Leiderdorps Weekblad

13 februari 2019

Leiderdorps Weekblad 13 februari 2019


Verbouwing De Sterrentuin duurder

Het gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan herbergt een aantal organisaties op sociaal cultureel gebied. | Foto: Nelleke Thissen

VERHUISCARROUSEL – De verbouwing van De Sterrentuin wordt minstens 600.000 euro duurder dan voorzien. Het College van B&W wil dit bedrag ophoesten door de gelijkertijd geplande verbouwing van het oude gemeentewerfkantoor aan de Simon Smitweg te schrappen. Toverlei en het Leiderdorps Museum zouden hier naartoe verhuizen als gevolg van de verbouwingsplannen van De Sterrentuin. De politiek wil meer duidelijkheid over het nieuwe collegevoorstel.

tekst en foto Nelleke Thissen

Het gebouw De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan herbergt een aantal organisaties op sociaal cultureel gebied. Maar sinds de ingebruikname in 2009 levert het gesteggel op. Het voldoet niet aan de oorspronkelijke verwachtingen. In 2016 is besloten om activiteiten na hergroepering te verdelen over verschillende gemeentelijke accommodaties. Met zo'n tien organisaties is gewerkt aan de plannen voor een 'verhuiscarrousel'. Voor het uiteindelijk ontwerp - verbouwing van De Sterrentuin en de gemeentewerf – stelde de gemeenteraad in 2017 een uitvoeringskrediet van € 3.050.000 beschikbaar. Dit blijkt nu echter niet toereikend te zijn door onder meer hoger uitgevallen advies- en gestegen bouwkosten. Daarnaast vereist de huisvesting van de onlangs aangetrokken welzijnsorganisatie Incluzio meer werkplekken dan voorzien in het oorspronkelijk ontwerp. Het huidige College van B&W heeft daarop een nieuw plan gemaakt. Daarin blijken de verbouwingskosten € 600.000 hoger uit te vallen. Het college wil dat compenseren door de geplande renovatie van De Werf te schrappen.

nog hoger

In het nieuwe plan moet gebouw De Sterrentuin als 'Centrum voor ondersteuning, welzijn en kennis, cultuur en educatie' onderdak gaan bieden aan onder meer Incluzio, het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De bibliotheek blijft er gehuisvest alsmede de theaterzaal en activiteitenruimte. Wel moet door het wegvallen van De Werf vervangende ruimte worden gevonden voor Toverlei en het museum. Daardoor kunnen de nu berekende kosten nog hoger uitvallen. En de huisvesting van de betrokken organisaties tijdens de verbouwing brengt ook extra kosten met zich mee.

politiek

Over het nieuwe plan en de daaraan gekoppelde financiële onzekerheden wil GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud meer duidelijkheid van het college. "We willen best nadenken over het eventueel investeren van meer geld. Maar dan moet wel de optimale situatie voor het gebouw worden gecreëerd. We praten al tien jaar over De Sterrentuin. Voor halfbakken oplossingen is de tijd voorbij". Ook LPL fractievoorzitter Hugo Langenberg staat niet onwelwillend tegenover mogelijke extra kosten. "Het is jammer dat de verbouwing duurder wordt. Maar met De Sterrentuin moet iets gebeuren". Hij verwacht dat voor het museum en Toverlei een locatie wordt gevonden. Verbouwing van De Werf vindt hij financieel niet meer verantwoord.

De politiek discussieert over het nieuwe plan en extra krediet op maandagavond 18 februari tijdens het Politiek Forum. Belangstellenden zijn welkom.

Borrel ValentijnVerloren op Valentijnsdag

borrel n Op Valentijnsdag, donderdag 14 februari a.s., zijn alle weduwnaars en weduwen uit de wijde omgeving van harte welkom! Onder het genot van koffie, thee of iets sterkers, vieren we het leven. We proosten met elkaar, met onze eigen Valentijn in gedachten. Dit doen we in Brasserie Park, Van Diepeningenlaan 2 in Leiderdorp, van 20.00-23.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, je betaalt alleen de drankjes die je zelf nuttigt en je hoeft je niet van te voren op te geven. Bij de ingang word je begroet. Vooral de weduwnaars en weduwen die het moeilijk vinden ergens weer alleen naartoe te gaan, moedigen we aan gewoon te komen. Kom eens kijken, je bent vrij zo lang te blijven als je wilt. Als je naar Brasserie Park gaat, hou dan na het bruggetje rechts aan, dan kom je in de zaal waar de borrel gehouden wordt. We hebben dus een aparte ingang en borrelen niet in de Brasserie zelf. Voor info: leiderdorpsamenuit@gmail.com.

Knutselen

kids n Nog nooit een kiezelsteen laten veranderen in een lieveheersbeestje, een bijtje of een leuk gezichtje? Dan is dit je kans! Op woensdagmiddag 27 februari vindt weer de maandelijkse knutselactiviteit in de Winkelhof plaats, georganiseerd door cliënten van Gading. Kinderen kunnen dit keer bij ons een kiezelsteen beschilderen. Het resultaat mogen ze natuurlijk mee nemen. Alle kinderen zijn welkom tussen 14:00 uur en 15:45 uur op het Hemaplein. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. De kinderen worden bij het knutselen ondersteund door mensen met een beperking.

Repair café

duurzaam n Woensdag 20 februari vindt weer een Repair Café plaats bij Gading aan Griffioen 15. Bij het Repair Café staan reparatie-experts klaar om iedereen te helpen bij het herstel van bijvoorbeeld elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed of servies. Ook voor reparaties aan rollators en rolstoelen kunt u hier terecht. Gereedschap en basismateriaal zijn aanwezig. Het werk van Repair Café Leiderdorp is gratis. Wie iets van zijn waardering wil uitdrukken, kan een vrijwillige bijdrage achterlaten in de pot op de ontvangsttafel. Het Repair Café vindt plaats van half 2 tot half 4. De ingang van Gading is achter de benzinepomp aan de Engelendaal.

Jens Toornstra werpt het lot

Wie treft wie? | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.K

Jens Toornstra heeft vorige week in Brasserie Park de loting verricht van de Rabobank LAV Cup.
(Lees verder op pag. 3)

80 jaar
Leiderdorpse EHBO

Soms het verschil tussen
leven of dood

Leiderdorpse jongeren
demonstreren

Angel Daleman zet zegereeks voort

autisme n wordt bij vrouwen vaak niet zo snel herkend

To Lidl….

Afgelopen week ging ik in plaats van met de fiets met de auto naar mijn werk in Den Haag. Ik besloot vanaf de Doesbrug niet via de Mauritssingel, maar via de Hoofdstraat in de richting de A4 te gaan. Dit is immers de weg die in de toekomst de belangrijkste ontsluitingsweg van mijn wijk gaat worden als de plannen rond de gedeeltelijke of volledige afsluiting van de Ericalaan een feit gaan worden. Kon ik alvast aan het idee wennen.

Voorzichtig slalom ik langs de geparkeerde auto's. Verderop bij de overgang A4 rij ik achter een groep keuvelende scholieren. Ze rijden breeduit met z'n tweeën naast elkaar. Alhoewel 'breeduit' is het eigenlijk niet, de Hoofdstraat is hier gewoon behoorlijk smal. Ik blijf achter ze en bij de Hoogmadeseweg rijden de fietsers rechtdoor en sla ik af.

Mij is het duidelijk, de Hoofdstraat is op veel punten onoverzichtelijk en smal. Veel extra verkeer is in deze woonstraat onwenselijk en snel gevaarlijk. De Hoofdstraat is ongeschikt voor meer verkeer. Deze constatering is van belang nu de gemeente de verkeersdrukte rond de Lidl mogelijk wil oplossen met het herverdelen van verkeer over de wijken. De opties zijn het instellen van éénrichtingsverkeer op de Ericalaan óf het afsluiten van de Ericalaan en het realiseren van omrij routes; 'een rondje gemeentehuis'

De oplossing voor de verkeerstoename op de Ericalaan ligt naar mijn idee echter niet in de woonwijken. Dit middel lijkt mij erger dan de kwaal. Het aanvullende, door de gemeente uitgevoerde verkeersonderzoek laat dat ook zien. Er ontstaat steeds nieuwe verkeersdrukte op plekken die dat niet kunnen hebben, zoals de Hoofdstraat en de Persant Snoepweg. Het advies om dan eventueel de Hoofdstraat maar af te sluiten, lijkt mij geen optie. Bewoners van de Oranjewijk en het Doeskwartier komen zo hun wijk niet meer uit.

Een goede ontsluiting van de wijk en de verkeersveiligheid komen in de voorgestelde plannen in de knel. Vanuit zorg voor het milieu en de volksgezondheid zouden onnodige verkeersbewegingen moeten worden voorkomen.

Je kunt de verwachte verkeerstoename beter het hoofd bieden door de bron aan te pakken. Op de Ericalaan ligt een probleem, dan ligt daar naar mijn idee ook de oplossing. De Ericalaan is nu met het lege Lidl terrein een zee van ruimte. Genoeg plek voor creativiteit, bijvoorbeeld om tussen twee rotondes een overzichtelijke twee richtingen oplossing te realiseren. Waarbij de overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk wordt beperkt.

Laten we creatief blijven, beter ten halve gekeerd zou ik zeggen.

Pieter Grijpink, Leiderdorp

Feyenoorder Jens Toornstra verricht loting regionaal toernooi

(vervolg van voorpagina)

Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van de geplaatste clubs koppelde de speler van Feyenoord de clubs aan elkaar voor de 1/8 finale van dit regionale voetbaltoernooi. Via het voorgeprogrammeerde schema konden de clubs volgen wie eventueel de volgende tegenstander zouden kunnen worden tot en met de halve finales die voor april gepland staan. De paring voor de knock-out fase is als volgt: Blauw Zwart- SJC O23, Voorschoten'97 (za)- VVSB (za), Sporting Leiden-FC Oegstgeest, Kagia-Valken'68, Meerburg/ Voorschoten'97- UVS, FC Lisse 2-Alphia, FC Boshuizen-Zwammerdam en Noordwijk 2-Ter Leede 2. Voor de loting werden de tien mooiste goals tot nu toe van de ex-speler van TAVV, Alphense Boys, ADO Den Haag en FC Utrecht getoond aan de aanwezigen en werd de geboren Ter Aarder aan de tand gevoeld door Remco Mentink van Leidenamateurvoetbal.nl (LAV). Uiteraard kwam de recente eclatante zege op Ajax aan bod, maar ook de nederlaag tegen Excelsior werd besproken. Voor de hoofdact sprak Hennie Kanbier, eigenaar en hoofdredacteur van LAV, over de groepsfase en het vervolg van het toernooi. Bij de terugblik werden de verrassingen aangestipt. Regerend bekerhouder RCL werd bijvoorbeeld in de groepsfase uitgeschakeld. Tweevoudig finalist Lugdunum redde het eveneens niet en de eerste winnaar, toen nog spelend voor de Koetshuis Cup, FC Rijnvogels kwalificeerde zich tevens niet voor de laatste zestien. Van de 34 deelnemers dit seizoen, een record, presteerde Kagia tot dusverre het beste met vier gewonnen wedstrijden en een imposant doelsaldo. Warmunda bleef als enige ploeg puntloos in de poulefase. Zwammerdam bekert door als 'beste nummer drie' en Blauw Zwart werd gekozen als 'lucky loser'. De wedstrijden in de achtste finales worden afgewerkt in februari en de kwartfinales staan gepland voor de maand maart. Normaliter worden de duels afgewerkt op een dinsdagavond. De finale zal op 15 juni worden gespeeld op de finaledag van Leidenamateurvoetbal. Dit keer is UVS in de Kikkerpolder in Leiden de gastheer van een dag vol met voetbal en vermaak. Zo worden er op die zaterdag een toernooi afgewerkt voor G-teams, vindt de Mini Rabobank Cup plaats (spelertjes onder 12 jaar) en staat er een vrouwenvoetbal op het programma alvorens de grote finale wordt gespeeld. Aansluitend vindt er een slotavond plaats met onder meer een bekende Leidse band. Kanbier: ,,We zijn er trots op dat we Jens konden strikken voor de loting. Een sympathieke jongen uit onze eigen regio, die het ver heeft geschopt. Er zijn mooie potjes uitgekomen en vanaf nu wordt het steeds spannender om te zien wie straks de finale spelen. De organisatie merkt dat de clubs het erg leuk vinden om deel te nemen en ze zien het nut er van in. In juni gaan we het seizoen gepast afsluiten met een dag vol activiteiten en dus dé finale. Het zou aanvoelen als een warm bad als zoveel mogelijk bestuurders, trainers, spelers en fans van de regioclubs aanwezig zullen zijn. Verbroedering tussen de clubs is wat wij onder meer nastreven. Dit onder het mom 'samen sterk'."

"Autisme wordt bij vrouwen vaak niet zo snel herkend"

Lidwine schreef brieven aan zichzelf. | Foto: EvE

boek n Twee jaar geleden kreeg Lidwine Tax de diagnose autisme. Een opluchting: "Nu kon ik wat ik meemaakte en voelde verklaren." Over dat proces schreef Lidwine brieven aan haar jongere zelf. Die brieven zijn nu gebundeld in het boek 'Lieve Akkira, je hebt autisme'. Zaterdag 16 februari presenteert zij het boek bij boekhandel De Kler in Leiderdorp.

Door Esdor van Elten

Minibridge is een speciale bridgevariant voor kinderen. | Foto: archief CdM Foto: Cor de Mooy

"Al sinds mijn vroege jeugd had ik het idee dat er iets mis was", vertelt Lidwine. "Ik was vaak somber en moe, veel stemmingswisselingen. Ik was vaak ziek en zat over het algemeen niet lekker in mijn vel. Op school begrepen ze mijn gedrag niet altijd. Dat ik ineens kon weglopen bijvoorbeeld. Nu weet ik dat dat kwam door een overdaad aan prikkels. Meestal hield ik me op school wel goed, maar dan kwam de opgebouwde spanning er thuis uit: huilbuien, woedeaanvallen..." Uiteraard werd er gezocht naar de oorzaak: "ik heb van alles gehoord: chronische depressie, borderline... Maar autisme, daar werd niet aan gedacht. "Je hebt geen autisme, want je bent sociaal vaardig", zei een hulpverlener tegen mij.

Diagnose

Toen Lidwine stage liep bij autistische kinderen, herkende ze toch wel veel elementen bij zichzelf. "Ik heb toen het geluk gehad dat ik een hulpverlener tegenkwam die niet bevooroordeeld was en wilde uitzoeken of het zo was." Wat volgde was een periode van ruim acht maanden met gesprekken en testen. "Je hoort wel eens dat er erg makkelijk diagnoses worden afgegeven, maar bij mij was het echt een heel traject." De uiteindelijke diagnose: PDD-NOS, een stoornis in het autistisch spectrum. "Het duurde een tijdje voordat het landde, maar uiteindelijk was de diagnose een opluchting. Het is heel belangrijk dat je kunt verklaren waar dingen vandaan komen."

Niet herkend

Dat het zo lang duurde voordat de diagnose gesteld werd heeft ook te maken met het feit dat autisme bij vrouwen nog slecht herkend wordt. "Bij vrouwen uit autisme zich anders dan bij mannen", legt Lidwine uit.
Hoe uit het zich bij haar? "Veel heeft te maken met prikkelverwerking. Er komt bij mij veel binnen en ik heb tijd en ruimte nodig om daar mee om te kunnen gaan. Verder neem ik veel dingen letterlijk, waardoor het onderscheid tussen echt en een grapje, tussen plagen en pesten voor mij heel lastig is. Dat blijft dan in mijn hoofd zitten waardoor de spanning weer toeneemt." Toch heeft autisme niet alleen nadelen: "Sterke punten die uit mijn autisme voorkomen zijn onder andere analytisch vermogen en het kunnen ordenen van dingen. Dat zijn dingen waar ik andere mensen weer mee kan helpen, of het nu gaat om gevoelens ontwarren of de draadjes van de controller van een computerspelletje."

Openheid

Die wens om anderen te helpen is ook de reden dat Lidwine haar boek uitgeeft. "Eigenlijk begon het als brieven aan mezelf om dingen van me af te schrijven. Door mezelf een andere naam te geven kan ik als het ware vanuit de toekomst mijn jongere 'ik' geruststellen: 'het komt goed.' Pas later begon het idee te ontstaan 'misschien kan ik hier meer mee'. Dat ze zich daarmee kwetsbaar opstelt beseft ze heel goed: "maar openheid is niet verkeerd. Met wat meer openheid zouden heel wat problemen voorkomen kunnen worden denk ik." Niettemin blijft ze voorzichtig: Door mijn openheid ben ik vraagbaak en gesprekspartner voor veel mensen met vergelijkbare problemen. Dat is heel mooi, maar tegelijkertijd moet ik wel op mezelf passen. Ik help graag, maar ook mijn energie is beperkt." Ze hoopt dus dat haar boek een hulp kan zijn voor anderen: "De belangrijkste boodschap is dat een diagnose veel duidelijkheid en hoop kan bieden. Pas als je weet wat er aan de hand is kun je stappen ondernemen om er iets aan te gaan doen."

Op zaterdag 16 februari presenteert Lidwine van 14.00-15.00 uur haar boek bij boekhandel De Kler, Winkelhof 87 in Leiderdorp. Haar vroegere docent Jeroen Windmeijer zal haar interviewen en uiteraard is er ruimte voor vragen.

Ook Leiderdorpse leerlingen aanwezig bij Klimaatmars

Nick Maikov en Joella Guldemeester: zorgen over klimaatverandering | foto Nelleke Thissen

MALIEVELD n Ruim 10.000 scholieren togen vorige week naar Den Haag voor deelname aan de klimaatmars. Ook leerlingen van het Leiderdorpse Visser 't Hooft lyceum uitten er hun zorgen over het klimaat.

Door Nelleke Thissen

Stroopwafels verkopen voor het goede doel. | Foto: J.P. Kranenburg

Super leerzaam en interessant. Zo noemen Nick Maikov (15) en Joella Guldemeester (15) hun ervaringen bij de klimaatmars vorige week. De beide Havo 3 leerlingen van het Leiderdorpse Visser 't Hooft Lyceum bevonden zich te midden van de ruim 10.000 leerlingen op het Haagse Malieveld. Een derde deel van de Havo 3 en 4 leerlingen van hun school ging er naartoe. Echt kicken om zelf de maatschappelijke invloed en de politieke aandacht van zo'n actie te beleven, vinden ze.

Angst

Ze gingen vanwege hun angst voor de klimaatverandering. "Er moet iets gebeuren. De gevolgen komen steeds dichterbij", vreest Nick. Hij denkt dat de huidige besluitvormers in de politiek niet zo'n haast hebben. "Ze zijn immers ouder, maar wij willen straks nog in een gezonde wereld leven". "Wij en onze kinderen', benadrukt Joella. Daarom is het goed, zo vinden ze allebei, dat met de protestacties de klimaatzorgen van jongeren onder de aandacht worden gebracht. Hun aandacht voor het klimaat is ontstaan in de aardrijkskundelessen van docent Jens Fick. "Eerst wist ik er niet veel van", bekent Nick. "Op het nieuws hoor je soms wat en dat is het dan. Maar meneer Fick heeft het ons allemaal prima uitgelegd. Nu is het heel duidelijk". Dat hun school achter de actie staat vinden Nick en Joella super. Dit is lang niet overal, merkten ze op het Malieveld. Volgens teamleider Pieter Snaterse wil zijn school de leerlingen die ruimte bieden. "Uiteraard wel in samenspraak met de ouders. Zij zijn verantwoordelijk voor de deelname van hun kind". Hij vindt dat zijn leerlingen op een verantwoorde manier met de gekregen vrijheid zijn omgegaan. "Daar ben ik trots op".

Verantwoord

Joella is door haar moeder op de klimaatmars geattendeerd. Met een groepje vriendinnen stapte ze op de trein. Op het Malieveld kwamen ze andere groepen leerlingen van het Visser tegen. Ze stuurden foto's naar de school. "Zo konden wij hun ervaringen volgen", zegt Snaterse tevreden. In tegenstelling tot vele anderen is Nick na afloop niet bij McDonalds geweest. "Wel in de Belair Diner van mijn vader. Onze hamburgers worden gemaakt van verantwoord vlees. Bij ons geen bio-industrie", weet Nick. Wat doen ze zelf om het milieu te sparen? Ze nemen nooit de bus, maar altijd de fiets, zo antwoorden Joella en Nick op de vraag. En dat doen ze straks ook als ze mogen autorijden, denken ze. Sinds haar bewustwording van de klimaattoestand keert Joella zich tegen het kappen van bomen. En met het scheiden van afval gaat ze nu ook veel bewuster om. Ook dat is nodig voor een gezonde en groene natuur. Nu en later.

Minibridge kampioenschap voor Leiderdorpse scholen

kaarten n Voor kinderen (van groep 7 en 8) is er een speciale variant van het bridgespel ontwikkeld: minibridge. Afgelopen maanden zijn er op 5 basisscholen in Leiderdorp lessen minibridge gegeven.

Op zaterdag 9 maart is er in het gebouw van de Leiderdorpse Bridgeclub een kampioenschap minibridge voor de basisscholen. Aanvang 13.30 -16.00 uur. Adres: Bernardstraat 3 (naast de Willem de Zwijgerschool). Het is de eerste keer dat dit kampioenschap wordt gehouden en de organiserende commissie Jeugdbridge van de NBB (Ned. Bridgebond), district Leiden, hoopt dat het een succes wordt. Informatie en opgave: Piet Jansen, tel 0715423830/0601608347, e-mail:pietjjans@ziggo.nl

Smikkelen voor de scouting

scouting n Ze staan altijd paraat. De scouts van Scouting Van der Does Liethorp maakten dat ook afgelopen weekend weer waar.

Weer en wind trotserend verkochten ze zelfgebakken stroopwafels aan het winkelend publiek bij De Winkelhof. Publiek, dat zich na de boodschappen naar huis kon haasten om de verse stroopwafels bij de warme kachel en onder het genot van koffie, thee of warme chocolade te verorberen.
En de scouts? Zij bleven trouw op hun post. Maar met de opbrengst van hun harde werk kunnen ze wél weer leuke dingen aanschaffen en mooie scoutingactiviteiten ondernemen. Dus uiteindelijk is iedereen blij.

Badmintonmanifestatie Winkelhof gezellig en voor herhaling vatbaar

De activiteiten in Galerie Zône kunnen doorgaan. | Foto: PR

n Introductietraining Spotvogels op 20 februari

badminton n Afgelopen zaterdag 9 februari organiseerde de Badmintonclub de Spotvogels een badmintonmanifestatie op het plein voor Sport 2000 in de Winkelhof. Dit plein was daarom omgetoverd in een klein badmintonveld en een stand zodat het winkelend publiek kon zien en zelf kon beleven hoe leuk de badmintonsport is.

Kracht, behendigheid en een scherp oog. Een potje badminton kan een uitdaging zijn. | Foto: J.P. Kranendonk. Foto: Johan Kranendonk

Dit was de vierde keer dat deze manifestatie is georganiseerd. Het evenement leverde veel nieuwsgierige blikken op van omstanders. Het winkelend publiek kon informatie krijgen over badminton in een informatiekraam. Deze kraam was extra leuk aangekleed door de materialen die waren geleverd door Badminton Nederland. Er waren leuke gadgets te verkrijgen en daar is dan ook gretig gebruik van gemaakt. Naast de kraam was een minibadmintonveld opgesteld waar door leden van de badmintonclub zowel jeugdleden als senioren maar ook voorbijgangers konden meespelen.

Spektakel

De demonstraties door de betere spelers van de Badmintonclub heeft het winkelend publiek een werkelijk badmintonspektakel geboden. De Spotvogels wilden met deze manifestatie laten zien dat badminton niet alleen een leuke sport is, maar vooral een veelzijdige sport, die zowel recreatief als in competitieverband gespeeld kan worden. Je hebt er een uitstekende conditie en kracht voor nodig, want een partij badminton kan flink intensief zijn. Maar net zo belangrijk: omdat je altijd met anderen samenspeelt, is badminton een heel sociale sport. Je leert veel mensen kennen en speelt elke keer met anderen samen. BC de Spotvogels hoopt met deze manifestatie mensen laten zien dat badmintonnen in clubverband een uitstekende sportieve vrijetijdsbesteding is.

Introductietrainingen

Leden van de badmintonclub deelden flyers uit over de introductietraining die vanaf woensdag 20 februari worden gegeven in de Bloemerd. Deze actie is zowel voor beginners al redelijk gevorderde badmintonspelers voor 15 jaar of ouder. In acht sessies wordt de basis van het spel van badminton geleerd. De introductie wordt afgesloten met een klein intern voorjaarstoernooi waarbij het geleerde in praktijk kan worden gebracht. Deelnemers dienen zelf sportkleding en sportschoenen mee te nemen, badmintonrackets zijn in de zaal aanwezig. Kijk voor meer informatie naar www.spotvogles.nl of meld je direct aan via info@spotvogels.nl.

Vlag uit bij Galerie Zône

GESLAAGD n De kunstenaars van Galerie Zône halen opgelucht adem. Ze hebben het benodigde geld binnen gehaald om hun galerieruimte in de Nieuwstraat in Leiden te kopen. Hun activiteiten kunnen ze er blijven voortzetten.

door Nelleke Thissen

Het pand aan de Nieuwstraat waar Galerie Zone al 27 jaar zit, werd onlangs te koop gezet. Om hun galerie te behouden wilden de kunstenaars het als vereniging zelf kopen. Ze konden bij de Triodosbank een hypotheek afsluiten, maar moesten zelf een bedrag van 80.000 euro inbrengen. Dankzij giften, leningen, een veilingopbrengst en crowdfunden kregen ze de helft bij elkaar. Voor de resterende 40.000 euro werd via Crowdfunding voor de Kunst een campagne op touw gezet om donateurs te enthousiasmeren. Voor 8 februari moest het geld bijeen zijn gebracht en dat is gelukt.

Gelukkig

De Leiderdorpse Claudia Thunnissen, één van de kunstenaars van Galerie Zône, is zeer gelukkig met het resultaat. "Nu kunnen we vanuit ons eigen pand nog meer op kunstgebied doen". Ook is ze blij verrast door het grote aantal donaties. "Niet alleen vanuit Leiden, maar juist van allerlei mensen uit de streek eromheen waaronder Leiderdorp en Zoeterwoude. Voor ons een enorme opsteker dat zoveel mensen het de moeite waard vinden om ons te steunen".

Toegepaste kunst

Galerie Zône is een centrum voor toegepaste kunst in Leiden, dat wordt gerund door de kunstenaars zelf.
Ze exposeren er niet alleen hun hun eigen werk maar ook dat van gast-exposanten. Verder worden er lezingen en workshops gehouden en vinden er uitwisselingen plaats met andere organisaties die zich bezig houden met toegepaste kunst.

Nieuws van de Volksuniversiteit Leiderdorp

leren n Bij de Volksuniversiteit Leiderdorp raak je nooit uitgeleerd!

Programma Moderne Architectuur 2019

Onder de titel 'Behoud, herstel en vernieuwing' nemen vooraanstaande architecten u mee naar oude Leidse gebouwen, die na een grondige verbouwing een nieuwe functie kregen. Het programma omvat vijf lezingen/excursies in twee blokken:

'De Kruitramp' met 3 onderdelen:
- donderdag 14 februari, 10.30 – 12.30, lezing en rondwandeling in het gebied van de kruitramp (1807)
- zaterdag 2 maart, 11.00 – 13.00, lezing en bezoek aan het Kamerlingh Onnesgebouw
- donderdag 14 maart, 10.30 – 12.30, lezing en bezoek aan het vml. Rijksmuseum Natuurlijke Historie

'Sterren en planten'
- vrijdag 29 maart, 14.00 – 16.00, lezing en bezoek aan P.J.Vethgebouw en de tropische kas in de Hortus
- vrijdag 12 april, 15.00 – 17.00, lezing en bezoek aan de oude Sterrewacht en Kaiserstraat.

Video bewerken met Hitfilm

Met het gratis te downloaden programma Hitfilm Express kunt u professionele videoproducties maken. Deze software is geschikt voor zowel de beginner als de gevorderde videobewerker. In de cursus Video bewerken met Hitfilm van 2 keer 2 uur leert u hoe u uit 'ruw' videobeeldmateriaal een goede film maakt door o.m. bijsnijden en samenvoegen van beelden, beeldovergangen, tekstanimaties en special effects, kleurcorrecties en geluidsbewerking. U neemt uw eigen laptop mee naar deze cursus, maar voor degenen voor wie dat bezwaarlijk is, zijn laptops beschikbaar. De twee workshops zijn op woensdag 20 februari en woensdag 6 maart, 19.30 tot 21.30 uur.

Maak zelf een vilten vaasje of kommetje

Vilten is een oud textielambacht waarbij je met je handen uit merinowol, warm water en zeep vilt maakt. De merinowol is er in vele kleuren; daarnaast kunt u met (gekleurde) schapenkrullen en zijden vezels en stoffen de wol versieren. U kunt van wol nagenoeg elke vilten vorm maken, plat en 3D. En de creaties zijn altijd verrassend. Beginners leren de basistechnieken en gevorderden gaan een stap verder.
Deze workshop (maandag 4 maart, 19.30 – 22.00 uur) is gewijd aan het maken van een vaas of kommetje.

Wat ná de Brexit?

De Britten worstelen met de Brexit en met de wijze waarop die op 29 maart tot stand moet komen. Europa-deskundige Walter Pfeil gaat in op de gevolgen en de kansen voor de Europese Unie en schetst de essentie van de Europese samenwerking. Wat maakt haar uniek? Wat is haar mondiale rol? Hoe pakt Europa de draad weer op en gaat zij de uitdagingen aan? Welke hervormingsvoorstellen komen op tafel? Wat zijn de standpunten van onze eigen Europarlementariërs? Wat is hun rol? Hoe hebben zij gepresteerd? Wat vertellen ze ons over de manier waarop wij zelf effectief invloed kunnen uitoefenen op de Brusselse besluitvorming? Een boeiend relaas met alle ruimte voor uw vragen. Woensdag 6 maart, 19.30 – 21.30 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

D66 Leiderdorp zoekt inspirerende vrouwen

politiek n Jaarlijks wordt op 8 maart internationale vrouwendag gevierd. Dit jaar wil D66 Leiderdorp voor deze gelegenheid de schijnwerpers richten op de vrouwen van Leiderdorp.

Daarbij roepen ze de hulp in van inwoners van elke wijk op zoek naar de vrouwen achter de inspirerende wijkverhalen. D66 roept alle inwoners van Leiderdorp op om vrouwen te nomineren die in hun wijk voor extra inspiratie zorgen. Kent u vrouwen die met hun inzet en energie het dagelijks leven in onze buurten en wijken aangenamer maken en voor sociale verbinding zorgen? Die ene buurvrouw die altijd klaar staat met een pan warme soep of kop koffie. Of de dame die ervoor heeft gezorgd dat er bij jullie in de buurt de mooiste bloemperkjes van Leiderdorp staan. Diegene die iedereen in de wijk in beweging heeft gekregen om samen een speeltuintje aan te leggen. De buurvrouw die heeft geholpen met de belastingaangifte. De meisjes die telkens weer het zwerfafval aanpakken of de dames die elk jaar weer een supergezellige straat-BBQ weten te organiseren. D66 is op zoek naar deze inspirerende verhalen. Kent u zulke vrouwen in uw omgeving? We horen graag van u. Stuur dan een email naar fractie@d66leiderdorp.nl met daarin de naam, adres en contactgegevens van de krachtvrouw in uw wijk die u wilt nomineren. Geef daarbij een korte uitleg – het verhaal – waarom u haar in het zonnetje wil laten zetten op internationale vrouwendag. D66 ontvangt de nominaties graag uiterlijk op 1 maart 2019.

Nog een paar plekken vrij bij cursus iconen schilderen in de Dorpskerk

Schilderen in meditatieve sfeer. | Foto: PR

cultuur n Voor de cursus iconen schilderen in de Dorpskerk zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

De cursus begint op 15 februari. De Protestantse Gemeente Leiderdorp biedt deze cursus in oosters-orthodoxe schildertechniek al meerdere jaren aan. Onder deskundige begeleiding maken deelnemers hun eigen icoon op een voorbewerkte plank met verf op basis van eidooier en pigmenten en met bladgoud. Iconen schilderen is een rustgevende bezigheid. De meditatieve sfeer wordt nog eens versterkt door de verstillende entourage van de Leiderdorpse Dorpskerk.

De Leidse Cantorij zingt tijdens de Eensong enkele liederen. | Foto: PR

De cursusdata zijn 15 en 22 februari, 8, 15 en 29 maart en 5 april, steeds van 9.30 tot 16.30 uur. De kosten bedragen € 240,- per persoon voor zes dagen. Dit is inclusief € 50,- voor een voorbewerkte plank en € 20,- voor pigmenten en goud en inclusief koffie, thee en lunch. Er is plek voor twaalf deelnemers. Aansluitend worden de gemaakte iconen tot en met Pasen in de Dorpskerk geëxposeerd. Daarna kan iedereen zijn eigen icoon mee naar huis nemen.
Aanmelden kan bij Mary van 't Woud, 071-5411290 of marypiet@hotmail.com.

Start-2-dance in het Zijlkwartier

cursus n Leren dansen in Leiderdorp in het Zijlkwartier. Dat kan met de kersverse Nederlandse kampioen 2018 Pedro Guijt. Het dansprogramma is zo samengesteld dat u na enkele weken al lekker kunt dansen bij een feest of dansavond. En er zijn doorstroommogelijkheden voor de danstalenten.

Je leert in een prettig tempo verschillende dansen. Zoals de Quickstep, Engelse Wals, Tango, Cha Cha Cha, Rumba, en de Jive. Een cursus stijldansen bestaat uit 14 weken dansles van 1 uur. De lessen zijn op zondagmiddag, start 10 maart.
13:00 tot 14:00 jeugd (vanaf 12 jaar)
14:00 tot 15:00 Junioren (vanaf 18 jaar)
15:00 tot 16:00 Senioren (vanaf 30 jaar)

Kosten: € 140, - euro per persoon (exclusief € 15, - afdans kosten en diploma). Bij de 1e les het bedrag contant afrekenen.
Heeft u interesse, bel dan naar Pedro op nr. 06-53497371 of stuur een email naar buurthuis@zijlkwartier.nl

De dans data zijn:
10, 17, 24 en 31 maart
7 en 28 april
5, 12, 19 en 26 mei
2, 16, 23 en 30 juni

Vrolijke kinderdienst en sfeervolle Evensong in Leiderdorpse kerken

kerk n Op zondag 17 februari zijn er twee bijzondere diensten in de Leiderdorpse kerken. 's Ochtends spelen kinderen de hoofdrol in een kinderdienst in de Scheppingskerk. 's Middags is er een Evensong in de Dorpskerk waaraan de Leidse Cantorij meewerkt.

Aan de ochtenddienst om 10.00 uur in de Scheppingskerk werken de basisscholen 't Bolwerk en De Regenboog mee. Kinderen hebben een groot aandeel in de dienst. Ze bidden, lezen voor uit de bijbel en beelden een verhaal uit. Leerlingen van beide scholen vormen samen een kinderkoor. De band Creative zorgt voor vrolijke muziek. Er is oppasdienst voor de kleintjes. Om 17.00 uur begint in de Dorpskerk een sfeervolle Evensong: een dienst volgens Engelse traditie met een aantal vaste onderdelen zoals de psalm, het Magnificat en het Nunc Dimittis. Deze liederen worden vertolkt door de Leidse Cantorij onder leiding van Hans Brons. Dit huiskoor van de Leidse Binnenstadsgemeente heeft zich gespecialiseerd in Anglicaanse koormuziek. Tijdens de Evensong in de Dorpskerk staat Psalm 119 centraal, waarin de bekende frase voorkomt: 'Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad'. Naast de koorzang zijn er lezingen, gebeden en wordt er samen gezongen. In beide diensten gaat dominee Esther de Paauw voor.

Agenda Filmhuis Leiderdorp

Donderdag, 21 februari 2019, 14.00 uur

Me Before You

Op 23 februari voert COV Excelsior de 'Elias' van Felix Mendelssohn Bartholdy uit. | Foto: PR

Louisa Clark woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder een duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige creatieve 26-jarige van baan naar baan. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld als ze weer switcht van baan.

Donderdag, 07 maart 2019, 20.00 uur

Darkest Hour

Slechts enkele dagen nadat hij premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden, moet Winston Churchill meteen een van zijn zwaarste beproevingen doorstaan en kiezen of hij met Duitsland over een vredesverdrag wil onderhandelen.

Donderdag, 21 maart 2019, 14.00 uur

Otez-moi d'un Doute

Als de 45-jarige weduwnaar Erwan per ongeluk ontdekt dat de man die hem opgevoed heeft, niet zijn echte vader is, gaat hij op zoek naar zijn biologische vader. Zijn zoektocht brengt hem naar de zeventigjarige Joseph, een man die kort zijn moeder kende. Erwan valt voor zijn charme.

Plaats: De Sterrentuin,
Theater Toverlei,
Van Diepeningenlaan 110,
Leiderdorp
Toegang: € 7,50 pp.
Donateur € 5,00 pp.
Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl of aan de zaal.
Betaling contant
en gepast aan de zaal.

Nieuwe workshop 'Dikke Dames' schilderen in het Zijlkwartier

schilderen n De dikke dames zijn terug. Na het succes van de workshop 'Dikke dames' schilderen vorig seizoen was er veel vraag naar een nieuwe workshop bij Buurtvereniging Zijlkwartier. Dus komt die er.

Er wordt gewerkt aan de hand van voorbeelden. Schilderervaring is niet nodig. Wij helpen je graag met het opzetten van je schilderij waarna je zelf aan de slag gaat met Acrylverf. Na 2 uur ga je naar huis met je eigen creatie. De workshop is inclusief materiaal en een kopje koffie of thee. U wordt verwacht op maandag 18 februari van 19.30 tot 21.30 uur in de hobbyruimte van buurthuis Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 te Leiderdorp. Prijs voor leden: € 15,00. Prijs voor niet-leden: € 20,00

Er is plaats voor ongeveer 10 personen. De workshop gaat door bij een opgave van minimaal 4 personen. Opgeven is alleen mogelijk via het e-mailadres

buurthuis@zijlkwartier.nl.

COV Excelsior brengt de 'Elias'

muziek n Op zaterdag 23 februari voert COV Excelsior uit Leiderdorp de 'Elias' van Felix Mendelssohn Bartholdy uit. Het concert vindt plaats in het A4 Zalencentrum aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp.

Het verhaal van de Elias bestaat uit teksten ontleend aan de Bijbel waarin er grote droogte is in Israël en Baäl aangeroepen wordt om regen te brengen. In dit werk hoort men, met name in de koren, de invloed van Bach en Handel. Maar door de dramatiek die Mendelssohn in dit werk weet te leggen, zou men dit stuk ook kunnen betitelen als een Bijbelse opera. De Elias is geschreven voor koor, acht solisten en een orkest. Vanwege deze grote bezetting wordt de Elias maar weinig uitgevoerd. Voor Excelsior is het daarom ook een bijzonder concert waarmee ze een groot publiek hoopt te bereiken.
Bijzonder is ook de samenwerking met de Willem de Zwijgerschool. De leerlingen uit de bovenbouw maakten grote schilderwerken gebaseerd op het verhaal van Elias. Deze schilderwerken zullen tijdens de uitvoering geprojecteerd worden en worden ook tentoongesteld. Muzikale medewerking aan het concert wordt verleend door Claudia Patacca en Kitty Janssen, sopraan; Marie Anne Jacobs en Elisa de Toffel, alt; Jan-Willem Schaafsma en Carlos Negrin Lopéz, tenor en Bas Kuijlenburg en Wim van Diemen als bas. De begeleiding komt van het Leiderdorps Kamerorkest en de algehele leiding is in handen van dirigent Hans van der Toorn. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang, inclusief programma en consumptie, bedraagt 22,50 euro. Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden van het koor, via www.covexcelsiorleiderdorp.nl en voor het concert aan de zaal.

Energieke voorstelling met ballen

Blurred Vision by Miriam Ooms. | Foto: PR

LEIDEN n De Gestampte Meisjes vinden dat het tijd is om de man weer op een voetstuk te zetten. Dit doen zij in hun voorstelling Ballen 2.0 tijdens de Blue Monday van 18 februari in Theater Ins Blau.

Ballen 2.0 is een energieke, humoristische voorstelling waarin wordt geschuurd, getwerkt, geleden en gework-out, maar die ook onze kwetsbare en eerlijke kant laat zien. De klassieke rolverdeling is verdwenen doordat vrouwen denken dat ze alles zelf (moeten) kunnen en de man hierdoor minder nodig hebben. Met als gevolg: de onzekere man. Als #metoo aan de orde van de dag is en je bij alles wat je zegt bang moet zijn dat je aan het "mansplainen" bent, dan kan je als man niet anders dan op je tenen lopen…
Maar De Gestampte Meisjes hebben jullie mannen wél nodig. Ballen 2.0 is een onderzoek naar wat mannen nu eigenlijk willen, naar wat vrouwen van mannen willen en naar wat we nu het liefste van elkaar willen.
En willen De Gestampte Meisjes allemaal eigenlijk wel hetzelfde?

De gestampte Meisjes onderzoeken wat mannen en vrouwen vnu het liefste van elkaar willen. | Foto: PR/Dennis van Tergouw

De Gestampte Meisjes

In 2015 presenteerden ze met veel succes hun eerste voorstelling Schaam Streken en nu staan ze alweer een poosje op de planken met hun korte voorstelling: Ballen. Ze hebben met deze voorstelling eerst de Delft Fringe prijs gewonnen (recensie theaterkrant **** 'Confronterend, ongegeneerd, de schaamte voorbij') en daarna de halve finale van Cameretten bereikt. En nu gaan ze avondvullend!

One of a kind, ludieke kunst bij Miriam Ooms

leiden n Pionnetjes, monopoliehuisjes, autootjes en nog veel meer speelgoed, zijn de materialen die Miriam Ooms gebruikt voor haar werk dat te zien is op de tentoonstelling One of a Kind. Met recycled speelgoed schept zij nieuw kleurrijk werk, dat gaat over herinneringen, emotie en humor van alledaagse dingen. Het kind in je komt weer boven. Tegelijkertijd houden de werken je ook op een luchtige manier een spiegel voor.

Miriam Ooms is hedendaags kunstenaar, zij woont en werkt in Leiden. Haar omgeving is haar inspiratie bron. Dit gebeurt zowel door beelden, vormen als materialen. Door de speelse en intuïtieve benadering van de door haar gekozen onderwerpen, ontstaan er spontane en kleurrijke werken, die zowel 2 als 3 dimensionaal zijn. Voor de uitvoering gebruikt zij verschillende technieken, afhankelijk van waar het werk om vraagt. Schilderen, naaien, smelten, zeefdrukken, verharden, gieten, fotografie. De expressie dicteert bij Miriam de techniek. Meer en ook heel ander werk en projecten van Miriam, vind je op www.miriamooms.nl. De expositie is tot 3 maart 2019 te bezoeken in de Tuin van de smid, Polderpad 8 in Leiden, tel. 071-7501796. Als je graag langs de kunstwerken loopt met de kunstenaar samen: Miriam Ooms zal zondag 17 februari aanwezig zijn van 12.00 tot 15.00 uur.
Op de dagen dat de zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin.

Leiden loves science: Stad en wetenschap ontmoeten elkaar in Rijksmuseum van Oudheden

Melissa Little, Australische wetenschapper en Leids eredoctor 2019. verklaart de liefde aan de wetenschap. | Foto: PR

wetenschap n In het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden, vindt op Valentijnsavond 'Leiden Loves Science' plaats. In het Rijksmuseum van Oudheden delen wetenschappers die avond hun liefde voor diverse onderwerpen zoals Egypte, regeneratieve geneeskunde, het menselijk brein en de Ruimte.

Ontmoet hoogleraren en kenners in eigen persoon en ontdek wat Leiden in haar volle breedte op wetenschapsgebied te bieden heeft.

Gevarieerd programma

Van het programma gaat het hart zeker sneller kloppen. Bezoekers kunnen genieten van vele liefdesverklaringen aan de wetenschap door wetenschappers uit alle faculteiten van de universiteit. Bezoek de schatkamer van ontdekkingen, doe mee aan de Pubquiz of woon de lezing in de Tempelzaal bij van de Australische professor Melissa Little, Leidse eredoctor 2019, en de wereldberoemde Leidse professor Christine Mummery. Zij delen hier graag hun liefde voor stamcellen en regeneratieve geneeskunde.

Gratis toegankelijk

De avond in het Rijksmuseum van Oudheden is gratis toegankelijk. Neem familie, vrienden of valentijnsdate mee. Vanaf 18.30 uur tot 22.00 uur in het Rijksmuseum voor Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden.


Het complete programma is te vinden op leidenlovesscience.nl

Samenwerking Unplugged Sessions op Open Podium Qbus

leiden n Het Open Podium in de Qbus gaat op vrijdag 15 februari een samenwerking aan met Unplugged, die informele open mic-avonden onder de noemer Unplugged Sessions organiseert.

Unplugged is deze winter 'op tour' langs de mooie plekjes in de stad. Deze maand sluiten ze aan bij het Open Podium van het Centrum voor Amateurkunst Leiden in de Qbus (BplusC Muziekhuis, Middelstegracht 123, Leiden). De avond begint om 21.00 uur, de toegang is gratis. Het doel van het Open Podium is om, net als bij de Unplugged Sessions, muzikaal talent in de stad een podium te geven. Naast diverse singer-songwriters uit Leiden en omgeving staan dichter Rik van Boeckel en duo Oorcontact op vrijdag 15 februari ook op het Qbus-podium.
Rik van Boeckel is een Leidse dichter/percussionist die eind vorig jaar 'Beweeg als een strateeg' uitbracht, een poëziebundel met cd. Riks gedichten liggen dicht tegen rap en liedkunst aan. Hij draagt zijn gedichten voor, zichzelf begeleidend op diverse percussie-instrumenten zoals de djembé en melodische percussie. In de jaren tachtig genoot hij bekendheid als popdichter, in 2004 won hij de Leidse Poetry Slam. Als percussionist is hij actief in diverse formaties.
Oorcontact is een geïmproviseerde elektronische muziekgroep uit Leiden. Het duo bestaat uit Maarten Wesselius en Tristan "Lama Waaien" die elkaar in 2014 hebben ontmoet bij de Impro-sessies bij de Pletterij in Haarlem en bij de R:IP-sessies van de Rotterdamse Improvisatie Poel. Ze spelen gitaar en synthesizer en sturen dit door zelfgemaakte muzieksoftware, en weven daarmee een avontuurlijk en geïmproviseerd klanktapijt dat je meevoert naar een andere wereld.

Wil jij zelf een keer op het Qbus-podium staan? Alle disciplines zijn welkom: muziek, dans, toneel, cabaret, poëzie.
Meld je aan via amateurkunst@BplusC.nl!

Winter-wandelen door Houtkamp en Heemtuin

wandelen n Er valt heel wat te beleven in de winterse natuur (hoewel winters?). Loop daarom op zondag 17 februari mee met deze wandeling, die wordt geleid door IVN-gidsen.Er is aandacht voor de diverse manieren waarop planten en dieren de winter doorkomen. Wellicht zijn de voorbodes van de lente al zichtbaar in de vorm van vroeg bloeiende struiken en planten. Neem vooral een loep of verrekijker mee als u die heeft. De wandeling start om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Startpunt is het Milieu Educatief Centrum (MEC) buiten aan de zijkant van het gebouw de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110. Na afloop kunt u voor iets warms - vanwege de verbouwing – helaas niet terecht in het MEC, maar u kunt natuurlijk wel uitwijken naar een andere gelegenheid. Deelname aan de wandeling is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer info: www.natuureducatie.nl en op www.ivn.nl/leiden.

The Florida Project in Lokhorstkerk

film n Op woensdag 20 februari wordt vanaf 20.00 uur de film The Florida Project in de Leidse Lokhorstkerk vertoond.

The Florida Project toont de achterkant van de Amerikaanse droom door de ogen van Moonie, de brutale, energieke zesjarige dochter van ex-stripper Halley. Regisseur Sean Baker laat in deze film niet alleen het Disneysprookje botsen met streetwise werkelijkheid. Hij toont ook het belang van mededogen voor mensen in een kwetsbare positie. De film begint om 20 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden; aansluitend is er een nagesprek. Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Doorstappen in Lentevreugd

wandelen n Op zondag 17 februari om 10:00 uur gaan IVN gidsen op stap in Lentevreugd een binnenduingebied dat de overgang vormt tussen de duinen en de polders. Het is de eerste rondleiding van het jaar in een reeks van wandelingen. Gezien het winterseizoen is het een doorstapwandeling met het accent op het beleven van het winterlandschap. Welke kleuren vallen op, hoe staan de planten er bij en hoe gaat het met de aanwezige grote grazers en andere dieren? De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is kosteloos. Naast warme kleding is in deze tijd van het jaar waterdicht schoeisel aan te bevelen. Het terrein kan behoorlijk drassig zijn. Start: parkeerterrein Lentevreugd aan de Katwijkseweg 19a bij de rotonde tegenover het golfterrein in Wassenaar. Meer informatie:
www.ivn.nl/leiden .

Klaverjassen

kaarten n Op 16 februari organiseert buurtvereniging Zijlkwartier in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp weer een koppelklaverjas-avond. De avond begint om 20.00 uur. De kosten voor de deelnemers bedragen € 3 per persoon. Er wordt in drie rondes gespeeld om mooie prijzen. Tijdens de koppelklaverjasavond wordt ook een loterij gehouden. Wilt u komen kaarten maar bent u alleen? Bel dan even naar Paul Overdijk (06-43469088). Hij zal dan proberen u te koppelen aan een speler die ook alleen is.

Trimloop

lopen n Op zondag 17 februari organiseert NL..ML een trimloop over de afstanden 3, 7, 10 ,14, 17 en 21 kilometer. De inschrijfkosten bedragen € 2.00 tegen administratiekosten en € 3.00 met herinnering en loterij. .Inschrijven aan de kantine van tuinvereniging Cronesteijn aan de Vrouwenweg, 2232 LM in Leiden. Start om 10.30 uur. Info: 06-1085852. www.ideoma.nl/nlml

Aansluiting bij de top na winst Aquadraat Dames

Aquadraat Dames 1 houdt uitzicht op de top 3. | Foto: PR

Dames 1 van Aquadraat trad aan tegen het hoger geplaatste GZC/Donk. Een team waartegen in de heenwedstrijd punten verloren werden omdat de ploeg zich aanpaste aan het trage spel van GZC/Donk. Actief spelen was dan ook de voornaamste opdracht waar de dames mee het water in gingen.
Pas in de laatste periode kon het verschil gemaakt worden en dat lukte. In de slotfase mocht GZC/Donk nog terugkomen tot 4-3, maar werd de wedstrijd winnend afgesloten door de dames van Aquadraat. Door deze overwinning stijgt de ploeg naar een vierde positie en behoud uitzicht op een plek in de top 3.

Heren 1

Aan het duel tegen Lansingh wist Heren 1 slechts één punt over te houden en gezien de wedstrijd was dat twee punten te weinig. De ploeg speelde niet excellent maar was wel sterker dan Lansingh. Net als in de heenwedstrijd werd ook nu weer weinig gescoord en het was Lansingh dat eind 1ste periode de leiding nam. Heren 1 gaf zich echter niet gewonnen en wist in de laatste periode via twee treffers van Luuk Enter en één maal Rik Speel langszij te komen en die stand ondanks nog 4 uitsluitingen, te handhaven.

Heren 3

Tegen de Plas begon Heren 3 niet compleet aan de wedstrijd. Na een snelle openingstreffer van de Plas wist Richard van Amsterdam de gelijkmaker te scoren. Hierna bleef het gelijk op gaan en stond de ploeg bij aanvang van de laatste periode 4-3 achter. Ondanks de weg ebbende energie was het Thomas Devilee die met een ultieme krachtsinspanning toch nog de gelijkmaker (4-4) langs de keeper in het doel te werken.

Heren 4

Hoewel het bovenaan staande Heren 4 team een slechte wedstrijd speelde wist het met ruime cijfers (2-12) te winnen van ZPB uit Barendrecht. Jiannis Stavrakellis was topscoorder met 4 doelpunten, gevolgd door Martijn Back met 3 treffers.

Heren 5

Heren 5 speelde in Rotterdam een vrij goede wedstrijd nadat SVH in de 1ste periode na 2 minuten op 3-0 was gekomen. Daarna kreeg de ploeg wat meer vat op de wedstrijd en kon daarna redelijk mee lopen. In de laatste part ging toch de conditie een rol spelen en kon de ploeg alleen de schade beperkt houden op 11-5 waar de eerste wedstrijd nog met 3-16 werd verloren.

Pupillen

Het EG pupillen team speelde een prima wedstrijd maar tegen het scherpere ZVL werd snel een 0-4 achterstand opgelopen. De ploeg knokte zich vervolgens goed terug naar 4-5 eind 3de periode. Daarna gaf ZVL nog een keer extra gas en kon het met 4 -7 eindstand de overwinning binnen halen.

RCL halverwege al klaar met VELO

voetbal n Vorige week verraste RCL iedereen met een goed en verrassend optreden bij Valken'68 in Valkenburg. Er werd compact verdedigd en met snelle vleugelspitsen werd de tegenpartij op de knieën gebracht. Of deze tactiek thuis tegen VELO ook zou werken, werd door de Leiderdorpse achterban in twijfel getrokken. Men zag dat resultaat meer als een eenmalige surprise.

Echter, de Leiderdorpers wisten deze speelwijze ook deze keer weer succesvol te hanteren. Dat wil zeggen, in ieder geval in de eerste helft, maar toen gaf het scorebord al een stand aan van 4-1. Uiteindelijk bleek die marge genoeg voor een nieuwe driepunter.
Na ruim negentig minuten voetbal kwamen de ploegen uit op 4-2. De Leiderdorpers traden deze keer met haast hetzelfde team aan als vorige week. Na twee minuten hadden ze tegen de wat aarzelend beginnende tegenstander al twee hoekschoppen te pakken. Die tweede spelhervatting leverde meteen al resultaat op. De in twee instanties genomen hoekschop van Mike Slottje kwam precies aan op het hoofd van Charlie Windhorst, die niet aarzelde en dus daarmee de score opende.

Sprookje

Daarna drongen de mannen van trainer Edwin Vurens wat meer aan. De in kansrijke positie opduikende Ramon Rips miste echter. Even later moest RCL-keeper Gideon de Lange de bal ten koste van een corner over de lat tikken.
Daarna leek het RCL-sprookje vroegtijdig uit te gaan toen bij onvoldoende dekken van de tegenstander Ripson de stand gelijk trok. Maar de Wateringse vreugde was maar van korte duur. Direct vanaf de aftrap mocht Sem Overduin de bal ontvangen en met een bekeken schuiver bracht hij zijn ploeg weer op voorsprong. Hierna was het gedaan met de dadendrang van de bezoekers. RCL counterde dat het een lieve lust was. Het was weer Overduin die goed reageerde op een lange bal en de ver uit zijn doel komende keeper slim uitspeelde en vanuit een moeilijke hoek de stand op 3-1 bracht. Daarmee was de koek nog niet op want ook spits Thom Wijnalda pikte nog zijn doelpuntje mee.

Dadendrang

De tweede helft zag er anders uit, vooral door de bij VELO in het veld gekomen Dirk Lelieveld. Hij bracht de nodige energie en dadendrang weer terug in zijn team. RCL moest terug en het diep op de counter spelen zat er niet meer in. RCL moest meer aan de bak en had wat overtredingen nodig om op de been te blijven. Een vrije trap van aanvoerder Jessie van der Burg van net buiten het strafschopgebied had succes. Met die 4-2 stand kon het alle kanten opgaan. Ondanks het sleuren van Lelieveld en een licht overwicht ontstonden er toch weinig kansen voor de winnaar van de eerste periodetitel. Het meest gevaarlijke moment was een carambolerende bal die via de paal eindigde in de handen van keeper De Lange.
En zo handhaafde RCL zich netjes in de subtop van de ranglijst.

Bron:
Leidenamateurvoetbal/Jan Vos

Angel Daleman zet zegereeks voort

Welverdiende taart! | Foto: PR

schaatsen n Angel Daleman van Vereniging IJssport Leiderdorp heeft afgelopen zaterdag bij de Pupillen Districtskampioenschappen in Leiden het kampioenschap opgeëist.

Angel Daleman deed dit seizoen goede zaken en wist al heel wat prijzen binnen te slepen. | Foto: PR

Een mooie zege die zij extra bekroonde met een baanrecord op de enkele ronde. Zondagochtend stond de laatste wedstrijd van de baancompetitie in de Uithof op het programma. Ook hier wist ze de winst te behalen. Met een baanrecord op de 1000m in een tijd van 1.28.88. Eerder wist ze al het baanrecord op de 300 meter en 500 meter op haar naam te zetten.

Alecto MD7 wordt zaal-kampioen in de 5e klasse

hockey n De zaalcompetitie hockey zit er weer op voor de dames van het MD7 zaal team van Alecto. Ze kwamen dit seizoen uit in de 5e klasse en werden afgelopen weekend zaalkampioen.

De laatste 2 wedstrijden werden afgelopen zaterdag gespeeld. Tegen de nummer zeven en tegen de nummer twee. De afstand met de nummer drie was inmiddels te groot, dus ze wisten al dat ze eerste of tweede zouden worden. Maar daarvoor moesten ze één wedstrijd winnen en één wedstrijd gelijk spelen en dan moest de nummer twee niet alles winnen. Nummer twee in de competitie won in de wedstrijd ervoor tegen de nummer zeven, dus dat werd nog spannend. De wedstrijd van Alecto tegen de nummer zeven werd een spannend gelijkspel (1-1). Dat hadden ze liever anders gezien, want nu moesten ze winnen van de nummer twee. Deze wedstrijd werd al snel nog spannender met een 1-0 achterstand. Maar daarna wist het team elkaar goed te motiveren, goed samen te werken, kwamen veel beter in de wedstrijd te zitten en wisten keurig de achterstand om te zetten in een 2-6 winst. Na het eindsignaal hadden ze het allemaal wel door. De assistent-coach had er al op gerekend dat ze eerste zouden worden en had een zeer smaakvolle gele-bruine taart gebakken met een verdiende 1 er op. Op naar de huldiging in het clubhuis.

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

meedoen n Iedereen doet mee in onze samenleving. Ook als dat betekent dat u af en toe een extra steuntje in de rug kunt gebruiken. Voor veel vragen op het gebied van welzijn, wonen, werk, gezondheid, schulden, mantelzorg en vluchtelingenwerk kunt u terecht bij Incluzio Leiderdorp.

Do 14 febr: Inloopspreekuur in het Winkelhof

Van 10-12 uur zijn de seniorencoaches in het Winkelhof (bij het Hemaplein) om vragen te beantwoorden of voor een praatje. Er kunnen ook kaarten voor het koor worden opgehaald.

Za 16 febr: Koren zingen voor Ouderen

De Kasteelheeren vormen een mannenkoor met Kasteel Keukenhof als thuisbasis. Dankzij subsidie van Fonds 1818 zijn de toegangskaarten gratis. Aanvang 14.30-ca. 16.15 uur, Splinterlaan 156. Kosten: gratis, excl. consumpties. Aanmelden: vanaf 11 febr. zijn de kaarten verkrijgbaar bij Incluzio, Sterrentuin.

Inloopspreekuur Geldzaken

Het spreekuur vindt elke woensdag van 10-12 uur plaats in de Sterrentuin. Tijdens het inloopspreekuur beantwoordt de budgetcoach, Wouter Heuer, vragen over financiën en financiële problemen. Als zo'n kort gesprek onvoldoende blijkt, wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Inloopspreekuur voor statushouders

Het spreekuur vindt elke woensdag van 10-12 uur plaats in de Sterrentuin. Tijdens het inloopspreekuur beantwoordt de activeringscoach, Floor van Egmond vragen. Als zo'n kort gesprek onvoldoende blijkt, wordt er een vervolgafspraak gemaakt.

Sport

We willen allemaal voldoende (blijven) bewegen om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven, om sterker te worden en/of om gezellig iets met anderen te doen. Heb je behoefte aan meer informatie of een beweegconsult? Neem dan contact op met een van de Incluzio vitaliteitscoaches voor een afspraak.

Maaltijd verzorging Tafeltje Dekje zoekt vrijwilligers

Lijkt het je leuk om mee te helpen met de bezorging van de maaltijden en ben je op dinsdag of woensdagochtend beschikbaar? Dan maakt Incluzio Leiderdorp graag kennis met je. Neem contact op met de vrijwilligerscoördinator Coby van der Plas; cvdplas@incluzio.nl tel: 06-27510084

Als u vragen heeft, kunt u langskomen of bellen met Incluzio Leiderdorp. Bezoekadres De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110; tel: 071-5413536; e-mail: leiderdorp@incluzio.nl; www.incluzioleiderdorp.nl

Webinar: Help je kind groeien

webinar n Op 14 maart organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve van 20.30 tot 21.30 uur een webinar over groeimindset bij kinderen.

Het is bedoeld voor ouders met kinderen tussen 2 en 18 jaar. In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, geeft kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je tips om het groeimindset van je kind(eren) te vergroten! Een webinar vol eyeopeners, voorbeelden en veel praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen. Kinderen met een groeimindset geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Dat je talenten alleen het startpunt zijn en dat je steeds kunt blijven groeien door te oefenen en ervaring op te doen. Deze manier van denken kan je kind enorm helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en te groeien op alle gebieden. En het goede nieuws is: je kunt je mindset veranderen, en wij kunnen kinderen helpen om die groeimindset aan te leren of te behouden.
Leren hoe? Meld je dan snel aan! Dat kan via www.cjgcursus.nl

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

11 t/m 17 februari: TP Zoeterwoudsesingel (D. Petkova), Zoeterwoudsesingel 50, 2313 EK Leiden. Tel. (071) 5132828.

18 t/m 24 februari: TP Freeke (J. Drenth), Eikenlaan 22, 2382 ED Zoeterwoude-Rijndijk. Tel. (071) 5410950.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 17 februari. Zesde zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. Dames- en Herenkoor.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 17 februari

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits.

17.00 uur ds. E. de Paauw, Evensong m.m.v. Leidse Cantorij.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw, Scholendienst.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: ds H Hemstede, dovendienst.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. | Foto: PR

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 17 februari

10.00 uur: leesdienst (H.C. 4).

18.30 uur: ds. R. Kattenberg.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 17 februari, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt (remonstrants). M.m.v. studenten Practicum Musicae.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl