Leiderdorps Weekblad

30 januari 2019

Leiderdorps Weekblad 30 januari 2019


Burgemeester leest kleuters voor

Burgemeester Laila Driessen leest het prentenboek 'Een huis voor Harry' voor. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Voorleesdagen n De oudste kleuters van de Leiderdorpse Prins Willem-Alexanderschool en Willem de Zwijgerschool hadden donderdagochtend een heel bijzondere voorleesjuf. Burgemeester Laila Driessen was naar de bibliotheek gekomen om even bij te praten met de kinderen en ze voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar: 'Een huis voor Harry' van Leo Timmers. Dat in het kader van de Nationale Voorleesdagen, die dit jaar zijn van 23 februari tot en met 2 februari. Tijdens deze dagen wordt aandacht gevraagd voor het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Toch tegemoetkoming voor SCw

subsidie n De stichting Sociaal Cultureel werk Leiderdorp (SCw) heeft uiteindelijk toch nog een bedrag van 57.500 euro gekregen van de gemeente Leiderdorp. Daarmee kan de opheffing van de stichting netjes worden afgerond.

Het werk van het SCw is per 1 januari dit jaar overgenomen door Incluzio Leiderdorp en de stichting zou met ingang van 2019 dan ook geen subsidie meer krijgen. Daar had SCw bezwaar tegen gemaakt, omdat het personeel dat per 1 januari is ontslagen, wel recht heeft op een vergoeding. En daarvoor had de stichting niet voldoende geld in kas.

Bij de onafhankelijke Regionale Commissie Bezwaarschriften ving het SCw echter bot. In december kwamen de stichting en de gemeente er toch samen uit. Het college van B en W besloot te stichting tegemoet te komen met een aanvullende subsidie.

Faillisement afgewend

Daarmee heeft gemeente geholpen het faillissement van de stichting SCw af te wenden. "Met dit geld kunnen we alles netjes afwikkelen en de stichting vervolgens opheffen", aldus SCw-bestuurslid Hanneke De Winter.

Tweede goud voor Kampschreur

De Leiderdorpse zitskiër Jeroen Kampschreur heeft op de wereldkampioenschappen para-alpineskiën in Slovenië zijn tweede gouden medaille binnengehaald. Eerder al was hij de beste op de reuzenslalom, nu schreef hij ook de slalom op zijn naam. Kampschreur snelde in beide runs naar de beste tijd. De Noor Jesper Pedersen kon nog enigszins in zijn spoor blijven, de nummer drie Igor Sikorski uit Polen moest in totaal al acht tellen toegeven. Op het WK in 2017 won de Leiderdorper naast de reuzenslalom en de slalom ook de Super Combi. Voor deze discipline gaat hij 31 januari van start.

Vivezza Trio speelt in verpleeghuis Leythenrode

Muziek n Op zaterdag 2 februari 2019 geeft het ensemble Vivezza Trio een concert in Verpleeghuis Leythenrode. Het concert begint om 14.45 uur in de Pyramide en wordt georganiseerd door Stichting Muziek in Huis.

Het ensemble Vivezza Trio, bestaande uit Nicole van Jaarsveld - klarinet, Inger van Vliet - viool, Angélique Heemsbergen - piano, laat je een uur lang genieten van o.a. Brahms, Bruch, Glinka en Kreisler.
De musici voeren het publiek mee in hun persoonlijke muzikale verhaal door hun aanstekelijke enthousiasme. Het repertoire van dit trio varieert van rustig klassiek, mooi romantisch tot levendig modern.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Verpleeghuis Leythenrode, Stichting Vrienden van Leythenrode, Het R.C. Maagdenhuis, Stg. Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en particuliere donaties.

College op strafbank om groenbeleid

Motie n De voltallige gemeenteraad liet maandagavond tijdens de Raadsvergadering geen spaan heel van het groenbeleid van het College van B&W.

De reden: een enorme overschrijding van de uitgaven van het groenonderhoud. Het aanbestedingsbudget van 200.000 euro is met 500.000 overschreden. "Hoe kan zo iets gebeuren", vroeg Bob Vastenhoud (GroenLinks) zich af. Olaf McDaniel (PvdA) sprak van een zeer ernstige situatie. Het gaat, zo betoogde hij, om een zeer ernstige overschrijding van het aanbestedingsbudget met mogelijk juridische consequenties. GroenLinks, D66 en PvdA dienden een motie van afkeuring in. "Nog niet van wantrouwen. We willen de wethouder de ruimte geven om passende maatregelen te nemen", aldus Prachee van Brandenburg (D66). De coalitiepartijen (VVD, CDA en LPL) waren ook geschrokken, maar ondersteunden de motie niet. Zij hebben er vertrouwen in dat verantwoordelijk wethouder Binnendijk (CDA) maatregelen neemt om herhaling te voorkomen. Deze beloofde de Raad met een voorstel en geregelde rapportages te komen. De motie werd met 11 tegen 10 stemmen verworpen.

College op strafbank om groenbeleid

Raad n De voltallige gemeenteraad liet maandagavond tijdens de Raadsvergadering geen spaan heel van het groenbeleid van het College van B&W. De reden: een enorme overschrijding van de uitgaven van het groenonderhoud. Het aanbestedingsbudget van 200.000 euro is met 500.000 overschreden. "Hoe kan zo iets gebeuren", vroeg Bob Vastenhoud (GroenLinks) zich af. Olaf McDaniel (PvdA) sprak van een zeer ernstige overschrijding met mogelijk juridische consequenties. GroenLinks, D66 en PvdA dienden een motie van afkeuring in. "Nog niet van wantrouwen. We willen de wethouder de ruimte geven om passende maatregelen te nemen", aldus Prachee van Brandenburg (D66). De coalitiepartijen (VVD, CDA en LPL) waren ook geschrokken, maar ondersteunden de motie niet. Zij hebben er vertrouwen in dat verantwoordelijk wethouder Binnendijk (CDA) maatregelen neemt. Deze beloofde de Raad met een voorstel en geregelde rapportages te komen. De motie werd met 11 tegen 10 stemmen verworpen.

Inzameling voor Voedselbank

inzameling n Houdbare levensmiddelen voor de Voedselbank en oud papier en boeken worden dinsdag 5 februari ingezameld op het plein van de Scheppingskerk. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp staan van 7.30 tot 16.30 uur klaar om de spullen in ontvangst te nemen. Wat betreft voedsel is er vooral behoefte aan pakken met pasta's en rijst, sauzen, blikken met vis, vlees, soep, groente en peulvruchten, zonnebloemolie, koffie, suiker, thee, broodbeleg, aardappels. Ook huishoudelijke en verzorgingsartikelen zijn welkom.

De nieuwe dierenambulance met een deel van de vrijwilligers en de bestuursleden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Fonkelnieuwe Dieren-
ambulance

Leiderdorps
Schoolschaak
Toernooi

Asopos De Vliet trapt seizoen af met Zijlhead

We zijn nu weer duidelijk herkenbaar

duurzaamheid n Van het gas af, aflevering 2

Fonkelnieuwe dierenambulance

De nieuwe dierenambulance, die kon worden aangeschaft dankzij donaties en legaten. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Sleutels n De vrijwilligers van de Dierenambulance hebben er lang op moeten wachten, maar sinds vorige week vrijdag kunnen ze hun werk doen met een gloednieuwe wagen. Bestuurssecretaris Lous Meijer van de Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance-Vogelasiel regio Leiden overhandigde de sleutels donderdagmiddag 24 januari aan Yvonne Hijman, de coördinator van de dierenambulance.

Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in de showroom van Forddealer Van Bunningen aan de Weversbaan in Leiderdorp waar een groot aantal van de 55 vrijwilligers van de Dierenambulance aanwezig was.

Driekwart jaar hebben de vrijwilligers rondgereden met een gewone witte Ford bus. De nieuwe ambulance was in december 2017 al besteld maar de levering liet op zich wachten en de oude ambulance, die driemaal klokje rond was, gaf het in maart 2018 definitief op, vertelt Meijer. "Gelukkig leende Van Bunningen ons gratis een bus, maar het is wel erg prettig dat we nu weer duidelijk herkenbaar zijn."

Ze neemt meteen de gelegenheid te baat om een oproep te doen voor meer vrijwilligers. "55 lijkt best veel maar het is niet genoeg. De Dierenambulance is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag inzetbaar. Daarvoor zijn heel wat mensen nodig, chauffeurs, bijrijders en mensen die de telefoon beantwoorden."

Een gebrek aan vrijwilligers is niet het enige probleem waarmee de Dierenambulance kampt. "We zijn ook hard op zoek naar een nieuw onderkomen voor de ambulance en voor het vogelasiel." De ambulance staat nu tijdelijk in een loods aan de Robijnhof in Leiden, maar moet daar over enige tijd uit. Het vogelasiel, dat jarenlang gevestigd was aan de Haarlemmerweg in Oegstgeest, is 1 december vorig jaar gesloten. Suggesties voor locaties zijn welkom via info@dierenambulanceleiden.nl, benadrukt Meijer.

Geldgebrek

Belangrijk is dat het zo goedkoop mogelijk wordt want aan geld is ook een groot gebrek bij de Dierenambulance. Dat komt vooral omdat de negen gemeenten in het werkgebied van de stichting vrijwel niets betalen voor haar diensten, legt voorzitter Jaap van Meijgaarden uit. "Voor het ophalen van loslopende of aangereden huisdieren als honden, katten en konijnen waarvan de eigenaar niet gevonden kan worden, krijgen we een kleine vergoeding van rond de 5 euro per rit, wat bij lange na niet kostendekkend is. Rijden we voor vogels of bijvoorbeeld voor waterschildpadden – wat afgelopen zomer nogal eens gebeurde – dan krijgen we helemaal niets omdat dit onder de 'wilde dieren' valt. Over 2017 kwam die vergoeding voor de hele regio uit op 1570 euro, net iets meer dan 1 procent van onze jaarlijkse kosten, en over 2018 zal het ongeveer hetzelfde zijn."

Eind september vorig jaar heeft de Dierenambulance een brief gestuurd naar de verschillende gemeenten met het verzoek om een hogere vergoeding, niet alleen voor huisdieren maar ook voor wilde dieren. Het gaat dan om 20 euro per rit. "We hopen dat de gemeenten over de brug komen. We worden regelmatig gebeld door de politie, brandweer of gemeentelijke diensten als ergens gewonde dieren liggen of wanneer dieren een gevaarlijke situatie veroorzaken. Daar zou toch een redelijke vergoeding tegenover moeten staan."

Met Leiden is de stichting inmiddels in gesprek. Van de gemeenten Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten is vooralsnog geen enkele respons gekomen. "Nog niet eens een ontvangstbevestiging."

OCD deelnemers naar museum

Vrijdag 25 januari bezochten deelnemers van ontmoetingscentrum de Lepelaar uit Leiden en ontmoetingscentrum de Ommedijk uit Leiderdorp met hun mantelzorgers het Gemeentemuseum in Den Haag.

mantelzorg n Vrijdag 25 januari bezochten deelnemers van ontmoetingscentrum de Lepelaar uit Leiden en ontmoetingscentrum de Ommedijk uit Leiderdorp met hun mantelzorgers het Gemeentemuseum in Den Haag. Dit uitje werd mogelijk gemaakt door de MuseumPlusBus, in samenwerking met de BankGiroLoterij. Deelnemers en mantelzorgers waren enthousiast: "Het was een heerlijke, fijne dag; we kwamen ogen tekort." Een ander vertelde: "Leuk om het schilderij waar ik de vorige keer een half uur naar heb zitten kijken, weer te zien" en "Door de rondleiding ben ik op een andere manier naar de schilderijen gaan kijken." Het Ontmoetingscentrum Dementie (OCD) biedt zorg voor mensen met geheugenproblemen en hun partner. Zij krijgen hier begeleiding, advies en een activerend programma. Voor mensen met dementie betekent dit vaak dat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Zorgorganisatie ActiVite heeft 7 OCD-locaties in de regio.

Avond van Leiderdorp voor leden Rabobank

Klantavond n De Rabobank Leiden-Katwijk organiseert speciaal voor haar leden op woensdagavond 30 januari 'De Avond van Leiderdorp'. Centraal staat de vraag 'Wat maakt Leiderdorp zo mooi?'.

Verschillende organisaties geven een kijkje achter hun schermen en laten zien welke impact zij hebben op Leiderdorp. De avond vindt plaats bij RCL in Leiderdorp. Veel organisaties en vrijwilligers zetten zich in om Leiderdorp, maar ook de wereld, nog mooier te maken. Zo was voetbalvereniging RCL de eerste vereniging in Nederland met een rookvrij sportterrein. Hopelijk zullen meer club en organisaties volgen. Tijdens de klantavond trapt wethouder Angelique Beekhuizen "Leiderdorp Rookvrij" af. En gaat zij in gesprek met RCL en andere partijen die zich op dit gebied inzetten.
Ook Erik van Oosten van Factory6, finalist van starterswedstrijd LEF, komt op het podium. Zijn jonge bedrijf maakt audio met impact; maakt er een belevenis van. Van Leiderdorp tot het Ziggo Dome in Amsterdam. Tijdens de klantavond bezorgt hij de bezoekers kippenvel, dat staat vast!
Lokale verenigingen en stichtingen maken Leiderdorp mooier. Met hun initiatieven voor jong en oud dragen zij hun steentje bij aan de Leiderdorpse maatschappij. En dit ondersteunen wij graag", aldus directievoorzitter Erik Versnel van de Rabobank Leiden-Katwijk.
Tijdens de klantavond worden daarom de winnaars van het Rabobank Wensenfonds bekend gemaakt. Theater- en zanggroep "Kom op juh" en Marchingband Tamarco zorgen voor entertainment. Klanten van Rabobank Leiden-Katwijk die bij de avond aanwezig willen zijn, kunnen zich aanmelden op www.DichterbijLeidenKatwijk.nl.

Vergeten traditie

ingezonden n In Nederland moet alles blijven zoals vroeger was, dat heet; traditie zoals vuurwerk, Zwarte Piet en 40 meter hoge houtstapels in brand steken. Maar is het nog een traditie, dat is als het sneeuwt, je je stoepje even schoonveegt? Ik heb rond gekeken in Leiderdorp maar deze traditie is helaas verdwenen. Erg jammer je voorkomt glijpartijen, met alle gevolgen van dien.

Jan van Kuijk

Koffie inloop

samen n Op de eerste zondag van elke maand wordt er een koffie-inloop georganiseerd voor iedereen die alleen is en gezelschap op prijs stelt. De koffie-inlopers komen uit Leiderdorp en de wijde omgeving om een vaak stille zondag gezellig te beginnen. De bijeenkomsten vinden meestal plaats bij La Place, Persant Snoepweg 2 in Leiderdorp. Zo ook op zondag 3 februari van 11.00-13.00 uur. Wie zijn of haar e-mailadres doorgeeft aan leiderdorpsamenuit@gmail.com, ontvangt elke maand een mailtje met de juiste locatie en andere activiteiten voor alleengaanden, zoals discofeestjes (lekker dansen) en filmvoorstellingen van opera's.

Het kwartje gaat vallen in Theater Toverlei

Kwartjes bestaat uit Jeroen en Nathalie. | Foto: PR

theater n Op 9 februari is de 'Mens, durf te leven Theaterdag' van Kwartjes. Een hele dag nieuwe inzichten, antwoorden en ja... vallende Kwartjes. In het enige theater dat Leiderdorp rijk is, klein en gezellig: Toverlei.

Kwartjes bestaat uit Jeroen en Nathalie. Jeroen Kortekaas, geboren en getogen Leiderdorper, ruilde een paar jaar geleden zijn baan als leidinggevende in voor een leven als coach. Vlak daarna ontmoette hij Nathalie van der Meer, die eveneens een levensveranderende switch maakte. Haar goedlopende psychologenpraktijk in Enschede verruilde zij voor de coachpraktijk die zij samen met Jeroen onder de naam Kwartjes nu in Katwijk, direct aan zee runt. Beiden weten als geen ander hoe moeilijk en zwaar het zetten van zo'n grote stap kan zijn. Nathalie kreeg zelf twee keer een burn-out en pas na een ontmoeting met een wereldster mocht het roer om. Daarover en over hoe je toch je hart kunt volgen en gaan doen wat écht bij je past: daarover vertellen 'die van Kwartjes' alles op de Theaterdag.

Het pand aan de Nieuwstraat in Leiden, waar Galerie Zône al 27 jaar actief is, staat 'Te Koop'. | Foto: PR

Ervaren

Naast verhalen is er ook muziek, wordt er van alles uitgelegd én visueel gemaakt en wie het maar wil kan het zelf ervaren: de antwoorden waar je al zo lang naar zocht. Het is grappig, ontroerend, verhelderend, simpel en nuchter. Mensen die de Theaterdag al bijwoonden zeiden: "dit moet iederéén horen!" "Wat een ervaring, wat een berg Kwartjes" "hiermee is een burnout nooit meer nodig!" en "Wat heerlijk om te zien en ervaren hoeveel simpeler het allemaal kan! Ik ga ervoor: leven!"

Kaartjes

De koffie staat vanaf 9.30 uur klaar en de dag duurt tot 17.00/17.30 uur. Allemaal voor 50 euro, inclusief koffie, thee, lunch en het boek van Nathalie. Dit is zo'n dag waarvan je achteraf zegt: dit had ik veel eerder moeten weten! Er zijn nog wat kaartjes! Op kwartjes.nl/leiderdorp vind je alle informatie en de link naar de kaartjes.

Crowdfunding voor Galerie Zône

Inzamelingsactie n Het pand aan de Nieuwstraat in Leiden, waar Galerie Zône al 27 jaar actief is, staat 'Te Koop'. De kunstenaars die de galerie voor toegepaste kunst zelf runnen, willen het pand kopen en daarmee de toekomst van deze galerie zeker stellen.

Zo kunnen ze verder met het uitdragen van de liefde voor ambachtelijk gemaakte en unieke producten. Ze zijn daarvoor een crowdfunding campagne gestart: 'Geef Zône de ruimte'. Waarmee zij vóór 8 februari 40.000 euro hopen op te halen. In Galerie Zône exposeren de leden van Zône hun eigen werk en dat van gast-kunstenaars. Ook organiseren ze projecten rond beeldende kunst, ambacht en vormgeving, werken ze samen met vakscholen en instanties die de toegepaste kunst stimuleren en participeren ze in kunstprojecten van het voortgezet onderwijs. Gelukkig is Zône de kans geboden om het pand als Vereniging aan te kopen. De Triodosbank is bereid een hypotheek te verstrekken maar vraagt wel een eigen inbreng van €80.000. Dankzij giften en leningen, een veiling en crowdfunden zijn ze al een heel eind. Maar ze zijn er nog niet! Er loopt een crowdfunding-campagne onder begeleiding van crowdfund-platform Voor de Kunst. Fonds 1818 heeft toegezegd €7.500 te doneren wanneer de eerste €4.000 binnen is en nogmaals €7.500 wanneer de teller op €32.500 staat. Om het pand te kunnen kopen, moet de 40.000 euro voor 8 februari binnen zijn. De campagne van Galerie Zône staat op de website van Voor de Kunst (www.voordekunst.nl/galeriezone). Er kan al vanaf 10 euro gedoneerd worden en er staan leuke en erg mooie tegenprestaties tegenover. De tegenprestaties zijn te zien in de galerie en staan ook op de website www.galeriezone.nl

Kennismakingslessen Muziek

muziek n De komende weken starten een aantal nieuwe kennismakingscursussen bij stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL).

Kennismakingscursussen slagwerk voor starten op 30 januari. Kinderen van 5-7 jaar of van 8-10 jaar kunnen zich opgeven voor deze groepscursus van tien lessen op woensdagmiddag. Voor volwassenen start s avonds een korte groepscursus van vijf lessen.

Heb je altijd al willen (leren) zingen kom dan eens de sfeer proeven rondom het thema Bette Midler, of verken je stemtype en de mogelijkheden in vijf lessen koorzang.
Een korte kleutercursus viool start op maandagmiddag 11 februari.

Info

Voor meer informatie over deze en alle andere cursussen van stichting MOL:
www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl

In de schaduw van de grootmeesters

Het plantsoen ziet er armetierig uit | Foto: PR

schaken n De A-poule van het Leiderdorps Schoolschaakkampioenschap werd op woensdag 23 januari in het Gravensteen te Leiden georganiseerd. De volgende scholen namen deel aan deze eerste speeldag van het toernooi: De Schakel, De Leeuwerik, School Kastanjelaan, Elckerlyc en 't Bolwerk.

Het eerste team van De Leeuwerik toonde zich het sterkste en mag zich derhalve kampioen van Leiderdorp noemen. De overige 21 teams komen woensdag 30 januari aan de beurt. Dan wordt traditiegetrouw in het gebouw van School Kastanjelaan gespeeld.

Bij de start van elke ronde was het muisstil op de tweede verdieping van 'Het Gravensteen'. | Foto: PR

Wereldtop

Terwijl het toernooi bezig was, streed aan de andere kant van de straat op dat moment in de Pieterskerk de wereldtop tijdens de tiende ronde van het TATA Steel Chess Tournament. Natuurlijk werd er door de deelnemende kinderen even aan het bord van wereldkampioen Magnus Carlsen gekeken.
Zoals gebruikelijk lag de organisatie van dit schaakfeest in handen van Schaakvereniging Leiderdorp. Een drietal jeugdleiders nam de begeleiding voor zijn rekening en na enige inleidende woorden begon het toernooi precies op tijd. Elk team speelde wedstrijden van 30 minuten.
Omdat een ieder zich strikt aan het tijdschema hield, was iedereen op tijd klaar voor de prijsuitreiking. Het was opmerkelijk hoe gedisciplineerd de kinderen tijdens dit toernooi speelden.
Wellicht speelde hierbij een rol dat 18 kinderen van de jeugdafdeling van SV Leiderdorp (de club heeft een jeugdafdeling van ruim 70 leden!) aan dit toernooi deelnamen. Zij gaven natuurlijk het goede voorbeeld!
Bij de start van elke ronde was het muisstil op de tweede verdieping van 'Het Gravensteen' en dat hielden de kinderen steeds lang vol. Een compliment voor de jeugd van Leiderdorp!

Regionale kampioenschappen

De eerste teams van De Schakel, de Leeuwerik, Elckerlyc, 't Bolwerk en de eerste twee teams van School Kastanjelaan trokken ten strijde om de titel 'Kampioen van Leiderdorp' te veroveren. Uiteindelijk bleek De Leeuwerik team 1 (Erik Klintian, Milan Hooshangi, Olivier Canter Visscher, Victor Sanders en Benjamin Koster) de sterkste. Op de tweede plaats eindigde School Kastanjelaan team 1 (Luuk Hardy, Jelte Ridder, Bjarne Blok, Tijmen van Berkum en Joaquin Geense). De derde plaats was voor Elckerlyc team 3. Het eerste team van 't Bolwerk eindigde op de vierde plaats. Deze vier teams mogen de eer van Leiderdorp gaan verdedigen tijdens de Regionale Schoolschaakkampioenschappen die op 13 maart aanstaande in de Lorentzschool te Leiden zullen worden georganiseerd. Het enthousiasme van kinderen, begeleiders en organisatoren was een mooie reclame voor de schaaksport in het algemeen en voor het schoolschaak in het bijzonder!

Bewoners Keerpunt uitgekeken op snelgroeiers

politiek n Dat kan beter. Met die boodschap begroeten bewoners van Het Keerpunt zaterdagochtend een grote delegatie van GroenLinks in hun achtertuin. Het plantsoen tussen de flats aan de Cor Gordijnsingel en de Engelendaal ziet er dor en armetierig uit. Het meer dan manshoge rietgras ontneemt bewoners op de begane grond bovendien alle uitzicht.

Wim Steenvoorden, voorzitter van de bewonerscommissie van Het Keerpunt 1 en 2, heeft weinig moeite om de gemeenteraadsfractie van GroenLinks van zijn standpunt te overtuigen. "De gemeente moet wat aan de beplanting doen'', aldus Steenvoorden, wiens contacten met de gemeente tot nu toe geen resultaat hebben gehad. Het gaat de bewoners niet alleen om mooie bloemen en planten in de buffer naar de drukke Engelendaal, maar ook om het sociale aspect van de gemeenschappelijke tuin. Steenvoorden: "Als je niet over deze rietgraspluimen heen kunt kijken, raak je gemakkelijk in een isolement.'' Fractievoorzitter Bob Vastenhoud van GroenLinks belooft dat zijn fractie raadsvragen over de plantsoeninrichting gaat stellen. Volgens een deskundige schoonzoon van Steenvoorden, hovenier van beroep, is de opzet van de tuin niet verkeerd. Bij de aanplant is gekozen voor snelgroeiers. Dat drukt de kosten. Alleen ontbreekt volgens de hovenier de maatvoering. Door de metershoge begroeiing zien bewoners op de begane grond ook niets meer van de mooiere delen van de tuin. Na de informatieve rondleiding harken bewoners en vrijwilligers van GroenLinks gezamenlijk nog gauw even enkele vuilniszakken afval bij elkaar. De opbrengst had nog groter kunnen zijn als een gemeentelijke opruimploeg niet juist onlangs deze buurt had aangedaan. Overigens mogen de Keerpunt-bewoners zich gelukkig prijzen dat zij Annemarie in hun midden hebben. Zij behoort in het seniorengezelschap niet tot de jongste, maar wel tot de fanatiekste afvalprikkers.
Wie een woonwijk wil voordragen kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning van GroenLinks Leiderdorp (tim.brouwerdekoning@raadleiderdorp.nl of telefoon 06-38030152).

Nieuws van de Volks-universiteit Leiderdorp

leren n Er zijn weer allerlei interessante lezingen en cursussen bij de Volksuniversiteit Leiderdorp

Feiten over gezondheid zoeken en vinden op Internet

Hoe zorg je ervoor niet te verdwalen in het enorme aanbod van informatie over gezondheid op Internet? Hoe vind je niet te veel en niet te weinig? En: klopt alles wel wat op Internet staat? In deze lezing worden de stappen behandeld voor het vinden van goede informatie. Ieder kan bij deze lezing meedenken en meedoen, je hoeft niet gestudeerd te hebben of handig te zijn met Internet. Maandag 4 februari, 14.00 – 16.00 uur.

Chopin, Liszt en hun liefdes

Chopin en Liszt waren beide briljante pianisten en schreven heel veel pianomuziek. Chopin heeft vergeleken met Liszt maar weinig pianorecitals gegeven. Liszt was, wat men nu zou noemen, een "popster" achter de piano. Dat ze allebei op reis zijn gegaan met hun minnaressen, verbindt beide heren. De dames hebben allebei, nadat de verbintenis met hun componisten voorbij was, een sleutelroman geschreven. George Sand over Chopin en Marie d'Agoult over Liszt. Uit de laatste romance zijn kinderen geboren, o.a. Cosima, de latere echtgenote van Richard Wagner. Aukeline van Hoytema vertelt in haar lezing over beide musici en hun romances en brengt bijpassende muziek ten gehore. Woensdag 6 februari, 20.00 – 21.30 uur.

Heeft u een schilderij dat toe is aan een opknapbeurt?

Kom dan naar de lezing 'Verf en vernis, verval en herstel – over de restauratie van schilderijen'. Professioneel restaurateur Ellen Arkema vertelt over de praktijk van het restaureren. Schilderijen zijn een dierbaar en kostbaar bezit, maar staan bloot aan de tand des tijds. Vergelende vernis, verslappend doek, lacunes door craquelé .... De restaurateur staat voor vele opgaven, maar heeft gelukkig ook vele technieken ter beschikking.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen over uw eigen bezit, waarbij u desgewenst het betreffende schilderij kunt meenemen.

Programma Moderne Architectuur 2019

De LVU biedt dit jaar, na het succesvolle programma van vorig jaar, opnieuw een Programma Moderne Architectuur aan. Onder de titel 'Behoud, herstel en vernieuwing' nemen vooraanstaande architecten u mee naar oude Leidse gebouwen, die na een grondige verbouwing een nieuwe functie kregen. Het programma omvat vijf lezingen/excursies in twee blokken:

De Kruitramp met 3 onderdelen:
- donderdag 14 februari, 10.30 – 12.30, lezing en rondwandeling in het gebied van de kruitramp van 1807
- zaterdag 2 maart, 11.00 – 13.00, lezing en bezoek aan het Kamerlingh Onnesgebouw
- donderdag 14 maart, 10.30 – 12.30, lezing en bezoek aan het vml. Rijksmuseum Natuurlijke Historie

Sterren en planten
- vrijdag 29 maart, 14.00 – 16.00, lezing en bezoek aan P.J.Vethgebouw en de tropische kas van de Hortus
- vrijdag 12 april, 15.00 – 17.00, lezing en bezoek aan de oude Sterrewacht en Kaiserstraat.


Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel: 071 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

Films in februari

film n In februari draaien de volgende films in Leiderdorp:

Donderdag, 7 februari, 20.00 uur
The 15:17 to Paris

Op 21 augustus 2015 was de wereld in de ban van een verijdelde terroristische aanslag op Thalys-trein 9364 naar Parijs. Een aanslag die werd voorkomen door drie dappere Amerikanen. Regisseur Clint Eastwood brengt de levens van deze drie in beeld.

Donderdag, 21 februari,
14.00 uur
Me Before You

Louisa Clark woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder een duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige creatieve 26-jarige van baan naar baan. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld als ze weer switcht van baan.

Plaats: De Sterrentuin, Theater Toverlei, Van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp

Toegang: € 7,50 pp. Donateur € 5,00 pp.

Reserveren: info@filmhuisleiderdorp.nl of aan de zaal.

Betaling contant en gepast aan de zaal.

10 / 16

Foto: PR

Volop vragen over energietransitie

In de serie 'Van het gas af' volgen we een aantal bewoners van de Oranjewijk. Op wat voor manier zijn zij bezig met de aanstaande energietransitie in hun wijk, wat zijn hun verwachtingen en ervaringen? In de eerste aflevering, verschenen op 19 december 2018, vertelde Wilma van Goozen (71) hoe zij en haar echtgenoot hun huis alvast rijp maken voor een gasloze toekomst. Dit keer komen haar buurtgenoten Maaike Liem en Mariëlle Sirag aan het woord. Twee vrouwen die duurzaamheid belangrijk vinden maar wel een groot aantal vragen hebben, met name over de mogelijke aansluiting op een warmtenet.

Mariëlle Sirag: 'Ik weet niet of de Warmteronde echt de beste oplossing is'. Foto: Johan Kranenburg
Edgar Saarloos en Maaike Liem met hun kinderen. Foto: Johan Kranenburg

Mariëlle Sirag (47) woont met haar echtgenoot Stefan (46) en kinderen Leanne (11) en Cas (9) in een echte doorzonwoning aan de Mauritssingel. Ze heeft uit verschillende bronnen gehoord over het plan de Oranjewijk aan te sluiten op de Warmterotonde zodat de gasgestookte CV ketel de deur uit kan. Een plan waar ze de nodige twijfels over heeft. "Het lijkt me wat omslachtig om de warmte helemaal uit Rotterdam te halen. Het zou misschien goed kunnen werken maar ik weet niet of dit echt de beste oplossing is."

Ze is sowieso van mening dat de eerste stap zou moeten zijn om de woningen in de Oranjewijk beter te isoleren. De meesten zijn immers, net zoals haar huis, eind jaren vijftig gebouwd en hebben energielabel D, E of zelfs F. "Ik denk dat er meer winst valt te halen uit isolatie dan uit een andere manier van verwarmen." Zelf heeft ze al het nodige gedaan in huis, zoals overal dubbel glas, folie achter de radiatoren en dakisolatie. "Momenteel oriënteren we ons op vloerisolatie."

Wethouder Willem Joosten van Duurzaamheid heeft aangegeven dat hij halverwege dit jaar een idee wil hebben of de bewoners van het projectgebied willen gaan voor een gasvrije wijk en of ze de aansluiting op een warmtenet zien zitten. Sirag is er nog lang niet aan toe die vraag met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. "Er moet wat gebeuren, dus ik wil er zeker over nadenken. Maar er is nu nog teveel onduidelijk."

'Uit isolatie is hier meer winst te behalen dan uit een andere manier van verwarmen'

Zo zou ze meer willen weten over wat er in haar huis moet gebeuren om gebruik te kunnen maken van het warmtenet. En over hoe de gemeente de bewoners wil gaan ondersteunen. "Dat kan in financiële zin, maar ook bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop van apparatuur te faciliteren. Geef ook een helder tijdpad, dan kunnen mensen geld opzij zetten voor de nodige investeringen."

Zelf is ze best bereid geld te steken in een duurzamere, wellicht gasvrije woning. "Maar dan vind ik het wel belangrijk dat ik het geld goed besteed. Ik wil er niet over drie jaar achter komen dat ik beter iets anders had kunnen doen. Daarom is informatie zo belangrijk; je kan het geld maar één keer uitgeven dus dan wel graag meteen goed."

Liever lokale warmte

Toen Maaike Liem (35) eind 2009 met haar man Edgar (36) verhuisde naar de Wilhelminastraat, was het in 1959 gebouwde huis nog in vrijwel originele staat. Isolatie ontbrak en de verwarming moest komen van een gaskachel beneden en twee elektrische kacheltjes boven. "Het gaf ons de mogelijkheid alles helemaal vanaf de basis op te bouwen", vertelt Liem die naar eigen zeggen het idee van 'een beter milieu begint bij jezelf' met de paplepel ingegoten heeft gekregen.

Inmiddels wonen ze met dochter Kyra (5) en zoon Joris (2) in een behaaglijk huis, voorzien van muur- en bodemisolatie, overal dubbel glas en genoeg zonnepanelen op het dak om in hun eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.

Het echtpaar heeft een open oog voor innovaties die hun huis nog duurzamer kunnen maken. En ze zouden op zich best van het gas af willen. Negen jaar geleden al hebben ze overwogen om te gaan voor gasloos en een warmtepomp te installeren. "Maar dat was te duur, niet te doen als starters."

Toch staan ze bepaald niet te springen om, wanneer dat kan, hun woning te verwarmen via de Warmterotonde. Pijnpunt is de herkomst van de restwarmte waarmee het water verhit wordt. Die wordt opgewekt door bepaald niet duurzame zware industrie. Liem legt uit dat zij en haar man nu een groene energieaanbieder hebben, een heel bewuste keuze. "Juist omdat we het belangrijk vinden dat de herkomst van de energie die je krijgt duurzaam is. En dan (met de Warmterotonde, red.) ben je ineens overgeleverd aan vervuilende industrie. Ik vind het een perverse prikkel dat die beloond wordt voor het verbruiken van energie omdat ze de restwarmte aan ons terug verkopen."

Pijnpunt: restwarmte voor Warmterotonde komt van vervuilende industrie

Ze vraagt zich bovendien af of er niet teveel energieverlies optreedt via de pijpleiding die een afstand van zo'n veertig kilometer moet overbruggen, en of het water bijverwarmd moet worden om ook op het eindpunt de goede temperatuur te houden. Zorgelijk vindt ze ook de monopoliepositie van de warmteleverancier. "Je bent afhankelijk van één aanbieder, van één prijs. Je kan niet wisselen als je het daar niet mee eens bent."

Het liefst zou ze gaan voor een lokaal warmtenet waarbij het water op een groene, duurzame manier verhit wordt. "Misschien zou je iets kunnen doen met geothermie. Het is eigenlijk hetzelfde idee als met de zonnepanelen die we op ons dak hebben liggen: je levert je eigen energie, je weet waar het vandaan komt en je bent daarin zelfstandig en onafhankelijk."

Ze zou graag met de gemeente van gedachten wisselen over de mogelijkheden om van het gas af te gaan in de Oranjewijk. "De informatie die we tot nu toe hebben gekregen vind ik vrij beperkt, soms ook wel een beetje gekleurd. We denken te weinig samen."

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dat is een van de doelstellingen in het Nederlandse Klimaatakkoord. Bij nieuwbouw wordt in principe al geen gasaansluiting meer aangelegd maar de grote uitdaging is natuurlijk de omschakeling van bestaande woningen naar aardgasvrij.

In de Oranjewijk plus een stukje van het Doeskwartier in Leiderdorp, dient zich een unieke gelegenheid aan om in de komende jaren de overstap naar gasloos daadwerkelijk te maken. Dit deel van de gemeente, grotendeels gebouwd in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, moet op de schop in verband met de vervanging van de riolering en de gasleidingen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Bovendien komt een alternatieve energiebron voor de verwarming van de woningen letterlijk naar het projectgebied toe: het tracé van de Warmterotonde, die heet water uit het Rotterdamse havengebied via een pijplijn naar Leiden moet gaan transporteren, loopt door Leiderdorp. Momenteel onderzoekt de gemeente samen met de bewoners de mogelijkheden voor de energietransitie in hun wijk. Is er genoeg draagvlak voor de overstap naar een alternatieve warmtebron? Wat voor aanpassingen zijn er nodig in en buiten de huizen en wie gaat dat betalen?

In de serie 'Van het gas af' volgen het Leiderdorps Weekblad en Unity.NU via een maandelijkse krantenrubriek en minidocumentaire hoe de Oranjewijk op weg gaat naar een gasvrije toekomst. In deze tweede aflevering praten we met bewoners Mariëlle Sirag en Maaike Liem over wat zij weten en zouden willen weten over de plannen voor energietransitie in hun wijk en legt voorlichter Suzanne van Noorloos uit waarom het nu even wat stiller lijkt vanuit de gemeente. Directeur Maya van der Steenhoven van het Projectbureau Warmte Koude Zuid-Holland vertelt waarom het zo belangrijk is bewoners nauw bij de energietransitie te betrekken en waarom een warmtenet goed kan werken in het Leiderdorpse projectgebied. Daarnaast een interview met energieambassadeur en Doeskwartierbewoonster Arjanne van Leeuwen, die onlangs samen met een aantal buren zonnepanelen heeft aangeschaft.

De bij deze aflevering behorende minidocumentaire wordt uitgezonden op zaterdag 2 februari om 18.00 uur op televisie via kanaal 40 (Ziggo) of 1412 (KPN, Tele2, XS4ALL) en wordt herhaald tot maandag 24 december 18.00 uur. De minidocu is ook te zien via de website www.unity.nu.

Arjanne van Leeuwen, met op de achtergrond de zonnepanelen op de daken bij haar overburen. Foto: Johan Kranenburg

Als de gaskraan dicht gaat, zullen huishoudens meer stroom gaan gebruiken. Al is het alleen maar omdat het gasfornuis wordt vervangen door een kooktoestel op elektriciteit. Reden te meer om na te denken over zonnepanelen, vindt Arjanne van Leeuwen, bewoonster van het Doeskwartier en energieambassadeur.

'Zonnepanelen zijn altijd lonend'

. n Bij vijf huizen in de Hubrechtstraat in het Leiderdorpse Doeskwartier zijn enkele weken geleden zonnepanelen op het dak gelegd. Het geheel ziet er opvallend strak en gelijkvormig uit en dat is geen toeval. De bewoners hebben dit project gezamenlijk aangepakt en door één bedrijf laten uitvoeren. Dat alles op initiatief van Arjanne van Leeuwen, zelf een van de vijf gloednieuwe groene energieproducenten in de straat.

Van Leeuwen is vorig jaar energieambassadeur van de gemeente geworden en dat heeft haar enorm veel kennis en informatie opgeleverd. "We hebben als energieambassadeurs onderzoek gedaan naar het verduurzamen van woningen. Daar kwam als rode draad uit dat zonnepanelen interessant en lonend zijn voor iedereen en elk huis. Daarbij maakt het niet uit of je een splinternieuwe, perfect geïsoleerde woning hebt of, zoals veelal in deze wijk, een ouder huis waarvan de isolatie te wensen overlaat."

Met die kennis besloot ze zonnepanelen te laten installeren op haar dak. Daarbij ging ze niet over één nacht ijs. "Ik heb me eerst grondig laten informeren door verschillende bedrijven. Belangrijk om te weten is dat je de energie die je opwekt, in eerste instantie zelf gebruikt. Als je teveel energie opwekt, dan lever je die terug aan het net en krijg je daarvoor een vergoeding. Hoeveel dat is, hangt af van je energieleverancier."

De volgende stap was de zoektocht naar medestanders. "Ik heb huis aan huis aangebeld in het blokje waar ik woon en simpel gezegd: 'ik ga zonnepanelen op mijn dak leggen, vind je het leuk om mee te doen'." Vier van haar buren zeiden 'ja'.

'Samen met buren zonnepanelen plaatsen is gewoon aantrekkelijker'

Samen hebben ze bij twee bedrijven offertes aangevraagd en zijn ze in zee gegaan met degene die het beste uit de bus kwam. "Dat bedrijf gaf superduidelijke offertes, voor iedereen persoonlijk op maat. Mooi was ook dat we om te beginnen al 10 procent korting kregen plus nog een procent extra voor elk huis dat erbij kwam."

Van Leeuwen vond het een uitdaging ervoor te zorgen dat haar buren maximaal zonnepanelen op hun dak zouden leggen en niet alleen genoeg voor hun eigen energiebehoefte. "Hoe meer duurzame energie er wordt opgewekt hoe beter", lacht ze. Ze wijst erop dat huishoudens alleen maar meer elektriciteit gaan verbruiken. "De meeste mensen koken nu nog op gas. Maar gas is einde verhaal, dat begint wel langzaam door te dringen bij iedereen." Inductiekoken wordt de norm, zo verwacht ze. "Dat betekent dat je meer stroom nodig hebt. En wie straks een elektrische auto aanschaft zal ook meer stroom gebruiken. Bovendien heb je met zo'n auto een mooie accu voor de deur waarin je alle stroom die je teveel opwekt zelf kunt opslaan. Dat heeft mensen trouwens ook over de streep getrokken om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen."

Wat Van Leeuwen betreft is haar initiatief om gezamenlijk met buurtgenoten zonnepanelen aan te schaffen meer dan geslaagd. "Mensen die ook zonnepanelen willen neerleggen adviseer ik nu altijd om te proberen buren mee te krijgen. Dat is gewoon aantrekkelijker; meer groene energie en meer korting. Maar het samen doen heeft nog meer opgeleverd. Je merkt dat er meer contact is ontstaan tussen de buren. Bovendien is iedereen is tevreden over de zonnepanelen. En dat is natuurlijk het doel: dat je er blij van wordt."

'Bewoners zijn nu aan zet'

Maya van der Steenhoven

. n In de Oranjewijk en een deel van het Doeskwartier in Leiderdorp wil de gemeente samen met de bewoners kijken wat hier de mogelijkheden zijn om van het gas af te gaan. Maya van der Steenhoven, directeur van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland dat zich bezig houdt met de energietransitie in onze provincie, juicht burgerparticipatie in dit proces toe. "Ik denk dat het de juiste route is dat mensen zelf besluiten welk alternatief zij willen voor aardgas."

Ze vertelt dat ook in andere wijken in Nederland, bij elkaar een stuk of vijftig, momenteel gekeken wordt wat de beste weg is naar een aardgasloze toekomst. Dat kost aardig wat hoofdbrekens. Want hoe laat je zoveel mogelijk mensen meedenken en meepraten en hoe bereik je een zekere mate van overeenstemming in de wijk. "Iedereen zit in de beginfase, dus je hebt niet de mogelijkheid om even bij anderen te kijken wat de beste aanpak is. Je moet zelf ervaren wat werkt."

In ieder geval moeten de bewoners nauw bij het hele proces betrokken worden, benadrukt ze. "Als mensen zelf aan de slag gaan met elkaar, ontstaat er creativiteit, omdat ze hun eigen wijk kennen. En er zijn altijd mensen onder die al heel veel kennis hebben, die technisch onderlegd zijn, en die het leuk vinden om, soms met wat ondersteuning van de gemeente, zich echt te verdiepen in wat goed is voor hun wijk. Bovendien kunnen zij de sociale kant meenemen. Ze weten wat er speelt in de buurt, wie niet in staat zijn mee te komen in het hele proces omdat ze bijvoorbeeld te oud of te ziek zijn of de taal niet spreken. Zij kunnen zorgen voor een mate van maatwerk die een gemeente never-nooit kan leveren."

Goede informatie cruciaal

Wel is het zo dat het succes van burgerparticipatie staat of valt met de informatie waarover de burgers kunnen beschikken. "Dat is best een lastige. Elke dag verschijnen er nieuwe onderzoeken en studies naar de energietransitie en ik zie niet dat alle bewoners van de Oranjewijk die allemaal gaan lezen. Het is ook vaak moeilijk de betrouwbaarheid van bronnen te beoordelen, er is best veel misinformatie. Maar het is voor burgers zeker mogelijk hierin hun weg te vinden. Mijn eigen bureau maar ook bijvoorbeeld Hier Verwarmt, Milieu Centraal, de VNG, het Duurzaam Bouwloket geven goede informatie of kunnen je doorverwijzen." Daarnaast, geeft ze aan, kunnen bewoners natuurlijk altijd aankloppen bij de gemeente voor hulp bij het vinden van betrouwbare bronnen.

"De bewoners zijn nu zelf aan zet", aldus Van der Steenhoven. "Mijn advies aan hen is: ga op zoek naar de informatie die je nodig hebt en haal er deskundige mensen bij die puur praktisch voor jouw wijk kunnen vertellen wat de beste oplossing is."

'Warmtenet goed alternatief'

Een optie die lang niet overal mogelijk is maar wèl in de Oranjewijk, is aansluiting op een warmtenet. De komst van de Warmterotonde die heet water uit het Rotterdamse havengebied naar Leiden brengt, biedt daarvoor een unieke kans. Een heel goed alternatief, verzekert Van der Steenhoven. "Uit eigen onderzoek weten we dat in wijken als de Oranjewijk, waar de huizen veelal niet goed geïsoleerd zijn, een collectieve oplossing als een warmtenet verreweg het goedkoopste is." Daar komt nog bij dat de straten in de Oranjewijk binnenkort sowieso dit jaar op de schop moeten in verband met de vervanging van de riolering en de gasleidingen. "Tussen nu en 31 jaar is aardgas einde verhaal; dit is het moment om te zeggen 'laten we niet voor miljoenen investeren in een tijdelijk gasnet maar laten we meteen voor een duurzame oplossing kiezen'."

Aanvankelijk zal de Warmterotonde zeker geen 100 procent duurzame warmte leveren, zo erkent ze meteen. Het water wordt immers verhit door restwarmte van zware industrie en de Afvalverwerking Rijnmond (AVR). "Maar het gaat wél om warmte die anders weggegooid wordt. En door die te gebruiken besparen we wél zo'n 20 procent van ons energiegebruik." Bovendien, geeft ze aan, moet ook de CO2 uitstoot van de industrie omlaag, in 2030 al met 55 procent. Dat betekent dat de industrie op zoek moet naar andere, duurzame bronnen waarmee de restwarmte vanzelf ook duurzamer wordt.

Daarbij komt dat de Warmterotonde een flexibel systeem is, dat warmte kan krijgen van verschillende bronnen. Op termijn gaat geothermie (aardwarmte) daarbij een steeds grotere rol spelen, zo verwacht Van der Steenhoven.

'Achter de schermen zijn we hard bezig'

Hoe staat het eigenlijk met de voortgang van de plannen voor de energietransitie in de Oranjewijk? Na de inspiratiedag in het gemeentehuis op 29 september 2018, waar ruim driehonderd bewoners uit het projectgebied informatie en uitleg kregen over mogelijkheden voor alternatieve warmtelevering in hun wijk, is het even wat stiller vanuit de gemeente. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. "Dit proces zijn wij samen met een werkgroep van inwoners vorm aan het geven. Achter de schermen zijn we dus heel hard bezig", verzekert Suzanne van Noorloos, die als communicatieadviseur betrokken is bij het project.

Dat is ook absoluut nodig want halverwege dit jaar wil de gemeente helder hebben of, zoals duurzaamheidswethouder Willem Joosten het noemt, "een comfortabel percentage inwoners" positief staat tegenover de overstap naar een aardgasvrije woning. Hij denkt daarbij aan minimaal 60 tot 70 procent.

Om die planning te halen, moet er de komende maanden nog veel gebeuren. Bovenaan de agenda staat informatievoorziening richting de inwoners van het projectgebied. "Zij willen weten wat het gasloos maken van hun woning concreet voor hen betekent: wat moet er in huis gebeuren en wat zijn de kosten. We gaan ons uiterste best doen alle vragen te beantwoorden", zegt Van Noorloos

In november 2018 is een werkgroep opgericht, bestaande uit een tiental inwoners, enkele gemeenteambtenaren, leden van Buurtvereniging BuurtActief en medewerkers van woningcorporatie Rijnhart Wonen. Eind januari is er een tweede bijeenkomst van de groep die vervolgens elke twee weken bij elkaar komt. Van Noorloos: "Met de werkgroep gaan we de alternatieven verder uitwerken en op buurtniveau met de mensen in gesprek. We zijn nu aan het uitwerken hoe we dat het beste kunnen organiseren: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we iedereen bereiken, met iedereen in gesprek zijn en iedereen individueel van de informatie voorzien die nodig is om een keuze te maken."

Onderzoek naar informatiebehoefte

Een student Technische Bestuurskunde van de TU Delft is momenteel bezig met een onderzoek in het kader van de energietransitie in de Leiderdorpse Oranjewijk. Via een enquête wil hij peilen wat voor soort informatie de bewoners al hebben over alternatieven voor aardgas, hoe ze die informatie hebben vergaard, wat ze ervan vinden, welke informatie ze nog missen en op wat voor manier ze die zouden willen krijgen.

De enquête kan worden ingevuld via de link op www.Leiderdorp/oranjewijk.

De serie 'Van het gas af' wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Teksten: Corrie van der Laan, foto's: Johan Kranenburg

De eerstvolgende aflevering verschijnt in de krant van 27 maart.

Heren 1 AQUADRAAT stunt tegen hoog geklasseerd MNC

Noa van Straaten (wit) speelde een sterke rol in de Heren 1 verdediging. | Foto: PR

waterpolo n In een wedstrijd die op het scherpst van de snede werd gespeeld is het jonge Heren 1 team van Aquadraat erin geslaagd het op de 2de plaats staande MNC uit Dordrecht, te verslaan. De 9-5 overwinning was terecht en had zelfs nog hoger kunnen uitvallen als de ploeg onder leiding van captain Timo Dreef in de slotfase zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen.

Heren 1 wist in de eerste helft van de wedstrijd de matige MNC keeper vijf keer makkelijk te verschalken. MNC verknoeide veel aanvallen maar had ook een geconcentreerde verdediging onder leiding van de goed spelende Noa van Straaten en Maikel vd. Berg tegenover zich. Na in de 3de periode eerst een voorsprong van 8-4 te hebben genomen, ging de Dordtse ploeg het over een andere boeg gooien. Via intimidatie probeerde het Aquadraat uit zijn spel te halen maar de scheidsrechters anticipeerden daar goed op. De verkregen man-meer situaties werden echter niet benut waardoor de voorsprong niet echt verder opliep. Weliswaar lukte het de ploeg in normale aanvallen steeds een vrije man in de tweede lijn te krijgen maar deze kansen werden steeds over of naast geschoten. Pas in het laatste deel van de 4de periode was het Timo Dreef die het laatste doelpunt (9-5) op het wedstrijdformulier zette.

Tijdens de introductietraining leer je de basis van het badminton. | Foto: PR

Heren 2 en 4

Het Heren 2 team speelde een belangrijke wedstrijd tegen het even hoog staande ZPB uit Brandrecht. De sterke en goed schietende midvoor van de Barendrechtse ploeg was een plaag voor deAquadraat verdediging. Hoewel de Leiderdorpers voldoende aanvallen kregen waren slordige en te late passes er de oorzaak van dat het Heren 2 niet lukte de stand om te buigen en dus genoegen moest nemen met een 5-7 verlies.
De kampioensaspiraties van Heren 4 worden elke week duidelijker en ook deze keer werd weer ruim gewonnen. In de 1ste periode lukte het niet om afstand te nemen maar na 2-3 werd in de 2de periode een 2-7 voorsprong gepakt die tot 3-10 werd vergroot voor de laatste periode werd gestart. Daarin voegden Elwin Dreef, Peter van Veen en Martijn Back nog een doelpuntje aan het totaal toe en werd met 3-14 gewonnen.

EG1

Het EG1 team behaalde een overwinning op DES/DSZ/ZDHC combinatie uit Den Haag. Mila Stankovic scoorde al binnen 1 minuut twee keer en zette Aquadraat direct op voorsprong. Helaas kwam de tegenstander nog even terug (2-2) maar in de 2de periode al liep de ploeg uit naar 5-2 door onder andere Hugo Vonk en Thom vd. Berg. Pas in de slotperiode werd daarna weer gescoord en het was Mila Schellingerhout die de eindstand op 6-3 bepaalde.

Asopos De Vliet trapt seizoen af met Zijlhead

Roeien n Voor de 49ste keer organiseert de Algemene Leidse Studenten RoeiVereniging Asopos de Vliet op zaterdagochtend 2 februari de Zijlhead. Deze wedstrijd is een onderlinge strijd tussen roeiverenigingen uit de regio.

Dat het roeiniveau in onze regio erg hoog is, is niet onbekend. Tijdens de laatste Olympische en Paralympische Spelen namen Leidse en Leiderdorpse roeiers Nicole Beukers, Annika van der Meer en Boudewijn Röell medailles mee naar huis.

Ook het EK en WK van afgelopen zomer leverden geweldige resultaten op, met onder andere bronzen medailles voor Ward van Zeijl en Karolien Florijn.

Seizoenstart

De Zijlhead is de eerste roeiwedstrijd van het seizoen. Omdat de wedstrijd in zijn afstand en omstandigheden lijkt op de drie komende grote nationale langebaanwedstrijden, is het een interessant meetmoment om te zien hoe goed elke ploeg en vereniging is voorbereid op het seizoen. De tijden worden waargenomen en omgerekend aan de hand van leeftijd, geslacht, niveau en boottype. De winnaar zal dus niet de absoluut snelste, maar de relatief snelste ploeg zijn.

Spanjaardsbrug

De Zijlhead is een achtervolgingsrace over een afstand van 4,3 kilometer en zal om 10.00 beginnen ter hoogte van de Spanjaardsbrug, op de grens van Leiden en Leiderdorp. De finish zal bij de Kaagsociëteit liggen, mocht het niet te hard waaien. De prijsuitreiking zal rond 12.00 uur plaatsvinden in de sociëteit van Asopos de Vliet, te Zijlstroom 137 in Leiderdorp.

Introductietraining bij Badmintonclub De Spotvogels

badminton n Badmintonclub De Spotvogels start een introductietraining van 8 trainingen op woensdagavonden vanaf 20 februari 2019 in de sporthal de Bloemerd.

BC De Spotvogels is de oudste badmintonvereniging in Leiderdorp. Je kunt er zowel recreatief als ook in competitieverband wedstrijden spelen. Dit voorjaar wordt wederom de introductietrainingen georganiseerd voor deelnemers van 15 jaar en ouder.

Kennismaken

In een introductieperiode van 8 trainingen maken de spelers op een ontspannen manier kennis met de badmintonsport, onder begeleiding van een van onze badmintontrainers. De basistechnieken worden geoefend, zoals de verschillende slagen en looptechnieken. Ook worden de spelregels uitgelegd. De training is voor beginners, maar ook spelers met enige badmintonervaring kunnen meedoen.
Je kunt deze introductietraining ook winnen op zaterdag 9 februari tijdens de Badmintonmanifestatie in het winkelcentrum de Winkelhof van 10:00-14:00 uur!
Tijdens deze badmintonmanifestatie start deze actie. Er wordt een prijsvraag uitgeschreven waarbij het aantal shuttles in een glazen vaas kan worden geraden.

Degene die het aantal het dichtst nadert maakt kans op een gratis introductietraining van 8 weken onder begeleiding van een van onze badmintontrainers.

Bloemerd

De introductietrainingen starten op woensdag 20 februari en worden gegeven op woensdagavond van 20.00 - 21.00 uur in sporthal De Bloemerd. Daarna kun je vrij meespelen met andere leden die op woensdagavond spelen. Een eigen racket is niet nodig; er zijn voldoende leenrackets. Deze trainingen worden afgesloten met het voorjaarstoernooi op 17 april 2019. Deelname kost 30 euro voor 8 trainingsavonden.


Aanmelden voor de introductietraining kan via info@spotvogels.nl.

Swift Marktplaats voor een Handbike

goed-doel n Zaterdag 9 februari organiseren de Swift Ladies een Swift Marktplaats van 10 tot 13 uur.

Wat houdt dit in? Op deze dag kun je fietsspullen verkopen en natuurlijk kun je deze ook kopen. Je kunt een tafel huren en je eigen spullen verkopen of je doneert ze en wij verkopen ze. We zullen zorgen voor wat aankleding , letterlijk en figuurlijk. Dus je kunt wat lekkers eten en drinken. De sportzaak Van Bemmelen zal waarschijnlijk met wat kleding staan. We staan nog open voor meer ideeën dus wie weet. De opbrengst van deze dag gaat naar de commissie 'Aangepast fietsen' die een lang gekoesterde wens heeft om een (tweedehands) handbike aan te schaffen. Kosten 500 euro!

Wat vragen wij?

We willen graag iedereen oproepen mee te helpen. Dit kan in de vorm van een taart bakken, kleding of fietsspullen doneren die nog in goede staat zijn, willen helpen op de dag zelf en natuurlijk ook spullen kopen. Het zou toch mooi zijn om als we die 500 euro gaan halen!

Hoe aanmelden/doneren?

Je kunt je aanmelden via Ladies@swift-leiden.nl . Wil je dan aangeven wat je wil doen. En als je een tafel wil huren om je eigen spullen te verkopen kan dit maar we verwachten wel dat een deel hiervan naar de handbike gaat. Wil je dan aangeven of je een halve of een hele tafel nodig hebt? In januari zal er in het clubhuis een doos klaar staan waarin je verkoopbare spullen in kunt doen.

Door fietsers Voor fietsers dat is het motto!

Taxaties in Tulip Inn Hotel Leiderdorp

taxatie n Denkt u zeldzame boeken (bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, etc., handschriften, of documentatiemateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten in uw bezit te hebben? Schroom dan niet om langs te komen voor een taxatie bij de in den lande bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam. Meer dan 2000 taxatiedagen heeft hij inmiddels op zijn naam staan.

Kosten voor een taxatie zijn 5 euro van 1 totc a. 10 boeken of seriewerken.De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro.U krijgt altijd alle aandacht en uitleg. Een taxatierapport is zo nodig ook mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.
Dinsdag 5 februari van 13.00 tot 16.00 uur in het Tulip Inn Hotel Leiderdorp, Persant Snoepweg 2. Informatie niet bij het hotel maar via www.molendijkboeken.nl.

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: tot 23.00 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 12.00-16.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 8.30-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

28 januari t/m 3 februari: De Ι Tandarts (C. Lie), Hoofdstraat 4, 2351 AJ Leiderdorp. Tel. (071) 5131250.

4 t/m 10 februari: TP Rijnsburgersingel (J. Schoemaker), Rijnsburgersingel 9, 2312 NA Leiden. Tel. (071) 5652919.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510.

zondag 3 februari. Vierde zondag door het jaar

9.30 uur: Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Thea Epskamp. M.m.v. Kinderkoor Er is kinderopvang aanwezig.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 3 februari

Dorpskerk

10.00 uur: ds. E. de Paauw.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om

De Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 in Leiderdorp. | Foto: PR

10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Website: www.bgldorp.nl. Info: secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 3 februari

10.00 uur: leesdienst.

16.30 uur: leesdienst (H.C. 2)

woensdag 6 februari, 19.30 uur: ds. W. Mouw.

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 3 februari, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt (remonstrants).

Senioren Internetcafé

Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies op het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dieren-bescherming afdeling Rijnland

Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden. Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden. Telefoon kantoor: (071) 3316192 (ma. t/m do. van 9.00 tot 15.00 uur). Faxnummer: (071) 5769648. Centraal meldnummer: (071) 5216662. Website: www.rijnland.dierenbescherming.nl. E-mail: kantoor@dbrijnland.nl.

PvdA Ombudsteam

Dagelijks van 20.00 tot 21.30 uur op één van de volgende telefoonnummers: 06 48261740 of 06 22082001. Of via het e-mailadres

ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl

Zie ook de website:

www.pvdaleiderdorp.nl