Leiderdorps Weekblad

5 juni 2019

Leiderdorps Weekblad 5 juni 2019


RCL wint eerste 'interland' in clubhistorie

De ploegen van RCL en de Salomonseilanden met trainers, officials, RCL bestuursleden, sportwethouder Willem Joosten, ambassadeur Moses Mosé en burgemeester Laila Driessen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

voetbal n Op een zonovergoten sportpark De Bloemerd ontving RCL zaterdag 1 juni het Nationale Team van de Salomonseilanden. Onder het toeziend oog van ambassadeur Moses Mosé van de Pacifische eilandengroep, burgemeester Laila Driessen en sportwethouder Willem Joosten boekte RCL een verrassende zege (3-2) op de nummer 139 van de FIFA-ranking. Nog los van de overwinning werd de Racing na afloop overladen met complimenten voor de perfecte organisatie van deze bijzondere wedstrijd.

Na het spelen van de Volksliederen kwam RCL al vlot op voorsprong door een goal van Remy Libbenga (1-0). RCL speelde aan het einde van het seizoen met een aantal talentvolle jonge spelers die zich goed staande hielden in deze internationale match. Het nationale team van de Salomonseilanden beschikt over kleine en handige spelers en vond tegenover zich een ploeg met aanzienlijk meer lengte en fysiek. De boomlange verdediger Sander Blijleven en spits Thom Wijnalda zijn daarvan de belangrijkste exponenten. Nog voor de rust deed Gagame Feni wat terug voor de bezoekers. Hij omspeelde de sterk spelende keeper Rodney Beij en tekende voor de 1-1.

Diezelfde Feni schoot zijn ploeg kort na de rust op voorsprong (1-2), maar RCL toonde veerkracht en scherprechter daarbij was Kai Vijlbrief. Hij was na de rust ingevallen en besliste met twee gave treffers de wedstrijd in Leiderdorps voordeel (3-2).

Lees verder op P17

Muziekschool houdt open dag

Kennismaken n Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) opent op zaterdag 15 juni tussen 14.30 en 17.00 uur voor alle belangstellenden de deuren. Op de jaarlijkse Open Dag kan iedereen kennis komen maken met de docenten en het cursusaanbod van de Leiderdorpse muziekschool. De muziekschool is gevestigd aan de Berkenkade 7 in Leiderdorp. Kijk voor meer informatie op www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl of bel 06-22320600.

Krant dag later

Pinksteren n In verband met Pinksteren ligt het Leiderdorps Weekblad volgende week een dag later bij u in de bus, op donderdag 13 juni in plaats van op woensdag 12 juni.

Peter van den Akker overhandigt de cheque van het Landschapsfond aan vader en zoon De Graaf. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Ouderwetse boomgaard komt terug

8 fruit- en
2 noten-bomen met hoge stam

Vernieuwde MEC feestelijk geopend

HONDENWEER n Steun

Wim Kanbier in rubriek 'De Boekenkast'

Stichting Job Buddy is een lokaal initiatief van en door Leiderdorpse ondernemers. Doel is om gezamenlijk werk-

zoekenden sneller aan een baan te helpen en vacatures lokaal te vervullen. Sinds 2016 maakt Job Buddy van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan dankzij sponsoring van lokale ondernemers. Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy, praat u iedere maand bij over wat gaande en actueel is. In deze aflevering belicht Astrid (HR professional en loopbaancoach) de problemen op de arbeidsmarkt van twee kanten: vanuit het bedrijf en vanuit de medewerker.

Aandacht voor je personeel

Uit recent onderzoek blijkt dat er op dit moment in bijna alle branches een tekort is aan goed gekwalificeerd personeel. Gemiddeld is 46 procent van alle vacatures op dit moment lastig in te vullen. In de bouw is dit zelfs 58 procent. Maar de grootste problemen zien we in de zorg, onderwijs, techniek en de horeca. Daar zitten ze met de handen in het haar.

Werkgevers beseffen dat ze moeten voorkomen dat in deze tijd hun personeel gaat uitkijken naar een andere baan of wordt weggelokt door een recruiter. Werkgevers zullen iets extra's moeten doen. Maar hoe pak je dat aan?

Allereerst zorg je ervoor dat je HR- (Human Resources) beleid aansluit op de doelstellingen en de toekomstverwachtingen van de organisatie. Welke mensen heb je op welke plaats nodig, hoe ga je in deze mensen investeren zodat je ze bindt en boeit? Weet waar de uitdagingen liggen van je medewerkers. Luister en reageer. Hoe groot is je verloop en hoe speel je daar tijdig op in? Participeer op onvoorziene situaties. Betrek je medewerkers, laat ze meedenken en geef ze een rol, met name bij de werving en selectie. Laat je gewaardeerde en gemotiveerde medewerkers jouw nieuwe medewerkers aandragen en beloon ze voor een geslaagde match.

Het geluk van medewerkers op de werkvloer hangt af van een aantal factoren. 'Zinvol werk' heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand, mensen voelen zich prettig als ze zinvol een steentje bijdragen aan het organisatie doel. Deel dus met de medewerkers de missie, visie en doelstelling van de organisatie.

Daarnaast is verveling funest voor de motivatie en het werkgeluk van de werknemer. Waar ligt de uitdaging? De werknemer die uitgedaagd wordt, zal zich niet snel vervelen en blijft vaak langer bij dezelfde organisatie werken.

Besef dat medewerkers vaak meer tijd door brengen met collega's dan met familie en vrienden. Zorg ervoor dat de sfeer goed is, dat er saamhorigheid heerst. Doe ook eens wat gezelligs met elkaar, heb aandacht voor de mensen die bij je werken. De mensen in de omgeving van de werknemer hebben een grote impact op het werkgeluk. Aandacht onder elkaar maar vooral vanuit het management weerhoudt mensen om weg te gaan. Hoe langer iemand voor de organisatie werkt, hoe groter de band. Onderdeel ergens van uitmaken is deels de oorzaak van succes.

Werknemers die zich gewaardeerd voelen en trots zijn, praten enthousiast over de werkgever. Een betere reclame kun je niet hebben.

Kijk voor meer informatie over Stichting Job Buddy op www.jobbuddy.org Contact leggen kan door een mailtje te sturen naar Astrid Selier astrid@jobbuddy.org.

Nieuwe kansen voor ouderwetse boomgaard

Peter van den Akker (links) overhandigt de cheque van het Landschapsfond aan vader en zoon De Graaf. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

cheque n Bij de boerderij van de familie De Graaf aan de Achthovenerweg 1A in Leiderdorp komt weer een ouderwetse hoogstamfruitboomgaard. Jan en Gert-Jan de Graaf, vader en zoon, kregen woensdag 29 mei uit handen van voorzitter Peter van den Akker van het Landschapsfonds een cheque van 1000 euro als bijdrage in de kosten.

Door: Corrie van der Laan

Het plan is van Gert-Jan. Hij wil de kwijnende restanten van de oude hoogstamboomgaard bij de boerderij nieuw leven inblazen. Op zijn verlanglijst staan acht fruitbomen – appel, peer, kers, en pruim, van ieder twee verschillende rassen - een tamme kastanje en een walnotenboom. Bovendien wil hij drie grote insectenhotels plaatsen, om de bestuiving te bevorderen.

bosdieren

Het is de bedoeling dat de hoogstamfruitboomgaard een dubbelfunctie krijgt; er zullen ook gewoon koeien in rondlopen. "Koeien zijn eigenlijk bosdieren", legt Gert-Jan uit. "Ze vinden niet alleen de schaduw prettig maar knabbelen ook graag aan bomen, wat goed is voor hun gezondheid." Vandaar dat hij ook zeven grotere bomen wil aanplanten rond de stallen waarbij hij denkt aan verschillende soorten beuken, een eik, een lijsterbes en een treurwilg.

Het was de opa van Gert-Jan die in de jaren vijftig van de vorige eeuw startte met de melkveehouderij aan de Achthovenerweg 1A. Vader Jan heeft het overgenomen maar boert tegenwoordig alleen nog op kleine schaal, naast zijn baan elders. De veestapel is momenteel beperkt tot enkele tientallen kalveren en pinken, plus een stier en een stuk of twintig schapen.

ideeën

Gert-Jan werkt zelf bij Wij.land, een organisatie die zich inzet om landbouw en natuur samen te laten gaan in duurzame bedrijfsmodellen. De boerderij waar hij is opgegroeid biedt hem prachtige kansen om ook privé ideeën uit te testen. Zo heeft hij vorig jaar een perceel weidegrond ingezaaid met een kruidenmengsel dat water beter vasthoudt. "In de kurkdroge zomer zag je het verschil duidelijk, het ingezaaide stuk bleef veel groener dan het perceel ernaast."

De hoogstamfruitbomen moeten nog geplant worden en daarna zal het nog zeker aantal jaar duren voordat er fruit geoogst kan worden. Wat niet wegneemt dat Gert-Jan alvast plannen maakt voor als het zover is. "Misschien gaan we plukdagen organiseren, of we gaan een samenwerking aan met een zorginstelling, waarbij zij dan fruit mogen plukken en er jam van maken."

Landschapsfonds

Bomen zijn duur, zeker als je een beetje flinke exemplaren wil aanschaffen. Vader en zoon de Graaf zijn dan ook blij met de bijdrage van het Landschapsfonds, die zo'n beetje de helft van de kosten dekt. Voorzitter Peter van den Akker hoopt dat hij nog meer van dit soort cheques kan uitdelen. Het Landschapsfonds is in 2015 opgericht door de provincie Zuid-Holland en de regio Holland Rijnland om het landschap in Holland Rijnland te verfraaien. Het begon met de aanleg van boerenlandpaden maar ook allerlei andere projecten kunnen ondersteund worden.

Op de Nationale Boomfeestdag (13 maart) startte een project om de aanplant van hoogstamfruitbomen te stimuleren. Vanouds kenmerkende bomen voor onze regio maar je ziet ze tegenwoordig steeds minder; ze zijn verdrongen door de veel praktischer laagstamvarianten. Boeren, particulieren of buurtverenigingen, iedereen die een goed plan heeft voor de aanplant van hoogstamfruitbomen kan dat indienen. "Maar we steunen bijvoorbeeld ook projecten voor het aanplanten van boerenhagen om boomgaarden te beschermen", zegt Van den Akker. Kijk voor meer informatie op www.landschapsfondshollandrijnland.nl.

Positieve jaarcijfers voor Alrijne Zorggroep

jaarrekening n De Alrijne Zorggroep zat over 2018 weer in de zwarte cijfers. Dat blijkt uit de financiële jaarrekening die vorige week dinsdag werd gepubliceerd. De zorggroep, waaronder ook Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp valt, heeft vorig jaar een winst van 4,4 miljoen euro behaald.

Door iedereen in de zorggroep, met zo'n 3800 personeelsleden, is in 2018 goed gelet op de kosten en op mogelijke besparingen. Voor patiënten en huisartsen was het duidelijk welke zorg op welke locatie van Alrijne geleverd werd, waardoor er een duidelijk herstel te zien is van het aantal poliklinische afspraken en medische ingrepen.

Mark de Jong, Raad van bestuur Alrijne Zorggroep: "We zijn enorm trots op deze cijfers. Het is niet altijd gemakkelijk geweest voor de medewerkers van Alrijne de afgelopen jaren. De broekriem moest behoorlijk worden aangetrokken. Zonder de flexibiliteit en continue inzet van onze medewerkers hadden we dit prachtige resultaat nooit kunnen realiseren. Zij zijn cruciaal voor patiënten en cliënten. We zijn hen veel verschuldigd."

Door herstelmaatregelen hield de zorggroep regie op de uitgaven en werd er geïnvesteerd om altijd goede zorg in de regio te kunnen blijven bieden.

Informatieavond over groot onderhoud aan Stierenbrug

afsluiting n Op 22 juli wordt gestart met het groot onderhoud van de Leiderdorpsebrug, beter bekend als de Stierenbrug. De brug op de grens Leiderdorp en Leiden is dan vier tot zes weken afgesloten.

Autoverkeer wordt omgeleid, voor voetgangers en fietsers komt er een tijdelijke brug en de scheepvaart krijgt te maken met beperkingen in de doorvaart.

Woensdagavond 19 juni is er een informatieavond waarop medewerkers van de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Leiden en Leiderdorp en de aannemer uitleg geven over de werkzaamheden, de planning, en de hinder voor vaar- en wegverkeer.

De avond vindt plaats op een boot die afgemeerd ligt bij de wachtvoorziening tegenover Ockenrode nummer 1 tot 12 in Leiderdorp. Belangstellenden zijn tussen 19.00 en 21.00 uur welkom op een voor hen geschikt moment.

Het werk aan de brug is opgedeeld in twee fases. Tijdens de eerste fase worden werkzaamheden bovenop de brug uitgevoerd, zoals het vervangen van het asfalt, het plaatsen van camera's voor de bediening en het toevoegen van extra afsluitbomen. Daarnaast wordt het brugwachtershuisje opgeknapt. In de tweede fase wordt de aandrijving van het beweegbare gedeelte hersteld. Ook wordt ervoor gezorgd dat de brug na de renovatie op afstand bediend kan worden.

Steun

De entree van een uitrenzone in park De Houtkamp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Mopperen is heerlijk! Het lucht erg op en het is prettig om het eigen gelijk breed uit te meten. En ja, er is natuurlijk ook altijd wat om op te mopperen, dat scheelt! Het belabberde weer, bijvoorbeeld, de huilende baby bij de buren, het slechte spel van de favoriete sportclub, de stompzinnige programma's op televisie, krijsende meeuwen, en natuurlijk 'de politiek'. Die politiek, ja, daar kan lang en breed over gemopperd worden. Stelletje onbetrouwbare zakkenvullers, die politici!

Maar mopperen is ook gemakkelijk, vaak wat te gemakkelijk. Het weer is nu en dan best aardig, de baby van de buren speelt af en toe stil en lief, en politici proberen soms echt te doen wat ze hebben beloofd. Met de stelling 'Tegen beter weten in beloven politici meer dan ze kunnen waarmaken' is weliswaar ruim negentig procent van de Nederlanders het eens, maar toch. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel, als het al een regel is.

Neem het plan om in Leiderdorp meer losloopruimte voor honden te creëren. Dat plan komt niet uit de lucht vallen. Politieke partijen hadden er aandacht voor in hun verkiezingsprogramma. In de campagne voorafgaande aan de raadsverkiezingen speelde het een rol. Na de verkiezingen werd er zelfs in het coalitieakkoord, de plannen met Leiderdorp voor de jaren 2018-2022, aandacht aan besteed. 'Aan hondenbezitters geven wij ruimte om op meer plekken hun huisdier los te laten lopen.'

Verdraaid, ze doen het dus nog ook!?

Dat wil zeggen: er is een plan in de maak voor enige extra ruimte voor het loslopen van honden. Zoals beloofd! Dubbel mooi: een belofte wordt waargemaakt, én onze honden hebben binnenkort allicht hier en daar iets meer ruimte om vrij te lopen. Als het plan wordt aangenomen tenminste. En de kans daarop is groter als meer inwoners van Leiderdorp laten weten het eigenlijk wel een goed pan te vinden. Via info@leiderdorp, of per post of op papier en dan de schriftelijke reactie afgeven aan de balie van het gemeentehuis.

Probeer het eens, positief reageren in plaats van mopperen. Misschien is ook dat weleens heerlijk en prettig, voor de afwisseling…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Asopos gaat voor rookvrij

V.l.n.r. Asopos penningmeester Hester Spronk, Olympisch goud winnaar Mark Tuitert, LOV-voorzitter Didos van Dam, burgemeester Laila Driessen, voorzitter Thomas Disseldorp van de zakencommissie van Asopos en directievoorzitter Erik Versnel van de Rabobank Leiden-Katwijk. Foto: Corrie van der Laan

Tekst en foto: Corrie van der Laan

netwerkbijeenkomst n Het aantal rookvrije plekken in Leiderdorp groeit gestaag. Vorige week is er weer eentje bijgekomen: op het terrein van studentenroeivereniging Asopos de Vliet wordt ook niet meer gerookt. En dan ook helemaal niet, benadrukt bestuurslid Hester Spronk. "We denken er zelfs over bekeuringen uit te delen bij overtredingen". Nu heeft Asopos het relatief makkelijk, weet ze: "We hebben niet meer dan twee handjes rokers onder onze zeshonderd leden". Asopos is de allereerste studentenvereniging in Nederland is die zich heeft aangesloten bij Rookvrije Generatie en het daarbij behorende bord 'Rookvrij' mag ophangen. Dat bord werd trots getoond tijdens de netwerkbijeenkomst van de Leiderdorp Ondernemers Vereniging op woensdag 29 mei, die ditmaal door en bij Asopos werd georganiseerd.

Mark Tuitert

De opkomst was hoog wat ongetwijfeld ook te maken had met de bijzondere gastspreker: voormalig topsporter Mark Tuitert. In een flitsende presentatie vertelde de tegenwoordig in Hoogmade woonachtige oud-schaatskampioen over zijn zware weg naar de top, die in 2010 werd bekroond met het winnen van Olympisch goud op de 1500 meter. Nadat hij in 2014 stopte met schaatsen, stapte hij over naar het ondernemerschap, waarin hij duidelijke links ziet met de topsport.

Hij maakte meteen van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen kennis te laten maken met het product dat hij vorig jaar in de markt heeft gezet: First Energy Gum, een kauwgom met pure cafeïne en b-vitamines die bedoeld is om topsporters – en iedereen die daar behoefte aan heeft – een razendsnelle energieboost te geven. Natuurlijk had hij uitdeelpakjes bij zich die enthousiast verwelkomd werden. De Leiderdorpse ondernemers hebben zo ongetwijfeld een energieke week beleefd.

Duurzaamheidsleningen nog niet bekend genoeg

evaluatie n De mogelijkheid om bij de gemeente Leiderdorp een lening aan te vragen om een woning of bijvoorbeeld een club- of schoolgebouw duurzamer te maken, is nog niet voldoende bekend. Dat valt op te maken uit een vorige maand verschenen evaluatie van de gemeente en de Omgevingsdienst West-Holland. Van het totale budget voor leningen van 1,3 miljoen euro was per 31 december 2018 nog 750.000 euro in kas.

Door: Corrie van der Laan

Inwoners van Leiderdorp kunnen al sinds 2012 een lening bij de gemeente aanvragen voor duurzaamheidmaatregelen aan hun woning. Sinds die tijd zijn er in totaal 109 aanvragen gedaan, waarvan er 74 zijn toegewezen en 3 nog in behandeling zijn. 20 aanvragen zijn door de indieners weer gecanceld, de overigen zijn afgewezen. De toegewezen leningen waren bedoeld voor in totaal 90 duurzaamheidsmaatregelen, waarbij het leggen van zonnepanelen verreweg het meest voorkwam (68 maal).

Doelgroepen als scholen, verenigingen en maatschappelijke instellingen kunnen sinds 2017 een stimuleringslening aanvragen om hun gebouwen te verduurzamen. Maar hier wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. In totaal zijn in 2017 twee leningen verstrekt, één voor zonnepanelen en één voor zonnepanelen in combinatie met led-verlichting. In 2018 is geen enkele aanvraag binnengekomen.

Dankzij de leningen wordt nu jaarlijks 130 ton CO2 bespaard. Wat overigens maar een fractie is van de totale Leiderdorpse uitstoot die wordt becijferd op 121.200 ton per jaar. Toch zijn de leningen belangrijk, vinden de opstellers van de evaluatie, omdat Leiderdorpers die het niet van hun spaargeld willen of kunnen betalen zo toch gestimuleerd worden om te verduurzamen of energie te besparen.

In de evaluatie wordt een aantal aanbevelingen gegeven om de leningen effectiever te maken. Zo moet het bestaan van de stimuleringslening bekend gemaakt worden bij de doelgroepen. Die stimuleringsregeling zou ook uitgebreid moeten worden naar bedrijven.

Voor particulieren zou het ook mogelijk moeten worden een duurzaamheidsregeling aan te vragen voor maatregelen als duurzame afvoer van hemelwater en het verwijderen van de gasaansluiting. Daarnaast zouden inwoners die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, gebruik moeten kunnen maken van de duurzaamheidslening om in te stappen in een zonnepanelencoöperatie in hun directe omgeving.

Gratis auto wassen voor vaders op De Baanderij

vaderdag n Vaders die op zaterdagochtend 15 juni, met hun kind(eren) naar de Leiderdorpse winkelboulevard De Baanderij komen, mogen tussen 08.30 en 10.30 uur gratis met de auto door de wasstraat. En voor de vaders ligt er ook een cadeaubon voor Praxis Megastore Leiderdorp klaar. Alvast een mooi voorproefje voor Vaderdag.

Iedere vader die zaterdag met zijn kind(eren) naar Autowas H20 komt, mag zijn auto gratis wassen en stofzuigen. Na afloop staat er een drankje klaar bij de Praxis. Voor de vaders ligt daar ook een cadeaubon van 10 euro klaar, die dezelfde dag geldig is, bij besteding van minimaal 20 euro.

Meer informatie over deze actie is te vinden op www.debaanderij.com.

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 6 juni, 20.00 uur

SÉRAPHARINE

Ze schilderde niet om haar doeken te verkopen of beroemd te worden. Ze deed het omdat haar engelbewaarder het haar influisterde. En omdat het haar troost bracht. Net zoals de natuur dat deed. En toen werd deze ietwat simpele ziel ontdekt. En alles veranderde. Dat is het verhaal van Séraphine, nu bekend als Séraphine de Senlis.

Donderdag 20 juni, 14.00 uur

STILL LIFE

John May is een gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Met zijn zeer perfectionistische instelling probeert hij zoveel mogelijk informatie over de overledene te achterhalen, zodat er een passende uitvaart geregeld kan worden waar uiteindelijk niemand anders bij zal zijn dan hij.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110. Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl. Toegang € 7,50, donateurs €5,00. Betaling contant aan de zaal.

Het begon met een uit aardappel gesneden roos

Burgemeester Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

n Gerda en Koos Gijzenij vijftig jaar getrouwd

Huwelijksjubileum n De horeca bracht Gerda en Koos Gijzenij bij elkaar en bleef in hun huwelijksleven het centrale thema. Op 29 mei was het echtpaar vijftig jaar getrouwd en werd door burgemeester Driessen in de bloemetjes gezet.

Gerda en Koos Gijzenij op hun bruiloftsdag, 29 mei 1969.

Door: Nelleke Thissen

Gerda Gijzenij-Mallo (71) bracht haar jeugd door in Leiden (Bernhardkade). Na haar middelbare schooltijd rondde ze de opleiding Kinderverzorgster (INAS) af, maar dit beroep heeft ze nooit uitgeoefend. Werken in de horeca vond ze veel aantrekkelijker. Ze kreeg een baan in Leiden bij de Alberts Corner waar ze Koos Gijzenij (75) ontmoette. Zijn wortels liggen aan de Lage Rijndijk in Leiden. Hij deed als beroepsopleiding de koksschool en heeft vervolgens jarenlang als kok gewerkt. Ook tijdens zijn diensttijd bij de marine. Koos legde in zijn kookkunst veel creativiteit en heeft daaraan een prachtige carrière te danken.

Roos

Die begon bij de Alberts Corner waar hij Gerda leerde kennen. Om indruk te maken sneed hij van een aardappel een prachtige roos voor haar. Als nuchtere reactie liet ze hem weten: "Ik heb liever echte rozen". Twee jaar later trouwde het stel in het Leidse stadhuis. Een prachtige bruiloft compleet met koetsjes.

Ze gingen op kamers wonen in de Decimastraat. Later kochten ze een huis aan de Morsweg. Gerda stopte met werken toen hun zoon werd geboren, maar deed wel veel vrijwilligerswerk, onder meer als ouderraadslid van de school van hun kind. Na een aantal jaren trok de arbeidsmarkt weer. Ze ging aan de slag bij Zorg & Zekerheid waar ze tot haar pensioen bleef.

Koos werkte na de Alberts Corner bij gerenommeerde restaurants waaronder Oudt Leyden, De Beukenhof (Oegstgeest), De Kievit (Wassenaar) en De Hoogwerf (Den Haag). De keuken van een serviceflat in Voorschoten was de laatste waarin hij de scepter zwaaide. Na 32 jaar beëindigde hij daar zijn loopbaan als kok.

'Kunst in Suiker'

Maar daarna stilzitten was er niet bij. Door zijn restaurantwerk had Koos zich het creëren van prachtige suikerdecoraties voor desserts en taarten eigen gemaakt. Hierin ging hij zich verder specialiseren en hij richtte zijn eigen bedrijf in suikerdecoraties op.

Hij volgde cursussen in eigen land en België, Frankrijk en Zwitserland. Al gauw had Koos Gijzenij met deze techniek naam en faam opgebouwd. Het aantal bestellingen steeg rap. Ook gaf de inmiddels routinier geworden Koos zelf de nodige cursussen en demonstraties. Aan huis had hij een eigen atelier. Dat werd al snel te klein, maar uitbouwen mocht de suikerkunstenaar niet. Daarom zochten Koos en Gerda naar een woning waar dit wel mogelijk was en die vonden ze in de Leyhof in Leiderdorp. Daar hebben ze jarenlang hun bedrijf/atelier gehad.

Gerda verzorgde de administratie, bestellingen, verpakking en ontvangst van bezoekers. Koos maakte de decoraties. Een bijzondere techniek door suiker te trekken en te blazen. "Een heel secuur werkje dat vingertoppengevoel vereist", verklaart hij. Prachtige exemplaren heeft hij gemaakt onder meer in de vorm van bloemen, een racewagen en zwanen. De suikerkunstenaar leverde ook creaties voor (bruids)taarten van beroemdheden zoals Frans Bauer en André Hazes.

Uiteindelijk hebben ze hun suikeratelier zo'n twintig jaar gehad. Het bracht hen vaak in binnen- en buitenland voor bijvoorbeeld bezoek aan beurzen en groothandels en voor deelname aan wedstrijden die Koos geregeld won.

Nu doen ze het rustig aan. Ze wandelen, fietsen en lezen graag. Ook gaan ze geregeld op vakantie. En thuis genieten ze van het prachtige uitzicht van hun mooi appartement aan de Oude Rijn. "Weer terug naar deze rivier", lacht Koos verwijzend naar zijn geboorteplek aan de Rijndijk.

LEZERS SCHRIJVEN

Foto: J.P.Kranenburg

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woor-

den bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Meer ruimte voor honden betekent beperking voor kwetsbare mensen

In het Leiderdorps Weekblad van 22 mei wordt op de Gemeente aan Huis-pagina aangekondigd dat het college van burgemeester en wethouders het voornemen heeft om in de parken De Houtkamp en De Bloemerd de bestaande losloopgebieden voor honden te verruimen. Wat heeft dit voor gevolgen voor recreatie en natuurbeheer in De Houtkamp en voor de sportverenigingen, de sporters en alle andere gebruikers van De Bloemerd? Zoals schoolkinderen, volkstuinders, paarden met ruiters enz.?

Niet genoemd wordt het veiligheidsaspect, met name het verhoogde risico op hondenbeten. In de openbare informatie van de 'Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland' staat vermeld dat in Nederland elk jaar zo'n 150.000 mensen door honden worden gebeten. Gemiddeld is dertig procent van deze bijtincidenten zo ernstig dat er een dokter of een ziekenhuis aan te pas moet komen. Kinderen zijn vaker slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen. Omdat kinderen zich vaak met hun gezicht op 'bekhoogte' bevinden, zijn de gevolgen bij hen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Volwassenen worden relatief vaker in hun handen, armen of benen gebeten. Als een kind door een hond gebeten wordt, is de kans groot dat zo'n gebeurtenis- afhankelijk van de aard van de verwondingen- leidt tot een levenslange angst voor honden. Een goede reden om honden aangelijnd te houden!

De genoemde Raad van Beheer streeft ernaar door goede voorlichting het aantal bijtincidenten te verminderen maar wijst ook naar de verantwoordelijkheid van gemeenten. Het gaat dan om de handhaving, bijvoorbeeld na een bijtincident, gebruik van muilkorf, goede erfafscheidingen van percelen, enz.

Bescherming van de natuur, de mooie bloemrijke bermen, beschermde vogels, onbezorgd door de voornoemde parken kunnen bewegen is een vrijheid die voor kwetsbare mensen ( oud en jong) een beperking worden als losloopgebieden meer ruimte gaan krijgen. Bovenstaande informatie en de zorgelijke reacties in de omgeving geven mij voldoende redenen om hiervoor extra aandacht te vragen.

Een bezorgde Leiderdorper

(schrijver bekend bij de redactie)

Buitenspeeldag voor alle kinderen

Natuurspeeltuin n Ook kinderen met een beperking kunnen tijdens de Buitenspeeldag, woensdag 12 juni, lekker spelen in natuurspeeltuin De Dwarstuin in het Leiderdorpse park De Bloemerd. De Dwarstuin is daarvoor aangepast. De paden zijn half verhard en de speelaanleidingen zijn zo aangepast dat kinderen in een rolstoel er ook bij kunnen.

Op 12 juni van 13.30 tot 16.30 uur is het voor alle kinderen leuk om kennis te maken met de natuurspeeltuin. Een plek om lekker te spelen met zand en water en een hut te bouwen van takken. Misschien zijn er al bessen en aardbeien rijp om te proeven.

Vrijwilligers van de tuin zorgen voor limonade en thee. Er kunnen natuurschilderijtjes en gezonde fruithapjes gemaakt worden. Kijk voor meer informatie op www.natuurspeeltuin.nl of bel 06 40499313.

Tweehonderd roeiteams meten krachten op Dwarswatering

ROEIEN • Op de Leiderdorpse Dwarswatering wemelde het zaterdag 1 juni van de wedstrijdroeiboten. Tweehonderd roeiteams van 25 vereniging uit het hele land waren naar Leiderdorp gekomen voor de 36ste editie van de Northwave Asopos Driekamp. Verdeeld over negentien categorieën, variërend van skiff tot 8 met stuurman/-vrouw, maten ze hun krachten op drie afstanden, de 250, 500 en 1250 meter. De wedstrijd werd georganiseerd door de in Leiderdorp gevestigde Leidse studentenroeivereniging Asopos de Vliet. | Foto: J.P. Kranenburg

Uitleg over depressie en burn-out

voorlichtingsavond n GGZ Rivierduinen en Stichting Lumen-Holland Rijnland organiseren maandag 24 juni in Leiden een voorlichtingsavond over depressie en burn-out plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in de Vredeskerk (van Vollenhovekade 24) en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Een depressie en een burn-out zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Veel van de symptomen komen met elkaar overeen maar er zijn ook duidelijke verschillen. Tijdens deze avond wordt uitleg gegeven over wat een depressie en burn-out eigenlijk is en welke mogelijkheden er zijn om hier iets aan te doen.

Een ervaringsdeskundige vertelt hoe het is om een depressie of burn-out te hebben en hoe je hiermee omgaat. Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen.

Voor meer informatie: bel (071) 8908888 of kijk op www.rivierduinen.nl/agenda.

Rupsjes Nooitgenoeg in Luilekkerland

Rups van de buxusmot: een exotisch hapje voor onze vogels. Foto: Tineke Sommeling

Rond 2007 zijn ze voor het eerst in Europa gesignaleerd, de buxusmotten waarvan de rupsen nu smullen van onze buxusstruiken.

Oorspronkelijk thuis in China, Japan en Zuid-Korea, zijn ze mogelijk als verstekeling meegelift met een Aziatische buxusplant en uitgestapt in het grensgebied tussen Duitsland en Zwitserland. Vervolgens zijn ze op eigen wieken verder gevlogen zodat al gauw ook de eerste exemplaren opdoken in Boskoop. De rest is geschiedenis.

Plaaggeesten

Het zijn niet zozeer de buxusmotten zelf die korte metten maken met de buxusplanten. Hun rupsen zijn de grote plaaggeesten. De vlinders houden zich in leven met nectar die ze 's nachts uit bloemen drinken. Wanneer de tijd daar is, zetten ze hun eitjes af op de bij hun soort passende waardplanten. In hun land van herkomst zijn dat diverse Aziatische buxussoorten. Maar de in een aantal Europese landen (overigens niet in Nederland) inheemse Buxus sempervirens is blijkbaar een prima alternatief. Uit de ca. vijfhonderd eitjes komen evenzoveel vuilgeel-met-zwarte rupsen. Hun Europese potentiële natuurlijke vijanden als vogels en sluipwespen bekijken dit vreemde voedsel in eerste instantie met argwaan. Houden in hun thuisland de daar inheemse predatoren de gezonde eters qua aantallen onder controle en in evenwicht met hun voedselbronnen, hier te lande geldt (nog) het motto 'Wat de boer niet kent, dat eet hij niet!' Zo is de buxusmot hier een 'invasieve exoot' geworden, die vooralsnog in Luilekkerland leeft. Als de rupsen bijna een maand oud en zo'n vier centimeter lang zijn verpoppen ze in het spinsel dat ze om zich heen in de buxusbladeren hebben aangebracht. Vervolgens verschijnt de nieuwe generatie vlinders.

Overigens, ook in het onverhoopte geval dat 'onze' mogelijke predatoren hun neus blijven ophalen voor dit rare buitenlandse eten, is de overleving van de motten en rupsen in hun nieuwe vaderland geenszins gegarandeerd. Door hun ongecontroleerde vraatzucht zullen ze uiteindelijk hun eigen voedselbron uitputten en van honger omkomen. Weliswaar zijn we dan ook de buxus kwijt, maar er zijn genoeg (wél inheemse!) alternatieven. Waarom geen taxus, liguster of hulst geplant? De vogels zullen de bessen daarvan zeker waarderen! Gif spuiten is in elk geval een heel slecht idee. Dan dood je ook de eerste nieuwsgierige bezoekers van de nieuwe restaurants, om maar te zwijgen van allerlei andere nuttige beestjes als bijen, vlinders en lieveheersbeestjes.

Tegenaanval

Van de week zag ik voor het eerst een groep kauwen uitgebreid tafelen op een vrijwel kaal-gegeten buxushaag. Zij waanden zich duidelijk ook in Luilekkerland! En in mijn eigen tuin inspecteerden koolmezen met succes mijn ontbladerde buxusstruiken. De rupsen gingen er grif in. De tegenaanval is ingezet! Laat de natuur haar eigen gang maar gaan.

Tekst en foto: Tineke Sommeling

Wethouder Daan Binnendijk, burgemeester Laila Driessen en MEC-medewerkster Marieke Weishaupt met een aantal jonge natuurliefhebbers bij de plantenbak. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Vernieuwde MEC geeft duurzaamheid                         een prominente plaats in Leiderdorp

Door: Marieke van Leeuwen

heropening n Na een verbouwing van zeven maanden is woensdagmiddag 29 mei het totaal vernieuwde Milieu Educatief Centrum aan de Van Diepeningelaan 110 in Leiderdorp feestelijk heropend. Het MEC, dat tot voor kort bekend stond als organisatie die met name activiteiten organiseert voor basisscholen, maakte van deze gelegenheid ook gebruik om zich te presenteren onder een breder publiek. Het is tenslotte een centrum voor natuur-en duurzaamheidseducatie voor alle leeftijden. Iedereen was dus welkom om een kijkje te nemen bij de uitgelichte thema's rondom duurzaamheid.

De heropening werd verricht door burgemeester Laila Driessen samen met heel wat jonge Leiderdorpers die plantjes mochten planten in bak tegenover de ingang. De deuren, aan de zijkant van gebouw De Sterrentuin, werden vervolgens officieel geopend door de burgemeester en wethouder Daan Binnendijk.

Buiten naar binnen

De verbouwing en het verbreden en verfrissen van het onderwijsaanbod van het MEC heeft alles bij elkaar zo'n 95.000 euro gekost. Maar dan heb je ook wat. Blikvanger in de totaal nieuw ingerichte ruimte is een prachtige fotowand die park De Houtkamp toont, gezien vanaf de Laan van Berendrecht. De groene kleur van de zomerse bomen komt terug in de rest van het interieur.

Er is veel te ontdekken en beleven, zoals de onderwaterwereld van De Houtkamp en opgezette lokale dieren, die je natuurlijk ook even een aai over de bol kunt geven. Ieder seizoen worden de verschillende ontdekhoeken in het MEC aangepast aan wat er buiten te zien is. Zo wordt met deze verbouwing een stukje buiten naar binnen gehaald waardoor mensen geprikkeld worden ook zelf op zoek te gaan naar al het moois dat De Houtkamp te bieden heeft. Naast dit thema 'natuur en biodiversiteit' is het nieuwe MEC ook dé plek in Leiderdorp voor informatie en vragen over energie en klimaat, grondstoffen en afval, voedsel en water.

Bewonersmarkt

Woensdag werd in het MEC ook meteen de halfjaarlijkse bewonersmarkt georganiseerd. Die vanzelfsprekend 'duurzaamheid' als thema had. Leiderdorpers konden kennis maken met onder meer De Straatjutters, de energie ambassadeurs en de coach Goed Inzamelen. Deze laatst genoemde gaf uitleg over de grondstoffen die wij inzamelen met het afval dat we weggooien. Zo werd getoond hoe van plastic afval uiteindelijk een fleecedekentje gemaakt kan worden. Daarnaast was er van alles te beleven en onderzoeken voor de kinderen.

De medewerkers van het MEC hopen dat veel Leiderdorpers hun weg naar het centrum zullen weten te vinden. Binnenlopen om even rond te kijken, met een vraag of voor een praatje over duurzaamheid kan tijdens de openingstijden (woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur) en als er een medewerker aanwezig is. Elke woensdag- en zondagmiddag zijn er activiteiten voor kinderen.

Half miljard liter drinkwater extra in 2018

oasen n In 2018 werd in het werkgebied van drinkwaterleverancier Oasen, waaronder ook Leiderdorp valt, ruim een half miljard meer drinkwater verbruikt dan in 2017. Een gevolg van de warme zomer in combinatie met de aantrekkende economie, zo meldt Oasen in haar jaarverslag over het afgelopen jaar.

Het totale verbruik over 2018 was 47,5 miljard liter drinkwater. Oasen kon de hogere vraag naar drinkwater zonder problemen aan, er traden geen verstoringen op. Wel blijft het bedrijf benadrukken dat het van belang is om met verstand de kraan te gebruiken: geniet van het drinkwater, maar verspil het niet.

Oasen kondigt aan dat het ook de komende jaren veel gaat investeren in het verder verbeteren van haar productieprocessen en infrastructuur. Op termijn wil het bedrijf energieneutraal worden. Er worden innovatieve pilots gedaan om zo duurzaam mogelijk drinkwater te maken. Afgelopen jaar boekte Oasen mooie resultaten bij het optimaliseren van de waterdruk en het anders schakelen van pompen in het productieproces. Dit leverde een energiebesparing op, waarbij de klanten dit niet merkten in hun waterdruk thuis. In 2019 verwacht Oasen nog meer resultaten op het gebied van duurzaamheid te behalen.

Het volledige jaarverslag is te lezen op www.oasen.nl

Dag van de Pony

Uitnodiging n Manege Liethorp organiseert op maandag 10 juni, 2e Pinksterdag, de jaarlijkse Dag van de Pony.

Alle paardenliefhebbers zijn van 10.00 tot 16.00 uur welkom op de manege aan de Bloemerd 5 in Leiderdorp. Voor de jeugdleden van Liehorp is er een spelletjesparcours met als thema 'circus'. De carrousselgroep van manege Liethorp geeft rond 1200 uur een kür die ook past in dit thema.

'Heemtuinvader' Wim Kanbier

Foto: Corrie van der Laan

Als er één Leiderdorper is met groene vingers, dan is het wel Wim Kanbier. Alles wat groeit en bloeit is zijn lust en zijn leven. Dat blijkt ook uit zijn boekenkeuze in de glazen vitrine in de bibliotheek. Maar daarover later meer.

Wim Kanbier werd in 1934 geboren in Aalsmeer als jongste van vijf kinderen. Zijn vader overleed toen hij nog een baby was. Daarop verhuisde het gezin naar Leiden, waar Kanbier opgroeide. De liefde voor planten zat er van piepjong af aan in bij de jonge Wim. "Ik herinner me dat ik als klein kind ademde op kleine plantjes om de vorst er af te krijgen", vertelt hij. Aan school, daarentegen, had hij een enorme hekel. Hij verruilde de schoolbanken voor een baan bij hovenier Witteman toen hij pas 12 jaar was. Leren deed hij daarna nog volop, maar dan gefocust op leerstof die hij interessant vond. Als 13-jarige ging hij driemaal in de week naar de avondschool. "Steeds van 7 tot 10 uur, dat viel niet mee naast een hele dag werken", weet hij nog goed. Hij haalde zo alle mogelijke diploma's op hoveniersgebied en volgde bovendien een opleiding tot tuintechnicus.

Aan zijn werk bij de hovenier kwam een eind toen hij in 1952 in dienst moest. "Daar had ik ook een hekel aan. Ik kan geloof ik niet goed tegen gezag; lekker in je eentje klooien, daar hou ik van." Botsingen met gezag speelde hem ook parten bij de banen die hij na zijn diensttijd kreeg, bij de gemeente Leiden en de Leidse universiteit. "Gelukkig kon ik op een gegeven moment aan de slag in een hoveniersberdrijf van een oude schoolkameraad. Die liet mij m'n gang gaan en daar heb ik negen jaar gewerkt."

In 1970 viel zijn oog op een vacature van de gemeente Leiderdorp. "Ze zochten een hovenier. De toenmalige wethouder Egbert Drenth was op zoek naar iemand die de heemtuin kon aanleggen. Dat was net iets voor mij. De grote lijnen waren uitgezet door een tuinarchitect maar bij de uitvoering gaf Drenth mij helemaal de vrije hand." Het bijzonder aan de heemtuin, vertelt hij, is dat er zoveel mogelijk Nederlandse landschapsvormen bij elkaar gebracht zijn. Achttien, om precies te zijn en dat levert een enorme variatie aan planten op.

In de loop der jaren ontwikkelde de heemtuin zich steeds meer, en hetzelfde gold voor Kanbier. "Ik startte als tuinman maar werd steeds meer ecoloog." Toch ging hij vroeg met pensioen, 58 was hij pas. "Theo van Schie stond toen al in de coulissen om me op te volgen, het was een goed moment om te stoppen." Hoewel, gestopt is hij eigenlijk nooit. Hij is altijd adviseur gebleven voor de heemtuinbeheerders. "In principe ga ik elke ochtend naar de heemtuin. Steevast om 10 uur koffie drinken in de kantine bij de kinderboerderij en dan meteen bijpraten." De heemtuin zou niet zijn wat hij is zonder Wim Kanbier, maar andersom geldt dat evenzeer. "De tuin geeft me levensvreugde."

Wat hij zelf niet aanstipt, maar zeker niet onvermeld mag blijven, is dat hij als waardering voor zijn inzet voor het groen in Leiderdorp in 1994 benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en vorig jaar die Koninklijke onderscheiding nog eens in zilver kreeg.

Het zal niemand verbazen dat Kanbier in de glazen vitrine vooral uitgaven heeft geplaatst die te maken hebben met 'zijn' heemtuin. Zoals de 'Gids van de Leiderdorpse Heemtuin', geschreven door Kanbier, in twee versies: een simpele en een uitgebreide met theoretische achtergrond.

Vanaf het voorjaar van 1977 schreef Kanbier samen met medewerker Aad Rijntalder elke maand de 'Heemkijker', met uitleg over alles wat er te zien is in de tuin. Die werd opgevolgd door de 'Seizoensberichten', een zelfde soort uitgave maar minder frequent verschijnend. Van beide blaadjes liggen voorbeelden in de vitrine.

Kanbier voelt echt een band met de plantenwereld. Niet dat je hem zal zien praten of knuffelen met bomen. Maar, zegt hij, "Er is wel iets aan de hand, er is een soort contact mogelijk." Die gedachte komt ook naar voren in twee van zijn favoriete boeken. In 'Plantaardig. Vegetatieve filosofie' zet filosoof Th. C.W. Oudemans uiteen dat ook planten een bepaalde vorm van intelligentie hebben en dichter bij de mens staan dan wij denken. En in 'Het verborgen leven van bomen' legt Peter Wohlleben uit dat bomen ook gevoel hebben, onderling kunnen communiceren en elkaar helpen.

Een heel andere interesse van Kanbier wordt verraden door de boeken op de derde plank. Die ligt vol met reisgidsen. Kanbier en zijn echtgenote hebben altijd graag gereisd, bij voorkeur met de caravan. Via de organisatie ASCI zijn ze onder meer in Sicilië, Hongarije en Portugal geweest. Maar ook op die reizen bleef Kanbier een echte plantenman. "We hebben eens zes weken rondgereisd in Turkije. Daar heb ik ontzettend veel ideeën opgedaan voor de heemtuin."

Met terechte trots heeft hij in de vitrine ook twee prijzen neergezet die de heemtuin heeft gewonnen bij de – helaas enkele jaren geleden opgeheven – Commissie Mooi Leiderdorp. Een waardering voor de schoonheid van de gemeentelijke tuin.

Zelf ziet hij eigenlijk niet eens meer hoe mooi de heemtuin is. "Ik krijg nog regelmatig complimenten maar voor mij is het gewoon een gemeenschap waarin ik thuis hoor."

Lustrumeditie Amuse Notenpad met tropische temperaturen

Deel van een glas-in-loodraam van Stanislaw Wyspianski. | Foto: PR

evenement n De lustrumeditie van het Amuse Notenpad was meteen de warmste die het Leiderdorpse evenement tot nu toe heeft beleefd. Maar de deelnemers hadden geen last van de hitte, weet organisator Annemiek de Groot. "Er stond gelukkig een lekker windje. En op alle pleisterplaatsen waren parasols neergezet zodat er altijd een plekje in de schaduw te vinden was."

Voor de vijfde maal was zondag 2 juni een route uitgezet langs Leiderdorpse horecagelegenheden. Op acht plekken in het dorp kregen de 175 deelnemers een bijzonder hapje met bijpassend glas wijn – of desgewenst fris of bier- wat ze konden nuttigen onder de klanken van live muziek. De route was uitstekend te doen met de fiets en dat was dan ook met vette stip het meest populaire vervoersmiddel. Voor de wandelaars reden er tuktuks tussen de Hollandsche Tuyn in het oude dorp en brasserie Meelfabriek Zijlstroom aan de Zijldijk. Een service die op deze eerste tropische dag van het jaar zeker geen overbodige luxe was en waarvan volgens De Groot aardig wat gebruik is gemaakt.

Op pad met de tuktuk. | Foto: PR Foto: PR
Drukte bij pleisterplaats De Hollandsche Tuyn. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Achteraf was De Groot naar eigen zeggen "een tevreden mens". "Het was weer zo leuk, volgend jaar gaan we gewoon door met de zesde editie."

Neem een kijkje in de archeologieTENT

onderzoeken n Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni onderzoeken archeologen onder leiding van Julia Chorus vondsten uit Leidse bodem in hun archeologieTENT in Park Matilo en op het Stadhuisplein in Leiden.

De vondsten van het kampdorp bij het Romeinse fort Matilo lagen al een tijdje te wachten om goed onderzocht te worden. Belangstellenden kunnen nu zelf meedoen met dit onderzoek en de TENToonstelling bekijken. Ook zijn er leuke Romeinse workshops over Romeins textiel, wol spinnen en weven en het maken van een amulet.

De onderzoeksTENT staat op 8 juni van 11.00 tot 16.00 uur op het Stadhuisplein, op zondag 9 juni van 11.00 tot 16.00 uur in Park Matilo en om maandag 10 juni van 11.00 tot 16.30 uur op beide plekken. Zondag in Park Matilo zijn er, naast de workshops, extra veel activiteiten. Om 13.00 en 15.00 uur geeft Claudia Thunnissen een rondleiding, er is een speurtocht langs Romeinse voorwerpen uit de vicus en de Wijnvereniging van Matilo laat haar wijn proeven.

Maandag vaart tussen het Stadhuisplein en Park Matilo een Romeinse pendelboot met een Romeinse verteller aan boord. Kaartjes - inclusief een korte rondleiding over Park Matilo - zijn te koop bij de onderzoeks-TENTEN en kosten €2,50 p.p. Meer informatie, ook over de vaartijden, op www.parkmatilo.nl of kijk op Facebook: Romeinse vicus aan de Rijn.

Aandacht voor Art Nouveau uit Polen

lezing n Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin geeft dinsdag 11 juni bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over Poolse kunstenaars uit de 'Art Nouveau'-periode.

Schoonheid en bekendheid gaan niet altijd hand in hand. Weinig Nederlanders hebben van Wojciech Weiss en Jacek Malczewski gehoord. Zowel Weiss (1875-1950) als Malczewski (1854-1929) worden tot de stroming 'Jong Polen' gerekend. En wie eens een werk van Stanislaw Wyspianski (1869-1907) heeft gezien, wil meer. Bij hem gaan bij zijn glas-in-loodramen aantrekkelijke, frisse kleuren en dansende lijnen van Art Nouveau hand in hand met een diepere iconografische inhoud. Hij wordt dan ook gezien als een van de grootste kunstenaars in het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was. Een stad die ooit de hoofdstad van een dubbelmonarchie was geweest: die van Polen en Litouwen. Tot op heden bepalen de schilderachtige sporen van de geschiedenis er het straatbeeld. Een stad ook, die in de 19e eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession.

Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin toont in Nederland volstrekt onbekende Poolse kunstenaars uit die tijd en hun prachtige schilderijen, glas-in-loodramen en tekeningen. Dit alles geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt. De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden: 8 euro.

cultuur & uitgaan

RCL tegen Salomonseilanden was 'jongensboekervaring'

Na afloop gaven de spelers van de Salomonseilanden in het clubhuis een traditionele zang- en dansvoorstelling. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De bezoekers uit de Pacific verzuimden in die periode wel om een aantal grote kansen te verzilveren. Coach Wim Rijsbergen stipte die doeltreffendheid aan als een verbeterpunt. Toch was hij begripvol voor zijn ploeg: "Wij spelen vandaag de zesde wedstrijd van in totaal zeven in een kleine twee weken tijd. Eigenlijk is die belasting te zwaar, maar alles staat in het teken van de voorbereiding op de Pacific Games op het eiland Samoa in juli. Mijn huis in Leiderdorp ga ik voorlopig nog niet zien, want maandag vliegen we al naar Singapore voor een volgende wedstrijd."

Aanvoerder Thom Wijnalda van RCL sprak na afloop van een 'jongensboekervaring': "Ik ga er vanuit dat dit mijn enige interland in mijn voetballoopbaan zal blijven en als je die dan ook nog winnend afsluit dan is dat helemaal geweldig. Ik moet wel zeggen dat je aan die jongens kon merken dat de vermoeidheid wel begon toe te slaan, maar ik kan niet anders zeggen dan dat wij als ploeg heel goed hebben meegedaan!".

zang en dans

Na afloop waren de spelers van de Salomonseilanden toch nog fit genoeg om in het clubhuis een traditionele zang- en dansvoorstelling te geven. De spelers van RCL wilden niet achterblijven en dansten spontaan de actuele hit 'links-rechts' voor hun gasten. Met een gezamenlijke maaltijd werd deze prachtige gebeurtenis afgesloten.

RCL-voorzitter Dick van der Bijl stond er glimmend van trots bij: "Het vergt heel wat organisatie om dit soort ploegen op bezoek te krijgen, maar volgens mij hebben we gezorgd voor een mooi stukje Leiderdorp-promotie. Ik ben vooral hartstikke trots op de inzet van al onze vrijwilligers én sponsors die dit mogelijk hebben gemaakt. Zowel sportief als organisatorisch is alles perfect verlopen en ik wens Wim Rijsbergen en zijn team alle succes toe bij de Pacific Games!".

Jeugdspeler RCL naar Sparta

Adis Bibuljica krijgt een voetbal met de handtekeningen van alle spelers van RCL 1. | Foto: Fred Parie Foto: Fred Parie

gescout n Adis Bibuljica van RCL JO8 (jongens onder 8 jaar), verruilt de Leiderdorpse voetbalclub voor Sparta.

"Wij zijn bijzonder trots dat Adis zich bij RCL zo goed heeft ontwikkeld dat de scouts van Sparta hem in het vizier hebben gekregen. Na een succesvolle stage zal Adis komend seizoen bij de jeugd van Sparta gaan voetballen. Wij wensen hem heel veel plezier en succes!", zo valt te lezen op de website van RCL.

Voor de start van laatste thuiswedstrijd van RCL heren 1, afgelopen zaterdag, werd Adis op het hoofdveld in het zonnetje gezet en kreeg hij een bal met de handtekeningen van alle spelers.

Inschrijven voor 33ste Voetbalstart

Foto: PR

voetbal n In de laatste week van augustus wordt bij de Leiderdorpse voetbalvereniging RCL voor de 33ste keer de Rabobank Voetbalstart georganiseerd. Inschrijven is nu al mogelijk.

De Voetbalstart op woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 augustus is bedoeld voor jonge voetballiefhebbers – zowel RCL leden als niet-leden – die geboren zijn tussen 1 januari 2007 en 1 oktober 2014. Op de eerste twee dagen is er een meerkamp, worden er vier-tegen-vier toernooien gespeeld en diverse trainingsvormen aangeboden en gaat ieder team onder begeleiding zwemmen. De laatste dag is gereserveerd voor een groot toernooi. Deelname kost 30 euro voor drie dagen. Inschrijven kan via de website www.rcl.nl.
Wie wil helpen bij de voorbereidingen is meer dan welkom en kan zich aanmelden bij Aart den Hartog (06-48033309) of Jan Vorstenbosch (06-57051533) of mailen naar rclvoetbalstart@gmail.com.

Trimloop NL..ML

Hardlopen n Op maandagochtend 10 juni, 2e Pinksterdag, organiseert NL..ML een trimloop over 3, 7, 10,14, 17 en 21 kilometer door polderpark Cronesteyn. De inschrijfkosten bedragen 2 euro tegen administratiekosten en 3 euro met herinnering en loterij. Inschrijven aan de kantine van tuinvereniging Cronesteyn aan de Vrouwenweg in Leiden. De start is om 10.30 uur. Voor meer informatie: tel. 06-10858523 of de website www.ideoma.nl/nlml.

SportCity Leiderdorp verwent leden en steunt CliniClowns

verwenweek n Zoals ieder jaar organiseert SportCity Leiderdorp een verwenweek voor haar leden. Deze vindt plaats van maandag 10 tot en met vrijdag 14 juni. Nieuw dit jaar is dat aan de verwenweek een actie wordt gekoppeld voor een goed doe: de CliniClowns.

Tijdens de verwenweek worden de leden van SportCity in het zonnetje gezet met verschillende leuke en gratis extraatjes. Zo zijn er voetreflex-massages, ontspanningsmassages van het gezicht, huidverbeterende bindweefselmassages en voedingsadvies gesprekken.

Gedurende de hele week kunnen lootjes gekocht worden voor een loterij waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan CliniClowns. De lootjes zijn 2 euro per stuk. Er zijn vele mooie prijzen te winnen: tegoedbonnen om uit te geven bij Keurslager Pastel en Kippie, een gratis behandeling bij Body & Face Place, een gratis bloemstuk bij Daan's bloemen, een verwenbon van The Trail, een gratis voedingsconsult door van Eeten&Sports, een bon van van Schoonheidssalon Gewoon Fieke en prijzen van Direct Sale. En dan zijn er nog de sportieve prijzen: een personal trainingssessie van trainers Bas en Dave, een BodyTec sessie voor twee personen bij Bodytec-Mind, een maand bootcamp voor twee personen bij Pro-Fit Sports en een maand gratis sporten bij SportCity Leiderdorp voor een niet-lid dat zo geholpen wordt naar een vitalere en energiekere levensstijl.

Zowel leden- als niet leden kunnen ook bij de receptie van SportCity Leiderdorp een vrijwillige bijdrage doneren aan het goede doel

De verwenweek bij SportCity Leiderdorp eindigt op vrijdag 14 juni met een gezellige open avond voor leden en niet-leden. Iedereen kan van 18.00 tot 21.00 uur kennis komen maken met SportCity. Ook niet-leden hebben deze avond gratis toegang tot de fitnesszaal. Na het sporten, om 21,00 uur, kan iedereen onder het genot van een hapje en een (alcoholisch) drankje de trekking van loterij bijwonen in de SportCity lounge.

Kijk voor meer informatie over SportCity op www.sportcity.nl.

Velocitas in de gevarenzone

Foto: PR

korfbal n Velocitas speelt de laatste wedstrijd van de competitie voor handhaving in de overgangsklasse. Afgelopen zaterdag werd in Voorburg met 19 - 13 verloren van VEO. Helemaal in eigen hand hebben de Leiderdorpers handhaving niet: als VEO zijn laatste wedstrijd wint, eindigt Velocitas alsnog op de een-na-laatste plaats. Een beslissingswedstrijd in de nacompetitie bepaalt dan de klasse voor volgend jaar.

Al direct bij aanvang van de wedstrijd van zaterdag was het duidelijk dat de scherpte van een week eerder niet aanwezig was. VEO liep snel uit naar een 6 - 3 voorsprong en was veel scherper in de afronding. In de rust was dan ook al duidelijk dat Velocitas de winst kon vergeten: VEO leidde met een stevige voorsprong van 13 - 6.

Coach Leo van den Bos probeerde nog met wijzigingen in de ploeg een inhaalslag te forceren. Kelly Bavelaar werd gebracht. VEO bleef echter scherp en geconcentreerd spelen. Het versloeg Velocitas met zijn eigen wapens: een groot aantal spelers kwam tot scoren, waardoor het voor de Leiderdorpers lastig was om een strijdplan in stelling te brengen.

Waar Velocitas normaal meerdere spelers in scoringspositie weet te brengen, moest het nu teveel leunen op twee spelers. Ivar van Driel (6x) en Mitchell de Boer (4x) wisten de schade enigszins te beperken, maar konden niet voorkomen dat Velocitas verloor: VEO pakte terecht de winst met 19 - 13.

Zaterdag 15 juni neemt Velocitas het op tegen hekkensluiter Die Haghe. Indien er gewonnen wordt, is de ploeg voor handhaving nog afhankelijk van de uitslag tussen KVA - VEO. Als VEO een stunt uithaalt tegen de nummer 2 van de competitie, speelt Velocitas nacompetitie. Een beslissingswedstrijd tegen een andere nummer 7 uit de overgangsklasse bepaalt dan het lot van de Leiderdorpers.

Finaledag Rabobank LAV Cup met festivalsfeer

voetbal n Terwijl de nacompetitie voor een aantal regionale clubs nog loopt, staat de finaledag van Leidenamateurvoetbal.nl weer voor de deur. Nu al voor de achtste keer. Behalve de finalewedstrijd tussen UVS en Voorschoten '97 is er deze dag nog veel meer te genieten op voetbalgebied.

Met de finaledag op zaterdag 15 juni sluit het team van de regionale voetbalwebsite Leiden-AmateurVoetbal.nl (LAV) het seizoen af. Plaats van actie is dit jaar het sportcomplex van UVS ofwel de Kikkerpolder te Leiden. In de ochtend spelen acht regionale clubs met de O11 selectie om de Mini Rabobank LAV Cup. Dat toernooi begint om 8.30 uur. Om 10.00 uur gaat er een toernooi van start waarbij G-teams hun talenten zullen etaleren. Om 13.30 uur volgt een wedstrijd tussen vrouwen van diverse clubs uit de regio en de beloften van ADO Den Haag.

Om 15.30 uur het hoogtepunt van de dag: dan komen UVS en Voorschoten '97 uit in de finale van de Rabobank LAV Cup. De wedstrijd staat onder leiding van betaald voetbal scheidsrechter Allard Lindhout. UVS bereikte de finale door in de halve finale FC Boshuizen terug te wijzen. Voorschoten'97 was in de vorige speelronde te sterk voor fusieclub FC Oegstgeest.

Na de wedstrijd volgt uiteraard de prijsuitreiking, ook van de beste spelers en topschutters uit de regio, en daarna zal de Leidse coverband The Bitches een optreden verzorgen in drie sets. De hele dag zullen diverse foodtrucks zorgen voor een festivalsfeer.

LAV heeft deze dag eerder in het leven geroepen om clubs te binden en om met trainers, spelers, bestuurders en fans van diverse clubs het seizoen waardig af te sluiten. De toegang voor deze dag is gratis en betalingen zijn contant en via pin mogelijk.

Leiderdorpse waterpoloster Mathilde Voorvelt pakt landstitel met ZVL

Het hele team, met trainers/coaches, viert feest in het water. | Foto: Mariëlle van Dongen Foto: Mariëlle van Donge

kampioen n Afgelopen weekend is Mathilde Voorvelt (16) uit Leiderdorp met haar team van ZVL-1886 Nederlands kampioen waterpolo voor de B-jeugd (onder de 17 jaar) geworden.

Op zaterdagmiddag vond de eerste wedstrijd plaats in Zaandam. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel (7-7), waardoor alle opties nog open lagen voor de tweede wedstrijd. Op zondagavond vond de tweede wedstrijd plaats in de Zijl in Leiden. De meiden van ZVL-1886 wonnen op overtuigende wijze met 8-5.

Vestigingsmanager Loek Braam van SportCity (links) en Justin Rohan, die de open avond op 14 juni organiseert. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Mathilde doet al geruime tijd aan waterpolo. Ze begon bij de Leiderdorps-Koudekerkse zwem- en waterpolovereniging Aquadraat en stapte over naar ZVL-1886. Ze zit ook in Jong Oranje en traint wekelijks met de selectie in Zeist.

Mathilde zit in 4 VWO van het Bonaventura College in Leiden.

Alecto Jong Dames 1 veldkampioen

HOCKEY Jong Dames 1 van de Leiderdorpse hockeyclub Alecto is zondag 2 juni veldkampioen geworden in de 4e klasse. Het team was al Herbst Meister en zaalkampioen.

Op de foto staand naast coach Leo: Malin, Loeki, Jessica, Beau, Charlotte A. en Suzan. Op de rij ervoor staan Iza, Charlotte F., Romy, Dominique, Nikki, Bonny, Johanna en Lisa. Zittend trainer Paul en liggend keeper Madeleine. Nina, Aaricia en Floor ontbreken op de foto.

| Foto: PR

Nieuws van Incluzio Leiderdorp

Ma. 10 juni, 2e Pinksterdag, is ons kantoor gesloten

Specialistische ondersteuning

We bieden o.a. mantelzorgondersteuning, inzet van budgetmaatjes, maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en jongeren- en seniorenwerk. Onze medewerkers denken actief met u mee. Blijkt dat er toch meer specialistische ondersteuning nodig is? Ook dan kunnen we u helpen. We staan voor u klaar bij het aanvragen van een Wmo-indicatie en wijzen u de weg naar de juiste instanties.

Do. 13 juni: Meidenavond

Voor meiden tussen de 14 en 18 jaar is er van 19.30 tot 21.00 uur een meidenavond in Dwars (Bloemerd 1c), dit keer met pancake art. Kosten: € 1,00. Info: Lise Huitema: lhuitema@incluzio.nl of 06-83000260.

Vr. 14 juni: Slaapproblemen

Paramedisch centrum Lagas en Incluzio bieden van 13.30 tot 14.30 uur een gratis bijeenkomst aan over slaapproblemen. Verschillende slaapproblemen zijn met behulp van een slaapoefentherapeut aan te pakken. Locatie: Sterrentuin. Aanmelden via Incluzio.

Ma. 17 juni: Oppascursus

In samenwerking met het CJG bieden we in Dwars een oppascursus aan voor jongeren tussen de 13 en 16 jaar. Deze vindt plaats op 17 juni, 24 juni en 1 juli van 19.00 tot 20.30 uur. Inschrijven via cjgleiderdorp.nl.

Valpreventie

Deskundige therapeuten leiden een programma waarbij individueel en met de groep gewerkt wordt aan valangst en valrisico. De training bestaat uit 12 sessies en is bedoeld voor mensen die zelfstandig kunnen lopen. Aanvang: dinsdag, 14.30-15.30 uur. Bij voldoende deelname is de start half juni. Kosten: € 18,00 per training (kan vergoed worden door de zorgverzekeraar). Locatie: Praktijk voor fysiotherapie Ommedijk, Ommedijk 186.

Inloopspreekuur geldzaken + inloopspreekuur voor statushouders

Deze spreekuren vinden elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats in Dwars, Bloemerd 1c.

Algemene informatie Incluzio

Voor vragen op het gebied van Wmo, welzijn en dienstverlening kunt u iedere werkdag (9.00-17.00 uur) terecht bij Incluzio Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp, tel. (071) 5413536, e-mail leiderdorp@incluzio.nl, website www.incluzioleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: Corrie van der Laan

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 18, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 9 juni, Pinksteren, 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Broeders. M.m.v. Jongeren-Middenkoor. Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 9 juni, Pinksteren

Dorpskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, m.m.v. cantorij.

15.00 uur ds. D. Dijk, gehandicaptendienst.

Scheppingskerk

10.00 uur: E. de Paauw, m.m.v. Band Creative.

Kapelzaal Scheppingskerk

10.00 uur: A. van Egmond + tolk, dovendienst.

Alrijne

10.00 uur: ds. E. Herlaar.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

De Power City Church aan de Elisabethhof in Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan


Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 9 juni:

10.00 uur: ds. A.B. van der Heiden (1e Pinksterdag)

16.30 uur: ds. A.B. van der Heiden.

maandag 10 juni, 11.00 uur: ds. H.A. van Zetten (2e Pinksterdag).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten: Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 9 juni, 10.15 uur: ds. E.H. Cossee (Rotterdam / remonstrants).

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00 tot 23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.00-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek, locatie Leiderdorp; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

3 t/m 9 juni (9 juni: 1e Pinksterdag): TP Snoep (L. Jongsma / C. van den Bergh), Rijnsburgerweg 94, 2333 AD Leiden. Tel. (071) 5175636.

10 t/m 16 juni (10 juni: 2e Pinksterdag) TP Domburg (J. Domburg), Loevestein 42, 2352 KP Leiderdorp. Tel. (071) 5891039.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Meer info: tel. (071) 7200871.

Brunch met muziek

Op eerste Pinksterdag, zondag 9 juni, wordt in woonzorgvoorziening De Statenhof aan de Bachstraat 590 in Leiden speciaal voor ouderen een brunch en live muziek georganiseerd. Aanvang 11.30 uur. Na de gezamenlijke brunch is er een verrassingsoptreden van jonge talentvolle musici via Live Music Now. De kosten bedragen € 8,50, te voldoen op locatie. Aanmelden is gewenst via www.ontzorgdwonen.nl/op-zondag, e-mail opzondag@blueprintgroup.nl of tel. (088) 328 01 10.

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl