Leiderdorps Weekblad

19 augustus 2020

Leiderdorps Weekblad 19 augustus 2020


Ingetogen Indië Herdenking

Locoburgemeester Willem Joosten hield een korte toespraak. Links naast hem bestuursleden van de Oranjevereniging Leiderdorp, v.r.n.l. Arno Mentink, Rina Cooijmans, voorzitter Hans Kruidenberg, Tineke Zonneveld en Jacqueline Borman. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Door: Corrie van der Laan

herdenken n Met een toespraak van locoburgemeester Willem Joosten, een minuut stilte, het zingen van het Wilhelmus en het leggen van een bloemstuk werd zaterdagochtend 15 augustus bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats in Leiderdorp herdacht dat precies 75 jaar eerder Japan zich overgaf en er officieel een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Vrijwel niemand weet het, maar bestuursleden van de Oranjevereniging Leiderdorp leggen ieder jaar op 15 augustus een bloemstuk bij het monument. Dit jaar had de ceremonie een stuk grootser aangepakt moeten worden, met aanwezigheid van veteranen en andere belangstellenden en omlijst door de muziek van de lokale drumfanfare Tamarco. Het zou meteen de afsluiting zijn van een indrukwekkende reeks activiteiten rond 75 jaar bevrijding, die op 27 januari ook op deze plek startte met het ontsteken van het tijdelijke lichtmonument ‘Levenslicht’. Door de coronacrisis moest er een streep door dat programma gezet worden maar de Oranjevereniging wilde toch iets uitgebreider dan gebruikelijk stilstaan bij de jaarlijkse Indië Herdenking. Vandaar dat vijf bestuursleden van de Oranjevereniging, locoburgemeester Joosten en enkele vertegenwoordigers van de pers zich tegen 10 uur 's ochtends verzamelden op het grasveld bij het grote witte kruis.

Lees verder op P5

Website voor vrijwilligerswerk

platform n Welzijnsorganisatie Incluzio heeft een lokale, online vrijwilligersvacaturebank opgezet, speciaal voor Leiderdorp: www.vrijwilligerswerkleiderdorp.nl.

Verschillende maatschappelijke organisaties zijn uitgenodigd om hun vacatures te plaatsen. Leiderdorpers die zich vrijwillig willen inzetten zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij het nieuwe platform, waar vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht. Het gaat bij deze vacaturebank altijd over Leiderdorp, voor en met elkaar. Organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers worden opgeroepen om vrijwilligersvacatures te plaatsen op www.vrijwilligerswerkleiderdorp.nl.

Lees verder op P9.

>Probeerlessen muziek bij MOL

workshop n De laatste week van de vakantie kunnen kinderen van 5 tot en met 10 jaar meedoen met de workshops muziek van stichting Muziekonderwijk Leiderdorp (MOL). Van 25 tot en met 27 augustus zijn er probeerlessen gitaar, viool, harp, piano of blokfluit. Een mooie gelegenheid om uit te vinden of muziek een goede hobby voor je is. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen (5-6 jaar en 7-10 jaar). Meer informatie: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.

Wat natuurlijke omgeving betreft doet Leiderdorp het goed, maar het enthousiasme over de bebouwde omgeving is duidelijk minder. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Leiderdorp 64 op lijst beste gemeenten

Andere dorpen in regio
scoren hoger

UITGAAN n Eén pas voor alle Leidse bioscopen

Regio moet
intensiever
samenwerken

Begrijpelijke website over halve kunstknie

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

ADHD?

Voor de corona-ellende uitbrak, zaten er op donderdagmorgen 20, 25 voornamelijk oudere mensen opeengepakt in een ruimte tussen tafellaken en servet. Als haringen in een ton, als het ware. Bij allemaal werd een beetje bloed afgetapt, dat in het laboratorium op waarde werd bekeken. Door de trombosedienst worden ze elke 6 weken opgetrommeld.

Op een dag kwam een man met een luid "goede morgen, allemaal" aanzetten. Niemand reageerde. "Wat is hier aan de hand?" vroeg hij, de kring rondkijkend. "Jullie zijn zo stil, staan er soms mensen boven aarde?" De mondhoeken van de meesten wezen weinig vrolijk naar beneden, de vraag was dus alleszins gerechtvaardigd. Hij kon dat duidelijk niet verdragen en begon een gesprek met de man naast hem. "Welk nummertje heb jij getrokken?" vroeg hij. "80". "Allemachtig, dat wordt een lange zit vandaag", liet hij de zwijgzame aanwezigen weten. Ze gaven geen krimp. Als een moppentapper die de zaal wil meekregen, zei hij, niet uit het veld te slaan: "Kennen jullie dat verhaal over die 2 mannen die op vakantie naar Parijs gaan?" Geen reactie. "Ze gingen niet." Hij moest er zelf hartelijk om lachen. Hij ging verder: "Gisteravond ben ik naar een klassiek concert geweest",… hij zag dat hij de aandacht kreeg. "Een hele zit, in de pauze moest ik even een plasje doen",… een paar bloedgevers schoven naar voren, ze wilden niets missen. "Staat een man naast me, die zegt 'een zwaar stuk, hè?'”… nu is iedereen een en al oor. "Weet je wat ik toen geantwoord heb? Nee? Echt niet? Ik zei hem: ‘Ik heb liever dat je voor je kijkt'." Hij schaterde het uit. En verdraaid, hij kreeg de lachers op zijn hand.

Hij stond op en stapte naar het kamertje waar geprikt werd. Vóór zijn beurt, er werd niets van gezegd. Hij draaide zich om en zei: "Kennissen houden 2 geiten als huisdier, 'Stinkt dat niet', vroeg ik, 'nee, daar wennen die beesten wel aan'." En: "Ik heb geen ADHD, hoor, ik ben een beetje druk van mezelf. Geen angst, het is niet besmettelijk." Eenmaal vertrokken, kwamen de gesprekken los.

>Auto te water aan Van der Marckstraat

Ongeval n Een personenauto belandde vrijdagmiddag tegen vijven in de sloot langs de Van der Marckstraat in Leiderdorp. Beide inzittenden zijn door duikers van de brandweer uit het voertuig gehaald dat tot raamhoogte in het water stond. Zij waren kletsnat maar ongedeerd.

Het ongeluk zou zijn gebeurd doordat de bestuurder onwel werd en vanaf de Lijnbaan rechtdoor reed in plaats van de bocht naar de Van der Mackstraat te nemen. De auto schampte daarbij ook nog een lantaarnpaal. De politie heeft de bestuurder gecontroleerd op alcohol- of drugsgebruik. De auto is geborgen door een bergingsbedrijf.

Uitgebreide rondrit, geen handjes schudden

Rina Cooijmans van de Oranjevereniging en locoburgemeester Willem Joosten legden samen een bloemstuk bij het monument. | Foto: PR Foto: PR

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Honderden kinderen en hun ouders staan de Sint dan op te wachten langs de kade aan de Ockenrode. Dit jaar moet dat noodgedwongen anders. “Vanwege de anderhalve meter-regel zullen we grote mensenmassa’s moeten zien te voorkomen”, aldus de organisatoren van de intocht.

Om dezelfde redenen kunnen de ontmoetingsmomenten met Sinterklaas op de winkelcentra Oranjegalerij, Santhorst en Winkelhof niet doorgaan.

De stichting is nu bezig met het uitwerken van een plan voor een rondrit door Leiderdorp waarbij de stoet met de goedheiligman en zijn entourage, inclusief muziekkorpsen, zoveel mogelijk wijken aandoet. “Wij hopen dan verspreid langs de route alle kinderen tegen te komen die normaal naar de Ockenrode zouden zijn gekomen of Sint de hand zouden zijn komen schudden bij een van de winkelcentra.”

>Ingetogen herdenking bij oorlogsmonument

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Joosten memoreerde in zijn toespraak de miljoenen onderdanen van het Koninkrijk die zwaar hebben geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur tijdens de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Zeer velen hebben deze zwarte periode niet overleefd. “Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Vele Indonesische slachtoffers hebben geen speciale begraafplaats gekregen. De herdenking is mede een erkenning van hun plaats in de nationale geschiedenis van Nederland en benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeelde verleden.”

Na 15 augustus was er voor de overlevenden geen vrede; twee dagen werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. “Het daaropvolgende grootschalige oorlogsgeweld, de ongekende ontheemding en de kille ontvangst in Nederland wordt gevoeld tot op de dag van vandaag", aldus de locoburgemeester. Hij eindigde met te zeggen dat "het fijn en bijzonder is dat we nu, 75 jaar na dato, ondanks alle coronabeperkende maatregelen, hier toch in vrijheid, sober doch respectvol met elkaar kunnen herdenken."

Zie de website www.leiderdorpsweekblad.nl voor de volledige toespraak.

Koeien lessen dorst in De Does

Foto: K. Laurens-Seitz

hitte n Niet alleen mensen moesten tijdens de hitte van de afgelopen weken zorgen dat ze genoeg vocht binnen kregen, ook koeien hadden veel water nodig. De familie Laurens zag onlangs op een warme zomeravond hoe koeien op het weiland op de hoek van de Ruigekade en de Achthovenerweg hun dorst lesten met lange, verfrissende teugen uit de rivier De Does. | Foto: K. Laurens-Seitz

>Zomeractiviteiten in Leiderdorp

agenda n Ook wie deze zomer in Leiderdorp blijft, hoeft zich niet te vervelen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waarbij voor elke leeftijd wel wat te beleven is:

Woensdag 26 augustus

Rondje met Ron - Verzamelpunt: buiten bij de Big Bazar Leiderdorp, Van Diepeningenlaan 10-12. Start: 09.30 uur warming-up. Kosten: deelname is gratis en vrijblijvend, aanmelden niet nodig. Advies: draag makkelijk zittende kleding en (wandel)schoenen.


Elke dinsdag en vrijdag

Vitality Club Leiderdorp - Locatie: Clubhuis Scheidsrechters Vereniging, Boomgaardlaan 20, 2351 CR, Leiderdorp. Tijd: 09.00-10.00 uur. Kosten: € 1,- per week, ongeacht aantal keer aanwezig. Aanmelden of meer informatie: aanmelden is niet nodig, meer informatie www.vitality-club.nl/leiderdorp.


Elke dinsdag en donderdag

Koffie-ochtend in ‘t Buurthuis - Locatie: ’t Buurthuis, Frederik Hendriklaan 4, Leiderdorp. Tijd: 9.30 tot 10.30 uur en 11.00 tot 12.00 uur. Kosten: gratis, koffie/thee 0,50 euro. Bijzonderheden: In verband met de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid is vooraf reserveren noodzakelijk. Dat kan via e-mail buurtactiefleiderdorp.nl of tel. 06-25394128.


Elke vrijdag

Taekwon-do, Koreaanse zelfverdedigingssport - Locatie: Van der Marckstraat 19. Tijd: 19.00-20.00 (u bent 10 min. voor aanvang al welkom). Kosten: geen. Aanmelden niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.Taekwon-dodojang.nl.


Elke zaterdag

Hapkido , Koreaanse zelfverdedigingssport - Locatie: Van der Marckstraat 19. Tijd: 14.00-15.00 (u bent 10 min. voor aanvang al welkom). Kosten: geen. Aanmelden niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.hosinhapkidoteam.nl.


Meer activiteiten zijn te vinden op www.mijnleiderdorp.nl

Nieuws van de Volkuniversiteit

Foto: Annewil Broek

cursussen n Begin september gaat het nieuwe seizoen van de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) van start.

De LVU biedt twee Tai Chi-cursussen aan, beide op zaterdag. Om 12.30 uur is er een les van één uur voor beginners, om 10.45 uur kunnen gevorderden zich anderhalf uur heerlijk ontspannen bij docente Maryo Froijen. De eerste lessen zijn op zaterdag 5 september. Het is nog mogelijk mee te doen aan ontspannende Tai Chi-lessen op zaterdag 22 en 29 augustus van 10.45 tot 11.45 uur, tegen de speciale zomerprijs van € 6 per les.

Op maandag 7 september om 12.30 uur en om 13.30 uur beginnen op Splinterlaan 156 twee cursussen Bewust bewegen. Docente Marla Kerk laat de cursisten op verantwoorde wijze spieren en het lichaam soepel houden. Speciaal voor 60-plussers. Het is nog mogelijk mee te doen aan ontspannende lessen 'Bewust bewegen – iets voor u? op maandag 24 en 31 augustus van 13.30 tot 14.30 uur, tegen de speciale kennismakingsprijs van slechts € 7,50 per les.

Ook start op 7 september de cursus Easy Hatha Yoga. Een laagdrempelige en toegankelijke cursus, waarin rust en ontspanning centraal staan. Het is nog mogelijk mee te doen aan ontspannende lessen 'Easy Hatha Yoga – iets voor u?' op maandag 24 en 31 augustus van 11.00 tot 12.00 uur, tegen de speciale prijs van slechts € 7,50 per les.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, in Leiderdorp (in de vakantie: dinsdag en donderdag, 9.30-12.00 uur).

Jeu de boules kampioenen

Foto: J.P.Kranenburg

In het kader van de Franse weken heeft Brasserie Park in Leiderdorp op eigen terrein een jeu de boulestoernooi georganiseerd met vanaf 14 juli elke woensdagavond en zondagmiddag wedstrijden. De finale werd gespeeld op 16 augustus. Winnaars werden Richard Wilbrink en Pascal Zuidervaart, hier op de foto met een aantal van hun tegenstanders. | Foto: J.P. Kranenburg

>LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


Verbazend veel troep in park

Op een mooie zondagmorgen lopend door ons mooie park tref je soms de gekste voorwerpen rondom de bankjes aan . Zo kun je dus nu verrast worden door dit nieuwe afval en je verbaasd afvragen hoe men er toch toe komt dit en zoveel andere troep te laten zwerven . De vuilopruimploegen zullen er blij mee zijn!

Mensen, laten we er toch met elkaar voor zorgen dat vuilprikken NIET nodig is en onze troep ZELF opruimen!


        Annewil Broek, Leiderdorp10 / 14

leiderdorp & regio

Onbeperkt naar bioscoop met één pas

Ook Lido heeft zich nu aangesloten bij de Cinevillepas. | Foto: Annick Elzenga Foto: Annick Elzenga

films n Vanaf 1 september kunnen filmliefhebbers onbeperkt naar alle voorstellingen in de Leidse bioscopen met de Cinevillepas. Deze pas was al geldig in Trianon en het Kijkhuis maar met het aansluiten van Lido is het aanbod nu compleet.

"Heel goed nieuws voor filmliefhebbers en ook voor ons als onafhankelijk bioscoopbedrijf", aldus Govert de Kok van Bioscopen Leiden. "Filmliefde begint niet bij arthouse, filmliefde begint bij Star Wars, Harry Potter of westerns. Met één filmpas voor alle Leidse bioscopen kunnen we alle filmliefhebbers zo vaak als ze willen verwelkomen en kan Leiden onbeperkt van ons brede aanbod genieten."

Leiden is één van de weinige Nederlandse steden waarin de grote bioscoopketens niet aanwezig zijn. "Onbeperkt filmbezoek met de Cinevillepas versterkt de positie van de onafhankelijke bioscopen in onze stad. Bovendien is het een prachtige stap in de ontwikkeling van filmstad Leiden, zeker in aanloop naar de opening van het nieuwe Kijkhuis aan de Lammermarkt en bioscoop De Geus aan het Stationsplein", meent De Kok.

Een abonnement op de Cinevillepas kost € 21,- per maand en voor filmliefhebbers tot en met 29 jaar oud zelfs maar € 17,50 per maand. De pas is geldig op alle filmvoorstellingen in de Leidse bioscopen en ook op de voorstellingen van het Leiden International Film Festival en Leiden Shorts. Meer info: zie www.bioscopenleiden.nl/onbeperkt.

Lisette zingt 'Vlinders'

Een van de lockdownportretten van Leonie van der Helm. Foto: Leonie van der Helm

cd n ‘Vlinders’ is de titel van de nieuwe cd-single van de 15-jarige talentvolle zangeres Lisette van der Ploeg uit Leiderdorp.

Vorig jaar in de kersttijd werd haar prachtige debuut-single ‘Laat het altijd Kerstmis zijn’ goed ontvangen en werd ze regelmatig gedraaid op diverse zenders waaronder TV-Oranje.

Ditmaal is er gekozen voor een catchy, hitgevoelige, dansbare opvolger, waarvan de melodie en het refrein als een oorwurm in je hoofd blijft hangen. Een leuk detail is dat de internationaal bekende percussionist Daniel Bloem Berretty van o.a. Massada zijn medewerking aan deze productie heeft verleend. Dankzij zijn krachtige, dynamische, ritmische begeleiding, swingt deze vrolijke plaat de pan uit.

De muziek is gemaakt door de veelzijdige componist Danny Ferdinandus die al eerder diverse successen behaalde met o.a. Dani Vermeulen. Lisette’s vader Marcel van der Ploeg is verantwoordelijk voor de pakkende tekst en aangezien deze over vlinders in je buik gaat, is er een professionele clip gemaakt in de Vlindertuin te Leidschendam.

Ondertussen is Lisette alweer druk bezig in de studio met de opvolger van deze single en dus kunnen we in de toekomst nog veel meer van haar verwachten.

>Lockdownportretten voor het goede doel

Crowdfundingactie n De Leiderdorpse fotografe Leonie van der Helm kon onlangs ruim 2800 euro overmaken aan Because we Carry, een Nederlandse organisatie die de vluchtelingen op Lesbos ondersteunt. Ze had het geld bijeen gebracht via een crowdfunding rondom de raamportretten die ze maakte tijdens de lockdown. Een deel van de portretten is nu te zien in Vooraf en Toe aan de Botermarkt in Leiden.

Van der Helm: “Met de komst van de coronacrisis had ik van de een op andere dag geen werk meer. Enerzijds genoot ik van de rust en van de saamhorigheid die ik om mij heen zag ontstaan, anderzijds kon ik mij heel erg opwinden over het gebrek aan solidariteit met de vluchtelingen in Zuid-Europa. Zij zitten in overvolle kampen en kunnen niet in quarantaine om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Die 'luxe' hebben wij in Nederland (gelukkig) wel. Al snel ontstond bij mij het idee om de thuiszittende mens achter zijn raam te gaan fotograferen. Ik maakte er een crowdfundingactie van voor Because we carry, een organisatie die vluchtelingen helpt in Kamp Moria op Lesbos. Zo kon ik mijn gemoed kalmeren en tegelijkertijd een tijdsbeeld maken. Op nog geen meter afstand maakte ik een intiem portret van de thuiszitter, iets dat in die tijd alleen nog mogelijk was door het glas dat ons scheidde.”

In totaal bracht de crowdfunding ruim 4000 euro op waarvan 70 procent naar Because we Carry ging. Van de ca. 180 portretten die Van der Helm maakte, zijn er veertien te zien in eet-, drink- en kunstlokaal Vooraf en Toe. Ook hangen er drie hele grote afdrukken (1,5 meter hoog) in pop-up hotspot De Buurt 1.5 in het Pesthuis.

>'s Werelds beste korte films bij Leiden Shorts

festival n Leiden Shorts, voorheen Leiden International Short Film Experience (LISFE), is terug van 10 tot 13 september. De 12de editie van het festival stond oorspronkelijk voor afgelopen mei op de planning, maar is toen uitgesteld in verband met de coronavirus pandemie.

Leiden Shorts zal ’s werelds beste nieuwe korte films laten zien. Daarnaast is er een uitgebreid programma met evenementen, lezingen, workshops, feesten en ontmoetingen tussen filmmakers, het publiek en andere betrokkenen. Het festival vindt plaats op verschillende culturele plekken in Leiden. Het Kijkhuis is de hoofdlocatie.

Het thema van het festival dit jaar is 'Climate (In)Justice'. Doel is te laten zien hoe bestaande ongelijkheden verergeren door de ineenstorting van het klimaat, waarbij arme mensen, mensen van kleur en diegene die in laagliggende of droge gebieden leven disproportioneel geraakt worden. Het thema wordt zichtbaar in de zij-evenementen van het programma, dat zich zal bezighouden met fast fashion, greenwashing, activisme en de moeilijkheden omtrent het conceptualiseren van onzichtbare crises, zoals bijvoorbeeld de klimaatcrisis en de coronavirus pandemie.

cultuur & uitgaan

Oproep VVN: Oefen de route naar school met je brugklaskind

Leonne en zoon Mats oefenen de route naar school. | Foto: PR Foto: pr

verkeersveiligheid n Juist na de zomervakantie bestaan er zorgen over de verkeersveiligheid van scholieren. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept alle kinderen en hun ouders daarom op om de laatste vakantieweek te gebruiken voor het oefenen van de school-thuisroute.

De oproep vormt onderdeel van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ en komt voort uit het feit dat jaarlijks vlak na de zomervakantie onder fietsende scholieren opvallend veel ongevallen plaatsvinden.

De selectie van RKVV Meerburg. Foto: Hennie Muller


Uitdagingen

De route naar het voortgezet onderwijs brengt met name voor de brugklassers de nodige uitdagingen met zich mee. Ze zijn lang niet altijd bekend met die route en de verkeerssituaties die ze onderweg tegenkomen. Daar komt het fietsen in groepen bij en de spanning hoe het allemaal zal zijn en of je wel in een leuke klas terecht komt. Al met al genoeg uitdaging en afleiding die kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op verkeersongevallen. Door als ouder in de laatste vakantieweek meerdere keren samen met je kind die nieuwe route te oefenen en de moeilijke punten door te spreken wordt alvast de broodnodige ervaring opgebouwd. Die komt goed van pas wanneer kinderen vanaf de schoolstart zelfstandig naar school fietsen", aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.


Zeven tips

Ook al fietst je kind elke dag naar school en rijdt het zelfstandig naar vriendjes of sport toe, een nieuwe route is spannend. Dit komt onder meer door de onbekendheid van de route en het feit dat kinderen nog niet altijd in staat zijn om hun fietsgedrag aan te passen bij ingewikkelde verkeerssituaties. Een veilige fiets is een eerste vereiste. Een schooltas achterop de fiets of op je rug geeft meer balans en MONO-fietsen zonder afleiding is een must. Vooraf oefenen neemt een deel van de onzekerheid bij je kind weg, waardoor hij of zij straks met een veiliger gevoel naar school fietst. Voor ouders ook veel prettiger. VVN geeft op haar website zeven tips waar je op moet letten bij het oefenen:
1. Oefen samen de nieuwe route.
2. Dode hoek vuistregel 1: blijf rechts en ruim achter een groot voertuig.
3. Dode hoek vuistregel 2: houd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.
4. Met je schooltas achter op de fiets of op je rug heb je meer balans.
5. Zorg voor een veilige fiets.
6. Zorg dat je kind zichtbaar is in het donker en bij slecht weer.
7. Fiets MONO, dus zonder afleiding van de smartphone.


Moeder Leonne vertelt dat Mats uit zichzelf vroeg om de nieuwe route samen te oefenen. Een top idee: "Hij gaat straks dwars door de drukke stad. Hij moet bijvoorbeeld een chaotische plek oversteken achter het Centraal Station. Al het verkeer komt daar samen, dus dat is echt opletten."
Moeder Leonne pakt de online Fietscheck erbij en ze lopen alle 15 punten na. Er blijken nog drie to-do’s. Zo mag zijn fietszadel wel wat hoger en blijkt zijn koplamp kapot. "Hé, en ik heb ook geen rode reflector achterop." Dat wordt nog een korte stop bij de fietsenmaker. Daarna kan hij veilig voorbereid het nieuwe schooljaar in.

>Selectie RKVV Meerburg corona-proof op de foto

voetbal n Het is misschien wel een van de eerste teamfoto’s in de regio, zo schreef Hennie Muller, erevoorzitter en gelegenheidsfotograaf van RKVV Meerburg, bij bovenstaande foto van de selectie van de Zoeterwoudse voetbalclub.

De foto is zaterdag 8 augustus gemaakt. De uitdaging was om dat ‘coronaproof’ te doen, vertelt Muller. Hij kreeg dat voor elkaar door de spelers en begeleiders van het eerste en tweede team op te stellen op veld 2, keurig op anderhalve meter afstand van elkaar. Zelf ging hij op het hooggelegen terras bij de kantine staan, waarvandaan hij de hele groep netjes in beeld kreeg.

Afscheid van een vrijbuiter

Gezellig samen bouwen met LEGO. | Foto: PR Foto: PR

Donderdagavond 13 augustus heeft een honderdtal Leiderdorpse vrienden afscheid genomen van mr. Willem Janssen. Op 8 augustus overleed hij op 66-jarige leeftijd.

De verdiensten van Janssen zijn onder meer gelegen in het feit, dat hij er in is geslaagd de in verval geraakte boerenhoeve De Lindenhof aan de Achthovenerweg 7 te restaureren en daarmee van de sloophamer heeft weten te redden. Een huzarenstukje in de gegeven omstandigheden.

Persoonlijk heb ik de meest dierbare herinneringen aan Janssen. We hebben veel gesprekken gevoerd. Over allerlei onderwerpen.

Het gemeentebestuur van Leiderdorp was niet zo gecharmeerd van de activiteiten van Willem. Ze werden gedwarsboomd. Hij kreeg met verboden te maken. Dat heeft hij zich zeer aangetrokken. 'Stank voor dank', was dan zijn reactie.

'De Vrijbuiter' stond bovenaan de rouwadvertentie vermeld. Dat was Willem zeker.

Willem Janssen is in besloten kring gecremeerd.

                Frans Brocken

>VakantieBijbelClub bij basisschool De Bron

uitnodiging n Uitgelachen door z’n broers, in een put gegooid, verkocht als slaaf. Het leven van de Bijbelse figuur Jozef gaat niet over rozen. En toch weet hij: God is erbij! Dat is ook het thema van de VakantieBijbelClub in de laatste week van de zomervakantie: God is erbij!

VakantieBijbelClub ‘De Regenboog’ organiseert deze zomer twee morgens: dinsdag 25 en woensdag 26 augustus. De morgens zijn bedoeld voor alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar die houden van verhalen, van knutselen, van spelletjes doen. Het is niet nodig om voorkennis van de Bijbel te hebben; de morgens vormen juist een mooie eerste kennismaking. De activiteiten hebben allemaal te maken met de spannende geschiedenis van Jozef – een bijzondere jongen die van Egyptische slaaf opklimt tot onderkoning van de Farao. Z’n kleurige jas vormt de rode draad in de verhalen.

Om mee te doen met de morgens is opgave niet nodig. Kinderen die maar een van de twee morgens kunnen bezoeken zijn ook welkom.

Dit jaar is de VakantieBijbelClub voor het eerst op het schoolplein van basisschool De Bron aan de Vronkenlaan 46 in Leiderdorp. Vanaf half tien is er inloop, om tien uur start het programma. Op dinsdagmorgen stoppen we om twaalf uur, maar op woensdag is er een lunch bij waar ook ouders mogen mee-eten.

Meer weten? Bel Jentine Schipaanboord: 06-40280800, mail Gertrude de Wildt: gertrudedewildt@gmail.com of kijk op Facebook: Vakantiebijbelclub Leiderdorp.

>Website over halve kunstknie in gewone taal

uitleg n Joris Jansen, orthopedisch chirurg in het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp, heeft de coronatijd ook gebruikt om zijn energie in iets positiefs te steken. Hij heeft een website opgezet met uitleg over de halve kunstknie. De site geeft informatie in gewonemensentaal.

Doel van www.halvekunstknie.nl is mensen met knie-artrose in simpele, niet-medische taal beter te informeren over potentiële voordelen van een halve kunstknie. De website omvat een artrose ‘zelftest’, een quiz en antwoorden op veelgestelde vragen. Tevens geeft de website meer informatie over de technische details en wetenschappelijke achtergronden voor wie daar geïnteresseerd in is.

Orthopedisch chirurg Joris Jansen vertelt: “Bij knie-artrose is in bijna de helft van de gevallen slechts één compartiment van de knie aangedaan. Als alleen het binnenste deel van de knie versleten is en de kruisbanden nog intact zijn, dan kan bij de meeste knie-artrose patiënten met een kleinere incisie en minder spierschade een halve knie prothese geplaatst worden. Het voordeel, naast sneller herstel, is dat onderzoek heeft uitgewezen dat gemiddeld ook een betere kniefunctie bereikt kan worden. Voorwaarde blijft uiteraard een goede indicatiestelling en juiste operatie techniek in een centrum waar deze ingreep vaak wordt uitgevoerd. Bij ervaring van meer dan 50 zogeheten hemi knie prothese ingrepen per jaar zijn complicaties namelijk significant lager, zo bleek uit recent Nederlands onderzoek."

De website www.halvekunstknie.nl is behulpzaam voor knie-artrose patiënten maar ook interessant voor zorgmedewerkers, of om te delen met familie, vrienden, buren en collega’s.

Testen op corona

Iedereen die klachten heeft, hoe mild ze ook zijn, die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus - neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn(licht), hoesten, plotseling verlies van geur en/of smaak, kortademigheid/benauwdheid,verhoging óf koorts boven de 38 graden - kan zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202.

De testlocatie in Leiderdorp, aan de achterkant van het Alrijne Ziekenhuis, staat bekend als corona drive-in. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar ook wie op de fiets of lopend komt, kan gewoon door de teststraat.

Klachten? Laat je testen! Alleen samen houden we corona onder controle.

>Nierstichting zoekt coördinator

De Nierstichting is op zoek naar vrijwilligers. In Leiderdorp is een coördinator voor de jaarlijkse collecte nodig. Mensen met organisatorisch talent die die hun steentje willen bijdragen aan de genezing van nierziekten wordt gevraagd zich aan te melden via nierstichting.nl/coordinator. De eerstvolgende collecte is in de derde week van september.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl

>Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl. Het Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook.