Leiderdorps Weekblad

24 juni 2020

Leiderdorps Weekblad 24 juni 2020


n Proef je streek

Foto: Corrie van der Laan

Kaas en bier uit Leiden, gin uit Katwijk, koekjes uit Oegstgeest en vlierbloesemsiroop uit Leiderdorp. De streekbox die de burgemeesters van Leiderdorp, Katwijk en Oegstgeest vorige week ontvingen, bevat een keur van lekkernijen uit de regio. De overhandiging van de boxen vormde de aftrap van de campagne 'Proef de Streek van Verrassingen'. Meer daarover op P5.

DORPSKERK n Begraven in en buiten de kerk

Het bestuur van VTV de Bloemhof. v.l.n.r . Erwin Haveman, Henk Distelvelt, voorzitter Rob Jansen en Edwin Brugman. Foto: Corrie van der Laan

Populariteit volkstuinen
in de lift

Na open dag weer aardige wachtlijst

Brandweer eert omgekomen collega's

Beppen bij
een bakkie: Vera Lynn

Hobbytuinieren zit in de lift

Het bestuur van VTV de Bloemhof. v.l.n.r . Erwin Haveman, Henk Distelvelt, voorzitter Rob Jansen en Edwin Brugman. Foto: Corrie van der Laan

n Veel belangstelling voor open dag VTV De Bloemhof

wachtlijst n De wachtlijst voor een tuin bij de Leiderdorpse Volkstuinvereniging De Bloemhof is sinds zaterdag weer goed gevuld. Tientallen belangstellenden kwamen op de Open Moestuindag van 20 juni af en een flink aantal daarvan wil aan de slag met een tuin zodra er eentje vrij komt.

Foto: Rudeboy Media B.V.

Dat de open dag in de tweede helft van juni was gepland, is zeker niet toevallig. “De tuinen zijn nu op zijn mooist en de oogsttijd is begonnen”, zegt voorzitter Rob Jansen. Hij is trots op het volkstuinencomplex dat een grondige opknapbeurt achter de rug heeft. “Dat is echt een teamprestatie geweest”, zo prijst hij zijn medebestuurders en andere vrijwilligers.


Verjonging

Zowel het bestuur als het ledenbestand van de veertig jaar oude volkstuinvereniging is de afgelopen tijd opvallend verjongd. Hobbytuinieren zit in de lift, merken ze bij De Bloemhof. “Een aantal oudere leden is gestopt. Enkele van hen hadden een dubbele of driedubbele tuin, die we weer gesplitst hebben. We konden daarmee vrijwel de hele wachtlijst die we hadden bedienen. Dat betekent dat er aardig wat nieuwe leden bij gekomen zijn”, vertelt bestuurslid Erwin Haveman. “Nu we zo’n beetje klaar zijn met de aanpak van het complex, gaan we inzetten op het versterken van de sociale verbinding door bijvoorbeeld workshops en gezellige bijeenkomsten voor de leden.”

De eerste bezoekers stonden zaterdag al ruim voor elf uur, de officiële starttijd, voor de poort, de laatsten vertrokken tegen drieën. Allemaal kregen ze een minislaplantje in een pot mee. Prima oefenmateriaal voor aspirant-hobbytuinders; wie de plant goed verzorgt, kan over een kleine twee weken sla uit eigen pot eten.

>Snel aan de slag met verbeterplan

VERVOLG VAN VOORPAGINA


De Rekenkamercommissie heeft een reeks van aanbevelingen gegeven, waarmee het college aan de slag gaat. De gemeenteraad benadrukte maandagavond dat er nu ook snel merkbaar resultaat moet komen. Een raadsmeerderheid (alleen de PvdA stemde tegen) nam een amendement van D66 aan om in de begroting heldere indicatoren op te nemen waarmee effecten van het verbeterplan gemeten kunnen worden. Ook moet verantwoordelijk wethouder Daan Binnendijk (CDA) komen met een overzicht van welke maatregelen sinds 2017 zijn beloofd om de communicatie met de burgers te verbeteren en wat daarvan terecht is gekomen.

>Kijk uit voor eikenprocessierupsen

Waarschuwing n Ook in Leiderdorp rukt de eikenprocessierups weer op. Rond een flink aantal bomen in park De Bloemerd en enkele bomen in park De Houtkamp zijn weer de bekende rood-witte linten gespannen met de waarschuwing: Pas op!! Eikenprocessierups!!

In april zijn eikenbomen in het dorp besproeid met nematoden, kleine aaltjes die de rupsen doden, maar dat is niet afdoende geweest. In mei is een flink aantal nesten met rupsen verwijderd, alleen al op het volkstuinencomplex in De Bloemerd waren het er meer dan vijftig.

De eikenbomen in het dorp worden gemonitord maar oplettendheid is dus geboden. Wie eikenprocessierupsen ziet, wordt gevraagd dat te melden bij de gemeente.

>Twintig vaders verrast met Baanderij-cadeau

vaderdag n Een aantal vaders in de Leidse regio werd zaterdag verrast met een cadeau, van winkelboulevard De Baanderij.

Kinderen konden hun vaders aanmelden voor een verrassing. In totaal zijn er twintig cadeaus uitgedeeld, waaronder een boormachine, gereedschapskist, buitenzwembad, kwastenset en schroevendraaierset.

In de coronatijd wilde De Baanderij geen extra mensen naar de boulevard trekken door een vaderdagactie rondom de winkels te organiseren. Door op deze persoonlijke manier de vaders in het zonnetje te zetten, was er toch nog een actie waarbij er vaders blij gemaakt zijn. De cadeaus werden zaterdagochtend aan huis bezorgd.

De vader op de foto werd verrast met een heggenschaar. Zijn dochters hadden hem aangemeld, met een beetje hulp van hun moeder. (Foto: Rudeboy Media B.V.)

Uitnodiging aan bewoners: ontdek je eigen streek en streekproducten

V.l.n.r. burgemeesters Cornelis Visser (Katwijk), Emile Jaensch (Oegstgeest) en Laila Driessen (Leiderdorp) nemen streekbox in ontvangst.| Foto: Hielco Kuipers Foto: Hielco Kuipers

Campagne n Vorige week is de regiocampagne ‘Proef de Streek van Verrassingen’ gestart. Met deze campagne willen de marketingorganisaties van Leiden, Katwijk, Oegstgeest en Leiderdorp de ruim 250.000 regiobewoners activeren de eigen streek te herontdekken en er ook te consumeren.

De burgemeesters van Leiderdorp, Oegstgeest en Katwijk namen dinsdagavond 16 juni de eerste Streekbox in ontvangst, waarmee het startsein voor de regionale campagne werd gegeven. Het idee van de campagne is ontstaan uit de maatschappelijke agenda van de ledenraad van de Rabobank Leiden-Katwijk. Met kennis, netwerk en funding wordt hierdoor de lokale economie versterkt.

De manschappen van brandweerkazerne Oegstgeest vormden het ereteken in het Irispark. | Foto: Dick Neuman Foto: Dick Neuman


Proef de Streek

Veel mensen brengen dit jaar hun vakantie in eigen land door. Verwacht wordt dat de meesten dichtbij huis blijven. Wat is dan mooier dan de eigen streek te verkennen en ontdekken? “Vlakbij, verrassend en veilig”, zo geeft directeur Leiden Marketing Martijn Bulthuis aan. “We willen vaak wat verder weg, op zoek naar avontuur, maar we weten niet of nauwelijks wat voor moois er in onze eigen regio allemaal te ontdekken is. Zeker in deze coronatijd is het goed te weten dat dichtbij huis veel te bieden heeft’”. Nicoline Schuitemaker van de ledenraad van de Rabobank: “Via deze campagne worden de bewoners uit onze regio uitgenodigd de regio verder te ontdekken. Wat geweldig dat we dit initiatief hebben kunnen starten en met een financiële bijdrage van 20.000 euro op weg hebben geholpen.’’

Erik Versnel, directievoorzitter Rabobank Leiden-Katwijk: “Ook in onze regio is de horeca, recreatie en cultuursector hard geraakt. Het is mooi dat we het vraagherstel via


onze maatschappelijke agenda kunnen versterken door de samenwerking van de drie marketing organisaties.’’


Pop up Streekhuis

Met de campagne, die wordt gecoördineerd door Leiden Marketing, worden regiobewoners uitgenodigd de eigen streek te ontdekken. Met bestaande en nieuwe fiets – en wandelarrangementen, proeverijen en aanbiedingen van ondernemers herontdekken ze de Stad van Ontdekkingen, Streek van Verrassingen en de zee aan mogelijkheden. Kers op de taart is een Pop up Streekhuis dat te bezoeken is door regiobewoners, maar ook inzetbaar is voor media, vloggers en bloggers.

Daarnaast bestaat de campagne uit buitenreclame, social media, beïnvloedingscampagnes en print uitingen. Een campagne door de streek, voor de streek.

Kijk op streekvanverrassingen.nl voor meer informatie.

>Brandweer herdenkt omgekomen collega's met water-ereteken

ereboog n Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden, samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Overal in het land voerden brandweerkorpsen het ereteken uit, dat bestaat uit twee waterstralen die elkaar ontmoeten op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. Namens Brandweer Hollands Midden werd het ereteken uitgevoerd door manschappen van de kazerne Oegstgeest in het Irispark.


Brandweermonument

Soms gaat het bestrijden van een ramp mis, en betalen brandweermensen de hoogste prijs. De jaarlijkse herdenking op de derde zaterdag in juni biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn van het verlies te delen en dit te verwerken. Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Bij dit monument deelde met zaterdag de verhalen van omgekomen brandweermensen en weerklonken de 97 namen van degenen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 97 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

Door de huidige corona-maatregelen moest de brandweer de herdenking dit jaar, anders dan het plan was, beperken tot een korte ceremonie zonder speciale genodigden.

Haarboetiek Annelies krijgt nieuwe eigenaar

Joël Longayroux met zijn kappersteam. | Foto: PR Foto: PR

Wisseling n De Haarboetiek van Annelies van Velzen aan de Hubrechtstraat 2 in Leiderdorp gaat 1 juli over in andere handen en krijgt een nieuwe naam: Hairstyling by Fit.

Ruim dertig jaar stond Annelies aan het roer van haar kapperszaak maar nu is ze toe aan iets anders. Over twee weken gaat het roer om en zal ze niet meer op de kapperswerkvloer actief zijn.

Meester-herenkapper Joël Longayroux heeft de kapsalon overgenomen. Hij zal deze voortzet-

ten met het vertrouwde kappersteam van Annelies, op de gastvrije, vriendelijke en professionele manier die de klanten gewend zijn. Bij een frisse nieuwe start als kappersondernemer, hoort natuurlijk een andere naam op de gevel. Dat wordt Hairstyling by Fit. het telefoonnummer blijft hetzelfde: (071) 5894838.

>RCL helpt Harttrimmers

kunstgrasveld n Voor de Harttrimvereniging Leiderdorp (HTV) staat het als een paal bovenwater: de Leiderdorpse voetbalvereniging RCL is een club van klasse. Vanwege de coronamaatregelen kunnen de ca. tachtig leden van (HTV) al sinds half maart niet meer terecht in hun vaste sportaccommodaties, De Eendenkooi in Zoeterwoude-Rijndijk en Basalt in Leiden. RCL bood de afgelopen weken uitkomst. Elke dinsdagochtend en elke donderdagavond mogen de harttrimmers een van de kunstgrasvelden van het RCL complex in sportpark De Bloemerd gebruiken om buiten te sporten.

Het ziet er overigens naar uit dat de Harttrimmers binnenkort geen gebruik meer hoeven te maken van de zeer gewaardeerde hulp van RCL: 1 juli gaan de sportaccommodaties waarschijnlijk weer open, zodat ze in principe weer de zaal in kunnen.

>Samen geschiedenis schrijven over corona

oproep n Erfgoed Leiden en Omstreken bouwt aan een digitaal archief over de gevolgen van het coronavirus. Het virus heeft een ongekende invloed op ons dagelijks leven. Om samen deze geschiedenis vast te leggen roept Erfgoed Leiden de hulp in van alle inwoners van Leiden en omstreken. Voor het Corona-archief zoekt Erfgoed Leiden materiaal over opmerkelijke en bijzondere momenten vanaf half maart 2020. Dit materiaal kan digitaal aangeleverd worden via de website www.erfgoedleiden.nl.

De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van de terrassen, de stille straten en parken, de lege schappen bij supermarkten of de erehaag bij een begrafenis. Maar ook het niet-naleven van de maatregelen, zoals de bezoeken aan de bollenvelden. Daarnaast zijn sociale initiatieven ontstaan met grote samenhorigheid om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd en pamfletten opgehangen in winkels. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en een stukje historie voor de nieuwe generaties.

Het gaat om al het materiaal dat een beeld geeft van de invloed van het coronavirus op ons dagelijks leven. Denk aan: Foto’s van informatieborden, spreuken op straat, filmpjes van solidariteitsacties. Het materiaal kan bestaan uit foto’s, filmpjes, posters, flyers en misschien houdt u wel een dagboek bij.

Beschrijf wat er te zien is op uw foto of materiaal, waar en wanneer de foto is genomen of materiaal is gemaakt, als u weet wie op de foto’s staat is dat heel zinvol. Kortom, hoe meer informatie u aanlevert hoe interessanter het is voor de onderzoekers in de toekomst.

Mail naar corona@erfgoedleiden.nl voor meer informatie.

JTS Theaterplaats start weer in september

Leerlingen van Theaterplaats tijdens een voorstelling. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Toneel n Als alles goed gaat, start de Leiderdorpse JeugdTheaterSchool Theaterplaats op 3 september weer met de theaterlessen. Dat beginnen ook de repetities weer voor de theatervoorstelling met de spannende titel ‘Op Avontuur’.

Het was een grote teleurstelling voor de jonge leerlingen van Theaterplaats dat door de coronacrisis in maart gestopt moest worden met de lessen en de repetities. Iedereen was zich aan het voorbereiden voor de eindvoorstelling. De rollen waren verdeeld en de kinderen kenden hun teksten al, de kostuums waren bijna klaar en ook aan het decor werd druk gewerkt.

Foto: PR

Maar na de zomervakantie wordt de draad weer opgepakt. Dan beginnen de lessen weer en worden de repetities voor ‘Op Avontuur’ hervat.

Kinderen die ook het ‘theateravontuur’ willen beleven en willen weten of toneelspelen en theater maken echt iets is voor hen is, kunnen zich (via hun ouders) aanmelden en inschrijven voor de proeflessen en ook voor de theatercursus 2020-2021. Stuur daarvoor een mail naar info@theaterplaats.nl.

>Boerhaave lanceert podcast ‘Besmet!’

serie n Rijksmuseum Boerhaave brengt bij de tentoonstelling ‘Besmet!’ een gelijknamige podcast uit. De zesdelige serie vertelt over uitbraken van epidemieën vroeger en nu. Wetenschappers trekken opmerkelijke parallellen tussen actuele verhalen en inzichten uit de geschiedenis.

Begin juli komt de eerste aflevering uit. Hierin vertellen psychiater en filosoof Damiaan Denys en hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen over de ontwrichting van de maatschappij en de opvallende gevolgen. De tweede aflevering biedt een inkijk in de strijd tegen het virus met Hanneke Schuitemaker van Janssen Vaccines, een van de vooraanstaande wetenschappers in de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. En medisch historicus Eddy Houwaart vertelt over de eerste vaccins tegen pokken en polio.

De teaser is al beschikbaar. Abonneren op de afleveringen van de podcast kan via de website van Rijksmuseum Boerhaave, of via alle podcastplatforms, zoals Spotify, Apple Podcast (iTunes) en andere gangbare Podcast-apps.

cultuur & uitgaan

12 / 14

Terre des Hommes Leiden weer open

Na drie maanden sluiting is Terre des Hommes Leiden, aan de Burg-steeg 10, vorige week weer geopend om tweedehands spullen te verkopen. Deze kleinste winkel van Terre des Hommes in Nederland is geheel corona-proof gemaakt.

De winkel staat weer vol met boeken, cd’s, dvd’s, puzzels en speelgoed. Daarnaast glaswerk, servies en leuke hebbedingetjes. Twee keer in de week wordt er aangevuld uit de voorraad, er is dus altijd wat nieuws te vinden.

De opbrengst van de verkoop gaat naar een project in Tanzania: een ongeschonden toekomst voor Kuria meisjes in Tarime (meer informatie hierover staat op de website www.terresdeshommes.nl).

De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Inbrengen van spullen kan natuurlijk ook weer.

Vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal drie klanten tegelijk in de winkel aanwezig zijn.

>Alzheimer- telefoon

Het Alzheimer Café is dicht vanwege de coronacrisis maar mantelzorgers en familieleden van thuiswonende mensen met dementie kunnen 7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur een luisterend oor vinden via de Alzheimer telefoon: 0800-5088. Op de websites dementie.nl en alzheimernederland.nl worden dagelijks tips gegeven hoe te handelen in deze coronatijd.

>Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

>PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl