wordt.

Uit onderzoek in april dit jaar bleek dat er wat klussen gedaan moeten worden om de veiligheid te garanderen. Zo moeten twee diepe gaten worden gedicht, die zijn ontstaan net buiten de met een drijflijn aangegeven zwemzone. Bovendien is geadviseerd om een tweede drijflijn aan te leggen om boten buiten de zwemzone te houden. Verder moet de aflopende oever onder water beter geprofileerd worden. Al die klussen bij elkaar kosten tussen de 23.000 en 32.000 euro en moeten op korte termijn worden uitgevoerd.        

Zomerschool De Schakel helpt bij inlopen lockdown-achterstanden

Touwtjespringen en ondertussen hoofdrekenen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA


V.l.n.r.directeur-bestuurder Emmy Klooster van De Binnenvest, wethouder Daan Binnendijk en directeur-bestuurder Chrétien Mommers van Rijnhart Wonen. | Foto: PR Foto: PR

Het idee kwam van groep 5 leerkracht Imke de Bruijn. Toen de kinderen na de lockdown vanwege coronacrisis op 11 mei weer op school kwamen, bleek een aantal van hen in de acht weken dat ze thuis de lessen moesten volgen toch een (kleine) leerachterstand te hebben opgelopen. De Bruijn bedacht dat het goed zou zijn om hen een week zomerschool aan te bieden. Een viertal van haar collega’s op De Schakel was meteen enthousiast en ook een stagiaire leverde met plezier een week vakantie in. Ze kregen alle medewerking van de schoolleiding om hun plan vorm te geven. Er ging een mail uit naar de ouders en al snel waren er meer aanmeldingen dan er plek was. “We hebben voorrang gegeven aan de leerlingen die volgens ons het meest baat zouden hebben bij de zomerschoolweek”, vertelt De Bruijn.

Onderwijs op maat

En zo kwamen 34 leerlingen van groep 2 tot en met groep 7 op maandagochtend 20 juli gewoon om half negen naar de basisschool aan het Van Alphenplein. In de ochtend krijgen ze les in lokalen waar steeds twee leerjaren bij elkaar zitten. Het onderwijsprogramma voor deze week is voor elk kind op maat gemaakt. “We kijken bij elke leerling op welk gebied hij of zij een extra steuntje kan gebruiken”, licht De Bruijn toe. ’s Middag gaan ze buiten aan de gang met speel-leeropdrachten waarbij in groepjes wordt gewerkt met alle leeftijden door elkaar. Zo wordt hoofdrekenen gecombineerd met touwtjespringen, zijn er sommen verstopt in het klimrek en schrijven de kinderen met stoepkrijt woordtreintjes op het plein.

Op de vraag of de kinderen niet balen dat ze in hun vakantie naar school moeten, antwoordt groep 5 leerkracht Jens van Nieuwenhuijzen: “Absoluut niet! Ze zijn juist dolenthousiast.” Hij vertelt dat De Schakel voor zover hij weet de enige school in Leiderdorp is die een zomerschoolweek heeft georganiseerd. Als verrassing bleek achteraf dat er een rijkssubsidie is voor dit soort initiatieven. "Wij wisten dat niet toen we hiermee begonnen, maar het kwam goed van pas voor het aanschaffen van extra speel- en leermaterialen.” Ook krijgen de leerkrachten een kleine vergoeding.

Voor de kinderen is het niet alleen belangrijk dat ze straks het nieuwe schooljaar zonder achterstand kunnen beginnen, maar ze genieten ook van de sociale contacten, weet De Bruijn. De ouders kunnen vrijdag zien wat ze in de afgelopen week allemaal gedaan en geleerd hebben. “We maken een ‘aftermovie’ die we dan voor de hele groep vertonen.”


         Tekst: Corrie van der Laan

>Eerste Leiderdorpse Friends-woning voor kwetsbare jongeren

ondertekening n Woningcorporatie Rijnhart Wonen stelt al sinds 1 november bij wijze van proef een 'Friends-woning' beschikbaar in Leiderdorp. Die woning wordt gebruikt voor het tijdelijk huisvesten van kwetsbare jongeren. Vorige week donderdag tekenden Rijnhart Wonen, gemeente Leiderdorp en De Binnenvest een officiële samenwerkingsovereenkomst voor deze eerste Leiderdorpse Friends-woning. Daarin staan afspraken over begeleiding op maat met als doel kwetsbare mensen voor te bereiden op zelfstandig wonen.

Met de vernieuwende woonvorm krijgen drie jongeren, die met begeleiding goed in staat zijn hun eigen leven te organiseren, een kans. Een zorgbegeleider van De Binnenvest begeleidt de jongere huurders. De woonconsulent van Rijnhart Wonen onderhoudt contact met de zorgbegeleider.

Voor de bewoners gelden in de woning verder dezelfde regels als voor iedere andere huurder. De verwachting is dat de jongeren een periode van maximaal twee jaar nodig hebben. Het doel is dat zij daarna kunnen doorstromen naar een zelfstandige woning.

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder van Rijnhart Wonen: “ Bijzonder aan de proef is dat de buurt deze draagt. We hebben eind 2019 een kennismaking tussen de drie bewoners van de Friends-woning en de direct omwonenden georganiseerd en dat heeft goed uitgepakt. De bewoners werden met open armen ontvangen en dat geeft vertrouwen. Want het succes van een dergelijke proef valt of staat met betrokkenheid van de buurtbewoners.”

De samenwerking valt onder de Uitvoeringsagenda Maatschappelijke zorg Leidse regio van de regionale prestatieafspraken tussen gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties.

>Onderscheiding voor bloemrijke Zijldijk

flowerpowerdijk n Dijkgraaf Rogier van de Sande van het hoogheemraadschap Rijnland heeft op vrijdag 17 juli de onderscheiding ‘Pro Flora et Securitate’ (‘Voor Planten en Veiligheid’) mogen ontvangen voor de Zijldijk, sinds dit jaar een 'flowerpowerdijk'. Watergraaf Erik de Ridder van waterschap De Dommel reikte de prijs uit.

Rijnland krijgt de onderscheiding voor de inzet voor met name de wilde bijen, waarbij dijken, zoals de Zijldijk - die door Warmond en Leiderdorp loopt - worden ingezaaid met bijvriendelijk bloemmengsel. Zo ontstaan er overal kleurrijke flowerpowerdijken.

In Nederland is in totaal 17.000 kilometer aan dijken. De onderscheiding is bedoeld om waterschappen en andere beheerders te stimuleren om van dijken flowerpowerdijken te maken. Met het inzaaien van de dijken hebben de bijen meer voedsel en met de plaatsing van een bijenhotel een droog onderkomen. Ook zorgt het bijvriendelijke bloemmengsel voor meer biodiversiteit en staat de Zijldijk dit jaar voor het eerst prachtig in bloei wat een lust voor het oog is.

Het hoogheemraadschap van Rijnland verbindt nadrukkelijk haar wateropgaven met de omgeving en zij houdt zich naast blauw ook steeds meer bezig met groen. Het creëren van kleurrijke flowerpowerdijken met bloemrijke oevers en bermen gebeurt meestal in samenwerking met gemeenten en provincie. Samen zetten zij zich in voor flowerpowerdijken waar wilde bijen baat bij hebben.

Een 10 voor rundergehakt Keurslager Albert Pestel

Voor de school aan de Leeuwerikstraat 6 werden springkussens en twee stormbanen neergezet. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

keuring n Het rundergehakt van Keurslager Albert Pestel te Nootdorp is door een onafhankelijk inspectiebureau onaangekondigd gekeurd. De onderdelen kwaliteit, versheid en hygiëne zijn beoordeeld met een 10.

Het onafhankelijke inspectiebureau MicroCare onderzocht het gehakt op kwaliteit, versheid en hygiëne en gaf dat een topwaardering. Albert Pestel is bijzonder tevreden met de beoordeling: “Gehakt is één van de meest populaire vleesproducten in Nederland. Ik ben trots dat mijn gehakt zo’n goed cijfer krijgt.”

De bacteriologische productkeuring werd uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Keurslagers. De keuring is bedoeld om de Keurslagers continu alert te houden op de kwaliteit van de vleessoorten. Deze jaarlijkse keuring dient als controlemoment en als kans om eventuele verbeteringen in het bedrijf aan te pakken. Op die manier blijft het kwaliteitsniveau van alle 400 bij de Vereniging van Keurslagers aangesloten slagers gehandhaafd.

>Bijzonder schooljaar eindigt met springfeest

afsluiting n De Leiderdorpse basisschool Prins Willem-Alexander heeft het schooljaar donderdag 16 juli feestelijk afgesloten op het eigen schoolplein.

Dat het afgelopen schooljaar ook voor de kinderen van de Prins Willem-Alexanderschool (PWA) in Leiderdorp een jaar was om nooit te vergeten, dat hoeven we niet uit te leggen. Maar ondanks de enorme negatieve impact op de hele samenleving heeft iedereen hier ook enorm veel van geleerd. De kinderen hebben een stuk zelfstandigheid laten zien zoals je normaal gesproken pas op de middelbare school leert. De leerkrachten maakten de omschakeling naar digitaal lesgeven en de ouders zijn part-time leerkracht geworden. Uiteindelijk heeft iedereen keihard gewerkt.

Helaas konden ook veel dingen niet doorgaan, zoals de Avondvierdaagse, waar altijd een grote groep PWA-leerlingen in schoolverband aan meedoet, en het schoolreisje. Daarom heeft de ouderraad van de PWA besloten om voor de kinderen een feestje te organiseren om het schooljaar af te sluiten. In samenwerking met Springkussenverhuur Vlietlanden zijn twee stormbanen en twee springkussens op het grasveld voor de school aan de Leeuwerikstraat neergezet en hebben de kinderen zich een hele dag kunnen vermaken. Het werd een geweldig feest, een mooie manier om de zomervakantie in te luiden.


Korfbalclub Velocitas treedt toe tot ‘sterke verenigingen’

Voorzitter Lianne van der Kruk en penningmeester Ine Goedegebuur ondertekenden het contract namens Velocitas, wethouder Willem Joosten deed dat namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

contract n Korfbalvereniging Velocitas huurt voortaan haar velden in sportpark De Bloemerd van de gemeente Leiderdorp voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar. In ruil daarvoor is de club vanaf nu wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de sportvelden. Donderdag 16 juli tekenden het Velocitasbestuur en sportwethouder Willem Joosten (VVD) de nieuwe huurovereenkomst die geldt voor een periode van tien jaar.

Door: Corrie van der Laan

De judoka's hadden zichtbaar plezier in het bandexamen. | Foto: PR Foto: PR

De gemeente Leiderdorp wil dat de sportverenigingen zoveel mogelijk financieel hun eigen broek ophouden en zelf zorgen voor onderhoud van de sportvelden en accommodaties die ze gebruiken. In de Sportnotitie uit 2016 is uiteengezet hoe deze situatie voor de buitensportverenigingen bereikt kan worden. De clubs werden ingedeeld in vier categorieën: afhankelijk, vitaal, sterk en onafhankelijk. Afhankelijke verenigingen zijn alleen gebruiker van de velden, het onderhoud en de vervanging komt voor rekening van de gemeente. Vitale verenigingen betalen een huurprijs waarin de kosten van beheer en onderhoud van de velden wordt doorberekend. Aan sterke clubs geeft de gemeente de accommodatie uit in erfpacht, waarbij de pachtsom een symbolisch bedrag van 1 euro is. Wel zijn de clubs 100 procent zelf verantwoordelijk voor de kosten van onderhoud en vervanging. Onafhankelijke clubs staan in feite los van de gemeente en bedruipen zichzelf. Ook zij hebben de grond onder hun accommodatie in erfpacht, maar ze betalen daar de reguliere prijs voor.

Verreweg de meeste buitensportclubs vielen van meet af aan in de categorieën sterk of onafhankelijk. Velocitas zat vier jaar geleden tussen afhankelijk en vitaal in. Er is een langdurig proces met veel praten en onderhandelen aan vooraf gegaan, maar nu is de korfbalclub opgeschoven naar de categorie ‘sterk’.


Zelf onderhoud plegen

Vorig jaar zijn de kunstgrasvelden gerenoveerd dus wat dat betreft zit de club voorlopig goed. De kosten van het reguliere onderhoud worden minder dan wat de gemeente daaraan uitgaf. “Een deel wordt door een bedrijf gedaan maar we gaan ook een deel zelf doen, vooral de arbeidsintensieve klussen”, legt voorzitter Lianne van der Kruk uit.


'Molshopen stampen kan mooi een onderdeel van de warming-up worden'

“We hebben hier mensen die precies weten waaraan een korfbalveld moet voldoen dus dat gaat lukken. Bovendien mogen we de velden ook onderverhuren, wat extra inkomsten oplevert.”

Penningmeester Ine Goedegebuur vertelt dat Velocitas zelf een motorgrasmaaier en twee bosmaaiers heeft aangeschaft om de kleinere grasvelden die rondom de kunstgrasvelden liggen te onderhouden. “En met het onderhoudsbedrijf hebben we afgesproken dat we zelf de molshopen op het grote grasveld verwijderen, zodat hun machines geen schade oplopen. Molshopen stampen kan mooi een onderdeel van de warming-up voor de trainingen worden”, lacht ze.


Coronaperikelen

Na de lockdown vanwege de coronacrisis is er al wel getraind maar de kantine is nog niet open geweest. Behalve veel gezellige activiteiten heeft de club daardoor ook veel inkomsten gemist. “De Avond4daagse die we elk jaar organiseren kon niet doorgaan, evenmin als het schoolkorfbaltoernooi. Ook ons jaarlijkse internationale toernooi hebben we moeten schrappen. Daar komt nog bij dat we dit jaar zeventig jaar bestaan. Alle feestelijkhedenrond dat jubileum zijn ook uitgesteld”, zegt Van der Kruk.

De komende weken is het stil bij Velocitas maar na de zomervakantie hopen de korfballers weer met volle kracht op te kunnen starten. “Het wordt nog een aardig gepuzzel om alles weer draaiende te krijgen met inachtneming van de coronamaatregelen; de ruimte achter de bar is krap, om maar een knelpunt te noemen”, zegt Goedegebuur. “Gelukkig is Velocitas een echte familievereniging en hebben we ook veel stelletjes; die kunnen in ieder geval samen achter de bar staan.”

>51 jonge judoka’s behalen nieuwe band

Judo n De bandexamens judo bij sportcentrum van Houdt waren zaterdag 19 juli anders dan gebruikelijk. Vanwege de coronacrisis waren er dit keer geen ouders en andere toeschouwers bij. Voor de kinderen was het extra spannend; ze hadden immers tussen half maart en 1 juli niet echt kunnen judoën met elkaar.

Toch was de sfeer prima en deden de judoka’s hun uiterste best om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Valbreken, beenworpen, heupworpen, schouderworpen, houtgrepen, overnames, combinaties en randori’s stonden op het programma. Goed samenwerken en respect voor elkaar zijn belangrijk om zowel mentaal als fysiek sterker te worden. Meer kracht, zelfvertrouwen en een betere motoriek zijn dan het resultaat.

Docenten Kimberley en Roger waren zeer tevreden over de inzet van de 51 kinderen die trots naar huis konden met een gele, oranje, groene, blauwe of bruine band.

Dankzij de video-opnames van die Angelique Beekhuizen zaterdag maakten, kunnen de ouders straks toch nog zien hoe hun kinderen het deden op deze bijzondere judomiddag. De video’s worden in de loop van deze week online gezet op de website van Sportcentrum van Houdt.


De 51 geslaagden zijn:

Gele band - Guus Westerbeek, Bram Donker, Jimmy Swart, Daniël Modderman, Iselin Axelsen, Mats Siebert, Jack van Zwet, Maud Toussaint, Liv v.d. Burg, Feline Over, Sanna van Haeften, Hugo de Reus, Bram v.d. Muijsenberg, Rawen Cuba, Jan Toewater, Erik Jan de Jong.

Oranje band - Anna v.d. Muijsenberg, Robin Linterman, Wilbert Ju, Bas Paardekooper, Onne de Heij, Kevin de Vries, Jarno Hoogendoorn, Rocco, Riley Reumerman, Diego Lopez, Esther de Vries, Job Postelmans, Thijs Melief, Arthur de Roos, Dex Teklenburg, Pranav Swaminathan, Ayden Onderwater.

Groene band - Julian Roux, Jinthe v.d. Veen, Mats v.d. Geest, David Klintian, Tiago Zandbergen, Ben van Belle, Veer Singh, Kenancan Eygür, Egeman Guc.

Blauwe band - Justin de Boer, Juul Kampschreur, Juliano Liauw, Erik Klintian, Cem Tezerdi, Bouke Kluijs, Jasper Pieterse.

Bruine band - Iris Janssen, Max Nabuurs.

LEZERS SCHRIJVEN

Maurice Pieterson Foto: PR

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Nadenken over plek voor         graffiti-vrijplaats

In het Leiderdorps Weekblad van 15 juli las ik 'Graffiti- artist geeft workshops voor Leiderdorps jongeren'. Verteld werd dat er in elke grote gemeente minimaal één graffiti- vrijplaats nodig is.

Voor het toelaten van graffiti is de toestemming van de eigenaar nodig. Vaak zijn objecten particulier eigendom en dan moeten de particuliere eigenaren toestemming geven. Vaak geven die geen toestemming. Soms is de gemeente eigenaar en dan dient namens het college van B&W toestemming te geven.

Het Leiderdorps Weekblad zou een oproep kunnen doen welke locaties in Leiderdorp geschikt zijn voor professionele graffiti en misschien hebben de leden van de redactie ook wel een idee.

Vaak wordt een verbod op graffiti in de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente geregeld. Ik heb zo op internet niet kunnen vinden dat de APV Leiderdorp dat verbiedt.

Mijn suggestie zou zijn onderdoorgang voor fiets bij kruispunt van Persant Snoepweg ten behoeve van afslag naar A4. Onder de N11 heb ik graffiti gezien bij de fietspaden in de gemeente Zoeterwoude en Alphen aan de Rijn (Hazerswoude- Rijkdijk).


        Daan van Ee, Leiderdorp

>Alternatieve Vierdaagse

Dit is de week van de Vierdaagse van Nijmegen. Maar ook dit evenement is geschrapt vanwege de coronacrisis. Een flinke tegenvaller voor Leiderdorper Maurice Pieterson, die voor de vijftiende keer zou meelopen. “Ik viel even in een wandeldipje”, zo schrijft hij aan deze krant. Gelukkig vond hij een alternatief: de Wandel.nl-app van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Ideaal, vindt Pieterson die inmiddels over ‘s lands wegen wandelt. “App downloaden, route tracker en wandelen waar je wilt, waar ook ter wereld. Ik heb voor de 4 keer 50 km gekozen. Wandelen in de buurt is mooi, maar bekend. Vandaar dat ik op het idee kwam om vanuit Leiderdorp met een ommetje naar Nijmegen te gaan wandelen. Nieuwe wandelroutes ontdekken. Tentje mee en van camping naar camping. De laatste dag binnenkomen bij Malden en dan over de via Gladiola naar de finish op de wedren. Ik heb er zin in!”BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Maarten van Rossem

"Kopers van dure artikelen zijn steeds bezig diepe onzekerheden te bezweren. Idioot dure auto’s en Zwitserse precisie horloges; hebben ze de dure spullen eenmaal, dan is de lol er gauw af. Daar is ook een mooi spreekwoord voor: 'Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak!' Kortom, houd het leven simpel."

Dit is een uitspraak van Maarten van Rossem, u weet wel: die morsige, slecht geschoren, met een heggenschaar geknipte en altijd in een lubberige zwarte trui geklede soort Sombermans. Hij lijkt niet weg te slaan van de televisie. "Dat ligt niet aan mij, dat ik daar zoveel op ben, ik word gevraagd en het woord ‘nee’ ken ik niet." Op de vraag of de mens door de coronacrisis is veranderd, antwoordde hij dat aangetoond is dat wij met veel minder kunnen dan wij denken. Hij vroeg het studiopubliek eens na te denken over hoeveel dingen ze niet nodig hebben. "Hoeveel hebben jullie daarvan?" Confronterend!

Met zijn lijzige, donkerbruine diepzeestem laat hij weten dat "Trump geestelijke bijstand nodig heeft", dat een groot deel van de mensheid "totaal krankzinnig" is, dat "moppentappers niet deugen" en "wie nu met een vliegtuig op vakantie gaat naar een land waar de hitte je verdrijft naar een verkoelend plekje, een malloot is". Maarten vindt het ook verschrikkelijk dat er zoveel geklapt wordt op de televisie en voegt er aan toe: "Wanneer het voor mij is, heb ik daar geen bezwaar tegen". Applaus.

Of hij als kandidaat van 'De slimste mens' hoge ogen zou gooien, valt te betwijfelen. Van de simpelste dingen heeft hij geen kaas gegeten. Op zijn scheurkalender staat nog een advies: ‘Beschikt u over meer geld dan u nodig heeft, besteed het dan aan kleine pretjes, die u het liefst deelt met anderen. Maak een kort reisje, ga lekker eten of schenk het aan een goed doel'.

Nooit een saai moment met Maarten. De historicus zegt te kunnen "lullen" over elk onderwerp. Van Rossem moet blijven.

>Filmhuis draait gewoon door

filmprogramma n Het Filmhuis Leiderdorp gaat in de vakantieperiode, met inachtneming van de RIVM-maatregelen, gewoon door met het draaien van films. Wie het leuk vindt om regelmatig op de hoogte te blijven van het filmprogramma, kan zich opgeven bij info@filmhuisleiderdorp.nl met naam en emailadres. Kijk voor een agenda op de site www.FilmhuisLeiderdorp.nl. In het Filmhuis Leiderdorp wordt tweemaal per maand op de donderdag een film gedraaid.

Het team van Filmhuis Leiderdorp zoekt een vrijwilliger die het leuk vindt om regelmatig op een donderdagmiddag de apparatuur te bedienen, zoals blu-ray speler, geluid en licht. Natuurlijk hoort daar een training bij om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Voor meer informatie graag aanmelden bij info@filmhuisleiderdorp.nl.

ZOMERACTIVITEITEN

Film kijken vanuit de auto. | Foto: Flickr Foto: Flickr

agenda n Ook wie deze zomer in Leiderdorp blijft, hoeft zich niet te vervelen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waarbij voor elke leeftijd wel wat te beleven is:

Maandag 27 juli en 3 augustus

Dennis Bonsen geeft graffity workshops voor jongeren. | Foto: Frank Mulder Foto: Frank Mulder

Workshop fotografie - Locatie: Dwars (Bloemerd 1c). Tijd: 10.30–12.30 uur voor 13 jaar en jonger / 13.00–15.00 uur voor 14 jaar en ouder. Kosten: gratis. Aanmelden/info: jongerencoach Lise via LHuitema@incluzio.nl 06 83000260 / @jong.ldrdrp. Bijzonderheden: Leuk als opstapje voor de graffiti workshop.


Diverse data

Workshop Graffiti - Locatie: Dwars (Bloemerd 1c). Data: 23 juli (en 6 augustus) voor 13 jaar en jonger / 30 juli (13 en 20 augustus) voor 14+. Tijd: 12.00–18.00 uur. Kosten: gratis. Aanmelden of meer informatie: bij jongerencoach Lise via LHuitema@incluzio.nl 06 83000260 / @jong.ldrdrp. Bijzonderheden: Nog geen ervaring? Meld je dan ook aan voor een workshop fotografie.


Dinsdag 4 augustus

Yoga om en op de stoel - Locatie: Dwars. Bloemerd 1c in Leiderdorp. Datum: dinsdag 4 augustus en maandag 17 augustus. Tijd: 10:30 tot 12:00 uur. Kosten: €3,- p.p. Aanmelden of meer informatie: Gemeentehuis Leiderdorp balie Incluzio (contant betalen s.v.p.).


Vrijdag 7 augustus

Filmavond – I, Daniel Blake (van Ken Loach en Paul Laverty) - Locatie: Dorpskerk (Hoofdstraat 19, Leiderdorp). Tijd: 20.00–22.00 uur. Kosten: € 2,50. Aanmelden of meer informatie: Protestantse gemeente Leiderdorp via marja.meerburg@ziggo.nl of tel.: 071 8877880 of 06 45149435. Geef uw naam en (e-mail)adres of telefoonnummer door. Bijzonderheden: In de Dorpskerk kunnen twee groepen van max. 12 personen gelijktijdig naar dezelfde film kijken. De kerkruimte is groot genoeg voor een groep voorin en een groep achterin.

Dinsdag 11 augustus

Dagje vogels spotten in Avifauna - Ontvangst in het Parkrestaurant met koffie en thee met een gebakje. Om 13:30 uur kunt u genieten van een vogeldemonstratie en u krijgt een lunchpakketje mee en verder kunt u met elkaar het park bezoeken. Tijd: Heenreis: 10.00 uur verzamelen Splinterlaan 156 en 10.30 uur vertrek met busvervoer. Terugreis: 16.00 uur verzamelen voor de terugreis naar Splinterlaan 156 met busvervoer. Kosten: €15,-. Aanmelden: Gemeentehuis Leiderdorp balie Incluzio (let op alleen geopend van 9.00 – 13.00 uur en contant betalen s.v.p.), uiterlijk woensdag 29 juli. Bijzonderheden: Er zijn maximaal 4 rolstoelplekken in de bus. Bij aanmelden aanvragen indien gewenst. Het invullen van een gezondheidsverklaring voor de bus ivm corona is verplicht. Mondkapje is in de bus verplicht (wordt bij bus uitgedeeld).


Meer activiteiten zijn te vinden op www.mijnleiderdorp.nl

>Drive-in bios langs A4

Roelofarendsveen n Vrijdag 24 juli opent de A4 Drive-In Bioscoop haar deuren. Of eigenlijk: de parkeerplaats! Waar normaal gesproken auto’s van reizigers van Schiphol staan, verrijst nu een scherm van tien bij vijf, waarop films draaien die vanuit de eigen auto te bekijken zijn.

De eerste film die vrijdag om 18.00 uur vertoond wordt? Dat kan niet anders dan de klassieker Grease zijn. Geheel in de tijdgeest van de drive-in, want naar de bios met de auto, was in de jaren zestig vooral in Amerika erg populair. Nu, in tijden van corona gaan we terug naar de basis met evenementen van weleer. Maar dan wel met de techniek van nu: het scherm geeft ook bij daglicht perfect beeld.

Geen fan van Grease? Nog diezelfde avond kun je naar de komedie Night School of de spannende film Escape Room. Ook voor zaterdag 25 en zondag 26 juli staan drie films per dag op het programma, waarbij met ‘Brugklas de tijd van m’n leven’ gedacht is aan de jonge bezoekers. Ben je meer van de actiefilms? Dan is Fast & Furious een aanrader.

Vanaf elke plek is de film goed te zien, het geluid wordt geregeld via de FM-frequentie op de autoradio. Eten en drinken bestellen kan vanuit de auto bij een van de foodtrucks, Er passen tachtig auto’s in de ‘zaal’ dus vergeet niet op tijd te reserveren. Ga daarvoor, en voor het bestellen van kaarten, naar www.a4drive-in.nl.

cultuur & uitgaan

Kleurige keien herinneren aan bijzondere tijd

Leerlingen van Daltonschool De Leeuwerik leggen beschilderde keien bij de school. | Foto: PR Foto: PR

leeuwerik n Rond de Leiderdorpse Daltonschool de Leeuwerik zijn ruim vierhonderd kleurige keien geplaatst. Beschilderd door de leerlingen, als herinnering aan de afgelopen maanden waarin de coronapandemie het normale leven op zijn kop zette.

Het schooljaar 2019-2020 was bijzonder. Met ingang van 16 maart moesten alle leerlingen thuis blijven en kregen thuisonderwijs via Teams. Gelukkig mochten de kinderen 11 mei weer in halve groepen terug naar school. Wel met behoorlijk wat regels. Op 8 juni mocht iedereen eindelijk weer 'gewoon' naar school.

Foto: PR

Om deze tijd niet te vergeten hebben alle leerlingen een kei mogen beschilderen. De keien zijn gesponsord door GSB Baak Tuinmaterialen. Ze zijn opgeplakt buiten de school aan de Leeuwerikstraat 2, bij de grote keien.

Nu genieten leerlingen en leerkrachten van een welverdiende vakantie, want wat hebben ze allemaal hard gewerkt!


>Eerst koffie, dan opruimen

Straatjutters n De Straatjutters gingen vrijdag 17 juli aan de slag in de Leiderdorpse Oranjewijk. Zij werden ontvangen door vrijwilligers van 't Buurthuis waar ze werden getrakteerd op met koffie en cake, beschikbaar gesteld door bakker van Klink Engelbert van winkelcentrum Oranjegalerij. En daarna aan de slag! | Foto: J.P. Kranenburg

Testen op corona

Iedereen die klachten heeft die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus - neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn(licht), hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid,verhoging óf koorts boven de 38 graden - kan zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202.

De testlocatie in Leiderdorp, aan de achterkant van het Alrijne Ziekenhuis, staat bekend als corona drive-in. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar ook wie op de fiets of lopend komt, kan gewoon door de teststraat.

Klachten? Laat je testen! Alleen samen houden we corona onder controle.

>PROZAvsRIJM

Vleugellam

Als ik mijn vleugels uitsla
Wil ik weg gaan vliegen
Naar een ver land
Met zee, zon en zand
Andere vogels ontmoeten
Samen gezellig fluiten
Mijn ene vleugel wil niet
Er is iets mee gebeurd
De bovenkant is gescheurd
Ik moet blijven waar ik ben
Wachten tot het beter gaat
Voor vliegen is het nu te laat
Ik blijf op mijn nest
Daar voel ik mij het best
                                
                Henk Koster

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl