Leiderdorps Weekblad

16 januari 2019

Leiderdorps Weekblad 16 januari 2019


Kerstbomen voor 50-cent munten

Thomas, Lars, Guido en Mendel met de berg kerstbomen die ze hebben opgehaald in de Kerkwijk. | Foto: M. Shaw Foto: fam. Shaw

inzameling n Het zou zomaar een record kunnen zijn. Thomas, Lars, Guido en Mendel uit de Koningstraat hebben in de Kerkwijk maar liefst 91 kerstbomen opgehaald. Woensdagmiddag 9 januari konden ze die inruilen tegen een muntje van 50 cent per stuk. Wat toch een leuk zakcentje opleverde.

Over het hele dorp verspreid waren er woensdag zestien plekken waar kerstbomen en vuurwerkresten ingeleverd konden worden. En die werden druk gebruikt. Er werden in totaal 2628 bomen en 106 zakken vuurwerkafval ingeleverd, anderhalf keer zo veel als vorig jaar toen de teller bleef steken op 1743 bomen en 72 zakken.

Vroeger leverde een boom of een zak vuurwerkresten een lootje op waarmee geldprijzen tussen de 10 en 250 euro gewonnen konden worden. Maar vorig jaar werd dat systeem overboord gegooid en betaalden de mannen van de gemeentewerf direct een halve euro per boom of zak. De nieuwe werkwijze sloeg aan en is dan ook dit jaar geprolongeerd.

Het overgrote deel van de bomen is de versnipperaar in gegaan. De houtsnippers die dat oplevert, komen weer goed van pas om de paden in onder meer sportpark De Bloemerd mee te bedekken.

Regenboogvlag wapperde bij kerken Protestantse Gemeente Leiderdorp

verklaring n Bij de kerken van de Protestantse Gemeente Leiderdorp (PGL), wapperde van vrijdag 11 tot en met maandag 14 januari de regenboogvlag. Een grote bij de Dorpskerk, een kleinere bij de Scheppingkerk. Zo wilde de kerkgemeenschap laten zien dat hier iedereen welkom is, ongeacht ras, geaardheid, relatievorm of mening.

Het vlagvertoon was naar aanleiding van de omstreden Nashville-verklaring, het uit Amerika overgewaaide pamflet waarin staat beschreven hoe christenen om zouden moeten gaan met geloof, seksualiteit en het huwelijk. Homoseksuele relaties worden daarin afgewezen en transgenderisme wordt afgekeurd. De verklaring is ondertekend door honderden predikanten uit de orthodox-protestantse kerk.

Dat de PGL zich absoluut niet kan vinden in de Nashville-verklaring werd zondag ook duidelijk gemaakt tijdens de kerkdiensten.

Lees verder op P3

In beide kerken werd bewust het lied 'Ongestraft mag liefde bloeien' gezongen, een soort Regenbooglied met als beginregels:

Ongestraft mag liefde bloeien,
vrijuit zoeken naar de zon.
liefdes loop verdraagt geen boeien,
laat haar stromen als een bron!

Open brief

In een open brief geven de drie dominee's van de PGL, Esther de Paauw, Hester Smit en Stephan Kurzanhn, een reactie op de Nashville-verklaring. Zij stellen dat de ondertekenaars van het omstreden pamflet de bijbel lezen "op een manier die vele andere christenen en onze kerkgemeenschap van Leiderdorp niet delen". De kerkgemeenschap van de PGL bestaat al jaren uit mensen met diverse geaardheden en relatievormen, aldus de dominee's. "Wij voelen ons dan ook verbonden met ieder die zich door deze verklaring voelt gekwetst of uitgesloten. Tegelijkertijd zien we ook dat behoudende christenen met onbegrip en vijandigheid worden geconfronteerd. Het maakt zichtbaar hoe groot de uitdaging is om als samenleving divers te zijn en elkaar als andersdenkend te accepteren."

Lees de hele open brief op P3.

Bewoners huis uit vanwege gaslek

alarm n De bewoners van een rijtjeshuis aan de Klimopzoom in Leiderdorp moesten vrijdagavond 11 januari hun huis een paar uur uit vanwege een gaslek. De brandweer werd rond 19.00 uur gealarmeerd omdat er een gaslucht in de woning hing en constateerde inderdaad een gaslek. Gasbedrijf Liander kwam het lek dichten.

Fietsen voor statushouders

oproep n Vluchtelingenwerk zoekt fietsen voor statushouders (asielzoekers met een vergunning om hier te blijven) die net in Leiderdorp zijn komen wonen. Het gaat om twee heren, twee dames, een jongen van 7 jaar en twee meisjes van 9 en 12 jaar.

Wie een fiets wil doneren, wordt gevraagd contact op te nemen via e-mail ceesmentink@ziggo.nl.

Strafontslag voor ambtenaar

Verduistering n Een ambtenaar van de gemeente Leiderdorp heeft in december strafontslag gekregen. Het zou gaan om een secretaresse die wordt verdacht van verduistering van gemeenschapsgeld. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Vrijwilligers gáán ervoor

De dames R.M. van der Meer en P.A.M. Suijten-van Velzen tijdens het bezoek aan de Intratuin in Ter Aar in 2017. | Foto: PR

Als u dit leest is het al weer een paar weken 2019. Dit wordt het eerste jaar waarin Pluspunt geen rol meer speelt in Leiderdorp.

Na eerst veel ongeloof is er alles aan gedaan om dat wat niet te accepteren is, te veranderen. Maar langzamerhand drong het tot ons vrijwilligers door dat wat niet te veranderen is, geaccepteerd moet worden. We krijgen een nieuwe paraplu in de vorm van Incluzio.

Op 13 december was de laatste 'dank je wel' bijeenkomst voor de vrijwilligers op de Splinterlaan. Toen heb ik de redacteur van dit blad aangesproken met de vraag; "Mag ik een artikel schrijven voor het Leiderdorps Weekblad over mijn onderdeel van Pluspunt, de Opstapbus?" Dat mocht, ik kreeg een kaartje, al besefte ik dat er geen belofte was gegeven om het ook te plaatsen (oeps).

Eind 2009 ging ik met pensioen als nachtzuster van verzorgingshuis Rijn &Vliet. In diezelfde tijd was er een wervingsactie van vrijwilligers voor alle instanties in Leiderdorp die om vrijwilligers zaten te springen. Voor mij sprong Pluspunt eruit. Als jonge zestiger ging ik boodschappen doen voor ouderen of pas geopereerde mensen die dat nodig hadden en ik werd begeleider op – toen nog - de Boodschappenbus. Met een busje van Radius Leiden gingen we iedere week op pad, de ene week naar een winkelcentrum (vanwege de subsidie) de andere week werd een ander leuk doel gevonden.

Maar de subsidiekraan ging dicht, er moesten kostendekkende uitjes gezocht worden. Dat lukte wel maar de prijs werd meer dan verdubbeld. De uren van Monique voor de administratie en de tegenvallers werden door Pluspunt gedragen.

Toen heeft ons vrijwilligersteam ook heel veel tijd besteed aan het zoeken naar het juiste en betaalbare vervoer. De laatste tijd was dat vaak een Huurmij busje (of hoe die nu ook mag heten) en de Roomburghbus. Het voordeel van die laatste is dat daar veel eenvoudiger is in te stappen, er is een lift dus ook een mogelijkheid voor rolstoelen.

Dat brengt meteen een nadeel mee: er zijn dan meer vrijwilligers nodig. Terwijl met 7 betalende deelnemers het nu al €12,- kost. Dit vind ik eigenlijk al vrij hoog want ik vraag me af of we de doelgroep nog wel bereiken.

Persoonlijk heb ik een kleine enquête gehouden onder de deelnemers op 25 oktober of ze inspraak of verandering willen en er is unaniem gekozen voor doorgaan zoals onder Pluspunt.

Nu verder onder paraplu Incluzio

Dat was even nostalgisch terugkijken, we gaan nu verder onder de paraplu van Incluzio. Er is al beloofd dat alle onderdelen van Pluspunt die door vrijwilligers worden aangedragen door hen gesteund gaan worden. Ondertussen ben ik een jonge zeventiger en ik vind dit best wel een grote verantwoording. Ook werd halvering van het aantal middagen, dus van tweemaal naar éénmaal per maand, niet uitgesloten.

In het oriënterende gesprek op 21 november hebben wij als vrijwilligersteam programmaleider Janine de Vries van Incluzio bedolven onder de ideeën en suggesties die ook allemaal zijn opgeschreven en op haalbaarheid onderzocht gaan worden.

En bij sommige – lieve Leiderdorpers – heb ik ook jullie nodig.

Ik zou fondsen willen werven, bijvoorbeeld meedoen met de statiegeld doneerpot van A.H Winkelhof. De manager - mijnheer Carlos - heeft veel liever een doel uit Leiderdorp dan een landelijk doel. Het enige dat ik daarvoor nodig heb is een bankrekening nummer voor de Opstapbus (steekzak- en strijkstokvrij, dat beloof ik).

Die is ook nodig als we misschien iets met leuk uitgevoerde cadeaubonnen willen gaan doen. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het soms is om te weten wat je voor je verjaardag wilt hebben. Lijkt dat geen leuke opdracht voor een I.T. klas van het voortgezet onderwijs?

Suggestie: 'De Leiderdorpse Zilveruitjes bon'.

Dan komen we ook chauffeurs tekort, mensen die met de eigen auto mee willen rijden. Wel graag niet verlaagd en met een inzittende verzekering. (€0.20 per km) De halve volwassen wereld is chauffeur toch? En we hebben er maar een paar nodig.

Dus iedereen een fantastisch 2019 gewenst, wij gaan er voor.

Jeanette van der Neut

n Open brief dominee's PGL

In onze kerk is iedereen welkom

De Nashville-verklaring heeft veel onrust veroorzaakt in de samenleving, en ook in de kerken. Een groep behoudende christenen heeft een verklaring ondertekend dat het huwelijk enkel geldt tussen man en vrouw en seksualiteit alleen daarbinnen is toegestaan. Dat standpunt ervaren velen in de samenleving, maar ook in de kerken, als kwetsend en onbegrijpelijk.

De ondertekenaars van de Nashville-verklaring beroepen zich op de Bijbel en het christelijk geloof, maar lezen de Bijbel daarbij op een manier die vele andere christenen en onze kerkgemeenschap van Leiderdorp niet delen. De Bijbel is een veelzijdig en eeuwenoud boek dat in een heel andere cultuur is ontstaan dan de onze. Teksten uit die tijd kun je niet zomaar even toepassen op onze tijd. Het lastige van de Bijbel is ook dat je daar heel verschillende standpunten op kunt baseren. Tegelijkertijd is dat ook het mooie: juist de Bijbel laat ons zien dat er niet één perspectief op de werkelijkheid is en dat niemand kan claimen God of het gelijk aan zijn kant te hebben, maar dat je met elkaar in gesprek moet, luisteren naar elkaars waarden en dat wijsheid en gemeenschap groeit als je bereid bent om je eigen meningen ter discussie te stellen.

Onze kerkgemeenschap bestaat al jaren uit mensen met diverse geaardheden en relatievormen. Wij geloven dat Gods liefde de richtlijn is en dat liefde in vele relatievormen onder mensen aanwezig is. Wij voelen ons dan ook verbonden met ieder die zich door deze verklaring voelt gekwetst of uitgesloten. Tegelijkertijd zien we ook dat behoudende christenen met onbegrip en vijandigheid worden geconfronteerd. Het maakt zichtbaar hoe groot de uitdaging is om als samenleving divers te zijn en elkaar als andersdenkend te accepteren. Liefde als richtsnoer vraagt om de sensitiviteit, zowel op te komen voor de rechten van de LHBT-gemeenschap als het voorkomen van de uitsluiting van behoudend gelovigen.

Als Protestantse Gemeente proberen wij in Leiderdorp een gemeenschap te zijn waar ieder welkom is, ongeacht ras, geaardheid, relatievorm of mening. Een plek waar we met elkaar in gesprek gaan, luisteren naar elkaars waarden en waar wijsheid, gemeenschap en liefde groeit.

Weet u van harte welkom in onze kerk!

Namens de Protestantse Gemeente Leiderdorp,

ds. Stephan Kurtzahn, ds. Hester Smits, ds. Esther de Paauw

In Memoriam Aad Pleij

Leiderdorper Aad Pleij (90) is woensdagavond 9 januari na een kort ziekbed overleden.

Aad Pleij was een bekende in Leiderdorp en omstreken. Als Indië-veteraan heeft hij zich begin jaren vijftig van de vorige eeuw aangesloten bij veteranenorganisaties. Hij was vice-voorzitter van de Bond van Wapenbroeders en was steevast bij de Leiderdorpse Dodenherdenking op 4 mei om namens de bond een krans te leggen.

Pleij was een zeer sportief man en heeft zich ingezet voor verschillende Leiderdorpse sportverenigingen. Hij was bestuurslid van Schietvereniging De Vrijheid, de Leiderdorpse Reddingsbrigade en de Parabowls. Van die laatste club was hij medeoprichter. In 1996 werd hij vanwege zijn vele vrijwilligerswerk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In Leiderdorp ontving hij de Zilveren Promo, een onderscheiding voor sportvrijwilligers.

Naast bowlen, zwemmen en schieten was hardlopen altijd een grote hobby van Pleij. Hij heeft heel wat marathons op zijn naam staan. Enkele jaren geleden is hij gestopt met hardlopen maar bleef wel wandelen. Hij was sinds jaar en dag deelnemer aan de Leiderdorpse Avond4daagse maar ook de Nijmeegse Vierdaagse stond tot twee jaar geleden op zijn lijst. Vorig jaar wandelde hij nog de 21 kilometer tijdens de Leiden Marathon.

Aad Pleij laat zijn vrouw Corrie, acht kinderen en vele klein- en achterkleinkinderen na.

Teveel bassen bij Vriendenfeesten

geluidsoverlast n De bassen van de versterkers stonden veel te hard afgesteld bij de Vriendenfeesten in park het Leiderdorpse De Houtkamp op 7, 8 en 9 september vorig jaar, vindt de huurdersbelangenvereniging Laan van Berendrecht. Het bestuur van de vereniging vraagt het college van burgemeester en wethouders voortaan in de vergunningverlening voor muziekfeesten in het park op te nemen dat met name de bas-beat geluiden een stuk zachter moeten.

De vereniging heeft een enquête gehouden onder de haar leden, bewoners van drie van de woontorens die grenzen aan het park. Daaruit bleek dat dertig procent veel hinder had ondervonden van de harde muziek. "We zijn niet kinderachtig maar dit was te erg", liet een van de leden weten.

Voorzitter Jos Mulder had zijn klachtenbrief al begin oktober naar het college verstuurd maar heeft daar nooit antwoord op gekregen. Daarom stuurde hij begin januari nog een brief met het verzoek om een reactie, zodat het verenigingsbestuur haar leden daarover kan informeren tijdens de algemene ledenvergadering op 21 februari.

Naar aanleiding van die tweede brief vraagt fractievoorzitter Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp het college waarom de vereniging nog geen antwoord heeft gehad, en wat dat antwoord gaat worden.

Regenboogvlag bij kerken PGL

De grote regenboogvlag bij de Dorpskerk. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Foto: Esta Hoogervorst

In beide kerken werd bewust het lied 'Ongestraft mag liefde bloeien' gezongen, een soort Regenbooglied met als beginregels:

'Ongestraft mag liefde bloeien,
vrijuit zoeken naar de zon.
liefdes loop verdraagt geen boeien,
laat haar stromen als een bron!'

In een maandag 14 januari verzonden open brief geven de drie dominee's van de PGL, Esther de Paauw, Hester Smit en Stephan Kurzanhn, een reactie op de Nashville-verklaring. Zij stellen dat de ondertekenaars van het pamflet de bijbel lezen "op een manier die vele andere christenen en onze kerkgemeenschap van Leiderdorp niet delen". De kerkgemeenschap van de PGL bestaat al jaren uit mensen met diverse geaardheden en relatievormen, aldus de dominee's. "Wij voelen ons dan ook verbonden met ieder die zich door deze verklaring voelt gekwetst of uitgesloten. Tegelijkertijd zien we ook dat behoudende christenen met onbegrip en vijandigheid worden geconfronteerd. Het maakt zichtbaar hoe groot de uitdaging is om als samenleving divers te zijn en elkaar als andersdenkend te accepteren."

Lees de hele open brief hieronder.

'Democratie vraagt inzet van ons allemaal'

Jaap Smit: "Democratie is niet een gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden." | Foto: PR Foto: Foto:

provincie n Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en Oegstgeestenaar Jaap Smit pleit in zijn nieuwjaarstoespraak, uitgesproken op woensdag 9 januari, voor meer aandacht voor democratie en rechtsstaat. Hij stelt dat een goed functionerende democratie inzet vraagt van 'ons allemaal', overheid en samenleving.

"Democratie is niet een gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden, wat mij doet denken aan het combootje in de kerk in de hoop daar jonge mensen mee te winnen. Dat werkt niet. Natuurlijk moeten wij nadenken over modernisering en onderhoud van ons democratisch proces, maar ten diepste gaat het om de vraag of we er allemaal in geloven en ons ervoor willen inzetten."

In zijn nieuwjaarstoespraak roept hij daarom politici en bestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen. De commissaris: "Durf zelf als politicus en als bestuurder met een goed verhaal naar buiten te gaan en mensen mee te nemen in de oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd. Speel niet op de man, speel op de bal en luister met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de inbreng van de ander om te ontdekken of zijn of haar voorstel de zaak nog beter zal helpen. En, laat bij ons denken en handelen niet automatisch het economische rendement de doorslag geven, maar veeleer het maatschappelijke rendement."

Volgens Jaap Smit moet het adagium niet zijn een 'kleine overheid', maar een 'sterke en vitale overheid', als een hoeder van recht, veiligheid, ontwikkeling en zorg naar menselijke maat. Een overheid die zich niet beperkt tot een regierol, maar met kennis van zaken en dus met gezag optreedt. Ook pleit hij voor meer democratisch bewustzijn in de maatschappij. De commissaris stelt dat het voor het functioneren van de democratie belangrijk is dat inwoners meer leven vanuit het besef dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het collectief dat wij als samenleving zijn. "Je kunt je niet louter afzijdig houden en vervolgens anderen die hun verantwoordelijkheid pakken afschrijven als een plucheplakkende elite."

In zijn nieuwjaarstoespraak spreekt Jaap Smit de ambitie uit ook in de komende jaren de commissaris van de Koning in Zuid-Holland te willen zijn. Het jaar 2019 is het laatste jaar van zijn eerste termijn. "Dit betekent dat de vraag aan de orde komt of ik na deze eerste termijn door wil gaan. Daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Ik voel mij op mijn plek, zeer verbonden met de provincie en de mensen die daarin en daarvoor werken. Ik zie ernaar uit om ook in de volgende jaren te blijven bouwen aan deze sterke en prachtige provincie waar ik trots op ben!"

De nieuwe verzuimverzekering

Maaike Wetting Advocaat arbeidsrecht wetting@wettingenderoode.nl Foto: PR

Bent u al op de hoogte van de nieuwe ziekteverzuim-verzekering die per 1 januari 2020 beschikbaar komt?

Met MKB Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars heeft de minister van Sociale Zaken afspraken gemaakt over een product waarin met name kleine werkgevers ontzorgd gaan worden als het gaat om de loondoorbetaling tijdens ziekte. Dit wordt de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering genoemd en zal per 1 januari 2020 beschikbaar zijn. Daarvoor is een convenant overeengekomen dat ingaat op de minimumeisen van dit verzekeringsproduct.

Het doel is om de kleinere werkgevers te ondersteunen bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling tijdens ziekte en daarmee het beperken van langdurig ziekteverzuim. De verzekering zal 'Poortwachterproof' zijn, zodat een eventuele loonsanctie van het UWV na twee jaar ziekte, niet voor rekening van de werkgever komt. Zo blijkt dat 85 procent van de inhoudelijke loonsancties het gevolg is van het niet of te laat/verkeerd oppakken van de re-integratie van de werknemer door de werkgever. Ook het te laat of verkeerd inzetten van re-integratie tweede spoor komt regelmatig voor bij de kleinere werkgever. In 12 procent van de gevallen is de oorzaak het verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts over de mogelijkheden van de werknemer om te werken.

Advies bedrijfsarts leidend

Daarom wil de minister het mogelijk maken dat het advies van de bedrijfsarts leidend gaat worden bij de beoordeling van de re-integratieinspanningen van de werkgever en de werknemer na afloop van de twee jaar ziekteperiode. Immers, op dat moment zal de werknemer een aanvraag voor een WIA-uitkering doen en zal de verzekeringsarts van het UWV een medisch oordeel geven over de belastbaarheid van de werknemer. Dat oordeel kan afwijken van het oordeel van de bedrijfsarts en vervolgens leiden tot een loonsanctie van maximaal 52 weken. De werkgever wordt dan geconfronteerd met een extra loondoorbetalingsperiode, bovenop op de twee jaar, van maximaal een jaar.

Per 1 januari 2021 zal de verzekeringsarts van het UWV niet langer het oordeel van de bedrijfsarts beoordelen en zal slechts beoordeeld worden of de werkgever en de werknemer de adviezen van de bedrijfsarts hebben opgevolgd in hun re-integratieinspanningen. De mogelijkheden van een second opinion bij een tweede bedrijfsarts en het deskundigenoordeel bij het UWV blijven wel gewoon bestaan.

Ten slotte wil de minister de werkgever een financiële tegemoetkoming bieden voor de loonkosten van het tweede ziektejaar. Vanaf 2021 zullen werkgevers via een 'loondoorbetalingskorting' korting ontvangen op de premieheffing. De korting zal bestaan uit een vast bedrag per inhoudingsplichtige werkgever.

Tientallen vragen voor ombudsteam PvdA

jaaroverzicht n In 2018 heeft het ombudsteam PvdA Leiderdorp tientallen hulpvragen ontvangen. Verreweg de meeste daarvan hadden te maken met zorg, zo blijkt uit het jaaroverzicht 2018 van het ombudsteam.

Heel veel vragen gingen over het verkrijgen van juiste zorg. Die zijn door het ombudsteam beantwoord of doorverwezen. De laatste maanden is het aantal vragen over het verminderen van het aantal uren voor hulp in de huishouding toegenomen.

Ook heeft het ombudsteam zich ingezet in bemiddelingen bij ambtelijke kwesties, private kwesties en schuldvragen. Door de juiste begeleiding en advies konden zij mensen verder helpen.

PvdA Leiderdorp heeft het ombudsteam enkel jaren geleden opgezet met als doel om individuele klachten van inwoners van Leiderdorp te behandelen. Iedereen met individuele geschillen, problemen of zaken met (overheids-)instanties wordt geholpen. Het team verleent advies en/of helpt bij het vinden van een oplossing.

Het ombudsteam behandelt verschillende soorten klachten of problemen op onder meer het gebied van wonen, sociale zaken, belastingen, (jeugd)zorg etc. Hiermee vormt het team een aanvulling op het werk van de raadsleden die doorgaans weinig tijd hebben voor individuele zaken.

Het team is bereikbaar voor iedereen, dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op telefoonnummer 06 48261740 of 06 22082001 of via e-mail ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl. Zie ook de website www.pvdaleiderdorp.nl.

Tweede leven overtollige spullen

inzamelpunt n Woningontruiming CVS B.V. in Zoeterwoude Rijndijk is sinds november 2018 inzamelpunt voor verschillende goede doelen.

Wie overtollige spullen kwijt wil, kan ze hier inleveren om ze een tweede leven te geven. Het gaat om de volgende spullen:

- Oude brillen. Deze gaan naar opticien Pearl die de brillen naar Ghana (Afrika) verscheept voor mensen die ze daar kunnen gebruiken;

- Fietsen Deze worden opgehaald door EasyFiets, het zeer vriendelijk geprijsde fietsenlease en-verhuurbedrijf;

- Oude kleding. De kleding wordt opgehaald door ReShare, een onderdeel van het Leger des Heils;

- Oud gereedschap. Dit gaat naar GeredGereedschap;

- Zorgmiddelen, denk aan een douchestoel, rollator, wandelstokken en dergelijke. Dit wordt opgehaald door de Zorgmiddelenoutlet Midden Nederland;

- Platen, singels en platenspelers. Deze worden opgehaald door Vinyl Voor Elkaar;

- Boeken. Deze worden opgehaald voor een tweedehands sectie in een boekenhandel.

Het sorteercentrum aan de Energieweg 51 te Zoeterwoude Rijndijk is geopend voor donaties op woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Koppelklaverjassen in Zijlkwartier

Kaartavond n De Leiderdorpse Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert op 19 januari een koppelklaverjas-avond in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19. De avond begint om 20.00 uur. De kosten voor de deelnemers bedragen 3 euro per persoon.

Er wordt in drie rondes gespeeld om mooie prijzen. Tijdens de koppelklaverjasavond wordt ook een loterij gehouden.

Wie wil komen kaarten maar geen kaartpartner heeft, kan bellen naar Paul Overdijk (06-43469088). Hij probeert dan een koppeling te maken met een speler die ook alleen is.

Teveel bassen bij Vriendenfeesten

geluidsoverlast n De bassen van de versterkers stonden veel te hard afgesteld bij de Vriendenfeesten in het Leiderdorpse park De Houtkamp op 7, 8 en 9 september vorig jaar. Dat vindt de huurdersbelangenvereniging Laan van Berendrecht. Het bestuur van de vereniging vraagt het college van burgemeester en wethouders voortaan in de vergunningverlening voor muziekfeesten in het park op te nemen dat met name de bas-beat geluiden een stuk zachter moeten.

De vereniging heeft een enquête gehouden onder de haar leden, bewoners van drie van de woontorens die grenzen aan het park. Daaruit bleek dat dertig procent veel hinder had ondervonden van de harde muziek. "We zijn niet kinderachtig maar dit was te erg", liet een van de leden weten.

Voorzitter Jos Mulder had zijn klachtenbrief al begin oktober naar het college verstuurd maar heeft daar nooit antwoord op gekregen. Daarom stuurde hij begin januari nog een brief met het verzoek om een reactie, zodat het verenigingsbestuur haar leden daarover kan informeren tijdens de algemene ledenvergadering op 21 februari.

raadsvragen

Naar aanleiding van die tweede brief vraagt fractievoorzitter Hugo Langenberg van de Lokale Partij Leiderdorp het college waarom de vereniging nog geen antwoord heeft gehad, en wat dat antwoord gaat worden.

Stijging huizenprijzen in Leiderdorp blijft achterlopen op rest Leidse regio

woningmarkt n Een half jaar geleden constateerde De Leeuw Makelaardij al dat de huizenprijzen in Leiderdorp minder stijgen dan in de rest van de Leidse regio. Dat is nog steeds het geval, zo blijkt uit de laatste editie van Zicht op de Woningmarkt, de kwartaaluitgave van de makelaardij.

Volgens De Leeuw zijn de huizen in Leiderdorp wat goedkoper door een gebrek aan aansluiting met de groeiende expatmarkt in de Leidse regio. Leiden, Oegstgeest en Voorschoten zijn veel populairder bij expats wat de huizenprijzen daar extra opdrijft.

De gemiddelde verkoopprijs van tussenwoningen in Leiderdorp was in het laatste kwartaal van 2019 met net boven de 315.000 euro ongeveer gelijk aan een half jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs van appartementen is wel flink gestegen en ligt nu op ruim 250.000 euro. Ook de prijzen per vierkante meter voor deze segmenten lagen historisch hoog, voor appartementen op ruim 2.500 euro en voor tussenwoningen op bijna 2.875 euro. Maar, zoals gezegd, in Leiden, Oegstgeest en Voorschoten betaal je nog een stuk meer. In de Leidse regio is alleen in Zoeterwoude het gemiddelde prijsniveau lager dan in Leiderdorp.

Activiteiten in bieb rond Nationale Voorleesdagen

Foto: PR

kinderen n Ook in de Leiderdorpse bibliotheek gaan de Nationale Voorleesdagen binnenkort weer van start met activiteiten rondom het Prentenboek van het Jaar en de speciaal samengestelde prentenboeken TopTien. Prentenboek van het Jaar 2019 is Een huis voor Harry van Leo Timmers.

Op de woensdagen 23 januari en 30 januari om 14.30 uur wordt er voorgelezen met de Kamishibai (een vertelkastje). Natuurlijk wordt hiervoor het prentenboek van het jaar uitgekozen. In Een huis voor Harry gaat de hoofdpersoon, kater Harry, liever niet naar buiten want binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Leo Timmers bedacht voor zijn nieuwste prentenboek een uiterst aaibaar hoofdpersonage: de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op donderdag 24 januari van 14.30 tot 15.00 uur geeft docent Margriet Bloem de workshop Beeldend Bezig voor peuters en kleuters. Blom gaat aan de slag met het prentenboek Een huis voor Harry. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.bit.ly/beeldendLD.

Peuters en kleuters die lid worden van de bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen een vingerpopje van Een huis voor Harry (zolang de voorraad strekt). Kinderen tot 13 jaar zijn gratis lid van de BplusC bibliotheken. Kijk voor meer informatie op www.BplusC.nl.

De Leiderdorpse BplusC bibliotheek is gevestigd aan de Van Diepeningenlaan 110 (gebouw De Sterrentuin).

Nieuws van de LVU

educatie n Creatieve cursussen en leerzame lezingen, de Volksuniversiteit Leiderdorp biedt het allemaal. Hieronder twee voorbeelden:

Creativiteit met collages - In de korte cursus 'Collages' (3 lessen) worden de mogelijkheden van het collage verkend. Met behulp van 'knippen en plakken' worden interessante kunstwerken gemaakt. Dit kan echt van alles zijn, er zijn geen opgelegde regels. Door combinatie met tekenen en schilderen leren de cursisten gaandeweg veel over compositie en kleurgebruik. En door met eigen handen beelden te knippen, te plakken, te schilderen en zo samen te stellen, ontstaat een heel persoonlijk product.

Start: donderdag 24 januari, 10.00 – 12.00 uur.

Lezing 'Feiten over gezondheid zoeken en vinden op Internet - Het aanbod aan informatie over gezondheid op Internet is groot. De vraag is hoe je voorkomt te verdwalen. Hoe vind je niet te veel en niet te weinig? En heel belangrijk: klopt alles wel wat op Internet staat? In deze lezing worden, aan de hand van een door de docent gekozen onderwerp, de stappen behandeld die je moet zetten om goede informatie te vinden. Iedereen kan bij deze lezing meedenken en meedoen, je hoeft niet gestudeerd te hebben of handig te zijn met Internet.

Maandag 4 februari, 14.00 – 16.00 uur.

Informatie en aanmelding: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau aan de Splinterlaan 156, 2352 SM te Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Rust en bezinning bij CBI

cursus n In de vaak grauwe wintermaanden legt het Leiderdorpse Centrum voor Bezinning en Inspiratie juist nadruk op rust en bezinning. Zo organiseert het CBI vanaf dinsdag 22 januari in de Scheppingskerk (Van Poelgeestlaan 2 ) de cursus 'aandachtig leven' onder leiding van Sijma Rasser. De cursus, om de week en van 19.30 tot 21.30 uur, beslaat zeven dinsdagavonden met huiswerkopdrachten. Vragen als 'Wat bezielt je?' en 'Waar word je gelukkig van?' behoren tot het lesmateriaal. Ook is er in de cursus aandacht voor ademhalingstechnieken. De kosten bedragen € 35, inclusief de uitwerking van de opdrachten.

Retraitedag

Het CBI organiseert op zaterdag 26 januari in de Dorpskerk van 10 tot 17 uur een Klooster Retraitedag. Het thema luidt: 'Geborgen in een nieuw licht'. Onder leiding van Liesbeth van Meeteren en Sijma Rasser gaan de deelnemers op zoek naar hun innerlijke kracht en naar geborgenheid. De kosten, inclusief koffie, thee en lunch, bedragen € 30. Kijk op www.cbileiderdorp.nl voor informatie en aanmelding.

Brandweer vist portemonnee uit afvalcontainer

Foto: AS Media

De brandweer kwam zaterdagmiddag 12 januari tegen half 5 in de Leiderdorpse wijk Buitenhof een oudere vrouw te hulp die bij het weggooien van afval per ongeluk ook haar tas mèt portemonnee in een ondergrondse container had gegooid. Die portemonnee bevatte behalve geld ook al haar pasjes.

De brandweer kreeg de container open en wist met behulp van een hark de tas te pakken te krijgen. De vrouw was de brandweermannen zeer dankbaar.

                | Foto: Koen Jongen

Automobilist rijdt lantaarnpaal uit de grond

Een automobilist heeft vrijdagmiddag 11 januari rond 14.50 uur aan de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp een lantaarnpaal finaal uit de grond gereden.

De oorzaak van het ongeval is niet bekend. De bestuurder raakte niet gewond. | Foto: AS Media

Klaverjassen

Kaarten n Marchingband Tamarco organiseert zondag 20 januari een koppelklaverjasmiddag aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp. Aanvang 14.00 uur. Inleggeld € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

'Ons eerste streven is zo'n duizend zonnepanelen exploiteren in Leiderdorp'

Een deel van het bestuur van 'Zon op Leiderdorp' bij sportcentrum De Does, een van de gebouwen waarop wellicht zonnepanelen kunnen komen. V.l.n.r. Jan Baronner, Henk van Rooijen, Johan Kools, Lodewijk van Aernsbergen en Ton Cremers. | Foto: Marieke van Leeuwen Foto: Marieke van Leeuwen

duurzaamheid n Ook in Leiderdorp verschijnen op steeds meer daken zonnepanelen. Zo draagt een groeiend aantal particulieren hun steentje bij aan een duurzamere energieproductie en daarmee aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Maar niet iedereen heeft een eigen woning en ook zijn niet alle daken geschikt voor zonnepanelen. Voor mensen die graag zelf zonne-energie willen opwekken maar niet de mogelijkheid hebben om dit te realiseren, is er sinds kort een alternatief in Leiderdorp: de coöperatie 'Zon op Leiderdorp', opgezet en geleid door vrijwilligers. Marieke van Leeuwen sprak met voorzitter Johan Kools en bestuurslid Lodewijk van Aernsbergen over dit bijzondere initiatief.

De allereerste aanzet kwam van de gemeente. Die vroeg vorig jaar via een oproep in deze krant actieve dorpsgenoten om het voortouw te nemen bij het opstarten van de eerste zonnecoöperatie van Leiderdorp. Johan Kools en Lodewijk van Aernsbergen waren onder degenen die daarop reageerden. In de zomer van 2018 startten zij, samen met Ton Cremers,Coen Huisman, Henk van Rooijen, Jan Baronner en Marian Kathmann, met de voorbereidende werkzaamheden en op 14 december is de coöperatie Zon op Leiderdorp officieel opgericht.

"De gemeente geeft ondersteuning en faciliteert door het beschikbaar stellen van daken maar verder is het een initiatief van de Leiderdorpers zelf", benadrukt Kools. "Wij hebben subsidie aangevraagd bij fonds 1818 en de gemeente om de opstartkosten te kunnen financieren."

Hoe organiseren jullie de investering, het plaatsen en de exploitatie van de zonnepanelen?

"Leiderdorpers kunnen straks certificaten aanschaffen die gelijk staan aan de opbrengst van een zonnepaneel. Daarmee worden zij ook lid van de coöperatie. Het aantal certificaten dat je kan kopen is minimaal één en maximaal het aantal dat overeenkomt met de hoeveelheid stroom die je eigen huishouden verbruikt. Onze leden investeren hiermee op dezelfde manier als wanneer ze zelf zonnepanelen zouden aanschaffen. De terugverdientijd van de panelen is ongeveer acht jaar maar daarna gaan ze nog jaren mee.

Voor de opstart van ons eerste dak met zonnepanelen zijn we in overleg met de gemeente Leiderdorp voor het plaatsen van panelen op bijvoorbeeld zwembad de Does en op het gebouw van de gemeentewerf naast het gemeentehuis. Daarnaast gaan we actief op zoek naar bijvoorbeeld scholen en bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen. We hebben interesse in daken van een paar honderd vierkante meter.

Reguliere kosten zoals onderhoud en verzekeringen worden betaald uit de opbrengst van de panelen. De resterende winst wordt jaarlijks uitbetaald aan de certificaathouders. Daarnaast ontvangen zij de energiebelasting terug voor de opbrengst van 'hun' panelen."

Werken jullie samen met andere initiatieven om tot een zo goed mogelijke prijs te komen voor de aanschaf van de panelen?

"We vragen offertes op en kiezen daaruit de beste optie. Een certificaat gaat waarschijnlijk 300-340 euro kosten. Dat is een realistische prijs die is berekend aan de hand van andere soortgelijke initiatieven. Ook maken we gebruik van de kennis en ervaring van de coöperatie 'Zon op Nederland' waarbij wij zijn aangesloten."

Ik kan mij voorstellen dat ook mensen met een lager inkomen graag zouden willen instappen in dit project. Is het voor hen mogelijk om certificaten aan te schaffen met een duurzaamheidslening?

"De gemeente Leiderdorp stelt wel een duurzaamheidslening beschikbaar voor duurzame investeringen maar het is nog niet duidelijk of dit ook voor deze investering geldt. Op dit moment zoekt de gemeente op ons verzoek uit of dit mogelijk is."

Hoe verloopt de verdeling van de aanschaf van de zonnepanelen. Is dat 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'?

"Daar moeten we nog over nadenken. We hebben al een intekenlijst en er zijn nu ruim vijftig mensen die zich daarop hebben ingeschreven en daarmee dus aangeven dat ze interesse hebben in de aanschaf van certificaten."

Is het verplicht om een energieleverancier uit te kiezen die is aangesloten bij de zonnecooperatie?

"Nee het is niet verplicht om over te stappen naar de energieleverancier waar Zon op Leiderdorp mee gaat samenwerken. Overstappen maakt het wel administratief makkelijker omdat je dan de informatie over je energieverbruik en de zonne-energie die je 'produceert' niet zelf hoeft te melden bij jouw energieleverancier en de belastingdienst."

Jullie geven aan dat jullie stroom kunnen terug leveren, gaat dit op basis van de salderingsregeling? Wat gebeurt er in het geval dat deze regeling wijzigt?

"Wij moeten projecten per dak aanmelden bij de belastingdienst. Dan kunnen we gebruik maken van de postcoderoosregeling. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we daar nog vijftien jaar gebruik maken. Dit moet definitief bekend zijn voordat we de certificaten gaan verkopen. Daarnaast belooft de minister dat de veranderingen in de regeling geen gevolgen hebben voor de terugverdientijd van de panelen. Hoe het eruit ziet na die terugverdientijd is nog niet duidelijk.

Voor ons is het allerbelangrijkste dat mensen een groene investering kunnen doen en daarmee naast het financiële rendement ook zelf heel tastbaar een bijdrage kunnen leveren aan de overgang naar duurzame energie en daarmee het behoud van onze aarde."

Wat hebben jullie nog nodig om Zon op Leiderdorp succesvol op te starten en door te zetten? Welke ambities zijn er om te groeien?

"We hebben in eerste instantie daken nodig. Daarnaast zijn we nu nog bezig met alle papieren die geregeld moeten worden voor de opstart. De oprichtingsstatuten zijn een paar weken geleden ondertekend bij notaris Bakker en Neve en de coöperatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Begin 2019 gaan we offertes aanvragen voor de panelen. Dan zijn we echt een speler in de markt. We hopen ook binnenkort het verlossende woord te krijgen over het eerste dak voor plaatsing van de panelen.

Het streven is dat komend half jaar de eerste certificaten worden verkocht. Dan kunnen we nog meegenieten van de zon komende zomer. De groei is in principe onbeperkt maar wel afhankelijk van de daken die beschikbaar komen. Daarom willen we ook graag in contact komen met bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen. We denken dat we in eerste instantie zo'n duizend panelen kunnen exploiteren in ons dorp en dat is dan ook ons eerste streven."

De ambitie die jullie hebben is best groot, hebben jullie ook afspraken gemaakt met de netwerkbeheerder voor wat betreft. de belastbaarheid van het stroomnetwerk in deze regio?

"We maken bij elke nieuw project afspraken met energieleverancier Liander. Als die aangeeft dat het niet meer zou kunnen, dan moet er bij hen eerst een oplossing worden gezocht om meer installaties aan te sluiten.

Bij het ministerie van EZ en klimaat overleggen ze ook over dit probleem; er moet op den duur iets gaan veranderen in de wijze van opslag en transport van energie."

Dus het zou kunnen dat Zon op Leiderdorp ook energie gaat opslaan in de toekomst en dat dit dan onderdeel wordt van de certificaten die jullie verkopen?

"Ja misschien, als de salderingsregeling straks veranderd is dat voorstelbaar, maar dan zijn we alweer een paar jaar verder."

Ga naar de website www.zonopleiderdorp.nl voor het aanmelden als belangstellende, wellicht het beschikbaar stellen van uw dak en voor verdere informatie.

Angel Daleman snelste pupil van Zuid-Holland

Angel Daleman op het hoogste podium met medaille en certificaat voor het baanrecord. Foto: PR

schaatsen n De Leiderdorpse schaatsster Angel Daleman (11) heeft zondag 13 januari tijdens de Zuid-Hollandse Kampioenschappen op de Uithof in Den Haag een baanrecord gereden op de 500 meter. Daarmee werd ze als pupil B eerste van alle pupillen; ze liet ook de pupillen A achter zich.

Na de halve kilometer stond het ZHK massastart op het programma. Ook hier was Angel succesvol, ze pakte de eerste plek in de categorie pupil B en jonger.

Komend weekend moet Angel weer aan de bak. Ze komt dan in Groningen uit op het nationaal pupillen toernooi, het officieuze NK voor pupillen. Vorig jaar, als pupil C, won ze het toernooi met twee baanrecords, dus de verwachtingen zijn hoog.

Selectiewedstrijden

Ook voor andere VIJL schaatsers wordt het weekend van 19 en 20 januari spannend. Floortje Janssen (junior C) , Stan Springer (junior B) en Matthijs Janssen (junior A) doen alle drie mee aan landelijke selectiewedstrijden voor het NK in hun leeftijdscategorie. Floortje rijdt in Enschede de 500 en 1500 meter, Stan komt in Dronten uit op de 500, 1500 en 3000 meter en Matthijs rijdt de 500, 1500 en 3000 meter in Enschede.

Bij alle junioren gaan de beste tien door naar het NK.

Velocitas start nieuwe jaar met overwinning

zaalkorfbal n Velocitas 1 is het nieuwe jaar gestart met een overtuigende overwinning op DES. In Delft werd het 13 - 23.

Direct na het fluitsignaal werd duidelijk dat twee teams tegenover elkaar stonden die voor de overwinning gingen. De ploeg uit Delft speelde erg fysiek en gaf weinig weg in de verdediging. Velocitas lijkt geleerd te hebben van voorgaande wedstrijden want er bleef rustig gezocht worden naar de kansen. Met onder andere een mooie 'one-hander' van Max Verschoor kwam Velocitas op een 3 - 0 voorsprong.

Na de openingsfase begon DES aan te dringen. Zo nu en dan zagen de Leiderdorpers de voorsprong slinken naar één punt. Een sterke rebound van onder andere Simone Laman zorgde ervoor dat het aantal doelpogingen per Delftse aanval beperkt bleef. De teams gingen rusten met een stand van 9 - 12.

Leo van den Bos hamerde er in de rust nog maar eens op: niet verslappen in de beginfase van de tweede helft. De coach van Velocitas kon zich nog wel een aantal wedstrijden voor de geest halen waarin dit mis ging. Gelukkig bleek ervaring ook nu weer een wijze les te zijn. DES probeerde van alles in aanvallend en verdedigend opzicht maar Velocitas bleef ongekend scherp en rustig . Debby Halvemaan benutte haar kansen en speelde af wanneer het moest, waardoor Velocitas uitliep naar een verschil van 6. Ook Nick van der Zee speelde een ijzersterke wedstrijd. De Leiderdorpse verdediger kreeg maar liefst 3 tegenstanders tegenover zich maar kwam telkens als winnaar uit de bus. Het stelde spelers als Ivar van Driel en Christel Zwanenburg in staat om veel punten te maken, waardoor het verschil flink uitliep. De wedstrijd werd dik verdiend én overtuigend gewonnen door Velocitas met 13 - 23.

Eén van de laatste treffers was een mooi afstandsschot van Joachim Jägel, waarmee de routinier zijn laatste doelpunt in een uitwedstrijd gemaakt heeft. Volgende week neemt hij in de thuiswedstrijd tegen Telstar afscheid van het hoogste team van de Leiderdorpers.

RCL verlengt contract met trainer Soekhai

Dick van der Bijl (voorzitter RCL), Faizel Soekhai (hoofdtrainer RCL) en Rob Engelse (bestuurslid Voetbalzaken RCL). | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Voetbal n RCL heeft het contract met hoofdtrainer Faizel Soekhai met één jaar verlengd. Beide partijen waren er snel uit om de samenwerking ook in het seizoen 2019-2020 te continueren.

RCL heeft er veel vertrouwen in dat Soekhai met zijn staf voor verdere ontwikkeling van de selectie kan zorgdragen. RCL-voorzitter Dick van der Bijl daarover: "Faizel heeft in de eerste seizoenshelft goed gepresteerd met de beschikbare spelersgroep. Hij heeft realistisch voetbal gespeeld vanuit een goede organisatie. Tevens is Faizel een man die goed communiceert en de samenwerking opzoekt. Natuurlijk vinden wij het ook belangrijk dat hij de ambitie en passie uitstraalt om met deze ploeg weer stappen te maken".

Ook de hoofdtrainer zelf had geen twijfels over een langer verblijf bij de tweedeklasser uit Leiderdorp: "Vooraf was voor mij al duidelijk dat ik hier niet voor één seizoen zou komen. RCL heeft een prachtige accommodatie en met die faciliteiten moeten we sportieve stappen voorwaarts zetten. Om dat te realiseren is één seizoen niet genoeg. Er is zeker ruimte voor verbetering en daar ga ik mij om te beginnen na de winterstop voor inzetten, maar zeker ook in het volgend seizoen".

RCL is inmiddels met een trainingskamp begonnen aan de voorbereiding van de tweede seizoenshelft en treft bij de hervatting van de competitie direct een uitdagende tegenstander. Op zaterdag 19 januari is koploper Voorschoten in een uitwedstrijd de eerste tegenstander.

Old Stars RCL zoeken sportieve 60-plussers

voetbal n De Leiderdorpse voetbalvereniging RCL heeft sinds het voorjaar van 2018 een afdeling 'Walking Football', een voetbalvorm speciaal voor sportieve 60-plussers.

Bij de feestelijke opening van het nieuwe clubhuis van RCL was één van de spectaculaire onderdelen een wedstrijd tussen dat nieuwe 'Old Stars' team van RCL en het nationale Nederlandse team met onder andere Kees Kist en Sjaak Swart. Sinds die tijd heeft RCL Old Stars deelgenomen aan diverse toernooien. Ook wordt op het RCL sportpark maandelijks een toernooi georganiseerd met teams uit de directe omgeving. Verder wordt er iedere woensdagochtend tussen 9.30 en 11.00 uur getraind onder leiding van een ervaren en enthousiaste 60+ trainer. Behalve warming-up oefeningen wordt daarbij aandacht besteed aan balbehandeling, techniek en tactiek, afgerond met een lekker partijtje.

Bij walking football bestaat een team uit zes personen, mag niet worden gerend, is lichamelijk contact verboden, zijn slidings niet toegestaan en wordt de bal niet hoger gespeeld dan kniehoogte. Ook wordt er zonder keeper gespeeld en heeft het veld een afmeting van circa 25 bij 40 meter.

Op dit moment bestaat de groep uit zo'n veertien personen maar het is de bedoeling dat er nog meer bijkomen.

Wat bij de Old Stars van RCL voorop staat, is het bewegen en lekker en leuk bezig zijn. Iedereen is welkom langs te komen op een woensdagochtendtraining. Direct meedoen kan ook. Vanaf 09.00 uur staat de koffie klaar in de commissiekamer aan de achterkant van het clubhuis op de begane grond. Bel 06-44042316 voor meer informatie.

Nipte overwinning Leython DC

Volleybal n In de eerste wedstrijd na de winterstop traden de volleybalsters van Leython DC aan tegen Spaarnestad, de directe concurrent voor de derde plaats.

In thuishal De Bloemerd ging het Leiderdorpse team voortvarend van start. Dankzij veel servicedruk en de goede setups van Dana van de Geer werd de eerste set met vrij gemakkelijk met 25-16 binnengehaald. In de tweede set begon Spaarnestad beter te spelen en kwam Leython DC meer en meer onder druk te staan. Door een gewaagde mooie setup door het midden waar Jules Verplancke goed wegdraaide van de blokkering en de bal tegen de grond spijkerde, werd deze set met 27-25 gewonnen.

In de derde set was het even op bij de gastvrouwen en deze ging met 18-25 naar Spaarnestad. In de vierde set startte Leython DC sterk maar kon het niveau niet vasthouden, Van de Geer viel uit met kramp en Wendy Verweij verving haar. Dat deed ze uitstekend. De vierde set ging nog verloren met 20-25 maar in de beslissende laatste set drukt de thuisploeg netjes door naar 15-13 waarmee de uiteindelijke 3-2 overwinning een feit was.

Hollen Met Han heeft nog plek voor hardlopers

Hardlopen n 'Hollen Met Han' is met 120 deelnemers van start gegaan. De populaire hardloopcursus kan in zijn 21ste jaargang nog enige aanhakers plaatsen, want de zeven trainingsgroepen zaten zaterdag bij de eerste bijeenkomst nog niet helemaal vol.

Het doel van Hollen Met Han - met de Zoeterwoudse naamgever Han Kulker opnieuw als boegbeeld - is om beginnende en licht-ervaren hardlopers geleidelijk voor te bereiden op twee Leidse voorjaarsklassiekers: de Singelloop (vrijdag 5 april) en de Leiden Marathon (18 en 19 mei). Dat gebeurt door tweewekelijkse bijeenkomsten, afwisselend bij Leiden Roadrunners Club, Leiden Atletiek of in de duinen.

Deskundige clubtrainers begeleiden de groepen en voorzien de cursisten van huiswerk. Ook kunnen deelnemers aan Hollen Met Han gebruikmaken van de sportmedische faciliteiten van beide verenigingen en de laatste twee maanden voor de Leiden Marathon extra trainingen volgen.

Wie zich wil aanmelden voor de cursus kan dat doen via hollenmethan@hotmail.com De kosten bedragen 95 euro, inclusief startnummers voor Singelloop en een onderdeel van de Leiden Marathon, een hardloopshirt en pastaparty.

De eerstvolgende clinic is zaterdag 26 januari van 9.00 tot 11.00 uur op atletiekbaan Leidse Hout, Antonie Duycklaan 9a, 2334 CE Leiden.

Fitness voor mensen met een beperking

Bewegen n GSC 'De Sleutels' heeft bij haar fitnesslessen enkele plekken beschikbaar voor mensen met een beperking.

De Sleutels biedt fitness met apparaten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met diverse handicaps. Ook senioren die willen bewegen zijn van harte welkom. Onder gespecialiseerde professionele begeleiding kan naar vermogen getraind worden.

De lessen zijn wekelijks op dinsdag van 20.00 tot 21.00 uur bij Gemiva SVG, Locatie Sport Gading, Hoogmadeseweg 54a in Leiderdorp. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via telefoon 071-5415923 of e-mail Robvanweesel@gmail.com. Na aanmelding vindt eerst een zorgvuldige intake plaats, om de training optimaal af te stemmen op de mogelijkheden van de sporter.

Trimloop NL..ML

Hardlopen n Op zondagochtend 22 januari organiseert NL..ML een trimloop over de afstanden 3, 7, 10,14, 17 en 21 kilometer door polderpark Cronesteyn.

De inschrijfkosten bedragen 2 euro tegen administratiekosten en 3 euro met herinnering en loterij. Inschrijven aan de kantine van tuinvereniging Cronesteyn aan de Vrouwenweg in Leiden. De start is om 10.30 uur. Bel voor meer informatie met 06-10858523 of kijk op www.ideoma.nl/nlml.

Nieuws van Incluzio

Gwendolyn van de Ven en Ella Koning zijn per 1 januari aan de slag gegaan als seniorencoach bij Incluzio Leiderdorp. Zij organiseren wekelijks een aantal vaste activiteiten voor ouderen:

Dagprogramma - Iedere dinsdag op locatie Splinterlaan 156 en iedere vrijdag op locatie Gading (Griffioen 15) zijn er activiteiten van 10.00 tot 15.30 uur. Dit is bedoeld voor senioren die behoefte hebben aan meer ondersteuning voor henzelf of de familie. We starten met koffie en nemen het nieuws van de afgelopen dagen door. Daarna gaan we samen iets leuks doen. De groep kan zelf de activiteit voorstellen, zo verschilt de activiteit per keer, van spelletjes doen tot creatief bezig zijn. Na het nuttigen van de lunch worden er zittend op een stoel nog bewegingsoefeningen gedaan. De kosten inclusief de lunch en koffie zijn € 7,50.

Creatieve groepen - Op de donderdag zijn er in de ochtend twee creatieve groepen. Op de locatie Gading is er een ruimte voor ons en worden er mooie kaarten gemaakt. Op de locatie Splinterlaan wordt een afwisselend creatief programma aangeboden. U kunt ook een eigen handwerk meenemen. Ontmoeting en gezelligheid staan voorop.

Koffie of een spelletje - In de gezellige buurtkamer 'de Hoeksteen' (Houtschans 107) kan iedereen op donderdagochtend langskomen voor een kopje koffie. Ook kunt u er spelletje spelen, zoals sjoelen en kaarten. De leden van de Mahjong club zijn deze ochtenden ook aanwezig. Wilt u dit Chinese spel leren of kennismaken met de leden, dan wordt u hartelijk ontvangen.

Daarnaast proberen Van der Ven en Koning steeds een wisselend activiteitenprogramma samen te stellen met voor ieder wat wils.

Ook zijn de seniorencoaches er als mensen hun verhaal kwijt willen of bijvoorbeeld ondersteuning kunnen gebruiken om langer thuis te kunnen wonen.

De seniorencoaches zijn te bereiken via telefoon of e-mail (Gwendolyn van der Ven, tel. 06-83097594, e-mail gvdven@incluzio.nl; Ella Koning, tel. 06-83148424, e-mail koning@incluzio.nl) maar zijn ook te bezoeken. Elke tweede donderdagochtend van de maand van 10.00 tot 12.00 uur zijn ze bij het informatiepunt in Winkelhof bij de Hema. Ook kunt u terecht bij de balie van Incluzio in de Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Hier zijn de coaches regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

14 t/m 21 januari: TP De Oude Singel Tandartsen (T. Revet), Kooilaan 55, 2315 EC Leiden. Tel. (071) 5226040.

22 t/m 28 januari: TP Remmert-Schreinemachers (D.J. Remmert), Geversstraat 50, 2342 AB Oegstgeest. Tel. (071) 5726600.

Parochie De Goede Herder

Foto: Johan Kranenburg

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 20 januari. Tweede zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor Kurvers. M.m.v. Jongeren- en Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 20 januari

Dorpskerk

10.00 uur: ds. IJ. Akkerman, Den Haag.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, Maaltijd van de Heer.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: A.F. de Best, dovendienst.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Hoofdstraat 73. | Foto: J.P. Kranenburg

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 20 januari

10.00 uur: ds. J. Driessen.

16.30 uur: leesdienst (H.C. 52).

woensdag 23 januari, 19.30 uur: ds. S. Maljaars.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 20 januari, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt; m.m.v. practicum musicae.

Leids Kamerkoor zingt Bachcantate

Cantatedienst n De eerste van de serie cantatediensten in 2019 vindt plaats op zondag 27 januari, om 19.00 uur in de Hooglandse kerk. Het Leids Kamerkoor voert onder leiding van Dody Soetanto cantate BWV 72 uit: Alles nur nach Gottes Willen.

Solisten zijn sopraan Ardelia Padma Sawitri, alt Antoinette Stevens en tenor Edwin Poels. De voorganger bij deze dienst is ds. Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente en voor het bijzonder kerkenwerk.

Bach heeft deze cantate voor het eerst uitgevoerd op 27 januari 1726, in Leipzig. Het prachtige openingskoor van BWV 72 heeft Bach later gebruikt voor het Gloria in zijn Mis in G-klein (BWV 235). De tekst van het slotkoraal, Was mein Gott will, das g'scheh allzeit, is in 1547 geschreven door Albert, hertog van Pruisen. Deze tekst en deze melodie heeft Bach vaker in zijn composities gebruikt, onder andere in de Matthäus Passion.

De toegang is gratis; aan het einde wordt voor de kosten een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl