Leiderdorps Weekblad

11 december 2019

Leiderdorps Weekblad 11 december 2019


Krant rond de feestdagen

aankondiging n De laatste 'gewone' editie van het Leiderdorps Weekblad van 2019 ligt op woensdag 18 december bij u in de bus. Kopij voor deze krant moet uiterlijk maandag 16 december om 8.00 uur in bezit van de redactie zijn. Het Leiderdorps Weekblad van week 52 komt uit op maandag 23 december en staat helemaal in het teken van het jaaroverzicht 2019. Dat betekent dat er in deze editie geen ruimte is voor het reguliere nieuws. In de eerste week van 2020 verschijnt een speciale magazine-editie vol vooruitblikken op 2020 van bestuurders en andere regiogenoten. De eerstvolgende reguliere krant verschijnt op woensdag 8 januari.

Robert Strijk formateur in Leiderdorp

Robert Strijk | Foto: J.P. Kranenburg

politiek n Robert Strijk gaat de Leiderdorpse fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie-SGP begeleiden bij het smeden van een coalitie.

Er is na het eerste gesprek tussen de vier fracties op maandag 2 december direct contact met Strijk gezocht en na een korte schets van situatie en context heeft hij zich bereid verklaard om de rol van formateur op zich te nemen. VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen, de initiatiefnemer voor deze coalitieonderhandelingen, is blij met de positieve reactie van Strijk. "Hij is iemand die goed is in het verbinden van partijen en is heel goed op de hoogte van wat er speelt in de regio." De nieuwe formateur is begin deze week aan de slag gegaan.

Robert Strijk (54) heeft een brede bestuurlijke ervaring. Hij was ruim acht jaar wethouder en eerste loco-burgemeester in de gemeente Leiden. Voorafgaand aan het wethouderschap was Strijk directeur van het landelijk bureau van D66. Tevens was hij van 2003 tot 2008 Centrummanager van Leiden waarbij hij zich richtte op het versterken van de binnenstad. 1 februari dit jaar werd hij aangesteld als waarnemend burgemeester in Zwijndrecht, sinds juni is hij gedeputeerde in de provincie Utrecht.

Lichtjes gaan weer aan in Oude Dorp

samenzang n De Vrienden van het Oude Dorp bieden ook dit jaar Leiderdorp weer een grote kerstboom aan. Op zaterdag 14 december om 17.00 uur worden de lichtjes in de ruim zes meter hoge boom bij de Dorpskerk aan de Hoofdstraat aangestoken. Het is inmiddels een traditie om daarna met alle aanwezigen kerstliedjes te zingen.

Ook dit jaar kunnen verenigingen en particulieren een kerstwens indienen, daarvoor heeft de Stichting Vrienden van het Oude Dorp een bedrag van 500 euro beschikbaar. Lees er meer over op pagina 12.

RCL vrouwen winter-
kampioen

KERSTAFETTE n Optredens, kerstmarkten en activiteiten

Ankie Bandell en Marjan Vlasveld bieden graag een luisterend oor. Foto: Nelleke Thissen

Vrijwilligers bieden een luisterend oor

Fijn om anderen verder te helpen

Zoektochten naar foto's
uit WO2

Sint vertrokken, tijd voor de kerstboom

Bij het verkooppunt op het Statendaalderplein worden kerstbomen voorzien van een voet. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

kerstsfeer n Sinterklaas is terug naar Spanje, wat voor veel mensen het sein is om met een kerstboom alvast de kerstsfeer in huis te halen. En dat gebeurde afgelopen weekend dan ook massaal. Ze zijn overal te koop, in alle vormen en maten. Kunstbomen maar natuurlijk ook echte, een Douglasspar, Nordman, blauwspar of zilverspar, met of zonder kluit. Op het Statendaalderplein in Leiderdorp hadden de kerstbomenverkopers het zaterdag druk. Voor wie dat wilde, werd de boom meteen voorzien van een solide houten voet. Klaar om in de kamer te zetten en vol te hangen met ballen, slingers en lichtjes.

Foto: PR

WO2 in honderd foto's, wie doet mee?

n Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden

oproep n De speurtocht naar de meest aansprekende foto's uit de Tweede Wereldoorlog is begonnen. De provincie Zuid-Holland Holland, de gemeente Leiderdorp en de Oranjevereniging Leiderdorp roepen inwoners en organisaties op fotoboeken, archieven en de spreekwoordelijke dozen op zolder te doorzoeken om met elkaar een provinciale - en later een nationale - fotocanon vorm te geven.

Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder weg ligt en er steeds minder mensen zijn die 'het na kunnen vertellen', worden de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken steeds belangrijker. Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) en de provincies gaan daarom - in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid - op zoek naar de meest aansprekende honderd foto's uit de Tweede Wereldoorlog.

Om alle foto's te verzamelen is er een website beschikbaar: https://in100fotos.nl/zuidholland/. Daar zijn tot en met 18 december foto's welkom, voorzien van een persoonlijk verhaal.

Selectieprocedure

Een provinciale werkgroep maakt uit de ingezonden foto's een voorselectie van vijftig foto's, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto's bepaalt. Zo gaat dat in alle provincies. De provinciale selecties komen in januari 2020 samen. Daaruit worden - wederom door het publiek - de honderd meest aansprekende foto's gekozen, als fotocanon van de WO2 in Nederland.

Tentoonstelling

De bekendmaking van de honderd meest aansprekende foto's is op 31 maart 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer, waar de foto's ook zijn te bezichtigen. De Zuid-Hollandse fotocanon is in april 2020 – de maand van de Vrijheid – via zogeheten 'pop-up'-tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincie te zien.

Herdenken, vieren, koesteren

Als provincie vinden wij het belangrijk dat we samen onze vrijheid blijven herdenken, vieren en koesteren. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. In 2020 is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd. Op 5 mei 2020 is Zuid-Holland gastprovincie voor de start van de landelijke viering van Bevrijdingsdag. De provincie organiseert diverse activiteiten, zoals deze fotocanon.

Oranjevereniging Leiderdorp zoekt ook foto's

Naast de provincie Zuid-Holland is ook de Oranjevereniging Leiderdorp geïnteresseerd in foto's gemaakt in Leiderdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plan is om deze voor een tentoonstelling 'Leiderdorp in oorlogsjaren' te gebruiken die voor mei in Leiderdorp gepland staat. Het liefst ontvangt de Oranjevereniging, in verband met de voorbereiding, de foto's in december en januari. Wie een foto heeft die daarvoor gebruikt mag worden, wordt gevraagd de Oranjevereniging Leiderdorp te informeren via de optie 'contact' op de website ovleiderdorp.nl (http://www.ovleiderdorp.nl/contact/). De Oranjevereniging neemt vervolgens contact op over de aanlevering en voor het verhaal bij de foto.

Kerstspullen gratis meenemen

Sinterklaas met zijn fietsmaatje Jan de Meij. Foto: PR

ruilwinkel n Op woensdag 18 december van 16 tot 16.30 uur zijn in de Ruilwinkel Leiderdorp kerstspullen en andere artikelen gratis mee te nemen.

De Ruilwinkel is gevestigd in gebouw de Buit aan de Buitenhoflaan 1 te Leiderdorp (ingang aan de zijkant).

18 december is de laatste dag dit jaar dat de Ruilwinkel open is voor de kerstvakantiesluiting. De Ruilwinkel is daarna vanaf 8 januari weer iedere woensdagmiddag open van 14.00 tot 16.00 uur. Ook is dan een coupeuse aanwezig voor kleine kledingreparaties.

Wie zich inschrijft bij de Ruilwinkel krijgt 10 punten die kunnen worden ingeruild tegen artikelen. Wie mooie en nette artikelen aanlevert, ontvangt ook punten, waarmee weer artikelen uit de winkel 'gekocht' kunnen worden.

Sinterklaas komt op duofiets

bezoek n Geen paard, geen koets, geen auto. Sinterklaas arriveerde donderdagochtend 5 december op een heel originele wijze bij basisschool De Hasselbraam in Leiderdorp: als passagier op een duofiets.

Jan de Meij van de Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp fungeerde als chauffeur voor de goedheiligman. De kinderen van de basisschool genoten van een prachtige Sinterklaasfeest, maar ook voor Jan kon de dag niet meer stuk. "Het was prachtig om al die kindergezichtjes te zien toen de Sint aankwam bij de school", zo liet hij weten.

PROZAvsRIJM

Volle maan

Vanavond is het volle maan

Een felle gele ronde straal

Flonkelend staat hij aan de hemel

Afgetekend op een zwarte achtergrond

Als een lamp in een donkere kamer

Een paar wolken schuiven voorbij

Daar is hij weer in volle glorie

De weerschijn gaat alle kanten op

Hij lijkt steeds dichterbij te komen

Alsof hij mij komt troosten

Ik probeer hem aan te raken

Mijn handen strekken zich uit

Een wolkendek komt het beeld verstoren

De maan is niet meer te zien

Langzaam vallen mijn ogen dicht

                Henk Koster

Jongeren World Servants verkopen oliebollen

Bestellen n De Leiderdorpse jongeren die komende zomer een school bouwen in Malawi, verkopen oliebollen om hun reis mee te bekostigen.

De oliebollen worden op professionele manier gebakken in de keuken van het Teylingen College KTS in Voorhout. Vijf oliebollen kosten 5 euro, 11 oliebollen 10 euro. Bestellen kan via www.geef.ws/oliebollen.

De bestelling kan op dinsdag 31 december, oudejaarsdag, worden opgehaald in 't Trefpunt bij de Dorpskerk tussen 10.00 en 12.00 uur. Tegen een vrijwillige bijdrage worden ze thuis in Leiderdorp bezorgd.

De groep van ruim twintig jongeren vertrekt in de zomervakantie van 2020 naar Malawi om onder andere klaslokalen te bouwen. De reis is een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiderdorp en wordt georganiseerd in samenwerking met World Servants.

Gratis hulp bij reparatie spullen

repaircafé n Woensdag 18 december van half 2 tot half 4 vindt weer een Repair Café plaats bij activiteitencentrum Gading aan Griffioen 15.

Reparatie-experts staan dan klaar dan om iedereen te helpen bij het herstel van onder meer elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed, rollators en rolstoelen en andere kapotte spullen. Gereedschap en basismaterialen zijn aanwezig. Het werk van Repair Café Leiderdorp is gratis maar donaties zijn welkom.

Nieuwjaarsborrel Leyhof

uitnodiging n Het bestuur van de bewonersvereniging 'De Leyhof'nodigt alle inwoners van de Leiderdorpse wijk uit voor de traditionele Nieuwjaarsborrel op zondag 5 januari. De bijeenkomst vindt plaats tussen 16.30 uur en 18.00 uur op het Burchtplein.

n Vrijwilligers bezoeken weduwen en weduwnaars

Ankie Bandell (r.) en Marjan Vlasveld bieden graag een luisterend oor. Foto: Nelleke Thissen

'Wij helpen bij leren te leven zonder de ander'

ROUWPROCES n Een luisterend oor buiten de eigen omgeving. Daar kunnen mensen die hun partner hebben verloren baat bij hebben. Ankie Bandell en Marjan Vlasveld zijn vrijwilligers – verbonden aan welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp - die weduwen en weduwnaars dat desgewenst bieden.

Tekst en foto: Nelleke Thissen

"Vrijwilligers die dit werk doen hebben zelf hun levenspartner verloren en het rouwproces doorgemaakt", vertelt Ankie Bandell. Zo'n acht jaar geleden is ze met dit werk begonnen bij Stichting Radius in Leiden. Radius werkte hier samen met Pluspunt. Maar deze stichting verdween toen Incluzio Leiderdorp begin dit jaar de deuren opende. "Ik vond het zonde dat deze vorm van dienstverlening hierdoor ophield en nam contact op met Incluzio. Gelukkig vond ik daar een gewillig oor", zegt ze tevreden. Samen met Ella Koning, seniorencoach van Incluzio, heeft ze de 'bezoekdienst weduwen en weduwnaars' in Leiderdorp vormgegeven. Deze is dit voorjaar van start gegaan onder de paraplu van Incluzio. "Een hele fijne ondersteuning", verzekert Ankie.

Voldoening

Marjan Vlasveld uit Oegstgeest is inmiddels twee jaar betrokken bij het bezoeken van weduwen en weduwnaars. Een advertentie in de Oegstgeester Courant maakte haar op dit werk attent. "Nadat mijn partner was overleden hoorde ik vanuit mijn omgeving dat ik mijn gevoelens in het rouwproces goed onder woorden kon brengen. Daarnaast realiseerde ik me dat ik nog een leven voor me had en fysiek veel aan kon". Marjan wist meteen dat dit werk goed bij haar zou passen en voldoening zou schenken. "Het is zo fijn te merken dat jouw bezoeken mensen verder helpen. Wij steunen ze bij het leren te leven zonder de ander." Samen met Ankie Bandell is ook zij sinds de start begin dit jaar actief voor Incluzio Leiderdorp.

Mensen die hun partner hebben verloren staan plots voor een totaal andere toekomst. Ze kampen vaak met eenzaamheid, zo hebben Ankie en Marjan ervaren. "Hun problemen willen of kunnen ze niet altijd in hun eigen omgeving kwijt. Daarom is het fijn die met lotgenoten te delen." Beide vrijwilligers betogen dat ze door dit werk ook bewuster met hun eigen situatie omgaan. "Het is natuurlijk niet de bedoeling die uitgebreid te bespreken. Maar we merken dat het voor beide gesprekspartners fijn kan zijn ervaringen te delen".

Gesprekken

Mensen die dit werk willen doen krijgen een training alvorens aan de slag te gaan. "Daar leer je hoe je met bepaalde situaties kan omgaan", legt Ankie uit. "Bovendien steek je er zelf wat van op. Je leert dingen herkennen die in eerste instantie niet maar toch met rouw blijken samen te hangen. Hierdoor kun je veel in perspectief brengen", merkt Marjan die ruim vier jaar geleden zelf haar man verloor. Na de training kijkt Ankie Bandell als coördinator van de bezoekdienst welke vrijwilliger het best past bij de te bezoeken mensen. Zij en Marjan vinden het prettig daarbij hun eigen agenda te mogen bepalen. Ze regelen die met de beoogde gesprekspartner. De bezoeken vinden een jaar lang iedere maand plaats. Eén keer per zes weken komen de vrijwilligers bij elkaar om ervaringen te delen en eventuele vragen te bespreken. "We leren van elkaar en dat is prettig", vinden Ankie en Marjan.

Na een jaar worden de maandelijkse bezoeken beëindigd met een afsluitend gesprek. "Het is zo mooi daarbij te mogen constateren hoeveel stappen voorwaarts de mensen hebben gezet. Dat geeft ons veel voldoening en motivatie om dit werk te doen".

Nieuwe vrijwilligers (mannen en vrouwen) voor de dienstverlening 'lotgenoten bezoeken weduwen en weduwnaars' zijn van harte welkom. Wie daar een zinvolle bijdrage aan wil leveren kan contact opnemen met Ella Koning van Incluzio, tel. 071-5413536, e-mail: leiderdorp@incluzio.nl.

Feiten en cijfers over Leidse Ring Noord

verkeer n Enkele bewoners van de wijken Leyhof en Buitenhof die langs de Oude Spoorbaan wonen, hebben alle bekende feiten en cijfers over de plannen voor aanleg van de Leidse Ring Noord in Leiderdorp op een rijtje gezet.

Dat is hard nodig, stellen ze, want na de raadsvergadering van 18 november, waarbij de Lokale Partij Leiderdorp de stekker uit de coalitie trok vanwege onenigheid over het kaderbesluit voor de Leidse Ring Noord, "zijn er nogal ongenuanceerd berichten de wereld in geholpen welke vooral zijn gevoed door te weinig kennis van de materie". De bewoners hebben een notitie opgesteld die naar hun zeggen "onderscheid maakt in de feiten en mythen die de ronde doen over de snelheidverhoging op de Oude Spoorbaan". De notitie is te vinden op de website www.max50.nl.

De Leidse Ring Noord is het noordelijk deel van de rondweg om Leiden waarvan ook de Oude Spoorbaan deel uit gaat maken. Daarvoor wordt de weg vierbaans gemaakt. Met die verbreding heeft niemand moeite, wel met de maximum snelheid van 70 km/uur die volgens het kaderbesluit dan moet gaan gelden op de weg. De bewoners die de notitie hebben opgesteld, willen vasthouden aan 50 km/uur en vinden een groot deel van de gemeenteraad aan hun zijde.

Leiderdorper tot FIVA President gekozen

Tiddo Bresters (links) ontmoette Max Verstappen in Parijs, tijdens de gala-avond van de FIA (waarmee de FIVA samenwerkt). | Foto: PR Foto: Picasa

oldtimers n Leiderdorper Tiddo Bresters is vorige maand gekozen tot president van de internationale organisatie FIVA, de Fédération des Véhicules Anciens.

De FIVA is een wereldfederatie, met leden in bijna zeventig landen en een achterban van rond de 2 miljoen mensen. Het is de enige organisatie ter wereld die zich inzet voor historische voertuigen. Niet alleen auto's, maar alles wat wielen en een motor heeft en de weg op kan, minimaal dertig jaar oud is en in authentieke staat bewaard gebleven of gerestaureerd is.

In de 53-jarige geschiedenis van de FIVA staat er nu voor het eerst een Nederlander aan het roer. Tiddo Bresters (65) is in Leiderdorp zeker geen onbekende. Hij was vanaf de oprichting (1990) betrokken bij de Belangenvereniging A4/HSL en was van 2010 tot 2014 gemeenteraad voor de VVD. Bresters is al van kinds af aan een groot liefhebber van VW Kevers en andere historische VW's. Hij is al ruim 40 jaar lid van de Luchtgekoelde VW Club Nederland, en sinds een paar jaar ook van de grootste oldtimer club in onze regio, de Voorschotense Oldtimer Vereniging (VOV). Verder is hij al zeer lang actief in de FEHAC, de organisatie die namens Nederland lid is van de FIVA. Binnen de FIVA deed hij al negen jaar lang de internationale belangenbehartiging, met name bij de Europese Unie in Brussel.

Oldtimers boeien en binden overal ter wereld heel veel mensen. De FIVA leden, bijna overal vrijwilligers, zetten zich ervoor in dit bijzonder mobiele erfgoed in beweging te houden.

De Speelkamer naar nieuwe plek

verhuizing n De Speelkamer van De Kinderkring in Leiderdorp verhuist maandag 16 december van De Sterrentuin naar de Prins Willem Alexander School aan de Leeuwerikstraat.

In verband met de verhuizing is de Speelkamer van vrijdag 13 december tot en met maandag 6 januari gesloten. De Speelkamer is vanaf 7 januari weer open op het nieuwe adres. Vanaf die datum kunnen (oppas)-ouders of grootouders hier met hun baby's en peuters elke dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 11.00 uur (behalve in de schoolvakanties) terecht voor een fijne speelmorgen.

Vierde editie Kerstafette Leiderdorp

Foto: PR

n Muziek, dans, kerstmarkten en activiteiten voor alle leeftijden

evenement n Leiderdorp wordt de komende vier dagen, van donderdag 12 tot en met zondag 15 december, ondergedompeld in kerstsfeer tijdens de vierde editie van de Kerstafette. Met kerstmarkten, muziek en dans, en activiteiten voor jong en oud op verschillende locaties in het dorp.

In voorgaande jaren was de Kerstmarkt in de tuin van de Dorpskerk, dit keer is het comfortabel binnen. | Foto: PR Foto: PR

De Kerstafette trapt donderdagavond 12 december af met een kleine kerstmarkt in sport- en recreatiecentrum De Does en een Kerst Workout in het zwembad. De kerstmarkt (let op: alleen contant betalen) is open vanaf 18.45 tot 20.00 uur, de workout is van 19.45 tot 20.30 uur. Deelname aan de workout is gratis, vooraf opgeven niet nodig.

Vrijdagavond 13 december van 18.00 tot 21.00 uur en zaterdag 14 december van 12.00 tot 20.00 uur is er een grote kerstmarkt in de Dorpskerk. Meer hierover elders op deze pagina.

Zaterdagmiddag 14 december van 14.00 tot 16.00 uur zijn alle kinderen welkom in Brasserie Park voor het KinderKerstPark. Een feestelijke middag vol workshops en optredens. Om 14.30 en 15.30 is de vloer voor dansgroepen van de ID Dance Factory. Het Dickens Dweilorkst Bloebant speelt lekkere kerstmuziek. Om 15.00 en om 16.00 uur kan iedereen meedoen aan een korte workshop om een Sterrentochtdansje (zie ook hieronder) te leren. Verder zijn er workshops Kerststukje knutselen en Broodjes bakken. Kinderen kunnen bovendien op de foto met de Kerstman en samen met een Fietsmaatje een ritje maken op een duofiets.

Zaterdag om 16.15 uur start de Sterrentocht. Iedereen – dus niet alleen kinderen – wordt uitgenodigd achter de Kerstman aan te lopen van Brasserie Park naar de Dorpskerk in het oude dorp. Aanmelden is niet nodig en het is leuk als de wandelaars een lichtje bij zich dragen.

Om 17.00 uur precies op zaterdag gaan de lichtjes aan in de megagrote kerstboom bij de Dorpskerk. Op de voorpagina van deze krant en elders op deze pagina leest u meer daarover.

Zaterdagavond is er een grote kerstshow met dansgroepen en koormuziek in het RCL clubgebouw. De avond start om 19.00 uur. Tickets voor deze avond kunnen gekocht worden bij Sport2000 in winkelcentrum Winkelhof en bij Incluzio Leiderdorp in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Wie alleen bij het voorprogramma met optredens van jongere kinderen wil zijn (19.00 – 20.00 uur) betaalt 2,50 euro. Tickets voor de hele feestavond, die duurt tot 23.00 uur, kosten 5 euro.

Voor senioren wordt zondag 15 december om 12.00 uur een lunchbuffet georganiseerd voor ouderen. Gezellig samen eten met live muziek op de achtergrond. Alle senioren kunnen hierbij aanschuiven, kaartjes zijn af te halen bij de balie van Incluzio Leiderdorp in De Sterrentuin.

Zondagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur kan genoten worden van een 'Jazztafette' bij Muziekschool MOL. In het minitheater van MOL wordt dan een jazzconcert in kerstsfeer gegeven.

De Kerstafette wordt zondagavond afgesloten met een concertviering in de Dorpskerk. Het Leidse koor Con Amore onder leiding van dirigent Bernhard Touwen treedt dan op in de Dorpskerk en zingt delen uit het Weinachtsoratorium van J.S. Bach.. Professionele zangers verlenen hun medewerking aan de viering, die zo'n 5 kwartier duurt. Tussen de muziek door spreken jonge mensen verbindende teksten. Ds. Stephan Kurtzahn leidt de dienst.

De Kerstafette 2019 die wordt georganiseerd door een gelegenheidscollectief van Leiderdorpse verenigingen, maatschappelijke instellingen en stichtingen met behulp van een groot aantal vrijwilligers.

Adressen:

Sportcentrum De Does: Amaliaplein 40

Dorpskerk: Hoofdstraat 19

Brasserie Park: Van Diepeningenlaan 2

Clubhuis RCL: Bloemerd 2

Muziekschool MOL: Berkenkade 7

'Kerstmarkt wordt warmer, droger en knusser'

Door: Tim Brouwer de Koning

verkoop n Verleden en toekomst raken elkaar tijdens de Kerstmarkt in en om de Dorpskerk. Zo is de opbrengst van het sfeervolle samenzijn op vrijdagavond 13 december (18 – 21 uur) en zaterdag 14 december (12 – 20 uur) bestemd voor '400 jaar Dorpskerk'. Daarnaast sparen de jongeren van World Servants met de verkoop van kerststollen en bloemen voor hun Malawi-project in 2020.

"Het past allemaal prima in de opzet van onze authentieke, liefderijke en romantische Kerstmarkt'', zegt ds. Stephan Kurtzahn, een van de drijvende krachten achter het evenement. "Er is plaats voor niet-commerciële activiteiten. Vandaar dat ook Gading, Amnesty International en de Vrienden van het Oude Dorp desgewenst een kraam krijgen."

Grotendeels overdekt

De Kerstmarkt is dit jaar grotendeels overdekt. Nu de sociaal-culturele organisaties zijn ondergebracht in de kantine van RCL kunnen ook verkoopkraampjes en zelfs tenten in de eeuwenoude Dorpskerk worden opgesteld. "De Kerstmarkt zal warmer, knusser en droger worden", zegt ds. Kurtzahn. "Ook buiten in de tuin kunnen bezoekers terecht, maar als het slecht weer is kan iedereen in de kerk schuilen. Sfeervol wordt het zeker, want naast de markt hebben we een goedgevuld programma met muziek uit eigen gelederen en soms ook van buiten."

Dat jong en oud elkaar in een sfeervolle entourage ontmoeten en spreken is een belangrijke pijler onder het jaarlijkse evenement. "Daarbij is het ook een markt'', zegt ds. Kurtzahn, "waar je goede spullen kunt kopen. Wij leggen de nadruk niet op de commercie. Uiteraard zijn er kerstartikelen, soms zelfs handgemaakt door gemeenteleden met aanleg voor knutselen of met groene vingers.''

Dorpskerk vol met kraampjes, tenten en muzikaal talent

Vooraf ingezamelde tweedehands kleding in allerlei soorten en maten, boeken, speelgoed en zelfgebakken lekkernijen zorgen voor een rijk assortiment aan koopwaar, tegen een eerlijke prijs. "Daarbij komen dan nog de glühwein, warme chocolademelk, poffertjes, chocola, hamburgers en soep. Er is voor elk wat wils."

Een jaarlijks hoogtepunt is zaterdagmiddag rond 17.00 uur de ontsteking van lichtjes in de grote kerstboom in de tuin van de Dorpskerk, een happening die altijd wordt georganiseerd door de Vrienden van het Oude Dorp. "Dat trekt mensen uit alle delen van Leiderdorp. Aan ons de taak om ze daarna langer aan de Kerstmarkt te binden, zowel buiten als binnen in de monumentale Dorpskerk. Deze Kerstmarkt is daarmee ook een opmaat naar het jubileumjaar 2020, waarin we vieren dat de Dorpskerk – op zijn minst - 400 jaar oud is."

Wie met de auto naar de Kerstmarkt komt, kan die het beste in de buurt van zwembad De Does parkeren. Fietsers kunnen hun vervoermiddel stallen bij de school aan de Kastanjelaan.

Muzikale programma

Vrijdag

19.00 uur: Jolanda en Jelleke

20.00 uur: WES

Zaterdag

12.00 uur: Blokfluitensemble

14.00 uur: Frits Hagen

16.00 uur: Jolanda en Jelleke

17.00 uur: Kerstzang

19.00 uur: koor Nagila

19.45 uur: koor Nagila

Lichtjes aan, samen zingen en kerstwens

VERVOLG VAN VOORPAGINA

"Dit is voor ons altijd een mooie afsluiting van onze activiteiten in een jaar," zegt voorzitter Fried de Rave van de Vrienden van het Oude Dorp. "We schenken zaterdag 14 december ook glühwein en warme chocolademelk en het sluit mooi aan bij de gezellige Kerstmarkt die door de Dorpskerk zelf op vrijdag en zaterdag wordt georganiseerd. Wanneer mensen dat willen kunnen ze dit jaar aansluitend een eenvoudig hapje eten in de kerk."

Ook al een jarenlange traditie is dat de Vrienden een kerstwens vervullen. Het moet dan gaan om een wens die ten goede komt aan Leiderdorp. Kerstwensen kunnen tot vrijdag 20 december worden ingediend via info@oudedorp.nl of afgegeven aan de bar van De Hollandsche Tuyn. Op zaterdagmiddag 21 december om 15.00 uur maakt het bestuur van de Stichting de winnaar bekend in De Hollandsche Tuyn. (Meer informatie over de kerstwens is te vinden in de advertentie op pagina 6).

"Samen met onze sponsors geven wij graag iets terug aan ons dorp. Een boom en een mooi bedrag voor een activiteit," aldus de voorzitter.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 19 december, 14.00 uur in De Sterrentuin

Het parochiekoor van De Goede Herder. | Foto: PR Foto: PR

MARY QUEEN OF SCOTS

Mary schrijft een reeks brieven naar haar Engelse nicht Koningin Elisabeth I zonder haar ooit ontmoet te hebben. Ze vertelt over haar moeilijke eerste dagen als lid van de adel, het besturen van Schotland en haar problemen met het land en de kerk. Bepaalde zaken beginnen haar te obsederen en maken haar uiteindelijk gek.

AFTER THE WEDDING

Donderdag 2 januari 2020, 20.00 uur in de Scheppingskerk

Jacob Petersen heeft zijn leven gewijd aan het helpen van arme straatkinderen in India. Jacob's weeshuis wordt echter vanwege hoge kosten met sluiting bedreigd. Zakenman Jorgen komt uit het niets met een interessant voorstel: hij wil een miljoen dollar aan het weeshuis doneren, maar daarvoor moet Jacob wel speciaal naar Denemarken komen.

THE BIGGEST LITTLE FARM

Donderdag, 16 januari, 14.00 uur

Deze film volgt twee dromers en hun geliefde hond wanneer ze de keuze maken om hun kleine appartement in Los Angeles te verlaten. Ze trekken naar het platteland om een van de meest markante boerderijen in haar soort in volledige co-existentie met de natuur te bouwen. De film volgt hen in de eerste 10 jaar waarin ze proberen de utopie te creëren die ze nastreven. Ze planten 10.000 bomen, telen honderden gewassen en houden allerlei dieren, waaronder het varken EMMA.

Verhuizing

Tot en met december 2019 is het Filmhuis Leiderdorp gevestigd in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Wegens verbouwing van De Sterrentuin is het Filmhuis Leiderdorp per 2 januari 2020 tijdelijk te vinden in De Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2. Parkeren kan bij De Sterrentuin of bij de kerk.

Reserveren: reserveren@filmhuisleiderdorp.nl.

Toegang € 7,50 (donateurs € 5,-). Betaling contant aan de zaal.

Gospel voor iedereen die van zingen houdt

Tim Hermsen: "In het samenbrengen van stemmen ligt echt mijn passie."  | Foto: PR Foto: PR

concert n Op een podium staan als onderdeel van een groot koor, begeleid door een professionele band en met geweldige solisten. Wie hier wel eens over heeft gedroomd, maar nooit verder is gekomen dan zingen onder de douche, kan op 18 april 2020 zo'n droom echt beleven. Tim Hermsen organiseert dan met als titel 'Sing Gospel' een concert met een groot gelegenheidskoor in de Scheppingskerk in Leiderdorp.

"Veel mensen houden van zingen", zegt de enthousiaste Leiderdorper, die al eerder een drukbezocht concert organiseerde met een koor dat speciaal voor die gelegenheid was samengesteld. "Maar toen deden we alles op één dag: 's morgens en 's middags repeteren en dan 's avonds het concert. Dat was enerverend, maar ook vermoeiend voor de deelnemers. Daarom doen we dit keer vooraf twee repetitie-avonden op vrijdag 3 en 17 april en dan het concert op zaterdagavond 18 april 2020. We zingen een gevarieerd gospelrepertoire: werken die speciaal voor het project zijn geschreven, maar ook songs van het Oslo Gospel Choir of the Brooklyn Tabernacle. Omdat het rond Pasen is, hebben wij ook een paar Paasliederen."

Samenbrengen van stemmen

Tim is zelf op veel verschillende terreinen actief in de muziek. Als singer/songwriter heeft hij inmiddels twee eigen CD's gemaakt. Hij werkt in opdracht als componist en arrangeur voor koren en artiesten en hij is dirigent van het koor Sound of Celebration uit Alphen aan den Rijn. "Het samenbrengen van stemmen, het samen zingen, de koorklank. Dat is iets waar ik enorm van hou", zegt Tim. "Hier ligt echt mijn passie".

Ervaring niet vereist

Vandaar dat hij het project 'Singel Gospel' organiseert. Wat moet je kunnen om mee te doen? "Niets dan alleen graag willen zingen," antwoordt Tim. "Als je al wat zangervaring hebt, is dat mooi, maar het is zeker niet vereist. Je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Als je je aanmeldt voor het project, krijg je toegang tot een website waar je van elk muziekstuk opnames kunt downloaden. Je moet aangeven wat voor stemtype je ongeveer bent. Als je tenor bent, dan is er een opname met de tenorpartij, net als voor alle andere stemtypen van bas tot sopraan. Je hoeft alleen maar die partij vooraf in te studeren. De rest doen we bij de repetities. En als je wel muziekschrift kunt lezen, dan zijn er ook partituren."

Professionele hulp

De zangers en zangeressen krijgen een steuntje in de rug van het Gospelkoor Naghila uit Leiderdorp onder leiding van Vika Aizenberg. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door een band met vijf professionele muzikanten. Daarnaast zijn er twee bekende vocale solisten. Danielle Lustig is verbonden aan de befaamde Choir Company en heeft verschillende solo CD's uitgebracht. Culmore Bell heeft gezongen bij vele bekende artiesten en is nu actief bij de bekende black gospelkoren ZO! Gospel choir en G-Roots.

Opgeven

Belangstellenden kunnen zich vanaf nu opgeven via de website www.AT-tickets.nl. Daar vinden ze alle verdere informatie zoals over deelnamekosten en repetitietijden. Tim hoopt natuurlijk op veel enthousiaste deelnemers uit Leiderdorp. "Maar ook mensen uit andere plaatsen zijn van harte welkom", zegt hij. "Samen zingen en tijdens het concert een mooi eindresultaat neerzetten, is natuurlijk waar het om gaat. Maar de ervaring van de vorige keer heeft geleerd dat er tijdens de voorbereidingen een leuke sfeer is waarin allerlei nieuwe contacten en zelfs vriendschappen ontstaan. Dat sociale aspect is zeker een van de pluspunten van dit project."

Voor Tim en zijn team is er nog het nodige voorbereidende werk te doen, maar hij is er zeker van: op 18 april 2020 zal Leiderdorp genieten van swingende gospels in de Scheppingskerk.

Lezingen en liederen op weg naar Kerstmis

viering n Op zaterdagmiddag 14 december is er in de Goede Herderkerk te Zoeterwoude-Rijndijk een viering van lezingen en liederen op weg naar Kerstmis, geïnspireerd op de Anglicaanse traditie.

Terwijl de bladeren vallen, de duisternis steeds vroeger invalt en het almaar kouder wordt, kunnen belangstellenden zich warmen aan zang en een boodschap van licht. De lezingen vertellen het verhaal van Jezus' geboorte, maar beginnen al in het Oude Testament. Ze worden afgewisseld met Nederlandse en Engelse liederen (carols), soms vierstemmig gezongen door het koor, vaak in samenzang met de aanwezigen. Net als vorig jaar wordt de zang uitgevoerd door het parochiekoor van De Goede Herder, dat wordt versterkt met een groot aantal projectzangers uit de regio. Het koor staat onder leiding van dirigente Ans Bulles en wordt begeleid op het orgel door António Pedrosa.

De middag begint om 15.30 uur (kerk open: 15.00 uur). De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte voor het Exodushuis Leiden en is er in het atrium gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een drankje.

Twee kerstconcerten popkoor Songs2Sing

kerstsfeer n Het Leiderdorpse popkoor Songs2Sing geeft ook dit jaar weer twee kerstconcerten: op zaterdag 21 december om 20.00 uur en zondag 22 december om 15.00 uur.

Op het programma staat een mix van traditionele gezellige kerstsongs en andere, uiteraard ook sfeervolle, nummers. Het koor onder leiding van dirigent Annemiek de Groot, wordt weer begeleid door de eigen live-band Music2Play.

Het optreden vindt plaats in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. Deze locatie heeft een prachtige akoestiek waardoor de kerstsfeer extra goed tot zijn recht komt. De kerk gaat een half uur voor aanvangstijd open.

Kaarten zijn voor €10 te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof en, indien voorradig, op 21 en 22 december aan de zaal. Tickets zijn online verkrijgbaar via https://tickets.songs2sing.nl/.

Boek over Gereformeerde Gemeente

presentatie n De Gereformeerde Gemeente te Leiden, tegenwoordig gevestigd te Leiderdorp, heeft een bijzondere geschiedenis. Rinus Houtman heeft er een lijvig boek in drie delen over geschreven: 'Gereformeerden aan de Nieuwe Rijn - Geschiedenis van de Gereformeerde Gemeente te Leiden – en wat eraan voorafging'. Het boek wordt donderdagavond 12 december om half 8 gepresenteerd door de auteur in gebouw Irene aan de Hoofdstraat 82 in Leiderdorp. Hij zal dan het eerste exemplaar overhandigen aan de Leidse burgemeester Lenferink.

De keuze voor gebouw Irene is niet toevallig; dat ligt tegenover het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. De kerkgemeenschap is hier ruim dertig jaar geleden naar toe verhuisd. Voor die tijd kwam de Gereformeerde Gemeente samen in een kerkgebouw dat min of meer verscholen lag achter de deuren van Nieuwe Rijn 76 en 76a in Leiden.

Houtman schetst in het eerste deel van het boek de kerkgeschiedenis in Leiden vanaf de middeleeuwen tot de verlichting. Daarna beschrijft hij de Afscheiding in Leiden en het ontstaan van de Gereformeerde Gemeente onder het Kruis. Het derde deel geeft de ontwikkelingen sinds 1900 weer. Het verhaal wordt onderbroken met beschrijvingen van bijzondere momenten en personen. Ook de nieuwere geschiedenis in Leiderdorp komt ruimschoots aan bod, waaronder de brand in 1996 in het Leiderdorpse kerkgebouw.

Dit goed gedocumenteerde boek is interessant voor ieder die meer wil weten over de vele bijzonderheden van de Leidse kerkgeschiedenis. Het boek bevat circa 300 foto's waarvan veel niet eerder zijn gepubliceerd. Donderdagavond is het boek te koop. Het ligt ook in de plaatselijke boekhandel.

cultuur & uitgaan

Bisschop zegent kerststal op basisschool De Schakel

Bisschop Hans van den Hende vertelde het kerstverhaal in zijn eigen woorden. | Foto: PR Foto: PR

Cadeau n Bisschop Hans van den Hende van bisdom Rotterdam heeft maandag 9 december persoonlijk een groep figuren uit het kerstverhaal cadeau gedaan aan basisschool De Schakel in Leiderdorp. Op het kindje Jezus na zijn de beelden van Jozef, Maria, de drie wijzen en de herders bijna een halve meter hoog.

Ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en gemeenten uit de Leidse regio zetten samen de schouders onder circulair bouwen. | Foto: Buro JP Foto: Buro JP

De bisschop vertelde het aloude kerstverhaal in zijn eigen woorden en sprak een gebed uit over de kerststal. Een bijzonder moment voor de school. De leerlingen mochten steeds zijn verhaal aanvullen en een van de leerlingen heeft het beeldje van Jezus in de armen van Maria gelegd. Aan het eind zong het schoolkoor twee mooie kerstliedjes.

Netwerk Cirkelstad regio-071 breidt uit

samenwerking n De gemeenten binnen Economie071 en mboRijnland zijn aangesloten bij de landelijke coöperatie Cirkelstad en vormen daarmee Cirkelstad regio-071. Door deze samenwerking wordt op de schaal van de brede Leidse regio actief kennis gedeeld over circulair bouwen en wordt het netwerk op dat terrein bij elkaar gebracht. Op woensdag 4 december werd dit netwerk verder uitgebreid met maar liefst vijf nieuwe leden vanuit het bedrijfsleven.

Yvonne van Delft, wethouder van o.a. Economie van de gemeente Leiden en voorzitter van Economie071: "Ik ben ontzettend blij dat deze bedrijven nu actief partner zijn van onze regionale samenwerking op het gebied van circulair bouwen. Als regio hebben we een enorme bouwopgave. In Leiden bouwen we de komende jaren alleen al 8500 woningen. We hebben daarbij elkaars kennis en kunde nodig om echt stappen te kunnen maken richting circulair bouwen en gebiedsontwikkeling, verwaarden van reststromen en circulair inkopen. Alleen met elkaar kunnen we de doelstelling halen van een volledig circulaire economie in 2050". Jacco Knape, wethouder van o.a. Duurzaamheid in de gemeente Katwijk: "De nieuw aangesloten bedrijven versterken niet alleen het bestaande netwerk. Zij bieden ook kansen voor het aangaan van nieuwe samenwerkingen om in de regio duurzaam te bouwen. Bijvoorbeeld in Valkenburg, waar we een nieuwe wijk met 5000 duurzame woningen gaan bouwen, of de plannen voor het creëren van duurzame schoolgebouwen. Door samen de schouders te zetten onder duurzaam bouwen kunnen we echt impact maken in de regio."

De nieuw aangesloten bedrijven zijn: Bouwbedrijf van der Hulst, KRV Bedrijfshuisvesting, Popma ter Steege architecten, PLNT (centrum voor innovatie en ondernemerschap) en Architect by Co-Creation. In 2020 worden diverse bijeenkomsten gehouden rondom bouwthema's die van belang zijn voor de brede Leidse regio. Hier zullen partners van Cirkelstad regio-071 en bedrijven uit het landelijke netwerk van Cirkelstad elkaar ontmoeten.

Cirkelstad is een landelijke coöperatie waar expertise rondom circulair bouwen samen wordt gebracht. Net als binnen Economie071 wordt gewerkt met vertegenwoordiging uit de werkvelden ondernemers, onderwijs en overheden. Bedrijven met kennis en kunde of een ambitie op het gebied van circulair bouwen worden van harte uitgenodigd om aan te haken bij het netwerk. Meer informatie via www.economie071.nl en www.cirkelstad.nl.

Kerstdisco

Kinderen n Voor kinderen van 7 tot 12 jaar is er vrijdag 13 december van 19.00 tot 20.30 uur een disco in gebouw Dwars met als thema 'kerstbal'. DJ DeJord zorgt voor de muziek. De entree is 2,50 euro, een consumptiekaars is ook 2 euro. Dwars ligt naast sporthal De Bloemerd aan de Bloemerd 1c in Leiderdorp.

Voor vragen tijdens de disco: tel. 06-20504338 / 06-51252126

Even uitpuffen en duurzaam shoppen

vintage n Duurzaam kerstcadeaus kopen en meteen het goede doel steunen. Dat kan op zondagmiddag 15 december in de pop-up winkel van Soroptimistclub Leiden Aurora aan de Nieuwstraat 7 (tegenover de bibliotheek) in Leiden. Onder het motto 'Vin & Vintage' zijn hier van 13.00 en 17.00 uur leuke en bijzondere cadeau-artikelen te koop. Ook is er gelegenheid hier even uit te puffen en te genieten van een kop gratis koffie/thee/glühwein en een snack.

In deze bijzondere winkel is niet alleen mooie hoge kwaliteit vintage (ook mode) en allerlei home-made cadeaus te koop, ook exposeert kunstenares Mariken Oltheten haar schilderijen. Leden van het koor Pur Sang prachtige Christmas carols.

Goed doel

De opbrengt van de verkoop is bestemd voor een project in Burkina Faso waar vrouwen worden opgeleid tot imker, zodat ze hun gezinsinkomen kunnen aanvullen. De bijenvolken die ze houden zorgen meteen voor een betere bestuiving van de landbouwgewassen en dus voor betere oogsten.

LVU zoekt vrijwilligers

oproep n De Volkuniversiteit Leiderdorp (LVU) werkt er hard aan om de Leiderdorpers (en anderen) een zo aantrekkelijk mogelijk cursusprogramma aan te kunnen bieden. Bij het vele werk dat daarvoor verzet moet worden, kan de LVU veel hulp gebruiken van mensen die bereid zijn zich vrijwillig in te zetten voor het samenstellen en uitvoeren van het cursusprogramma en voor het verzorgen van de publiciteit.

Bij de LVU is altijd plaats voor cursusbegeleiders, voor mensen die de LVU aantrekkelijk en zichtbaar willen maken op de sociale media en in de lokale pers, en voor mensen die hun technische kennis en ervaring op ICT-gebied voor de LVU willen inzetten. Mensen die zelfstandig kunnen werken, maar ook goed in een team kunnen opereren. Vrijwilligers die trots zijn op de interessante, leuke, leerzame cursussen die zij hebben georganiseerd.

De website, www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, biedt een goed overzicht van de LVU-activiteiten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mailbericht aan info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Basiscursus EHBO

hulpverlening n Bij de EHBO-vereniging Leiderdorp start op maandagavond 13 januari 2020 weer een basiscursus Eerste Hulp Bij Ongelukken in Leiderdorp. De cursisten leren hoe te handelen bij een ongeval, hoe wonden te verbinden, te reanimeren en een AED te gebruiken, alles volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis.

De cursus bestaat uit ongeveer vijftien lesavonden (afhankelijk van aantal deelnemers) en wordt gegeven door een ervaren kaderinstructeur, volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. De lesavonden zijn op de maandag in de lesruimte van de Leiderdorpse brandweer in de kazerne aan de Simon Smitweg 11. De cursus wordt afgesloten met een landelijk erkend examen.

Kosten zijn 235 euro, inclusief lesboek, materialen en examen. Een aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt de cursus (gedeeltelijk). Kijk voor meer informatie op de website www.ehboleiderdorp.nl of bel met voorzitter Divera Kapteijn van EHBO-Leiderdorp via (071) 5891171 of 06-27173041. Aanmelden voor de cursus kan ook schriftelijk bij Renee Vink (ledenadministratie) Splinterlaan 187, 2352 SH in Leiderdorp.

Kerstbingo

Zijlkwartier n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op vrijdagavond 13 december om 20.00 uur een gezellige kerstbingo in het in kerstsfeer gebrachte clubhuis aan de Van der Marckstraat 19 te Leiderdorp.

Er worden tien rondes gespeeld waarin per ronde drie mooie en praktische prijzen te winnen zijn. De laatste ronde is een superronde met waardebonnen. Deelname kost € 15,00 voor de tien rondes. De organisatie probeert ook degenen die niets gewonnen hebben met de bingo naar huis te laten gaan met een troostprijsje, via een trekking uit een aantal opgehaalde bingokaarten.

Tijdens de avond zijn ook loten te koop voor mooie prijzen. Aan het eind van de avond is de trekking.

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ca. 23.00 uur waarna er nog tijd is om een uurtje na te praten.

Kerst Koppel-klaverjassen

Kaarten n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op zaterdag 14 december Kerst Koppelklaverjassen in het wijkgebouw aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Deelnemers betalen € 6,00 per koppel. Er wordt verplicht gespeeld, er wordt dus geen troef gedraaid. Deze avonden zijn altijd bijzonder gezellig en gemoedelijk. Er is speelruimte voor zestien tafels.

Bij het koppelklaverjassen is het niet noodzakelijk om lid te zijn van de vereniging. Wie wil komen kaarten maar geen klaverjaspartner heeft, kan bellen naar Paul Overdijk (06-43469088). Hij zal dan proberen een koppeling te maken met een speler die ook alleen is.

Tijdens de avond zijn ook loten te koop voor mooie prijzen. Aan het eind van de avond is de trekking.

Kaarters moeten om 19.45 in de zaal aanwezig zijn. Het programma duurt tot ca. 23.00 uur.

leiderdorp & regio

RCL pakt winst en winterkampioenschap

Yara Haasnoot speelt door de benen van de ACV sluitpost en zet 4-2 op het scorebord. Foto: Gert Jan van Heyningen

VOETBAL n De vrouwen van RCL wonnen op zaterdag eigen veld vol overtuiging met 4-2 van ACV uit Assen. De stand bij rust was met 2-2 nog in evenwicht. Een dik verdiende overwinning waarbij de Leiderdorpsen met name in de tweede helft subliem voetbal op hoog niveau lieten zien. RCL neemt op de ranglijst nu de eerste plaats in op basis van een beter doelsaldo en dat voelt goed.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

Het was heerlijk voetbalweer op Sportpark de Bloemerd maar RCL leek niet helemaal geconcentreerd te zijn. Een hoekschop werd in de vierde minuut door de vrijstaande Amber Bandringa van ACV in de touwen te gekopt.

Na een kwartier speeltijd kwam de Racing weer bij de les en nam met name op het middenveld het heft in handen. Yara Haasnoot boog vervolgens in slechts twee minuten tijd de achterstand om naar een voorsprong. Haar eerste doelpunt maakte ze in de 22e minuut op aangeven van Madieke Zaad. Nummer 2 werd met het hoofd gescoord op een voorzet van Kimberley van Delft.

Daarna kwam er toch weer even een moment van onachtzaamheid in de verdediging van de thuisploeg waardoor ACV via Lisanne Dik met 2-2 op gelijke hoogte kon komen.

In de tweede helft was RCL vanaf het begin scherp. ACV werd geheel vastgezet op eigen helft. Met prachtig technisch hoogstaand spel werd heel brutaal de aanval gezocht. Wat de nodige kansen opleverde. Lesley Landweer probeerde het van afstand en Claudia Owel was er heel dichtbij. In de 58e minuut eindigde een mooie combinatie bij Madieke Zaad die uit een draai het leer in de touwen schoot. Niemand maakte zich er druk om dat de bal onderweg nog van richting werd veranderd.

De mogelijkheden voor RCL bleven komen, waarbij ook de lat tweemaal werd geraakt. Prachtig kort combinatiespel in de 66e minuut van het levendige en aantrekkelijke duel bracht de bal bij Madieke Zaad die een uitstekende pass gaf op de inkomende Yara Haasnoot. Zij speelde de bal door de benen van de doelvrouw en scoorde zo haar derde treffer van de middag. De 4-2 was meteen de eindstand van de wedstrijd.

Zelfbewustzijn

Na afloop feliciteerde coach John van der Meer zijn meiden en medische- en technische staf op het veld al met het resultaat. Toch is er nog werk te doen, zo zei hij later in het RCL-home. "Driekwart van het duel hebben we alles onder controle maar nog steeds sluipt zo af en toe de angst erin. Het zelfvertrouwen, of eigenlijk het zelfbewustzijn, heeft nog wat aandacht nodig om het maximale eruit te halen. Dat laatste is en blijft onze doelstelling en wie weet gloort 2020 wel rood-wit en komt er een prijs op ons pad", aldus een stralende Van der Meer.

Voor RCL start nu de winterstop. Om zich voor te bereiden voor de tweede helft van de competitie, die start op 1 februari, gaat de selectie met staf van 16 tot 19 januari op trainingskamp naar het Spaanse Valencia.

Velocitas wint wisselvallige wedstrijd

korfbal n Het eerste team van Velocitas heeft het verlies tegen Tjoba opgevolgd met een overwinning op Dubbel Zes/Futura 1 uit Den Haag. Coach Leo van den Bos en zijn ploeg trokken zaterdag na een wisselvallige wedstrijd met individuele hoogstandjes terecht aan het langste eind: 22–20.

Direct na het eerste fluitsignaal laat Velocitas zien dat het gebrand is om deze thuiswedstrijd te winnen. Het eerste echte balcontact van Max Verschoor is direct raak. Na de gelijkmaker van Dubbel Zes/Futura 1 doet Nick van der Zee een duit in het zakje met een raak schot na een bekeken schijnbeweging.

Maar daarna valt de doelpuntenproductie bij Velocitas stil en kunnen de bezoekers op 2-5 komen. Het is uiteindelijk Rosa Hüsken die na bijna een kwartier de ban doorbreekt en de stand naar 3–4 brengt. Velocitas herpakt zich, komt langszij en zelfs op een 9-6 voorsprong.

Toch blijft het zoeken naar de scherpte in de afronding. Aanvoerster Debby Halvemaan ziet veel van haar schoten tegen de voorkant van de korf eindigen maar zet haar ploeg toch op 10–6. Uiteindelijk is de marge bij het rustsignaal iets kleiner: 11–9.

In de tweede helft lijkt Velocitas snel beslissend. In nog geen tien minuten lopen de Leiderdorpers weg van de Hagenaars. Ivar van Driel maakt de 18–12 en brengt het verschil op 6. Omdat de doelpuntenproductie weer lijkt te stokken, komen Tom Glasbeek en Lianne van Meurs in het veld.

Dan maakt Mitchell de Boer het doelpunt van de avond. Vanuit de rebound grijpt Mitchell een diepe bal richting Max uit de lucht en gooit hij deze nog voordat hij zelf op de grond staat door het gele kunststof. Max doet zelf ook nog een worp naar mooiste doelpunt van de avond, door een rappe schijnbeweging met één hand af te ronden.

Toch wordt het richting het einde van de wedstrijd nog even spannend. Dubbel Zes geeft zich niet gewonnen en komt elke minuut een beetje dichterbij. Individuele klasse in de verdediging voorkomt erger. Uitblinker is Simone Laman, die haar sterke spel in de slotfase bekroont met een mooie block op haar dame. De scheidsrechter fluit bij een stand van 22 – 20 af.

Velocitas schrijft na een wisselvallige wedstrijd twee punten bij. De winst is een belangrijke: Velocitas deelt nu de 2e plaats met maar liefst drie andere ploegen. Op 14 december spelen de Leiderdorpers uit tegen KIOS, dat nog geen punten heeft na drie speelrondes.

Berkel stopt opmars RCL

Twee van de jonge judoka's. | Foto: PR

voetbal n Met zeven punten uit de drie laatste wedstrijden ontdeed RCL zich enigszins van de onderste regionen. De ploeg van Faizel Soekhai wilde zaterdag doorpakken tegen Berkel om zodoende verder omhoog te kunnen kijken, maar de Leiderdorpers presteerden niet goed genoeg en verloren met 2-1. Daarmee staat de Racing Club momenteel op de achtste plaats.

Spits Thom Wijnalda baalde behoorlijk van het verlies, want de uitglijder was niet nodig geweest. "We hadden een serie op ons wensenlijstje staan om zo weer enigszins te kunnen kijken naar de top vijf. Vooral door de zeges op DoCoS en Kagia was er vertrouwen, maar we hebben het helaas geen vervolg kunnen geven. Onze start was nog wel prima. We hadden zelfs binnen dertig tellen op voorsprong kunnen staan. Shivan Chaigneau zette goed druk en daardoor leden zij balverlies. De hoek voor Stijn Rietbroek was vervolgens moeilijk, maar een vroege 0-1 was natuurlijk lekker geweest. De grootste kans kreeg ik daarna zelf. Helaas bleef de doelman van Berkel staan als een standbeeld en ik kreeg de bal niet langs hem."

Volgens de topscorer van RCL was de eerste helft niet bepaald om over naar huis te schrijven. "Het was rommelig en er werden over en weer veel fouten gemaakt. Wij mochten opbouwen, maar de passing was te vaak onvoldoende. Echt gevaarlijk is Berkel niet geworden, maar we konden ook niet tevreden zijn over ons eigen spel."

In de tweede helft hadden de bezoekers aanvankelijk een veldoverwicht en opnieuw kreeg Wijnalda de kans op een treffer. "Ik werd weggestoken door Roy Weenink en nam de bal goed aan. Wellicht had het slechte veld er mee te maken, maar ik ging niet goed om met mijn geboden kans. Vervolgens kwamen zij vanuit het niets op voorsprong uit een vrije trap die door de wind gedragen werd. We konden ons toch weer oprichten en vanuit een hoekschop van Weenink kopte Lars Verdel snoeihard binnen. Dat was een lekker moment, zeker omdat zij met tien man kwamen te staan na een tweede gele kaart voor dezelfde speler. We dachten dat we nu aan het langste eind konden trekken, maar juist zij scoorden een tweede doelpunt. Helaas kwamen die klap niet meer te boven. We hadden ook Sander Blijleven met zijn lengte niet achter de hand als pinchhitter, want hij viel al in de eerste helft uit met een blessure. Berkel speelde het goed uit via een verdedigend blok en wij konden niets meer forceren."

Wijnalda had kunnen leven met een puntje, maar er werd dus met lege handen vertrokken naar Leiderdorp. "Dat betekent dat we nu eigenlijk wel moeten winnen van HVC'10 volgende week om zodoende toch nog met een goed gevoel af te kunnen sluiten. Dat wordt nog een interessant potje, want zij denderden over Wateringse Veld heen (6-1) en staan nu weer pal achter ons. Een vijfde driepunter is zeker wenselijk, want wij zijn de enige ploeg die nog niet tegen koploper DSO speelde. We gaan daar in 2020 eerst naar toe dus duidelijk mag zijn dat we volgende week thuis winnend moeten afsluiten."

Waar de toekomst ligt van de routinier is overigens nog niet bekend. "Mijn vriendin en ik gaan mogelijk verhuizen en als dat rond is, moet ik eens alles op een rijtje zetten. Dat heeft niets met RCL te maken, want bij die club voel ik me al heel lang thuis. Enkel moeten de afstanden in de praktijk wel overbrugbaar blijven. Ik schuif die beslissing nog voor me uit. Maar met of zonder mij, er staat een leuke en veelal jonge ploeg en daar komt ook nog jeugd bij met potentie. Dus ik zie het rooskleurig in voor RCL en ik ga zien of ik daar dan nog bij kan horen."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl

Judoka's doen bandexamen

judo n Onder leiding van judodocenten Kimberly en Roger vonden zaterdag 7 december de bandexamens plaats bij het Leiderdorpse Sportcentrum van Houdt. Beenworpen, heupworpen, schouderworpen, armworpen, houdgrepen en randori's waren onderdeel van het examen. Het publiek genoot van de inzet en de technische vaardigheden van de kinderen.

Uiteindelijk zijn de volgende judoka's geslaagd:

Gele band: Simeon Beverland, Grace Vetter, Steijn Hagenaars, Luuk Wassenaar, Feijs Visser, Hartingsveldt, Manuel Kok, Mees Strietman, Tim Verschoore, Arham Muhammed, Daan Verkooijen, Jasper Witsenburg, Borre de Graat, Rens Kapaan, Bas van Eygen, Onne de Heij, Jelle de Heij, Zaki Saidi, Henry Brees, Thomas Bastiaans en Luuk Zee.

Oranje band: Silvie Oostdam, Silvy Esderts, Emma Kuijper, Mike Gravekamp, Madelief Tegelaar, Fenna Prins en Wouter Roseleur.

Blauwe band: Luuk Harding en Ramon Koren.

Groene band: Zoey de Ahna en Semi Zerhoui.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

De Sterrentuin in Leiderdorp wordt in 2020 verbouwd. Daarom is Incluzio Leiderdorp vanaf 2 januari 2020 tijdelijk te vinden in het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan 1.

Kerstafette

Vier dagen, van donderdag 12 tot en met zondag 15 december, genieten van de donkere dagen voor Kerst. Zie pag12 in deze krant voor alle informatie.

Vr. 13 dec: Kinderdisco

Van 19.00 tot 20.30 uur is er disco voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar in Dwars. De kosten zijn € 2,50 voor entree en € 2,50 voor een consumptiekaart. Van te voren aanmelden is niet nodig.

Di. 17 dec: inwonersplatform SCAN071

Thema: Samen naar een dementievriendelijke gemeente. Bij SCAN071 gaan we graag met inwoners in gesprek over dit thema. Tijd: 19.00-21.00 uur bij Milieu Educatief Centrum (MEC) in de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110e. Aanmelden via leiderdorp@incluzio.nl of (071) 5413536.

Za. 21 dec: Optreden gospelkoor Living Words

Dit gospelkoor brengt mooie kerstmuziek ten gehore. Tijd: 14.30-16.00 uur. Plaats: Splinterlaan 156. Kosten: gratis (excl. consumpties). Vanaf 12 dec. bij Incluzio Sterrentuin kaarten ophalen.

Wekelijks Wandelen

Elke woensdag van 13.00 tot 14.00 uur gaat Jan Muusse met een groep wandelen in park Cronesteyn. Er zijn langzame en snelle lopers en dat lost zich in de praktijk goed op. Het verzamelpunt is bij de spoorbrug in Leiden, langs het Rijn-Schiekanaal.

Gratis inloopspreekuur Loopcentrum Rijnland

Voor sommige pijntjes in voeten, knieën en/of rug roept u niet direct de hulp van uw huisarts in. Kom naar het inloopspreekuur en laat u vrijblijvend adviseren! Spreekuur voetklachten: elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur. Voor meer info (071) 2040239.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp. Tel. (071) 5413536, e-mail leiderdorp@incluzio.nl, website www.incluzioleiderdorp.nl

RK parochiekern De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat (en kerkgebouw) geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. E-mail degoedeherder@yahoo.com. Website: www.hhpp-oost.nl. Bij dringende pastorale zorg kunt u noodnummer 06-13295436 bellen (niet bedoeld voor uitvaarten en te voorziene ziekenzalving).

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude.

donderdag 12 december, 19.15 uur: Adventvespers in de Dorpskerk te Leiderdorp

zondag 15 december, Derde zondag van de advent

9.30 uur: Euchristieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. het Jongeren-Middenkoor. Er is kindernevendienst.

woensdag 18 december, 19.00 uur: Boeteviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. het Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

vrijdag 13 december

Ommedijk

11.00 uur: ds. H. Hemstede, weeksluiting.

Leythenrode

15.00 uur: ds. D. Dijk, PKN-dienst.

zondag 15 december, 3e Advent

Dorpskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn.

De Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. | Foto: PR

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. A. van Osnabrugge, Amsterdam.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.
Kerkdiensten: zondag om 10.00 uur, woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 10.00 uur.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 15 december

10.00 uur: leesdienst.

16.00 uur: ds. G.W.S Mulder (H.C. 34).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandag 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 15 december, 10.15 uur: ds. F.H. Fockema Andreae.

.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

9 t/m 15 december: TP Rijnsburgersingel (B.W.J. Scheeren), Rijnsburgersingel 9, 2312 NA Leiden. Tel. (071) 5652919.

16 t/m 22 december: De Ι Tandarts (C. Hudson), Hoofdstraat 4, 2351 AJ Leiderdorp. Tel. (071) 5131250.

Programmering Unity.NU 105.7FM

Week 51

07.00-10.00: Jouw muziek en info
10.00-12.00: Michel Wesseling
12.00-14.00: Jouw muziek en info
14.00-16.00: Elmar Bus
16.00-19.00: Jouw muziek en info
17.00-19.00: Politiek @ Unity (vr)
19.00-21.00: Johan @ Unity (vr)
21.00-23.00: Hitmix @ Unity (vr)

Televisie

Maandag: Het Nachtelijk Gesprek met burgemeester Bouvy.
Dinsdag: Thomas @ Unity
Woensdag: Rudo!
Donderdag: Unity NL Café
Vrijdag: Weekoverzicht
Zaterdag: Vlog Naomie Noëlle

Kerstnachtdienst Pieterskerk

De traditie om Kerstnacht in de Pieterskerk te vieren is niet meer weg te denken uit Leiden. Net als in voorgaande jaren zijn dit jaar geen toegangskaarten nodig. De Kerstnachtdienst is er voor jong en oud. Kinderen zijn om 18.30 uur welkom bij het Kinderkerstfeest. Er zijn twee nachtdiensten: één om 20.30 uur en één om 22.30 uur. Beide nachtdiensten hebben dezelfde inhoud en samenstelling. Binnenkort volgt meer informatie over het programma. Zie ook: www.kerstnachtdienst-pieterskerk.nl.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies. Meer info: tel. (071) 7200871.