Leiderdorps Weekblad

19 september 2018

Leiderdorps Weekblad 19 september 2018


Topdag in park De Houtkamp

De uitsmijter van het Van Rijn Festival: Vloeistof Alledaagse Dans speelt de voorstelling 'Hellend Vlak' op een zeer bijzonder podium. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Terwijl het langzaam donkerder wordt, krijgen de vier mensen op het dak steeds moeilijker. Uiteindelijk verdwijnen ze, na een spannende synchrone dans, een voor een in het water.

Het publiek op de oever van de vijver aan de rand van De Houtkamp genoot zondagavond van de fascinerende voorstelling 'Hellend Vlak' door het Tilburgse dansgezelschap Vloeistof Alledaagse Dans. Het was een prachtig slotakkoord van een topdag waarbij Leiderdorpse park 'the place to be' was, met zowel de Dag van het Park als het Van Rijn Festival.         Lees verder op P14

'Alles uit de kast gehaald voor veiligheid fietsers'

politiek n Een extra fietsopgang vanaf de Zijldijk naar de Zijlbrug, voorrang voor fietsers die de bypass vanaf de Oude Spoorbaan naar de Rietschans willen oversteken, en meer groen licht voor fietsers bij de kruising Engelendaal-Rietschans-Meerburglaan. Leiderdorp heeft al een heel pakket maatregelen genomen om het fietsverkeer dat vanuit Leiderdorp via de Zijlbrug richting Leiden gaat te stroomlijnen en de verkeersveiligheid te vergroten.

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse gemeenteraad is bezorgd over de situatie die is ontstaan nu het fietspad aan de noordkant van de Zijlbrug, die de Leidse Willem de Zwijgerlaan verbindt met de Oude Spoorbaan in Leiderdorp, is weggehaald. Dat gebeurde in augustus, als onderdeel van de opknapbeurt van de brug door de provincie. Toen de scholen weer begonnen bleek het effect pas: het werd razend druk op het overblijvende fietspad aan de andere kant van de weg. Met name 's ochtends, als hordes scholieren vanuit Leiderdorp via de Willem de Zwijgerlaan naar hun scholen fietsen, ontstaan chaotische situaties. Dat geldt vooral voor het eerste kruispunt op de Willem de Zwijgerlaan bij de Sumatralaan.

Lange wachtrijen

Maar ook in Leiderdorp waren de gevolgen meteen duidelijk merkbaar. Bij de oversteek van de Engelendaal ter hoogte van de Meerburg-laan en de Rietschans ontstonden lange wachtrijen voor fietsers.

Voor de fractie van GroenLinks was dat reden om het Leiderdorpse college te vragen wat er wordt gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten. Tijdens de raadsvergadering van maandag 17 september diende GroenLinks-raadslid Jeannette Hofman bovendien een motie in.

                Lees verder op P5

Zonnepanelen vooralsnog niet in WOZ-waarde

politiek n Wie in Leiderdorp zonnepanelen op zijn dak legt, hoeft niet bang te zijn dat hierdoor de WOZ-waarde van zijn huis of bedrijfspand omhoog gaat en daarmee de Onroerendezaakbelasting (OZB).

In antwoord op vragen van GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud laat het college van B en W weten dat zonnepanelen niet opgenomen worden om de waarde van gebouw te berekenen. Vastenhoud stelde zijn vragen naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak. Daarin wordt gesteld dat gemeenten zelf mogen bepalen of zonnepanelen meegenomen worden in de WOZ-waarde. Het Leiderdorpse college heeft besloten dat vooralsnog niet te doen omdat er nog geen eenduidige richtlijn over bestaat.

Droes zet streep door open dag manege Liethorp

paardenziekte n In de Leiderdorpse manege Liethorp is bij een van de pensionpaarden de besmettelijke ziekte droes geconstateerd. Dat betekent dat de open dag die gepland stond voor zondag 23 september niet door kan gaan.

Vorig jaar in juni werd de manege voor het eerst in haar vijftig jarig bestaan getroffen door een uitbraak van droes. Toen werden meerdere paarden ziek en duurde het tot december voor Liethorp weer helemaal ziektevrij was. Nu gaat het om één ziektegeval maar de manege wil geen enkel risico lopen.

Er is nog geen nieuwe datum geprikt voor de open dag.

Informatie, sport en cultuur in het park

Een weide vol met kraampjes. Foto: Johan Kranenburg

VERVOLG VAN VOORPAGINA

De cultuurmakers achter het zeer geslaagde Van Rijn Festival. Organisator Geert van der Velden (6e van links achteraan) sprak de wens uit dat Leiderdorp in de toekomst dit soort evenementen ook financieel gaat ondersteunen. Foto: Johan Kranenburg
Dansworkshop van Giselle bij het Van Rijn Festival. Foto: Johan Kranenburg
Popkoor Songs2Sing in de podiumtent. Foto: Johan Kranenburg
Knutselen bij de stand van het SCw. Foto: Johan Kranenburg
Een optreden van leerlingen van Jeugdtheaterplaats Leiderdorp. Foto: Johan Kranenburg

De drukbezochte Dag van het Park startte al om 11 uur 's ochtends. In de kinderboerderij waren kramen opgesteld waar Leiderdorpse organisaties, verenigingen en instellingen zich presenteerden. Ook konden sportieve en kunstzinnige workshops gevolgd worden. In een van de schapenweiden stond een podiumtent waar koren en dansgroepen optredens gaven.

Enkele honderden meters verderop in het park begon om half drie bovendien de allereerste Leiderdorpse editie van het Van Rijn Festival. Waar makers uit het cultuurveld in de Leidse regio de vele bezoekers trakteerden op een prachtig cultureel programma met poëzie, muziek en dans.

Op deze pagina een kleine terugblik met foto's van J.P. Kranenburg.


Krant online

Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nl.

Een groot deel van de opruimers van afgelopen zaterdag. | Foto: Eveline ten Broeke Foto: Eveline ten Broek

2 uur rapen, 23 zakken vol zwerfafval

Over twee maanden weer een opruimactie

Kijkje achter de schermen bij de brandweer

Veelbelovende start voor
BVL MU 22-1

ONDERWIJS n Ludieke protestactie leerkrachten De Leeuwerik

Pubers

Ook voor een meerkoet is het leven is niet altijd makkelijk als je geen schattig kuikentje meer bent maar nog verre van volwassen. Foto: Ada van der Aar

Je moet er oog voor hebben, maar dan spot je ze ook overal. Vaak een beetje rondhangend op de meest voor de hand liggende plekken. Fastfoodrestaurants zijn populair, daar is vaak wel iets te halen. Een groot deel van de dag wordt met eetbezigheden gevuld, want ze hebben altijd honger en zijn onverzadigbaar.

Ze zijn al van een afstand herkenbaar. Dons en babyvet zijn verdwenen en schattig zijn ze ook niet meer. Door een groeispurt zijn ze buiten model geraakt. Te klein voor tafellaken en te groot voor servet. Lange slungelige ledematen waar ze geen raad mee weten, een grote bek en flinke stappers doen hen er belachelijk uitzien. Juist als uiterlijk er toe doet, zijn ze niet om aan te zien.

Onzekerheid, onhandigheid en risicovol gedrag horen erbij. Ze werken zich soms behoorlijk in de nesten, maar je kan het ze niet aanrekenen. De hormonen gieren door hun lijf en in deze periode maken ze belangrijke lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen door. Er wordt van alles uitgeprobeerd en dat pakt lang niet altijd goed uit, maar ook van af en toe flink op je bek gaan leer je.

Op een gegeven moment worden ze door de ouders min of meer gestimuleerd om het ouderlijk nest te verlaten en hun vleugels uit te slaan. Dan zit ma wel met een empty nest gevoel, waardoor ze haar kind blijft verwennen met lekkere hapjes die maar wat graag geaccepteerd worden. De ouders blijven het kind van een afstandje volgen en proberen hen te beschermen tegen grote gevaren, maar dat gaat helaas niet altijd goed… Ook gebeurt het dat nieuwe broertjes en zusjes de aandacht van de ouders volledig opeisen. De half volwassen puber wordt soms gebruikt als hulpje om ook deze kinderen groot te krijgen en er is geen aandacht meer voor zijn opvoeding. Hij moet zichzelf maar

Juist als uiterlijk er toe doet, zijn ze niet om aan te zien

zien te redden in de grote boze wereld waar de gevaren aan alle kanten loeren. Alles draait om voedsel en veiligheid. Waar zijn de lekkerste hapjes te vinden, wat kun je beter niet doen, wie kun je vertrouwen en voor wie kun je je beter uit de voeten maken? Opgroeien tot volwassenheid is niet gemakkelijk en niets menselijks is hen vreemd; VOGELPUBERS! Kijk maar eens goed om je heen, dan zie je vast wel dat mereljong dat maar een beetje suf zit te zitten terwijl de kat zijn bek aflikt, de bruin gevlekte meeuw die de meerkoet wat afhandig wil maken, maar een venijnige pik krijgt of de zwanenjongen die door de ouders vergeten zijn en het aan de stok hebben met de blauwe reiger.

Tekst en foto: Ada van der Aar

Een groot deel van de opruimers van afgelopen zaterdag met links vooraan Marieke van Leeuwen. | Foto: Eveline ten Broeke Foto: Eveline ten Broek

Opruimactie levert 23 volle vuilniszakken zwerfafval op

kuisen n Meer dan 23 vuilniszakken vol zwerfafval. Dat was de opbrengst van de opruimactie die Marieke van Leeuwen zaterdag 15 september in het kader van World Cleanup Day organiseerde in Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

21 volwassenen en 17 kinderen, voorzien van handschoenen, hesjes, afvalknijpers en vuilniszakken, vertrokken rond half elf 's ochtends in ploegen vanaf het schoolplein van De Regenboog om een stukje van Leiderdorp te kuisen. Marieke had routes van twee tot drie kilometer uitgezet die in anderhalf tot twee uur te lopen zouden moeten zijn. Maar dat was in een aantal gevallen te optimistisch gerekend, vertelt ze. "Niet omdat de opruimploegen zo langzaam liepen. Er waren gewoon plekken waar zoveel afval lag, dat ze daar bleven steken." Een van die plekken was het parkeerterrein bij RCL. "Twee deelneemsters hebben daar vier volle vuilniszakken aan afval verzameld plus een grote, uiteraard lege, fles Vodka. Ze vertelden dat ze makkelijk nog twee zakken hadden kunnen vullen."

afvalverzamelplaats

De middenberm van de Engelendaal was nog zo'n verzamelplaats van zwerfvuil en ook rondom de Bolderikkamp deden de grijpers goed dienst. "Er lag daar van alles in de bosjes en het leek alsof er op sommige plekken asbakken waren leeggegooid. Ongelooflijk!"

'Volgende opruimactie over twee maanden'

Op sommige plekken viel juist weer mee. "De groep die een stuk langs de Dwarswatering liep, heeft wel heel wat opgeraapt maar minder dan ze hadden verwacht."

Marieke was van plan om de opruimactie ieder jaar op World Cleanup Day te laten terugkomen. Maar door alle enthousiaste reacties heeft ze besloten geen jaar te wachten met de volgende actie. "De deelnemers van zaterdag willen graag nog een keer meedoen. En zij niet alleen. Zondag stond ik op de Dag van het Park waar ik heel veel mensen heb gesproken die ook een keer willen helpen. Dus nu denk ik aan over een maand of twee. Dan kunnen we op een andere plaats verzamelen. Wie een idee heeft voor een plek, kan me dat laten weten via Facebook (Fairhups) of e-mail info@fairhups.nl."

Lees ook Marieke's blog over de World Cleanup Day opruimactie op www.fairhups.nl.

Op zoek naar watersnippen in de polder

excursie n Afgelopen week waren er tientallen watersnippen in de Munnikkenpolder te zien. Op zaterdagmiddag 22 september hopen IVN gidsen ze ook in de kijker te krijgen tijdens een voor alle belangstellenden toegankelijke excursie.

Het wordt spannend want watersnippen zijn doortrekkers. Bovendien hebben ze een buitengewoon effectieve schutkleur.

Wellicht zijn er ook nog andere bijzondere vogels in de polder, zoals wintertalingen, wat de najaarsvogeltrek is op gang gekomen. Interessant is ook om te zien hoe de planten een herkansing lijken te krijgen na de droge zomer.

Wie mee wil moet zaterdag 22 september om 13.50 uur onderaan de fiets- en voetgangersbrug over de A4 in de polder zijn. Die plek is bereikbaar via de Boomgaardlaan, via de fiets- en wandelbrug over de A4 (opgang schuin tegenover het gemeentehuis) of via het Boomgaardpad (betonnen fiets- en wandelpad dat onder de A4 door loopt, bereikbaar vanaf de Persant Snoepweg).

De excursie start om 14.00 uur en wordt deels fietsend gedaan. Wie te voet is, kan zich steeds lopend bij de groep voegen. Hou er rekening mee dat het in de polder altijd kouder is dan in het dorp. Een kijker en/of een vogelboek en eventueel een paraplu zijn handig. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor meer informatie: maddyvanholland@ziggo.nl.

Rondwandeling door Heemtuin

natuur n Natuurkenners Aad Rijntalder en Wout Anker verzorgen zondag 7 oktober weer een gratis rondwandeling door de Leiderdorpse heemtuin, die zich momenteel voorbereidt op de winter. De wandeling start om 15.00 uur bij het achterhek van de heemtuin tegenover de kinderboerderij. Aanmelden is niet nodig.

'Alles uit de kast gehaald voor veiligheid fietsers'

Ümit Arslan in zijn zaak in winkelcentrum Winkelhof. Foto: Frans Brocken

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Daarin vroeg ze B en W op korte termijn, zonder lange onderzoeken vooraf, maatregelen te treffen om de veiligheid voor fietsers op en rond de Zijlbrug te verbeteren.

Verkeerswethouder Willem Joosten gaf aan dat in Leiderdorp al "alles uit de kast is gehaald wat we op korte termijn kunnen realiseren". Hij zei er ook alle vertrouwen in te hebben dat zijn Leidse college, GroenLinks-wethouder Martine Leewis, eveneens doet wat mogelijk is.

Voor Hofman was dat geruststellend genoeg om de motie weer in te trekken.

Leidse Ring Noord

Dat het noordelijke fietspad zou verdwijnen, is overigens al in 2016 besloten. Het is onderdeel van de de aanpassingen aan de Willem de Zwijgerlaan en de Oude Spoorbaan wanneer deze wegen deel gaan uitmaken van de Leidse Ring Noord. Op de plek van het fietspad komt dan een geluidswering ten behoeve van de wijk Driegatenbrug, die pal aan de Oude Spoorbaan ligt. Het fietspad aan de zuidkant krijgt dan een tunnel onder de Engelendaal door.

Joosten: "Het sneue aan dit verhaal is dat het einddoel altijd is geweest om één veilige fietsroute van Kaag en Braassem via Leiderdorp naar Leiden te maken. Alleen zitten we nu langer in een tussensituatie omdat de provincie het opknappen van de Zijlburg naar voren heeft gehaald."

Die tussensituatie gaat nog zeker twee jaar duren. Het werk aan de Leidse Ring Noord ter hoogte van Leiderdorp start volgens planning in de tweede helft van 2020.

Leiderdorp snel in beantwoorden e-mail

Door: Corrie van der Laan

onderzoek n Leiderdorp springt er goed uit bij het laatste onderzoek van belangenorganisatie 'Wij Verdienen Beter' naar de bereikbaarheid van gemeenten per e-mail. De test-mail werd door de gemeente Leiderdorp binnen twee dagen beantwoord. 62 procent van de 380 gemeenten in Nederland deed het een stuk slechter, van 24 gemeenten werd zelfs helemaal geen antwoord ontvangen.

Het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten werd voor het vierde jaar op rij uitgevoerd. Alle Nederlandse gemeenten kregen per e-mail een eenvoudige vraag voorgelegd. De vraag ging dit jaar over waar de gemeentebegroting is te vinden. In de e-mail gedragslijn voor overheden staat dat zo'n vraag binnen twee werkdagen beantwoord moet worden. Maar die termijn werd maar door 38 procent van de gemeenten gehaald.

In de regio Holland Rijnland lukte dat behalve Leiderdorp ook Zoeterwoude, Voorschoten en Noordwijkerhout. Noordwijk en Nieuwkoop waren iets minder snel maar antwoordden wel binnen een week. Oegstgeest, Leiden en Alphen hadden meer dan een week nodig om de testmail te beantwoorden, maar deden dat wel binnen een maand. Van Hillegom en Kaag en Braassem kwam na ruim een maand, nadat een herhalingsmail was verzonden, een antwoord. Katwijk en Lisse deden het nog slechter, deze gemeenten hadden meer dan twee maanden nodig om de simpele vraag te beantwoorden. Teylingen spande de kroon en was een van de 24 gemeenten in Nederland die helemaal niet antwoordden.

De Witte Schaar start stomerijservice

Tekst en foto: Frans Brocken

zakelijk n Naaiatelier 'De Witte Schaar' in winkelcentrum Winkelhof is een begrip in Leiderdorp en omstreken. Sinds kort is het mogelijk daar behalve herstelgoed ook stoomgoed in te leveren.

"Naaiatelier en stomerij zijn een perfecte combinatie. Het gaat in beide gevallen om kleding", zegt de uit Turkije afkomstige eigenaar Ümit Arslan. "De wens een stomerijservice te beginnen bestond bij mij al langer. Maar zo lang niet vast stond wat er met het leegstaande pand van stomerij Abbink op de buitengalerij zou gebeuren, was dat niet mogelijk. Sinds kort is bekend geworden, dat er een zaak in gezondheidsartikelen komt zodat de weg vrij is voor mijn klanten een stomerijservice te beginnen."

De Witte Schaar is sinds 2009 gevestigd in Winkelhof. Aanvankelijk dat het bedrijf aan de buitengalerij, op nummer 13. Daarna verhuisde hij naar de entree op nummer 23. Tenslotte kwam hij terecht in de huidige vestiging waar de voormalige modezaak van Patrick in was gevestigd. Dat is overigens niet Con Amore gegaan. "Het was tegen mijn zin. Ik moest verhuizen van Wereldhave. Ik heb geen flauw idee wat me te wachten staat. Als supermarkt Dirk gaat uitbreiden dan moet ik hier weer weg."

Voor het stoomgoed werkt Arslan samen met Stomerij Van Leeuwen uit Voorburg. Die samenwerking bevalt hem uitstekend. "Zij leveren perfect stoomgoed tegen een betaalbare prijs. Binnen twee dagen ontvang ik het terug. Perfect gewassen en gestreken. Mijn klanten zijn er uiterst tevreden over. Ze laten dat ook weten."

Pas eind november duidelijkheid over vervuiling voormalig Vlikoterrein

Het terrein waar tot twee jaar geleden afvalverwerkingsbedrijf Vliko (nu Renewi) was gevestigd. Foto: Corrie van der Laan

Tekst en foto: Corrie van der Laan

politiek n Milieuwethouder Jeff Gardeniers (CDA) verwacht dat het tot eind november zal duren voordat meer duidelijkheid komt over de vervuiling van het oude locatie van Vliko op het Leiderdorpse bedrijventerrein Lage Zijde. Momenteel wordt uitgezocht hoe ernstig die vervuiling is, hoe duur het wordt om de bodem weer schoon te krijgen en wie dat moet gaan betalen.

In de rij voor de soep bij basisschool De Leeuwerik. | Foto: PR Foto: PR

Vorige week vertelde Gardeniers de Leiderdorpse politiek dat asbest is aangetroffen in de grond waar het afvalverwerkingsbedrijf, dat inmiddels is opgegaan in de firma Renewi, decennia lang gevestigd was. Een onverwachte tegenvaller, aldus de wethouder; toen Vliko twee jaar geleden verhuisde naar Zoeterwoude en de grond overdroeg aan Leiderdorp, ging dat vergezeld van een zogeheten schone grond verklaring. Waardoor het best eens lastig zou kunnen worden om de saneringskosten op het bedrijf te verhalen.

Tijdens de raadsvergadering van maandag 17 september bleek dat het toch iets anders ligt. "Ik heb de term 'schone grond verklaring' te snel gebruikt", meldde Gardeniers. Wel is er in 2017 een bodemonderzoek gedaan waaruit bleek dat er geen veranderingen waren ten opzichte van eenzelfde onderzoek in 2013.

Geruststellend

VVD-raadslid Martine Breedveld vond dat geruststellend. "In ieder geval is de situatie niet veranderd nadat Vliko vertrokken is. Volgens mij was de afspraak dat wanneer er sprake zou zijn van verontreiniging, Vliko daarvoor zou opdraaien. Dus ik heb goede hoop dat dat de uitkomst zal zijn."

n Leerkrachten De Leeuwerik waarschuwen:

Het onderwijs loopt in de soep!

actie n Woensdag 12 september was het de beurt aan de basisscholen in Zeeland en Zuid-Holland om te laten zien hoe zij denken over de huidige situatie binnen het basisonderwijs. Veel scholen gingen dicht om met de leerkrachten mee te lopen in een protestwandeling in Rotterdam. Daltonschool de Leeuwerik in Leiderdorp hield de deuren open maar de leerkrachten organiseerden wel een ludieke actie die duidelijk maakt hoe zij er over denken. Op het schoolplein deelden ze aan kinderen, ouders en andere belangstellenden soep uit met de boodschap: het onderwijs loopt in de soep!

Om 5 voor 12 stopten alle lessen en verzamelden de klassen op het schoolplein. De kinderen en leerkrachten brachten een protestlied ten gehore, waarna één van de leerkrachten een statement namens de leerkrachten voorlas: "Dat wij niet staken wil zeker niet zeggen dat we ons geen zorgen maken over de toekomst van het onderwijs en de toekomst van het beroep leraar." De leerkrachten hebben een hele serie van zorgpunten: Zijn er nog genoeg mensen die er voor kiezen om les te gaan geven? Zijn er in de toekomst ook nog mannen voor de klas? Hoe aantrekkelijk is het om voor de klas te staan?

Ze weten ook waar ze naar toe willen: Het beroep van leraar moet weer een soep worden die mensen willen eten, mensen moeten weer juf en meester willen worden omdat het een mooi beroep is, dat gewaardeerd wordt door de maatschappij met een passend salaris.

'Rookvrij! Ook jij?' biedt hulp bij stoppen met roken

groepstraining n De kans om succesvol te stoppen met roken is met professionele begeleiding en steun tot acht keer hoger dan bij stoppen zonder hulp. Voor wie begeleiding wil, start op 11 oktober de groepstraining 'Rookvrij! Ook jij?' in Leiderdorp.

De training bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur bij Activite, Simon Smitweg 8, in Leiderdorp.

De training wordt georganiseerd door de GGD Hollands Midden, SineFuma en Activite. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze training uit de basisverzekering. Kijk voor contactgegevens, voorwaarden en aanmelding op www.rookvrijookjij.nl of bel SineFuma via (076) 889 51 95.

Four IT Group nu gevestigd in Leiderdorp

Burgemeester Laila Driessen mocht het lint doorknippen, eigenaren Chris (links) en Tim Olivier van Four IT kijken toe. | Foto: PR Foto: PR

opening n Leiderdorp heeft er een bijzonder bedrijf bij. Sinds kort is de Four IT Group gevestigd in een fraai en ruim pand aan de Achthovenerweg 15d. Burgemeester Laila Driessen verrichtte vrijdag 14 september de officiële opening.

De Four IT is een Nederlands IT bedrijf dat beschikt over vijftig IT professionals. Eigenaren zijn Chris en Tim Olivier, vader en zoon. Mannen met een enorme ervaring op de Europese IT markt en een heldere missie: bedrijven, organisaties en instellingen helpen hun IT-processen te optimaliseren tegen zo laag mogelijke kosten. Aanschaf van hardware, installeren, beheren, cloudoplossingen, de Four IT Group zorgt overal voor. "Onze klanten vinden we vooral aan de bovenkant van het MKB en bij grote bedrijven. Ook hebben we veel contracten met scholenorganisaties. Maar iedereen is welkom bij ons, groot of klein", zegt Chris Olivier. Toegankelijkheid is daarbij een kernwoord. "Het is zelfs mogelijk bij ons een serviceovereenkomst af te sluiten zonder eerst een contract te hoeven tekenen."

De Four IT Group was voorheen gevestigd in Nieuwegein maar het pand daar werd te klein. De keuze voor Leiderdorp als nieuwe vestigingsplek was heel bewust, vertelt Chris Olivier. "Veel van onze medewerkers wonen in deze regio, eigenlijk zijn we naar hen toe gekomen."

Four IT heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij gestreefd wordt naar een betere balans tussen mens, planeet en winst, hoog in het vaandel staan. Dat uit zich bijvoorbeeld in duurzaam en verantwoord omgaan met afgeschreven apparaten. Maar ook in het creëren van een band met de vestigingsgemeente. "We worden zeker lid van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging", kondigt Chris Olivier aan. Een band met de Leiderdorpse sport is er al: Four IT is sponsor van RCL en schonk de club vorig jaar drie splinternieuwe PC's .

GroenLinks komt mee prikken in de Leyhof

burendag n Op Burendag helpt GroenLinks Leiderdorp een hand mee in de Leyhof. De jeugd gaat zaterdagmiddag 22 september opruimen in de wijk maar kampte met een tekort aan grijpers. Het bestuur van de bewonersvereniging zocht daarom contact met GroenLinks, dat als bedreven schoonmaakpartij over heel wat afvalprikkers beschikt.

GroenLinks was meteen te porren voor deze vorm van samenwerking op Burendag. "Bovendien biedt dit ons de kans om ons gezicht te laten zien", zegt fractievoorzitter Bob Vastenhoud enthousiast. Zijn partij gaat graag de wijk in, niet alleen om propjes te prikken maar ook om dorpsgenoten wat uitgebreider te spreken. "Tijdens zulke wijkacties krijgen wij vaak te horen wat er allemaal niet deugt in Leiderdorp", licht Vastenhoud toe. "Op zich vind ik dat begrijpelijk. Mensen moeten hun ongenoegen kwijt. Maar Burendag heeft een feestelijk tintje, dus ik verwacht vooral een leuke en leerzame middag in de Leyhof. Dat de jeugd er aan het opruimen slaat vind ik extra positief. Want met werken aan een schonere leefomgeving kun je niet vroeg genoeg beginnen: jong geleerd, oud gedaan."

De schoonmaakronde van de jeugd – een initiatief van bewonersvereniging De Leyhof - gaat vanaf het Burchtplein naar de Schildwacht en duurt van 14.30 tot ongeveer 15.30 uur. Afvalknijpers zijn er inmiddels genoeg, want naast die van GroenLinks tikte de bewonersvereniging er ook elders nog enkele op de kop.

Kijkje achter de schermen in de brandweerkazerne

Spuiten met de brandslang was razend populair. | Foto: J.P. Kranenburg

brandweer n Het werk van de brandweer spreekt tot de verbeelding. Geen wonder dat zoveel mensen van de gelegenheid gebruik maken als ze de kans krijgen een kijkje achter de schermen te nemen. Zaterdag 15 september kon dat weer in Leiderdorp, tijdens de tweejaarlijkse open dag in de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg.

Het was razend druk met minstens duizend bezoekers waaronder veel kinderen. Vooral de spuitspelletjes met de brandweerslangen waren populair. Ook was er veel interesse voor de opstelling 'brandveilig leven', waarbij bezoekers probeerden in een nagebouwde huiskamer zoveel mogelijk potentieel brandgevaarlijke situaties te identificeren. Grote hit was de einddemonstratie, waarbij een auto-ongeluk in scene was gezet en de brandweermannen slachtoffers uit voertuigen moesten bevrijden.

Een auto wordt opengeknipt om een 'slachtoffer' te bevrijden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Al jaren wordt gesproken over het sluiten van de Leiderdorpse kazerne maar ploegchef Arno Sormani heeft er alle vertrouwen in dat de Leiderdorpse vrijwillige brandweer ook in 2020 weer een open dag kan organiseren aan de Simon Smitweg. "Het ziet ernaar uit dat we zeker tot 2021 hier blijven zitten. Mocht het zo zijn dat de volgende open dag de laatste is, dan pakken we het dan extra groot aan", zo belooft hij alvast.

Een auto wordt opengeknipt om een 'slachtoffer' te bevrijden. | Foto: J.P. Kranenburg

Vrijwilligers

Ondertussen kan de Leiderdorpse brandweer nog altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. "Geïnteresseerden kunnen gewoon een keer langskomen op de oefenavonden op dinsdag", nodigt Sormani uit.

Troeftrekkers vieren 40-jarig jubileum

De Troeftrekkers nemen tijdens de klaverjasavond van dinsdag 11 september even tijd voor een jubileumfoto. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Klaverjasclub n De Leiderdorpse klaverjasclub De Troeftrekkers bestaat veertig jaar. Woensdag 12 september vierden de leden dit jubileum met een etentje.

De Troeftrekkers is in 1978 opgericht door een aantal vrienden die een onafhankelijke klaverjasclub wilden, dus een club die niet verbonden was aan een willekeurige sportvereniging. Met De Troeftrekkers kwam er een club waar de gezelligheid en saamhorigheid voorop staan.

De club groeide snel en telde na enige tijd 60 leden. Er werd zelfs een ledenstop ingesteld wegens plaatsgebrek. Zoals bij de meeste clubs varieert het ledenaantal. Op dit moment zijn er 32 leden, van wie er nog een enkeling vanaf het begin lid is. Op de foto zittend rechts vooraan is dat mevrouw Loes Bloemendaal.

In de beginperiode werd onderdak gevonden in de gemeentelijke sporthal Op Dreef. Toen die een kleine twintig jaar geleden werd afgebroken om ruimte te maken voor woningbouw begon een zwervend bestaan langs verschillende locaties, waaronder een gelegenheid op de bovenverdieping van een café en de openbare ruimte in zwembad De Does. Nu wordt al geruime tijd gespeeld in de gemeentelijke sporthal De Bloemerd.

De speelavond is op dinsdag. Er wordt 'Rotterdams' gespeeld en per kalenderjaar zijn er vier competities van tien avonden. Met Kerstmis en met Pasen wordt een drive gehouden waarbij voor iedereen een prijsje is.

Belangstellenden zijn welkom eens te komen kijken op een kaartavond. Bel voor meer informatie voorzitter C. Tol via (071) 5892491.

Rijbewijskeuring voor senioren

Keuring n Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts op 24 september, 8 en 22 oktober en vervolgens minimaal twee keer per maand bij de Thuiszorg ActiVite aan de Simon Smitweg 8 in Leiderdorp.

Leden van de thuiszorg kunnen contact opnemen met ActiVite, telefoon (071) 5161415. Niet-leden kunnen bellen naar het landelijke afsprakenbureau: (036) 7200911. Zelf een datum reserveren kan via de website www.rijbewijskeuringsarts.nl. Hier is ook alle informatie over de tarieven te vinden.

Wie gekeurd wil worden, moet vooraf een Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag kopen. Het keuringsformulier (Eigen Verklaring) is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl.

Punten blijven nog steeds uit voor Velocitas

Korfbal n De teller staat nog steeds op nul. Het eerste team van Velocitas heeft haar plekje in de Overgangsklasse nog niet helemaal gevonden. Afgelopen zaterdag werd opnieuw naast de punten gegrepen.

Door: Manon Laman

De wedstrijd speelde zich af op Haagse bodem, het terrein van Futura. Door een flitsende start beloofde het een op zijn Haags 'lekkaah' wedstrijdje te worden. Na acht minuten stond er een stand van 0-2 op het bord dankzij doelpunten van Sanne Glasbeek en Joachim Jägel. Helaas was de voorsprong van korte duur. Futura liet nu ook zien te kunnen korfballen. Een afstandsschot, strafworp en onverwachte omdraaibal zorgden voor een achterstand van 3-2. De Leiderdorpse nieuwkomers in de Overgangsklasse vochten terug, met resultaat. Simone Laman bracht de stand met haar rake schot terug op een gelijkspel.

Tot de stand van 4-4 kon Velocitas haar tegenstander nog bijbenen. Hierna was Futura de baas over de wedstrijd. Veel scheelde het niet. Velocitas liep steeds gemiddeld twee doelpunten achter op de Hagenezen. In de laatste seconden voor rust kreeg Velocitas een strafworp mee, die Ivar van Driel er soepeltjes in wierp. Dit bracht de stand op 10-9.

In de tweede helft leek het tij even te keren. Net als de eerste helft, begon Velocitas meteen scherp. Christel Zwanenburg zette de stand op 10-10. Alles lag weer open, dacht Velocitas. Maar Futura was geschrokken en ging meteen in de tegenaanval. Opnieuw kwam Velocitas op achterstand, en nu voorgoed. Ook het kleine verschil van twee doelpunten behouden bleek nu lastig voor de Leiderdorpers. Met nog vijf minuten op de klok was de stand 18-12. Fanatiek als ze zijn, bleven de Velocitianen vechten tot het einde.

Leiderdorpers zoeken naar plek in overgangsklasse

Dat resulteerde toch nog in twee rake afstandsschoten van onder andere Nick van der Zee, de nieuwe aanwinst van Velocitas. Dit was ook meteen de laatste keer dat de bal door de korf viel in de wedstrijd en daarmee werd de wedstrijd verloren met vier punten verschil. 18-14 was de eindstand.

Veelbelovende start voor paradepaardje BVL

Karim Kanbier probeert te scoren, Jelle Paulides (links) en Maarten Speerstra kijken toe. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

basketbal n Al enkele seizoenen speelt er geen senioren basketbalteam in de Bloemerd, maar daar komt binnenkort wel verandering in: de MU 22-1 (Men-under-twentytwo) gaat wellicht het paradepaardje van de BVL-senioren worden. In de eerste wedstrijd van dit seizoen, op zaterdag 15 september, werd in de eigen Bloemerdhal Dunkinn uit Roelofarendsveen met 86-44 weggezet.

Door: Ramon van Winkel

BVL MU 22-1 bestaat uit een mengeling van (jeugd)eredivisie spelers, clubspelers en talentvolle jonge spelers. Het team heeft als opdracht om de aansluiting naar de senioren voor BVL gaan maken. Dat startte zaterdag veelbelovend met de streekderby tegen de mannen uit de Veen. Dunkinn was geen onbekende tegenstander voor BV Leiderdorp. De Leiderdorpers wisten dat winst erin zat. Maar ja, de wedstrijd moet eerst nog wel gespeeld worden.

BVL begon nerveus. Slordig spel zorgde voor veel gemiste layups en schoten die soms de ring niet eens haalden. Hierdoor kon Dunkinn in het begin aardig bijblijven. De ervaren krachten Bo, Jeroen en Vincent trokken de wedstrijd meer naar zich toe en BVL kon weglopen van de Veenders. Ook Jelle, dé verenigingsman van BVL, profiteerde van de versnelling en maakte een paar mooie scores. Coach Peter Kanbier ging wat sneller wisselen en hierdoor werd het tempo opgeschroefd. De energiekranen van Burhan en de Kanbier Brothers gingen flink open en Dunkinn kreeg het moeilijk. Youngsters als Stan, Maarten en Tycho pasten zich prima aan en gingen ook mee in het hogere tempo. De rust brak aan met een comfortabele 45-16 voorsprong.

Helaas was de tweede helft rommeliger, individuele acties werden belangrijker dan het teamspel en BVL verloor een beetje grip op het spel. Maar er viel weinig te vrezen: Dunkinn was (nog) niet sterk genoeg om BVL te verslaan en de prima fluitende scheidsrechters eindigden de wedstrijd met een 86 – 44 overwinning voor BV Leiderdorp.

De eerste punten zijn binnen en deze overwinning smaakt zeker naar meer. Als het teamspel voorop blijft staan en de slorigheden eruit gedrilld kunnen worden dan gaat dit team zeker hoog eindigen in de competitie. Alle spelers wisten te scoren, maar er was maar één topscorer: Stan Hagele met 17 punten.

Laatste loodjes en lootjes voor 333 meter ijsbaan

Jonge schaatsers hopen dat de 333 meterbaan werkelijkheid wordt. | Foto: PR Foto: PR

schaatsen n Het wordt lastig, heel lastig, maar de Stichting Schaatshal Leiden geeft het nog niet op. De acties om geld in te zamelen voor een 333 meter-variant van de nieuw te bouwen ijshal in Leiden, gaan door tot het laatste moment.

Zaterdag 22 september sluit de loterij actie. Hiervoor kunnen nog tot en met vrijdag loten, voor € 3,33 per stuk, gekocht worden via de website 333m.nl. Er zijn prijzen te winnen die met schaatsen te maken hebben, zoals bijvoorbeeld clinics van topsporters als Mark Tuitert en VIP-deck kaarten voor het KPN NK Schaatsen, maar ook algemenere prijzen: weekendjes weg, verrassingsdiners, geldprijzen en waarde-cheques.

Andere acties, waarbij de steun bestaat uit bijvoorbeeld het adopteren van zonnepanelen, het doneren van vierkante meters ijs of het kopen van groene obligatieleningen, lopen door tot 1 oktober.

Op die datum moet 3,2 miljoen euro bij elkaar zijn gebracht. Dat geld is nodig om in plaats van de 250 meter baan die Leiden bekostigt een ijsbaan van 333 meter aan te leggen. De teller staat nu op 620.000 euro dus er is nog een lange weg te gaan.

De stichting Schaatshal Leiden had gehoopt dat de gemeenten in de regio Holland Rijnland significant zouden bijdragen aan de langere baan. Er is geld toegezegd door Teylingen (225.000 euro), Kaag en Braassem (172.000 euro) en Zoeterwoude (55.000 euro) maar de twee grootste gemeenten, Alphen aan den Rijn en Katwijk, willen niet meebetalen. Ook uit Oegstgeest kwam er een 'nee'. Leiderdorp heeft hier nog geen besluit over genomen, dat gebeurt pas in november, bij de behandeling van de begroting 2019.

Aquadraat vrouwen geven visitekaartje af in 2e klasse

Waterpolo n Na de degradatie van afgelopen seizoen gaven de dames van de Leiderdorps/Kouderkerse waterpolovereniging Aquadraat zaterdag een stevig visitekaartje af in de tweede klasse. Katwijk werd in het Leiderdorpse zwembad De Does met 6-3 verslagen.

Tegen het fysiek sterke Katwijk kende Aquadraat een moeizame start in aanvallend opzicht. Weliswaar werden er voldoende kansen gecreëerd maar het schortte in het afmaken; van de vijf opgelegde kansen werden er drie gemist. Wel kon door geconcentreerd te verdedigen Katwijk ver van het doel worden gehouden en werden tegendoelpunten voorkomen.

Halverwege de wedstrijd stond er een krappe 2-1 voorsprong op het bord maar dat werd in het tweede deel van de wedstrijd sterk verder uitgebouwd. Anouk Rietveld nam hierin het voortouw met maar liefst vijf van de zes gescoorde doelpunten.

Met een verdiende 6-3 overwinning werden de eerste 3 punten in huis gehouden.

Verlies voor Heren 1

Voor het noodzakelijk nog verder verjongde Heren 1 team van Aquadraat zat er geen overwinning in tegen Gouwe uit Waddinxveen. Met het stoppen van Stan Hogenboom en Melvin Noordover kende de ploeg van de zomer een flinke aderlating en zal het opnieuw moeten gaan bouwen. De Gouwe was de afgelopen jaren een tegenstander waar steeds van werd gewonnen, deze keer echter had Heren 1 moeite aanvallend voldoende kracht uit te oefenen en kansrijk te worden. De hard werkende ploeg hield onder leiding van de sterk keepende Quinten van Buul de score tot driekwart van de wedstrijd uitzicht op een beter resultaat maar in de laatste periode gaf Gouwe extra gas en sloot het de wedstrijd af met een 3-8 overwinning.

GlibberTreel dwars door Leiden

hardlopen n De Leiden Road Runners Club organiseert op zondag 23 september de tweede editie van de Leidse GlibberTreel.

Deelnemers ontdekken Leiden op een bijzondere wijze tijdens een uniek hardloopparcours van 6,2 km dwars door en langs de mooiste plekken van de binnenstad.

Start en finish zijn net als vorig jaar bij de Burcht, maar onderweg komen de lopers veel nieuwe verrassingen tegen. Een horloge is niet nodig want plezier is belangrijker dan een goede tijd. Inschrijven kan via www.glibbertreel.nl.

Workshop en poëzie in Leiderdorpse Heemtuin

Kinderen en volwassenen mogen meehelpen om een 'Kunstig huis' te maken in de Heemtuin. | Foto: PR Foto: PR

kunstroute n Stichting Kunst in de Heemtuin organiseert op 22 en 23 september twee bijzondere activiteiten in de Leiderdorpse Heemtuin.

Op zaterdagmiddag maken Natascha Morsink en Petra Knötschke een 'Kunstig huis'. Iedereen die het leuk vindt, van jong tot oud, kan hieraan meewerken. Zondagmiddag is een poëziemiddag. Dan presenteren zes dichters uit Leiden en Leiderdorp de gedichten die ze speciaal bij de kunstwerken in de Heemtuin hebben gemaakt. De activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Kunstroute Leiden die dit weekend plaatsvindt. De Leiderdorpse beeldententoonstelling maakt hier ook deel van uit. Daarom is de Heemtuin dit weekend extra lang open voor bezoekers: op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur.

Workshop 'Kunstig huis'

Op zaterdagmiddag 22 september vanaf 13 uur tot 17 uur verzorgen Natascha Morsink en Petra Knötschke van OPEN 'bondgenootschap in de kunst' een workshop. Onder de noemer 'Kunstig huis' bouwen zij een kunsthuis van allerlei materialen. "We weten niet hoe het eruit gaat zien, maar wel dat het aan de wensen en dromen van de bouwers voldoet." Kinderen en volwassenen zijn van harte uitgenodigd om mee te helpen timmeren, boren en plakken en zo een groot kunstwerk te

maken voor mens en dier. De workshop vindt plaats bij de 'gouden boom' op de

Waterschapsheuvel, vlak achter de gerenoveerde speeltuin in park de Houtkamp. Aanmelden kan via info@kunstindeheemtuin.nl maar is niet verplicht.

Poëziemiddag

Wilco van der Kamp, Joke Schrijvers, Frans Terken, Leni Venne, Mieke van den Berg en Marianne van Velzen, de nieuwe stadsdichter van Leiden, hebben een gedicht gemaakt speciaal bij de kunstwerken in de Heemtuin. Zondagmiddag 23 sepember dragen ze die voor bij de kunstwerken. Deze poëziemiddag start om 16.00 uur en is toegankelijk voor alle belangstellenden. Na ontvangst bij de ingang van de Heemtuin ter hoogte van de kinderboerderij start een wandeling langs de kunstwerken. Daar zijn niet alleen gedichten te horen, maar projectleider Aris de Bakker van stichting Kunst in de Heemtuin geeft ook een toelichting op de beelden. De afsluiting is rond 17.30 uur met een drankje.

Kunstroute

Tijdens de Kunstroute Leiden is op 76 locaties in en rond Leiden beeldende kunst in alle soorten en maten te bezichtigen. In de Leiderdorpse Heemtuin is onder andere werk te zien van de Leidse kunstenaar Mary Geradts.

Kunst en talen bij de LVU

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp biedt dit najaar een aantal cursussen op gebied van kunst en talen. Hieronder een greep.

Bezoek aan tentoonstelling Hans von Bartels in het Katwijks Museum - Hans von Bartels schilderde vanaf 1887 jaarlijks in Katwijk, geïnspireerd door in kleurrijke klederdracht gestoken bewoners van het vissersdorp. Het Katwijks Museum laat ca. 75 werken van von Bartels zien, die het harde werken en de zorgen van vooral de vissersvrouwen tonen. Lezing, koffie/thee en rondleiding, vrijdag 28 september, 10.30 – 12.30.

Lezingencyclus Leonardo da Vinci - Leven en werken van Leonardo da Vinci staan centraal in een cyclus van drie lezingen. Leonardo was niet alleen een zeer begaafd kunstenaar, maar hij wordt ook gezien als wegbereider van de moderne wetenschap. Na een brede inleiding over zijn leven en werken in de eerste lezing, worden zijn Laatste Avondmaal en andere muurschilderingen besproken, terwijl in de derde lezing zijn aantekenboeken en tekeningen op de agenda staan. Donderdag 4 en 18 oktober en 1 november, 19.30 – 21.00 uur.

Origami - Leer in twee workshops de basistechnieken van deze subtiele Japanse vouwtechniek, waarmee u, met gebruik van speciaal origamipapier, praktische kunstwerkjes vouwt. De workshops zijn op donderdag 4 en 18 oktober, 10.00 – 12.00 uur.

Engels en Frans - De LVU biedt cursussen Engels en cursussen Frans aan voor beginners, gevorderden en zeer gevorderden.De cursussen Engels starten op maandagochtend 24 september (Pre-Intermediate) en donderdagmiddag 27 september (beginners en Conversatie voor gevorderden). De cursus Frans Intensief voor beginners start op dinsdag 2 oktober, 13.30 – 15.30 uur. Het is altijd mogelijk aan te sluiten bij de al lopende cursussen Frans voor gevorderden en zeer gevorderden op donderdagavond.

Chinees voor beginners - Geïnteresseerd in China, de nieuwe wereldmacht? Dan is de cursus Chinees voor beginners een aanrader. Cursisten leren de taal, het Mandarijn, goed genoeg luisteren en spreken om eenvoudige gesprekjes te voeren. Ook de karakters schrijven komt aan de orde. Daarnaast is aandacht voor de Chinese cultuur en samenleving. De eerste van twaalf lessen is op donderdag 27 september, 19.30 – 21.00 uur.

Dutch for foreigners - Op het programma van de LVU staan ook cursussen Nederlands voor buitenlanders, zowel beginners als gevorderden. Op de site staat dat aanbod in het Engels.

Informatie en aanmelding: www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, e-mail leiderdorp@volksuniversiteit.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).

cultuur & uitgaan

Nieuws van Pluspunt

Activiteiten en diensten van Pluspunt.

In het Leiderdorps weekblad van vorige week heeft u kunnen lezen dat vanaf 1 januari 2019 Incluzio het welzijnswerk in Leiderdorp gaat uitvoeren. Bij Pluspunt krijgen we regelmatig vragen van mensen die deelnemen aan activiteiten of gebruik maken van diensten van Pluspunt over wat dit voor hen betekent. Op dit moment kan Pluspunt hierover helaas nog geen duidelijkheid geven. We zijn hierover in gesprek met onder anderen Incluzio en hopen iedereen zo spoedig mogelijk te kunnen informeren.

Programma najaar

Er komt dit najaar geen activiteitenboekje meer uit. Informatie over de activiteiten kunt u vinden op de maandposters en de website.

Di 25 sept: Langste Tafel

Ter gelegenheid van Burendag en de Week tegen Eenzaamheid organiseren de Winkelhof, Gading en Pluspunt een gratis lunch van 12-14u voor de inwoners van Leiderdorp. Deze lunch wordt aangeboden door de winkeliers van Winkelhof en verzorgd door vrijwilligers van Gading en Pluspunt. Locatie: op het Hemaplein in Winkelhof. Kosten: geen. Aanmelden bij Pluspunt kan nog tot vrijdag 21 september 12.00 uur.

Buurkamer de Hoeksteen

Elke week op donderdag is er gelegenheid voor bewoners van de Schansen en Dreven om binnen te lopen bij Buurtkamer de Hoeksteen. In een ontspannen en positieve sfeer kunnen bewoners elkaar ontmoeten bij een lekker kopje koffie. U kunt ook kaarten, sjoelen, schaken of het Mahjong spel spelen. Locatie: Houtschans 107. Tijd: 10.00-12.00 uur.

't Buurthuis

Elke donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is er koffie inloop in 't Buurthuis aan het Frederik Hendrikplantsoen 4a (Oranjegalerij). Dan is er ook een vrijwilliger van Pluspunt beschikbaar die mensen kan helpen verder wegwijs te maken op smartphone of tablet.

Algemene informatie Pluspunt

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag (9.00-12.00 uur) terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36, via e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl of de website: www.pluspuntleiderdorp.nl.

Parochie De Goede Herder

Foto: PR

Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (niet bedoeld voor uitvaarten, te voorziene Ziekenzalving) contact opnemen met tel. 06-13295436 (alleen als noodnummer). Voor meer informatie: www.parochiekerndegoedeherder.nl.

Kerkgebouw De Goede Herder

Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. (071) 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. (071) 5894304.

zondag 23 september, vijfentwintigste zondag door het jaar

9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Kurvers. M.m.v. Dames- en Herenkoor. Er is kindernevendienst.

Protestantse Gemeente
te Leiderdorp

Van Poelgeestlaan 2, tel. (071) 5890259. Website: www.pgleiderdorp.nl. E-mailadres: kerkbureau@pgleiderdorp.nl.

zondag 23 september,

Dorpskerk

10.00 uur: ds. H. Smits, Maaltijd van de Heer.

Scheppingskerk

10.00 uur: ds. S. Kurtzahn, m.m.v. cantorij.

Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

10.00 uur: ds. E. Herlaar.

Nieuw-Apostolische Kerk

Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp.

De Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk. | Foto: PR

Voorganger: R.A. Visser, tel. (071)5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur.

Baptistengemeente Leiderdorp

Aula van Visser 't Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Info.: bgldorp.nl, secretariaat@bgldorp.nl.

Samenkomst elke zondag om 9.50 uur. Tijdens de dienst is er voor de kinderen crèche/kinderclubs.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp

Hoofdstraat 73, Leiderdorp. E-mail: scriba@ggleiderdorp.nl

zondag 23 september

10.00 uur: leesdienst.

16.00 uur: ds. P. Mulder (H.C. 36).

Power City Church

Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp. Tel. (071) 5415415.
www.powercity.nl
Diensten:

Elke zondag 10.00 uur.

Maandagavond 20.30 uur: Tabernakel.

Doopsgezinde en
Remonstrantse Gemeente Leiden

Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

zondag 23 september, 10.15 uur: ds. P.L. van Asselt .

ALARMNUMMER

Voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112.

DOKTERSDIENST

Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039
Uitsluitend voor spoedgevallen. Door de week van 17.00 tot 8.00 uur, in het weekend van vrijdag 17.00 tot maandag 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna.

APOTHEKEN

maandag t/m vrijdag: 18.00-21.30 uur Alrijne Apotheek; 18.00-23.00 uur Dienstapotheek de Nachtwacht; 17.00-08.00 uur Dienstapotheek Bollenstreek.

zaterdag: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-15.00 uur Poli Apotheek Leiden; 15.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

zon- en feestdagen: 10.00-23.00 uur Alrijne Apotheek; 08.00-23.00 uur Dienstapotheek De Nachtwacht; 24 uur/dag Dienstapotheek Bollenstreek.

Adressen:

Alrijne Apotheek, Alrijne Ziekenhuis, Simon Smitweg 1 Leiderdorp.

Poli Apotheek LUMC en Dienstapotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (LUMC), Leiden.

Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 c, Voorhout.

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

17 t/m 23 september: TP Remmert-Schreinemachers (S.A.E. Remmert-Schreinemachers), Geversstraat 50. 2342 AB Oegstgeest. Tel. (071) 5726600.

24 t/m 30 september: TP Wolkers (I.G. Wolkers), Stevensbloem 229, 2331 JC Leiden. Tel. (071) 5314184.

Computer-inloopspreekuur

Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur is er in De Etalage van Gading een gratis inloopspreekuur voor iedereen die problemen heeft met computer, laptop of tablet. Deskundige vrijwilligers bieden hulp en advies bij vragen over de mogelijkheden van en problemen met de computer of pc. Er is Wi-Fi aanwezig; desgewenst kan de eigen laptop of tablet meegenomen worden.
De Etalage van Gading is gevestigd op de buitengalerij van Winkelhof in Leiderdorp. Tel. (071) 7200871.